METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ"

Transkript

1 Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu v okolí železničních přejezdů podle zadaných kritérií METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ listopad 13

2 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP DO APLIKACE 4 DEFINOVÁNÍ KRITÉRIÍ VYHLEDÁVÁNÍ POŽADOVANÝCH INFORMACÍ V APLIKACI 4 ZDROJE DAT 4 ÚDAJE ŘEDITELSTVÍ SLUŽBY DOPRAVNÍ POLICIE ČR (ŘSDP ČR) 5 ÚDAJE ŘEDITELSTVÍ SILNIC A DÁLNIC ČR (ŘSD) 7 ZDROJEM ADMINISTRATIVNÍCH ÚDAJŮ JE ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD (ČSÚ) 8 ÚDAJE SPRÁVY ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTY (SŽDC) 8 ZDROJEM PODKLADOVÝCH MAP JE ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘIČSKÝ A KATASTRÁLNÍ (ČÚZK) 10 ZOBRAZENÍ PODLE VYBRANÝCH KRITÉRIÍ 13 NEHODOVOST V OKOLÍ ŽELEZNIČNÍCH PŘEJEZDŮ NA VYBRANÉ SILNICI 13 NEHODOVOST NA ŽELEZNIČNÍCH PŘEJEZDECH VE VYBRANÉM SPRÁVNÍM ÚZEMÍ 18 NEHODOVOST NA ŽELEZNIČNÍCH PŘEJEZDECH NA VYBRANÉ POZEMNÍ KOMUNIKACI 19 NEHODOVOST NA ŽELEZNIČNÍCH PŘEJEZDECH NA VYBRANÉM TRAŤOVÉM ÚSEKU 20 VYUŽITÍ FUNKCE GOOGLE STREET VIEW KE ZOBRAZENÍ SITUACE NA VYBRANÉM ŽELEZNIČNÍM PŘEJEZDU Z RŮZNÝCH POHLEDŮ 21 VYTVÁŘENÍ TEMATICKÝCH MAPOVÝCH PŘEHLEDŮ S ODBORNÝM OBSAHEM - STATISTICKÝM VYHODNOCENÍM NEHODOVOSTI 23 ZÁKLADNÍ INFORMATIVNÍ VÝPIS O ŽELEZNIČNÍM PŘEJEZDU 23 TEMATICKÝ PŘEHLED NEHODOVOSTI V OKOLÍ ŽELEZNIČNÍCH PŘEJEZDŮ VE VYBRANÉM SPRÁVNÍM ÚZEMÍ 24 TEMATICKÝ PŘEHLED NEHODOVOSTI V OKOLÍ ŽELEZNIČNÍCH PŘEJEZDŮ NA VYBRANÉ KOMUNIKACI 26 TEMATICKÝ PŘEHLED NEHODOVOSTI PODLE STANOVENÝCH KRITÉRIÍ V OKOLÍ ŽELEZNIČNÍCH PŘEJEZDŮ 29 Strana 2 (celkem 31)

3 Úvod V rámci Etapy V řešení projektu Rozšíření analytických funkcí publikační aplikace Statistické zobrazení nehod v mapě, provozované na Portálu geografického informačního systému Ministerstva dopravy Jednotná dopravní vektorová mapa (JDVM) (VG ) bezpečnostního výzkumu MV byla vyvinuta aplikace umožňující vyhledání železničního přejezdu, prostorové zobrazení přejezdu, jeho okolí a výběr nehod do požadované vzdálenosti od přejezdu a komunikace. Tato aplikace je určena odborné i laické veřejnosti a je volně přístupná. Vhodnou kombinací kritérií výběru nehod, správního území, pozemní komunikace, traťového úseku a železničního přejezdu si může uživatel aplikace operativně vytvářet tematické mapy nehodovosti v okolí železničních přejezdů na vybrané komunikací, nebo traťovém úseku nebo při křížení vybraných komunikací a traťových úseků. Při interpretaci tematických přehledů statistického vyhodnocení nehodovosti v okolí objektů na vybrané pozemní komunikaci musí uživatel vzít v úvahu použitou metodiku. Nehody jsou přiřazeny k nejbližšímu železničnímu přejezdu a komunikaci pomocí prostorového dotazu. Maximální vzdálenost nehody od objektu na komunikaci byla nastavena na 20 m (tzn., nemá-li nehoda v okolí do 20 m nějakou komunikaci, nemá přirazenu žádnou). Z výše uvedeného vyplývá, že statistický přehled nehodovosti v okolí železničního přejezdu na vybrané pozemní komunikaci má pouze informativní charakter a měl by se používat jako analytický a ne oficiální dokument. Strana 3 (celkem 31)

4 Přístup do aplikace Do aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu v okolí železničních přejezdů podle zadaných kritérií se vstupuje cestou Portálu GIS MD Jednotná dopravní vektorová mapa ( tematické oblasti Statistika nehod v mapě, Etapa VI - Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu v okolí železničních přejezdů podle zadaných kritérií. V popisu základních funkcí aplikace je odkaz na vstupní formulář aplikace. Poklepem na označené slovo zde se otevře vstupní formulář Definování kritérií vyhledávání požadovaných informací v aplikaci Vstupní formulář aplikace umožňuje vyhledávat v mapě jednotlivé železniční přejezdy (podle identifikačního čísla přejezdu), správní území, pozemní komunikace a traťové úseky. Zdroje dat V aplikaci jsou využity následující zdroje vektorových dat (viz citace zdrojů v mapě pod znakem Strana 4 (celkem 31)

