Využití SysML pro tvorbu modelů v systémovém inženýrství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Využití SysML pro tvorbu modelů v systémovém inženýrství"

Transkript

1 Využití SysML pro tvorbu modelů v systémovém inženýrství Antonín Srna, Ústav informatiky, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, xsrna2@mendelu.cz Abstrakt Článek se zaobírá univerzálním modelovacím jazykem systémů (SysML) v moderním softwarovém inženýrství a jeho aplikací, jakožto prostředku k doplnění stávajících dokumentům ke specifikaci požadavků při modelování systémů. Klíčová slova Systémové inženýrství, SysML, modelovací jazyk system, UML Úvod a cíl Vývoj systémů se obecně zaměřuje zejména na kroky, jakými jsou sběr požadavků, analýza, návrh, verifikace či validace. Sběr požadavků můžeme definovat jako účelnou komunikaci se zákazníky s cílem získat veškeré kladené požadavky na navrhovaný systém. Analýza požadavků je rozšifrování neevidentních požadavků, kompletace požadavků atd. A nakonec záznam požadavků je samotné dokumentování požadavků (textová specifikace případů užití, specifikace procesů či samotné textové dokumenty). A právě pro záznam požadavků je v současném systémovém inženýrství (dále jen SI) hojně rozšířeno využívání dokumentů. V těch bývají sepsány náležitosti, vstupující do procesu rozhodování o nezbytnostech a předpokladech, které jsou kladeny na produkt. Tato forma záznamu však není úplně ten nejlepší způsob. Alternativu v tomto poskytuje zejména možnost využívání různých modelů, jako tomu již je zvykem v jiných inženýrských disciplínách, např. softwarovém, mechanickém či elektrickém inženýrství. Zmíněné využívání modelů, při vývoji systémů, se osvědčilo natolik, že v současné době je snaha podobný přístup zakomponovat i do SI a systémové inženýrství založené na modelech je jednou z vizí v oblasti SI (INCOSE, 2007). Cílem článku je představit modelovací jazyk SysML, jako nástroj pro tvorbu modelů v rámci systémového inženýrství a jeho možnosti pro zapojení do výuky patřičných předmětů na naší fakultě. Systémové inženýrství je jedním ze stěžejních předmětů navazujícího stupně studia informatických oborů na Provozně ekonomické fakultě.

2 Materiály a metody Konsorcium OMG OMG (Object Management Group) je konsorcium pro specifikace v počítačovém průmyslu. Vyvíjí standardy podnikové integrace pro širokou škálu technologií a průmyslových odvětví. OMG také hostí radu pro uživatelsky řízené sdílení informací (CSCC), či skupinu pro standardizaci kvality software v IT průmyslu (CISQ). Modelovací standardy OMG zahrnují UML (Unified Modeling Language) a MDA (Model Driven Architecture), které umožňují vizuální návrh, realizaci a údržbu software a jiných procesů. Vývoj OMG SysML SysML vyvinutý jako projekt specifikací, zahrnuje open-source licenci pro distribuci a užití. Ke konečnému zveřejnění OMG SysML v1.3 došlo v červenci SysML rozšiřuje UML využitím jeho profilu (viz obr. 1). Pro výměnu modelovacích dat využívá OMG XMI (Metadata Interchange), která má být kompatibilní s rozvíjející se normou ISO (standard pro výměnu dat v systémovém inženýrství). OMG SysML Zdroj: 1: Vztah SysML k UML SysML je univerzální grafický modelovací jazyk pro specifikaci, analýzu, návrh, a validaci komplexních systému (mohou obsahovat hardware, software, informace, personál, procesy a vybavení). Nabízí grafické znázornění, doplněné o významový základ, pro požadavky využívané k integraci s ostatními modely analýz systémového inženýrství (systém modelování, chování, struktura či parametričnost). (SysML Forum, 2011)

3 Struktura SysML Diagram SysML se skládá ze tří základních částí: Diagram chování Zahrnuje use-case diagram, diagram aktivit, sekvenční diagram a stavový diagram. Use-case diagram poskytuje vysokou úroveň popisu funkcionality, které je dosaženo interakcí mezi systémy či jejich částmi. Diagram aktivit představuje tok dat a řídicích signálů mezi aktivitami. Sekvenční diagram znázorňuje interakci mezi spolupracujícími částmi systému. Stavový diagram popisuje změny stavů, které systém nebo jeho části vykonávají v reakci na události. Zdroj: 2: SysML z pohledu stavby diagramů Diagram požadavků Pospíšil (2010) říká, že SysML zahrnuje grafickou konstrukci k reprezentaci textových požadavků ve vztahu k jiným prvkům modelu. Požadavek popisuje jeden nebo více vlastností nebo chování systému, specifikuje toky a podmínky po seznámení se systémem. Diagram požadavků zachycuje požadavky na hierarchii a jejich odvozeniny. Při splnění požadavků je modeláři umožněno připojit další požadavky, globálnějšího charakteru. Diagram požadavků poskytuje můstek mezi typickými nástroji pro správu požadavků a systémovými modely. Diagram struktury Blok je základní jednotkou struktury SysML a může být využit ke znázornění hardwaru, softwaru, vybavení, personálu či jakéhokoli jiného systémového prvku. Struktura systému je reprezentována diagramy definovaných bloků a vnitřními diagramy bloků. Diagram

