Okruhy SZZ Geologické inženýrství (bakalářské studium)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Okruhy SZZ Geologické inženýrství (bakalářské studium)"

Transkript

1 Okruhy SZZ Geologické inženýrství (bakalářské studium)

2 GEOFYZIKA 1. Fyzikální pole využívaná v geofyzice, jejich ovlivnění vlastnostmi horninového prostředí. 2. Geofyzikální mapy - hlavní rysy geologické stavby z nich odvoditelné, geofyzikální anomálie, normální pole. 3. Gravimetrické metody. Způsoby měření, zpracování a interpretace dat. Použití v geologickém průzkumu. 4. Magnetometrické metody. Způsoby měření, zpracování a interpretace dat. Použití v geologickém průzkumu. 5. Geoelektrické metody stejnosměrné. Způsoby měření, zpracování a interpretace dat. Použití v geologickém průzkumu. 6. Geoelektrické metody elektromagnetické. Způsoby měření, zpracování a interpretace dat. Použití v geologickém průzkumu. 7. Seismické metody. Rychlosti šíření vlnění. Hodochrony přímých, odražených a vedených vln. Způsoby buzení seismických vln, základní součásti seismických aparatur. Použití v geologickém průzkumu. 8. Seismologické a seismoakustické metody. Použití v geologii a hornictví. 9. Radiometrické metody. Způsoby měření, zpracování a interpretace dat. Použití v geologickém průzkumu. 10. Metody jaderné geofyziky. Způsoby měření, zpracování a interpretace dat. Použití v geologickém průzkumu. 11. Termické metody. Způsoby měření, zpracování a interpretace dat. Použití v geologickém průzkumu 12. Karotážní měření ve vrtech, karotážní aparatury základní schéma. Vliv vrtu na karotážní měření. Základní aplikace karotážních metod v geologickém průzkumu

3 GEOCHEMIE 1. Klarky a jejich význam. Zastoupení hlavních prvků v zemské kůře. 2. Geochemické klasifikace prvků, základní pojmy. 3. Vnitřní faktory migrace s důrazem na iontový poloměr a iontový potenciál. Izomorfie (příčiny), možnosti. Příklady u kationů a anionů. Příklady v životním prostředí. Polymorfie význam, příklady. 4. Vnější faktory migrace ph, ox.-redukční potenciál. Příčiny a důsledky pro migraci rizikových prvků, geochemické bariéry. 5. Geochemie magmatických procesů Bowenovo krystalizační schéma. Základní geochemické odlišnosti v chemickém složení kyselých a bazických hornin. 6. Geochemie metamorfovaných hornin indikátorový minerál. Význam a příklady. 7. Zvětrávání procesy, migrace. 8. Geochemie sedimentů povrchových vod procesy ovlivňující vazbu cizorodých látek, index geoakumulace. 9. Geochemie půd - rizikové prvky v půdách, oxyanionty, geochemické pozadí. 10. Geochemie půd organické polutanty (PAU, PCB, BTEX, uhlovodíky C10-C40) 11. Metody chemické analýzy, principy: (RTG-fluorescence, elektronová mikroanalýza, DTA/TG, IČR a FTIR). 12. Atmogeochemie princip, význam a použití.

4 HYDROGEOLOGIE 1. Obecné zákonitosti akumulace a proudění tekutin v horninách (voda, ropa a plyn v horninách zemské kůry, kolektory-izolátory, propustné-nepropustné prostředí, zdroje energie tekutin). 2. Rozdělení vody na zemi (hydrosféra a její dělení, vody podpovrchové. Pásmo aerace a saturace. Rovnice hydrologické bilance (její prvky, stanovení, principy a zásady minimalizující její nepřesnost). 3. Geohydrodynamické systémy (s volnou a napjatou hladinou, krasové systémy, systematika podle dynamiky vod a podle výměny vody se zemským povrchem, okrajové podmínky). 4. Režim podzemních vod a režimní pozorování (chronologická čára a její složky, frekvenční křivka, čára překročení). Základní charakteristiky režimů u systémů s volnou, napjatou hladinou a systémů krasových. 5. Hydraulické vlastnosti hornin (pórovitost, puklinatost, propustnost), tekutin (měrná hmotnost, měrná tíže, hydrostatický tlak, stlačitelnost) a zvodněného prostředí (koef. hydraulické vodivosti, transmisivita, storativita, tlaková a hladinová vodivost). 6. Hydrodynamické základy proudění podzemních vod (Darcyho zákon, zákon spojitosti toku obecná rovnice kontinuity, obecná diferenciální rovnice filtrace) 7. Systematika druhů filtračních toků - základní charakteristiky a přehled základních přítokových rovnic. 8. Depresní kužel (tvar a charakteristiky). Interference depresí - základní výpočetní vztahy. 9. Metody zjišťování hydraulických parametrů (empirické vzorce, laboratorní zkoušky, hydrodynamické testy). 10. Fyzikální, senzorické a chemické vlastnosti podzemních vod (kvalitativní vlastnosti podzemních vod, geneze a vlastnosti obsahů makrosložek v podzemních vodách, metody zpracování hydrochemických dat). 11. Základy hydrometrie povrchových toků a podzemních vod. (základní metody měření a zpracování hydrologických dat, říční síť a její charakteristiky). 12. Ochrana podzemních vod před znečištěním. (příčiny a druhy kontaminace podzemních vod, metody ochrany, způsoby sanace znečištění, pásma hygienické ochrany ochranná pásma).

