Tato zpráva informuje o implementaci LMS (Learning Management Systém) Moodle konkrétně Moodle

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tato zpráva informuje o implementaci LMS (Learning Management Systém) Moodle konkrétně Moodle 2.3.1."

Transkript

1 Implementační zpráva Informace o implementaci LMS Moodle Realizováno v rámci projektu OP VK: Rozvoj studijních programů, didaktických metod a inovování modelu řízení v oblasti kombinovaného studia, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Autor: Dušan Kopecký

2 Implementační zpráva Informace o implementaci LMS Moodle Tato zpráva informuje o implementaci LMS (Learning Management Systém) Moodle konkrétně Moodle Server Základní server byl zřízen ve virtuálním prostředí. Strategie Univerzity Pardubice v rámci informačních technologií je virtualizovat. Virtualizace přináší mnoho výhod např. úspora energie, a tím i peněz, za sloučení několika fyzických serverů v jeden, jednodušší hardwarová údržba, snadná zálohovatelnost instalovaného systému, jednoduchá migrace, možnost snadné úpravy hardwarových potřeb pro konkrétní virtuální stroj atd. Jako operační systém pro běh LMS byl vybrán linux, přesněji linuxová distribuce CentOS 6. Důvodem pro výběr linuxu je cena, bezproblémová podpora ze strany informačního centra univerzity (spravují všechny linuxové servery univerzity) a nastavených pravidel pro nasazování nových serverů podobného účelu. Typ distribuce byl vybrán na základě konzultace, pravidel a znalostí tohoto systému pracovníky IC (výhody při potřebě konzultací). Verze 6 byla v době nasazování systému nejaktuálnější. Po základní instalaci bylo nastaveno SSH (Secure Shell)- program pro zabezpečenou komunikace mezi dvěma počítači. Je potřeba vygenerovat klíče chráněné heslem pro ověření přistupujícího klienta na server. Dále v nastavení serveru je potřeba zkontrolovat, případně upravit iptables program sloužící k nastavení pravidel komunikace (firewall), tedy kontrolu příchozích, odchozích a procházejících paketů. Týká se povolení ssh, http, https. Pro běh LMS jsou nutné tyto komponenty běžící na serveru: Webový server PHP Databázový systém Webový server Standartní instalace webového serveru Apache verze proběhla běžnou instalací z oficiálních repositářů. Nutnost nastavení secure protocol tedy https nadstavba nad běžným http umožňující zabezpečenou komunikaci webového prohlížeče a serveru, tato komunikace je šifrována a běží na standartním portu 443. Pro funkčnost https je nutné mít funkční webserver a je potřeba vygenerovat certifikáty ověřené nadřazenou autoritou. Tyto umístit na patřičné místo webserveru a v konfiguračním souboru nastavit cesty k certifikátu.

3 Pro zvýšení bezpečnosti byl upraven přístup na server a to povolením komunikace jen na portu https tedy na 443. Standartní port webového serveru - port 80 je zakázán. V nastavení Apache byly ponechány defaultní volby i cesty ke všem komponentům a uložištím. Webový server je určen pro jeden web, a proto není nutno nastavovat virtual host. Dále byly upraveny jen důležité identifikační údaje jako jméno webového serveru, kontakt na administrátora. Je potřeba provést kontrolu zda se služba bude automaticky spouštět se startem serveru. Databázový systém Pro běh LMS Moodle je postačujícím databázovým systémem systém MySql. Jednak je doporučován, je multiplaformní, zdarma a dostatečně uspokojí požadavky kladené systémem pro komfortní běh LMS Moodle. Instalace byla provedena instalačním skriptem z oficiálních repositářů. Byla naistalována verze Po instalaci byl nastaven účet správce databáze, tedy jméno a heslo. Je potřeba provést kontrolu zda se služba bude automaticky spouštět se startem serveru. PHP Tento skriptovací programovací jazyk používaný na vytváření dynamických internetových stránek je použit pro LMS Moodle. Instalace na server probíhá obdobně jako Apache a MySql. Byl použit instalační skript se zdrojem z oficiálních repositářů. Momentálně je naistalována verze Po instalaci není nutné provádět úpravy nastavení. Tyto změny vyplynou až na základě požadavků LMS Moodle při jeho samotné instalaci, resp. při přípravě k instalaci a případném rozšiřování funkcionalit LMS Moodle pomocí přídavných modulů. Je potřeba provést kontrolu, zda se služba bude automaticky spouštět se startem serveru. Instalace LMS Moodle Před samotnou instalací je potřeba stáhnout určitou verzi. Je na výběr několik variant. Byla vybrána nejnovější stabilní verze tedy Nejprve je potřeba rozbalit stažený balíček s instalací Moodle do předem připraveného místa webového serveru, nastavit práva pro zápis 2. Založit novou databázi tj. nastavit dbhost jméno databázového serveru (v našem případě localost), dbname jméno zakládané databáze, dbuser uživatelské jméno s plným přístupem do této databáze, dbpass heslo uživatele přistupujícího do databáze 3. Založit pracovní adresář pro Moodle, standartně moodledata. Je potřeba tento adresář zabezpečit proti nežádoucímu nabourání. Ideálně mimo www prostor na serveru a nastavit patřičná práva na vstup a manipulaci ze strany webserveru.

