Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo a právo cenných papírů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo a právo cenných papírů"

Transkript

1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Bankovní právo a právo cenných papírů Kurs,,Bankovní právo a právo cenných papírů je určen pro posluchače magisterského studia na oboru Finance a finanční služby. Navazuje na základní kurs bankovního práva, který byl součástí bakalářského studia a úzce souvisí se souběžně probíhající výukou evropského komunitárního práva o finančních službách. Kurs je rozdělen do 3 základních tématických okruhů: 1) Cenné papíry, jejich druhy 2) Smlouvy o cenných papírech a obchodování s cennými papíry 3) Veřejná nabídka cenných papírů a ochrana finančních trhů a investorů Základní literatura k dané problematice: Bakeš M. A kol.: Finanční právo, 4.vydání, C.H.Beck, 2006 Kotásek, Pokorná, Rabem a kol.: Kurs obchodního práva-právo cenných papírů, 4.vydání, C.H.Beck, 2005 ÚZ č. 683 Cenné papíry, kolektivní investování Metoda studia a ukončení kursu: Základní metodou studia je samostatné studium posluchačů, kombinované konzultacemi, kdy se předpokládá účast posluchačů. Je vhodné, aby posluchači před konzultací se alespoň rámcově seznámili s příslušnou látkou, aby mohli žádat na konzultaci o objasnění otázek, jimž neporozuměli. Neúčast na konzultacích je možno případně nahradit písemnou prací na téma po dohodě s vyučujícím. Kurs je ukončen ústní zkouškou.

2 Metodický list č. 1 Bankovní právo a právo cenných papírů Cenné papíry a jejich druhy Tento tématický celek je rozdělen do 2 dílčích témat: 1) Cenné papíry, jejich pojmové vymezení a základní charakteristika 2) Hlavní druhy cenných papírů 1) Při studiu prvého dílčího tématu (Cenné papíry, jejich pojmové vymezení a základní charakteristika) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Pojmové vymezení cenného papíru a jeho druhy, náležitosti cenného papíru. Emitent, emise cenných papírů, vydání cenného papíru. Podoba cenných papírů, listinné cenné papíry a papíry zaknihované. Centrální evidence zaknihovaných papírů, samostatná evidence, odvozená evidence od evidence centrální nebo samostatné. Osoby, které vedou evidenci centrální, samostatnou a odvojenou. Majetkové účty účet vlastníka, účet zákazníků. Evidence emisí. Změna podoby cenných papírů. Imobilizované cenné papíry. Centrální depozitář, jeho právní úprava. Středisko cenných papírů. Osoby, vedoucí samostatnou evidenci. Samostatná evidence vedená ČNB. Osoby, oprávněné vést odvozenou evidenci. Správní delikty centrálního depozitáře. Forma cenných papírů a jejich převod: - CP na doručitele, jejich charakteristika, podmínky převodu. - CP na řad, jejich charakteristika, podmínky převodu. - CP na jméno, jejich charakteristika, podmínka převodu. Převod zaknihovaných CP. Přechod CP. Rubopis. Předání listinného CP. Cenné papíry zastupitelné a význam zastupitelnosti. Hromadně vydané CP. K prvému dílčímu tématu prostudujte zejména: Kotásek a kol.: Právo cenných papírů, hlava I. Zákon o cenných papírech Co je to cenný papír a jaké má náležitosti? Jaké druhy cenných papírů znáte a jak je lze třídit? Emitent cenného papíru, emise CP a vydání CP. Podoba CP a její význam.

3 Centrální depozitář a středisko CP. Forma CP. Převod listinných CP. Převod zaknihovaných CP. Centrální evidence CP, samostatné evidence CP a odvozené evidence CP. 2) Při studiu druhého tématu (Hlavní druhy cenných papírů) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Akcie a její charakteristika. Právo na podíl na zisku (dividenda), právo na účast na řízení, právo na podíl na likvidačním zůstatku. Druhy akcií, prioritní akcie, akcie se zvláštními právy. Forma akcií, podoba akcií. Nominální hodnota akcie, emisní kurs, emisní ažio. Zvláštní úprava akcií banky, obchodníka CP, provozovatele vypořádacího systému, investiční společnosti, investičního fondu, penzijního fondu. Další cenné papíry akciového trhu zatímní list, opční list, poukázka na akcie. Dluhopis a jeho charakteristika, náležitosti dluhopisu, práva spojené s dluhopisem. Právo na výnos, splácení dluhopisu a výnosu. Emitent dluhopisu, emisní podmínky. Zvláštní druhy dluhopisu: státní dluhopisy a dluhopisy ČNB, komunální dluhopisy, hypoteční zástavní list a jejich vazba na hypoteční úvěry, vyměnitelné a prioritní dluhopisy, podřízené dluhopisy. Podílové listy jako zvláštní druh cenných papírů, emitované investiční společností pro kolektivní investování, jejich náležitosti, forma, podoba. Směnka, její pojem, druh směnky (směnka cizí, směnka vlastní). Náležitosti cizí směnky. Výstavce, směnečník; směnečná suma. Splatnost směnky. Indosament. Postih pro nepřijetí a neplacení. Směnečné rukojemství. Směnka vlastní. Protest. Investiční nástroje, investiční cenné papíry, deriváty. K druhému dílčímu tématu prostudujte zejména: Kotásek a kol.: Právo cenných papírů, hlava III. Jaké jsou charakteristické rysy akcie její náležitosti? Druhy akcií. Forma a podoba akcií. Zatímní list, opční list, poukázka na akcie. Charakteristické rysy dluhopisů a jejich náležitosti? Druhy dluhopisů. Hypoteční zástavní listy. Státní dluhopisy, dluhopisy ČNB, komunální dluhopisy. Dluhopisy vyměnitelné, prioritní, podřízené. Charakteristické rysy podílových listů a jejich náležitosti? Směnka, její druhy a náležitosti. Směnečný rubopis. Uplatňování nároků ze směny. Investiční nástroje.

