Město Jablunkov, Městský úřad Jablunkov Dukelská 144, Jablunkov. Průvodce standardy kvality Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Jablunkov

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Město Jablunkov, Městský úřad Jablunkov Dukelská 144, Jablunkov. Průvodce standardy kvality Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Jablunkov"

Transkript

1 Město Jablunkov, Městský úřad Jablunkov Dukelská 144, Jablunkov Průvodce standardy kvality Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Jablunkov

2 Milí spoluobčané, rodiče, děti, Orgán sociálně-právní ochrany dětí při Městském úřadě v Jablunkově se od řídí při své činnosti standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí. V rámci standardů vznikl i tento průvodce, ve kterém bychom Vás rádi informovali, kde nás najdete, a také to, jaké jsou základní činnosti a povinnosti orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Věříme, že Vám průvodce poskytne potřebné informace a odpoví na otázku s jakými problémy či životními situacemi se na nás můžete obracet. Mgr. Růžena Ježowiczová vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví

3 Standard č. 1 Místní a časová dostupnost Orgán sociálně-právní ochrany (dále jen OSPOD ) Jablunkov zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších změn a předpisů, v potřebném rozsahu na celém území své spádové oblasti. Účinným poskytováním sociálně-právní ochrany se myslí taková opatření, která jsou činěna v zájmu dětí a vedou k zajištění jejich zdravého vývoje a k ochraně jejich práv. Na OSPOD se mohou obrátit: rodiče nezletilých dětí, nezletilé děti (i bez vědomí rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu), občané a instituce upozorňující na nedostatky v péči rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu nezletilých dětí, a to zejména v případech: chcete-li ukončit společné soužití a je třeba upravit výchovu a výživu Vašich nezletilých dětí, máte-li výchovné problémy s dětmi, má-li dítě problémy, u kterých potřebuje pomoc odborníků máte-li zájem stát se náhradním rodičem, je-li dítě ohroženo špatnou péčí, zanedbáním, týráním. Spádovou oblast sociálně právní ochrany dětí tvoří těchto 12 obcí: Bocanovice, Bukovec, Dolní Lomná, Horní Lomná, Hrádek, Hrčava, Jablunkov, Milíkov, Mosty u Jablunkova, Návsí, Písečná, Písek.

4 Sídlo OSPOD v Jablunkově je na adrese: Městský úřad Jablunkov, Dukelská 104, Jablunkov. Budova, ve které sídlí OSPOD se nachází v centru města Jablunkova, cca 10 minut pěšky od autobusového stanoviště. OSPOD využívá pro svou činnost prostory v 1. patře výše uvedené budovy (kancelář č. 213, 214, 215). Při vstupu do budovy na ul. Dukelská 104 získá občan informace o umístění OSPOD prostřednictvím informační tabule. Pracoviště OSPOD se nachází v prvním patře této budovy, i zde je při vstupu na chodbě umístěna informační tabule. Dveře jednotlivých kanceláří OSPOD jsou označeny číslem kanceláře a jménem zaměstnance; rozpis agend a obcí správního obvodu, které jsou přiděleny jednotlivým pracovníkům, jsou uvedeny na informační tabuli/nástěnce na chodbě OSPOD. Časová dostupnost OSPOD: Pondělí od 8:00 do 17:00 hodin Středa od 8:00 do 17:00 hodin Úterý od 7:30 do 14:00 hodin Čtvrtek od 7:30 do 14:00 hodin Pátek od 7:30 do 14:00 hodin Pro všechny odbory městského úřadu jsou za úřední dny vyhlášeny pondělí a středa, v nichž jsou stanoveny úřední hodiny od 8:00 hodin do 17:00 hodin. Osobní výkon sociálně-právní ochrany je zajištěn každý pracovní den. Jednání s klienty na úseku sociálně-právní ochrany dětí probíhá zejména v úředních hodinách, ale pracovníci OSPOD zajišťují výkon sociálně právní ochrany i mimo tyto úřední dny (šetření v rodinách v terénu, zastupování nezletilých dětí u soudů apod.). Mimo pracovní dobu a ve dnech pracovního klidu je na úseku sociálně-právní ochrany dětí zajištěna nepřetržitá pracovní pohotovost, a to pro případ zajištění okamžité pomoci dítěti ohroženému na životě, zdraví a jeho vývoji.

5 Standard č. 2 Prostředí a podmínky Pracoviště orgánu sociálně-právní ochrany (dále jen OSPOD ) disponuje vhodnými prostory pro práci s cílovou skupinou. Objekt je bezbariérový, s výtahem, chodby dostatečně široké, takže je možné na konzultaci na OSPOD přijet i s vozíkem (dětským, pro osoby se zdravotním postižením). V jedné kanceláři jsou maximálně 2 pracovníci, uspořádání a vnitřní vybavení pracoviště je účelné a bezpečné jak pro klienty, tak pro zaměstnance. Uspořádání reflektuje rovnocenný vztah zaměstnance a klienta. Děti si během konzultací mohou pohrát v dětských koutcích, které jsou k dispozici v každé kanceláři OSPOD. Rovněž na chodbě pracoviště OSPOD si mají děti možnost pohrát - v době, kdy s rodiči čekají na konzultace (jsou zde k dispozici hračky, psací a kreslící potřeby apod.). V jednacích prostorách OSPOD Jablunkov jsou zajištěny pomůcky v návaznosti na využití metod a technik sociální práce s osobami z cílové skupiny, jimž je poskytována sociálně-právní ochrana, zejména s ohledem na potřeby dětí. Pro potřeby přebalení či nakojení malých dětí je možné využít zasedací místnost v budově, kde se pracoviště OSPOD nachází, a tak alespoň částečně vyjít vstříc specifickým potřebám některých cílových skupin. V zasedací místnosti je k dispozici kromě stolů a židlí i teplá a studená voda, ručník, desinfekční prostředky, odpadkový koš (např. na použité pleny apod.).

