Podlahové vytápění. Tepelná pohoda

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podlahové vytápění. Tepelná pohoda"

Transkript

1 Podlahové vytápění Tepelná pohoda Obecné povědomí, a často (bohužel) nejenom laické veřejnosti, je takové, že tepelná pohoda ve vytápěném prostoru je dána pouze teplotou vzduchu. To je ovšem velký omyl, protože ve skutečnosti se na pohodě podílí několik dalších faktorů, z nichž nejdůležitější jsou: přítomnost těles o teplotě vyšší než je teplota vzduchu, pohyb vzduchu, relativní vlhkost vzduchu, oblečení a fyzická aktivita osob ve vytápěném prostoru. Obrázek 1: Základní faktory tepelné pohody Pokud proudění vzduchu bude mít nižší rychlost než 0,2 m/s a relativní vlhkost vzduchu se bude pohybovat v běžných mezích od 25 do 70 %, můžeme je z úvah o tepelné pohodě pominout a výraz tepelná pohoda ve vytápěném prostoru se zredukuje na 2 hlavní faktory a to teplota vzduchu a povrchová teplota stavebních konstrukcí a předmětů. Výsledná teplota Pro společné působení teploty vzduchu a povrchové teploty se používá výraz výsledná teplota t k, což je jeden z nejdůležitějších a rozhodujících parametrů pro výpočet (zatím jen) sálavého vytápění. V blízké budoucnosti se zcela určitě budou topenářské normy v tomto smyslu revidovat. Pro výslednou teplotu platí vztah: t v + t p t k = nebo po úpravě t k = 0,5 t v + 0,5t p 2 Ten udává, že na výsledné teplotě, vnímané osobami ve vytápěném prostoru, má polovinou vliv teplota vzduchu t V a druhou polovinou průměrná povrchová teplota t P stavebních konstrukcí, které ohraničují vytápěný prostor a pevných těles zde se nacházejících.

2 Obrázek 2: Diagram tepelné pohody jako působení střední povrchové teploty v kombinaci s teplotou vzduchu O tom, že jenom teplota vzduchu je nedostačující fyzikální veličinou pro určení teplotní pohody svědčí dva, i když kvůli názornosti jen hypotetické, příklady. Jako první lze uvést případ, kdy po příjezdu na chalupu zpočátku, i přes intenzivní topení, osoby stále pociťují chlad, jenž "čiší z každého koutu" do té doby, než se dostatečně prohřejí stavební konstrukce. Opačným případem, známým především z dob bývalého "dostatku" levné energie, bylo větrání pootevřenými okny v bytech panelové výstavby pro dosažení teplotní pohody při přetápění bytů. Společným důvodem uvedených pocitů je povrchová teplota stavebních konstrukcí, ohraničujících vytápěný prostor, v prvním případě je totiž nižší a v druhém vyšší než teplota vzduchu. Obrázek 3: Příklady vysvětlujicí spolupůsobení teploty vzduchu a teploty povrchových konstrukcí na výslednou - pociťovanou teplotu Vidíme, že v případě eskymáckého iglů (což je obdobný případ jako dříve zmíněná chalupa) i když teplota vzduchu je 20 o C, vlivem nízké teploty stěn je výsledná teplota pouze 10 o C. Naopak v druhém případě, i přes nízkou teplotu vzduchu 10 o C, v důsledku větrání otevřeným oknem, je, díky vyšší teplotě stěn 30 o C, výsledná teplota 20 o C dostatečná. Tento případ samozřejmě platí jen při krátkém větrání, kdy stěny nestačí vychladnout. Současně zdůvodňuje, proč se má větrat krátce a intenzivně. Vysvětlení fenoménu, proč je nám v prostoru s teplejšími předměty příjemně, spočívá v přenosu a přeměně energie na teplo sáláním. Jakákoliv tělesa o vyšší teplotě totiž vyzářují (sálají) energii, která se teprve po dopadu na chladnější tělesa v prostoru (osoby, předměty) mění na teplo.

