Regionální geologie ČR (část krystalinikum a zvrásněný paleozoický pokryv)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Regionální geologie ČR (část krystalinikum a zvrásněný paleozoický pokryv)"

Transkript

1 Regionální geologie ČR (část krystalinikum a zvrásněný paleozoický pokryv) Václav Kachlík Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha

2 Čím se zabývá regionální geologie? Regionální geologie je syntetická geovědní disciplína, jejímž cílem je za použití různých výzkumných metod uceleně rekonstruovat geologický vývoj určité zájmové oblasti (regionu, státu, kontinentu, světa apod.).

3 Metody regionálně geologického výzkumu Základní metodou je analýza a interpretace prostorových geologických dat zobrazených v geologických mapách, dat z leteckých a družicových snímků, geofyzikálních polí (gravimetrie, magnetika, seismika, karotáž, geelektrika, radiometrie). mezi nejvýznamnější geologická data, se kterými pracuje reg. Geologie, patří údaje o rozšíření geologických těles tvořených různými typy hornin), údaje o úložných poměrech geologických těles (vrstev, intruzivních těles, vulkanických těles, těles metamorfitů).

4 Které další geovědní discipliny jsou využívány při regionálně geologické syntéze? Stratigrafie a geochronologie (umožňuje zarámovat časově vznik geologických těles a procesů, které vedly k jejich vzniku, změně tvaru (deformaci). Strukturní geologie a geotektonika analyzuje deformace zemské kůry v různých velikostních měřítkách, studuje orientaci a velikost napětí, které způsobují deformace zemské kůry, pohyby litosférických desek, deformace okrajů a uvnitř desek (křehké i duktilní).

5 Další discipliny důležité v reg. Geologické syntéze Gravimetrie (rozšíření geol. těles do hloubky) Magnetometrie (mapování magnetických a nemagnetických hornin skrytých pod povrchem a jejich hlubinný dosah, Vrtná karotáž (veškeré údaje z vrtů a podzemních děl doly) Paleomagnetismus (využí při rekonstrukci pohybů kontinentů, magnetostratigrafii, rychlosti rozšiřování mořského dna)

6 Další discipliny důležité v reg. Geologické syntéze Geochemie a izotopová geochemie indikuje geotektonické procesy (na konvergentních rozhraních, divergentních rozhraních, uvnitř desek), podmínky za kterých se ukládaly sedimenty (stabilní izotopy), Magmatická, metamorfní petrologie, sedimentární petrologie a sedimentologie

7 Co je účelem reg. geol. výzkumů? Vědecky - komplexně geologicky rekonstruovat v čase vývoj určitého úseku zemské kůry (kont. nebo oceánské) Praktický vytvořit ucelený soubor dat (většinou mapových podkladů + textových částí, které jsou podkladem pro jakékoliv další aktivity v oblasti průzkumu ložisek nerostných surovin, inženýrsko geologické oblasti, využívání a ochrany podzemních vod, ochrany životního prostředí, zejména horninového prostředí a půdního fondu aj., územní plánování atd.

8 Regionální geologie ČR Studuje geologický vývoj dvou jednotek: Českého masivu, jehož základní rysy vznikly při kolizi drobných fragmentů odštěpených během počátku staršího paleozoika od Gondwany s Laurussií (Baltika +Laurentie + východní Avalonie) a jeho platformního pokryvu (perm až kvartér) Západních Karpat které jsou součástí alpinských pohoří vzniklých během kolize sev. okraje Afriky s varisky vytvořenou severoevropským kontinentem po uzavření západních výběžků Tethydy

9 Základní mapové podklady a literatura k reg. geol. ČR Geologické mapy: geologická mapa 1: , geologické mapy 1: (s textovými vysvětlivkami), příp. geologické mapy 1: nebo 1: vydávané ČGS). Elektronická verze GeoČR500 (soubor geologických a geofyzikálních map ČR na CD vydavatel ČGS), k dispozici také el. Verze některých geologických map na webu ČGS, Mapa 1: Západních Karpát (vydavatel Šlov. Geol. Ústav Dionýza Štůra).

10 Tektonická mapa Československa 1:

11 Výřez z geol. mapy 1: (se znázorněným reliéfem) sv. okraj ČM

12 Tektonická mapa ČR 1:

13 Příklad mapy 1: (tzv. mapy generálního štábu generálky)- list Mar. Lázně, Švarcava) pozn. k této mapě jsou textové vysvětlivky s obsáhlou literaturou

14 Příklad zákl. geol. mapy ČR 1: list Mirovice

15 Příklad geol. mapy ČR 1: (list Hlinsko)

16 Geologická mapa ČR 1: (el. verze) produkce ČGS

17 Literatura: Dallmayer, R.D., Franke, W., and Weber, K., eds. (1995): Pre-Permian Geology of Central and Eastern Europe. Springer Verlag,. Franke, W., Haak, V., Oncken, O., and Tanner, D. (2000): Orogenic processes: Quantification and Modelling in the Variscan Belt, Geol. Soc. (London) Spec. paper, 179, 464. Chlupáč a kol. (1988): Paleozoikum barrandienu (Kambrium až devon). ČGÚ Praha. Chlupáč, I., Brzobohatý, R., Kovanda, J. and Stráník, Z., Geologická minulost České republiky. Akademia Praha. Kachlík V. Geologický vývoj České republiky. SURAO Praha (v el. verzi PDF formát na adrese: ) Kováč et al. (1993): Alpinský vývoj Západních Karpat. - PřF MU Brno. Mísař a kol. (1983): Geologie ČSSR I. Český masiv. SPN Praha. Přichystal. A., Obstová, V., Suk, M. (1993): Geologie Moravy a Slezska. Moravské zemské muzeum a sekce geologických vě PřF MU Brno. Rakús, M., ed. (1998): Geodynamic development of the Western Carpathians. - Geol. Survey. Slov. Rep., D. Štůr Publ. Bratislava. Walter R. (1992): Geologie von Mitteleuropa aufl. E. Schwaizerbartsche Verlagsbuchhandlung.