4 Metodický list č. 2 Bankovní právo a právo cenných papírů Smlouvy o cenných papírech a obchodování s cennými papíry Tento tématický celek se skládá ze 4 dílčích témat: 1) Smlouvy o cenných papírech 2) Investiční služby a jejich poskytování 3) Regulovaný trh 4) Kolektivní investování 1) Při studiu prvního dílčího tématu (Smlouvy o cenných papírech) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Smlouvy o převodu CP: smlouva kupní, smlouva darovací, smlouva směnná, smlouva o půjčce CP. Smlouvy obstaravatelské: - Komisionářská smlouva o obstarání koupě nebo prodeje CP. - Mandátní smlouva o obstaraní koupě nebo prodeje CP. - Smlouva o obstarání vrácení zastupitelného CP. - Smlouva o obstarání vydávání CP. Zprostředkovatelská smlouva o koupi nebo prodeji CP. - Smlouva o zprostředkování vydání CP. - Smlouva o zprostředkování vrácení CP. Smlouva o úschově CP, smlouva o správě CP, smlouva o uložení CP. Smlouva o obhospodařování. Zástavní smlouva o CP a zástavní práva k CP. Dohody finančním zajištění zástavním právem nebo převodem práva. K prvému dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon o cenných papírech, část druhou Obchodní zákoník ustanovení o dohodách o finančním zajištění Smlouvy o převodu CP. Kupní smlouva CP. Smlouva o půjčce CP. Obstaravatelské smlouvy o CP. Komisionářská smlouva. Smlouva o zprostředkování CP. Smlouva o obhospodařování.

5 Smlouva o úschově CP, o správě CP, o uložení CP. Zástavní smlouva o CP. Dohody o finančním zajištění. 2) Při studiu druhého dílčího tématu (Investiční služby a jejich poskytování) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Investiční nástroje a investiční služby hlavní a doplňkové. Banky jako poskytovatelé investičních služeb, bankovní licence, zákaz využívání informací získaných při úvěrových obchodech banky při provádění obchodů s investičními nástroji a naopak. Obchodník s CP jako poskytovatel investičních služeb a pravidla jeho činnosti. Investiční zprostředkovatel, vázaný zástupce. Poskytování investičních služeb zahraničními subjekty z členských zemí EU. K druhému dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon o podnikání na kapitálovém trhu 3) Při studiu třetího dílčího tématu (Regulovaný trh) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Organizace regulovaného trhu, jeho právní forma, předmět činnosti. Vymezení regulovaného trhu a obchodování na regulovaném trhu. Oficiální trh s cennými papíry. Transparentnost regulovaného trhu. Mnohostranný obchodní systém. Vypořádání obchodů. K třetímu dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, část V. a VI. Regulovaný trh, oficiální trh. Organizátor regulovaného trhu. Obchodování na regulovaném trhu. Dražba CP. Vypořádání CP. Provozovatel vypořádání CP. 4) Při studiu čtvrtého dílčího tématu (Kolektivní investování) věnujte pozornost zejména těmto otázkám:

6 Kolektivní investování jako forma podnikatelské činnosti, subjekty kolektivního investování (investiční společnost, investiční fond) a jejich právní postavení. Povolení k jejich činnosti. Fondy kolektivního investování (investiční fond, podobný fond a rozdíl mezi nimi). Podílové fondy otevřené a zavřené, podílové fondy standardní a speciální. Podílový list. Obhospodařování podílového fondu investiční společností. Základní pravidla kolektivního investování. Banka jako depozitář. Ke čtvrtému dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon č. 189/2004 Sb. o kolektivním investování Charakterizujte kolektivní investování, co je jako předmětem této podnikatelské činnosti. Subjekty kolektivního investování. Investiční společnost, její právní forma, předmět činnosti, povolení k činnosti. Investiční fond, jeho právní funkce, předmět činnosti, povolení k činnosti. Fondy kolektivního investování a jejich třídění. Základní pravidla kolektivního investování. Depozitář kolektivního investování.

7 Metodický list č. 3 Bankovní právo a právo cenných papírů Veřejná nabídka investičních cenných papírů a ochrana kapitálového trhu a investorů Tento tématický celek se skládá ze 2 dílčích témat: 1) Veřejná nabídka investičních cenných papírů a prospekt 2) Ochrana kapitálového trhu a investorů 1) Při studiu prvního dílčího tématu (Veřejná nabídka investičních cenných papírů a prospekt) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Co rozumíme veřejnou nabídkou investičních cenných papírů, kvalifikovaný investa, povinnost uveřejnit prospekt. Prospekt a regulovaný trh. Prospekt, jeho náležitosti, obsah, schvalování prospektu a jeho uveřejnění. Základní prospekt. Spolupráce orgánů dohledu členských států EU. K prvému dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, část II. Veřejná nabídka investičních instrumentů. Prospekt CP, jeho náležitosti, význam. Emitent CP a jeho povinnosti. 2) Při studiu druhého dílčího tématu (Ochrana kapitálového trhu a investorů) věnujte pozornost zejména těmto otázkám: Emitent a jeho informační a oznamovací povinnosti. Povinnost mlčenlivosti. Ochrana vnitřních informací. Zasvěcená osoba a zákaz zneužití vnitřní informace. Manipulace s trhem: vymezené manipulace s trhem, zákaz manipulace, pravidla pro posuzování manipulace s trhem. Garanční fond obchodníků s cennými papíry, jeho právní forma, funkce, orgány. Příspěvky do Garančního fondu. Úhrady poskytované z Garančního fondu. Dohled nad kapitálovým trhem: ČNB jako dohledný orgán a její pravomoci. Okruh osob podléhajících dohledu. Spolupráce ČNB s orgány dohledu členských států EU.

