Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava"

Transkript

1 Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Opěrné body pro záchranu osob ze zřícených budov & Vyhledávací a záchranný odřad (USAR odřad) Ostrava, 2013 Ing. Ladislav Jánošík

2 Opěrný bod pro záchranu osob ze zřícených budov Opěrný bod pro záchranu osob ze zřícených budov spojenou s haváriemi se zřícením budov, objektů technologických procesů nebo sesuvy půdy je zejména vybaven elektronickými vyhledávacími zařízeními (akustickými i optickými) pro vyhledávání zavalených nebo zasypaných osob a TA-S technickým automobilem hmotnostní třídy S nebo odpovídajícím PK-T technickým kontejnerem pro tyto druhy zásahů.

3 Čl. 2, ods. (11, 12) Vyhledávací a záchranný odřad (USAR odřad) HZS hl. m. Prahy a HZS Moravskoslezského kraje jsou předurčeny k vytvoření vyhledávacího a záchranného odřadu (tzv. USAR odřadu) pro mezinárodní záchranné operace dle zvláštního předpisu 7). Opěrné body pro záchranu osob ze zřícených budov jsou dislokovány u příslušného HZS kraje dle přílohy tohoto pokynu (viz. následný snímek). 7) Pokyn generálního ředitele HZS ČR a náměstka ministra vnitra č. 45/2003, kterým se stanoví zásady pro vytváření odřadů HZS ČR pro poskytování pomoci mezi kraji v rámci České republiky a při zapojení České republiky do mezinárodních záchranných operací, ve znění Pokynu generálního ředitele HZS ČR a náměstka ministra vnitra č. 7/2004.

4 Opěrný bod pro záchranu osob ze zřícených budov HZS kraje Opěrný bod pro záchranu osob ze zřícených budov elektronická vyhledávácí zařízení (optické + akustické) TA-S nebo PK-T Hl. m. Praha x x Středočeský - x Jihočeský - - Plzeňský - x Karlovarský - - Ústecký - x Liberecký - - Královéhradecký - x Pardubický - - Vysočina - - Jihomoravský - x Olomoucký - - Moravskoslezský x x Zlínský - -

5 Definice odřadů, jejich skladba Odřady jsou předurčeny zejména pro pomoc na: území států Evropy, dle požadavků v omezené míře v dalších zemích, území České republiky organizovanou MV GŘ HZS ČR nad rámec požárních poplachových plánů krajů. Odřad se sestává z: hasičů nejméně dvou druhů jednotek požární ochrany, nebo hasičů nejméně jedné jednotky PO a osob začleněných ve složce integrovaného záchranného systému, nebo hasičů jednotky PO a osob poskytujících osobní, resp. věcnou pomoc.

6 Druhy odřadů podle předurčenosti Vyhledávací a záchranné (tzv. USAR odřady) pro vyhledávání a záchranu osob ze zřícených budov. Požární pro likvidaci požárů. Chemické a ekologické pro zásahy na nebezpečné látky, včetně likvidace ropných látek z povrchu vodních toků a stojatých vod. Povodňové pro záchranu a evakuaci osob z oblastí postižených povodněmi a pro odstraňování následků povodní nebo nadměrných dešťových srážek. Speciální pro zajištění speciálních požadavků nad rámec možností výše uvedených druhů odřadů.

7 Typy humanitární pomoci ČR do zahraničí záchranářskou materiální finanční poradenskou kombinovanou pomoc do zahraničí ČR poskytuje do zahraničí humanitární pomoc na bilaterální úrovni nebo prostřednictvím mezinárodních organizací. Kontaktním místem České republiky pro mezinárodní organizace a jejich operační centra jako jsou: EU-MIC NATO-EADRCC MAAE - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (International Atomic Energy Agency, IAEA) UNOCHA - United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs je operační a informační středisko MV-generálního ředitelství HZS ČR.

8 Vyhledávací a záchranný odřad (USAR USAR Urban Search and Rescue) Odřady USAR (Urban Search and Rescue Team) jsou aktivovány přes mechanizmy činnosti Monitorovacího a informačního centra MIC - Monitoring and Information Centre, řízené Evropskou komisí pro životní prostředí (European Commission, Directorate-General Environment) se sídlem v Bruselu. Jedná se o operační centrum společného mechanismu pro civilní ochranu (Civil Protection Unit). MIC má k dispozici ve 24 členských zemích EU styčné důstojníky, kteří pracují na předsunutých základnách. To poskytuje těmto zemím přístup k společné platformě v oblasti civilní ochrany. Každá země postižena významnější pohromou, uvnitř nebo i vně EU, může spustit mechanismus žádosti o pomoc právě přes MIC.