5 Ve vstupním formuláři může uživatel volit následující kritéria Údaje Ředitelství služby dopravní Policie ČR (ŘSDP ČR) z dat ŘSDP ČR může uživatel aplikace volit následující kritéria Datum od: do: Volbou časového intervalu vyhledá uživatel všechny nehody, které se udály ve stanoveném intervalu (počátek je a konec je měsíčně aktualizován) Viditelnost Uživatel vybírá kritérium vyhledávání z následujícího číselníku ŘSDP ČR Strana 5 (celkem 31)

6 Druh vozidla Uživatel vybírá kritérium vyhledávání z následujícího číselníku ŘSDP ČR: Následek nehody: nehody s následkem na zdraví osob Uživatel zaškrtnutím políčka nehody s následkem na zdraví osob vybere všechny nehody, při kterých došlo k usmrcení nebo zranění osob Únik provozních, přepravovaných hmot Uživatel vybírá kritérium vyhledávání z následujícího číselníku ŘSDP ČR Strana 6 (celkem 31)

7 Údaje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Uživatel může analyzovat nehodovost v okolí železničních přejezdů na vybrané pozemní komunikaci (vybírá z číselníku silnic) Třída silnice Uživatel vybírá kritérium vyhledávání z následujícího číselníku ŘSD ČR Číslo silnice Uživatel vybírá kritérium vyhledávání z číselníku ŘSD ČR, následujícím způsobem. Po zvolení třídy silnice stačí napsat určitý počet míst a aplikace nabídne seznam čísel silnic, ze kterého se může vybrat. Jako podklad pro výběr může sloužit i přehled průběhu pozemních komunikací v jednotlivých krajích ČR, který je uživatelům k dispozici. Strana 7 (celkem 31)

8 Zdrojem administrativních údajů je Český statistický úřad (ČSÚ) Uživatel vybírá kritérium vyhledávání z číselníku ČSÚ, následujícím způsobem. Stačí napsat určitý počet míst názvu obce a aplikace nabídne seznam, ze kterého se může vybrat. Takovýmto způsobem může výt vybráno jakékoliv správní území. Údaje Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Uživatel může analyzovat nehodovost v okolí železničních přejezdů na vybraném traťovém úseku (vybírá z číselníku traťových úseků) nebo přímo v okolí vybraného železničního přejezdu (vybírá z číselníku traťových úseků, kde jsou uvedeny kódy železničních přejezdů na nich ležících) Traťový úsek Definice: traťový úsek je úsek trati vymezený dvěma stanovenými místy na ní ležícími (ON Názvosloví městských a příměstských rychlodrah). Trať je soubor stavebně technických zařízení, která umožňují jízdu drážních vozidel (ON Názvosloví městských a příměstských rychlodrah). Uživatel vybírá kritérium vyhledávání z číselníku SŽDC, následujícím způsobem. Stačí napsat určitý počet míst názvu kódu nebo názvu traťového úseku a aplikace nabídne seznam, ze kterého se může vybrat. Strana 8 (celkem 31)

9 Železniční přejezd Uživatel vybírá kritérium vyhledávání z číselníku SŽDC, následujícím způsobem. Buď zná přímo kód vybíraného železničního přejezdu, nebo vybírá z přejezdů, které se zobrazí při stanovení kritérií způsob zabezpečení přejezdu a typ elektrizace tratě. Strana 9 (celkem 31)

10 Zdrojem podkladových map je Český úřad zeměměřičský a katastrální (ČÚZK) Strana 10 (celkem 31)

11 Strana 11 (celkem 31)

12 Strana 12 (celkem 31)

13 Zobrazení podle vybraných kritérií Nehodovost v okolí železničních přejezdů na vybrané silnici Pokud chce uživatel analyzovat nehodovost v okolí objektů na vybrané silnici, zvolí si konkrétní silnici z předdefinovaných číselníků. V níže uvedeném případě byla zvolena silnice I. třídy číslo 35. Vybranou komunikaci lze zobrazit aktivací tlačítka Mapa >. Po zmáčknutí tlačítka zadaným kritériím. se zobrazí seznam nehod odpovídajících Strana 13 (celkem 31)

14 Protože vybraná silnice v celé délce zobrazitelná pouze ve větším měřítku nejsou zobrazeny nehody, které se objeví až při přiblížení mapy na měřítko 1:50000 Strana 14 (celkem 31)

15 Náhled lze přiblížit až na měřítko 1:354 K objektům jsou přiřazeny základní informace, které se zobrazí v informačních boxech poklepem na daný objekt. Strana 15 (celkem 31)

16 V informačním boxu vybraného objektu nebo nehody je číslo objektu nebo nehody s aktivním odkazem. Poznámka k uvádění času nehody ve výpisech a přehledech: Čas 25:60 uvádí policisté, když při šetření nehody nemohou určit hodinu, kdy se nehoda v daný den stala. Čas například 16:60 uvádí policisté, když při šetření nehody nemohou určit minutu, kdy se nehoda v daném rozmezí hodin (mezi 16:00 a 17:00) stala. Poklepem na aktivní odkaz u čísla objektu se zobrazí detailnější informační box se situačním pohledem, základními informacemi a přehledem nehod v okolí vybraného objektu. Strana 16 (celkem 31)

