Případová studie. SAM audit pomohl Nemocnici Sokolov zodpovědět otázky týkající se využívání softwaru na pronajatých počítačích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Případová studie. SAM audit pomohl Nemocnici Sokolov zodpovědět otázky týkající se využívání softwaru na pronajatých počítačích"

Transkript

1 Případová studie SAM audit pomohl Nemocnici Sokolov zodpovědět otázky týkající se využívání softwaru na pronajatých počítačích

2 Přehled Země: Česká republika Odvětví: Zdravotnictví Profil zákazníka: Společnost NEMOS GROUP provozuje nemocnice v Ostrově a Sokolově a síť ambulancí v Chebu, Sokolově, Vřesové, Karlových Varech, Ostrově a v Abertamech. Svým klientům poskytuje profesionální služby s ohledem na jejich zájmy a požadavky a trvale se snaží o zvyšování standardu poskytovaných služeb. Společnost NEMOS GROUP vyznává několik principů, mezi nimiž jsou zásady společensky odpovědné firmy. NEMOS GROUP a. s. Za Císařským mlýnem 1115/ Praha 7 Tel.: Nemocnice Sokolov je od počátku roku 2011 součástí skupiny NEMOS GROUP, která se specializuje na podnikání v oblasti zdravotní péče v západočeském regionu. NEMOS GROUP si sokolovskou nemocnici pronajala na 20 let od Karlovarského kraje. Jako nováček ve skupině dnes nemocnice prochází velkou obměnou. Za cíl si vedení nemocnice stanovilo neustálé zvyšování kvality poskytované zdravotní péče a rychlé přizpůsobení se měnícím se legislativním požadavkům a standardům kvality. Nový management Nemocnice Sokolov si chtěl také ověřit, zda mohou být součástí pronájmu movitého majetku i počítače obsahující OEM operační systémy a chtěl mít jistotu, že veškerý software využívá legálně. Řízením rozvojových projektů nemocnice byl pověřen nový finanční ředitel. Mezi prvními úkoly bylo získání přehledu o spravovaných IT prostředcích a majetku a následně společně se správcem připrava podkladů pro střednědobou IT strategii v rámci celé skupiny NEMOS GROUP. Softwarový audit - nový finanční ředitel si nebyl možností pronájmu softwaru jistý Nový finanční ředitel skupiny NEMOS GROUP se při přebírání svěřené agendy detailně zajímal o vše, co všechno spadá do jeho osobní odpovědnosti. V rámci správy a zajištění budoucího chodu IT se rozhodl ověřit, jak je třeba postupovat při pronájmu podniku s licencemi na software na pronajatých počítačích. V této otázce byl z hlediska právních zástupců pronajímatele i nájemce nejednotný výklad. Proto odpověď na položenou otázku, zda instalované OEM operační systémy na pronajatých počítačích si lze či nelze pronajmout, přenechal profesionálům.

3 Přehled Profil partnera: DNS je předním distributorem informačních technologií a IT projektů s přidanou hodnotou. Působí jako prostředník mezi výrobci technologií a sítí autorizovaných obchodních partnerů (resellerů), kteří dodávají IT řešení koncovému zákazníkovi. Jedná se o klasický 2stupňový nepřímý obchodní model. DNS a.s. je nejdůležitějším distributorem IT s přidanou hodnotou na českém trhu s nejširším portfoliem dodávaných technologií. Jednotlivé divize společnosti DNS se zaměřují na prodej produktů a služeb renomovaných IT firem. Touto činností se společnost firma zabývá od svého založení v roce DNS a. s. CITY EMPIRIA Na Strži 1702/ Praha 4 Web: dns@dns.cz S ohledem na nejednoznačný právní výklad celé situace se IT manažer obrátil přímo na společnost Microsoft. Ta mu doporučila provést softwarový audit a SAM (Software Asset Management) v souladu s normou ISO/IEC a pro tento účel využít služeb některého z certifikovaných partnerů. Nemocnice Sokolov si na základě získaných referencí zvolila společnost DNS. Licenční podmínky OEM verze Windows daly jasnou odpověď Celý projekt byl rozdělen do dvou fází - na softwarový a procesní audit. Cílem softwarového auditu bylo získat přehled o licencích na produkty společnosti Microsoft, které organizace vlastní. Současně měl auditor ověřit, zda jsou licence efektivně využívány a v organizaci optimálně rozmístěny. Vytvořený evidenční soupis licencí měl pak vedení organizace posloužit jako podklad pro plánování střednědobé strategie IT a finančního plánování rozvoje. Cílem auditu stávajících interních procesů bylo ověřit správnost jejich nastavení a poté případně optimalizovat existující interní směrnice, politiky či metodiku správy softwarových aktiv. V rámci softwarového auditu při kontrole nabývacích dokladů auditor zjistil, že Nemocnice Sokolov má veškerý nemovitý a movitý majetek v pronájmu, tzn. kompletní IT vybavení i s používaným softwarem. Auditor znalý legislativy a licenčních podmínek jednotlivých produktů označil stávající užívání softwaru jako právní nesoulad. Licenční podmínky k užívání OEM verze operačního systému Windows totiž explicitně stanovují, že tento typ licence není možné používat v rámci pronájmu. Z důvodu absence zkušeností s licenčními podmínkami u správce sítě, který za Nemocnici SOKOLOV IT vybavení nemocnice přebíral, došlo k pochybení na straně nájemce. Došlo však i k pochybení na straně pronajímatele. Ten licence Windows nainstalované v licenčním programu OEM na pronajatých počítačích v nemocnici neuvedl v soupisu věcí, které nelze pronajmout. Z důvodu selhání lidského faktoru tak vznikla situace, kdy Nemocnice Sokolov využívala na pronajatých počítačích OEM verze systému Windows, které neměla správně zakoupené ani licencované.