9 Mechanismy fungování MIC Během záchranných prací má MIC tři důležité role. Komunikační střed Stává se centrem podpory záchranné operace. MIC jedná jako koordinační orgán pro výměnu žádostí a nabídek pomoci. Toto centrum pomáhá snížit administrativní náklady zúčastněných států, které nabízejí pomoc zasažené zemi. MIC poskytuje centrální fórum pro účast států zpřístupněním a sdílením informací o disponibilních zdrojích a pomoci nabídnuté v nějakém existujícím místě a čase. Informační zajištění MIC rozšiřuje informace o připravenosti k ochraně obyvatel a odpovědi států na účast a eviduje strany jevící zájem o tuto pomoc. MIC rozšiřuje včasné varování o živelných pohromách svou pohotovostí a denním servisem hlášení v reálném čase formou MIC Daily (Daily Monitoring and Alert Service), kde uvádí do oběhu poslední denní aktualizace a systémem pro globální výstrahu a koordinaci před živelnou pohromou - GDACS (Global Disaster Alert and Coordination Systém). Tento systém poskytuje v reálném čase výstrahy o přírodních pohromách na celém světě a poskytuje nástroje k usnadnění odezvy při koordinaci, zahrnující prostředky monitorování, mapové podklady a dále umožňuje zřízení virtuálního operačního a koordinačního centra na místě živelné pohromy.

10 Mechanismy fungování MIC Podpora koordinaci MIC usnadňuje získání evropské pomoci skrz mechanismy EU. Toto se děje na dvou úrovních: - na velitelství, odpovídajícími nabídkami dle aktuální potřeby, hledáním mezer v pomoci a hledáním řešení a usnadnění sdílení disponibilních zdrojů, - na místě živelné pohromy formou vyžádání si pomoci expertů jmenovaných EU. Mechanismus pomoci může být aktivován prostřednictvím MIC v libovolném účastnickém státě, hledajícím okamžitou mezinárodní pomoc pro zmírnění následků významnější mimořádné události. Stát obvykle aktivuje mechanismus mezinárodní pomoci ve fázi, kdy následky z pohromy nemohou být odstraněny jeho vlastními zdroji civilní ochrany. Jakmile MIC přijme žádost o pomoc, centrum ihned v předstihu kontaktuje, během 24 hodin, síť národních styčných bodů. Tyto styčné body reprezentují úřady civilní ochrany účastnických států. Stanoví svoje disponibilní zdroje a informují MIC zda a v jakém rozsahu mají možnost poskytnout pomoc. MIC pak odpovídá nabídkám, sestavuje potřeby a informuje o požadavcích žádající země na typ a množství dosažitelné pomoci od států EU.

11 SCEPC - Senior Civil Emergency Planning Committee Koordinace národního plánování ze strany NATO, obdobně jako pod záštitou EU, je nezbytná pro usnadnění těchto činností na národní úrovni a pro záruky, že mnohostranné plánování civilní obrany bude přispívat k bezpečnosti NATO hospodárným a systematickým způsobem. V oblasti civilního nouzového plánování na úrovni NATO je zřízen SCEPC, což je seniorní poradní výbor Hlavního výboru pro civilní nouzové plánování Severoatlantické Rady (NAC - North Atlantic Council).

12 SCEPC - Senior Civil Emergency Planning Committee) SCEPC má za úkol poskytnout strategické vedení Civilnímu nouzovému plánování NATO tak, jak určuje politické rozhodnutí Rady. SCEPC je odpovědný za politické řízení a koordinaci civilního nouzového plánování a připravenosti na úrovni NATO. To zahrnuje koordinaci činností členských zemí a partnerských států při zajišťování ochrany civilního obyvatelstva před následky teroristických útoků, včetně užití chemických, biologických radiologických a nukleárních látek, ochrany kritické infrastruktury a proti následkům technologických havárií a přírodních katastrof. Tato koordinace se děje prostřednictvím Euroatlantického koordinačního střediska pro řešení katastrof při NATO EADRCC Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre. SCEPC koordinuje činnost mnoha plánovacích komisí a výborů, které se zabývají mobilizací a využitím prostředků civilní a letecké přepravy, pozemní dopravy na evropském kontinentu, ropného průmyslu, potravinářství a zemědělství, civilních spojů, zdravotnictví a civilní obrany.

13 Vyhledávací a záchranný odřad (USAR Urban Search and Rescue) Základní a redukovaná struktura, záloha sil na 1 směnu

14 Základní výbava USAR odřadu ( četa A Praha) Speciální technikou a prostředky je podle charakteru záchranných prací odřad MV-GŘ HZS ČR vybavován příslušnými HZS krajů. USAR odřad, četa A, je vybavován zejména technickými prostředky HZS hl. m. Prahy. Vůz Subaru Je určen pro všechny druhy odřadů. Lze připojit vlek s kontejnery. V případě vyslání USAR odřadu dvěma letouny AN 26 lze naložit do jednoho letounu vůz Subaru a kontejnery, do druhého letounu personál a osobní vybavení. Vůz Subaru je u HZS hl.m. Prahy. Speciální přenosné kontejnery Jsou určeny pro leteckou přepravu a přepravu na vleku za vozem Subaru. HZS hl. m. Prahy je vybaven dvaceti těmito kontejnery. Ženijní vybavení Search kamera Delsar Echolokátor Zařízení Cobra