17 Tak jako u všech předchozích aplikací lze i zde filtrovat zobrazení nehod pomocí přednastavených kritérií. Pokud si zvolíme jako kritérium nehody s následkem na zdraví osob, tak aktivací zaškrtávacího tlačítka se zobrazí pouze nehody splňující kritéria zadaná ve vyhledávacím formuláři Strana 17 (celkem 31)

18 Nehodovost na železničních přejezdech ve vybraném správním území Pokud chce uživatel analyzovat nehodovost na železničních přejezdech ve vybraném správním území zvolí si konkrétní správní území z předdefinovaných číselníků ČSÚ. V níže uvedeném případě byla zvolena obec Ústí nad Labem a katastrální území Střekov. Pomocí tlačítka Vyhledat jsou nalezeny čtyři přejezdy. Strana 18 (celkem 31)

19 Nehodovost na železničních přejezdech na vybrané pozemní komunikaci Pokud chce uživatel analyzovat nehodovost na železničních přejezdech na vybrané pozemní komunikaci, zvolí si konkrétní komunikaci z předdefinovaných číselníků ŘSD. V níže uvedeném případě byla zvolena komunikace I. /35. Pomocí tlačítka Vyhledat je nalezeno 16 přejezdů. Strana 19 (celkem 31)

20 Nehodovost na železničních přejezdech na vybraném traťovém úseku Pokud chce uživatel analyzovat nehodovost na železničních přejezdech na vybraném traťovém úseku, zvolí si konkrétní komunikaci z předdefinovaných číselníků SŽDC. V níže uvedeném případě byl zvolen traťový úsek 0141 Karlovy Vary - Johanngeorgenstadt (DBAG). Pomocí tlačítka Vyhledat je nalezeno 56 přejezdů. Strana 20 (celkem 31)

21 Využití funkce Google Street View ke zobrazení situace na vybraném železničním přejezdu z různých pohledů Pomocí propojení na Google Street View lze prohlédnout situaci na vybraném železničním přejezdu nebo v místě nehody z různých pohledů. Strana 21 (celkem 31)

22 Strana 22 (celkem 31)

23 Vytváření tematických mapových přehledů s odborným obsahem - statistickým vyhodnocením nehodovosti Základní informativní výpis o železničním přejezdu Aplikace umožnuje vytvořit přehled se situačním obrázkem v okolí železničního přejezdu a k němu statistické informace o nehodovosti v okolí vybraného objektu. Poklepem na odkaz Výpis ve formátu PDF v základním informativním výpisu o objektu lze vygenerovat statistické vyhodnocení nehodovosti v okolí vybraného objektu. Strana 23 (celkem 31)

24 Tematický přehled nehodovosti v okolí železničních přejezdů ve vybraném správním území Aktivací tlačítka je vygenerován souhrnný tematický přehled nehodovosti v okolí železničních přejezdů ve vybraném správním území ve formátu pdf Strana 24 (celkem 31)

25 Strana 25 (celkem 31)

26 Tematický přehled nehodovosti v okolí železničních přejezdů na vybrané komunikaci Aktivací tlačítka je vygenerován souhrnný tematický přehled nehodovosti v okolí železničních přejezdů ve vybraném správním území ve formátu pdf Strana 26 (celkem 31)

27 Strana 27 (celkem 31)

28 Strana 28 (celkem 31)

29 Tematický přehled nehodovosti podle stanovených kritérií v okolí železničních přejezdů Uživatel si může výběr nehod omezit dalším kritériem (zde Viditelnost v noci - s veřejným osvětlením, zhoršená viditelnost vlivem povětrnostních podmínek (mlha, déšť, sněžení apod.)) a aplikace vygeneruje následující tematický přehled. Aktivací tlačítka se do formátu pdf vygeneruje následující statistický přehled o nehodách Strana 29 (celkem 31)

30 Strana 30 (celkem 31)

31 Strana 31 (celkem 31)

Aplikace. Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu v okolí vybraného objektu na pozemní komunikaci nebo při křížení vybraných komunikací

Aplikace. Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu v okolí vybraného objektu na pozemní komunikaci nebo při křížení vybraných komunikací Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu v okolí vybraného objektu na pozemní komunikaci nebo při křížení vybraných komunikací METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ září 13 Obsah ÚVOD 3

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu ve vybraném správním území v časové řadě v mapě METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 15 Obsah SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK 3 ÚVOD 4 PŘÍSTUP

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu na vybrané trase METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ květen 14 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP DO APLIKACE 4 DEFINOVÁNÍ KRITÉRIÍ VYHLEDÁVÁNÍ POŽADOVANÝCH

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu na vybrané pozemní komunikaci v mapě METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP DO APLIKACE 3 DEFINOVÁNÍ KRITÉRIÍ VYHLEDÁVÁNÍ

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu ve vybraném správním území v mapě METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP DO APLIKACE 3 DEFINOVÁNÍ KRITÉRIÍ VYHLEDÁVÁNÍ

