Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách"

Transkript

1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo ve finaních a finančích službách Kurs,,Právo ve financích a finančních službách je určen pro posluchače magisterského studia na oboru Finance a finanční služby. Navazuje na základní kurs bankovního práva, který byl součástí bakalářského studia a úzce souvisí se souběžně probíhající výukou evropského komunitárního práva o finančních službách. Kurs je rozdělen do 4 základních tematických okruhů: 1) Základní přehled bankovního práva a právní úprava na finančních trzích; 2) Regulace a dohled na finančních trzích, subjekty finančního trhu 3) Právní úprava bankovních produktů komerčního bankovnictví 4) Právní úprava produktů finančního trhu Základní literatura k dané problematice: Bakeš M. A kol.: Finanční právo, 5. vydání, C. H. Beck, 2009 Kotásek, Pokorná, Rabam a kol.: Kurs obchodního práva-právo cenných papírů, 5. vydání, C. H. Beck, 2009 ÚZ č. 850 Bankovnictví, Platební styk, Finanční arbitr ÚZ č. 851 Cenné papíry, kolektivní investování Metoda studia a ukončení kursu: Základní metodou studia je samostatné studium posluchačů, kombinované konzultacemi, kdy se předpokládá účast posluchačů. Je vhodné, aby posluchači před konzultací se alespoň rámcově seznámili s příslušnou látkou, aby mohli žádat na konzultaci o objasnění otázek, jimž neporozuměli. Neúčast na konzultacích je možno případně nahradit písemnou prací na téma po dohodě s vyučujícím. Kurs je ukončen ústní zkouškou.

2 Metodický list č. 1 Právo ve financích a finančních službách Základní přehled bankovního práva a právní úprava na finančních trzích Tento tematický celek je rozdělen do 2 dílčích témat: 1) Právní úprava finančního trhu, postavení bankovního práva a práva cenných papírů v něm 2) Přehled právních norem v ČR, vazba na normy EU 1) Při studiu prvého dílčího tématu (právní úprava finančního trhu, postavení bankovního práva a práva cenných papírů v něm) věnujte pozornost zejména těmto skutečnostem: Pojmu finance a finanční činnosti Předmětu a systému finančního práva, postavení bankovního práva a práva cenných papírů v systému finančního Pramenům finančního práva Finančně právním vztahům, jejich prvkům Základům státního dozoru a tzv. finanční kontrola Základním finančně-právním institutům jako je rozpočet, daně, poplatky a clo a dále úvěr, měna a finanční trh K prvému dílčímu tématu prostudujte zejména: Bakeš, M. a kol.: Finanční právo, C. H. BECK, 5. přepracované vydání 2009, str. 4 až 109 Kotásek, J. a kol.: Kurs obchodního práva Právo cenných papírů, C. H. BECK, 5. přepracované vydání 2009, str. 41 až 51 Co jsou to finančně-právní vztahy? Jaké jsou prvky finančně-právních vztahů? Jaké jsou prameny práva finančně-právních vztahů? Uveďte a krátce charakterizujte vybrané finanční instituce, Vysvětlete pojmy rozpočet, daně, poplatky a clo, Vysvětlete pojmy úvěr, měna a finanční trh,

3 2) Při studiu druhého tématu (Přehled právních norem v ČR, vazba na normy EU) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: pramenům finančního a bankovního práva v ČR, Pramenům práva cenných papírů, Zákonům a prováděcím právním předpisům v dané oblasti, Rozdílu mezi zákony a podzákonnými právními akty, Vybraným pramenům práva na úrovni zejména Nařízení EP a Rady Rozdílu mezi jednotlivými prameny práva EU, K druhému dílčímu tématu prostudujte zejména: ÚZ č. 850 a 851, dále příslušné Sbírky zákonů, Eurlex a z něj vybrané směrnice a nařízení. Jaký je rozdíl mezi Směrnicí, Nařízením a Doporučením EU, Vyjmenovat a charakterizovat základní prameny práva z oblasti finančního práva obecně; Jaké jsou prameny bankovního práva v ČR. Můžete je stručně charakterizovat?

4 Metodický list č. 2 Právo ve financích a finančních službách Regulace a dohled na finančních trzích, subjekty finančního trhu Tento tematický celek je rozdělen do 2 dílčích témat: 1) Regulace a dohled na finančních trzích, 2) Subjekty bankovního a finančního trhu 1) Při studiu prvého dílčího tématu (regulace a dohled na finančních trzích) věnujte pozornost zejména těmto oblastem: Bankovní licenci, Správě a řízení bank Kapitálové přiměřenosti, Tzv. angažovanosti, Pravidlům likvidity Dalším pravidlům obezřetného podnikání Informační povinnosti Bankovnímu tajemství a mlčenlivosti K prvému dílčímu tématu prostudujte zejména: Bakeš, M. a kol.: Finanční právo, C. H. BECK, 5. přepracované vydání 2009, str. 477 až 501 Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 123/2007 Sb., o pravidlech obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry Co je to jednotná evropská licence a kde je upravena? Co je to hostitelský a domovský stát? Charakterizujte základní nástroje při řízení vybraných subjektů bankovního a finančního trhu, Vysvětlete pojem kapitálová přiměřenost, Proč banky a ostatní regulované subjekty mají tzv. informační povinnost vůči dohledovému orgánu?