4 DNS ve spolupráci s Microsoftem nabídla efektivní řešení licencování Firma DNS ve spolupráci se společností Microsoft předložila dvě varianty řešení vzniklé situace. Tou první byl odkup pronajatých počítačů, včetně OEM licencí na operační systém Windows, což licenční podmínky umožňují. To bylo využito u menší části novějších počítačů. Druhou a efektivnější variantou byl nákup nových počítačů s OEM licencemi operačního systému Windows 8 do vlastnictví Nemocnice SOKOLOV. DNS ve spolupráci s Microsoftem firmě rovněž doporučila využití speciálního, zvýhodněného licenčního programu Get Genuine Windows Agreement. Ten je vhodný pro organizace, které zjistí, že nevědomky využívaly operační systém Windows bez odpovídajícího licenčního pokrytí. V rámci softwarového auditu v NEMOS SOKOLOV proběhla kontrola nejen operačních systémů, ale také u všech dostupných produktů. Na základě kontroly DNS doporučila řešit optimalizaci licenčního pokrytí všech produktů, včetně licencí na serverové produkty, a také přístup k nim. Ta bude realizována formou multilicenčního programu s možností kombinace nákupu přístupových licencí k nově zakoupeným serverům s operačním systémem Windows Server a nákupu desktopových licencí na operační systém Windows. Vše proběhne v rámci již zmíněného programu Get Genuine Windows Agreement. Nasazení správných procesů v budoucnu zabrání neúmyslnému či neoprávněnému užití licencí V rámci druhé fáze projektu proběhla kontrola stávajících procesů pomocí metodologie SOM (SAM Optimization Model). Ta ukázala, že procesy v nemocnici fungují na bázi tzv. zvykového práva, nikoliv však formou sepsaných metodik, politik či podrobnějších směrnic. Nemocnice se tak nyní nachází na základní úrovni většiny procesů, kdy je chráněna na nejnižší možné úrovni. Ta pouze identifikuje míru rizik, ale efektivně jim nezabraňuje ani je neminimalizuje. Tento stav byl způsoben relativní nezkušeností správců IT v této oblasti. Proto proběhla série školení, při nichž byly postaveny základy pro nové metodiky, politiky a směrnice. Ty budou v dalším období postupně zaváděny do praxe tak, aby nejpozději začátkem roku 2014 byla nemocnice plně chráněna alespoň na standardní procesní úrovni.

5 Přínosy Díky realizovanému projektu se Nemocnici Sokolov podařilo vytvořit přesnou evidenci softwaru a dále pracovat s relevantními poklady pro finanční a strategické plánování. Úspěšně byla vyřešena otázka správného licencování veškerého softwaru. Organizace také získala přístup k optimálnímu multilicenčnímu programu na produkty společnosti Microsoft, který jí v rámci postupné modernizace IT vybavení nemocnice zajistí výhodnější ceny pro všechny další produkty Microsoftu, které bude chtít v pronajaté nemocnici využít. Navíc díky procesnímu auditu bude organizace více chráněna před protiprávním jednáním, přenese odpovědnost na jednotlivé správce a uživatele a bude mnohem efektivněji řídit IT. Tím docílí omezení nákladů pouze na ty, které jsou potřebné pro požadované nabývání a provozování IT majetku. Hlavními přínosy celého projektu pro Nemocnici Sokolov jsou: Přesná evidence softwarových aktiv od společnosti Microsoft. Ověření stávajícího procesu evidence softwarových aktiv, včetně kompletace a doplnění všech nabývacích dokladů k softwaru a návrhy pro zlepšení. Detailní podklady pro plánování a řízení IT investic. Vyjasnění právního vztahu k pronajímanému softwaru a eliminace právních rizik souvisejících s nesprávným nasazením softwaru. Definice klíčových produktů z pohledu správy licencí. Identifikace úrovně stávajících procesů a doporučení pro kontinuální zlepšování. Zvýšení kvalifikace interních zaměstnanců zodpovědných za oblast SAM. Optimalizace využití multilicenčních programů. Zvýšení ochrany organizace.

