Struktura příspěvku - k podmínkám aktivní legitimace pro podání návrhu na zrušení územních plánů jako OOP - ke vztahu mezi aktivní legitimací a rozsah

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Struktura příspěvku - k podmínkám aktivní legitimace pro podání návrhu na zrušení územních plánů jako OOP - ke vztahu mezi aktivní legitimací a rozsah"

Transkript

1 Soudní přezkum územních plánů jako opatření obecné povahy vybrané otázky Brno, NSS, Pavel Černý, EPS

2 Struktura příspěvku - k podmínkám aktivní legitimace pro podání návrhu na zrušení územních plánů jako OOP - ke vztahu mezi aktivní legitimací a rozsahem přezkumu územních plánů ( přípustné důvody návrhu ) - k možnosti soudního přezkumu Politiky územního rozvoje jako OOP

3 Zákonné vymezení podmínek aktivní legitimace 101a s.ř.s. (1) Návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho částí je oprávněn podat ten, kdo tvrdí, že byl na svých právech opatřením obecné povahy, vydaným správním orgánem, zkrácen. (2) Návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho částí, vydaného obcí nebo krajem, může podat též Ministerstvo vnitra. (3) Návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho částí, vydaného krajem, může podat též obec.

4 Dotčení jakých práv zakládá aktivní legitimaci? 2 Ao 2/ Navrhovatel.. musí tvrdit dotčení na svých hmotných právech v důsledku existence napadeného opatření obecné povahy; nepostačuje uvádět námitky procesního rázu, vztahující se k procesu přijímání tohoto správního aktu. Pokud zjevně s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem případu - hmotněprávní sféra navrhovatele dotčena nemohla být nebo je její dotčení velmi nepravděpodobné, není dána jeho aktivní procesní legitimace k podání návrhu v tomto zvláštním typu řízení a tento návrh proto musí být odmítnut.. Zákon tedy vychází z toho, že se jedná o procesní prostředek ochrany proti výslednému opatření obecné povahy, nikoliv proti procesu jeho přijímání.

5 Jen jistý zásah do hmotných práv umožňuje přezkoumat proceduru? 3 Ao 2/ Teprve poté, kdy je najisto postaveno, že k zásahu do hmotných práv navrhovatelů došlo, je možno se zabývat i zákonností procedury přijetí.... Nutno znovu zdůraznit, že věcnou legitimaci k podání návrhu na zrušení opatření obecné povahy může mít vlastník nesousedícího pozemku jen zcela výjimečně, např. tehdy, pokud by z konkrétních okolností bylo již v této fázi nepochybné, že při jakémkoli způsobu realizace změny územního plánu dojde k dotčení vlastnických práv majitelů pozemků a staveb, a to nejen sousedních, ale i vzdálenějších.

6 Rozšířený senát myslitelná možnost dotčení 1 Ao 1/ Ten, kdo je aktivně legitimován k návrhu podle a a násl. s. ř. s., může tvrdit i porušení svých procesních práv v rámci procedury tvorby územního plánu, je - li představitelné, že toto porušení mohlo mít za následek dotčení těch jeho hmotných práv, od nichž se odvíjí aktivní legitimace... Splnění podmínek aktivní procesní legitimace bude tedy dáno, bude-li stěžovatel logicky konsekventně a myslitelně tvrdit možnost dotčení jeho právní sféry příslušným opatřením obecné povahy. V případě územních plánů musí navrhovatel především plausibilně tvrdit, že existuje vztah mezi jeho právní sférou a územím, jež je územním plánem regulováno, a dále musí tvrdit, že dotčení je z povahy věci myslitelné právě danou formou právní regulace, tj. územním plánem s jeho předmětem, obsahem a způsobem regulace.

7 Je podmínkou aktivní legitimace zásah do vlastnického práva navrhovatele? 1 Ao 1/ Ust. 101a odst. 1 s. ř. s. nikterak nespecifikuje typ práva, jehož porušení musí navrhovatel tvrdit (zda se musí jednat o právo vlastnické, nájem, podnájem apod.). Stejně tak není stanoveno, zda se musí jednat o právo hmotné, či postačí porušení práv procesních 1 Ao 1/ Navrhovatelem v může být zásadně jen taková osoba, která má přímý a nezprostředkovaný vztah k nějaké části území, které je územním plánem regulováno. Bude jím tedy vlastník (spoluvlastník) pozemku nebo jiné nemovité věci a oprávněný z věcného práva k takovýmto věcem. Nebude jím však osoba, jejíž právo k dispozici věcí nemá povahu práva absolutního, nýbrž toliko relativního (zejména jím tedy nebude nájemce, podnájemce, vypůjčitel apod.), neboť tato osoba má toliko právo požadovat na tom, kdo jí věc přenechal k užívání, aby jí zajistil nerušené užívání věci v souladu s uzavřenou smlouvou 8 Ao 3/ Tvrzené porušení obecně deklarovaného práva na zdravé životní podmínky, stejně jako domovský status v určité obci, nejsou s to založit žalobci návrhovou legitimaci. V návaznosti na tvrzení navrhovatele, podle nějž bydlí v bezprostředním sousedství území dotčeného opatřením obecné povahy, 5 Ao 3/2008 Navrhovatel, který neměl ve správním řízení privilegované postavení, nemohl tvrdit ani prokázat dotčení na svých právech, neboť právě patří ke skupině osob, které dotčeny nejsou.