15 Základní výbava USAR odřadu ( četa A Praha) Automobil Subaru Echolokátor Search kamera Speciální kontejnery

16 Technický a vyprošťovací kontejner HZS Moravskoslezského kraje

17 Základní výbava USAR odřadu Logistické prostředky Po stránce týlového zabezpečení je odřad MV-generálního ředitelství HZS ČR vybavován stravou na příslušný počet dní, stany, spacími pytli a dalšími prostředky. Zásoba veškerého potřebného materiálu pro 23 členný odřad je trvale k dispozici u HZS hl.m. Prahy. Pohotovostní zásoba potravin na 7 dnů (5 dnů nasazení, 2 dny cesty) pro 25 osob je trvale k dispozici. U pozemní přepravy týlovým kontejnerem, náhradními díly pro vozidla, alternativně pak cisternou na PHM a cisternou s pitnou vodou (rozsah týlového zabezpečení závisí na charakteru operace). Telekomunikační prostředky Satelitní telefony s faxem Radiostanice Mobilní telefony Zdravotnické prostředky Předurčení členové záchranného odřadu jsou očkováni proti několika specifickým nemocem. Se záchranným odřadem se operace vždy účastní lékař z MV.

18 Delsar LifeDetector LD3

19 Delsar LifeDetector LD3 - řídící jednotka

20 Endoskopická kamera EVEREST XLG3 Video Probe Hlavní součásti kamery řídící jednotka zajišťuje zdroj světla, prostor pro sondu, 512 MB až 4 GB interní hard disk, 3 USB porty, možnost propojení na PC, baterie s 2 hodinovou kapacitou, controler LCD displej, ovládací prvky sondy, osvětlení prostoru pomocí dvou světel, možnost výměny sondy i za chodu zařízení, sonda průměr 8,4 mm, délka 8 m, titanová optická hlavice.

21 Bioradar LifeLocator BR 402 Oproti akustickým senzorům je toto zařízení schopno detekovat osobu živou nebo i v bezvědomí, která nevydává žádné akustické podněty. Základní takticko-technické charakteristiky: záznam pohybu oběti do vzdálenosti 6 m záznam dýchání oběti do vzdálenosti 4,5 m sledovaný prostor tvaru kužele, s vrcholovým úhlem 50 na jedno měření lze prozkoumat prostor o objemu 130 m 3 hmotnost (včetně baterií) 9 kg rozměry (délka/šířka/výška) 450 x 450 x 240 mm

22 LifeLocator Senzor madla vypínač modrá kontrolka červená a zelená kontrolka Ovládací a vyhodnocovací jednotka PDA Start vypínač anténa pro komunikaci s PDA hlavní menu návrat k předešlému menu Enter

23 Základní zobrazení programu LifeBeat Nabízí snazší ovládání a přehlednější a jednodušší zobrazení výsledku. Nalezené osoby v prohledávaném prostoru (viz obrázek jsou zobrazeny pomocí symbolů a jsou doprovázeny zvukovým signálem. Systém je schopen rozpoznat dýchání a pohyby, které rozlišuje na dva typy: - na pohyb nad mezní hranicí - pohyby, které jsou způsobeny obětí, její aktivní činností, - pohyb pod mezní hranicí oběť se nehýbe, je v bezvědomí, žije, dýchá, srdce funguje. LifeLocator Schéma pokládaní senzoru

24 Základní zobrazení programu LifeBeat LifeLocator Červená soustředná kolečka dýchání Větší červená soustředná kolečka trvalejší a výraznější dýchání Soustředné čtverce pohyb nad mezní hranicí Malé soustředné trojúhelníky pohyb pod mezní hranicí

25 Zobrazení ExpertMode LifeLocator Je určen pro pokročilejší uživatele, - umožňuje sledování výstupu měření v reálném čase, - vyhodnocení je pomalejší a odvíjí se od zkušeností uživatele. vzdálenost pohybu od senzoru

26 Týlové zázemí Satelitní telefony

27 Pomoci ČR v zahraničí

28 Literatura [1] USAR [online] [cit ] Dostupný z URL: < [2] NATO [online] [cit ] Dostupný z URL: < [3] DG Environment [online] [cit ] Dostupný z URL: < [4] Rescue Technology. Confined Space Rescue [online] [cit ] Dostupný z URL: < [5] POŽÁRY.cz ohnisko žhavých zpráv. Technika. [online] [cit ] Dostupný z URL: [6] GE Measurement & Control. Remote Visual Inspection [online] [cit ] Dostupný z URL: <

29 Děkuji za pozornost

Humanitární pomoc ČR do zahraničí

Humanitární pomoc ČR do zahraničí Humanitární pomoc ČR do zahraničí Humanitární pomoc České republiky Humanitární pomoc do zahraničí je nedílnou součástí zahraniční politiky České republiky, která ji poskytuje podle naléhavosti situace

Více

MOŽNOSTI ZAPOJENÍ ČESKÉ REPUBLIKY DO MEZINÁRODNÍCH ZÁCHRANNÝCH OPERACÍ

MOŽNOSTI ZAPOJENÍ ČESKÉ REPUBLIKY DO MEZINÁRODNÍCH ZÁCHRANNÝCH OPERACÍ 15. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 2. - 3. jún 2010 MOŽNOSTI ZAPOJENÍ ČESKÉ REPUBLIKY DO MEZINÁRODNÍCH

