Chemická zařízení a prostory pro výrobu API

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chemická zařízení a prostory pro výrobu API"

Transkript

1 Chemická zařízení a prostory pro výrobu API JIŘÍ KOLÍNEK Farmak a.s., Na Vlčinci 16/3, Olomouc Jiri.kolinek@farmak.cz Základní pojmy: Léčivá látka - účinná složka léčiva, základní funkcí léčivé látky je působit svým účinkem na lidský organismus. Active Pharmaceutical Ingredient ( API ) anglický ekvivalent Správná výrobní praxe (SVP) soubor doporučení pro výrobu léků ( léčivých látek) cgood Manufacturing Praktice (cgmp) anglický ekvivalent 1. Úvod: Výrobu syntetických léčivých látek zařazujeme do kategorie chemických produktů s vysokou přidanou hodnotou. Vzhledem k určení produktů, t.j. výroba léků ( humánních, veterinárních), musí splňovat podmínky SVP.V první části přednášky je prezentován vliv těchto požadavků na vlastní výrobní prostory, ve druhé na výrobní zařízení. 2. Prostory: Prostory, ve kterých je umístěna technologie výroby API s musí svou kvalitou splňovat podmínky SVP. Úroveň uplatňování těchto požadavků se řídí jednak stupněm výrobního postupu, čím víc se blížíme k finálnímu produktu tím je uplatňování požadavků kritičtější, jednak stupněm expozice produktu okolnímu prostředí viz schéma ( následující kopie textu jsou z pokynů ISPE ) I: základní II: chráněné III: kontrolované

2

3

4 Poznámka k textu z pokynů ISPE: Jak plyne z předcházejícího textu, je stupeň III controlled, kontrolovaný, nejvyšší stupeň kvality výrobních prostor. V českém jazyku se používá i pojem čisté prostory. V praxi to znamená, že z hlediska stavebního se jedná o oddělený prostor, vstup a výstup osob i materiálu se realizuje přes propusti. Vzduchotechnicke jsou prostory ošetřeny tak, že vstupní vzduch je v několika stupních filtrován. Pro představu jsou tyto prostory srovnatelné s prostory operačních sálů. Kvalita se musí nepřetržitě udržovat a monitorovat.

5 3. Zařízení: Základní schéma technologické jednotky pro výrobu API: Výrobu API lze charakterizovat i takto: - šaržovitý, přetržitý (diskontinuální) způsob výroby, - spádové uspořádání technologických linek, - často kampaňovitý způsob výroby Podle způsobu využívání výrobní jednotky hovoříme o jednoproduktové nebo víceproduktové výrobní jednotce viz tabulka (převzato z pokynů ISPE): Způsob využití výrobní jednotky se odráží i ve způsobu uplatňování zásad SVP. U víceproduktových výrobních jednotek je nutné velkou pozornost věnovat čištění aparatury při střídání produktů. Při volbě zařízení technologických jednotek pro výrobu API je potřeba brát na zřetel opět požadavky SVP, s cílem zabránit kontaminaci produktu.

6 Hlavní požadavky jsou: - výběr materiálu s cílem zabránit kontaminaci produkty koroze, vyluhování přísad ( např. změkčovadla u plastů, legury u ocelí, ), - konstrukční řešení, které musí minimalizovat mrtvé prostory, nečistitelná místa, preferovat uzavřené systémy a aparáty, které umožní provádět víc technologických operací v jednom aparátu, Výrobci označují zařízení splňující požadavky SVP jako pharma design. Typický aparátový soubor můžeme znázornit schématem: Tři hlavní skupiny aparátů: - reaktory - separační zařízení ( filtry, odstředivky ) - sušárny

7 3.1.Reaktory: V technologiích výroby API pod pojmem reaktor rozumíme míchaný duplikovaný kotel, ve většině případů tlakové nádoby. Na obrázku je schematický průřez typickým míchaným aparátem s duplikací (duplikací rozumíme plášť vlastní nádoby reaktoru, slouží k temperování obsahu reaktoru). Hlavní části: - nádoba reaktoru dělená, nedělená - duplikace - pohon řízení otáček - míchadlo různé typy podle užití - vybavení měření teploty, měření ph,, usměrňovače toku/narážky

