Evropský model zemědělství v konsekvencích českého agrárního venkova. VÚZE Praha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Evropský model zemědělství v konsekvencích českého agrárního venkova. VÚZE Praha"

Transkript

1 Evropský model zemědělství v konsekvencích českého agrárního venkova Dušan Vaněk ředitel VÚZE Praha Nitra

2 I. SZP DNES /Evropský model zemědělství II. České zemědělství DNES /pozice před předsednictvím ČR v EU III. Vlastní dopady na agrární venkov POTÉ

3 Klíčový úhel pohledu AGROKOMPLEX ČR R? (farming- USA) ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ ČR R? (agriculture EU) Naplňuje české zemědělstv lství princip multifunkcionality? Tedy nosného prvku EMZ

4 Glosa nad strategickým dokumentem EMZ Výzva do budoucnosti (září 2006, Finsko) Zásadním sdělením daného ministerského dokumentu je upozornění, že se počítá se zpracováním hodnotící zprávy se zaměřením na kontrolu finančního rámce platného pro období 2007 až Této zprávě se dostalo označení Health check a prakticky odpovídá co do významu předchozí poločasové kontrole reformy podle Agendy 2000.

5 Pojem možno přeložit jako tzv. kontrola finančního zdraví. Nejedná se tedy o přípravu podkladů k další zásadní reformě SZP, ale jejím hlavním cílem bude prověřit jak doposud SZP fungovala, jak by měla fungovat, resp. může být příležitostí k doladění platného instrumentária.

6 Ministerský dokument však zároveň připouští, resp. jmenovitě uvádí, že klíčovým prvkem EMZ je skutečnost, že...odlišné modely zemědělské produkce mohou společně koexistovat, pokud budou ve shodě s obecnými cíli EMZ.

7 Při hodnocení předností či nedostatků české agrární struktury vzhledem k základním cílům EMZ je nutno diskutovat o portfoliu subjektů, které produkční i mimoprodukční funkce agrárního venkova zabezpečují. EMZ stále hovoří pouze o rodinných farmách.

8 Plyne to zcela jednoznačně z analyzovaného dokumentu a to z formulace, že...nové racionalizační výrobní postupy zvýšily produktivitu a napomohly k růstu průměrné velikosti rodinných farem, aniž by si daný proces vyžadoval nadměrného pracovního zatížení rodinných příslušníků.

9 Tímto vymezením rodinné farmy je mj. dán signál, že je reprezentována farmáři a vypomáhajícími rodinnými příslušníky a dále, že farma by měla být jen tak velká, aby nedocházelo k pracovnímu přetížení zemědělců.

10 Obecné cíle EMZ jsou spojovány s pojmem multifunkcionality jako nosného pilíře tohoto modelu. Daného cíle je podle ministerského dokumentu dosaženo, když zemědělství v kombinaci s nabídkou konkurenceschopných potravin, vláken a obnovitelných surovin je zároveň poskytovatelem následujících služeb (uvádí taxativně):

11 zabezpečuje ochranu životaschopné venkovské komunity a infrastruktury; napomáhá vyrovnanému regionálnímu rozvoji a přispívá k udržení zaměstnanosti na venkově; napomáhá zachování tradiční venkovské krajiny; vede k udržení biodiversity; chrání životní prostředí; směřuje k zachování vysokého standardu za oblast pohody zvířat; vede k udržení potravinové bezpečnosti.

12 Strategický bod filosofie českého nátisku n do SZP: Z hlediska ČR, kde zásadními nositeli agrární produkce jsou nesrovnatelně větší PPO, ale i PFO, jde tedy o to prokázat, že naše struktura je schopna naplňovat výše proklamované cíle EMZ.

13 Příprava dokumentu, který by v těchto souvislostech prokázal životaschopnost našeho agrárního modelu (ale i v dalších nových členských státech obdobné struktury), by se měl stát výchozím strategickým zájmem ČR při vytyčování prioritních úkolů za resort zemědělství v souvislosti s českým předsednictvím v Radě EU.

14 Prokázat plnou shodu, resp. max. možnou shodu s výše definovanými cíli EMZ nutno považovat za kardinální úlohu přípravné etapy k českému předsednictví, kde by kromě MZe měly sehrát důležitou roli naše vědeckovýzkumné instituce zabývající se naznačenými věcnými okruhy.

15 Zásadně jde o to prokázat schopnost českého zemědělství, při dané velikostní struktuře, splňovat základní cíle EMZ udržitelným způsobem.

16 Prakticky jde o to čelit hrozícím sankcím z velikosti (modulace), resp. jejich nastavení tak, aby zjevně postihovaly státy s diametrálně odlišnou strukturou.

17 Slovy významného konceptora EMZ Fr. Fischlera musí...pro Evropu platit, že zemědělství si ponechá dvojí funkci, totiž funkci zemědělského producenta a vykonavatele veřejných služeb. Pokud se tomu tak neděje, vede to nutně k narušení evropské kulturní krajiny, obdobně jak k tomu částečně došlo násilnou kolektivizací v Česku. Model zemědělství, který má v úmyslu pouze dobývat maximální výnosy z půdy a z hospodářských zvířat skutečně odmítám. České zemědělstv lství však neexploatuje biologický materiál

18 Odmítání českého agrárního modelu má v pojetí bývalého agrárního komisaře unie zásadní dopady na české zemědělství. Z teorie výhod z velikosti (economy of scale) se odvozuje nezbytnost krátit velkým podnikům podpory (princip modulace) a to nejen v rámci nárokových přímých podpor, tj. odvozovaných z rozsahu obhospodařované z. p., ale i za služby poskytované v rámci multifunkčního zemědělství; velké podniky by měly být za jejich poskytnutí honorovány nižší sazbou. Trh s půdou je samostatné politické téma..

