ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU"

Transkript

1 Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Krizové a havarijní plánování doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.

2 Krizové a havarijní plánování Součástí příprav na řešení mimořádných situací je krizové a havarijní plánování. Tunelové stavby, jako objekty dopravních komunikací jsou úseky těchto komunikací se zvýšeným rizikem požáru při dopravních nehodách, u kterých je nutné v rámci bezpečnosti pečlivě analyzovat všechna rizika, která by mohla ztížit požární zásah jednotek HZS. Jedním z nejvážnějších rizik je nedostatek požární vody k zásahu ze zařízení, kterým má být požární bezpečnost tunelové stavby pokryta. Vzhledem k tomu, že mimořádnou událost nelze vyloučit, je nutno eliminovat negativní následky na přijatelnou úroveň. K eliminování následků mimořádných událostí vytváří stát bezpečnostní systém.

3 Krizové a havarijní plánování Základní povinností státu je zajistit svrchovanost a územní celistvost státu, ochranu demokratických základů státu ochranu životů, zdraví a majetkových hodnot jeho obyvatel.

4 Krizové a havarijní plánování Na vznik mimořádné události reaguje bezpečnostní systém České republiky přijímáním opatření na různých úrovních státní správy. Přijímaná opatření dělíme zpravidla do tří oblastí: všeobecná společná krizová V rámci krizového a havarijního plánování, je nutné u tunelových staveb dopravních komunikací dodržet všechna tři opatření. Ve vodním hospodářství, které je součástí kritické infrastruktury státu, je krizové plánování nezbytností především z důvodů jeho úplné provázanosti na občanský život, fungování veřejné a dopravní infrastruktury. Je nutno zdůraznit, že současně při vyřazení například vodních zdrojů nebo překročení mezních hodnot upravené vody se musí vždy vyřadit celý systém vodovodu pro veřejnou potřebu. Jeho vyřazením je přerušena dodávka pitné vody všem spotřebitelům, a územní celek nemá k dispozici ani požární zabezpečení objektů z veřejné vodovodní sítě.

5 Krizové a havarijní plánování Tato a další rizika mají vyšší stupeň negativního dopadu zejména pro objektové stavby, ke kterým tunelové stavby patří, s jedním větveným systémem její dodávky pro spotřební a zejména požární účely. Jestliže spotřební dodávku pitné vody pro tunelovou stavbu lze jednoduše zajistit prostřednictvím mobilního nouzového zásobování vodou, tak dodávku požární vody jen velmi obtížně. Důvodem je relativně vysoká plánovaná spotřeba cca 40 l.s -1 při požárním zásahu.

6 Management rizika zaměřený na zdolávání mimořádných událostí značného rozsahu představuje nástroj, kterým lze identifikovat potenciální výpadky dodávky požární vody pro tunelové stavby a formulovat doporučení, která mají těmto výpadkům předcházet, případně mají redukovat budoucí škody. Cílem managementu rizika je udržet posuzovaný systém požárněbezpečnostní systém pro tunelové stavby funkčním tak dlouho a v takovém rozsahu, jak je to jen možné. To umožní nejen ochranu lidských životů a minimalizaci škod, ale zaručí i to, aby po skončení krizové situace bylo možné co nejrychleji obnovit normální provoz (původní stav). Strukturu managementu rizika tvoří základní konglomerát vzájemně provázených činností.

7 Základní schéma managementu rizika

8 Výchozím krokem managementu rizika tunelové stavby dopravních komunikací je stanovení relevance (významnosti) jednotlivých oblastí vodárenského a požárně-bezpečnostního zařízení pro daný objekt. Dalším krokem je provedení analýzy možných ohrožení vodních zdrojů, akumulací vod a vodovodních sítí, které mohou negativně ovlivnit dodávku požární vody do vodovodní přípojky pro tunelovou stavbu. Následuje analýza existujících slabých míst v systému zranitelnost systému. Slabá místa mohou být příčinou výskytu extrémního narušení provozu nebo úplného výpadku výroby pitné a požární vody a tím následného přerušení její dodávky spotřebitelům a jejího přívodu k vnějším odběrním místům pro požární potřeby. Po zhodnocení rizik a vytvoření možných opatření k minimalizaci rizika mohou být vybrána ta opatření, která jsou nejefektivnější a pro obyvatelstvo a podnikatele mající největší význam. Popsaný management rizika může být použit jako celkový koncept, nebo z něj mohou být použity jen jeho určité části. Analýza relevance, ohrožení a zranitelnosti představuje také samostatné pracovní kroky, které mohu být pro podnikatele velmi důležité.

9 Analýza relevance Pomoci analýzy relevance (významnosti) se stanoví, jak důležité jsou jednotlivé provozní oblasti vodárenského systému pro dodávku požární vody pro tunelovou stavbu. Slouží k tomu, aby poskytla rámec pro realizaci bezpečnostních opatření. Je zřejmé, že by nebylo efektivní chtít odstranit všechna slabá místa. Pro analýzu relevance (významnosti) je důležité její rozdělení aktivit do jednotlivých oblastí, které budou dále posuzovány. Jako příklad je zvolena alternativa, jejíž hlavní činností je dodávka požární vody pro tunelovou stavbu.

