PŘÍLOHA 3 Pracovní listy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍLOHA 3 Pracovní listy"

Transkript

1 PŘÍLOHA 3 Pracovní listy Čmárání plynulý pohyb všemi směry a zaplnění dané plochy Kroužení oběma směry plynulý pohyb daným směrem, kroužíme vpravo i vlevo kruhy nebo ovály. Nácvik horního oblouku plynulý pohyb s přerušením /zastavením/ v daném bodu Nácvik dolního oblouku plynulý pohyb s přerušením /zastavením/v daném bodu Doteky hrotem tužky ruka je podepřena, procvičení zápěstí, jemné dotyk tužkou na papír. Kroužení oběma směry ruka je lehce podepřena, zmenšujeme kroužení (2 kruhy, 4 kruhy atp. na A4) Nácvik zmenšování horního oblouku ruka je lehce podepřena, čáráme sem a tam, dráha je zpočátku předkreslena (4 oblouky, 6 oblouků na A4) Nácvik spojených horních oblouků ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouky zleva doprava, horní řádek je předkreslený, spodní pouze naznačený, postupné zmenšování tvaru. Nácvik zmenšování tvaru spodního oblouku ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouk zleva doprava a zpět, první oblouk je předkreslený, další jsou pouze naznačený od bodu k bodu (formát A4 na šířku, 4 a 6 oblouků) Nácvik spojených spodních oblouků ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouky zleva doprava, horní řádek je předkreslený, dítě obtahuje, spodní je pouze naznačený od bodu k bodu, (formát A4 na šířku). Nácvik čar uvědomělý pohyb všemi směry přiměřeně rovné čáry z daného bodu zleva doprava, horizontálně, vertikálně, odstředivě, šikmo apod. Nácvik vlnovky jedním tahem kreslíme zleva doprava po celé ploše papíru (formát A4 na šířku). Nácvik horní kličky jedním tahem nejdříve obtahujeme, později pouze naznačíme směr kličky. Nácvik spodní kličky jedním tahem nejdříve obtahujeme, později pouze naznačíme směr kličky. Nácvik spirály (ležatá osmička) obtahování po vyznačeném směru. Nácvik ostrého zátrhu obtahování po vyznačeném směru, později samostatné zátrhy.

2 Pracovní list č. 1: Čmárání všemi směry Nepřerušená linie tahu, ruka není podepřena, formát papíru A4 nebo i větší, možnost využití tabule Běží myška po polici, nese s sebou homolici. Myško malá, maličká, uteč, číhá kočička.

3 Pracovní list č. 2: Kroužení oběma směry Nepřerušená linie tahu, ruka není podepřena, formát papíru A4 nebo i větší, možnost využití tabule Motala babička, motala kulbíčka. První, druhé, třetí, čtvrté, Malé, velké boubelaté.

4 Pracovní list č. 3: Nácvik horního oblouku Ruka není podepřena, formát papíru A4 nebo i větší, možnost využití tabule, zpočátku je dráha předkreslena, poté dítě kreslí od značky ke značce Skáčou žáby do vzduchu, líbí se jim na suchu. Skáčou žáby do rybníka, líbí se jim, jak to stříká.

5 Pracovní list č. 4: Nácvik dolního oblouku Ruka není podepřena, formát papíru A4 nebo i větší, možnost využití tabule, zpočátku je dráha předkreslena, poté dítě kreslí od značky ke značce Houpy, houpy, kočka snědla kroupy, koťata se hněvaly, že jim taky nedali.

6 Pracovní list č. 5: Doteky hrotem tužky na papír Ruka je podepřena, procvičení zápěstí Kapy, kapy, kap, je tu velký mrak. První kapky dolů letí, honem běžte domů, děti. Kapy, kapy, kap, je tu velký mrak.

7 Pracovní list č. 6: Kroužení oběma směry Ruka je lehce podepřena, zmenšujeme kroužení (2 kruhy na A4) Poletuje motýl tiše, křidýlka má jako z plyše. Dosedne na kytičku, odpočívá chviličku, pak poletí zase dál, jako by se dětí bál.

8 Pracovní list č. 7: Kroužení oběma směry Ruka je lehce podepřena, zmenšujeme kroužení (4 kruhy na A4) Otáčej se kolotoči, kdo se točí, kulí oči. Otáčej se tam a zpět, uvidíme celý svět.

9 Pracovní list č. 8: Kroužení oběma směry Ruka je lehce podepřena, zmenšujeme kroužení (6 kruhů na A4) Ovoce a zelenina, to je zdraví, to je síla. Kdo jí mrkev ředkvičky, bude zdravý celičký.

10 Pracovní list č. 9: Opakování nácviku horního oblouku Ruka je lehce podepřena, čáráme sem a tam, dráha zpočátku předkreslena Šel Janeček na kopeček, hnal před sebou pět oveček a šestého berana, se zlatýma rohama.

