ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI"

Transkript

1 ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

2 projekt byl zahájen potrvá do konce roku 2021 příjemcem dotace je Národní ústav pro vzdělávání

3 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Ve srovnání s ostatními sledovanými oblastmi je pro SOŠ a VOŠ v Moravskoslezském kraji nejvíce důležitá oblast infrastruktury (viz. investiční část) a podpora odborného vzdělávání, včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů. Třetí nejdůležitější oblastí je podpora kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě. Na základě porovnání jednotlivých oblastí je školami v Moravskoslezském kraji přisuzována nejmenší důležitost kariérovému poradenství a inkluzivnímu vzdělávání. Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Většina škol se v rámci této oblasti zaměřuje na systematickou spolupráci se zaměstnavateli, případně jsou činnosti podporující systematickou spolupráci se zaměstnavateli o další aktivity doplňovány (především SOU, SOŠ a VOŠ). Vzhledem k akcentaci důležitosti této oblasti chce většina škol systematickou spolupráci se zaměstnavateli dále rozvíjet, podporovat ji dalšími dílčími aktivitami a posunout se na nejvyšší možnou úroveň (opět SOU, SOŠ a VOŠ). Školy se v rámci této oblasti zaměřují především na zapojování odborníků z praxe do výuky a realizaci odborného výcviku/praxe na pracovištích zaměstnavatelů (především SOU, SOŠ a VOŠ) v případě zapojování odborníků z praxe ve výuce vyvíjejí aktivitu také gymnázia. Vyšší podíl škol dále spolupracuje se ZŠ na pracovních výchovách a ukázkách aktivit oboru (především SOŠ a také praktické školy). Školy se nejčastěji setkávají s překážkami v souvislosti se zdravotními prohlídkami a pojištěním žáků před vstupem na pracoviště (finanční náročnost) tento problém zmiňují především SOU, SOŠ, VOŠ a také některé praktické školy. Školy dále deklarují nezájem firem o spolupráci se školami (tento problém zmiňují častěji gymnázia, pokud se v oblasti spolupráce se zaměstnavateli angažují) a omezenou možnost firem přizpůsobit se vzdělávacím potřebám žáků (SOU, SOŠ, VOŠ a praktické školy). SOU dále velmi často zmiňují to, že žáci nejsou dostatečně motivovaní a disciplinování pro práci v reálném prostředí, SOŠ a VOŠ poukazují na problém související s omezenými možnostmi firem organizovat a realizovat spolupráci se školami ve stávajících podmínkách (tuto překážku částečně zmiňují také konzervatoře, jež zároveň silně pociťují omezenou dostupnost firem s odpovídajícím zaměřením). Opatřeními, která by školám nejvíce pomohla v realizaci zvolených cílů, jsou především stáže žáků v zahraničních firmách, které by zároveň mohly vést k podpoře výuky cizích jazyků (SOŠ, gymnázia, VOŠ a konzervatoře). Školy dále zdůrazňují potřebu zapojování odborníků z praxe do výuky (SOŠ, gymnázia a konzervatoře) a odborný výcvik/praxe žáků na pracovištích u zaměstnavatelů (SOU, konzervatoře a praktické školy). SOU, SOŠ a VOŠ by zároveň pomohlo zajištění finančních prostředků pro praxe žáků nebo finance na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zaměstnavatelům (toto opatření často zmiňují také praktické školy).

4 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Podporu kompetencí k podnikavosti rozvíjí většina škol pouze na základní úrovni a v rámci zadání RVP, případně vyvíjejí činnosti na mírně pokročilé úrovni podpora podnikavosti probíhá v podobě dílčích aktivit, nad rámec RVP. Školy mají nicméně zájem tuto oblast dále rozvíjet. Výrazný posun lze očekávat v rámci pokročilé úrovně systematický rozvoj podpory kompetencí k podnikavosti a nejvyšší úrovně, kdy je podpora kompetencí k podnikavosti jednou z priorit školy (posun v rámci nejvyšší úrovně je výrazný především u VOŠ). Školy se v rámci této oblasti zaměřují především na to, aby naučily žáky myslet kriticky a inovativně (tato činnost je velmi často zmiňována většinou typů škol s výjimkou VOŠ) a na výchovu k podnikavosti v rámci všeobecného (gymnázia, praktické školy) a odborného vzdělávání (SOU, SOŠ, VOŠ). SOU, SOŠ a VOŠ se dále v této oblasti snaží začleňovat ekonomické aspekty i do výuky neekonomických předmětů. VOŠ a konzervatoře se také soustředí na udržování kontaktů s podnikateli v regionu a na zapojování podnikatelů do výuky. Praktické školy se zaměřují na organizaci projektových dnů. Školy se nejčastěji setkávají s překážkami v souvislosti s nedostatkem finančních prostředků pro realizaci vzdělávání mimo výuku (tento problém je často zmiňován bez ohledu na zaměření školy). Dalším velmi často zmiňovaným problémem je malý zájem zaměstnavatelů a podnikatelů o spolupráci (SOU, SOŠ, VOŠ a praktické školy) a malý zájem žáků o ekonomické aktivity, cvičení a projekty (SOU, SOŠ, VOŠ a praktické školy). Gymnázia, VOŠ a praktické školy dále pociťují nedostatek výukových materiálů. V případě gymnázií je také zmiňován malý zájem pedagogů o podporu podnikavosti a nedostatek příležitostí ke vzdělávání pedagogů v této oblasti. Opatřeními, která by školám nejvíce pomohla v realizaci zvolených cílů, jsou především: podpora školních projektů (toto opatření zdůrazňují prakticky všechny typy škol kromě praktických škol), zapojení odborníků z praxe do výuky (SOŠ, gymnázia, VOŠ a konzervatoře) a metodické materiály a kurzy pro pedagogy na téma kreativity a podnikavosti (SOU, SOŠ, gymnázia a praktické školy). SOU a praktické školy dále zdůrazňují potřebu rozvíjení didaktických dovedností vyučujících. VOŠ a praktické školy by také uvítaly zlepšení ICT vybavení školy.

5 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Podpora polytechnického vzdělávání Naprostá většina škol rozvíjí podporu polytechnického vzdělávání pouze na základní úrovni, v rámci RVP vyučovaných oborů (bez ohledu na zaměření školy). Vyšší podíl škol dále realizuje činnosti také na mírně pokročilé úrovni pouze v podobě dílčích aktivit, nad rámec RVP a na pokročilé úrovni (systematická podpora polytechnického vzdělávání). Výraznější posun lze očekávat v rámci nejvyšší úrovně školy mají zájem realizovat aktivity s prvky systematické podpory polytechnického vzdělávání společně s dalšími dílčími aktivitami (týká se především SOŠ a také gymnázií). Školy se v rámci této oblasti zaměřují především na zapojení žáků do soutěží/olympiád (bez ohledu na zaměření školy), na začlenění laboratorních cvičení, pokusů nebo exkurzí do výuky polytechnických předmětů (také bez ohledu na zaměření školy) a na organizaci motivačních akcí pro žáky ZŠ (SOŠ a také VOŠ). SOU a praktické školy se také podílejí na přípravě výukových materiálů pro výuku polytechnického charakteru, v rámci gymnázií je kladen důraz na individuální práci se žáky se zájmem o polytechniku a cílenou přípravu žáků ke studiu polytechnických předmětů na VŠ. Školy se nejčastěji setkávají s překážkami v souvislosti s nedostatkem financí na úhradu vedení nepovinných předmětů (zmiňují všechny typy škol s výjimkou praktických škol), nedostatečnou motivací žáků ze ZŠ o polytechnické vzdělávání (SOU, SOŠ a gymnázia) a nedostatečnými znalostmi žáků ze ZŠ v oblasti polytechnického vzdělávání (SOU, SOŠ a VOŠ). Gymnázia a VOŠ dále poukazují na to, že učitelé polytechnických předmětů nejsou jazykově vybaveni pro výuku v cizích jazycích. Praktické školy nemají k dispozici dostatečně vybavené učebny a dílny a pociťují nedostatek materiálu. Opatřeními, která by školám nejvíce pomohla v realizaci zvolených cílů, jsou: úhrada mzdových nákladů na výuku nepovinných předmětů polytechnického zaměření (SOŠ, gymnázia, VOŠ a praktické školy), zvýšení kvality softwarového vybavení školy (zmiňují všechny typy škol s výjimkou praktických škol), zvýšení počtu a kvality počítačů a dalších zařízení na školách (SOU, SOŠ a VOŠ) a podpora dělení výukových hodin pro vybrané polytechnické předměty a matematiku (gymnázia). SOU v souvislosti s opatřeními dále zmiňují možnost nákupu výukových materiálů a zlepšení vybavení odborných učeben. VOŠ by pomohlo systematické jazykové vzdělávání pro učitele odborných předmětů a podpora nepovinné výuky matematiky. Praktickým školám by nejvíce pomohl nákup učebnic a výukových materiálů, případně nákup materiálu pro výuku.

6 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Rozvoj školy jako centra celoživotního učení Školy v této oblasti nejčastěji realizují činnosti odpovídající pokročilé úrovni a snaží se celoživotní učení dále rozvíjet (to se týká především SOU, SOŠ a VOŠ v případě SOU je patrný vysoký podíl také v rámci nejvyšší úrovně). Školy deklarují zájem především o systematické rozvíjení této oblasti a o realizaci aktivit, které spadají do nejvyšší nebo pokročilé úrovně (SOU, SOŠ a VOŠ). Školy vyvíjejí aktivitu především v oblasti dalšího vzdělávání pedagogů (SOŠ, gymnázia, praktické školy a částečně také konzervatoře), zájmového vzdělávání pro veřejnost (gymnázia, konzervatoře) a rekvalifikací (SOU, SOŠ a VOŠ). Školy dále realizují odborné vzdělávání pro zaměstnavatele (SOU a SOŠ) a vzdělávání v oblasti ICT dovedností (VOŠ). SOU a VOŠ se dále zaměřují na přípravu ke zkouškám podle NSK. Školy v této oblasti nejčastěji narážejí na malý zájem dospělých o další vzdělávání (zmiňují všechny typy škol s výjimkou praktických škol), nedostatek finančních prostředků pro pracovníka, který by tuto oblast zajišťoval (všechny typy škol s výjimkou VOŠ), malý zájem zaměstnavatelů o další vzdělávání (SOU, SOŠ a VOŠ) a administrativní náročnost spojenou se získáním akreditace rekvalifikací (VOŠ, praktické školy). VOŠ dále poukazují na náročnost zpracování dokumentace pro výběrová řízení. Konzervatoře a praktické školy zmiňují obtíže spojené s tvorbou a přípravou programů dalšího vzdělávání. Opatřeními, která by školám nejvíce pomohla v realizaci zvolených cílů, jsou především rekvalifikace pro úřady práce bez výběrového řízení (SOU, SOŠ, VOŠ a částečně také praktické školy) a příprava pedagogických pracovníků jako lektorů dalšího vzdělávání (především gymnázia, konzervatoře a praktické školy). Školy dále potřebují finance na kvalitní materiál (SOU a SOŠ) a zlepšení ICT vybavení školy (SOŠ, gymnázia a VOŠ). SOU dále zdůrazňují potřebu stáží pro lektory/pracovníky školy ve firmách, gymnáziím by pomohlo zapojení odborníků z mimoškolního prostředí jako lektorů. VOŠ zdůrazňují potřebu aktualizace výukových materiálů, v případě praktických škol by pomohlo zlepšení vybavení dílen.