19 Velikostní struktura podniků fyzických a právnických osob obhospodařujících zemědělskou půdu, stav koncem roku 2006 Velikostní skupiny podniků podle výměry obhospodařované z. p. (ha) Podniky celkem Podniky fyzických osob Podniky právnických osob výměra výměra výměra počet obhospodařované počet obhospodařované počet obhospodařované z. p. z. p. z. p. abs. % ha % abs. % ha % abs. % ha % >0 až < , , , , , ,0 5 - < , , , ,4 78 2, , < , , , , , , < , , , , , , < , , , , , , < , , , , , , < , ,7 68 0, , , , a více 350 0, ,6 6 0, , , ,1 Celkem , , , , , ,0 Pramen: ČSÚ - Zemědělský registr Zpracoval: E. Divila (VÚZE)

20 S uplatněním principu modulace se v EU 27 počítá po r. 2013, takže o to aktuálnější je úkol v rámci českého předsednictví navrhnout pro české zemědělství přijatelné východisko (nejen pro české).

21 Zdůrazňuje-li ministerský materiál, že EMZ je koncipován jako celoplošný model, který by tedy měl udržet rozměr evropského zemědělství na stávající úrovni a jestliže dále uvádí, že se musí posílit jeho konkurenceschopnost a to nejen na třetích trzích, ale také na jednotném trhu, aby evropské zemědělství dokázalo lépe vzdorovat zahraniční konkurenci, pak si EMZ zřejmě protiřečí.

22 V ministerském materiálu v kapitole Konkurenceschopné zemědělství doma i v zahraničí se konstatuje, že co do struktury se jednotlivé regiony Evropy liší a že v mnohých oblastech se musel podstatný počet zemědělců vzdát své produkce. Týkalo se to zejména těch zemědělců, kteří... neuměli lépe zvládat ekonomické změny v zemědělství a současně se připomíná nutnost stávající zemědělce lépe motivovat, aby více investovali do nových technologií, otevřeli se inovacím a byla posílena jejich odvaha k podnikání.

23 Je zřejmé, že takto vynaložené prostředky do strukturálně slabých regionů Evropy nemohou příliš napomoci růstu jejich konkurenceschopnosti.

24 Očekává-li se, že evropské zemědělství musí sehrát významnější roli i na světových agrárních trzích, tj. zemědělství konkurenceschopné, tržně orientované a současně nabízející produkci vysoké kvality, pak by tyto cíle nepochybně více naplňovaly strukturálně lépe vybavené podniky. K plnění výše naznačených cílů by alespoň napomohlo to, že by nebyly očekávaným restrikcím podpor vystaveny větší měrou než podniky rodinného typu.

25 Současná koncepce EMZ nenasvědčuje příliš tomu, že by se rozvíjela v duální struktuře v zájmu starých i nových členských států.

26 Pozice českého zemědělství je diskutovatelná z mnoha úhlů pohledu Rezortní hospodářský výsledek ČR celkem ČR EU ČR EU ČR EU ČR EU očekáváme ,36 mld + 8,56 mld. + 7,64 mld. + 7 mld. r ,55 mld. r ,73 mld. r ,41 mld. super úroda (RV) a markantní nárůst dotací pokles objemu zem. produkce o 4,8 % pokles cen zem. výrobců o 9,2 % nárůst cen vstupů do zem. výroby o 4 % vývoj potvrzuje nárůstový dotační trend a stagnaci produkčního rozměru ČR ZTRÁTA KONKURENCESCHOPNOSTI viz. AZO

27 Pozice zemědělství* v rámci národního hospodářství ČR 6 32,0 32,7 35 % ,93 17,2 5,09 4,76 4,78 23,7 19,7 2,94 2,34 25,2 4,50 2,33 4,30 2,63 25,2 3,98 2,31 3,70 2, mld. Kč Bilanční schodek agrárního zahraničního obchodu Podíl odvětví zemědělství** na HDP (b.c.) - podle statistiky národních účtů Podíl zaměstnanosti v zemědělství na celkové zaměstnanosti v NH ČR Pramen: Údaje ČSÚ, MF Poznámky: * Zemědělství = odvětví zemědělství včetně lesnictví a rybolovu. ** Odvětví zemědělství, tzn. včetně nezemědělských činností zemědělských podniků a myslivosti.

28 Příklad aktuální pozice českého zemědělství: AGRÁRN RNÍ ZAHRANIČNÍ OBCHOD AZO ovlivňuje celá škála faktorů biologické povahy nebiologické aspekty Z vývoje AZO po vstupu do náročného společného trhu EU jednoznačně vyplývá, že pozice české zemědělství ztrácí... klesá jeho národohospodářská a tedy i politická váha, avšak mírný (politicky obezřetný) odklon od zemědělství jako dřívější priority EU je celoevropským problémem.

29 Snižující se dynamika dříve nosných vývozních položek Rostoucí dovozy kompetitivních potravin. surovin a potravin ČR R se obecně zhoršuje konkurenční pozice: ztráta ta pozic na zahraničním m i domácím m trhu! 2 zajímavé faktory * Absolutní rozměr tradičně vysokého záporného agr. salda * Vývoj jeho vnitřní struktury (potraviny mírného pásma, převážně živočišného původu) EU 10 vítěz - Polsko

30 Trh potřeby konzumenta (koncového odběratele) Nadnárodní obchodní organizace zbožový přetlak / kvalita.. Pozvolný pokles výdajů obyvatelstva za potravinami na celkových výdajích: indikátor životní úrovně USA 11 %, SRN 17 %, ČR 21% Vedení rezortu napomáhá komplexem marketinkových aktivit rok 2007 Klasa/ 200 mil! ČR spotřebitel dává přednost hypermarketům Polský spotřebitel drobným obchodníkům..