11 Pracovní list č. 10: Nácvik zmenšování horního oblouku Ruka je lehce podepřena, čáráme sem a tam, dráha zpočátku předkreslena (4 oblouky na A4) Na louce to krásně voní, kytičky tam hlavy kloní. Sluníčko je ohřálo, vodičku jim nedalo.

12 Pracovní list č. 11: Nácvik zmenšování horního oblouku Ruka je lehce podepřena, čáráme sem a tam, dráha zpočátku předkreslena (6 oblouků na A4) Půjdem spolu na procházku, vezmem pejska na provázku. Pejska svědí nožičky, přeskakuje loužičky.

13 Pracovní list č. 12: Nácvik spojených horních oblouků Ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouky zleva doprava, horní řádek je předkreslený, spodní pouze naznačený Skáčou žáby do vzduchu, líbí se jim na suchu. Skáčou žáby do rybníka, líbí se jim, jak to stříká.

14 Pracovní list č. 13: Nácvik spojených horních oblouků, zmenšování tvaru Ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouky zleva doprava, horní řádek je předkreslený, spodní pouze naznačený Skáče žába po blátě, Koupíme jí na gatě. Na jaké, na jaké? Na zelené strakaté.

15 Pracovní list č. 14: Opakování nácv. spodního oblouku, zmenšování tvaru Ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouk zleva doprava, horní oblouk je předkreslený, spodní je pouze naznačený od bodu k bodu Opice se houpá, sluníčko se kouká.

16 Pracovní list č. 14: Opakování nácviku spodního oblouku, zmenšování tvaru Ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouk zleva doprava, horní oblouk je předkreslený, spodní je pouze naznačený od bodu k bodu Opice se houpá, sluníčko se kouká.

17 Pracovní list č. 15: Nácvik spodního oblouku, zmenšování tvaru Ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouk zleva doprava a zpět, první oblouk je předkreslený, další jsou pouze naznačený od bodu k bodu Leze šneček podle meze domeček si s sebou nese. Když mu na něj někdo sáhne, do ulity hned se vtáhne.

18 Pracovní list č. 16: Nácvik spodního oblouku, zmenšování tvaru Ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouk zleva doprava a zpět, první oblouk je předkreslený, další jsou pouze naznačený od bodu k bodu Já mám radost, já se mám, vykvetl mi tulipán. A že květ má hodně velký, radují se také včelky.

19 Pracovní list č. 17: Nácvik spojených spodních oblouků Ruka je lehce podepřena, kreslíme oblouky zleva doprava, horní řádek je předkreslený, dítě obtahuje, spodní je pouze naznačený od bodu k bodu, Letí, letí letadlo, jenom, aby nespadlo.

20 Pracovní list č. 18: Nácvik vodorovné čáry zleva doprava Ruka je lehce podepřena, kreslíme čáry zleva doprava, horní řádek je předkreslený, dítě spojuje od bodu k bodu Děti, děti, včelky letí. Mají rády květ, udělají med.

21 Pracovní list č. 19: Nácvik vodorovné čáry zleva doprava Ruka je lehce podepřena, kreslíme čáry zleva doprava, horní řádek je předkreslený, dítě spojuje od bodu k bodu Gusta má míč gumový. Kdo má také takový? Dává góly, ten to umí! Gusta je kluk jako z gumy.

22 Pracovní list č. 20: Nácvik krátkých svislých čar shora dolů Ruka je lehce podepřena, vytváříme krátké čáry Obláček se mračí, kapky se v něm tlačí. Padej, padej deštíčku, zazpíváme písničku.

23 Pracovní list č. 21: Nácvik dlouhých svislých čar shora dolů Ruka je lehce podepřena, vytváříme dlouhé čáry, spojujeme dva body od shora dolů Jedna vločka, druhá, třetí, Z nebe na zem právě letí.

24 Pracovní list č. 22: Nácvik dlouhých svislých čar zdola nahoru Ruka je lehce podepřena, vytváříme dlouhé čáry, spojujeme dva body zdola nahoru Křídla mám a nejsem pták, letím, letím do oblak. Snad už tě to napadlo, jsem tryskové letadlo.

25 Pracovní list č. 23: Nácvik krátkých svislých čar zdola nahoru a shora dolů Ruka je lehce podepřena, vytváříme krátké čáry, spojujeme dva body zdola nahoru a naopak ve dvou řádcích Půjdem spolu na procházku, vezmem pejska na provázku.

26 Pracovní list č. 24: Nácvik šikmých čar shora dolů Ruka je lehce podepřena, kreslíme zprava doleva směrem dolů Jede, jede koloběžka, kdo ji nemá, všechno zmešká. Já se držím koloběžky, kdo ji nemá, chodí pěšky.

27 Pracovní list č. 25: Nácvik šikmých čar shora dolů Ruka je lehce podepřena, čáru zmenšujeme, kreslíme zprava doleva dolů ve dvou řádcích Krtek leze podle meze, vyměřuje louku, sysel za ním pytel veze, že bude mlít mouku.