4 Prvotní instalace probíhá přes webové rozhraní. Po zvolení jazyka je instalace jednoduchá. Stačí postupovat podle pokynů na obrazovce. Během této instalace probíhá kontrola jednotlivých součástí webového serveru. Ve většině případů je potřeba zasáhnout do nastavení PHP. V defaultním nastavení nejsou povoleny všechny extense. Některé z nich Moodle potřebuje pro svůj běh. Tyto konkrétní vypíše na obrazovce. Po povolení těchto extensí (soubor php.ini) a obnově stránky, instalace doběhne bez problémů. Během této instalace se vyplňují informace důležité pro pozdější chod LMS : Jazyková sada primárně používaná pro Moodle na administrátora LMS Cesta k pracovnímu adresáři Moodle Případné nastavení proxy serveru Časovou zónu Pokud náhodou nastane potíž s vygenerováním a uložením konfiguračních informací do souboru config.php (nejspíš díky jinak nastaveným právům pro přístup do lokace www na serveru), je potřeba patřičné informace, které jsou zobrazeny na obrazovce, uložit ručně do souboru a ten následně nakopírovat do místa instalace LMS. Provoz LMS Moodle Po dokončení instalace je nutnost odzkoušet funkčnost celého systému. Tedy základních funkcionalit LMS Moodle. 1. Uživatelé vytvoření uživatelského účtu, jméno, příjmení, uživatelské jméno, heslo, , město, stát, přiřazení rolí. Odzkoušet přihlášení do systému novým účtem. 2. Komunikace v návaznosti na nově vytvořeného uživatele proběhne ověřovací ová komunikace systému s tímto uživatelem a tím kontrola funkčnosti komunikačního spojení LMS, potažmo serveru jako takového. A zároveň kontrola ověřování uživatelů a jejich autorizace. 3. Cron nastavení démona, který automatizovaně spouští předdefinované funkce povětšinou zálohování kurzů, zálohování uživatelů, kontrola aktualizace LMS a jeho komponent, kontrola uživatelských účtů a jiných pravidel nadefinovaných správcem systému, potřebných pro bezpečný chod LMS. 4. Bezpečnost kontrola nastavení bezpečnostní úrovně na straně serveru (aktualizace systému, bezpečná komunikace, nastavení firewallu), nastavení úrovně složitosti hesel uživatelů, kontrola správně nadefinovaných cest pro ukládání logů, a to jak informací o problémech, tak o jednotlivých akcích spuštěných na serveru, jednak serverem a jednak samotným LMS Moodlem. Tyto logy jsou velmi důležité pro ladění potíží s LMS a pro kontrolu celkového dění na serveru a možnosti odhalení případného útoku na celý systém a zdiskreditování serveru.

5 Po první kontrole byla zjištěna chyba v komunikaci. Moodle odesílá, ale samotný server nemá nastaveno odesílání ové komunikace. Je použit nainstalovaný poštovní software postfix. Na základě získaných informací od pracovníků informačního centra univerzity, byl postfix nastaven a odzkoušen. Po té komunikace jak serveru, tak samotného Moodlu probíhala bez potíží. V rámci podpory ze strany informačního centra, proběhla schůzka, na které bylo dohodnuto jakým způsobem, jakým rozsahem a v jakém čase bude probíhat zálohování celého serveru. A to pro případ snadné a rychlé obnovy celého systému z důvodu pádu serveru, nebo neúmyslného poškození funkčnosti LMS ze strany správce serveru nebo díky útoku na server. Zálohy budou probíhat každý den. Což bude jen přírůstková záloha. A jednou za týden kompletní nová záloha. Autorizace a autentizace Dalším krokem nastavení LMS Moodle bylo ověřování uživatelů systému. Z důvodu bezpečnosti serveru, potažmo univerzitní sítě, bylo rozhodnuto o nasazení Shibboleth Service Provider (SP). Tato nadstavba slouží k ověřování uživatelů vůči centrální databázi spravované organizací. Je to modul, který je zaimplementován do web serveru, v našem případě apache. Jelikož Univerzita Pardubice je zapojena do tohoto projektu a je IDP (Idnetity Providers), byla tato volba logickým krokem, který usnadní přístup uživatelů (akademických pracovníků, studentů) k systému LMS Moodle a zároveň další stupeň zabezpečení celého serveru. Pro běh je nutný vygenerovaný soubor metadat, který je generován na straně IDP. V něm jsou uloženy informace o SP a klíč pro komunikaci. Instalace proběhla pomocí instalačního skriptu z oficiálního repositáře. Po instalaci celého modulu, je bezpodmínečně nutné provést nastavení. V podstatě jsou tři místa : 1. Lokace Apache soubor conf.d ve kterém se definuje adresář, který je potřeba zabezpečit 2. Lokace Shibboleth soubor shibboleth2.xml, což je hlavní konfigurační soubor celého modulu. Zde se definují elementy jako identifikátor SP v rámci federace, parametry upřesňující jednotlivá sezení, způsob získávání federačních metadat, přístupy ke klíči a certifikátu 3. Lokace Shibboleth soubor atribute-map.xml ve kterém se definuje mapování příchozích atributů na lokální proměnné využívané nasazenou aplikací na webovém serveru Po pečlivém nastavení všech parametrů shibbolethu je potřeba provést kontrolu funkčnosti. Kontrola se provádí přístupem na webovou stránku LMS Moodle s parametrem volajícím handler pro status služby. Pokud bude vypsán OK, je potřeba odzkoušet chráněný adresář definovaný v lokaci apache. Pokud je vše v pořádku, nastane přesměrování na IDP, v našem případě na CAS, kde uživatel provede autorizaci. Následně po ověření uživatelského účtu, se zasílají informace o uživateli do