Více

Veřejný dálkový přístup (VDP) k datům základního registru RÚIAN/ISÚI

Veřejný dálkový přístup (VDP) k datům základního registru RÚIAN/ISÚI Veřejný dálkový přístup (VDP) k datům Jiří Formánek Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) Veřejný dálkový přístup (VDP) Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace

Více

Železniční přejezdy. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Železniční přejezdy. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody a jejich následky na železničních přejezdech 12.4.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní

Více

KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013

KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013 NÁZEV ZAKÁZKY: KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013 OBJEDNATEL: OLOMOUCKÝ KRAJ OKRESY: JESENÍK, OLOMOUC, PŘEROV, PROSTĚJOV, ŠUMPERK KRAJ: OLOMOUCKÝ

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu ve vybraném správním území v mapě METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP DO APLIKACE 4 DEFINOVÁNÍ KRITÉRIÍ VYHLEDÁVÁNÍ

Více

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 Uživatelská příručka pro přípravu školy Verze 1 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Kde hledat další informace... 3 1.2 Posloupnost kroků... 3 2 KROK 1 KONTROLA PROVEDENÍ POINSTALAČNÍCH

Více

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky 26.2.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní fakta... 4 3. Vývoj

Více

MĚSTO PRO BYZNYS 2015

MĚSTO PRO BYZNYS 2015 MĚSTO PRO BYZNYS 2015 Veřejná data o firmách a obcích ČR Využití v praxi 2014/01 2014/02 2014/03 2014/04 2014/05 2014/06 2014/07 2014/08 2014/09 2014/10 2014/11 2014/12 2015/01 2015/02 2015/03 2015/04

Více

Realizovaná a připravovaná propojení s celostátními a lokálními IS. RNDr. Ivana Havlíková VITA software s.r.o.

Realizovaná a připravovaná propojení s celostátními a lokálními IS. RNDr. Ivana Havlíková VITA software s.r.o. Realizovaná a připravovaná propojení s celostátními a lokálními IS RNDr. Ivana Havlíková VITA software s.r.o. AIS VITA a celostátní IS Celostátní IS ISDS ISZR Rezortní IS MZe - CRVE MD -? ČSÚ ČÚZK - ISKN,

Více

Elektronický formulář

Elektronický formulář Úvod Elektronický formulář a postup při jeho podání Tento dokument je průvodcem uživatele při vyplňování a odeslání elektronického formuláře žádosti. Jednotlivé žádosti o dotaci jsou ve formátu 602 XML

Více

Vyhledávání v databázi CINAHL with Fulltext prostřednictvím EBSCOhost. Příklad vyhledávání tématu pomocí předmětových hesel

Vyhledávání v databázi CINAHL with Fulltext prostřednictvím EBSCOhost. Příklad vyhledávání tématu pomocí předmětových hesel Vyhledávání v databázi CINAHL with Fulltext prostřednictvím EBSCOhost Příklad vyhledávání tématu pomocí předmětových hesel Základní fakta o dtb. CINAHL CINAHL = Cumulative Index of Nursing andallied Health

Více

HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy. REN - Procesní příručka

HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy. REN - Procesní příručka HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy 2 Obsah I O aplikaci REN - Registr nemovitostí 4 II Procesz zobrazení náhledu na záznam v aplikaci REN 6 1 Zobrazení náhledu... (detailu) záznamu 6 III Proces

Více

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu Bezpečná silniční infrastruktura: klíč ke snížen ení nehodovosti Mikulík Josef,, Eksler Vojtech Centrum dopravního výzkumu Proč infastruktura? 60% smrtelných nehod v EU25 v extravilánu Infrastruktura má

Více

ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy?

ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy? ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy? Jiří Formánek Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) Projekt RÚIAN Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a

Více

Kontrola stavebních objektů bez vazby na MOMC v ISÚI

Kontrola stavebních objektů bez vazby na MOMC v ISÚI Kontrola stavebních objektů bez vazby na MOMC v ISÚI Seznam zkratek a pojmů použitých v tomto dokumentu: Pojem/zkratka Číslo domovní ČÚZK Definiční bod Vysvětlení číslo popisné nebo evidenční Český úřad

Více

ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic

ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic Veřejné slyšení k inteligentním dopravním systémům 26.3.2009 Evropský hospodářský a sociální výbor Ostrava ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic Základní principy www.rsd.cz Základní

Více

Výsledky projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje využitelné pro města a obce

Výsledky projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje využitelné pro města a obce Výsledky projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje využitelné pro města a obce Porada informatiků obcí s rozšířenou působností Plzeň 9. 1. 2014 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky

Více

F Zdravotnictví. Více informací k tomuto tématu naleznete na: ictvi

F Zdravotnictví. Více informací k tomuto tématu naleznete na:  ictvi Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) ve spolupráci s ČSÚ sleduje od roku 2003 údaje o vybavenosti zdravotnických zařízení v ČR informačními technologiemi, a to prostřednictvím vyčerpávajícího

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1. MV ČR Vnitřní správa evidence obyvatel

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1. MV ČR Vnitřní správa evidence obyvatel Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_11_CZSŘ_4.11_ MV ČR Vnitřní správa evidence obyvatel Střední odborná škola a Střední

Více

Digitální mapa veřejné správy ZK III a celostátní. Zlín 26.9.2013 Barbora Valouchová