7 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Rozvoj kariérového poradenství Školy v rámci kariérového poradenství nejčastěji realizují činnosti, jež je možné zařadit do pokročilé nebo mírně pokročilé úrovně (výjimku tvoří praktické školy, které svými činnostmi výrazně naplňují také nejvyšší úroveň). Největší posun lze očekávat v rámci nejvyšší úrovně školy deklarují zájem o vytvoření interního systému kariérového poradenství, o systematický přístup a o rozvíjení této oblasti prostřednictvím dalších dílčích činností/aktivit (v rámci nejvyšší úrovně lze očekávat největší nárůst u VOŠ a také SOŠ). Školy se v rámci této oblasti zaměřují především na organizování exkurzí a besed pro kariérovou orientaci žáků (všechny typy škol s výjimkou konzervatoří). Školy dále vyvíjejí činnost ve spolupráci se zaměstnavateli či VŠ při náborových aktivitách (SOŠ a gymnázia), v podpoře žáků se zdravotním a/nebo sociálním znevýhodněním (SOU, praktické školy a částečně také konzervatoře), realizují odborný výcvik/praxi v reálném pracovním prostředí (SOU, SOŠ, VOŠ a praktické školy) a poskytují individuální služby kariérového poradenství (především gymnázia). VOŠ a konzervatoře dále zapojují odborníky z praxe do výuky, praktické školy se také zaměřují na přípravu materiálů pro výuku průřezového tématu či vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Školy nejčastěji narážejí na nedostatečné prostředky pro zajištění kariérového poradenství na školách (tento problém zmiňují všechny typy škol s výjimkou konzervatoří), na absenci pozice samostatného kariérového poradce (opět všechny typy škol kromě konzervatoří) a na malý zájem o kariérové poradenství ze strany žáků a jejich rodičů (SOU a SOŠ). Gymnázia dále poukazují na to, že mají poradci na školách nízkou časovou dotaci pro poskytování služeb kariérového poradenství, VOŠ také zmiňují nedostatek příležitostí pro vzdělávání kariérových (výchovných) poradců. Konzervatoře pociťují nedostatečnou podporu ze strany zřizovatele, praktické školy zmiňují malý zájem ze strany zaměstnavatelů. Opatřeními, která by školám nejvíce pomohla v realizaci zvolených cílů, jsou především finanční prostředky na realizaci exkurzí a besed (bez ohledu na zaměření školy). Školy dále zdůrazňují potřebu exkurzí do provozů zaměstnavatelů pro vyučující SŠ i ZŠ (SOU a SOŠ), vytvoření odpovídající časové dotace pro poskytování kariérového poradenství (především gymnázia), zapojení zaměstnavatelů do náborových aktivit školy (SOU, SOŠ, VOŠ a praktické školy) a rozvoje spolupráce s VŠ (gymnázia, VOŠ). VOŠ by dále pomohlo zapojení zaměstnavatelů do výuky i mimo učební aktivity a spolupráce s personalisty podniků. Praktické školy by potřebovaly metodickou podporu pro výuku průřezového tématu či vzdělávací oblasti Člověk a svět práce.

8 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Inkluzivní vzdělávání Většina škol rozvíjí inkluzivní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně (to se týká téměř všech typů škol s výjimkou praktických škol, kde je podíl naplnění jednotlivých úrovní poměrně rovnoměrný). Inkluzivní vzdělávání je tedy rozvíjeno buďto prostřednictvím dílčích činností, případně školy pracují na ucelené strategii a využívají plány pedagogické podpory. Nejvýraznější posun lze předpokládat v rámci nejvyšší úrovně školy deklarují zájem o činnosti, jež v sobě nesou prvky systematického přístupu k inkluzivnímu vzdělávání a o rozvíjení této oblasti prostřednictvím dalších činností. Školy se v rámci této oblasti zaměřují především na evidenci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (bez ohledu na zaměření školy). Vyučující na školách volí vhodné metody pro zjišťování výsledků učení žáků (SOU, SOŠ, VOŠ a praktické školy) a vhodné formy, metody a styl výuky v souladu se speciálními vzdělávacími potřebami žáků (SOU, SOŠ, gymnázia a VOŠ). Školy se snaží zohledňovat charakter obtíží žáků v průběhu přijímacího řízení i při ukončování studia (gymnázia, VOŠ, konzervatoře a praktické školy) a spolupracují se školskými poradenskými zařízeními (především SOŠ). Školy v této oblasti nejčastěji narážejí na nedostatečné finanční prostředky pro zajištění inkluzivního vzdělávání na školách (bez ohledu na zaměření školy). Problémem je příliš vysoký počet žáků ve třídách (SOU, SOŠ a gymnázia) a nedostatečné technické a materiální zabezpečení pro inkluzivní vzdělávání (především VOŠ). SOU, SOŠ, gymnázia a konzervatoře dále narážejí na to, že vyučující nemají v této oblasti dostatečné vzdělání. Na některých gymnáziích, VOŠ, konzervatořích a praktických školách nepůsobí poradenské pracoviště v rozšířené podobě. Praktické školy zároveň upozorňují na nedostatečné možnosti pro zajištění asistentů pedagogů. Opatřením, které by školám nejvíce pomohlo v realizaci zvolených cílů, je především vytvoření odpovídajících finančních podmínek pro inkluzivní vzdělávání (bez ohledu na zaměření školy). Mezi další nejčastěji zmiňovaná opatření patří: vzdělávání vyučujících na školách v oblasti metod a forem práce (všechny typy škol s výjimkou gymnázií), zajištění prostorových dispozic pro realizaci inkluzivního vzdělávání (gymnázia, VOŠ a konzervatoře), vzdělávání vyučujících v oblasti forem hodnocení žáků (gymnázia a praktické školy) a zajištění metodické podpory inkluzivního vzdělávání na školách (především SOŠ). SOU dále poměrně často zmiňují opatření vedoucí ke zlepšení komunikace s rodiči žáků, praktické školy deklarují potřebu systematického vzdělávání vyučujících v oblasti inkluze.

9 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Infrastruktura (investiční část) V Moravskoslezském kraji má zájem o čerpání z vyhrazených finančních prostředků 81 % škol ve srovnání s celorepublikovým výsledkem (v ČR deklaruje zájem o čerpání 77 %) je tedy zájem o čerpání lehce nadprůměrný, a to i přesto, že důležitost rozvoje infrastruktury není ve srovnání s ostatními kraji příliš vysoká. Mezi oblasti, v jejichž rámci školy nejčastěji plánují čerpání finanční prostředků, patří výstavba odborných učeben a učeben pro individuální učení (SOŠ, gymnázia a VOŠ), stavební úpravy a vybavení na podporu bezpečného a podnětného prostředí (SOU, SOŠ, gymnázia a praktické školy). Školy dále plánují stavební úpravy menšího rozsahu (všechny typy škol s výjimkou praktických škol) a zateplení školských zařízení. SOU plánují čerpat finanční prostředky na pořízení strojů a jiného vybavení nad 40 tis. Kč, praktické školy se hodlají zaměřit na bezbariérové úpravy. Nepovinné oblasti a jejich důležitost V rámci nepovinných oblastí je pro školy nejdůležitější oblast ICT a jazykové vzdělávání. Dále následuje rozvoj matematické a čtenářské gramotnosti. Pro SOU je nejdůležitější oblast ICT a matematická gramotnost, praktické školy považují za nejdůležitější rozvoj čtenářské gramotnosti a oblast ICT. V ostatních typech škol je preferována především oblast ICT a jazykové vzdělávání. ICT včetně potřeb infrastruktury: Školám by v rámci oblasti ICT nejvíce pomohlo pořizování licencí a aktualizací k různým aplikacím (všechny typy škol s výjimkou praktických škol). Dále školy zdůrazňují potřebu vybavení běžných tříd digitálními a multimediálními technologiemi (SOU, SOŠ, gymnázia a praktické školy), technické podpory (SOU, gymnázia a praktické školy) a vysokorychlostního připojení k internetu (konzervatoře, praktické školy). VOŠ by pomohlo vybavení speciálních učeben a pracoven digitální nebo multimediální technikou a metodické a učební materiály pro rozvíjení digitální gramotnosti. Praktickým školám by pomohla podpora při budování školních platforem a učební a metodické materiály zaměřené na změny ve vedení výuky s digitálními technologiemi.

10 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Jazykové vzdělávání: Školy zdůrazňují potřebu prostředků na zajištění mobilit žáků (SOU, SOŠ a gymnázia), mobility vyučujících do zahraničí s cílem posílit jazykové kompetence (všechny typy škol kromě konzervatoří). Dalšími nejčastěji zmiňovanými opatřeními jsou prostředky na výuku vedenou rodilým mluvčím (VOŠ, konzervatoře) a výukové materiály cizích jazyků s tematickým nebo odborným zaměřením (SOU, SOŠ a konzervatoře). Gymnázia a praktické školy dále zdůrazňují potřebu rozvoje čtenářské gramotnosti se zohledněním jazykové úrovně žáků. VOŠ a praktické školy jsou pro vytvoření podmínek pro diferenciaci výuky podle úrovně žáků. Rozvoj matematické gramotnosti: Školám by nejvíce pomohla finanční podpora pro možné půlení hodin matematiky (SOU, SOŠ, gymnázia a VOŠ), podpora rozvoje matematické gramotnosti napříč všemi předměty (SOU, gymnázia a VOŠ), prostředky pro personální zajištění konzultačních hodin pro žáky se spec. vzděl. potřebami (SOU, SOŠ, VOŠ a praktické školy) a výukové materiály na podporu propojení matematiky s běžným životem a budoucí profesí (SOŠ, VOŠ a praktické školy). Gymnázia by uvítala prostředky na zajištění odborného vedení žáků na soutěžích, praktickým školám by pomohl nákup učebních pomůcek. Rozvoj čtenářské gramotnosti: Školám by nejvíce pomohla podpora gramotnosti napříč jednotlivými předměty (bez ohledu na zaměření školy), prostředky na nákup knih pro školní knihovnu (také bez ohledu na zaměření školy), prostředky pro personální a materiální zajištění práce se žáky se zájmem o literaturu (gymnázia a VOŠ) a systematická práci žáků s odbornými texty (SOU a SOŠ). Praktické školy dále zdůrazňují potřebu využívání ICT a interaktivních médií na podporu čtenářské gramotnosti.