5 Jaká je právní úprava vnitřního auditu u finančních společností Jaký je právní rozdíl mezi bankovním tajemstvím a mlčenlivostí? Kde naleznete právní úpravu? 2) Při studiu druhého tématu (subjekty bankovního a finančního trhu) věnujte pozornost následujícím tématům: Právní úprava bankovnictví Právní postavení ČNB Investiční společnosti Investiční fondy Penzijní fondy Právní postavení pojišťoven OCP a jejich právní vymezení Investiční zprostředkovatelé Vázání zástupci Právní vymezení platební instituce Depozitář K druhému dílčímu tématu prostudujte zejména: Bakeš, M. a kol.: Finanční právo, C. H. BECK, 5. přepracované vydání 2009, str. 447 až 472 Zákon č. 6/1993 Sb. o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpsů Charakterizujte obchodní banku jako subjekt bankovně-právních vztahů. Co můžete říci o právním postavení České národní banky? Charakterizujte právní postavení institucionálních investorů. Kdo jsou tzv. vázaní zástupci? Charakterizujte právní úpravu platební instituce. Jakou činnost vykonává depozitář a jaké je jeho právní úprava.

6 Metodický list č. 3 Právo ve financích a finančních službách Právní úprava bankovních produktů komerčního bankovnictví Tento tématický celek je rozdělen do 2 dílčích témat: 1) Právní úprava pasivních a neutrálních obchodů 2) Právní úprava úvěrů, záruk a zajištění 1) Při studiu prvého dílčího tématu (právní úprava pasivních a neutrálních obdhodů) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Měně a oblasti peněžního oběhu, Penězům jako platidlu a jejich právnímu postaví Hotovostnímu a bezhotovostnímu platebnímu styk, Oblasti a právní úpravě platebních služeb EMÚ, Devizové regulaci, Devizovým hodnotám, Povinnostem tuzemců a cizozemců ve vazbě na bankovní produkty Zahraničnímu a přeshraničnímu platebnímu styku Vkladům a vkladovým účtům a jejich právní úpravě Šekům a cestovním šekům Dokumentárním akreditivům a inkasům K prvému dílčímu tématu prostudujte zejména: Bakeš, M. a kol.: Finanční právo, C. H. BECK, 5. přepracované vydání 2009, str. 447 až 472 Zákon č. 6/1993 Sb. o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 284/2009 Sb., o platebním styku Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 191/1950 Sb., směnečný a šekový Zákon č. 219/1995 Sb., devizový zákon, ve znění pozdějších předpisů

7 Jaká jsou platná platidla v ČR a jak je právně upraven jejich oběh? Vysvětlete právní úpravu platebního styku a jaké jsou změny v této oblasti v souvislosti s publikací zákona o platebním styku, jehož účinnost nabyla dne 1. listopadu 2009? Vysvětlete rozdíl mezi zahraničním a přeshraničním platebním stykem. Jaký je právní rozdíl mezi cestovním šekem a šekem bankovním/soukromým? Vysvětlete právní úpravu dokumentárních platebních instrumentů? Jaké jsou náležitosti smlouvy o zřízení a vedení vkladového účtu? Je rozdíl mezi vkladem a vkladovým účtem? 2) Při studiu druhého tématu (Právní úprava úvěrů, záruk a zajištění) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Úvěru a jeho podstatě, Rozdělením úvěrů a jeho právní význam, Úvěrové smlouvě a jejím náležitostem Podkladům pro poskytnutí úvěru Úvěrové analýze Zajištění, podstatě zástavního práva, jejím typům a právní úpravě, Právním účinkům zástavního práva podle jednotlivých typů Bankovní záruce a její právní podstatě Poskytování úvěrů a jeho regulace, postavení ČNB a ČOI K druhému dílčímu tématu prostudujte zejména: Bakeš, M. a kol.: Finanční právo, C. H. BECK, 5. přepracované vydání 2009, str. 322 až 335 Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů Zákon č 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru Co je to úvěr? Je rozdíl mezi úvěrem a půjčkou? Jaké jsou podstatné náležitosti smlouvy o úvěru? Co je to úvěrová analýza a proč se vyžaduje? Jaké je postavení ČNB a ČOI při poskytování úvěrů? Jaký je rozdíl mezi hypotéčním úvěrem a spotřebitelským úvěrem?

