Následující výpis z článku uvádí základní informace o tom, co to je internet věcí:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Následující výpis z článku uvádí základní informace o tom, co to je internet věcí:"

Transkript

1 32 3 Internet věcí Klíčová slova Internet věcí, IoT, čidla, bezpečnost dat, hrozba úniku dat, EMC, IDC, bezdrátové sítě, SimpleCell, T-Mobile, České radiokomunikace, Things.cz. 3.1 IoT v roce 2020: 25 miliard věcí připojených k internetu Internet věcí (anglicky Internet of Things, zkratka IoT) je v informatice označení pro propojení vestavěných zařízení s Internetem. Propojení zařízení by mělo být zejména bezdrátové a mělo by přinést nové možnosti vzájemné interakce nejen mezi jednotlivými systémy a též přinést nové možnosti jejich ovládání, sledování a zajištění pokročilých služeb. Následující výpis z článku uvádí základní informace o tom, co to je internet věcí: Text [26]: Obecně lze říci, že internet věcí je tvořen senzory i koncovými zařízeními provádějícími určitou činnost, datovou sítí a systémy pro uchování a zpracování dat. Co to tedy je internet věcí? Základní otázkou je jaká konkrétní zařízení budou k internetu připojena a proč? V blízké či vzdálenější budoucnosti by mělo jít o řadu běžných věcí kolem nás: Co to tedy je internet věcí? Termostaty v našich bytech, díky nimž snadno nastavíme pro správný čas tu správnou teplotu a současně ušetříme na nákladech, nejrůznější zámky, fitness náramky na našich zápěstích, domácí spotřebiče, čidla ve výrobě i v dalších článcích odběratelsko-dodavatelských řetězců... Co budeme ovládat přes intenet? Ještě důležitější, než výčet konkrétních zařízení, je ale výsledný efekt: Cokoli, kde to dává smysl, bude snadno nastavitelné (s příslušnými právy) odkudkoli, bude možné sbírat, analyzovat a sdílet získaná data a dále je využívat. Ve firmách si lze možné přínosy představit snadno záleží jen na konkrétním segmentu podnikání. V segmentu koncových uživatelů si pak lze představit třeba dodavatele potravin, který vám odešle zboží podle vašich preferencí s ohledem na vaši fyzickou zátěž v uplynulém dni a na stav zásob ve vaší ledničce. Co od takového internetu, naplněnéno věcmi očekáváme?

2 33 Některé nové příležitosti, které internet věcí nabízí pro podnikání, byly naznačeny již výše. Vzájemně propojená čidla ve výrobě umožní vyšší míru automatizace procesů, ale třeba i vytvoření přátelštějšího pracovního prostředí. Díky automatické analýze dat bude rovněž snazší kontrolovat jednotlivé procesy a také jednotlivé zaměstnance, pokud to legislativa dovolí. Očekáváme nové příležitosti pro podnikání On-line terminály umožní snadnější, levnější a pohodlnější komunikaci s klienty. Zásadní příležitostí pro podnikání je pochopitelně výroba, prodej a instalace všech těch chytrých zařízení pro firmy i pro domácnosti uživatelů. Chytrá světla, termostaty, sprchy, zámky a další zařízení se tak postupně pravděpodobně stanou standardem. Jak internet věcí lze využít v domácnosti, podniku i veřejné správě. A vynechat pochopitelně nesmíme ani příležitosti v oblasti zdravotnictví. On-line čidla sledující náš zdravotní stav umožní rychle reagovat na vznikající nebo akutní problémy ať už půjde o zjištění změny pohybových stereotypů indikující například propukající onemocnění kloubů (a okamžité doporučení podpůrné léčby ještě před tím, než si je klient problému vědom) nebo o indikaci náhlé život ohrožující situace, jako je infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Přínos IoT pro zdravotnictví Využití potenciálu internetu věcí s sebou pochopitelně nese potřebu se na tento nový fenomén připravit. Zcela jistě nás u těchto technologií čekají problémy s bezpečností dat. Informační bezpečnost by dokonce mohla limitovat rozvoj IoT. Analytici Gartneru upozorňují na nutnost uvědomit si úzkou návaznost využití internetu věcí na technologie informační bezpečnosti a uchování i analýzy dat. Pokud jde o bezpečnost, Gartner předpokládá, že v roce 2017 bude mít více než pětina organizací zavedeny digitální bezpečnostní služby věnované právě obchodním iniciativám zaměřeným na zařízení a služby spojené s internetem věcí. Internet věcí s sebou nepochybně přinese rovněž řadu nových standardů pro integraci různých zařízení. Aby mohla zařízení na internetu spolupracovat, musíme definovat nové stanadardy pro jejich interface.

3 Hrozby internetu věcí Uvědomujeme si tedy, že plné nasazení IoT vyvolá potřebu ochrany dat. To dokumentuje také následující článek: Text [27]: Nejčastěji zmiňovanou hrozbou v souvislosti se vznikem internetu věcí je hrozba úniku dat. Budeme čelit nebezpečí prolomení soukromí jednotlivci i firem. Nedávná studie společnosti HP uvádí, že 70 % nejběžněji užívaných zařízení v rámci IoT obsahuje zranitelnosti, a to mimo jiné související s hesly, šifrováním nebo nedostatečnou granularitou přístupových práv. Většina zařízení podle zástupců HP vyžadovala od uživatelů irelevantní osobní informace nebo nevyžadovala dostatečně bezpečné heslo. 70 % zařízení nešifrovalo přenášená data, přičemž stejný problém měla i polovina k nim příslušících mobilních aplikací. U 60 % zařízení byly objeveny nedostatečně zabezpečené ovládací webové stránky, stejný počet nešifroval softwarové updaty. Čelíme nebezpečí, že od nás zařízení bude vyžadovat nadbytečná data. Proto by měla být data při přenostu šifrovamá. Další významnou hrozbou pro internet věcí je zahlcení daty. Na jedné straně IoT nabízí velký potenciál pro sběr a analýzu dat, která mohou hodně vypovědět o firmě, jejích dodavatelích i klientech, na straně druhé platí, že pokud tato data nebude kam uložit nebo budou uložena nevhodně (například na zařízení/média s dlouhou přístupovou dobou), případně pro ně nebudou k dispozici odpovídající softwarová řešení umožňující jejich efektivní analýzu, budou znamenat jen nákladovou položku bez konkrétních přínosů. Zahlcení daty může vést ke kolapsu aplikace. Analýza EMC a IDC doporučuje zavést pro práci s daty striktní pravidla (pokud už nebyla zavedena dříve). Konkrétně je třeba jasně určit a vynucovat pravidla, díky nimž bude kdykoli zřejmé, kdo vlastní která konkrétní data, kdo má právo k nim přistupovat, kde jsou data uložena a jaká existují pro tato data rizika ohledně ochrany soukromí nebo souladu se závaznými normami (např. zákony). Pro efektivní práci s daty analýza doporučuje provést pečlivý výběr a poté nasadit moderní softwarové nástroje umožňující čištění, zpracování a využívání dat, a to tak, aby byla využitelná i ve stávajících systémech firmy. Zásadní je rovněž definovat si know-how, které je pro efektivní využití příležitostí plynoucích z IoT nezbytné, a tomu přizpůsobit nábor nových zaměstnanců i vzdělávání těch stávajících. Svět bude v blízké době definovat pravlidla pro práci s daty. Již dnes je třeba připravovat zaměstnance.