Digitální mapa veřejné správy ZK III a celostátní. Zlín 26.9.2013 Barbora Valouchová a celostátní Zlín Barbora Valouchová Program jednání Digitální mapa veřejné správy Zlínského kraje (Ing. Barbora Valouchová) Nový Portál Jednotné územně analytické podklady a územní plány Zlínského kraje

Více

Dopravní nehody v roce 2015 ve statistických číslech

Dopravní nehody v roce 2015 ve statistických číslech Dopravní nehody v roce 215 ve statistických číslech Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti

Více

Podpora personálních procesů v HR Vema

Podpora personálních procesů v HR Vema Podpora personálních procesů v HR Vema Portálové řešení aplikací Řízení procesů s využitím workflow Personální procesy Nástup a změna pracovního zařazení Hodnocení zaměstnanců Rozdělování odměn Plánování

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj. bytů

Ministerstvo pro místní rozvoj. bytů Pokyny pro vyplnění elektronické žádosti podprogram 117 514 Podpora výstavby podporovaných bytů Elektronická žádost je umístěna na internetové adrese http://www3.mmr.cz/zad a lze na ni vstoupit i přímo

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické vyhodnocení nehodovosti v silničním provozu ve vybrané METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah Úvod 3 Přístup do aplikace 3 Definování kritérií vyhledávání požadovaných informací

Více

Mobilní aplikace pro ios

Mobilní aplikace pro ios Předběžná zadávací dokumentace k projektu: Mobilní aplikace pro ios Kontaktní osoba: Jan Makovec, makovec@ckstudio.cz Obsah Cíl projektu... 2 Obrazovky aplikace... 2 Základní prostředí aplikace... 2 Intro...

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513 Pokyny pro vyplnění elektronické žádosti podprogram 117 513 Podpora výstavby technické infrastruktury Elektronická žádost je umístěna na internetové adrese http://www3.mmr.cz/zad a lze na ni vstoupit i

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Úprava a práce s fotografiemi v programu PhotoScape Obrázkový editor PhotoScape je zdarma dostupný program, který nabízí jednoduchou úpravu obrázků a fotek, je určen začátečníků a

Více

modul Vozidla uživatelská příručka

modul Vozidla uživatelská příručka modul Vozidla uživatelská příručka 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA MODUL VOZIDLA ÆÆSpolehlivý partner v oblasti satelitního sledování ÆÆAlarmy do vozidel, sledování úbytku paliva a další služby www.gps-monitoring.cz

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno Představení projektu Spolupráce BIBS a CDV, Proč vlastně tento projekt? Jednou z možností,

Více

Samsung Universal Print Driver Uživatelská příručka

Samsung Universal Print Driver Uživatelská příručka Samsung Universal Print Driver Uživatelská příručka představte si ty možnosti Copyright 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka správce je poskytována pouze pro informativní

Více

Aplikace. Statistické vyhodnocení nehodovosti v silničním provozu ve vybraném správním území s využitím doplňkových dat o účastnících nehody

Aplikace. Statistické vyhodnocení nehodovosti v silničním provozu ve vybraném správním území s využitím doplňkových dat o účastnících nehody Aplikace Statistické vyhodnocení nehodovosti v silničním provozu ve vybraném správním území s využitím doplňkových dat o účastnících nehody METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ prosinec 15 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP

Více

Uživatelská příručka nepřihlášený uživatel

Uživatelská příručka nepřihlášený uživatel Uživatelská příručka nepřihlášený uživatel V7 Tým SOFO Group a.s. 31. 5. 2016 DŮVĚRNÉ Obsah Obsah... 2 1. Veřejná část webových stránek... 3 1.1. Prohlížení katalogu... 3 1.2. Objednávání... 6 1.3. Přehled

Více

Informace o nehodovosti leden až září 2015

Informace o nehodovosti leden až září 2015 Informace o nehodovosti leden až září 2015 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004. CzechPOINT@office. Pracovní sešit

Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004. CzechPOINT@office. Pracovní sešit Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004 CzechPOINT@office Pracovní sešit Materiál vznikl v rámci řešení projektu Vzdělávání v oblasti základních registrů a dalších kmenových projektů egovernmentu, registrační

Více

Aplikace. prostorového navázání železničních přejezdů na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat

Aplikace. prostorového navázání železničních přejezdů na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat Aplikace prostorového navázání železničních přejezdů na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 UŽIVATELÉ 4 OPERÁTOR

Více

Klientský portál leasing24.cz. KLIENTSKÝ PORTÁL 24 NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ A REGISTRACI UŽIVATELE Leasing24.cz. Stránka 1 z 15

Klientský portál leasing24.cz. KLIENTSKÝ PORTÁL 24 NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ A REGISTRACI UŽIVATELE Leasing24.cz. Stránka 1 z 15 KLIENTSKÝ PORTÁL 24 NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ A REGISTRACI UŽIVATELE Leasing24.cz Stránka 1 z 15 OBSAH O klientském portálu... 3 Registrace klienta... 4 K první registraci budete potřebovat... 5 Registrace prostřednictvím

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

Základní registry a RÚIAN. Jiří Formánek

Základní registry a RÚIAN. Jiří Formánek Základní registry a RÚIAN Jiří Formánek Obsah prezentace Úvod Základní registry Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Konstitutivnost zápisů do RÚIAN Poskytování údajů z RÚIAN Závěr Důvody vzniku