6 Standard č. 3 Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí Zpracované informace o rozsahu a podmínkách poskytování sociálně-právní ochrany dětí jsou dostupné: na nástěnce, umístěné na chodbě Městského úřadu Jablunkov, odboru sociálních věcí a zdravotnictví v 1. patře, na webových stránkách města, prostřednictvím informačních letáků, které jsou umístěné na chodbě Městského úřadu Jablunkov, odboru sociálních věcí a zdravotnictví, případně u pediatrů ve spádové oblasti, v základních školách a střední škole, na obcích ve spádové oblasti, prostřednictvím osobního (telefonního) rozhovoru s pracovníkem OSPOD: klient má možnost osobního případně telefonního pohovoru s pracovníkem OSPOD, který podá informace o rozsahu a podmínkách poskytování sociálně-právní ochrany dětí. Kompletní obsah jednotlivých písemných pravidel a postupů k naplnění standardů kvality SPOD je v tištěné verzi k dispozici v kanceláři vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Mgr. Růženy Ježowiczové č. 208 a v kanceláři Mgr. Marie Lupinské č. 213.

7 Standard č. 4 Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí Orgán sociálně-právní ochrany dětí (dále jen OSPOD ) v Jablunkově spadá dle Organizačního řádu Městského úřadu Jablunkov pod odbor sociálních věcí a zdravotnictví (dále jen odbor SVaZ ). V rámci organizační struktury odboru SVaZ, schválené Radou města Jablunkov ke dni , je určeno 6 pracovních míst pro činnost OSPOD. Počet zaměstnanců je přiměřený spádovému obvodu OSPOD a odpovídá danému kritériu tj. minimálně 1 zaměstnanec na 800 dětí (osob do 18 let věku) s trvalým pobytem ve správním obvodu pracoviště. Každý pracovník má přidělenou některou z obcí (podle počtu dětí dané obce a případně vzdálenosti od sídla ORP), kde zajišťuje výkon sociálně-právní ochrany. Pro každé pracovní místo je vypracován Profil pracovního místa, kde jsou stanoveny kvalifikační požadavky a osobnostní předpoklady pracovníka. V rámci popisu práce má každý pracovník uvedeny činnosti a povinnosti, které jsou v souladu se zákonem o sociálně-právní ochraně dětí. Konkrétní pracovní pozice pracovníků OSPOD jsou vyhrazeny výlučně výkonu sociálněprávní ochrany, se specializací zejména pro oblast náhradní rodinné péče, sociální kurately pro děti a mládež a ochrany týraných a zneužívaných dětí. Každý zaměstnanec má Průkaz zaměstnance. Dále je vybaven písemnou formou oprávnění, které může na požádání klientům předložit (Oprávnění zaměstnance při výkonu sociálně-právní ochrany) a má k dispozici i Pověření zaměstnance OSPOD k zastupování u soudů všech stupňů ve věcech péče o nezletilé a ve věcech trestního řízení mladistvých.

8 Standard č. 5 Přijímání a zaškolování Každý zaměstnanec, zařazený v orgánu sociálně-právní ochrany Jablunkov, prokazatelně splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Stávající zaměstnanci OSPOD Jablunkov prokazatelně disponují zvláštní odbornou způsobilostí na úseku sociálněprávní ochrany dětí podle zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a prováděcí vyhlášky k tomuto zákonu. Noví zaměstnanci jsou ke zkoušce zvláštní odborné způsobilosti přihlašováni rovněž v souladu s tímto zákonem. Městský úřad Jablunkov při přijímání nových zaměstnanců postupuje podle vnitřní směrnice o výběrových řízeních a pravidlech výběru. Pracovníci OSPOD musí být vysokoškolsky vzdělaní v oblasti sociální práce, speciální pedagogiky a podobných oborech. Realizace a zabezpečení výběrového řízení na pozici sociálního pracovníka vykonávajícího agendu sociálně-právní ochrany dětí, spadá do kompetence personálního úseku úřadu. Výběrové řízení je zveřejněno na webových stránkách úřadu. Při zaškolování nových zaměstnanců úřadu se postupuje v souladu s vnitřní směrnicí úřadu. Pro pracovníky OSPOD je vedoucí odboru zpracován podrobnější Adaptační plán. Ten obsahuje základní údaje o novém pracovníkovi, o mentorovi (odpovědný zaměstnanec za zaškolování), jednotlivé fáze zaškolování, výčet znalostí a dovedností, které by si měl nový zaměstnanec v průběhu zaškolování osvojit, časový plán zaškolování nového zaměstnance atd. Cílem adaptace je rychlé a kvalitní zapracování nového zaměstnance na jeho novém působišti. Z důvodu ochrany osobních a citlivých údajů klientů OSPOD Městský úřad Jablunkov, odbor SVaZ, neumožňuje studentům a jiným fyzickým osobám stát se stážisty nebo dobrovolníky na úseku sociálně-právní ochrany dětí.