4 Sítě pro IoT [38] V letošním roce (2016) by měla být většina území Česka pokryta speciálními sítěmi pro tzv. Internet věcí. Ty jsou trochu jiné než klasické mobilní sítě. Pracují v nelicencovaném pásmu 868 MHz a především jsou optimalizovány nikoli na rychlost a objem přenesených dat, jako například sítě LTE, ale na minimální spotřebu energie. Síť Sigfox je bezdrátovou sítí, ve které lze posílat pouze impulsy malých balíčků dat o velikosti pouhých 12 bytů. Takových impulsů lze poslat maximálně 140 denně, což vychází zhruba na jednu za 10 minut. Pro potřeby Internetu věcí to stačí a různorodá čidla díky tomu vydrží fungovat třeba až několik desítek let bez výměny baterie. Na podobném principu pracuje i konkurenční LoRa. Na Českém trhu se do budování sítí pro Internet věcí vrhly hned tři subjekty jedním je již zmíněný SimpleCell společně s T-Mobilem, kteří se opřeli o technologii Sigfox, dále pak České radiokomunikace, které využívají trochu odlišnou konkurenční technologii LoRa a dále sdružení Things.cz. To se rovněž opírá o technologii LoRa a síť hodlá vybudovat díky zapojeným lokálním poskytovatelům internetu. Sítě pro IoT se snaží minimalizovat spotřebu energie. Specifika sítí IoT. V ČR se zavádí dvě technologie: Sigfox LoRa Všechny tři startují tento rok a do konce roku slibují pokrytí většiny území Česka. Kdo bude chtít jejich služeb využít, ten si tak bude moci vybírat podobně jako u současných mobilních operátorů. Podle pokrytí, nabízených služeb, technologie a samozřejmě také cen. Zákazníky budou zprvu především firmy či státní instituce, kde se nabízí nespočet možností užitečného využití a počty zařízení zapojených do sítě se u jednotlivých projektů mohou dostávat až do tisíců. Ať už je to hlídání vozového parku, evidence vagónů, hlídání parkovacích míst, snímání hladin vodních toků, kontrola teploty zboží, monitoring zvířat atp. Zacílení především na firmy je logické, ale časem se provozovatelé sítí bezesporu otevřou i běžným koncovým uživatelům. Přes mobil byste mohli hlídat, zda vám někdo leze přes plot, stavy elektroměrů atp., jak máte vlhkou půdu na zahradě, kde vám zrovna běhá pes, jak máte plnou popelnici Vše je jen otázka vhodného čidla a umístění. Firmy si tato čidla udělají na míru pro konkrétní potřebu, ale věřím, že se najdou výrobci, kteří vymyslí a vyrobí užitečné krabičky pro běžné uživatele. V úvodu se stanou největšími zákazníky IoT podniky a instituce. Budoucnost patří takké koncovým uživatelům. Je to o cenách.

5 Internet věcí pokrývá už 80 % České republiky Následující článek dokumentuje, jak rychle se infrastruktura pro IoT v ČR rozvíjí. Text [39] T-Mobile společně s firmou SimpleCell pokrývají Českou republiku datovou sítí Sigfox, určenou pro internet věcí. Podle vyjádření obou společností je nyní signál sítě dostupný už na 80 % území. Budování infrastruktury pro IoT jde v ČR poměrně dobře. Obr. č. 10: Aktuální pokrytí ČR sítí Sigfox. foto: SimpleCell Zdroj: [39] T-Mobile na tiskové konferenci v září 2015 slíbil, že do konce roku 2016 bude Českou republiku pokrývat 350 základnových stanic pro internet věcí. Máme za sebou půlku roku a stanic už je 150. Počet pokrytých obcí se za čtvrt roku zvýšil o víc než polovinu na Síť Sigfox v současnosti pokrývá všechny obce nad 20 tisíc obyvatel. K současnému rozsahu pokrytí má k dispozici 150 základnových stanic, což je polovina z celkově plánovaného počtu. Kromě plánované výstavby pak ještě na vyžádání zajišťuje dynamické dokrývání oblastí, v nichž je o technologii větší zájem. Síť má sloužit například pro dálkové odečty energií, zabezpečovací zařízení nebo logistiku. Sítě Sigfox fungují ve 13 zemích a je na ně připojeno přes sedm milionů zařízení. Jejich prostřednictvím mohou komunikovat senzory a zařízení nezávisle na elektrickém připojení pět až patnáct let jen na baterie. Sítě Sigfox instalují v dalších zemích EU.

6 37 Cena modemů je v řádu několika desítek korun a výhodou je i jednoduché programátorské rozhraní. V různých testovacích projektech je k Sigfoxu připojeno 72 firem. Do roku 2020 vzroste podle expertních odhadů ve světě počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení. Všechna tato zařízení, software digitální ekonomiky a další intrnetové systémy generují ohromná množství dat, v nichž je ukryto mnoho užitečných informací, ale k jejich získání již nestačí klasické statistické metody. Nastupují specializované systémy, které využívají fuzzy logiku a neuronové sítě a další technologie. Mluvíme o big datech a dataminingu.