Více

Studijní informační systém. Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty

Studijní informační systém. Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty Studijní informační systém Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty Vyučující a tajemníci (osoby s tajemnickou rolí pro SIS) mají možnost v období elektronického zápisu upravovat zápis studentů

Více

Aplikace. prostorového navázání nehod v silničním provozu na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat

Aplikace. prostorového navázání nehod v silničním provozu na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat Aplikace prostorového navázání nehod v silničním provozu na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 UŽIVATELÉ 4 OPERÁTOR

Více

Návod na obsluhu programu KVMS Pro

Návod na obsluhu programu KVMS Pro Návod na obsluhu programu KVMS Pro Obsah 1. Popis základního menu programu... 2 1.1. Základní... 2 1.2. Pokročilé... 2 1.3. Nastavení... 2 2. Náhled... 3 3. Přehrávání... 4 4. E-Mapa... 5 5. Sekce Nastavení...

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 04. Text v záhlaví, zápatí, číslování stránek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ )

zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) Název veřejné zakázky Okrouhlá,

Více

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Registr práv a povinností PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Základní registry Řízení poskytování služeb egovermentu Převodník identifikátorů fyzických osob (ORG) Úřad pro ochranu

Více

BYTY TRŽNÍ CENA NEMOVITOSTI. xxx 000 Kč/m 2. Informace o nemovitosti, pro kterou je zobrazena tržní cena NA PRODEJ TRŽNÍ CENA NEMOVITOSTI

BYTY TRŽNÍ CENA NEMOVITOSTI. xxx 000 Kč/m 2. Informace o nemovitosti, pro kterou je zobrazena tržní cena NA PRODEJ TRŽNÍ CENA NEMOVITOSTI BYTY NA PRODEJ TRŽNÍ CENA NEMOVITOSTI Informace o nemovitosti, pro kterou je zobrazena tržní cena Dotazovaná nemovitost: Kategorie: Byt, Prodej Dispozice: 2 + kk Vlastnictví: Osobní Užitná plocha: 50 m

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.04 Archiv 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.04 Archiv 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 1. Úvod... 2 1.1 Výhody... 2 2 Spuštění SW Palstat... 3 2.1 Launcher SW Palstat a otevření programu... 3 3 Ovládání SW... 4 3.1 Jednotlivé funkce v menu... 4 3.1.1 Funkce Soubor...

Více

František Hudek. květen 2013. 6. - 7. ročník

František Hudek. květen 2013. 6. - 7. ročník VY_32_INOVACE_FH13_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek květen 2013

Více

1. Přehled formulářů pro evidenci akce(projektu) v informačním systému

1. Přehled formulářů pro evidenci akce(projektu) v informačním systému 1. Přehled formulářů pro evidenci akce(projektu) v informačním systému Formuláře pro EDS/ISPROFIN S 09 110 Identifikační údaje a systém řízení akce (projektu) S 09 120 Harmonogram přípravy a realizace

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

Vstup a přihlášení do systému. Dokumentace k programu. Zápis hodnocení studentů 1. možnost zápis po jednotlivých studentech

Vstup a přihlášení do systému. Dokumentace k programu. Zápis hodnocení studentů 1. možnost zápis po jednotlivých studentech Manuál pro vyučující pro práci se Smile ISIS Smile ISIS je nový internetový školní informační systém, který naše škola postupně zavádí. do systému je možno vstupovat z jakéhokoliv počítače, stačí mít připojení

Více

Vektorový grafický editor

Vektorový grafický editor Vektorový grafický editor Jak již bylo řečeno, vektorový editor pracuje s křivkami; u vektorových obrázků se při zvětšování kvalita nemění. Jednoduchý vektorový obrázek může nakreslit ve Wordu; pro náročnější

Více

František Hudek. březen 2013. 6. - 7. ročník

František Hudek. březen 2013. 6. - 7. ročník VY_32_INOVACE_FH07_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

Kalendář je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně.

Kalendář je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně. III. je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně. V levé spodní části okna Outlook si stisknutím tlačítka zobrazíme

Více

Financování dopravní infrastruktury v České republice. Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI

Financování dopravní infrastruktury v České republice. Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI Financování dopravní infrastruktury v České republice Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI Čerpání rozpočtu SFDI v roce 2015 Schválený rozpočet 94,4 mld. Kč Celkové čerpání 91,5 mld. Kč / cca 97 % (Ve srovnání

Více

Studijní informační systém. Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) I. Obecné principy

Studijní informační systém. Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) I. Obecné principy Studijní informační systém Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) Co je třeba zajistit před zadáním rozvrhu do systému 1. Všechny předměty vyučované v rozvrhovaném semestru jsou zadané v

Více

Novinky v projektu RÚIAN. Ing. Jiří Formánek

Novinky v projektu RÚIAN. Ing. Jiří Formánek Novinky v projektu RÚIAN Ing. Jiří Formánek Obsah prezentace Úvod Migrace TEA SO do ISÚI ze SLDB 2011 Přihlašování externích uživatelů ISÚI přes JIP Dodávka RÚIAN 1.3 Zavedení volebních okrsků do RÚIAN