31 Soudobé trendy nárůst dotací, podpor, PLATEB veřejné zboží stagnace produkce (trvalý útlum ŽV) lidské zdroje - zaměstnanci v zemědělstv lství / farmáři - zemědělsk lské domácnosti - venkovské osídlen dlení Cíl je důležitější než prostředek!

32 SZP jako sociáln lní projekt Princip rodinné farmy stabilizace venkovského osídlení Princip decouplingu potvrzení sociálního projektu ČR r tis. zam. v zemědělství r tis. r tis. Decoupling v podmínkách českého zemědělství 80 tis.?

33 Základní filosofie decouplingu Odstranění vazby podpor na zemědělskou produkci Zavedení institutu jednotné platby na farmu SPS. SPS od roku 2006 aplikuje 17 států EU. Možnost ponechání částečné vazby na produkci COUPLING na základě rozhodnutí členské země. MULTIFUNKČNOST

34 Sociáln lní aspekty venkovské zaměstnanosti Obnova vlastnických a uživatelských vztahů k půdě změna podnikatelské struktury změna sociální funkce odvětví Vznik individuálního hospodaření na půdě Zánik státních zemědělských podniků Transformace zemědělských družstev Snížení zaměstnanosti o cca 75 % Pokles HZP o více než 40 % Nárůst produktivity práce Vznik neobdělávaných ploch

35 PŮDA A JEJÍ VLASTNICKÉ VZTAHY Podíly jednotlivých typů subjektů na UAA ČR 1) Uživatelé/ Vlastníci ST OB FO 3) PO FO-PO OFO Celkem tis. ha 1) V tis. ha z 3,6 mil. ha z. p. 2) Velké individuální farmy a s. r. o. 3) Půda pronajímaná podniky FO jiným kategoriím podniků je zahrnuta do OFO. Celkem % SF ,11 RF ,81 IF 2) ,58 KF-M ,78 KF-Č ,75 OST ,97 Celkem tis. ha ,00 Celkem % 19,17 0,69 8,33 2,64 7,08 62,08 100,00 x

36 Definice sociáln lní funkce producent určit itého standardu podmínek práce a sociáln lního života zemědělsk lské populace a spoluproducent sociálního výstupu charakteru kladné externality pro stabilitu a rozvoj venkovského prostoru

37 Socioekonomické charakteristiky zemědělských pracovních ch sil Věková struktura (nepříznivý vývoj, nízký příliv mladých vážná hrozba), dle formy podnikání Vzdělanostní struktura tlak na efektivnost (produktivitu) výroby úbytek nekvalifikovaných zlepšování vzdělanosti struktury; srovnání podle formy podnikání; vzdělanost ve venkovských oblastech (28,3 % pouze se základním vzděláním)

38 Sociáln lně profesní skupiny zemědělských domácnost cností Skupina zemědělských domácností Počet domácností Struktura (%) Podíl na celkovém počtu hosp. domácností v ČR (%) Domácnosti v čele se samostatně činnou osobou ,0 0,43 v tom v čele - se zaměstnavatelem ,6 0,09 - osobou pracující na vlastní účet ,4 0,34 Domácnosti v čele se zaměstnancem ,0 2,11 v tom v čele - se zaměstnancem s dělnickou profesí ,5 1,64 -se zaměstnancem s jinou profesí 1) ,5 0,47 Domácnosti v čele s osobou s hlavní výdělečnou činností v odvětví zemědělství celkem ,0 2,54 1) Osoby vykonávající převážně řídící, organizační nebo administrativní práce (vč. zaměstnání provozního charakteru).

39 Počet a struktura obcí a jejich obyvatel v ČR R podle výsledků SLDB 2001 a podle územní struktury k Počet obcí Počet obyvatel Velikostní skupiny obcí podle počtu obyvatel Celkem počet z toho města struktura (%) celkem z toho ve venkovských obcích počet struktura (%) do , , , , , , , , , , a více , Celkem , ,0

40 Dopady, aneb co můžm ůžeme očeko ekávat Již dnes (Vídeň ) zaznívají hlasy (prezident COPA Schwarzböck), že předpokladem úspěšného rozvoje venkovských regionů je výkonné zemědělstv lství, které by zabránilo tomu, aby se dále a stále dynamičtěji prohlubovala propast v rozvoji měst a venkova.

41 EAFRD pevný bod, a co za horizontem roku 2013? EMZ jako neměnná konstanta nebo dynamický model? Kde jsou meze solidarity městských aglomerací s venkovskými regiony?