9 Standard č. 6 Profesní rozvoj zaměstnanců Pracovníci OSPOD jsou pravidelně hodnoceni vedoucí odboru SVaZ. Vedoucí odboru hodnotí tajemník úřadu. Každý zaměstnanec má zpracován individuální plán dalšího vzdělávání. Ten vychází z potřeb pracovníka a pracoviště, opírá se mimo jiné i o hodnocení zaměstnance. Pracovník se podílí na tvorbě svého plánu. Minimální časová dotace pro další vzdělávání je (v souladu s tímto standardem) přímo v plánu stanovena na 6 dnů, tj. 48 hodin průběžného akreditovaného vzdělávání za kalendářní rok. Jedním z dalších nástrojů podpory profesního rozvoje zaměstnanců je i nabídka tematických školení a kurzů z oblasti psychologie a psychohygieny (např. školení zaměřená na syndrom vyhoření, jak předcházet stresu, budování týmu apod.). Pracovníci mají rovněž možnost využít podporu nezávislého kvalifikovaného odborníka externího právníka úřadu (ve vztahu k výkonu činností na úseku sociálně-právní ochrany). Právník je pro úřad k dispozici vždy v úterý. OSPOD Jablunkov zajišťuje pro zaměstnance sociálně-právní ochrany, kteří vykonávají přímou práci s klienty, podporu nezávislého kvalifikovaného odborníka - zejména formou supervize. Na úseku sociálně-právní ochrany je podporováno kromě supervize i intervizní setkávání (sdílení případové práce, zkušeností; vzájemná podpora a reflexe mezi kolegy), a to zejména u složitějších či nově řešených případů a situací.

10 Standard č. 7 Vyhledávání a monitorování OSPOD aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Sociální pracovníci, zařazeni do výkonu sociálně-právní ochrany dětí a kurately, v rámci prováděného šetření v terénu mapují aktuální situaci a nepříznivé vlivy působící na nezletilé děti, které mohou být příčinou výskytu ohrožených dětí. Město Jablunkov (jako obec s rozšířenou působností) vytváří v rámci prevence podmínky pro zájmové, sportovní, volnočasové, kulturní a vzdělávací činnosti pro děti a mládež na území města (např. grantový systém města). Pracovníci OSPOD pořádají dle potřeby a výskytu ohrožených dětí případové konference. V rámci prevence OSPOD spolupracuje s dalšími právními subjekty. OSPOD aktivně spolupracuje s místním oddělením PČR a MěP v rámci preventivních aktivit zaměřených na podávání alkoholických nápojů mladistvým v restauračních zařízeních na území města. Sociální pracovníci, zařazeni do výkonu sociálně-právní ochrany dětí, vyhledávají preventivní programy určené dětem a mládeži v oblasti rizikových forem chování a tyto aktivity nabízí školským zařízením na území obce s rozšířenou působností.

11 Standard č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu Přijetí a evidence oznámení - oznámení může mít formu písemnou, elektronickou, osobní nebo telefonickou. Oznámení může být přijato na pracovišti, v terénu nebo při výkonu pohotovosti. Každý pracovník OSPOD, který přijme jakékoliv oznámení jako první, je povinen posoudit naléhavost případu, tj. míru ohrožení života dítěte, jeho bezpečí a zdravý vývoj. Klienti jsou informováni o důvodech evidence případu, koordinátorovi případu a dalším postupu řešení případu včetně lhůt. Koordinátorem případu je pracovník orgánu sociálně-právní ochrany, kterému je daný případ přidělen a který zodpovídá za průběh poskytování sociálně-právní ochrany ke konkrétnímu dítěti. Koordinátor případu provází klienta celým procesem pomoci a podpory. Koordinuje a řídí průběh poskytování sociálně-právní ochrany, vykonává přímou sociální práci a intervence ve prospěch klienta. V případě, že oznamovatel požádá o informaci, jak bylo s jeho podáním naloženo, jsou mu poskytnuty obecné informace o postupu pracovníka při řešení případu.

12 Standard č. 9 Jednání, vyhodnocení a individuální plán ochrany dítěte Pracovníci OSPOD se řídí základními principy sociálně-právní ochrany dětí tak, aby naplňovali přední hledisko sociálně-právní ochrany, jednají tak, aby chránili základní lidská práva klientů. Pracovník OSPOD: Respektuje individuální přístup ke všem klientům. Vychází z individuálních potřeb každého klienta. Podporuje samostatnost klientů. Uplatňuje individuální přístup k potřebám každého klienta. Posiluje sociální začleňování klientů. Důsledně dodržuje lidská práva a základních svobody. Podporuje kontakt s přirozeným sociálním prostředím. Informuje klienta o postupech používaných při výkonu sociálně-právní ochrany. Pracovník OSPOD podle možnosti komunikace s klientem se specifickými potřebami, zvolí způsob dorozumívání tak, aby mohl řádně vykonávat sociálně-právní ochranu dětí. Při komunikaci s klienty se specifickými potřebami, má pracovník OSPOD možnost využít alternativní pomůcky sloužící k usnadnění vzájemné komunikace. V případě nutnosti zajišťuje externího spolupracovníka, který potřebnou komunikaci zprostředkuje. Po přijetí oznámení případu, přistupuje pracovník OSPOD k základnímu vyhodnocení situace dítěte a jeho rodiny a objektivně vyhodnotí situaci konkrétního dítěte a určí míru jeho ohrožení. Koordinátor případu zpracovává individuální plán ochrany dítěte, který je sestaven na základě vyhodnocení sociální situace dítěte a jeho rodiny, vymezuje příčiny ohrožení dítěte, stanoví opatření k zajištění ochrany dítěte.