11 METODOLOGIE ŠETŘENÍ A PRŮBĚH NÁVRATNOSTI Charakteristika šetření: plošné šetření Cílová skupina: SŠ a VOŠ v ČR Základní soubor: 1365 škol Výběrový soubor: 1305 škol Opora výběru: rejstřík škol a databáze škol se vzdělávací nabídkou z informačního systému Infoabsolvent Metoda sběru dat: elektronický dotazník (CASI - computer-assisted self interview) Období sběru dat:

12 EVALUACE SBĚRU DAT MONITORING NÁVRATNOSTI Databáze kontaktů: 1377 škol Očištěná databáze kontaktů: 1365 škol Počet kompletně vyplněných dotazníků: 1305 škol Kompletně vyplněný dotazník Vyplněna alespoň jedna otázka Dotazník byl otevřen Dotazník nebyl otevřen N % N % N % N % N % Jihočeský kraj % 0 0% 0 0% 94 Královéhradecký kraj % 0 0% 0 0% 83 Liberecký kraj % 0 0% 0 0% 51 Moravskoslezský kraj % 0 0% 0 0% 144 Pardubický kraj 75 99% 0 0% 0 0% 1 1% 76 Zlínský kraj 69 99% 1 1% 0 0% 0 0% 70 Kraj Vysočina 62 98% 1 2% 0 0% 0 0% 63 Plzeňský kraj 55 98% 0 0% 1 2% 0 0% 56 Olomoucký kraj 96 98% 0 0% 1 1% 1 1% 98 Ústecký kraj 96 98% 0 0% 0 0% 2 2% 98 Karlovarský kraj 36 97% 1 3% 0 0% 0 0% 37 Středočeský kraj % 1 1% 1 1% 5 3% 157 Jihomoravský kraj % 0 0% 0 0% 8 6% 128 Hlavní město Praha % 4 2% 3 1% 29 14% 210 ČR celkem % 8 1% 6 0% 46 3% 1365 Celkem

13 CHARAKTERISTIKA DATOVÉHO SOUBORU

14 PRIORITIZACE POVINNÝCH OBLASTÍ

15 PRIORITIZACE POVINNÝCH OBLASTÍ Ve srovnání s ostatními sledovanými oblastmi zdůrazňují školy v Moravskoslezském kraji především rozvoj infrastruktury škol a podporu odborného vzdělávání, včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů. Třetí nejdůležitější oblastí je podpora kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě. Na základě porovnání jednotlivých oblastí je školami v Moravskoslezském kraji přisuzována nejmenší důležitost kariérovému poradenství a inkluzivnímu vzdělávání.

16 PRIORITIZACE POVINNÝCH OBLASTÍ Rozvoj infrastruktury školy je prioritou v Jihočeském, Libereckém a Pardubickém kraji. V Moravskoslezském kraji není tato oblast ve srovnání s ostatními kraji tolik důležitá. Důležitost podpory odborného vzdělávání je deklarována především v Karlovarském, Zlínském kraji a na Vysočině. V Moravskoslezském kraji dosahuje důležitost této oblasti ve srovnání s ostatními kraji spíše lehce podprůměrných hodnot. Podpora kompetencí k podnikavosti je považována za vysoce důležitou zejména v Hlavním městě Praha, Moravskoslezském a Zlínském kraji.

17 PRIORITIZACE POVINNÝCH OBLASTÍ SOU, SOŠ a VOŠ zdůrazňují především důležitost podpory odborného vzdělávání a spolupráci se zaměstnavateli. Ve srovnání s ostatními oblastmi kladou tyto školy důraz také na rozvoj infrastruktury školy a podporu kompetencí k podnikavosti SOU a SOŠ také dále zdůrazňují důležitost polytechnického vzdělávání. V případě gymnázií je kladen důraz zejména na rozvoj infrastruktury školy, podporu kompetencí k podnikavosti, rozvoj polytechnického vzdělávání a ve srovnání s celokrajskými výsledky také na rozvoj kariérového poradenství.

18 PRIORITIZACE POVINNÝCH OBLASTÍ Ve srovnání s ostatními sledovanými oblastmi je pro praktické školy prioritou především rozvoj infrastruktury a podpora odborného vzdělávání, včetně spolupráce se zaměstnavateli. Oproti celokrajským výsledkům je kladen vyšší důraz také na rozvoj školy jako centra celoživotního učení. Konzervatoře kladou v rámci sledovaných oblastí důraz na podporu kompetencí k podnikavosti, spolupráci se zaměstnavateli a také na rozvoj dalšího vzdělávání na školách. Průměrná důležitost povinných oblastí (1=nejdůležitější; 7=nejméně důležitá) Celkem (N=144) Konzervatoř (N=2) Rozvoj infrastruktury školy 2,5 4,5 Podpora odborného vzdělávání 3,0 2,5 Podpora kompetencí k podnikavosti 3,5 1,5 Podpora polytechnického vzdělávání 4,0 6,0 Rozvoj školy jako centra celoživotního učení 4,3 2,5 Rozvoj kariérového poradenství 4,9 6,0 Inkluzivní vzdělávání 5,8 5,0

19 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAMĚSTNAVATELŮ

20 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. SOUČASNÁ ÚROVEŇ A PŘEDPOKLÁDANÝ POSUN Většina škol se v rámci podpory odborného vzdělávání a spolupráce se zaměstnavateli zaměřuje na systematickou spolupráci se zaměstnavateli (pokročilá úroveň 29 %), případně jsou činnosti podporující systematickou spolupráci se zaměstnavateli o další aktivity doplňovány (nejvyšší úroveň 24 %). 20 % škol deklaruje realizaci aktivit na mírně pokročilé úrovni, kde není spolupráce se zaměstnavateli systematická, ale probíhá v podobě dílčích činností. Vzhledem k akcentaci důležitosti této oblasti chce většina škol systematickou spolupráci se zaměstnavateli dále rozvíjet, podporovat ji dalšími dílčími aktivitami a posunout se na nejvyšší možnou úroveň předpokládaný posun v této úrovni činí 24 %. Určitý nárůst lze očekávat také v rámci pokročilé úrovně, kde je již spolupráce se zaměstnavateli systematická (předpokládaný posun je 9 %). Základní úroveň podpora odborného vzdělávání a spolupráce se zaměstnavateli probíhá pouze v omezené (základní) podobě Mírně pokročilá úroveň spolupráce se zaměstnavateli není systematická, probíhá pouze v podobě dílčích aktivit (stáže pro učitele, zapojení odborníků z praxe, zapojení žáků do praktických aktivit) Pokročilá úroveň systematická spolupráce se zaměstnavateli (smlouva o spolupráci, účast zaměstnavatelů u zkoušek, odborný výcvik v modelovém pracovním prostředí) Nejvyšší úroveň systematická spolupráce se zaměstnavateli doplněna o další aktivity (škola vyjednává se zaměstnavateli obsah odborného výcviku a praxe, zaměstnavatelé se aktivně podílejí na náborových aktivitách školy a finančně školu/vybrané žáky podporují)

21 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. SOUČASNÁ ÚROVEŇ A PŘEDPOKLÁDANÝ POSUN SOU (N=49) SOŠ (N=89) Gymnázium (N=42) VOŠ (N=12) Konzervatoř (N=2) Praktická škola (N=11) Současná úroveň Předpokládaný posun Průměrná úroveň 38% 38% 19% + 19% Základní úroveň 8% 8% 3% + 3% Mírně pokročilá úroveň 19% 19% 8% + 8% Pokročilá úroveň 48% 48% 12% + 12% Nejvyšší úroveň 41% 41% 29% + 29% Průměrná úroveň 31% 31% 20% + 20% Základní úroveň 9% 9% 2% + 2% Mírně pokročilá úroveň 22% 22% 8% + 8% Pokročilá úroveň 38% 38% 11% + 11% Nejvyšší úroveň 32% 32% 30% + 30% Průměrná úroveň 8% 8% 7% + 7% Základní úroveň 29% 29% 1% + 1% Mírně pokročilá úroveň 15% 15% 5% + 5% Pokročilá úroveň 5% 5% 7% + 7% Nejvyšší úroveň 5% 5% 8% + 8% Průměrná úroveň 42% 42% 19% + 19% Základní úroveň 6% 6% 2% + 2% Mírně pokročilá úroveň 23% 23% 6% + 6% Pokročilá úroveň 56% 56% 10% + 10% Nejvyšší úroveň 43% 43% 30% + 30% Průměrná úroveň 12% 12% 8% + 8% Základní úroveň 13% 13% 0% + 0% Mírně pokročilá úroveň 13% 13% 13% + 13% Pokročilá úroveň 21% 21% 0% + 0% Nejvyšší úroveň 6% 6% 13% + 13% Průměrná úroveň 19% 19% 17% + 17% Základní úroveň 23% 23% 7% + 7% Mírně pokročilá úroveň 11% 11% 20% + 20% Pokročilá úroveň 29% 29% 9% + 9% Nejvyšší úroveň 15% 15% 23% + 23% Na většině SOU, SOŠ a VOŠ jsou realizovány činnosti s prvky systematické spolupráce se zaměstnavateli (pokročilá úroveň) tyto školy mají se zaměstnavateli smlouvu o spolupráci, zaměstnavatelé se účastní zkoušek a odborný výcvik probíhá v modelovém pracovním prostředí. SOU, SOŠ i VOŠ se zároveň plánují v budoucnu zaměřit na rozšiřování systematické spolupráce se zaměstnavateli o další dílčí aktivity a posunout se tak na nejvyšší úroveň v rámci této oblasti. V rámci gymnázií je rozvíjena spolupráce se zaměstnavateli pouze na základní úrovni a probíhá v omezené podobě. Předpokládaný posun škol je v této oblasti obecně velmi nízký. V případě konzervatoří jsou nejčastěji rozvíjeny činnosti na pokročilejší úrovni, kde je již spolupráce se zaměstnavateli systematická (pokročilá úroveň 21 %). Konzervatoře by se chtěly dál zaměřit buďto na další rozvíjení systematické spolupráce (nejvyšší úroveň - předpokládaný posun 13 %) či na rozvíjení spolupráce se zaměstnavateli pouze v rámci dílčích aktivit (mírně pokročilá úroveň - předpokládaný posun 13 %). Spolupráce se zaměstnavateli vykazuje nejčastěji na praktických školách prvky systematické spolupráce (pokročilá úroveň 29 %), případně probíhá pouze v omezené podobě (základní úroveň 23 %). Také praktické školy by se chtěly zaměřit na další rozvíjení systematické spolupráce (nejvyšší úroveň - předpokládaný posun 23 %), případně se posunout na mírně pokročilou úroveň a realizovat spolupráci pouze v podobě dílčích aktivit.

22 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. AKTIVITY, NA NICHŽ SE ŠKOLY PODÍLÍ V rámci podpory odborného vzdělávání a spolupráce se zaměstnavateli jsou na většině škol zapojováni odborníci z praxe do přednášek a samotné výuky (68 %). 66 % škol realizuje odborný výcvik a praxi žáků na pracovištích zaměstnavatelů, 41 % škol spolupracuje se ZŠ na pracovních výchovách a ukázkách aktivit oboru.

