ŠROUBEK. Průmyslovácký časopis SPŠOA F-M 4.Číslo Červen 2012 Ročník XII. Projekt BEST na naší Úspěchy studentů v soutěžích Rozloučení čtvrťáků

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠROUBEK. Průmyslovácký časopis SPŠOA F-M 4.Číslo Červen 2012 Ročník XII. Projekt BEST na naší Úspěchy studentů v soutěžích Rozloučení čtvrťáků"

Transkript

1 ŠROUBEK Průmyslovácký časopis SPŠOA F-M 4.Číslo Červen 2012 Ročník XII Projekt BEST na naší Úspěchy studentů v soutěžích Rozloučení čtvrťáků

2 Víte, co je BEST? Projekt s názvem BEST Best Enterprise System for Training aneb Nejlepší podnikový systém vzdělávání je výsledkem snahy EU přímo podpořit spolupráci firem a podniků s odbornými školami tak, aby studenti těchto škol mohli přijít do styku s moderními metodami, vybavením a byli na trhu práce konkurenceschopní. Tento projekt v programu Leonardo da Vinci je dokonce nominován na deset nejlepších projektů EU. Na projektu spolupracuje sedm evropských zemí: Estonsko, Finsko, Polsko, Německo, Itálie, Španělsko a Česká republika. Spolurealizátorem v ČR je společnost Alvit, která se na tomto projektu podílí od října 2010, a zapojena jsou pouze dvě centra z celé ČR: SPŠ elektrotechnická v Ostravě pro oblast elektrotechniky a naše škola pro oblast mechaniky. Koordinátorem celého projektu je Estonsko, Německo (společnost Wisamar) má na starosti management, mobility apod. Itálie vyhodnocuje výsledky projektu. Spolupráce výrobních podniků a odborného vzdělávání vychází z úspěšného inovativního modelu v polském městě Gdaňsk, který se rozvíjí už 12 let a byl nazván Gdaňský model. Cílem je implementovat tento model do škol v Estonsku, Itálii, Španělsku a ČR za spolupráce s partnerskými institucemi z Finska, Polska a Německa. V rámci projektu se již uskutečnilo několik partnerských setkání a nyní byla na řadě Česká republika. Projekt BEST na SPŠOA Naše škola přivítala účastníky projektu BEST v pátek 13. dubna 2012 v aule školy za účasti zástupce společnosti Alvit pana Martina Pokorného. Organizaci akce měl na starosti zástupce ŘŠ Ing. Závodný. Devatenácti expertům odborného vzdělávání z šesti zemí EU (Estonsko, Polsko, Finsko, Německo, Itálie a Španělsko) prezentovala naše škola, jak umí spolupracovat s podniky a jakých výsledků dosahuje v oblasti odborného vzdělávání. Poté, co se zahraniční účastníci projektu představili, prezentoval ŘŠ Mgr. Tobiáš naši školu. Ve svém projevu upozornil na snižující se stavy počtu studentů technických oborů, zvláště oboru hutnictví. Zdůraznil, že technické vzdělávání je klíčové pro tento region a základem pro rozvoj lidských zdrojů. Přitom absolventi školy mají vysokou uplatnitelnost na trhu práce a dosahují skvělých výsledků v soutěžích regionálních i mezinárodních, o kterých informujeme na dalších stránkách Šroubku. Ředitel školy vyzvedl spolupráci s partnerskými firmami, která je dlouhodobě velmi úspěšná a realizuje se různými formami, např. stáže, exkurze, praxe, granty apod. Účastníky projektu BEST seznámil s realizovanými projekty v letech (EU, ArcelorMittal, VÚHŽ).

3 Další část programu byla věnována prezentaci partnerských firem. Zástupci hovořili pochopitelně nejen o portfoliu své firmy, ale také o formách spolupráce s naší školou. Pozvání přijali zástupci tří firem Ptáček velkoobchod, Ferrit a VÚHŽ. Pan Adamus ze společnosti Ptáček velkoobchod hovořil o podpoře studijního oboru Technická zařízení budov. Firmu Ferrit zastupovali Ing. Biolek a pan Huber. Prezentace výkonného ředitele společnosti VÚHŽ Ing. Zachurczoka byla pro zahraniční hosty dalším příkladem aktivní spolupráce mezi výrobním podnikem a naší školou. Zahraniční hosté si po přestávce prohlédli prostory školy a dílen, kde probíhá odborná výuka. Zástupce ŘŠ Ing. Závodný vysvětlil ke každé učebně, k jakému účelu slouží, poté se představili i samotní studenti a vyučující, kteří v angličtině vysvětlili zahraničním hostům, co právě probíhá ve výuce a k čemu se používá zařízení učebny. Delegace navštívila devět odborných učeben: učebnu TZB, centrální technologickou laboratoř, technologickou laboratoř, metalografickou laboratoř, učebnu ICT, laboratoř pro CNC a CAD/CAM systémy, soustružnu, frézárnu a instalatérskou dílnu. V laboratoři CNC právě probíhala výuka pro zaměstnance firem, kterou naše škola realizuje v rámci projektu Rozvoj dalšího vzdělávání - nový úkol pro školy pro potřeby zaměstnavatelů MSK ve spolupráci s Úřadem práce. V rámci projektu RDV vytvořila škola studijní opory k vzdělávacím programům Strojírenský technik pracující v systémech CAD/CAM/CNC Hutnictví, Matematické a fyzikální vzdělávání pro techniky. Programy jsou určené pro uchazeče a zájemce o zaměstnání, zaměstnance firem, ženy na mateřské dovolené, příp. další zájemce z řad veřejnosti. Všechny učebny, které si prohlédli zahraniční experti, byly vybaveny s podporou Evropských fondů, MSK a významných firem regionu. Delegace zahraničních expertů se mohla na místecké průmyslovce poučit z úspěšně fungující spolupráce školy s praxí.

