STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ ÚVOD DO PROBLEMATIKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ ÚVOD DO PROBLEMATIKY"

Transkript

1 STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1. Přednáška Náplní přednášky je úvod do problematiky, objasnění základních pojmů

2 Slovo standard - původ Pochází ze starofrancouzského estandard, které znamená válečnou korouhev nebo vlajku na žerdi nebo zabodnuté do země, kolem níž se shromažďovali bojovníci. (odtud české: standarta zástava bojové jednotky) V angličtině od 16. století znamená standard výnosy a normy označené královským symbolem standardem. V některých jazycích se rozlišuje: Standard, který může být i firemní Norma, která je veřejná V angličtině se oba pojmy nerozlišují a pod jejím vlivem se dnes často používají jako synonyma i v češtině.

3 Slovo standard - význam Standard (z angličtiny) znamená: měřítko, normu, kritérium, správnou míru, obecně uznávaný vzor. Odtud: Standardní znamená obvyklý, správný, přiměřený. Nadstandardní znamená luxusní, zvláště vybavený. Standardizace znamená vytváření a prosazování jednotných vzorů a norem.

4 Standardní textilní výrobek Základní funkce oděvu: Ochranná Společenská sluneční paprsky vítr déšť chlad některé druhy mikroorganismů prach Standardní oděv vytváří ochrannou vrstvu mezi povrchem lidského těla a běžným životním prostředím.

5 Co to je běžné životní prostředí? Co není běžné životní prostředí? Extrémní výkyvy teplot Oheň Zvýšené radiační záření Zvýšené působení chemických a biologických látek Působení vysokého elektrického napětí apod. Běžně člověk nežije na osmitisícovce, ale občas se tam vypraví speciálně konstruované textilní materiály ( nadstandardní ) mu to mohou zpříjemnit.

6 Nadstandardní oděvní výrobek Předpokládá nějakou přídavnou funkci nad rámec základních ochranných a estetických funkcí textilního materiálu. Např.: Zajištění vysokého komfortu oděvu Zajištění ochrany lidského organismu před extrémními podmínkami pracovního prostředí Zpříjemnění sportovních aktivit resp. zlepšení sportovních výsledků nebo účinků tréninku Zpříjemnění života nemocných a starých lidí Napomáhání při léčbě nemocných pacientů apod.

7 Vymezení pojmu nadstandardní textilní výrobek V porovnání se standardní textilií má vyšší přidanou hodnotu. Plní nějakou přídavnou specifickou funkci nad rámec funkcí základních. Příklad: běžné spodní prádlo & funkční spodní prádlo Každá nadstandardní textilie se časem stane textilií standardní (např. elastomerová vlákna, dutá vlákna, zátěrové vrstvy apod.).

8 Význam nadstandardních textilních výrobků V oblasti standardních textilií hrozba masivního dovozu levného zboží z Asie. Je nutné hledat příležitosti pro neasijský textilní průmysl: Ve vkládání nových funkčních prvků do struktury textilního materiálu V neustálých inovacích Ve zvyšování užitné hodnoty textilních výrobků V expanzi textilních materiálů do nových oblastí použití (technické textilie) Nutnost investovat do vědy a výzkumu.

9 Vymezení pojmu: inteligentní textilie Textilní struktury, které jsou schopny reagovat na vnější podněty (např. změny teploty, změny ph, změny elektrického pole apod.) Podle míry schopnosti přizpůsobení se změnám okolního prostředí rozlišujeme: Pasivní inteligentní textilie jsou citlivé na vnější podněty, ale jsou schopny na ně reagovat pouze nevratně (např. indikátory, čidla apod.) Aktivní inteligentní textilie jsou schopné identifikovat změnu vnějšího podnětu a na tuto změnu reagovat i vratně (např. chameleonní textilie, textilie s tvarovou pamětí apod.)

10 Systém projektování vysoce funkčních textilních materiálů Požadovaná funkce textilního materiálu Vlastnost textilního materiálu, která požadovanou funkci splní Dosažení vlastnosti textilního materiálu jeho vhodnou strukturou Dosažení požadované struktury textilie vhodnou technologií výroby Postup: shora dolů

11 Příklad: funkční spodní prádlo Požadovaná Při zvýšené funkce fyzické textilního zátěži zajistit materiálu komfort Schopnost Vlastnost textilního materiálu, materiálu odvádět která požadovanou kapalnou funkci vlhkost splní od pokožky člověka Dosažení vlastnosti textilního Např.: profilovaná vlákna, materiálu jeho vhodnou strukturou integrovaná pletenina Dosažení Odpovídající požadované profil struktury trysky nebo textilie odpovídající vhodnou technologií pletařská výroby vazba

12 Potřeba certifikace Certifikát je slovo latinského původu a znamená potvrzení nebo osvědčení o určitých skutečnostech (např. kvalifikaci, způsobilosti, zkoušce, původu zboží apod.). Historicky byl požadavek na certifikaci směřován vždy tam, kde existovala nějaká možnost ohrožení zdraví nebo života lidí (např. používání parních kotlů v 19. st.). Dnes navíc dochází k masívní výměně zboží na celosvětové úrovni. Existuje tedy potřeba u tohoto zboží jednotně definovat technickou úroveň, parametry, vlastnosti, zkušební postupy apod.

13 Certifikace výrobků definice ČSN EN Dle normy ČSN EN se certifikát shody definuje jako: Dokument vydaný podle pravidel systému certifikace, vyjadřující poskytnutí přiměřené důvěry, že náležitě identifikovaný výrobek, proces nebo služba jsou ve shodě s určitou normou nebo jiným normativním dokumentem. Obecnější termín než certifikace je posuzování (hodnocení) shody (conformity assessment). Posuzování shody je definováno jako jakákoliv činnost zabývající se přímým nebo nepřímým určováním, zda byly splněny příslušné požadavky.

14 Certifikace dobrovolná a povinná Certifikace povinná vyplývá pouze z nařízení vlády a má oporu v zákonech a jiných legislativních opatřeních, které ukládají mimo jiné i požadavky na certifikaci. (ochranné pracovní oděvy, výrobky pro děti do 3 let, některé textilie pro zdravotnictví, záchranné práce apod.) Certifikace dobrovolná je založena na smluvním vztahu mezi příslušným certifikačním orgánem a zájemcem o certifikaci tedy na dobrovolném závazku plnit smluvené podmínky plynoucí z certifikace. Požadavky na kvalitní výrobky ze strany zákazníka. Certifikát jako potvrzení kvality.