8 Metodický list č. 4 Právo ve financích a finančních službách Právní úprava produktů finančního trhu Tento tématický celek se skládá ze 5 dílčích témat: 1) Cenné papíry a smlouvy o cenných papírech 2) Investiční služby a jejich poskytování 3) Regulovaný trh 4) Kolektivní investování 5) Veřejná nabídka investičních cenných papírů a prospekt; ochrana kapitálového trhu a investorů 1) Při studiu prvního dílčího tématu (Smlouvy o cenných papírech) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Cenné papíry, jejich třídění Smlouvě o převodu CP: smlouva kupní, smlouva darovací, smlouva směnná, smlouva o půjčce CP. Smlouvy obstaravatelské: - Komisionářská smlouva o obstarání koupě nebo prodeje CP. - Mandátní smlouva o obstaraní koupě nebo prodeje CP. - Smlouva o obstarání vrácení zastupitelného CP. - Smlouva o obstarání vydávání CP. Zprostředkovatelská smlouva o koupi nebo prodeji CP. - Smlouva o zprostředkování vydání CP. - Smlouva o zprostředkování vrácení CP. Smlouva o úschově CP, smlouva o správě CP, smlouva o uložení CP. Smlouva o obhospodařování. Zástavní smlouva o CP a zástavní práva k CP. Dohody finančním zajištění zástavním právem nebo převodem práva. K prvnímu dílčímu tématu prostudujte zejména: Kotásek, J. a kol.: Kurs obchodního práva Právo cenných papírů, C. H. BECK, 5. přepracované vydání 2009, str. 51 až 71, dále 349 až 411 Zákon 591/1992 Sb. o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů ustanovení o dohodách o finančním zajištění

9 Třídění cenných papírů Smlouvy o převodu CP. Kupní smlouva CP. Smlouva o půjčce CP. Obstaravatelské smlouvy o CP. Komisionářská smlouva. Smlouva o zprostředkování CP. Smlouva o obhospodařování. Smlouva o úschově CP, o správě CP, o uložení CP. Zástavní smlouva o CP. Dohody o finančním zajištění. 2) Při studiu druhého dílčího tématu (Investiční služby a jejich poskytování) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Investičním nástrojům a investičním službám (hlavní a doplňkové), Bankám jako poskytovatelům investičních služeb, bankovní licence, zákazu využívání informací získaných při úvěrových obchodech banky při provádění obchodů s investičními nástroji a naopak. Obchodníkům s CP jako poskytovatelům investičních služeb a pravidům jeho činnosti. Investičním zprostředkovatelům, vázanému zástupci,. Poskytování investičních služeb zahraničními subjekty z členských zemí EU. K druhému dílčímu tématu prostudujte zejména: Kotásek, J. a kol.: Kurs obchodního práva Právo cenných papírů, C. H. BECK, 5. přepracované vydání 2009, str. 31 až 33 Zákon č 256/2004 Sb., podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů 3) Při studiu třetího dílčího tématu (Regulovaný trh) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Organizace regulovaného trhu, jeho právní forma, předmět činnosti. Vymezení regulovaného trhu a obchodování na regulovaném trhu. Oficiální trh s cennými papíry. Transparentnost regulovaného trhu. Mnohostranný obchodní systém. Vypořádání obchodů. K třetímu dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon č 256/2004 Sb., podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, část V. a VI.

10 Regulovaný trh, oficiální trh. Organizátor regulovaného trhu. Obchodování na regulovaném trhu. Dražba CP. Vypořádání CP. Provozovatel vypořádání CP. 4) Při studiu čtvrtého dílčího tématu (Kolektivní investování) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Kolektivnímu investování jako formě podnikatelské činnosti, subjektům kolektivního investování (investiční společnost, investiční fond) a jejich právnímu postavení. Povolení k jejich činnosti. Fondům kolektivního investování (investiční fond, podobný fond a rozdíl mezi nimi). Podílovým fondům otevřeným a zavřeným, podílovým fondům standardním a speciálním. Podílovému listu. Obhospodařování podílového fondu investiční společností. Základním pravidlům kolektivního investování. Bance jako depozitář. Ke čtvrtému dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon č. 189/2004 Sb. o kolektivním investování, ve znění pozdějších předpisů Charakterizujte kolektivní investování, co je jako předmětem této podnikatelské činnosti. Subjekty kolektivního investování. Investiční společnost, její právní forma, předmět činnosti, povolení k činnosti. Investiční fond, jeho právní funkce, předmět činnosti, povolení k činnosti. Fondy kolektivního investování a jejich třídění. Základní pravidla kolektivního investování. Depozitář kolektivního investování. 5) Při studiu pátého dílčího tématu (Veřejná nabídka investičních cenných papírů a prospekt, ochrana kapitálového trhu a investorů) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Co rozumíme veřejnou nabídkou investičních cenných papírů, kvalifikovaný investa, povinnost uveřejnit prospekt. Prospekt a regulovaný trh.

11 Prospektu, jeho náležitostem, obsahu, schvalování prospektu a jeho uveřejnění. Základní prospekt. Spolupráce orgánů dohledu členských států EU. Právnímu postavení emitenta a jeho informační a oznamovací povinnosti. Povinnosti mlčenlivosti. Ochraně vnitřních informací a zákazu zneužití vnitřní informace. Manipulace s trhem: vymezené manipulace s trhem, zákaz manipulace, pravidla pro posuzování manipulace s trhem. Garanční fond obchodníků s cennými papíry, jeho právní forma, funkce, orgány. Příspěvky do Garančního fondu. Úhrady poskytované z Garančního fondu. Dohled nad kapitálovým trhem: ČNB jako dohledný orgán a její pravomoci. Okruh osob podléhajících dohledu. Spolupráce ČNB s orgány dohledu členských států EU. Opatření k nápravě, pozastavení obchodování s investičními nástroji, nucená správa, změna nebo odnětí licence (povolení k činnosti). Správní delikty na kapitálovém trhu, jejich pojmové náležitosti. Přestupky fyzických osob. Správní delikty právnických osob. Pokuty, jejich ukládání, vymáhání K pátému dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon č 256/2004 Sb., podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, část II, dále část VIII a IX Zákon č. 15/1998 Sb., o dohledu v oblasti kapitálového trhu, ve znění pozdějších předpisů. Charakterizujte veřejnou nabídku investičních instrumentů. Co je to prospekt CP, jeho náležitosti, význam. Kdo je emitent CP a jaké má povinnosti Vysvětlete význam Garančního fondu obchodníků s cennými papíry Jaké má postavení ČNB při výkonu dohledu nad kapitálovým trhem? Jaké jsou možnosti orgánu dohledu při zjištěných nedostatcích?