4 Názory studentů k projektu BEST na SPŠ Tato akce se mi velmi líbila, setkal jsem se při ní také s přáteli, které jsem poznal díky projektu mobilit společnosti Alvit jednalo se o stáž ve firmě v německém Lipsku. Společně s Honzou Szlauerem jsme měli během dnešního dne možnost vyjádřit se do regionální televize. Myslím si, že pro zahraniční hosty bylo určitě přínosem setkání na naší škole, mohli srovnat vybavenost našich odborných laboratoří se svými a posoudit spolupráci naší školy s firmami. Z rozhovoru s ředitelem španělské školy Xabec, panem Antoniem Mir Montesem, vyplynulo, že počet žen studujících technické obory v jeho zemi je stejně žalostný jako u nás i přes skutečnost, že je tamější vláda podporuje dotacemi, dodává Petr Pospěch (S3.A) V aule školy bylo vše připraveno. Samozřejmě nechyběl ani bohatý raut a už jsme jen nervózně vyčkávali na příjezd hostů. Konečně se otevřely dveře a vážení hosté vstoupili. Po anglicko-českém úvodu a představení hostů přišla řada na naši školu. Pan ředitel měl připravenou anglickou prezentaci a po krátké přestávce došlo na představení přítomných firem. Po 20minutové pauze vyrazila delegace na prohlídku odborných učeben, které podle mého mínění hosty nadchly. Honza Urban, Robin Kočvara (L1) Pozn. red.: O této akci informovala rovněž regionální televize Polar a místní tisk.

5 Významné ocenění ředitele školy Ředitel naší školy Mgr. Martin Tobiáš byl u příležitosti Dne učitelů 27. března 2012 oceněn Moravskoslezským krajem v I. kategorii Výrazná pedagogická osobnost roku. MSK poděkoval panu řediteli za zvládnutí složitého organizačního úkolu, kterým bylo sloučení tří organizací (SPŠ, OA a JŠ) do jednoho subjektu v roce Škola se zapojila jako partner do mnoha projektů, např. Podpora odborného vzdělávání na SŠ MSK, Střední škola brána k technické kariéře, a sama realizovala úspěšné projekty, např. rozsáhlý projekt Modernizace laboratoří praktické výuky na SPŠ F-M. V současné době pokračuje škola s projektem Rozvoj dalšího vzdělávání nový úkol pro školy a zapojila se do projektu MSK Mechatronika, jehož cílem je zmodernizovat výuku automatizace a elektrotechniky za účelem simulace pracovního prostředí. Kraj rovněž ocenil zapojení školy do mnoha odborných soutěží, ve kterých studenti dosahují výborných umístění, a vynikající výsledky u státních maturitních zkoušek. Ocenění předali panu řediteli hejtman MSK a náměstkyně hejtmana pro oblast školství spolu s dalšími osobnostmi kraje. Foto: Veřejná správa Moravskoslezského kraje International Baccalaureate Moto: Kvalitní vzdělání pro lepší svět Učitelé naší školy se v tomto roce zapojili do jedné z aktivit, kterou vyvíjí společnost ArcelorMittal. Kromě mnoha dalších projektů realizuje tato významná společnost program IB (mezinárodní maturita), který je zaměřen na mezioborovu provázanost vyučovaných předmětů a spolupráci škol se zaměstnavateli. Tento program je možné využít pro průmyslové školy a počítá také s kariérním růstem pedagogů. Program se realizuje ve školicím středisku firmy ArcelorMittal Ostrava a probíhá od února 2012 do prosince 2012 formou face-to-face seminářů, on-line kurzů a závěrečného výjezdu na vzorovou školu pracující v režimu IB. Za naši školu se programu IB účastní dva zástupci managementu školy (pan ředitel Mgr. Tobiáš a zástupkyně Ing. Fajkusová), dva učitelé z části SPŠ (Ing. Beňová, Mgr. Volník) a čtyři učitelé z části OA (RNDr. Červenková, Ing. Bradáčová, Ing. Pindurová a Ing. Kocháňová). Projekt zároveň podporuje interkulturalismus a internacionalismus při výuce, dodává Ing. Kocháňová. Více se můžete dozvědět na:

6 Gratulujeme našim studentům! Studenti naší školy zvítězili v mezinárodním klání V krásném podhůří Moravskoslezských Beskyd v Horní Bečvě se ve dnech 29. a 30. března letošního roku uskutečnila mezinárodní soutěž mladých konstruktérů Den strojařů. Klání se zúčastnilo celkem 13 škol ze tří zemí. Práce soutěžících ze všech zúčastněných zemí měly velmi dobrou úroveň a hodnotící komise velmi těžkou práci, podotýká Ing. Suchoň. Dvoučlenný tým SPŠ dokázal obstát v silné konkurenci 40 mladých lidí z Česka, Slovenska a Polska a získal 1. místo. Studenti Václav Otipka a Ondřej Sikora (S3.B) prezentovali své technické řešení konstrukčního zadání firmy Huisman. Hodnotné ceny převzali z rukou zástupců firem, Strojírenského klastru a v neposlední řadě i zástupců Krajského úřadu, dodává prof. Suchoň. O vítězství SPŠ informoval rovněž Český rozhlas Ostrava (pozn. red.). Olympijské hry řemesel 2012 Tým našich studentů, Václav Otipka a Ondřej Sikora, reprezentoval průmyslovku také na Mezinárodních olympijských hrách řemesel, které pořádala SOŠ Třineckých železáren v Třinci ve dnech Tato akce se konala poprvé a přilákala pozornost mnoha základních a středních škol našeho kraje, Slovenska a Polska. Jejich práce s názvem Konstrukční řešení přestavitelného sloupu ve výjezdu do průmyslové haly dokázala přesvědčit porotu svojí kvalitou a náš tým si odnesl 1. místo. Redakce Šroubku při této příležitosti oslovila studenty a zeptala se na jejich názor: Naše práce obsahovala veškerou dokumentaci, jako např. pevnostní výpočty, výkresy apod., tím byla podobná konečnému řešení firmy Huisman. Jsme rádi, že se nám podařilo zvítězit také v silné konkurenci ostatních škol na Olympiádě řemesel a že porota ocenila vedle dalších zajímavých nápadů právě naše výhradně technické řešení, dodávají Václav Otipka a Ondřej Sikora. Náš tým zaznamenal další úspěch v soutěžní přehlídce krajského kola Středoškolské odborné činnosti konané v Ostravě , ve které vybojoval prvenství.