8 Související právní názory 4 Ao 2/ Je vždy třeba posuzovat přípustnost návrhu podle konkrétních okolností věci, s tím, že v pochybnostech je nutno se přiklonit k přípustnosti soudní ochrany 9 Ao 1/ Rozhodujícím kritériem pro určení toho, zda podání je připomínkou či námitkou, není kvalita či obsahové náležitosti tohoto podání, nýbrž to, kdo výhrady vznesl.

9 K aktivní legitimaci státu žádný návrh MV podle 101a odst. 2 4 Ao 3/ Aktivní legitimace pro podání návrhu na zrušení opatření obecné povahy soudem navrhovateli z titulu postavení tzv. dotčeného orgánu státní správy nepřísluší. To však na jeho aktivní legitimaci nic nemění, neb ta mu přísluší z titulu výkonu práv vlastníka dotčených pozemků, přičemž z této pozice může tvrdit nejen dotčení z důvodu pochybení hmotně právních, ale i z důvodu pochybení procesně právních. Reálně vzato tak navrhovatel z titulu výkonu práv vlastníka dotčených pozemků mohl tvrdit i dotčení v důsledku pochybení, která nepřípustně tvrdil z titulu postavení tzv. dotčeného orgánu státní správy

10 K aktivní legitimaci obcí 5 Ao 1/ Navrhovatelé jsou obcemi ležícími v kraji Vysočina, které jsou ve smyslu ustanovení 101a odst. 3 s.ř.s. oprávněny podat návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho částí, v daném případě části ZÚR KrV vydaných odpůrcem. 3 Ao 1/2007 Navrhovatelé a) a b) jsou aktivně legitimováni k podání návrhu ze zákona srov. 101a odst. 3 s. ř. s. Vzhledem k charakteru navrhovatelů a) a b) (obce) a k jejich geografické poloze, jakož i k umístění pozemků ve vlastnictví navrhovatelů c) a d) dospěl NSS k závěru, že napadený územní plán bude přezkoumávat z hlediska zákonnosti vytyčení koridoru rychlostní silnice R52 a zásahu do území soustavy Natura 2000, neboť pouze tato část napadeného opatření obecné povahy může reálně zasáhnout do jejich práv 9 Ao 2/ akceptována aktivní legitimace MČ Prahy (podle 101a odst. 1) - na základě úpravy v ZHMP a Statutu Prahy

11 K aktivní legitimaci občanských sdružení a zástupce veřejnosti 6 Ao 3/ Dle ustálené judikatury nemůže být aktivně legitimován k podání návrhu na zrušení opatření obecné povahy ten, u koho je pojmově vyloučeno, aby napadené opatření jakkoli atakovalo jeho právní sféru. Zákonná úprava je tedy založena na podmínce tvrzení porušení práv navrhovatele, přičemž k tomuto tvrzenému porušení muselo dojít přímo opatřením obecné povahy. Tak tomu však není (a nemůže být) v případě navrhovatele, který je občanským sdružením. 3 Ao 2/ V řízení o zrušení opatření obecné povahy zákon nezakotvil žalobní legitimaci, která by byla obdobná či analogická ust. 65 odst. 2 s. ř. s. 5 Ao 3/2008 Absence úpravy procesního postavení zástupce veřejnosti v řízení před NSS vzbuzuje řadu nejasností, které.. nelze překlenout ani extenzivním výkladem 101a s. ř. s. nálezy sp.zn. Pl. ÚS 14/07 a sp. zn. IV.ÚS 2239/07 ÚS yyhověl ústavním stížnostem směřujícím proti rozhodnutím NSS ve věcech přezkumu ( starých ) územních plánů, přičemž mezi stěžovateli bylo v obou těchto případech jedno nebo více občanských sdružení - ÚS jejich ústavní stížnosti neodmítnoutl podle 43 odst. 1 písm. c) zákona č. 182/1993 Sb.

12 Přezkum územních plánů a Aarhuská úmluva 3 Ao 2/ , 9 Ao 1/ a další Aarhuská úmluva není přímo použitelnou mezinárodní smlouvou. navrhovatel se proto mýlí, když se svou aktivní legitimaci snaží dovozovat z ust. čl. 2 odst. 5 Úmluvy 1 Ao 1/ S ohledem na závazky plynoucí pro Českou republiku z mezinárodního práva a práva Evropského společenství nelze a priori vyloučit aktivní procesní legitimaci k podání návrhu podle 101a a násl. s. ř. s. i pro osoby z řad tzv. dotčené veřejnosti ve smyslu čl. 9 odst. 2 a 3 Aarhuské úmluvy 7 Ao 1/ Územně plánovací dokumentace je, s přihlédnutím k čl. 6 písm. odst. 1 písm. a), odst. 4 a čl. 7 Aarhuské úmluvy, aktem veřejné správy. Právě pořizovaní územně plánovací dokumentace je počátečním stadiem rozhodování, kdy jsou ještě možnosti výběru a alternativ otevřeny a kdy účast veřejnosti může být účinná. Účinná právní ochrana se proto musí soustředit na okamžik, kdy je o dané věci skutečně rozhodováno.