4 definovaných bloků popisuje systémovou posloupnost a klasifikaci systému/jeho komponent. Vnitřní diagram bloků popisuje vnitřní strukturu systému ve smyslu jeho částí, portů či konektorů. Balíčkový diagram se používá k uspořádání modelu. Vnitřní diagram bloků zahrnuje také parametrický diagram, jenž představuje omezení na hodnoty systémových vlastností, jako jsou výkonnost, spolehlivost, fyzikální vlastnosti, a slouží jako prostředek k integraci specifikace a k designu modelů pomocí modelů analýz systémového inženýrství (OMG, 2011). Zdroj: 3: Čtyři pilíře SysML

5 Výsledky a diskuze SysML nabízí řadu zlepšení proti UML, jež tíhne k zejména softwarové orientaci: Sémantika SysML je flexibilnější a výmluvnější. SysML redukuje omezení, způsobená softwarovou orientací UML a přidává dva nové diagramy: diagram požadavků (lze použít pro požadavky inženýrství) a parametrický diagram (k výkonnostním a kvantitativním analýzám). V návaznosti na tyto vylepšení vytváří SysML široké spektrum modelů systémů, jež mohou zahrnovat hardware, software, informace, vybavení, procesy či personál (Kleidermacher, 2012, s. 180); SysML je jednodušší jazyk co do naučení tak i do aplikace. Odstraněním některých UML softwarově orientovaných konstrukcí je navíc méně obsáhlý; UML poskytuje omezenou podporu tabulkových zápisů, zatímco SysML nabízí flexibilní alokační tabulky (podporují alokaci požadavků, alokaci funkcí a alokaci struktur). Tímto poskytuje automatické ověřování a schvalování, a analýzu nedostatků. SysML zahrnuje i alokační vztahy, znázorňující např. alokaci funkcí k fyzickým či logickým komponentám, softwaru či hardwaru; SysML rozšiřuje možnosti UML i tím, že konstrukce modelu řízení v SysML podporuje modely, zobrazení, a stanoviska. Tyto konstrukce jsou architektonicky sladěny s normou IEEE-Std (IEEE Recommended Practice for Architectural Description of Software Intensive Systems). Výhody jsou zřetelnější, využijeme-li konkrétní případ (viz tab. I) I: Rozdíl UML a SysML na příkladu modelování systému automobilu SysML UML Lze využít diagram požadavků k efektivnímu Podléháme omezením use-case diagramu definicí zachycení funkčních a výkonnostních funkčních požadavků nejvyšší úrovně požadavků a požadavků na rozhraní Lze využít parametrický diagram k přesné Nemáme žádný přímý mechanismus k zachycení definici výkonnostních a kvantitativních zákl. vlastností a kvantitativních informací omezení (max. zrychlení, min. pohotovostní (max. zrychlení, min. pohotovostní hmotnost či hmotnost či celkový rozsah klimatizace) celkový rozsah klimatizace) Můžeme využít diagram aktivit či diagram stavů ke specifikaci řídící logiky vestavěného softwaru a informačních toků např. pro palubní počítače. Další diagramy (struktury a chování) lze využít k vytvoření modelu továren, které automobily konstruují, stejně jako pro rozhraní mezi odděleními pracovních skupin v těchto továrnách.

6 Závěr Dle Browna (2011) je důležitou vlastností, kterou modelovací jazyky (jako je SysML) vynikají, schopnost popisu významově bohatých vztahů mezi prvky modelu. Model může ukázat, jak jeden subsystém závisí na jiném, jak komponenta je součástí subsystému nebo jak je jeden požadavek odvozen z jiného. SysML nabízí pro tvorbu modelů v rámci systémového inženýrství vhodnější prostředí než UML. Sémantika SysML lépe odpovídá požadavkům kladeným na tuto disciplínu. Ze všech UML diagramů SysML používá pouze sedm (stavový, sekvenční, případu užití, balíčkový a upravené diagramy aktivit, definovaných bloků a vnitřních bloků). Tyto doplňuje o dva nové diagram požadavků a parametrický diagram. Diagram požadavků umožňuje názornější specifikaci funkčních a výkonnostních požadavků, a spolu s požadavky na uživatelské rozhraní je přiřazuje ostatním elementům u daného modelu. Tímto rozšiřuje možnosti Use Case diagramů. Parametrický diagram umožňuje výkonnostní a kvantitativní analýzy a lze jej využít k přesné definici daných omezení, kladených na systémové vlastnosti např. na výkon, spolehlivost nebo kvantitu. SysML zaujímá platné místo v oblasti SI, kde je pracováno s velmi komplexními systémy. Je definován na základě UML (jehož profil využívá), oproti němu však poskytuje jednodušší uživatelské prostředí a dva nové typy diagramů. Porovnáním UML se SysML, docházíme k závěru, že pro systémové inženýrství lze očekávat jazyk SysML jako jednodušší k naučení (méně rozsáhlý jazyk, přizpůsobený na míru aplikací v systémovém inženýrství), zatímco UML (vzhledem ke své softwarové orientaci) je vhodnější pro vývojáře softwaru. Literatura BROWN, B., 2011: Model-based systems engineering: Revolution or evolution? IBM Rational, str. 5 [online]. Dostupné z: INCOSE, 2007: Systems engineering vision Dostupné z: KLEIDERMACHER, D., KLEIDERMACHER, M., 2012: Embedded Systems Security: Practical Methods for Safe and Secure Software and Systems Development, s Newnes. ISBN OMG, 2011: Systems Modeling Language. Konsorcium OMG [online]. Dostupné z:

7 POSPÍŠIL, J., 2010: Objektově orientovaná analýza v systémovém inženýrství. Zlín, Diplomová práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, Ústav informatiky a umělé inteligence, str. 28 [online]. Dostupné z: SYSML FORUM, 2011: SysML FAQ. PivotPoint Technology [cit ] [online]. Dostupné z:

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. UML - charakteristika

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. UML - charakteristika 2 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Jazyk UML, základní modely, diagramy aktivit, diagramy entit.

Více

UML a jeho použití v procesu vývoje. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz

UML a jeho použití v procesu vývoje. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz UML a jeho použití v procesu vývoje Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Různé pohledy na modelování Různé pohledy na modelování Unified Modeling Language UML není metodikou ani programovacím jazykem,

Více

UML - opakování I N G. M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W

UML - opakování I N G. M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W UML - opakování I N G. M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W Co je to UML Evoluce UML Diagram komponent Diagram odbavení Diagram tříd Aktivity diagram Stavový diagram Sekvenční diagram Diagram

Více

Vývoj informačních systémů. Obecně o IS

Vývoj informačních systémů. Obecně o IS Vývoj informačních systémů Obecně o IS Informační systém Informační systém je propojení informačních technologií a lidských aktivit směřující k zajištění podpory procesů v organizaci. V širším slova smyslu

Více

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Martin Tomášek, Jiří Šebek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec Co je to architektura Využívá se

Více

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Jiří Šebek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec Co je to architektura 2 Využívá se v různách oborech

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Nástroje business modelování. Business modelling, základní nástroje a metody business modelování.

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Nástroje business modelování. Business modelling, základní nástroje a metody business modelování. 3 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Business modelling, základní nástroje a metody business modelování.

Více

Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) Unified Modeling Language University of Massachusetts Lowell User-mode Linux.

Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) Unified Modeling Language University of Massachusetts Lowell User-mode Linux. Jan Smolík UML UML Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) Unified Modeling Language University of Massachusetts Lowell User-mode Linux Zdroj: Wikipedia Unified modelling language Neproprietární

Více

UML: Unified Modeling Language

UML: Unified Modeling Language UML 1 UML: Unified Modeling Language Systém kombinace softwaru, hardwaru, dat a uživatelů, která umožňuje řešení konkrétního problému Vývoj systémů vytváření systémů pro klienta Vývoj probíhá na základě

Více

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ 1

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ 1 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Úvod do softwarového inženýrství Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení smyslu discipliny nazývané softwarové inženýrství. Tematický celek zahrnuje

Více

Modelování procesů s využitím MS Visio.

Modelování procesů s využitím MS Visio. Modelování procesů s využitím MS Visio jan.matula@autocont.cz Co je to modelování procesů? Kreslení unifikovaných či standardizovaných symbolů, tvarů a grafů, které graficky znázorňují hlavní, řídící nebo

Více

UML. Unified Modeling Language. Součásti UML

UML. Unified Modeling Language. Součásti UML UML Unified Modeling Language 1995 počátek 1997 verze 1.0 leden dnes verze 2.0 (vývoj stále nedokončen) Standardní notace OMG podpora velkých firem (Microsoft, IBM, Oracle, HP ) popisuje struktury popisuje

Více

Principy UML. Clear View Training 2005 v2.2 1

Principy UML. Clear View Training 2005 v2.2 1 Principy UML Clear View Training 2005 v2.2 1 1.2 Co je touml? Unified Modelling Language (UML) je univerzálníjazyk pro vizuální modelování systémů Podporuje všechny životní cykly Mohou jej implementovat

Více

Návrh IS - UML. Jaroslav Žáček

Návrh IS - UML. Jaroslav Žáček Návrh IS - UML Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ UML UML není metodikou ani programovacím jazykem, je to pouze vizuální modelovací nastroj pro objektově orientované systémy.