7 Soutěž v programování CNC Naše škola přijala pozvání na účast v soutěži programování CNC frézky s řídicím systémem itnc 530 Heidenhain, kterou pořádala SPŠ Karviná 10. dubna Do 4. ročníku souboje středoškoláků o nejlepší výsledek v programování se zapojili čtyři studenti naší školy. Vynikajícího výsledku dosáhl Lukáš Sigmund (S3.B), který se stal nejlepším programátorem pro rok 2012, upřesňuje pan Pešat. Autodesk Academia Design 2012 Tradičně na stránkách Šroubku informujeme o výsledcích našich strojařů v této prestižní soutěži. Letošní 18. ročník soutěže Autodesk Academia Design pořádala ve dnech SPŠ na Proseku v Praze. Celkem se zúčastnilo 32 středních škol z ČR a Slovenska. Soutěžilo se ve 4 kategoriích: 2D studenti (AutoCAD 2012), 3D studenti (Inventor 2012), 3D učitelé (Inventor 2012) a v kategorii školy, do které se započítávaly výsledky z jednotlivých kategorií. Naše škola obsadila v celkovém hodnocení 3. místo, student Jan Červenka (S4.B) vybojoval 3. místo v kategorii 2D kreslení. Orlovská soutěž v informatice Dne jsme se zúčastnili soutěže v informatice, která se konala na SOŠ Net Office Orlová. Soutěžilo se v 6 kategoriích a zúčastnilo se jí 76 studentů ze SŠ Moravskoslezského kraje a polského Rybniku. Z naší školy se zúčastnili Martin Ševčík z L3 (kategorie grafika), Richard Vašek S3.B a Markéta Mužíková L2 (kategorie Wordprocesing). V kategorii Wordprocesing obsadil Richard Vašek 3. místo a v kategorii grafika se Martin Ševčík umístnil také na 3. místě. Středoškolák roku 2012 v účetnictví David Záděra, student 4. ročníku OA, obor ekonomické lyceum, se nejen probojoval do finále této soutěže, ale prokázal teoretické znalosti i praktické dovednosti v ekonomických disciplínách a stal se Nejlepším středoškolákem České republiky v účetnictví. Finále soutěže proběhlo 3. dubna 2012 ve Znojmě.

8 Ars Poetica Nejen v odborné oblasti dosahují studenti SPŠOA skvělých výsledků, vynikají také ve sportovních disciplínách a v hudebních soutěžích. Tradičně se účastní soutěže Ars Poetica Puškinův památník. Již 46. ročník krajského kola proběhl v Bohumíně. V kategorii hudební projev ruských písní vyhrálo duo Hanka Richterová a Jiří Machálek ze 4. ročníku SPŠ. Hanka Richterová navázala na své loňské úspěšné vystoupení. Svým vítězstvím si pěvecké duo našich studentů vybojovalo postup na celostátní přehlídku do Prahy, které se vzhledem ke svým maturitním povinnostem bohužel nemohli zúčastnit. Celostátní kolo SOČ Úspěchy studentů v tomto školním roce završilo vítězství v celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti, která proběhla ve dnech června 2012 v Kutné Hoře. V silné konkurenci studenti Ondřej Sikora a Václav Otipka obsadili první místo v kategorii Strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design. Všem vítězům patří poděkování za vzornou reprezentaci školy. Redakce Šroubku přeje všem soutěžícím mnoho dalších úspěchů. Rozloučení maturantů Každý student místecké průmyslovky, který se probojoval do 4. ročníku a ze všech sil se dokopal až do předmaturitního období plného stresu, nejistoty a povolených nervů, určitě uvažoval nad tím, jaké byly uplynulé čtyři roky strávené na průmce. Jak jsme jako malí vystrašení bažanti poprvé vstoupili do prostor rozlehlé školy a byli jsme přesvědčeni, že se na zdejších chodbách nikdy nevyznáme. S jakým respektem jsme vzhlíželi k tehdejším studentům čtvrtých ročníků, jak naivní byly naše představy o ukrývání taháků a opisování. Jaká obrovská změna se v našich životech odehrála po příchodu na školu. Vzpomínám si, jak těžké bylo období prvních měsíců na škole nový režim, linkování sešitů a hlavně ta nejistota, jestli vše zvládneme. Postupem doby jsme se všichni otřepali a začali jsme si život na střední škole pořádně užívat. Lyžák, výlet do zahraničí a nesčetné školní akce nás neskutečně

9 stmelily v jeden velký kolektiv. Stávali se z nás kamarádi, nerozluční přátelé a také páry. Jak humorná může být vzpomínka na to, jak kdo s kým kdysi randil. Nesmím opomenout naše drahé profesory, kteří náš život nikdy nezapomněli udělat pestrým a sem tam udělit velice důležité učivo na celé odpoledne, anebo na zkoušející hodiny, ve kterých nepadla lepší známka než 5. Ale i přes všechny vzájemné boje nám všichni přirostli k srdci a myslím, že někteří profesoři nám budou velice chybět. Chtěla bych poděkovat našemu třídnímu profesoru p. Rajnochovi, který se nám vždy snažil pomoci v nepříznivých školních situacích. Stal se naším kamarádem, kterého si vážíme, a který nás dokáže vždy dobře pobavit. A najednou se ocitáme těsně před maturitou. Každý se snaží dohnat poslední dobré známky a myslím, že se všichni těšíme, až zkoušku dospělosti budeme mít za sebou. Tak nám přejte hodně štěstí a pořádně držte pěsti! Romana Golová, A4.S Za pár dní skončí naše studium na škole, kterou jsme si před několika lety zvolili. Dnes se nám zdá, že to byla dobrá volba, pro některé z nás patrně osudová. Mnozí jsme přišli na průmyslovku se svými přáteli a většina z nás si zde našla nové kamarády a vytvořila přátelství, která vydrží roky. Věříme, že jsme naše profesory v jejich očekávání příliš nezklamali. Děkujeme jim za poznání a za příklad, který nám ukázali, že to, co člověk dělá, se dá vykonávat jako zaměstnání, ale také jako poslání. Věřím, že na něj ve svých dalších letech budeme nejen rádi, ale s jistou hrdostí vzpomínat, a že se jím budeme i řídit. Díky tedy patří naší paní profesorce třídní Mgr. Zárubové, díky patří vám, vážení učitelé. Denis Piták, S4.A Šroubek Časopis studentů SPŠOA F-M Číslo 4, 2011/ Šéfredaktor: Vojtěch Šebesta (HZ3) Redakce: Jan Szlauer (S3.A), Robin Kočvara (L1), Václav Šťotka (L1), Jan Urban (L1). Vydává: SPŠOA F-M