8 Materiál reaktorů: - ušlechtilé oceli - smaltované povrchy, často používané z důvodu vysoké chemické odolnosti Míchadlo je důležitou součástí reaktoru, různé pracovní režimy ( nehomogenní soustavy kapalina-kapalina, kapalina-pevná látka, kapalina-plyn ) vyžadují různá míchadla. Proto byla snaha vyvinout konstrukční systém, který by umožnil jednoduchou výměnu vlastního míchadla. Na obrázku je znázorněn metoda Cyo-Lock fy Pfaudler, založená na tepelné roztažnosti. Hřídel míchadla (dutá hřídel ) se ochladí kapalným dusíkem, pak se provede výměna míchadla. Po zahřátí na teplotu okolí (kapalný dusík se nechá samovolně vypařit) se průměr hřídele zvětší a tím se dosáhne svěrného spoje hřídel-náboj míchadla. Metoda Cryo Lock (převzato z prospektu fy Pfaudler)

9 Tato metoda rozšiřuje možnost použití různých typů vlastních míchadel ve smaltovaných aparátech. Typy míchadel pro Cryo Lock ( převzato z prospektu fy Pfaudler)

10 3,2 Separační zařízení: filtry, filtrační odstředivky Filtry: filtrační nuč Jednoduchá zařízení pro vsádkové operace. Filtrační nuče mohou pracovat podle způsobu vyvolání hnací síly filtrace jako tlakové resp.vakuové filtry. V principu se jedná o uzavřenou tlakovou nádobu, opatřenou filtračním dnem na které se vkládá filtrační přepážka. Různí výrobci řeší tento konstrukční detail různě. Podle požadavků na materiálovou odolnost se volí materiálové provedení: nerez ocel, různé ušlechtilé slitiny, např. Hastelloy, plasty. Na obr. je příklad filtrační nuče z oceli. Filtrační nuč pro čtvrtprovozní (pilot plant) použití. ( VTS Pardubice)

11 Filtrační nuče z olastu, nejčastěji polypropylen, se vyrábí většinou na zákázku. V ČR se výrobou zařízení pro chemický Průmysl z plastů zabývají např. společnosti ZOMAPLAST Přerov, AVT Hradec Králové sušící filtr: Vývoj tohoto zařízení byl podmíněn tlakem na dodržení požadavků SVP. V tomto případě spojením dvou technologických o fitrace a sušení do jednoho aparátu se snížilo riziko kontaminace produktu. Další výhodou je, že tyto operace včetně o vypouštění produktu probíhají v uzavřeném režimu a tím se snižují požadavky na kvalitu prostředí viz první část přednášky. Princip sušícího filtru, jednotlivé fáze procesu filtrace a sušení jsou znázorněny na obrázku na následující straně.. Popis jednotlivých operací ( obr. postupně zleva doprava a shora dolů) : 1. napouštění suspenze 2. filtrace 3. promývání, překrytím promývacím rozpouštědlem, 4. promývání, vymíchání v promývacím rozpouštědle, 5. stlačení filtračního koláče, vytlačení promývacího rozpozštědla, 6. sušení za vakua ( promícháváním se zlepší přenos tepla do sušeného materiálu) 7. vyprazdňování, míchadlem je produkt vyhrábáván do výsypky. Konstrukce sušícího filtru umožňuje rotaci míchadla v obou směrech ( rozhrabávání koláče, vyhrabávání produktu, v opačném směru uhlazování/stlačování koláče) a dále posun míchadla nahoru a dolů. Konstrukce sušícího filtru umožňuje spuštění míchadla těsně k filtračnímu dnu při vyhrábávání zůstane minimální množství produktu v nádobě. Přesné dodržení tvaru nádoby filtru a pečlivé uložení hřídele míchadla umožní minimalizovat mezeru mezi ramenem míchadla a stěnou nádoby zase minimalizuje nemíchanou vrstvu sušeného produktu.