Více

Moduly civilní ochrany TraumateamČR

Moduly civilní ochrany TraumateamČR Moduly civilní ochrany TraumateamČR Mgr. Jana Třetinová, Ing. Jaroslava Hejdová, Mgr. Rostislav Černý Odbor bezpečnosti a krizového řízení 6. 2. 2014 Brno Moduly civilní ochrany Moduly civilní ochrany

Více

Opěrné body Hasičského záchranného sboru České republiky a typy předurčenosti jednotek požární ochrany pro záchranné práce

Opěrné body Hasičského záchranného sboru České republiky a typy předurčenosti jednotek požární ochrany pro záchranné práce Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Opěrné body Hasičského záchranného sboru České republiky a typy předurčenosti jednotek požární ochrany pro záchranné

Více

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 16/2017 Strana 1

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 16/2017 Strana 1 Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 16/2017 Strana 1 16 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 17. března 2017, kterým se stanoví opěrné

Více

kpt. Ing. Martin Pávek oddělení IZS MV-generální ředitelství HZS ČR

kpt. Ing. Martin Pávek oddělení IZS MV-generální ředitelství HZS ČR kpt. Ing. Martin Pávek oddělení IZS MV-generální ředitelství HZS ČR INSARA G International Search and Rescue Advisory Group (Mezinárodní poradní skupina pro vyhledávací a záchranné práce) stanovuje standardy

Více

HZS ČR a katastrofální povodně. plk. Ing. Luděk Prudil odbor operačního řízení MV-generální ředitelství HZS ČR

HZS ČR a katastrofální povodně. plk. Ing. Luděk Prudil odbor operačního řízení MV-generální ředitelství HZS ČR HZS ČR a katastrofální povodně plk. Ing. Luděk Prudil odbor operačního řízení MV-generální ředitelství HZS ČR Velké katastrofy Je postiženo rozsáhlé území a velké množství osob Situace je v úvodní fázi

Více

NÁRODNÍ ZÁKLADNA HUMANITÁRNÍ POMOCI

NÁRODNÍ ZÁKLADNA HUMANITÁRNÍ POMOCI NÁRODNÍ ZÁKLADNA NÁRODNÍ ZÁKLADNA V listopadu roku 2010 byla otevřena Národní základna humanitární pomoci, jejímž hlavním úkolem je centralizovat organizaci příjmu a poskytování humanitární (věcné a technické)

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Ročník: 2013 V Praze dne 20. prosince 2013 Částka: 56 O B S A H : Část I. Část II. 56. Pokyn generálního

Více

z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6.

z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6. Aktuáln lní otázky strategické úrovně bezpečnosti z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6.2008

Více

Klasifikační cvičení českého USAR odřadu podle metodiky INSARAG října 2010 pplk. Ing. Lenka Rašovská, oddělení IZS, MV-GŘ HZS ČR

Klasifikační cvičení českého USAR odřadu podle metodiky INSARAG října 2010 pplk. Ing. Lenka Rašovská, oddělení IZS, MV-GŘ HZS ČR Klasifikační cvičení českého USAR odřadu podle metodiky INSARAG 11. 15. října 2010 pplk. Ing. Lenka Rašovská, oddělení IZS, MV-GŘ HZS ČR U S A R URBAN SEARCH AND RESCUE Vyhledávání a záchrana v obydlených

Více

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností kpt. Ing. Jan Pecl MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR 3/2011 1 Některé

Více

MINISTERSTVO OBRANY ČR

MINISTERSTVO OBRANY ČR Krizové řízení Armády ČR od povodní po Afghánistán Vlastimil Picek, ministr obrany ČR ČVUT Kladno, 24. října 2013 OSNOVA 1. Základní pojmy 2. Úkoly Ozbrojených sil ČR 3. Krizové řízení v rezortu MO - Krizový

Více

U Č E B N Í O S N O V Y

U Č E B N Í O S N O V Y MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR U Č E B N Í O S N O V Y Doplňkový kurz ochrana obyvatelstva a plánování Platnost od 1. 1. 2006 2005 MINISTERSTVO VNITRA generální

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV- 84484-1/PO-PVP-2013 Kódové označení: TSŘ-P Praha 25. července 2013 Počet listů: 10 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba

Více

HUMANITÁRNÍ POMOC POSKYTOVANÁ SLOŽKAMI IZS

HUMANITÁRNÍ POMOC POSKYTOVANÁ SLOŽKAMI IZS HUMANITÁRNÍ POMOC POSKYTOVANÁ SLOŽKAMI IZS mjr. RNDr. Helena Majzlíková vedoucí oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Základní pojmy Nouzové přežití představuje

Více

HUMANITÁRNÍ POMOC DO ZAHRANIČÍ PO ŽIVELNÍCH POHROMÁCH REALIZOVANÁ POMOCÍ USAR TÝMŮ

HUMANITÁRNÍ POMOC DO ZAHRANIČÍ PO ŽIVELNÍCH POHROMÁCH REALIZOVANÁ POMOCÍ USAR TÝMŮ HUMANITÁRNÍ POMOC DO ZAHRANIČÍ PO ŽIVELNÍCH POHROMÁCH REALIZOVANÁ POMOCÍ USAR TÝMŮ THE HUMANITARIAN AID ABROAD AFTER NATURAL DISASTERS CARRIED OUT BY USAR TEAMS Dana PROCHÁZKOVÁ prochazkova.dana@ujak.cz

Více

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták odd. KM RED MHMP 2 Technická infrastruktura systémy, které zabezpečují technickou obsluhu území.