6 LMS Moodle, zároveň je prohlížeč přesměrován na úvodní stránku Moolu, a v něm již bude uživatel přihlášen. Toto byl poslední krok v prvotní implementaci systému Moodle. Období, následující po implementaci, je pro správce obdobím kontrol, aktualizací a celkové údržby systému LMS Moodle a serveru samotného.

plussystem Příručka k instalaci systému

plussystem Příručka k instalaci systému plussystem Příručka k instalaci systému Tato příručka je určena zejména prodejcům systému a případně koncovým uživatelům. Poskytuje návod, jak provést potřebná nastavení komponent. ITFutuRe s.r.o. 26.2.2015

Více

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Pro chod programu je nutné mít nainstalované databázové úložiště, které je připraveno v instalačním balíčku GAMP, který si stáhnete z našich webových

Více

Implementace LMS MOODLE. na Windows 2003 Server a IIS 6.0

Implementace LMS MOODLE. na Windows 2003 Server a IIS 6.0 Implementace LMS MOODLE na Windows 2003 Server a IIS 6.0 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Instalace PHP... 3 1.1.1 Nastavení práv k adresáři PHP... 3 1.1.2 Úprava souboru php.ini... 4 1.1.3 Proměnné prostředí...

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_DYN.1.04 Název materiálu: 04 WAMP, LAMP - základní nastavení serverů HTTPD a služeb modulů PHP, MySQL Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup DUM naučí žáky nastavit některé parametry

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

LMS Moodle příručka učitele

LMS Moodle příručka učitele LMS Moodle příručka učitele Stručná příručka pro orientaci v LMS Moodle Realizováno v rámci OP VK: rozvoj studijních programů, didaktických metod a inovování modelu řízení v oblasti kombinovaného studia,

Více

Technické podmínky a doporučení provozu OneSoftConnect na infrastruktuře zákazníka

Technické podmínky a doporučení provozu OneSoftConnect na infrastruktuře zákazníka Technické podmínky a doporučení provozu OneSoftConnect na infrastruktuře zákazníka verze 2018-06 Pokud nechcete využít provoz v cloudu a chcete provozovat systém na vaší infrastruktuře, tak je to možné

Více

Přechod na Firebird 3. Popis migrační utility

Přechod na Firebird 3. Popis migrační utility Přechod na Firebird 3 Popis migrační utility Verze dokumentu: 1.00 Platnost od: 02.05.2018 Obsah 1. Úvod 3 2. Popis funkcí 4 2.1 Výběr typu instalace a provozu platformy Firebird 4 2.1.1 Odinstalovat starší

Více

Instalace a konfigurace web serveru. WA1 Martin Klíma

Instalace a konfigurace web serveru. WA1 Martin Klíma Instalace a konfigurace web serveru WA1 Martin Klíma Instalace a konfigurace Apache 1. Instalace stáhnout z http://httpd.apache.org/ nebo nějaký balíček předkonfigurovaného apache, např. WinLamp http://sourceforge.net/projects/winlamp/

Více

Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček

Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček CO FILMBOOK JE Filmbook je uzavřená webová aplikace pro celkovou správu informací a dat souvisejících se sledováním filmů. Primárně je zaměřen na uchovávání a spravování

Více

APS 400 nadministrator

APS 400 nadministrator APS 400 APS 400 nadministrator Balík programů pro správu systému APS 400 Instalační příručka 2004 2008,TECH FASS s.r.o., Plavecká 503, 252 42 Jesenice, www.techfass.cz, techfass@techfass.cz (vydáno dne