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 24. Otázka : Implementační fáze. Postupy při specifikaci organizace softwarových komponent pomocí UML. Mapování modelů na struktury programovacího

Více

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language)

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7.1 Základní charakteristika jazyka Motivace - vznik řady OO metod a metodologií (konec 80. let a první polovina 90.let) podobné notace vyjadřující totéž, komplikující

Více

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language)

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7.1 Základní charakteristika jazyka Motivace - vznik řady OO metod a metodologií (konec 80. let a první polovina 90.let) podobné notace vyjadřující totéž, komplikující

Více

Novinky v UML 2.5 a agilní modelování

Novinky v UML 2.5 a agilní modelování Novinky v UML 2.5 a agilní modelování Marek Rychlý Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Ústav informačních systémů Přednáška pro AIS 15. října 2015 Marek Rychlý Novinky v UML

Více

Unifikovaný modelovací jazyk UML

Unifikovaný modelovací jazyk UML Unifikovaný modelovací jazyk UML Karel Richta katedra počíta tačů FEL ČVUT Praha richta@fel fel.cvut.czcz Motto: Komunikačním m prostředkem informační komunity se postupem času stala angličtina. Chcete-li

Více

Modelem řízený vývoj. SWI 1 Jan Kryštof

Modelem řízený vývoj. SWI 1 Jan Kryštof Modelem řízený vývoj SWI 1 Jan Kryštof Související zkratky MDA ~ Architecture formální vymezení MDD ~ Development aktivita SW vývojářů MDG, MDE,... UML ~ Unified modeling language OMG ~ Object Management

Více

Objektová tvorba SW, Analýza požadavků 2006 UOMO 53

Objektová tvorba SW, Analýza požadavků 2006 UOMO 53 Objektová tvorba SW, Analýza požadavků 2006 UOMO 53 Osnova Základní principy tvorby SW Fáze tvorby SW v předmětu UOMO Analýza požadavků Modelování typových úloh 2006 UOMO 54 Tvorba SW Dříve umění vyvolených

Více

3 druhy UML diagramů

3 druhy UML diagramů UML grafický jazyk se pro vizualizaci, specifikaci, navrhování a dokumentaci programových systémů zjednodušuje komunikaci mezi zadavatelem a řešitelem projektu UML podporuje objektově orientovaný přístup

Více

Návrh IS - UML. Jaroslav Žáček

Návrh IS - UML. Jaroslav Žáček Návrh IS - UML Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Trochu historie neuškodí Do roku 1994 chaos ve světě objektově orientovaných metod (několik jazyků pro vizuální modelování,

Více

Specializace Návrhář software na základě analýzy vytváří návrh softwarových aplikací ve formě schémat a diagramů.

Specializace Návrhář software na základě analýzy vytváří návrh softwarových aplikací ve formě schémat a diagramů. Návrhář software Návrhář software na základě analýzy vytváří návrh softwarových aplikací ve formě schémat a diagramů. Odborný směr: Informační technologie Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru

Více

6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení

6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení 6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení 6.1 Co značí objektově-orientovaný - organizace SW jako kolekce diskrétních objektů, které zahrnují jak data tak chování objekt: OMG: Objekt je věc (thing).

Více

Modelování webových služeb v UML

Modelování webových služeb v UML Modelování webových služeb v UML Jaromír Šveřepa LBMS, s.r.o. Abstrakt: Tento příspěvek se zaměřuje na praktický postup pro identifikaci potřeby webové služby, modelování způsobu jejího použití, popřípadě

Více

CASE. Jaroslav Žáček

CASE. Jaroslav Žáček CASE Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Co znamená CASE? Definice dle SEI A CASE tool is a computer-based product aimed at supporting one or more software engineering activities

Více

CASE nástroje. Jaroslav Žáček

CASE nástroje. Jaroslav Žáček CASE nástroje Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Co znamená CASE? A CASE tool is a computer-based product aimed at supporting one or more software engineering activities within

Více

POPIS STANDARDU CEN TC278/WG7. 1 z 5. draft prenv Geografická silniční databáze. Oblast: ZEMĚPISNÁ DATA V SILNIČNÍ DOPRAVĚ ( GRD)

POPIS STANDARDU CEN TC278/WG7. 1 z 5. draft prenv Geografická silniční databáze. Oblast: ZEMĚPISNÁ DATA V SILNIČNÍ DOPRAVĚ ( GRD) POPIS STANDARDU CEN TC278/WG7 Oblast: ZEMĚPISNÁ DATA V SILNIČNÍ DOPRAVĚ ( GRD) Zkrácený název: GEOGRAFICKÁ DATABÁZE Norma číslo: 14825 Norma název (en): GDF GEOGRAPHIC DATA FILES VERSION 4.0 Norma název