23 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. AKTIVITY, NA NICHŽ SE ŠKOLY PODÍLÍ V případě SOU, SOŠ a VOŠ se školy zaměřují především na odborný výcvik a praxi žáků u zaměstnavatelů, účast zaměstnavatelů u zkoušek a zapojení odborníků z praxe do výuky a přednášek v rámci studia. Gymnázia se soustředí především na zapojení odborníků z praxe do výuky (67 %), dále také na rozvíjení kariérového poradenství ve spolupráci se zaměstnavateli (26 %) a na praxi žáků na pracovištích zaměstnavatelů (17 %). V případě konzervatoří jsou do výuky zapojováni odborníci z praxe (50 %), žáci jsou posíláni na praxi k zaměstnavatelům (50 %), nebo v rámci této oblasti žádné aktivity neprobíhají (50 %). Praktické školy se soustředí především na výcvik a praxi žáků u zaměstnavatelů (64 %), spolupráci se ZŠ na pracovní výchově (45 %), spolupráci s reprezentací zaměstnavatelů a regionálními sektorovými dohodami (36 %) a na zpracování strategie o spolupráci se zaměstnavateli (36 %). SOU (N=49) SOŠ (N=89) Gymnázium (N=42) VOŠ (N=12) Konzervatoř (N=2) Praktická škola (N=11) Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 47 96% 96% 95 66% 66% Účast zástupců zaměstnavatelů na závěrečných zkouškách 44 90% 90% 47 33% 33% Přednášky a jiné formy účasti odborníka z praxe ve výuce 35 71% 71% 98 68% 68% Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 79 89% 89% 95 66% 66% Přednášky a jiné formy účasti odborníka z praxe ve výuce 68 76% 76% 98 68% 68% Spolupráce se ZŠ na pracovních výchovách a ukázkách aktivit oboru 49 55% 55% 59 41% 41% Přednášky a jiné formy účasti odborníka z praxe ve výuce 28 67% 67% 98 68% 68% Kariérové poradenství ve spolupráci se zaměstnavateli 11 26% 26% 48 33% 33% Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 7 17% 17% 95 66% 66% Přednášky a jiné formy účasti odborníka z praxe ve výuce % 68% Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 11 92% 92% 95 66% 66% Účast zástupců zaměstnavatelů na závěrečných zkouškách 7 58% 58% 47 33% 33% Přednášky a jiné formy účasti odborníka z praxe ve výuce 1 50% 50% 98 68% 68% Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 1 50% 50% 95 66% 66% Jiné (žádné činnosti nejsou v této oblasti realizovány) 1 50% 50% 12 8% 8% Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 7 64% 64% 95 68% 68% Spolupráce se ZŠ na pracovních výchovách a ukázkách aktivit oboru 5 45% 45% 59 41% 41% Spolupráce s reprezentací zam. a regionálními sektorovými dohodami 4 36% 36% 49 34% 34% Zpracování strategie spolupráce se zaměstnavateli a dalšími partnery 4 36% 36% 38 26% 26% N Typ školy % N Kraj %

24 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. AKTIVITY, NA NICHŽ SE ŠKOLY PODÍLÍ Prioritou pro SOU je v oblasti odborného vzdělávání především výcvik a praxe žáků v reálném pracovním prostředí u zaměstnavatelů na této aktivitě se SOU podílí nejvíce, zároveň je této činnosti přisuzována největší důležitost. Určitý potenciál leží ve spolupráci se ZŠ na pracovních výchovách a ukázkách aktivit oboru a také v náboru žáků ve spolupráci se zaměstnavateli tyto činnosti nejsou realizovány až v takové míře, nicméně jsou z pozice SOU hodnoceny jako důležité. Přestože se SOU poměrně intenzivně soustředí na účast zaměstnavatelů u zkoušek, ve srovnání s ostatními aktivitami je této činnosti přisuzována nižší důležitost. Do map je zaneseno šest nejčastěji zmiňovaných položek a jejich důležitost.

25 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. AKTIVITY, NA NICHŽ SE ŠKOLY PODÍLÍ V případě SOŠ je, podobně jako u SOU, hlavní prioritou odborný výcvik a praxe žáků u zaměstnavatelů - na této aktivitě se SOŠ podílí nejvíce a zároveň je pro školy tato činnost ve srovnání s ostatními aktivitami nejdůležitější. Také v případě SOŠ lze vidět určitý potenciál v náboru žáků ve spolupráci se zaměstnavateli a ve spolupráci se ZŠ na pracovních výchovách a ukázkách aktivit oboru ve srovnání s ostatními činnostmi nejsou tyto aktivity realizovány ve větší míře, SOŠ je nicméně hodnotí jako důležité. Přestože se SOŠ soustředí na účast odborníků z praxe ve výuce, důležitost této činnosti je ve srovnání s ostatními o něco nižší. Do map je zaneseno šest nejčastěji zmiňovaných položek a jejich důležitost.

26 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. AKTIVITY, NA NICHŽ SE ŠKOLY PODÍLÍ V případě gymnázií je jasnou prioritou zapojování odborníků z praxe do výuky. Určitý potenciál leží v zajištění praxe žáků na pracovištích u zaměstnavatelů a také ve spolupráci se ZŠ na pracovních výchovách a ukázkách aktivit oboru tyto aktivity nejsou ve srovnání s ostatními činnostmi tolik realizovány, nicméně jsou považovány za důležité. Přestože se gymnázia soustředí na rozvoj kariérového poradenství ve spolupráci se zaměstnavateli, důležitost této činnosti není až tak vysoká. Do map je zaneseno šest nejčastěji zmiňovaných položek a jejich důležitost.

27 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. PŘEKÁŽKY, NA KTERÉ ŠKOLY NARÁŽÍ V rámci podpory odborného vzdělávání a spolupráce se zaměstnavateli školy nejčastěji naráží na to, že jsou zdravotní prohlídky a pojištění žáků před vstupem na pracoviště finančně náročné (38 %). Další nejčastěji zmiňovanou překážkou je nezájem firem o spolupráci se školami (34 %) a skutečnost, že se zaměstnavatelé nemohou plně přizpůsobit vzdělávacím potřebám žáků (33 %).

28 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. PŘEKÁŽKY, NA KTERÉ ŠKOLY NARÁŽÍ SOU zmiňují jako největší překážku to, že žáci nejsou dostatečně disciplinovaní a motivovaní pro práci v reálném prac. prostředí (65 %). Dalším zmiňovaným problémem je finanční náročnost zdravotních prohlídek a pojištění žáků před vstupem na pracoviště (61 %). Také v případě SOŠ a VOŠ je v souvislosti s překážkami zmiňována finanční náročnost zdravotních prohlídek a pojištění žáků, dále zájem firem o spolupráci se školami a omezená možnost firem přizpůsobit sevzdělávacím potřebám žáků. Vzhledem k oborovému zaměření gymnázií školy v této oblasti většinou na žádné překážky nenarážejí (33 %). Pokud ano, týká se to nezájmu škol o spolupráci (19 %) a omezené dostupnosti firem vhodných pro daný obor a zaměření (19 %). Konzervatoře deklarují malou dostupnost firem pro daný obor a zaměření (100 %), případně firmy nemohou spolupráci ve svých podmínkách organizovat (50 %). Praktické školy nejčastěji naráží na to, že se firmy nemohou vzdělávacím potřebám žáků přizpůsobit (73 %), dostupnost firem vhodných pro obor a zaměření je velmi omezená (64 %). Svou roli hrají i náklady na zdravotní prohlídky a pojištění žáků před vstupem na pracoviště (45 %). SOU (N=49) SOŠ (N=89) Gymnázium (N=42) VOŠ (N=12) Konzervatoř (N=2) Praktická škola (N=11) N Typ školy % N % Žáci nejsou dostatečně disciplinovaní a motivovaní pro práci v reálném prac. prostředí 32 65% 65% 42 29% 29% Zdrav. prohlídky a pojištění žáků školy před vstupem na pracoviště (fin. náročnost) 30 61% 61% 55 38% 38% Firmy se nemohou přizpůsobit vzdělávacím potřebám žáků 26 53% 53% 47 33% 33% Zdrav. prohlídky a pojištění žáků školy před vstupem na pracoviště (fin. náročnost) 48 54% 54% 55 38% 38% Firmy se nemohou přizpůsobit vzdělávacím potřebám žáků 35 39% 39% 47 33% 33% Firmy mají zájem, ale nemohou spolupráci ve svých podmínkách zorganizovat 35 39% 39% 43 30% 30% Nezájem firem o spolupráci se školami 35 39% 39% 49 34% 34% V této oblasti nenarážíme na žádné překážky 14 33% 33% 20 14% 14% Nezájem firem o spolupráci se školami 8 19% 19% 49 34% 34% Malá dostupnost firem vhodných pro daný obor a zaměření 8 19% 19% 43 30% 30% Jiné (většina škol pokračuje ve studiu na VŠ) 8 19% 19% 10 7% 7% Firmy se nemohou přizpůsobit vzdělávacím potřebám žáků 6 50% 50% 47 33% 33% Zdrav. prohlídky a pojištění žáků školy před vstupem na pracoviště (fin. náročnost) 6 50% 50% 55 38% 38% Firmy mají zájem, ale nemohou spolupráci ve svých podmínkách zorganizovat 6 50% 50% 43 30% 30% Malá dostupnost firem vhodných pro daný obor a zaměření % 30% Firmy mají zájem, ale nemohou spolupráci ve svých podmínkách zorganizovat 1 50% 50% 43 30% 30% Firmy se nemohou přizpůsobit vzdělávacím potřebám žáků 8 73% 73% 47 33% 33% Malá dostupnost firem vhodných pro daný obor a zaměření 7 64% 64% 43 30% 30% Zdrav. prohlídky a pojištění žáků školy před vstupem na pracoviště (fin. náročnost) 5 45% 45% 55 38% 38% Kraj

29 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. OPATŘENÍ Školám by v oblasti odborného vzdělávání a spolupráce se zaměstnavateli nejvíce pomohly stáže žáků v zahraničních firmách, což by podpořilo i výuku cizích jazyků (63 %), dále účast odborníků ve výuce (58 %), odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích u zaměstnavatelů (55 %), stáže pro pedagogy na pracovištích a moderních provozech (55 %) a finance na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zaměstnavatelům na odborný výcvik (54 %).