18 Regionálně geologický vývoj území ČR Původ jednotek ČM Paleozoický drift ATA k Laurussii (Laurentiii, Baltice a Avalonii) Variská amalgamace ČM (tj. během variské orogeneze (devon až sp. Karbon) Platformní vývoj ČM (S. Opluštil)

19 Paleogeografická rekonstrukce pozice baltiky a avalonsko-kadomského orogenního pásma Perigondwany (podle Torsvik, Nance and Murphy)

20 Ordovická až devonská rekonstrukce paleogeografie variscid (Podle Crowley et al 2000)

21 Platetektonická rekonstrukce amalgamace Perigondwan ských mikrokontine ntů v průběhu paleozoika (podle Matta 2002)

22 Rozšíření paleozoických orogenních pásem v permu (cca 280 Ma)

23 Staropale ozoické terény střední a západní Evropy a jejich nejvýzna mnější tektonické hranice

24 Hlavní geologické jednotky Evropy a jejich hranice (PACE project Map Winchester et al. 2000)

25 Rekonstrukce paleozoických orogénů ve střední a západní Evropě a průběh hlavních suturních zón

26 Plate-tektonický model uzavírání paleozoických oceánských pánví následovaných kolizí ATA s vých. Avalonií a Baltikou Avalonia Arc Rheic ocean F r a n c o n i a - Saxothuringia ATA Saxo-Thur. oc. Bohemia Late Silurian (420 Ma) Wesser rift Bohemia Early Emsian (405 Ma) Rhenohercanian ocean Bohemia Eifelian (Givetian 388 Ma) Bohemia Moldanubia Frasnian (380 Ma)

27 Rif s m a betic o s l stu a k r d h o a - ko rs táb an k r a ká kord il l é v a r i s k o n e - d u n b ce ven ri u n á e sk jsk ó á z n a Malý Atlas av al ons ká p latf or ma á p - h e r c z r y n i ó c na k ř s á y e k IS TS d h l u n á s á k z b e ó ň z ó n n a z ó n č elo v ý c h o d o e v r o p s k á p l a t f o r m a a alpsk o-k ar p Hlavní geologické jednotky s a a ts for ké d e m a fronty ní č TL Hlavní geologické jednotky střední a západní Evropy s vyznačením zonality středoevrops kých variscid a f r i c k á p l a t f o r m a

28 Kadomský basement zahrnutý do stavby variscid (Edel et al. 1995)

29 Mocnosti kůry ve střední Evropě

30 Plate tektonická rekonstrukce kaledonského a variského orogénu střední a západní Evropy (podle Matte 2002)

31 Hlavní jednotky středoevropských variscid (Franke et al. 2000)

32 Externidy středoevropských variscid struktura a hlavní jednotky

33 Litostratigrafie středoněmeckého krystalinického prahu a rhenohercynské zóny Variscid

34 Schematický vývoj středoněmeckého krystalinického prahu během karbonu

35 Základní regionální jednotky Českého masivu (upraveno podle Matta 1991)

36 Model reliéfu ČR

37 Geofyzikální a geomorfologická charakteristika ČM Odráží základní geologické členění ČM a typy hornin, případně oblasti ČM rejuvenované během saxonské tektogeneze, Ukazuje na geofyzikální rozdíly u jednotek se zachovalým kadomským patrem a slabě met. Variským zvrásněným pokryvem a jednotkami se silně metamorfovaným patrem, kde starší cyklus tvorby kůry je zastupen minimálně nebo byla kůra intenzivně varisky přepracována (např. moldanubikum)

38 Družicový snímek ČM ve viditelné části spektra

39 Mocnost kůry v ČM a Záp. Karpatech

40 Geol. jednotky na sv. okraji ČM

41 Refrakční seismický řez podél oháreckého riftu

42 Model šíření P-vln v jednotkách ČM

43 Tektonická interpretace jednotek podél profilu NW-SE

44 Anizotropie štěpení Sesmických vln v litosféře pod ČM (Babuška et al. 2012

45 Orientce anizotropního štěpení seismických Vln v litosféře a její interpretace v oblasti ČM.

46 Gravimetrická mapa ČR

47 Interpretace tíhového pole v ČM

48 Mapa izolinií tepelného toku na území ČR

49 Geomagnetická mapa ČR

50 Významné magnetické anamálie v ČM

51 Radiometrická mapa ČR

52 Mapa radonového rizika

53 Mapa seismické aktivity v ČM a okolních jednotkách

54 Mapa základní zlomové sítě v ČM

Hodnocení krajiny z hlediska geověd. V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2

Hodnocení krajiny z hlediska geověd. V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2 Hodnocení krajiny z hlediska geověd V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2 Tvářnost krajiny co ji ovlivňuje? Tvářnost krajiny je výsledkem činnosti: Endogenních gelogických

Více

Obsah. Obsah: 3 1. Úvod 9

Obsah. Obsah: 3 1. Úvod 9 Obsah: 3 1. Úvod 9 2. Vesmír, jeho složení a vznik 12 2.1.Hvězdy 12 2.2. Slunce 14 2.3. Sluneční soustava 15 2.3.1. Vznik sluneční soustavy 16 2.3.2. Vnější planety 18 2.3.3. Terestrické planety 20 2.3.4.