3 Názorným příkladem je zkušenost ze zimního opalování na horách, kde i za teplot vzduchu okolo 0 o C je lidem pod zářícím sluncem teplo. Obrázek 4: Tepelná pohoda v zimě na horách díky slunečnímu záření Naprosto stejný princip se využívá u sálavého sytému vytápění, ať již stropního, stěnového či podlahového. Existují proto dnes vedle seba dva systémy vytápění. Teplovzdušný (kam ale principiálně patří i klasické ústřední topení) a sálavý. Podle toho, která ze složek určujících výslednou teplotu převažuje, mluvíme potom buď o teplovzdušném nebo sálavém vytápění. U teplovzdušného vytápění se uvnitř vytápěného prostoru ohřívá vzduch různými způsoby, jako například teplovzdušnými agregáty, teplovodními radiátory, konvektory a podobně. Tento vzduch se vždy ohřívá na podstatně vyšší teplotu než je teplota stavebních konstrukcí (stěn). Proto je u teplovzdušného vytápění rozhodující veličinou teplota vzduchu. U sálavého vytápění je primární veličinou naopak sálání, jehož intenzita odpovídá střední povrchové teplotě sálavých těles (podlahové vytápění, panelová otopná tělesa, zářiče) a vnitřní teplota vzduchu (jako druhotná "odvozená" veličina) je vždy z principu nižší než požadovaná výsledná teplota. V anglosaském regionu se pro zjednodušení definuje výsledná teplota jako součet teploty vzduchu a teploty sálání a platí rovnice: t k = t V + t sál, přičemž teplota sálání t sál závisí na intenzitě sálání otopného tělesa. Naskýtá se otázka proč používat sálavé vytápění. Důvody jsou dva: energeticko-ekonomická výhodnost nízkých provozních nákladů a příznivé hygienicko-fyziologické působení na osoby. Energetické aspekty sálavého systému Tepelné ztráty vytápěného objektu a tím i spotřeba otopné energie přímo úměrně stoupají s teplotou vzduchu uvnitř. A to platí jak pro ztráty prostupem tepla stěnami tak i pro ztráty větráním. Je tedy zcela evidentní, že provozování sálavého vytápění, díky jeho principiálnímu snížení vnitřní teploty, musí přinést úsporu provozních energetických nákladů protože je prokázané, že snížení otopné teploty ve vytápěném prostoru o 1 o C znamená redukci nákladů o asi 7%. Proto je vhodné zvolit pro vytápění rodinných domů a bytů podlahové vytápění, které splňuje všechny požadavky na úsporné a komfortní vytápění s vynikající teplotní pohodou. Podlaha se v tomto případě použije jako velkoplošné nízkoteplotní sálavé otopné těleso.

4 Fyziologické působení podlahového vytápění Naopak, u sálavého podlahového vytápění se teplota podlahy pohybuje okolo 20 o C, ve výši hlavy dosahuje nižší hodnoty cca 18 o C, což je z fiziologického hlediska příjemnější a hygienického hlediska zdravější. Kdo jednou okusil jak příjemné je mít nohy "v teple" na podlaze, ať již v koupelně, kuchyni nebo v obývacím pokoji, již nikdy by neměnil podlahové vytápění za systém s radiátory, konvektory a podobně. Obrázek 5: Naměřený průběh teplot vzduchu v sálavě a klasicky vytápěné místnosti Z obrázku je zřejmé, že teplota vzduchu a podlahy je u klasického vytápění nepříjemně nízká a aby byl tento jev eliminován, je nutné vytápět u tohoto systému buď s vyšší, tedy nehospodárnou teplotu anebo strpět teplotní diskomfort, kdy se nohy nacházejí ve studenu, hlava v teplejším prostředí. Při obvykle požadované vnitřní teplotě 18 o C, naměříme teplotu na podlaze okolo 15 o C, kdežto ve výši hlavy ve 2 m činí 21 o C a dále stoupá, až pod stropem (cca 3 m) 23 o C. Regulace prostorové teploty Jakýkoliv otopný systém ale nebude pracovat k plné spokojenosti a úsporně, pokud nebude doplněn odpovídající regulací a ovládáním. Tyto předpoklady platí ve více než plné míře i pro sálavý systém. Zde, kvůli specifiku a principu působení vzniku a přenosu tepla v sálavě vytápěném prostoru, je nutné použít snímač, který dokáže reagovat především na sálavou složku, neboť ta je v tomto případě primární regulovanou veličinou. V žádném případě proto nemůže pro regulování vnitřní teploty u podlahového vytápění vyhovět běžný, tzv. prostorový termostat od elektrických akumulačních kamen a podobných výrobků. Tyto termostaty totiž reagují pouze na teplotu vzduchu a jak jsme již vysvětlili, v sálavě vytápěném prostoru je z pricipu snížená teplota vzduchu oproti výsledné o několik stupňů a při použití teplovzdušného termostatu proto nutně dochází teplotnímu diskomfortu v důsledku střídání nedotápění a přetápění místnosti s kolísáním teploty až o několik stupňů. Stejně tak nemohou vyhovět snímače teploty instalované přímo v podlaze i když takové někteří výrobci nabízejí. Ty potom reagují stejně špatně, jako kdybychom u klasického vytápění s radiátory, umístili snímače teploty přímo na otopné těleso. Je evidentní, že takový způsob regulace prostorové teploty nemůže nikdy správně fungovat. Druhy podlahového vytápění Praktické provedení podlahového sálavého vytápění lze rozdělit z provozního hlediska na dva druhy. Akumulační a přímo působící. Jako akumulační je zpravidla výrobci a montážní firmy nabízejí jako odporové vodiče, protékané elektrickým proudem (většinou za snížený tarif), které během noci ohřejí betonovou podkladní vrstvu podlahy.