28 Pracovní list č. 26: Nácvik šikmých čar shora dolů Ruka je lehce podepřena, kreslíme zleva doprava dolů Cupy dupy u chalupy dva ježci se honí. Třetí čeká na jablíčko, sedí pod jabloní.

29 Pracovní list č. 27: Nácvik šikmých čar shora dolů Ruka je lehce podepřena, čáru zmenšujeme, kreslíme zleva doprava dolů ve dvou řádcích Včelky bzučí kolem stromů, prohlédnou si každý květ, pak na chvilku letí domů, za chvilku se vrátí zpět.

30 Pracovní list č. 28: Nácvik šikmých čar zdola nahoru Ruka je lehce podepřena, kreslíme zleva doprava šikmo nahoru čáry dlouhé i ve dvou řadách Šel Janeček na kopeček, hnal před sebou pět oveček a šestého berana se zlatýma rohama.

31 Pracovní list č. 29: Nácvik šikmých čar všemi směry Ruka je lehce podepřena, kreslíme od středu šikmo nahoru a od bodu směrem ke středu Malá včelka loukou bzučí, čmeláček ji létat učí. Na kytičku sedají, chutný med si sbírají.

32 Pracovní list č. 30: Nácvik malých kroužků Kreslíme volně kroužky různé velikosti po celé ploše papíru Čisté kruhy, barvy z duhy, Jasné oko, modrý střed, můj ty světe, to je květ.

33 Pracovní list č. 31: Nácvik malých spojených horních obloučků jedním tahem Kreslíme zleva doprava ve dvou řádcích Veverka jde domů, Po vrcholcích stromů. Já bych jistě spad, Veverka je akrobat.

34 Pracovní list č. 32: Nácvik malých spojených dolních obloučků jedním tahem Kreslíme zleva doprava ve dvou řádcích Houpy, houpy, kočka snědla kroupy a koťata plakaly, že jim taky nedali.

35 Pracovní list č. 33: Nácvik vlnovky jedním tahem Kreslíme zleva doprava po celé ploše papíru Had leze z díry, vystrkuje kníry, bába se ho lekla, na kolena klekla, jen se bábo nelekej, na kolena neklekej.

36 Pracovní list č. 34: Nácvik vlnovky jedním tahem mezi překážkami Kreslíme zleva doprava po celé ploše papíru Letí, letí ptáček, Letí pod a nad obláček.

37 Pracovní list č. 35: Nácvik horní kličky jedním tahem Naznačíme směr kličky Jede, jede mašinka, kouří se jí z komínka.

38 Pracovní list č. 36: Nácvik spodní kličky jedním tahem Naznačíme směr kličky Nezkušení velbloudi často v poušti zabloudí. Chodí proto na procházku v dlouhé řadě - na provázku.

39 Pracovní list č. 37: Nácvik spirály (ležatá osmička) Obtahování po vyznačeném směru Jede vláček plný hraček do kopců i do zatáček. Pohádkový rychlovlak houká, syčí jako drak.

40 Pracovní list č. 38: Nácvik ostrého zátrhu Obtahování po vyznačeném směru, samostatné zátrhy Ježek ten je ježatý od hlavy až po paty. Mračí se a žaluje na každého, kdo tu je. Ježku, ježku, co ti vadí? Že mě nikdo nepohladí.

Hůlkové písmo. Alternativa ve výuce psaní

Hůlkové písmo. Alternativa ve výuce psaní Hůlkové písmo Alternativa ve výuce psaní Hůlkové písmo Je určena žákům se středně těžkým, těžkým mentálním postižením Navazuje na První čtení alternativní výuka čtení globální metodou, využívá výhradně

Více

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I.

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Společná příprava na cca 20 min vedené pohybové aktivity LEZENÍ Komentář: Lekce je sestavena podle vývojového principu od prostého lezení přes lezení po vyvýšené

Více

První písanka s uvolňovacími cviky, písničkami a říkankami (pracovní list 15)

První písanka s uvolňovacími cviky, písničkami a říkankami (pracovní list 15) První písanka s uvolňovacími cviky, písničkami a říkankami (pracovní list 15) Anotace: Nácvik správného držení tužky, správného sezení, techniky psaní, uvolňovací cviky Dětský diagnostický ústav, středisko

Více

Psaní 1.ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah

Psaní 1.ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah Psaní 1.ročník 2 hodiny týdně Září Říjen Listopad Prosinec Přípravné období uvolňovací a přípravné cviky, prvky písmen Nácvik správného sezení, držení a používání psacího náčiní, uvolňování ruky, provádění

Více

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ Program odpolední aktivity v rámci projektu Víme jak na to, aneb škola je kamarád Zpracovala a realizovala Jana Dušková a Jarmila Štěpánová Základní škola, Vítkov,

Více

Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch.

Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch. Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch. Zdeněk Baudyš Březen 1t - Příchod jara - Spirály Namaluj

Více

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HR2 Tři medvídci Dřevěné puzzle k rozvíjení zručnosti - manipulační hra. Obsahuje 16 dílů v dřevěném boxu. rozměr 26 x 19 cm HR5 Šnek Hra

Více

Obrázky a klikyháky kocourka Mourka

Obrázky a klikyháky kocourka Mourka Obrázky a klikyháky kocourka Mourka grafomotorické prvky před psaním ve škole Vytvořeno ve spolupráci s logopedickou asistentkou Zuzanou Kolátorovou Kidtown edu sro, Českomalínská 23/777, 160 00 Praha

Více

Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko.

Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko. Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko. Přilepíme uši, ať to kočce sluší. Potom ještě očka, ať se kouká, kočka. Pak nosánek, kníry má kocourek milý. Ocáskem si zacvičí náš kocourek kočičí. Dvě kolečka

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu. reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu. reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0007 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ ZŠ Název metodického

Více

A takto uvolněnou rukou, jako když obtahujeme velké kruhy, obtáhneme jedním tahem i medvěda.

A takto uvolněnou rukou, jako když obtahujeme velké kruhy, obtáhneme jedním tahem i medvěda. A takto uvolněnou rukou, jako když obtahujeme velké kruhy, obtáhneme jedním tahem i medvěda. Rozcvičovací cvik opakovaně obtahujeme. Vedeme dítě k uvolněnému plynulému pohybu, ke kresbě jedním tahem. Snažíme

Více

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

Pohádkové léto časopis pro děti 2016/2017

Pohádkové léto časopis pro děti 2016/2017 Pohádkové léto časopis pro děti 2016/2017 1 Ahoj milé děti, vážení rodiče, prarodiče léto je téměř za dveřmi, sluníčko si s námi prozatím hraje na schovávanou a na všechny zvídavé děti čeká plnění úkolů

Více

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček Bedla Stojí, stojí bedla, ráda by si sedla. A vzala si pletení, noha už jí dřevění. Bleška I Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Bleška II Skáče bleška

Více

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem.

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Vařila myška Vařila myška k obědu vločky, (máma mi svým ukazováčkem krouţí po rozevřené dlani)

Více

KLUB SLŮNĚ. básničky, říkadla a písničky. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem.

KLUB SLŮNĚ. básničky, říkadla a písničky. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem. Dobrý den,dobrý den, to byl dneska krásný den, dobrý den, dobrý den, nashledanou za týden. Zoubky Čistím

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motoriky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování

Více

Baltík 2008 zadání školního kola kategorie A a B

Baltík 2008 zadání školního kola kategorie A a B Úloha 1 Baltík hledač pokladů (35 bodů) a. Baltík se rozhodl najít poklad. Dozvěděl se, že se skrývá někde v Zemi ostrovů. Vydal se proto do této země. Na obrazovce se po spuštění programu objeví okamžitě

Více

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky),

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky), Dobrý den Dobrý den, dobrý den (ukláníme se), ruce máme na tleskání ( ukazujeme ruce, pak jimi tleskáme) a nožičky na dupání ( dupáme) dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe,

Více

PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem.

PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem. Není provedena korektura popisů ke cvičením. Případné

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

PRACOVNÍ LISTY PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PODZIM. Mgr. Lenka Tomcová

PRACOVNÍ LISTY PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PODZIM. Mgr. Lenka Tomcová PRACOVNÍ LISTY PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PODZIM PRACOVNÍ LISTY PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PODZIM Vážení čtenáři, děkuji Vám za stažení tohoto krátkého e-booku. Věřím, že jednotlivé pracovní listy přispějí

Více

2 HRAVÁ MATEMATIKA 2 - METODICKÁ PŘÍRUČKA 2. Skřítkové matematické souvislosti. 1. Domeček porovnání množství

2 HRAVÁ MATEMATIKA 2 - METODICKÁ PŘÍRUČKA   2. Skřítkové matematické souvislosti. 1. Domeček porovnání množství METODIC KÁ PŘÍRU ČKA 1. Domeček porovnání množství Cíl: Prohlubovat poznatky o počtu předmětů Úkol: Děti dělají do geometrických tvarů tolik teček, kolik je ptáčků, skřítků a koček. Odpovídají na otázku

Více

Mezinárodní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B

Mezinárodní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B Pokyny: 1. Kategorie A řeší pouze úlohy 1, 2, 3 a kategorie B pouze úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Téma : Podzimní hrátky se zvířátky

Téma : Podzimní hrátky se zvířátky Téma : Podzimní hrátky se zvířátky Kompetence : 24.10. 4.11.2016 2/6 Má vytvořenou představu o zdravé životosprávě 7/2 Prožívá vztah k lidem, sounáležitost s různými společenstvími Nabídka činností : -