Více

Fyzická geografie. Zdeněk Máčka. Lekce 1 Litosféra a desková tektonika

Fyzická geografie. Zdeněk Máčka. Lekce 1 Litosféra a desková tektonika Fyzická geografie Zdeněk Máčka Lekce 1 Litosféra a desková tektonika 1. Vnitřní stavba zemského tělesa Mohorovičičova diskontinuita Průměrný poloměr Země 6 371 km Gutenbergova diskontinuita Pevné vnitřní

Více

Fyzická geografie. Daniel Nývlt. Litosféra a desková tektonika

Fyzická geografie. Daniel Nývlt. Litosféra a desková tektonika Fyzická geografie Daniel Nývlt Litosféra a desková tektonika Osnova: LITOSFÉRA A DESKOVÁ TEKTONIKA 1. Vnitřní stavba Země 2. Základní stavební prvky zemského povrchu 3. Základy deskové tektoniky 4. Wilsonův

Více

Přehledná tektonická mapa Evropy s vyznačením hlavních orogenních pásem

Přehledná tektonická mapa Evropy s vyznačením hlavních orogenních pásem Geologie Evropy Přehledná tektonická mapa Evropy s vyznačením hlavních orogenních pásem Profily evropskou litosférou: a) Baltský štít Korsika b) Baltský štit Kréta c) Iberský poloostrov- Ural Přehledná

Více

Fyzická geografie Zdeněk Máčka. Lekce 1 Litosféra a desková tektonika

Fyzická geografie Zdeněk Máčka. Lekce 1 Litosféra a desková tektonika Fyzická geografie Zdeněk Máčka Lekce 1 Litosféra a desková tektonika Osnova lekce 2: LITOSFÉRA A DESKOVÁ TEKTONIKA 1. Vnitřní stavba Země 2. Základní stavební prvky zemského povrchu 3. Základy tektoniky

Více

Základy geologie pro archeology. Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2017/18

Základy geologie pro archeology. Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2017/18 Základy geologie pro archeology Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2017/18 Vyučující RNDr. Josef V. Datel, Ph.D., Přírodovědecká fakulta UK, Albertov 6, Praha

Více

Alfred Wegener (1912) Die Entstehung der Kontinente Und Ozeane. teorie kontinentálního driftu - nedokázala vysvětlit jeho mechanismus

Alfred Wegener (1912) Die Entstehung der Kontinente Und Ozeane. teorie kontinentálního driftu - nedokázala vysvětlit jeho mechanismus Desková tektonika Alfred Wegener (1912) Die Entstehung der Kontinente Und Ozeane teorie kontinentálního driftu - nedokázala vysvětlit jeho mechanismus kontinenty v minulosti tvořily jednu velkou pevninu

Více

Severní Amerika a Karibská oblast

Severní Amerika a Karibská oblast Severní Amerika a Karibská oblast Paleogeografická pozice Laurentie v rámci Rodinie a rozšíření grenviského Orogénu před cca 1,3 1 mld let Paleogeografická pozice Laurentie během rozpadu Rodinie po Otevření

Více

Česká geofyzika v mezinárodním programu hlubokého vrtání ICDP

Česká geofyzika v mezinárodním programu hlubokého vrtání ICDP 1 Česká geofyzika v mezinárodním programu hlubokého vrtání ICDP A. Špičák K poznání podpovrchových partií zemského tělesa lze přispět jednak nepřímo - extrapolací povrchových geologických měření a pozorování,

Více

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Skácelová Z., Česká geologická služba pracoviště Jeseník Co je základním principem geofyzikálního

Více

STAVBA ZEMĚ. Mechanismus endogenních pochodů

STAVBA ZEMĚ. Mechanismus endogenních pochodů STAVBA ZEMĚ Mechanismus endogenních pochodů SLUNEČNÍ SOUSTAVA Je součástí Mléčné dráhy Je vymezena prostorem, v němž se pohybují tělesa spojená gravitací se Sluncem Stáří Slunce je odhadováno na 5,5 mld.

Více

Česká geologická služba

Česká geologická služba Česká geologická služba Ing. Petr Kycl petr.kycl@geology.cz Přeshraniční spolupráce pro rozvoj železniční dopravy Sasko ČR (číslo projektu: 100283037) 1 Základní informace o ČGS Založena 1919 331 zaměstnanců

Více

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika. Stavba Země

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika. Stavba Země Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika Stavba Země Stavba zemského tělesa - historie počátek století: v rámci geofyziky - dílčí disciplína: seismologie - studuje rychlost šíření, chování a původ

Více

Stavba zemského tělesa

Stavba zemského tělesa Stavba zemského tělesa Stavba zemského tělesa - historie počátek století: v rámci geofyziky - dílčí disciplína: seismologie - studuje rychlost šíření, chování a původ zemětřesných vln 1906 - objev vnějšího

Více

Vybrané kapitoly z geologické historie ČR I.