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo. Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Kurs,, je určen pro posluchače bakalářského studia na oboru Finance a finanční služby a jeho cílem je poskytnout studentům ucelený soubor poznatků o právní

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo a právo cenných papírů

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo a právo cenných papírů Metodické listy pro kombinované studium předmětu Bankovní právo a právo cenných papírů Kurs,,Bankovní právo a právo cenných papírů je určen pro posluchače magisterského studia na oboru Finance a finanční

Více

Finanční a daňové právo 1

Finanční a daňové právo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a daňové právo 1 a 2 Účelem dvousemestrálního kursu je získání znalostí studentů o základních pojmech a principech existence veřejných financí,

Více

Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13

Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13 Obsah Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13 KAPITOLA I Banka jako podnikatel... 15 1 Pojem a prameny práva... 15 2 Bankovní licence... 17 3 Organizace banky... 19 4 Provozní požadavky... 23 A.

Více

Komerční bankovnictví v České republice

Komerční bankovnictví v České republice Vysoká škola ekonomická v Praze Komerční bankovnictví v České republice Stanislava Půlpánová 2007 Obsah Obsah Uvod 9 1. Finanční systém 11 1.1 Banky jako součást FSI 11 1.2 Regulace finančního systému

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Název tematického celku: Peníze Cíl: Vysvětlit vznik peněz a bank, jejich funkce a význam v moderní ekonomice

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4054 Sbírka zákonů č. 371 / 2017 371 ZÁKON ze dne 11. října 2017, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm fbm.vutbr.cz 9. červenec 2007 Přednáška č. 1 Banka a její funkce ve finančním systému Obchodování s

Více

Návrh. ZÁKON ze dne , kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění

Návrh. ZÁKON ze dne , kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění IIIb. Návrh ZÁKON ze dne... 2018, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna

Více

Úvod 1. Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3

Úvod 1. Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3 Úvod 1 Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3 1.1 Česká národní banka............................3 1.2 Obchodní banky.................................4 1.3 Česká bankovní asociace (ČBA)....................5

Více

OBSAH STUDIJNÍ LITERATURA. Mgr.Ludmila Heraltová, LL.M. 1. Seznámení s bankovním právem Znát strukturu bankovní soustavy v ČR

OBSAH STUDIJNÍ LITERATURA. Mgr.Ludmila Heraltová, LL.M. 1. Seznámení s bankovním právem Znát strukturu bankovní soustavy v ČR BANKOVNÍ PRÁVO 2014 1 OBSAH Seznámení s bankovním právem Znát strukturu bankovní soustavy v ČR 2 STUDIJNÍ LITERATURA POLOUČEK, S. a kol. Bankovnictví. Praha : Nakladatelství C. H. Beck 2006. SEKERKA, B.

Více

o) schválení změny depozitáře, nebo

o) schválení změny depozitáře, nebo Strana 2618 Sbírka zákonů č. 248 / 2013 Částka 96 248 VYHLÁŠKA ze dne 24. července 2013, kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti,

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

21/1992 Sb. ZÁKON ze dne 20. prosince 1991 o bankách

21/1992 Sb. ZÁKON ze dne 20. prosince 1991 o bankách 21/1992 Sb. ZÁKON ze dne 20. prosince 1991 o bankách (platí od 13. 81. 7. 2017 do 2. 1. 201812. 8. 2017) Ve znění zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 292/1993 Sb., zákona č. 156/1994 Sb., zákona č. 83/1995

Více

Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora Číslo projektu Název školy Kód materiálu Název materiálu Autor Tematická oblast Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0811 Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II VY_62_INOVACE_12_19 Bankovní soustava

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví B Název tématického celku: Investiční bankovnictví a jeho místo v systému finančního trhu. Cíl: Základním cílem

Více

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Příloha k Rámcové politice Ministerstva financí pro oblast finančního trhu Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Realizace konkrétních opatření v rámci hlavních témat definovaných v části IV Rámcové

Více

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL III. ŽÁDOST. 1. Název a adresa správního orgánu Název správního orgánu

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL III. ŽÁDOST. 1. Název a adresa správního orgánu Název správního orgánu Žádost o licenci pro banku/povolení pro družstevní záložnu podle zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o bankách ) a podle zákona č. 87/1995 Sb., o spořitelních

Více

Nemovitostní fondy v roce 2009. www.apogeo.cz 1

Nemovitostní fondy v roce 2009. www.apogeo.cz 1 Nemovitostní fondy v roce 2009 www.apogeo.cz 1 Úvod / ZÁKON 189/2004 Sb., o kolektivním investování, ve znění pozdějších předpisů (zákon č. 337/2005 Sb., zákon č. 57/2006 Sb., zákon č. 70/2006 Sb., zákon