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1945. Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1945. Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1945 Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 92. V y h l á š k a m i n i s t r a

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

Netradiční pohybové aktivity. Padáky

Netradiční pohybové aktivity. Padáky Netradiční pohybové aktivity Padáky Padáky rozvoj pohybu a týmové spolupráce padáky o různém průměru - 6 a 3, 6 m http://www.week.cz/padak-rozvoj-pohybu-a-tymove-spoluprace/read.php?1,13398 Padák je látkový

Více

ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ

ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ Základní škola a mateřská škola Bukovany, okres Hodonín, příspěvková organizace, 696 31 Bukovany 132 PROJEKT ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ Projekt podpořený rozvojovým programem MŠMT Podpora logopedické prevence

Více

Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů

Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů Téměř všichni lidé se cítí přitahování teplým, jemným pískem. Ve vlhkém stavu je písek hutný a

Více

HRAJEME SI. Jsme tři kamarádi. Chodíme do medvědí školy. Učíme se tam stejně, jako se učí děti. Jmenujeme se Míša, Lojzík a Filip.

HRAJEME SI. Jsme tři kamarádi. Chodíme do medvědí školy. Učíme se tam stejně, jako se učí děti. Jmenujeme se Míša, Lojzík a Filip. HRAJEME SI Jsme tři kamarádi. Chodíme do medvědí školy. Učíme se tam stejně, jako se učí děti. Jmenujeme se Míša, Lojzík a Filip. Napiš naše jména Filipovi i Lojzíkovi je tolik roků, kolik je tady čárek.

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Ježek na zahradě Kateřina Klementová Cíl: rozvoj a užívání všech smyslů, rozvoj dovedností při tvořivých činnostech, rozvoj rytmizace Věk: 4-5 let Pomůcky: vystřižené obrázky polních a lesních zvířat,

Více

PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI

PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI CO JE LÉTO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI CÍLE A ZÁMĚRY Vnímání kalendářního roku Posilování povědomí o životě na naší planetě Rozlišování a pojmenování různých tvarů Rozlišování a pojmenování barev, vůní,

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Program Klubu Krteček na rok 2018

Program Klubu Krteček na rok 2018 Program Klubu Krteček na rok 2018 Leden 3.1. - povídáme si o Vánocích, malujeme dárky 4.1. cvičíme 8.1. keramika co jsem dostal pod stromeček 10.1. zimní krajina se sněhuláky společná práce 11.1. ruční

Více

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9.

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. ZÁŘÍ Předčtenářské období: Seznámení s grafickou podobou zápisu vlastního jména. Hry se jmény spolužáků. Představa o zvukové struktuře slova identifikovat

Více

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti:

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti: KARTIČKY PRVOUKA ROČNÍK 1) Napiš roční období: 18) Napiš čtyři listnaté stromy: 19) Napiš alespoň 4 místnosti doma: 20) Napiš, co nepatří do řady: Úterý, neděle, pondělí, jaro podzim, sníh, listí,stromy

Více

FLAKONKY Číslo Výška (mm) Objem (ml) Barva flakonu Barva zdobení Tvar Zdobení Struktura Cena prodej 450097 63 7 tyrkys zlatá šestiúhelník tyrkys

FLAKONKY Číslo Výška (mm) Objem (ml) Barva flakonu Barva zdobení Tvar Zdobení Struktura Cena prodej 450097 63 7 tyrkys zlatá šestiúhelník tyrkys 450097 63 7 tyrkys zlatá šestiúhelník tyrkys kámen - 254 Kč 450197 63 7 sv. zelená zlatá šestiúhelník - - 146 Kč 450213 61 6 tm. fialová zlatá lastura rudý kámen - 269 Kč 450397 61 6 tyrkys zlatá lastura

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15 117 ZIMNÍČEK školní rok 2014-15 Kulturní a společenské akce ( prosinec, leden, únor ) 4.12. mikulášská nadílka se skupinou SAXA v MŠ 10.12. vánoční dílna s besídkou pro děti a rodiče v MŠ 15.12. Vánoce

Více

Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová

Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová Září 1t - Já a moje školka - Dvojice Najdi dvojice slov s opačným významem:

Více

Cukrářství - Alena Jelínková

Cukrářství - Alena Jelínková Cukrářství - 1 - D0168-840,- 8 - D0620-750,- Krteček a kamarádi dort patrový s krtečkem 2 - D0169-840,- 9 - D0884-420,- Krteček a kamarádi dort kulatý malý s krtečkem 1 kus 3 - D0170-950,- 10 - D0761-540,-

Více

Úloha 1 prokletá pyramida

Úloha 1 prokletá pyramida Úloha 1 prokletá pyramida a) V celé dolní řadě Baltíkovy plochy vyčarujte pouštní písek (z předmětu 148). Baltík si stoupne na povrch této pouště (tj. na políčkovou pozici X=0, Y=8), dojde až ke středu

Více

Školní kolo soutěže Mladý programátor 2018, kategorie A, B

Školní kolo soutěže Mladý programátor 2018, kategorie A, B Doporučené hodnocení školního kola: Hodnotit mohou buď učitelé školy, tým rodičů nebo si žáci, kteří se zúčastní soutěže, mohou ohodnotit úlohy navzájem sami (v tomto případě doporučujeme, aby si žáci

Více

BÁSNIČKY. Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mí. Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa.

