NEMOS Sokolov s.r.o. Slovenská 545, Sokolov

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NEMOS Sokolov s.r.o. Slovenská 545, 356 01 Sokolov"

Transkript

1 NEMOS Sokolov s.r.o.,transfuzní oddělení NEMOS Sokolov s.r.o. Slovenská 545, Sokolov Oddělení Primář Typ dokumentu Číslo dokumentu: LP-TOSO-02 Transfuzní oddělení MUDr. Zuzana Fialová Laboratorní příručka Název dokumentu: Laboratorní příručka Vypracoval: Datum: Podpis: MUDr. Zuzana Fialová. úsek.lab.petra Bischofová Schválil: Datum: Podpis: MUDr. Zuzana Fialová Počet kopií: Místo uložení originálu: Počet stran (příloh): 3+web a intranet vedoucí jištění jakosti 35 (3) Verze číslo: Změnové řízení: Garant: MUDr. Zuzana Fialová Rozdělovník: originál vedoucí jištění jakosti kopie vrchní sestra kopie odběrové středisko kopie úseková laborantka kopie přístupná na internetu a intranetu nemocnice Platnost od: Datum kontroly platnosti: Konec platnosti dne: Uloženo do archivu dne: Podpis: LP-TOSO-02 (verze 1/2011)

2 Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládáme Vám tuto laboratorní příručku, která má za úkol Vás informovat o struktuře a činnosti našeho oddělení se zaměřením na obor transfuzní lékařství. Laboratorní příručka je určena především zdravotnickým pracovníkům nemocnice v Sokolově a externím pracovištím v regionu. Popisuje nabízené služby, náplň práce jednotlivých úseků a dostupná vyšetření, která na našem oddělení provádíme. Doufáme, že Vám naše příručka poskytne veškeré potřebné informace a přispěje ke zkvalitnění vzájemné spolupráce. Primářka oddělení MUDr. Zuzana Fialová a pracovníci TO Sokolov Strana 2 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

3 Obsah laboratorní příručky Průvodní list...1 Předmluva...2 Obsah ) Informace o transfuzním oddělení 1a) Identifikace oddělení a důležité údaje...5 1b) Základní informace o oddělení...6 1c) Organizace oddělení, jeho členění d) Popis nabízených služeb ) Manuál pro odběry primárních vzorků 2a) Základní informace b) Požadavkové listy (žádanky) c) Požadavky na urgentní vyšetření d) Ústní požadavky na vyšetření e) Používaný odběrový systém f) Příprava pacienta před vyšetřením g) Identifikace pacienta na žádance a označení vzorku h) Odběr vzorku ch) Množství vzorku i) Nezbytné operace se vzorkem, stabilita vzorku j) Základní informace o bezpečnosti při práci se vzorky k) Informace o dopravě vzorků l) Informace o zajišťovaném svozu vzorků ) Preanalytické procesy v laboratoři 16 3 I) Analytická fáze 16 3 II) Postanalytická fáze 17 3a) Příjem žádanek a vzorků b) Kriteria pro přijetí primárních vzorků...17 Strana 3 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

4 3c) Důvody pro odmítnutí biolog.materiálu nebo žádanky 18 3d) Postupy při záměně pacienta.18 3e) Vyšetřování referenčními laboratořemi.19 3f) Skladování vzorků.19 4) Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří 4a) Informace o formách vydávání výsledků b) Typy nálezů a laboratorních zpráv a jejich popis c) Vydávání výsledků přímo pacientům a dalším osobám d) Hlášení výsledků v kritických intervalech 21 4e) Kritické výsledky f) Opakovaná a dodatečná vyšetření g) Změny již vydaných výsledků a nálezů h) Intervaly od dodání vzorků k vydání výsledků (odezva laboratoře) ch)Konzultační činnost laboratoře i)Způsob řešení stížností j) Zajištění potřeb laboratoří ) Laboratorní vyšetření poskytovaná laboratoří 5a) Seznam labor.vyšetření s kódy zdravot. pojišťovny b) Obecné principy jednotlivých vyšetření c) Stručný popis jednotlivých vyšetření ) Pokyny a instrukce 6a) Pokyny pro odběr žilní krve ) Zkratky ) Přílohy a) Vzor žádanky o laboratorní vyšetření 8b) Vzor žádanky o transfuzní přípravky 8c) Vzor hlášení potransfuzní reakce Strana 4 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

5 1. Informace o transfuzním oddělení 1a) Identifikace oddělení a důležité údaje Název organizace: NEMOS Sokolov s.r.o. Nemocnice v Sokolově Identifikace organizace: IČO: DIČ: CZ IČP : Typ organizace: společnost s ručením omezeným Adresa: Slovenská 545, Sokolov Název oddělení: Transfuzní oddělení Umístění: nemocnice v Sokolově, pavilon C 1. patro (laboratoř, výrobna) Odběrové středisko v Sokolově Jednoty 11 (mimo areál nemocnice) Primář oddělení: Vedoucí výroby: Vrchní sestra: Úseková laborantka: MUDr. Zuzana Fialová Hana Borecká Hana Borecká Petra Bischofová Kontakty: primář oddělení, vrchní sestra: ,zuzana.fialova@nemosok.cz hana.borecka@nemosok.cz laboratoř , úseková laborantka petra.bischofova@nemosok.cz evidence odběrového střediska v Sokolově: Strana 5 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

6 1b) Základní informace o oddělení Transfuzní oddělení je součástí laboratorního komplementu zdravotnického zařízení NEMOS Sokolov s.r.o., nemocnice v Sokolově. Své služby nabízíme i externím lékařům a samoplátcům. Provádíme komplexní imunohematologická vyšetření, testy kompatibility a vyšetření infekčních markerů. K dispozici máme krevní sklad s erytrocytárními transfuzními přípravky a plazmou pro klinické využití. Krevní sklad slouží především pro potřeby nemocnice v Sokolově. TO je držitelem povolení SÚKL k výrobě transfuzních přípravků a surovin z krve nebo jejích složek pro další výrobu. Pracoviště je vedeno v registru klinických laboratoří NASKL a je držitelem osvědčení Auditu I. V současné době se pracoviště připravuje na splnění podmínek Auditu II v systému NASKL dle normy ISO c) Organizace oddělení, jeho členění Transfuzní oddělení lze rozdělit na tyto části: odběrové středisko, výrobnu transfuzních přípravků, vyšetřovnu virových markerů, imunohematologickou laboratoř, krevní sklad a pomocné prostory. Personálně provoz transfuzního oddělení zajišťuje lékař, biochemik VŠ JOP, odběrové sestry, laborantky, SZP JOP - dokumentační pracovnice a pomocní zdravotničtí pracovníci. Strana 6 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

7 Odběrové středisko Odběry dárců krve probíhají od úterý do čtvrtka v odběrovém středisku situovaném pod areálem nemocnice v Sokolově. Dárci se registrují na evidenci mezi 6:30-9:00 a ihned dostanou potřebná potvrzení pro zaměstnavatele a pojišťovnu. Po zaevidování dárce odevzdá vzorek moči a jde se do jídelny občerstvit. Prvodárcům a opakovaným dárcům s předchozím nízkým KO je odebrán vzorek krve na předodběrové vyšetření krevního obrazu. Dárce vyčká na vyzvání lékařem a absolvuje zdravotní prohlídku a pohovor. Pokud je uschopněn k odběru, odchází do čekárny před odběrovým sálem zde si umyje paže a čeká na vyzvání odběrovou sestrou. Odběry provádí zkušený odborný personál. Po odběru dárce chvíli setrvá v čekárně, kde jej ošetří sanitárka a poté odchází do jídelny pro občerstvení. Odběru se účastní jeden lékař, tři odběrové sestry, zdravotní laborantka, dokumentační pracovnice a dvě pomocné zdravotnické pracovnice. Odebrané plné krve jsou průběžně ukládány do transportních boxů a odvezeny do zpracovatelské části TO v areálu nemocnice a to v 8,00 a v 9,15 hodin. Autotransfuze TO Sokolov umožňuje klientům darovat si tzv. autologní transfuzní přípravky před plánovanou operací. Tyto odběry jsou předem osobně anebo telefonicky objednávány. Odběry probíhají nejčastěji dva týdny a jeden týden před plánovaným zákrokem, nikdy ne více než 40 dní předem. Klient je poučen svým praktickým lékařem a při objednávce jsou mu poskytnuty další potřebné informace co si má k odběru přinést a jak odběr bude probíhat. Pokud je klient lékařem propuštěn, je mu odebráno 450 ml plné krve a zkumavky na vyšetření. Autotransfuze se nezpracovává, podává se vždy plná krev. Autologní transfuzní přípravky se nechávají v krevních skladě TO Sokolov v případě, že klientovi bude operace provedena v nemocnici v Sokolově. Bude-li klient operován Strana 7 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

8 v jiném zdravotnickém zařízení, jsou krevní přípravky posílány do jejich krevních skladů a to po kompletaci povinných vyšetření. Transport je zajišťován smluvním dopravcem. Laboratorní úsek Laboratorní úsek je tvořen imunohematologickou a virologickou laboratoří, veškerá ostatní potřebná vyšetření pro nás provádí OKBH nemocnice v Sokolově a mikrobiologické oddělení Karlovarské krajské nemocnice a.s., nemocnice v Karlových Varech. Provoz laboratoří je nepřetržitý a je zajišťován laborantkami a úsekovou laborantkou. 7:00 15:30 je standardní pracovní doba, poté slouží laborantky ÚPS ve všední dny 15:30 7:00 a o víkendech 7:00 až 7:00 následujícího dne. Ústavní pohotovostní službu zajišťuje jediná laborantka. V případě nejasností či konzultací je kontaktován lékař TO nebo úseková laborantka. Základní vyšetření krevního obrazu se provádějí přímo v odběrovém středisku krevní obraz s diferenciálním počtem leukocytů a trombocyty (KO + diff). Laboratoř je vybavena analyzátorem Nihon Kohden Celltac Alpha. Dále se v odběrovém středisku testují vzorky moče dárců a to na automatickém analyzátoru ARKAY. V imunohematologické laboratoři se provádí vyšetření prenatálního screeningu těhotných žen, dále provádíme u ostatních pacientů a klientů vyšetření krevních skupin, přítomnosti antierytrocytárních protilátek, vyšetření přímého a nepřímého antiglobulinového testu (PAT, NAT), vyšetření přítomnosti chladových protilátek, test kompatibility transfuzních přípravků (tzv. křížová zkouška),vyšetření novorozenců a vyšetření virových markerů (HIV1,2, HBV, HCV, syfilis). Většina imunohematologických vyšetření se provádí v gelovém systému firmy DiaMed, virologická vyšetření jsou prováděna na automatickém analyzátoru Liaison firmy DiaSorin metodou chemiluminiscenční imunoanalýzy. Strana 8 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