42 Obstojí Evropa v soutěži světových produkčních center, nebo zemědělství obětuje? WTO Americký tlak Asijské procitnutí Jihoamerické možnosti

43 Geoklimatické změny středoevropský prostor světové dopady poplašná zpráva z Pentagonu

44 Trocha doporučen ení zejména pro nás n synergie NGO i politické reprezentace opravdové odbytové organizace více přidanp idané hodnoty naší produkci plnění evropského modelu zemědělstv lství stran multifunkčnosti nosti a celoplošnosti všemi podnikatelskými formami trvale udržitelný rozvoj i po roce 2013

45 Předsednictví ČR R 2009 Kontinuita modelu Nezpochybnění finančního rámce SZP Snaha o český nátisk Dlouhodobý vklad do EMZ

46 Děkuji za pozornost a mnoho studijních úspěchů

EVROPSKÝ MODEL LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK RNÍHO VENKOVA

EVROPSKÝ MODEL LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK RNÍHO VENKOVA EVROPSKÝ MODEL ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK NKÁCH ČESKÉHO AGRÁRN RNÍHO VENKOVA (PROJEKT pro OPATŘENÍ 1.3.1) vzdělávací seminář Rapotín, 2.10.2008 Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o., Rapotín

Více

EVROPSKÝ MODEL LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK RNÍHO VENKOVA

EVROPSKÝ MODEL LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK RNÍHO VENKOVA EVROPSKÝ MODEL ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ A JEHO APLIKACE V PODMÍNK NKÁCH ČESKÉHO AGRÁRN RNÍHO VENKOVA (PROJEKT pro OPATŘENÍ 1.3.1) seminář Rapotín, 2.10.2008 Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o., Rapotín Odborný

Více

Principy CAP (Komise)

Principy CAP (Komise) Proč CAP? Strategicko politické důvody (soběstačnost 85%) Zájem na rovnoměrném osídlení Ochrana drobných zemědělců Stabilita cen primárních surovin je důležitá pro nízkou p a stabilizaci životních nákladů

Více

České předsednictví v EU priority ČR

České předsednictví v EU priority ČR České předsednictví v EU priority ČR Ing. Jaroslav Humpál seminář Rapotín, 2.10.2008 Úvodem ČR bude pokračovat v řešení běžících úkolů a řešit zavádění finální podoby legislativních návrhů v rámci Kontroly

Více

Společná zemědělská politika po roce 2020

Společná zemědělská politika po roce 2020 Společná zemědělská politika po roce 2020 Návrh EK a dopady české zemědělce AUTOR: Martin Pýcha Pozice ZS ČR k návrhu SZP EU 2020+ 1. Rozpočet EK navrhla snížit rozpočet pro SZP o 5 % (o 12% ve stálých

Více

Základní teoretická východiska

Základní teoretická východiska Rozvoj venkova Základní teoretická východiska Roztříštěná politika vůči rozvoji venkova (oddělení zemědělské a regionální politiky) Dříve základna pro zemědělský sektor Dříve vysoká zaměstnanost v zemědělství

Více

ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE

ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE VZTAHU KE SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ POLITICE Ing. Václav Suchan, CSc., MBA FOODSERVIS s.r.o., Potravinářská komora ČR Školení pracovníků masného průmyslu Hotel Best Western Grand Beroun

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) ších společných politik. Jedna z nejstarší. Oběť. mová itá

LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) ších společných politik. Jedna z nejstarší. Oběť. mová itá SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSK LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) Jedna z nejstarší ších společných politik Kontroverzní úspěchy vers. problémy Oběť svého vlastního úspěchu Nákladná Problémov mová Složit itá Příliš byrokratická

Více

Bohumil Belada

Bohumil Belada 26.10. 2017 Bohumil Belada Schválené 2 mld. Kč Sucho 10 % nákladů nad 30 % a 20 % nákladů nad 50% škod Nad 50 % pojistky všech plodin nebo dané plodiny Maximálně průměrný výnos v ČR Krmné plodiny podle

Více

Zaměstnanost v zemědělství ve vztahu k rozvoji venkova. Tomáš Doucha Daniela Spěšná, Jan Drlík Tomáš Ratinger

Zaměstnanost v zemědělství ve vztahu k rozvoji venkova. Tomáš Doucha Daniela Spěšná, Jan Drlík Tomáš Ratinger Zaměstnanost v zemědělství ve vztahu k rozvoji venkova Tomáš Doucha Daniela Spěšná, Jan Drlík Tomáš Ratinger Struktura A. Dosavadní vývoj agrárního trhu práce, zaměstnanosti a mezd v českém zemědělství

Více

Návrhy Komise pro období v oblasti rozvoje venkova

Návrhy Komise pro období v oblasti rozvoje venkova Návrhy Komise pro období 2014 2020 v oblasti rozvoje venkova Lukáš Víšek, DG AGRI 3/9/2012, České Budějovice http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap Jak venkovská je Evropská Unie? Venkovské oblasti

Více

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Marian Jurečka ministr zemědělství 3. 10. 2017 Strategie MZe s výhledem do roku 2030 Konkurenceschopnost a udržitelnost českého

Více

ENERGIE Z POLE - PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ ENERGETICKÝCH PLODIN. Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 6. květen 2010, Hustopeče

ENERGIE Z POLE - PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ ENERGETICKÝCH PLODIN. Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 6. květen 2010, Hustopeče ENERGIE Z POLE - PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ ENERGETICKÝCH PLODIN Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 6. květen 2010, Hustopeče AKTUÁLNÍ STAV SEKTORU Nízké cenové ohodnocení produkce, problémy s odbytem prakticky

Více

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU.