12 Obr. znázorňující jednotlivé funkce sušícího filtru je převzatý z prospektu fy ROSENMUND.

13 Sušící filtr fy COMBER. Příklad provedení sušícího filtru podle požadavků SVP, tzv. pharma design.

14 Obr. převzatý z prospektu fy COGEIM Odstředivky: Filtrační odstředivky pracují na principu: suspenze je přivedena do rotujícího bubnu, na jehož perforovanou stěnu je umístěna filtrační přepážka. Působením odstředivé síly dochází k filtraci. Podle orientace osy rotace perforovaného bubnu rozlišujeme: - vertikální odstředivky - horizontální odstředivky. Konstrukce moderních odstředivek nahrazuje ruční vybírání filtračního koláče jeho automatickým vyřezáváním. Na obrázcích jsou příklady vertikální a horizontální odstředivky, v provedení podle zásad SVP ( např. odklopitelný lub odstředivky umožňující snadnou kontrolu kvality čištění ).

15 Vertikální odstředivka fy Robatel Horizontální odstředivka fy Robatel ( převzato z prospektu fy ROBATEL) ( převzato z prospektu fy ROBATEL)

16 3.3. Sušárny Rozlišujeme stacionární, skříňové sušárny a míchané sušárny skříňové sušárny Podle režimu sušení rozlišujeme: vakuové sušárny: proces sušení probíhá za sníženého tlaku, teplo se přenáší z vyhřívaných polic a duplikace skříně sušárny. Přiložené obrázky ilustrují princip vakuové skříňové sušárny a některé konstrukční principy. Obrázky jsou převzaty z prospektů fy PINK. 1- skříň sušárny 2- vyhřívané police 3- sušený materiál 4- kondenzátor odsušeného rozpouštědla 5- zásobník 6- zdroj vakua

17

18

19 horkovzdušné sušárny Sušení probíhá za normálního tlaku, teplo je přenášeno prostřednictvím ohřátého vzduchu. Odsušené rozpouštědlo je zpravidla regenerováno. Ilustrační obrázky jsou opět převzaté z prospektů fy PINK.

20 kombinované Tento způsb využívá výhody obou předcházejících: lepší přenos tepla při cirkulačním režimu a nižší teplotu sušení při vakuovém režimu. Princip: sušený materiál se vyhřeje při normálním tlaku cirkulujícím vzduchem, pak se za sníženého tlaku odsuší rozpouštědlo. Tyto cykly se opakují. Princip je znázorněn na obrázku, převzaté z prospektu fy PINK

21 míchané sušárny Pracují převážně v diskontinuálním, vsádkovém režimu ( v technologiích výroby API). Z hlediska konstrukce se používají dva hlavní typy: stacionární nádoba, v ní se otáčí míchadlo, nebo se otáčí vlastní nádoba sušárny, uvnitř může být vestavba pro zlepšení promíchávání vsádky. U obou typů se pro intenzifikaci sušení používají rozdružovače hrud/aglomerátů ( označuje se chopper, nebo lump breaker ) Sušený materiál je vyhříván přes duplikaci. Na obr. je příklad sušárny s míchadlem, obr. z prospektu fy Rossenmund

22 Druhý typ míchaných sušáren můžeme ilustrovat na zařízení fy Italvacuum. Jedná se o rotující nádobu ve tvaru dvojitého kuželu opatřenou duplikací, uvnitř nádoby je prachový filtr a lump breaker. Výrobce uvádí vysokou rychlost sušení a jemný produkt ( podle výrobce lump breaker částečně nahrazuje mletí) Obrázky jsou převzaté z prospektu fy Italvacuum.

23 Na dalším obrázku jsou zobrazeny některé detaily zařízení a je zde prezentována funkce lump breakeru. Obrázek je převzatý z prospektu fy Italvacuum.