Vybrané kapitoly z geologické historie ČR I. Vybrané kapitoly z geologické historie ČR I. Označení DUMU: VY_32_INOVACE_GE2.08 Předmět: GEOGRAFIE Tematická oblast: FYZICKÁ GEOGRAFIE - GEOLOGIE Autor: Jan Vavřín Datum vytvoření: 29. 7. 2013 Ročník:

Více

VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ. Stanislav Čech

VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ. Stanislav Čech VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ Stanislav Čech ČESKÁ KŘÍDOVÁ PÁNEV ČKP je jednou z největších sedimentárních pánví českého masivu a zároveň jedním z nejvýznamnějších rezervoárů podzemních vod v ČR

Více

Moravsko-slezská oblast (Brunovistulikum a její varisky přepracované částí - moravosilezikum) Kadomský fundament (580 725 Ma staré

Moravsko-slezská oblast (Brunovistulikum a její varisky přepracované částí - moravosilezikum) Kadomský fundament (580 725 Ma staré Moravsko-slezská oblast (Brunovistulikum a její varisky přepracované částí - moravosilezikum) Kadomský fundament (580 725 Ma staré granidoidy, metasedimenty, metavulkanity), samostatný mikroblok, který

Více

Základy geologie pro archeology. Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2014/15

Základy geologie pro archeology. Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2014/15 Základy geologie pro archeology Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2014/15 Hlavní vyučující RNDr. Josef V. Datel, Ph.D., Přírodovědecká fakulta UK, Albertov 6,

Více

Seminář z Geomorfologie 2. Zdroje dat

Seminář z Geomorfologie 2. Zdroje dat Seminář z Geomorfologie 2. Zdroje dat Téma datum 1 Úvod podmínky, zadaní 26. září 2016 2 Zdroje dat pro geomorfologii sídla 3. října 2016 3 Geomorfologická regionalizace 10. října 2016 4 Geomorfologické

Více

FG metody výzkumu malé oblasti

FG metody výzkumu malé oblasti FG metody výzkumu malé oblasti Geografická poloha turistická mapa 1 : 50 000 lze využít autoatlas, turistické průvodce, případně materiály obecního úřadu, internetové stránky obce, kraje apod. Geologická

Více

Tepelsko-barrandienská oblast (středočeská oblast, Bohemikum, Central Bohemicum, paleog. Perunica pro sp. paleozoikum)

Tepelsko-barrandienská oblast (středočeská oblast, Bohemikum, Central Bohemicum, paleog. Perunica pro sp. paleozoikum) Tepelsko-barrandienská oblast (středočeská oblast, Bohemikum, Central Bohemicum, paleog. Perunica pro sp. paleozoikum) Postavení v rámci ČM Zaujímá centrální pozici v ČM, strukturně nejvyšší jednotka,

Více

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY výstavba (urbanizace) doprava zemědělské a lesnické hospodaření rozvoj a ochrana těžby nerostných surovin, vodních a energetických zdrojů vodní hospodářství

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Přírodovědecká fakulta Seminární práce Stavba zemského tělesa Jméno: Bc. Eva Kolářová Obor: ZTV-Z Úvod Vybrala jsem si téma Stavba zemského tělesa. Zabývala jsem se jeho

Více

4. GEOTEKTONICKÉ HYPOTÉZY

4. GEOTEKTONICKÉ HYPOTÉZY 4. GEOTEKTONICKÉ HYPOTÉZY Cíl Po prostudování této kapitoly budete umět: Pochopit základní procesy, které vedou ke vzniku georeliéf. Zhodnotit základní geotektonické hypotézy a teorie. Rozlišit a charakterizovat

Více

MORFOSTRUKTURNÍ A GEOFYZIKÁLNÍ ANALÝZA VYBRANÉHO ÚZEMÍ V RÁMCI GNSS SÍTĚ MORAVA. Otakar Švábenský, Lubomil Pospíšil

MORFOSTRUKTURNÍ A GEOFYZIKÁLNÍ ANALÝZA VYBRANÉHO ÚZEMÍ V RÁMCI GNSS SÍTĚ MORAVA. Otakar Švábenský, Lubomil Pospíšil MORFOSTRUKTURNÍ A GEOFYZIKÁLNÍ ANALÝZA VYBRANÉHO ÚZEMÍ V RÁMCI GNSS SÍTĚ MORAVA MORPHOSTRUCTURAL AND GEOPHYSICAL ANALYSIS OF SELECTED AREA WITHIN THE MORAVA GNSS NETWORK Otakar Švábenský, Lubomil Pospíšil

Více

GIS - vhodný prostředek pro integrované studie výzkumu lokalit uvažovaných pro hlubinné úložiště radioaktivních odpadů.

GIS - vhodný prostředek pro integrované studie výzkumu lokalit uvažovaných pro hlubinné úložiště radioaktivních odpadů. GIS - vhodný prostředek pro integrované studie výzkumu lokalit uvažovaných pro hlubinné úložiště radioaktivních odpadů. Autoři: J. Mikšová 1, L. Pospíšil 2, L. Kučera 3, K. Martínek 4, J. Rejl 5, J. Slovák

Více

Geologická stavba České republiky - Západní Karpaty

Geologická stavba České republiky - Západní Karpaty Geologická stavba České republiky - Západní Karpaty pracovní list Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz Druhý z pracovních listů zaměřených na geologickou stavbu České republiky

Více

letní semestr akademického roku 2012/2013 Předmětem zápočtu budou dva podklady:

letní semestr akademického roku 2012/2013 Předmětem zápočtu budou dva podklady: REGIONÁLNÍ GEOLOGIE ČR (REGEO - LS 2012/2013 - LDF) Harmonogram výuky volitelného předmětu letní semestr akademického roku 2012/2013 20. února 8. května, 12 týdnů výuky (včetně dvou státních svátků, vycházejících

Více

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Hydrogeologie Hydrogeologie je obor zabývající se podzemními vodami, jejich původem, podmínkami výskytu, zákony pohybu, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a jejich interakcí