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodický list č.1 Název tématického celku: Základní teoretické otázky regulace a dozoru Cíl:

Více

Legislativa investičního bankovnictví

Legislativa investičního bankovnictví Legislativa investičního bankovnictví Vymezit investiční bankovnictví není úplně jednoduchou záležitostí. Existuje totiž několik pojetí definice investičního bankovnictví. Obecně lze ale říct, že investiční

Více

Dohled v oblasti kapitálového trhu. Michal Radvan

Dohled v oblasti kapitálového trhu. Michal Radvan Dohled v oblasti kapitálového trhu Michal Radvan 1 Dohled vs. dozor Právní regulace dohledu/dozoru v Evropě prezentace 2 Zásady dohledu Zásada adekvátní regulace Zásada maximálního pokrytí rizik Regulace

Více

DU V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO KAPITÁLO TRHU TRH

DU V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO KAPITÁLO TRHU TRH ZÁKON O DOHLEDU V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO TRHU 15/1998 Sb. PŮSOBNOST A PRAVOMOCI ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO TRHU Předmět úpravy Tento zákon upravuje působnost a pravomoci České národní banky

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: Peníze, úrok a finanční trh Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA)

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA) ODŮVODNĚNÍ Vyhlášky č. 58/2012 Sb., kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo sociálního zabezpečení

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo sociálního zabezpečení Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo sociálního zabezpečení Základním cílem kurzu je získání celkového přehledu o právní úpravě soustavy sociálního zabezpečení v České republice a jednotlivých

Více

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL III. ŽÁDOST. 1. Název a adresa správního orgánu Název správního orgánu

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL III. ŽÁDOST. 1. Název a adresa správního orgánu Název správního orgánu Žádost o licenci pro banku/povolení pro družstevní záložnu podle zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o bankách ) a podle zákona č. 87/1995 Sb., o spořitelních

Více

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 Finanční právo Přednáška JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 PRÁVO FINANČNÍHO TRHU Finanční trh Systém subjektů a vztahů mezi nimi, které umožňují shromažďování, soustřeďování (akumulace, agregace)

Více

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV Úvod... VII Seznam obrázků... XV Seznam tabulek... XV 1. Peníze... 1 1.1 Historie vzniku peněz, jejich funkce a charakteristika... 1 1.2 Funkce peněz... 4 1.3 Vlastnosti peněz a trh peněz... 5 1.4 Úroková

Více

Bankovní právo. JUDr. Michaela Moždiáková. interní doktorandka katedry finančního práva a národního hospodářství

Bankovní právo. JUDr. Michaela Moždiáková. interní doktorandka katedry finančního práva a národního hospodářství JUDr. Michaela Moždiáková interní doktorandka katedry finančního práva a národního hospodářství -osnova bankovní právo obecně základní právní předpisy centrální banka (Česká národní banka) obchodní (komerční)

Více

Platební styk a poskytování platebních služeb

Platební styk a poskytování platebních služeb Platební styk a poskytování platebních služeb JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha a předseda předsednictva

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2009 o odbornosti osob, pomocí kterých provádí obchodník s cennými papíry své činnosti

VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2009 o odbornosti osob, pomocí kterých provádí obchodník s cennými papíry své činnosti Strana 1864 Sbírka zákonů č. 143 / 2009 143 VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2009 o odbornosti osob, pomocí kterých provádí obchodník s cennými papíry své činnosti Česká národní banka stanoví podle 199 odst.

Více

Komerční bankovnictví A1-1

Komerční bankovnictví A1-1 Komerční bankovnictví A1-1 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS, externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha a předseda

Více

Bankovní právo - 4. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Bankovní právo - 4. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., Bankovní právo - 4 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Bankovní právo - 4 Obsah: 1) Právní úprava

Více

PŮSOBNOST A PRAVOMOCI ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO TRHU. Působnost České národní banky v oblasti dohledu nad kapitálovým trhem

PŮSOBNOST A PRAVOMOCI ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO TRHU. Působnost České národní banky v oblasti dohledu nad kapitálovým trhem PŮSOBNOST A PRAVOMOCI ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO TRHU Předmět úpravy Tento zákon upravuje působnost a pravomoci České národní banky při výkonu dohledu nad kapitálovým trhem a stanoví některá

Více

INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI

INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. Obsah: 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 2 PŘEHLED POUŽITÝCH POJMŮ A ZKRATEK...

Více

Obsah. Předmluva...V Seznam použitých zkratek...vii. Úvod... 1

Obsah. Předmluva...V Seznam použitých zkratek...vii. Úvod... 1 Předmluva...V Seznam použitých zkratek...vii Úvod... 1 Kapitola 1. Východiska právní úpravy investičních služeb... 5 1. K ekonomickému vymezení kapitálového trhu a poskytovatelů investičních služeb...

Více

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část)

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) 1/ Finance a finanční činnost státu. Předmět a systém finančního práva. Věda o finančním právu 2/ Finanční

Více

OBSAH ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ( 1 4)... 1

OBSAH ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ( 1 4)... 1 OBSAH O autorech.................................................... XV Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými autory............... XIX Seznam zkratek...............................................