Více

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů S pomocí ESET Cloud Administratoru můžete řídit zabezpečení vaší podnikové sítě bez nutnosti nákupu, instalace nebo údržby dalšího hardwaru. Řešení je poskytováno

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

Informace k přihlášení do aplikace REGIS Obsah

Informace k přihlášení do aplikace REGIS Obsah Informace k přihlášení do aplikace REGIS Obsah 1. Kvalifikovaný certifikát... 2 1.1. Základní informace... 2 1.2. Instalace kvalifikovaného certifikátu... 2 2. Podpůrné certifikáty... 5 2.1. Stažení podpůrných

Více

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Účelem veřejné zakázky je vybudování, provoz a údržba infrastruktury pro provozování aplikací a služeb

Více

A p a c h e h t t p d 2. 2. Lukáš Zapletal lukas.zapletal@liberix.cz

A p a c h e h t t p d 2. 2. Lukáš Zapletal lukas.zapletal@liberix.cz A p a c h e h t t p d 2. 2 Lukáš Zapletal lukas.zapletal@liberix.cz C o j e t o A p a c h e h t t p d? Apache httpd (nebo někdy jen httpd) je kvalitní, robustní, modulární webový server dostupný zdarma

Více

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator. Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator. Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator APS Web Panel Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator Instalační a uživatelská příručka 2004 2016,TECH FASS s.r.o., Věštínská

Více

SME Terminál + SmeDesktopClient. Instalace. AutoCont CZ a.s.

SME Terminál + SmeDesktopClient. Instalace. AutoCont CZ a.s. SME Terminál + SmeDesktopClient Instalace AutoCont CZ a.s. Strana 1 / 6 1 Úvod Tento dokument popisuje postup nasazení aplikace SMETerminal CIS STK jedná se o webovou část aplikace, která běží na internetovém

Více

Audit bezpečnosti počítačové sítě. Předmět: Správa počítačových sítí Jiří Kalenský kalenj1@fel.cvut.cz

Audit bezpečnosti počítačové sítě. Předmět: Správa počítačových sítí Jiří Kalenský kalenj1@fel.cvut.cz Audit bezpečnosti počítačové sítě Předmět: Správa počítačových sítí Jiří Kalenský kalenj1@fel.cvut.cz Zadání Prověřit bezpečnost v dané počítačové síti (cca 180 klientských stanic) Nejsou povoleny destruktivní

Více

Nasazení nových modulů McAfee Seminář CIV (nejen) pro lokální správce

Nasazení nových modulů McAfee Seminář CIV (nejen) pro lokální správce Nasazení nových modulů McAfee Seminář CIV (nejen) pro lokální správce Ing. Petr Žák 1 Obsah I. Úvod aneb epolicy Orchestrator II. Nové moduly: McAfee Endpoint Security III. Politiky pro nové moduly IV.

Více

Instalace programu ProGEO

Instalace programu ProGEO Instalace programu ProGEO Obsah dokumentu: 1. Požadavky na systém 2. Průběh instalace 3. Aktivace zakoupené licence 4. Automatické aktualizace Updater 1. Požadavky na systém Softwarové požadavky: MicroStation

Více

Sběr informačních povinností regulovaných subjektů. Návod na instalaci certifikátů a nastavení prohlížeče. Verze: 2.1

Sběr informačních povinností regulovaných subjektů. Návod na instalaci certifikátů a nastavení prohlížeče. Verze: 2.1 Sběr informačních povinností regulovaných subjektů. Návod na instalaci certifikátů a nastavení prohlížeče Verze: 2.1 Vytvořil: Milan Horák Poslední aktualizace: 1. 4. 2016 1 Obsah 1. Úvod... 1 1.1 Úvodní

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.15 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 15_ Síťové služby- www server Apache DUM seznámí žáky s webserverem a naučí jej instalovat, spustit diagnostikovat

Více

Vzdálené připojení do sítě ČEZ VPN Cisco AnyConnect

Vzdálené připojení do sítě ČEZ VPN Cisco AnyConnect Vzdálené připojení do sítě ČEZ VPN Cisco AnyConnect Návod pro instalaci klienta pro vzdálené připojení do sítě ČEZ a. s., pomocí sítě Internet pro externí uživatele Verze 1.02 Verze Stručný popis změn

Více

Instalace. Návod na instalaci a licencování ESI[tronic] 2.0. 1. Spuštění instalace z DVD ESI[tronic] 2.0 DVD 1 - soubor Setup.exe. 4.

