Politika zam stnanosti, ohro ené skupiny nezam stnaných (druhá ást)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Politika zam stnanosti, ohro ené skupiny nezam stnaných (druhá ást)"

Transkript

1 Politika zam stnanosti, ohro ené skupiny nezam stnaných (druhá ást) Zpracovali: Mgr. Jana uhlová, vedoucí referátu zprost edkování a poradenství Bc. Jaroslav Mik aník, referát trhu práce Ú AD PRÁCE ESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÁ POBO KA V OLOMOUCI Olomouc,

2 1) Právo na zam stnání Obsah p edná ky 2) Politika zam stnanosti (dále PZ) definice a obsah PZ velká a malá PZ aktivní a pasivní PZ 3) Národní plán zam stnanosti, jednotlivé pilí e 4) Nástroje aktivní PZ (v. 78) 5) Evropský sociální fond na podporu zam stnanosti 6) Institucionální zaji t ní PZ 7) Skupiny ohro ené nezam stnaností 8) Osoby se zdravotním posti ením a jejich zam stnávání definice OZP, po ty a struktura, nezam stnanost povinný podíl OZP, sleva na dani, minimální mzda 9) Integrovaný portál MPSV zdroj informací i pomocník p i hledání zam stnání P edná ející: Mgr. Jana uhlová, Bc. Jaroslav Mik aník

3 PZ s d razem na tzv. aktivní politiku zam stnanosti (obsah p edná ky bod 4) Definice politiky zam stnanosti (PZ) PZ = innost sm ující k dosa ení rovnováhy mezi nabídkou (N) a poptávkou (P) po pracovních silách, k produktivnímu vyu ití zdroj pracovních sil a zabezpe ení práva ob ana na zam stnání. P íklady opat ení PZ (viz pozn. 1) Ekonomická politika (ekonomická stimulace má dopad na trh práce) 1) investi ní pobídky - hmotná podpora kolení ( 111 zákona 435/2006 Sb., o zam stnanosti, ve zn ní pozd j ích p edpis, dále jen ZoZ), - hmotná podpora vytvá ení nových pracovních míst ( 111 ZoZ), - da ové úlevy,

4 K diskusi: Kdyby investice rostly pot ebným tempem, ada z nich by mohla P spí e sni ovat, nebo by pot ebovala jinou pracovní sílu ne je ta, která je na trhu práce (TP) volná. Souhlasíte s tvrzením, p ípadn m ete uvést n jaké p íklady? Dal í politiky s dopadem na trh práce - da ová, vzd lávací, sociální, d chodová, programy ve ejných investic do infrakstruktury usnad ující podnikání). Vytvá ení míst s podporou ve ejných zdroj - kompenzace ur ité ekonomické situace nebo pomoc znevýhodn né skupin ( 112 a 113 ZoZ ve ejn prosp né práce (VPP) a spole ensky ú elná pracovní místa(súpm)). K diskusi: Projekt Vzd lávejte se! jako mimo ádné opat ení v období ekonomické krize viz pozn. 2 Regulace trhu práce - regulace vstupu na TP a odchod z n j (p esun celých kategorií mezi ekonomicky aktivním X ekonomicky neaktivním obyvatelstvem studenti, vojáci základní slu by, cizinci apod.), - regulace chování na trhu práce (pracovní právo nap. zkrácené pracovní úvazky, sdílení pracovních míst, dovolené, svátky, p es asy; regulace ve prosp ch osob se zdravotním posti ením, regulace mo ností starobních d chodc, nezam stnaných nekolidující zam stnání - 25 odst. 3 ZoZ, povinnost p ijmout vhodné zam stnání - 20 ZoZ; osob na rodi ovské dovolené apod. na trhu práce),

5 - zm na struktury N vzd láváním ( kolský systém, systém ovliv ování volby povolání,systém dal ího vzd lávání, firemního vzd lávání), - zprost edkování informací a poradenství (poradenství pro nezam stnané, kariérové poradenství, poradenství p ed ztrátou zam stnání), K diskusi: Je poradenství pro nezam stnané d le ité? Kdy? Pro? viz pozn podpora v nezam stnanosti, K diskusi: Je podpora v nezam stnanosti sociální dávkou? viz pozn. 4 - podpora znevýhodn ných osob p i vstupu na TP (SÚPM vyhrazená a z ízená, VPP, p ísp vek na zapracování, rekvalifikace tyto nástroje se asto nazývají souhrnn aktivní politika zam stnanosti (APZ) v u ím pojetí a je to v bec nej ast j í pou ití pojmu APZ.

6 APZ v u ím slova smyslu podle zákona o zam stnanosti - poradenství ( 105), - podpora zam stnávání OZP (pracovní rehabilitace v etn p ípravy k práci; chrán né pracovní místo a chrán ná pracovní dílna), - cílené programy k e ení zam stnanosti ( 120), - rekvalifikace uchaze o zam stnání, zájemc o zam stnání a zam stnanc ( ), - investi ní pobídky ( 111), - ve ejn prosp né práce ( 112) X ve ejná slu ba X obecn prosp né práce, - spole ensky ú elná pracovní místa ( 113), - p ísp vek na zapracování ( 116), - p ísp vek p i p echodu na nový podnikatelský program ( 117).

7 Praktické pou ití nástroj APZ v u ím slova smyslu Nástroje APZ se pou ívají podle situace na TP, tzn. - Kdy ekonomika roste, jsou nástroje APZ v u ím slova smyslu dosta ující. APZ e í hlavn problémy osob znevýhodn ných na trhu práce, ást zdroj APZ se m e zam it na zam stnané (zm na kvalifikace podle pot eb zam stnavatele). Nástroje APZ skute n mohou pomoci osobám znevýhodn ným na trh práce a dlouhodob nezam stnaným v návratu do práce (obvykle je t eba pou ít kombinaci nástroj ). - Pokles ekonomiky obvykle doprovází (s mírným zpo d ním) tlak na omezení státních výdaj v etn APZ. Zam stnavatelé tvo í málo míst a proto e na TP je volná pracovní síla, nemají zájem zam stnávat osoby na TP znevýhodn né. Nástroje APZ v u ím slova smyslu se pou ívají pro nezam stnané plo n ji, cílem je hlavn tvo it nová místa. V tomto období se ast ji objevují tlaky na kontrolu nezam stnaných, zda nezneu ívají sociální systém (nap. spolupráce se samosprávami, nov nap. pilotn ov ovaný systém DONEZ).

8 M ení ú innosti nástroj APZ v u ím slova smyslu Obtí e m ení - u samo pou ití nástroje APZ má na uchaze e o zam stnání aktiva ní efekt; ten je pak t ké odli it od istého efektu nástroje. - nejobjektivn j í metoda: porovnání s kontrolní skupinou; metodologická obtí je v tom, e skupiny se konstruují ex post, - rekvalifikace byly úsp né, pokud do 2 let vedly ke zlep ení postavení na TP (cca 20 %) Negativní efekty APZ v u ím slova smyslu - mrtvá váha ( ást míst podpo ených z ve ejných zdroj by firmy vytvo ily i bez podpory státu), - efekt vytla ení (podpora jedné skupiny na TP m e vést k hor ímu postavení jiné skupiny) - efekt posunutí (i v rámci jedné skupiny m e podpora vést k tomu, e zam stnavatelé p ijímají do zam stnání jen ty p íslu níky dané skupiny, které jsou na TP mén znevýhodn ni).