Více

Metodika analýzy. Příloha č. 1

Metodika analýzy. Příloha č. 1 Metodika analýzy Příloha č. 1 Příloha č. 1 1 Účel dokumentu Dokument popisuje závaznou metodiku systémové analýzy, je upraven na míru pro prostředí Podniku. Dokument je provázán s Podnikovou analýzou,

Více

Plug-in pro správu požadavků a sledování postupu vývoje

Plug-in pro správu požadavků a sledování postupu vývoje Plug-in pro správu požadavků a sledování postupu vývoje Autor: Tomáš Vahalík e-mail: vahalik@komix.cz Každý, kdo musí spravovat požadavky na vývoj informačního systému, řešil problém, jaký nástroj k tomu

Více

Komputerizace problémových domén

Komputerizace problémových domén Milan Mišovič (ČVUT FIT) Pokročilé informační systémy MI-PIS, 2011, Přednáška 03 1/19 Komputerizace problémových domén Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 22. Otázka : Úvodní fáze rozpracování softwarového projektu. Postupy při specifikaci byznys modelů. Specifikace požadavků a jejich rozpracování pomocí

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

OOT Objektově orientované technologie

OOT Objektově orientované technologie OOT Objektově orientované technologie Požadavky a případy užití Daniela Szturcová Institut geoinformatiky, HGF Osnova Systém Uživatelé Případy užití Vazby (asociace, generalizace, include a extend) Shrnutí

Více

OOT Objektově orientované technologie

OOT Objektově orientované technologie OOT Objektově orientované technologie Požadavky a případy užití Daniela Szturcová, Pavel Děrgel Institut geoinformatiky, HGF Osnova Systém Uživatelé Případy užití Vazby (asociace, generalizace, include

Více

SPEM 2.0 úvod, účel. Matoušková Soňa ZS 2013/2014 4IT421 Zlepšování procesů budování IS

SPEM 2.0 úvod, účel. Matoušková Soňa ZS 2013/2014 4IT421 Zlepšování procesů budování IS SPEM 2.0 úvod, účel Matoušková Soňa xmats00@vse.cz ZS 2013/2014 4IT421 Zlepšování procesů budování IS 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VYSVĚTLENÍ NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH POJMŮ... 4 2.1. METAMODEL... 4 2.2. UML... 4 2.3.

Více

Business Process Modeling Notation

Business Process Modeling Notation Business Process Modeling Notation Stephen A. White, IBM Corporation Procesní řízení 1 Co to je BPMN? Standard Business Process Modeling Notation (BPMN) byl vyvinutý skupinou Business Process Management

Více

1 Úvod 1.1 Vlastnosti programového vybavení (SW)

1 Úvod 1.1 Vlastnosti programového vybavení (SW) 1 Úvod 1.1 Vlastnosti programového vybavení (SW) - dávkové zpracování - omezená distribuce - zakázkový SW - distribuované systémy - vestavěná inteligence - laciný HW - vliv zákazníka 1950 1960 1970 1980

Více

Modelování informačních systémů s využitím jazyka UML. Jaroslav Šmarda

Modelování informačních systémů s využitím jazyka UML. Jaroslav Šmarda Modelování informačních systémů s využitím jazyka UML Jaroslav Šmarda Využití jazyka UML při vývoji IS na příkladu jednoduché aplikace pro evidenci knih Model IS Modelování případů užití Diagram případů

Více

ÚVOD DO SOFTWAROVÉHO INŽENÝRSTVÍ

ÚVOD DO SOFTWAROVÉHO INŽENÝRSTVÍ ÚVOD DO SOFTWAROVÉHO INŽENÝRSTVÍ Předmětem softwarového inženýrství jsou metodiky pro řízení vývoje softwaru. Proč potřebujeme tyto metodiky? Čím je vývoje softwaru specifický oproti jiným odvětvím? SOFTWAROVÉ

Více

Stav řešení Enterprise Architektury na Moravskoslezském kraji

Stav řešení Enterprise Architektury na Moravskoslezském kraji Stav řešení Enterprise Architektury na Moravskoslezském kraji Zpracoval(a): Ing. Tomáš Vašica Datum: 23. 9. 2015 Obsah prezentace 1. Představení projektového záměru 2. Co očekává Moravskoslezský kraj od

Více

Řešení průmyslové automatizace Industry 4.0

Řešení průmyslové automatizace Industry 4.0 Řešení průmyslové automatizace Industry 4.0 EPLAN je součástí mezinárodní skupiny Friedhelm Loh Group Rittal the system. Faster better everywhere. Celosvětový lídr rozváděčových skříní, klimatizační systémy,

Více

SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE

SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE Václav Šebesta Ústav informatiky Akademie věd ČR, e-mail: vasek@cs.cas.cz Abstrakt Jestliže ještě před

Více

UML - Unified Modeling Language

UML - Unified Modeling Language UML - Unified Modeling Language Martin Molhanec Katedra elektrotechnologie, ČVUT - Fakulta elektrotechnická, Technická 2, 166 21 PRAHA 6 e-mail: molhanec@fel.cvut.cz Abstrakt UML Unified Modeling Language