Instalace. Návod na instalaci a licencování ESI[tronic] 2.0. 1. Spuštění instalace z DVD ESI[tronic] 2.0 DVD 1 - soubor Setup.exe. 4. Instalace 1. Spuštění instalace z DVD ESI[tronic] 2.0 DVD 1 - soubor Setup.exe 2. Volba jazyka 4. Volba země 3. Povolení migrace 5. Odsouhlasení licence Jen při první instalaci na PC, kde je již nainstalován

Více

Linux na serveru. seminář Arcibiskupského gymnázia v Praze a gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové

Linux na serveru. seminář Arcibiskupského gymnázia v Praze a gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové Linux na serveru seminář Arcibiskupského gymnázia v Praze a gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové Proč Linux a open-source? finanční výhoda (zadarmo) filozofie open-source systému obrovská nabídka software

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

multiverze Pro Windows Vista/XP/9x/2000

multiverze Pro Windows Vista/XP/9x/2000 multiverze Pro Windows Vista/XP/9x/2000 Než spustíte aktualizaci na verzi 6.8.4. 1) Zálohujte data! zálohování dat provedete v oddíle Služby, Zálohování dat 2) Kam zálohovat data? přesměrujte zálohování

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_DYN.1.01 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 01 Dynamický web - LAMP DUM vysvětlí žákům podstatu dynamického webu, představí základní GNU/GPL nástroje pro tvorbu

Více

VComNet uživatelská příručka. VComNet. Uživatelská příručka Úvod. Vlastnosti aplikace. Blokové schéma. «library» MetelCom LAN

VComNet uživatelská příručka. VComNet. Uživatelská příručka Úvod. Vlastnosti aplikace. Blokové schéma. «library» MetelCom LAN VComNet Uživatelská příručka Úvod Aplikace VComNet je určena pro realizaci komunikace aplikací běžících na operačním systému Windows se zařízeními, které jsou připojeny pomocí datové sběrnice RS485 (RS422/RS232)

Více

INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka

INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka Popis funkce Softwarový nástroj INISOFT Update je univerzálním nástrojem pro stahování, údržbu a distribuci programových aktualizací

Více

Instalace a konfigurace

Instalace a konfigurace Instalace a konfigurace Seminář ELZA Ing. Jiří Kala, Ph.D. 28. listopadu 2016 Architektura 2 Schéma systému Klient (prohlížeč) HTTP(S) Webový server Aplikační server TCP/IP Databáze 3 Požadavky Klient

Více

Základní informace a postup instalace systému IS MPP

Základní informace a postup instalace systému IS MPP Základní informace a postup instalace systému IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Základní informace a

Více

Semestrální projekt do předmětu SPS

Semestrální projekt do předmětu SPS Semestrální projekt do předmětu SPS Název projektu: Instalace a provoz protokolu IPv6 v nových verzích MS Windows (XP). Ověření proti routerům Cisco a Linux. Cíl projektu: Autoři: Cílem tohoto projektu

Více

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 k dispozici pouze ve verzi 64bit. EPLAN Electric P8 využívá k ukládání některých dat databáze. Artikly, překladový slovník 1 ) a

Více

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích 2 Money Dnes Publisher Uživatelská příručka Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích Tento step-by-step manuál vás provede korektním nastavením ovladače Money Dnes Publisher pomocí přiloženého

Více

Instalační manuál aplikace

Instalační manuál aplikace Instalační manuál aplikace Informační systém WAK BCM je softwarovým produktem, jehož nástroje umožňují podporu procesního řízení. Systém je spolufinancován v rámci Programu bezpečnostního výzkumu České

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Informační systém pro vysoké a vyšší odborné školy Technická specifikace Obecný popis systému Technická specifikace Obecný popis systému Computer Aided Technologies, s.r.o. Tato příručka je součástí dokumentace

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_DYN.1.02 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 02 WAMP - prostředí pro běh dynamických stránek ve Windows DUM je pro žáky průvodcem instalací běhového prostředí

Více

LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE

LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE Školení zaměřené na instalaci a správu systému. Účastník získá praktické znalosti vhodné pro instalaci a správu operačního systému na serveru.

Více

Testovací protokol. webový generátor PostSignum. sada PIIX3; 1 GB RAM; harddisk 20 GB IDE OS: Windows Vista Service Pack 2 SW: Internet Explorer 9

Testovací protokol. webový generátor PostSignum. sada PIIX3; 1 GB RAM; harddisk 20 GB IDE OS: Windows Vista Service Pack 2 SW: Internet Explorer 9 Příloha č. 4 1 Informace o testování estovaný generátor: 2 estovací prostředí estovací stroj č. 1: estovací stroj č. 2: estovací stroj č. 3: Certifikáty vydány autoritou: estovací protokol webový generátor

Více

Základní informace a postup instalace systému ISAO

Základní informace a postup instalace systému ISAO Základní informace a postup instalace systému ISAO Informační systém Auditního orgánu, verze 1.18.00 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 16. 5. 2016, verze 1.00 Základní informace

Více

Specifikace požadavků. POHODA Web Interface. Verze 1.0. Datum: Autor: Ondřej Šrámek