9 Institucionální zaji t ní politiky zam stnanosti (obsah p edná ky bod 6) N která opat ení politiky zam stnanosti jsou zabezpe ována na makroúrovni jako sou ást politik, nap. - opat ení ekonomické politiky, - opat ení sociální politiky, - opat ení vzd lávací politiky apod. N která opat ení politiky zam stnanosti jsou zabezpe ována na regionální úrovni (nap. Olomoucký kraj: podpora kolení zam stnanc a podpora umís ování absolvent vysokých kol, vzd lávací projekty hospodá ských komor apod.) V t ina opat ení APZ v u ím slova smyslu realizuje ú ad práce (ÚP R), s t mito výjimkami - investi ní pobídky (zabezpe uje ministerstvo práce a sociálních v cí (MPSV), ÚP R se podílí pouze na kontrole realizace na míst ), - cílené programy k e ení nezam stnanosti (jsou celostátní nebo krajské, celostátní m e tvo it MPSV a ÚP R je m e realizovat podle instrukcí MPSV).

10 Struktura ÚP R MPSV metodicky ídí ÚP R ÚP R je ízeno generálním editelstvím. Tomu je pod ízeno 14 krajských pobo ek. Krajské pobo ky z izují kontaktní pracovi t (cca 250 v R). P íklad: ÚP R krajská pobo ka v Olomouci, z ídila následující kontaktní pracovi t (KoP) - KoP Jeseník, KoP Javorník, KoP Zlaté Hory - KoP Olomouc, KoP Litovel, KoP ternberk, KoP Uni ov - KoP Prost jov, KoP Konice - KoP P erov, KoP Hranice, KoP Lipník nad Be vou, KoP Kojetín - KoP umperk,.kop Hanu ovice, KoP Mohelnice, KoP Záb eh Krajské pobo ky z izují následující odd lení - vnit ní správy, - kontroln právní, - zam stnanosti, - nepojistných sociálních dávek.

11 Aktivní politika zam stnanosti je realizována na úrovni krajské pobo ky odd lením zam stnanosti., konkrétn referátem zprost edkování a poradenství a referátem trhu práce. Tyto referáty mají svá dislokovaná pracovi t v sídlech KoP v okresních m stech. P íklad: rekvalifikace: výb r dodavatel se zaji uje v Olomouci (KrP), za azování do rekvalifikací a sepisování objednávek a smluv na dodávky konkrétních kurz se realizuje také v Jeseníku, Prost jov, P erov a umperku. P íklad: poradenství pro za ínající podnikatele z ad uchaze o zam stnání v etn mo nosti z ídit SÚPM zahájením samostatné výd le né innosti se poskytuje v Jeseníku, Olomouci, Prost jov, P erov a umperku. Výjime né ádosti z oblasti APZ (vysoké p ísp vky pro jednoho zam stnavatele, který vytvá í nap. 20 nových pracovních míst) se posuzují na krajské pobo ce v Olomouci. Pravidla posuzování ádostí a poskytování p ísp vk se up es ují na krajské pobo ce v Olomouci.

12 Evropský sociální fond (ESF) (obsah p edná ky bod 5) - jeden ze 3 strukturálních fond EU, - jeden z hlavních nástroj evropské strategie zam stnanosti, Poslání - rozvíjení zam stnanosti a sni ování nezam stnanosti, - podpora sociálního za le ování osob a rovných p íle itostí, - rozvoj trhu práce a lidských zdroj. Na období je pro fond vy len no 3,8 mld EUR.

13 3 opera ní programy zahrnuté do ESF OP LZZ (lidské zdroje a zam stnanost) - v gesci MPSV, - podporuje zam stnanost, e ení nezam stnanosti, rovné p íle itosti a sociální za le ování, - na období do n j bylo z rozpo tu EU vlo eno 1,84 mld. EUR. OP VK (vzd lávání a konkurenceschopnost) - v gesci M MT, - podporuje celo ivotní u ení, partnerství a výzkum, vývoj a inovace ve vzd lávání, - na období do n j bylo z rozpo tu EU vlo eno 1,83 mld. EUR. OP PA (Praha adaptabilita) - v gesci MPSV, - podporuje r st konkurenceschopnosti (vzd láváním a bojem proti sociálnímu vylou ení), - na období do n j bylo z rozpo tu EU vlo eno 0,1 mld. EUR.

14 3 opera ní programy zahrnuté do ESF OP LZZ (lidské zdroje a zam stnanost) - v gesci MPSV, - podporuje zam stnanost, e ení nezam stnanosti, rovné p íle itosti a sociální za le ování, - na období do n j bylo z rozpo tu EU vlo eno 1,84 mld. EUR. OP VK (vzd lávání a konkurenceschopnost) - v gesci M MT, - podporuje celo ivotní u ení, partnerství a výzkum, vývoj a inovace ve vzd lávání, - na období do n j bylo z rozpo tu EU vlo eno 1,83 mld. EUR. OP PA (Praha adaptabilita) - v gesci MPSV, - podporuje r st konkurenceschopnosti (vzd láváním a bojem proti sociálnímu vylou ení), - na období do n j bylo z rozpo tu EU vlo eno 0,1 mld. EUR.

15 Hlavní prioritní osy OP LZZ Prioritní osy p edstavují konkrétní zam ení, v jejich rámci jsou formulovány výzvy k p edkládání projekt. Projekty jsou hodnoceny a ty nejlep í jsou vybrány k financování. Hlavní prioritní osy OP LZZ PO 1 Adaptabilita Globální cíl: Zlep ení adaptability zam stnanc a zam stnavatel. Zam ení: P edcházení nezam stnanosti pomocí podpory investic do rozvoje lidských zdroj ze strany zam stnavatel, rozvoj odborných znalostí, kvalifikací a kompetencí zam stnavatel a zam stnanc. Uplat ování nových forem zam stnávání, zavád ní nových systém ízení a vzd lávání zam stnanc, vzd lávání zam stnanc v souvislosti s restrukturalizací, vytvá ení podmínek pro uznávání výsledk dal ího vzd lávání, rozvoj systému kontroly kvality dal ího vzd lávání. P íklad: Vzd lávejte se!, Vzd lávejte se pro r st! PO 2A Aktivní politiky trhu práce (konvergence), 2B Aktivní politiky trhu práce (regionální konkurenceschopnost a zam stnanost)

16 Globální cíl: Zlep ení p ístupu k zam stnání a prevence nezam stnanosti Zam ení: Zlep ení p ístupu k zam stnání, trvalé za len ní na trh práce, prevence nezam stnanosti zejména dlouhodobé, proaktivní opat ení ve prosp ch osob se zdravotním posti ením na trhu práce. Individuální p ístup ke klient m, zvý ení kvality informa ních, poradenských, vzd lávacích, zprost edkovatelských a ostatních slu eb. Tvorba systému p edvídání zm n na trhu práce. P íklad: grantové projekty, regionální individuální projekty Zku enost plus, Dít není p eká kou. PO 3 Sociální integrace a rovné p íle itosti Globální cíl: Posílení integrace osob ohro ených sociálním vylou ením nebo sociáln vylou ených Zam ení: Integrace prost ednictvím poradenství a sociálních slu eb. Pomoc osobám sociáln vylou eným nebo sociálním vylou ením ohro eným (posilování místních partnerství, zam stnávání t chto osob, rovné p íle itosti en a mu, opat ení k lep í slu itelnosti rodinného a profesního ivota). Zvlá tní pozornost je v nována p íslu ník m rómských komunit a migrant m. P íklad: grantový projekt Start do podnikání.