8 Opatření k nápravě, pozastavení obchodování s investičními nástroji, nucená správa, změna nebo odnětí licence (povolení k činnosti). Správní delikty na kapitálovém trhu, jejich pojmové náležitosti. Přestupky fyzických osob. Správní delikty právnických osob. Pokuty, jejich ukládání, vymáhání. K druhému dílčímu tématu prostudujte zejména: Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, část VIII. a IX. Zákon o dohledu nad kapitálovým trhem. Zákon o ČNB (části týkající se dohledu).

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo ve finaních a finančích službách Kurs,,Právo ve financích a finančních službách je určen pro posluchače magisterského studia na oboru Finance a finanční

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo. Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Kurs,, je určen pro posluchače bakalářského studia na oboru Finance a finanční služby a jeho cílem je poskytnout studentům ucelený soubor poznatků o právní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_261_ESP_11 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Sekce licenčních a sankčních řízení

NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Sekce licenčních a sankčních řízení NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Sekce licenčních a sankčních řízení V Praze dne 23. ledna 2015 Č.j.: 2015 / 8456 / 570 Ke sp.zn. Sp/2015/9/573 Počet stran: 11 GEEN General Energy a.s. IČO 289 16 794 Klimentská

Více

Úplné znění zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu a dalších novelizovaných zákonů VI.

Úplné znění zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu a dalších novelizovaných zákonů VI. Úplné znění zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu a dalších novelizovaných zákonů VI. - 2 - zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu 1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje

Více

Akcie mechanická náhrada podpisu

Akcie mechanická náhrada podpisu Akcie a kmenové listy v českém právu J. Kotásek 16.9.2015 14:46 Akcie - podstata Akciovou společností je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. Akcie je cenný papír nebo

Více

F I N A N Č N Í Z P R Á V A 2 0 0 1 O L T E R M & T D O L O M O U C

F I N A N Č N Í Z P R Á V A 2 0 0 1 O L T E R M & T D O L O M O U C F I N A N Č N Í Z P R Á V A 2 0 0 1 OLTERM & TD OLOMOUC Vybraná finanční data za poslední tři roky Rozvaha (v tis. Kč) 1999 2000 2001 Stálá aktiva 383 986 451 208 463 867 Oběžná aktiva 82 315 86 226 59

Více

ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy Zákon č. 190/2004 Sb. o dluhopisech, ve znění zákona č. 378/2005 Sb., zákona č. 56/2006 Sb., zákona č. 57/2006 Sb., zákona č. 296/2007 Sb., zákona č. 230/2008 Sb., a zákona č. 230/2009 Sb. Parlament se

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Mezinárodní finanční trhy Metodický list č.1 Název tématického celku: Mezinárodní finanční trhy Cíl: základním cílem tohoto tématu je charakterizovat

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta právnická DIPLOMOVÁ PRÁCE AKCIE PLZEŇ 2015 Robin Tesárek Prohlášení Prohlašuji tímto, že jsem vypracoval práci samostatně a použil pouze uvedených pramenů a literatury.

Více

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005)

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a rozpočtové právo 1, 2 (2005/2006) Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Název tématického celku: Základy finančního práva Tematický

Více

17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001. Obsah F-2. Výrok auditora

17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001. Obsah F-2. Výrok auditora 17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001 Obsah Výrok auditora F-2 Nekonsolidované výkazy a příloha účetní závěrky dle CAS Nekonsolidovaný výkaz zisků a ztrát Nekonsolidovaná

Více

Tabulková část informační povinnosti investičních a podílových fondů

Tabulková část informační povinnosti investičních a podílových fondů Tabulková část informační povinnosti investičních a podílových fondů Základní údaje Název fondu (pro PF), CONSUS investiční fond, a. s. Obchodní firma (IF): ISIN / SIN: ISIN / SIN: ISIN / SIN: CZ0008028305

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem.

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. 6/1993 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o České národní bance ve znění zákonů č. 60/1993 Sb., č. 15/1998 Sb., č. 442/2000 Sb., nálezu Ústavního soudu č. 278/2001 Sb., zákonů č. 482/2001

Více

VYHLÁŠKA ze dne 16. února 2012 o minimálních náležitostech statutu účastnického fondu a statutu důchodového fondu

VYHLÁŠKA ze dne 16. února 2012 o minimálních náležitostech statutu účastnického fondu a statutu důchodového fondu Strana 418 Sbírka zákonů č. 57 / 2012 Částka 22 57 VYHLÁŠKA ze dne 16. února 2012 o minimálních náležitostech statutu účastnického fondu a statutu důchodového fondu Česká národní banka stanoví podle 170

Více

8. Odložená daňová pohledávka

8. Odložená daňová pohledávka ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 31.12.2013 (v celých tisících Kč) IČ 465 05 091 Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky DAKO-CZ, a.s. Sídlo nebo bydliště účetní jednotky a místo podnikání liší-li