15 Definice jakosti Jakost je vhodnost k použití. (Joseph M. Juran) Jakost je shoda s požadavky. (Phil Crosby) Jakost je schopnost produktu uspokojit zákazníkovi potřeby. (norma ISO 8402 z r. 1986) Jakost je stupeň splnění požadavků souborem inherentních znaků. (norma ČSN EN ISO 9000:2001) JAKOST = KVALITA (norma ČSN EN ISO 9000:2001) Požadavky normy & požadavky zákazníka.

16 Dodavatelsko-odběratelský vztah Zákazník potřebuje produkt, který mu splní jeho potřebu. poptávka nabídka Dodavatel mu takový produkt dodá. Jakost produktu je to, jak dodavatel splnil potřebu zákazníka.

17 Spirála jakosti: Průzkum trhu Údržba a servis při používání Likvidace po ukončení provozu Distribuce a prodej Balení a skladování Kontrola a zkoušení Výroba Volba strategie jakosti Průzkum trhu Ověřovací výroba Výzkum a vývoj Návrh výrobku a procesu Zajištění jakosti výrobních činitelů

18 Spokojenost a loajalita zákazníka Spokojenost zákazníka je souhrnem pocitů vyvolaných rozdílem mezi jeho požadavky a vnímanou realitou na trhu. Loajalita je způsob chování zákazníka, projevující se na trhu zejména dvěma důsledky: opakovanými objednávkami pozitivními referencemi do okolí

19 Minulé zkušenosti Současné vlastní potřeby a očekávání Informace z okolí Požadavky zákazníka X Zákazníkem vnímaná hodnota Zákazník spokojen? ANO NE Ztráta zákazníka Loajalita zákazníka

20 Maximalizace spokojenosti zákazníka Maximalizace spokojenosti a loajality zákazníků je jednou ze základních funkcí moderního systému managementu jakosti. Postupy měření spokojenosti a loajality zákazníků jsou nejefektivnější činností při uplatňování zpětné vazby. Velkým nebezpečím pro firmu je především nespokojenost zákazníka ventilovaná negativními referencemi do okolí (kolegům, známým, příbuzným apod.). Požaduje-li zákazník mimo jiné i certifikaci má ji mít.

21 Certifikace - postavení Certifikace výrobků je mimo jiné prostředkem pro zajištění volného pohybu zboží. Samotný certifikát však volný pohyb zboží nezajistí. Musí vždy existovat dvě strany: Strana, která certifikaci provádí a certifikát vydá Strana, která tento certifikát akceptuje Vždy je potřeba vědět, zda se na daný (můj) výrobek vztahuje ze zákona povinná certifikace či nikoliv. Nejprve je potřeba splnit zákonné povinnosti a teprve potom je možné zabývat se individuálními potřebami zákazníka.

22 Certifikace Je definována jako postup, kterým třetí strana (certifikační orgán) poskytuje písemná ubezpečení, že posuzovaný produkt je ve shodě se specifikovanými požadavky. Certifikační orgány, které službu certifikace zajišťují, musí prokázat dostatečnou důvěryhodnost a způsobilost. Mezinárodně přijatá forma tohoto prokazování je akreditace. Accredo = dáti důvěru

23 Výrobek Měření Akreditovaná laboratoř Posouzení výsledků měření Akreditovaný certifikační orgán Akreditace Systém norem Legislativní rámec Kdo provádí certifikaci? Certifikovaný výrobek

24 Akreditace certifikačního orgánu Je potvrzením třetí strany (akreditačního orgánu) o technické způsobilosti certifikačního orgánu provádět certifikaci výrobků, osob nebo certifikaci systémů managementu jakosti v určité oblasti. Posuzování (akreditace) se provádí podle mezinárodních dokumentů, které detailně specifikují akreditační podmínky a postupy akreditací. Akreditační orgány jednotlivých států jsou členy mezinárodních sdružení a spolupodílí se tak na přípravě a harmonizaci těchto akreditačních podmínek. V ČR je akreditačním orgánem Český institut pro akreditaci, o.p.s. (ČIA).

25 Český institut pro akreditaci, o. p. s. Je národní akreditační orgán založený vládou České republiky jako obecně prospěšná společnost. Poskytuje své služby v souladu s platnými právními předpisy ve všech oblastech akreditace státním i soukromým subjektům. Princip jednotného evropského akreditačního systému: Tvoří jej národní akreditační orgány, fungují podle jednotných pravidel a akreditují podle definovaných mezinárodně uznávaných norem. Globální koncepce o přístupu ke zkoušení a certifikaci dokument ES

26 Systém akreditace zkušebních laboratoří Zahrnuje stanovený a uznávaný soubor operačních postupů, užívaných akreditačními orgány na zjištění shody zkušebních laboratoří s kritérii stanovenými tímto systémem. Akreditace laboratoře je oficiálním uznáním, že tato zkušební laboratoř je způsobilá provádět určité zkoušky nebo určité druhy zkoušek.

27 Certifikační systém (jak se certifikace provádí) Má vlastní pravidla, postupy a způsoby řízení pro činnosti, které je nutno při certifikaci zajišťovat. Zahrnuje také spolupráci s jinými orgány a organizacemi, které mají s procesem certifikace co společného. Může existovat například na úrovni: národní, mezinárodní, regionální (je umožněno zapojení příslušných orgánů zemí pouze z jedné územní, politické nebo ekonomické oblasti světa). Certifikační systémy mohou být: Vázány na legislativní dokumenty Založeny na principech dobrovolnosti

28 Specifikované požadavky (podle čeho se certifikace provádí) Mohou být zakotveny v jakémkoli dokumentu, který je odsouhlasený a užívaný všemi účastníky certifikačního systému (výrobci, zkušebny, certifikační orgány). Tento dokument je veřejně dostupný. Nejčastěji plní funkci tohoto dokumentu normy. IEC (International Electrotechnical Commission) tvoří mezinárodní normy pro elektrotechniku. ISO (International Organization for Standardization) tvoří mezinárodní normy pro všechny ostatní obory. V rámci EU se pro posouzení shody výrobků staly směrodatnými tzv. Evropské direktivy (směrnice).