17 Skupiny ohro ené nezam stnaností (obsah p edná ky bod 7) Pro politiku zam stnanosti je jednou ze zásadních otázek tato: Kdo je ohro en dlouhodobou nezam stnaností? Pokud bychom znali odpov, dokázali bychom prost edky na APZ vynakládat ú eln ji a efektivn ji. Mo né odpov di na tuto otázku: Zákon o zam stnanosti, 33 P i zprost edkování zam stnání se v nuje zvý ená pé e UoZ, kte í ji pro sv j zdravotní stav, v k, pé i o dít nebo z jiných vá ných d vod pot ebují. Jsou to zejména - fyzické osoby se zdravotním posti ením, - fyzické osoby do 20 let v ku, - t hotné eny, kojící eny a matky do 9. m síce po porodu, - fyzické osoby pe ující o dít do 15 let v ku,

18 - fyzické osoby star í 50 let v ku, - fyzické osoby, které jsou vedeny v evidenci UoZ nep etr it déle ne 5 m síc, - fyzické osoby, které pot ebují zvlá tní pomoc; t mito osobami se rozumí zejména fyzické osob y, které se p echodn ocitly v mimo ádn obtí ných pom rech nebo které v nich ijí, fyzické osoby spole ensky nep izp sobené, fyzické osoby po ukon ení výkonu trestu odn tí svobody nebo po propu t ní z výkonu ochranného opat ení zabezpe ovací detence a fyzické osoby ze sociokulturn znevýhodn ného prost edí. mínus: p íli velká obecnost, spadají tam tém v ichni X plus: v souladu se strategiemi státní politiky zam stnanosti. Délka nezam stnanosti závisí na typu (p í in ) nezam stnanosti - frik ní (t ecí) nezam stnanost krátkodobá, e itelná informacemi a poradenstvím - cyklická (hospodá ský cyklus, sezónnost) podpora udr ení sezónních míst, tvorba nových pracovních míst v dob krize s podporou státu, projekt Vzd lávejte se! - strukturální (N a P se li í nap. v po adavcích na kvalifikaci) e itelná rekvalifikací. mínus: záv r, e DN je zp sobena p edev ím cyklickou nezam stnaností (hospodá ský cyklus) je hodn zjednodu ený

19 Délka nezam stnanosti má kulturní p í iny - ást UoZ málo hledá práci, má sklon se spí e spokojit se sociálními dávkami, neumí si kv li patným návyk m udr et zam stnání, tj. v d sledku patné socializace nedoká e na trhu práce obstát. mínus: hledají se pouze individuální p í iny nezam stnanosti Délka nezam stnanosti je zp sobena kumulací handicap plus: empirická definice X mínus: ne v dy vede kumulace handicap k dlouhodobé nezam stnanosti Dlouhodobá nezam stnanost je r znorodá, u r zných UoZ má r zné p í iny - v t inou se p ihlí í ke strukturálním p í inám (situace na trhu práce, sociální vylou ení apod.), dále k charakteristikám nezam stnaného (osobní, kulturní a sociální kapitál) a zohled uje se pohled symbolického interakcionismu (UoZ se chová konzistentn, jeho chování, i kdy vede k DN, pro n j má smysl (je racionální nebo vyvolané ur itým o ekáváním). Na základ této teorie vznikají typologie nezam stnaných. Chování nezam stnaných se v pr b hu nezam stnanosti m ní.

20 Zm ny chování souvisejí s fází nezam stnanosti (Harrison 1986): 1) ok (ze ztráty zam stnání rychlost, zp sob, podmínky), 2) optimismus (hledání zam stnání, energie, zkou ení r zných mo ností), 3) pesimismus ( d v ra v získání p ijatelného zam stnání klesá), 4) fatalismus (UoZ p estává hledat, nebo hledání práce jen p edstírá; nev í, e se za aktuální situace na trhu práce nem e uplatnit. (UoZ projde celým cyklem cca za 1 rok). plus: empirická definice X mínus: ne v dy vede kumulace handicap k DN Dlouhodobá nezam stnanost je r znorodá, u r zných UoZ má r zné p í iny - v t inou se p ihlí í ke strukturálním p í inám (situace na trhu práce, sociální vylou ení apod.), dále k charakteristikám nezam stnaného (osobní, kulturní a sociální kapitál) a zohled uje se pohled symbolického interakcionismu (UoZ se chová konzistentn, jeho chování, i kdy vede k DN, pro n j má smysl (je racionální nebo vyvolané ur itým o ekáváním). Na základ této teorie vznikají typologie nezam stnaných. Chování nezam stnaných je dynamické, m ní se v pr b hu nezam stnanosti.

21 Typologie nezam stnanosti podle toho, jak silný je skupinový a institucionální tlak na nezam stnané a do jaké míry jej nezam stnaní akceptují (Engbersen, Schuyt a Timmer 1990) viz pozn. 5 - Konformisté: sna í se dosáhnout vy í spot eby obecn p ijímanými zp soby, hlavn hledáním zam stnání. Málokdy pracují v neformální ekonomice nebo zneu ívají sociální systém. - Ritualisté: nadále hledají práci, i kdy ve skute nosti nedoufají, ze znovu získají práci a ivotní úrove, na kterou byli zvyklí. Málokdy pracují v neformální ekonomice nebo zneu ívají sociální systém. - Odrazení: ji nehledají práci ani vy í úrove spot eby. Nepokou ejí se pou ít slu eb ú adu práce ani jiných dostupných prost edk, proto e si nemyslí, ze by se s jejich pomocí mohli vrátit na trh práce. Na svou situaci ji rezignovali. Málokdy pracují v neformální ekonomice nebo zneu ívají sociální systém. - Podnikaví: hledají práci a vy í úrove spot eby v neformální ekonomice (i kdy hledají také legální zam stnání). Práci chápou instrumentáln jako nástroj k získání vy ího p íjmu.

22 - Kalkulující: necht jí práci hned, ale do budoucna ji nevylu ují. Sou asn nepova ují za nesprávné vyu ít systém sociální ochrany. Málokdy pracují v neformální ekonomice, proto e cht jí dosáhnout na vy í ivotní úrove pomocí sociálního systému bezproblémov. - Autonomní: nehledají intenzívn práci ani vy í úrove spot eby (rebelové, neuznávají hodnoty konzumní spole nosti). V nují se vlastním zájm m (studium, charita, koní ky). P izp sobí úrove spot eby svým omezeným financím. Jsou zvyklí ít z omezených prost edk, proto málokdy pracují v neformální ekonomice nebo zneu ívají sociální systém.