5 Velkou výhodou akumulačního provedení je relativně snadná montáž v novostavbách a relativně nízké investiční náklady (srovnatelné s výdaji za pořízení elektrických akumuačních kamen do každé místnosti). Vzhledem k principu akumulace tepla do podlahy je tento způsob je ale vhodný především do objektů občanské výstavby, kde se běžný provoz odehrává v dopoledních hodinách a končí odpoledne (jesle, školy, úřady). Podlaha totiž vydává teplo samovolně, navíc nejvíce v okamžiku po ukončení "nabíjení" a poté již jen s klesající tendencí, přičemž pro běžný rodinný provoz, kdy rodina dílem odejde do školy a dílem zaměstnání, je tomu zapotřebí většinou právě naopak, tedy mít teplo až když se obyvatelé vrátí a v domě pobývají. Další nevýhodou je skutečnost, že tento systém prakticky nelze regulovat, kromě vypnutí či zapnutí, a není nic nepříjemnějšího, než když se podlaha "nabije" teplem a přestože se venku oteplilo a navíc slunce svítí dovnitř okny a samo ohřívá stavební konstrukce i vzduch, podlaha sálá a sálá... O tom, že je to navíc velmi neekonomické se netřeba dále šířit. Protože výše uvedené nectnosti podlahového akumulačního vytápění jsou již delší dobu známé, přišli někteří výrobci s řešením pomocí elektrotepelných rohoží, které se pokládají pod koberce, případně, některé i pod dlažbu. ovšem vždy tepelně izolovaně proti podkladním vrstvám podlahy. U těchto provedení již lze s určitým omezením regulovat vnitřní teplotu v jednotlivých místnostech, pokud výrobce dodává odpovídající snímač výsledné teploty s regulátorem. Velkou nevýhodu je provoz na elektřinu za denní tarif, což je velmi nákladné o čemž se přesvědčilo mnoho rodin, které podlehly státní reklamní kampani na počátku 90. let na zavádění elektrických přímotopů. Závěr Jako nejvhodnější a nejvýhodnější se jeví teplovodní podlahové vytápění ve spojení s plynovým kotlem nebo, ještě lepší, s akumulací tepla do tepelně izolované nádrže(í) s elektrickým ohřevem vody. V obou případech směšovací ventil pouští do vícevrstvých hadic zalitých v povrchové, tepelně izolované, podlahové vrstvě betonu vodu o proměnlivé teplotě, podle pokynů regulátoru prostorové teploty na který jsou napojeny zpravidla tři snímače. Venkovní teploty vzduchu, vnitřní výsledné teploty a teploty vody vstupující do hadic z rozdělovače u kotle nebo nádrže. Tak lze mít zcela komfortně a bezobslužně tepelnou pohodu v sálavě vytápěném objektu bez ohledu na venkovní teplotu, s prostorovými teplotami separátně nastavitelnými pro každou místnost, za nízkých provozních nákladů a v neposlední řadě i s možností doplnění systému (i pozdějšího) o tepelné čerpadlo se všemi z toho vyplývajícími výhodami, především při použití elektřiny jako hlavního zdroje energie pro vytápění. Literatura [1] Kämpf, A. : Energetische und physiologische Untersuchungen bei der Verwendung von Gasinfrarotstrahler im Vergleich zu konkurrierenden Heizsystemen für die Beheizung großer Räume. Dissertation RUB Bochum (1994) [2] Glück,Berd. : Strahlungsheizung Theorie und Praxis. (1982) [3] Janásek, P. : Hygienicko-fyziologické aspekty sálavého vytápění. Seminář krajských hygieniků Ústí n.l. (1995)

6 [4] Windisch,Klaus. : Wärmephysiologie (1982) [4] Kämpf, A, Janásek, P. : Hospodárné použití infrazářičů v průmyslových objektech. Sborník EEBW Praha (1996) [4] Skunca, I., van Beveren, W. : Über die Ermittlung der Temperaturverteilung bei zwei verschiedenen Heizsystemen in einer Lagerhalle der Firma SEMAG AG. Abschlußbericht Nr des Gaswärme-Institutes Essen. [5] Janásek, P. : Projektování a instalace sálavého vytápění. Konference GAS (2000). Janásek, P., březen 2004

Technické podmínky instalace plynových zářičů

Technické podmínky instalace plynových zářičů Technické podmínky instalace plynových zářičů Petr Janásek - INFRATERM Úvod Instalaci a provoz otopného zařízení lze posuzovat s ohledem na interakci s osobami, předměty a prostředím. Z těchto základních

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění prostorů Základní pojmy Energonositel UHLÍ, PLYN, ELEKTŘINA, SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ hmota nebo jev, které mohou být použity k výrobě mechanické

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění místností 67 Princip Zajištění tepelného komfortu pro uživatele při minimálních provozních nákladech Tepelná ztráta při dané teplotě

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 8 8 Copyright U k á z k

Více

Poznámky k projekci a instalaci otopných zařízení pro velké prostory s plynovými infrazářiči

Poznámky k projekci a instalaci otopných zařízení pro velké prostory s plynovými infrazářiči Poznámky k projekci a instalaci otopných zařízení pro velké prostory s plynovými infrazářiči Úvod Již více než padesát let se pro vytápění velkých objektů průmyslové i komunální sféry používá sálavý otopný

Více

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění Anhydritový potěr s podlahovým topením Elektrické nízkoteplotní vytápění ANHYLEVEL a se řadí mezi nejefektivnější podlahové topné systémy současnosti. Využití nanotechnologie karbonu pro elektrické topné

Více

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Zehnder vše pro komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima Vytápění, chlazení,