Více

Geologie sedimentárních pánví K. Martínek, LS 2019, 2/1, St 12,20 14,40h G1

Geologie sedimentárních pánví K. Martínek, LS 2019, 2/1, St 12,20 14,40h G1 Geologie sedimentárních pánví K. Martínek, LS 2019, 2/1, St 12,20 14,40h G1 Typy pánví a pánevní analýza 1. úvod (1 h) typy pánví, geotektonická pozice, tepelný tok, potenciál k zachování, délka života,

Více

Práce s geologickou mapou

Práce s geologickou mapou Práce s geologickou mapou Geologická mapa představuje model geologického prostředí, tj. zmenšený a zobecněný obraz geologické stavby území zobrazený na vhodném topografickém podkladu. Dělení geologických

Více

STRUKTURNÍ GEOLOGIE LS 2009/2010

STRUKTURNÍ GEOLOGIE LS 2009/2010 STRUKTURNÍ GEOLOGIE LS 2009/2010 Ondrej Lexa (lexa@natur.cuni.cz) Petr Jeřábek (jerabek1@natur.cuni.cz) http://www.natur.cuni.cz/geologie/petrologie Další doporučená literatura Turner, F.J. & Weiss, L.E.,

Více

3 Geologické mapy model geologického prostředí Geologické mapy dělíme: Komplexní, Specializované, Přehledné Základní Podrobné Nedokumentované,

3 Geologické mapy model geologického prostředí Geologické mapy dělíme: Komplexní, Specializované, Přehledné Základní Podrobné Nedokumentované, 3 Geologické mapy Geologická mapa = model geologického prostředí = zmenšený a generalizovaný obraz geologické stavby území zobrazený na vhodném topografickém podkladu (tj. na mapě topografické Pozor, starší

Více

Gravimetrický model profilu Vranovská Ves Želešice Holešov

Gravimetrický model profilu Vranovská Ves Želešice Holešov Gravimetrický model profilu Vranovská Ves Želešice Holešov Gravity Cross-section Vranovská Ves Želešice Holešov Iva Sedláková Ústav geologických věd PřF MU, Kotlářská 2, 611 37 Brno; e-mail: 175169@mail.muni.cz

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY Seminář z Geologie a Paleontologie je povinně volitelný seminář určený studentů třetího a čtvrtého ročníku gymnázia. V případě zájmu se ho mohou účastnit i Ti studenti vyššího gymnázia, kteří projeví zájem

Více

2. Geomorfologie. Geomorfologii lze dále rozdělit na specializace:

2. Geomorfologie. Geomorfologii lze dále rozdělit na specializace: 2. Geomorfologie Geomorfologie je část fyzické geografie, nauka o tvarech povrchu zemského a o jejich vývoji. Všeobecná geomorfologie popisuje procesy vytvářející jednotlivé skupiny tvarů, třídí tvary

Více

Orogenetické pohyby Tektonické poruchy Zemětřesení. IV. přednáška

Orogenetické pohyby Tektonické poruchy Zemětřesení. IV. přednáška Orogenetické pohyby Tektonické poruchy Zemětřesení IV. přednáška 1) Orogenetické pohyby = horotvorné procesy vznik pásemných pohoří vlivem deskové tektoniky orogén neplést s vrásněním 4 hlavní orogenetické

Více

K. E. Bullen ( ) rozdělil zemské těleso do 7 částí Na základě pohybu zemětřesných vln, tzv. Bullenovy zóny liší se tlakem, teplotou a

K. E. Bullen ( ) rozdělil zemské těleso do 7 částí Na základě pohybu zemětřesných vln, tzv. Bullenovy zóny liší se tlakem, teplotou a Eva Kolářová K. E. Bullen (1906 1976) rozdělil zemské těleso do 7 částí Na základě pohybu zemětřesných vln, tzv. Bullenovy zóny liší se tlakem, teplotou a hustotou 7 zón vytváří 3 základní jednotky: 1.

Více

Globální tektonika Země

Globální tektonika Země Globální tektonika Země cíl přednášky: Pochopení dynamického vývoje planety Země a s ním spojené endogenní procesy, které mohou ohrozit využití území STAVBA ZEMĚ Mechanismus endogenních pochodů SLUNEČNÍ

Více

Rešerše a analýza dat v oblasti kvartérních a křídových HGR. Tomáš Hroch, Michal Rajchl a kol.

Rešerše a analýza dat v oblasti kvartérních a křídových HGR. Tomáš Hroch, Michal Rajchl a kol. Rešerše a analýza dat v oblasti kvartérních a křídových HGR Tomáš Hroch, Michal Rajchl a kol. Cíle 1. vytvoření funkční vrtné databáze potřebné pro další aktivity projektu 2. vymezení hranic geologických

Více

Přednáška VI. Regionální geologie. klíčová slova: Český masiv, Karpatská soustava, regionálněgeologické

Přednáška VI. Regionální geologie. klíčová slova: Český masiv, Karpatská soustava, regionálněgeologické Přednáška VI. Regionální geologie klíčová slova: Český masiv, Karpatská soustava, regionálněgeologické jednotky. 1 Regionální (oblastní) geologie je obor, jehož úkolem je zkoumat geologické složení zemské

Více

Geologie sedimentárních pánví

Geologie sedimentárních pánví Typy pánví a pánevní analýza Geologie sedimentárních pánví M. Rajchl, K. Martínek, LS 2008, 2/1 1. úvod (1h) MR typy pánví, geotektonická pozice, tepelný tok, potenciál k zachování, délka života, subsidenční

Více

Geologický vývoj Afrického kontinentu

Geologický vývoj Afrického kontinentu Geologický vývoj Afrického kontinentu Prekambrium Vznik protokontinentálních jader v archaiku až paleoproterozozoiku vznik Rodinie interakce s bloky nyní sutuovanými v Jižní Americe a Východní Gondwaně,