Komunikační síť pro Chytré technologie

Komunikační síť pro Chytré technologie Komunikační síť pro Chytré technologie Technologie IoT pro Chytrá m sta a regiony Ján Jacina 3. Duben 2017 P edstavení a co se dozvíte Představení CRA a oblasti Internetu věcí Příklady využití komunikační

Více

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea představuje integrační platformu pro sběr, zpracování dat, poskytování informací

Více

co je Internet věcí, jeho současnost a budoucnost

co je Internet věcí, jeho současnost a budoucnost co je Internet věcí, jeho současnost a budoucnost Petr Sichrovský IoT evangelizátor cíl prezentace pro ty, co ještě neví ukázat o co jde pro ty, co již ví poodhalit o něco více co je to Internet věcí (IoT)

Více

Řešení aplikací sítí IoT

Řešení aplikací sítí IoT Řešení aplikací sítí IoT 2 Obsah prezentace 1. Představení sítě Internetu Věcí Sigfox 2. Stav sítě Sigfox 3. Implementace v praxi 3 Obsah prezentace 1. Představení sítě Internetu Věcí Sigfox 2. Stav sítě

Více

Jiří Pospíšilík CESNET

Jiří Pospíšilík CESNET INTERNET VĚCÍ (IOT) technologie a aplikace Jiří Pospíšilík CESNET 29. ledna 2019 Praha Internet věcí - úvod motivace ekonomické připojení vysokého počtu zařízení/senzorů trocha terminologie M2M (Machine-to-Machine)

Více

Výrobní pracoviště budoucnosti

Výrobní pracoviště budoucnosti Výrobní pracoviště budoucnosti Průmysl 4.0 Radomír Zbožínek \ 4. 11. 2016 Charakteristika konceptu Průmysl 4.0 Počítačové propojení výrobních strojů, produktů, osob a všech dalších systémů průmyslového

Více

Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen.

Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen. 1 Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen. Bez jejich znalosti však jen stěží nastavíte směrovač tak,

Více

IT Cluster Spolupráce IT prostředí. Přemysl Soldán chairman IT Cluster

IT Cluster Spolupráce IT prostředí. Přemysl Soldán chairman IT Cluster IT Cluster Spolupráce IT prostředí Přemysl Soldán chairman IT Cluster premysl.soldan@itcluster.cz Ocenění Historie IT Clusteru IT Cluster byl založen 18 společnostmi a organizacemi v lednu 2006 V tuto

Více

Řízení osvětlovacích soustav veřejného osvětlení (VO)

Řízení osvětlovacích soustav veřejného osvětlení (VO) Jaromír Kobza ATEMA SYSTEMS s.r.o. kobza@atema.cz 775 973 312 Obsah prezentace: - Regulace a úspory, možnosti LED - Normy - Dynamické systémy regulace - Technologie LoRa, SIGFOX, IQRF - Konkrétní řešení

Více

KYBERPSYCHO 2015 Tomáš Poláček HAIDY a.s.

KYBERPSYCHO 2015 Tomáš Poláček HAIDY a.s. KYBERPSYCHO 2015 Tomáš Poláček HAIDY a.s. Internet věcí přínosy versus rizika Aktuální stav internetu věcí (z pohledu uživatelů, z pohledu technologie) Možnosti dalšího vývoje v oblasti internetu věcí

Více

Průmysl 4.0. Jaromír Veber

Průmysl 4.0. Jaromír Veber Jaromír Veber záměry německých národohospodářů nová energetická koncepce - Energiewende odklon od tradičních zdrojů energie (pára, jádro, voda) příklon o nové energetice z obnovitelných zdrojů postupný

Více

INTERNET VĚCÍ CHYTRÉ PARKOVÁNÍ MONITORING KONTEJNERŮ SLEDOVÁNÍ POLOHY ZAŘÍZENÍ ZABEZPEČENÍ ELEKTRONICKÁ PLOMBA MONITORING SENIORŮ

INTERNET VĚCÍ CHYTRÉ PARKOVÁNÍ MONITORING KONTEJNERŮ SLEDOVÁNÍ POLOHY ZAŘÍZENÍ ZABEZPEČENÍ ELEKTRONICKÁ PLOMBA MONITORING SENIORŮ 1 24 INTERNET CHYTRÉ PARKOVÁNÍ MONITORING KONTEJNERŮ VĚCÍ SLEDOVÁNÍ POLOHY ZAŘÍZENÍ Věci nemají svůj internet, ale mohou se k němu připojit a sdělit vám informace o svém aktuálním stavu. Například pouliční

Více

Internet věcí. Infrastruktura a prostředí pro data. Miloš Mastník, CCO Č E S K É R A D I O K O M U N I K A C E 2

Internet věcí. Infrastruktura a prostředí pro data. Miloš Mastník, CCO Č E S K É R A D I O K O M U N I K A C E 2 Internet věcí Infrastruktura a prostředí pro data Miloš Mastník, CCO Č E S K É R A D I O K O M U N I K A C E 2 Infrastruktura IoT sítě = základ pro práce s IoT daty Senzory, čidla, zařízení Připojení věcí

Více

Microsoft Windows Server System

Microsoft Windows Server System Microsoft Windows Server System ČRa spouští jako první telekomunikační operátor v České republice služby pro malé a střední firmy, které požadují kancelářské aplikace, e-mail, sdílený kalendář a kontakty

Více

Realizace senzorického veřejného osvětlení v kontextu chytrého města

Realizace senzorického veřejného osvětlení v kontextu chytrého města Realizace senzorického veřejného osvětlení v kontextu chytrého města Propojené obecní systémy P Řízení parkování Propojené řízení dopravy Propojená bezpečnost Efektivní svoz odpadů Městské osvětlení reagující