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty Nemocnice Hustopeče D1.01.05-001 Technická zpráva Úprava 1.NP budovy D na ambulance DSP+DPS Vytápění Výchozí podklady a stavební program. TECHNICKÁ ZPRÁVA Podkladem pro vypracování PD vytápění byly stavební

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Tepelná stabilita místnosti v zimním období Tepelná stabilita místnosti v letním období Tepelná stabilita charakterizuje teplotní vlastnosti prostoru, tvořeného stavebními

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka 002136248654 Investor : Montážní firma: ENVIRA Group s.r.o. Petr Gajdoš E-mail :

Více

PASIVNÍ DOMY ve Vracově

PASIVNÍ DOMY ve Vracově PASIVNÍ DOMY ve Vracově Moderní rodinné domy poskytnou kvalitní bydlení v komfortních dispozicích 5+kk s vlastní zahradou, takže vyhoví malým i velkým rodinám s různými nároky. - velmi nízké provozní náklady

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍČECHY DOLNÍ BAVORSKO Vytápěnía využitíobnovitelných zdrojůenergie se zaměřením na nízkoenergetickou a pasivní výstavbu OTOPNÁ SOUSTAVA Investice do Vaší budoucnosti Projekt

Více

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Průkaz energetické náročnosti budovy má umožnit majiteli a uživateli jednoduché a jasné porovnání kvality budov z pohledu spotřeb energií Ověřovací nástroj kvality zpracování

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ.

5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ. 5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ. TEPELNĚ-VLHKOSTNÍ MIKROKLIMA BUDOVY JE V PRVNÍ ŘADĚ URČENO VNĚJŠÍM KLIMATEM.

Více

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla levné teplo z přírody Tepelná čerpadla 1 Tepelná čerpadla Levné, čisté a bezstarostné teplo pro rodinné domy i průmyslové objekty. Přinášíme vám kompletní řešení vytápění. Tepelné čerpadlo

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka 002136247893 Investor : Hrstka Rd Podsedice Tel: Email: Montážní firma: Tomáš Mach

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka č. 00201518039 Montážní partner : E-mail: Tel.: Zadavatel: Jaroslav Škeřík Rabštejnská

Více

OPTIMALIZACE SPOTŘEBY TEPLA REGULACÍ

OPTIMALIZACE SPOTŘEBY TEPLA REGULACÍ V současnosti používané typy regulace lze nahradit kombinovanou automatickou regulací auto adaptivní inteligentní řízení spotřeby tepla s prediktivní funkcí. Stávající regulace: Ekvitermní regulace - kvalitativní

Více

PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA

PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA SYSTÉM OPTIHEAT OPTIHeat je ucelený systém teplovodního vytápění

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov 125ESB Energetické systémy budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. prof.karel Kabele 1 ESB1 - Harmonogram 1 Vytápění budov. Navrhování teplovodních

Více

tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda)

tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda) tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 0014000264 Montážní partner: E-mail: Tel.: Investor: Jiří Seifert Ranná E-mail: seifert24@seznam.cz tel.: 603263820 Vytvořil:

Více

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky V současnosti se u řady stávajících bytových objektů provádí zvyšování tepelných odporů obvodového pláště, neboli zateplování

Více

Chytrý termostat. Vlastnosti, funkce, výhody

Chytrý termostat. Vlastnosti, funkce, výhody Chytrý termostat Vlastnosti, funkce, výhody siemens.com/buildingtechnologies Chytrý termostat Siemens Termostat, který je jiný. Vyroben pro profesionální trh, pomáhá vytvářet perfektní místa. Co odlišuje

Více

Katalog schémat regulátoru IR 12 KRB

Katalog schémat regulátoru IR 12 KRB Katalog schémat regulátoru IR 12 KRB typová schémata zapojení systémů s teplovodním krbem či kotlem na tuhá paliva Regulus spol. s r.o. Do Koutů 1897/3, 143 00 Praha 4 Tel.: 241 764 506, Fax: 241 763 976

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE Obor: Ročník: Zpracoval: Elektrikář - silnoproud Třetí Bc. Miroslav Navrátil PROJEKT ŘEMESLO

Více

Infračervené vytápění Schwank Principy a fungování

Infračervené vytápění Schwank Principy a fungování Infračervené vytápění Schwank Principy a fungování Slunce: nejpřirozenější vytápění na světě Infračervené teplo pro maximální pohodlí Princip našeho vytápění jsme odpozorovali z přírody. Tepelné paprsky

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Nabídka č. 25032037 Zadavatel: VODAPLYNTOPENÍ HOLICE s.r.o. Jiří Kamenický Email: votopholice@seznam.cz

Více

Nestacionární šíření tepla. Pokles dotykové teploty podlah

Nestacionární šíření tepla. Pokles dotykové teploty podlah Nestacionární šíření tepla Pokles dotykové teploty podlah Pokles dotykové teploty θ 10 termoregulační proces: výměna tepla Pokles dotykové teploty Požadavek ČSN 730540-2: θ 10 θ 10,N v závislosti na druhu