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ZDROJE FINANCOVÁNÍ PODNIKU 2 Úvod

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ZDROJE FINANCOVÁNÍ PODNIKU 2 Úvod Metodické listy pro kombinované studium předmětu ZDROJE FINANCOVÁNÍ PODNIKU 2 Úvod Úvodní charakteristika a cíle předmětu: Předmět Zdroje financování podniku 2 navazuje na Zdroje financování podniku 1a

Více

VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2009, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY

VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2009, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY 434 VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2009, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví Česká národní banka stanoví podle 136 odst. 1 písm. a) až c), f) až h), j) až m), o), p), t), u),

Více

PODMÍNKY ČESKOSLOVENSKÉ OBCHODNÍ BANKY,

PODMÍNKY ČESKOSLOVENSKÉ OBCHODNÍ BANKY, PODMÍNKY ČESKOSLOVENSKÉ OBCHODNÍ BANKY, A. S. POŠTOVNÍ SPOŘITELNY PRO POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB SPOJENÝCH S NÁKUPEM A PRODEJEM INVESTIČNÍCH NÁSTROJŮ Článek 1 Úvod 1. Československá obchodní banka, a. s. (dále

Více

285/2009 Sb. ZÁKON ze dne 22. července 2009, ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o bankách

285/2009 Sb. ZÁKON ze dne 22. července 2009, ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o bankách Systém ASPI - stav k 3.4.2011 do částky 33/2011 Sb. a 14/2011 Sb.m.s. Obsah a text 285/2009 Sb. - poslední stav textu 285/2009 Sb. ZÁKON ze dne 22. července 2009, kterým se mění některé zákony v souvislosti

Více

k 30.6.2014 EFEKTA CONSULTING, a.s.

k 30.6.2014 EFEKTA CONSULTING, a.s. Informace dle vyhlášky č. 23/2014 Sb., o výkonu činnosti bank, spořitelních a úvěrových družstev a obchodníků s cennými papíry pravidla obezřetného podnikání. k 30.6.2014 I. Údaje o obchodníkovi s cennými

Více

JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva Právnická fakulta MU, Brno Akciová společnost

JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva Právnická fakulta MU, Brno Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva Právnická fakulta MU, Brno josef.silhan@law.muni.cz Akciová společnost Akciová společnost (a.s.) typicky kapitálová forma OS vhodná pro větší rozsah podnikání

Více

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 Zkouškové termíny ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127 1 Vymezení cenných papírů (CP) CP jsou v zákoně vymezeny výčtem: Akcie, zatímní listy, poukázky na

Více

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK amortizované dluhopisy s pevným úrokovým výnosem 4,216

Více

-podoba f. trhů : hotovost, bezhotovostní platební nástroje, cenné papíry, šek, směnka, drahé kovy, devize,

-podoba f. trhů : hotovost, bezhotovostní platební nástroje, cenné papíry, šek, směnka, drahé kovy, devize, Otázka: Finanční trhy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Daniel Surmař Finanční trhy -finanční trh = největší trh (národní + světové měřítko) a také nejpružnější (rychlá reakce na hospodaření a politické změny)

Více

PRAVIDLA PRO PŘIJETÍ INVESTIČNÍCH NÁSTROJŮ K OBCHODOVÁNÍ NA REGULOVANÉM TRHU

PRAVIDLA PRO PŘIJETÍ INVESTIČNÍCH NÁSTROJŮ K OBCHODOVÁNÍ NA REGULOVANÉM TRHU PRAVIDLA PRO PŘIJETÍ INVESTIČNÍCH NÁSTROJŮ K OBCHODOVÁNÍ NA REGULOVANÉM TRHU Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Na regulovaném trhu RM-S se obchoduje s investičními nástroji, a to s investičními cennými papíry

Více

6/1993 Sb. Zákon České národní rady. Část první. Základní ustanovení

6/1993 Sb. Zákon České národní rady. Část první. Základní ustanovení Systém ASPI - stav k 7.11.2005 do částky 152/2005 Sb. a 54/2005 Sb.m.s. Obsah a text 6/1993 Sb. - stav k 1. 1.2006 6/1993 Sb. Zákon České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o České národní bance Změna:

Více

Trhy s cennými papíry. Michal Radvan

Trhy s cennými papíry. Michal Radvan Trhy s cennými papíry Michal Radvan 1 Trhy Trh výrobních faktorů x trh s výrobky x finanční trh Finanční x peněžní x kapitálový x úvěrový x pojistný trh Trh majetkových CP x dluhových CP x podmíněných

Více

Wüstenrot hypoteční banka a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 30.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 20 let

Wüstenrot hypoteční banka a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 30.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 20 let Wüstenrot hypoteční banka a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 30.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 20 let EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ - Hypoteční

Více

Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci (úplné znění vybraných ustanovení) 2 (1) Česká obchodní inspekce kontroluje právnické

Více

Základní prospekt Dluhopisového programu. Raiffeisenbank a.s.