30 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. OPATŘENÍ V rámci opatření SOU zdůrazňují důležitost podpory náborových aktivit ve spolupráci se zaměstnavateli (84 %) a zajištění finančních prostředků pro praxi žáků (80 %). 78 % SOU by uvítalo odborný výcvik nebo praxi žáků na pracovištích zaměstnavatelů. SOŠ zařadily mezi nejdůležitější opatření stáže žáků v zahraničních firmách (76 %), zajištění finančních prostředků pro praxi žáků (73 %), účast odborníků ve výuce a finance na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zaměstnavatelům (71 %). Také VOŠ zdůrazňují zajištění finančních prostředků (75 %), dále stáže žáků v zahraničních firmách a stáže pro pedagogy na pracovištích (75 %). Konzervatoře by ocenily stáže žáků v zahraničí, stáže pro pedagogy u zaměstnavatelů, výcvik žáků u zaměstnavatelů, vytvoření partnerské smlouvy a účast odborníků ve výuce (50 %). Praktické školy zdůrazňují potřebu odborného výcviku žáků na pracovištích zaměstnavatelů a finance na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zaměstnavatelům (64 %). Dalšími zmiňovanými opatřeními jsou vzdělávání vyučujících odborných předmětů a zajištění finančních prostředků pro praxi žáků (55 %). SOU (N=49) SOŠ (N=89) Gymnázium (N=42) VOŠ (N=12) Konzervatoř (N=2) Praktická škola (N=11) N Typ školy % N % Podpora náborových aktivit realizovaných ve spolupráci se zaměstnavateli 41 84% 84% 67 47% 47% Zajištění finančních prostředků pro praxe žáků (např. úhrada zdravotních prohlídek) 39 80% 80% 74 51% 51% Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 38 78% 78% 79 55% 55% Stáže žáků v zahraničních firmách (podpora výuky cizích jazyků) 68 76% 76% 90 63% 63% Zajištění finančních prostředků pro praxe žáků (např. úhrada zdravotních prohlídek) 65 73% 73% 74 51% 51% Přednášky a jiné formy účasti odborníka z praxe ve výuce odborných předmětů či výcviku 63 71% 71% 83 58% 58% Finance na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zam. na výcvik a odborné předměty 63 71% 71% 78 54% 54% Stáže žáků v zahraničních firmách (podpora výuky cizích jazyků) 18 43% 43% 90 14% 63% Přednášky a jiné formy účasti odborníka z praxe ve výuce odborných předmětů či výcviku 17 40% 40% 83 34% 58% Příprava strategie spolupráce se zaměstnavateli a dalšími partnery 12 29% 29% 58 30% 40% Stáže žáků v zahraničních firmách (podpora výuky cizích jazyků) 9 75% 75% 90 33% 63% Stáže pro pedagogy na pracovištích a moderních provozech, včetně zahraničních 9 75% 75% 79 38% 55% Finance na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zam. na výcvik a odborné předměty 9 75% 75% 78 30% 54% Stáže žáků v zahraničních firmách (podpora výuky cizích jazyků) 1 50% 50% 90 63% 63% Stáže pro pedagogy na pracovištích a moderních provozech, včetně zahraničních 1 50% 50% 79 55% 55% Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 1 50% 50% 79 55% 55% Vytvoření partnerských smluv škola/firma/žák/rodiče 1 50% 50% 60 42% 42% Přednášky a jiné formy účasti odborníka z praxe ve výuce odborných předmětů či výcviku 1 50% 50% 83 58% 58% Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů 7 64% 64% 79 55% 55% Finance na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zam. na výcvik a odborné předměty 7 64% 64% 78 54% 54% Vzdělávání vyučujících odborných předmětů či výcviku rozvoj pedagog.-psych. složky 6 55% 55% 46 32% 32% Zajištění finančních prostředků pro praxe žáků (např. úhrada zdravotních prohlídek) 6 55% 55% 74 51% 51% Kraj

31 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. OPATŘENÍ Mezi hlavní priority SOU patří v oblasti opatření podpora náborových aktivit ve spolupráci se zaměstnavateli, zajištění finančních prostředků pro praxi žáků a částečně také odborný výcvik žáků u zaměstnavatelů tyto nejčastěji zmiňované položky jsou hodnoceny jako jedny z nejdůležitějších. Určitý potenciál lze vysledovat u zajištění financí na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zaměstnavatelům toto opatření není ve srovnání s ostatními položkami až tak často zmiňováno, nicméně je školami považováno za velmi důležité. Do map je zaneseno šest nejčastěji zmiňovaných položek a jejich důležitost.

32 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. OPATŘENÍ Hlavní prioritou je pro SOŠ především zajištění finančních prostředků pro praxi žáků toto opatření je pro žáky velmi potřebné a zároveň důležité. Potenciál je patrný u opatření týkajících se odborného výcviku žáků u zaměstnavatelů a zajištění financí na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zaměstnavatelům. Určitý nesoulad lze pozorovat u opatření podporující stáže žáků v zahraničních firmách ačkoliv školy hodnotí toto opatření jako potřebné, jeho důležitost není ve srovnání s ostatními až tak vysoká. Do map je zaneseno šest nejčastěji zmiňovaných položek a jejich důležitost.

33 PODPORA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, SPOLUPRÁCE ŠKOL A ZAM. OPATŘENÍ Pro gymnázia jsou hlavní prioritou stáže žáků v zahraničních firmách a účast odborníků z praxe ve výuce tato opatření jsou vnímána jako nejvíce potřebná a zároveň jsou školami hodnocena jako velmi důležitá. Určitý potenciál pak leží v podpoře praxe u zaměstnavatelů na reálných pracovištích. Do map je zaneseno šest nejčastěji zmiňovaných položek a jejich důležitost.

34 PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI

35 PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ SOUČASNÁ ÚROVEŇ A PŘEDPOKLÁDANÝ POSUN Podporu kompetencí k podnikavosti rozvíjí většina škol pouze na základní úrovni a v rámci zadání RVP (46 %), případně vyvíjejí činnosti na mírně pokročilé úrovni podpora podnikavosti probíhá v podobě dílčích aktivit, nad rámec RVP (38 %). Školy mají nicméně zájem tuto oblast dále rozvíjet. Výrazný posun lze očekávat v rámci pokročilé úrovně školy mají zájem systematicky rozvíjet podporu kompetencí k podnikavosti (předpokládaný posun o 14 %) a nejvyšší úrovně, kdy je podpora kompetencí k podnikavosti jednou z priorit školy (předpokládaný posun o 26 %). Základní úroveň podpora kompetencí k podnikavosti probíhá na informativní bázi, škola tuto oblast podporuje tak, jak je zadáno v RVP Mírně pokročilá úroveň podpora kompetencí k podnikavosti probíhá pouze v podobě dílčích aktivit, bez celkové strategie (zapojení do projektů ESF, mezinárodních programů Leonardo Da Vinci, využití těchto zkušeností bez celkové koncepce) Pokročilá úroveň systematický a aktivní rozvoj podpory kompetencí k podnikavosti (škola spolupracuje s celorepublikovými iniciativami na podporu podnikavosti CEFIF, spoluúčast na projektech na celostátní nebo krajské úrovni, pravidelné využívání informací a podnětů k rozvoji oblasti) Nejvyšší úroveň systematický rozvoj podpory kompetencí k podnikavosti je jednou z priorit školy, pro oblast je vyčleněn pracovník školy, který se o aktivity podporující podnikavost a koordinaci učitelů a je doplňován dalšími dílčími aktivitami (projektové dny, konzultace a exkurze, aktivní zapojení žáků do vedení vyučování, kooperace s podnikateli z okolí)

36 PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ SOUČASNÁ ÚROVEŇ A PŘEDPOKLÁDANÝ POSUN SOU (N=49) SOŠ (N=89) Gymnázium (N=42) VOŠ (N=12) Konzervatoř (N=2) Praktická škola (N=11) Současná úroveň Předpokládaný posun Průměrná úroveň 24% 24% 22% + 22% Základní úroveň 45% 45% 6% + 6% Mírně pokročilá úroveň 40% 40% 15% + 15% Pokročilá úroveň 28% 28% 16% + 16% Nejvyšší úroveň 17% 17% 29% + 29% Průměrná úroveň 25% 25% 22% + 22% Základní úroveň 44% 44% 4% + 4% Mírně pokročilá úroveň 42% 42% 11% + 11% Pokročilá úroveň 29% 29% 14% + 14% Nejvyšší úroveň 18% 18% 29% + 29% Průměrná úroveň 22% 22% 14% + 14% Základní úroveň 52% 52% 5% + 5% Mírně pokročilá úroveň 30% 30% 10% + 10% Pokročilá úroveň 25% 25% 14% + 14% Nejvyšší úroveň 15% 15% 15% + 15% Průměrná úroveň 35% 35% 33% + 33% Základní úroveň 29% 29% 4% + 4% Mírně pokročilá úroveň 46% 46% 13% + 13% Pokročilá úroveň 36% 36% 21% + 21% Nejvyšší úroveň 31% 31% 47% + 47% Průměrná úroveň 32% 32% 6% + 6% Základní úroveň 50% 50% 0% + 0% Mírně pokročilá úroveň 13% 13% 0% + 0% Pokročilá úroveň 17% 17% 8% + 8% Nejvyšší úroveň 44% 44% 6% + 6% Průměrná úroveň 18% 18% 20% + 20% Základní úroveň 50% 50% 18% + 18% Mírně pokročilá úroveň 27% 27% 32% + 32% Pokročilá úroveň 21% 21% 20% + 20% Nejvyšší úroveň 13% 13% 17% + 17% Na většině SOU a SOŠ probíhá podpora kompetencí k podnikavosti pouze na základní úrovni dle zadání RVP nebo formou dílčích aktivit bez celkové strategie. V rámci SOU i SOŠ je nicméně patrný zájem o systematické rozvíjení kompetencí k podnikavosti na vyšší úrovni. VOŠ podporují podnikavost pouze v rámci dílčích aktivit, bez celkové strategie (mírně pokročilá úroveň 46 %), případně na VOŠ mají zpracovanou celkovou koncepci a strategii rozvoje podnikavosti (pokročilá úroveň 36 %). Podpora kompetencí k podnikavosti probíhá na většině gymnázií pouze ve své základní podobě, v rámci RVP (základní úroveň 52 %). Předpokládaný posun není v případě gymnázií nikterak výrazný - určitý posun lze nicméně očekávat v rámci pokročilé (předpokládaný posun o 14 %) a nejvyšší úrovně (předpokládaný posun o 15 %). Konzervatoře vyvíjejí činnost pouze na základní úrovni (50 %), případně pracují s celkovou koncepcí, která je jednou z priorit školy (50 %). Výrazný posun nelze v případě konzervatoří očekávat. Praktické školy realizují činnosti, jež spadají především do základní úrovně (50 %). Školy mají nicméně zájem o další rozvíjení podnikavosti na mírně pokročilé (přepokládaný posun o 32 %) a pokročilé úrovni (přepokládaný posun o 20 %).

37 PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ AKTIVITY, NA NICHŽ SE ŠKOLY PODÍLÍ V rámci podpory kompetencí k podnikavosti se školy zaměřují především na to, aby naučily žáky myslet kriticky a inovativně (59 %), na výchovu k podnikavosti v rámci všeobecného (53 %) a odborného vzdělávání (52 %). Školy také realizují projektové vyučování podněcující kreativní uvažování a začleňují ekonomické aspekty i do výuky v neekonomických předmětech (49 %).