6 Přehled řešení Země: ČR Odvětví: Zdravotnictví Profil zákazníka: Společnost NEMOS GROUP provozuje nemocnice v Ostrově a Sokolově a síť ambulancí v Chebu, Sokolově, Vřesové, Karlových Varech, Ostrově a v Abertamech. Svým klientům poskytuje profesionální služby s ohledem na jejich zájmy a požadavky a trvale se snaží o zvyšování standardu poskytovaných služeb. Společnost NEMOS GROUP vyznává několik principů, mezi nimiž jsou zásady společensky odpovědné firmy. Počet počítačů: 270 Výchozí stav: Společnost NEMOS GROUP začala provozovat nemocnici v Sokolově formou pronájmu části podniku od Karlovarské krajské nemocnice. Součástí pronájmu byl kompletní nemovitý i movitý majetek a zaměstnanci. Nový management nemocnice Sokolov si chtěl ověřit, zda mohou být součástí pronájmu movitého majetku i počítače s OEM operačními systémy a chtěl mít jistotu, že veškerý software využívá nemocnice legálně. Řešení: Společnost NEMOS GROUP se obrátila na firmu Microsoft, která jí doporučila spolupráci s certifikovaným partnerem pro oblast Software Asset Managementu. NEMOS GROUP se rozhodla pro společnost DNS, která následně v nemocnici provedla audit dle ISO/IEC Během něj zjistila, že operační systémy používané společností NEMOS SOKOLOV na pronajímaných počítačích v nemocnici Sokolov nemohou být dle licenčních podmínek součástí pronájmu. Nemocnice proto musí buď zakoupit vlastní licence na operační systémy, anebo počítače i s operačními systémy odkoupit. DNS také nabídla nemocnici optimální licenční program i možnost využití programu Get Genuine Windows Agreement. Ten je vhodný pro firmy, které nevědomě využívaly Windows v rozporu s licenčními podmínkami a chtějí jeho využívání ve své firmě legalizovat. Zároveň DNS přišla s optimálním licenčním programem pro nákup přístupových licencí k nově zakoupeným serverům s operačním systémem Windows Server. Hlavní přínosy řešení: Přesná evidence softwarových aktiv Microsoft. Ověření stávajícího procesu evidence softwarových aktiv, včetně kompletace a doplnění všech nabývacích dokladů k softwaru a návrhy pro zlepšení. Detailní podklady pro plánování a řízení IT investic. Vyjasnění právního vztahu k pronajímanému softwaru a eliminace právních rizik souvisejících s nesprávným nasazením softwaru. Definice klíčových produktů z pohledu správy licencí.

7 Identifikace úrovně stávajících procesů a doporučení pro soustavné zlepšování. Zvyšování kvalifikace interních zaměstnanců zodpovědných za oblast SAM. Optimalizace využívání multilicenčních programů. Zvýšení ochrany organizace. Profil partnera: DNS je předním distributorem informačních technologií a IT projektů s přidanou hodnotou, Působí jako prostředník mezi výrobci technologií a sítí autorizovaných obchodních partnerů (resellerů), kteří dodávají IT řešení koncovému zákazníkovi. Jedná se o klasický 2stupňový nepřímý obchodní model. DNS a.s. je nejdůležitějším distributorem IT s přidanou hodnotou na českém trhu s nejširším portfoliem dodávaných technologií. Jednotlivé divize společnosti DNS se zaměřují na prodej produktů a služeb renomovaných IT firem. Touto činností se firma zabývá od svého založení v roce Kontakty: NEMOS GROUP a. s. Za Císařským mlýnem 1115/ Praha 7 Tel.: Partner: DNS a. s. CITY EMPIRIA Na Strži 1702/ Praha 4 Tel.: dns@dns.cz

Případová studie. SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na nákup licencí a zkrátil proces implementace nových aplikací a SW na desetinu

Případová studie. SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na nákup licencí a zkrátil proces implementace nových aplikací a SW na desetinu Případová studie SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na nákup licencí a zkrátil proces implementace nových aplikací a SW na desetinu www.microsoft.cz/pripadovestudie Přehled Země: Česká republika

Více

Případová studie. SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na licence a zkrátil proces implementace nových aplikací a software na desetinu

Případová studie. SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na licence a zkrátil proces implementace nových aplikací a software na desetinu Případová studie SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na licence a zkrátil proces implementace nových aplikací a software na desetinu www.microsoft.cz/pripadovestudie Přehled Země: Česká republika

Více

Případová studie. www.softwareone.cz

Případová studie. www.softwareone.cz Případová studie Skupina Metrostav díky SoftwareONE úspěšně prošla změnou multilicenčního programu, migrací na nové produkty i optimalizací procesů v oblasti nakládání se software dle ISO 19770-1 www.softwareone.cz

Více

Přehled. Inventurou prošlo téměř 10 000 licencí na software. Země: Česká republika. Odvětví: Bankovnictví a finance.

Přehled. Inventurou prošlo téměř 10 000 licencí na software. Země: Česká republika. Odvětví: Bankovnictví a finance. Případová studie Provident Financial mohl díky SoftwareONE provést účetní inventuru software a zamezit zbytečné investici do nepotřebných licencí na IVR systém Přehled Země: Česká republika Odvětví: Bankovnictví

Více

Martin Jakubička Ústav výpočetní techniky MU, Fakulta Informatiky MU Osnova Ohlédnutí za minulým rokem Úvod do problematiky Správa aktiv Ohlédnutí za minulým rokem loňský příspěvek zaměřen na specifikaci,

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATA MANAGEMENT SYSTÉMU VE SPOLEČNOSTI ČESKÁ ZBROJOVKA A.S. POUŽITÉ ŘEŠENÍ: COMMVAULT SOFTWARE A SLUŽBY GC SYSTEM

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATA MANAGEMENT SYSTÉMU VE SPOLEČNOSTI ČESKÁ ZBROJOVKA A.S. POUŽITÉ ŘEŠENÍ: COMMVAULT SOFTWARE A SLUŽBY GC SYSTEM PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATA MANAGEMENT SYSTÉMU VE SPOLEČNOSTI ČESKÁ ZBROJOVKA A.S. POUŽITÉ ŘEŠENÍ: COMMVAULT SOFTWARE A SLUŽBY GC SYSTEM www.dns.cz/pripadovestudie PROFIL DISTRIBUTORA DNS a.s. www.dns.cz