Š kolní kolo chemicke olympiá dy

Š kolní kolo chemicke olympiá dy Š kolní kolo chemicke olympiá dy Během měsíce ledna proběhlo školní kolo chemické olympiády kategorie D, které obsahovalo domácí část, kontrolní test a praktickou část v chemické laboratoři. Olympiády

Více

ARS Poetica Puškinův památník

ARS Poetica Puškinův památník ARS Poetica Puškinův památník 50. ročník Je to k nevíře, ale v pátek 8. 4. 2016 v Bohumíně proběhl již 50. ročník krajské přehlídky ARS Poetica Puškinův památník. Jubilejního ročníku se zúčastnilo téměř

Více

Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola

Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola Ruština GPB Bohumín Praha Dva postupy do celostátního kola V pátek 7. dubna 2017 proběhl 51. ročník krajského kola ARS Poetica Puškinův památník. V silné konkurenci více než sta soutěžících z celého kraje

Více

Střední průmyslová škola Ostrava - Vítkovice

Střední průmyslová škola Ostrava - Vítkovice Projekt OP VK CZ.1.07/1.1.07/11.0112 Podpora odborného vzdělávání na středních školách MSK www.spravnysmer.cz logo školy Střední průmyslová škola Ostrava - Vítkovice Kontakt: Ing. Jiří Mlýnek - ředitel,

Více

Rychlý přehled základních bodů výroční zprávy o činnosti Gymnázia, Český Krumlov za školní rok 2013/2014

Rychlý přehled základních bodů výroční zprávy o činnosti Gymnázia, Český Krumlov za školní rok 2013/2014 Rychlý přehled základních bodů výroční zprávy o činnosti Gymnázia, Český Krumlov za školní rok 2013/2014 V následujícím přehledu jsou uvedené některé podstatné body výroční zprávy. Pět největších úspěchů

Více

VOŠ, SPŠ automobilní a technická. Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011

VOŠ, SPŠ automobilní a technická. Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011 VOŠ, SPŠ automobilní a technická Bc. Jan Šindelář České Budějovice 2011 Charakteristika Regionální centrum technického vzdělávání 45 let tradice výuky v automobilních a strojírenských oborech Více než

Více

Interview s Mgr. Martou Michalákovou

Interview s Mgr. Martou Michalákovou Stáž našich učitelů v Irsku Během jarních prázdnin se patnáct učitelů SPŠ, OA, JŠ zúčastnilo odborné stáže Lepší učitel - trh práce a systém odborného vzdělání v Irsku v rámci projektu Leonardo da Vinci.

Více

Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07

Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07 Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07 Letní poznávací tábor 2006 Vloženo v 07:57, 07.09.2006 Také letos se před zahájením školního roku sešli zájemci o studium

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač Střední průmyslová škola, Ostrava Vítkovice, příspěvková organizace Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač (čtyřletý - ukončený maturitní zkouškou) Vyučované odborné předměty:

Více

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín Zpravodaj duben č.2-2017 Budova gymnázia se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci elektrorozvodů, topení, vodovodů a odpadů za více jak 10 mil. Kč. O provozním zabezpečení

Více

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100,

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Platnost 1.9.2008 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma 1 ročníkový Povinné předměty 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4.

Více

Kvalita odborného vzdělávání strategický pilíř vzdělávací politiky Střední průmyslové školy strojnické Vsetín. 20. 21.10 2010 konference Uherský Brod

Kvalita odborného vzdělávání strategický pilíř vzdělávací politiky Střední průmyslové školy strojnické Vsetín. 20. 21.10 2010 konference Uherský Brod Kvalita odborného vzdělávání strategický pilíř vzdělávací politiky Střední průmyslové školy strojnické Vsetín 20. 21.10 2010 konference Uherský Brod Základní údaje o projektu Zahájení projektu : 1.1.2009

Více

Nabídka oborů pro školní rok

Nabídka oborů pro školní rok Nabídka oborů pro školní rok 2018-2019 Dny otevřených dveří 10.11. a 11.11. 2017, 14.2. 2018 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (jednotné přijímací zkoušky) 23 45 L/01 Mechanik seřizovač (švp Mechatronik-seřizování

Více

FYZIKA přehled úspěchů 2017/18

FYZIKA přehled úspěchů 2017/18 FYZIKA přehled úspěchů 2017/18 Fyzikální olympiáda 59. ročník Studenti mohou řešit úlohy v kategoriích: F (1. ročník), E (2. ročník), D (3. ročník), C (4. ročník), B (5. ročník), A (6. ročník). Studenti

Více

Kvalita prověřená časem Potřeba technicky vzdělaných absolventů VŠ a SŠ pro další rozvoj TŽ

Kvalita prověřená časem Potřeba technicky vzdělaných absolventů VŠ a SŠ pro další rozvoj TŽ 1 Potřeba technicky vzdělaných absolventů VŠ a SŠ pro další rozvoj TŽ Ing. Ivo Žižka ředitel pro personalistiku a administrativu TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s. Ostrava: 23.4.2013 2 Demografický vývoj v ČR 2002

Více

Školní kolo konverzační soutěže v angličtině 2014

Školní kolo konverzační soutěže v angličtině 2014 Školní kolo konverzační soutěže v angličtině 2014 V pátek 24. 1. se na naší škole konalo školní kolo konverzační soutěže v angličtině. Soutěž proběhla ve dvou kategoriích: IIB (1.-2. ročník) a IIIA (3.-5.