Více

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení C1 Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení Všechny níže uvedené právní předpisy je třeba vnímat ve znění pozdějších předpisů. 1. ÚSTAVNÍ POŘÁDEK ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje Poplachové plány 5 Poplachový plán je dokument, který upravuje povolávání záchranných složek při organizaci záchranných a likvidačních prací. Poplachový plán se zpracovává vždy pro územní celek. Rozlišujeme

Více

w ww.m o n i t o r. c z e r t.i n f o

w ww.m o n i t o r. c z e r t.i n f o w ww.m o n i t o r. c z e r t.i n f o Search and RescueCzech Republic Ant. Smutného 630/75 664 47 Střelice u Brna IČ: 22816593 Účet: 2400084820/2010 Kontakt: Mgr. Jiří Zeman Tel.: +420608820 116 Email:

Více

OCHRANA OBYVATELSTVA. Jánské Koupele 20.5.2011. Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje

OCHRANA OBYVATELSTVA. Jánské Koupele 20.5.2011. Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje OCHRANA OBYVATELSTVA Jánské Koupele 20.5.2011 Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje Zákon č.239/2000 Sb., o IZS, zákon č.133/1985 Sb., o PO a problematika ochrany obyvatelstva Zákon o IZS: Stanoví

Více

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 13/2016 Strana 1

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 13/2016 Strana 1 Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 13/2016 Strana 1 13 P O K Y N generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 7. března 2016, kterým se stanoví

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Čl. 1 Úvodní ustanovení 6 P O K Y N generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 4. února 2015, k realizaci preventivně výchovné činnosti u Hasičského záchranného sboru České republiky K zabezpečení

Více

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Výkon státního požárního dozoru (1) Státní požární dozor se vykonává a) kontrolou dodržování povinností stanovených předpisy o

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-74990-1/PO-PVP-2013 Kódové označení: TSŘ-Z Praha 17. června 2013 Počet listů: 10 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba, v.

Více

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1.

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1. TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 1. Plán krizové připravenosti je: 1) plánem krizových opatření obcí nebo právnických a podnikajících fyzických osob, kterým to uložil příslušný zpracovatel

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ Ing. Petra Najmanová pracoviště chemické služby, odbor IZS a výkonu služby, MV-GŘ HZS ČR Seminář Znečištění podzemních a povrchových vod riziko

Více

K rizové ř ízení a bezpečnost

K rizové ř ízení a bezpečnost 18 Krizové řízení a bezpečnost Nejdůležitějším nástrojem pro zvládání mimořádných událostí a krizových situací na území kraje je integrovaný záchranný systém (dále jen IZS ), jenž je určen pro koordinaci

Více

Bioradar (EU) LifeLocator nebo LifeTracer (USA)

Bioradar (EU) LifeLocator nebo LifeTracer (USA) Bioradar (EU) LifeLocator nebo LifeTracer (USA) Označení pro zařízení určené k vyhledávání zasypaných živých osob. Technický prostředek určený pro záchranné složky k usnadnění průzkumu místa, kde došlo

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

Informace pro Ústřední povodňovou komisi - zpráva k červnovým povodním ze dne 26. června 2013 k 24:00 hodině.

Informace pro Ústřední povodňovou komisi - zpráva k červnovým povodním ze dne 26. června 2013 k 24:00 hodině. ZPRÁVA O POVODNI červen 2013 k 26. 6. 2013 MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Kloknerova č. 26, pošt. Přihrádka 69, 148 01 PRAHA 414 Informace pro Ústřední povodňovou komisi - zpráva

Více

TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912

TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912 TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912 Varianta:0 1. Kolik existuje stupňů povodňové aktivity a jak se nazývají: 1) dva stupně, 1. stupeň značí voda stoupá, 2. stupeň značí voda klesá 2) čtyři stupně,

Více

ORGANIZACE JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY V ČR

ORGANIZACE JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY V ČR Druhy jednotek PO - 65 zákona o PO jednotka hasičského záchranného sboru kraje jednotka hasičského záchranného sboru podniku jednotka sboru dobrovolných hasičů obce jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2017

STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2017 STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2017 I. ZÁSAHY JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY (jednotky PO) V prvním čtvrtletí letošního roku zasahovaly jednotky PO u 26

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

BRK PŘ 2 počet stran: 5 N Á M Ě T cvičení ZÓNA 2013

BRK PŘ 2 počet stran: 5 N Á M Ě T cvičení ZÓNA 2013 ZÓNA 2013 CVIČNÉ BRK-04-2012-01PŘ 2 počet stran: 5 K č.j.: MV-/PO-OKR-2012 N Á M Ě T cvičení ZÓNA 2013 PRAHA 2012 1. Všeobecná situace Podmínky provozu jaderných elektráren na území České republiky jsou

Více

STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2018

STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2018 STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2018 I. ZÁSAHY JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY (jednotky PO) V prvním čtvrtletí letošního roku zasahovaly jednotky PO u 24

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. PO-3 790/GŘ-VZ-2003 Praha 28. listopadu 2003 S c h v a l u j e : Generální ředitel HZS ČR a náměstek ministra vnitra genmjr.