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. Hrabánková M. Jihočeská Univerzita Strukturální fondy v ČR Celkový rozpočet 2004-2006 - 1,45 mld. EUR Fondy: ERDF, ESF, EAGGF, FIFG 5

Více

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah prezentace 1) Co je v období 2014-2020 nového pro rozvoj venkova v

Více

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu 15. listopadu 2012, Agroprogress Trnava Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál

Více

Nastavení přímých plateb v roce 2014 a od roku 2015 dále

Nastavení přímých plateb v roce 2014 a od roku 2015 dále Nastavení přímých plateb v roce 2014 a od roku 2015 dále členské shromáždění ČSCHMS Skalský Dvůr 11/9/2013 Zdeněk Trnka odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství Aktuální stav přípravy nové SZP 25.6.2013

Více

Výbor EP pro Zemědělství a rozvoj venkova. Moderní české zemědělství do roku 2020

Výbor EP pro Zemědělství a rozvoj venkova. Moderní české zemědělství do roku 2020 Výbor EP pro Zemědělství a rozvoj venkova Moderní české zemědělství do roku 2020 Evropský kontext SZP EU Rok 2008 Health Check pouze kosmetické změny Přetrvávají problémy: Přílišná regulace a složitost

Více

Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie. Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR

Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie. Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR Osnova: 1.Dosavadní vývoj českého zemědělství 2.Rozvoj obnovitelných zdrojů energie 3.Pozitiva a rizika obnovitelných

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013 vychází

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Program rozvoje venkova Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Obsah prezentace 1) Vyhodnocení PRV 2007-2013 2) PRV 2014-2020 3) CLLD pro zemědělce 4) Změny po roce 2017 a budoucnost SZP

Více

SZP Společná zemědělská politika. prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

SZP Společná zemědělská politika. prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Společná zemědělská 1. Pilíř politika SZP přímé platby

Více

Společná zemědělská politika

Společná zemědělská politika Společná zemědělská politika Důvody vzniku SZP 1. Zajištění potravinové soběstačnosti členů ES 2. Nutnost zvládnout migrační proud obyvatelstva z venkova do měst 3. Politické důvody zemědělci významnou

Více

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1. průmyslu v ČR Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.2015 průmyslu v ČR 1 Současný vývoj chemického průmyslu v ČR Postavení chemického průmyslu v české

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova 2007-2013 2013 (EAFRD) Ing. arch. Kamila Matouškov ková,, CSc. Ministerstvo zemědělstv lství odbor Řídící orgán n EAFRD 221812189, kamila.matouskova matouskova@mze.

Více

XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y

XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 3. listopad 2010, Pardubice BOHATÁ AGRÁRNÍ HISTORIE 1/2 Období první republiky hluboká tradice a výrazné úspěchy ČR leader v

Více

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV CS PŘÍLOHA Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV Druhy regionů a dodatečné prostředky 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Celkem Ustanovení čl. 59 odst. 3 písm. a) nařízení (EU) č. 1305/2013

Více

POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY

POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY Vojtěch Spěváček, CES VŠEM (vojtech.spevacek@vsem.cz) Seminář MF, 6. června 2007 Obsah: 1. Význam a pojetí makroekonomické rovnováhy. 2. Jaké změny nastaly na poptávkové

Více

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV CS PŘÍLOHA Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV Druhy regionů a dodatečné prostředky Ustanovení čl. 59 odst. 3 písm. a) nařízení (EU) č. 1305/2013 méně rozvinuté regiony Ustanovení čl. 59

Více

OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY

OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY ZVYŠOV OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY Mirek Topolánek předseda vlády ČR Fourth Business Roundtable with the Government of the Czech Republic ic,, 20.11.2007 REFORMNÍ DOKTRÍNA FILOZOFIE REFORMNÍ

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR HRUBÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE (mil. Kč, stálé ceny r. 1989, ČSÚ) Celkem Rostlinná produkce Živočišná produkce 1936 80.946 42.501 38.444

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

4. Pracovní síly v zemědělství

4. Pracovní síly v zemědělství 4. Pracovní síly v zemědělství Stálí pracovníci V roce 2007 pracovalo v zemědělství celkem 243 179 osob bez ohledu na druh pracovního poměru k zaměstnavateli (tj. včetně nepravidelně zaměstnaných pracovníků,

Více

Přehled možných opatření pro zpracování Fichí: Přehled cílů možných opatření:

Přehled možných opatření pro zpracování Fichí: Přehled cílů možných opatření: Přehled možných pro zpracování Fichí: Číslo podle Osa Skupina Název skupiny / / pod Opatření OSA I Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví I. 1. 1. Modernizace zemědělských podniků I. 1.

Více

Stav, vývoj a možnosti diverzifikace podnikatelských aktivit v zemědělství ČR a EU 27

Stav, vývoj a možnosti diverzifikace podnikatelských aktivit v zemědělství ČR a EU 27 Stav, vývoj a možnosti diverzifikace podnikatelských aktivit v zemědělství ČR a EU 27 Jindřich ich Špička Alice Picková Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky Jihlava, 9. 11. 2007 Definice diverzifikovaných

Více

Význam pracovních příležitostí vzemědělství vrozvoji a stabilizaci venkovských obcí

Význam pracovních příležitostí vzemědělství vrozvoji a stabilizaci venkovských obcí Venkov 2011 1. února 2011, Přírodovědeckáfakulta UK, Albertov 6, Praha 2 Význam pracovních příležitostí vzemědělství vrozvoji a stabilizaci venkovských obcí Na příkladě Jihomoravského kraje Ondřej Konečný

Více

Zdravotnictví jako součást národního hospodářství. Institut ekonomických studií FSV UK PhDr. Lucie Antošová

Zdravotnictví jako součást národního hospodářství. Institut ekonomických studií FSV UK PhDr. Lucie Antošová Zdravotnictví jako součást národního hospodářství Zdravotnictví neznamená jen spotřebu, ale také tvorbu hodnot Pomáhá uspokojovat naše potřeby (být zdravý) Zdraví lidé mohou pracovat práce je podmínkou

Více

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Fondy EU programové období 2014-2020 Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Dohoda o partnerství Návrh: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) Národní orgán pro koordinaci

Více

AK a obnovitelné zdroje energie

AK a obnovitelné zdroje energie AK a obnovitelné zdroje energie 27. listopadu 2012, CZ Biom Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál zemědělské půdy v ČR pro OZE Přínosy