Více

Pracovní list 1 Peněžní trh:

Pracovní list 1 Peněžní trh: Pracovní list 1 Peněžní trh: 1. Vysvětlete funkce peněz: a) prostředek směny.... b) zúčtovací jednotka... c) uchovatel hodnoty.... 2. K čemu slouží směnka:.. 3. Jaké druhy směnek rozlišujeme:.. 4. Které

Více

Bankovní právo, právo cenných papírů a směrnice EU pro FS - 2

Bankovní právo, právo cenných papírů a směrnice EU pro FS - 2 Bankovní právo, právo cenných papírů a směrnice EU pro FS - 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS, předseda představenstva společnosti AKCENTA, spořitelní

Více

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje.

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje. Strana 7829 468 VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2013, kterou se mění vyhláška č. 501/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro

Více

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL III. ŽÁDOST

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL III. ŽÁDOST Žádost o licenci pro pobočku banky z jiného než členského státu podle zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o bankách ) I. SPRÁVNÍ ORGÁN 1. Název a adresa správního

Více

9. V 4 odst. 2 písm. a) se text 3 odst. 2 a 3 nahrazuje textem 3 odst. 2.

9. V 4 odst. 2 písm. a) se text 3 odst. 2 a 3 nahrazuje textem 3 odst. 2. Strana 4551 402 VYHLÁŠKA ze dne 23. listopadu 2017, kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob,

Více

Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím

Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím V Z D Ě L Á VA C Í M AT E R I Á L K E K U R Z U M E Z I N Á R O D N Í O B C H O D N Í O P E R A C E S L E Z S K Á U

Více

Vyznačení navrhovaných změn a doplnění

Vyznačení navrhovaných změn a doplnění Vyznačení navrhovaných změn a doplnění I. PLATNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA Č. 21/1992 Sb., O BANKÁCH, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ 1 (1) Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1), zároveň

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 352 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 16.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 352 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 16. 111 10. funkční období 111 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve

Více

N Á V R H VYHLÁŠKA ze dne 2017

N Á V R H VYHLÁŠKA ze dne 2017 N Á V R H VYHLÁŠKA ze dne 2017 kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob, ve znění pozdějších předpisů

Více

Kategorizace zákazníků

Kategorizace zákazníků Kategorizace zákazníků Společnost ATLANTIK finanční trhy, a. s., (dále jen Společnost ) zavedla v souladu s příslušnými ustanoveními zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0412 VY_32_INOVACE_E18.01

Více

ZÁKON č.240 ze dne 3. července 2013 o investičních společnostech a investičních fondech. Martin Jonáš Jana Kubínová Martin Koudelka

ZÁKON č.240 ze dne 3. července 2013 o investičních společnostech a investičních fondech. Martin Jonáš Jana Kubínová Martin Koudelka ZÁKON č.240 ze dne 3. července 2013 o investičních společnostech a investičních fondech Martin Jonáš Jana Kubínová Martin Koudelka Základní informace Účinnost od 19. srpna 2013 Transpoziční charakter =>

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Právo EU v pojišťovnictví

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Právo EU v pojišťovnictví Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Právo EU v pojišťovnictví Název tématického celku: Vývoj právní úpravy pojišťovnictví v EU základní charakteristika, zásady povolovací

Více

Vládní návrh ZÁKON. ze dne ,

Vládní návrh ZÁKON. ze dne , Vládní návrh ZÁKON ze dne.. 2017, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o bankách

Více

PRAVIDLA VNITŘNÍ KONTROLY. Pravidla vnitřní kontroly investičního zprostředkovatele

PRAVIDLA VNITŘNÍ KONTROLY. Pravidla vnitřní kontroly investičního zprostředkovatele Název: PRAVIDLA VNITŘNÍ KONTROLY Vnitřní směrnice č.: 2/2012 Obsah: Pravidla vnitřní kontroly investičního zprostředkovatele Přílohy: Určena: Vytvořil: Schválil: Pracovníkům společnosti Resort Finance,

Více

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Obsah: Základní informace o právní úpravě IS a IF, Investiční společnosti

Více

BH SECURITIES a.s. Informace k 31.12.2009

BH SECURITIES a.s. Informace k 31.12.2009 BH SECURITIES a.s. Informace k 31.12.2009 Uveřejňování informací podle vyhlášky č. 123/2007 Sb., o pravidlech obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry

Více

9. Zhodnocení dopadů na bezpečnost nebo obranu státu Navrhovaná právní úprava nemá žádný dopad na bezpečnost nebo obranu státu.

9. Zhodnocení dopadů na bezpečnost nebo obranu státu Navrhovaná právní úprava nemá žádný dopad na bezpečnost nebo obranu státu. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb. o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob, ve znění pozdějších předpisů A.

Více

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ (TESLA investiční společnost, a.s.) Obsah: 1. Úvodní ustanovení... 2 2. Kategorie zákazníků dle MIFID II... 2 2.1 Neprofesionální zákazník... 2 2.2 Profesionální zákazník...