BÁSNIČKY. Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mí. Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa. BÁSNIČKY První, druhá, třetí, čtvrtá, na zahradě krtek vrtá, ruce má jak vývrtky, vrtá metro pro krtky. Kutálela se ze dvora, takhle velká brambora, neviděla, neslyšela, spadla na ní závora, kam padáš

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE:

KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE: KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE: ----------------------------------------------------------- 6.6. MYŠKA ROZUMKA divadlo v MŠ 7.6. VÝLET DO ZOO Hluboká nad Vltavou 9.6. ekologická vycházka II. třída 15.6. ZAHRADNÍ

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Zašifrované verše

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Zašifrované verše Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

Srpen 1t - Letní květiny - Z květiny na květinu Obtáhni tečky, pomoz motýlů proletět přes louku. Veronika Baudyšová

Srpen 1t - Letní květiny - Z květiny na květinu Obtáhni tečky, pomoz motýlů proletět přes louku. Veronika Baudyšová Srpen 1t - Letní květiny - Z květiny na květinu Obtáhni tečky, pomoz motýlů proletět přes louku. Veronika Baudyšová Srpen 1t - Letní květiny - Zalévání květin Grafomotorika - uvolnění ruky, procvičení

Více

Na zemi je schovaná myška,

Na zemi je schovaná myška, Básnička Hanky Holíkové Na nebi letí pták, nad ním je velký mrak. Na hřišti si hrají děti, ptáček nad nimi letí. Na obloze máme sluníčko, právě vysvitlo maličko. U země je vrána, před ní velká brána. Na

Více

kachna beruška prase

kachna beruška prase Příloha č. 5: Metodické pracovní listy (pracovní listy) SLOVNÍ ZÁSOBA Pojmenuj, co vidíš na každém obrázku. Zkus tleskáním naznačit slabiky. Řekni, jakou hlásku slyšíš na začátku (konci) slova. pes kočka

Více

Metodické listy pro práci s balanční drahou

Metodické listy pro práci s balanční drahou Metodické listy pro práci s balanční drahou Mateřská škola Liberec, Klášterní 466/4, p.o. speciální třída pro děti s očními vadami pracoviště Husova 991/35 Stránka 1 z 11 1. NÁCVIK ROVNOVÁHY -14 POMŮCKY:

Více

Jak připravit dítě na psaní

Jak připravit dítě na psaní Jak připravit dítě na psaní Dozvíte se, co všechno můžete s vaším dítětem procvičovat, aby ve škole pěkně psalo Jak připravit dítě na psaní Rozvoj hrubé motoriky, jemné motoriky a grafomotoriky Učím v

Více

Sedmikráskový náramek

Sedmikráskový náramek Sedmikráskový náramek 41 Sedmikráskový náramek Dodejte svému tkaní něco květinového půvabu! Utkejte pásek z květů sedmikrásek a ozdobte jím své zápěstí či kotník, nebo ho použijte třeba jako řetízek ke

Více

Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová

Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Dokresli co chybí Dokresli obrázky (mrkev, citron a kiwi) podle

Více

Program Klubu Krteček na rok 2019

Program Klubu Krteček na rok 2019 Program Klubu Krteček na rok 2019 Leden 2.1. povídáme si o vánocích, co jsme dostali pod stromeček 3.1. malujeme, co jsem dostal pod stromeček 7.1. keramika dárek 9.1. cvičíme 10.1. zimní krajina 14.1.

Více

Stephanie Thiesová. Háckované ctverce ˇ ˇ. 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky

Stephanie Thiesová. Háckované ctverce ˇ ˇ. 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky Stephanie Thiesová Háckované ctverce ˇ ˇ 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky Obsah 3 Úvod 4 Informace pro začátek 4 Jak se pracuje s kolekcí

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Výkresy sestavení

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Výkresy sestavení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Výkresy sestavení Výkres sestavení je určen pro sestavení montážní jednotky, přičemž za montážní jednotku je

Více

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna.