Více

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter 20.10.2011 CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA? Místní komunitní skupina působící na definovaném území,

Více

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 6.1. Charakteristika odvětví Celulózopapírenský průmysl patří k tradičním odvětvím

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč

Program rozvoje venkova. Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč Program rozvoje venkova Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč Program rozvoje venkova (PRV) Program rozvoje venkova České republiky je nástrojem pro získání finanční

Více

19. CZ-NACE 31 - VÝROBA NÁBYTKU

19. CZ-NACE 31 - VÝROBA NÁBYTKU 19. - VÝROBA NÁBYTKU Výroba nábytku 19.1 Charakteristika odvětví Odvětví výroba nábytku používá k výrobě jako hlavní surovinu předem zpracované (upravené) dříví nebo dřevařské výrobky, zejména aglomerované

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví 2018/0216(COD) 13.11.2018 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova k návrhu

Více

Zemědělská politika a její dopady. Ing. Jindřich Šnejdrla Ing. Martin Fantyš

Zemědělská politika a její dopady. Ing. Jindřich Šnejdrla Ing. Martin Fantyš Zemědělská politika a její dopady Ing. Jindřich Šnejdrla Ing. Martin Fantyš Osnova prezentace Situace v zemědělské výrobě ČR Reforma SZP Aktuální stav českého zem. Po vstupu do EÚ v r 2004 díky dotacím

Více

Program rozvoje venkova. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova 2014 2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Priority unie Priorita 1 - Předávání poznatků a inovací Priorita 2 - Zvýšení konkurenceschopnosti

Více

Sociálně-politické rozhodování v praxi: modelování zaměstnanosti v agrokomplexu ČR. Marie Pechrová Ondřej Chaloupka

Sociálně-politické rozhodování v praxi: modelování zaměstnanosti v agrokomplexu ČR. Marie Pechrová Ondřej Chaloupka Sociálně-politické rozhodování v praxi: modelování zaměstnanosti v agrokomplexu ČR Marie Pechrová Ondřej Chaloupka Úvod Jedním z důležitých aspektů rozvoje venkova je udržení zaměstnanosti. Význam agrokomplexu

Více

Státní rozpočet na rok 2005. Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004

Státní rozpočet na rok 2005. Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004 Státní rozpočet na rok 2005 Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004 Východiska Koncepce reformy veřejných financí 2003-2006 Konvergenční program ČR Makroekonomická predikce MF Cíl Zvrácení negativního

Více

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah prezentace 1) Co je v období 2014-2020 nového pro rozvoj venkova v

Více

Vývoj českého zemědělství v období začleňování České republiky do EU: prostorová polarizace a multifunkcionalita. Ondřej Konečný.

Vývoj českého zemědělství v období začleňování České republiky do EU: prostorová polarizace a multifunkcionalita. Ondřej Konečný. Venkov 2016 Únor Vývoj českého zemědělství v období začleňování České republiky do EU: prostorová polarizace a multifunkcionalita Ondřej Konečný Motivace Vstup Česka do EU jako významný milník Snižující

Více

Kontrola stavu reformy Společné. Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise

Kontrola stavu reformy Společné. Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise Kontrola stavu reformy Společné zemědělsk lské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise Vyhodnocení a úprava dnešní SZP (1/3) Současná situace

Více

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, Příprava na kohezní politiku EU 2014+ - nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 26. 4. 2012, Přerov Hlavní milníky Strategie Evropa 2020 3/2010 5. kohezní zpráva

Více

Současnost a budoucnost českého zemědělství. Ing. Martin Pýcha

Současnost a budoucnost českého zemědělství. Ing. Martin Pýcha Současnost a budoucnost českého zemědělství Ing. Martin Pýcha Zemědělský svaz ČR Svaz je největší organizací zaměstnavatelů - podnikatelů v zemědělství a vykonává všechny funkce s tím spojené včetně práva

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

P DLIB DCAP. q1 q2 q3 q4 Q

P DLIB DCAP. q1 q2 q3 q4 Q 5. Společná zemědělská politika (CAP) Zemědělská politika - obecně podpora domácího zemědělství všude na světě chudé státy většinou kvóty a cla na dovoz bohaté státy většinou garance vysokých stabilních

Více

Hrubý domácí produkt. Meziroční změna HDP 8% 6% 4% 2% 0% -2% -4% CZ -6% -8%

Hrubý domácí produkt. Meziroční změna HDP 8% 6% 4% 2% 0% -2% -4% CZ -6% -8% Ing. Jiří Alina Hrubý domácí produkt Meziroční změna HDP 8% 6% 4% 2% 0% -2% -4% CZ -6% EA -8% 3-97 8-99 2-02 7-04 1-07 6-09 12-11 5-14 11-16 Vývoj HDP 2014 2017 meziročně v % 6 Vývoj HDP 2014-2017 meziročně

Více

Příští víceletý finanční rámec EU 2014-2020

Příští víceletý finanční rámec EU 2014-2020 Příští víceletý finanční rámec EU 2014-2020 Jana MALKRABOVÁ Sekce pro evropské záležitosti, Úřad vlády ČR 24. listopadu 2011 Obsah prezentace I. Obecně k rozpočtu EU II. III. IV. Harmonogram vyjednávání

Více

DRUHÝ PILÍŘ SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ

DRUHÝ PILÍŘ SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ DRUHÝ PILÍŘ SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY: POLITIKA ROZVOJE VENKOVA Politika rozvoje venkova EU coby druhý pilíř společné zemědělské politiky má za cíl podporovat venkovské oblasti Evropské unie a čelit

Více

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2 EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI KOHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2 NÁVRH ROZPOČTU EU NA 2014-2020 POSTAVENÍ RP V POLITIKÁCH EU 1. etapa 1957-1974 2. etapa 1975-1987 3.