13 Standard č. 10 Kontrola případu Pracovníci OSPOD jsou odpovědni za řešení konkrétních případů a vedení spisové dokumentace v souladu s příslušnými právními předpisy, včetně dodržování příslušných lhůt a postupů. Kontrola případů OSPOD Jablunkov probíhá na 3 základních úrovních: 1. Kontrolu provádí každý pracovník orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). 2. Kontrolu provádí vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví. 3. Kontrolu provádí nadřízený orgán Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Pravidelná kontrola je prováděna v pravidelných intervalech např. prostřednictvím dotazování vedoucí odboru, kontroly vyřizování korespondence, kontroly vedení spisové dokumentace. Mimořádná kontrola je prováděna na základě stížnosti klienta nebo na základě jiného podnětu. Cílem všech kontrol je odhalení případných nedostatků či chyb při řešení případů. Nálezy kontroly jsou podkladem pro zjištění příčin nedostatků a mimo jiné mohou mít vliv i na zaměření dalšího vzdělávání pracovníků OSPOD.

14 Standard č. 11 Rizikové a nouzové situace Pracovníci zařazeni v orgánech sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně-právní ochrany jsou připraveni na výskyt rizikových a nouzových situací. Každoročně jsou proškolování v oblasti bezpečnosti práce a bezpečnosti při řízení motorových vozidel. Rizikové situace jsou takové mimořádné hrozby, které jsou charakteristické nepředvídatelnými vlivy okolností, především jednáním osoby nebo činnostmi člověka, resp. zvířete, které bezprostředně ohrožují nebo mohou ohrožovat život, zdraví a majetek. Nouzové situace jsou takové mimořádné hrozby, které jsou charakteristické nahodilým stavem okolností a událostí, zapříčiněné přírodními vlivy nebo škodlivým působením sil, které bezprostředně ohrožují nebo mohou ohrožovat život, zdraví a majetek. Každý pracovník OSPOD je povinen jednat a chovat se tak, aby svévolně nezapříčinil vznik rizikové situace a nouzového stavu. V případě, že nastane riziková nebo nouzová situace, je pracovník OSPOD povinen poskytnout pomoc při jejich likvidaci a minimalizaci jejich následků.

15 Standard č. 12 Dokumentace o výkonu sociálně-právní ochrany dětí OSPOD vede o dětech, na které se zaměřuje sociálně-právní ochrana spisovou dokumentaci dítěte. Údaje obsažené v evidenci a spisové dokumentaci pracovníci OSPOD využívají pouze v zájmu dítěte a zodpovídají za ochranu osobních a citlivých údajů obsažených v evidenci a dokumentaci dítěte. Rodiče, kterým náleží rodičovská zodpovědnost, nebo jiná osoba odpovědná za výchovu dítěte nebo jejich zástupce na základě písemně udělené plné moci, mají právo nahlížet do spisové dokumentace, činit si z ní výpisy a pořizovat za úhradu kopie spisové dokumentace nebo její části. Osoba oprávněná k nahlížení do spisové dokumentace podává písemnou žádost o nahlédnutí do spisové dokumentace. Žadateli jsou údaje obsažené ve spisové dokumentaci týkající se dítěte zpřístupněny pouze tehdy, pokud je to v zájmu dítěte při zajišťování sociálně-právní ochrany. Záznamy orgánu sociálně-právní ochrany jsou vedeny takovým způsobem, aby byly srozumitelné pro klienta.

16 Kdo a na co může podat stížnost Standard č. 13 Vyřizování a podávání stížností Stížnost může podat každý občan, který je nespokojen: s chováním pracovníka orgánu sociálně-právní ochrany dětí, s úředním postupem pracoviště. Jakým způsobem lze stížnost podat Písemně místem podání písemné stížnosti je podatelna městského úřadu. Ze stížnosti by mělo být zřejmé, na koho nebo na co si stěžovatel stěžuje a důvod jeho nespokojenosti. Není povinen uvést své jméno, ale bude-li chtít stěžovatel znát výsledek stížnosti, je vhodné jej uvést. Ústní stížnost lze podat osobně na odboru sociálních věcí a zdravotnictví (orgánu sociálně-právní ochrany dětí). Pracovník o ústní stížnosti se stěžovatelem sepíše zápis. Stížnost se zaeviduje na podatelně městského úřadu. Telefonicky pracovník, který přijal telefonickou stížnost, sepíše o tomto oznámení záznam a zaeviduje stížnost na podatelně městského úřadu. OSPOD je povinen stížnost přijmout, posoudit ji, prověřit v ní uvedené skutečnosti a sdělit stěžovateli výsledky svého posouzení. Stížnost je povinen vyřídit bez zbytečného odkladu, a to nejpozději do 60 dnů ode dne doručení.

17 Standard č. 14 Návaznost výkonu sociálně-právní ochrany dětí na další subjekty OSPOD v rámci své působnosti poskytuje základní poradenství klientům a zároveň doporučuje a zprostředkovává navazující potřebnou pomoc v podobě dostupných sociálních a návazných služeb, organizací a institucí. Služby jsou doporučovány rodinám na základě vyhodnocení individuálních potřeb dětí a rodiny. Klienti jsou k využití služeb náležitě motivováni, jsou jim navrhovány služby, jejichž dostupnost a využití je pro klienta reálné. OSPOD iniciuje rozvoj a vnik dalších sociálních služeb podáváním podnětů v rámci Komunitního plánování sociálních služeb Jablunkov. OSPOD v rámci své působnosti poskytuje základní poradenství dětem umístěným v ústavní výchově, v náhradní rodinné péči a v péči kurátorů v oblasti přípravy na samostatný život, a to nejpozději od 16 let věku dítěte.