29 Tvorba norem Na úrovni mezinárodní (ISO) Na úrovni regionální (EN) Na úrovni národní (ČSN) Existuje pravidlo, že mezinárodní normy se pokud možno přebírají jako normy regionální a ty pak jako normy národní. Cílem je, aby národní normy byly identické s mezinárodními normami a mohlo tak snadno docházet k mezinárodní certifikaci a volnému pohybu zboží. V ČR zajišťuje tvorbu a vydávání norem Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ)

30 Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) byl zřízen zákonem České národní rady č. 20/1993 Sb. o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví. Je organizační složkou státu v resortu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO). Zabývá se: Zabezpečováním úkolů vyplývajících ze zákonů České republiky upravujících technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Úkoly v oblasti technických předpisů a norem uplatňovaných v rámci členství ČR v Evropské unii.

31 Poznámka Od roku 2009 zajišťuje Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) také tvorbu a vydávání českých technických norem. Dříve tuto funkci plnil Český normalizační institut, zřízený MPO jako příspěvková organizace, který byl k zrušen.

32 Český metrologický institut ČMI je příspěvková organizace zřízená MPO (státní instituce s plnou právní subjektivitou) Plní funkce náležející do působnosti státní správy v oblasti metrologie Zabezpečuje jednotnost a přesnost měřidel a měření ve všech oborech vědecké, technické a hospodářské činnosti v rozsahu podle 14 zákona č. 505/1990 Sb. o metrologii, ve znění pozdějších předpisů. Provádí metrologický výzkum Uchovává státní etalony Vykonává certifikaci referenčních materiálů Poznámka: ČMI sídlí v Brně Provádí výkon státní metrologické kontroly měřidel

33 Textilní metrologie Původní Československé státní normy ČSN postupně zanikají a mění se v Evropské normy EN. Smyslem je, aby zkoušky a jejich výsledky prováděné akreditovanými i neakreditovanými zkušebnami v ČR byly porovnatelné se zkouškami prováděnými v kterékoli členské zemi EU. Mezi akreditované textilní zkušebny v ČR patří: Textilní zkušební ústav v Brně Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně INOTEX, s.r.o. ve Dvoře Králové nad Labem SPOLSIN, s.r.o. v České Třebové

34 TZÚ Textilní zkušební ústav Je nezávislou zkušební a certifikační autoritou v textilním a oděvním průmyslu a souvisejících odvětvích. Akreditovaná zkušební laboratoř umožňuje téměř 1000 různých zkoušek. Kalibrační laboratoř nabízí seřízení a kalibrace textilních zkušebních přístrojů. Na zkoušení navazuje certifikace a značení CE včetně certifikace řízení výroby. Účast na projektech a vzdělávacích programech. Funguje zde Centrum technické normalizace při TZÚ. Poznámka: TZÚ sídlí v Brně

35 Národní politika kvality (NPK) Je vládou ČR schválený souhrn záměrů, cílů, metod a nástrojů ovlivňování jakosti výrobků, služeb a činností v rámci národní ekonomiky a služeb veřejné správy, přijatý usnesením vlády ČR č. 458/2000. Cílem programu NPK je obecně vytvořit v ČR prostředí, ve kterém je kvalita přirozenou součástí života společnosti. Koordinace působení státních a nestátních orgánů v rámci Národní politiky podpory jakosti připadá Radě ČR pro jakost.

36 NPK hlavní aktivity Za účasti státních orgánů jsou realizovány aktivity zaměřené na podporu jakosti jako jsou: Projekty podpory jakosti jsou vyhlašovány formou veřejných zakázek a týkají se oblasti vzdělávání, pořádání odborných akcí, seminářů a ostatních aktivit v oblasti kvality. Program Česká kvalita Program Národní ceny ČR za jakost Národní informační středisko pro podporu jakosti

37 Program česká kvalita Je součástí Národní politiky kvality (NPK). Hlavním cílem programu je vytvořit jednotný systém, který umožní zviditelnit důvěryhodné a nezávislé značky kvality, které jsou založené na objektivním ověřování kvality výrobků nebo služeb třetí stranou a vyloučit značky bez vypovídací schopnosti, které jsou jako informace pro spotřebitele zavádějící. Program umožňuje, aby se na trhu objevilo libovolné množství značek kvality různých cechů, společenstev, sdružení apod. Tyto značky ale musí splňovat podmínku, že základní kvalitativní ukazatele ověřuje třetí, nezávislá strana.

38 . Další podmínkou pro přijetí značky do Programu Česká kvalita je rovněž ověřená způsobilost výrobce či poskytovatele služeb k dlouhodobému dodržování stability procesů a tím i dlouhodobé kvality jeho produktů. Držitelé značek kvality přijatých do Programu Česká kvalita mají povinnost používat spolu se svou značkou kvality i logo Programu Česká kvalita, které se tak stává pro spotřebitele orientačním symbolem a potvrzením důvěryhodnosti dané značky. Správci značek - organizace, které udělují/propůjčují značky kvality a byly přijaty do Programu Česká kvalita.

39 Vybrané značky v programu CzQ Bezpečná a kvalitní hračka takto označené hračky jsou zárukou zvýšené úrovně bezpečnosti, zdravotní nezávadnosti a kvality. Správce značky: Zkušební ústav lehkého průmyslu APEK certifikovaný obchod značka kvality služeb internetových obchodů, které vyhovují certifikačním pravidlům APEK. Poukazuje na internetové obchody, které zajišťují svým zákazníkům vysokou úroveň služeb. Správce značky: Asociace pro elektronickou komerci (APEK)

40 . Bezpečné hračky je zárukou bezpečnosti, zdravotní nezávadnosti hračky, což je garantováno certifikátem ITC a trvalým dohledem nad stálou kvalitou výrobku po celou dobu platnosti licence na užívání značky. Správce značky: Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně (ITC) CZECH MADE ověřená kvalita vyjadřuje, že výrobek nebo služba byly ověřeny nezávislou organizací a splňují kritéria stanovená špičkovými odborníky. Správce značky: Sdružení pro oceňování kvality

41 . Česká kvalita Nábytek značka umožňuje jednoznačně a jednoduše identifikovat výrobek, který byl přezkoumán kvalifikovanou institucí z hlediska jeho kvality, užitné hodnoty a bezpečnosti. Správce značky: Asociace českých nábytkářů Ekologicky šetrný výrobek a služba - státem garantovaná informace o provedeném ekologickém hodnocení výrobku/služby a jeho vlastností. Správce značky: CENIA, česká informační agentura životního prostředí agentura pro ekologicky šetrné výrobky