13 Přezkum územních plánů a Aarhuská úmluva požadavek souladného výkladu vnitrostátního práva s mezinárodními závazky ČR, jež vyplývá z čl. 1 odst. 2 Ústavy, se neomezuje pouze na případy self-executing executing ustanovení mezinárodních smluv, ale je nutno k ní přihlížet i ve vztahu k ostatním mezinárodním závazkům. AÚ směřuje podle své Preambule i čl. 1 k tomu, aby veřejnosti (srov. čl. 2 odst. 4 a 5 této Úmluvy) byly dosažitelné účinné soudní mechanismy, aby tak byly chráněny její oprávněné zájmy a právo bylo prosazováno. Právě v kontextu tohoto základního cíle a účelu Aarhuské úmluvy je nezbytné vykládat odpovídající vnitrostátní právní úpravu pokud lze z vnitrostátního práva samotného dovodit možnost pro osoby z řad dotčené veřejnosti domáhat se soudního přezkumu jakýchkoliv rozhodnutí, aktů, nečinnosti, vyplývá z AÚ požadavek se k takovéto interpretaci přiklonit. rozhodnutí ACCC/2005/11 (Belgie) - kriteria procesní legitimace nesmí být natolik přísná, aby fakticky zabránila v přístupu k soudní ochraně - přezkumu územních plánů - všem nebo téměř všem environmentálním organizacím

14 Aktivní legitimace k návrhu na zrušení OOP - shrnutí dotčení vlastníci poměrně jasná kritéria (1 Ao 1/ ) 120) přesto možnost přiklonit se k restriktivnějšímu či extenzivnějšímu výkladu obce jednoznačná legitimace podle 101a odst 3, sporná aplikace kritérií 101a odst. 1 (přípustné námitky) osoby dotčené v jiném než vlastnickém právu jednoznačné odmítání aktivní legitimace (na zákaldě výkladu, ne výslovného znění zákona) sporné z hlediska požadavku souladného výkladu vnitrostátního práva s Aarhuskou úmluvou NNO - méně jednoznačný rozpor (otázka zda mohou tvrdit zásah do práva na příznivé ŽP) úplné vyloučení považuje ACCC za nesouladné s Úmluvou zástupce veřejnosti nelogičnost absence žalobní legitimace (s ohledem na právo námitek) zároveň možné naplnění požadavků Úmluvy ( namísto NNO)

15 Vztah mezi procesní legitimací a rozsahem přezkumu 2 Ao 2/ , 73, 9 Ao 1/ pokud se navrhovateli podaří prokázat alespoň pravděpodobnou možnost zásahu do jeho hmotného práva schválením územního plánu, pak k jeho zrušení postačuje i porušení procesního postupu při jeho schvalování. 3 Ao 4/ Možnost podat návrh na zrušení opatření obecné povahy je primárně procesním prostředkem ochrany proti výslednému aktu, nikoliv proti procesu jeho přijímání. Teprve poté, co je najisto postaveno, že k zásahu do hmotných práv navrhovatele došlo, je možno zabývat se i zákonností procedury přijetí.. 1 Ao 1/ Jsou-li porušena procesní práva navrhovatele, může to znamenat porušení zákonem stanoveného způsobu vydání územního plánu a tedy důvod k jeho zrušení. K přípustnosti návrhu však navrhovateli nepostačí, aby namítal pouze takové porušení procedurálních pravidel, které mohlo sice objektivně vést k nezákonnosti opatření obecné povahy, avšak žádným způsobem nemohlo způsobit, že tato nezákonnost se dotkla jeho vlastní právní sféry

16 Příklady konkrétních námitek 2 Ao 1/ sama skutečnost rozporu textové a grafické části ÚPD je vážným zásahem do vlastnického práva navrhovatelky proto, že zakládá nejistotu o tom, k jakému účelu je pozemek z hlediska územního plánování určen 6 Ao 1/ ochrana zákonnosti územního plánování by neměla překračovat zájmy těch, kterých se týká, a zasahovat tak do vzniklých právních vztahů a práv třetích osob, potenciálně i k jejich neprospěchu, či narušovat právní jistotu a stabilitu bez jakéhokoli podnětu dotčených osob 1 Ao 1/ Napadený územní plán je nezákonný i.. proto, že není v souladu s nadřazeným územním plánem, neboť územní plán velkého územního celku nevymezuje pro obec.. žádnou rozvojovou plochu nadmístního významu a napadený územní plán vymezuje plochy pro bytovou výstavbu, které jsou ve svém souhrnu plochou nadmístního významu.