Základní prospekt Dluhopisového programu. Raiffeisenbank a.s. Raiffeisenbank a.s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 50 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 15 let Na základě tohoto dluhopisového programu (dále také jen Dluhopisový program

Více

Proces emise podnikových a komunálních dluhopisů

Proces emise podnikových a komunálních dluhopisů UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ Proces emise podnikových a komunálních dluhopisů BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2006 Monika Zukalová UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ Proces emise podnikových

Více

ČD Cargo, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 6.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let

ČD Cargo, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 6.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let ČD Cargo, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 6.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy s pevným úrokovým výnosem v celkové

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných ATLANTIK finanční trhy, a.s. (dále jen Obchodník ), investičních

Více

ÚČTOVÁNÍ VYBRANÝCH PROBLÉMŮ NA KAPITÁLOVÉM TRHU

ÚČTOVÁNÍ VYBRANÝCH PROBLÉMŮ NA KAPITÁLOVÉM TRHU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV EKONOMIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF ECONOMICS ÚČTOVÁNÍ VYBRANÝCH PROBLÉMŮ NA KAPITÁLOVÉM TRHU

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo sociálního zabezpečení

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo sociálního zabezpečení Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo sociálního zabezpečení Základním cílem kurzu je získání celkového přehledu o právní úpravě soustavy sociálního zabezpečení v České republice a jednotlivých

Více

Banka podnik obchodující na peněžním trhu peněžní ústavy (banky, spořitelny, směnárny)

Banka podnik obchodující na peněžním trhu peněžní ústavy (banky, spořitelny, směnárny) Otázka: Bankovnictví a cenné papíry Předmět: Ekonomie Přidal(a): DuckieChan Banka podnik obchodující na peněžním trhu peněžní ústavy (banky, spořitelny, směnárny) - zvláštní podniky, které se zabývají

Více

Vládní návrh. ZÁKON ze dne 2012 o směnárenské činnosti ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

Vládní návrh. ZÁKON ze dne 2012 o směnárenské činnosti ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy Vládní návrh ZÁKON ze dne 2012 o směnárenské činnosti Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje podmínky výkonu činnosti směnárníka

Více

SMLOUVA O ÚČASTNICTVÍ V CENTRÁLNÍM DEPOZITÁŘI

SMLOUVA O ÚČASTNICTVÍ V CENTRÁLNÍM DEPOZITÁŘI SMLOUVA O ÚČASTNICTVÍ V CENTRÁLNÍM DEPOZITÁŘI Centrální depozitář cenných papírů, a. s., se sídlem na adrese Rybná 14, 110 05 Praha 1, IČ 25081489, DIČ CZ699000864, jednající..., zapsaná v obchodním rejstříku

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Finanční trhy Finanční trh je založený na nabídce relativně

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 75 Rozeslána dne 30. června 2008 Cena Kč 53, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 75 Rozeslána dne 30. června 2008 Cena Kč 53, O B S A H : Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 75 Rozeslána dne 30. června 2008 Cena Kč 53, O B S A H : 231. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 117/2007 Sb., o číslovacích plánech sítí a služeb elektronických

Více

STATUT. (úplné znění)

STATUT. (úplné znění) STATUT Pioneer zajištěný fond 2, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond (úplné znění) Služby investorům: Pioneer Asset Management, a.s. IČ: 25684558, se sídlem Praha 8, Karolinská

Více

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA. o p a k o v a n o u d r a ž b u n e m o v i t o s t í

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA. o p a k o v a n o u d r a ž b u n e m o v i t o s t í Finanční úřad Brno IV Rybníček 2 663 58 BRNO KRÁLOVO POLE Čj.: 184626/11/291940708540 Vyřizuje: Dufková Andrea Telefon: 541 557 460 linka: 460 FAX: 541 557 398 č. dveří: 215 DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA Shora uvedený

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2009. ZPRACOVANÁ DLE vyhl. č. 500/2002 Sb. a ČESKÝCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2009. ZPRACOVANÁ DLE vyhl. č. 500/2002 Sb. a ČESKÝCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2009 ZPRACOVANÁ DLE vyhl. č. 500/2002 Sb. a ČESKÝCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ 1 Obsah: Zpráva auditora Prohlášení statutárních orgánů Oddíl I. Individuální účetní závěrka - Výsledovka k

Více

Cenné papíry - úvod. Josef Kotásek Masarykova Univerzita Právnická fakulta. Kontakt:

Cenné papíry - úvod. Josef Kotásek Masarykova Univerzita Právnická fakulta. Kontakt: Cenné papíry - úvod Josef Kotásek Masarykova Univerzita Právnická fakulta Kontakt: kotasek@law.muni.cz Cenný papír pojem, definice Absence legální definice (rezortně OSŘ, DevZ) Doktrína Listina či její

Více

Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Novoměstská 626, 537 28 Chrudim IČ: 48171590 POLOLETNÍ ZPRÁVA K 30.6.2004

Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Novoměstská 626, 537 28 Chrudim IČ: 48171590 POLOLETNÍ ZPRÁVA K 30.6.2004 Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Novoměstská 626, 537 28 Chrudim IČ: 48171590 POLOLETNÍ ZPRÁVA K 30.6.2004 podle zákona číslo 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu srpen 2004 Obsah strana I.

Více

ČD Cargo, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 6.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let ISIN CZ0003501793

ČD Cargo, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 6.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let ISIN CZ0003501793 ČD Cargo, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 6.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy ČD Cargo, a.s., s pevným úrokovým

Více

Cenný papír. Právo vázne na listině, listina je nezbytná pro. Pokud osoba listinu nemá, nemůže právo s ní spojené vykonávat ani převádět.