Více

Malé a střední podnikání na venkově. 2. Přednáška

Malé a střední podnikání na venkově. 2. Přednáška Malé a střední podnikání na venkově 2. Přednáška Vymezení základních pojmů Podnikání Podnik Venkov Podnikání Podnikání jako činnost, kterou uspokojujeme cizí potřeby, přičemž se snažíme dosáhnout zisk

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Venkov: Kdo mi pomůže?

Venkov: Kdo mi pomůže? Venkov: Kdo mi pomůže? (když ministerstvo nemůže) Tetčice, 25. května 2011 Seminář je pořádaný v rámci výzkumného projektu pro MZe ČR: QH82249 Synergie v rozvoji venkova Řešitel: GaREP, spol. s r.o., 2008

Více

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie.

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Ing. Jan ZÁHORKA OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Česká fotovoltaická konference 4. listopadu 2008, v Brně Zemědělský půdní fond ČR Rozloha

Více

Koncepce zemědělské politiky EU a ČR v období

Koncepce zemědělské politiky EU a ČR v období Koncepce zemědělské politiky EU a ČR v období 2014-2020 Analýza koncepce zemědělské politiky EU Ing. Karel Vítek, CSc. Jak se tvoří koncepce zemědělské politiky EU Názory občanů EU Nástroje SZP připravované

Více

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič VYUŽIT ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY Pavel Noskievič Zelená kniha Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii COM (2006) 105, 8.března 2006 Tři i

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. odbor řídící orgán EAFRD Ministerstvo zemědělství 221812189, matouskovak@mze.cz

Více

Aktuální pozice SMS ČR ve vyjednávání o dotacích 2014+

Aktuální pozice SMS ČR ve vyjednávání o dotacích 2014+ Aktuální pozice SMS ČR ve vyjednávání o dotacích 2014+ Setkání ŠOV - Vísky 24. 5. 2013 Tomáš Chmela, tajemník SMSČR SMS ČR: Hodnocení 2007+ Finanční částka připadající na 1 obyvatele území (v Kč) Velikostní

Více

Produktivita práce v zemědělství České republiky

Produktivita práce v zemědělství České republiky Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Katedra zemědělské ekonomiky Teze k diplomové práci Produktivita práce v zemědělství České republiky Vedoucí diplomové práce : Doc. Ing.

Více

S O U Č A S N O S T A B U D O U C N O S T CH O V U S K O T U V P O D M Í N K Á CH EU. Stabilizace živočišné výroby je naší prioritou

S O U Č A S N O S T A B U D O U C N O S T CH O V U S K O T U V P O D M Í N K Á CH EU. Stabilizace živočišné výroby je naší prioritou S O U Č A S N O S T A B U D O U C N O S T CH O V U S K O T U V P O D M Í N K Á CH EU Stabilizace živočišné výroby je naší prioritou 9. březen 2011, Větrný Jeníkov Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR DEFINICE

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2018 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA Bc. Radek Feix OBSAH obecná charakteristika Moldavské republiky problémové faktory brzdící rozvoj státu hlavní rozvojoví partneři

Více

(Pracovní podklad v rámci koordinace prací na aktualizaci ROP)

(Pracovní podklad v rámci koordinace prací na aktualizaci ROP) ORIENTAČNÍ FINANČNÍ RÁMEC REGIONÁLNÍCH OPERAČNÍCH PROGRAMŮ A JEDNOTNÉHO PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU PRO OBDOBÍ 2004 2006 (Pracovní podklad v rámci koordinace prací na aktualizaci ROP) Počínaje rokem vstupu

Více

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Vývoj vlastní produkce hlavních zdrojů bílkovin v ČR 25.4.2018 Ing. Jan Záhorka Jatečná zvířata Mléko Vejce Živočišná produkce Rostlinná výroba

Více

GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ ČR. Vendula Staňková GÚ PřF MU, Brno 2012

GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ ČR. Vendula Staňková GÚ PřF MU, Brno 2012 GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ ČR Vendula Staňková GÚ PřF MU, Brno 2012 Obsah Význam Historický vývoj SZP EU Faktory ovlivňující zemědělskou produkci Zemědělské výrobní oblasti Rostlinná produkce Živočišná produkce

Více

Vývojové tendence v zaměstnanosti v agrárním sektoru a potravinářském odvětví ČR

Vývojové tendence v zaměstnanosti v agrárním sektoru a potravinářském odvětví ČR Vývojové tendence v zaměstnanosti v agrárním sektoru a potravinářském odvětví ČR 2004-2014 Mgr. Ilona Svobodová, Ph.D., Ing. Jan Drlík Bratislava, listopad 2015 Zdroje dat, literatura VŠPS (jen pro agrární

Více

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR

Budoucnost české energetiky. Akademie věd ČR Budoucnost české energetiky Václav Pačes Akademie věd ČR Nezávislá energetická komise (NEK) se m.j. zabývala těmito oblastmi 1. Jak snížit energetickou náročnost ČR 2. Jak uspokojit rozvoj společnosti

Více

Společná zemědělská politika. Rozvoj venkova

Společná zemědělská politika. Rozvoj venkova Společná zemědělská politika Rozvoj venkova Smlouvy evropských států Římské smlouvy 25. března 1957 platnost od 1. ledna 1958 smlouva zakládající Evropské hospodářské společenství (EHS) smlouva zakládající