9 1d) Popis nabízených služeb Průběžně jsou zpracovávány požadavky na vyšetření krevních skupin, přímého a nepřímého antiglobulinového testu, screeningu antierytrocytárních protilátek a testů kompatibility transfuzních přípravků. Vyšetření chladových protilátek probíhá po předchozím objednání klienta, odběr vzorku pro vyšetření zajišťujeme sami či v laboratoři OKBH. Vyšetření virových markerů u těhotných žen, pacientů a samoplátců probíhá každé pondělí (v urgentních případech výjimečně v úterý). Vyšetření virových markerů dárců krve probíhá od středy do pátku. Statim Statimová vyšetření se na TO Sokolov provádějí neodkladně po celých 24 hodin denně. Příslušný laborant má na vyšetření určený maximální čas 30 minut na krevní skupinu a 60 minut na test kompatibility krevních přípravků a screening antierytrocytárních protilátek. V případě nestandardního výsledku screeningu protilátek nebo inkompatibility TP se doba potřebná k vyšetření úměrně prodlužuje. Klinická oddělení jsou vždy informována telefonicky o nestandardním výsledku vyšetření a dalším postupu. Sklad transfuzních přípravků Ve skladu transfuzních přípravků na TO Sokolov je dostatečná zásoba TP pro provoz všech oddělení nemocnice v Sokolově. V případě nedostatečného počtu skladovaných transfuzních přípravků je situace řešena nákupem z okolních transfuzních oddělení. Podání erytrocytárních TP Po převzetí žádanky a vzorku krve od pacienta je provedena zkouška kompatibility a dané kompatibilní TP jsou na TO rezervovány pro pacienta 72 hodin. Strana 9 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

10 V případě akutní potřeby rezervovaných TP pro jiného pacienta jsou obvolávána příslušná oddělení zda je možno daný TP uvolnit a podat jej jinému pacientovi. O vydání TP je žádáno z klinických oddělení telefonicky,tp vyzvedne sanitář vybavený transportním termoboxem. Výdej probíhá přes expedičního okénko, kdy je sanitáři předán TP, dodací list a výsledek imunohematologického vyšetření. Žádanka o vydání TP a druhý dodací list s podpisy vydávajícího laboranta a přebírajícího sanitáře jsou archivovány na TO. Podání plazmy Plazma pro klinické použití je skladována v mrazících boxech při minimální teplotě -25 C, tedy hluboce zmražená. Požadavky pro vydání plazmy jsou podávány písemně a oddělení samo rozhoduje o tom zda převezme plazmu již rozmraženou anebo si ji rozmrazí samo. Plazma se vydává pouze podle krevní skupiny pacienta, test kompatibility se neprovádí. V případě vitální indikace, STATIMu či neznámé krevní skupiny, se vydá plazma krevní skupiny AB. Plazma je vydána sanitáři, u expedičního okénka obdrží dodací list a případně i výsledek krevní skupiny pacienta. Originál žádanky o vydání ČZP a druhý dodací list s podpisy vydávajícího laboranta a přebírajícího sanitáře jsou archivovány na TO. Transport na oddělení je prováděn výhradně v transportních termoboxech. Trombocytární koncentráty Trombocytární koncentráty na TO Sokolov nevyrábíme ani neskladujeme do zásoby. Vždy je objednáváme jen na žádost oddělení pro konkrétního pacienta od externích dodavatelů podle aktuální situace. Žádanky o vydání trombocytárního koncentrátu jsou posílány příslušnému dodavateli poštou anebo spolu s řidičem. Trombocytární koncentráty jsou ihned po převzetí od řidiče uloženy do tromboagitátoru při okolní teplotě +20 až +24 C. Neprodleně je informováno příslušné oddělení tak, aby byl přípravek co nejdříve podán pacientovi. Strana 10 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

11 U expedičního okénka sanitář převezme trombocytární koncentrát a uloží jej do transportního termoboxu. Jeden dodací list obdrží sanitář a druhý dodací list s podpisy vydávajícího laboranta a přebírajícího sanitáře je archivován na TO. Vitální indikace Na žádost ošetřujícího lékaře lze u akutního stavu pacienta vydat TP z důvodu vitální indikace, v situacích spojených s ohrožením života tj. TP bez testu kompatibility. TP jsou objednávány telefonicky a je ihned poslán sanitář, který přinese potřebnou žádanku o transfuzní přípravky zřetelně označenou VITÁLNÍ INDIKACE. Tato skutečnost je zaznamenána na dodacím listu, test kompatibility není prováděn. STATIM Žádanky se vzorky označené jako STATIM jsou zpracovávány ihned mimo běžnou rutinní práci laboratoře, po provedení testu kompatibility a screeningu antierytrocytárních protilátek jsou příslušná oddělení vyzvána k vyzvednutí požadovaných TP. U expedičního okénka je sanitáři vydán TP, výsledek imunohematologického vyšetření a dodací list. Druhý dodací list je archivován na TO. Přeprava na oddělení je realizována v transportním termoboxu. Samoplátci Soukromé osoby si mohou za poplatek požádat o vyšetření krevní skupiny a o vyšetření virových markerů. Zájemce se musí dostavit v pracovní den mezi 7:00 až 15:00 na TO k odběru vzorku krve. Krevní skupina je mu vyšetřena metodou zkumavkové aglutinace a výsledky obdrží podle domluvy do 30 minut anebo si je vyzvedne následující pracovní den. Vyšetřování virových markerů probíhá podle aktuálního vyšetřovacího schématu, soukromé osoby obdrží výsledky nejpozději do týdne. Strana 11 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

12 2) Manuál pro odběry primárního vzorku 2a) Základní informace Veškerá vyšetření je nutno provádět pouze ze správně odebraných vzorků a na základě správně vyplněných žádanek. Za jakýchkoliv jiných podmínek může laboratoř vzorek odmítnout. 2b) Požadavkové listy (žádanky) Všechny typy žádanek používaných na TO jsou uvedeny v příloze, laboratoř přijímá od externích žadatelů i jiné typy žádanek, musí však obsahovat všechny požadované údaje. Žádanky jsou určeny pro vyšetření nebo dodání TP pro jednoho pacienta. Žádanku je nutné použít i pro vyšetření v režimu statim a vitální indikace. Na žádance musí být povinně a čitelně zapsány následující informace: - jméno, příjmení pacienta - rodné číslo pacienta nebo evidenční číslo pojištěnce (není-li pacient obyvatelem ČR a je zde pojištěn) nebo náhradní identifikace (neznámí pacienti, novorozenci) - kód zdravotní pojišťovny - základní diagnóza - datum a čas odběru - podpis a razítko žadatele se všemi náležitostmi (jméno lékaře, název zdravotnického zařízení vč. IČZ, označení pracoviště vč. IČP a odbornosti lékaře, telefonický kontakt) - jméno osoby, která provedla odběr a její podpis - vypsaná nebo zaškrtnutá požadovaná vyšetření - urgentnost analýzy vitální indikace, statim, rutina - v případě vyšetření novorozence identifikace matky Strana 12 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

13 Další údaje požadované u žádanek o TP a u prenatálních screeningů : - krevní skupina (je-li známa) - počet předchozích transfuzí - reakce po transfuzích u žen : počet porodů a potratů předchozí aplikace anti- D - dříve zjištěné antierytrocytární protilátky 2c) Požadavky na urgentní vyšetření Akutní vyšetření jsou prováděna u pacientů přijatých ve vážném zdravotním stavu anebo již hospitalizovaných při náhlém zhoršení zdravotního stavu. Statimové vzorky musí být neprodleně dodány s řádně vyplněnou žádankou pracovníkovi TO. Po přejímce materiálu jsou ihned provedena požadovaná vyšetření, vydány výsledky a příslušná oddělení jsou vyzvána k vyzvednutí výsledků a požadovaných TP. 2d) Ústní požadavky na vyšetření V případě potřeby lze telefonicky doobjednat další vyšetření u vzorku, který již byl do laboratoře dodán. Požadované testy budou ihned provedeny, ale výsledek bude vydán až po doručení řádně vyplněné žádanky na doobjednané vyšetření. 2e) Používaný odběrový systém Na našem oddělení používáme odběrový materiál firmy Sarstedt a Greiner, minimální objem vzorku činí 6 ml krve,vzorek může být odebrán do jakékoliv suché zkumavky nebo do zkumavek s EDTA, citrátem,cpda. Chladové aglutininy jsou odebírány do skleněných zkumavek. Strana 13 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

14 2f) Příprava pacienta před vyšetřením Odběry žilní krve se provádí v poloze v sedě nebo vleže ze žíly v loketní jamce. Dostává-li pacient infuze, je nutno provádět odběr z druhé paže. Odběry se provádí většinou nalačno, ale pacient nesmí trpět žízní. Před odběrem je vhodné vypít dostatek tekutin, není-li vyšetřována glykémie tak i slabě slazených. Pacient by měl den před odběrem vynechat tučná jídla a alkohol. Pokud je to možné, tak tři dny před odběrem vynechat i léky, pokud je vynechat nelze, je nutné je uvést na žádance. 2g) Identifikace pacienta na žádance a označení vzorku Všechny vzorky musí být řádně označené a žádanky správně vyplněné, jinak nemohou být provedena potřebná vyšetření. Laborantka při příjmu zkontroluje přijatý materiál a správnost vyplnění žádanky. Pokud není vše v pořádku, vzorek nepřevezme a případ zaznamená do sešitu neshod. Veškeré informace ze žádanky jsou zadány do počítačového programu pro transfuzní oddělení, vzorku je přiřazeno pořadové číslo a tímto číslem je i označena zkumavka. Zkumavka a žádanka je zároveň označena štítkem, který obsahuje čárový kód (lze z něj identifikovat rodné číslo, příp. náhradní identifikaci), jméno a příjmení pacienta, rodné číslo, krevní skupinu a zdrav. pojišťovnu. Je-li více vzorků od jednoho pacienta, jsou všechny označeny stejným čárovým kódem. 2h) Odběr krve Odběr žilní krve provádíme ráno nalačno, vsedě anebo vleže. Odběrová sestra posoudí kvalitu žil, vydezinfikuje místo vpichu a nechá oschnout, aby nedošlo ke kontaminaci vzorku. Po provedení venepunkce se postupně nasazují zkumavky nejprve zkumavky bez přísad a poté zkumavky s přísadami. Po naplnění zkumavek je nutné krev promíchat opakovaným otáčením zkumavky. Strana 14 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