24 Použitá literatura: 1) Pokyny SVP: ISPE Baseline Guide Volume 1, Active Pharmaceutical Ingredients, SUKL, VYR-32 verze 3 kapitola 3, Prostory a zařízení 2) Firemní literatura, prospekty firem: ROSENMUND, member of De Dietrich PROCESS SYSTÉM, Pfaudler Werke AG, PINK GmbH Thermosysteme, ITALVACUUM S.R.L., COMBER, ROBATEL, 3) Active Pharmaceutical Ingredients, Development, Manufactiring, and Regulation Stanley H.Nusim, Taylor & Francis Group, 2005

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup 3. FILTRACE Filtrace je jednou ze základních technologických operací, je to jedna ze základních jednotkových operací. Touto operací se oddělují pevné částice od tekutiny ( směs tekutiny a pevných částic

Více

4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ

4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ 4.Mísení, míchání MÍCHÁNÍ - patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) - hlavní cíle: o odstranění

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 4. Přednáška Mísení a míchání MÍCHÁNÍ patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) hlavní cíle: odstranění

Více

10. Chemické reaktory

10. Chemické reaktory 10. Chemické reaktory V každé chemické technologii je základní/nejvýznamnější zařízení pro provedení chemické reakce chemický reaktor. Celý technologický proces se skládá v podstatě ze tří typů zařízení:

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 8. Přednáška Extrakce Sušení Extrakce extrakce kapalina kapalina rovnováha kapalina kapalina pro dvousložkové systémy jednostupňová extrakce, opakovaná extrakce procesní zařízení extrakce kapalina pevná

Více

Technologická schémata

Technologická schémata Technologická schémata poskytují informaci o procesních aparátech a jejich vzájemném propojení více druhů schémat dle určení a podrobnosti blokové schéma každý procesní aparát (jednotková operace) je zakreslena

Více

Filtrace 18.9.2008 1

Filtrace 18.9.2008 1 Výpočtový ý seminář z Procesního inženýrství podzim 2008 Filtrace 18.9.2008 1 Tématické okruhy principy a instrumentace bilance filtru kalolis filtrace za konstantní rychlosti filtrace za konstantního

Více

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami MÍSENÍ ZRNITÝCH LÁTEK Mísení zrnitých látek je zvláštním případem míchání. Zrnité látky mohou být konglomerátem několika chemických látek. Z tohoto důvodu obvykle bývá za složku směsí považován soubor

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 6. Přednáška Výměníky tepla Odpařování, odparky Výměníky tepla: zařízení, které slouží k výměně tepla mezi dvěma fázemi ( obvykle kapalné) z tepejší se teplo odebírá do studenější se převádí technologické

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 12. přednáška: Základy Správné výrobní praxe Požadavky na výběr zařízení pro produkci léčivých látek Správná výrobní praxe ( SVP ) Good Manufacturing Practice ( cgmp ) Správná výrobní praxe je filozofií,

Více

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0 VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Horizontální provzdušňovač BUBLA 25V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít BUBLU?:... 3 2.

Více

Specifikace přístrojů pro laboratoř katalyzátorů

Specifikace přístrojů pro laboratoř katalyzátorů Specifikace přístrojů pro laboratoř katalyzátorů Uchazeč použije části odpovídající jeho nabídce. V tabulkách do sloupců doplní podle povahy parametru buď ANO/NE (případně jiný slovní údaj) nebo konkrétní

Více

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu.

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem mícháním je dosáhnout dokonalé, co nejrovnoměrnější

Více

odstředivá čerpadla BN s motorovým blokem stav G/02

odstředivá čerpadla BN s motorovým blokem stav G/02 Všeobecně Čerpadla s motorovým blokem, typová řada BN, jsou určena pro použití v chemickém průmyslu. Jsou běžně nasávací, jednostupňová, odstředivá, mají horizontální konstrukční uspořádání v kompaktním

Více

PROFIL. FARMAK, a. s., je česká chemicko-farmaceutická firma s celosvětovou působností zaměřená na:

PROFIL. FARMAK, a. s., je česká chemicko-farmaceutická firma s celosvětovou působností zaměřená na: PREZENTACE 2013 PROFIL FARMAK, a. s., je česká chemicko-farmaceutická firma s celosvětovou působností zaměřená na: léčivé látky - aktivní farmaceutické ingredience (API) chemické meziprodukty chemické