10 V přípravném stadiu analýzy ohrožení a analýzy zranitelnosti mohou být identifikovány například : bezpečnost vodního zdroje pro požární přípojku tunelové stavby, trvalá kapacita vodního zdroje, zranitelnost vodního zdroje přírodními nebo antropogenními vlivy a událostmi, provozní bezpečnost přívodního řadu, na který je požární vodovod tunelové stavby napojen, technické, provozní a kvalitativní parametry požární vodovodní přípojky tunelové stavby, technicko-provozní parametry redukčních nebo tlakových stanic, kvalita a způsob provádění monitoringu technologických hodnot.

11 Identifikaci provozních oblastí napomáhá nalezení odpovědi na následující otázky: které výrobně-provozní oblasti ve společnosti jsou kritické které kritické oblasti ve společnosti musí zůstat co nejdéle funkční i v extrémních případech které oblasti musí být nouzově zásobovány pitnou a požární vodou, a které mohou být odstaveny jak bude zajištěna požární bezpečnost územního celku, z kterého vodního zdroje a odběrného místa a o jaké vydatnosti

12 Analýza relevance způsob hodnocení Ocenění jednotlivých kritických oblastí může být provedeno pomocí jednoduché škály hodnot. Toto ocenění je sice subjektivní, umožňuje ale strukturované a obsáhlé srovnání jednotlivých oblastí, které by mohly alternativně ohrozit požární zabezpečení tunelové stavby. K ohodnocení významnosti v jednotlivých oblastech podnikání může být použito například 5-ti stupňové škály. Úroveň relevance Velmi vysoká 5 Vysoká 4 Střední 3 Nízká 2 Zanedbatelná 1

13 Analýza relevance způsob hodnocení Z tabulky úrovně relevance musí vycházet i plánovací a bezpečnostní opatření k posuzované tunelové stavbě z hlediska dodávek požární vody v požadovaném množství a hydrodynamickém tlaku.

14 Analýza ohrožení Vznik mimořádné události ve vodním hospodářství je více pravděpodobný než u většiny jiných subjektů technické infrastruktury. Zvýšené nebezpečí vzniká především proto, že voda je výborné rozpouštědlo a s čímkoliv přijde do styku, to ráda rozpouští a do sebe přijímá. Pitná voda může být kontaminována různými látkami doslova od zdroje až po její předání spotřebiteli ke konzumaci nebo využití k požárním účelům. V reálném provozním prostředí je vhodné dělit nebezpečí do 3 kategorií: přírodní nebezpečí nebezpečí na základě lidského selhání nebezpečí způsobené úmyslnými činy Jednotlivá rizika je vždy nutné analyzovat vhodnou metodou, například metodou kontrolních seznamů nebo s použitím metody FMEA (Failure Mode and Efefect Analysis) a následně přistoupit k hodnocení zranitelnosti požárněbezpečnostního systému tunelové stavby.

15 Analýza zranitelnosti Vedle způsobu a rozsahu ohrožení rozlišuje zranitelnost především slabá místa v technice a organizaci společnosti. Nebezpečí se projevuje tím silněji v jedné oblasti, čím nižší je stupeň robustnosti, odolnosti a flexibility. Možnost kontaminace přírodními extrémními jevy, nehodami nebo sabotážemi, především teroristickými útoky, představuje zvláštní ohrožení pro zásobovatele vodou a jejich zákazníky. Na základě kontrolních seznamů zranitelnosti mohou být slabá místa ve společnosti odhalena a identifikována. Většina otázek se týká situací, které mohou vést k narušení nebo výpadku jednotlivých částí nebo celkové funkčnosti vodárenské společnosti a následnému přerušení dodávky požární vody pro tunelovou stavbu. Při vývoji kontrolních seznamů zranitelnosti je kladen důraz na podrobnost, který pak umožňuje realizaci podrobné analýzy zranitelnosti. Ne pro každou společnost je analýza zranitelnosti smysluplná, ale katalog otázek může být využit například jen částečně.

16 Analýza zranitelnosti - Kontrolní seznamy zranitelnosti Vychází ze systémových podmínek výroby a dodávek pitné a požární vody v jednotlivých regionech. Je vhodné je dělit do následujících oblastí činnosti: 1 vzájemná závislost 2 objektové stavby 3 monitorovací zařízení 4 vnímání a analýza rizika

17 Analýza zranitelnosti - Kontrolní seznamy zranitelnosti Ke každé této oblasti je vyhotoven kontrolní seznam, který se dotazuje na specifické bezpečnostní opatření. Každé otázce jsou přiřazeny tři sloupce, do kterých je zaznamenána odpověď: ANO, NE a poznámky. Jestliže je odpověď ANO, nepředstavuje tato oblast žádný bezpečnostní deficit nebo jen velmi malý. Jestliže je odpověď NE, pak je to upozornění na slabé místo. V poznámce, při odpovědi NE, pak může být například uvedeno, že opatření je plánováno a podobně. Je pak na zhodnocovateli kontrolního seznamu, aby zvážil tuto informaci.