Více

TOGEOS CESTA KE GEOLOGICKÉMU UKLÁDÁNÍ CO2 V ČESKÉ REPUBLICE

TOGEOS CESTA KE GEOLOGICKÉMU UKLÁDÁNÍ CO2 V ČESKÉ REPUBLICE TOGEOS CESTA KE GEOLOGICKÉMU UKLÁDÁNÍ CO2 V ČESKÉ REPUBLICE Aktivita 2 Pánevní modelování ------ TOWARDS GEOLOGICAL STORAGE OF CO2 IN THE CZECH REPUBLIC Basin Modeling Juraj Franců, Richard Lojka, Vladimír

Více

Středočeská pánev potenciální uložiště CO2

Středočeská pánev potenciální uložiště CO2 Středočeská pánev potenciální uložiště CO2 1 Obsah geologie, stratigrafie kolektory, izolanty žatecká pánev 2 Středočeská pánev (~6000 km 2 ) Komplex extenzních pánví s klastickou kontinentální výplní

Více

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE:

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: A 1. Čím se zabývá MINERALOGIE? 2. Co zkoumá PALEONTOLOGIE? 3. Co provádí geolog při terénním průzkumu? 4. Kdy vznikla Země? 5. Jaká byla prvotní atmosféra na Zemi? 1 6. Uveď

Více

Geologie kvartéru. Jaroslav Kadlec. Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Laboratoř geomagnetizmu. tel. 267 103 334 kadlec@ig.cas.cz

Geologie kvartéru. Jaroslav Kadlec. Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Laboratoř geomagnetizmu. tel. 267 103 334 kadlec@ig.cas.cz Geologie kvartéru Jaroslav Kadlec Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Laboratoř geomagnetizmu tel. 267 103 334 kadlec@ig.cas.cz http://www.ig.cas.cz/geomagnetika/kadlec Maximální rozšíření kontinentálního

Více

Kameny a voda Kameny kolem nás

Kameny a voda Kameny kolem nás Rozvoj znalostí a kompetencí žáků v oblasti geověd na Gymnáziu Chotěboř a Základní škole a Mateřské škole Maleč Kameny a voda Kameny kolem nás Mgr. Irena Žáková říjen 2013 OROGENEZE = soubor složitých

Více

Další výsledky zkoumání geodynamiky Střední a Severní Moravy

Další výsledky zkoumání geodynamiky Střední a Severní Moravy Další výsledky zkoumání geodynamiky Střední a Severní Moravy Results of further investigation of the Central and Northern Moravia geodynamics Lubomil Pospíšil, Otakar Švábenský Ústav geodézie FAST VUT

Více

Geotektonické hypotézy

Geotektonické hypotézy Geotektonické hypotézy výzkum zaměřen na: příčiny látkového složení zemského tělesa + stavba Země + objasnění procesů v ZK hypotézy - fixistické (neptunisté, plutonisté) - mobilistické Wegenerova teorie

Více

Mylonitové zóny brněnského masivu v okolí hradu Veveří

Mylonitové zóny brněnského masivu v okolí hradu Veveří Přírodovědecká fakulta Masarykovy university v Brně Ústav geologických věd Mylonitové zóny brněnského masivu v okolí hradu Veveří Rešerše k bakalářské práci Kamila Jurníčková Školitel: doc. RNDr. Rostislav

Více

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika Stavba Země Pohyby kontinentů Pohyby litosferických desek Stavba zemského tělesa - historie počátek století: v rámci geofyziky - dílčí disciplína: seismologie

Více

Sopečná činnost O VULKÁNECH: JAK A PROČ SOPTÍ. Aleš Špičák Geofyzikální ústav AV ČR, Praha

Sopečná činnost O VULKÁNECH: JAK A PROČ SOPTÍ. Aleš Špičák Geofyzikální ústav AV ČR, Praha Sopečná činnost O VULKÁNECH: JAK A PROČ SOPTÍ Aleš Špičák Geofyzikální ústav AV ČR, Praha litosférické desky Schéma dominantních procesů deskové tektoniky a odpovídající geomorfologické útvary rozložení

Více

Stratigrafie 1 věda o vrstevních sledech, o vrstvách a jejich vzájemném stáří Základní pravidla Zákon superpozice Zákon stejných zkamenělin Princip ak

Stratigrafie 1 věda o vrstevních sledech, o vrstvách a jejich vzájemném stáří Základní pravidla Zákon superpozice Zákon stejných zkamenělin Princip ak Historická geologie zkoumá historický vývoj Země zahrnuje obory stratigrafie paleoklimatologie paleogeografie paleontologie aj. Stratigrafie 1 věda o vrstevních sledech, o vrstvách a jejich vzájemném stáří

Více

Geofyzikální metody IG průzkumu

Geofyzikální metody IG průzkumu Geofyzikální metody IG průzkumu - využívají k diagnostice geotechnického prostředí fyzikálních polí (přirozených nebo uměle vyvolaných) - metody: - gravimetrické - magnetometrické - radiometrické - geotermometrické

Více

Moravsko-slezská oblast

Moravsko-slezská oblast Moravsko-slezská oblast tvoří východní část Českého masivu Složena z kadomského fundamentu Variského zvrásněného pokryvu Předpolí variského orogénu v cyklu variském, Předpolí alpinského orogénu Západních

Více

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště 6.3.2018 PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště Jan Smutek, Jiří Slovák, Lukáš Vondrovic, Jaromír Augusta Obsah Úvod Koncept Hlubinného

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

Maturitní témata. Školní rok: 2016/2017. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová

Maturitní témata. Školní rok: 2016/2017. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Maturitní témata Školní rok: 2016/2017 Ředitel školy: PhDr. Karel Goš Předmětová komise: Zeměpis Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Předmět: Zeměpis VIII. A 8 Mgr. Václav Krejčíř IV. A Mgr.