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí 1. Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území své

Více

Standardy kvality pro OSPOD

Standardy kvality pro OSPOD 1. Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území své spádové oblasti. 1b Doba výkonu sociálně-právní

Více

Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí Č. ZNĚNÍ KRITÉRIA INTERNÍ POSTUP 1. MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST 1a Orgán

Více

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun Číslo kritéria Obsah kritéria Stručný popis naplňování kritéria (jde o příklady řešení, je nutno upravit podle faktických postupů

Více

Podpora standardizace orgánu sociálně-právní ochrany ve městě Havlíčkův Brod

Podpora standardizace orgánu sociálně-právní ochrany ve městě Havlíčkův Brod Podpora standardizace orgánu sociálně-právní ochrany ve městě Havlíčkův Brod Reg. č. CZ.1.04/3.1.03/C2.00017 Financováno z prostředků ESF, prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR Standardy kvality

Více

STANDARD KVALITY SPOD č. 4

STANDARD KVALITY SPOD č. 4 MĚSTO JABLUNKOV, Městský úřad Jablunkov orgán sociálně-právní ochrany STANDARD KVALITY SPOD č. 4 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí 4a Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci

Více

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Standard č. 1 Místní a časová dostupnost MěÚ Černošice poskytuje sociálně-právní ochranu (dále jen SPO) následovně: Pondělí 8:00 17:00 Úterý 8:00 16:00 Středa

Více

VYHLÁŠKA č ze dne 17. prosince 2012

VYHLÁŠKA č ze dne 17. prosince 2012 Příloha č. 48 Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů VYHLÁŠKA č. 473 ze dne 17. prosince 2012 o

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti:

Více

Obecní úřad je v souladu se zákonem o SPOD:

Obecní úřad je v souladu se zákonem o SPOD: Obecní úřad Bříza je v souladu s ustanovením 4 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění, (dále jen zákon o SPOD) orgánem sociálně-právní ochrany. Výkon sociálně-právní ochrany

Více

OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH

OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH OBSAH Úvod 1. Místní a časová dostupnost 2. Prostředí a podmínky 3. Informovanost

Více

Vnitřní pravidla a postupy (přehled)

Vnitřní pravidla a postupy (přehled) Vnitřní pravidla a postupy (přehled) Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí oddělení sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu v Jindřichově Hradci jsou uloženy v pracovně vedoucího odboru sociálních

Více

Obecní úřad Radslavice. Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí. podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění

Obecní úřad Radslavice. Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí. podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Radslavice Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění 1 Obecní úřad Radslavice je v souladu s ustanovením 4 zákona

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: prostorové, materiální, hygienické. 3 Informovanost o výkonu SPOD vnitřní pravidla a postupy při poskytování SPOD, veřejně dostupné

Více

Metodické doporučení Krajského úřadu Ústeckého kraje pro tvorbu standardů kvality sociálně-právní ochrany

Metodické doporučení Krajského úřadu Ústeckého kraje pro tvorbu standardů kvality sociálně-právní ochrany Metodické doporučení Krajského úřadu Ústeckého kraje pro tvorbu standardů kvality sociálně-právní ochrany dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Pro obecní úřady I.

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Městského úřadu Vnitřní postupy oddělení OSPOD. Pracovní řád zaměstnanců města Český Krumlov

Standard číslo Vnitřní předpisy Městského úřadu Vnitřní postupy oddělení OSPOD. Pracovní řád zaměstnanců města Český Krumlov 1 Místní a časová dostupnost Místní a časová dostupnost výkonu OSPOD MěÚ Český 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: Prostorové Materiální Hygienické 3 Informovanost o výkonu

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: prostorové, materiální, hygienické. 3 Informovanost o výkonu SPOD Vnitřní pravidla a postupy při poskytování SPOD. Veřejně dostupné

Více

STANDARD KVALITY SPOD č. 1

STANDARD KVALITY SPOD č. 1 MĚSTO JABLUNKOV, Městský úřad Jablunkov orgán sociálně-právní ochrany STANDARD KVALITY č. 1 1. Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany

Více

Standard kvality sociálně-právní ochrany

Standard kvality sociálně-právní ochrany Standard kvality sociálně-právní ochrany dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Ploskovice Ploskovice 2015 1 Obecní úřad Ploskovice je v souladu s ustanovením

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc 1a 1b 2a 2b 2c 3a 3b 3c 1. Cíle a způsoby činnosti zařízení pro dčti

Více

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s.

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. OBSAH: 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 1a) Pověřená osoba má písemně definováno a zveřejněno poslání,

Více

Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců

Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 4, 5, 6 (Personální

Více

4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Název standardu. Kritéria standardu. Závazné pro: Vypracovala: Schválila: Dne a podpis:

4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Název standardu. Kritéria standardu. Závazné pro: Vypracovala: Schválila: Dne a podpis: Název standardu 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí 4a) Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci stanovené organizační struktury určen počet pracovních míst a zpracované pracovní

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež Karlovo nám. 104/55, 674 01, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče : Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče Standard 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 2 Ochrana práv a chráněných zájmů

Více

Město Čelákovice. Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí

Město Čelákovice. Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Město Čelákovice Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Městský úřad je v souladu se zákonem o sociálně právní ochraně dětí (dále

Více

STANDARD KVALITY SPOD č. 4

STANDARD KVALITY SPOD č. 4 MĚSTO JABLUNKOV, Městský úřad Jablunkov orgán sociálně-právní ochrany STANDARD KVALITY SPOD č. 4 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí 4a Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí

VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 58b odst. 2 a 3 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní

Více

Individuální projekt OP LZZ

Individuální projekt OP LZZ Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Hradec Králové, 16. října 2012 Klára Trubačová vedoucí oddělení koncepce rodinné politiky a ochrany práv

Více

přednost příbuznému dítěte. O uvedeném opatření obecní úřad neprodleně uvědomí obecní úřad s rozšířenou působností. Dle 32 odst.

přednost příbuznému dítěte. O uvedeném opatření obecní úřad neprodleně uvědomí obecní úřad s rozšířenou působností. Dle 32 odst. Metodické doporučení Městského úřadu v Turnově pro naplnění standardů kvality při poskytování sociálně právní ochrany dětí na úrovni obecních úřadů I. stupně a pověřených obecních úřadů Orgány sociálně

Více

Participační práva dětí jako součást standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí

Participační práva dětí jako součást standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí Participační práva dětí jako součást standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí Konference na téma Vyvažování zájmů a práv při rozhodování o dětech Brno, 5. 11. 2018 Legislativa související s oblastí

Více

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC DALOVICE Hlavní 99 362 63 VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí ( dále jen SPOD) ve znění pozdějších předpisů,

Více

Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD

Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 1,

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

1 a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálněprávní ochrany v potřebném rozsahu na celém území svého správního obvodu.