18 VZÁJEMNÉ ZÁVISLOSTI 1.1 Řízení ochrany kvality surové podzemní a povrchové vody Je zdrojem surové vody zařízení s minimálním rizikem vyřazení a dopadem na plynulost a bezpečnost dodávek požární vody pro tunelovou stavbu? Je podzemní vodní zdroj zařízením s vyšším rizikem vyřazení a přerušení dodávky vody požární vody pro tunelovou stavbu? Ano Ne Poznámka ano ne Situace ve vodárenské společnosti je stabilizovaná. Pouze při narušení bezpečnostní funkce milánské stěny Výběr z kontrolních seznamů zranitelnosti

19 Analýza zranitelnosti Analýza zranitelnosti je v širším pracovním kroku prováděna analogicky k předcházejícím spektrálním analýzám. Z těchto základních analýz řešiteli vyplynou následující otázky: Co se může stát? Jak vysoká je pravděpodobnost, že se to stane? Jaké důsledky se mohou v tomto případě vyskytnout? Z odpovědí na dané otázky vyplyne odpověď k opatření vedoucí k minimalizaci škod. V této oblasti je nutno vždy odpovědět na otázky: Co může být provedeno a jaká existují možná opatření? Jaké omezující podmínky jsou spojeny s realizací cílů? Jaké důsledky mají navržená opatření na budoucí výběr?

20 Zpracovaný management rizika vodárenského systému je nutno zakomponovat do plánu krizové připravenosti příslušné vodárenské společnosti a současně v přiměřeném rozsahu dle jejich významu, do krizových plánů obce s rozšířenou působností, popřípadě kraje. Pokud je krizovému plánování a analýzám věnována na základě profesionálního přístupu dostatečná pozornost, vzniká vysoká pravděpodobnost, že ani při krizových situacích nedojde k úplnému vyřazení celého vodárenského systému. Vždy lze zachovat alespoň část distribučního systému pro požární účely a nouzové dodávky vody spotřebitelům.

21 Pokud je krizovému plánování a analýzám věnována na základě profesionálního přístupu dostatečná pozornost, vzniká vysoká pravděpodobnost, že ani při krizových situacích nedojde k úplnému vyřazení celého vodárenského systému s negativním dopadem na zajištění dodávky požární vody pro tunelovou stavbu. Jedním ze základních předpokladů zachování alespoň částečné provozní funkce distribučních systémů pitných a požárních vod v mimořádných a krizových situacích při nedostatku vody, je hydraulická účinnost systému. Dosud tuto podmínku v České republice splňuje jen část vodárenské distribuční sítě zejména v malých obcích a městech. Střední a velká města jako celek hydraulickou účinnost nesplňují a reálně, až na výjimky, nejsou schopny strategickým subjektům veřejné a soukromé infrastruktury například při vyřazení hlavního zdroje vody z provozu zajistit náhradní nebo nouzové dodávky pitné a požární vody, které by umožnily fungování ani v minimálním režimu.

22 Analýzu rizik prováděnou pro tunelovou stavbu z hlediska plynulosti a bezpečnosti dodávky požární vody nelze ponechat volné úvaze zpracovatele. Aby byla skutečně účinná, musí respektovat pravidla provádění analýz ve vodním hospodářství a v rizikovém inženýrství. Teprve na jejím základě, lze sestavovat krizové plány a plány krizové připravenosti. Optimálně vypracované a koordinované krizové plány stání správy a samosprávy s plány krizové připravenosti hospodářských subjektů jsou antropogenních událostí ve vodárenství. Uvedená koordinace plánů předpokladem k zvládnutí i velmi složitých přírodních nebo má velkou důležitost především u prvků kritické infrastruktury, do nichž jsou některé, přesně specifikované vodárenské soustavy zařazeny. U těchto hospodářských subjektů nelze při vzniku rozsáhlé krizové situace počítat s dostatečným zajištěním nouzových dodávek energií nebo pitné a požární vody. Současně se ztrátou zdroje energie nebo vody vždy podstatně komplikuje situaci technická účinnost zařízení. Pouze důkladná analýza rizik a ověřených možností řešení nebezpečí aplikovaných do krizových plánů, může negativní dopady eliminovat na přijatelnou míru.

23 Krizové plánování Havarijní plány V reálném životě dochází ke krizovým situacím na provozních celcích jakýchkoliv staveb v prostředí České republiky jen zcela výjimečně. Většina mimořádných událostí má charakter havárií. Z těchto důvodů je nutné pro většinu staveb dopravních komunikací zpracovávat havarijní plány. Havarijní plány by měly být součástí každé důležité stavby, u které vzniká reálný předpoklad negativního působení přírodních nebo antropogenních událostí. Tunelové stavby dopravních komunikací splňují oba výše uvedené předpoklady.

24 Havarijní plány Krizové plánování K základním činnostem snižujících negativní dopad havárií patří: kdo havárii způsobil nebo ji zjistil je povinen ji neprodleně hlásit Hasičskému záchrannému sboru kraje, dojde-li k havárii mimořádného rozsahu, která může závažným způsobem ohrozit životy nebo zdraví lidí nebo způsobit značné hmotné škody na majetku, platí při zabraňování škodlivých následků přiměřeně ustanovení o řešení krizových situací popřípadě ustanovení speciálních zákonů dle druhu energie, původce havárie je povinen na výzvu Hasičského záchranného sboru kraje a dalších orgánů provádět opatření při odstraňování příčin a následků havárie a s těmito orgány spolupracovat, přijímat opatření k nápravě a zamezení opakování havárií.