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Teorie Praxe Cvičení Diskuze

Více

OBSAH 1. ÚVOD STRUKTURA A ÚROVNĚ PROCESNÍHO MODELU KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ PROCESŮ KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ ORGANIZAČNÍCH STRUK

OBSAH 1. ÚVOD STRUKTURA A ÚROVNĚ PROCESNÍHO MODELU KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ PROCESŮ KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ ORGANIZAČNÍCH STRUK Konvence procesního modelování v CENIA výtah z metodiky příloha č. 3 soutěžní dokumentace pro výběrové řízení na Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností OBSAH 1. ÚVOD... 4 2. STRUKTURA A ÚROVNĚ

Více

7.6 Další diagramy UML

7.6 Další diagramy UML 7.6 Další diagramy UML 7.6.1 Moduly (balíčky - package) a kolaborace (collaboration) Jak rozložit rozsáhlý systém na menší? - seskupování tříd (prvků modelu) do jednotek vyšší úrovně (package v UML). UI

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Znalosti Schopnosti Cvičení

Více

7.6 Další diagramy UML

7.6 Další diagramy UML 7.6 Další diagramy UML 7.6.1 Moduly (balíčky - package) a kolaborace (collaboration) Jak rozložit rozsáhlý systém na menší? - seskupování tříd (prvků modelu) do jednotek vyšší úrovně (package v UML). UI

Více

POPIS STANDARDU CEN TC278/WG12. draft prenv ISO TICS AVI/AEI architektura a terminologie intermodální dopravy zboží. 1 z 5

POPIS STANDARDU CEN TC278/WG12. draft prenv ISO TICS AVI/AEI architektura a terminologie intermodální dopravy zboží. 1 z 5 POPIS STANDARDU CEN TC278/WG12 Oblast: AUTOMATICKÁ IDENTIFIKACE VOZIDEL A ZAŘÍZENÍ Zkrácený název: AUTOMATICKÁ IDENTIFIKACE Norma číslo: 17261 Norma název (en): TRANSPORT INFORMATION AND CONTROL SYSTEMS

Více

Návrh softwaru. RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Zimní semestr 2013/2014

Návrh softwaru. RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Zimní semestr 2013/2014 Softwarové inženýrství I Návrh softwaru RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní Zimní semestr 2013/2014 Návrh softwaru k čemu to? Udělat cokoliv většího bez plánu je riskantní záležitost.

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps

Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps Ladislav Buřita, Petr Do ladislav.burita@unob.cz; petr.do@unob.cz Univerzita obrany, Fakulta vojenských technologií Kounicova 65, 662 10 Brno Abstrakt:

Více

Teorie systémů TES 6. Systémy procesní

Teorie systémů TES 6. Systémy procesní Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Teorie systémů TES 6. Systémy procesní ZS 2011/2012 prof. Ing. Petr Moos, CSc. Ústav informatiky a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT

Více

Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr LS 2014/2015

Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr LS 2014/2015 Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr LS 2014/2015 Autoři Téma Datum odevzdání 15. 5. 2015 Tomáš Kolmistr (xkolt00), Simona Vybíralová (xvybs00) Typy procesních modelů

Více

Projektová dokumentace pro tvorbu internetových aplikací

Projektová dokumentace pro tvorbu internetových aplikací Projektová dokumentace pro tvorbu internetových aplikací Tomáš Kuthan PhDr. Milan Novák, Ph.D. Školní rok: 2008-09 Abstrakt Bakalářská práce stanovuje vzor pro vytváření projektové dokumentace internetových

Více

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - -

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - - Business analytik Business Analytik analyzuje, dokumentuje a navrhuje optimalizaci (popř. zlepšení a automatizaci) podnikových procesů v kontetu informačních a komunikačních technologií. Zajišťuje implementaci

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký 1 1 Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2005/2006 c 2006 Michal Krátký Tvorba informačních systémů 1/35 Konceptuální

Více

Obsah: Základní pojmy, definice Informační systémy IT architektura Typické aplikační komponenty Implementace aplikací

Obsah: Základní pojmy, definice Informační systémy IT architektura Typické aplikační komponenty Implementace aplikací Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 30 Téma: INFORMAČNÍ SYSTÉMY A ARCHITEKTURA IT V PODNIKU Lektor: Ing. Michal Beránek Třída/y:

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

7.2 Model použití (jednání) (Use Case)

7.2 Model použití (jednání) (Use Case) 7.2 Model použití (jednání) (Use Case) - při analýze požadavků často popis typických interakcí uživatele, nedokumentované Jacobson model použití (1992) Scénář Posloupnost kroků popisujících interakci mezi

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

Ruční návrh Připravíme si odpovědi na základní otázky Co chceme řešit (projektovat) a proč Komu to bude sloužit Jaký užitek z toho bude mít uživatel I