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU Obratnostní bruslení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro zdokonalení bruslení, obratnosti, stability. Nácvik dynamiky. Není provedena korektura popisů

Více

SEZAMOVA PODZIMNÍ NADÍLKA

SEZAMOVA PODZIMNÍ NADÍLKA SEZAMOVA PODZIMNÍ NADÍLKA Milí čtenáři, je tu podzim a s ním i další číslo našeho občasníku. Tentokrát je podzimně laděné a přináší vám kromě informací o dění na naší škole taky spoustu zajímavého čtení,

Více

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2015, kategorie A, B

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2015, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Regionální kolo soutěže Baltík 2007, kategorie A a B

Regionální kolo soutěže Baltík 2007, kategorie A a B Úloha č. 1: Tři prasátka V celé této úloze bude Baltík neviditelný a bude mít nastavenu rychlost 6. a. Byla jednou tři prasátka, která se rozhodla postavit si domečky. Vyčarujte nejprve v Baltíkovi zem

Více

Lidová slovesnost. Ročník 8.

Lidová slovesnost. Ročník 8. ČESKÝ JAZYK Lidová slovesnost Ročník 8. květen 2013 Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Mateřská škola SEDMIKRÁSKA Krokova ul. Naše školička PODZIMNÍ

Mateřská škola SEDMIKRÁSKA Krokova ul. Naše školička PODZIMNÍ Mateřská škola SEDMIKRÁSKA Krokova ul. Naše školička PODZIMNÍ Školní rok 2016 2017 I. třída Berušky Týdenní témata: Podzimníček škola plná kamarádů,,sedmikráska UŽ JE TADY, ČEKÁ NA SVÉ KAMARÁDY Výlet po

Více

Příloha 1) Pohybové hry

Příloha 1) Pohybové hry Příloha 1) Pohybové hry Had leze z díry Chůze ve vázaném zástupu v rytmu říkadla: Had leze z díry, vystrkuje kníry, Bába se ho lekla, na kolena klekla. Sledujeme, zda si děti pamatují říkanku, jaká je

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P Potápník Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby, správné motoriky mluvidel, artikulace, smyslového vnímání,

Více

Značky básničky. Úkol: Najdi správné dvojice básnička a dopravní značka, pojmenuj ji.

Značky básničky. Úkol: Najdi správné dvojice básnička a dopravní značka, pojmenuj ji. Značky básničky Úkol: Najdi správné dvojice básnička a dopravní značka, pojmenuj ji. Tydli tydli, kdo tu bydlí? Vašík pašík uličník. Zmazal židli od povidlí, jede koupit lavičník. Kdepak jede šlape pěšky!

Více

Učitelství pro mateřské školy Bakalářské studium INTERPRETACE DĚTSKÉ KRESBY

Učitelství pro mateřské školy Bakalářské studium INTERPRETACE DĚTSKÉ KRESBY MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Poříčí 7, 603 00 Brno KATEDRA VÝTVARNÉ VÝCHOVY Učitelství pro mateřské školy Bakalářské studium TÉMA: INTERPRETACE DĚTSKÉ KRESBY Předmět: ZS1BK_IDVP Interpretace

Více

Hranice slov v písmu

Hranice slov v písmu I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci CZ.1.07/1.2.13/02.0002 Název: Hranice slov v písmu Autor: Petra Slavíková Rok vydání: 2012

Více

Popis materiálu a jeho využití:

Popis materiálu a jeho využití: Popis materiálu a jeho využití: Materiál je určen žákům 1. ročníku základní školy. Po vytištění, zalaminování a vystřižení vznikne 39 karet. Žáci pomocí kolíčku či "mazací" fixy určují, která ze tří vět

Více

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI 1. Procvičování zručnost: HR2 Tři medvídci (zručnost manipulační hra) Dřevěné puzzle k rozvíjení zručnosti - manipulační hra. Obsahuje 16

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A. KOMPOZICE 2A. KOMPONOVÁNÍ DESATERO KLASICKÉ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř 1. Fotografie má jeden hlavní motiv, který je světelně nejvýraznější, je ostrý a zřetelně oddělen od pozadí. 2.

Více

Návěstní soustava. Základní návěsti

Návěstní soustava. Základní návěsti Příloha k vyhlášce č. 35/1998 Sb. Návěstní soustava Návěstidlo je technické zařízení, pomůcka nebo předmět, kterým se dává návěst vlakové osádce a ostatním zaměstnancům při vlakové dopravě nebo posunu.

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Návrh časově tematických plánů k učebnicím FRAUS pro 1. ročník základních škol

Návrh časově tematických plánů k učebnicím FRAUS pro 1. ročník základních škol Návrh časově tematických plánů k učebnicím FRAUS pro 1. ročník základních škol Učebnice Živá abeceda je koncipována na prvních 9 týdnů školního roku, Slabikář na dalších 22 týdnů (první kapitola je věnována

Více

Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz

Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz Tento materiál není žádnou chytristikou ani zaručeným návodem od renomovaného trenéra. Je to prostě jen soupis hlavních bruslařských cviků, které jsme používali