25 Havarijní plány Krizové plánování Z hlediska požárního zabezpečení tunelové stavby dopravních komunikací je vhodné, aby havarijní plány splňovaly základní podmínky podobné jako krizové plány, ale s podrobnějším hodnocením předpokládaných událostí. Jedná se především o odpovědi na následující otázky: splňuje vodní zdroj požární vody podmínky zajištění množství vody v plném rozsahu, je pro tunelovou stavbu znám a zajištěn záložní zdroj požární vody, je smluvně a organizačně zajištěn s jinými partnery její dovoz k tunelové stavbě, je vypracována koordinační činnost různých subjektů při vzniku požáru, je zpracován manipulační řád na požární vodovodní přípojku od zdroje vody a vnitřní požární vodovody v tunelové stavbě, jsou prováděny hydraulické zkoušky účinnosti požárních odběrních míst v tunelové stavbě, jsou prováděna námětová cvičení osob zabývajících se problematikou požárního zabezpečení tunelové stavby, je prováděn monitoring provozních funkcí technologických prvků požárního zabezpečení tunelové stavby.

26 KRIZOVÉ PLÁNOVÁNÍ Literatura [1] Chipley, Michael et al, Risk Management Series Reference Manual to Mitigate Potential Terrorist Attacks Against Buildings, FEMA (Federal Emergency Management Agency), US Department of Homeland Security, Eigenverlag, Dezember 2003, Seite 1-5 [2] KROČOVÁ, Š.: Strategie dodávek pitné vody, SPBI Spektrum, Ostrava 2009, ISBN: [3] KROČOVÁ, Š.: Strategie územního plánování v technické infrastruktuře, SPBI Spektrum, Ostrava 2013, v tisku. [4] Nařízení vlády č. 462/2000 Sb., k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). [5] Nařízení vlády č. 432/200Sb., o kritériích pro určení prvku kritické infrastruktury. [6] ŠENOVSKÝ, M. - ADAMEC, V.: Právní rámec krizového managementu Management záchranných prací, SPBI Spektrum, Ostrava 2005, ISBN:

27 KRIZOVÉ PLÁNOVÁNÍ Literatura [7] TUHOVČÁK, L. - RUČKA, J. - SVOBODA, M.: Analýza rizik vodárenských distribučních systémů, Sborník příspěvků X. mezinárodní vodohospodářské konference Voda Zlín, Zlínská vodárenská a.s. 2006, ISBN: [8] Zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. [9] Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů. [10] Zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. [11] Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů. [12] Zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

28 Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Tato prezentace pro výuku byla vytvořena s podporou ESF v rámci projektu: Inovace studia v oblasti bezpečnosti dopravy - SAFETEACH, číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/

29 Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Děkuji za pozornost.

30 Shrnutí kapitoly Krizové a havarijní plánování je v současné době nedílnou součástí činnosti téměř všech provozovatelů technické a dopravní infrastruktury státu. Se stále zvyšujícím se napětím v mezinárodní politice, hrozbám terorizmu a počtu přírodních pohrom, je jedním z primárních možností jak snížit a eliminovat rozsah a následky hmotných a jiných škod. Krizové a havarijní plánování však nelze provádět jen formálně pro splnění úkolu nebo dikce zákona. Aby bylo skutečně v mimořádných a krizových situacích účinné, musí vycházet z analýzy rizik přizpůsobených místním podmínkám. Požární bezpečnost tunelových staveb nelze podceňovat. Zejména zahraniční zkušenosti ukazují, že nedostatek vody k hašení požárů má za příčinu nejen vysoké hmotné škody, ale může zapříčinit i zbytečné ztráty na lidských životech.

Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Legislativní předpoklady provozování vodárenských systémů a zajištění dodávek vody pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VÝZNAM

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Názvosloví a definice odborných termínů doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VODÁRENSTVÍ Technický obor, který se zabývá jímáním,

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Vnitřní požární vodovody tunelových staveb doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. Požární vodovod se zřizuje s vnitřními rozvody a

Více

Praha, 16. května 2017

Praha, 16. května 2017 VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství www.fbi.vsb.cz 6. ročník konference BEZPEČNOST TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY PRAHY A VELKOMĚST ČR Praha, 16. května 2017 Šárka Kročová Proděkanka

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Zdroje vod pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. POVRCHOVÉ VODY Povrchové vody lze rozdělit na vody tekoucí a

Více

Zabezpečení obyvatelstva a subjektů kritické infrastruktury pitnou vodou za krizových situací v ČR

Zabezpečení obyvatelstva a subjektů kritické infrastruktury pitnou vodou za krizových situací v ČR Zabezpečení obyvatelstva a subjektů kritické infrastruktury pitnou vodou za krizových situací v ČR doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. 1), Ing. Bc. Milan Lindovský, MBA 2) 1) 2) Fakulta bezpečnostního inženýrství

Více

Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci

Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci 16. května 2017 Ing. Petr Mrkos Konference BEZPEČNOST TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY PRAHY A VELKOMĚST ČR Distribuce pitné vody úvodní informace Počet obyvatel

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Vodovodní přípojky pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. Napojování vodovodních přípojek pro tunelové stavby pozemních

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

Slabé a silné stránky vodovodů pro veřejnou potřebu v 21. století

Slabé a silné stránky vodovodů pro veřejnou potřebu v 21. století Slabé a silné stránky vodovodů pro veřejnou potřebu v 21. století doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. 1), Ing. Bc. Milan Lindovský, MBA 2) 1) Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická

Více

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o.