Více

COMPAREX SoftCare legálněji už to nejde! COMPAREX CZ s.r.o. Jaroslav Šabacký Senior Consultant SoftCare

COMPAREX SoftCare legálněji už to nejde! COMPAREX CZ s.r.o. Jaroslav Šabacký Senior Consultant SoftCare COMPAREX CZ s.r.o. Jaroslav Šabacký Senior Consultant SoftCare 30 let zkušeností na trhu COMPAREX SoftCare legálněji už to nejde! COMPAREX na vaší straně po celém světě Microsoft Software Asset Management

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE KONSOLIDACE SERVERŮ A ÚLOŽIŠŤ NOVÉHO VÝROBNÍHO ZÁVODU POUŽITÉ ŘEŠENÍ: HW DELL A SLUŽBY IT AWACS. Andrea, marketing, DNS

PŘÍPADOVÁ STUDIE KONSOLIDACE SERVERŮ A ÚLOŽIŠŤ NOVÉHO VÝROBNÍHO ZÁVODU POUŽITÉ ŘEŠENÍ: HW DELL A SLUŽBY IT AWACS. Andrea, marketing, DNS PŘÍPADOVÁ STUDIE KONSOLIDACE SERVERŮ A ÚLOŽIŠŤ NOVÉHO VÝROBNÍHO ZÁVODU POUŽITÉ ŘEŠENÍ: HW DELL A SLUŽBY IT AWACS Andrea, marketing, DNS www.dns.cz/pripadovestudie PROFIL DISTRIBUTORA DNS a.s. www.dns.cz

Více

Další parametry jsou pro Váš přehled a vazbu na účetnictví. Na funkci programu nemají vliv.

Další parametry jsou pro Váš přehled a vazbu na účetnictví. Na funkci programu nemají vliv. Definice Licence Licence v programu obsahuje informace o nabývacích dokladech k software a prostřednictvím Licenční šablony pravidla pro licencování ( např. použití nižší verze programu než máte zakoupenu).

Více

KATALOG SLUŽEB NÁSLEDNÉ PODPORY

KATALOG SLUŽEB NÁSLEDNÉ PODPORY KATALOG SLUŽEB NÁSLEDNÉ PODPORY Společnost WEBCOM a. s. Vám nabízí kompletní pokrytí Vašich požadavků na zajištění služeb technické podpory Microsoft Dynamics přesně podle Vašich potřeb a v požadovaném

Více

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o.

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Platnost dokumentu: 14. ledna 2015 Datum vypracování: 8. ledna 2015 Datum schválení: 13. ledna 2015 Vypracoval: Schválil: Bc. Adéla Wosková, Ing. Jaroslav

Více

Efektivnější systém pro vyřizování požadavků na IT v ČMSS

Efektivnější systém pro vyřizování požadavků na IT v ČMSS 2 Shared Experience Technologická řešení Efektivnější systém pro vyřizování požadavků na IT v ČMSS Efektivnější systém pro vyřizování požadavků na IT v ČMSS přinesl procesní zpracování požadavků všech

Více

Představení projektu

Představení projektu Představení projektu Kompletní dodávka modelu procesního řízení a nákladové optimalizace Procesní audit města Valašské Meziříčí 3.9.2010 Lenka Odehnalová Jaroslav Mikolášek Agenda Představení společnosti

Více

Auditorské služby. Committed to your success

Auditorské služby. Committed to your success Auditorské služby Committed to your success Auditorské služby Expertní znalosti, individuální přístup a dlouhodobá péče jsou klíčem k nezávislému a profesionálnímu ověření vašich ekonomických informací.

Více

Zavedení e-learningu

Zavedení e-learningu Zavedení e-learningu Česká pojišťovna snižuje díky e-learningu náklady na školení svých pracovníků Přehled Země: Česká republika Odvětví: Bankovnictví a finance Profil zákazníka Česká pojišťovna a.s. je

Více

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok ISO 9000, 20000, 27000 Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. jan.matula@fpf.slu.cz III. blok ITSM & Security management standard ISO 9000-1 ISO 9000:2015 Quality management systems Fundamentals

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ S REPLIKACÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS. Kateřina, marketing, DNS

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ S REPLIKACÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS. Kateřina, marketing, DNS PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS Kateřina, marketing, DNS www.dns.cz/pripadovestudie Pripadova_Studie_DA-HMP.indd 1 06.03.18

Více

Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000

Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000 Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000 Vladimír r VáňaV Senior business consultant AutoCont CZ a.s. Agenda Proč jsme se rozhodli k implementaci kvalitativního standardu a následné certifikaci?

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ BEZPEČNOSTI FIREMNÍ INTERNETOVÉ KOMUNIKACE POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL SOFTWARE A SLUŽBY IT AWACS. Petra, marketing, DNS

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ BEZPEČNOSTI FIREMNÍ INTERNETOVÉ KOMUNIKACE POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL SOFTWARE A SLUŽBY IT AWACS. Petra, marketing, DNS PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ BEZPEČNOSTI FIREMNÍ INTERNETOVÉ KOMUNIKACE POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL SOFTWARE A SLUŽBY IT AWACS Petra, marketing, DNS www.dns.cz/pripadovestudie PROFIL DISTRIBUTORA DNS a.s. www.dns.cz

Více

General Data Protection Regulation (GDPR) Jak na to?