Více

Mateřská škola SEDMIKRÁSKA KROKOVA ul...rodičům PODZIMNÍ

Mateřská škola SEDMIKRÁSKA KROKOVA ul...rodičům PODZIMNÍ Mateřská škola SEDMIKRÁSKA KROKOVA ul...rodičům NAŠE ŠKOLIČKA PODZIMNÍ školní rok 2011/2012 1 KULTURNÍ, SPORTOVNÍ A DALŠÍ AKCE ZÁŘÍ: 21.09.- I. Schůzka s rodiči 15,00h. ve II.tř. 27.09.- I. Malý výlet

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy. Autorky čítanky: Mgr. Iveta Pončáková, PaedDr. Eva Chudomelová Ilustrace: Jiří Moravec Závěrečná kompletace:

Více

Soubor námětů a aktivit z oblasti psychomotoriky

Soubor námětů a aktivit z oblasti psychomotoriky Soubor námětů a aktivit z oblasti psychomotoriky PaedDr. Eva Mrázová 2011 Tato pomůcka je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1. část AKTIVITY Skládanka Zaměření:

Více

Na základě činnostního učení utvářet u žáků představu o různých českých pohádkách a jejich hlavních postavách.

Na základě činnostního učení utvářet u žáků představu o různých českých pohádkách a jejich hlavních postavách. Projekty 2010/2011 Projekt Z pohádky do pohádky (vypracovala M. Hurtová) Charakteristika Sportovní den pro děti z MŠ a žáky 1. ročníků. Děti vstupují do pohádek a stávají se součástí děje. Všechny pohádky

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platby budou prováděny

Více

BLUDIŠTĚ ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA

BLUDIŠTĚ ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA sidus_sestava 1 9/3/12 7:23 AM Stránka 1 BLUDIŠTĚ SLUŠNÉ CHOVÁNÍ ROČNÍ OBDOBÍ RODINA UVOLŇOVACÍ CVIKY ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY OVOCE A ZELENINA Zakoupením Poznáváčku jste pomohli, ve

Více

1. Grafomotorika Co je dobré vědět... 5

1. Grafomotorika Co je dobré vědět... 5 Obsah 1. Grafomotorika Co je dobré vědět... 5 Tři druhy cvičení... 5 Základní výtvarné výrazové prostředky při rozvoji grafomotoriky dětí předškolního věku... 6 Metodika posloupnosti grafomotorických vzorů...

Více

Regionální kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B

Regionální kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B Pokyny: 1. Kategorie A řeší pouze úlohy 1, 2, 3 a kategorie B pouze úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Mateřská škola SEDMIKRÁSKA

Mateřská škola SEDMIKRÁSKA Mateřská škola SEDMIKRÁSKA Krokova ul. NAŠE ŠKOLIČKA PODZIMNÍ ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Přehled kulturních akcí 10.9. 16:00 hod. Schůzka rodičů 16.9. 8:45 hod. Divadlo O veliké řepě 22.9. Den bez aut na nám.

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_123 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Smyslová výchova 1.- 3. ročník pomocná třída Průřezové téma - Rozmanitost přírody ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Mgr. Ivana Pattermanová, ZŠ Rýmařovská 15, Bruntál, př. org. říjen 2012 Příroda je náš

Více

Obsahové rozvržení učiva pro 1. ročník základní školy praktické: Český jazyk

Obsahové rozvržení učiva pro 1. ročník základní školy praktické: Český jazyk listopad říjen září Obsahové rozvržení učiva pro 1. ročník základní školy praktické: Český jazyk měsíc téma Projekty + mezipředmětové vztahy Čt Cesta do školy vyprávění podle obrázku Ps Správné psací návyky,

Více

4. cvičení. 15. října 2014

4. cvičení. 15. října 2014 4. cvičení 15. října 2014 Petra Hrochová petra.hrochova@fsv.cvut.cz D 1035 Konzultační hodiny: Pondělí 15:45 16:45 Po dohodě e-mailem kdykoliv jindy Obsah CAD systémy a jejich rozdělení Rastrová a vektorová

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD523 Jméno autora: Bc. Miloš Novák Třída/ročník

Více

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HRAČKY A POMŮCKY PRO DĚTI SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI HR71 Věž dřevěná Postav si vysokou věž. Barevná skládačka dřevěné kroužky na tyči. Rozměr 10 x 10 x 22 cm, 9 ks. HR72 Puzzle dřevěné magnetické

Více

Logika je logika Úlohy na dvoudenní turnaj v Brně 2012

Logika je logika Úlohy na dvoudenní turnaj v Brně 2012 Logika je logika Úlohy na dvoudenní turnaj v Brně 2012 MOSTY Spojte všechny ostrovy (tj. kroužky s čísly) pomocí mostů tak, aby bylo možno dojít z každého ostrova na kterýkoliv jiný. Mosty je přitom dovoleno

Více

Cvičení dětí s rodiči

Cvičení dětí s rodiči Radomíra Uhrová Cvičení dětí s rodiči U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4107. publikaci Ilustrace Jana Černá Odpovědná redaktorka

Více