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Co je BCM? Mezi časté příčiny přerušení kontinuity činností patří technická selhání (energie, HW,

Více

Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho

Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho Typový plán pro řešení krizové situace Dlouhodobé sucho Jana Tejkalová Seminář Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření Praha, 30. 5. 2018 Obsah prezentace 1. Typové plány 2. Typový plán

Více

7. VODÁRENSKÉ SYSTÉMY A JEJICH RIZIKA PŘI

7. VODÁRENSKÉ SYSTÉMY A JEJICH RIZIKA PŘI 7. VODÁRENSKÉ SYSTÉMY A JEJICH RIZIKA PŘI NEÚPLNÝCH INFORMACÍCH Šárka Kročová Abstrakt: Znalost a možnost řízení technicko-provozních operací jakékoliv veřejné nebo jiné infrastruktury je předpokladem

Více

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Ing. Pavel DOBEŠ, Ph.D. a kol. pavel.dobes@vsb.cz Laboratoř výzkumu a managementu rizik VŠB-TU Ostrava, FBI Konference: Úmluva o zákazu chemických

Více

Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR seznámit účastníky konference s předběžnými výsledky analýzy rizik

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Zabezpečení obyvatelstva a subjektů kritické infrastruktury pitnou vodou za krizových situací v ČR 1

Zabezpečení obyvatelstva a subjektů kritické infrastruktury pitnou vodou za krizových situací v ČR 1 Zabezpečení obyvatelstva a subjektů kritické infrastruktury pitnou vodou za krizových situací v ČR 1 doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VŠB-TU Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství Lumírova 13, Ostrava

Více

Koncepce environmentální bezpečnosti

Koncepce environmentální bezpečnosti Koncepce environmentální bezpečnosti Důvody zpracování Bezpečnostní strategie ČR Koncepce ochrany obyvatelstva Usnesení vlády č. 165/2008 Požadavky ES Úkol z usnesení vlády připravit koncepci environmentální

Více

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták odd. KM RED MHMP 2 Technická infrastruktura systémy, které zabezpečují technickou obsluhu území.

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo 05.10.2017 Mojmír Pehal Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Extrémy počasí v posledních letech Povodně: Sucho: 1997 2000 2002 2003 2006

Více

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ Ing. Petra Najmanová pracoviště chemické služby, odbor IZS a výkonu služby, MV-GŘ HZS ČR Seminář Znečištění podzemních a povrchových vod riziko

Více

HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Předmět úpravy

HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Předmět úpravy Metodika zpracování krizových plánů podle 15 až 16 nařízení vlády č. 462/2000 Sb., k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon),

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..!

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI základní strategický dokument vztahuje se na krizové situace (katastrofy) analyzuje současnost a navrhuje opatření ke zlepšení ZDROJE

Více

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Úloha starosty obce s rozšířenou působností při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich

Více

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení C1 Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení Všechny níže uvedené právní předpisy je třeba vnímat ve znění pozdějších předpisů. 1. ÚSTAVNÍ POŘÁDEK ČESKÉ REPUBLIKY

Více

ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PROVOZOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VODOVODNÍCH SÍTÍ Šárka Kročová

ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PROVOZOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VODOVODNÍCH SÍTÍ Šárka Kročová ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PROVOZOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VODOVODNÍCH SÍTÍ Šárka Kročová Anotace Zajistit požární bezpečnost měst a obcí patří k základním úkolům samosprávných orgánů. V řadě případů je tento úkol u většiny

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

Systém prevence mimořádných událostí

Systém prevence mimořádných událostí Systém prevence mimořádných událostí plk. Ing. Jana Neškodná 29.-30.3.2011 Červený kohout 2011 Hluboká nad Vltavou Právní rámec Zákon č. 133/1985 S., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Výkon státního požárního dozoru (1) Státní požární dozor se vykonává a) kontrolou dodržování povinností stanovených předpisy o

Více

Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D.

Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D. --- Základy bezpečnostní politiky --- Základy bezpečnostní politiky --- Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D. Sjednocení terminologie 1) Nebezpečí 2) Ohrožení x hrozba 3) Riziko Nebezpečí Nebezpečí

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI

TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI TEORETICKÉ OTÁZKY STAV v konkrétních podmínkách umožňuje plnění stanovených funkcí a jejich rozvoj v zájmu člověka a společnosti párové termíny STAV NEBEZPEČÍ protikladný stav SYSTÉM společenský, přírodní,

Více

HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Předmět úpravy

HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Předmět úpravy Metodika zpracování plánů krizové připravenosti podle 17 až 18 nařízení vlády č. 462/2000 Sb., k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový

Více

Krizové stavy, činnost krizových štábů. Ing. Martin Řehák

Krizové stavy, činnost krizových štábů. Ing. Martin Řehák Krizové stavy, činnost krizových štábů Ing. Martin Řehák Krizová situace Krizová situace je nepředvídatelný nebo obtížně předvídatelný průběh skutečností po narušení rovnovážných přírodních, technologických

Více

HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN

HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN SPOLEČNOST: ČEZ LDS, S.R.O. PLATNOST OD: 1. 9. 2017 ÚČINNOST OD: 1. 9. 2017 VYPRACOVAL: Marek Beňatinský SCHVÁLIL: Vlastimil Russ, DiS strana 1/9 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1 Účel Účelem

Více

Krizové plánování v Moravskoslezském kraji ve vztahu k právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zpracovatelům plánů krizové připravenosti

Krizové plánování v Moravskoslezském kraji ve vztahu k právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zpracovatelům plánů krizové připravenosti Kratochvílová D. Plány krizové připravenosti jako součást krizového plánování v Moravskoslezském kraji 112 Odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva, Ročník

Více

Zásadní změny zákona o krizovém řízení

Zásadní změny zákona o krizovém řízení Zásadní změny zákona o krizovém řízení Obsah prezentace 1. Úvod do problematiky 2. Orgány krizového řízení 3. Další zásadní změny 4. Kritická infrastruktura 5. Systém určování prvků kritické infrastruktury

Více

Šárka KROČOVÁ 1 ZVÝŠENÍ POŽÁRNÍ BEZPEČNOSTI ZASTAVĚNÝCH ÚZEMÍ INCREASE IN FIRE SAFETY OF BUILT-UP AREA

Šárka KROČOVÁ 1 ZVÝŠENÍ POŽÁRNÍ BEZPEČNOSTI ZASTAVĚNÝCH ÚZEMÍ INCREASE IN FIRE SAFETY OF BUILT-UP AREA Šárka KROČOVÁ 1 ZVÝŠENÍ POŽÁRNÍ BEZPEČNOSTI ZASTAVĚNÝCH ÚZEMÍ Abstrakt INCREASE IN FIRE SAFETY OF BUILT-UP AREA Přípravu na potenciální požární nebezpečí zastavěných území je nutné zvažovat již při výstavbě

Více

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Havarijní plánování Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Ing. Vilém Sluka Odborné pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Praha Přednáška

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém v ČR. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém v ČR. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Integrovaný záchranný systém v ČR. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva 1 ÚVOD problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva a jeho bezpečnost, fungování společnosti - závislost

Více

Co je riziko? Řízení rizik v MHMP

Co je riziko? Řízení rizik v MHMP Co je riziko? Hrozba, že při zajišťování činností nastane určitá událost, jednání nebo stav s následnými nežádoucími dopady na plnění stanovených povinností, úkolů a schválených záměrů a cílů SPÚ. Je definováno

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT A ZNEUŽITÍ INFORMACÍ

BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT A ZNEUŽITÍ INFORMACÍ BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT A ZNEUŽITÍ INFORMACÍ Vilém Adamec, Věra Kosová Abstrakt: Praxe často přináší otázku, jak postupovat při ochraně informací v rámci bezpečnostního managementu. Často je tato otázka

Více

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravská Třebová, 7. června 2017 www.zdravamesta.cz/ls2017 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Analýza hrozeb klimatické změny v obcích pro

Více

Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí

Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a plánování Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí METODICKÁ POMŮCKA pro management

Více

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I BOZP 01/2012 VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK SMĚRNICE BOZP Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování

Více

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY A) Ochrana obyvatelstva a krizové řízení 1. Krizové řízení 1.1. Definice pojmu, základní právní předpisy 1.2. Možné členění krizových situací z hlediska jejich vzniku

Více

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech TA02020184 Zajištění jakosti pitné vody při zásobování obyvatelstva malých obcí z místních vodních zdrojů Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech JOSEF V. DATEL - ANNA HRABÁNKOVÁ

Více

ORGANIZACE JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY V ČR

ORGANIZACE JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY V ČR Druhy jednotek PO - 65 zákona o PO jednotka hasičského záchranného sboru kraje jednotka hasičského záchranného sboru podniku jednotka sboru dobrovolných hasičů obce jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku

Více

Strana 635 Věstník právních předpisů Částka 13 Jihomoravského kraje 16. NAŘÍZENÍ

Strana 635 Věstník právních předpisů Částka 13 Jihomoravského kraje 16. NAŘÍZENÍ Strana 635 Věstník právních předpisů Částka 13 16. NAŘÍZENÍ ze dne 4. 10. 2012, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení zdrojů vody k hašení požárů Rada vydává dle ust. 27 odst. 2 písm. b) bod 2. zákona

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005. Čl. 1. Čl. 2. Návrh obecně závazné vyhlášky obce:

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005. Čl. 1. Čl. 2. Návrh obecně závazné vyhlášky obce: Návrh obecně závazné vyhlášky obce: Požární řád obce OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005 Zastupitelstvo obce Skoronice se na svém zasedání dne 16.12.2005 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) zákona