17 K možnosti přezkumu PUR jako OOP obecné východisko materiální pojetí OOP Pl. ÚS 14/07 PÚR nástroj ÚP ( 31SZ) - ne OOP (formálně) -? naplnění materiálních znaků OOP 9 Ao 3/ Závaznost v Politice obecně vyjádřených záměrů pro pořizování a vydávání ZÚR, územních a regulačních plánů a pro rozhodování v území neznamená a ani znamenat nemůže, že by kraje při pořizování ZÚR automaticky převzaly do svých plánů realizaci v Politice obsažených záměrů. Nejde tedy o konkrétní regulaci určitého území s obecně vymezeným okruhem adresátů, ale o interní předpis, který však s ohledem na účast veřejnosti při jeho vzniku, jež je zákonem formalizována, nese i určitý přesah nad rámec samotné vnitřní činnosti veřejné správy. PÚR není OOP, neboť z formálního a zejména ani z materiálního hlediska nenaplňuje znaky OOP

18 K možnosti přezkumu PUR jako OOP Předmětem PÚR stejně jako ZÚR a ÚP, je regulace konkrétních činností na konkrétně vymezeném území (stát), obsahující konkrétní podmínky využití území, včetně stanovení ploch pro koridory dopravní a technické infrastruktury. Jedná se tedy o správní akt s konkrétně vymezeným obsahem. Rozdíl je pouze v míře podrobnosti 31 odst. 3 stavebního zákona PÚR je závazná pro pořizování a vydávání zásad územního rozvoje, územních plánů, regulačních plánů a pro rozhodování v území.adresátem regulace obsažené v PÚR nejsou pouze krajské a obecní úřady jako pořizovatelé územně plánovací dokumentace nižších stupňů, ale všechny další subjekty, které hodlají vstoupit do území regulovaného politikou (podpůrně viz též z. 416/2009 Sb.)

19 Závěr Přezkum OOP (ÚP) představuje přes dílčí nejasnosti a nedostatky - jednoznačně nejefektivnější nástroj ochrany před nezákonným rozhodováním o zásazích do území (ŽP). Nejen díky lhůtě pro rozhodnutí soudu, ale s ohledem na samotný předmět přezkumu. Jakékoli změny zákonné úpravy, i když pochopitelné, by neměly tento stav zhoršit.

20 Příspěvek byl zpracován za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí České republiky

Veřejná infrastruktura příčina přezkumu územně plánovací dokumentace. Liberec JUDr. Jan Mareček Česká společnost pro stavební právo

Veřejná infrastruktura příčina přezkumu územně plánovací dokumentace. Liberec JUDr. Jan Mareček Česká společnost pro stavební právo Veřejná infrastruktura příčina přezkumu územně plánovací dokumentace Liberec 19.9.2013 JUDr. Jan Mareček Česká společnost pro stavební právo Nad příčinami rušení územně plánovací dokumentace nebo jejich

Více

Poznámky k praktické aplikaci požadavků Aarhuské úmluvy v ČR (zejména v soudní praxi) Seminář o českém předsednictví EU Praha, 21.11.2008 Pavel Černý, EPS Hlavní body zkušenosti (problémy) s využíváním

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : 1 Ao 1/2012-62 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Zdeňka Kühna v právní věci navrhovatelů: a) P. F. N.,

Více

POŘIZOVATELSKÁ PRAXE PŘÍLOHA INFORMACÍ PRO ORGÁNY ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ INFORMACE O VYDANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISECH SBÍRKA ZÁKONŮ 2012

POŘIZOVATELSKÁ PRAXE PŘÍLOHA INFORMACÍ PRO ORGÁNY ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ INFORMACE O VYDANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISECH SBÍRKA ZÁKONŮ 2012 POŘIZOVATELSKÁ PRAXE 2 2012 PŘÍLOHA INFORMACÍ PRO ORGÁNY ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ INFORMACE O VYDANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISECH SBÍRKA ZÁKONŮ 2012 Částka 6 čís. 20 Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 268/2009 Sb.,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 4 Ao 1/2010 43 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a JUDr. Jiřího

Více

Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy

Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy Ing. Ervín Severa 27. 2. 2009 Definice územního plánu územní plán je druh studie, která si klade za cíl racionalizaci prostorového a funkčního uspořádání

Více

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : č. j. 3 Ao 1/

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : č. j. 3 Ao 1/ č. j. 3 Ao 1/2006-24 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína a JUDr. Milana Kamlacha v právní věci navrhovatele

Více

Zvláštnosti soudního přezkumu v oblasti životního prostředí v českém správním soudnictví. JASR, Omšenie, září 2017 Filip Dienstbier, NSS

Zvláštnosti soudního přezkumu v oblasti životního prostředí v českém správním soudnictví. JASR, Omšenie, září 2017 Filip Dienstbier, NSS Zvláštnosti soudního přezkumu v oblasti životního prostředí v českém správním soudnictví JASR, Omšenie, září 2017 Filip Dienstbier, NSS osnova Východiska (mezinárodněprávní, evropskoprávní, vnitrostátní)

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY - 55 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Karly Cháberové a soudců JUDr. Dany Černé a Mgr. Jiřího Lifky v právní věci navrhovatele:

Více

AKTIVNÍ LEGITIMACE K PODÁNÍ NÁVRHU NA ZRUŠENÍ OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY DLE USTANOVENÍ 101A SOUDNÍHO ŘÁDU SPRÁVNÍHO

AKTIVNÍ LEGITIMACE K PODÁNÍ NÁVRHU NA ZRUŠENÍ OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY DLE USTANOVENÍ 101A SOUDNÍHO ŘÁDU SPRÁVNÍHO AKTIVNÍ LEGITIMACE K PODÁNÍ NÁVRHU NA ZRUŠENÍ OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY DLE USTANOVENÍ 101A SOUDNÍHO ŘÁDU SPRÁVNÍHO EVA HAMPLOVÁ Právnická fakulta Masarykovy univerzity, Česká republika Abstrakt v rodném

Více

Judikatura v územním plánování Mgr. Jindřich Felcman Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu

Judikatura v územním plánování Mgr. Jindřich Felcman Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu Judikatura v územním plánování 2014 Mgr. Jindřich Felcman Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu Prostorová regulace ve směrné části 188/3 SZ: O úpravě směrné části této

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : Žádný z účastníků n e m á právo na náhradu nákladů řízení.

U S N E S E N Í. t a k t o : Žádný z účastníků n e m á právo na náhradu nákladů řízení. č. j. 4 Ao 1/2007-43 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a JUDr. Petra Průchy v právní věci navrhovatele: N.

Více

Aktuální judikatura související s územním plánováním. Štiřín 20. října 2016

Aktuální judikatura související s územním plánováním. Štiřín 20. října 2016 Aktuální judikatura související s územním plánováním Štiřín 20. října 2016 Aktuální témata Úprava územního plánu Aktivní žalobní legitimace Procesní pasivita Přezkum OOP Odůvodnění OOP Rozhodnutí o námitkách

Více

Struktura příspěvku - znaky závazných stanovisek (ZS), ve kterých případech jsou vydávána (sporné situace) - proces vydávání a forma - přezkum v odvol

Struktura příspěvku - znaky závazných stanovisek (ZS), ve kterých případech jsou vydávána (sporné situace) - proces vydávání a forma - přezkum v odvol Závazná stanoviska podle 149 správního řádu k některým aspektům procesu vydávání a soudního přezkumu Kroměříž, 10.11.2009 Pavel Černý, EPS Struktura příspěvku - znaky závazných stanovisek (ZS), ve kterých

Více

Městské části Prahy mají při územním plánování hájit zájmy svých obyvatel

Městské části Prahy mají při územním plánování hájit zájmy svých obyvatel Městské části Prahy mají při územním plánování hájit zájmy svých obyvatel Městské části Prahy mají při územním plánování jiné postavení než obce a města, která dělená nejsou. Obecně platí, že městské části,

Více

Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona. Brno

Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona. Brno Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Brno 7.12.2017 Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona se vztahují na řízení a postupy podle stavebního

Více

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : 2 Ao 5/

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : 2 Ao 5/ 2 Ao 5/2010-24 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců Mgr. Radovana Havelce a JUDr. Vojtěcha Šimíčka v právní věci navrhovatelů: a)

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY - 33 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Slavomíra Nováka a soudců JUDr. Hany Pipkové a JUDr. Marcely Rouskové v právní věci navrhovatelka:

Více

USNESENÍ. t a k t o :

USNESENÍ. t a k t o : 5 Ao 8/2011-108 USNESENÍ Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Matyášové, Ph.D. a soudců JUDr. Jakuba Camrdy, Ph.D. a JUDr. Ludmily Valentové v právní věci navrhovatelů:

Více

Ing. Daniela Řežábková oddělení územního plánování tel:

Ing. Daniela Řežábková oddělení územního plánování tel: Pracovní porada úřadů územního plánování a pořizovatelů územně plánovací dokumentace Judikatura Ing. Daniela Řežábková oddělení územního plánování rezabkova@kraj-jihocesky.cz tel: 386 720 210 2 Ao 6/2011

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 Ao 4/2007-84 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 As 64/2012-21 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Milady Tomkové a JUDr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Afs 192/2014 25 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Filipa

Více

Aarhuská úmluva. Jitka Bělohradová

Aarhuská úmluva. Jitka Bělohradová Aarhuská úmluva Jitka Bělohradová 1 Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí - 3 pilíře Aarhuská úmluva 2 Přijata

Více

Územní plánování - aktuální informace

Územní plánování - aktuální informace Územní plánování - aktuální informace MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Eva Fialová Odbor územního plánování Novela soudního řádu správního - zákon č. 303/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 150/2002

Více

Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147

Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147 Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147 Vyjádření vlády České republiky k návrhu Obvodního soudu pro Prahu 1 na zrušení ustanovení 3 odstavce 1 písmeno b), 3 odstavce 3, 5 odstavce 1 a 7 odstavce

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 As 256/2015-22 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Mgr. Jany Brothánkové a soudců JUDr. Petra Průchy a Mgr. Ondřeje