15 Po odběru se místo vpichu i s jehlou zakryje sterilním mulovým tamponem a pomalu se vytáhne jehla. Poté se přelepí náplastí a pacient si místo vpichu tiskne přibližně dvě minuty. 2ch) Množství vzorku Kvalita a množství vzorku je důležitá pro výsledek vyšetření. Zkumavky musí být naplněny po rysku vyznačenou výrobcem. Nadbytek i nedostatek antikoagulačních činidel a jiných přísad způsobuje zkreslení výsledků vyšetření. 2i) Nezbytné operace se vzorkem, stabilita Za transport vzorků z klinických oddělení nemocnice v Sokolově odpovídá příslušný proškolený personál a jednotlivá oddělení si organizují transport sama. Laborantka ihned při přejímce zkontroluje přijatý materiál. Zkumavky s primárním vzorkem jsou do doby vyšetření skladovány tak,aby byly dodrženy podmínky preanalytické fáze dle typu požadovaného vyšetření. 2j) Základní informace k bezpečnosti při práci se vzorky Z hlediska osobní ochrany každého pracovníka je nutné každý vzorek považovat za potenciálně infekční. Proto nelze přijmout vzorky ani žádanky, které jsou potřísněné biologickým materiálem. Během transportu musí být vzorek v uzavřené zkumavce a umístěn tak, aby nedošlo k jeho kontaminaci anebo k rozlití. 2k) Informace k dopravě vzorků Vzorek musí být do laboratoře dopraven bez zbytečného odkladu, nejlépe do druhého dne. Materiál je zpracováván průběžně, nejdéle do jednoho týdne od odběru. Vzorky se po vyšetření uloží do určené lednice a jsou archivovány jeden týden. Strana 15 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

16 2l) Informace o zajišťovaném svozu vzorků Každý všední den je zajištěn svoz vzorků mezi nemocnicí v Sokolově, Karlových Varech a Ostrově a z ambulancí. Veškeré biologické materiály pro mikrobiologickou laboratoř v Karlových Varech předáváme na oddělení OKBH odkud si jej přebírá svozová služba. Za normálních podmínek probíhá svoz v 9:30 a ve 13:00. 3) Preanalytické procesy v laboratoři Stav pacienta, vlastní způsob odběru, doprava do laboratoře, skladování a další manipulace se vzorkem před provedením vlastního měření mohou výrazným způsobem ovlivnit výsledek a interpretaci testů. Tato etapa se nazývá preanalytická fáze. Preanalytická variabilita ovlivňuje výsledky vyšetření 1. před odběrem 2. při odběru 3. mezi odběrem a analýzou Neovlivnitelné zdroje preanalytické variability cirkadiánní rytmy,pohlaví,rasa,věk,gravidita. Ovlivnitelné zdroje preanalytické variability fyzická zátěž,dieta (strava,hladovění),stres,mechanické trauma. Preanalytická variabilita při odběru časování odběru,poloha při odběru,cvičení paží,hemolýza,antikoagulancia,kontaminace infuzí. Preanalytická variabilita mezi odběrem a anylýzou doba srážení (pozdní tvorba fibrinu u pouze částečně vysrážených vzorků),vliv antikoagulancií,vliv materiálu odběrové nádobky,vliv centrifugace (výše otáček a doba centrifugace),vliv hemolýzy. 3I) Analytická fáze Jedná se o pracovní postup, který se řídí zásadami správné laboratorní práce a je kontrolován externím a interním systémem kontroly kvality. Tyto systémy výrazně eliminují chyby analytického procesu. Strana 16 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

17 3II) Postanalytická fáze Jedná se o lékařskou kontrolu a interpretaci výsledku stanovení ve vztahu k fyziologickým hodnotám a příslušné diagnoze, k výsledku dalších vyšetření a ke klinickému obrazu pacienta. 3a) Příjem žádanek a vzorků Vzorky jsou na transfuzním oddělení přijímány nepřetržitě - v běžné pracovní době (7:00 15:00) na rutinní vyšetření a po 15:00 pouze na statimová vyšetření, kterým vždy předchází telefonická domluva. Pracovník klinického oddělení, který biologický materiál spolu se žádankou přinese, je povinen zazvonit a vyčkat na osobní předání laborantce TO. Ta ihned zkontroluje, zda vzorek odpovídá údajům na žádance a pokud tomu tak není, neprodleně kontaktuje klinické oddělení a žádá jej o opravu. 3b) Kriteria pro přijetí primárních vzorků Ke každému vzorku náleží řádně vyplněná žádanka dle typu požadovaného vyšetření. Na každém vzorku musí být nalepen štítek, který obsahuje jméno a příjmení pacienta, jeho rodné číslo a čitelný podpis odběrové sestry. Na žádance je uvedena identifikace pacienta (jméno, příjmení, rodné číslo, pojišťovna), diagnóza, předtransfuzní anamnéza, požadované vyšetření, počet požadovaných TP, jméno a podpis odběrové sestry, jméno a podpis lékaře, který vyšetření indikoval včetně razítka klinického oddělení (žadatele) a datum. Pokud některé z kritérií chybí anebo není dostatečně vypsáno, odmítneme vzorek i žádanku převzít a požadujeme od dotyčného klinického oddělení opravu. Transfuzní oddělení vede záznamy o neshodách při příjmu vzorků, kde příslušná laborantka zapíše datum neshody, žadatele, jméno pacienta, odebírající sestru, popis neshody a následná opatření. Strana 17 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

18 3c) Důvody pro odmítnutí biologického materiálu nebo žádanky Vždy odmítnout : - žádanka obsahuje požadavek na vyšetření, které TO neprovádí - je zásadním způsobem porušen nebo znehodnocen odebraný biologický materiál - neoznačenou nebo nedostatečně označenou zkumavku s biologickým materiálem - biologický materiál bez žádanky nebo žádanku bez biologického materiálu - nesouhlasí identifikace pacienta na vzorku s identifikací na žádance - chybí identifikace žadatele, ordinující lékař nebo odebírající sestra Odmítnout lze : - žádanku s biologickým materiálem, na nichž jsou nečitelné některé z hlavních identifikačních údajů o pacientovi, označení požadovaného vyšetření, základní údaje pro styk se ZP - žádanku nebo zkumavku znečištěnou biologickým materiálem - biologický materiál byl dodán v nesprávné odběrové nádobce pro požadovaný typ vyšetření Odmítnutí materiálu zaměstnanec TO vždy provádí s ohledem na urgentnost požadavku, jedinečnost biologického materiálu a zátěž pacienta při odběru. Pokud je některý z údajů ověřován nebo doplněn telefonicky (zejména externí žadatelé), na žádanku je zaznamenáno kdo s kým a kdy hovořil a jaký údaj byl doplněn. 3d) Postupy při záměně pacienta Prokáže-li se záměna pacienta, pracovník TO, který tuto záměnu zjistí, telefonicky upozorní personál odesílajícího oddělení na nemožnost provést požadované vyšetření, doporučí nový odběr s novou žádankou a doporučí důkladné vyšetření situace. Je Strana 18 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

19 informován vedoucí pracovník TO a primář příslušného oddělení vč. náměstka pro ošetřovatelskou a léčebnou péči a to formou záznamu o mimořádné události na příslušném formuláři nemocnice. 3e) Vyšetřování referenčními laboratořemi Referenční laboratoře využíváme pro vyšetření antierytrocytárních protilátek a konfirmaci virových markerů. Pokud nejsme schopni provést požadované vyšetření nebo zajistit kompatibilní TP, odesíláme vzorek pacienta spolu se žádankou na oddělení transfuzní stanice ÚHKT v Praze. Odeslání vzorku předchází vždy telefonická domluva. Kontaktní adresa : Ústav hematologie a krevní transfuze,transfuzní oddělení imunohematologie, U Nemocnice 1, Praha 2, ,tel U všech výsledků vyšetření virových markerů hodnocených jako nejasný výsledek anebo reaktivní výsledek posíláme vzorky ke konfirmačnímu vyšetření do příslušné Národní referenční laboratoře SZÚ v Praze Šrobárova 48,Praha 10, Kontakty : NRL pro AIDS, tel NRL pro dg. syfilis, tel NRL pro virové hepatitidy, tel f) Skladování vzorků Vzorky jsou skladovány po určenou dobu za podmínek, které zajišťují stabilitu vlastností vzorku a umožňují opakovaná vyšetření po vydání výsledku nebo dodatečná vyšetření. Strana 19 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

20 4) Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří 4a) Informace o formách vydávání výsledků Výsledky laboratorních vyšetření jsou odesílány po kompletaci a po uvolnění odpovědnou osobou. Výsledky se vydávají v papírové podobě vytištěné z programu pro TO. Externím žadatelům jsou výsledky zasílány poštou nebo svozovou službou. Po předchozí domluvě lze výsledek sdělit i telefonicky, následuje jeho zaslání v papírové podobě. Obecné zásady Výsledek lze předávat pouze ordinujícímu pracovišti. Není- li určeno jinak, lze dále výsledky sdělovat a nálezy předávat těm zdravotnickým pracovníkům, kteří se podíleli na ošetřování příslušného pacienta. Výsledky se nesdělují zaměstnavatelům pacientů a dalším nezdravotnickým orgánům a organizacím. Výsledky je oprávněn ohlásit pracovník na pracovním místě zdravotního laboranta, všeobecné sestry a všichni vysokoškolští pracovníci. 4b) Typy nálezů a laboratorních zpráv Laboratorní zprávy se vydávají ve formě výsledků z programu pro TO. Výsledky obsahují: - název zařízení a razítko laboratoře - číslo žádanky (automaticky přiřazené programem pro TO) - datum přijetí žádanky - jednoznačnou identifikaci pacienta včetně jeho krevní skupiny (od zadání do databáze se tiskne vždy) - zdravotní pojišťovnu a diagnózu pacienta - název oddělení požadujícího vyšetření Strana 20 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

21 - název požadovaného vyšetření a jeho výsledek - u testů kompatibility celé patnáctimístné číslo TP, jeho typ (EBR, ER, PK), krevní skupinu, výsledek testu kompatibility a jeho platnost (datum a čas do kdy lze TP vydat pacientovi) - jméno a podpis osoby, která vyšetření provedla a hodnotila 4c) Vydávání výsledků přímo pacientům a dalším osobám Výsledek může být vydán v tištěné podobě přímo někomu jinému než požadujícímu pracovišti pouze v těchto případech : - pacient samoplátce vyšetření si sám objednal. Pacient musí předložit průkaz pojištěnce ZP. - požadující lékař napsal na žádanku, že výsledek má být předán pacientovi nebo jeho zákonnému zástupci (rodiče). Opět musí být předložen průkaz pojištěnce ZP. 4d) Hlášení výsledků v kritických intervalech Výsledek vyšetření, který může být spojen s ohrožením základních životních funkcí nebo s nutností okamžitého lékařského zásahu, je sdělován požadujícímu subjektu v co nejkratším časovém intervalu od zjištění. Tyto výsledky se telefonují na klinická pracoviště bez ohledu na to, zda je vyšetření provedeno ve statimovém či rutinním režimu. Telefonující zaznamená do dokumentace datum a čas, kdy byl výsledek nahlášen a jméno osoby, které byl nahlášen. Výsledek je poté předán běžnou formou. Pozitivní - zkonfirmované výsledky jakéhokoliv virologického vyšetření ( HIV, HCV, HBsAg, syfilis) jsou sděleny příslušnému klientovi, jeho ošetřujícímu lékaři a protiepidemickému oddělení Krajské hygienické stanice v Karlových Varech. O problematických výsledcích vyšetření kompatibility transfuzních přípravků jsou příslušná oddělení neprodleně informována a je prodloužena doba vydání TP, případně je vyžádán nový vzorek k provedení nového testu kompatibility TP. Strana 21 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