5 INŽENÝRSKÁ GEOLOGIE 1. Základní složky geologického prostředí charakterizující inženýrskogeologické poměry. 2. Inženýrskogeologický průzkum, legislativa, zásady, metody atd. 3. Charakteristika a klasifikace hornin v inženýrské geologii. 4. Inženýrskogeologická charakteristika a klasifikace horninových masívů, struktura horninového masívu, kvazihomogenita. 5. Napjatost horninových masivů, geologické příčiny, výpočet, metody měření. 6. Popisné, fyzikální, mechanické a technologické vlastnosti hornin, agresivita vody a půdy. 7. Inženýrskogeologické mapy - metodika a metody pro tvorbu map, jejich typy, náplň a využití. 8. Tvary reliéfu a jejich geneze ovlivňující realizaci inženýrských záměrů, geomorfologické mapy. 9. Geodynamické procesy podmiňující poruchy inženýrských objektů. 10. Základní typy svahových pohybů a deformací, příčiny vzniku a rozvoje, regionální rozšíření v ČR. 11. Antropogenní procesy vlivy důlní činnosti, jímání vody, indukovaná a technická seizmicita ad. 12. Popis a zásady vytváření závěrečných zpráv inženýrskogeologického průzkumu.

6 LOŽISKA NEROSTNÝCH SUROVIN 1. Klasifikace ložisek nerostů (genetické, morfologické ). 2. Klasifikace a genetické typy magmatogenních ložisek. 3. Klasifikace a genetické typy exogenních ložisek. 4. Klasifikace a genetické typy metamorfogenních ložisek. 5. Ložisková charakteristika Českého masívu a Západních Karpat. 6. Systematická charakteristika ložisek kovů skupiny železa. 7. Systematická charakteristika ložisek těžkých neželezných kovů. 8. Systematická charakteristika ložisek lehkých neželezných kovů (zejména Al, Be, Li). 9. Systematická charakteristika ložisek vzácných neželezných kovů. 10. Systematická charakteristika ložisek drahých kovů a akumulací stopových prvků. 11. Ložiska nerud a jejich nejvýznamnější výskyty v České republice. 12. Ložiska energetických surovin a jejich nejvýznamnější výskyty v České republice.

7 METODOLOGIE GEOLOGICKÉHO PRŮZKUMU 1. Metodologické a metodické principy geologického průzkumu a jeho environmentální otázky. 2. Rozdělení geologických prací, charakteristika jednotlivých etap geologického průzkumu. (zák.č. 44/88 Sb. horní zákon, zákon č. 62/1988 Sb. o geologických pracích ve znění pozdějších předpisů). 3. Ložiskový průzkum - vyhledávací kritéria. 4. Ložiskový průzkum - vyhledávací příznaky. 5. Metody geologického průzkumu prospektorské a mapovací metody. 6. Metody geologického průzkumu geochemické, geofyzikální a geobotanické metody. 7. Technické prostředky geologického průzkumu (průzkumné vrty rýhy, šachtice, štoly, průzkumné jámy..). 8. Dokumentace a vzorkování průzkumných prací. 9. Metodika projektování ložiskového průzkumu (průzkumné systémy, sítě, metodické postupy projektování průzkumu ), projekty geologického průzkumu. 10. Těžební průzkum, význam a úloha v osvojování ložisek nerostů. 11. Geometrizace ložiskových těles jako výsledek geologického průzkumu a její využití v procesu osvojování ložisek ( výpočty zásob). 12. Studie předběžné proveditelnosti a proveditelnosti (prefeasibility a feasibility study) a ložiskový průzkum.

8 MINERALOGIE 1. Strukturní krystalografie, krystalové mřížky, RTG metody určování minerálů. 2. Chemická krystalografie, stavba atomu, chemické vazby, koordinační čísla a polyedry, význam geometrického a chemického faktoru u různých typů struktur. Izomorfie, polymorfie a polytypie. 3. Fyzikální krystalografie, makrodiagnostické fyzikální vlastnosti minerálů. Vzhled reálných krystalů, krystalové srůsty, pseudomorfózy. 4. Optická krystalografie, metody určování optických vlastností minerálů, polarizační mikroskop. Vztah strukturní krystalografie a optických vlastností minerálů. 5. Systematická mineralogie. Princip mineralogického systému podle H. Strunze, dělení do tříd, oddělení, řad, skupin, druhů. Stručný popis jednotlivých minerálních tříd. Princip členění třídy silikátů do oddělení na základě struktur. 6. Systematická mineralogie. Vybrané druhy minerálů ze tříd: prvků, sulfidů. Stručný popis vlastností minerálů, jejich vznik, výskyt a použití. 7. Systematická mineralogie. Vybrané druhy minerálů ze tříd: halogenidů, oxidů a hydroxidů. Stručný popis vlastností minerálů, jejich vznik, výskyt a použití. 8. Systematická mineralogie. Vybrané druhy minerálů ze tříd: karbonátů, sulfátů, fosfátů. Stručný popis vlastností minerálů, jejich vznik, výskyt a použití. 9. Systematická mineralogie. Vybrané druhy minerálů z třídy silikátů, oddělení nesosilikátů, sorosilikátů, cyklosilikátů, inosilikátů. Stručný popis vlastností minerálů, jejich vznik, výskyt a použití. 10. Systematická mineralogie. Vybrané druhy minerálů z třídy silikátů, oddělení fylosilikátů, tektosilikátů. Specifika a význam řady živců, skupiny foidů a zeolitů. Stručný popis vlastností minerálů, jejich vznik, výskyt a použití. 11. Genetická mineralogie. Pochody vedoucí ke vzniku minerálů a hornin v různých genetických podmínkách. Magmatický původ minerálů. Diferenciace magmatu. 12. Genetická mineralogie. Sedimentární a metamorfní původ minerálů.