Více

3. Očekávání a efektivnost aplikací

3. Očekávání a efektivnost aplikací VYUŽÍVANÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ V ŘÍZENÍ FIREM Ota Formánek 1 1. Úvod Informační systémy (IS) jsou v současnosti naprosto nezbytné pro úspěšné řízení firem. Informačním ním systémem rozumíme ucelené softwarové

Více

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE aneb: z elektrárny ke spotřebiči prof. Úsporný 2 3 Z ELEKTRÁRNY KE SPOTŘEBIČI Abychom mohli využívat pohodlí, které nám nabízí elektřina, potřebujeme ji dostat z elektráren

Více

Inteligentní systém pro parkování ve městě

Inteligentní systém pro parkování ve městě 1 Brno, 20. 3. 2018 2 Inteligentní systém pro parkování ve městě JAK TO FUNGUJE? APLIKACE V MOBILNÍM TELEFONU UKAZUJE POTŘEBNOU INFORMACI ZPRACOVÁNÍ DAT A PŘEDÁVÁNÍ ÚDAJŮ ZÁKAZNÍKOVI Senzory jsou nervový

Více

Měření a vizualizace energií

Měření a vizualizace energií Měření a vizualizace energií ve stávajících i nových objektech www.inels.cz Měření energií Elektřina Plyn Voda Sběrnicové řešení (inels BUS) pro větší objekty Bezdrátové řešení (inels Control) pro stávající

Více

Aplikace Integrovaná podpora multimodálních nákladních přepravních systémů a dálkové osobní dopravy

Aplikace Integrovaná podpora multimodálních nákladních přepravních systémů a dálkové osobní dopravy F.13. Příloha 13 - Model multimodálních nákladních přepravních systémů a dálkové osobní dopravy Aplikace Integrovaná podpora multimodálních nákladních přepravních systémů a dálkové osobní dopravy A. Dopravní

Více

Role technologií v čisté mobilitě. 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical

Role technologií v čisté mobilitě. 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical Role technologií v čisté mobilitě 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical Obsah 1. Trendy v oblasti automotive a monitoringu vozidel 2. Řešení O2 Car Control a reference 3. Obchodní příležitosti.

Více

Měření a vizualizace energií

Měření a vizualizace energií Měření a vizualizace energií ve stávajících i nových objektech www.inels.cz Měření energií Elektřina Plyn Voda Sběrnicové řešení (inels BUS) pro větší objekty Wi-Fi den / měsíc / rok den / měsíc / rok

Více

SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ. Představení společnosti Analyzátor sítě

SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ. Představení společnosti Analyzátor sítě ENERTIG SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ Představení společnosti Analyzátor sítě www.enertig.cz Kdo jsme Jsme česká společnost dodávající na trhy v České, Polské

Více

Profitabilita klienta v kontextu Performance management

Profitabilita klienta v kontextu Performance management IBM Technical specialist team Pre Sale 26/10/2010 Profitabilita klienta v kontextu Performance management Co všechno řadíme do PM? Automatická data Běžný reporting Pokročilé statistické modely Včera What

Více

Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba?

Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba? Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba? Martin Bunček Místopředseda TA ČR Technologická agentura ČR 24. 3. 2015 ČR je jedna z nejindustrializovanějších zemí Podíl zpracovatelského průmyslu na

Více

Mobile Device Management Mobilita v bankovním prostředí. Jan Andraščík, Petra Fritzová, 30. 4. 2014

Mobile Device Management Mobilita v bankovním prostředí. Jan Andraščík, Petra Fritzová, 30. 4. 2014 Mobile Device Management Mobilita v bankovním prostředí Jan Andraščík, Petra Fritzová, 30. 4. 2014 Obsah Průzkum názorů ICT ředitelů BYOD trendy Návrh bezpečnostního konceptu MDM Postup, přínosy pro klienta

Více

České Radiokomunikace. TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace. Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development. 27.

České Radiokomunikace. TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace. Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development. 27. České Radiokomunikace TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development 27. listopadu 2012 České Radiokomunikace Lídr na trhu televizního a rozhlasového vysílání

Více

Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a

Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a netbooků. Chytré telefony, nazývané také Smartphony, poskytují

Více

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled první ročník semináře ehealth 2012 kongresový sál IKEM 1.11.2012 Elektronizace zdravotnictví: 1. jedná se o dlouhodobé téma 2. povede ke zvýšení

Více

Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny

Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny Jiří Potůček, Petr Koranda, Tomáš Korč Mediinspect 21. 2. 2013 Obsah prezentace Kdo jsme Technologické centrum, Školicí středisko,

Více

T-MOBILE PŘEDSTAVUJE KONCEPT CHYTRÉ AUTO. Národní technická knihovna,

T-MOBILE PŘEDSTAVUJE KONCEPT CHYTRÉ AUTO. Národní technická knihovna, T-MOBILE PŘEDSTAVUJE KONCEPT CHYTRÉ AUTO Národní technická knihovna, 21. 11. 2016 AGENDA Strategie T-Mobile Milan Vašina, CEO T-Mobile CZ a Slovak Telekom DT strategie Attila Keszeg, Senior Vice President

Více

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů S pomocí ESET Cloud Administratoru můžete řídit zabezpečení vaší podnikové sítě bez nutnosti nákupu, instalace nebo údržby dalšího hardwaru. Řešení je poskytováno

Více

Co nám odhalil Pilotní projekt Smart city Kladno

Co nám odhalil Pilotní projekt Smart city Kladno Statutární město KLADNO Co nám odhalil Pilotní projekt Smart city Kladno 1.4.2019 2.4.2019 1 Jak do Smart City? 2. polovina 2017 úvahy o smart problematice Žádná solitérní řešení, ale integrační platforma

Více

Internet - způsoby připojení

Internet - způsoby připojení Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_INTERNET_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Základní principy IOT v podání ČRA Konference radiokomunikace Pardubice

Základní principy IOT v podání ČRA Konference radiokomunikace Pardubice Základní principy IOT v podání ČRA Konference radiokomunikace Pardubice Patrik Jalamudis Říjen 2018 IoT = Internet of Things = internet věcí = propojení jednotlivých zařízení prostřednictvím internetu

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0188/336. Pozměňovací návrh. Thomas Händel za Výbor pro zaměstnanost a sociální věci