22 4e) Kritické výsledky Podléhají telefonickému hlášení vzhledem k urgentnosti a závažnosti výsledku. Jedná se o následující výsledky : - pozitivní PAT u novorozence - pozitivní PAT u potransfuzní reakce - pozitivní NAT u předtransfuzního vyšetření v případě vzorku ve STATIM režimu či u VITÁLNÍ INDIKACE - nález antierytrocytárních protilátek samostatných nebo ve směsi s obtížným vyhledáváním kompatibilního erytrocytárního transfuzního přípravku - překročení referenční meze u infekčních markerů 4f) Opakovaná a dodatečná vyšetření Při imunohematologických vyšetření si u diskrepantních výsledků žádáme nový vzorek a vyšetření opakujeme. Není-li možné ani poté vydat výsledek (většinou u testů kompatibility nelze najít kompatibilní transfuzní přípravek), odesíláme nově odebrané vzorky pacienta do ÚHKT. Pokud je žádáno dodatečné vyšetření z původního vzorku, vyžádá si TO novou žádanku. U virologických vyšetření se reaktivní vzorky vyšetří opakovaně a v případě opakované reaktivity jsou vzorky odeslány ke konfirmaci do příslušné Národní referenční laboratoře SZÚ. 4g) Změny již vydaných výsledků a nálezů Již jednou zadané informace do programu pro transfuzní oddělení lze změnit z důvodu opravy identifikace pacienta anebo opravy výsledků. Identifikace pacienta (jméno, příjmení, RČ,...) se opravuje po předchozím ověření v jiné databázi, v dokladech pacienta anebo po telefonickém ohlášení např. změna příjmení u vdaných žen, změna zdravotní pojišťovny. Strana 22 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

23 Program umožňuje i změnu krevní skupiny zaznamenává kdo a kdy změnu provedl. K jednotlivým žádankám lze dopisovat komentáře. Původní zápis výsledku zůstává archivován v PC s poznámkou o změně. 4h) Intervaly od dodání vzorku k vydání výsledku (odezva laboratoře) Odezvou laboratoře se míní časový interval od převzetí biologického materiálu laboratoří do vydání výsledku. S přijatými vzorky se zachází dle požadavku indikujícího lékaře ve 3 režimech : 1) Vitální indikace Vitální indikací se rozumí ordinace laboratorních vyšetření v situaci spojené s ohrožením života, kdy výsledek vyšetření má bezprostřední vliv na přežití pacienta. Po telefonické domluvě lze pro pacienty v akutním stavu ihned vydat erytrocytární přípravek krevní skupiny 0 Rh negativní univerzální bez testu kompatibility. Na určení krevní skupiny je limit 10 minut. V případě vydání plazmy z vitální indikace je vydána plazma skupiny AB nejdříve 20 minut po telefonickém ohlášení požadavku. Proces rozmražení nelze urychlit. 2) Statim Vzorky označené jako STATIM jsou ihned po přijetí předřazeny před ostatní zpracovávané vzorky a časové limity pro jednotlivá vyšetření jsou: - určení krevní skupiny do 20 minut - test kompatibility do 60 minut - vyšetření izoserologie z GPO do 60 minut - určení krevní skupiny novorozence + PAT do 30 minut - přímý a nepřímý antiglobulinový test do 60 minut - identifikace protilátek do 60 minut Strana 23 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

24 3) Rutinní vyšetření všechny vzorky, které nejsou označeny jako vitální indikace ani jako STATIM, jsou průběžně zpracovávány. Některá vyšetření se provádějí jen jednou týdně. Časové limity pro rutinní vyšetření jsou následující: - vyšetření novorozence, izoserologie z GPO do 90 minut - přímý + nepřímý antiglobulinový test denně do 15:30 - vyšetření krevní skupiny denně do 15:30 (vzorky z nemocnice do 60 minut) - testy kompatibility se v rámci časových možností provádějí ihned, pokud je na žádance shodný datum přijetí vzorku a požadavku vydání TP, je test proveden do 90 minut - vyšetření chladových aglutininů nejlépe po předchozí domluvě v pondělí anebo v pátek do 3 hodin - identifikace protilátek od 90 minut do druhého dne, v případě nutnosti odeslání na ÚHKT i několik dní - těhotenská poradna 1x týdně v pátek - vyšetření virových markerů (mimo dárce krve) 1x týdně v pondělí Po dokončení testu kompatibility v jakémkoliv režimu jsou TP ihned k dispozici a klinické oddělení je telefonicky informováno. Veškeré TP jsou rezervovány pacientovi 72 hodin od provedení testu kompatibility. 4ch) Konzultační činnost laboratoře Upozornění a komentáře ke všem výsledkům, které by mohly mít vliv na jejich interpretaci anebo na posouzení vhodnosti podání transfuze, jsou na výsledky dopisovány a zvýrazněny. Závažné komentáře jsou poskytovány též telefonicky. Pro další komentáře je možné kontaktovat primáře transfuzního oddělení MUDr. Zuzanu Fialovou (3108), anebo přímo laboratoř TO (3109). TO Sokolov poskytuje konzultace a vyšetření problémových vzorků pro Nemocnici Ostrov a pracoviště SangLab Karlovy Vary. Strana 24 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

25 4i) Způsob řešení stížností Drobné připomínky k práci v laboratoři anebo v odběrovém středisku přijímá a okamžitě řeší jakýkoliv pracovník a poté informuje svého nadřízeného. Tento typ stížností se nezaznamenává. Jde-li o neoprávněnou stížnost, pracovník ji ústně předává úsekové laborantce, vrchní sestře anebo primáři TO. Závažnější stížnost, kterou lze okamžitě vyřešit, vyřeší kompetentní pracovník a ohlásí stížnost včetně jejího řešení vrchní sestře anebo primáři, o události je proveden zápis do příslušného formuláře. Velmi závažné stížnosti a stížnosti, které nelze vyřešit okamžitě, jsou přijímány pouze v písemné formě. Stěžovatel podá písemně stížnost na adresu sekretariátu nemocnice v Sokolově a ta je po zaevidování předána k řešení náměstkovi pro léčebnou preventivní péči. Náměstek LPP stížnost řeší s odpovědnými pracovníky a poté napíše zprávu o řešení stěžovateli. 4j) Zajištění potřeb pro odběr biologického materiálu Transfuzní oddělení nevydává klinickým oddělením ani ambulancím žádný spotřební materiál. Strana 25 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

26 5) Laboratorní vyšetření poskytovaná laboratoří 5a) Seznam laboratorních vyšetření s kódy zdravotní pojišťovny Kód ZP Název vyšetření Vyšetření krevní skupiny ABO Rh (D) statim Vyšetření krevní skupiny ABO Rh (D) v sérii Vyšetření krevní skupiny ABO Rh (D) u novorozence Vyšetření kompatibility transfuz.přípravku obsahujícího erytrocyty v sérii, sloupcová aglutinace Vyšetření kompatibility transfuz.přípravku obsahujícího erytrocyty - statim, sloupcová aglutinace Vyšetření jednoho erytrocytárního antigenu (kromě ABO Rh (D)) Vyšetření chladových aglutininů Přímý antiglobulinový test Screening antierytrocytárních protilátek statim, sloupcová aglutinace Screening antierytrocytárních protilátek v sérii, sloupcová aglutinace Screening protilátek systému AB0 v séru novorozence metodou LISS/NAT Doplnění screeningu antierytrocytárních protilátek statim, sloupcová aglutinace Doplnění screeningu antierytrocytárních protilátek v sérii, sloupcová aglutinace Titrace antierytrocytárních protilátek Identifikace antierytrocytárních protilátek sloupcová aglutinace Opis krevní skupiny Strana 26 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

27 82075 Stanovení protilátek IgG (nebo celkových) proti antigenům HB (hepatitidy B) pouze pro ZP 207 (OZP) vyš. HIV Stanovení protilátek proti antigenům virů hepatitid mimo HBV a HIV a protilátek třídy IgM proti HBV a HIV (ELISA) vyš. HCV Stanovení protilátek proti antigenům virů (mimo virů hepatitid, HIV, EBV), bakterií, prvoků (ELISA) vyš. syfilis Průkaz antigenu viru (mimo viry hepatitid), bakterie, parazita (ELISA) vyš. HIV Průkazy antigenů virů hepatitid (ELISA) vyš. HBV Strana 27 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

28 5b) Obecné principy jednotlivých vyšetření : Vyšetření prováděná zkumavkovou metodou Všechna vyšetření fungují na principech interakce příslušných diagnostik a vyšetřovaných erytrocytů nebo séra. Směs diagnostika a erytrocytů se ve zkumavce promíchá a poté zcentrifuguje. Podle vzniklé či nevzniklé aglutinace se vyhodnotí výsledek. Vyšetření prováděná na gelovém systému Gelový systém firmy DiaMed tvoří ID-karty se šesti mikrozkumavkami, které obsahují gel s různými séry (podle typu požadovaného vyšetření). Nad gel se nanese sérum nebo krvinky pacienta, karta se vloží do inkubátoru, do centrifugy a poté lze vyhodnotit výsledek podle toho zda vznikne anebo nevznikne na dně mikrozkumavky kompaktní sediment. Vyšetření krevního obrazu Krevní obraz dárců vyšetřujeme na hematologickém analyzátoru Celltac Alpha, který pracuje na principu impedančním, spektrofotometrickém a počítání histogramů. Vzorky jsou automaticky nasávány a vyhodnocovány. Vyšetření moči Moč dárců vyšetřujeme na poloautomatickém močovém analyzátoru Aution Mini pomocí testovacích proužků. Na proužcích jsou testovány následující parametry ph, bílkoviny, krev, urobilinogen, glukóza, nitrity a aceton. Výsledky jsou vyhodnoceny spektrofotometricky. Vyšetření virových markerů Vyšetření virových markerů provádíme na analyzátoru LIAISON, který pracuje na principu chemiluminiscenční imunoanalýzy (CLIA). Strana 28 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