9 PALEONTOLOGIE 1. Fosilizace, dělení fosílií. 2. Říše PlantAE rostliny, Podříše Algobionta řasy, Podříše Cormobionta vyšší (suchozemské) rostliny, jejich dělení, morfologie, ekologie, stratigrafie. 3. Říše Animalia, Podříše Protozoa prvoci, Třída Foraminifera, Podtřída Radiolaria mřížovci. Morfologie, ekologie, stratigrafie. 4. Podříše Metazoa mnohobuněční, Oddělení Parazoa nižší mnohobuněční (živočišné houby, archeocyáti). Morfologie, ekologie, stratigrafie. 5. Oddělení Eumetazoa - vyšší mnohobuněční, Kmen Cnidaria žahavci (polypovci, medúzovci, korálnatci). Morfologie, ekologie, stratigrafie. 6. Kmen Arthropoda členovci (trilobiti, korýši, rakovci, vzdušnicovití). Morfologie, ekologie, stratigrafie. 7. Kmen Mollusca měkkýši, Třída Gastropoda břichonožci, Třída Bivalvia - mlži. Morfologie, ekologie, stratigrafie. 8. Třída Cephalopoda - hlavonožci, Podtřída Nautiloidea loděnkovití, Podtřída Ammonoidea amonoidi. Morfologie, ekologie, stratigrafie. 9. Podtřída Coleoidea dvoužábří, Řád Belemnitida belemniti, Třída Tentaculita tentakuliti. Morfologie, ekologie, stratigrafie. 10. Kmen Bryozoa - mechovky, Kmen Brachiopoda ramenonožci. Morfologie, ekologie, stratigrafie. 11. Kmen Echinodermata ostnokožci (lilijice, jablovci, ježovky). Kmen Hemichordata polostrunatci, Třída Graptolithina graptoliti. Morfologie, ekologie, stratigrafie. 12. Kmen Chordata strunatci, podkmen Vertebrata obratlovci.

10 PETROGRAFIE 1. Základní procesy vzniku magmatických hornin 2. Principy klasifikací magmatických hornin 3. Charakteristické znaky magmatických hornin a stavba magmatických hornin 4. Charakteristika a rozdělení žilných hornin 5. Základní stavební složky sedimentárních hornin 6. Základní procesy vzniku sedimentárních hornin 7. Klastické sedimenty principy klasifikace 8. Cementační sedimenty princip klasifikace 9. Hlavní činitelé a druhy metamorfózy 10. Typomorfní minerály metamorfovaných hornin a podmínky jejich vzniku 11. Produkty regionální metamorfózy 12. Strukturní a texturní znaky metamorfovaných hornin

11 REGIONÁLNÍ GEOLOGIE 1. Pozice Českého masivu a Západních Karpat v rámci geologické stavby Evropy, zonalita evropských variscid. 2. Moldanubická oblast 3. Barrandiensko-tepelská oblast bohemikum. 4. Saxothuringikum - krušnohorské krystalinikum. 5. Lugikum - západosudetská oblast. 6. Moravosilezikum - moravskoslezská oblast. 7. Permokarbonský vývoj na území Českého masivu. 8. Vývoj Českého masivu v období mesozoika. 9. Vývoj Českého masivu v terciéru. 10. Západní Karpaty, základní tektonické členění. Vztah Českého masivu a Západních Karpat. 11. Vnější Západní Karpaty, tektonické členění, vývoj. 12. Kvartérní vývoj na území České republiky.

12 TECHNICKÉ PRŮZKUMNÉ PRÁCE 1. Informace získávané průzkumnými pracemi rozdělení technických průzkumných prací, kopné průzkumné práce, zarážené sondy s výnosem a bez výnosu vzorku, podpovrchová průzkumná díla 2. Dynamické a statické penetrační sondování, principy metod, zařízení, vyhodnocování výsledků, použití, výhody a nevýhody 3. Zatěžovací zkoušky, presiometrie, vrtulková zkouška, dilatometrie, Schmidtovo kladívko principy metod a jejich využití 4. Typy výnosu vývrtu na povrch a druhy a způsob odběru vzorků z průzkumných vrtů a jejich charakteristika; druhy informací získávaných z průzkumných vrtů 5. Rozdělení vrtů podle způsobu a účelu jejich provádění, rozdělení dle mobility souprav, dle způsobu přenosu mechanické energie na čelbu vrtu, účelové aplikace vrtných prací injektáž, pilotáž, kotvení, JG, DSM, bezvýkopové technologie 6. Technické prostředky používané pro hloubení průzkumných vrtů a jejich specifika mělké vrty (IG, HG, LG), hlubinné vrtání, důlní a účelové vrty a účelové aplikace vrtných prací 7. Popis a charakteristika základních funkčních celků vrtných souprav 8. Vrtné nástroje používané při provádění průzkumných prací, rozdělení, typy, rozpojitelnost hornin při vrtání, vrtná a pažnicová kolona obecně 9. Sestavy vrtných kolon jádrová a rotarová vrtná kolona, složení, jádrováky typy, konstrukční provedení a jeho vliv na výnos jádra 10. Sestavy pažnicových kolon konstrukce geologicko-průzkumných vrtů, pažení vrtu a cementace, manipulační pažení u mělkých vrtů, hydrogeologická výstroj vrtů, příklady speciálního vystrojení vrtů 11. Vrtný výplach oběh výplachu při vrtání, základní rozdělení výplachů, funkce výplachu ve vrtu, sestava výplachového hospodářství u mělkých a hlubinných vrtů 12. Prostorový průběh vrtu a metody jeho zjišťování, samovolné křivení se vrtů, příčiny, opatření, havárie ve vrtech, úhyby a orientované vrtání, nastupující vrtné technologie