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Rozpočet Evropské unie Je hlavním nástrojem pro financování politik Evropské unie a slouží k finančnímu zajištění fungování EU jako

Více

1. Vývoj počtu ekonomických subjektů v ČR od roku 2000

1. Vývoj počtu ekonomických subjektů v ČR od roku 2000 1. Vývoj počtu ekonomických subjektů v ČR od u 2000 1.1. Celkový vývoj Charakteristika celkového vývoje ekonomických subjektů v ČR vychází z údajů registru ekonomických subjektů (RES), kde se evidují všechny

Více

EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM

EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM ÚSTAV ZEMĚDĚLSK LSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ,, Praha AGROVÝZKUM, s. r. o., Rapotín EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM Petr Kopeček Ivan Foltýn Marek Bjelka Rapotín, 2008 CÍL cílem příspěvku je analýza vlivu SZP na

Více

ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013

ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013 ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013 Novoroční balíček Ing. Jana Veleby, nezávislého senátora a prezidenta AK ČR V Praze, dne 24. ledna 2013 Ing. Jan Ve l e b a Prezident Vážená paní senátorko,

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. polovinu roku 2018

Více

Usnesení Evropského parlamentu o situaci v odvětví bobulovin, třešní a višní určených ke zpracování

Usnesení Evropského parlamentu o situaci v odvětví bobulovin, třešní a višní určených ke zpracování P6_TA(2006)0420 Odvětví bobulovin, třešní a višní určených ke zpracování Usnesení Evropského parlamentu o situaci v odvětví bobulovin, třešní a višní určených ke zpracování Evropský parlament, - s ohledem

Více

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík Znalostní ekonomika klíč k posílen lení konkurenceschopnosti, využit ití inovačního potenciálu Josef Budík Znalostní ekonomika a inovace Základní úvaha o znalostní ekonomice: Jedinou evropskou šancí,,

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT 10.11.2017 ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT MARIAN JUREČKA OBSAH VÝZNAM EXPORTU PRO EKONOMIKU ČR SROVNÁNÍ AGROPOTRAVINÁŘSKÉHO A CELKOVÉHO VÝVOZU ČR TERITORIÁLNÍ SMĚROVÁNÍ VÝVOZU ZÁVISLOST

Více

5. Společná zemědělská politika (CAP)

5. Společná zemědělská politika (CAP) 5. Společná zemědělská politika (CAP) Zemědělská politika - obecně podpora domácího zemědělství všude na světě chudé státy většinou kvóty a cla na dovoz bohaté státy většinou garance vysokých stabilních

Více

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Jan Gallas ředitel odboru Ministerstvo

Více

Dotační příležitosti Program rozvoje venkova ČR

Dotační příležitosti Program rozvoje venkova ČR Dotační příležitosti Program rozvoje venkova ČR Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 Program rozvoje venkova ČR Osnova prezentace: prioritní osy podpora podnikání cestovní

Více

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Konference Zaměstnanost 2015 / Karlovy Vary Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK 1 Vymezení pomoci strukturálně

Více

Význam a možnosti zemědělského pojištění při snižování rizik v zemědělství

Význam a možnosti zemědělského pojištění při snižování rizik v zemědělství Význam a možnosti zemědělského pojištění při snižování rizik v zemědělství Jindřich Špička Alice Picková Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky Role zemědělského pojištění v risk managementu zdroj: Swiss

Více

5.2.4 OSA IV - LEADER

5.2.4 OSA IV - LEADER 5.2.4 OSA IV - LEADER Účelem osy IV Leader je především zlepšení kvality života ve venkovských oblastech, posílení ekonomického potenciálu a zhodnocení přírodního a kulturního dědictví venkova, spolu s

Více

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing.

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Olga Nováková Struktura příspěvku 1. Společný regionální operační program

Více

Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva

Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva Miroslav Toman, ministr zemědělství tisková konference 25. července 2013 Ministerstvo

Více

Program rozvoje venkova 2007-2013 Příprava na programové období po roce 2013

Program rozvoje venkova 2007-2013 Příprava na programové období po roce 2013 Program rozvoje venkova 2007-2013 Příprava na programové období po roce 2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 1 Politika rozvoje venkova Cíle politiky

Více

Současná situace ekologického zemědělství v České republice. 14.10.2015 ing.zdeněk Perlinger, PRO-BIO

Současná situace ekologického zemědělství v České republice. 14.10.2015 ing.zdeněk Perlinger, PRO-BIO Současná situace ekologického zemědělství v České republice Účel analýzy stavu EZ Příspěvek svazu PRO-BIO do Biosumitu ze strany zemědělské praxe Situace v 1.roce nové SZP Tvorba nového Akčního plánu Častá

Více

AgroConsult Bohemia s.r.o. Společnost pro zemědělské poradenství

AgroConsult Bohemia s.r.o. Společnost pro zemědělské poradenství AgroConsult Bohemia s.r.o. Společnost pro zemědělské poradenství Ekonomické aspekty zemědělského podnikání a možnosti financování investic z EU Havlíčkův Brod 2008 Mojmír Severin Ředitel společnosti AgroConsult

Více

II. Stavebnictví (postavení stavebnictví v NH, stavební trh, stavební produkce a ceny, pracovníci a mzdy, hospodářské výsledky stavebních podniků)

II. Stavebnictví (postavení stavebnictví v NH, stavební trh, stavební produkce a ceny, pracovníci a mzdy, hospodářské výsledky stavebních podniků) Cílem příručky Stavebnictví České Republiky je poskytovat základní informace o investiční výstavbě, stavebnictví a stavebních hmotách, a to tuzemským osobám činným ve stavebnictví a ve výrobě stavebních

Více