General Data Protection Regulation (GDPR) Jak na to? General Data Protection Regulation (GDPR) Jak na to? GDPR obecné nařízení o ochraně osobních údajů Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 216/679 ze dne 27. 4. 2016, o ochraně fyzických osob v souvislosti

Více

ízení softwarových aktiv bez starostí COMPAREX SoftCare Jaroslav Šabacký Senior Consultant SoftCare, COMPAREX CZ s.r.o.

ízení softwarových aktiv bez starostí COMPAREX SoftCare Jaroslav Šabacký Senior Consultant SoftCare, COMPAREX CZ s.r.o. Jaroslav Šabacký Senior Consultant SoftCare, COMPAREX CZ s.r.o. Softwarová aktiva v čem je problém? Problematika spojená s provozem licence Nakládání s autorským dílem pokrývá primárně zákon č. 121/2000

Více

Nabídka školení 2013. infrastruktura webová řešení marketing

Nabídka školení 2013. infrastruktura webová řešení marketing Nabídka školení 2013 infrastruktura webová řešení marketing IT školení kurzy a školení věnované pracovníkům a manažerům v IT Okruhy školení témata jsou připravována individuálně podle potřeb každého zákazníka

Více

Podrobná analýza k aktivitě č. 3 - implementace procesního řízení do praxe úřadu

Podrobná analýza k aktivitě č. 3 - implementace procesního řízení do praxe úřadu Příjemce dotace: Město Moravská Třebová Název projektu: Zvýšení kvality řízení a poskytovaných služeb MÚ Moravská Třebová Registrační číslo projektu: CZ.1.04/4.1.01/89.00116 Podrobná analýza k aktivitě

Více

Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávky

Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávky Město Šumperk Městský úřad Šumperk nám. Míru 1, 787 01 Šumperk Naše čj.: MUSP 125946/2017 Naše sp. zn.: 125945/2017 TAJ/PAKO *MUSPX01TUVGN * Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na

Více

Datový sklad Finanční správy České republiky

Datový sklad Finanční správy České republiky Česká republika Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Č. j.: 123163/15/7500-40175-050417 Vyřizuje: Telefon: E-mail: Nikola Hozáková 296 854 436 Nikola.Hozakova@fs.mfcr.cz VÝZVA K

Více

Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2.

Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2. Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2. 2013, Brno JUDr. Věra Vojáčková, ředitelka Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Více

Přístupy k řešení a zavádění spisové služby

Přístupy k řešení a zavádění spisové služby Přístupy k řešení a zavádění spisové služby Miroslav Kunt Praha, 22. 3. 2016 Výběr SSl důležité okolnosti Je potřeba zájem vedení organizace, kompetentní pracovníci spisové služby, co největší přiblížení

Více

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB CROSSLINE SERVICES s.r.o. Jeremiášova 870 155 00 Praha 5 IČO: 241 43 065 DIČ: CZ24143065 Kontaktní osoba: Ing. Veronika Kimmer GSM: +420 777 755 618 veronika.kimmer@crosslineservices.cz

Více

Požadavky ČNB na profesi interního auditu

Požadavky ČNB na profesi interního auditu Požadavky ČNB na profesi interního auditu 7. Setkání interních auditorů z finanční oblasti 9. února 2015 David Rozumek Ředitel sekce dohledu nad finančním trhem Regulatorní prostředí CRD IV/CRR zapracování

Více

Strategický dokument se v současné době tvoří.

Strategický dokument se v současné době tvoří. Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.9 Elektronizace odvětví: ejustice Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra

Více

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3 ÚVOD 1 Poděkování 3 Kapitola 1 CO JE TO PROCES? 5 Co všechno musíme vědět o procesním řízení, abychom ho mohli zavést 6 Různá důležitost procesů 13 Strategické plánování 16 Provedení strategické analýzy

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

Garant karty projektového okruhu:

Garant karty projektového okruhu: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.5 Elektronizace odvětví: eeducation Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Zásadní změny v promíjení odvodu za porušení rozpočtové kázně obcemi jako příjemci dotací

Zásadní změny v promíjení odvodu za porušení rozpočtové kázně obcemi jako příjemci dotací Zásadní změny v promíjení odvodu za porušení rozpočtové kázně obcemi jako příjemci dotací Martin Dítě, BDO Ostrava 25. dubna 2013 VIII. Setkání starostů a místostarostů Moravskoslezského kraje Změny v

Více

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Praha květen 2008 2008-03 - Bezpečnost informací jsou aktiva, která mají pro organizaci hodnotu. mohou existovat v různých podobách

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 9. přednáška Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 Doc.