42 . Zdravotně nezávadná obuv bota pro Vaše dítě značka je signálem pro rodiče dětí, že obuv byla dobrovolně certifikována a je z hlediska konstrukce a použitých materiálů zdravotně nezávadná. Zaručuje rovněž bezpečnost při používání. Správce značky: Česká obuvnická a kožedělná asociace, Zlín QZ zaručená kvalita takto označené textilní výrobky odpovídají platným právním a technickým předpisům, jsou zdravotně nezávadné a obsahují správné označení symboly údržby. Správce značky: SOTEX GINETEX CZ

43 . Q 21 prodejna 21. století - umožňuje jednoduše a jednoznačně identifikovat kvalitní služby poskytované maloobchodní jednotkou. Správce značky: Q21 sdružení pro certifikaci maloobchodu, Brno Osvědčeno pro stavbu potvrzuje, že příslušný stavební výrobek má vlastnosti, nezbytné pro zajištění výsledné kvality stavby, ověřené a dozorované nezávislou organizací a je vhodný pro zabudování do stavby na území ČR. Správce značky: Svaz zkušeben pro výstavbu, Praha

44 . Podporované zaměstnání - potvrzuje, že služba pomáhá znevýhodněným lidem získat a udržet si zaměstnání na otevřeném trhu práce a splňuje standardy kvality podporovaného zaměstnávání. Správce značky: Česká unie pro podporované zaměstnání, Praha Práce postižených prezentace kvalitní a konkurenceschopné práce lidí se zdravotním postižením a jejich zaměstnavatelů, kteří přizpůsobují svým zaměstnancům pracovní podmínky tak, aby se i se svým handicapem mohli zařadit do běžné společnosti. Správce značky: Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, Praha

45 Národní cena kvality Jejím cílem je ocenit firmy, které systematicky zlepšují kvalitu všech svých výrobků a činností a vytvářet tak inspirativní a povzbuzující prostředí pro firmy další. V roce 1997 byl model české ceny v plném rozsahu harmonizován s modelem Evropské ceny. Držitelé ocenění v programu jsou slavnostně vyhlášeni při příležitosti Evropského týdne kvality v České republice (každoročně v listopadu). Program národní ceny kvality vyhlašuje Rada ČR pro kvalitu. Organizátorem Národní ceny kvality je Sdružení pro oceňování kvality (SOK).

46 Národní cena kvality základní modely Model START určen pro organizace, které hledají cestu, jak začít se systematickým zlepšováním. Je zjednodušenou variantou modelu EXCELENCE. Základem modelu je sebehodnocení dle doporučení EFQM (Evropská nadace pro management kvality). Jako metoda provedení sebehodnocení je využit dotazník. Přinese firmě informaci o jejích silných stránkách a příležitostech ke zlepšování i o celkovém profilu organizace. Celkový profil organizace ukáže na nejslabší místa v řízení firmy.

47 . Model START PLUS je určen pro organizaci, která je dobře řízená nebo je držitelem certifikátu ISO Navazuje na nejjednodušší model START a Model je realizován opět sebehodnocením formou dotazníku. Vyžaduje však zároveň sepsání náročnější sebehodnotící zprávy, jednotlivé odpovědi jsou posuzovány z více pohledů. Dopadne-li hodnocení pozitivně, může se firma přihlásit do programu EXCELENCE. Model EXCELENCE vychází z modelu excelence EFQM, který je osvědčeným nástrojem užívaným dlouhodobě úspěšnými firmami v EU.

48 Sdružení pro oceňování kvality SOK je nevládní a nezisková organizace, jež je usnesením vlády ČR pověřena realizací programů Národní ceny kvality ČR. (Poznámka: Pod původním názvem Sdružení pro Cenu ČR za jakost, bylo založeno v roce 1993.) Společným cílem všech členů SOK je podpora podnikání, rozvoj řemesel, obchodu a služeb a ochrana spotřebitele. Členy SOK jsou rozhodující podnikatelské svazy a sdružení působící v ČR, Česká společnost pro jakost, Sdružení českých spotřebitelů a další organizace a firmy, které působí v oblasti kvality, zkušebnictví, výroby, služeb a vzdělávání na celém území ČR.

49 Česká společnost pro jakost Je občanské sdružení, které sdružuje široké spektrum osob a organizací, působících v různých oblastech systémů managementu. (Poznámka: působí od r. 1990) Poskytuje široké spektrum služeb a produktů v oblasti systémů managementu (vzdělávání, publikace, konference, semináře apod.). Spolupracuje s Evropskými organizacemi: EFQM - Evropská nadace pro management kvality (nezisková organizace, tvůrce Modelu excelence EFQM) Evropská organizace pro kvalitu (nezávislá nezisková společnost usilující o efektivní zlepšování ve sféře managementu kvality)

50 Národní cena ČR za společenskou odpovědnost organizací Je součástí programu Národní ceny kvality. Je udělována organizacím, které nad rámec stanovených legislativních požadavků realizují aktivity, které jsou prospěšné nejen pro ně samé nebo pro jejich obchodní partnery, ale jsou prospěšné i pro ostatní zainteresované strany (zaměstnance, organizace státní správy i územní samosprávy, občanská sdružení, širokou veřejnost, životní prostředí). Veřejnost už nevnímá organizace pouze jako výrobce a dodavatele výrobků a služeb, ale posuzuje i jejich další vliv. Společenská odpovědnost = klíč k udržitelnému úspěchu

51 Udržitelný rozvoj dobrovolné aktivity výrobců Lidská činnost (zejména průmyslová výroba) nesmí devastovat ŽP ve větší míře, než je přirozená regenerační schopnost přírody. To vyžaduje od zodpovědných výrobců orientovat se na předcházení ekologickým problémům, před jejich následným odstraňováním. Vyrábět s maximální možnou ohleduplností k ŽP Označování ekologicky šetrných výrobků je založeno na vytvoření konkurenčního prostředí v důsledku zavedení dalšího výběrového kritéria.

STRATEGIE PROGRAM ČESKÁ KVALITA. Národní politiky kvality 2011-2015. Příloha č. 3. Obsah: 1. Zásady Programu Česká kvalita 2.