Více

Magnetická anizotropie hornin. (stručný přehled a využití v geologii)

Magnetická anizotropie hornin. (stručný přehled a využití v geologii) Magnetická anizotropie hornin (stručný přehled a využití v geologii) Magnetická anizotropie hornin Osnova 1. Základní principy magnetismu a magnetická susceptibilita 2. Anizotropie magnetické susceptibility

Více

Stavba zemského tělesa. Procesy v kůře a plášti

Stavba zemského tělesa. Procesy v kůře a plášti Stavba zemského tělesa Procesy v kůře a plášti Stavba zemského tělesa Zemské geosféry, heterogenita pláště, fyz. parametry zemského pláště Pohyby na deskových rozhraních versus pohyby v astenosféře 1=

Více

Maturitní témata. Školní rok: 2018/2019. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová

Maturitní témata. Školní rok: 2018/2019. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Maturitní témata Školní rok: 2018/2019 Ředitel školy: PhDr. Karel Goš Předmětová komise: Zeměpis Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Předmět: Zeměpis VIII. A8 Mgr. Radomil Juřík VIII. B8 Mgr.

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 1. Planetární geografie tvar a velikost Země rotace Země a její důsledky oběh Země kolem Slunce a jeho důsledky pásmový čas, datová hranice slapové jevy 2. Kartografie

Více

Symetrické uspořádání

Symetrické uspořádání Variscidy Severní křídlo Subvariská zóna Rhenohercynsko-jihoportugalská zóna Avalonie Symetrické uspořádání Dorzální pásmo Sasko-durynská zóna Moldanubická zóna Armorické společenstvo teránů Jižní křídlo

Více

Geologie kvartéru. Jaroslav Kadlec. Geofyzikální ústav AVČR, v.v.i. Oddělení geomagnetizmu. tel

Geologie kvartéru. Jaroslav Kadlec. Geofyzikální ústav AVČR, v.v.i. Oddělení geomagnetizmu. tel Geologie kvartéru Jaroslav Kadlec Geofyzikální ústav AVČR, v.v.i. Oddělení geomagnetizmu tel. 267 103 334 kadlec@ig.cas.cz http://www.ig.cas.cz/geomagnetika/kadlec Maximální rozšíření kontinentálního a

Více

1. Workshop. Přeshraniční spolupráce pro rozvoj železniční dopravy Sasko - ČR (No: )

1. Workshop. Přeshraniční spolupráce pro rozvoj železniční dopravy Sasko - ČR (No: ) 1. Workshop Přeshraniční spolupráce pro rozvoj železniční dopravy Sasko - ČR (No: 100283037) Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 Rytířský sál (2. patro)

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02 HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K 02 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

aneb "Jak desková tektonika zformovala Český masív J. Cimrman, někdy kolem roku 1903

aneb Jak desková tektonika zformovala Český masív J. Cimrman, někdy kolem roku 1903 Kolize kontinentů v Čechách aneb "Jak desková tektonika zformovala Český masív J. Cimrman, někdy kolem roku 1903 Desková tektonika - historie 1596 holandský mapér Abraham Ortelius ve své práci Thesaurus

Více

Geofyzika klíčová metoda pro průzkum hydrogeologických struktur. Zhodnocení projektu Rebilance

Geofyzika klíčová metoda pro průzkum hydrogeologických struktur. Zhodnocení projektu Rebilance Geofyzika klíčová metoda pro průzkum hydrogeologických struktur. Zhodnocení projektu Rebilance Skácelová Z., Česká geologická služba pracoviště Jeseník Proč geofyzika? Základní princip geofyzikálního průzkumu:

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / III. DOKUMENTACE VRTŮ DOKUMENTACE VRTŮ Vrt nejčastější průzkumné dílo (především vig průzkumu) Dokumentace vrtu jednou znejběžnějších

Více

ZEMĚTŘESENÍ jako pomocník při poznávání stavby zemského nitra a procesů, které v něm probíhají

ZEMĚTŘESENÍ jako pomocník při poznávání stavby zemského nitra a procesů, které v něm probíhají ZEMĚTŘESENÍ jako pomocník při poznávání stavby zemského nitra a procesů, které v něm probíhají Aleš Špičák Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky Praha 4, Spořilov Lisabon, 1. listopadu 1755 Lisabon,

Více

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika Stavba Země Pohyby kontinentů Pohyby litosférických desek Stavba zemského tělesa - historie počátek století: v rámci geofyziky - dílčí disciplína: seismologie

Více

Vznik a vývoj litosféry

Vznik a vývoj litosféry Vznik a vývoj litosféry O čem bude řeč Stavba zemského tělesa a zemské kůry. Desková tektonika a pohyb litosférických desek. Horotvorná činnost. Sopky a sopečná činnost. Vznik a vývoj reliéfu krajiny.