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Licencování OEM. Petr Janovský

Licencování OEM. Petr Janovský Licencování OEM Petr Janovský 1 Licencování OEM správné dodání OEM software licenční podmínky a doklady pro audit MSLT smlouva OEM + Software Assurance Windows 7 upgrade Refurbisher Program 2 Original

Více

Poradenské služby pro veřejný sektor

Poradenské služby pro veřejný sektor Poradenské služby pro veřejný sektor Committed to your success Poradenské služby pro veřejný sektor Informační a komunikační technologie Oceňování oceňování, odhady hodnoty / majetkového práva softwaru

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Společnost Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. zaměřuje svou hlavní pozornost na maximální uspokojování potřeb svých zákazníků

Více

GLOSÁŘ POJMŮ 1. Glosář pojmů_2.část Příručky

GLOSÁŘ POJMŮ 1. Glosář pojmů_2.část Příručky GLOSÁŘ POJMŮ 1 Tento Glosář pojmů zahrnuje definice v přeformulovaných a revidovaných mezinárodních auditorských standardech (ISAs), které jsou obsaženy v této části Příručky. V případě termínů, které

Více

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně Certifikační postup systému managementu (BCMS, ISMS, SMS) sestává z přípravy nabídky a smlouvy, přípravy auditu, provedení auditu 1. stupně a vyhodnocení systémové dokumentace, provedení auditu 2. stupně,

Více

S&T CZ Váš partner pro SAP

S&T CZ Váš partner pro SAP S&T CZ Váš partner pro SAP S&T FaST aplikace pro logistiku, výrobu, údržbu Užívejte si SAP HANA v S&T cloudu Komplexní implementace řešení SAP S&T FaST aplikace pro logistiku, výrobu, údržbu S&T CZ s.r.o.

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

Metodický dohled - jak správně ošetřit požadavky legislativy ICT projektu Jan Heisler, Relsie, spol. s r.o.

Metodický dohled - jak správně ošetřit požadavky legislativy ICT projektu Jan Heisler, Relsie, spol. s r.o. Metodický dohled - jak správně ošetřit požadavky legislativy ICT projektu Jan Heisler, Relsie, spol. s r.o. http://www.relsie.cz/ Současný stav projektů v ICT Procesy dohled řízení Legislativa národní

Více

Zavádění řízení kvality ve služebních úřadech. Mgr. Markéta Munková Praha,

Zavádění řízení kvality ve služebních úřadech. Mgr. Markéta Munková Praha, Zavádění řízení kvality ve služebních úřadech Mgr. Markéta Munková Praha, 18. 1. 2018 Zavádění řízení kvality ve služebních úřadech I. Proč zavádět řízení kvality do služebních úřadů a z čeho taková povinnost

Více

PAVEZA &EVEZA PRODUKTOVÉ PORTFOLIO ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ PRO SPRÁVU VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

PAVEZA &EVEZA PRODUKTOVÉ PORTFOLIO ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ PRO SPRÁVU VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK PAVEZA & PRODUKTOVÉ PORTFOLIO ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ PRO SPRÁVU VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK PAVEZA / PAVEZA LIGHT Intranetová aplikace PAVEZA (a její odlehčenější verze PAVEZA LIGHT) jako velmi efektivní elektronický

Více

28. 11. 2013 Otrokovice. Licence pro školství

28. 11. 2013 Otrokovice. Licence pro školství 28. 11. 2013 Otrokovice Licence pro školství MÁTE NOČNÍ MŮRY? ZODPOVĚDNOST ZA LICENCOVÁNÍ Statutární zástupce organizace Smlouva Vedoucí ICT / zodpovědná osoba Předpis Koncový uživatel Za správnost licencování

Více

OBECNÉ INFORMACE. Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz

OBECNÉ INFORMACE. Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz OBECNÉ INFORMACE Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz Obsah Profil Identifikační údaje Nabídka klientům Návrh vzdělávacích programů

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU PRO OBDOBÍ 2011-2013 VERZE 1.0 PLATNOST A ÚČINNOST OD 1. LEDNA 2011 Osobní náklady na pracovníky, kteří se podíleli na činnostech souvisejících s tímto

Více

DUE DILIGENCE. Co obsahuje?

DUE DILIGENCE. Co obsahuje? DUE DILIGENCE Co obsahuje? 28.11.2018 Co Due Diligence znamená? Doslovně: Náležitá pozornost Významově: Předinvestiční prověrka Jedná se o proces zjišťování informací potřebných pro investiční rozhodnutí.

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 9. Elektronizace podpůrných procesů Ministerstvo vnitra, Ministerstvo financí Správa

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ )

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ ) ev.č. 18685/2015 č.j. MUCL/15189 /2015 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ ) pro podlimitní veřejnou zakázku na služby zadávanou

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání Anotace IPn 1 Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: 3 Oblast podpory: 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Číslo zakázky (bude doplněno MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, dodávka nebo stavební práce): Zvýšení kvality řízení na Městském úřadu Lanškroun Služba

Více

V Licencování software VIKMA07 - IM

V Licencování software VIKMA07 - IM V Licencování software 3. 5. 2013 VIKMA07 - IM Možnosti licencování software Softwarový produkt je vnímán jako duševní výtvor (dílo), jeho užití je tedy ovlivněno Autorským právem (121/2000 Sb.). Při nákupu

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.040 Červenec 2009 Informační technologie Bezpečnostní techniky Řízení rizik bezpečnosti informací ČSN ISO/IEC 27005 36 9790 Information technology Security techniques Information

Více

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů S pomocí ESET Cloud Administratoru můžete řídit zabezpečení vaší podnikové sítě bez nutnosti nákupu, instalace nebo údržby dalšího hardwaru. Řešení je poskytováno

Více

KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2016

KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2016 KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2016 Katalog vzdělávacích akcí Textilního zkušebního ústavu, s.p. Nabídka seminářů... 3 1. Nové požadavky normy ISO 9001... 4 2. Nové požadavky normy ISO 14001...