29 5c) Stručný popis jednotlivých vyšetření : Vyšetření krevní skupiny stanovení antigenů a protilátek v systému AB0 Rh(D) zkumavkovou metodou, vč. podskupiny A1, A2 Vyšetření krevní skupiny u novorozence stanovení aglutinogenů 2 různými metodami (zkumavková metoda + metoda sloupcové aglutinace) Vyšetření kompatibility TP (= křížový pokus) ověření kompatibility transfundovaných erytrocytů se sérem příjemce metodou sloupcové aglutinace Vyšetření jednoho erytrocytárního antigenu (kromě AB0 Rh (D)) stanovení antigenů ostatních skupinových systémů (např. systém Kell, Lewis,...) Vyšetření chladových aglutininů průkaz protilátek schopných reagovat za chladu, vyšetřování probíhá za teploty +4 až + 20 st.c Přímý antiglobulinový test (= přímý Coombsův test) průkaz protilátek navázaných na erytrocyty Screening antierytrocytárních protilátek (= nepřímý Coombsův test) průkaz nepravidelných protilátek v séru metodou sloupcové aglutinace v LISS/NAT Doplnění screeningu - průkaz nepravidelných protilátek v séru metodou sloupcové aglutinace v enzymovém prostředí (bromelin) Titrace antierytrocytárních protilátek stanovení titru klinicky významných protilátek u těhotných žen Strana 29 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

30 Identifikace antierytrocytárních protilátek provádí se při pozitivitě screeningu protilátek za účelem zjištění jejich specifity a klinické významnosti metodou sloupcové aglutinace Screening protilátek v systému AB0 v séru novorozence vyšetření imunních protilátek anti-a, anti-b u novorozenců matek s krevní skupinou 0 Vyšetření virových markerů : hepatitida B = stanovujeme HbsAg hepatitida C = stanovujeme anti-hcv HIV = stanovujeme antigen p24 a anti-hiv1,2 syfilis = stanovujeme celkové protilátky proti Treponema pallidum pomocí treponemového testu 6) Pokyny a instrukce 6a) Pokyny pro odběr žilní krve Bezpečnostní hledisko - veškeré vzorky je nutné považovat za potenciálně infekční, proto je nutné zabránit jakékoliv kontaminaci pracovníka i okolí - s jehlou je nutné vždy manipulovat opatrně - při odběru problémových pacientů je potřeba zajistit dostupnost lékaře Vybavení odběrového pracoviště - ochranné rukavice - odběrové jehly a zkumavky - škrtidla - dezinfekční roztoky a spreje - sterilní mulové tampony a náplasti - stojánky na zkumavky - kontejner na ukládání použitých jehel Strana 30 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

31 Postup práce při odběru žilní krve 1) identifikace pacienta 2) příprava odběrového materiálu podle předložené žádanky a popsání všech zkumavek 3) seznámení pacienta se samotným odběrem a ověření, že pacient dodržel všechna potřebná omezení před odběrem 4) kontrola kvality odběrového systému 5) aplikace škrtidla, dezinfekce místa vpichu a po oschnutí vlastní venepunkce 6) po odběru se místo vpichu i s jehlou překryje mulovým tamponem a odstraní se jehla ze žíly 7) po zastavení krvácení se tampon přelepí náplastí a pacient je informován, že tampon musí nejméně 15 minut na paži ponechat 8) použité jehly se ihned zlikvidují jako infekční materiál do kontejneru k tomu určeného 9) na žádanky se zaznamená jméno odebírající osoby,datum a čas odběru, žádanky se vzorky se pošlou do laboratoře Chyby při odběru žilní krve a okolnosti ovlivňující kvalitu vzorku - pacient nebyl při odběru nalačno chylózní séra a plazmy - pacient nevysadil před odběrem léky - pacient dostal před odběrem infuzi - delší cestování nebo nadměrná fyzická zátěž - nevhodná doba odběru - použití nevhodných zkumavek - nedostatečné označení zkumavek - potřísnění zkumavek krví - vystavení zkumavek teplu anebo přímému slunečnímu záření Strana 31 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

32 7) Zkratky EBR ELISA ER GPO TO JOP KO KS NAT OKBH OS PAT PK SZÚ TP ÚHKT erytrocyty bez buffycoatu resuspendované imunoenzymatická metoda detekce antigenů erytrocyty resuspendované Gynekologicko - porodnické oddělení Transfuzní oddělení jiný odborný pracovník krevní obraz krevní skupina nepřímý antiglobulinový test Oddělení klinické biochemie a hematologie odběrové středisko přímý antiglobulinový test plná krev Státní zdravotní ústav transfuzní přípravek Ústav hematologie a krevní transfuze Strana 32 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

33 8) Přílohy 8a) Vzor žádanky o laboratorní vyšetření 8b) Vzor žádanky o transfuzní přípravky 8c) Vzor hlášení potransfuzní reakce Strana 33 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

34 NEMOS Sokolov s.r.o.,transfuzní oddělení NEMOS SOKOLOV s.r.o., Slovenská 545, Sokolov Transfúzní oddělení Pavilon C, 1. patro, tel. č.: IČP: Pacient (lze nalepit štítek): Zjistěny imunní protilátky? (jaké a kdy) : Matka novorozence Rodné číslo: Krevní skupina: Jméno: Lékař (žadatel) Razítko pracoviště a lékaře: ŽÁDANKA O LABORATORNÍ VYŠETŘENÍ Rodné číslo: (není-li, datum narození nebo náhradní identifikace) Příjmení, jméno, titul: Pojišťovna: Hlavní diagnóza: Vedlejší diagnózy: Předchozí transfúze: Potransfúzní reakce: Těhotenství:.... Porody:.... Potraty:.... Aplikace Anti-D imunoglobulinu (kdy) :.... Žádanka číslo (vyplní laboratoř) NEMOS SOKOLOV s.r.o Transfúzní oddělení tel. č.: IČP: VÝSLEDEK LABORATORNÍHO VYŠETŘENÍ Pacient (lze nalepit štítek): Rodné číslo: Příjmení, jméno, titul: Odeslat (kam, případně vyzvedne osobně): Krevní skupina: PAT: Novorozenec: Volné protilátky anti-a, anti-b: Infekční markery: Datum a podpis lékaře: HIV Ag - Ab : HCV Ag - Ab : Datum a čas odběru vzorku: Datum a čas přijetí do laboratoře: HBsAg : Odebral(a) - podpis: Požadovaná vyšetření : Imunohematologie krevní skupina AB0 Rh(D) přímý antiglobulinový (Coombsův) test screening nepravidelných protilátek volné imunní protilátky anti-a, anti-b stanovení titru protilátek chladové aglutininy (po telef. dohodě) Poznámky: HBsAg Syphilis Odebírající svým podpisem ručí za správnost odběru vzorku. Je-li pacientem novorozenec, prosíme vyplnit údaje o matce. Kontroloval(a) - podpis: rutina statim (pouze u imunohematologie) HIV Ag - Ab HCV Ab Infekční markery Syphilis : Razítko laboratoře: Vyšetření provedl(a): Garant : MUDr. Zuzana Fialová LP-TOSO-02 (verze 1/2011)

35 NEMOS SOKOLOV s.r.o., Slovenská 545, Sokolov Transfúzní oddělení Pavilon C, 1. patro, tel. č.: IČP: ŽÁDANKA O TRANSFÚZNÍ PŘÍPRAVKY NEMOS SOKOLOV s.r.o, Slovenská 545, Sokolov Transfúzní oddělení Pavilon C, 1. patro, tel. č.: IČP: ŽÁDANKA O TRANSFÚZNÍ PŘÍPRAVKY Pacient (lze nalepit štítek): Rodné číslo: (není-li, datum narození nebo náhradní identifikace) Příjmení, jméno, titul: Pojišťovna: Hlavní diagnóza: Vedlejší diagnózy: Krevní skupina (je-li známa) : Předchozí transfúze: Potransfúzní reakce: Porody: Potraty: Aplikace Anti-D imunoglobulinu (kdy): Zjistěny imunní protilátky? (jaké a kdy) : Oddělení (žadatel) Žádanka číslo (vyplní laboratoř) Razítko pracoviště a lékaře: Pacient (lze nalepit štítek): Rodné číslo: (není-li, datum narození nebo náhradní identifikace) Příjmení, jméno, titul: Pojišťovna: Hlavní diagnóza: Vedlejší diagnózy: Krevní skupina (je-li známa) : Předchozí transfúze: Potransfúzní reakce: Porody: Potraty: Aplikace Anti-D imunoglobulinu (kdy) : Zjistěny imunní protilátky? (jaké a kdy) : Oddělení (žadatel) Žádanka číslo (vyplní laboratoř) Razítko pracoviště a lékaře: Datum a podpis lékaře: Datum a čas odběru: Datum a podpis lékaře: Datum a čas odběru: Odebral(a): Odebral(a): Požadavek (zakroužkujte) Požadavek (zakroužkujte) Sériové vyšetření TP Počet TU Sériové vyšetření TP Počet TU STATIM Erytrocyty STATIM Erytrocyty Vitální indikace Plazma Vitální indikace Plazma (krev O Rh neg bez zkoušky kompatibility) Trombocyty (krev O Rh neg bez zkoušky kompatibility) Trombocyty Datum a čas přijetí vzorku do laboratoře: Kontroloval - podpis: Na den: hodinu: Požadovaný vzorek - 6 ml srážlivé žilní krve nebo krve odebrané do citrátu, EDTA, CPD-A Datum a čas přijetí vzorku do laboratoře: Kontroloval - podpis: Na den: hodinu: Požadovaný vzorek - 6 ml srážlivé žilní krve nebo krve odebrané do citrátu, EDTA, CPD-A Strana 35 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

36 NEMOS Sokolov s.r.o.,transfuzní oddělení Zpráva o klinické reakci po transfuzi Vyplní lékař, který prováděl transfuzi, a to neprodleně po vyslovení podezření na potransfuzní reakci. Zpět na transfuzní oddělení, které vydalo transfuzní přípravek, je nutno zaslat vak se zbytkem transfuzního přípravku včetně setu (v případě podání více TP ihned po sobě nutno zaslat všechny vaky), 1 zkumavku krve pacienta odebranou po reakci pro potřeby kontrolního vyšetření a tuto vyplněnou zprávu. Jméno a příjmení pacienta :. Rodné číslo : ZP : Dg :.. Název klinického oddělení :.. Indikace k transfuzi a předtransfuzní anamnéza : Výsledky předtransfuzních vyšetření :... (teplota, TK, pulz) Identifikace transfuzního přípravku typ a číslo :... Datum a čas počátku aplikace transfuzního přípravku :.... Množství podaného transfuzního přípravku a doba trvání aplikace : Klinický obraz potransfuzní reakce (popis příznaků, po jaké době se projevily, doba jejich trvání, použitá terapie) : Datum : Razítko oddělení : Razítko a podpis lékaře odpovědného za provedení transfuze : LP-TOSO-02 (verze 1/2011)

37 Vyšetření Výsledky kontrolního imunohematologického vyšetření (AB0 Rh(D) u dárce a příjemce (původní a nový vzorek), test kompatibility s původním a novým vzorkem, NAT + PAT s původním a novým vzorkem provádí transfuzní oddělení : Datum : Vyšetření provedl : Mikrobiologické vyšetření transfuzního přípravku : Další vyšetření :.... Zhodnocení : Podpis lékaře TO : Datum : Razítko TO: Strana 37 (celkem 35) LP-TOSO-02 (Verze 1/2011)

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a Strana 1 z 14 Identifikace, důležité údaje Název zařízení Oblastní nemocnice Kladno, a.s., Nemocnice SČK, Vančurova 1548, Kladno Identifikační údaje IČO 27256537 DIČ

Více

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská Organizace transfuzní služby I.Sulovská Transfuzní oddělení Výroba transfuzních přípravků (TP) řízena zákony, vyhláškami a metodickými pokyny 2 druhy TO: výrobci TP odběrová střediska Výrobci TP mají uděleno

Více

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku.