23 Seminární ást P íklady z praxe - e ení nezam stnanosti OZP podporované zam stnání, práce v profesi nedostatkové na trhu práce, vytvo ení pracovního místa pro osobu blízkou (pozn. 6) - velmi dlouhá frik ní nezam stnanost (chemik vysoko kolák, pozn. 7) - strach z op tovného za azení do zam stnání (ekonomka vysoko kola ka, pozn. 8) - ritualisté (28letá dvoj ata, která nikdy nepracovala, pozn. 9) - motivace nezam stnaných, pozn. 10. Práce ve skupinách úkoly (pozn. 11 a 12) - 1. skupina: Co budete d lat, pokud po ukon ení VS vysoké koly nebudete moci 1 rok nalézt zam stnání ve va em oboru? Vymyslete minimáln 3 strategie a zhodno te jejich výhodnost z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Které strategie posílí va e postavení na trhu práce? - 2. skupina: Kte í lidé star í 50 let nejsou znevýhodn ní na trhu práce? Pro? Uve te p íklady.

24 D kuji za pozornost a p eji do ivota hodn osobního, kulturního i sociálního kapitálu!!! Mgr. Jana uhlová vedoucí referátu zprost edkování a poradenství Tel.: jana.cuhlova@ol.mpsv.cz Ú ad práce R, krajská pobo ka v Olomouci Vejdovského 988/ Olomouc

25 Pozn. 1 Tato ást p edná ky je strukturována s vyu itím textu podle IX. Kapitoly knihy Mare, Petr: Nezam stnanost jako sociální problém.sociologické nakladatelství, Praha 1994.

26 Pozn. 2 charakteristika projektu Vzd lávejte se! Projekt byl realizován v r a 2010 jako reakce na ekonomickou krizi, a to na území celé R. Umo oval zam stnavatel m erpat finan ní prost edky na a) kolení zam stnanc (kurzovné) a do vý e 100 % náklad, b) p ísp vek na mzdové náklady i náhradu mzdy kolícího se zam stnance, a to a do vý e K m sí n, c) Úhradu stravného, cestovného a ubytovného vyplaceného v souvislosti se kolením. Zam stnavatel nesm l být v likvidaci, nesm l dlu it státu a musel dolo it zasa ení ekonomickou krizí (pokles výroby, odbytu, po tu zam stnanc apod.) Projekt p sobil jako prevence nezam stnanosti a sou asn umo nil zam stnavatel m udr et si klí ové kvalifikované pracovníky, z nich by jinak ást museli propustit. Drtivá v t ina zapojených podnik dnes prosperuje.

27 Pozn. 3 d le itost poradenství pro nezam stnané Poradenství pro nezam stnané není d le ité, jestli e - ve va em oboru / na trhu práce celkov je dost volných míst, - ve va em oboru pat íte k t m opravdu nejlep ím, - máte hodn kontakt, které m ete vyu ít p i hledání práce, - víte, jak hledat pracovní místa, která nejsou nikde inzerovaná, - máte pracovní ivotopis, který zaujme ka dého personalistu, - víte, jak se p ipravit na pohovor, - víte, jak dob e zap sobit, ovládáte komunikaci a vyjednávání, - neztrácíte energii a chu hledat práci, ani kdy se vám dlouhodob (t eba 1 rok) neda í, - dovedete posoudit, kdy zm nit strategii (nap. vzdát hledání práce v oboru a uva ovat o n em jiném). Ve v ech, a v mnoha jiných p ípadech m e být poradenství velmi d le ité a m e dokonce být tím rozhodujícím faktorem, díky n mu naleznou zam stnání.

28 Pozn. 4 podpora v nezam stnanosti není to sociální dávka, je to pojistná dávka (na kterou má nárok ten, za koho bylo placeno poji t ní v R podle zákona o zam stnanosti alespo 12 m síc v posledních 3 letech)

29 Pozn. 5 Citováno podle Mare, Petr: Nezam stnanost jako sociální problém.sociologické nakladatelství, Praha 1994, s. 95 a následující.

30 Pozn. 6 Osoby se zdravotním posti ením (OZP) pat í k nejohro en j ím skupinám na trhu práce, proto zde uvádím n které p íklady jejich zam stnávání (tv r í e ení nad rámec daný zákonem): - Nezisková organizace poskytující slu by OZP vytvo ila chrán nou dílnu call centrum, proto e po této slu b je poptávka, není pro ni dostatek hotové pracovní síly, práce není náro ná na zdravotní stav a na formální kvalifikaci (stupe a obor vzd lání). Zatím (2 roky) prosperuje. - Podporované zam stnávání je zalo eno na skupinovém a individuálním poradenství (srov. pozn. 3), které vede k vytipování vhodného pracovního místa a k praxi na tomto pracovním míst v rámci poradenské innosti za p ítomnosti asistenta. Ten pomáhá odbourávat bariéry a e it problémy. Metodika se hodí k umís ování osob se záva ným t lesným nebo psychickým posti ením. - Jeden ze zp sob, které n kdy volí rodiny, aby e ily nezam stnanost n kterého ze svých len (i OZP) je navazující podnikání (nap. syn je veterinární léka, matka st íhá psy).

31 Pozn. 7 Vysoko kolsky vzd laný chemik ode el z jistého zam stnání (a koliv mu to v ichni rozmlouvali), proto e se cítil dlouhodob p etí ený. Odnesl si spoustu kontakt na firmy v oboru a o ekával, e se rychle znovu umístí. Denn hledal práci na internetu, kontaktoval firmy v oboru, rozhazoval sít. Nenechal le et ladem ádnou p íle itost. Trval na svých p vodních po adavcích na plat, na místo výkonu práce a druh práce, proto e cht l dokázat, e jeho volba odejít z minulého zam stnání byla správná a on m e získat lep í pracovní místo. Po cca roce nezam stnanosti za al mít pocity nejistoty a obavu z toho, zda se znovu doká e za lenit do pracovního tempa. Za al mluvit o tom, e v chemii je málo pracovních p íle itostí a proto mo ná zm ní obor. Jeho p íb h má astný konec, proto e se mu práv v té dob ozvala firma, kterou kontaktoval ve 3. m síci své nezam stnanosti a tehdy u ní absolvoval pohovor. Nabídli mu uvoln né pracovní místo, které p ijal.