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

ZDIVO POROTHERM- STAVBA RD

ZDIVO POROTHERM- STAVBA RD ZDIVO MEDMAX Stavba systémem MEDMAX. Tepelný odpor při tloušťce zdi 35 cm je R=7,0 což je velice dobré. Výhoda je izolace z vnitřní strany 5 cm Izopor. Nedochází k úniku tepla do zdiva s možností i úniku

Více

Energetická rozvaha. bytových domů. HANA LONDINOVÁ energetický auditor. Zpracovatel:

Energetická rozvaha. bytových domů. HANA LONDINOVÁ energetický auditor. Zpracovatel: bytových domů Zpracovatel: HANA LONDINOVÁ energetický auditor leden 2010 Obsah Obsah... 2 1 Úvod... 3 1.1 Cíl energetické rozvahy... 3 1.2 Datum vyhotovení rozvahy... 3 1.3 Zpracovatel rozvahy... 3 2 Popsání

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Nabídka č. 010420143 Investor: fa: Marek Poljak RD Bratřínov Email: M.Poljak@seznam.cz Tel.:

Více

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D.

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Průběh zkoušky, literatura Tepelně

Více

Hřejivé teplo domova INF RAHEATING. Infratopení infračervený topný systém. Katalog produktů firmy F+Š MARK

Hřejivé teplo domova INF RAHEATING. Infratopení infračervený topný systém. Katalog produktů firmy F+Š MARK INF RAHEATING Infratopení infračervený topný systém Katalog produktů firmy F+Š MARK O nás: Firma F+Š MARK s.r.o. vznikla v roce 1994. Zabývá se výrobou potravinových doplňků a obchodní činností. V roce

Více

Otázky a odpovědi Technibel řada iseries

Otázky a odpovědi Technibel řada iseries Otázky a odpovědi Technibel řada iseries Co je iseries? iseries je plně DC invertorové tepelné čerpadlo určené pro vytápění, chlazení a výrobu teplé užitkové vody. To se hodí perfektně jak pro bydlení

Více

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov 1. Klimatické poměry a prvky (přehled prvků a jejich význam z hlediska návrhu a provozu otopných systémů) a. Tepelná

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1203_základní_pojmy_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n

EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n Rodinný dům ZERO1 Počet místností 3 + kk Zastavěná plocha 79,30 m 2 Obytná plocha 67,09 m 2 Energetická třída B Obvodové stěny akrylátová

Více

PROGRAM ELEKTRICKÉHO VYTÁPĚNÍ Q-TERMO. termo. vnitřní elektrické vytápění Q-TERMO

PROGRAM ELEKTRICKÉHO VYTÁPĚNÍ Q-TERMO. termo. vnitřní elektrické vytápění Q-TERMO PROGRAM ELEKTRICKÉHO VYTÁPĚNÍ Q-TERMO termo vnitřní elektrické vytápění Q-TERMO PROGRAM VNITŘNÍHO ELEKTRICKÉHO PODLAHOVÉHO VYTÁPĚNÍ Q-TERMO Elektrické podlahové vytápění je velmi efektivní, moderní a úsporný

Více

Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj

Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO TEPELNÁ ČERPADLA ekonomika provozu a dimenzování Jiří Čaloun, DiS Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím

Více

Stavba prošla v roce 2005 stavebními úpravami, součástí kterých byla také rekonstrukce systému vytápění. Objekt je obýván čtyřčlennou rodinou.

Stavba prošla v roce 2005 stavebními úpravami, součástí kterých byla také rekonstrukce systému vytápění. Objekt je obýván čtyřčlennou rodinou. Rodinný dům ve Zlíně Popis objektu: Jedná se o zděný cihelný dům, ve kterém jsou dvě samostatné bytové jednotky - tzv. Baťovský půldomek" - situovaný do historické zástavby ve Zlíně - část Letná. Stavba

Více

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM)

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) INDOOR CLIMATE SOLUTIONS RÁDIOVÁ REGULACE S DEM FUNKCÍ Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) Úcinný a pritom jednoduchý zpusob

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1205_soustavy_vytápění_2_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw)

s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw) Tepelné čerpadlo VZDUCH - VODA s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw) kompaktní tepelné čerpadlo s doplňkovým elektroohřevem ARIANEXT COMPACT 8 kw ARIANEXT PLUS

Více

CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ

CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ Proč budujeme pasivní dům? 1. Hlavním důvodem je ověření možností dosažení úrovně tzv. téměř nulových budov podle evropské směrnice EPBD II. Co je téměř nulový

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Nabídka č. 4042044 Investor: pan Zdeněk Weber RD Malá Hraštice email: WeberZ@pvs..cz GSM:

Více

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Zehnder vše pro komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima Vytápění, chlazení,

Více

MgA. Tomáš Kubec tel. (+420) 604 753 677 kamenná prodejna: 143 00 Praha 4 - Modřany Borová 1532/8

MgA. Tomáš Kubec tel. (+420) 604 753 677 kamenná prodejna: 143 00 Praha 4 - Modřany Borová 1532/8 MgA. Tomáš Kubec tel. (+420) 604 753 677 kamenná prodejna: Borová 1532/8 Gloriet-Infratopení 143 00 Praha 4 - Modřany Borová 1532/8 143 00 Praha 4 - Modřany, www.gloriet-infratopeni.cz Co je UFO Infrared