13 VŠEOBECNÁ GEOLOGIE 1. Zemské těleso hypotézy vzniku Země. Stavbě a složení zemského tělesa. Zemská kůra kontinentální a oceánská. Teorie litosférických desek. Geologický cyklus. 2. Úvod do stratigrafie. Čas v geologii, základní stratigrafické zákony. Relativní a absolutní stratigrafie. Místní a chronostratigrafické jednotky a stupnice. Stratigrafická korelace. 3. Vrstva a její části, mocnost vrstev, plošná stálost, facie, faciální analýza. Vnitřní a vnější znaky sedimentů zvrstvení, jevy na vrstevních plochách. Význam znaků vrstev pro určení stratigrafického nadloží a podloží, pro určení typu sedimentace a sedimentačního prostředí. 4. Soubory vrstev. Zákonitost vrstevního sledu, cykličnost, rytmičnost. Vzájemný poměr souborů vrstev - konkordance, diskordance a jejích typy, projevy v mapě. 5. Sekundární struktury. Spojité struktury - flexury, vrásy, jejich tvary, klasifikace vrás. 6. Zlomy a jejich klasifikace. Pukliny. Kliváž. Příkrovová stavba. Zemětřesení. 7. Magmatismus: magma a jeho vlastnosti. Vulkanismus. Typy intruzivních a extruzivních těles, jejich klasifikace. 8. Exogenní dynamika. Zvětrávání mechanické a chemické. Zvětralinový plášť. Klasifikace zvětralin. 9. Působení tíže na povrchu země, svahové pohyby, základní klasifikace. 10. Geologická činnost vody. Hydrogeologický cyklus. Podzemní voda. 11. Geologická činnost vodních toků a jezer. Krasové jevy. 12. Geologická činnost ledovců glacigenní procesy. Geologické působení větru eolické procesy.

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (bakalářské studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (bakalářské studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (bakalářské studium) GEOFYZIKA 1. Fyzikální pole využívaná v geofyzice, jejich ovlivnění vlastnostmi horninového prostředí. 2. Geofyzikální mapy - hlavní rysy geologické

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů

Více

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium)

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) GEOMORFOLOGIE 1. Základy klasifikace georeliéfu, geomorfologická terminologie 2. Globální geomorfologii tektonika litosférických desek 3. Strukturní

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů

Více

Obsah. Obsah: 3 1. Úvod 9

Obsah. Obsah: 3 1. Úvod 9 Obsah: 3 1. Úvod 9 2. Vesmír, jeho složení a vznik 12 2.1.Hvězdy 12 2.2. Slunce 14 2.3. Sluneční soustava 15 2.3.1. Vznik sluneční soustavy 16 2.3.2. Vnější planety 18 2.3.3. Terestrické planety 20 2.3.4.

Více

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY výstavba (urbanizace) doprava zemědělské a lesnické hospodaření rozvoj a ochrana těžby nerostných surovin, vodních a energetických zdrojů vodní hospodářství

Více

Geotechnický průzkum hlavní úkoly

Geotechnický průzkum hlavní úkoly Geotechnický průzkum hlavní úkoly * optimální vedení trasy z hlediska inženýrskogeologických poměrů * stávající stabilitu území, resp. změny stabilitních poměrů v souvislosti s výstavbou * polohu, velikost

Více

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium)

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) HOSPODAŘENÍ S VODOU 1. Voda a její význam jako surovina a složka ŽP, obnovitelné a neobnovitelné zdroje, členění vody dle použití požadavky na

Více

Geotechnický průzkum

Geotechnický průzkum Geotechnický průzkum jednotlivé metody jsou vysoce účinné jen v určitém typu horniny volba vhodné metody je závislá na výstižné klasifikaci horniny v celé dotčené oblasti (např. po celé délce trasy tunelu)

Více

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů

Více

Hodnocení krajiny z hlediska geověd. V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2

Hodnocení krajiny z hlediska geověd. V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2 Hodnocení krajiny z hlediska geověd V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2 Tvářnost krajiny co ji ovlivňuje? Tvářnost krajiny je výsledkem činnosti: Endogenních gelogických

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

Geotechnický průzkum

Geotechnický průzkum Geotechnický průzkum Hlavní úkoly: Zjištění inženýrskogeologických poměrů v zájmovém území Zjištění fyzikálních, fyzikálněmechanických a technologických vlastností horninového masivu a hornin Stanovení

Více

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Jiří Michna hydogeologie, GEOtest, a.s. Součástí projektu Rebilance zásob podzemních vod byly v rámci aktivity 4

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina týdně září Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy objasní vznik a vývin nového jedince od početí až do stáří určí polohu a objasní stavbu

Více

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium)

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) Hydrologie II 1. Přírodní vody Země, koloběh vody na Zemi. Rozmístění celosvětových zásob vody, oběh vody na Zemi, obnovování zásob vody na Zemi.

Více

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium)

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Hydrogeologie 1. Obecné zákonitosti akumulace a proudění tekutin v horninách (voda, ropa a plyn v horninách zemské kůry, kolektory-izolátory,

Více

2. Geomorfologie. Geomorfologii lze dále rozdělit na specializace:

2. Geomorfologie. Geomorfologii lze dále rozdělit na specializace: 2. Geomorfologie Geomorfologie je část fyzické geografie, nauka o tvarech povrchu zemského a o jejich vývoji. Všeobecná geomorfologie popisuje procesy vytvářející jednotlivé skupiny tvarů, třídí tvary

Více

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model Vodním zdrojem jsou povrch. a podz. vody, které jsou využívány, nebo mohou být využívány pro uspokojení potřeb člověka, zejména pro pitné účely ( 2 (8) z.254/2001sb.) Zdroje podzemní vody jsou přednostně

Více

Stratigrafický výzkum

Stratigrafický výzkum Stratigrafický výzkum Stratigrafická geologie se zabývá stanovením časové posloupnosti vzniku horninových jednotek Stáří hornin : lze určit absolutní (tedy datovat stáří v rocích) a relativní (určit zda

Více

PŘÍLOHA 1 Tab. 1. Začlenění obsahu vzdělávacího oboru Geologie a průřezových témat do vzdělávacích obsahů dalších oborů.