Cenný papír. Právo vázne na listině, listina je nezbytná pro. Pokud osoba listinu nemá, nemůže právo s ní spojené vykonávat ani převádět. Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem, že je po vydání cenného papíru nelze bez této listiny uplatnit ani převést. ( 514 NOZ) Právo vázne na listině, listina je nezbytná pro

Více

STATUT. Pioneer zajištěný fond, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond

STATUT. Pioneer zajištěný fond, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond STATUT Pioneer zajištěný fond, Pioneer investiční společnost, a.s., otevřený podílový fond (úplné znění) Služby investorům: Pioneer Asset Management, a.s. IČ: 25684558, se sídlem Praha 8, Karolinská 650/1,

Více

PŘÍLOHA K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE K 31.12.2006

PŘÍLOHA K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE K 31.12.2006 Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Novoměstská 626, 537 28 Chrudim IČ: 48171590 PŘÍLOHA K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE K 31.12.2006 (zpracováno podle vyhlášky číslo 500/2002 Sb.) únor 2007-1 - I. Informace podle 39

Více

OBSAH. Použité zkratky. Kapitola 1. Co je cenný papír 1

OBSAH. Použité zkratky. Kapitola 1. Co je cenný papír 1 OBSAH Použité zkratky O autorovi Úvod XV XVII XIX Kapitola 1. Co je cenný papír 1 I. Různá pojetí cenného papíru 1 II. Ekonomický pojem cenného papíru 2 1. Mlčení ekonomické teorie k pojmu cenného papíru

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Hotovostní placení vybraných daní prostřednictvím zprostředkovatele hotovostních plateb

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Hotovostní placení vybraných daní prostřednictvím zprostředkovatele hotovostních plateb ZADÁVACÍ DOKUMENTACE (dále též ZD ) ve smyslu ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) k nadlimitní veřejné zakázce na služby Hotovostní

Více

EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ

EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ Československá obchodní banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 30.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let a splatností kterékoli emise dluhopisů vydané v rámci

Více

Částka 7 Ročník 2001. Vydáno dne 25. května 2001. O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ

Částka 7 Ročník 2001. Vydáno dne 25. května 2001. O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ Částka 7 Ročník 2001 Vydáno dne 25. května 2001 O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ 6. Úřední sdělení České národní banky ze dne 22. května 2001 o podmínkách tvorby povinných minimálních rezerv ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

Komerční bankovnictví 2-2

Komerční bankovnictví 2-2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS, předseda představenstva společnosti AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo, externí odborný asistent katedry bankovnictví

Více

Podmínky společnosti Generali Investments CEE, investiční společnost, a. s. k investování do Fondů a Investičních programů platné od 4. 1.

Podmínky společnosti Generali Investments CEE, investiční společnost, a. s. k investování do Fondů a Investičních programů platné od 4. 1. Podmínky společnosti Generali Investments CEE, investiční společnost, a. s. k investování do Fondů a Investičních programů platné od 4. 1. 2016 A. Úvodní ustanovení B. Podmínky k investování do produktů

Více

Počítačové a informační právo

Počítačové a informační právo Metodické listy pro kombinované studium předmětu Počítačové a informační právo Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je seznámit studenty s problematikou právních aspektů práva informačních systémů včetně

Více

Datum uveřejnění. Název informace Odkaz na zák. úpravu Umístění na www adrese/kopie

Datum uveřejnění. Název informace Odkaz na zák. úpravu Umístění na www adrese/kopie Údaje zveřejněné Raiffeisenbank a.s., v návaznosti na plnění informačních í dle 120, odst. 7, zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, obchodního zákoníku a zákona upravujícího účetnictví

Více

Cenné papíry obecně. Listiny do kterých je vtěleno právo

Cenné papíry obecně. Listiny do kterých je vtěleno právo Jaromír Kožiak Cenné papíry obecně Listiny do kterých je vtěleno právo Právo sdílí osud listiny předání, zničení Definice CP v NOZ listina, se kterou je právo spojeno tak, že je nelze po vydání bez této

Více

Cenné papíry obecně a jejich účtování

Cenné papíry obecně a jejich účtování Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra bankovnictví a pojišťovnictví Cenné papíry obecně a jejich účtování Stock and accounting for it Diplomová práce Autor: Bc. Miloslav Ţáček Finance, finanční

Více

PATRIA FINANCE, a.s. Výroční zpráva 2004

PATRIA FINANCE, a.s. Výroční zpráva 2004 PATRIA FINANCE, a.s. Výroční zpráva 2004 25. března 2005 1 2 3 OBSAH Zpráva představenstva 3 Rozvaha 4 Výkaz zisku a ztráty 6 Přehled o změnách ve vlastním kapitálu 7 Příloha k účetní závěrce 8 Zpráva

Více

9. funkční období. Návrh zákona o směnárenské činnosti. (Navazuje na sněmovní tisk č. 845 z 6. volebního období PS PČR)

9. funkční období. Návrh zákona o směnárenské činnosti. (Navazuje na sněmovní tisk č. 845 z 6. volebního období PS PČR) 140 9. funkční období 140 Návrh zákona o směnárenské činnosti (Navazuje na sněmovní tisk č. 845 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 28. srpna 2013 2013 ZÁKON ze dne 2013 o

Více

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 Finanční právo Přednáška JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 PRÁVO FINANČNÍHO TRHU Finanční trh Systém subjektů a vztahů mezi nimi, které umožňují shromažďování, soustřeďování (akumulace, agregace)

Více

Podnikání ústní zkouška - blok ekonomických předmětů denní, dálková forma 2015/2016

Podnikání ústní zkouška - blok ekonomických předmětů denní, dálková forma 2015/2016 Střední škola tradičních řemesel HERMÉS MB s.r.o. Maturitní okruhy Podnikání ústní zkouška - blok ekonomických předmětů denní, dálková forma 2015/2016... 1 Podnikání ústní zkouška - blok ekonomických předmětů