32 Pozn. 8 In enýrka ekonomie p i la o práci ú etní v cestovní kancelá i v roce 2007 v souvislosti s povodn mi. Práce pro ni byla velmi d le itá z hlediska existen ního i sociálního, proto e ila sama a mimo zam stnání m la jen málo sociálních kontakt. Na výb rových ízeních se setkávala s velkou konkurencí. Tém v dy postoupila do posledního kola, ale pravideln kon ila na 2., 3. míst. Po dvou letech nezam stnanosti na hledání práce tém rezignovala. Jen formáln se zú astnila výb rového ízení na finan ním ú adu, kde ji zam stnali a to dokonce na vedoucí pozici. Ve zku ební dob opakovan onemocn la (podle pr b hu nemoci byly její p í iny velmi pravd podobn psychosomatické), zam stnavatel nabyl dojmu, e o práci nemá zájem, a propustil ji ve zku ební dob. Zam stnání získala a po dal ích 2 letech (nastoupila jako zástup za dlouhodobou nemoc na adové místo ve státní správ a poda ilo se jí adaptovat lépe ne v p edchozím zam stnání, tak e jí nakonec nabídli pracovní smlouvu na dobu neur itou).

33 Pozn. 9 Oba brat i vystudovali gymnázium, 2x se pokusili neúsp n o studium na vysoké kole, a poté byli souvisle 4 roky nezam stnaní ( ivili je jejich rodi e). Kdy se jednoho z nich ÚP pokusil za adit do motiva ního kurzu, tvrdil, e na docházení do kurzu nemá as, proto e denn hledá práci p es internet. Uvád l, e o hledání práce ví úpln v echno. Do motiva ního kurzu nakonec pod tlakem nastoupil. Po kurzu se p ihlásil do rekvalifikace do administrativy s praxí u zam stnavatele. Neprojevoval se ale ani aktivn, ani samostatn, tak e zam stnavatel mu po ukon ení rekvalifikace nenabídl pracovní místo a je dosud nezam stnaný. Stejnou cestu (motiva ní kurz a následn rekvalifikace s praxí u zam stnavatele) absolvoval jeho bratr, Zam stnavatel, u n ho vykonával praxi, mu nabídl pracovní smlouvu na dobu ur itou, tzn. zatím pracuje.

34 Pozn. 10 Úsp né motiva ní kurzy pro nezam stnané v sob mají mnohé prvky skupinové terapie. Umo ují ú astník m znovu se podívat na p edstavu o svém ivot, o svých cílech a porovnat ji s reálnými kroky, které v ivot iní. Ú astníci tak asto zji ují, e svých cíl mohou dosáhnout i jinou cestou, ne je ta, kterou li dosud. Velmi dlouhodob nezam stnaní (nad 2 roky) ú astníci motiva ních kurz asto v d sledku ú asti v t chto kurzech - m ní profesi, v ní hledají práci, - p estávají odmítat pracovní místa, která pova ovali za pod adná, - znovu za ínají intenzívn hledat práci (i kdy p ed za azením do kurzu práci v podstat nehledali), - vyu ívají referencí a kontakt lektor kurzu, - z stávají i po kurzu v kontaktu s lektory a tak udr ují svou motivaci. V d sledku vý e uvedeného cca 2/3 ú astník získává zam stnání do 6 m síc po kurzu.

35 Pozn. 11 Z krátkodobého hlediska je výhodné z stat v oboru a prohlubovat / specializovat své vzd lání. Pokud se ale neda í, je lep í roz í it sv j okruh p sobnosti nebo (pokud jsem p ed konkurenty na trhu práce znevýhodn n tím, e n co neovládám) si doplnit chyb jící dovednosti Pokud se neda í ani potom, je lep í p ijmout krátkodobé zam stnání, zam stnání, na které sta í st edo kolské vzd lání nebo zam stnání mimo obor, ne z stat dlouhodob stát mimo trh práce. Pokud je taková cesta pro vás nep ijatelná, je lep ím e ením dále studovat, odjet do zahrani í, pracovat jako dobrovolník apod. ance, e vysoko kolák, který nemá ádnou praxi a studium ukon il nap. p ed 4 lety (které pro il jako nezam stnaný), získá pracovní místo odpovídající svému vzd lání a udr í si je, je malá.

36 Pozn. 12 Nap. ú etní, stavbyvedoucí, mistr ve výrob - jejich kvalifikace je z velké ásti dána praxí a zku eností, - jejich práce není primárn zalo ena na fyzickém výkonu, který by klesal s v kem.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Tematický cíl: Podpora udržitelné zaměstnanosti, kvalitních pracovních míst a mobility pracovních sil Program: OP Zaměstnanost

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce Středočeský kraj

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce Středočeský kraj Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce Středočeský kraj Září 2013 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky

Více

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE,

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE, Úkolem diplomové práce, jejíž téma je Politika zaměstnanosti (srovnání podmínek v ČR a EU), je na základě vyhodnocení postupného vývoje nezaměstnanosti v České republice od roku 1990 analyzovat jednotlivé

Více

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji Popis projektu Projekt Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji připravil

Více

poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky

poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2007 V. volební období 172 N á v r h poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální rehabilitace

Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální rehabilitace Radomyšlská 336, 386 29 STRAKONICE Tel.: + 420 383 314 334, FAX.: 383 380 200 www.dcjk.cz e - mail: info@dcjk.cz, martin.karas.strakonice@seznam.cz, Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální

Více

Metodika kurzu Fiktivní firma

Metodika kurzu Fiktivní firma Metodika kurzu Fiktivní firma Autor: Lucie Václavková Organizace: GLE o. p. s. Tyršova 1832/7 120 00 Praha 2 říjen, 2013 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 1 Základní identifikace projektu... 3 Realizátor projektu...

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

Služby péče o děti. jako nástroj sladění pracovního a rodinného života. Ministerstvo práce a sociálních věcí Mgr. Lydie Keprová

Služby péče o děti. jako nástroj sladění pracovního a rodinného života. Ministerstvo práce a sociálních věcí Mgr. Lydie Keprová Služby péče o děti jako nástroj sladění pracovního a rodinného života Ministerstvo práce a sociálních věcí Mgr. Lydie Keprová Stávající služby péče o děti Do tří let věku dítěte Zdravotnická zařízení typu

Více

Sociální ekonomika sociální firma Sociální prevence v sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji 20. června 2012

Sociální ekonomika sociální firma Sociální prevence v sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji 20. června 2012 Sociální ekonomika sociální firma Sociální prevence v sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji 20. června 2012 Co je sociální podnikání Podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Realizace vzdělávacích aktivit v Prioritní ose 1 Počáteční vzdělávání V návaznosti na vyhlášení výzev k předkládání individuálních projektů a předložení

Více

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s.

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. Stanovy spolku I. Úvodní ustanovení 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. (dále jen spolek ). 2. Sídlo spolku : Třebestovice, Kerská 160, PSČ : 289 12, Česká republika 3. KLUB

Více

Popis realizace poskytování sociální služby

Popis realizace poskytování sociální služby Popis realizace poskytování sociální služby Veřejný závazek Charity Odry ohledně odborného sociálního poradenství dle zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. par. 37 odst. 1 4. 1. Cíle, poslání a

Více

do 1,1 ŽM od 1,1 do 1,8 ŽM od 1,8 do 3,0 do 6 let 551 482 241 od 6 do 10 let 615 538 269 od 10 do 15 let 727 636 318 od 15 do 26 let 797 698 349

do 1,1 ŽM od 1,1 do 1,8 ŽM od 1,8 do 3,0 do 6 let 551 482 241 od 6 do 10 let 615 538 269 od 10 do 15 let 727 636 318 od 15 do 26 let 797 698 349 Systém sociálního zabezpečení (někdy se též používá pojem sociální ochrana) v České republice tvoří tři základní systémy: sociální pojištění státního sociální podpora sociální pomoc (péče). Systém sociálního

Více

Copyright 1996-2001 Dale Carnegie & Associates, Inc.