Více

ORIENTAČNÍ SCHÉMATA ZAPOJENÍ RŮZNÝCH ZDROJŮ TEPLA NA TEPLOVZDUŠNÉ JEDNOTKY ATREA DUPLEX RB, RC, RK, RDH

ORIENTAČNÍ SCHÉMATA ZAPOJENÍ RŮZNÝCH ZDROJŮ TEPLA NA TEPLOVZDUŠNÉ JEDNOTKY ATREA DUPLEX RB, RC, RK, RDH UT ORIENTAČNÍ SCHÉMATA ZAPOJENÍ RŮZNÝCH ZDROJŮ TEPLA NA TEPLOVZDUŠNÉ JEDNOTKY ATREA DUPLEX RB, RC, RK, RDH aktualizace 1.3.2007 ORIENTAČNÍ SCHÉMATA ZAPOJENÍ RŮZNÝCH ZDROJŮ TEPLA NA JEDNOTKU ATREA - DUPLEX

Více

F.1.4 TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB

F.1.4 TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB F.1.4 TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB F.1.4.a.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA F.1.4.a.2 VÝKRESY ÚSTŘEDNÍHO VYTÁPĚNÍ ÚT 1 1. P.P. - ústřední vytápění ÚT 2 1. N.P. - ústřední vytápění ÚT 3 2.N.P. - ústřední vytápění ÚT 4 3.N.P.

Více

VAŠE ÚSPORY PRACUJE PRO

VAŠE ÚSPORY PRACUJE PRO ? VHODNÝ PRO NOVOSTAVBU I REKONSTRUKCI NÍZKÁ KONSTRUKČNÍ VÝŠKA DO MM INOVATIVNÍ ŠVÉDSKÁ TECHNOLOGIE VYŠŠÍ COP PRO TEPELNÁ ČERPADLA ŽIVOTNOST POTRUBÍ 80 LET EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK RYCHLÁ REAKCE SYSTÉMU

Více

DOJDETE K VELICE ZAJÍMAVÝM EKONOMICKÝM VÝSLEDKŮM!!!

DOJDETE K VELICE ZAJÍMAVÝM EKONOMICKÝM VÝSLEDKŮM!!! SOLÁRNÍ VAKUOVÉ SYSTÉMY, KTERÉ USPOŘÍ AŽ 70% PROVOZNÍCH NÁKLADŮ JE MOŽNÉ OD NAŠÍ FIRMY ZAPŮJČENÍ TRUBICE A PROVĚŘIT SI TAK ÚČINNOST SYSTÉMU V ZIMNÍCH MĚSÍCÍCH Ceny jednotlivý setů jsou na našich www.pejchal.cz

Více

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Volně dostupné zdroje tepla sluneční energie základ v podstatě veškerého přírodního

Více

TZB - Vytápění. Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze

TZB - Vytápění. Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze TZB - Vytápění Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze Volba paliva pro vytápění Zemní plyn nejrozšířenější palivo v ČR relativně čistý zdroj tepelné energie

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov

VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov Strana 738 Sbírka zákonů č. 78 / 2013 78 VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 14 odst. 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií,

Více

Regulační technika. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace

Regulační technika. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Regulační technika Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Regulace Vaillant Tepelný komfort šitý na míru Inteligentní topný systém ví, kdy

Více

PR Č LÁ NKY Pomá há me Vá m, vybrát si

PR Č LÁ NKY Pomá há me Vá m, vybrát si PR Č LÁ NKY Pomá há me Vá m, vybrát si PODLAHOVÉ TOPENÍ SPRÁVNÝ SYSTÉM PODLAHOVÉHO VYTÁPĚNÍ MUSÍ DODRŽET NĚKOLIK PRAVIDEL Vybrali jste si do své novostavby či rekonstrukce podlahové vytápění a nevíte,

Více

VY_32_INOVACE 42. Ročník : domácnosti

VY_32_INOVACE 42. Ročník : domácnosti VY_32_INOVACE 42 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Ročník : Člověk a svět práce Provoz a údržba domácnosti 9. TEPELNÁ POHODA teplota vzduchu v místnosti průměrná teplota okolních ploch udržování tepelné

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Nabídka č. 02032 Investor: Gubytska Nataliya, Hubytskyy Petro RD Nová Ves pod Pleší, parc.č.