Více

PROGRAMOVÁNÍ NA CNC STROJÍCH

PROGRAMOVÁNÍ NA CNC STROJÍCH Projekt PROGRAMOVÁNÍ NA CNC STROJÍCH "Získání dovednosti v programování na CNC obráběcích strojích pro žáky středních odborných škol a učilišť" CZ.1.07 Datum zahájení projektu: 1.4. 2012 Datum ukončení

Více

Mezinárodní spolupráce školy

Mezinárodní spolupráce školy Mezinárodní spolupráce školy Ve školním roce 2010 2011 dosáhla naše škola v mezinárodní spolupráci historického úspěchu. Se společným česko polským projektem středních škol Zmizelé a nalézané osudy. Memento

Více

ŠROUBEK. První společný ples. Průmyslovácký časopis SPŠOAFM. Projekt EDISON podruhé

ŠROUBEK. První společný ples. Průmyslovácký časopis SPŠOAFM. Projekt EDISON podruhé ŠROUBEK Průmyslovácký časopis SPŠOAFM 1.číslo únor 2013 XII.ročník První společný ples Ná z B ory b ez má ažan tů my Projekt EDISON podruhé První společný ples: Keltská vlna V tomto čísle Šroubku jsme

Více

Využití výstupů z projektů OPVK

Využití výstupů z projektů OPVK Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji registrační číslo CZ.1.07/1.1.00/44.0008 Využití výstupů z projektů OPVK Autor: Jiří Sumbal, VOŠ, SOŠ a SOU Kopřivnice Datum: 23.

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2017

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2017 Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Frýdek- Místek, příspěvková organizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211

Více

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS

Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS Úspěšné vystoupení studentů na Krajském kole soutěže EUROREBUS O minulém víkendu se netradičně v Olomouci na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého uskutečnilo Krajské kolo soutěže Eurorebus. Naše

Více

Zpravodaj školy - jaro 2019

Zpravodaj školy - jaro 2019 Zpravodaj školy - jaro 2019 V hodnocení školy Ministerstvem školství v programu Excelence výsledky v soutěžích středních škol v roce 2017-2018 jsme získali 9,5 bodů (v 2016-2017 jsme získali 9,02 bodů).

Více

ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017

ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017 ENGLISH CONVERSATION CONTEST Výsledky školního kola Konverzační soutěže v angličtině 2017 Kategorie II.B (1.-2. ročník) počet účastníků: 14 maximální počet bodů (poslech B2 + speaknig): 42 1. Nikita KISZKOVÁ

Více

Vánoční zpravodaj aktivit prosinec 2018

Vánoční zpravodaj aktivit prosinec 2018 Vánoční zpravodaj aktivit prosinec 2018 Přípravné kurzy k přijímacímu řízení Čtyřleté obory: Nabízíme zdarma kurzy z matematiky a jazyka českého. Uchazeč z 9. třídy se do 18. ledna e- mailem přihlásí na

Více

6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství).

6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství). 6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) Dne 8. 3. 2013 se na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci uskutečnil již 6. ročník regionální soutěže

Více

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Ředitel: Ing. Josef Šorm Zástupci ředitele: Mgr. Jan Šimůnek

Více

Kvalita prověřená časem

Kvalita prověřená časem 1 2 SPOLUPRÁCE SE ŠKOLAMI A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁNÍ Ing. Ivo Žižka ředitel pro personalistiku a administrativu TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a. s. 3 ZÁKLADNÍ INFORMACE O TŽ Tradice od roku 1839 Integrovaná

Více

PROJEKT ROMA Česká republika Karviná. Sdružení Romů Severní Moravy

PROJEKT ROMA Česká republika Karviná. Sdružení Romů Severní Moravy PROJEKT ROMA Česká republika Karviná Sdružení Romů Severní Moravy 1 AKTIVITY V RÁMCI PROJEKTU Průběžné aktivity pro děti: Volnočasové aktivity pro děti a mláděž (zvláště z cílové skupiny) kroužky: počítačový,

Více

MSV/IMT Brno 2012. Expozice Výukové centrum soutěž mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů

MSV/IMT Brno 2012. Expozice Výukové centrum soutěž mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů MSV/IMT Brno 2012 Expozice Výukové centrum soutěž mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů Svaz strojírenské technologie organizoval letos již čtvrtý ročník soutěže mladých strojařů v programování

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice O škole historie i současnost školy 1. Tradice škola poskytuje již více než 60 let úplné střední odborné vzdělání s maturitou 2.

Více

English Conversation Contest. školní kolo 2018

English Conversation Contest. školní kolo 2018 English Conversation Contest školní kolo 2018 Také letos nastoupili nejlepší angličtináři 1. 5. ročníků do nelehkého boje o přední příčky v soutěži anglické konverzace. Všichni studenti absolvovali poslechový

Více

Š kolní kolo konverzace v ruske m jazyce

Š kolní kolo konverzace v ruske m jazyce Š kolní kolo konverzace v ruske m jazyce Ve čtvrtek 12.12. 2013 proběhlo na našem gymnáziu školní kolo konverzace v ruském jazyce. Ve třech kategoriích se školního kola zúčastnilo 11 studentů z prvního

Více

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Učíme se pro praxi Číslo projektu: 2018-1-CZ01-KA101-047440 Závěrečná zpráva Název mobility: Job Shadowing Jméno účastníka: Mgr. Lenka Aoudj Místo kurzu: Hamburk,

Více

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole Střední škola technická Žďár nad Sázavou je od roku 2008 držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 pro oblast vzdělávání.