Ruční návrh Připravíme si odpovědi na základní otázky Co chceme řešit (projektovat) a proč Komu to bude sloužit Jaký užitek z toho bude mít uživatel I Návrh řešení IS Vývoj informačních systémů Ruční návrh Připravíme si odpovědi na základní otázky Co chceme řešit (projektovat) a proč Komu to bude sloužit Jaký užitek z toho bude mít uživatel IS a jaký

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

Architektura softwarových systémů

Architektura softwarových systémů Architektura softwarových systémů Definice, Strukturní a Procesní doporučení Ing. Tomáš Černý, MSCS Pojem softwarové architektury (SA) Obvyklé způsoby vysvětlování pojmu SA komponenty a vazby celková struktura

Více

Analýza a Návrh. Analýza

Analýza a Návrh. Analýza Analysis & Design Návrh nebo Design? Design = návrh Není vytváření použitelného uživatelského prostředí (pouze malinká podmnožina celého návrhu) Často takto omezeně chápáno studenty nedokáží si představit,

Více

EXTRAKT z české technické normy

EXTRAKT z české technické normy EXTRAKT z české technické normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním 03.220.01, 35.240.70 materiálem o normě. Inteligentní dopravní systémy Geografické datové soubory (GDF)

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

Analýza a design na reálném projektu. Richard Michalský

Analýza a design na reálném projektu. Richard Michalský Analýza a design na reálném projektu Richard Michalský Agenda o Role analytika o Dokumentace (analytická) o Sběr a analýza požadavků o Fixace rozsahu Teorie vs. praxe o Jsou učebnicové poučky důležité?

Více

Jazyk UML - přehled. diagram hierarchie procesů. IS firmy. podpora řízení. evidence zaměstnanců. pokladny. výroba. diagram procesních vláken

Jazyk UML - přehled. diagram hierarchie procesů. IS firmy. podpora řízení. evidence zaměstnanců. pokladny. výroba. diagram procesních vláken Jazyk UML - přehled Unified Modeling Language jazyk pro popis objektově orientované analýzy a návrhu aplikací slouží k vzájemné komunikaci mezi zadavatelem a návrhářem systému má několik částí, není nutné

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Systém managementu jakosti ISO 9001

Systém managementu jakosti ISO 9001 Systém managementu jakosti ISO 9001 Požadavky na QMS Organizace potřebují prokázat: schopnost trvale poskytovat produkt produkt splňuje požadavky zákazníka a příslušné předpisy zvyšování spokojenosti zákazníka

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

Zápočtová úloha z předmětu KIV/ZSWI DOKUMENT SPECIFIKACE POŽADAVKŮ

Zápočtová úloha z předmětu KIV/ZSWI DOKUMENT SPECIFIKACE POŽADAVKŮ Zápočtová úloha z předmětu KIV/ZSWI DOKUMENT SPECIFIKACE POŽADAVKŮ 10. 5. 2011 Tým: Simplesoft Členové: Zdeněk Malík Jan Rada Ladislav Račák Václav Král Marta Pechová malikz@students.zcu.cz jrada1@students.zcu.cz

Více

Klasické metodiky softwarového inženýrství I N G M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W

Klasické metodiky softwarového inženýrství I N G M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W Klasické metodiky softwarového inženýrství I N G M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W Osnova přednášky Co to je softwarové inženýrství Softwarový proces Metodika a metoda Evoluce softwarových

Více

2. Začlenění HCI do životního cyklu software

2. Začlenění HCI do životního cyklu software Jan Schmidt 2011 Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2011/12 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJENE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Více

EXTRAKT z české technické normy

EXTRAKT z české technické normy EXTRAKT z české technické normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním 35.240.60 materiálem o normě. Komunikační infrastruktura pro pozemní mobilní zařízení (CALM) Architektura

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě ICS: 03.220.01; 35.240.60 Komunikační infrastruktura pro pozemní ISO 24101-2 mobilní

Více

Současná situace v oblasti standardizace. 26. dubna 2011

Současná situace v oblasti standardizace. 26. dubna 2011 Současná situace v oblasti standardizace 26. dubna 2011 Standardizace je proces Standardizace je proces, při kterém dochází k výběru, sjednocování a ustálení jednotlivých variant postupů, procesů, vstupů

Více

Řízení projektů. Centrální podpora projektového řízení projektů realizovaných MVČR (CEPR) Praha,

Řízení projektů. Centrální podpora projektového řízení projektů realizovaných MVČR (CEPR) Praha, Řízení projektů Centrální podpora projektového řízení projektů realizovaných MVČR (CEPR) Praha, 6. 12. 2012 Představení Zpracovatel: SOFO Group a.s. Ovocný trh 572/11 Praha 1 Projektový tým zpracovatele:

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě ICS: 03.220.01; 35.240.60 Komunikační infrastruktura pro pozemní mobilní zařízení (CALM)