Více

Nepřímá termická desorpce s katalytickým spalováním - od vsázkového ke kontinuálnímu systému

Nepřímá termická desorpce s katalytickým spalováním - od vsázkového ke kontinuálnímu systému Nepřímá termická desorpce s katalytickým spalováním - od vsázkového ke kontinuálnímu systému Ing. Helena Váňová, Ing. Robert Raschman, RNDr. Jan Kukačka Dekonta, a.s., Dřetovice 109, 273 42 Stehelčeves

Více

AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, Brno

AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, Brno AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, 612 00 Brno Popis Prototyp automatického kotle o výkonu 100 kw

Více

Technický list. Bubla 15V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0

Technický list. Bubla 15V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0 VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy 252 19 Rev. 0 Horizontální provzdušňovač Bubla 15V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 2. Technické řešení... 3

Více

Technický list FUKA 5V. Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy Rev.

Technický list FUKA 5V. Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy Rev. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž FUKA 5V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít FUKU?:...

Více

Filtry na studenou vodu s manuálním proplachem

Filtry na studenou vodu s manuálním proplachem JUDO MHF 1/2" 1 1/4" z vysoce kvalitního plastu PN 16, mosazná příruba s připojovacím šroubením, dvojité filtrační síto z nerezové oceli, poréznost 0,1 mm. JD40000400 2,0 m 3 /h 1/2" vnější 1 kg 180 145

Více

Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv

Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv Oblast techniky Technické řešení se týká kotlů pro spalování tuhých paliv, zejména uhlí, dřeva, dřevního odpadu a biomasy s možností

Více

Technické specifikace přístrojů pro část A zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní přístroje II - opakované pro projekt UniCRE

Technické specifikace přístrojů pro část A zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní přístroje II - opakované pro projekt UniCRE Příloha č. 1 Technické specifikace přístrojů pro část A zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní přístroje II - opakované pro projekt UniCRE Laboratorní muflové pece Muflová pec, 1ks Identifikace:

Více

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat)

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 1. MATERIÁLY PRO STROJNÍ ZAŘÍZENÍ V BIOTECHNOLOGIÍCH A TECHNOLOGIÍCH ZPRACOVÁNÍ AGRESIVNÍCH LÁTEK Seznamte se s materiály používanými pro strojní zařízení

Více

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Vícefázové reaktory MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Úvod vsádkový reaktor s mícháním nejběžnější typ zařízení velké rozmezí velikostí aparátů malotonážní desítky litrů (léčiva, chemické speciality, )

Více

Technické specifikace přístrojů pro část B zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní přístroje II pro projekt UniCRE

Technické specifikace přístrojů pro část B zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní přístroje II pro projekt UniCRE Příloha č. 2 Technické specifikace přístrojů pro část B zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní přístroje II pro projekt UniCRE Laboratorní muflové pece Muflová pec, 1ks Identifikace: LP-EF1 Použití:

Více

Zásobníky ocelové - až do max. průměru 4 500 mm

Zásobníky ocelové - až do max. průměru 4 500 mm Systémy úpravy vod Výrobková řada KASPER KOVO systémy úpravy vod zahrnuje aparáty pro různé použití, které jsou využívány převážně v energetice a průmyslové výrobě. Zahrnuje technologickou cestu úpravy

Více

Sušení plastů SUŠENÍ V SUŠÁRNÁCH. podle oběhového systému: s přetržitým provozem

Sušení plastů SUŠENÍ V SUŠÁRNÁCH. podle oběhového systému: s přetržitým provozem vlhkost teplota Sušení plastů Dělení sušáren: podle uspořádání procesu podle oběhového systému: s přetržitým provozem uzavřený oběh s nepřetržitým provozem (např. válcová sušárna s vytápěnými válci) otevřený

Více

Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR

Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR Ing. Jaroslav Kopecký, CSc. Jako, s.r.o. Družstevní 72, 250 65

Více

Projection, completation and realisation. MHH Horizontální odstředivá kondenzátní článková čerpadla