Copyright 1996-2001 Dale Carnegie & Associates, Inc. Copyright 1996-2001 Dale Carnegie & Associates, Inc. Zásady pro poskytování dotací POV z rozpo tu Olomouckého kraje Vznik obsah a ízení POV Podmínky pro poskytnutí dotace Základní kritéria pro hodnocení

Více

Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem

Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem Vysoké učení technické v Brně, Centrum vzdělávání a poradenství Záměrem projektu

Více

PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST WWW.ESFCR.CZ

PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST WWW.ESFCR.CZ Výzva pro předkládání grantových projektů OP LZZ PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST WWW.ESFCR.CZ 1 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování vyhlašuje Výzvu k předkládání

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly MEUV 6228/2013 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly Organizační řád městského úřadu vychází ze zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) v platném znění. Tento vnitřní předpis schválila Rada města

Více

Role projektu Klí e pro ivot v podpo e práce s d tmi a mláde í

Role projektu Klí e pro ivot v podpo e práce s d tmi a mláde í Role projektu Klí e pro ivot v podpo e práce s d tmi a mláde í Irena Ho ková Národní institut d tí a mláde e M MT, projektová mana erka Anotace P ísp vek se zabývá hlavními cíli a zam ením projektu Klí

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND A JEHO MOŽNOSTI 1. 4. 2010

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND A JEHO MOŽNOSTI 1. 4. 2010 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND A JEHO MOŽNOSTI 1. 4. 2010 1 Regionální individuální projekty v oblasti podpory 2.1 Projekty komplexního charakteru zaměřené na podporu aktivní politiky zaměstnanosti Připravují

Více

1. Základní informace organizace

1. Základní informace organizace Luxor Poděbrady, poskytovatel sociálních služeb KOMUNITNÍ CENTRUM Tyršova 678/21, Poděbrady III, 290 01 Poděbrady Směrnice č.2/2014 Veřejný závazek - Komunitní centrum Sociální rehabilitace 1. Základní

Více

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života 9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života Ad hoc modul 2010 bude šetřen na 1. vlně (resp. podle čtvrtletí zařazení sčítacího obvodu) v domácnosti ve všech čtvrtletích

Více

Sociální podnikání a obce: jak na to

Sociální podnikání a obce: jak na to Sociální podnikání a obce: jak na to Petra Francová Seminář SMO Praha 20.5. 2014 Poslání P3 People, Planet, Profit, o.p.s. P3 přináší a prosazuje nové přístupy v podnikání s pozitivním dopadem na společnost.

Více

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009 DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009 Úvodní ustanovení 1. V návaznosti na příslušné zákony a stanovy družstva obsahuje domovní řád pravidla užívání bytů, nebytových a společných částí

Více

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu Vyhlášení rozvojového programu na podporu navýšení kapacit ve školských poradenských zařízeních v roce 2016 čj.: MSMT-10938/2016 ze dne 29. března 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále

Více

ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007

ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007 ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007 Předkládá: Ústav sociální péče pro tělesně postiženou mládež, V Sídlišti 347, 330 22 Zbůch organizační složka státu Název zpracovatele Ústav sociální péče pro tělesně

Více

Základní škola a základní umělecká škola

Základní škola a základní umělecká škola Základní škola a základní umělecká škola Bezdrevská ul. č. 3 České Budějovice PSČ 370 11 ŠKOLNÍ ŘÁD část pro ZUŠ Smyslem školního řádu je vytvoření příznivých podmínek pro vyučování a pro plné využití

Více

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB Rámcový program pro podporu technologických center a center strategických služeb schválený vládním

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

SOUHRNNÁ INFORMACE O REALIZOVANÉM PROJEKTU

SOUHRNNÁ INFORMACE O REALIZOVANÉM PROJEKTU SOUHRNNÁ INFORMACE O REALIZOVANÉM PROJEKTU Registrační číslo CZ.2.17/1.1.00/33062 Název projektu Vzdělávací projekt Autocentrum Dojáček Příjemce AUTOCENTRUM Dojáček, spol. s r.o. Datum zahájení realizace

Více

Dlouhodobé cíle (2013 2017) INFORMACE O PROJEKTU

Dlouhodobé cíle (2013 2017) INFORMACE O PROJEKTU INFORMACE O PROJEKTU Preambule Proč jsme se rozhodli poskytovat služby zrovna v oblasti pomoci v domácnosti, žehlení a nákupů a poskytování informací prostřednictvím bezplatné linky? Reagujeme na nárůst

Více

Stanovy spolku. Yachtclub Pardubice, z.s.

Stanovy spolku. Yachtclub Pardubice, z.s. Stanovy spolku Yachtclub Pardubice, z.s. Úplné znění ke dni 26.3. 2015 čl. I Úvodní ustanovení 1. Název spolku: Yachtclub Pardubice, z.s. (dále též spolek ). 2. Sídlo spolku: Třída Míru 65, 530 02 Pardubice

Více

kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola )

kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola ) kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola ) kolní ád d sledn vychází ze zákona. 561/2004 Sb., o p ed kolním, základním, st edním, vy ím odborné a jiném vzd

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec 1. Poslání Sociální rehabilitace Třinec poskytuje služby sociální rehabilitace lidem bez zaměstnání. Posláním organizace je pomáhat

Více

Směrnice Rady města č. 2/2011

Směrnice Rady města č. 2/2011 1 Směrnice Rady města č. 2/2011 PRO VYŘIZOVÁNÍ A EVIDENCI STÍŽNOSTÍ, PETIC, KVALIFIKOVANÉ ŽÁDOSTI, HROMADNÉ PŘIPOMÍNKY A MÍSTNÍHO REFERENDA (TJ. PODÁNÍ PRÁVNICKÝCH A FYZICKÝCH OSOB - DÁLE JEN PODÁNÍ) Vyřizování

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly Trh práce ovlivňuje ekonomická situace Ekonomika rostla do roku, zaměstnanost však takový trend nevykazovala...podobný ne však stejný vývoj probíhal i v Libereckém kraji Situaci

Více

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit Číslo klíčové aktivity VI/2 Název klíčové aktivity Vazba na podporovanou aktivitu z PD OP VK Cíle realizace klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVU na období od 1. 1. 2012 do 31. 3. 2014

KOLEKTIVNÍ SMLOUVU na období od 1. 1. 2012 do 31. 3. 2014 Česká republika GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ se sídlem Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1-Nové Město IČ: 72080043 zastoupené Ing. Janem Knížkem, generálním ředitelem (dále jen zaměstnavatel ) na straně jedné

Více

Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6

Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6 Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6 MINISTERSTVO OBRANY ČR SEKCE VYZBROJOVÁNÍ V Y H L Á Š E N Í OPAKOVANÉ VEŘEJNÉ SOUTĚŽE III. VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH NA VÝBĚR PROJEKTŮ DO PROGRAMU OBRANNÉHO

Více

DPH v Evropském společenství UPLATŇOVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH INFORMACE PRO SPRÁVNÍ ORGÁNY / HOSPODÁŘSKÉ SUBJEKTY INFORMAČNÍ SÍTĚ ATD.