Specifikace požadavků. POHODA Web Interface. Verze 1.0. Datum: Autor: Ondřej Šrámek Specifikace požadavků POHODA Web Interface Verze 1.0 Datum: 29.12. 2008 Autor: Ondřej Šrámek Copyright 1999 by Karl E. Wiegers. Permission is granted to use, modify, and distribute this document. Strana

Více

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Artikul system s.r.o. www.dsarchiv.cz UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA tel. +420 727 827 422 dsarchiv@artikulsystem.cz

Artikul system s.r.o. www.dsarchiv.cz UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA tel. +420 727 827 422 dsarchiv@artikulsystem.cz Obsah DS Archiv... 2 Nastavení připojení k internetu... 2 Nastavení aplikace... 3 Nastavení databáze... 4 Nastavení datové schránky... 4 Příjem zpráv z datové schránky... 6 Odeslání zprávy... 7 Ověření

Více

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator APS Web Panel Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Přehled přítomnosti osob v oblastech a místnostech, změna uživatelského hesla a PINu a nastavení časového plánu Instalační a uživatelská příručka

Více

Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware

Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware Obsah Úvod...2 Instalace...2 Doporučená hardwarová konfigurace......2 Podporované operační systémy......2 Ještě před instalací......2

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.07 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 07- Síťové služby servery a klienty a úvod do souborového serveru DUM naučí žáky spouštět, diagnostikovat a konfigurovat

Více

Uživatel počítačové sítě

Uživatel počítačové sítě Uživatel počítačové sítě Intenzivní kurz CBA Daniel Klimeš, Ivo Šnábl Program kurzu Úterý 8.3.2005 15.00 18.00 Teoretická část Středa 9.3.2005 15.00 19.00 Praktická práce s počítačem Úterý 15.3.2005 15.00

Více

Audit bezpečnosti počítačové sítě

Audit bezpečnosti počítačové sítě Jiří Kalenský kalenj1@fel.cvut.cz Audit bezpečnosti počítačové sítě Semestrální práce Y36SPS Zadání Prověřit bezpečnost v dané počítačové síti (cca 180 klientských stanic) Nejsou povoleny destruktivní

Více

Instalační Příručka. Verze 10

Instalační Příručka. Verze 10 Instalační Příručka Verze 10 Vytvořeno 30. listopadu 2009 Obsah Instalační příručka 1 Předpoklady... 1 Spuštění instalačního průvodce... 2 Uvítací okno... 4 Licenční ujednání... 5 Údaje o vás... 6 Instalace

Více

ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK A AUTOMATICKÉ UPOMÍNKY. Katalogový doplněk ABRA Gen

ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK A AUTOMATICKÉ UPOMÍNKY. Katalogový doplněk ABRA Gen ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK A AUTOMATICKÉ UPOMÍNKY Katalogový doplněk ABRA Gen Dokumentace k doplňku ABRA Gen Datum: 20.4.2017 Obsah 1 Instalace a aktivace... 3 1.1 Instalace... 3 1.2 Aktivace... 5 2 Funkce... 6

Více

Registr práv a povinností

Registr práv a povinností Registr práv a povinností Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP v4.0

Více

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Wonderware Historian 2017

Wonderware Historian 2017 Wonderware Historian 2017 Co je nového Jiří Nikl, Tomáš Mandys Pantek (CS) s.r.o Strana 2 Úvod Neustálý vývoj modernějších, výkonnějších a inteligentnějších zařízení a jejich masivnější nasazení v oblasti

Více

Upgrade klientů Notes na V10

Upgrade klientů Notes na V10 Upgrade klientů Notes na V10 ALEŠ LICHTENBERG KAISER DATA www.kaiser.cz twitter: @a_lichtenberg Co je Panagenda MarvelClient Upgrade MarvelClient Upgrade je jedním z několika dalších modulů, které jsou

Více

SOFTWARE 5P. Instalace. SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010. Oldřich Florian

SOFTWARE 5P. Instalace. SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010. Oldřich Florian SOFTWARE 5P Instalace SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010 Oldřich Florian 2010 Instalace Stránka 1 z 16 Obsah Instalace Runtime Access 2010... 2 Instalace klienta (programu)... 3 Instalace databáze...