Více

Konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2013. Technické vzdělávání a jeho úloha při rozvoji Moravskoslezského kraje

Konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2013. Technické vzdělávání a jeho úloha při rozvoji Moravskoslezského kraje Konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2013 Technické vzdělávání a jeho úloha při rozvoji Moravskoslezského kraje Miroslav Novák hejtman Moravskoslezského kraje 23. dubna 2013 Východiska podpory technického

Více

Důkazem, že výuku ICT směřujeme

Důkazem, že výuku ICT směřujeme Zpravodaj SPŠ Trutnov 9/2011 Nadstandardní výuka informačních a komunikačních technologií na SPŠ Trutnov Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101 je školou s nadstandardní výukou informačních a komunikačních

Více

Závěrečná konference projektu Inovace technických oborů

Závěrečná konference projektu Inovace technických oborů zkráceně: Inovace technických oborů (zkratka: ITO) Závěrečná konference projektu Inovace technických oborů Středa: 16. listopad 2011 Název projektu: Inovace výuky technických předmětů pro zvyšování konkurenceschopnosti

Více

Špičkoví technici podmínka konkurenceschopnosti českého průmyslu

Špičkoví technici podmínka konkurenceschopnosti českého průmyslu Špičkoví technici podmínka konkurenceschopnosti českého průmyslu Jan Světlík, prezident NSK Ostrava, 23. 04. 2013 NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR je dobrovolné sdruţení organizací, zaloţené v roce 2003, které

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2016

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2016 Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Frýdek- Místek, příspěvková organizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Univerzita Pardubice/Ústav elektrotechniky a informatiky Název projektu: Vytváření příležitostí

Více

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování Horská 618 Budova teoretického vyučování Horská 59 Budova praktického vyučování Mladé Buky 5/6 Studijní obory Učební

Více

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VUT v Brně

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VUT v Brně FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VUT v Brně jedna z 8 fakult Vysokého učení technického v Brně (VUT) největší strojní fakulta v ČR (4300 studentů) široká nabídka oborů výborné uplatnění absolventů na trhu

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ

OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 20. LEDNA 2018 STUDIJNÍ OBORY EKONOMICKÉ LYCEUM 78-42 - M/02 OBCHODNÍ AKADEMIE 63-41 - M/02 VEŘEJNOSPRÁVNÍ ČINNOST

Více

Učební plán. Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Verze: 02, Datum: 19.1.2010, Platnost: 1.9.2010 RVP 23-41-M/01 Strojírenství

Učební plán. Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Verze: 02, Datum: 19.1.2010, Platnost: 1.9.2010 RVP 23-41-M/01 Strojírenství Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Platnost 1.9.2010 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma 1 ročníkový Povinné

Více

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE ENERSOL 2006 Co o této soutěži víme a jak probíhala? ENERSOL 2006 je soutěž, která byla vyhlášena MŠMT. Regionálním vzdělávacím centrem (RVC) pro obnovitelné

Více

4. ročník regionální soutěže Ol. kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství)

4. ročník regionální soutěže Ol. kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) 4. ročník regionální soutěže Ol. kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) Dne 16. 2. 2011 se na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci uskutečnil 4. ročník regionální soutěže Olomouckého

Více

EVVO v Moravskoslezském kraji. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje.

EVVO v Moravskoslezském kraji. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje. Jak Moravskoslezský kraj podporuje EVVO ve školách a školských zařízeních Kraj zahrnuje oblast EVVO do

Více

Dotazník pro pedagogické pracovníky škol

Dotazník pro pedagogické pracovníky škol PŘÍLOHA Č. 4 DOTAZNÍK PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY Dotazník pro pedagogické pracovníky škol Dovolujeme si Vás požádat o spolupráci při vyplnění dotazníku, který je součástí projektu Analýza bariér v technickém

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2015

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2015 Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Frýdek- Místek, příspěvková organizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211

Více

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo

Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo Konverzační soutěž v angličtině 2016 školní kolo V úterý 26. 1. proběhlo školní kolo tradiční anglické konverzační soutěže kategorií II.B (nižší gymnázia) a III.A (střední školy). Letos se setkalo celkem

Více

KOVO Junior 2019 MECHANIK SEŘIZOVAČ

KOVO Junior 2019 MECHANIK SEŘIZOVAČ CELOSTÁTNÍ ODBORNÁ SOUTĚŽ KOVO Junior 2019 MECHANIK SEŘIZOVAČ PROPOZICE REGIONÁLNÍHO KOLA Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III 21. února 2019-1 - PROPOZICE REGIONÁLNÍHO KOLA 21. února 2019 I. Propozice

Více

Česko rakouský projekt Skupina Stavebnictví. Závěrečná zpráva o plnění plánu činnosti za rok 2016

Česko rakouský projekt Skupina Stavebnictví. Závěrečná zpráva o plnění plánu činnosti za rok 2016 Česko rakouský projekt Skupina Stavebnictví Závěrečná zpráva o plnění plánu činnosti za rok 2016 1. DOKUMENT Pokračování ve zpracování, prohloubení a postupném dokončení rozsáhlého souboru DOKUMENT O VZDĚLÁVACÍM

Více

SŠ - COPT KROMĚŘÍŽ FOTOALBUM ŠKOLNÍ ROK 2007/2008. Ustřihněte podél tečkované čáry. Po kliknutí přidejte fotku nebo ji sem přetáhněte.

SŠ - COPT KROMĚŘÍŽ FOTOALBUM ŠKOLNÍ ROK 2007/2008. Ustřihněte podél tečkované čáry. Po kliknutí přidejte fotku nebo ji sem přetáhněte. FOTOALBUM SŠ - COPT KROMĚŘÍŽ ŠKOLNÍ ROK 2007/2008 Projektová činnost SŠ - COPT Kroměříž kromě jiného zahrnuje i akce zaměřené čistě na žáky školy. Jednou ze dvou takových aktivit je v letošním roce

Více

za podpory o. p. s. Technik budoucnosti

za podpory o. p. s. Technik budoucnosti Návrh odměn pro soutěže Školní rok 2004/2005 SPŠ strojní a elektrotechnická Resslova 5, Ústí nad Labem za podpory o. p. s. Technik budoucnosti 1. SOČ - odborná část A. Strojní a dopravní obor a úlohy teoretické

Více

Nástup pedagogických pracovníků, zahajovací. Projekt OKAP projektová aktivita Seminář: Práce se vztahy. Projekt: Zelená prevenci - projektová aktivita

Nástup pedagogických pracovníků, zahajovací. Projekt OKAP projektová aktivita Seminář: Práce se vztahy. Projekt: Zelená prevenci - projektová aktivita TERMÍNOVÝ KALENDÁŘ SRPEN 2018 27.08. 28.08. Nástup pedagogických pracovníků, zahajovací porady Projekt OKAP projektová aktivita Seminář: Práce se vztahy ZŘTV, ZŘPV Tř. uč. 1. roč. 28.08-30.08. Komisionální

Více

18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku

18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku 18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku Třída Třídní učitel 1. IT Mgr. Otto Hájek 2. ITA Ing. Petr Valtera 2. ITB Ing. Stanislav Hudák 3. IT Mgr. Tomáš