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Katalog laboratorních vyšetření změna č. 2, platnost od 01.10.2016 Krevní skupina A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Rutina: do 72 hodin Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř TO

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř TO LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Transfuzní oddělení Laboratoř TO Účinnost od 25.01.2016 Verze č. 9 Tímto předpisem se ruší Verze č. 8, platnost od 2. 2. 2015 Odborný garant Zpracoval Přezkoumal Schválil Jméno a příjmení,

Více

Laboratorní manuál Transfuzního oddělení FNOL

Laboratorní manuál Transfuzního oddělení FNOL Příloha č. 2 LM/TO-01-2 Katalog laboratorních vyšetření Krevní skupina Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO (pouze jako součást předtransfuzní vyšetření - screening protilátek + test slučitelnosti

Více

Interpretace dle návodu k diagnostiku.

Interpretace dle návodu k diagnostiku. Katalog laboratorních vyšetření Krevní skupina Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO (pouze jako součást předtransfuzní vyšetření - screening protilátek + test slučitelnosti v režimu STATIM).

Více

Laboratorní manuál Transfuzního oddělení FNOL

Laboratorní manuál Transfuzního oddělení FNOL Katalog laboratorních vyšetření Příloha č. 2 LM/TO-01-2 Krevní skupina Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku do TO. Dodat do laboratoře co nejdříve, v rámci FNOL nejpozději do 12 hodin od Screening

Více

Seznam změn a revizí řízeného dokumentu. Str. 4, 2.2.3. Vybavení laboratoře, str. 12, 5.4. Intervaly od dodání vzorku str. 13, časová dostupnost

Seznam změn a revizí řízeného dokumentu. Str. 4, 2.2.3. Vybavení laboratoře, str. 12, 5.4. Intervaly od dodání vzorku str. 13, časová dostupnost LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATOŘ PREVENCE VIROVÝCH NÁKAZ Zpracovatel: RNDr. Eva Hamšíková Podpis: Přezkoumal a schválil: RNDr. Eva Hamšíková Podpis: Garant dokumentu: Lucie Jiroušková Podpis: Platnost od:

Více

Lenka Řehořová Renata Procházková Krajská nemocnice Liberec a.s. 27. 11. 2013 Praha

Lenka Řehořová Renata Procházková Krajská nemocnice Liberec a.s. 27. 11. 2013 Praha Lenka Řehořová Renata Procházková Krajská nemocnice Liberec a.s. 7 STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ DEN 7. STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ DEN 27. 11. 2013 Praha Automatizace v laboratoři standardizace vyšetření a snížení

Více

Laboratorní příručka. Oddělení Patologické anatomie. Nemocnice s poliklinikou. Nový Jičín 1.11.2011. Verze 01

Laboratorní příručka. Oddělení Patologické anatomie. Nemocnice s poliklinikou. Nový Jičín 1.11.2011. Verze 01 Laboratorní příručka Oddělení Patologické anatomie Nemocnice s poliklinikou Nový Jičín 1.11.2011 Verze 01 1 A. Úvod A-1 Předmluva Vážené kolegyně, vážení kolegové, Předkládáme Vám nabídku našich služeb,

Více

STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard. Transport biologického materiálu a transfuzních přípravků

STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard. Transport biologického materiálu a transfuzních přípravků STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard Skupina, o kterou se pečuje: Kompetence pro realizaci: Místo použití: Pacient nemocnice Všeobecná, dětská, praktická sestra,

Více

Laboratorní příručka Transfúzní oddělení Karlovy Vary

Laboratorní příručka Transfúzní oddělení Karlovy Vary Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 19, 36066 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Označení dokumentu: LP/TOKV/č.05/2013 Počet stran: 28 Počet příloh: 1 Verze: 3 Platnost od: 30.7.2013 Laboratorní příručka

Více

Transfuzní oddělení Nemocnice v Karlových Varech Vítězná 10, 360 01 Karlovy Vary Identifikace ZTS C2075 Odběrové středisko Cheb

Transfuzní oddělení Nemocnice v Karlových Varech Vítězná 10, 360 01 Karlovy Vary Identifikace ZTS C2075 Odběrové středisko Cheb Zpracoval: Připomínkoval: Schválil: Odborný garant: Dokumentace SMK MUDr. Miloslava Janoušková Mgr.Kateřina Mecelová Prim. MUDr. Eva Nováková Prim. MUDr. Eva Nováková Forma dokumentu: Typ dokumentace:

Více

Co přinesla automatizace v pacientských laboratořích TO. Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc

Co přinesla automatizace v pacientských laboratořích TO. Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Co přinesla automatizace v pacientských laboratořích TO FNOL Vodičková M., Holusková I., Sláviková M., Galuszková D Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Střešovické transfuzní dny 27.11.2013

Více

Systém řízení kvality, SVP a výroba TP

Systém řízení kvality, SVP a výroba TP Systém řízení kvality, SVP a výroba TP Pacasová R. Transfuzní a tkáňové oddělení FN Brno LF MU bakalářské studium Zdravotní laborant, 2015 Legislativa ZTS - EU Výrobu transfuzních přípravků v Evropě (EU)

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATOŘ PREVENCE VIROVÝCH NÁKAZ. Seznam změn a revizí řízeného dokumentu. LPVN_LP_15_01 verze: A1.

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATOŘ PREVENCE VIROVÝCH NÁKAZ. Seznam změn a revizí řízeného dokumentu. LPVN_LP_15_01 verze: A1. LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATOŘ PREVENCE VIROVÝCH NÁKAZ Zpracovatel: RNDr. Eva Hamšíková Podpis: Přezkoumal a schválil: RNDr. Eva Hamšíková Podpis: Garant dokumentu: Ivana Marešová Podpis: Platnost od:

Více

List provedených změn

List provedených změn List provedených změn Číslo změny Číslo článku Stručné zdůvodnění Datum Podpis (odstavce) obsahu změny účinnosti odpovědné osoby 2/ 39 A Úvod A 01 Úvodní slovo Laboratorní příručka Transfuzního oddělení

Více

Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení

Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Fakultní transfuzní oddělení U Nemocnice 499/2, 128 08 Praha 2 K Interně 640, 156 00 Praha 5 http://www.vfn.cz http://intranet.vfn.cz Strana 1 z 18 Laboratorní příručka

Více

Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení

Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení Strana 1 (celkem 14) Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení Tento dokument je duševním vlastnictvím Fakultního transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice

Více

Laboratorní automatizace v transfuzní službě

Laboratorní automatizace v transfuzní službě Laboratorní automatizace v transfuzní službě MUDr. Renata Procházková, PhD. Transfuzní oddělení, KNL, a.s. Fakulta zdravotnických studií, Technická univerzita v Liberci Úvod Rozvoj analyzátorů a laboratorních

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 0 0 5 3 4 2 4 2 IČZ smluvního ZZ 8 6 1 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 T 8 6 N 0 0 2 Název IČO mocnice Třinec, příspěvková organizace PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.10.10 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka TRANSFUZNÍ ODDĚLENÍ FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY L a b o r a t o r n í příručka L P _ 86700_01 - rev.00 Laboratorní příručka Úroveň dokumentu: III Datum vydání: 2.5.2013 Datum účinnosti: 2.5.2013

Více

Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení

Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení Strana 1 (celkem 15) Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení Tento dokument je duševním vlastnictvím Fakultního transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice

Více

Fakultní nemocnice Olomouc Laboratoře Transfuzního oddělení. Laboratorní manuál LABORATORNÍ MANUÁL

Fakultní nemocnice Olomouc Laboratoře Transfuzního oddělení. Laboratorní manuál LABORATORNÍ MANUÁL LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoří Transfuzního oddělení. Olomouc 2009 Obsah: 1. ÚVOD... 2 2. Definice a zkratky... 2 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE O Laboratořích TRANSFuZNÍHO ODDĚLENÍ... 3 3.1.

Více

Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 1190/19, Karlovy Vary, IČO:

Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 1190/19, Karlovy Vary, IČO: A- Úvod A-1 Předmluva Vážené kolegyně, vážení kolegové, laboratorní příručka, která se Vám dostává do rukou, je určena pro lepší a rychlejší orientaci v nabídce laboratorních testů prováděných v laboratořích

Více

Název IČO Oblastní nemocnice Trutnov, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Oblastní nemocnice Trutnov, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 6 0 0 0 2 3 7 IČZ smluvního ZZ 6 9 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 H 6 9 N 0 0 1 Název IČO Oblastní nemocnice Trutnov, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Laboratorní příručka HTO. Nemocnice ve Frýdku Místku, p.o.

Laboratorní příručka HTO. Nemocnice ve Frýdku Místku, p.o. Hematologicko-transfuzní oddělení Laboratorní příručka HTO Nemocnice ve Frýdku Místku, p.o. Strana 1/ 28 Výtisk č. Verze č.8 Laboratorní příručka HTO Nemocnice ve Frýdku Místku, p.o. Zpracoval: Dne: Schválil:

Více

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost dnost MUDr. Miroslav Verner Nemocnice České Budějovice a.s. Centrální laboratoře České Budějovice 30.9.2009, e-medica Problémy tradičních dominantně děděných

Více

Laboratorní příručka. Hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku,p.o.