Více

CRM systém pro Erste Private Banking. Jak jsme největší komerční bance pomohli zefektivnit obsluhu privátních klientů

CRM systém pro Erste Private Banking. Jak jsme největší komerční bance pomohli zefektivnit obsluhu privátních klientů CRM systém pro Erste Private Banking Jak jsme největší komerční bance pomohli zefektivnit obsluhu privátních klientů CRM systém pro Erste Private Banking Privátní bankovnictví, Erste Private Banking, řídí

Více

Vzdělávání k diverzitě

Vzdělávání k diverzitě Vzdělávání k diverzitě jako součást vzdělávacího programu organizace Marie Čermáková 1 Struktura prezentace Úvodem Jak začít se vzděláváním v diverzitě Vzdělávání v diverzitě principy Znalost diverzity

Více

Konference Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti

Konference Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti STANDARDIZACE AGEND S PODPOROU NÁSTROJŮ ATTIS Konference Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti Česká společnost pro systémovou integraci 4. prosince 2015, VŠE v Praze Představení

Více

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 CobiT Control Objectives for Information and related Technology Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 Agenda Základy CobiT Pojem CobiT Domény CobiT Hodnocení a metriky dle CobiT IT Governance Řízení

Více

KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2017

KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2017 KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2017 Katalog vzdělávacích akcí Textilního zkušebního ústavu, s.p. Nabídka seminářů... 3 1. Nové požadavky normy ISO 9001... 4 2. Nové požadavky normy ISO 14001...

Více

Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration

Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration Podpora kvality ICT ve veřejné správě pohledem Telefónica O2 4. Národní konference kvality Karlovy Vary Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration Obsah 1. Strategie v ICT využití metody

Více

Soubor expertních konzultačních služeb, ověřených metod, účinných podpůrných nástrojů a zkušeností pro zvýšení efektivity podnikání

Soubor expertních konzultačních služeb, ověřených metod, účinných podpůrných nástrojů a zkušeností pro zvýšení efektivity podnikání Soubor expertních konzultačních služeb, ověřených metod, účinných podpůrných nástrojů a zkušeností pro zvýšení efektivity podnikání AdviExpert Identifikuje potenciál zlepšení ve vaší společnosti Zvyšuje

Více

Případová studie.

Případová studie. Případová studie Centrum podpory projektů VUT v Brně vsadilo na řešení na platformě Microsoft, to nabídlo řešitelům projektů i univerzitě zcela nové možnosti www.microsoft.cz/pripadovestudie Přehled Země:

Více

Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva?

Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva? Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva? Ing. Jiří Sedláček Chief of Security Experts jiri.sedlacek@nsmcluster.com Kybernetická bezpečnost III Kdo jsme Kooperační odvětvové

Více

GDPR Obecný metodický pokyn pro školství

GDPR Obecný metodický pokyn pro školství GDPR Obecný metodický pokyn pro školství Vydáno 19. 2. 2018 Zpracovala: Mgr. Eva Kleiberová ÚVOD Od 25. května 2018 je povinností každého statutárního orgánu organizace (ředitele školy) naplnit ustanovení

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

ZADÁVACÍ PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

ZADÁVACÍ PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Název projektu: Vzdělávání konkurenceschopnost prosperita Registrační číslo projektu: CZ.04.1.03/4.1.11.3/2922 ZADÁVACÍ PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ s uveřejněním dle Příručky pro příjemce finanční podpory

Více

Řízení IT v PRE. Velmi stručné teze

Řízení IT v PRE. Velmi stručné teze Řízení IT v PRE Velmi stručné teze M. Hübner J. Kalousek listopad 2013 Jak představit řízení IT v PRE? představit prakticky využívané principy postřehy a útržky z našeho systému proto budou teze, úspěšné

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE POKRYTÍ VÝROBNÍCH A SKLADOVACÍCH PROSTOR BEZDRÁTOVOU SÍTÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL. Kateřina, marketing, DNS. www.dns.

PŘÍPADOVÁ STUDIE POKRYTÍ VÝROBNÍCH A SKLADOVACÍCH PROSTOR BEZDRÁTOVOU SÍTÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL. Kateřina, marketing, DNS. www.dns. PŘÍPADOVÁ STUDIE POKRYTÍ VÝROBNÍCH A SKLADOVACÍCH PROSTOR BEZDRÁTOVOU SÍTÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL Kateřina, marketing, DNS www.dns.cz/pripadovestudie PROFIL DISTRIBUTORA DNS a.s. www.dns.cz Zaměření: ICT

Více

Management informační bezpečnosti

Management informační bezpečnosti Management informační bezpečnosti Definice V Brně dne 3. října 2013 Definice Common Criterta ITIL COBIT CRAMM Přiměřená ábezpečnostč Management informační bezpečnosti 2 Common Criteria Common Criteria

Více

Léto 2014 Interní audit vymezení IA a outsourcing, benchmarking Ing. Petr Mach 1. Vymezení interního auditu, vztah k EA 2. Interní audit a outsourcing 3. Interní audit a benchmarking 2 Cíle auditu: Externí

Více

Nástroje IT manažera

Nástroje IT manažera Obsah Nástroje IT manažera Školení uživatelů Ochrana osobních údajů Bezpečnostní politika Software a právo Legální software Management jakosti Výběr a řízení dodavatelů Pracovněprávní minimum manažerů