STRATEGIE PROGRAM ČESKÁ KVALITA. Národní politiky kvality 2011-2015. Příloha č. 3. Obsah: 1. Zásady Programu Česká kvalita 2. STRATEGIE Národní politiky kvality 2011-2015 Příloha č. 3 PROGRAM ČESKÁ KVALITA Obsah: 1. Zásady Programu Česká kvalita 2. Přehled značek Strategie 2011-15 Česká kvalita Str. 1/7 1. Zásady Programu Česká

Více

Řízení kvality a bezpečnosti potravin

Řízení kvality a bezpečnosti potravin Řízení kvality a bezpečnosti potravin Přednáška 6 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Téma přednášky Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby Oficiální uznání, že akreditovaný subjekt je kompetentní

Více

NAPLŇOVÁNÍ Národní politiky kvality

NAPLŇOVÁNÍ Národní politiky kvality NAPLŇOVÁNÍ Národní politiky kvality 2016 2020 Příloha č. 3 PROGRAM ČESKÁ KVALITA Obsah: 1. Zásady Programu Česká kvalita 2. Přehled značek Naplňování NPK 2016 2020: Program Česká kvalita 1/7 1. Zásady

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 9. přednáška Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 Doc.

Více

Hodnocení a ochrana zboží O.Kánský

Hodnocení a ochrana zboží O.Kánský Hodnocení a ochrana zboží 2016 O.Kánský Jakost zboží Jakost je způsobilost pro užití. (Juran) Jakost je shoda s požadavky. (Crosby) Jakost je to, co za ni považuje zákazník. (Feibenbaum) Jakost je stupeň

Více

METROLOGIE. způsoby měření

METROLOGIE. způsoby měření METROLOGIE SPŠ na Proseku 1-1 Ing. A. Styblíková, Ing. L. Procházka - metrologie se zabývá: jednotností měřidel přesností měřidel způsoby měření - metrologie je aplikována ve všech vědeckých, technických

Více

1.1 Význam a cíl měření

1.1 Význam a cíl měření Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1.1 Význam a cíl měření Cílem obsahového okruhu Technická měření je vybavit žáky především souborem praktických

Více

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR 1. Obecná definice českých norem označených ČSN 2. Systém označování norem 3. Normalizační

Více

Akreditace ověřovatelů environmentálního prohlášení o produktu. Veronika Sochorová

Akreditace ověřovatelů environmentálního prohlášení o produktu. Veronika Sochorová Akreditace ověřovatelů environmentálního prohlášení o produktu Veronika Sochorová Český institut pro akreditaci, o.p.s. Založen k 1.1.1993 Obecně prospěšná společnost Založen státem jako národní akreditační

Více

Proč potřebujete certifikaci v oblasti eidas? Ing. Jarmil Mikulík, náměstek pro zkušebnictví, vedoucí projektu eidas

Proč potřebujete certifikaci v oblasti eidas? Ing. Jarmil Mikulík, náměstek pro zkušebnictví, vedoucí projektu eidas Proč potřebujete certifikaci v oblasti eidas? Ing. Jarmil Mikulík, náměstek pro zkušebnictví, vedoucí projektu eidas Agenda Agenda Kdo a proč? Jak a kde? Kdo jsme? Co děláme? Kdo a proč? Kdo a proč? Povinnost

Více

Standardizace, akreditace a posuzováníshody

Standardizace, akreditace a posuzováníshody Standardizace, akreditace a posuzováníshody K čemu to vlastně je? 20.4.2012 Textilní zkušební ústav, s. p. Brno Představení TZÚ Centrum technické normalizace Akreditace zkušební laboratoře č.1 Rozvoj akreditace

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

Základní pravidla akreditačního procesu. Mgr. Ing. Igor Tyleček, Ph.D.

Základní pravidla akreditačního procesu. Mgr. Ing. Igor Tyleček, Ph.D. Základní pravidla akreditačního procesu Mgr. Ing. Igor Tyleček, Ph.D. Obsah - ČIA v právních a mezinárodních souvislostech - Základní etapy procesu akreditace Působnost ČIA Národní akreditační orgán ČR

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb!

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb! AUDITY Audity představují nezávislý zdroj informací a týkají se všech podnikových procesů, které tvoří systém zabezpečování jakosti podniku.audity znamenají tedy systematický, nezávislý a dokumentovaný

Více

Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované. Management potravinářské laboratoře

Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované. Management potravinářské laboratoře Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované Management potravinářské laboratoře 1.roč. nav. MSP LS 2013/2014 Mgr. Kateřina Járová FVHE VFU Brno VYSVĚTLENÍ POJMŮ, DEFINIC A VÝRAZŮ Akreditace

Více

Zkušenosti z auditů CSR. III. Ročník konference Společenská odpovědnost ve všech oblastech lidské činnosti

Zkušenosti z auditů CSR. III. Ročník konference Společenská odpovědnost ve všech oblastech lidské činnosti Zkušenosti z auditů CSR III. Ročník konference Společenská odpovědnost ve všech oblastech lidské činnosti Lednice 19.11.2015 20.11.2015 QUALIFORM, a.s. CERTIFIKACE SYSTÉMŮ MANAGEMENTU Služby certifikace

Více

ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o. A. Grošpic. A. Grošpic, IPVZ, AKK8 ZS

ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o. A. Grošpic. A. Grošpic, IPVZ, AKK8 ZS ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o A. Grošpic A. Grošpic, IPVZ, AKK8 ZS 2015 1 TENTO ZÁKON UPRAVUJE (1) způsob stanovování technických požadavků na výrobky, které by mohly ve zvýšené

Více

International for Standardization for Standardization. International Organization. www.iso.org. www.iso.org

International for Standardization for Standardization. International Organization. www.iso.org. www.iso.org International Organization International for Standardization Organization for Standardization www.iso.org www.iso.org 1 Přehled ISO 9001 a ISO 14001 zpracoval Roger Frost e-mail frost@iso.org Manager,

Více

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací Revize Technických kvalitativních podmínek staveb pozemních komunikací, Kapitoly 1 Všeobecně Ing. Jaroslav Vodička 1 Historie řešení otázek kvality

Více

ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o. A. Grošpic. A. Grošpic, pro SV KI, ZS 2015, IPVZ 1

ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o. A. Grošpic. A. Grošpic, pro SV KI, ZS 2015, IPVZ 1 ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o A. Grošpic A. Grošpic, pro SV KI, ZS 2015, IPVZ 1 TENTO ZÁKON UPRAVUJE (1) způsob stanovování technických požadavků na výrobky, které by mohly

Více

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-07-DEFINICE POJMU KVALITY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-07-DEFINICE POJMU KVALITY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-07-DEFINICE POJMU KVALITY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Více

Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000. ISO normy

Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000. ISO normy Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000 ISO normy 1.roč. nav. MSP ZS 2012/2013 Mgr. Kateřina Járová FVHE VFU Brno Systém jakosti - ISO ISO = International Organization