Více

12. Ochrana obyvatelstva

12. Ochrana obyvatelstva 2. Ochrana obyvatelstva 2 Ochrana obyvatelstva vyučovacích předmětu 44 vyučovacích bloku: 2. Historie ochrany obyvatelstva v našich podmínkách 2 2.2 Legislativa 3 2.3 Varování a vyrozumění a způsob poskytování

Více

STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2013

STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2013 STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2013 I. ZÁSAHY JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY (jednotky PO) V prvním čtvrtletí letošního roku zasahovaly jednotky PO u 21

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

Prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. Klinika úrazové chirurgie LF MU a TC FN Brno

Prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. Klinika úrazové chirurgie LF MU a TC FN Brno Prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. Klinika úrazové chirurgie LF MU a TC FN Brno Mechanizmus civilní ochrany ES Vytvoření mechanizmu civilní ochrany ES - rozhodnutí rady ES ze dne 8. listopadu 2007 Obecný

Více

Role Koordinačního střediska. při mimořádných událostech

Role Koordinačního střediska. při mimořádných událostech Role Koordinačního střediska medicíny katastrof a SPIS při mimořádných událostech Mgr. Renata Valentová MUDr. Petr nestrojil, CSc. FN Brno KS MEKA Koordinační středisko medicíny katastrof ve FN Brno -

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Čj. PO-3958/GŘ-VZ-2005 Praha 15. února 2006 listů: 6 S c h v a l u j e : genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v. r...... Generální ředitel

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS Odbor operačního řízení a komunikačních a informačních systémů odpovídá za plnění úkolů v rámci operačního řízení jednotek PO a složek IZS, za výstavbu

Více

Výnosy z kmenových včelstev v kg Sektor Počet Počet včelstev. k 1.5. k 31.10. a 1 2 3 4 5 6 7. 44 62 9,68 0,097 600,0 6,00 Ostatní 0,00

Výnosy z kmenových včelstev v kg Sektor Počet Počet včelstev. k 1.5. k 31.10. a 1 2 3 4 5 6 7. 44 62 9,68 0,097 600,0 6,00 Ostatní 0,00 0 sumární sestava kraj: Hlavní město Praha.0.0 Sektor včelstev k.. k.0. a, 0,0 00,0,00 0 0 0 0,00 0,000 0,0,00 0, 0,,0,00 0 0, 0, 0,0,00, 0,,0,00 včelstev 0 včelstev včelstev 0 0 0 Vykoupeno medu v kg

Více

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY A) Ochrana obyvatelstva a krizové řízení 1. Krizové řízení 1.1. Definice pojmu, základní právní předpisy 1.2. Možné členění krizových situací z hlediska jejich vzniku

Více

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 49/2016 Strana 1

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 49/2016 Strana 1 Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 49/2016 Strana 1 49 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 29. listopadu 2016, kterým se stanoví

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-11/PO-OV-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 6 S c h v a l u j i : Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I A (POP I A)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I A (POP I A) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I A (POP I A) Platnost od 1. 1. 2006 2005 MINISERSVO VNIRA

Více

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva 1 ÚVOD problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva a jeho bezpečnost, fungování společnosti - závislost

Více

Krizová a ostatní legislativa

Krizová a ostatní legislativa Krizová a ostatní legislativa ÚSTAVNÍ ZÁKONY Ústava, jako vrchol soustavy právních norem je považována za základní zákon. Ústavní zákony upravují stejnou oblast jako samotná ústava, doplňují ji, mění a

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j.: PO-293-27/OOB-2003 Praha 16. prosince 2003 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán generální ředitel HZS ČR a náměstek

Více

složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací

složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací TEST: CNP (2018) 1. O poskytnutí zahraniční humanitární pomoci ze strany ČR rozhoduje: 1) Ministerstvo vnitra pro státy v rámci Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Ministerstvo zahraničních

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

Integrovaný záchranný systém, vznik a současnost

Integrovaný záchranný systém, vznik a současnost Integrovaný záchranný systém, vznik a současnost plk. Dr. Ing. Zdeněk Hanuška MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Pyromeeting 2017 25 let IZS 1. 6. 2017, Hotel Continental Brno 1

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Legislativní vymezení krizového řízení Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

S y s t é m. hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí s rozšířenou působností. Odbor strategie a koordinace Praha 2015