DPH v Evropském společenství UPLATŇOVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH INFORMACE PRO SPRÁVNÍ ORGÁNY / HOSPODÁŘSKÉ SUBJEKTY INFORMAČNÍ SÍTĚ ATD. EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO DANĚ A CELNÍ UNII Nepřímé zdanění a daňová správa DPH a jiné daně z obratu V Bruselu, 01.2010 TAXUD/C/1 DPH v Evropském společenství UPLATŇOVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH

Více

HLAVA III ODVOLACÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ 5 ÚZEMNÍ PŮSOBNOST A SÍDLO

HLAVA III ODVOLACÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ 5 ÚZEMNÍ PŮSOBNOST A SÍDLO Územní působnost a sídlo při vymáhání některých finančních pohledávek. Tato pověření se publikují ve Finančním zpravodaji. Postup a podmínky, za kterých je prováděna mezinárodní pomoc ve vztahu k jiným

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA. Obce Plavsko. O fondu rozvoje bydlení

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA. Obce Plavsko. O fondu rozvoje bydlení OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA Obce Plavsko O fondu rozvoje bydlení. 7/2000 V Y H L Á K A.7/2000 Obce Plavsko O fondu rozvoje bydlení Obecní zastupitelstvo v Plavsku schválilo dne 21.7.2000 tuto obecn závaznou

Více

PUBLICITA v OP VK. Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje. Olomouc, 20. a 21. dubna 2009

PUBLICITA v OP VK. Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje. Olomouc, 20. a 21. dubna 2009 PUBLICITA v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009 Obecně k publicitě.. Každý příjemce je povinen informovat příjemce pomoci (cílové skupiny),

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Slovník sociálního zabezpečení Vážené čtenářky, vážení čtenáři, u příležitosti 25. výročí od vzniku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a 90 let od vzniku

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie, o.p.s. se sídlem Bílá 1, 160 00 Praha 6 - Dejvice ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ Č.j.: 8/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění název veřejné zakázky: Rekonstrukce VZT zařízení č. 1, 2 a 3 v OZ druh zadávacího

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101 Stanovisko vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a

Více

Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011

Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011 Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011 Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Zásady a podmínky pro poskytování dotací na

Více

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II)

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových kompetencí a růst kvality vzdělávání Anotace

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY

INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY II. INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY Podnětem ke zpracování tohoto materiálu je změna působení jednotek

Více

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace)

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) 1.Číslo zakázky 2.Název programu: 3.Registrační číslo projektu 4.Název projektu: 5.Název zakázky: Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/02.0129

Více

NOVÉ PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2007-2013

NOVÉ PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2007-2013 NOVÉ PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2007-2013 Česká republika se řadí mezi chudší státy Evropské unie a v období 2007-2013 může ke zlepšení životní úrovně svých obyvatel čerpat z fondů EU přibližně 26,7 miliard. Fondy

Více

Obec Nová Ves. Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves

Obec Nová Ves. Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves Obec Nová Ves. j.: V Nové Vsi dne Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves Zastupitelstvo obce Nová Ves, p íslu né podle ustanovení 6 odst. 5 písm. c) zákona. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zjednodušené výběrové řízení s uveřejněním dle Příručky pro příjemce finanční podpory projektů Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů v platném znění Název zakázky: Identifikace: Název projektu: VZDĚLÁVACÍ

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Individuální projekty národní Číslo OP i : Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři

Více

Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o.

Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o. Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Tyto obchodní podmínky (dále jen obchodní podmínky ) obchodní společnosti Iweol EU s.r.o., se sídlem Kovářská 140/10,

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz 5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz Úroveň pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz je v zásadě dána dvěma rozdílnými faktory. Prvým z nich je objektivní

Více

Ústavní sociální služby pro osoby s postižením v Moravskoslezském kraji

Ústavní sociální služby pro osoby s postižením v Moravskoslezském kraji , 3P Consulting, s. r. o., Římská 2, 20 00 Praha 2 telefon: (+420) 739 548 469 e-mail: info@trass.cz web: www.trass.cz Ústavní sociální služby pro osoby s v Moravskoslezském kraji Přehled a charakteristika

Více

DAŇOVÉ AKTULITY 2013. Daň z přidané hodnoty

DAŇOVÉ AKTULITY 2013. Daň z přidané hodnoty DAŇOVÉ AKTULITY 2013 Po dlouhém období daňově lability v oblasti očekávání pro rok 2013 a následující došlo ke schválení kontroverzního daňového balíčku a dalších daňových zákonů a jejich zveřejnění ve

Více

SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU

SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU Smlouva č.: SMF/3/2016 kterou v souladu s ustanovením 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů

Více

PŘEHLED SOCIÁLNÍHO PRÁVA

PŘEHLED SOCIÁLNÍHO PRÁVA PŘEHLED SOCIÁLNÍHO PRÁVA Mgr. Hynek Pečinka Magistrát města Olomouce Moderní pojetí sociálního práva sociální zabezpečení péče o potřeby občana x sociální ochrana rovné šance, přirozené sociální prostředí

Více

Vážení klienti, Upozorníme i na praktické důsledky nesjednání pravidelného pracoviště při poskytování cestovních náhrad. TaxVision, s.r.o.

Vážení klienti, Upozorníme i na praktické důsledky nesjednání pravidelného pracoviště při poskytování cestovních náhrad. TaxVision, s.r.o. Vážení klienti, v tomto čísle Informačního občasníku připomeneme, jak může být v pracovní smlouvě se zaměstnancem sjednáno místo výkonu práce, příp. pravidelné pracoviště, a jaké praktické důsledky to

Více

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA Čl. A Obecná ustanovení 1. Těmito pravidly se stanoví pravidla pro hospodaření s bytovým fondem v majetku města Odolena Voda. Nájemní vztahy se

Více

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 27. června 2000

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 27. června 2000 218/2000 Sb. ZÁKON ze dne 27. června 2000 o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) Změna: 493/2000 Sb. Změna: 141/2001 Sb. Změna: 187/2001 Sb. Změna: 450/2001

Více

Příloha č. 1: Seznam respondentů

Příloha č. 1: Seznam respondentů Seznam příloh Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Scénář otázek pracovníci ÚP Příloha č. 3: Scénář otázek zahraniční pracovníci Příloha č. 4: Scénář otázek zaměstnavatelé Příloha č.