Více

BORM-II a BPMN v provozně ekonomických procesech BORM-II and BPMN in operation economic processes

BORM-II a BPMN v provozně ekonomických procesech BORM-II and BPMN in operation economic processes BORM-II a BPMN v provozně ekonomických procesech BORM-II and BPMN in operation economic processes Abstrakt Tento článek popisuje BORM (Business Objects Relations Modelling), BPMN (Business Process Modeling

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním ICS 03.220.01; 35.240.60 materiálem o normě. Inteligentní dopravní systémy Požadavky na ITS centrální datové

Více

Flow-X PRŮTOKOMĚR. On-line datový list

Flow-X PRŮTOKOMĚR. On-line datový list On-line datový list A B D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou odlišovat a závisí na dané aplikaci

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

3. Očekávání a efektivnost aplikací

3. Očekávání a efektivnost aplikací VYUŽÍVANÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ V ŘÍZENÍ FIREM Ota Formánek 1 1. Úvod Informační systémy (IS) jsou v současnosti naprosto nezbytné pro úspěšné řízení firem. Informačním ním systémem rozumíme ucelené softwarové

Více

Analýza a design na reálném projektu. Richard Michalský

Analýza a design na reálném projektu. Richard Michalský Analýza a design na reálném projektu Richard Michalský Agenda o Role analytika o Dokumentace (analytická) o Sběr a analýza požadavků o Fixace rozsahu Role analytika o Tvůrce požadavků o Zákazník zná své

Více

Diagram nebo text? Miroslav Benešovský, BenSoft s.r.o

Diagram nebo text? Miroslav Benešovský, BenSoft s.r.o Diagram nebo text? Miroslav Benešovský, Diagram nebo text? Jaká je role analytika při vývoji SW? Most mezi zákazníkem a vývojáři Jaké má analytik prostředky? Diagramy, vizuální modelování Jaká je zkušenost

Více

Firma příjemce voucheru. ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) U Vodárny 2, 616 00 Brno. Informační a komunikační technologie

Firma příjemce voucheru. ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) U Vodárny 2, 616 00 Brno. Informační a komunikační technologie Firma příjemce voucheru ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) Sídlo Obor Velikost Profil U Vodárny 2, 616 00 Brno Informační a komunikační technologie Drobný podnik ACEMCEE je firma působící v oblastech

Více

Problémové domény a jejich charakteristiky

Problémové domény a jejich charakteristiky Milan Mišovič (ČVUT FIT) Pokročilé informační systémy MI-PIS, 2011, Přednáška 02 1/16 Problémové domény a jejich charakteristiky Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. Katedra softwarového inženýrství Fakulta

Více

Digitalizace a oběh dokumentů VUMS LEGEND, spol. s.r.o.

Digitalizace a oběh dokumentů VUMS LEGEND, spol. s.r.o. Digitalizace a oběh dokumentů Automatizace obchodních porcesů Likvidace odběratelských a dodávatelských faktur Efektivita firemních procesů je jedním ze základních pilířů fungování celé společnosti. Některé

Více

ALLPLAN ENGINEERING BUILDING

ALLPLAN ENGINEERING BUILDING ALLPLAN ENGINEERING BUILDING ŠPIČKOVÉ BIM ŘEŠENÍ PRO STAVEBNÍ INŽENÝRY Authority for Urban Development and Environment, Hamburg, NBK, fotografie: Andreas Lechtape ALLPLAN ENGINEERING 1 ALLPLAN ENGINEERING

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta. Začínáme s BPM. Učební pomůcka. Vypracoval: Ing.

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta. Začínáme s BPM. Učební pomůcka. Vypracoval: Ing. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Začínáme s BPM Učební pomůcka Vypracoval: Ing. Michael Štencl Brno 2007 OBSAH 2 Obsah 1 Jak přistupovat k BPM 3 2 Prvky BPM

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4 Lubomír Vašek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu (ESF)

Více

1. Integrační koncept

1. Integrační koncept Příloha č. 2: Technický popis integrace 1. Integrační koncept Z hlediska koncepčního budování Smart Administration na Magistrátu města Mostu je možno hovořit o potřebě integrace tří úrovní systémové architektury

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE SPECIFICKÝ CÍL 3.2 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 10 PŘÍLOHA Č. 4 PRAVIDLA PRO VYDÁNÍ STANOVISKA ODBORU HLAVNÍHO ARCHITEKTA EGOVERNMENTU

Více

Požadavky pro výběrová řízení TerraBus ESB/G2x

Požadavky pro výběrová řízení TerraBus ESB/G2x Dokument: Převod dat TerraBus ESB/G2x Požadavky pro výběrová řízení TerraBus ESB/G2x Obsah 1. Účel dokumentu... 2 2. Použité termíny a zkratky... 2 3. Požadavky... 3 Účel dokumentu Účelem tohoto dokumentu

Více