Více

N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2016 Sb. ze dne o odborné způsobilosti pro distribuci spotřebitelského úvěru

N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2016 Sb. ze dne o odborné způsobilosti pro distribuci spotřebitelského úvěru N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2016 Sb. ze dne.. 2016 o odborné způsobilosti pro distribuci spotřebitelského úvěru Česká národní banka stanoví podle 160 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru, k provedení

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Název tematického celku: Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit studenty s podstatou, charakteristickými

Více

Člověk a společnost. 7. Bankovní systém v ČR. Bankovní systém v ČR. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz.

Člověk a společnost. 7. Bankovní systém v ČR. Bankovní systém v ČR. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. Člověk a společnost 7. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM 7

Více

Věstník ČNB částka 19/2010 ze dne 23. prosince 2010. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 20. prosince 2010

Věstník ČNB částka 19/2010 ze dne 23. prosince 2010. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 20. prosince 2010 Třídící znak 2 2 3 1 0 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 20. prosince 2010 k žádostem o udělení souhlasu České národní banky ve věcech dispozice s podnikem, ukončení činnosti nebo přeměny

Více

Kategorizace zákazníků

Kategorizace zákazníků Kategorizace zákazníků V souvislosti s nabytím účinnosti novely zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZPKT ), kterou byla do českého právního řádu

Více

I. PLATNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA Č. 21/1992 Sb., O BANKÁCH, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ

I. PLATNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA Č. 21/1992 Sb., O BANKÁCH, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ V. I. PLATNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA Č. 21/1992 Sb., O BANKÁCH, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ 1 (1) Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1), zároveň navazuje na přímo použitelný předpis

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tématického celku: Aktuální změny právního prostředí provozování pojišťovací činnosti v České republice, v zemích evropského hospodářského

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, účinný od 3. 1. 2018, nastavuje přísnější podmínky pro

Více

Podklad pro návrh vyhlášky o pravidlech obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry

Podklad pro návrh vyhlášky o pravidlech obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry Podklad pro návrh vyhlášky o pravidlech obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry a přehled právních předpisů a úředních sdělení navržených ke zrušení Česká

Více

Název položky Banka Úvěrová instituce, která působí podle zákona č.21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů.

Název položky Banka Úvěrová instituce, která působí podle zákona č.21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů. POPIS ČÍSELNÍKU : : 001 Výčet položek číselníku: Typy a třídy sledovaných objektů SUBJEKT Vybrané typy a třídy sledovaných objektů. Může zahrnovat i vybrané typy subjektů v ČR podle obecně závazných právních

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 282 Sbírka zákonů č. 37 / 2012 Částka 14 37 ZÁKON ze dne 11. ledna 2012, kterým se mění některé zákony v souvislosti s reformou dohledu nad finančním trhem v Evropské unii Parlament se usnesl na

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ Vyhláška č. 145/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 117/2012 Sb., o podrobnější úpravě činnosti penzijní společnosti, důchodového fondu a účastnického fondu A. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti

Více

UPRAVENÁ SYSTEMIZACE FONDŮ KOLEKTIVNÍHO INVESTOVÁNÍ: PŘEHLED ZÁKLADNÍCH REGULATORNÍCH PRAVIDEL

UPRAVENÁ SYSTEMIZACE FONDŮ KOLEKTIVNÍHO INVESTOVÁNÍ: PŘEHLED ZÁKLADNÍCH REGULATORNÍCH PRAVIDEL UPRAVENÁ SYSTEMIZACE FONDŮ KOLEKTIVNÍHO INVESTOVÁNÍ: PŘEHLED ZÁKLADNÍCH REGULATORNÍCH PRAVIDEL Poznámka:OPF otevřený podílový fond, UPF uzavřený podílový fond, UIF uzavřený investiční fond; UIF může mít

Více

Vládní návrh. ZÁKON ze dne..2012, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o směnárenské činnosti

Vládní návrh. ZÁKON ze dne..2012, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o směnárenské činnosti Vládní návrh ZÁKON ze dne..2012, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o směnárenské činnosti Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna devizového zákona

Více

Základní údaje k žádosti o licenci podle 4 odst. 1 zákona

Základní údaje k žádosti o licenci podle 4 odst. 1 zákona Základní údaje k žádosti o licenci podle 4 odst. 1 zákona Příloha č. 1 k vyhlášce č. 90/2006 Sb. ÚDAJE O ZALOŽENÉ BANCE 1. Základní identifikace založené banky Sídlo banky Výše Jmenovitá hodnota Počet

Více

Návrh na zamítnutí návrhu podal dne 16. června 2015 poslanec Zbyněk Stanjura.