S y s t é m. hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí s rozšířenou působností. Odbor strategie a koordinace Praha 2015 S y s t é m hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí s rozšířenou působností Odbor strategie a koordinace Praha 2015 1 SPRÁVA STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV ČESKÉ REPUBLIKY, Ústředí: Šeříková

Více

12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy

12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy 12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy Rada hlavního města Prahy se usnesla dne 28. 6. 2011 vydat podle 44 odst. 2 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v.r. generální ředitel

Více

HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY

HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY Hospodářská opatření pro krizové stavy systém k podpoře řešení krizových situací - umožňuje správním úřadům zajištění a využití věcných zdrojů pro řešení krizových

Více

Věstník. právních předpisů Jihomoravského kraje. Částka 2 Rozeslána dne OBSAH:

Věstník. právních předpisů Jihomoravského kraje. Částka 2 Rozeslána dne OBSAH: Ročník 2005 Věstník právních předpisů Částka 2 Rozeslána dne 15. 6. 2005 OBSAH: 19. Nařízení, kterým se mění nařízení č. 24/2004, kterým se vydává Požární poplachový plán Strana 42 Věstník právních předpisů

Více

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 5/2018 Strana 1

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 5/2018 Strana 1 Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 5/2018 Strana 1 5 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 7. února 2018, kterým upravuje letecké

Více

Jednotky PO působí buď v organizačním řízení nebo v operačním řízení. Organizačním řízením se rozumí činnost k dosažení stálé

Jednotky PO působí buď v organizačním řízení nebo v operačním řízení. Organizačním řízením se rozumí činnost k dosažení stálé Jednotky PO Jednotky požární ochrany Systém jednotek požární ochrany Jednotky požární ochrany Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými

Více

JEDNOTKY PO. 1.1 Druhy jednotek požární ochrany

JEDNOTKY PO. 1.1 Druhy jednotek požární ochrany JEDNOTKY PO Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými osobami (hasiči), požární technikou (automobily) a věcnými prostředky požární ochrany

Více

Jednotky PO. 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany

Jednotky PO. 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany Jednotky PO 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými osobami (hasiči),

Více

Vyhláška města Plzně č. 8/2000

Vyhláška města Plzně č. 8/2000 Vyhláška města Plzně č. 8/2000 Rada města Plzně se usnesla dne 10. 8. 2000 vydat podle 28 odst. 4 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) a v

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Ročník: 2008 V Praze dne 30. prosince 2008 Částka: 69 O B S A H : Část I. 57. Pokyn generálního ředitele

Více

Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu. Božetěch Jurenka

Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu. Božetěch Jurenka Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu Božetěch Jurenka AČR při mimořádných a krizových situacích Legislativa Aktivace AČR / Zdravotnické služby AČR Využití zkušeností Zdravotnické služby AČR Úskalí z pohledu

Více

Operační vs. organizační řízení. - snadno a rychle

Operační vs. organizační řízení. - snadno a rychle Operační vs. organizační řízení - snadno a rychle Vnitřní organizace HZS Z hlediska vnitřní organizace tvoří jednotky požární ochrany skupiny, družstva, čety a odřady. Základní organizační jednotkou je

Více

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb.

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. 239/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

Vztah povodňových orgánů a orgánů krizového řízení (posouzení kompetencí, vztahy na nižších úrovní)

Vztah povodňových orgánů a orgánů krizového řízení (posouzení kompetencí, vztahy na nižších úrovní) Vztah povodňových orgánů a orgánů krizového řízení (posouzení kompetencí, vztahy na nižších úrovní) Ing. Josef Reidinger oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod MŽP josef.reidinger@mzp.cz Uložený

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky *MVCRX0342242* MVCRX0342242 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Č.j. MV-116099-1/PO-IZS-2016 Kódové označení: K-IZS Praha 7. září 2016 listů: 7 Schvaluje:

Více

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Úloha starosty obce s rozšířenou působností při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II B (POP II B)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II B (POP II B) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II B (POP II B) Platnost od.. 006 005 MINISERSVO VNIRA generální

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A) Platnost od.. 2006 2005 MINISERSVO VNIRA

Více

Klasifikační cvičení USAR odřadu CZERT IEC 2010

Klasifikační cvičení USAR odřadu CZERT IEC 2010 Klasifikační cvičení USAR odřadu CZERT IEC 2010 pplk. Ing. Lenka Rašovská oddělení IZS MV-generální ředitelství HZS ČR V rámci HZS ČR jsou vytvořeny a připravovány odřady pro vyhledávací a záchrannou činnost

Více

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015 PRAŽSKÉ BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ Praha 15. června 2015 Ing. Pavel ŠVAGR, CSc. předseda Správa státních hmotných rezerv Obsah 1. Bezpečnostní systém ČR

Více

Cvičení IZS MAAFEX 2012 -zkušenosti Traumateamu ČR

Cvičení IZS MAAFEX 2012 -zkušenosti Traumateamu ČR Cvičení IZS MAAFEX 2012 -zkušenosti Traumateamu ČR Nestrojil P., Slavíková L., Klinika úrazové chirurgie LF MU a TC FN Brno KS MEKA OBKŘ TC FN Brno Traumateam ČR modul č. 7 -Rozhodnutí komise EU - Euratom

Více

Plán školení členů Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Třebechovice pod Orebem organizační jednotky Města Třebechovice p.o.