1 a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálněprávní ochrany v potřebném rozsahu na celém území svého správního obvodu. S T A N D A R D 1 Místní a časová dostupnost 1 a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálněprávní ochrany v potřebném rozsahu na celém území svého správního obvodu. Místní dostupnost

Více

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC BRANSOUZE PREVENCE 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky

Více

STANDARD KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY 1 Místní a časová dostupnost

STANDARD KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY 1 Místní a časová dostupnost Městský úřad Rumburk Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Orgán sociálně - právní ochrany dětí STANDARD KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY 1 Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Malá Bystřice Obec : Malá Bystřice Adresa : Malá Bystřice č.

Více

PŘEHLED INTERNÍCH DOKUMENTŮ ORGANIZACE A PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH SE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MěÚ BLANSKO

PŘEHLED INTERNÍCH DOKUMENTŮ ORGANIZACE A PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH SE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MěÚ BLANSKO PŘEHLED INTERNÍCH DOKUMENTŮ ORGANIZACE A PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH SE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MěÚ BLANSKO STANDARD KVALITY INTERNÍ DOKUMENTY PRÁVNÍ PŘEDPISY Standard kvality

Více

5. Přijímání a zaškolování

5. Přijímání a zaškolování 5a Každý zaměstnanec zařazený v orgánu sociálně-právní ochrany splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka podle zákona o sociálních službách a disponuje zvláštní odbornou

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence Město Vítkov Název dokumentu: Název zařízení: Identifikační číslo: 00300870 Zřizovatel: Standard kvality sociálně-právní ochrany č. 7 Orgán sociálně-právní ochrany Město Vítkov Sídlo: náměstí Jana Zajíce

Více

Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ OBSAH 1. ÚVOD 2. STANDARD Č. 7 PREVENCE 3. STANDARD Č. 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU 4. STANDARD Č. 9

Více

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb 2 Ochrana práv osob POPIS KRITÉRIÍ a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované a okruh osob, kterým

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany. dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění. Obecní úřad Lenešice

Standardy kvality sociálně-právní ochrany. dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění. Obecní úřad Lenešice Standardy kvality sociálně-právní ochrany dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Lenešice Obecní úřad Lenešice je v souladu s ustanovením 4 zákona č. 359/1999

Více

Práva a povinnosti při výkonu SPOD

Práva a povinnosti při výkonu SPOD UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Práva a povinnosti při výkonu SPOD Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 11, 12, 13 Odborný expert: Bc. Michal

Více

STANDARD KVALITY SPOD č. 10

STANDARD KVALITY SPOD č. 10 MĚSTO JABLUNKOV, Městský úřad Jablunkov orgán sociálně-právní ochrany STANDARD KVALITY SPOD č. 10 10. Kontrola případu 10a Orgán sociálně právní ochrany zajišťuje pravidelnou kontrolu případů. Cíle kritéria:

Více

STANDARDY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU LOVOSICE. Místní a časová dostupnost OSPOD

STANDARDY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU LOVOSICE. Místní a časová dostupnost OSPOD STANDARDY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU LOVOSICE Standard č. 1 Kritérium 1a, 1b Místní a časová dostupnost OSPOD Standard č. 2 Prostředí a podmínky Interní

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY Statutární město Pardubice Magistrát města Pardubic STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY Povinnost řídit se standardy

Více

Příloha č. 3 Dokumentace programu 113 310

Příloha č. 3 Dokumentace programu 113 310 Obsah standardů kvality sociálních služeb 1. Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované sociální služby a okruh osob,

Více

Standardy kvality. pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní. Přehled pro web

Standardy kvality. pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní. Přehled pro web Standardy kvality pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní ochraně dětí Přehled pro web Právní rámec Listina základních lidských práv a svobod Úmluva

Více

PŘEHLED INTERNÍCH DOKUMENTŮ ORGANIZACE A PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH SE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MěÚ BLANSKO

PŘEHLED INTERNÍCH DOKUMENTŮ ORGANIZACE A PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH SE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MěÚ BLANSKO PŘEHLED INTERNÍCH DOKUMENTŮ ORGANIZACE A PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ SOUVISEJÍCÍCH SE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MěÚ BLANSKO STANDARD KVALITY INTERNÍ DOKUMENTY PRÁVNÍ PŘEDPISY Standard kvality

Více

473/2012 Sb. VYHLÁŠKA

473/2012 Sb. VYHLÁŠKA 473/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 58b odst. 2 a 3 zákona č. 359/1999

Více

REFERENT SOCIÁLNÍCH VĚCÍ 10. platová třída 3. Zajišťování sociálně- právní ochrany dětí.