Více

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Říjen 2009 Ing. Stanislav Richtar Ředitel společnosti 1 OBSAH PREZENTACE 1. Outsourcing - obecně 2. Výchozí stav projektu 3. Model poskytovaných služeb

Více

SPLA. Hostingový model prodeje. Petr Janovský

SPLA. Hostingový model prodeje. Petr Janovský SPLA Hostingový model prodeje Petr Janovský 1 Service Provider License Agreement přehled programu co/ kdo je poskytovatel služeb (Service Provider)? software jako služba co je SPLA (rozdíl oproti klasickému

Více

Information Goverance: Cesta k úspoře nákladů

Information Goverance: Cesta k úspoře nákladů Information Goverance: Cesta k úspoře nákladů Information and Records Management Society Czech Republic Group, o.s. Tomáš Bezouška Agenda Co je Information Governance Klíčové oblasti úspor Přínosy správné

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Podklady k návrhu Rámcové smlouvy pro nákup softwarových licencí společnosti Microsoft

Podklady k návrhu Rámcové smlouvy pro nákup softwarových licencí společnosti Microsoft Podklady k návrhu Rámcové smlouvy pro nákup softwarových licencí společnosti Microsoft Optimalizace pořizování licencí pro školy v kraji Vysočina dostupnost a kvalitu vzdělávání a její vliv na Microsoft

Více

ZÁSADY ŘÍZENÍ STŘETU ZÁJMŮ

ZÁSADY ŘÍZENÍ STŘETU ZÁJMŮ Radlická 333/150, 150 57 Praha 5, IČ: 25677888 Zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 5446 Tel: 224 116 702 Fax: 224 119 548 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Společnost ČSOB

Více

ISO 9001 : 2015. Certifikační praxe po velké revizi

ISO 9001 : 2015. Certifikační praxe po velké revizi ISO 9001 : 2015 Certifikační praxe po velké revizi Audit Audit z lat. auditus, slyšení Vzhledem k rozsahu prověřování se audit obvykle zabývá jen vzorky a jeho výsledek tedy neznamená naprostou jistotu,

Více

Implementace vysoce dostupné virtualizované IT infrastruktury

Implementace vysoce dostupné virtualizované IT infrastruktury Implementace vysoce dostupné virtualizované IT infrastruktury Společnost AŽD Praha nabízí ve svém portfoliu řadu profesionálních systémů řízení provozu a zajištění jeho bezpečnosti. Stejnou filosofii se

Více

1. Politika integrovaného systému řízení

1. Politika integrovaného systému řízení 1. Politika integrovaného systému řízení V rámci svého integrovaného systému řízení (IMS) deklaruje společnost AARON GROUP spol. s r.o. jednotný způsob vedení a řízení organizace, který splňuje požadavky

Více

Kvalita v ošetřovatelské péči. Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010

Kvalita v ošetřovatelské péči. Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010 Kvalita v ošetřovatelské péči Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010 Kvalitní péče? Jak se společnost dokáže postarat o seniory a osoby se zdravotním postižením,

Více

Telelogic Focal Point využití pro řízení a optimalizaci projektového portfolia Verze 1.0

Telelogic Focal Point využití pro řízení a optimalizaci projektového portfolia Verze 1.0 DISTRIBUTOR White Paper Verze 1.0 Ing. Jiří Gryc 26.4.2007 Tento dokument ve stručnosti představuje možnost využití špičkového Telelogic Focal Point pro řízení a optimalizaci projektového portfolia. Další

Více

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT METODICKÝ POKYN Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT Obsah 1. Úvod... 1 2. Definice energetického managementu... 1 3. Součásti

Více

Webové portály pro Hlavní město SR a Dopravní podnik Bratislava

Webové portály pro Hlavní město SR a Dopravní podnik Bratislava Webové portály pro Hlavní město SR a Dopravní podnik Bratislava Jak jsme Hlavnímu městu a Dopravnímu podniku Bratislava zajistili větší uživatelský komfort moderními portálovými řešeními Webové portály

Více

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba KATALOG služeb Ing. Jiří Štěrba Obsah Úvod 3 Služby 4 Zaměření 5 Nabídka 7 Poptávka 8 Ke stažení 9 Reference 10 Informace 11 Kontakty 12 2 Úvod Dovolte, abychom Vám poskytli informace, které jsou věnovány

Více

Wonderware Historian 10.0

Wonderware Historian 10.0 Wonderware Historian 10.0 Příklady vícevrstvých architektur Jiří Nikl Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Wonderware Historian 10.0 využití vícevrstvé architektury Nová verze historizační databáze Wonderware Historian

Více

Elektronické formy vzdělávání úředníků

Elektronické formy vzdělávání úředníků Marbes consulting = správný partner na cestě k efektivnímu vzdělávání Pro: Krajský rok informatiky Ústí nad Labem Datum: 26.9.2012 Marian Kudela MARBES CONSULTING s.r.o. Tel.: 378 121 500 Brojova 16 326

Více

PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Juraj Žoldák Vítkovice IT Solutions, Michal Osif Microsoft Services 2.4.2012 ISSS Hradec Králové http://itsolutions.vitkovice.cz Cíle a stav IT systémů ve veřejné

Více

Microsoft Windows Server System

Microsoft Windows Server System Microsoft Windows Server System ČRa spouští jako první telekomunikační operátor v České republice služby pro malé a střední firmy, které požadují kancelářské aplikace, e-mail, sdílený kalendář a kontakty

Více