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 5 As 1/2008-42 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudců JUDr. Jakuba Camrdy, Ph.D. a

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY - 36 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Slavomíra Nováka a soudců JUDr. Hany Pipkové a JUDr. Marcely Rouskové v právní věci navrhovatelka:

Více

SEA V JUDIKÁTECH SPRÁVNÍHO SOUDU. RNDr. Libor Krajíček Atelier T-plan, s.r.o. (kontakt: ;

SEA V JUDIKÁTECH SPRÁVNÍHO SOUDU. RNDr. Libor Krajíček Atelier T-plan, s.r.o. (kontakt: ; SEA V JUDIKÁTECH SPRÁVNÍHO SOUDU RNDr. Libor Krajíček Atelier T-plan, s.r.o. (kontakt: 220 873 087; krajicek@t-plan.cz) Rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS) č. 1Ao 7/2011-526 ze dne 21.06. 2012 zrušení

Více

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU Metodika je určena pořizovatelům územních plánů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ústav územního rozvoje leden 2012 Obsah

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : 5 Ao 9/2011-38 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudců JUDr. Lenky Matyášové, Ph.D. a JUDr. Jakuba Camrdy, Ph.D. v právní věci navrhovatelů

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : 1 Ao 1/2009-120 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v rozšířeném senátu složeném z předsedy JUDr. Josefa Baxy a soudců JUDr. Karla Šimky, JUDr. Jakuba Camrdy, JUDr. Miluše Doškové, JUDr. Michala

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 As 30/2014-26 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Hubáčka a soudců JUDr. Elišky Cihlářové a JUDr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 Ao 4/2010-109 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců JUDr. Miluše Doškové a Mgr. Radovana

Více

II. ÚS 2924/13. Text judikátu. Exportováno: , 16: , Ústavní soud

II. ÚS 2924/13. Text judikátu.  Exportováno: , 16: , Ústavní soud www.iudictum.cz Exportováno: 17. 3. 2017, 16:43 II. ÚS 2924/13 7. 10. 2014, Ústavní soud Text judikátu Ústavní soud rozhodl mimo ústní jednání a bez přítomnosti účastníků v senátě složeném z předsedy Jiřího

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 2 As 58/2005-125 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců JUDr. Vojtěcha Šimíčka a

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 Ao 4/2010-88 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Milady Tomkové a JUDr. Kateřiny

Více

Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu

Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu NSS č.j. 9 Aos 1/2013-69 ze dne10.9.2013: zamítl kasační stížnost proti rozsudku KS v Praze, kterým bylo zrušeno OOP ÚPO

Více

Nálezy a doporučení Aarhus Convention Compliance Committee

Nálezy a doporučení Aarhus Convention Compliance Committee Nálezy a doporučení Aarhus Convention Compliance Committee (ACCC/C/2010/50, 29. 6. 2012) Úvod Aarhuská úmluva, Aarhus Convention Compliance Committee Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na

Více

U S N E S E N Í. t a k t o:

U S N E S E N Í. t a k t o: č. j. 7 Ao 2/2007-86 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Hubáčka a soudců JUDr. Elišky Cihlářové a JUDr. Karla Šimky v právní věci navrhovatelů: a)

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 As 333/2016-44 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Filipa Dienstbiera a JUDr.

Více

USNESENÍ. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

USNESENÍ. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : 4 Ao 7/2010-34 USNESENÍ Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a JUDr. Jaroslava Vlašína v právní věci navrhovatele: KOMTERM,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 As 68/2006-57 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 As 130/2017-23 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Mgr. Jany Brothánkové a soudců JUDr. Petra Průchy a JUDr. Tomáše

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 Aps 1/2012-40 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců Mgr. Radovana Havelce a JUDr. Vojtěcha

Více

PŘEZKUM ZMOCNĚNÍ ZÁSTUPCE VEŘEJNOSTI

PŘEZKUM ZMOCNĚNÍ ZÁSTUPCE VEŘEJNOSTI PŘEZKUM ZMOCNĚNÍ ZÁSTUPCE VEŘEJNOSTI Metodické doporučení Ministerstvo pro místní rozvoj Ústav územního rozvoje srpen 2013 Obsah 1 Úvod 2 Přezkum zmocnění zástupce veřejnosti 2.1 Institut zástupce veřejnosti

Více

Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky

Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky Ústavní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy Jiřího Zemánka (soudce zpravodaj) a soudců Radovana Suchánka a Vojtěcha Šimíčka o ústavní stížnosti

Více

Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta. Ekologická organizace jako účastník stavebního řízení

Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta. Ekologická organizace jako účastník stavebního řízení Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta Ekologická organizace jako účastník stavebního řízení Studentská vědecká odborná činnost Kategorie: magisterské studium 2014 Autor: Hana Pisaková VII. ročník

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 As 26/2006-101 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudců JUDr. Václava Novotného

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Inovace bakalářského studijního oboru http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/ZVS Základy veřejné

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 As 109/2017-35 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Mgr. Jany Brothánkové a soudců JUDr. Lenky Matyášové a JUDr.