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0188/336. Pozměňovací návrh. Thomas Händel za Výbor pro zaměstnanost a sociální věci 7.9.2017 A8-0188/336 336 Bod odůvodnění 18 (18) Je nezbytné zavést požadavky na přístupnost takovým způsobem, aby představovaly pro hospodářské subjekty a členské státy co nejmenší zátěž, a to zejména

Více

JEDEN ROK V ŽIVOTĚ OPEN-SOURCE PROJEKTU

JEDEN ROK V ŽIVOTĚ OPEN-SOURCE PROJEKTU JEDEN ROK V ŽIVOTĚ OPEN-SOURCE PROJEKTU Naše první veřejné vystoupení bylo 1.6.2016 na konferenci IT16. Představili jsme tým, vizi a slíbili jsme výhody majitelům routeru Turris Omnia. Provedli jsme důkladnou

Více

Jan Horák. Pilíře řešení

Jan Horák. Pilíře řešení Jan Horák Pilíře řešení Nová generace systémů Důsledek rozvoje a změn informatiky ve zdravotnictví: Nové technologie Výkonnost, mobilita, velikost monitorů, dotykové ovládání, vzdálené přístupy Nové možnosti

Více

Využití mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat

Využití mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat í mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat Ing. Petr Slaba, Telefónica O2 Business Solutions Ing. Radek Fiala, CleverTech 2 Jak O2 chápe fenomén ehealth Hlavní oblasti ehealth

Více

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jaroslav Holobradý 1. října 2019

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jaroslav Holobradý 1. října 2019 Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice Jaroslav Holobradý 1. října 2019 Obsah Strategický kontext mezinárodní, národní Vlastnosti sítí 5G Zavádění sítí 5G Rozdíly mezi sítěmi 5G a 3G/4G Scénáře

Více

Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky. Petr Knap, Partner, Consulting EY Česká republika

Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky. Petr Knap, Partner, Consulting EY Česká republika Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky Petr Knap, Partner, Consulting EY Česká republika Megatrendy jsou rozsáhlé vývojové tendence, které budou ovlivňovat naši budoucnost. Identifikovali

Více

Začněme nejprve srovnáním klasické distribuční sítě a Smart Grids.

Začněme nejprve srovnáním klasické distribuční sítě a Smart Grids. Chytré sítě Koncept Smart Grids neboli chytrých sítí je částí technologie Smart, tj. chytré dodávky energie od výrobce ke spotřebiteli. Celá koncepce Smart představuje tři základní oblasti: Smart Grids

Více

IT Outsourcing COMPLUS CZ a.s. Petr Taševský 21. 10. 2011

IT Outsourcing COMPLUS CZ a.s. Petr Taševský 21. 10. 2011 IT Outsourcing COMPLUS CZ a.s. Petr Taševský 21. 10. 2011 Definice - outsourcing Outside resource using Termín outsourcing se všeobecně používá pro dlouhodobé převedení určité oblasti služeb na poskytovatele

Více

Statutární město Most. Odbor informačního systému. Oddělení správy PC sítě. Systém ENUM pro bezplatné telefonování na Magistrát města Mostu

Statutární město Most. Odbor informačního systému. Oddělení správy PC sítě. Systém ENUM pro bezplatné telefonování na Magistrát města Mostu Statutární město Most Odbor informačního systému Oddělení správy PC sítě Systém ENUM pro bezplatné telefonování na Magistrát města Mostu Radim M lejnek 2009 Osnova Úvod...3 Co je vlastně ENUM?...4 Jak

Více

AsixWAN AUTONOMNÍ SÍŤ INTERNETU VĚCÍ přehled technologie

AsixWAN AUTONOMNÍ SÍŤ INTERNETU VĚCÍ přehled technologie TECHNOLOGIE AsixWAN AUTONOMNÍ SÍŤ INTERNETU VĚCÍ přehled technologie Standard LoRaWAN vychází z hvězdicové topologie přenosových bran, které jsou propojeny s centrální jednotkou. Koncové jednotky senzory,

Více

Perspektivy SMART technologií a jejich uplatnění v blízké budoucnosti. Michal Teršl, T-Systems Czech Republic a.s.

Perspektivy SMART technologií a jejich uplatnění v blízké budoucnosti. Michal Teršl, T-Systems Czech Republic a.s. Perspektivy SMART technologií a jejich uplatnění v blízké budoucnosti Michal Teršl, T-Systems Czech Republic a.s. Smart Metering Požadavky nejsou zcela nové - novým impulsem je větší efektivita Pozor!

Více

Chytré měření a jeho specifikace

Chytré měření a jeho specifikace Pracovní skupina NAP SG A17P12 25. září 2017 Zadání specifikace měřidla Karta P12 1. Workshop 24. 4. 2017 1. Analýza dopadů přenášení a zpracovávání měřených profilů toků energie na OPM distributorem.

Více

Lumius smarthome inteligentní řešení pro rodinné bydlení. Vývoj a realizace pasivního domu v Lužických horách

Lumius smarthome inteligentní řešení pro rodinné bydlení. Vývoj a realizace pasivního domu v Lužických horách Lumius smarthome inteligentní řešení pro rodinné bydlení Vývoj a realizace pasivního domu v Lužických horách Mapa širších vztahů - RD Polevsko RD Polevsko Lumius smarthome Efektivní cesta využití obnovitelných

Více

Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7. AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků

Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7. AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7 AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků Automaty na výdej a evidenci osobních ochranných a pracovních prostředků

Více

Řízení osvětlovacích soustav veřejného osvětlení (VO)

Řízení osvětlovacích soustav veřejného osvětlení (VO) Ing. Jaromír Kobza ATEMA SYSTEMS s.r.o. Univerzita Palackého v Olomouci katedra geoinformatiky kobza@atema.cz 775 973 312 Obsah prezentace: - Regulace a úspory, možnosti LED - Normy - Dynamické systémy

Více

Petr Vaněk

Petr Vaněk Petr Vaněk petr.vanek@flowbox.com Co je FlowBox? FlowBox je multi-funkční platforma, která integruje technologie a agreguje procesy a řídící funkce s cílem optimalizace spotřeby energií, maximalizace efektivity

Více

Implementace smart meteringu ve skupině Veolia

Implementace smart meteringu ve skupině Veolia Implementace smart meteringu ve skupině Veolia Ing. Petr Sýkora, Ph.D., Pražské vodovody a kanalizace, a.s., Ing. David Hájek, IoT.water s.r.o., Ing. Petr Maximilián, Solutions and Services, a.s., Ing.