PŘÍLOHA 1 Tab. 1. Začlenění obsahu vzdělávacího oboru Geologie a průřezových témat do vzdělávacích obsahů dalších oborů. PŘÍLOHA 1 Tab. 1. Začlenění obsahu vzdělávacího oboru Geologie a průřezových témat do vzdělávacích obsahů dalších oborů. Vzdělávací obor Fyzika Tématický celek Učivo Očekávané výstupy FYZIKÁLNÍ VELIČINY

Více

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1 MECHANIKA HORNIN Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: matous.hilar@fsv.cvut.cz Mechanika hornin - přednáška 1 1 Doporučená literatura: Pruška, J. (2002): Geomechanika Mechanika hornin. ČVUT

Více

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Skácelová Z., Česká geologická služba pracoviště Jeseník Co je základním principem geofyzikálního

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - vysvětlí teorii vzniku Země - popíše stavbu zemského tělesa - vyjmenuje základní zemské sféry, objasní pojem litosféra - vyjádří vztahy mezi zemskými sférami - objasní vliv jednotlivých sfér Země na

Více

STAVBA ZEMĚ. Mechanismus endogenních pochodů

STAVBA ZEMĚ. Mechanismus endogenních pochodů STAVBA ZEMĚ Mechanismus endogenních pochodů SLUNEČNÍ SOUSTAVA Je součástí Mléčné dráhy Je vymezena prostorem, v němž se pohybují tělesa spojená gravitací se Sluncem Stáří Slunce je odhadováno na 5,5 mld.

Více

Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub. Jihočeský Mineralogický Klub

Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub. Jihočeský Mineralogický Klub Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub Jihočeský Mineralogický Klub Témata přednášek 1. Minerály a krystaly 2. Fyzikální vlastnosti nerostů 3. Chemické vlastnosti nerostů 4. Určování

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02 HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K 02 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

ZÁKLADY GEOLOGIE. Úvod přednáška 1. RNDr. Aleš Vaněk, Ph.D. č. dveří: 234, FAPPZ

ZÁKLADY GEOLOGIE. Úvod přednáška 1. RNDr. Aleš Vaněk, Ph.D. č. dveří: 234, FAPPZ ZÁKLADY GEOLOGIE Úvod přednáška 1 RNDr. Aleš Vaněk, Ph.D. č. dveří: 234, FAPPZ e-mail: vaneka@af.czu.cz Požadavky ke zkoušce 1) Účast na cvičeních, poznávačka základních minerálů a hornin = zápočet 2)

Více

Stratigrafie 1 věda o vrstevních sledech, o vrstvách a jejich vzájemném stáří Základní pravidla Zákon superpozice Zákon stejných zkamenělin Princip ak

Stratigrafie 1 věda o vrstevních sledech, o vrstvách a jejich vzájemném stáří Základní pravidla Zákon superpozice Zákon stejných zkamenělin Princip ak Historická geologie zkoumá historický vývoj Země zahrnuje obory stratigrafie paleoklimatologie paleogeografie paleontologie aj. Stratigrafie 1 věda o vrstevních sledech, o vrstvách a jejich vzájemném stáří

Více

Geofyzikální metody IG průzkumu

Geofyzikální metody IG průzkumu Geofyzikální metody IG průzkumu - využívají k diagnostice geotechnického prostředí fyzikálních polí (přirozených nebo uměle vyvolaných) - metody: - gravimetrické - magnetometrické - radiometrické - geotermometrické

Více

Práce s geologickou mapou

Práce s geologickou mapou Práce s geologickou mapou Geologická mapa představuje model geologického prostředí, tj. zmenšený a zobecněný obraz geologické stavby území zobrazený na vhodném topografickém podkladu. Dělení geologických

Více

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s.

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. EXPERT je soustavou kalkulátorů, které zjednodušují práci při zpracovávání hydrogeologických

Více

Vnitřní geologické děje

Vnitřní geologické děje Vznik a vývoj Země 1. Jak se nazývá naše galaxie a kdy pravděpodobně vznikla? 2. Jak a kdy vznikla naše Země? 3. Jak se následně vyvíjela Země? 4. Vyjmenuj planety v pořadí od slunce. 5. Popiš základní

Více

Směrnice pro sestavení Základní geologické mapy České republiky 1 : 25 000

Směrnice pro sestavení Základní geologické mapy České republiky 1 : 25 000 Pavel Hanžl s kolektivem autorů Směrnice pro sestavení Základní geologické mapy České republiky 1 : 25 000 ISBN 978-80-7075-727-7 Česká geologická služba Směrnice pro sestavení Základní geologické mapy

Více

ZEMĚ -vznik a vývoj -stavba -vnitřní uspořádání. NEROSTY A HORNINY Mineralogie-nerost -hornina -krystal

ZEMĚ -vznik a vývoj -stavba -vnitřní uspořádání. NEROSTY A HORNINY Mineralogie-nerost -hornina -krystal -vysvětlí teorii vzniku Země -popíše stavbu zemského tělesa -vyjmenuje základní zemské sféry,objasní pojem litosféra -vyjádří vztahy mezi zemskými sférami -objasní vliv jednotlivých sfér Země na vznik

Více

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1 MECHANIKA HORNIN Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: matous.hilar@fsv.cvut.cz Mechanika hornin - přednáška 1 1 Doporučená literatura: Geomechanika Mechanika hornin, Pruška, ČVUT, 2002 Mechanika

Více

Studium interakcí zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu metodou kolonových experimentů na strukturně zachovalé hornině

Studium interakcí zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu metodou kolonových experimentů na strukturně zachovalé hornině Studium interakcí zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu metodou kolonových experimentů na strukturně zachovalé hornině Ing. Ladislav Gombos DIAMO, s. p., o. z. Těžba a úprava uranu

Více

Environmentální geomorfologie

Environmentální geomorfologie Nováková Jana Environmentální geomorfologie Chemické zvětrávání Zemská kůra vrstva žulová (= granitová = Sial) vrstva bazaltová (čedičová = Sima, cca 70 km) Názvy granitová a čedičová vrstva neznamenají

Více

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území.