Více

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Krizové řízení Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM, VÝZNAM A ÚKOLY doc. Ing. Josef Kellner, CSc. josef.kellner@unob.cz, telefon: 973 44 36 65 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Krizové řízení v České republice Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I B (POP I B)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I B (POP I B) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I B (POP I B) Platnost od.. 2006 2005 MINISERSVO VNIRA generální

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR

Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR Faculty of Safety Engineering Fakulta bezpečnostního inženýrství Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR Šárka Kročová Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Březen 2014 Systémové

Více

VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2012 o dispečerském řízení plynárenské soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení

VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2012 o dispečerském řízení plynárenské soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Strana 4553 345 VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2012 o dispečerském řízení plynárenské soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 98a odst. 1 písm. b) zákona

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Legislativní vymezení krizového řízení Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Předmět úpravy. Dispečerské řízení

Předmět úpravy. Dispečerské řízení VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2012 o dispečerském řízení plynárenské soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 98a odst. 1 písm. b) zákona č. 458/2000

Více

Prosinec 2006. Objednatel: Královéhradecký kraj

Prosinec 2006. Objednatel: Královéhradecký kraj GENEREL NOUZOVÉHO ZÁSOBOVÁNÍ PITNOU VODOU A ZÁSOBOVÁNÍ POŽÁRNÍ VODOU NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Prosinec 2006 Objednatel: Královéhradecký kraj Zpracování Generelu nouzového zásobování pitnou vodou

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. PO-3 790/GŘ-VZ-2003 Praha 28. listopadu 2003 S c h v a l u j e : Generální ředitel HZS ČR a náměstek ministra vnitra genmjr.

Více

Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS. Havlíčkův Brod

Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS. Havlíčkův Brod Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS Havlíčkův Brod 16. 3. 2016 Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030

Více

216/2011 Sb. VYHLÁŠKA

216/2011 Sb. VYHLÁŠKA 216/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. července 2011 o náležitostech manipulačních řádů a provozních řádů vodních děl Ministerstvo zemědělství stanoví podle 59 odst. 1 písm. a) zákona č. 254/2001 Sb., o vodách

Více

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1.

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1. TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 1. Plán krizové připravenosti je: 1) plánem krizových opatření obcí nebo právnických a podnikajících fyzických osob, kterým to uložil příslušný zpracovatel

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR OCHRANA OBYVATELSTVA A KRIZOVÉ ŘÍZENÍ P

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR OCHRANA OBYVATELSTVA A KRIZOVÉ ŘÍZENÍ P MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV- 27991-1/PO-2010 Kódové označení: OOB a KŘ - P Praha: 8. června 2010 Počet listů: 11 OCHRANA OBYVATELSTVA A KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

Více

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH BEZPEČNOST TÉMA Č. 20 BEZPEČNOST INFORMACÍ MOŽNOSTI VZNIKU INCIDENTŮ A JEJICH TYPY pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu

Více

Analýza rizik vodárenských systémů Risk analysis of waterworks systems

Analýza rizik vodárenských systémů Risk analysis of waterworks systems Analýza rizik vodárenských systémů Risk analysis of waterworks systems Šárka Kročová Abstrakt Negativní dopad mimořádných událostí vyvolaných přírodními nebo antropogenními vlivy na veřejnou a soukromou

Více

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Ing. Pavel Marták Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření 30. května 2018 Strategické dokumenty řešící sucho Strategie přizpůsobení

Více

Část A. Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku

Část A. Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku Příloha č. 1a k č. j. FM-24-3/2014 Počet listů: 9 OBECNÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU PLNĚNÍ Část A Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Elektronický vzdělávací a informační systém Hasičského záchranného

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 19. dubna 2017 o plánování obrany státu

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 19. dubna 2017 o plánování obrany státu Strana 1370 Sbírka zákonů č. 139 / 2017 139 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 19. dubna 2017 o plánování obrany státu Vláda nařizuje k provedení zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, ve znění

Více

HOSPODÁŘSKÁ SFÉRA A HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY

HOSPODÁŘSKÁ SFÉRA A HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY 20. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta bezpečnostného inžinierstva ŽU, Žilina, 20. - 21. máj 2015 HOSPODÁŘSKÁ SFÉRA A HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO

Více

Bezpečnost silniční dopravy a ochrana majetku v tunelu na pozemní komunikaci

Bezpečnost silniční dopravy a ochrana majetku v tunelu na pozemní komunikaci Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Bezpečnost silniční dopravy a ochrana majetku v tunelu na pozemní komunikaci Úvod Důraz na bezpečnost a ekologii V hornatém terénu preferování systému tunel most

Více

NAŘÍZENÍ Ústeckého kraje. č. 8/2011

NAŘÍZENÍ Ústeckého kraje. č. 8/2011 NAŘÍZENÍ Ústeckého kraje č. 8/2011 ze dne 20.července 2011, kterým se vydává Požární poplachový plán Ústeckého kraje Rada Ústeckého kraje vydává v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č.