Laboratorní příručka. Hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku,p.o. Laboratorní příručka Hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku,p.o. LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Hematologicko-transfuzního odd. Nemocnice ve Frýdku-Místku, p.o. A ÚVOD A -1 PŘEDMLUVA Vážené

Více

Mgr. Dagmar Chátalova

Mgr. Dagmar Chátalova Mgr. Dagmar Chátalova Transfuze - převod lidské krve nebo krevních přípravků od jednoho člověka ( dárce ) do krevního oběhu druhého člověka ( příjemce ) Indikace při ztrátě krve úraz, operace,těžký porod,

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř TO

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř TO LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Laboratoř TO Účinnost od 01.12.2018 Verze č. 12 Tímto předpisem se ruší Verze č. 11, platná od 20.03.2017 Odborný garant Jméno a příjmení, funkce Datum Podpis Mgr. Kamila Trávníčková

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka TRANSFUZNÍ ODDĚLENÍ FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY L a b o r a t o r n í příručka L P _ 86700_01 - rev.01 Laboratorní příručka Úroveň dokumentu: III Datum vydání: 15.4.2011 Datum účinnosti: 15.4.2011

Více

LP/OSCH/č.05.1/2013 Laboratorní příručka odběrové středisko Cheb

LP/OSCH/č.05.1/2013 Laboratorní příručka odběrové středisko Cheb Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 19, 360 66 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Označení dokumentu: LP/OSCH/č.05/2013 Počet stran: 24 Počet příloh: 0 Verze: 3 Platnost od: 1.2.2013 LP/OSCH/č.05.1/2013

Více

E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří

E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří E 1 Hlášení výsledků v kritických intervalech Každý výsledek ležící v kritických intervalech se zopakuje a poté neprodleně nahlásí ošetřujícímu lékaři bez

Více

Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým

Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým oddělením a laboratoří Sedlák T., Plačková M., Stýborová I., Bunešová M. ÚKBP UK 2. LF a FN Motol, Praha 30. 5. 1. 6. 2010 BIOLAB 2010 Hradec Králové Spolehlivý

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA TO FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA TO FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Směrnice 8/009/06 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA TO FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Účinnost od: 1.5.2015 Revize: 1x za rok Rozsah působnosti: Všechna ZOK FN Plzeň Po vytištění

Více

Nemocnice ve Frýdku-Místku, p.o.

Nemocnice ve Frýdku-Místku, p.o. Hematologicko-transfuzní oddělení Laboratorní příručka HTO Nemocnice ve Frýdku Místku, p.o. Strana 1/ 30 Výtisk č. Verze č. 9 Laboratorní příručka HTO Nemocnice ve Frýdku-Místku, p.o. Schválil: Prim. MUDr.

Více

Trombocytové přípravky v náhradních roztocích

Trombocytové přípravky v náhradních roztocích Trombocytové transfuzní přípravky v náhradních roztocích - zkušenosti TO KNL, a.s. Maříková Š., Řehořová L., Procházková R. Transfuzní oddělení, Krajská nemocnice Liberec, a.s. 6. STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ

Více

Jsou komplikovanější anti-hfa protilátky nebo akce úředníků?

Jsou komplikovanější anti-hfa protilátky nebo akce úředníků? Jsou komplikovanější anti-hfa protilátky nebo akce úředníků? 11. Střešovický transfuzní den KLINICKÉ A IMUNOHEMATOLOGICKÉ KASUISTIKY 29. listopadu 2017 M. Králová, ÚHKT Praha M. Kučeráková, FNsP Žilina

Více

Laboratorní příručka. Hematologicko-transfúzního oddělení. Oblastní nemocnice Kladno

Laboratorní příručka. Hematologicko-transfúzního oddělení. Oblastní nemocnice Kladno Vančurova 1548, 272 59 Kladno Tel.: 312 606 111 IČO 27256537 Hematologicko-transfúzní oddělení Laboratorní příručka Hematologicko-transfúzního oddělení Oblastní nemocnice Kladno Laboratorní příručka LP

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech:

Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech: Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech: Prázdné tabulky (vzory) z vyhlášky 143/2008 Sb. jsou k dispozici na webových stránkách SÚKLu: http://www.sukl.cz/zdravotnicka-zarizeni/formulare

Více

Karlovarská krajská nemocnice a.s.,bezručova 1190/ Karlovy Vary, IČO:

Karlovarská krajská nemocnice a.s.,bezručova 1190/ Karlovy Vary, IČO: Zpracoval: Připomínkoval: Schválil: Odborný garant: Dokumentace SMK MUDr. Miloslava Janoušková Mgr.Kateřina Mecelová Prim. MUDr. Eva Nováková Prim. MUDr. Eva Nováková Forma dokumentu: Typ dokumentace:

Více

Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii

Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii Hana Lejdarová TTO FN Brno XXIV. Kongres ČSARIM, 7. 9.9.2017, Brno Proč? Nestačí údaje na žádance? Máme na konzultaci

Více

Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha VÚSL laboratorní úsek část toxikologická. Laboratorní příručka TL VÚSL

Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha VÚSL laboratorní úsek část toxikologická. Laboratorní příručka TL VÚSL TL VÚSL Ev. č.: 39 / 37 / 99 / 2016 - ÚVN Platnost od: 26.01.2016 Vypracoval: Bc. Radka Katsarosová dne: 26.01.2016 podpis: Posoudil: Ing. Ivana Černá dne: 26.01.2016 podpis: Schválil: primář plk. MUDr.

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 0 0 8 4 3 9 8 9 IČZ smluvního ZZ 9 1 0 0 9 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 9 1 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Ostrava PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.11.11 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

ŘÍZENÁ DOKUMENTACE Směrnice

ŘÍZENÁ DOKUMENTACE Směrnice verze B Účinnost dokumentu od: 17.09.2013 ŘÍZENÁ DOKUMENTACE Směrnice NCB_TRS_SME_12_002 Verze dokumentu: B Zpracoval (i) Laboratorní příručka Typ dokumentu: Systémový Mgr. Olga Kopřivová Řízená kopie

Více

Polní transfuzní pracoviště. Tatjana Markovina, Miloš Bohoněk

Polní transfuzní pracoviště. Tatjana Markovina, Miloš Bohoněk Automatizace v laboratoři polní nemocnice Polní transfuzní pracoviště Tatjana Markovina, Miloš Bohoněk 27.11.2013 2013 Polní transfuzní pracoviště - PTP Je určeno ke skladování transfuzních přípravků nativních

Více

Laboratorní příručka Patologického oddělení

Laboratorní příručka Patologického oddělení Typ dokumentu: Laboratorní příručka Číslo dokumentu: LP Oblast využití: Patologické oddělení Platnost od: 1.10. 2013 Verze č.: 1 Interval revizí: 1 rok Název dokumentu Laboratorní příručka Patologického

Více

Přezkoumal a schválil: Doc. MUDr. Zdenka Gašová, CSc. Verze Obsah změny / revize Podpis garanta

Přezkoumal a schválil: Doc. MUDr. Zdenka Gašová, CSc. Verze Obsah změny / revize Podpis garanta Zpracovatel: RNDr. Ida Vaňková Podpis: Přezkoumal a schválil: Doc. MUDr. Zdenka Gašová, CSc. Podpis: Garant dokumentu: RNDr. Ida Vaňková Podpis: Platnost od: 1. 7. 2015 Uvolněno pro systém: Výtisk č: 2

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 0 0 0 6 4 2 1 1 IČZ smluvního ZZ 0 8 0 0 6 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 8 N 0 0 6 Název IČO PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE Platnost

Více

1.Nevycházející zkouška kompatibility 2.Pozitivní screening antierys.protilátek 3.Nevycházející vyšetření krevní skupimy Coombs přímý - pozitivní -

1.Nevycházející zkouška kompatibility 2.Pozitivní screening antierys.protilátek 3.Nevycházející vyšetření krevní skupimy Coombs přímý - pozitivní - Hlášení výsledků v kritických intervalech Jeli nalezena významně patologická hodnota výsledku vyšetření, bez návaznosti na výsledky předchozích vyšetření konkrétního pacienta, je tento výsledek neprodleně

Více

Výtisk č: 2 Počet stran: 11. Verze: A1 Přijato do evidence: Schválení revize A1 Beze změn Ida Vaňková

Výtisk č: 2 Počet stran: 11. Verze: A1 Přijato do evidence: Schválení revize A1 Beze změn Ida Vaňková LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Zpracovatel: RNDr. Ida Vaňková Podpis: Přezkoumal a schválil: Doc. MUDr. Zdenka Gašová, CSc. Podpis: Garant dokumentu: RNDr. Ida Vaňková Podpis: Platnost od: 1. 7. 2015 Uvolněno pro

Více

Odborná směrnice LABORATORNÍ PŘÍRUČKA A PŘÍRUČKA KREVNÍ BANKY

Odborná směrnice LABORATORNÍ PŘÍRUČKA A PŘÍRUČKA KREVNÍ BANKY strana 1 z 35 Název: LABORATORNÍ PŘÍRUČKA A PŘÍRUČKA KREVNÍ BANKY Platnost od: 1. 4. 2016 Platnost do: odvolání Nahrazuje: / verze 4 Změny: Distribuce a uložení dokumentu: upřesněny elektronické žádanky

Více

Název IČO Klatovská nemocnice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Klatovská nemocnice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 6 3 6 0 5 2 7 IČZ smluvního ZZ 4 3 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 P 4 3 N 0 0 2 Název IČO Klatovská nemocnice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Biochemická laboratoř

Biochemická laboratoř Biochemická laboratoř školní rok 2013/14 Ing. Jarmila Krotká 3. LF UK, Klinická biochemie, bakalářské studium Hlavní úkol biochemické laboratoře Na základě požadavku lékaře vydat co nejdříve správný výsledek

Více

Resortní bezpečnostní cíle

Resortní bezpečnostní cíle Strana 1 z 5 V EU je u 8-12% hospitalizovaných pacientů způsobena újma během poskytování zdravotní péče. Nejčastěji se jedná o pochybení, která se týkají podávání léčivých přípravků, přenosu nemocničních

Více

ŘÍZENÁ DOKUMENTACE Směrnice

ŘÍZENÁ DOKUMENTACE Směrnice verze E Účinnost dokumentu od: 13.04.2015 ŘÍZENÁ DOKUMENTACE Směrnice NCB_TRS_SME_12_002 Verze dokumentu: E Zpracoval (i) Laboratorní příručka Typ dokumentu: Systémový Mgr. Olga Kopřivová Řízená kopie

Více

Roční výkaz o činnosti ZZ A (MZ) 1-01

Roční výkaz o činnosti ZZ A (MZ) 1-01 Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 177/10 ze dne 20.10.2009 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2010. Vyplněný výkaz laskavě předložte pracovišti státní

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 0 0 5 3 4 1 8 8 IČZ smluvního ZZ 8 6 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 8 6 N 0 0 1 Název IČO mocnice ve Frýdku-Místku, p.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.11.11 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A

Více

Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015

Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015 Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015 Rychlost odezvy statimových vyšetření Celkový počet Statim vyšetření Statim vyšetření % Průměrná doba odezvy (min) bakteriologie Ag/toxin Clostridium

Více

EUC Klinika Zlín a.s. Oddělení klinické biochemie a hematologie LP_02 Příloha č.1 Kritické meze a podmínky pro nátěr KO

EUC Klinika Zlín a.s. Oddělení klinické biochemie a hematologie LP_02 Příloha č.1 Kritické meze a podmínky pro nátěr KO 1 / 5 Změna ze dne: Verze 1 Výtisk 3 Počet příloh ----------- Zpracoval Mgr. Petra Seitlová Dne 25.1.2019 Platnost od MUDr. Jiří Sýkora Dne 28.1.2019 Přezkoumal MUDr. Jiří Siuda Dne 28.1.2019 Schválil

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 4 7 8 1 3 7 5 0 IČZ smluvního ZZ 9 0 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 T 9 0 N 0 0 1 Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.10.10 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 7 8 1 3 7 5 0 IČZ smluvního ZZ 9 0 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 T 9 0 N 0 0 1 Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s.

Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s. strana : 1 z 20 Název dokumentu Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s. Tento dokument je duchovním majetkem Centra klinických laboratoří Oblastní nemocnice Jičín a.s. Podléhá všem náležitostem, které se

Více

Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o.

Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o. CHIRONAX INVEST, s.r.o. NESTÁTNÍ ZDRAVOTNICKÉ ZAŘÍZENÍ Řezáčova 1 624 00 Brno Směrnice 47/012 Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o. Obsah 1. Úvod...2 1.1. Základní pojmy...2 1.2. Použité

Více

Hematologická vyšetření krve. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Hematologická vyšetření krve. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Hematologická vyšetření krve Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Hrušková Jindřiška duben 2009 Hematologická vyšetření Provádí je hematologicko-transfúzní

Více

Název IČO Masarykova Nemocnice PRIVAMED s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Masarykova Nemocnice PRIVAMED s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 5 2 1 2 1 4 6 IČZ smluvního ZZ 3 1 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 6 3 1 N 0 0 1 Název IČO Masarykova mocnice PRIVAMED s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA TO FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA TO FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Směrnice 8/009/08 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA TO FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Účinnost od: 1.11.2017 Revize: 1x za rok Rozsah působnosti: Všechna ZOK FN Plzeň Po vytištění

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA strana : 1 z 13 Název dokumentu LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Abstrakt Laboratorní příručka obsahuje základní údaje o laboratoři, pokyny k odběru vzorků, seznam jednotlivých vyšetření, referenční hodnoty, informace

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATORNÍ PŘÍRUČKA MDgK- plus spol. s r.o. Vydání č. 1 schválila dne: 21.12. 2011 MUDr. Jarmila Klusáková, PhD, Datum platnosti: 22.12. 2012 Stránka 1 z 8 OBSAH: 1. ÚVOD....3 2. INFORMACE O LABORATOŘI

Více

Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s.

Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s. strana : 1 z 20 Název dokumentu Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s. Tento dokument je duchovním majetkem Centra klinických laboratoří Oblastní nemocnice Jičín a.s. Podléhá všem náležitostem, které se

Více

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4,

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4, Standardizovaný operační postup (SOP) Číslo dokumentu: SOP-522 Vydání: 2. Výtisk: 1. Zpracoval: MUDr. Koudová Monika Název: Ověřil: ODBĚR BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU PRO MOLEKULÁRNĚ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ: Mgr.

Více

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Poslední trendy krevních odběrů Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Laboratorní metody Účel: Diagnostický Sledování průběhu nemoci Monitorování léčby Určování prognózy onemocnění Preventivní či screeningové

Více

Psaní multižádanek v UNISu - VIROLOGIE

Psaní multižádanek v UNISu - VIROLOGIE Psaní multižádanek v UNISu - VIROLOGIE Pro požadování vyšetření infekční sérologie nebo PCR přímý průkaz zvolte záložku VIROLOGIE Vyberte záložku Infekční sérologie nebo PCR + přímý průkaz POZOR! NEZAMĚNIT!

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 2 5 4 8 8 6 2 7 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 2 1 1 0 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 5 2 N 0 0 3 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.08.08 /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Transport vzorků ČR. Petra Vidláková,Drahomíra Kyjovská,Monika Koryčánková

Transport vzorků ČR. Petra Vidláková,Drahomíra Kyjovská,Monika Koryčánková Transport vzorků ČR Petra Vidláková,Drahomíra Kyjovská,Monika Koryčánková Transport vzorků Seznam center v rámci ČR Označení center - Brno 1-01-001 - Hradec Králové 1-02-001 - Olomouc 1-03-001 - Plzeň

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno 25.10.2016 Přezkoumání systému managementu

Více

protilátek Miloslava Janoušková Transfuzní oddělení nemocnice v Karlových Varech KKN a.s.

protilátek Miloslava Janoušková Transfuzní oddělení nemocnice v Karlových Varech KKN a.s. Imunohematologické kazuistiky identifikace antierytrocytárních protilátek Miloslava Janoušková Transfuzní oddělení nemocnice v Karlových Varech KKN a.s. Screening nepravidelných protilátek proti erytrocytům

Více

Transfuzní přípravky

Transfuzní přípravky Transfuzní přípravky Transfuzní přípravky lidská krev a její složky zpracované pro podání transfuzí za účelem léčení nebo předcházení nemoci erytrocyty, trombocyty, granulocyty, plazma. Jedná se o individuálně

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU. Transfúzní stanice

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU. Transfúzní stanice IČO 6 0 4 7 0 4 8 8 IČZ smluvního ZZ 0 6 2 2 3 0 0 0 Číslo smlouvy 8 A 0 6 K 2 2 3 Název IČO AeskuLab k.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

Fakultní nemocnice Olomouc Ústav soudního lékařství a medicínského práva

Fakultní nemocnice Olomouc Ústav soudního lékařství a medicínského práva LABORATORNÍ MANUÁL Obsah: pro uživatele služeb laboratoří Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc Olomouc 2009 1. ÚVOD... 2 2. DEFINICE A ZKRATKY... 2 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE

Více

Automatizace v malé a střední laboratoři. 7.Střešovický transfuzní den M. Králová ÚHKT

Automatizace v malé a střední laboratoři. 7.Střešovický transfuzní den M. Králová ÚHKT Automatizace v malé a střední laboratoři 7.Střešovický transfuzní den M. Králová ÚHKT Automatizace ti Od zkumavkových testů Přes poloautomaty (rozkapávače a readry) k plným automatům Pro různé systémy

Více

Doba odezvy. na TO do 2 hod po náběru. ½ hod. Rutina 2 hod. na TO do 2 hod po. 1 hod. Rutina 24 hod ve všední den. na TO do 2 hod po.

Doba odezvy. na TO do 2 hod po náběru. ½ hod. Rutina 2 hod. na TO do 2 hod po. 1 hod. Rutina 24 hod ve všední den. na TO do 2 hod po. Seznam metod 1. Seznam metod prováděných v hematologické laboratoři Krevní obrazy Název Zkratka Odběr Množství Doba odezvy Transport Upozornění Poznámka Krevní obraz Krevní obraz s pětipopulačním diferenciálem

Více

Roční výkaz o činnosti poskytovatele ZS A (MZ) 1-01

Roční výkaz o činnosti poskytovatele ZS A (MZ) 1-01 Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 126/14 ze dne 30.10.2013 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2014. Vyplněný výkaz předložte pracovišti státní statistické

Více

Laboratorní příručka Oddělení laboratorní imunologie Ústav klinické imunologie a alergologie

Laboratorní příručka Oddělení laboratorní imunologie Ústav klinické imunologie a alergologie S/A/94470/013 Laboratorní příručka Zpracoval: Přezkoumal: Schválil: MUDr. Dana Bartoňková RNDr. Martina Štouračová prof. MUDr. Jiří Litzman, CSc. Vedoucí oddělení Zástupce vedoucí oddělení Přednosta ÚKIA

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Holiday Inn, Brno, salonek Beta 16.4.2015 Přezkoumání systému

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Laboratoře Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Laboratoře Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Laboratoře Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové Sokolská 581, 500 05 Hradec Králové-Nový Hradec Králové, IČO: 00179906 vedoucí lékař Transfuzního oddělení, vedoucí

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Oddělení klinická biochemie Druh dokumentu: OKBRN LP 11-6-1 Strana 1 (celkem 16) LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Oddělení klinické biochemie Rokycanská

Více

Ústav hematologie a krevní transfuze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Ústav hematologie a krevní transfuze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 2 3 7 3 6 IČZ smluvního ZZ 0 2 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 2 M 0 0 3 Název IČO Ústav hematologie a krevní transfuze PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 2 6 0 0 0 2 0 2 IČZ smluvního ZZ 6 4 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 4 N 0 0 1 Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.10.10 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Laboratorní příručka Hematologická laboratoř Vypracoval:: MUDr. Zdeňka Kráľovská Schválil:: prim. MUDr. Marie Drdová Datum platnosti: od 1.6.2015 LP_HTO_V3/2015-06-01 Laboratorní příručka Stránka 1 z 48

Více

Transfuzní lékařství SEMINÁŘ

Transfuzní lékařství SEMINÁŘ Transfuzní lékařství SEMINÁŘ Fakultní nemocnice Olomouc - komise účelné hemoterapie Transfuzní oddělení příprava transfúzních přípravků laboratoř testů slučitelnosti skladování transfúzních přípravků imunohematologické

Více

Úklid na co je nutné TAKÉ myslet. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s.

Úklid na co je nutné TAKÉ myslet. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. Úklid na co je nutné TAKÉ myslet MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. Obsah Ochrana zaměstnance úklidu Očkování proti VHB Postup při poranění Ochranné pomůcky - rukavice Dezinfekční program

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 0 0 1 9 9 0 6 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 1 M 0 0 4 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.08.08 /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Požadavek Výsledek (informace)

Požadavek Výsledek (informace) Preanalytická a postanalytická fáze klinicko-biochemické diagnostiky Petr Breinek BC_Pre a Postanalytika_N2011 1 Specifické rysy (procesy) klinicko - biochemické analytiky Požadavek Výsledek (informace)

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 0 0 1 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 6 1 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.11.11 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A

Více

Transfuziologie. medici

Transfuziologie. medici Transfuziologie medici Základní informace o transfúzním oddělení Bezpečnost transfúze závisí především na výběru vhodného dárce a poodběrovém serologickém vyšetření Poučení pro dárce - na začátku. Osobní

Více

Ostatní informace: Nahrazuje dokument VD.sg 02, verze 05, platný od

Ostatní informace: Nahrazuje dokument VD.sg 02, verze 05, platný od www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 - genetika Platnost dokumentu: 6. března 2017 Datum vypracování: 3. března

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více