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. AQUATEST a.s. Geologická 4 152 00 Praha 5 www.aquatest.cz E-mail prochazka@aquatest.cz karotaz@aquatest.cz

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Katedra geotechniky

Více

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů 1) Průzkum přírodních stavebních surovin metodika ložiskové geologie do ig se nezařazuje provádění: specializovaná průzkumná pracoviště úkoly:

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / III. DOKUMENTACE VRTŮ DOKUMENTACE VRTŮ Vrt nejčastější průzkumné dílo (především vig průzkumu) Dokumentace vrtu jednou znejběžnějších

Více

Základy geologie pro archeology. Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2017/18

Základy geologie pro archeology. Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2017/18 Základy geologie pro archeology Josef V. Datel, Radek Mikuláš Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 2017/18 Vyučující RNDr. Josef V. Datel, Ph.D., Přírodovědecká fakulta UK, Albertov 6, Praha

Více

Mineralogie a petrografie

Mineralogie a petrografie Mineralogie a petrografie Pro 1. ročník, VŠB-TUO HGF Ing. Jiří Mališ, Ph.D. jiri.malis@vsb.cz, tel. 4171, kanc. J441 Cíle předmětu mineralogie a petrografie Předmět seznamuje studenty se základy dvou vědních

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, České Budějovice, ÚS V I M P E R K 01. RNDr. Marcel Homolka

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, České Budějovice, ÚS V I M P E R K 01. RNDr. Marcel Homolka HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail hydropruzkum@hydropruzk um.cz H P ÚS V I M P E R K 01 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Zpracoval: Mgr. Michal Havlík Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Kapitola 4 - GEOLOGIE A TEPELNÉ

Více

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium)

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) HOSPODAŘENÍ S VODOU I 1. Voda a její význam jako surovina a složka žp, obnovitelné a neobnovitelné zdroje, členění vody dle použití požadavky na

Více

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE:

OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: OPAKOVÁNÍ- ÚVOD DO GEOLOGIE: A 1. Čím se zabývá MINERALOGIE? 2. Co zkoumá PALEONTOLOGIE? 3. Co provádí geolog při terénním průzkumu? 4. Kdy vznikla Země? 5. Jaká byla prvotní atmosféra na Zemi? 1 6. Uveď

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K N A D T R A T Í

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K N A D T R A T Í HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K N A D T R A T Í h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e

Více

Těžba, úprava a skladování zemního plynu. Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D.

Těžba, úprava a skladování zemního plynu. Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D. Těžba, úprava a skladování zemního plynu Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D. Světové prokázané zásoby zemního plynu v roce 2008 byly 185,2 x 10 12 m 3 Severní Amerika 8,9 5% Austrálie a Oceánie 15,4 8% Střední a

Více

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU Příloha č. 11 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU [ 17 vodního zákona] 1. Žadatel Obchodní firma nebo název / Jméno, popřípadě jména,

Více

Ložisková hydrogeologie. V. Odvodnění a zatápění ložisek

Ložisková hydrogeologie. V. Odvodnění a zatápění ložisek Ložisková hydrogeologie V. Odvodnění a zatápění ložisek Lokalizace jam z hlediska odvodňování Projekt výstavby (rozšíření, rekonstrukce) výhledová studie střet zájmů, ekonomická těžitelnost, vliv na HG

Více

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie?

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? Jména: Škola: Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? 1) Popište vznik hlubinných vyvřelých hornin? 2) Co původně byly kopce Velký Roudný a Uhlířský vrch na Bruntálsku? Velký Roudný Uhlířský vrch 3) Hrubý

Více

V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H

V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H h y d r o g e o l o g i c k

Více

ŠVP Gymnázium Jeseník Zeměpis kvinta, 1. ročník 1/6

ŠVP Gymnázium Jeseník Zeměpis kvinta, 1. ročník 1/6 ŠVP Gymnázium Jeseník Zeměpis kvinta, 1. ročník 1/6 Rozpracované výstupy v předmětu Učivo Přesahy a vazby: mezipředmětové vztahy, průřezová témata Poznámky žák porovná postavení Země ve vesmíru a podstatné

Více

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Hydrogeologie Hydrogeologie je obor zabývající se podzemními vodami, jejich původem, podmínkami výskytu, zákony pohybu, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a jejich interakcí

Více

VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ. Stanislav Čech

VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ. Stanislav Čech VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ Stanislav Čech ČESKÁ KŘÍDOVÁ PÁNEV ČKP je jednou z největších sedimentárních pánví českého masivu a zároveň jedním z nejvýznamnějších rezervoárů podzemních vod v ČR

Více

Hydrogeologie a právo k část 1.