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY - 47-47 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Karly Cháberové a soudkyň JUDr. Dany Černé a JUDr. Naděždy Treschlové v právní věci

Více

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : 3 Ao 1/

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : 3 Ao 1/ 3 Ao 1/2010-98 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Petra Průchy a JUDr. Milana Kamlacha v právní věci navrhovatele:

Více

Územní plány - aktuální problémy

Územní plány - aktuální problémy Územní plány - aktuální problémy MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Eva Fialová Odbor územního plánování ÚP dle staré právní úpravy pozbývají platnosti 188 SZ odst. 1 Územně plánovací dokumentaci sídelního

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 9 As 47/2010-57 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudců JUDr. Barbary Pořízkové a Mgr. Davida

Více

Judikatura soudů. Vysoká nad L. zamítnutí žaloby o náhradu škody ÚP Jistebnice zrušení OOP z důvodu procesní i věcné nezákonnosti

Judikatura soudů. Vysoká nad L. zamítnutí žaloby o náhradu škody ÚP Jistebnice zrušení OOP z důvodu procesní i věcné nezákonnosti Judikatura soudů Vysoká nad L. zamítnutí žaloby o náhradu škody ÚP Jistebnice zrušení OOP z důvodu procesní i věcné nezákonnosti Autor příspěvku: Ing. Petr Háp Vysoká nad Labem Žaloba na zaplacení cca

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 4 Ao 8/2011-69 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Turkové a soudců JUDr. Jiřího Pally a JUDr. Dagmar

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY č. j. 50A 21/2017-50- ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Olgy Stránské a soudců JUDr. Milana Podhrázkého a Mgr. Jana Čížka, v právní

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 As 324/2017-34 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců JUDr. Karla Šimky a Mgr. Evy Šonkové

Více

K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou

K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou Právní úprava 117 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební

Více

Územní plány - aktuální problémy

Územní plány - aktuální problémy Územní plány - aktuální problémy MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Eva Fialová Odbor územního plánování Aktivní zóny záplavového území 62 odst. 2 zák. 254/2001 Sb., o vodách - v zastavěných územích

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 As 36/2011-79 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Kaniové a soudců JUDr. Marie Žiškové a JUDr. Zdeňka

Více

Procedurální chyby při schvalování územních a regulačních plánů z pohledu judikatury NSS (z pohledu judikatury NSS)

Procedurální chyby při schvalování územních a regulačních plánů z pohledu judikatury NSS (z pohledu judikatury NSS) Procedurální chyby při schvalování územních a regulačních plánů z pohledu judikatury NSS (z pohledu judikatury NSS) Karel Šimka Praha, 31. 3. 2016 1 Témata Základní typy územních regulací Problematické

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 2 Aps 2/2004-69 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Miluše Doškové a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka

Více

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 2/2008

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 2/2008 Stanovisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 2/2008 Označení stanoviska: Právní předpis: Důsledky porušení povinnosti obecního úřadu informovat o místě, době a o navrženém

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 As 36/2008-57 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha a JUDr. Jiřího

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 As 249/2014-102 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců Mgr. Jitky Zavřelové a JUDr.

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : 3 Ads 131/2012-36 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Petra Průchy a JUDr. Jana Vyklického v právní věci žalobce: ABBOTT GmbH

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 Aos 3/2013-48 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Jana Vyklického a JUDr. Petra

Více

USNESENÍ. t a k t o :

USNESENÍ. t a k t o : 4 Ao 6/2010-37 USNESENÍ Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Turkové a soudců JUDr. Jiřího Pally a JUDr. Dagmar Nygrínové v právní věci navrhovatele: Obec Dolní Dunajovice,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 As 45/2011-64 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců Mgr. Radovana Havelce a JUDr. Vojtěcha

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 As 134/2014-22 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Karla Šimky, soudce zpravodaje JUDr. Tomáše Langáška a soudce

Více

Pracovní porada pro pořizovatele ÚPD Dopravní infrastruktura v územním plánu

Pracovní porada pro pořizovatele ÚPD Dopravní infrastruktura v územním plánu Pracovní porada pro pořizovatele ÚPD 29.5.2011 Dopravní infrastruktura v územním plánu Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu předpisech I. 500/2006 Sb. Příloha č. 7

Více

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj Podle ustanovení 78 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

POŘIZOVATELSKÁ PRAXE PŘÍLOHA INFORMACÍ PRO ORGÁNY ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ INFORMACE O VYDANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISECH SBÍRKA ZÁKONŮ 2013

POŘIZOVATELSKÁ PRAXE PŘÍLOHA INFORMACÍ PRO ORGÁNY ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ INFORMACE O VYDANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISECH SBÍRKA ZÁKONŮ 2013 POŘIZOVATELSKÁ PRAXE 4 2013 PŘÍLOHA INFORMACÍ PRO ORGÁNY ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ INFORMACE O VYDANÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISECH SBÍRKA ZÁKONŮ 2013 Částka 36 čís. 78 Vyhláška o energetické náročnosti budov. Zapracovává