Více

Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční nástroje a rizika s nimi související CENNÉ PAPÍRY Dokumentace: Banka uzavírá s klientem standardní smlouvy dle typu kontraktu (Komisionářská smlouva, repo smlouva, mandátní smlouva). AKCIE je

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. k návrhu zákona o směnárenské činnosti A. OBECNÁ ČÁST. 1. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. k návrhu zákona o směnárenské činnosti A. OBECNÁ ČÁST. 1. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad DŮVODOVÁ ZPRÁVA k návrhu zákona o směnárenské činnosti A. OBECNÁ ČÁST 1. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad Viz přílohu k důvodové zprávě. 2. Důvod předložení návrhu zákona

Více

Kapitálový trh a financování akvizice

Kapitálový trh a financování akvizice Kapitálový trh a financování akvizice Petr Vybíral 1 Co všechno je financování Zápůjčka Úvěr Finanční leasing Odložená splatnost Dluhopis Dluhový cenný papír nebo nástroj Emise akcií nebo jiných účastnických

Více

NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne 2015, o žádostech podle zákona o pojišťovnictví ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne 2015, o žádostech podle zákona o pojišťovnictví ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne 2015, o žádostech podle zákona o pojišťovnictví Česká národní banka stanoví podle 136 odst. 1 zákona č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění zákona č. /2015 Sb., k provedení 13

Více

4. DOBA SPLATNOSTI ÚVĚRU

4. DOBA SPLATNOSTI ÚVĚRU Úvěrová smlouva - kontokorentní úvěr KA1209151 Praha 4, Nusle, Na Pankráci 1724/129, PSČ 140 00 IČ 250 83 325 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 4353 zastoupena

Více

Československá obchodní banka, a. s.

Československá obchodní banka, a. s. Československá obchodní banka, a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 30 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 10 let a splatností kterékoli emise dluhopisů vydané v rámci

Více

Pracovní právo. Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru

Pracovní právo. Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru Metodické listy pro kombinované studium předmětu Pracovní právo Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru

Více

EMISNÍ PODMÍNKY PROGRAMU

EMISNÍ PODMÍNKY PROGRAMU EMISNÍ PODMÍNKY PROGRAMU Hypoteční zástavní listy vydávané v rámci tohoto Dluhopisového programu (dále také jen "Dluhopisy") jsou vydávány podle Zákona o dluhopisech společností Wüstenrot hypoteční banka

Více

Oznámení o svolání schůzí vlastníků dluhopisů vydaných společností CPI BYTY, a.s. (dále jen Oznámení )

Oznámení o svolání schůzí vlastníků dluhopisů vydaných společností CPI BYTY, a.s. (dále jen Oznámení ) Oznámení o svolání schůzí vlastníků dluhopisů vydaných společností CPI BYTY, a.s. (dále jen Oznámení ) Společnost CPI BYTY, a.s., se sídlem Praha 1, Nové Město, Vladislavova 1390/17, PSČ 110 00, identifikační

Více

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)... 1

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)... 1 O B S A H Předmluva k prvnímu vydání............................................... XII Předmluva k druhému vydání............................................. XIV O autorovi............................................................

Více

U S N E S E N Í. č.j. 088EX 63/09-91

U S N E S E N Í. č.j. 088EX 63/09-91 ,, sp. zn. oprávněného: č.j. 088EX 63/09-91,,, pověřený provedením exekuce na základě usnesení Okresního soudu v Kladně č.j. 12 Nc 6882/2008-21 ze dne 16. prosince 2008, pravomocného dnem 13.02.2009, kterým

Více

Subjekty finančního trhu = ti, kteří jsou účastníky FT ( banky, obyvatelé, firmy, penzijní fondy ) = KDO

Subjekty finančního trhu = ti, kteří jsou účastníky FT ( banky, obyvatelé, firmy, penzijní fondy ) = KDO Otázka: Finanční trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): Káťa Finanční trh jedná se o obchodování s finančními prostředky = trh se všemi formami peněz na finančním trhu se vytváří cena peněz (např. výše úroků,

Více

Ceník pro investování do akcií

Ceník pro investování do akcií Ceník pro investování do akcií Stejné ceny se uplatní i pro investiční certifikáty, warranty, ETF, ADR, GDR a další produkty, které mají povahu akcií. 1. Smluvní dokumentace 2. Zřízení a vedení majetkových

Více

STANOVY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. I. Základní ustanovení

STANOVY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. I. Základní ustanovení STANOVY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI I. Základní ustanovení 1 Vznik společnosti Společnost byla založena ve smyslu 172 obchodního zákoníku bez výzvy k upisování akcií. 2 Obchodní firma a sídlo 1. Obchodní firma:

Více

BANKOVNÍ STATISTIKA Únor 2007

BANKOVNÍ STATISTIKA Únor 2007 BANKOVNÍ STATISTIKA Únor 2007 OBSAH I. BILANCE Bilance obchodních bank 1 3 II. VKLADY Stav vkladů a úvěrů přijatých od klientů 4-13 Vklady a úvěry přijaté od klientů podle skupin bank 14 III. ÚVĚRY Stav

Více

1. DODATEK PROSPEKTU

1. DODATEK PROSPEKTU GES REAL, a.s. Prospekt dluhopisů s výnosem určeným na bázi diskontu v předpokládané celkové jmenovité hodnotě 400.000.000 Kč splatných v roce 2022 ISIN CZ0003513921 1. DODATEK PROSPEKTU Tento 1. dodatek