Více

Zeměpis PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY

Zeměpis PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY Zeměpis ročník TÉMA G5 Úvod do geografie Země jako vesmírné těleso Znázornění Země na mapách vymezí objekt studia geografie; rozdělí geografii jako vědu; zhodnotí význam geografie pro společnost; geografie

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K N A D T R A T Í

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K N A D T R A T Í HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K N A D T R A T Í h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e

Více

Nové geovědní informační služby:

Nové geovědní informační služby: Nové geovědní informační služby: - Portál státní geologické služby (SGS) - Portál rizikových geofaktorů Mgr. Robert Tomas, Ph.D. náměstek pro informatiku Mgr. Olga Moravcová, Ph.D. vedoucí oddělení GIS

Více

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034 DPZ Dálkový Průzkum Země 1 Obsah Úvod Historie DPZ Techniky DPZ Ukázky 2 DPZ znamená Dálkový průzkum Země nám dává informace o vlastnostech objektů na zemském povrchu s využitím informací získaných v globálním

Více

Stručná geologie základu Českého masivu a jeho karbonského a permského pokryvu

Stručná geologie základu Českého masivu a jeho karbonského a permského pokryvu Stručná geologie základu Českého masivu a jeho karbonského a permského pokryvu Jan Cháb K. Breitr, O. Fatka, J. Hladil, J. Kalvoda, Z. Šimůnek, P. Štorch, Z. Vašíček, J. Zajíc, J. Zapletal Vydavatelství

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, České Budějovice, ÚS V I M P E R K 01. RNDr. Marcel Homolka

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, České Budějovice, ÚS V I M P E R K 01. RNDr. Marcel Homolka HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail hydropruzkum@hydropruzk um.cz H P ÚS V I M P E R K 01 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H

V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H h y d r o g e o l o g i c k

Více

MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI

MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI RNDr. Jaroslav Bárta, CSc. 1, RNDr.. Dušan Dostál 1, Mgr. Jaroslav Jirků 2 1) G IMPULS

Více

Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace

Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace Prima - 2 hod. týdně, 66 hod. ročně Planeta Země Vesmír Slunce a sluneční soustava Země jako vesmírné těleso Glóbus a mapa. Glóbus, měřítko globusu, poledníky a rovnoběžky,

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

Metodika floristického výzkumu

Metodika floristického výzkumu Metodika floristického výzkumu Volba území Záleží na cíli výzkumu. Může to být např. katastr obce jiný administrativní celek (okres, kraj) chráněné území orografický celek jinak přírodně ohraničené území

Více

Tektonika zemských desek

Tektonika zemských desek Tektonika zemských desek Jak je možné, že v horách nacházíme zkamenělé mořské potvory? Kde se v Evropě vzaly fosílie indikující tropické klima? Jak vznikly globální disjunkce? Burgess Shale Charles Lyell:

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Přírodovědecká fakulta Vítězslav Straka Zhodnocení dosavadních průzkumných prací v oblasti ložiska uhlovodíků Uhřice Jih a jejich aplikace při posuzování využitelnosti ložiska

Více

Maturitní otázky do zeměpisu

Maturitní otázky do zeměpisu Maturitní otázky do zeměpisu 1. Geografie jako věda Předmět a objekt geografie a jeho vývoj v průběhu staletí. Postavení geografie v systému věd. Význam geografie pro život současného člověka. Uplatnění

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1475

Více

Prvohory. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.

Prvohory. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU. Prvohory pracovní list Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz Pracovní list představuje soubor osmi učebních úloh určených k procvičení učiva z neživé přírody konkrétně učiva

Více

Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod

Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod projekt NAZV QH82096 DOBA ŘEŠENÍ 2008 2012 RNDr. Pavel Novák Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. 5.6. 2014 Brno Projektový tým Výzkumný ústav meliorací

Více

Směrnice pro sestavení Základní geologické mapy České republiky 1 : 25 000

Směrnice pro sestavení Základní geologické mapy České republiky 1 : 25 000 Pavel Hanžl s kolektivem autorů Směrnice pro sestavení Základní geologické mapy České republiky 1 : 25 000 ISBN 978-80-7075-727-7 Česká geologická služba Směrnice pro sestavení Základní geologické mapy

Více

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi 1/5 3.2.04.1 Geologie věda o Zemi cíl vyjmenovat obory zabývající se výzkumem Země - objasnit jejich význam působení Geologie zabývá se studiem neživé přírody - studuje vztah neživé přírody k organismům

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 9. tř. ZŠ základní Přírodopis

Více

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika. Pohyby litosférických desek

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika. Pohyby litosférických desek Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika Pohyby litosférických desek Teorie litosferických desek = nová globální tektonika - opírá se o: světový riftový systém hlubokooceánské příkopy Wadatiovy-Beniofovy

Více

Geomorfologické mapování

Geomorfologické mapování Geomorfologické mapování Irena Smolová Geomorfologické mapování Cíl: geomorfologická analýza reliéfu s cílem zmapovat rozložení tvarů reliéfu, určit způsob jejich vzniku a stáří Využité metody: morfometrická

Více

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1 MECHANIKA HORNIN Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: matous.hilar@fsv.cvut.cz Mechanika hornin - přednáška 1 1 Doporučená literatura: Geomechanika Mechanika hornin, Pruška, ČVUT, 2002 Mechanika

Více

Průzkum složitých zlomových struktur na příkladu strážského zlomového pásma

Průzkum složitých zlomových struktur na příkladu strážského zlomového pásma Průzkum složitých zlomových struktur na příkladu strážského zlomového pásma Josef V. Datel 1), Otakar Pazdírek 2), Vladimír Ekert 2), Václav Mužík 2) 1)Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta,

Více

Geologická stavba a vývoj. Český masiv Karpaty

Geologická stavba a vývoj. Český masiv Karpaty Geologická stavba a vývoj Český masiv Karpaty Geologická pozice v rámci Evropy 2 odlišné typy zemské kůry: Z - stará, konsolidovaná kůra západoevropské platformy (fundament + platformní pokryv) Český masiv

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více