REFERENT SOCIÁLNÍCH VĚCÍ 10. platová třída 3. Zajišťování sociálně- právní ochrany dětí. MĚSTSKÝ ÚŘAD KRNOV datum tisku: 1. 1. 2014 platí od : 1. 1. 2014 POPIS PRACOVNÍHO MÍSTA odbor a oddělení: pracovní zařazení: zaměstnanec: Odbor sociální, oddělení sociálně právní ochrany dětí a rodiny

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PRO OBEC JAMOLICE

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PRO OBEC JAMOLICE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PRO OBEC JAMOLICE Vypracovala: Dana Jarolímová Schválilo: Zastupitelstvo obce dne 19.6.2015 Datum a podpis: Platnost kritéria od: 1. 1. 2015 Datum revize:

Více

Průvodce Standardů sociálně-právní ochrany dětí. Městský úřad Hlučín Odbor sociálních věcí Úsek sociálně-právní ochrany dětí

Průvodce Standardů sociálně-právní ochrany dětí. Městský úřad Hlučín Odbor sociálních věcí Úsek sociálně-právní ochrany dětí Průvodce Standardů sociálně-právní ochrany dětí Městský úřad Hlučín Odbor sociálních věcí Úsek sociálně-právní ochrany dětí Vážení občané, rodiče, děti, odbor sociálních věcí, úsek sociálně-právní ochrany

Více

Příloha 2. Obsah standardů kvality sociálních služeb

Příloha 2. Obsah standardů kvality sociálních služeb Příloha 2 Obsah standardů kvality sociálních služeb 1. Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno ano poslání, cíle a zásady poskytované sociální služby

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ URČENÉ KE ZVEŘEJNĚNÍ Úřad městského obvodu Poruba Standardy kvality SPOD byly zpracovány v rámci projektu Systémová podpora zaměstnanců orgánů SPOD působících

Více

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov Městský úřad Broumov, odbor sociálních věcí, oddělení sociálně-právní ochrany dětí Název standardu Kritéria standardu Závazné pro: Vypracovala: Schválil: Datum a podpis: 4. Personální zabezpečení výkonu

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč Název

Více

Pracovníky obecního úřadu poskytující SPO

Pracovníky obecního úřadu poskytující SPO Název standardu Prevence 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky pro preventivní aktivity ve svém správním obvodu.

Více

Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD

Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD Městský úřad Sokolov, odbor sociálních věcí příloha S 4 2 Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD Funkce je přímo podřízena: vedoucímu odboru sociálních věcí kontrolní a koordinační činnost svěřeného

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY. Standard č. 4: Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY. Standard č. 4: Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Standard č. 4: Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí Kritérium 4a Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci stanovené organizační struktury

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Vyhláška MPSV č. 473/2012 Sb.

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Vyhláška MPSV č. 473/2012 Sb. KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍNSKÉHO KRAJE, ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ODDĚLENÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Vyhláška MPSV č. 473/2012 Sb. V souladu s novelou zákona č. 359/1999 Sb.,

Více

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov Městský úřad Broumov, odbor sociálních věcí, oddělení sociálně-právní ochrany dětí Název standardu Kritéria standardu Závazné pro: Vypracovala: Schválil: Datum a podpis: 8. Přijetí oznámení, posouzení

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí:

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: fyzické osoby odpovědné za výchovu dětí) vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání

Více

Standard č. 7 Prevence

Standard č. 7 Prevence ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ŠKOLSTVÍ A KULTURY, VELKOPAVLOVICKÁ 25, 628 00 BRNO Standard č. 7 Prevence 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje,

Více

Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany dětí

Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany dětí Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany dětí Městský úřad v Sezimově Ústí jako orgán veřejné správy v přenesené působnosti je povinen plnit následující standardy sociálně-právní ochrany

Více

STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu

STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu CÍL: Dodržovat základní principy výkonu SPO, zajišťovat potřebné služby, vyhodnocovat aktuální potřeby rodiny, zpracovávat individuální

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání u soudu, policie, dle potřeby i u jiných

Více

Dle 32 odst. 1 zákona o SPOD obecní úřad při péči o děti uvedené v 6

Dle 32 odst. 1 zákona o SPOD obecní úřad při péči o děti uvedené v 6 Metodické doporučení Městského úřadu v Turnově pro naplnění standardů kvality při poskytování sociálně-právní ochrany dětí na úrovni obecních úřadů I. stupně a pověřených obecních úřadů Orgány sociálně-právní

Více

MAPA STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Platnost: Verze: Metodika kontroly: Rozdělovník:

MAPA STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Platnost: Verze: Metodika kontroly: Rozdělovník: Dětské centrum Čtyřlístek 746 01 Opava-Předměstí, Nákladní 147/29 735 64 Havířov-Prostřední Suchá, Hornická 900/8 Příspěvková organizace Moravskoslezského kraje IČO 681 77 992 Zápis v obchodním rejstříku

Více

Standardy sociálně-právní ochrany dětí

Standardy sociálně-právní ochrany dětí Standardy sociálně-právní ochrany dětí Porada ředitelky Krajského úřadu Jihomoravského kraje s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. prosince 2014 Legislativa 9a odst. 3

Více

Terénní sociální pracovník

Terénní sociální pracovník Terénní sociální pracovník 1. Základní popis pracovní pozice a místo výkonu práce: Zajištění v plném rozsahu dle platných právních norem sociálně-právní ochrany dětí v rámci správního obvodu Hořovic. Rozdělení

Více

Městský úřad Nový Bor STANDARDY OSPOD STANDARD ČÍSLO 01 MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST

Městský úřad Nový Bor STANDARDY OSPOD STANDARD ČÍSLO 01 MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST STANDARD ČÍSLO 01 MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST 1. Místní a časová dostupnost Kritérium 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území