Více

Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu

Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti Metrologie - věda o měření Measurements Science Metrologie Definice

Více

Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení,

Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení, Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady 9000. Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení, uvedení do provozu a dodání, servis po prodeji... a dále

Více

AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků

AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků Jakost = kvalita Požadavek Znak (charakteristika) Znak (charakteristika) jakosti Management

Více

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007 Kulatý stůl l expertů Jihlava 20.června 2007 Základní informace Systémový projekt OP RLZ 3.3 Realizátor projektu: MPSV ČR Dodavatel VZ: sdružení NVF, BIVŠ, KPMG Subdodavatelé: SST, AMSP, ČIA Doba realizace:

Více

Summer Workshop of Applied Mechanics. Systém managementu jakosti v Laboratoři mechanických zkoušek dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2001

Summer Workshop of Applied Mechanics. Systém managementu jakosti v Laboratoři mechanických zkoušek dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2001 Summer Workshop of Applied Mechanics June 2002 Department of Mechanics Faculty of Mechanical Engineering Czech Technical University in Prague Systém managementu jakosti v Laboratoři mechanických zkoušek

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 30-02 - 13 Politika ČIA pro metrologickou návaznost výsledků měření datum vydání: 1.12.2013 1 MPA 30-02-13 Obsah 1 ÚČEL... 2 2 TERMÍNY A DEFINICE... 2 3 ÚVOD... 2 4

Více

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající se měřením Měření se musí zabezpečovat s ohledem

Více

CENA HEJTMANA za uplatňování konceptu

CENA HEJTMANA za uplatňování konceptu Číslo: NPK 20 Číslo vydání: 2 Strana: 1 Název: Cena hejtmana za uplatňování konceptu společenské odpovědnosti Statut Celkem stran: 5 Platnost od: 2015 Počet příloh: 7 Rada kvality České republiky CENA

Více

Akreditace klinických laboratoří. Ing. Martina Bednářová

Akreditace klinických laboratoří. Ing. Martina Bednářová Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová CZEDMA, Praha 14.2.2006 Akreditace Oficiální uznání, že akreditovaný subjekt je kompetentní k vykonávání specifikovaných činností Kompetence Nezávislost

Více

Metrologický řád (1) Metrologický řád. Co je a k čemu je metrologie? Definování jednotek v ČR

Metrologický řád (1) Metrologický řád. Co je a k čemu je metrologie? Definování jednotek v ČR Metrologický řád (1) Metrologický řád Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ MANAGEMENT PROCESŮ Systémy managementu měření se obecně v podnicích používají ke kontrole vlastní produkce, ať už ve fázi vstupní, mezioperační nebo výstupní. Procesy měření v sobě zahrnují nemalé úsilí

Více

MANAGEMENT Systém managementu kvality

MANAGEMENT Systém managementu kvality MANAGEMENT Systém managementu kvality doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce:

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce: TECHNICKÝ ÚSTAV POŽÁRNÍ OCHRANY Certifikační orgán pro certifikaci výrobků č. 3080 Žádost o posouzení Identifikační údaje o žadateli : Obchodní jméno: IČO: DIČ: výrobce dovozce distributor Adresa, tel.,

Více

Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů

Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů METODICKÝ MATERIÁL KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu zvyšování kvality a udržitelnost

Více

1 České právní předpisy upravující požadavky na požární bezpečnost staveb

1 České právní předpisy upravující požadavky na požární bezpečnost staveb 1 České právní předpisy upravující požadavky na požární bezpečnost staveb 1.1 Úvod Obecně závazná pravidla chování stanovená předepsaným způsobem svrchovanou státní mocí jsou zakotvena v závazných právních

Více

INFORMACE k posuzování autorizovaných osob a žadatelů o autorizaci

INFORMACE k posuzování autorizovaných osob a žadatelů o autorizaci INFORMACE Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) a Českého institutu pro akreditaci, o.p.s. (ČIA) k posuzování autorizovaných osob a žadatelů o autorizaci POSTUPY POSUZOVÁNÍ

Více

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti Obsah: 1) Adresa společnosti 2) Historie firmy 3) Rozsah systému kvality 4) Systém managementu kvality 5) Povinnosti

Více

Příručka pro klienty ITC

Příručka pro klienty ITC Příručka pro klienty ITC Pro posuzování výrobků v oblasti EMC dle NV 616/2006 Sb. a Směrnice rady 2004/108/ES Účinnost od: 10. 10. 2007 Zpracoval: Ing. Pavel Vávra Datum vydání: 10. 10. 2007 Místo vydání:

Více

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist)

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) Oblast 1. STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ Jsou identifikovány procesy v takovém rozsahu, aby byly dostačující pro zajištění systému managementu jakosti v oblasti vzdělávání?

Více

ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII. A. Grošpic. A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1

ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII. A. Grošpic. A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1 ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII A. Grošpic A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1 DRUHY MĚŘIDEL ETALONY STANOVENÁ MĚŘIDLA CERTIFIKOVANÉ A NECERTIFIKOVANÉ REFERENČNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MĚŘIDLA INFORMAČNÍ MĚŘIDLA

Více

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek POŽADAVKY DLE METROLOGICKÉHO PŘEDPISU MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH

Více

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE Správná laboratorní praxe soubor opatření, které je nutné dodržovat pojišťuje kvalitu získaných analytických dat obor

Více

Nanotechnologie. Problematika nanomateriálů a nanotechnologií z hlediska ochrany zdraví i životního prostředí

Nanotechnologie. Problematika nanomateriálů a nanotechnologií z hlediska ochrany zdraví i životního prostředí Nanotechnologie Problematika nanomateriálů a nanotechnologií z hlediska ochrany zdraví i životního prostředí Nanomateriál Nanomateriál/nanotechnologie Současný stav Cíl 2 Nanomateriál Nanomateriál/nanotechnologie

Více

Příručka pro klienty COP

Příručka pro klienty COP Příručka pro klienty COP Státní veterinární ústav Olomouc Certifikační orgán pro produkty Jakoubka za Stříbra1, 77900, Olomouc www.svuolomouc.cz verze 2, vydáno 28.4.2016 Příručka pro klienty COP 1/5 verze

Více

Anotace k presentaci

Anotace k presentaci Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Souhrn revidovaných odstavců normy a souvisejících informací Ing. Martin Matušů, CSc. - ČIA Přednáška byla presentována na seminářích Českého