Více

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY Po vytvoření nové společnosti je potřeba vytvořit nové uživatele. Tato volba je dostupná pouze pro administrátory uživatele TM s administrátorskými právy. Tento

Více

NÁVOD K PROGRAMU. Odesílání dat do systému ISOH

NÁVOD K PROGRAMU. Odesílání dat do systému ISOH NÁVOD K PROGRAMU Odesílání dat do systému ISOH Vytvořeno: 12.4.2016 Aktualizováno: 2.5.2016 Obsah Obsah... 1 Úvod... 1 Rozsah dat... 1 Požadavky na program ESPI 8... 2 Nastavení programu ESPI8... 2 Nastavení

Více

Uživatelská příručka IS ARGIS 2.1

Uživatelská příručka IS ARGIS 2.1 SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV Uživatelská příručka IS ARGIS 2.1 Správa číselníků pro uživatele SÚ verze 1.0 Uživatelská příručka IS ARGIS 2.1 Správa číselníků pro uživatele SÚ verze 1.0 Zpracovali: Richard

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

Zvyšování kapacity tratí v ČR

Zvyšování kapacity tratí v ČR Ing. Radim Brejcha, Ph.D. Odbor strategie VÚŽ 13. listopadu 2014 Definice pojmů modernizace a kapacita: Propustná výkonnost (propustnost, kapacita) je v železniční nebo jiné kolejové dopravě veličina,

Více

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 4. Základní informace Jedná se o uložení inženýrských sítí v souvislosti

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

Postup práce s elektronickým podpisem

Postup práce s elektronickým podpisem Obsah 1. Obecné informace o elektronickém podpisu... 2 2. Co je třeba nastavit, abyste mohli používat elektronický podpis v MS2014+... 2 2.1. Microsoft Silverlight... 2 2.2. Zvýšení práv pro MS Silverlight...

Více

Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci

Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci Místní akční skupina ORLICKO M A S Divišova 669, 564 01 Žamberk Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci Fiche č. 5 Moderní zemědělské podnikání Č. Příloha Forma Kontrola Povinné přílohy 1.

Více

PŘÍRUČKA K POUŽÍVÁNÍ APLIKACE HELPDESK

PŘÍRUČKA K POUŽÍVÁNÍ APLIKACE HELPDESK PŘÍRUČKA K POUŽÍVÁNÍ APLIKACE HELPDESK Autor: Josef Fröhlich Verze dokumentu: 1.1 Datum vzniku: 4.4.2006 Datum poslední úpravy: 10.4.2006 Liberecká IS, a.s.;jablonecká 41; 460 01 Liberec V; IČ: 25450131;

Více

Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 23. 11. 2012

Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 23. 11. 2012 Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 23. 11. 2012 1/5 1 Úvod 1.1 Účel dokumentu Účelem tohoto dokumentu je popis formátu POHLEDAVKA a požadovaných validací při IMPORTu dat ve vazbě na návazné účetní SW

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

Řešení. ŘEŠENÍ 10 Domácí diskotéka

Řešení. ŘEŠENÍ 10 Domácí diskotéka Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafická úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Obec Vacenovice si Vás dovoluje vyzvat k předložení nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu: Název zakázky: Název: Dotační management projektu Stavební úpravy

Více

Projekt INTERPI. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 27. 28. 11. 2013. Your contact information

Projekt INTERPI. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 27. 28. 11. 2013. Your contact information Projekt INTERPI Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 27. 28. 11. 2013 Your contact information AKM 2013 Ten zapisuje to a ten zas tohle a dohromady uděláme moc Jana Šubová, Nadežda Andrejčíková

Více

PROPOJENÍ NA ÚČETNÍ SYSTÉM KROS

PROPOJENÍ NA ÚČETNÍ SYSTÉM KROS PROPOJENÍ NA ÚČETNÍ SYSTÉM KROS Obsah PROPOJENÍ NA ÚČETNÍ SYSTÉM KROS... 1 Alfa Plus... 2 Cenotvorba... 2 Jak realizovat propojení... 3 Jak přenést konkrétní položky... 5 Import do eshopu FastCentrik...

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Koncepce IAP skupiny silniční nákladní doprava Ing.Jiří Novotný CDV v.v.i. Při vlastním zpracování návrhu IAP jsme vycházeli z: analýzy výzkumných aktivit (národních

Více

Novinky v Maple T.A. 10

Novinky v Maple T.A. 10 Novinky v Maple T.A. 10 Maple T.A. 10 je nová verze aplikace Maple T.A., jejíž nová funkcionalita je zejména založena na požadavcích uživatelů z řad studentů, instruktorů, administrátorů. Došlo k rozšíření

Více

Poznámky k verzi. Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27

Poznámky k verzi. Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27 cs-cz Poznámky k verzi Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27 Verze 2.27 nahrazuje verzi 2.26 programu Scania Diagnos & Programmer 3 a podporuje systémy ve vozidlech řady P, G, R a T a řady F, K a N

Více

Rychlý návod na použití

Rychlý návod na použití 1 Rychlý návod na použití Vibrační hodinky VibraLITE 8 2 K nastavení libovolného času hodinek, kalendáře nebo časování musí display, které si přejete nastavovat, BLIKAT. Blikání digitů se zastaví, pokud

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV. Tel.: 549 439 756 E-mail : lubos.dvoracek@tisnov.

MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV. Tel.: 549 439 756 E-mail : lubos.dvoracek@tisnov. MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV Č. j. MUTI 6127/2016/ODŽÚ/Dv-1 V Tišnově, 8. 3. 2016 Vyřizuje: Oprávněná úřední osoba: Luboš Dvořáček Tel.: 549 439

Více

Tab. C1 Jednotlivci používající mobilní telefon v ČR 91% 94% 96% 85% 76% 8,1 8,3 8,3 7,4 6,6

Tab. C1 Jednotlivci používající mobilní telefon v ČR 91% 94% 96% 85% 76% 8,1 8,3 8,3 7,4 6,6 Český statistický úřad sleduje podrobné údaje o jednotlivcích používajících vybrané informační a komunikační technologie prostřednictvím samostatného ročního statistického zjišťování: Výběrové šetření

Více

Praktické dopady spuštění RÚIAN z pohledu územní identifikace. Jiří Formánek

Praktické dopady spuštění RÚIAN z pohledu územní identifikace. Jiří Formánek Praktické dopady spuštění RÚIAN z pohledu územní identifikace Jiří Formánek Obsah prezentace Úvod Obsah RÚIAN a jeho aktualizace Konstitutivní charakter zápisů do RÚIAN Zápisy adresních míst a stavebních

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE

ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) Probíhá v případě zjištění nekompletní dokumentace/vyplněné

Více

Sada 2 - MS Office, Excel

Sada 2 - MS Office, Excel S třední škola stavební Jihlava Sada 2 - MS Office, Excel 20. Excel 2007. Kontingenční tabulka Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační

Více

EZB dělí časopisy dle dostupnosti do 4 kategorií označené symboly: - volně dostupné. - předplacené tituly dostupné v rámci knihovny

EZB dělí časopisy dle dostupnosti do 4 kategorií označené symboly: - volně dostupné. - předplacené tituly dostupné v rámci knihovny ELEKTRONICKÁ KNIHOVNA ČASOPISŮ (EZB) Projekt elektronické knihovny akademických a vědeckých časopisů Electronic Journals Library (dále EZB) vznikl v univerzitní knihovně v německém Regensburgu. Do projektu

Více

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci základní registr agend orgánů veřejné moci a některých práv a povinností Štěpánka Cvejnová, MVČR Miroslav Vlasák, Equica, a.s. Obsah Úvod

Více

Google Apps. pošta 2. verze 2012

Google Apps. pošta 2. verze 2012 Google Apps pošta verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Přečtení emailu... Napsání emailu... Odpověď na email... 6 Úvod V dnešní době chce mít každý své informace po ruce. Díky Internetu a online aplikacím je

Více

Katalog OneNet. Manuál Jak s Katalogem OneNet pracovat

Katalog OneNet. Manuál Jak s Katalogem OneNet pracovat Katalog OneNet Manuál Jak s Katalogem OneNet pracovat Obsah Jak používat online Katalog OneNet.........................................................................................3-4 Kategorie katalogu.............................................................................................................

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Vydání ověřeného výstupu z živnostenského rejstříku Vytvořeno dne: 11.4.2007 Aktualizováno: 25.5.2010 Verze: 4.3 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení

Více

Herní plán. Magic Stars

Herní plán. Magic Stars Herní plán Magic Stars 1. Úvod Magic Stars je hra se třemi válci a pěti výherními liniemi. Hra obsahuje 8 různých symbolů. 2. Pravidla hry a její průběh Počet linií ve hře Magic Stars je po celou dobu

Více

Escort Servis Night Prague

Escort Servis Night Prague Escort Servis Night Prague Escortní služby po celé Praze Vize projektu Vypracovali: Jiří Blažek, Cyril Filcík, Michal Dvořák Obsah Cíl projektu...2 Zainteresované instituce a osoby...2 Zadavatel...2 Uživatelé

Více

GIS HZS ČR pro ORP a přednostní připojení k veřejné komunikační síti

GIS HZS ČR pro ORP a přednostní připojení k veřejné komunikační síti GIS HZS ČR pro ORP a přednostní připojení k veřejné komunikační síti plk. Ing Jan Brothánek jan.brothanek@grh.izscr.cz MV GŘ HZS ČR Obsah Co je to GIS? Historie GIS HZS ČR Segmentace GIS HZS ČR Tenký mapový

Více

Průvodce e learningem

Průvodce e learningem Průvodce e learningem Vstup do systému Pro správnou funkci kurzů je nutné používat aktuální verze internetových prohlížečů. Pokud si nejste jisti, jakou verzi internetového prohlížeče používáte, doporučujeme

Více

Windows 10 (6. třída)

Windows 10 (6. třída) Windows 10 (6. třída) Okno spuštěné aplikace: takto vypadá okno aplikace Malování - panel nástrojů Rychlý přístup Titulkový pruh se jménem souboru (Bez názvu) tlačka pro minimalizaci, obnovení z maxima

Více

Roční hodnocení (návod pro studenty)

Roční hodnocení (návod pro studenty) Roční hodnocení (návod pro studenty) Na stránce https://is.cuni.cz/studium/index.php se přihlásíte do studijního informačního systému (dále jen SIS). Pro přihlášení je třeba mít platné přihlašovací údaje.

Více