Více

STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU

STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU KRITÉRIUM 8A Orgán sociálně-právní ochrany jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Pracovník SPOD přijímá

Více

Standardy kvality socia lne -pra vnı ochrany de tı

Standardy kvality socia lne -pra vnı ochrany de tı Standardy kvality socia lne -pra vnı ochrany de tı ÚVOD V souladu s novelou zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, nabývá dnem 1. ledna 2015 účinnosti také

Více

Metodika ke standardu č. 8

Metodika ke standardu č. 8 Městský úřad Světlá nad Sázavou Odbor sociálních věcí Orgán sociálně-právní ochrany dětí náměstí Trčků z Lípy 18, 582 91 Světlá nad Sázavou Metodika ke standardu č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti

Více

Kritéria standardu. Závazné pro: Vypracovala: Schválila: Dne a podpis: Platnost od: 1. 1. 2015. Související předpisy a interní dokumenty:

Kritéria standardu. Závazné pro: Vypracovala: Schválila: Dne a podpis: Platnost od: 1. 1. 2015. Související předpisy a interní dokumenty: Název standardu 5. Přijímání a zaškolování 5a) Každý zaměstnanec zařazený v orgánu sociálněprávní ochrany k výkonu sociálně-právní ochrany splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního

Více

DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI

DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI 1 STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY V ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI VYŽADUJÍCÍ OKAMŽITOU POMOC DŮM PŘEMYSLA PITTRA PRO DĚTI Dle zákona č. 359/1999 Sb. a dle Přílohy

Více

Sociálně-právní ochrana dětí

Sociálně-právní ochrana dětí Sociálně-právní ochrana dětí Na základě zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí je Obecní úřad Kobylnice orgánem poskytujícím sociálně-právní ochranu na území obce Kobylnice. Poradenství

Více

STANDARD č. 3: INFORMOVANOST O VÝKONU SPOD

STANDARD č. 3: INFORMOVANOST O VÝKONU SPOD STANDARD č. 3: INFORMOVANOST O VÝKONU SPOD Kritérium 3a Orgán sociálně-právní ochrany zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup či jiným vhodným způsobem vnitřní pravidla a postupy jím vytvořené za

Více

STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU

STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU KRITÉRIUM 8A Orgán sociálně-právní ochrany jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Pracovník SPOD přijímá

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní ochrany

Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní ochrany Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní ochrany Obsah Úvod 1 Standard č. 1 Místní a časová dostupnost.. 2 Standard č. 2 - Prostředí a podmínky..

Více

Standardy kvality sociálních služeb

Standardy kvality sociálních služeb Standardy kvality sociálních služeb Standardy kvality sociálních služeb doporučované MPSV od roku 2002 se staly právním předpisem závazným od 1. 1. 2007, znění kritérií Standardů je obsahem přílohy č.

Více

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí (dále jen standardy) vychází z povinnosti obecních úřadů naplňovat standardy

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Dle ustanovení 4 zákona 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí ve znění pozdějších předpisů je obecní úřad orgánem SPO zajišťující ochranu práva dítěte

Více

8. Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu

8. Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu 8a Orgán sociálně-právní ochrany jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Orgán sociálně právní ochrany dětí jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Každý

Více

STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ

STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ KRITÉRIUM 5A STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ Každý zaměstnanec zařazený v orgánu sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně-právní ochrany splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního

Více

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí (dále jen standardy) vychází z povinnosti obecních úřadů naplňovat standardy

Více

Standard č. 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Standard č. 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ŠKOLSTVÍ A KULTURY, VELKOPAVLOVICKÁ 25, 628 00 BRNO Standard č. 4 Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí Tento standard upravuje postup při personálním zabezpečení

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOROMĚŘICE Velvarská 310, Horoměřice, 252 62, tel. 220 971 331 zs.horomerice@centrum.cz Program poradenských služeb ve škole Č. j.: 84/2018 Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY. Standard č. 1: Místní a časová dostupnost

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY. Standard č. 1: Místní a časová dostupnost STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Standard č. 1: Místní a časová dostupnost Kritérium 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany vv potřebném rozsahu

Více

2. Prostředí a podmínky

2. Prostředí a podmínky 2a Výkon sociálně-právní ochrany je zajištěn v prostorách vhodných pro komunikaci s ohroženými dětmi a rodinami. Orgán sociálně-právní ochrany zajistí takové prostory pro výkon sociálně-právní ochrany,

Více

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Povinnosti a oprávnění zaměstnanců OSPOD Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Zaměstnanec je povinen vykonávat činnosti stanovené zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně,

Více

Název standardu. 1. Místní a časová dostupnost

Název standardu. 1. Místní a časová dostupnost Název standardu Kritérium standardu 1. Místní a časová dostupnost 1a) Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území svého správního

Více

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov Městský úřad Broumov, odbor sociálních věcí, oddělení sociálně-právní ochrany dětí Název standardu 5. Přijímání a zaškolování Kritéria standardu Závazné pro: Vypracovala: Schválil: Datum a podpis: 5a Každý

Více

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí standard číslo 4 PŘÍLOHA Č. 1 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: 1.1.2015 1.1.2015 0 Zpracovatel: Tomáš Lukačina, DiS koordinátor zavádění standardů Garant: Mgr. Jana Maťková vedoucí oddělení sociálně-právní

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Vyhláška MPSV č. 473/2012 Sb.

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Vyhláška MPSV č. 473/2012 Sb. KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍNSKÉHO KRAJE, ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ODDĚLENÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Vyhláška MPSV č. 473/2012 Sb. V souladu s novelou zákona č. 359/1999 Sb.,

Více