Více

Nová áplikáce etesty zá te z ove testová ní

Nová áplikáce etesty zá te z ove testová ní Nová áplikáce etesty zá te z ove testová ní Verze 0.4 Datum aktualizace 28. 11. 2014 1 Obsah 1 Úvod... 2 1.1 Podpora - kontakty... 2 1.2 Zdroje... 2 1.3 Zkratky... 2 2 Předpoklady pro testování... 3 2.1

Více

Jednorázová hesla pro zvýšení bezpečnosti vzdáleného přístupu mobilních uživatelů

Jednorázová hesla pro zvýšení bezpečnosti vzdáleného přístupu mobilních uživatelů Jednorázová hesla pro zvýšení bezpečnosti vzdáleného přístupu mobilních uživatelů Jedním z řešení bezpečného vzdáleného přístupu mobilních uživatelů k firemnímu informačnímu systému je použití technologie

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Aktivace RSA ověření

Aktivace RSA ověření Aktivace RSA ověření Návod jak vygenerovat vlastní PIN pro RSA ověření do vzdáleného VPN připojení externího uživatele do sítě ČEZ pomocí autentizace přes SMS zprávu. Verze 1.00 Verze Stručný popis změn

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK Systém WorkWatch je určen pro malé a střední firmy, které se zabývají službami nebo zakázkovou výrobou. Zajistí dokonalý přehled o všech zakázkách a jejich rozpracovanosti.

Více

Př ihlaš ova ní do IS etešty př eš JIP

Př ihlaš ova ní do IS etešty př eš JIP Př ihlaš ova ní do IS etešty př eš JIP Aktualizováno: 16.10.2014 OBSAH 1 Úvod... 3 1.1 Účel dokumentu... 3 1.2 Zkratky... 3 1.3 Historie... 3 2 Přístup k aplikaci etesty... 3 3 Lokální administrátor...

Více

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence 1 Správce licencí Programy IDEA jsou chráněny proti neoprávněnému použití. Pro běh programu je vyžadována platná licence. Upozornění: Lokální licence na pracovní stanici a síťová licence Eleckey jsou softwarové

Více

Instalační manuál. HelpDesk

Instalační manuál. HelpDesk Instalační manuál HelpDesk 2 HelpDesk Obsah 1. Úvod... 3 2. Softwarové nároky aplikace... 4 3. Instalace... 5 3.1. Instalace PHP... 5 3.2. Instalace HelpDesk... 5 3.3. Instalace Deamon... 5 4. Prvotní

Více

Postup instalace ČSOB BusinessBanking pro MS SQL 2005/2008

Postup instalace ČSOB BusinessBanking pro MS SQL 2005/2008 Postup instalace ČSOB BusinessBanking pro MS SQL 2005/2008 1. Instalace na straně serveru Instalace aplikace BB24 24x7 vyžaduje základní znalosti z administrace SQL serveru. Při dodržení následujícího

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Instalace webové služby Mydlinka

Instalace webové služby Mydlinka Instalace webové služby Mydlinka Aktualizace dokumentu: 21.10.2014 Obsah 1 Co je to webová služba Mydlinka 2 Požadavky na instalaci a provoz 2.1 SAS 2.2 Databáze 2.3 Operační systém 2.4 Softwarové vybavení

Více

Počítačová síť Katedry informatiky UP v Olomouci

Počítačová síť Katedry informatiky UP v Olomouci Počítačová síť Katedry informatiky UP v Olomouci LUKÁŠ BERAN 22. září 2015 Správce sítě (správce IT katedry) Ing. Lukáš Beran lukas.beran@upol.cz 585 634 724 Kancelář 5.071 http://www.inf.upol.cz/lide/lukas-beran

Více

Návod k instalaci S O L U T I O N S

Návod k instalaci S O L U T I O N S Návod k instalaci SOLUTIONS Návod k instalaci Hasičská 53 700 30 Ostrava-Hrabůvka www.techis.eu www.elvac.eu +420 597 407 507 Obchod: +420 597 407 511 obchod@techis.eu Podpora: +420 597 407 507 support@techis.eu

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE WEBOWÉ STRÁNKY TŘÍD KAMIL POPELKA ZÁVĚREČNÁ MATURITNÍ PRÁCE BRNO 2011 Prohlášení Prohlašuji, že maturitní práce je mým původním autorským dílem, které

Více

Jednotlivé hovory lze ukládat nekomprimované ve formátu wav. Dále pak lze ukládat hovory ve formátu mp3 s libovolným bitrate a také jako text.

Jednotlivé hovory lze ukládat nekomprimované ve formátu wav. Dále pak lze ukládat hovory ve formátu mp3 s libovolným bitrate a také jako text. 1.0 Nahrávání hovorů Aplikace Nahrávání hovorů ke svému chodu využívá technologii od společnosti Cisco, tzv. Built-in bridge, která snižuje nároky na síťovou infrastrukturu, snižuje náklady a zvyšuje efektivitu

Více

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS:

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: 1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: Ověřte prosím následující nastavení (tento postup se může nepatrně lišit podle operačního systému Vašeho pc). Pro lepší viditelnost

Více

EvMO postup při instalaci

EvMO postup při instalaci EvMO2017 - postup při instalaci 1 Program EvMO2017 je distribuován v přenosné verzi. Obsahuje datové a systémové soubory. Pro jeho komfortní zprovoznění byl vytvořen jednoduchý instalační program. Ten