Projection, completation and realisation. MHH Horizontální odstředivá kondenzátní článková čerpadla Projection, completation and realisation Horizontální odstředivá kondenzátní článková čerpadla Horizontální kondenzátní čerpadla řady Čerpadla jsou určena k čerpání čistých kondenzátů a horké čisté vody

Více

Filtry a filtrační koše. Naše filtry pro váš úspěch

Filtry a filtrační koše. Naše filtry pro váš úspěch Filtry a filtrační koše Naše filtry pro váš úspěch Filtry Filtry Filtry jsou důležitou součástí technologických procesů v nejrůznějších odvětvích hospodářství. Používají se k filtraci tekutin v chemickém

Více

11 Manipulace s drobnými objekty

11 Manipulace s drobnými objekty 11 Manipulace s drobnými objekty Zpracování rozměrově malých drobných objektů je zpravidla spojeno s manipulací s velkým počtem objektů, které jsou volně shromažďovány na různém stupni uspořádanosti souboru.

Více

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav organické technologie (111) Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vypracoval : Bc. Tomáš Sommer Předmět: Vícefázové reaktory (prof. Ing.

Více

MÍSENÍ MÍSENÍ JE REVERZIBILNÍ PROCES. Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH

MÍSENÍ MÍSENÍ JE REVERZIBILNÍ PROCES. Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH VÝROB MÍSENÍ Definice Operace při které se na dvě nebo více oddělených složek působí tak, aby se dostaly do stavu, kdy každá částice jedné složky

Více

DĚLÍCÍ METODY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 5. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi

DĚLÍCÍ METODY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 5. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi Autor: Mgr. Stanislava Bubíková DĚLÍCÍ METODY Datum (období) tvorby: 28. 5. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi 1 Anotace: Žáci se seznámí s nejčastěji používanými separačními

Více

www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics.

www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics. www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics.cz OBSAH Úvod... 3 Technická specifikace... 4 Popis filtru... 6 Popis činnosti

Více

MYČKY STŘÍKACÍCH PISTOLÍ VYBAVENÍ LAKOVEN A KAROSÁREN

MYČKY STŘÍKACÍCH PISTOLÍ VYBAVENÍ LAKOVEN A KAROSÁREN 197 9 019-2 40 MYČKY STŘÍKACÍCH PISTOLÍ VYBAVENÍ LAKOVEN A KAROSÁREN 2018 ČESKY OBSAH VOLITELNÝ KIT MYČKY PISTOLÍ NA BÁZI VODY Mod. P11 Mod. P20 M Mod. P30 KOMBINOVANÉ MYČKY POSTOLÍ (VODA+ŘEDIDLO) Mod.

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

EXTRAKCE. Studenti si jistě dokáží představit řadu příkladů z jednotlivých průmyslových odvětví.

EXTRAKCE. Studenti si jistě dokáží představit řadu příkladů z jednotlivých průmyslových odvětví. Kapitola 8: Extrakce. Sušení EXTRAKCE Extrakce je separační metoda založená na předpokladu, že jedna nebo více kapalných nebo pevných látek, které chceme separovat, se rozpouští v kapalině, která se s

Více

Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie.

Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie. Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie. T-4 Metody oddělování složek směsí. Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639

Více

Modernizace odprašování sušárny strusky v OJSC Yugcement, Ukrajina

Modernizace odprašování sušárny strusky v OJSC Yugcement, Ukrajina Modernizace odprašování sušárny strusky v OJSC Yugcement, Ukrajina Struska je jednou z nejdůležitějších přísad používaných při výrobě cementu. Při klasickém způsobu výroby je dávkována do cementového mlýna,

Více

Filtrace stlačeného vzduchu. Nová generace

Filtrace stlačeného vzduchu. Nová generace Filtrace stlačeného vzduchu Nová generace Filtrace stlačeného vzduchu nová generace Firma Hankison je jedním z předních výrobců zařízení sloužících k sušení a filtraci stlačeného vzduchu. Výrobky Hankison