Více

Moderní úřad v éře Smart Cities

Moderní úřad v éře Smart Cities Moderní úřad v éře Smart Cities 22. 3. 2017, Mgr. Václav Pávek Nadpis prezentace, Ing. Jaromír Řezáč, www.gordic.cz SC&R Smart Cities & Regions zvýšení životní úrovně obyvatel úspora prostředků - investice

Více

Optimalizaci aplikací. Ing. Martin Pavlica

Optimalizaci aplikací. Ing. Martin Pavlica Optimalizaci aplikací Ing. Martin Pavlica Vize: Aplikace v dnešním světě IT Ze všech částí IT jsou aplikace nejblíže businessu V elektronizovaném světě významným způsobem podporují business, ten se na

Více

Sjednocení dohledových systémů a CMDB

Sjednocení dohledových systémů a CMDB Řízení dodávky IT služeb v enterprise společnosti Sjednocení dohledových systémů a CMDB Václav Souček, ČEZ ICT Services, a.s. Jaroslav Jičínský, AutoCont CZ, a.s. 26. Ledna 2012 Agenda Úvod Výchozí stav

Více

Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky

Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky DOKUMENT WHITE PAPER Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky Prosinec 2012 Shrnutí Středně velké podniky se snaží dosáhnout úspěchu v silně konkurenčním prostředí. Být úspěšný

Více

NEUSTÁLE V KONTAKTU S VAŠÍM DOMOVEM

NEUSTÁLE V KONTAKTU S VAŠÍM DOMOVEM NEUSTÁLE V KONTAKTU S VAŠÍM DOMOVEM DÁVÁME ZAŘÍZENÍM ŽIVOT CO JSOU PŘIPOJENÁ ZAŘÍZENÍ? JEDNOTLIVÁ ZAŘÍZENÍ Eliot Electricity Internet of Things (IoT) Termín «Připojené zařízení» nebo Internet věcí (IoT)

Více

Chytré telefony pohledem operátora. Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012

Chytré telefony pohledem operátora. Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012 Chytré telefony pohledem operátora Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012 Mobilní platformy Aktuální situace Mobilní platformy (ekosystémy) vznikají a zanikají, což je přirozené...

Více

Pojďme budovat chytřejší planetu Aleš Bartůněk, generální ředitel IBM ČR

Pojďme budovat chytřejší planetu Aleš Bartůněk, generální ředitel IBM ČR Aleš Bartůněk 05/09/2009 Pojďme budovat chytřejší planetu Aleš Bartůněk, generální ředitel IBM ČR Krátce z historie Computers were human. Then they took the shape of metal boxes, filling entire rooms before

Více

Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života. Charles Spencer Chaplin

Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života. Charles Spencer Chaplin Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života. Charles Spencer Chaplin 1889 1977 O p r o j e k t u C h a u v e Chytrý apartmán U Venuše Chauve je unikátní showroom a testovací centrum

Více

Energie a média v průmyslu elektrická energie plyn teplo voda tlakový vzduch technické plyny a kapaliny ropné produkty, kapalná a pevná paliva

Energie a média v průmyslu elektrická energie plyn teplo voda tlakový vzduch technické plyny a kapaliny ropné produkty, kapalná a pevná paliva Výroba monitoring energií a zvyšování efektivity výroby Jan Grossmann Schéma Měření spotřeby energií Energie a média v průmyslu elektrická energie plyn teplo voda tlakový vzduch technické plyny a kapaliny

Více

MĚSTA A OBCE VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH

MĚSTA A OBCE VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH MĚSTA A OBCE VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI ecentre, a. s. Společnost ecentre, a.s je na trhu od r. 2006 a je tvořena týmem 48 odborníků v oblasti veřejných zakázek, práva a nastavování

Více

SÍTĚ NOVÉ GENERACE. - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE

SÍTĚ NOVÉ GENERACE. - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE SÍTĚ NOVÉ GENERACE - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE Marek Ebert Český telekomunikační úřad ISSS 2014 Hradec Králové, 7. a 8. dubna 2014 Agenda 1) Podpora budování přístupových sítí NGA pro

Více

MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line

MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line Stručný přehled název: MST, software pro sběr dat mobilními terminály ve skladu (příjem, výdej, inventura) autor aplikace: FASK, spol. s r.o.,

Více

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Deutsche Telekom AG Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Investice do zahraničních firem v českých korunách? Deutsche Telekom Deutsche Telekom patří mezi největší světové poskytovatele telekomunikačních

Více

VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ

VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ Infinity, a.s. U Panasonicu 375 Pardubice 530 06 Tel.: (+420) 467 005 333 www.infinity.cz PROČ SE ZABÝVAT VÝBĚREM CLOUDU 2 IT služba Jakákoliv služba poskytovaná

Více

Martin Šindlář Competence leader SAP Basis and Software Engineering. Connected manufacturing

Martin Šindlář Competence leader SAP Basis and Software Engineering. Connected manufacturing 8.9.2016 Martin Šindlář Competence leader SAP Basis and Software Engineering Connected manufacturing 9/9/2016 2016 intelligence 2 Agenda 1. Průmysl 4.0 a Internet věcí 2. Connected manufacturing Přímé

Více

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Jedna budova. Různí uživatelé. Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Desigo Control Point navržen pro zjednodušení správy technologií budov Budovy nejsou jen pouhé

Více

Změřte spokojenost zákazníků, kdekoliv a kdykoliv si přejete sledujte a optimalizujte kvalitu služeb