Více

ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ZÁKLADNÍ POJMY Zásobování teplem energetické odvětví, jehož účelem je výroba, dodávka a rozvod tepla. Centralizované zásobování teplem (CZT) výroba, rozvod a

Více

Technické zařízení v pasivním domě

Technické zařízení v pasivním domě Technické zařízení v pasivním domě 05.04.2011 Dietmar Kraus Diplom-Ingenieur kraus energiekonzept, München 1 Obsah Technické zařízení v pasivním domě Porovnání primární energie 2 Technické zařízení: Zvláštnosti

Více

Chlazení, chladící trámy, fan-coily. Martin Vocásek 2S

Chlazení, chladící trámy, fan-coily. Martin Vocásek 2S Chlazení, chladící trámy, fan-coily Martin Vocásek 2S Tepelná pohoda Tepelná pohoda je pocit, který člověk vnímá při pobytu v daném prostředí. Jelikož člověk při různých činnostech produkuje teplo, tak

Více

podlahové vytápění elegance ohřevu Elektrické Úsporné a účinné Komfortní a zdravé Jednoduchá montáž Malá tloušťka (cca 3 mm) Bezúdržbový provoz

podlahové vytápění elegance ohřevu Elektrické Úsporné a účinné Komfortní a zdravé Jednoduchá montáž Malá tloušťka (cca 3 mm) Bezúdržbový provoz Elektrické podlahové vytápění Úsporné a účinné Komfortní a zdravé Jednoduchá montáž Malá tloušťka (cca 3 mm) Bezúdržbový provoz elegance ohřevu O firmě Slovenská společnost HA-KL dnes úspěšně využívá svoje

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy jaro 2019 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy jaro 2019 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení Akční nabídka pro rodinné domy Sezónní sestavy jaro 2019 Tepelná čerpadla vzduch/voda www.regulus.cz Příklad č. 1 Pan Karel z Klatov se rozhodl změnit systém vytápění i přípravy teplé vody. Vyměnil kotel

Více

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko Typové domy ALPH základní informace o ALPH 86 a 133 1 Technologie Pasivní domy ALPH 86, 133 ALPH přináší zdravé a bezpečné bydlení i nejmodernější technologie. To vše nejen s ohledem k životnímu prostředí,

Více

6.1 Popis opatření Dále jsou vysvětlena uvažovaná opatření: 6.1.1 4.1.3 Zateplení podlahové konstrukce Popis

6.1 Popis opatření Dále jsou vysvětlena uvažovaná opatření: 6.1.1 4.1.3 Zateplení podlahové konstrukce Popis 6.1 opatření Dále jsou vysvětlena uvažovaná opatření: 6.1.1 4.1.3 Zateplení podlahové konstrukce Do stávající vzduchové vrstvy je vpravena izolace. Pro toto se hodí nejvíce sypké nebo vfoukávané izolační

Více

In abbinamento alle valvole previste dalla EN215. Termostatická hlava s kapalinovým čidlem R470

In abbinamento alle valvole previste dalla EN215. Termostatická hlava s kapalinovým čidlem R470 In abbinamento alle valvole previste dalla EN215 Termostatická hlava s kapalinovým čidlem R470 OBSAH 1. Použití 1. Funkce 2. Technická data 2. Rozměry 2. Instalace 4. Regulace hlavy 5. Omezení otevření

Více

Nařízení pro elektrické radiátory na EcoDesign od

Nařízení pro elektrické radiátory na EcoDesign od Nařízení pro elektrické radiátory na EcoDesign od 1.1.2018 V souladu s trendem snižování energetické náročnosti budov a dopadů na životní prostředí platí od 1.1. 2018 nové nařízení Evropské unie, stanovující

Více

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ (DISTRICT HEATING, CZT CENTRALIZOVAN ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM)

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ (DISTRICT HEATING, CZT CENTRALIZOVAN ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM) DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ (DISTRICT HEATING, CZT CENTRALIZOVAN ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM) 125TBA1 - prof. Karel Kabele 160 Zdroj tepla Distribuční soustava Předávací stanice Otopná soustava Dálkové vytápění Zdroj tepla

Více

Úsporné topení pro Vaše bydlení

Úsporné topení pro Vaše bydlení Úsporné topení pro Vaše bydlení Inspirováno přírodou Infratopení pracuje na nejstarším principu přenosu tepla sálání. Stejný principem je ohřívána sluncem naše planeta. Například v zimě, při teplotě pod

Více

SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU

SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU Martin Kny student Ph.D., ČVUT v Praze, fakulta stavební, katedra technických zařízení budov martin.kny@fsv.cvut.cz Konference

Více

Regulační technika. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace

Regulační technika. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Regulační technika Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Regulace Vaillant Tepelný komfort šitý na míru Inteligentní topný systém ví, kdy

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Nabídka č. 0042030 Investor: Robert Mikeš RD České Budějovice Email: robert.mikes@weberterranova.cz

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Situace v ČR 55% uhelné 42% jádro 3% vodní 0,1 % ostatní (vítr, fotovoltaická)

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Situace v ČR 55% uhelné 42% jádro 3% vodní 0,1 % ostatní (vítr, fotovoltaická) ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TZ1 Vytápění Elektrická energie - výroba Situace v ČR 55% uhelné 42% jádro 3% vodní 0,1 % ostatní (vítr, fotovoltaická) Zdroje tepla - elektrické

Více

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy jaro 2018 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy jaro 2018 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení Akční nabídka pro rodinné domy Sezónní sestavy jaro 2018 Tepelná čerpadla vzduch/voda www.regulus.cz Příklad č. 1 Pan Karel z Klatov se rozhodl změnit systém vytápění i přípravy teplé vody. Vyměnil kotel