Více

Důvodová zpráva. 1. Nový územní plán města Brna

Důvodová zpráva. 1. Nový územní plán města Brna Důvodová zpráva 1. Nový územní plán města Brna 1.1 Statutární město Brno pořizuje pro své území nový územní plán. V loňském roce byl veřejně projednán koncept územního plánu zpracovaný dle schváleného

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 Ads 132/2012-59 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Petra Průchy a soudců Mgr. Jany Brothánkové a JUDr. Tomáše

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 As 51/2017-28 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Tomáše Rychlého a JUDr. Lenky

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 8 As 44/2005-70 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Michala Mazance a soudců JUDr. Petra Příhody a Mgr. Jana Passera, v právní věci

Více

Nejnovější judikatura v oblasti jmenování ředitele školy

Nejnovější judikatura v oblasti jmenování ředitele školy Nejnovější judikatura v oblasti jmenování ředitele školy Mgr. Petra Gajdošová odbor veřejné správy, Ministerstva vnitra Popis skutkového stavu obec Postřižín vyhlásila v souladu s ust. 166 zákona č. 561/2004

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 9 Aos 2/2012-77 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Daniely Zemanové a soudců Zdeňka Kühna a Miloslava Výborného

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 Aos 1/2013-53 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Tomáše Foltase a JUDr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 Ans 3/2006-85 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína a

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 9 Aos 3/2013-31 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Daniely Zemanové a soudců Zdeňka Kühna a Miloslava Výborného

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 9 Afs 257/2016-62 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Barbary Pořízkové a soudců JUDr. Radana Malíka a JUDr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 As 54/2011-63 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců Mgr. Radovana Havelce a JUDr. Miluše

Více

Územní plán po novele SZ

Územní plán po novele SZ Porada pořizovatelů 11/2017 43 odst. 1 SZ Územní plán... vymezí... plochy změn v krajině. - legislativní úprava na základě dnes běžné praxe Pro územní rezervy se použije 36 odst. 1 obdobně. - vazba na

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 Ao 8/2011-74 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Milady Tomkové a soudců JUDr. Kateřiny Šimáčkové a JUDr.

Více

1. Sportovně-právní workshop Praha, David Kohout

1. Sportovně-právní workshop Praha, David Kohout 1. Sportovně-právní workshop Praha, 28.3.2014 David Kohout kohout@prf.cuni.cz Přehled formálních změn mezi starou a nově účinnou úpravou Ochrana před nečinností orgánů spolku Perspektivy plnohodnotného

Více

Zjištění a doporučení ve věci podání ACCC/C/2010/50 - Česká republika

Zjištění a doporučení ve věci podání ACCC/C/2010/50 - Česká republika Zjištění a doporučení ve věci podání ACCC/C/2010/50 - Česká republika schválená Výborem pro dodržování Úmluvy dne 29. června 2012 I. Úvod 1. Dne 14. června 2009 podala česká organizace Ekologický právní

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 As 127/2015-24 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců Mgr. Evy Šonkové a JUDr. Karla

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : Věc s e v r a c í k projednání a rozhodnutí prvnímu senátu. O d ů v o d n ě n í :

U S N E S E N Í. t a k t o : Věc s e v r a c í k projednání a rozhodnutí prvnímu senátu. O d ů v o d n ě n í : 1 As 60/2006-106 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v rozšířeném senátu složeném z předsedy JUDr. Josefa Baxy a soudců JUDr. Miluše Doškové, JUDr. Michala Mazance, JUDr. Marie Součkové, JUDr.

Více

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ ÚPD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) VYBRANÁ JUDIKATURA

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ ÚPD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) VYBRANÁ JUDIKATURA POSUZOVÁNÍ VLIVŮ ÚPD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) VYBRANÁ JUDIKATURA PŘIPRAVOVANÉ NOVELY ZÁKONŮ Č. 100/2001 SB. A Č.183/2006 SB. VE VZTAHU K POSUZOVÁNÍ ÚPD SEA vybraná judikatura úvodní souvislosti OOP -

Více

Novela stavebního zákona. Ing. Eva Fialová

Novela stavebního zákona. Ing. Eva Fialová Novela stavebního zákona Ing. Eva Fialová Zákon č. 225/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : 1 Ao 5/2011-50 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Kaniové a soudců JUDr. Marie Žiškové a JUDr. Zdeňka Kühna v právní věci navrhovatele: PREMIER SERVIS,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 Ao 3/2009-18 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Karla Šimky a JUDr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 As 63/2004-55 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Brigity Chrastilové

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 As 362/2017-17 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Tomáše Foltase a soudců Mgr. Davida Hipšra a JUDr. Pavla

Více

Účast veřejnosti a dotčených osob na schvalování a vydávání územního plánu a jeho změn

Účast veřejnosti a dotčených osob na schvalování a vydávání územního plánu a jeho změn Účast veřejnosti a dotčených osob na schvalování a vydávání územního plánu a jeho změn Mgr. Tomáš Erbák Ateliér pro životní prostředí, o.s. 21.5.2012 Cíle semináře poskytnutí praktických informací o povaze

Více