Více

SYSTÉM ŘÍZENÍ JAKOSTI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

SYSTÉM ŘÍZENÍ JAKOSTI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Metodický list č. 1 Název tématického celku: Základní pojmy a principy řízení jakosti Cíl: Objasnit a vyložit podstatu řízení jakosti a základní přístupy k jejímu zabezpečování. Vysvětlit podstatu systémů

Více

Představení společnosti

Představení společnosti Představení společnosti KSQ spol. s r. o. Kubatova 1240/6 370 04 České Budějovice Tel/fax: +420 387 311 504 Hot-line: +420 602 470 009 E-mail: ksq@ksq.cz Alena Klůcová, jednatel KSQ spol. s r.o. Auditor

Více

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2012 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Je GDPR a eprivacy pro nás hrozbou nebo příležitostí? Cui bono

Je GDPR a eprivacy pro nás hrozbou nebo příležitostí? Cui bono Je GDPR a eprivacy pro nás hrozbou nebo příležitostí? Cui bono GDPR začne v celé EU platit jednotně od 25. května 2018. V Česku tak nahradí současnou právní úpravu ochrany osobních údajů v podobě směrnice

Více

DOKUMENT IAF. Závazný dokument IAF. Akreditace orgánů posuzování shody působících ve více zemích

DOKUMENT IAF. Závazný dokument IAF. Akreditace orgánů posuzování shody působících ve více zemích DOKUMENT IAF Závazný dokument IAF Akreditace orgánů posuzování shody působících ve více zemích Accreditation Assessment of Conformity Assessment Bodies with Activities in Multiple Countries IAF MD 12:2016

Více

Směrnice s kritérii pro hodnocení bezpečnosti a kvality hraček

Směrnice s kritérii pro hodnocení bezpečnosti a kvality hraček Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p., o. z. ZÚLP České Budějovice Systém ověřování kvality výrobků Směrnice s kritérii pro hodnocení bezpečnosti a kvality hraček (revize č. 4) č.skp: 36.5 Zpracoval:

Více

Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje

Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje Aplikování systémů řízení jakosti pro výrobu a používání technologií a materiálů a vedení experimentů Blažena Jedličková 25.5.2011 Co? Dle čeho? (systém)

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729. Doc.EWF Česká verze

Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729. Doc.EWF Česká verze Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729 Doc.EWF 487-02 Česká verze 1/11 Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem

Více

Používání certifikátů a certifikační značky

Používání certifikátů a certifikační značky AZ Cert EU s.r.o., Fryčajova 122, 614 00 Brno I05 Používání certifikátů a certifikační Nabývá účinnosti dne: 1.5.2009 Vydání č.: 4 Výtisk č. Vypracoval: Přezkoumal: Schválil: Ing. Radek Veselý Dne: 30.4.2009

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY

Více

1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně

1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně 1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně 1.1 Úvod V roce 1985 byl v ES zahájen proces sjednocení postupů při hodnocení výrobků. Aby mohly být výrobky takto jednotně hodnoceny, je zapotřebí znát

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci MPA 60-0-8, verze K aplikaci ČSN EN ISO/IEC 7024:203 Posuzování shody Všeobecné požadavky na orgány pro certifikaci osob v akreditačním systému České republiky Datum vydání

Více

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci)

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ŘÁD Služby veřejného zájmu Pro služby poskytované společností ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ODDÍL I. OBECNÉ PODMÍNKY Článek 1 Předmět úpravy 1. Účelem řádu Služby

Více

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení kvality Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci Předmět RJS Technická

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Strana 2489 208 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Vláda nařizuje podle 7 odst. 3, 8 odst. 3, 9 odst. 4 a 10 odst. 3 zákona

Více

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření Strana 1832 Sbírka zákonů č. 94 / 2016 Částka 38 94 VYHLÁŠKA ze dne 23. března 2016 o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

SYSTÉM ŘÍZENÍ JAKOSTI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

SYSTÉM ŘÍZENÍ JAKOSTI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Osnovy prezenčního studia předmětu Anotace: Problematika jakosti je ve veřejných službách klíčovou záležitostí Posluchači se seznámí se základními principy řízení jakosti, přístupem k budování systémů

Více

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-10-ORGANIZACE PROCES A PRODUKT. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-10-ORGANIZACE PROCES A PRODUKT. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-10-ORGANIZACE PROCES A PRODUKT Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Více

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje 1. ročník konference: Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy, 19. 11. 2013,

Více

Stanovení nákladů procesu akreditace

Stanovení nákladů procesu akreditace Stanovení nákladů procesu akreditace SDĚLENÍ Českého institutu pro akreditaci, o.p.s. o vyhlášení Stanovení nákladů procesu akreditace Český institut pro akreditaci, o.p.s. (ČIA) vyhlašuje dokument Stanovení

Více

ČINNOSTI DOZORU NAD TRHEM ORGANIZACE A STRUKTURA

ČINNOSTI DOZORU NAD TRHEM ORGANIZACE A STRUKTURA ČINNOSTI DOZORU NAD TRHEM ORGANIZACE A STRUKTURA Strategie dozoru nad trhem Způsob, jakým je prováděn dozor nad trhem, je velmi ovlivněn souborem základních předpokladů a principů pokud jde o jeho postavení,

Více

Kam směřuje akreditace v příštích letech

Kam směřuje akreditace v příštích letech Kam směřuje akreditace v příštích letech Hydroanalytika 15.-16.9.2015 "Accredo - dávám důvěru" 2 IS 3 ISO 9001 Systémy managementu kvality Požadavky Přizpůsobení měnícímu se světu Reflektování rostoucí

Více

Identifikace a elektronický podpis. Identifikace a geolokační technologie

Identifikace a elektronický podpis. Identifikace a geolokační technologie Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis Identifikace a geolokační technologie Virtuální identita - koncepce formy e-mailová adresa, avatar, IP adresa, el. podpis problém umělé vytvoření

Více

IAF - Mezinárodní akreditační fórum Informativní dokument IAF

IAF - Mezinárodní akreditační fórum Informativní dokument IAF IAF ID 2:2011 IAF - Mezinárodní akreditační fórum Informativní dokument IAF Informativní dokument pro přechod akreditace systému managementu z normy ISO/IEC 17021:2006 1. vydání (IAF ID 2:2011) Mezinárodní

Více

Institut pro testování a certifikaci, a.s. Moderní zkušební a certifikační firma

Institut pro testování a certifikaci, a.s. Moderní zkušební a certifikační firma Institut pro testování a certifikaci, a.s. Moderní zkušební a certifikační firma Institut pro testování a certifikaci, a.s. Nezávislá zkušební, certifikační a inspekční firma působící v oblasti hodnocení

Více

MANAGEMENT I Téma č. 34

MANAGEMENT I Téma č. 34 MANAGEMENT I Téma č. 34 Řízení (management) podle cílů - MBO Systém managementu kvality doc. Ing. Monika GRASSEOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu

Více

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení kvality Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci Předmět RJS Technická

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ

Více

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM Žádný člověk není ostrovem, nikdo není sám pro sebe... www.spolecenskaodpovednostfirem.cz IMPLEMENTACE VZDĚLÁVÁNÍ O asociaci

Více

ŘÍZENÍ JAKOSTI. Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody

ŘÍZENÍ JAKOSTI. Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody ŘÍZENÍ JAKOSTI Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody Sylabus předmětu Úvod do problematiky. Vymezení pojmů.