Více

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D Kariérov rové poradenství Text k modulu Kariérov rové poradenství Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D CO JE TO KARIÉROV ROVÉ PORADENSTVÍ? Kariérové poradenství (dále KP) je systém velmi různorodě zaměřených

Více

Manažerské shrnutí ex-ante evaluace OP Zaměstnanost

Manažerské shrnutí ex-ante evaluace OP Zaměstnanost Manažerské shrnutí ex-ante evaluace OP Zaměstnanost Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a konsorcium společností HOPE E. S., v.o.s. a Naviga 4, s.r.o. podepsali dne 10. 12. 2012 smlouvu na realizaci

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů název veřejné zakázky: Regenerace zeleně vybraných lokalit města Dvůr

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci VĚCNÝ POKROK VYBRANÝCH INDIKÁTORŮ NSRR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci VĚCNÝ POKROK VYBRANÝCH INDIKÁTORŮ NSRR MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci VĚCNÝ POKROK VYBRANÝCH INDIKÁTORŮ NSRR LEDEN 2012 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15

Více

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy Gymnázium, Praha 4, Písnická 760

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy Gymnázium, Praha 4, Písnická 760 Stanovy Spolku rodičů a přátel školy Gymnázium, Praha 4, Písnická 760 I. Sdružení rodičů a přátel školy při Gymnáziu Písnická 760, Praha 4, ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností

Více

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA 3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA V České republice je nezaměstnanost definována dvojím způsobem: Národní metodika, používaná Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), vychází z administrativních

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 2008/2209(INI) 16. 10. 2008 NÁVRH ZPRÁVY o duševním zdraví (2008/2209(INI)) Výbor pro životní prostředí, veřejné

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Strana Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. 1. Právní předpisy upravující přijímací řízení ke studiu ve střední

Více

Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015

Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015 Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015 Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Statutární město Most Radniční 1 Most Úsvit Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Dílčí projekt Projekt rozšířené estetické výchovy Projekt rozšířené estetické výchovy

Více

Princip bydlení v bytech zvláštního určení pro seniory a osoby se zdravotním postižením

Princip bydlení v bytech zvláštního určení pro seniory a osoby se zdravotním postižením STATUTÁRNÍ MĚSTO JABLONEC NAD NISOU Magistrát města Jablonec nad Nisou Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Oddělení sociálních služeb Mírové náměstí 19, 467 51 - Jablonec nad Nisou Zpracovatel: oddělení

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 (CRPDZ MSK) CENTRUM PRO ROZVOJ PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 (CRPDZ MSK) CENTRUM PRO ROZVOJ PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE OBSAH CENTRUM PRO ROZVOJ PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE (CRPDZ MSK) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 Obsah...2 I. Základní údaje o občanském sdružení...3 II. Pracovníci sdružení...4 III. Vznik, poslání

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE dle 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění V OTEVŘENÉM ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU Zadavatel: Název VZ: Česká republika Úřad práce České republiky se

Více

1. Mění se lhůta pro podání nabídek a termín otevírání obálek

1. Mění se lhůta pro podání nabídek a termín otevírání obálek Číslo výzvy : ÚP BR/Por/001/2008 Změna podmínek výzvy VÝZVA K PŘEDLOŽENÍ NABÍDKY V rámci Národního individuálního projektu Poradenství a rekvalifikace pro zakázku Rekvalifikační kurzy řidičů Výzva je vydána

Více

Ř í j e n 2 0 1 0. 18. října (pondělí) Spotřební daň: splatnost daně za srpen (mimo spotřební daně z lihu)

Ř í j e n 2 0 1 0. 18. října (pondělí) Spotřební daň: splatnost daně za srpen (mimo spotřební daně z lihu) D aňový kalendář Ř í j e n 2 0 1 0 8. října (pátek) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na nemocenské pojištění: záloha na pojistné osob samostatně

Více

Uchazečům o veřejnou zakázku

Uchazečům o veřejnou zakázku MĚSTO KOPŘIVNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE Oddělení soukromoprávní VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: Č. J.: SPIS. ZN.: VYŘIZUJE / ÚTVAR: Mgr. Irena Hanáková/OSP TELEFON: 556 879 749 E-MAIL: Irena.hanakova@koprivnice.cz

Více

Monitorovací zpráva. o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. 1. Údaje o projektu a Monitorovací zprávě

Monitorovací zpráva. o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. 1. Údaje o projektu a Monitorovací zprávě Monitorovací zpráva o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Údaje o projektu a Monitorovací zprávě Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0026 Název projektu

Více

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení Příloha č.2. Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016 1. Právní předpisy a dokumenty Základní ustanovení Podpora poskytovaná

Více

Věková struktura cílové skupiny od jednoho roku věku s podmínkou splnění cílové skupiny

Věková struktura cílové skupiny od jednoho roku věku s podmínkou splnění cílové skupiny FARNÍ CHARITA Kamenice nad Lipou Informace pro zájemce pečovatelské služby Husovo nám. 94, PSČ 394 70 IČO: 49026852 Č. účtu u ČSOB:170318142/0300 E-mail: charita.kamenice@atlas.cz, www.kamenice.charita.cz

Více

Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1. Žádosti o finanční příspěvek (rozpočtu).

Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1. Žádosti o finanční příspěvek (rozpočtu). FOND MIKROPROJEKTŮ Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1 Žádosti o finanční příspěvek FMP (rozpočtu) V rámci výzvy Fondu mikroprojektů je zveřejněna následující Pomůcka pro

Více

Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013

Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013 Personální strategie Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013 Největším bohatstvím každého zaměstnavatele jsou jeho zaměstnanci. ~ 1 ~ VIZE PERSONÁLNÍ

Více

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE Ve ejná zakázka na stavební práce zadávaná podle 21 odst. 1 písm. b) zákona. 137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, v platném zn ní (dále jen zákon): ZŠ Brno, Bakalovo náb eží 8 nástavba administrativní

Více

Domov pro seniory Horní Stropnice

Domov pro seniory Horní Stropnice Domov pro seniory Horní Stropnice SMĚRNICE ORGANIZAČNÍ ŘÁD PLATNOST OD: 24. 6. 2015 ÚČINNOST OD: 1. 7. 2015 VYPRACOVALA: Hoffelnerová Ludmila pověřená vedením organizace Rozsah působnosti: pro zaměstnance

Více

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 dz_12dpfo5405_19_pok.pdf - Adobe Acrobat Professional POKYNY k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických

Více

BEC - Podnikatelskozaměstnanecká. Mgr. Ivo Škrabal

BEC - Podnikatelskozaměstnanecká. Mgr. Ivo Škrabal BEC - Podnikatelskozaměstnanecká družstva Mgr. Ivo Škrabal Podpora podnikání nezaměstnaných Nezaměstnaný nebo člověk, který zvažuje zahájit podnikání, často stojí před řadou otázek: - Jak začít? - Kde

Více

Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací

Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY Teze k diplomové práci: Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací Autor diplomové

Více

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení?

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení? březen 2009 Kvůli permanentní nejistotě s vízy nemůže být mongolská komunita v ČR stabilní a rozvíjet se. Rozhovor s Ariunjurgal Dashnyam, ředitelkou Česko-mongolské společnosti Abstrakt: Tereza Rejšková

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLY (školní rok 2005/2006)

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLY (školní rok 2005/2006) Základní škola a mateřská škola Příbram na Moravě, okres Brno-venkov, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLY (školní rok 2005/2006) Příbram na Moravě č.p. 102, 664 84 Zastávka

Více