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu CZECH POINT Popis použití komerčního a kvalifikovaného certifikátu Vytvořeno dne: 20.5.2008 Aktualizováno: 23.5.2008 Verze: 1.3 Obsah Uživatelská dokumentace...1 Obsah...2

Více

Přihlášení uživatele do aplikace

Přihlášení uživatele do aplikace Informační systém GRANTY modul hodnocení Vypracováno pro MHMP Přihlášení uživatele do aplikace GRANTY modul Hodnocení vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne: 23. 8. 2016, verze 1.03

Více

Ope p r e a r čn č í s ys y té t m é y y Windo d w o s Stručný přehled

Ope p r e a r čn č í s ys y té t m é y y Windo d w o s Stručný přehled Windows 2008 R2 - úvod Jan Žák Operační systémy Windows Stručný přehled Klientské OS Windows 95, 98, ME Windows NT Windows 2000 Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows CE, Windows Mobile Windows Phone

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka

IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka IceWarp Mail server 10 IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka Verze 10.4 Printed on 20 September, 2011 Instalace Prostudujte si před instalací Na cílové pracovní stanici musí být nainstalovaný program Microsoft

Více

17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/

17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/ 17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/ Úvod 1 Úvod Nedávno jsem zveřejnil návod na vytvoření návštěvní knihy bez nutnosti použít databázi. To je výhodné tehdy, kdy na serveru

Více

Připravil: Ing. Jiří Lýsek, Ph.D. Verze: 12.2.2015 Webové aplikace

Připravil: Ing. Jiří Lýsek, Ph.D. Verze: 12.2.2015 Webové aplikace Připravil: Ing. Jiří Lýsek, Ph.D. Verze: 12.2.2015 Webové aplikace Úvod strana 2 Vyučující Ing. Jiří Lýsek, Ph.D. Ing. Oldřich Faldík https://akela.mendelu.cz/~lysek/ https://akela.mendelu.cz/~xfaldik/wa/

Více

Příručka pro správu systému

Příručka pro správu systému Příručka pro správu systému Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Zástupce pro ES Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen Nizozemsko

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: 30.08.2018 Obsah 1. Nároky na systém 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace? 3 1.2 Co všechno se bude při instalaci dít? 3 2. Instalace 4 2.1 Stažení

Více

Certifikační autorita PostSignum

Certifikační autorita PostSignum Certifikační autorita PostSignum Generování klíčů pomocí programu PostSignum Tool Plus verze 2.0.1 Uživatelská dokumentace Červenec 2011 Strana 1 (celkem 21) 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 2.1 Informace

Více

APS Administrator.ST

APS Administrator.ST APS Administrator.ST Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Webové rozhraní sledování docházky studentů Instalační a uživatelská příručka 2004 2016,TECH FASS s.r.o., Věštínská 1611/19, Praha, www.techfass.cz,

Více

E-learningovýsystém Moodle

E-learningovýsystém Moodle E-learningovýsystém Moodle Jan Povolný Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 Co je to Moodle? - systém pro tvorbu a správu elektronických výukových kurzů

Více

Jazz Server osobní nastavení uživatele

Jazz Server osobní nastavení uživatele Jazz Server osobní nastavení uživatele Změněno kým Datum RTC verze Verze dokumentu Popis Jan Boháč 10. 2. 2010 2.0.0 1.0 Vytvoření dokumentu Tento dokument popisuje činnosti, které musí každý uživatel

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Kompletní instalace (serverová část) str. 03 Aktivace produktu první spuštění str. 10 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti

Více

w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack

w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack http://www.ulticloud.com http://www.openstack.org Představení OpenStacku 1. Co OpenStack je a není 2.

Více

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele CS OTE OTE Launcher Manager 1/20 Obsah Použité zkratky... 2 1 Úvod... 3 2 Nastavení systému uživatele... 3 2.1 Konfigurace stanice... 3 2.2 Distribuce aplikace OTE Launcher Manager... 3 2.3 Download aplikace

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 14-06 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

Základní informace a postup instalace systému IS MPP

Základní informace a postup instalace systému IS MPP Základní informace a postup instalace systému IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 16. 6. 2015, verze 1.02 Základní informace a

Více

v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) by: Ing. Jan Steringa

v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) by: Ing. Jan Steringa v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) 2017 by: Ing. Jan Steringa Webový server Apache je předurčen k provozu na operačním systému Linux. Je to dáno

Více

FIO API PLUS. Verze 1.1.1

FIO API PLUS. Verze 1.1.1 FIO API PLUS Verze 1.1.1 www.fio.cz Verze 29. 5. 2015 OBSAH: 1 FUNKČNÍ POPIS... 2 2 INSTALACE APLIKACE... 2 3 ZÍSKÁNÍ TOKENU... 2 4 PŘIDÁNÍ ÚČTU / TOKENU DO APLIKACE... 3 5 STAŽENÍ DAT... 3 Periodické

Více