Více

Akreditace systémů řízení kvality a bezpečnosti potravin.

Akreditace systémů řízení kvality a bezpečnosti potravin. Akreditace systémů řízení kvality a bezpečnosti potravin. Úvod Při nákupu celé řady výrobků nebo služeb jsme různými způsoby neustále ujišťováni o jejich kvalitě, bezpečnosti, zdravotní nezávadnosti, spolehlivosti,

Více

Metrologie v geodézii (154MEGE) Ing. Lenka Línková, Ph.D. Katedra speciální geodézie B

Metrologie v geodézii (154MEGE) Ing. Lenka Línková, Ph.D. Katedra speciální geodézie B Metrologie v geodézii (154MEGE) Ing. Lenka Línková, Ph.D. Katedra speciální geodézie B 902 http://k154.fsv.cvut.cz/~linkova linkova@fsv.cvut.cz 1 Metrologie definice z TNI 01 0115: věda zabývající se měřením

Více

METROLOGIE ...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA

METROLOGIE ...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA METROLOGIE...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA cena elektřiny odvíjí od spotřeby změřené elektroměrem zboží v obchodě se váží na vahách prodejce čas od času seřizujeme a tedy kalibrujeme své hodiny při

Více

Certifikačním orgánům pro certifikaci systémů managementu. Věc: posuzování certifikačních orgánů pro výkon certifikace podle normy ISO 9001:2008

Certifikačním orgánům pro certifikaci systémů managementu. Věc: posuzování certifikačních orgánů pro výkon certifikace podle normy ISO 9001:2008 Certifikačním orgánům pro certifikaci systémů managementu Naše č.j. Vyřizuje: Linka: E-mail: Praha dne: 188/09/ČIAO Ing. M. Badal 501 badalm@cai.cz 22.1.2009 Věc: posuzování certifikačních orgánů pro výkon

Více

PŘIDANÁ HODNOTA INSPEKČNÍ A CERTIFIKAČNÍ ČINNOSTI PROVÁDĚNÉ TŘETÍMI STRANAMI

PŘIDANÁ HODNOTA INSPEKČNÍ A CERTIFIKAČNÍ ČINNOSTI PROVÁDĚNÉ TŘETÍMI STRANAMI MEZINÁRODNÍ KONFEDERACE INSPEKČNÍCH A CERTIFIKAČNÍCH ORGANIZACÍ PŘIDANÁ HODNOTA INSPEKČNÍ A CERTIFIKAČNÍ ČINNOSTI PROVÁDĚNÉ TŘETÍMI STRANAMI KDO JSME A CO DĚLÁME Mezinárodní konfederace inspekčních a certifikačních

Více

Informace pro žadatele

Informace pro žadatele F001/2018-2 Strana 1 z 6 Informace pro žadatele o posouzení odborné způsobilosti k výkonu metrologické funkce 2 Průběh certifikace 2.1 Základní rozsah certifikace Rozsah certifikace pro všechny funkce

Více

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI 1 - Rozsah platnosti Tyto všeobecné nákupní podmínky (dále jen podmínky ) platí pro veškeré kupní smlouvy, v nichž společnost TOMATEX Otrokovice,

Více

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok ISO 9000, 20000, 27000 Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. jan.matula@fpf.slu.cz III. blok ITSM & Security management standard ISO 9000-1 ISO 9000:2015 Quality management systems Fundamentals

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

EUROLAB-CZ 2015. Asociace akreditovaných a autorizovaných organizací (AAAO):

EUROLAB-CZ 2015. Asociace akreditovaných a autorizovaných organizací (AAAO): EUROLAB-CZ 2015 Členové: Asociace akreditovaných a autorizovaných organizací (AAAO) Sdružení českých zkušeben a laboratoří (SČZL) Svaz zkušeben pro výstavbu (SZV) Řídicí výbor: Asociace akreditovaných

Více

Prevencí za bezpečným provozem hřišť a sportovišť

Prevencí za bezpečným provozem hřišť a sportovišť Prevencí za bezpečným provozem hřišť a sportovišť Libor DUPAL Zdeňka HOUŽVIČKOVÁ Květen 2013 Obsah 1. Je provoz dětských hřišť, sportovišť, tělocvičen a podobných zařízení bezpečný? 2. Metodika prevence

Více

Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh

Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Částka 84/2015 Platnost od 20.08.2015 Účinnost od 04.09.2015 Aktuální znění 04.09.2015

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 20-01 - 17 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17043:2010 Posuzování shody Všeobecné požadavky na zkoušení způsobilosti v akreditačním systému České republiky

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci K aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17043:2010 Posuzování shody Všeobecné požadavky na zkoušení způsobilosti v akreditačním systému České republiky Datum vydání 28. 12. 2017 Neobsahuje

Více

PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ

PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ SMĚRNICE Vypracováno pro potřeby společnosti TCert, s.r.o jako postup pro certifikaci metodik. Stránka 1 z 13 Obsah Kapitola/ Název kapitoly

Více

Společenská odpovědnost naše cesta rozvoje (kde jsme a kam jdeme) 2. ročník Konference společenské odpovědnosti ve veřejné správě 18. 11.

Společenská odpovědnost naše cesta rozvoje (kde jsme a kam jdeme) 2. ročník Konference společenské odpovědnosti ve veřejné správě 18. 11. Společenská odpovědnost naše cesta rozvoje (kde jsme a kam jdeme) 2. ročník Konference společenské odpovědnosti ve veřejné správě 18. 11. 2014 Nechte se inspirovat konceptem společenské odpovědnosti: Proč?

Více