Návrh na zamítnutí návrhu podal dne 16. června 2015 poslanec Zbyněk Stanjura. Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším

Více

9. Přednáška Česká národní banka

9. Přednáška Česká národní banka 9. Přednáška Česká národní banka Česká národní banka ústřední banka České republiky, - zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance (novela č. 257/2004 Sb.). hlavní cíl CENOVÁ STABILITA, Další cíle: podpora

Více

Souhrnné informace o finančním arbitrovi

Souhrnné informace o finančním arbitrovi Souhrnné informace o finančním arbitrovi S účinností od 1. 2. 2016 je, na základě zákona č. 378/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších, a některé další

Více

č. 233/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2009

č. 233/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2009 č. 233/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2009 o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob ve znění vyhlášky č. 192/2011 Sb. ve znění vyhlášky

Více

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL III. ŽÁDOST

I. SPRÁVNÍ ORGÁN II. ŽADATEL III. ŽÁDOST Žádost o licenci pro pobočku banky z jiného než členského státu podle zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o bankách ) I. SPRÁVNÍ ORGÁN 1. Název a adresa správního

Více

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ Obsah:. Úvodní ustanovení... 2 2. Kategorie zákazníků dle MIFID II... 2 2. Neprofesionální zákazník... 2 2.2 Profesionální zákazník... 2 2.3 Způsobilá protistrana... 3 3. Přestupy

Více

předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5

předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5 Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku

Více

Dohledový benchmark č. 1/2017. Způsob generování testů při pořádání odborných zkoušek dle zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru

Dohledový benchmark č. 1/2017. Způsob generování testů při pořádání odborných zkoušek dle zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru Dohledový benchmark č. /07 Způsob generování testů při pořádání odborných zkoušek dle zákona č. 57/06 Sb., o spotřebitelském úvěru. Relevantní právní úprava Předpis Zákon č. 57/06 Sb., o spotřebitelském

Více

KATEGORIZACE KLIENTŮ. Obsah:

KATEGORIZACE KLIENTŮ. Obsah: Obsah: 1. Úvodní ustanovení... 2 2. Kategorie Klientů dle MIFID II... 2 2.1 Neprofesionální Klient... 2 2.2 Profesionální Klient... 2 2.3 Způsobilá protistrana... 3 3. Přestupy mezi kategoriemi Klientů...

Více

Bakalářské kombinované studium program: Právní specializace. Obor: Obchodně právní studia. Otázky k ústní závěrečné zkoušce

Bakalářské kombinované studium program: Právní specializace. Obor: Obchodně právní studia. Otázky k ústní závěrečné zkoušce Bakalářské kombinované studium program: Právní specializace Obor: Obchodně právní studia Otázky k ústní závěrečné zkoušce ČERVEN 2018 ZÁŘÍ 2018 LEDEN 2019 Povinný předmět: Občanské právo 1. Občanské právo

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_FINANČNÍ PRÁVO_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Otázky k ústní závěrečné zkoušce

Otázky k ústní závěrečné zkoušce Bakalářské kombinované studium OBCHODNĚPRÁVNÍ STUDIA Otázky k ústní závěrečné zkoušce ČERVEN 2016 ZÁŘÍ 2016 LEDEN 2017 Povinný předmět: Obchodní právo 1. Subjekty právních vztahů souvisejících s podnikáním

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění N á v r h ZÁKON ze dne... 2010 o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o mezinárodním právu soukromém

Více

Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES

Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES Metodický list č.1. Název tématického celku: Orgány a instituce ES, jejich postavení,úloha a význam pro finanční sféru členských

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Česká národní banka OCP (ČNB) 3-04 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Datový soubor: DOCOS3.02.00 Sestavil: odd. Externích výkazů Telefon: Podpis oprávněné osoby: Komentář: Banka:

Více

PRVNÍ REKODIFIKAČNÍ LIBOR ČIHÁK, 2014

PRVNÍ REKODIFIKAČNÍ LIBOR ČIHÁK, 2014 1 1 Zákon č. 240/2013 Sb., ze dne 3. července 2013 O investičních společnostech a investičních fondech (PLATNÉ ZNĚNÍ stav k 05.2015) ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1-4 Předmět úpravy 1 Působnost zákona 2-4

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Obsah Předmluva...9 Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník...10 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ...10 Hlava I Základní ustanovení...10 Díl I Úvodní ustanovení...10 Díl II Podnik a obchodní jmění...12 Díl

Více

Platební styk a poskytování platebních služeb

Platební styk a poskytování platebních služeb Platební styk a poskytování platebních služeb JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha Ú v o d Program: 1) Úvod a přehled

Více

USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004

USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004 \ Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 4. volební období - 2004 rozpočtový výbor 331 USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony vsouvislosti

Více

č. 233/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2009

č. 233/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2009 č. 233/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2009 o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob ve znění vyhlášky č. 192/2011 Sb. ve znění vyhlášky

Více

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ (FINPOS s.r.o.) 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ V souvislosti s nabytím účinnosti novely zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZPKT

Více

Regulace finančního trhu. Právnická fakulta UK Alena Šebestová

Regulace finančního trhu. Právnická fakulta UK Alena Šebestová Regulace finančního trhu Právnická fakulta UK Alena Šebestová Schéma finančního trhu Nabídka peněz Jednotlivci firmy Finanční zprostředkovatelé Banky a družstevní záložny Brokeři a finanční poradci Pojišťovny

Více

Předstátnicová výuka. Novelizace od postupové zkoušky OBP3. Předstátnicová výuka. Obchodní právo. (07.04.2010, PF UP)

Předstátnicová výuka. Novelizace od postupové zkoušky OBP3. Předstátnicová výuka. Obchodní právo. (07.04.2010, PF UP) Předstátnicová výuka. Obchodní právo. (07.04.2010, PF UP) 2010 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Předstátnicová výuka Novelizace v obchodním právu Zkoušeníobchodního práva v rámci

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010 OCP (ČNB) 31-04 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Více