Změřte spokojenost zákazníků, kdekoliv a kdykoliv si přejete sledujte a optimalizujte kvalitu služeb Změřte spokojenost zákazníků, kdekoliv a kdykoliv si přejete sledujte a optimalizujte kvalitu služeb 1 PŘÍMÁ CESTA KE ZPĚTNÉ VAZBĚ ZÁKAZNÍKA Konkrétní otázka pro zákazníka, čtyři tlačítka s emotikony pro

Více

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha 13. 8. 2019 Obsah Strategický kontext mezinárodní, národní Zahraniční zkušenost s realizací 5G strategie

Více

Roland Katona 11. října 2012

Roland Katona 11. října 2012 Roland Katona 11. října 2012 o ČSOB a Era Stavíme na dobrých vztazích se svými klienty. Zaměřujeme se na poskytování služeb vysoké kvality, které zjednoduší život naším klientům. Nabízíme jednoduchost,

Více

Informace, lidské zdroje a technologie: Klíčové faktory pro zajištění kybernetické bezpečnosti

Informace, lidské zdroje a technologie: Klíčové faktory pro zajištění kybernetické bezpečnosti Informace, lidské zdroje a technologie: Klíčové faktory pro zajištění kybernetické bezpečnosti Petr Pavlů (ppavlu@cisco.com) Systems Engineering Director, Eastern Europe Mikulov, září 2018 Hlavní témata

Více

Telefónica O2, a.s. Řešení pro zdravotnictví. Jan Dienstbier, Radek Fiala

Telefónica O2, a.s. Řešení pro zdravotnictví. Jan Dienstbier, Radek Fiala Telefónica O2, a.s. Řešení pro zdravotnictví Jan Dienstbier, Radek Fiala Konference ISSS 2008, Hradec Králové, 7.-8. dubna 2008 Agenda 1. Úvod 2. Co nabízíme 3. Představení vybraných aplikací 4. Přínosy

Více

Spolupráce GORDIC a Adobe přináší rozšířené možnosti využití PDF Vladimír Střálka Country Manager CZ, SK, SLV

Spolupráce GORDIC a Adobe přináší rozšířené možnosti využití PDF Vladimír Střálka Country Manager CZ, SK, SLV Spolupráce GORDIC a Adobe přináší rozšířené možnosti využití PDF Vladimír Střálka Country Manager CZ, SK, SLV Současný způsob práce s dokumenty není efektivní Dopad na organizaci s 1,000 zaměstnanci 1)

Více

63. 6 000 12. ročník časopisu měsíční náklad vydání ročně veletržní čísla 9 000 ks

63. 6 000 12. ročník časopisu měsíční náklad vydání ročně veletržní čísla 9 000 ks MEDIADATA 2015 KDO JSME Nakladatelství Sdělovací technika vydává stejnojmenný odborný časopis, provozuje portál www.stech.cz a pořádá konference. Už více než šedesát let je časopis Sdělovací technika zdrojem

Více

Internet. Počítačová síť, adresy, domény a připojení. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Internet. Počítačová síť, adresy, domény a připojení. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Internet Počítačová síť, adresy, domény a připojení Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Počítačová síť počítačová síť = označení pro několik navzájem propojených počítačů,

Více

Role BI v e-business řešeních pohled do budoucnosti

Role BI v e-business řešeních pohled do budoucnosti Ing. Ota Novotný, Ph.D. katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze novotnyo@vse.cz katedra informačních technologií VŠE Praha jsme uznávanou autoritou v oblasti aplikované informatiky

Více

Symphony. www.symphony.cz. Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch

Symphony. www.symphony.cz. Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch Symphony www.symphony.cz Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch Zcela nová generace rezervačních systémů Symphony není pouze rezervační systém, představuje zcela novou generaci v poskytování

Více

Elektroměry Pro domácnost. Elektroměr. Landis+Gyr E450 ZCX100. Inteligentní elektroměr pro domácnosti s integrovaným PLC modemem

Elektroměry Pro domácnost. Elektroměr. Landis+Gyr E450 ZCX100. Inteligentní elektroměr pro domácnosti s integrovaným PLC modemem Elektroměry Pro domácnost Elektroměr Landis+Gyr E450 ZCX100 Inteligentní elektroměr pro domácnosti s integrovaným PLC modemem E450 Integrované komunikační technologie založené na otevřených standardech

Více

Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015

Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015 Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015 KUKA Roboter GmbH Strana 2 KUKA a Industry 4.0 KUKA je 1898 1956 Společnost KUKA byla založena v Augsburgu jako výrobce acetylénových lamp.

Více

Internet věcí & Cloud Systémy v Energetice Miroslav HLADÍK Toshiba Corp. Energy Systems & Solutions Company

Internet věcí & Cloud Systémy v Energetice Miroslav HLADÍK Toshiba Corp. Energy Systems & Solutions Company Internet věcí & Cloud Systémy v Energetice Miroslav HLADÍK Toshiba Corp. Energy Systems & Solutions Company 1 Obsah Toshiba s Smart Community Business Toshiba Storage Systémy Cloud Computing Inovace v

Více

KAISER DATA Collaboration Framework

KAISER DATA Collaboration Framework KAISER DATA Collaboration Framework KAISER DATA Collaboration Framework je modulární řešení, které pokrývá veškeré potřeby firem v rámci vzájemné spolupráce nejen v rámci interní komunikace, ale zároveň

Více

Komise se radí o tom, jak by Evropa mohla sehrát vedoucí úlohu v přechodu na web 3.0

Komise se radí o tom, jak by Evropa mohla sehrát vedoucí úlohu v přechodu na web 3.0 IP/08/1422 V Bruselu dne 29. září 2008 Komise se radí o tom, jak by Evropa mohla sehrát vedoucí úlohu v přechodu na web 3.0 Evropa by mohla převzít vedoucí roli v nové generaci internetu. Evropská komise

Více

Připojení k Internetu a služby Internetu Připojení k Internetu a využívání jeho služeb je dnes běžnou záležitostí. S Internetem se dnes setkáváme na

Připojení k Internetu a služby Internetu Připojení k Internetu a využívání jeho služeb je dnes běžnou záležitostí. S Internetem se dnes setkáváme na Připojení k Internetu a služby Internetu Připojení k Internetu a využívání jeho služeb je dnes běžnou záležitostí. S Internetem se dnes setkáváme na každém kroku. S Internetem se setkáme v domácnostech,