Plán školení členů Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Třebechovice pod Orebem organizační jednotky Města Třebechovice p.o. Plán školení členů Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Třebechovice pod Orebem organizační jednotky Města Třebechovice p.o. na rok 2012 _ 27.01. Bezpečnost práce členů JSDH při výkonu služby /pátek/

Více

Graf výjezdů SHM Turnov k mimořádným událostem za období 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016

Graf výjezdů SHM Turnov k mimořádným událostem za období 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 SBOR HASIČŮ MĚSTA TURNOV 2016 Zpráva o činnosti sboru hasičů města Turnov za rok 2016 V roce 2016 jednotku tvořil 21 členný tým dobrovolných hasičů, kteří vykonávali a dále vykonávají tuto činnost na základě

Více

Systém prevence mimořádných událostí

Systém prevence mimořádných událostí Systém prevence mimořádných událostí plk. Ing. Jana Neškodná 29.-30.3.2011 Červený kohout 2011 Hluboká nad Vltavou Právní rámec Zákon č. 133/1985 S., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN OBSAH A: INFORMAČNÍ ČÁST ÚVOD... 2 INFORMAČNÍ ČÁST... 3 1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA JE TEMELÍN... 3 2. VÝSLEDKY ANALÝZ MOŽNÝCH RADIAČNÍCH HAVÁRIÍ A MOŽNÝCH

Více

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE TYPOVÉ ČINNOSTI SLOŽEK IZS A JEJICH APLIKACE V ÚROVNI KRAJE

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE TYPOVÉ ČINNOSTI SLOŽEK IZS A JEJICH APLIKACE V ÚROVNI KRAJE HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE TYPOVÉ ČINNOSTI SLOŽEK IZS A JEJICH APLIKACE V ÚROVNI KRAJE plk.ing.petr Ošlejšek, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO

Více

Přehled průběhu pozemních komunikací v jednotlivých krajích ČR

Přehled průběhu pozemních komunikací v jednotlivých krajích ČR Přehled průběhu pozemních komunikací v jednotlivých ích ČR probíhá v ích Plzeňský Ústecký Zlínský Dálnice D1 X X X X X X X Dálnice D11 X X X X Dálnice D2 X Dálnice D3 X X Dálnice D5 X X Dálnice D8 X X

Více

TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015

TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015 TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015 1. Ze kterých objektů, či prostorů se neplánuje evakuace: 1) ze zón havarijního plánování objektů nebo zařízení s biologickými agens a toxiny 2) ze zón havarijního

Více

TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015

TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015 TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015 1. Podle zákona č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy, jsou zásoby pro humanitární pomoc určeny: 1) fyzickým a právnickým sobám vážně

Více

STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2019

STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2019 STATISTICKÉ INFORMACE O ZÁSAZÍCH JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY A POŽÁRECH ZA 1. ČTVRTLETÍ 2019 I. ZÁSAHY JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY (jednotky PO) V prvním čtvrtletí letošního roku zasahovaly jednotky PO u 35

Více

Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje

Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Krizový štáb Královéhradeckého kraje (dále i KŠKhK) podle 14 odst. 2 písm. b) Zákona č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení a o změně

Více

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Havarijní plánování Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Ing. Vilém Sluka Odborné pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Praha Přednáška

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v NATO a EU

Krizové řízení. Krizové řízení v NATO a EU Krizové řízení Krizové řízení v NATO a EU Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo

Více

KRIZOVÝ MANAGEMENT VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

KRIZOVÝ MANAGEMENT VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ KRIZOVÝ MANAGEMENT VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ ZÁSADY ČINNOSTI KRIZOVÉHO MANAGERA promyslet a naplánovat možné varianty řešení krizových jevů průběžně procvičovat nasazení pracovníků (včetně mluvčích) vždy být připravený

Více

Zkušenosti Traumateamu ČR zhumanitární mise v Pákistánu -zemětřesení říjen 2005

Zkušenosti Traumateamu ČR zhumanitární mise v Pákistánu -zemětřesení říjen 2005 Zkušenosti Traumateamu ČR zhumanitární mise v Pákistánu -zemětřesení říjen 2005 prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. KUCH LF MU a TC FN Brno OBKŘ TC FN Brno, KS MEKA TC FN Brno Traumateam ČR mobilní zdravotnický

Více

Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém

Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém Krizové řízení Integrovaný záchranný systém Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo

Více

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra TEST: CNP (2017) Varianta:0 1. Která odpověď dle zákona č. 239/2000 Sb. je nesprávná? Ministerstvo vnitra zabezpečuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, jestliže: 1) je vyhlášen stav

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Civilní ochrana v rámci Evropské unie Mechanismus civilní ochrany EU Finanční nástroj civilní ochrany EU Středisko pro koordinaci

Více