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1lbsarea4qts)

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1lbsarea4qts) PLATNÉ ZNĚNÍ DOTČENÝCH USTANOVENÍ VYHLÁŠKY O DISPEČERSKÉM ŘÍZENÍ PLYNÁRENSKÉ SOUSTAVY A O PŘEDÁVÁNÍ ÚDAJŮ PRO DISPEČERSKÉ ŘÍZENÍ S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ V. Vyhláška o dispečerském řízení

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Takticko-strategické řízení B (TSŘ B)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Takticko-strategické řízení B (TSŘ B) MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR UČEBNÍ OSNOVY Takticko-strategické řízení B (TSŘ B) Platnost od 1. ledna 2006 2005 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského

Více

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany OBSAH Pojmy používané v procesu řízení rizik v MO Systém řízení rizik Proces řízení rizik Dokumenty systému řízení rizik Pojmy používané v procesu řízení rizik

Více

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností kpt. Ing. Jan Pecl MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR 3/2011 1 Některé

Více

HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY

HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY Hospodářská opatření pro krizové stavy systém k podpoře řešení krizových situací - umožňuje správním úřadům zajištění a využití věcných zdrojů pro řešení krizových

Více

Úloha vedoucího organizace při řešení mimořádných událostí a krizových situací

Úloha vedoucího organizace při řešení mimořádných událostí a krizových situací Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a plánování Úloha vedoucího organizace při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro management právnických

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

Krizové řízení v obci Písty

Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení je nedílnou součástí řízení státu, organizace čí jiné instituce, které mají zájem na svém rozvoji. Jeho cílem je předcházet vzniku možných kritických situací,

Více

., Vzdělávání v oblasti ochrany obyvatel (zaměstnanců) u právnických a podnikajících fyzických osob

., Vzdělávání v oblasti ochrany obyvatel (zaměstnanců) u právnických a podnikajících fyzických osob Kratochvílová D., Kratochvílová D., Kukuczková S., Vzdělávání v oblasti ochrany obyvatel (zaměstnanců) u právnických a podnikajících fyzických osob - sborník přednášek z mezinárodní konference Ochrana

Více

Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO

Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKB SKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA BEZPEČNOSTN NOSTNÍHO INŽENÝRTSV ENÝRTSVÍ Katedry a pracoviště od 7./2011 Katedra bezpečnostních služeb

Více

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA 30.5.2018 STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA ZVLÁDÁNÍ SUCHA A NEDOSTATKU VODY NOVELA VODNÍHO ZÁKONA Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),

Více

Zjednodušený návod na vypracování cvičení pro jednotky sboru dobrovolných hasičů

Zjednodušený návod na vypracování cvičení pro jednotky sboru dobrovolných hasičů Zjednodušený návod na vypracování cvičení pro jednotky sboru dobrovolných hasičů Vypracoval mjr. Ing. Martin Řehák I. Druhy cvičení Dle platné legislativy (rok 2010) rozlišujeme tyto druhy cvičení: Prověřovací

Více

Trendy při zásobování pitnou vodou

Trendy při zásobování pitnou vodou Trendy při zásobování pitnou vodou Bezpečnost technické infrastruktury Prahy a velkoměst ČR 16.5.2017 Ing. Petr Žejdlík, MBA předseda představenstva PVS a.s. Základní informace o distribuci pitné vody

Více

OCHRANA OBYVATELSTVA. Jánské Koupele 20.5.2011. Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje

OCHRANA OBYVATELSTVA. Jánské Koupele 20.5.2011. Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje OCHRANA OBYVATELSTVA Jánské Koupele 20.5.2011 Plk. Ing. Václav Hrubý HZS Olomouckého kraje Zákon č.239/2000 Sb., o IZS, zákon č.133/1985 Sb., o PO a problematika ochrany obyvatelstva Zákon o IZS: Stanoví

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II B (POP II B)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II B (POP II B) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II B (POP II B) Platnost od.. 006 005 MINISERSVO VNIRA generální

Více

Ing. Julie Nováková PVS a.s. Žatecká 110/2, Praha 1 Ing. Josef Drbohlav Sweco Hydroprojekt a.s. Táborská 31, Praha 4

Ing. Julie Nováková PVS a.s. Žatecká 110/2, Praha 1 Ing. Josef Drbohlav Sweco Hydroprojekt a.s. Táborská 31, Praha 4 Ing. Julie Nováková PVS a.s. Žatecká 110/2, Praha 1 Ing. Josef Drbohlav Sweco Hydroprojekt a.s. Táborská 31, Praha 4 Rozsah prací: standardní aktualizace PRVKU hl.m.prahy o plánovanou výstavbu ve Střednědobém

Více

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015 PRAŽSKÉ BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ Praha 15. června 2015 Ing. Pavel ŠVAGR, CSc. předseda Správa státních hmotných rezerv Obsah 1. Bezpečnostní systém ČR

Více

Krizové řízení. Seminář

Krizové řízení. Seminář Krizové řízení Seminář 1 Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních hmotných rezerv zřízena zákonem č. 2/1969 Sb., o

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

Zkušenosti provozovatelů vodovodů a kanalizací s projevy sucha v roce 2015

Zkušenosti provozovatelů vodovodů a kanalizací s projevy sucha v roce 2015 Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s. Novotného lávka 5 110 00 Praha 1 Telefon: 221 082 207, 221 082 346 Fax: 221 082 646 sovak@sovak.cz, www.sovak.cz Zkušenosti provozovatelů vodovodů a kanalizací

Více