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIJ-494/11-J

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIJ-494/11-J Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIJ-494/11-J Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Bráfova 9, 674 01 Třebíč IČ: 60 418 443 Identifikátor: 600

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN Informace o studiu Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, 760 01 Zlín Telefony: spojovatelka 577 005 311 sekretariát 577 005 313 ředitel 577 005 312 Fax: 577 005 333 E-mail:

Více

GYMNÁZIUM, ČESKÉ BUDĚJOVICE, JÍROVCOVA 8

GYMNÁZIUM, ČESKÉ BUDĚJOVICE, JÍROVCOVA 8 GYMNÁZIUM, ČESKÉ BUDĚJOVICE, JÍROVCOVA 8 Telefon, fax: 387 319 358 PSČ: 371 61 e-mail: gymji@gymji.cz URL: http://www.gymji.cz INFORMACE O STUDIU (čtyřleté gymnázium) Vážení rodiče, žáci a učitelé základních

Více

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín Zpravodaj březen 2016 Příjímací zkoušky pro maturitní obory čtyřleté gymnázium, informační technologie, mechatronik

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2004 / 2005 obsah Charakteristika školy Zhodnocení současného stavu školy Vzdělávací programy školy Způsob zabezpečení odborné praxe Personální a statistické

Více

AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru

AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2016-2020 2016 Aktualizaci Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické UJEP

Více

ÚDAJE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ

ÚDAJE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ÚDAJE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ŽÁCI PŘIHLÁŠENÍ KE STUDIU Počet přihlášek STR SLE STA LYT LYE MAN Celkem 1. kolo 62 83 86 63 69-363 Celkem 62 83 86 63 69-363 ŽÁCI PŘIJATÍ KE STUDIU Počet přijatých STR SLE STA

Více

Proč studovat na GJKT. Prezentace ke dni otevřených dveří dne 27.ledna 2010

Proč studovat na GJKT. Prezentace ke dni otevřených dveří dne 27.ledna 2010 Proč studovat na GJKT Prezentace ke dni otevřených dveří dne 27.ledna 2010 Maturitní video Co je naším hlavním cílem? poskytnout všeobecné vzdělání a rozvinout specifické dovednosti umožnit absolventům

Více

Slavnostní předání cen XV. ročníku Vědomostní olympiáda Cechu topenářů a instalatérů České republiky. a 13. ročníku soutěže MĚĎ 2019

Slavnostní předání cen XV. ročníku Vědomostní olympiáda Cechu topenářů a instalatérů České republiky. a 13. ročníku soutěže MĚĎ 2019 Slavnostní předání cen XV. ročníku Vědomostní olympiáda 2019 Cechu topenářů a instalatérů České republiky a 13. ročníku soutěže MĚĎ 2019 Finále XV. ročníku Vědomostní olympiády Cechu topenářů a instalatérů

Více

Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády

Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády Veliký zájem o školní kolo biologické olympiády Koncem února proběhla školní kola biologické olympiády i na naší škole. Zejména o kategorii B byl mimořádný zájem. Studenti tradičně změřili své síly v testu

Více

Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov. www.gykovy.cz

Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov. www.gykovy.cz Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov www.gykovy.cz Kontaktní údaje Ředitel: RNDr. Václav Klement Komenského 16/5 682 01 Vyškov info@gykovy.cz tel.: 517 307 010 Gymnaziální

Více

Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Radim Farana děkan

Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Radim Farana děkan 1 Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Radim Farana děkan Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava ISO 9001 : 2001 CQS 2258/2007 CZ 2258/2007 2 Nové talenty pro vědu

Více

PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ

PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ pro studenty SPŠ Autor: Hana Petrušková 24. a 27. 9.2019 FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VUT v Brně jedna z 8 fakult Vysokého učení technického v Brně (VUT) největší

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ze společného odborného semináře zapojených učitelů partnerských škol do projektu se zaměstnavateli

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ze společného odborného semináře zapojených učitelů partnerských škol do projektu se zaměstnavateli Projekt: Propojení praxe s výukou mechatroniky a automatizace pro žáky středních odborných škol a učilišť, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0057 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ze společného odborného semináře zapojených učitelů

Více

Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017

Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017 Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017 V pátek 28. dubna 2017 se opět po roce zcela zaplnil sál Zastupitelstva Jihočeského kraje žáky, studenty a

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední průmyslová škola Ostrov. Jáchymovská 1, 363 11 Ostrov. Identifikátor: 600 009 084

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední průmyslová škola Ostrov. Jáchymovská 1, 363 11 Ostrov. Identifikátor: 600 009 084 Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední průmyslová škola Ostrov Jáchymovská 1, 363 11 Ostrov Identifikátor: 600 009 084 Termín konání inspekce: 7. a 9. února 2007 Čj. Signatura

Více

Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA

Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA Zápis ze závěrečné hodnotící konference Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.13/11.0001 Datum konání: dne 25. června 2010

Více

PROGRAM LEONARDO DA VINCI

PROGRAM LEONARDO DA VINCI PROGRAM LEONARDO DA VINCI Informační den k evropským vzdělávac vacím m programům Pardubice 23. 5. 2012 Program Leonardo da Vinci zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby všech osob účastnících se odborného

Více

Za poznáním technických oborů a řemesel

Za poznáním technických oborů a řemesel OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Za poznáním technických oborů a řemesel reg. č.: CZ.1.07/1.1.24/02.0061 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz Představení projektu Název: Za poznáním technických

Více

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Datum jednání: 12.10.2016 Čas jednání: 13:00 hodin V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH Místo jednání: Kancelář MAS Lednicko-valtický areál, z.s., Lidická 3116/134,

Více

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 SŠP a VOŠ, s. r. o. pracoviště Kroměříž 03.07.09 - Krásné prázdniny! Přejeme všem krásné prázdniny! Úřední hodiny v době prázdnin: - v pracovní dny 8.00

Více

Úspěch studentky Gymnázia Petra Bezruče na celostátní přehlídce festivalu ARS POETICA- Puškinův památník 2012

Úspěch studentky Gymnázia Petra Bezruče na celostátní přehlídce festivalu ARS POETICA- Puškinův památník 2012 Úspěch studentky Gymnázia Petra Bezruče na celostátní přehlídce festivalu ARS POETICA- Puškinův památník 2012 Studentka Gymnázia Petra Bezruče Klára Bajerová velice úspěšně reprezentovala nejen naši školu,

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS -91/12 -S. Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník nám. J.