Hydrogeologie a právo k část 1. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 1. Pro začátek několik úvodních proklamací Ústava ČR v hlavě 1, článku 1, odstavci 1 říká, že Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený

Více

Stanovení migračních parametrů jako podklad pro využití nanoželeza při sanaci podzemních vod Ivan Landa, Pavel Šimek, Markéta Sequensová,, Adam Borýsek Úvod do MZ nezbytné údaje o podmínkách šíření znečištění

Více

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Průzkumné metody v geotechnice VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnika Aplikovaná geologie (inženýrská geologie a hydrogeologie; IG + HG)? Geomechanika (GM)

Více

Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava

Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava nabídka společnosti NOZA, s. r. o. www.nozasro.cz Profil firmy NOZA, s. r. o. Hlavním cílem a

Více

Stavba zemského tělesa

Stavba zemského tělesa Stavba zemského tělesa Stavba zemského tělesa - historie počátek století: v rámci geofyziky - dílčí disciplína: seismologie - studuje rychlost šíření, chování a původ zemětřesných vln 1906 - objev vnějšího

Více

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1 PODZEMNÍ VODA Komplikuje a zhoršuje geologické podmínky výstavby Ovlivňuje fyzikálně- mechanické vlastnosti Je faktorem současných geodynamických procesů Komplikuje zakládání staveb Podzemní stavby mění

Více

Sedimentární horniny Strukturní geologie. III. přednáška

Sedimentární horniny Strukturní geologie. III. přednáška Sedimentární horniny Strukturní geologie III. přednáška Horninový cyklus vznik usazováním (sedimentací) různé podmínky, různé prostředí rozmanitá povaha ¾ zemského povrchu zakládání staveb mnohé sedimenty

Více

Geografie. Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky. bakalářský studijní obor

Geografie. Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky. bakalářský studijní obor Katedra geografie Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky bakalářský studijní obor Geografie prezenční i kombinovaná forma studia verze 2017/2018

Více

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Renáta Kadlecová a kol. Cíle projektu Zhodnotit přírodní zdroje podzemních vod v 56 rajonech s použitím moderních technologií, včetně

Více

K. E. Bullen ( ) rozdělil zemské těleso do 7 částí Na základě pohybu zemětřesných vln, tzv. Bullenovy zóny liší se tlakem, teplotou a

K. E. Bullen ( ) rozdělil zemské těleso do 7 částí Na základě pohybu zemětřesných vln, tzv. Bullenovy zóny liší se tlakem, teplotou a Eva Kolářová K. E. Bullen (1906 1976) rozdělil zemské těleso do 7 částí Na základě pohybu zemětřesných vln, tzv. Bullenovy zóny liší se tlakem, teplotou a hustotou 7 zón vytváří 3 základní jednotky: 1.

Více

Složení a vlastnosti přírodních vod

Složení a vlastnosti přírodních vod Vodní zdroje Složení a vlastnosti přírodních vod Podzemní vody obsahují především železo, mangan, sulfan, oxid uhličitý, radon a amonné ionty. Povrchové vody obsahují především suspendované a koloidní

Více

Středočeská pánev potenciální uložiště CO2

Středočeská pánev potenciální uložiště CO2 Středočeská pánev potenciální uložiště CO2 1 Obsah geologie, stratigrafie kolektory, izolanty žatecká pánev 2 Středočeská pánev (~6000 km 2 ) Komplex extenzních pánví s klastickou kontinentální výplní

Více

Globální tektonika Země

Globální tektonika Země Globální tektonika Země cíl přednášky: Pochopení dynamického vývoje planety Země a s ním spojené endogenní procesy, které mohou ohrozit využití území STAVBA ZEMĚ Mechanismus endogenních pochodů SLUNEČNÍ

Více

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika. Stavba Země

Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika. Stavba Země Nové poznatky o stavbě Země, globální tektonika Stavba Země Stavba zemského tělesa - historie počátek století: v rámci geofyziky - dílčí disciplína: seismologie - studuje rychlost šíření, chování a původ

Více

lního profilu kontaminace

lního profilu kontaminace Průzkum vertikáln lního profilu kontaminace zvodněných ných kolektorů Ladislav Gombos DIAMO, s. p., o. z. Těžba a úprava uranu 471 27 Stráž pod Ralskem e-mail: gombos@diamo.cz Úvod Řešení problematiky

Více

Regionální geografie

Regionální geografie Katedra geografie Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky bakalářský studijní obor Regionální geografie verze 2018/2019 Státní závěrečné zkoušky

Více

TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA

TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA Konference Alternativní zdroje energie 2016 21. a 22. června 2016 Kroměříž TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA Mgr. Michal Havlík, Ing. arch. Pavel Cihelka, Stavební geologie

Více

Náhradní jímací vrt PH-3

Náhradní jímací vrt PH-3 RNDr. Václav Dubánek FER&MAN Technology Tréglova 795, 152 00 Praha 5, tel. 777 249 826 RNDr. Václav Dubánek, Tréglova 795, 152 00 Praha 5 Náhradní jímací vrt PH-3 projekt hydrogeologických průzkumných

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN P Inženýrskogeologický průzkum. Ground investigation. Obsah. Strana. Předmluva 4.

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN P Inženýrskogeologický průzkum. Ground investigation. Obsah. Strana. Předmluva 4. PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.020 Listopad 2016 ČSN P 73 1005 Inženýrskogeologický průzkum Ground investigation Obsah Strana Předmluva 4 Úvod 6 1 Předmět normy 7 2 Citované dokumenty 7 3 Termíny

Více

3 Geologické mapy model geologického prostředí Geologické mapy dělíme: Komplexní, Specializované, Přehledné Základní Podrobné Nedokumentované,

3 Geologické mapy model geologického prostředí Geologické mapy dělíme: Komplexní, Specializované, Přehledné Základní Podrobné Nedokumentované, 3 Geologické mapy Geologická mapa = model geologického prostředí = zmenšený a generalizovaný obraz geologické stavby území zobrazený na vhodném topografickém podkladu (tj. na mapě topografické Pozor, starší

Více

Úvod do praktické geologie I

Úvod do praktické geologie I Úvod do praktické geologie I Hlavní cíle a tematické okruhy Určování hlavních horninotvorných minerálů a nejběžnějších typů hornin Pochopení geologických procesů, kterými jednotlivé typy hornin vznikají

Více

Předměty státní rigorózní zkoušky jednotlivých programů:

Předměty státní rigorózní zkoušky jednotlivých programů: Předměty státní rigorózní zkoušky jednotlivých programů: Chemie a technologie materiálů pro konzervování - restaurování Povinné předměty Chemie a metodiky konzervování-restaurování předmětů z org.materiálů

Více

Ložisková hydrogeologie. III. Hydrogeologické práce při průzkumu ložisek nerostných surovin

Ložisková hydrogeologie. III. Hydrogeologické práce při průzkumu ložisek nerostných surovin Ložisková hydrogeologie III. Hydrogeologické práce při průzkumu ložisek nerostných surovin Hydrogeologický průzkum ložisek tuhých nerostných surovin Nároky na hydrogeologický průzkum závisejí na pozici

Více

Základy geologie pro geografy František Vacek

Základy geologie pro geografy František Vacek Základy geologie pro geografy František Vacek e-mail: fvacek@natur.cuni.cz; konzultační hodiny: Po 10:30-12:00 (P 25) Co je to geologie? věda o Zemi -- zabýváse se fyzikální, chemickou, biologickou a energetickou

Více

HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ

HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ CHARAKTERIZUJÍ FILTRACI PROSTÉ PODZEMNÍ VODY O URČITÉ KINEMATICKÉ VISKOZITĚ Předpoklad pro stanovení : Filtrační (laminární proudění) Znalost homogenity x heterogenity

Více

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Mgr. Lucie Potočárová Obsah Výskyt vody na Zemi Úkoly vodního hospodářství Nové zdroje podzemní vody Potřebná administrativa Výskyt vody na Zemi

Více

Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie

Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie 1) Krystal můžeme definovat jako: homogenní anizotropní diskontinuum. Co znamená slovo homogenní? 2) Krystal můžeme definovat jako: homogenní anizotropní

Více

Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika

Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika Geologie 135GEO Stavba Země Desková tektonika Stavba Země Moc toho nevíme Stavba Země Použití seismických vln Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země Stavba Země kůra a plášť Rychlost

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 9. Průřezová témata,

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 9. Průřezová témata, Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Žák: - charakterizuje postavení Země ve Sluneční soustavě a význam vytvoření základních podmínek pro život (teplo, světlo) Země ve vesmíru F Sluneční soustava - popíše

Více

Přírodopis 9. přehled učiva pro základní školy a víceletá gymnázia. Nakladatelství Fraus O čem je přírodopis. Geologie věda o Zemi

Přírodopis 9. přehled učiva pro základní školy a víceletá gymnázia. Nakladatelství Fraus O čem je přírodopis. Geologie věda o Zemi Přírodopis 9 přehled učiva pro základní školy a víceletá gymnázia 9 Nakladatelství Fraus 2007 www.fraus.cz O geologii O minerálech a horninách O stavbě planety Země O vnitřních geologických dějích O vnějších

Více

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi 1/5 3.2.04.1 Geologie věda o Zemi cíl vyjmenovat obory zabývající se výzkumem Země - objasnit jejich význam působení Geologie zabývá se studiem neživé přírody - studuje vztah neživé přírody k organismům

Více

1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald

1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald * 1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald zhotovitel: ATE CR, a.s. doba řešení: únor až srpen 2012 2. Společný přeshraniční návrh na

Více

Základy fyzické geografie 2

Základy fyzické geografie 2 Základy fyzické geografie 2 Základní struktura Geomorfologie Irena Smolová irena.smolova@upol.cz Mgr. Peter Mackovčin, Ph.D. Biogeografie Pedogeografie Základy nauky o krajině Zakončení předmětu Kredity:

Více

Maturitní otázky do zeměpisu

Maturitní otázky do zeměpisu Maturitní otázky do zeměpisu 1. Geografie jako věda Předmět a objekt geografie a jeho vývoj v průběhu staletí. Postavení geografie v systému věd. Význam geografie pro život současného člověka. Uplatnění

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 1. Planetární geografie tvar a velikost Země rotace Země a její důsledky oběh Země kolem Slunce a jeho důsledky pásmový čas, datová hranice slapové jevy 2. Kartografie

Více

G-Consult, spol. s r.o.

G-Consult, spol. s r.o. G-Consult, spol. s r.o. BÍLOVEC - parcela 773/1 hydrogeologický průzkum pro vodní zdroj Závěrečná zpráva Číslo zakázky Evidenční číslo Geofondu Účel Etapa Ověření charakteru a využitelnosti kvartérní zvodně

Více

Přednáška č. 3. Dynamická geologie se zabývá změnami zemské kůry na povrchu i uvnitř

Přednáška č. 3. Dynamická geologie se zabývá změnami zemské kůry na povrchu i uvnitř Přednáška č. 3 Dynamická geologie se zabývá změnami zemské kůry na povrchu i uvnitř vnější činitele zvětrávání hornin, atmosférické vlivy, zemská gravitace, geologická činnost větru, deště, povrchových

Více

Česká geofyzika v mezinárodním programu hlubokého vrtání ICDP

Česká geofyzika v mezinárodním programu hlubokého vrtání ICDP 1 Česká geofyzika v mezinárodním programu hlubokého vrtání ICDP A. Špičák K poznání podpovrchových partií zemského tělesa lze přispět jednak nepřímo - extrapolací povrchových geologických měření a pozorování,

Více

Proudění podzemní vody

Proudění podzemní vody Podpovrchová voda krystalická a strukturní voda vázaná fyzikálně-chemicky adsorpční vázaná molekulárními silami na povrchu částic hygroskopická (pevně vázaná) obalová (volně vázaná) volná voda kapilární

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Karta předmětu prezenční studium Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Geologie (GE) 541-xxxx Institut geologického inženýrství doc. Ing. Radomír Grygar, CSc. Kredity:

Více