38 PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ AKTIVITY, NA NICHŽ SE ŠKOLY PODÍLÍ SOU a SOŠ se v rámci aktivit soustředí především na výchovu k podnikavosti v rámci odborného vzdělávání, vedou své žáky ke kritickému a inovativnímu myšlení a začleňují ekonomické aspekty i do předmětů s odlišným zaměřením. VOŠ, kromě výchovy k podnikavosti v rámci odborného vzdělávání (92 %) a začlenění ekonomických aspektů do neekonomických předmětů (75 %), organizují návštěvy a přednášky podnikatelů ve výuce a jsou v kontaktu s podnikateli z okolí (také 75 %). Na gymnáziích je v rámci této oblasti soustředěna pozornost na výchovu k podnikavosti ve všeobecném vzdělávání (62 %). Školy učí své žáky myslet kriticky a inovativně (60 %) a realizují projektové vyučování (52 %). Také konzervatoře se snaží učit své žáky myslet kriticky a inovativně (50 %), organizují návštěvy podnikatelů ve výuce (50 %) a jsou v kontaktu s podnikateli v okolí (50 %). Praktické školy pořádají projektové dny na podporu podnikavosti (55 %), učí své žáky myslet kriticky a inovativně, umožňují žákům aktivní zapojení do vyučování a života školy (45 %). Praktické školy se také soustředí na výchovu k podnikavosti v rámci všeobecného vzdělávání (45 %). SOU (N=49) SOŠ (N=89) Gymnázium (N=42) VOŠ (N=12) Konzervatoř (N=2) Praktická škola (N=11) N Typ školy % N % Výchova k podnikavosti v rámci odborného vzdělávání 38 78% 78% 75 52% 52% Škola učí žáky myslet kriticky a nacházet inovativní podnikatel. řešení 30 61% 61% 84 58% 58% Začlenění ekonomických aspektů i do výuky v neekonomických předmětech 29 59% 59% 71 49% 49% Výchova k podnikavosti v rámci odborného vzdělávání 60 67% 67% 75 52% 52% Škola učí žáky myslet kriticky a nacházet inovativní podnikatel. řešení 52 58% 58% 84 58% 58% Začlenění ekonomických aspektů i do výuky v neekonomických předmětech 49 55% 55% 71 49% 49% Výchova k podnikavosti v rámci všeobecného vzdělávání 26 62% 62% 77 53% 53% Škola učí žáky myslet kriticky a nacházet inovativní podnikatel. řešení 25 60% 60% 84 58% 58% Škola realizuje projekt. vyučování podněcující kreativ. uvažování 22 52% 52% 71 49% 49% Výchova k podnikavosti v rámci odborného vzdělávání 11 92% 92% 75 52% 52% Začlenění ekonomických aspektů i do výuky v neekonomických předmětech 9 75% 75% 71 49% 49% Návštěvy a přednášky podnikatelů ve výuce 9 75% 75% 52 36% 36% Kontakty s podnikateli z okolí k získání podnětů k rozvoji podnikavosti žáků 9 75% 75% 46 32% 32% Škola učí žáky myslet kriticky a nacházet inovativní podnikatel. řešení 1 50% 50% 84 58% 58% Návštěvy a přednášky podnikatelů ve výuce 1 50% 50% 52 36% 36% Kontakty s podnikateli z okolí k získání podnětů k rozvoji podnikavosti žáků 1 50% 50% 46 32% 32% Každoroční projektové dny zaměřené na podporu podnikavosti, iniciativy a kreativity 6 55% 55% 56 39% 39% Škola učí žáky myslet kriticky a nacházet inovativní podnikatel. řešení 5 45% 45% 84 58% 58% Výchova k podnikavosti v rámci všeobecného vzdělávání 5 45% 45% 77 53% 53% Škola umožňuje aktivní zapojení žáků do vedení vyučování a života školy 5 45% 45% 43 30% 30% Kraj

39 PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ AKTIVITY, NA NICHŽ SE ŠKOLY PODÍLÍ Prioritami SOU jsou v oblasti podpory podnikavosti: výchova k podnikavosti v rámci odborného vzdělávání, snaha učit žáky myslet kriticky a inovativně školy se na těchto činnostech aktivně podílí a zároveň jim přikládají vysokou důležitost. Určitý potenciál lze částečně vidět v udržování kontaktů s podnikateli za účelem získání podnětů k rozvoji podnikavosti žáků a také podnětů do výuky jako takové přestože se SOU na těchto aktivitách příliš nepodílí, jsou vnímány jako důležité. SOU se soustředí na začlenění ekonomických aspektů do dalších předmětů - ve srovnání s ostatními sledovanými aktivitami není tato činnost nicméně tolik důležitá. Do map je zaneseno šest nejčastěji zmiňovaných položek a jejich důležitost.

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH v Olomouckém kraji

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH v Olomouckém kraji ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH v Olomouckém kraji Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/evropských strukturálních a investičních fondů. Řešitelem projektu je Národní ústav

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V OLOMOUCKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V OLOMOUCKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V OLOMOUCKÉM KRAJI Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/evropských strukturálních a investičních fondů. Řešitelem projektu je Národní ústav

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/evropských strukturálních a investičních fondů. Řešitelem projektu je Národní ústav

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/evropských strukturálních a investičních fondů. Řešitelem projektu je Národní

Více

Zpracoval realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji, data poskytl Národní ústav pro vzdělávání

Zpracoval realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji, data poskytl Národní ústav pro vzdělávání 13 Analýza potřeb škol Zpracoval realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji, data poskytl Národní ústav pro vzdělávání České Budějovice, září 2016 Dokument Analýza

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ KRAJ VYSOČINA

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ KRAJ VYSOČINA ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ KRAJ VYSOČINA CÍLE ŠETŘENÍ Zmapování aktuální situace škol a jejich potřeb v rámci oblastí vymezených OP VVV (Operační program výzkum, vývoj a

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE ZLÍNSKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE ZLÍNSKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE ZLÍNSKÉM KRAJI Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/evropských strukturálních a investičních fondů. Řešitelem projektu je Národní ústav

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/evropských strukturálních a investičních fondů. Řešitelem projektu je Národní ústav

Více

Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě

Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Charakteristika intervence v rámci projektu P-KAP Ing. Kateřina

Více

Prioritizace potřeb na území Středočeského kraje

Prioritizace potřeb na území Středočeského kraje Prioritizace potřeb na území Středočeského kraje Zpracoval: Projektový tým Krajského akčního plánu vzdělávání Středočeského kraje 1 Obsah 1 Prioritizace potřeb... 5 1.1 Postup projednávání prioritizace

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Hlavní analytik projektu: Mgr. Martin Úlovec Praha 2016 Projekt P- KAP je projektem Národního ústavu pro vzdělávání. Je zaměřen na podporu vzdělávání

Více

KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE PRIORITIZACE POTŘEB

KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE PRIORITIZACE POTŘEB KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE PRIORITIZACE POTŘEB Realizační tým Krajského akčního plánu rozvoje Moravskoslezského kraje Ostrava Červen 2016 Dokument KAP - Prioritizace

Více

Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k

Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000331 Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V PLZEŇSKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V PLZEŇSKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V PLZEŇSKÉM KRAJI Hlavní analytik projektu: Mgr. Martin Úlovec Praha 2016 Projekt P- KAP je projektem Národního ústavu pro vzdělávání. Je zaměřen na podporu vzdělávání na středních

Více

SWOT -3 ANALÝZY VYBRANÁ OPATŘENÍ MAP DLE ZAMĚŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINY

SWOT -3 ANALÝZY VYBRANÁ OPATŘENÍ MAP DLE ZAMĚŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINY PŘÍLOHA Č. 1 K ZÁPISU Z JEDNÁNÍ ZE DNE 29. 09. 2016 Pracovní skupina Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání SWOT -3 ANALÝZY VYBRANÁ OPATŘENÍ MAP DLE ZAMĚŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINY SWOT-3

Více

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje Reg. číslo: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Karlovy Vary dne 16. 3. 2017 MŠMT RSK 6. 3. 2017 PSV

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V ÚSTECKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V ÚSTECKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V ÚSTECKÉM KRAJI Projekt P- KAP je projektem Národního ústavu pro vzdělávání. Je zaměřen na podporu vzdělávání na středních a vyšších odborných školách a akcentuje soulad se vzdělávací

Více

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU PODNIKAVOSTI, INICIATIVY A KREATIVITY Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Zpracování agregovaných dat z dotazníků

Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Zpracování agregovaných dat z dotazníků Místní akční plán rozvoje vzdělávání Zpracování agregovaných dat z dotazníků Základní školy ORP Votice 2 Priorizace oblastí podpory OP řediteli ORP Votice 1. Rozvoj infrastruktury školy, vč. rekonstrukcí

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V KARLOVARSKÉM KRAJI

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V KARLOVARSKÉM KRAJI ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V KARLOVARSKÉM KRAJI Projekt P-KAP je projektem Národního ústavu pro vzdělávání. Je zaměřen na podporu vzdělávání na středních a vyšších odborných školách a akcentuje soulad se

Více

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Datum jednání: 12.10.2016 Čas jednání: 13:00 hodin V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH Místo jednání: Kancelář MAS Lednicko-valtický areál, z.s., Lidická 3116/134,

Více

Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Karlovarského kraje r. č. CZ /0.0/0.0/15_002/ Prioritizace potřeb

Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Karlovarského kraje r. č. CZ /0.0/0.0/15_002/ Prioritizace potřeb Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje r. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 Prioritizace potřeb Zpracovatel: realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ČTENÁŘSKÁ A MATEMATICKÁ GRAMOTNOST V ZÁKLADNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ČTENÁŘSKÁ A MATEMATICKÁ GRAMOTNOST V ZÁKLADNÍM VZDĚLÁVÁNÍ ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ČTENÁŘSKÁ A MATEMATICKÁ Datum jednání: 29.09.2016 Čas jednání: 14:00 hodin GRAMOTNOST V ZÁKLADNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Místo jednání: Kancelář MAS Lednicko-valtický areál, z.s.,

Více

Prioritizace potřeb. navazující na analýzu potřeb v území a na analýzu potřeb škol a tvořící podklad pro sestavení KAP

Prioritizace potřeb. navazující na analýzu potřeb v území a na analýzu potřeb škol a tvořící podklad pro sestavení KAP Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Prioritizace potřeb navazující na analýzu potřeb v území a na analýzu potřeb škol a tvořící podklad pro sestavení KAP

Více

Obecná priorita A15: Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti cizích jazyků

Obecná priorita A15: Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti cizích jazyků KLÍČOVÉ TÉMA ROZVOJ VÝUKY CIZÍCH JAZYKŮ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A15: Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti cizích jazyků Obecný cíl A15.1: Dosáhnout zvýšení

Více

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA

ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V HLAVNÍM MĚSTĚ PRAHA Hlavní analytik projektu: Mgr. Martin Úlovec Praha 2016 Projekt P- KAP je projektem Národního ústavu pro vzdělávání. Je zaměřen na podporu vzdělávání na

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro Prahu 12. Hlavní zjištění analytické části 30. srpna 2016

Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro Prahu 12. Hlavní zjištění analytické části 30. srpna 2016 Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro Prahu 12 Hlavní zjištění analytické části 30. srpna 2016 Program 1. Analýza v procesu MAP 2. Metodika a zdroje dat 3. Hlavní zjištění analytické části 4. Výběr

Více

Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Kladno

Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Kladno Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Kladno Výsledky představují agregovaný výstup z výzkumu potřeb mateřských škol uskutečněné v období listopad 2015

Více

Strategický plán školy pro období 2016 až 2019

Strategický plán školy pro období 2016 až 2019 Strategický plán školy pro období 2016 až 2019 Název školy: Střední škola železniční, technická a služeb, Šumperk Adresa školy: Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk RED IZO školy: 600171388 Ředitelka

Více

MSK DOTAZNÍK - Podpora krajského akčního plánování

MSK DOTAZNÍK - Podpora krajského akčního plánování MSK600016510 DOTAZNÍK Podpora krajského akčního plánování 1. Jak jsou pro Vaši školu důležité následující oblasti? Instrukce: očíslujte následující položky podle jejich důležitosti pro vaši školu (1 nejdůležitější,

Více

Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů

Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Představení oblasti intervence: Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Při jakých činnostech bude oblast intervence uplatňována? Co je obsahem oblasti intervence, jaké jsou

Více

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Návrh KAP č.1

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Návrh KAP č.1 Olomouckého kraje Návrh KAP č.1 Pracovní setkání zpracovatelů MAP Olomouckého kraje Olomouc, Krajský úřad - kongresový sál, 28. 11. 2016 RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka projektu KAP Představení

Více

Klíčové téma: Rozvoj výuky cizích jazyků

Klíčové téma: Rozvoj výuky cizích jazyků PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU ČTENÁŘSKÉ A MATEMATICKÉ GRAMOTNOSTI, ICT KOMPTETENCÍ A VÝUKY CIZÍCH JAZYKŮ Klíčové téma: Rozvoj výuky cizích jazyků Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala

Více

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP 1 Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP KLÍČOVÁ TÉMATA Polytechnické vzdělávání Čtenářská a matematická gramotnost Kariérové poradenství 2 KAP Implementační projekty aktivity

Více

KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ

KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A1: Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě u žáků a studentů

Více

Minitýmy, návrh řešení KAP

Minitýmy, návrh řešení KAP Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Minitýmy, návrh řešení KAP Zlín, 21. 11. 2016, Jana Vodáková Minitýmy pro projekt KAP Postupy KAP a Metodický list 2, schválená projektová

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV. Strategický rámec. Řídící výbor

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV. Strategický rámec. Řídící výbor MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV Strategický rámec Řídící výbor 13. 12. 2016 ZÁKLADNÍ INFORMACE O STRATEGICKÉM RÁMCI Struktura Postup tvorby a zapojení aktérů Vize Tematická opatření SWOT-3

Více

I. setkání tematické platformy

I. setkání tematické platformy I. setkání tematické platformy Správná volba povolání Kariérové poradenství, kreativita, iniciativa a podnikavost Hradec Králové 9. 5. 2016 Program Úvod (představení realizačního týmu a odborného minitýmu)

Více

Odborné vzdělávání a spolupráce škol se zaměstnavateli. DÍL 1. ÚVOD Videoprezentace k tvorbě ŠAP

Odborné vzdělávání a spolupráce škol se zaměstnavateli. DÍL 1. ÚVOD Videoprezentace k tvorbě ŠAP Odborné vzdělávání a spolupráce škol se zaměstnavateli DÍL 1. ÚVOD Videoprezentace k tvorbě ŠAP Petr Jansa Martina Kaňáková Odborní garanti pro oblast odborného vzdělávání a spolupráce škol se zaměstnavateli.

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

PRIORITIZACE POTŘEB NA ÚZEMÍ KRAJE

PRIORITIZACE POTŘEB NA ÚZEMÍ KRAJE PRIORITIZACE POTŘEB NA ÚZEMÍ KRAJE Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Zpracovatel: Realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje,

Více

Informace o tvorbě školních akčních plánů (ŠAP)

Informace o tvorbě školních akčních plánů (ŠAP) Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Informace o tvorbě školních akčních plánů (ŠAP) Horní Bečva 18. 6. 2019 Mgr. Petr Pagáč Odborný garant P-KAP Jaké jsou

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO SO ORP PRACHATICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Prachatice, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000329

Více

VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH A ZÁKLADNÍCH ŠKOL MAP vzdělávání Tišnovsko

VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH A ZÁKLADNÍCH ŠKOL MAP vzdělávání Tišnovsko VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH A ZÁKLADNÍCH ŠKOL MAP vzdělávání Tišnovsko Hlavní oblasti podporované z OP Podpora inkluzivního / společného vzdělávání Podpora rozvoje čtenářské pregramotnosti

Více

Školy v Ústeckém kraji stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli

Školy v Ústeckém kraji stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli TISKOVÁ ZPRÁVA Školy v Ústeckém kraji stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli Praha, 22. června 2016 Z průzkumu Národního ústavu pro vzdělávání vyplývá, že polovina středních a vyšších odborných

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Dotazníkové šetření MŠMT

Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Dotazníkové šetření MŠMT Místní akční plán rozvoje vzdělávání Dotazníkové šetření MŠMT MAP Českolipsko Základní školy V rámci ORP Česká Lípa vyplnilo dotazníkové šetření od MŠMT celkem 100 % Základních škol, což činí 32 organizací.

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

pro území správního obvodu Městské části Praha 11

pro území správního obvodu Městské části Praha 11 SWOT3 analýza MAP pro území správního obvodu Městské části Praha 11 verze k 28. 2. 2017 CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0001130: Místní akční plán vzdělávání pro Prahu 11 Obsah Obsah Obsah... 2 SWOT3 analýza

Více

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce 1. Předškolní vzdělávání a péče 1.1 Motivovaný, inspirovaný a vzdělaný pedagogický sbor; spolupráce v oblasti odborné pedagogické

Více

Školy v Moravskoslezském kraji stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli

Školy v Moravskoslezském kraji stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli TISKOVÁ ZPRÁVA Školy v Moravskoslezském kraji stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli Praha, 22. června 2016 Z průzkumu Národního ústavu pro vzdělávání vyplývá, že třetina středních a vyšších

Více

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji (KAP KHK)

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji (KAP KHK) Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji (KAP KHK) Aktuální stav dokumentu KAP KHK 10/2016 - dokončení všech částí dokumentu KAP (Analýza potřeb v území, Analýza potřeb na školách,

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

Oblast intervence Digitální kompetence (P-KAP)

Oblast intervence Digitální kompetence (P-KAP) Oblast intervence Digitální kompetence () Garant intervence: Ing. Marie Vaněčková Web: www.nuv.cz/p-kap/rozvoj-ict-kompetenci Email: marie.vaneckova@nuv.cz Telefon: 770 137 196 Projekt a oblasti intervence

Více

Školy na Vysočině stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli

Školy na Vysočině stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli TISKOVÁ ZPRÁVA Školy na Vysočině stále více volají po spolupráci se zaměstnavateli Praha, 22. června 2016 Z průzkumu Národního ústavu pro vzdělávání vyplývá, že zhruba 40 % středních a vyšších odborných

Více

4. Ná vrhová č á st KAP 1

4. Ná vrhová č á st KAP 1 4. Ná vrhová č á st KAP 1 Podklád pro jednání Práčovní skupiny vzdělávání, dne 16. 2. 2017. Obsah Podklad pro jednání Pracovní skupiny vzdělávání, dne 16. 2. 2017... 1 Obsah... 1 1. Úvod a metodologie...

Více

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 1 7 minut Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Systémová podpora

Více

SWOT ANALÝZA. 1. Rozvoj infrastruktury školy, vč. rekonstrukcí a vybavení

SWOT ANALÝZA. 1. Rozvoj infrastruktury školy, vč. rekonstrukcí a vybavení SWOT ANALÝZA 1. Rozvoj infrastruktury školy, vč. rekonstrukcí a vybavení Zkušenosti s přípravou projektů a čerpáním dotací na nejrůznějších úrovních (EU, celostátní, krajské, městské apod.). Vysoká podpora

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 PO1: Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (EFRR) Specifický cíl 1 Zvýšení mezinárodní kvality výzkumu a jeho výsledků Specifický cíl 2 Budování kapacit

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC 2023 MAP rozvoje vzdělávání MČ Praha 3

STRATEGICKÝ RÁMEC 2023 MAP rozvoje vzdělávání MČ Praha 3 STRATEGICKÝ RÁMEC 2023 MAP rozvoje vzdělávání MČ Praha 3 podklady pro řídící výbor 29.3.2017 Milan Hausner 27.03.2017 Místní akční plán rozvoje vzdělávání MČ Praha 3 Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005_0000794

Více

SEMINÁŘ PRO ŘEDITELE SŠ A VOŠ Školní akční plán (ŠAP 1)

SEMINÁŘ PRO ŘEDITELE SŠ A VOŠ Školní akční plán (ŠAP 1) Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání SEMINÁŘ PRO ŘEDITELE SŠ A VOŠ Školní akční plán (ŠAP 1) 20. 6. a 21. 6. 2018 Mgr. Petr Pagáč Odborný garant P-KAP Hlavní

Více

Aktualizace KAP představení Analýzy potřeb v území. Jitka Šimková Zlín,

Aktualizace KAP představení Analýzy potřeb v území. Jitka Šimková Zlín, Aktualizace KAP představení Analýzy potřeb v území Jitka Šimková Zlín, 21. 5. 2019 2 Základní informace Jde o povinnou součást Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání (KAP) Mapuje vývoj trhu práce a

Více

Pořadí podle potřeb škol v rámci ORP dalších podporovaných oblastí z OP: 1. Jazykové vzdělávání

Pořadí podle potřeb škol v rámci ORP dalších podporovaných oblastí z OP: 1. Jazykové vzdělávání ANALÝZA VÝSTUPŮ Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL NÁVRH VIZÍ, CÍLŮ A STRATEGIÍ PRO DISKUSI SE ZÁSTUPCI MATEŘSKÝCH ŠKOL ORP K VYTVOŘENÍ MAP Poznámka: Jednotlivé části (tabulky) výstupů z celorepublikového

Více

SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ /0.0/0.0/15_005/

SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000724 Prioritní oblast rozvoje 1: Kvalitní a dostupné prostředí pro vzdělávání v mateřských

Více

Setkání Řídícího výboru MAP

Setkání Řídícího výboru MAP Setkání Řídícího výboru MAP 16. 4. 2018 Realizace projektu: 4/2016 4/2018 Setkání: Příprava projektu 21. 10. 2015, 11. 2. 2016 Setkání Partnerství 15. 6. 2016, 26. 9. 2017, 11. 4. 2018 Setkání Řídícího

Více

Předávání informací z MAP do KAP

Předávání informací z MAP do KAP Předávání informací z MAP do KAP Příjemce MAP Název MAP MAS Sokolovsko o.p.s. Místní akční plán ORP Sokolov Místní akční plán ORP Sokolov je nyní ve fázi rozpracovanosti z hlediska příprav projektů spolupráce,

Více

Zápis ze setkání s řediteli škol v rámci projektu MAP ORP Sokolov

Zápis ze setkání s řediteli škol v rámci projektu MAP ORP Sokolov Zápis ze setkání s řediteli škol v rámci projektu MAP ORP Sokolov Dne 3. 6. 2016 proběhlo setkání s řediteli a ředitelkami základních a mateřských škol ORP Sokolov v rámci projektu MAP ORP Sokolov (reg.