Více

Mísení. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Definice. Cíle

Mísení. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Definice. Cíle a segregace sypkých hmot Definice Operace při které se na dvě nebo více oddělených složek působí tak, aby se dostaly do stavu, kdy každá částice jedné složky je co možná nejblíže nějaké částici všech ostatních

Více

odstředivá čerpadla MB s motorovým blokem stav 03.2009 G/03

odstředivá čerpadla MB s motorovým blokem stav 03.2009 G/03 Všeobecně Čerpadla s motorovým blokem, typová řada MB, jsou určena pro použití v chemickém průmyslu. Jsou běžně nasávací, jednostupňová, odstředivá, mají horizontální konstrukční uspořádání v kompaktním

Více

Filtry a koše. Naše filtry. pro Váš úspěch

Filtry a koše. Naše filtry. pro Váš úspěch Filtry a koše Naše filtry pro Váš úspěch Filtry Filtry Filtry jsou důležitou součástí technologických procesů v nejrůznějších odvětvích hospodářství. Používají se k filtraci tekutin v chemickém a potravinářském

Více

PCR SIGMA PUMPY HRANICE 426 2.98 26.09

PCR SIGMA PUMPY HRANICE 426 2.98 26.09 SIGMA PUMPY HRANICE PLUNŽROVÉ ČERPADLO PCR SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 0642/261 111, fax: 0642/202 587 Email: sigmahra@sigmahra.cz 426 2.98 26.09 Použití Čerpadla řady

Více

Veřejná zakázka s názvem

Veřejná zakázka s názvem Příloha č. 3 zadávací dokumentace Veřejná zakázka s názvem Dodávka zařízení pro odběr a distribuci vzorků atmosféry a kalibračních plynů pro atmosférickou stanici Křešín u Pacova Podrobné technické specifikace

Více

Technické specifikace přístrojů pro část A zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní sušárny, pece a vývěvy pro projekt UniCRE

Technické specifikace přístrojů pro část A zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní sušárny, pece a vývěvy pro projekt UniCRE Příloha č. 1 Technické specifikace přístrojů pro část A zadávací dokumentace veřejné zakázky Laboratorní sušárny, pece a vývěvy pro projekt UniCRE Sušárny Identifikace: LS-EF1 Použití: Rozehřívání a sušení

Více

Brněnská 30, Žďár nad Sázavou, tel./fax: , gsm: ,

Brněnská 30, Žďár nad Sázavou, tel./fax: , gsm: , www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics.cz OBSAH Úvod... 3 Technická specifikace... 4 Popis filtru... 6 Popis činnosti

Více

PARTNER FOR COOPERATION VUOS

PARTNER FOR COOPERATION VUOS PARTNER FOR COOPERATION VUOS Kde nás najdete 2 2 VUOS PARTNER FOR COOPERATION VUOS vlastnické poměry AGROFERT HOLDING, a.s. 3 SYNTHESIA, 100% a.s. 100% VUOS, a.s. 3 VUOS PARTNER FOR COOPERATION Historie

Více

Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY

Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY Akce : Investor : Městský úřad Klimkovice Lidická 1 742 83 Klimkovice

Více

PROVOZNÍ SPOLEHLIVOST STROJŮ A ČISTOTA OLEJE. František HELEBRANT, Vladislav MAREK,

PROVOZNÍ SPOLEHLIVOST STROJŮ A ČISTOTA OLEJE. František HELEBRANT, Vladislav MAREK, PROVOZNÍ SPOLEHLIVOST STROJŮ A ČISTOTA OLEJE František HELEBRANT, frantisek.helebrant@vsb.cz, Vladislav MAREK, marek@trifoservis.cz Souhrn Jedním z důležitých prvků každého strojního zařízení je mazivo.