Více

Chytře a bezpečně. Ing. Petr Žákovec, Smart City Business Development Manager Ing. Jiří Sedlák, ředitel Security Expert Center

Chytře a bezpečně. Ing. Petr Žákovec, Smart City Business Development Manager Ing. Jiří Sedlák, ředitel Security Expert Center Chytře a bezpečně Ing. Petr Žákovec, Smart City Business Development Manager Ing. Jiří Sedlák, ředitel Security Expert Center 06. 09. 2016 Energetika Odpadové hospodářství Doprava ICT infrastruktura Životní

Více

Projekt SONIA: příspěvek bank k rozvoji digitálního Česka

Projekt SONIA: příspěvek bank k rozvoji digitálního Česka Projekt SONIA: příspěvek bank k rozvoji digitálního Česka eidentita I 24. dubna 2019 Mgr. Zdeněk Zajíček, ICT Unie Ing. Jan Blažek, ČSOB Úvodem Představte si, že si z pohodlí domova a bez čekání prostřednictvím

Více

IQ Easy firmy Simco-ION

IQ Easy firmy Simco-ION IQ Easy firmy Simco-ION Nová generace výrobků pro ovládání statické elektřiny SOUHRN: Firma Simco-ION představuje novou generaci výrobků pro eliminaci statické elektřiny, elektrostatické nabíjení a měření

Více

Industry 4.0 Passport

Industry 4.0 Passport Prakticky orientovaný trénink pro získání interdisciplinárních kompetencí v oblasti Průmysl 4.0 Ivan Mašín Institut průmyslového inženýrství Michal Petrů, Tomáš Martinec Technická univerzita v Liberci

Více

Je právní systém opravdu pro právníky? Jan Kracík

Je právní systém opravdu pro právníky? Jan Kracík Je právní systém opravdu pro právníky? Jan Kracík 1 AGENDA Kdo jsme Historie projektu Jak jsme nepoužili Ensemble Jak jsme použili Caché a ZEN Jak jsme řešení nabídli jako službu Jak jsme nebyli nadšeni

Více

Buďte Společně vždy vpřed na stopě vozidlům a pohonným hmotám. pilotní řešení O 2 Car Control pro TNT Post ČR

Buďte Společně vždy vpřed na stopě vozidlům a pohonným hmotám. pilotní řešení O 2 Car Control pro TNT Post ČR Buďte Společně vždy vpřed na stopě vozidlům a pohonným hmotám pilotní řešení O 2 Car Control pro TNT Post ČR Proč společný projekt 1. Výchozí podmínky: 2. Cíl: Telefónica O2 se stala poskytovatelem ucelených

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE v zadávacím řízení ZLEPŠENÍ SYSTÉMU PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY MĚSTA TŘINEC (OTEVŘENÉ ŘÍZENÍ) podle ustanovení 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Název zakázky: Zlepšení

Více

Výzvy a doporučení pro odvětví mobilních telekomunikací. Ing. Aleš Rod, Ph.D Praha, Česká republika

Výzvy a doporučení pro odvětví mobilních telekomunikací. Ing. Aleš Rod, Ph.D Praha, Česká republika Výzvy a doporučení pro odvětví mobilních telekomunikací Ing. Aleš Rod, Ph.D. 06. 11. 2018 Praha, Česká republika 1. Vývoj klíčových ukazatelů trhu 2. Výzvy odvětví mobilních komunikací 3. Klíčové podmínky

Více

Transparentní náklady. Optimalizované procesy. Vyšší efektivita

Transparentní náklady. Optimalizované procesy. Vyšší efektivita Transparentní náklady Optimalizované procesy Vyšší efektivita Iden fikovat skryté náklady a uvědomit si potenciál pro op malizaci Počty fyzických dokumentů, čas na zpracování a náklady na tisk jsou obvykle

Více

28.z-8.pc ZS 2015/2016

28.z-8.pc ZS 2015/2016 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace počítačové řízení 5 28.z-8.pc ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Další hlavní téma předmětu se dotýká obsáhlé oblasti logického

Více

icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis

icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis Zaměření icc zdravotnická zařízení výrobní podniky instituce a samospráva jednotky až stovky agentů malé, střední a velké organizace kontextově zaměřený

Více

Od analogových ke sdíleným MKDS systémům. Production of intrinsically safe equipment

Od analogových ke sdíleným MKDS systémům. Production of intrinsically safe equipment Od analogových ke sdíleným MKDS systémům Production of intrinsically safe equipment Typické řešení z 90. let 1 EZS 1 ACS 1 CCTV Měření a regulace 1Perimetrické systémy Typické řešení z 90. let Zabezpečovací

Více

FlowMon Vaše síť pod kontrolou

FlowMon Vaše síť pod kontrolou FlowMon Vaše síť pod kontrolou Kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí Michal Bohátka bohatka@invea.com Představení společnosti Český výrobce, univerzitní spin-off Založena 2007

Více

Moderní metody automatizace a hodnocení marketingových kampaní

Moderní metody automatizace a hodnocení marketingových kampaní Moderní metody automatizace a hodnocení marketingových kampaní SAS CI Roadshow 2014 24/09/2014 Vít Stinka Agenda Představení společnosti Unicorn Systems Aliance Unicorn Systems a SAS Celkový koncept Customer

Více

Zkušenosti s užíváním VoIP telefonie v mobilních telefonech

Zkušenosti s užíváním VoIP telefonie v mobilních telefonech České vysoké učení technické v Praze, katedra telekomunikační techniky GTS Czech, s.r.o Zkušenosti s užíváním VoIP telefonie v mobilních telefonech Pavel Troller Mobilní telefony a jiná obdobná zařízení

Více

Smart Metering - hloupé dítě nebo namyšlený puberťák?

Smart Metering - hloupé dítě nebo namyšlený puberťák? Smart Metering - hloupé dítě nebo namyšlený puberťák? Aplikace ve spotřebitelském segmentu - očekávání versus realita David Grundel, Generální ředitel Alcatel-Lucent Czech 24. Ledna 2011 Očekávané finanční

Více