Více

Zápis ze setkání s řediteli škol v rámci projektu MAP ORP Sokolov

Zápis ze setkání s řediteli škol v rámci projektu MAP ORP Sokolov Zápis ze setkání s řediteli škol v rámci projektu MAP ORP Sokolov Dne 7. 6. 2016 proběhlo setkání s řediteli a ředitelkami základních a mateřských škol ORP Sokolov v rámci projektu MAP ORP Sokolov (reg.

Více

SWOT3 analýzy pro oblasti relevantních opatření MAP rozvoje vzdělávání na Praze 5 a investičních potřeb pro podporu z OP PPR

SWOT3 analýzy pro oblasti relevantních opatření MAP rozvoje vzdělávání na Praze 5 a investičních potřeb pro podporu z OP PPR SWOT3 analýzy pro oblasti relevantních opatření MAP rozvoje vzdělávání na Praze 5 a investičních potřeb pro podporu z OP PPR SWOT3 analýzy jsou výstupem činnosti realizačního týmu projektu a pracovních

Více

Výsledky dotazníkového šetření potřeb základních škol v rámci projektu MAP OP VVV v jednotlivých ORP

Výsledky dotazníkového šetření potřeb základních škol v rámci projektu MAP OP VVV v jednotlivých ORP Výsledky dotazníkového šetření potřeb základních škol v rámci projektu MAP OP VVV v jednotlivých ORP Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR Operační program Výzkum, vývoj, vzdělávání 2014-2020

Více

KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ

KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ Realizační tým Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Moravskoslezského kraje Ostrava Listopad 2016 OBSAH 1 Krajský akční

Více

ANALÝZA VÝSTUPŮ Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB ZÁKLADNÍCH ŠKOL NÁVRH VIZÍ, CÍLŮ A STRATEGIÍ PRO DISKUSI SE ZÁSTUPCI ŠKOL ORP K VYTVOŘENÍ MAP

ANALÝZA VÝSTUPŮ Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB ZÁKLADNÍCH ŠKOL NÁVRH VIZÍ, CÍLŮ A STRATEGIÍ PRO DISKUSI SE ZÁSTUPCI ŠKOL ORP K VYTVOŘENÍ MAP ANALÝZA VÝSTUPŮ Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB ZÁKLADNÍCH ŠKOL NÁVRH VIZÍ, CÍLŮ A STRATEGIÍ PRO DISKUSI SE ZÁSTUPCI ŠKOL ORP K VYTVOŘENÍ MAP Poznámka: Jednotlivé části (tabulky) výstupů z celorepublikového

Více

Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle

Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle Na základě zapojení aktérů a vyhodnocení existujících materiálů byly určeny následující oblasti a v nich tyto klíčové problémy. Problémová

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MAP SPRÁVNÍHO OBVODU ORP ŽATEC

STRATEGICKÝ RÁMEC MAP SPRÁVNÍHO OBVODU ORP ŽATEC STRATEGICKÝ RÁMEC MAP SPRÁVNÍHO OBVODU ORP ŽATEC Obsah Vize... 3 Popis zapojení aktérů... 3 Přehled zapojených aktérů a cílových skupin... 4 Popis priorit a cílů... 5 Přehled cílů a jejich vazeb na témata

Více

JEDNÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU

JEDNÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU JEDNÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU 06.12.2016 realizace projektu Místní akční plán vzdělávání v ORP Břeclav Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0001588 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠMT o potřebách MŠ a ZŠ v ORP Kolín

Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠMT o potřebách MŠ a ZŠ v ORP Kolín Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠMT o potřebách MŠ a ZŠ v ORP Kolín zúčastnilo se 39 ze 45 ředitelství / právnických osob vykonávajících činnost MŠ, tedy 86,7% zúčastnilo se 31 z 33 ředitelství / právnických

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SO ORP ÚSTÍ NAD LABEM

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SO ORP ÚSTÍ NAD LABEM Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SO ORP ÚSTÍ NAD LABEM VYHODNOCENÍ

Více

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Stručné představení projektu KAP a P-KAP

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Stručné představení projektu KAP a P-KAP Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Stručné představení projektu KAP a P-KAP KAP Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji P-KAP Podpora

Více

PROGRAM. setkání členů pracovní skupiny MAP PS2 Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání

PROGRAM. setkání členů pracovní skupiny MAP PS2 Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání PROGRAM setkání členů pracovní skupiny MAP PS2 Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání dne 8. června 2016 od 14.00 hod do 16.00 hod zasedací místnost MěÚ Hlučín 1. Seznámení s výstupy

Více

Zpracoval realizační tým KAP Ústecký kraj Velká Hradební 3118/ Ústí nad Labem Telefon: Fax: E mail:

Zpracoval realizační tým KAP Ústecký kraj Velká Hradební 3118/ Ústí nad Labem Telefon: Fax: E mail: Návrhová část Zpracoval realizační tým KAP Ústecký kraj Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem Telefon: +420 475 657 111 Fax: +420 475 200 245 E mail: urad@kr ustecky.cz www.kr ustecky.cz Obsah 1.

Více

Akční plán. Příloha č. 5:

Akční plán. Příloha č. 5: Příloha č. 5: Akční plán Zpracovatel: Realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000014 Obecná priorita A1: Vzdělávání pro budoucnost

Více

Analýza dat agregovaného výstupu z výzkumu potřeb mateřských škol za území SO ORP Šternberk. Irena Smolová

Analýza dat agregovaného výstupu z výzkumu potřeb mateřských škol za území SO ORP Šternberk. Irena Smolová Analýza dat agregovaného výstupu z výzkumu potřeb mateřských škol za území SO ORP Šternberk Irena Smolová Úvod Analýza dat agregovaného výstupu z výzkumu potřeb mateřských škol vychází z výsledků šetření,

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠMT pro školy. mateřské školy

Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠMT pro školy. mateřské školy Příloha č. 2 Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠMT pro školy mateřské školy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zorganizovalo v závěru roku 2015 dotazníkové šetření na mateřských i základních

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření V průběhu listopadu 2015 až února 2016 probíhalo na území Opavska Dotazníkové šetření potřeb mateřských škol v rámci projektu MAP OP VVV v jednotlivých ORP. Dotazník byl

Více

Školství MAS Region HANÁ

Školství MAS Region HANÁ Školství MAS Region HANÁ VIZE Materiální vybavení škol odpovídající 21. století, kvalitní pracovní podmínky pro pedagogy k zajištění moderní výuky, zlepšení podmínek i pro nepedagogické pracovníky škol.

Více

KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE. Analýza potřeb v území

KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE. Analýza potřeb v území KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Analýza potřeb v území Zpracoval(a): KAP tým Datum: 11. 3. 2016 Témata KAP Klíčová témata KAP: Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě

Více

Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování Šablony pro SŠ a VOŠ I

Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování Šablony pro SŠ a VOŠ I Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování Šablony pro SŠ a VOŠ I Cíl a identifikace výzvy Základní informace Cílem výzvy je podpořit střední a vyšší odborné školy formou projektů zjednodušeného

Více

Analýza dat agregovaného výstupu z výzkumu potřeb základních škol za území SO ORP Šternberk. Irena Smolová

Analýza dat agregovaného výstupu z výzkumu potřeb základních škol za území SO ORP Šternberk. Irena Smolová Analýza dat agregovaného výstupu z výzkumu potřeb základních škol za území SO ORP Šternberk Irena Smolová Úvod Analýza dat agregovaného výstupu z výzkumu potřeb základních škol na území správního obvodu

Více

Aktivity projektu MAP ORP Domažlice souhrnný kalendář

Aktivity projektu MAP ORP Domažlice souhrnný kalendář 2016 Měsíc Den duben Aktivity projektu MAP ORP Domažlice souhrnný kalendář NÁZEV AKCE POPIS/CÍL JEDNÁNÍ VÝSTUPY CÍLOVÁ SKUPINA 1 1. jednání RT pracovní schůzka realizačního týmu členové RT 18 2. jednání

Více

PRACOVNÍ SKUPINA ČESKO-NĚMECKÁ OBCHODNÍ A PRŮMYSLOVÁ KOMORA PRAHA, 5. PROSINCE 2018

PRACOVNÍ SKUPINA ČESKO-NĚMECKÁ OBCHODNÍ A PRŮMYSLOVÁ KOMORA PRAHA, 5. PROSINCE 2018 PRACOVNÍ SKUPINA ČESKO-NĚMECKÁ OBCHODNÍ A PRŮMYSLOVÁ KOMORA PRAHA, 5. PROSINCE 2018 STAV, POTENCIÁL A BARIÉRY ROZVOJE PRVKŮ DUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PARTNERSTVÍ SOŠ A ZAMĚSTNAVATELŮ VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÝCH

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 PO1: Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (EFRR) Specifický cíl 1 Zvýšení mezinárodní kvality výzkumu a jeho výsledků Specifický cíl 2 Budování kapacit

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ /0.0/0.0/17_047/

Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ /0.0/0.0/17_047/ Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Členové pracovní skupiny ve spolupráci s realizačním týmem identifikovali a popsali příčiny problémů ke každé prioritní

Více

Výsledky dotazníkového šetření potřeb základních škol v rámci projektu MAP OP VVV

Výsledky dotazníkového šetření potřeb základních škol v rámci projektu MAP OP VVV Výsledky dotazníkového šetření potřeb základních škol v rámci projektu MAP OP VVV VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB ZÁKLADNÍCH ŠKOL Výstupy z dotazníkového šetření potřeb základních škol ORP (obec

Více

PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ

PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Oblast regionálního školství se zaměří na tyto priority: excelentní vzdělávání

Více

Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě

Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Charakteristika intervence v rámci projektu P-KAP Ing. Kateřina

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Č. j.: 5056/2010-41 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Zvyšování kvalifikace a odborných kompetencí

Více

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU INKLUZE Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro jednotlivá klíčová témata. Konkrétní

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP České Budějovice CZ /0.0/0.0/15_005/

Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP České Budějovice CZ /0.0/0.0/15_005/ Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP České Budějovice CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000021 Společné setkání členů pracovních skupin 19.10.2017 od 15 hodin, ZŠ Matice školské Program: - Informace o plánovaných

Více

PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ (P-KAP)

PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ (P-KAP) PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ (P-KAP) ZÁKLADNÍ ÚDAJE P-KAP Příjemce NÚV Praha Doba trvání Název programu: Prioritní osa 3: 70 měsíců 1. 3. 2016 31. 12. 2021 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Více