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS -91/12 -S. Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník nám. J. Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS -91/12 -S Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník nám. J. Žižky 186 Sídlo: nám. J.

Více

Česko rakouský projekt Skupina Stavebnictví. Závěrečná zpráva o plnění plánu činnosti za rok 2015

Česko rakouský projekt Skupina Stavebnictví. Závěrečná zpráva o plnění plánu činnosti za rok 2015 Česko rakouský projekt Skupina Stavebnictví Závěrečná zpráva o plnění plánu činnosti za rok 2015 1. Zahájit proces získávání maximálního množství informací o systému vzdělávání řemeslných profesí v Rakousku

Více

již 5. ročník regionální soutěže pro studenty a učitele Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství)

již 5. ročník regionální soutěže pro studenty a učitele Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) 5. ročník regionální soutěže pro studenty a učitele Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) Dne 2. března 2012 se na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci uskutečnil

Více

1) Specializační studium písemné a elektronické komunikace a sekretářských prací projekt UNIV 2 KRAJE

1) Specializační studium písemné a elektronické komunikace a sekretářských prací projekt UNIV 2 KRAJE Stručná anotace jednotlivých programů. UNIV2 1) Specializační studium písemné a elektronické komunikace a sekretářských prací projekt UNIV 2 KRAJE Pojetí a cíle vzdělávacího programu Program je koncipován

Více

JIŽ 10 LET JSME S VÁMI

JIŽ 10 LET JSME S VÁMI JIŽ 10 LET JSME S VÁMI Profil organizace Naše motto: Rovný přístup, kvalita a dostupnost vzdělávání Poslání Národního institutu pro další vzdělávání Jsme významným partnerem na cestě profesního rozvoje

Více

Školní kolo Konverzační soutěže v angličtině

Školní kolo Konverzační soutěže v angličtině Školní kolo Konverzační soutěže v angličtině Ve středu 9. ledna proběhlo školní kolo Konverzační soutěže v angličtině kategorií II.B, III.A a III.B, které se v tomto kole letos celkově zúčastnilo 31 studentů.

Více

Pedagogicko- organizační zabezpečení školního roku 2018/2019

Pedagogicko- organizační zabezpečení školního roku 2018/2019 Pedagogicko- organizační zabezpečení školního roku 2018/2019 Vyučování a prázdniny Období školního vyučování ve školním roce 2018/2019 začne v pondělí 3. září 2018. Vyučování bude v prvním pololetí ukončeno

Více

Učební plán L/001 Mechanik strojů a zařízení

Učební plán L/001 Mechanik strojů a zařízení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky studijního oboru 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení Učební dokumenty č.j. 29 459/01-23 ze dne 3. prosince 2001 Tento učební plán schválený

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Jindřichův Hradec Škola se stodvacetipětiletou tradicí Aktuální nabídka oborů pro školní rok 2017 2018 nabízí: - moderní perspektivní maturitní i učební

Více

Školní kolo dějepisné olympiády

Školní kolo dějepisné olympiády Školní kolo dějepisné olympiády Ve čtvrtek dne 23. listopadu proběhlo na našem gymnáziu školní kolo Dějepisné olympiády kategorie ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Ze všech tříd 1. a 2.

Více

Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A

Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A Ve školním kole dějepisné soutěže zvítězily studentky ze třídy 5. A Dne 15. března 2017 proběhlo za účasti 17 studentů sdružených do 6 týmů školní kolo Dějepisné soutěže gymnázií ČR a SR. Tato dějepisná

Více

Jan Zeman. 27. února 2012

Jan Zeman. 27. února 2012 Středoškolská odborná činnost Příležitost nebo zbytečnost? Jan Zeman 27. února 2012 Co je Středoškolská odborná činnost (SOČ) Soutěž vyhlašuje MŠMT s cílem: vést talentované žáky k samostatnému a tvořivému

Více

Soutěž napájení sluncem Ostrava

Soutěž napájení sluncem Ostrava SPŠSE a VOŠ Liberec, Masarykova 3, 460 84, Liberec Cestovní zpráva - externí verze Soutěž napájení sluncem Ostrava V úterý 25. ledna 2011 se na Vysoké škole báňské Technické univerzitě v Ostravě konal

Více

Projekt: Propojení praxe s výukou mechatroniky a automatizace pro žáky středních odborných škol a učilišť, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.

Projekt: Propojení praxe s výukou mechatroniky a automatizace pro žáky středních odborných škol a učilišť, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54. Projekt: Propojení praxe s výukou mechatroniky a automatizace pro žáky středních odborných škol a učilišť, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0057 Ing. Bedřich Musil, SST, supervizor projektu Rok 2015 je vyhlášen

Více

Zápis z 2. setkání Pracovní skupiny Vzdělávání

Zápis z 2. setkání Pracovní skupiny Vzdělávání Zápis z 2. setkání Pracovní skupiny Vzdělávání Datum: 8. 6. 2016 od 10:00 h. Místo: Multifunkční sál Obchodní akademie a Vyšší odborné školy sociální, Zelená 2824/40A, Ostrava Účastníci jednání viz prezenční

Více

Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů

Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů Kateřina Kučová Oddělení strukturálních fondů odboru regionálního rozvoje a cestovního ruchu Moravskoslezský kraj Krajský úřad Zpracováno pro

Více

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování Horská 618 Budova teoretického vyučování Horská 59 Budova praktického vyučování Mladé Buky 5/6 Studijní obory Elektronické

Více

Pedagogicko-organizační zabezpečení školního roku 2015/2016

Pedagogicko-organizační zabezpečení školního roku 2015/2016 Pedagogicko-organizační zabezpečení školního roku 2015/2016 Vyučování a prázdniny Období školního vyučování ve školním roce 2015/2016 začne v úterý 1. září 2015. Vyučování bude v prvním pololetí ukončeno

Více