Více

Logatherm WPS C 35 C A ++ A + A B C D E F G. db kw kw /2013

Logatherm WPS C 35 C A ++ A + A B C D E F G. db kw kw /2013 55 C 35 C A A B C D E F G 47 11 12 11 11 10 11 db kw kw db 2015 811/2013 A A B C D E F G 2015 811/2013 Informační list výrobku o spotřebě elektrické energie Následující údaje o výrobku vyhovují požadavkům

Více

D a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459)

D a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459) P R O J E K T Y, S. R. O, H A V Í Ř S K Á 1 6, 5 8 6 0 1 K A N C E L Á Ř : C H L U M O V A 1, 5 8 6 0 1 D.1.4.2 a TECHNICKÁ ZPRÁVA ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U

Více

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra Povídání o genezi problému, motivaci a inspiraci Návrh pro standard pasivního domu vznikl mezi stavebními fyziky švédem prof.adamsonem a němcem Wolfgangem Feistem

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TBA1 Vytápění Zdroje tepla - obnovitelné zdroje 1 Obnovitelné zdroje energie Zákon 406/2000 Sb o hospodaření energií OZE=nefosilní přírodní

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 05042034 Zadavatel: fa: Král a syn s.r.o. Kréta 342, Terezín Email: kralasynsro@

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

PASIVNÍ DŮM TROCHU JINAK VYTÁPĚNÍ (ENERGIE)

PASIVNÍ DŮM TROCHU JINAK VYTÁPĚNÍ (ENERGIE) EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO PASIVNÍ DŮM TROCHU JINAK VYTÁPĚNÍ (ENERGIE) Ing. arch. Jaroslav Tachecí - studio JATA Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Nabídka č. 5082035 Zadavatel: D.I.M. spol. s r.o., Ing. Jiří Neuman A. Trägera 9, 3700 České

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2310201319 Investor: pan Peter Kovalčík RD Ruda 15, Velké Meziříčí email: peter.kovalcik@seznam.cz

Více

ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ZÁKLADNÍ POJMY Zásobování teplem energetické odvětví, jehož účelem je výroba, dodávka a rozvod tepla. Soustava zásobování tepelnou energií (SZTE) soubor zařízení

Více

Tipy na úspory energie v domácnosti

Tipy na úspory energie v domácnosti Tipy na úspory energie v domácnosti Kategorie BYDLÍM V NOVÉM RODINNÉM DOMĚ Bez investic Větrání a únik tepla Větrejte krátce, ale intenzivně. Při rychlém intenzivním vyvětrání se vzduch ochladí, ale stěny

Více

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 KOLIK UŠETŘÍ TEPELNÉ ČERPADLO?... 8 VLASTNÍ ZKUŠENOSTI?... 9 TEPELNÉ ČERPADLO

Více

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti Snížení energetické závislosti Naše domy mají tak malé ztráty tepla. Využívají energii ze slunce, teplo vydávané domácími spotřebiči a samotnými

Více

Úspory energie v pasivním domě. Hana Urbášková

Úspory energie v pasivním domě. Hana Urbášková Úspory energie v pasivním domě Hana Urbášková Struktura spotřeby energie budovy Spotřeba Zdroj energie Podíl ENERGETICKÁ BILANCE vytápění Výroba tepla Tepelné zisky Odpadové teplo Vnější Vnitřní Ze vzduchu

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 4 7 8 VELKOPLOŠNÉ SÁLAVÉ VYTÁPĚNÍ

Více

TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE

TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE NÍZKOTEPLOTNÍ SÁLAVÉ PANELY TECHNOLOGIE A PŘÍRODA V DOKONALÉ ROVNOVÁZE SÁLAVÉ PANELY EUKLIMA PANELY SÉRIE STANDARD - EUKLIMA S 1.Sádrokarton 2.Potrubí 3.Izolace 4.Pěnový polystyrén Zvukově izolační polystyrén

Více

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy podzim 2017 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy podzim 2017 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení Akční nabídka pro rodinné domy Sezónní sestavy podzim 2017 Tepelná čerpadla vzduch/voda www.regulus.cz Příklad č. 1 Pan Karel z Klatov se rozhodl změnit systém vytápění i přípravy teplé vody. Vyměnil kotel

Více

Regulační technika. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace

Regulační technika. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Regulační technika Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Tepelný komfort 430 Inteligentní topný systém ví, kdy se venku ochladí Stejně tak i závěsné a stacionární kotle Vaillant, pokud jsou řízeny

Více

Regulační technika 05-R2. Modul: Sekce: Ekvitermní regulace

Regulační technika 05-R2. Modul: Sekce: Ekvitermní regulace Ekvitermní regulátor calormatic 400 reguluje tepelný výkon kotle v závislosti na venkovní teplotě a přizpůsobuje ho podmínkám topného systému. Regulátor je vybaven týdenním časovým programem s displejem

Více

Regulační technika. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora.

Regulační technika. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Regulační technika Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Regulace Vaillant Tepelný komfort šitý na míru Inteligentní topný systém ví, kdy

Více

Regulační technika. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace

Regulační technika. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Regulační technika Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Tepelný komfort VRC 410 s / VRC 420 s Inteligentní topný systém ví, kdy se venku ochladí Stejně tak i závěsné a stacionární kotle Vaillant,

Více