Více

PROSPEKT. Raiffeisen-Europa-HighYield Fonds

PROSPEKT. Raiffeisen-Europa-HighYield Fonds PROSPEKT fondu Raiffeisen-Europa-HighYield Fonds kapitálového investičního fondu podle 20 rakouského Zákona o investičních fondech společnosti Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m. b. H. A-1010 Vídeň,

Více

5 000 000 000 Kč. Hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem 5,85 % p.a. splatné v roce 2017 ISIN CZ0002001423

5 000 000 000 Kč. Hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem 5,85 % p.a. splatné v roce 2017 ISIN CZ0002001423 EMISNÍ DODATEK ZE DNE 20. LISTOPADU 2007 5 000 000 000 Kč Hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem 5,85 % p.a. splatné v roce 2017 ISIN CZ0002001423 Tento emisní dodatek (dále jen Emisní dodatek

Více

Podpora výstavby technické infrastruktury

Podpora výstavby technické infrastruktury Podpora výstavby technické infrastruktury pro rok 2006 Podprogram Podpora výstavby technické infrastruktury stanovuje podmínky pro poskytování finančních prostředků na výstavbu technické infrastruktury

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu. Jindřichův Hradec. Bakalářská práce JAN MOŠA

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu. Jindřichův Hradec. Bakalářská práce JAN MOŠA Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Jindřichův Hradec Bakalářská práce JAN MOŠA 2008 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Jindřichův Hradec Katedra managementu podnikatelské

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE. Návrh inovačního portálu

DIPLOMOVÁ PRÁCE. Návrh inovačního portálu Technická univerzita v Liberci Ekonomická fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Návrh inovačního portálu 2010 Radek Šitera Technická univerzita v Liberci Ekonomická fakulta Studijní program: M6209 Systémové inženýrství

Více

Právní úprava cenných papírů. Tereza Hološková Michal Špicar Jan Tobolka

Právní úprava cenných papírů. Tereza Hološková Michal Špicar Jan Tobolka Právní úprava cenných papírů Tereza Hološková Michal Špicar Jan Tobolka DLUHOPIS Zákon č. 190/2004 Sb. o dluhopisech I. Část: základní ustanovení II. Část: zvláštní druhy dluhopisů III. Část: státní dozor

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY - specifický trh, na kterém se obchodují peníze - peníze - můžou mít různou podobu hotovost, devizy, cenné papíry - funkce oběživa, platidla, dají se

Více

Pololetní zpráva 2010 UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

Pololetní zpráva 2010 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Pololetní zpráva 2010 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Vydána dne 28. srpna 2010 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Na Příkopě 858/20 111 21 Praha 1 UniCredit Bank Czech Republic, a.s., IČ 64948242,

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodický list č.1 Název tématického celku: Základní teoretické otázky regulace a dozoru Cíl:

Více

ZÁVĚREČNÝ ÚČET ZA ROK 2014

ZÁVĚREČNÝ ÚČET ZA ROK 2014 ZÁVĚREČNÝ ÚČET ZA ROK 2014 sestavený k 31.12.2014 (v Kč na dvě desetinná místa) Obec Třebihošť IČO 278378 Adresa Kontaktní údaje ulice, č.p. obec PSČ, pošta telefon fax email Třebihošť 106 Třebihošť 54401

Více

DU V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO KAPITÁLO TRHU TRH

DU V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO KAPITÁLO TRHU TRH ZÁKON O DOHLEDU V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO TRHU 15/1998 Sb. PŮSOBNOST A PRAVOMOCI ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY V OBLASTI KAPITÁLOVÉHO TRHU Předmět úpravy Tento zákon upravuje působnost a pravomoci České národní banky

Více

Ročník 2009 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 93 Rozeslána dne 7. září 2009

Ročník 2009 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 93 Rozeslána dne 7. září 2009 Ročník 2009 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 93 Rozeslána dne 7. září 2009 O B S A H: 309. Úplné znění zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, jak vyplývá

Více

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV Úvod... VII Seznam obrázků... XV Seznam tabulek... XV 1. Peníze... 1 1.1 Historie vzniku peněz, jejich funkce a charakteristika... 1 1.2 Funkce peněz... 4 1.3 Vlastnosti peněz a trh peněz... 5 1.4 Úroková

Více

Prodej rodinného domu s pozemky k.ú. Lhotka, Praha 4

Prodej rodinného domu s pozemky k.ú. Lhotka, Praha 4 Vyhláška výběrového řízení (dále jen Vyhláška ) Prodej rodinného domu s pozemky k.ú. Lhotka, Praha 4 Podmínky výběrového řízení (dále jen podmínky ) 1. Vyhlašovatel: Mgr. Monika Cihelková se sídlem Školská

Více

Cenné papíry v pasivech banky

Cenné papíry v pasivech banky Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra financí a účetnictví Cenné papíry v pasivech banky Bakalářská práce Autor: Diana Mandjounehová Bankovní management Vedoucí práce: Ing. Ludmila Jůzová, CSc.

Více

ČNB a FINANČNÍ ARBITR Přijme-li Česká národní banka podnět k zahájení řízení z moci úřední ve věci porušení povinnosti poskytovatele podle z. o platebním styku: odpoví na něj do 60 dnů ode dne, kdy podnět

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EKO148 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola

Více

DEVIZOVÉ PRÁVO Zpracováno na základě přednášky dr. Mrkývky DEVIZOVÉ PRÁVO Subsystém nefiskální části FP Soubor právních norem regulujících nakládání s devizovými hodnotami Etapy devizového práva 1. světová

Více