Více

Stavebně technické předpoklady: - mikroklimatické podmínky - rešerše norem sálů - vzduchotechnické systémy pro čisté provozy operačních sálů

Stavebně technické předpoklady: - mikroklimatické podmínky - rešerše norem sálů - vzduchotechnické systémy pro čisté provozy operačních sálů SNEH ČLS JEP 23. září 2014 XXI. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Stavebně technické předpoklady: - mikroklimatické podmínky - rešerše norem sálů - vzduchotechnické systémy pro

Více

STAVEBNICE PLASTOVÉHO PLOTU. +420 774 743 353 frkalova@polyprofil.cz www.polyprofil.cz

STAVEBNICE PLASTOVÉHO PLOTU. +420 774 743 353 frkalova@polyprofil.cz www.polyprofil.cz STAVEBNICE PLASTOVÉHO PLOTU +420 774 743 353 frkalova@polyprofil.cz www.polyprofil.cz STAVEBNICE PLASTOVÉHO PLOTU zakázková výroba stavebnice plastového plotu v nejvyšší kvalitě na trhu prodej jednotlivých

Více

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení 2

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení 2 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ AULTA APLIOVANÉ INORMATIY PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení iltrace část 1 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského

Více

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Modul 2 Technologická zařízení. Kapitola 2. Klasické pračky

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Modul 2 Technologická zařízení. Kapitola 2. Klasické pračky Project Leonardo da Vinci Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 2 Technologická zařízení Kapitola 2 Klasické pračky Modul 1 Technologická zařízení Kapitola 1 Klasické pračky 1 Obsah Konstrukce

Více

www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics.

www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics. www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics.cz OBSAH Úvod... 3 Technická specifikace... 4 Popis filtru... 6 Popis činnosti

Více

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví páry Pro správné pochopení funkce parních systémů musíme znát základní pojmy spojené s párou. Entalpie Celková energie, příslušná danému

Více

LOPATKOVÉ STROJE LOPATKOVÉ STROJE

LOPATKOVÉ STROJE LOPATKOVÉ STROJE Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: STROJÍRENSTVÍ ČTVRTÝ BIROŠČÁKOVÁ I. 22. 11. 2013 Název zpracovaného celku: LOPATKOVÉ STROJE LOPATKOVÉ STROJE Lopatkové stroje jsou taková zařízení, ve kterých dochází

Více

Projection, completation and realisation. MVH Vertikální odstředivá kondenzátní článková čerpadla

Projection, completation and realisation. MVH Vertikální odstředivá kondenzátní článková čerpadla Projection, completation and realisation Vertikální odstředivá kondenzátní článková čerpadla Vertikální kondenzátní čerpadla řady Čerpadla jsou určena k čerpání čistých kondenzátů do teploty 220 C s hodnotou

Více

Na rozpojování se používají drtiče a mlýny. Drtiče poskytují výslednou velikost částic nad 1 mm. U mlýnů je výsledná velikost částic menší než 1 mm.

Na rozpojování se používají drtiče a mlýny. Drtiče poskytují výslednou velikost částic nad 1 mm. U mlýnů je výsledná velikost částic menší než 1 mm. 5. ROZPOJOVÁNÍ Tuhé suroviny zpravidla nemají vhodnou zrnitost pro dopravu nebo další zpracování. Základní operací úpravárenských procesů je rozpojování (rozmělňování). Rozpojování zároveň vede ke zvýšení

Více

Odsávací zařízení Ruwac jsou dimenzována v souladu s potřebou. Přesné projektování se provádí v závislosti na prostorových po mokré odlučování,

Odsávací zařízení Ruwac jsou dimenzována v souladu s potřebou. Přesné projektování se provádí v závislosti na prostorových po mokré odlučování, Centrální odsávací zařízení Odsávací zařízení Ruwac ča Odsávací zařízení Ruwac jsou dimenzována v souladu s potřebou. Přesné projektování se provádí v závislosti na prostorových po mokré odlučování, provedení

Více

Parametry ovlivňující proces elektrostatického zvlákňování ZVLÁKŇOVACÍ ELEKTRODY NEEDLELESS ELECTROSPINNING

Parametry ovlivňující proces elektrostatického zvlákňování ZVLÁKŇOVACÍ ELEKTRODY NEEDLELESS ELECTROSPINNING Parametry ovlivňující proces elektrostatického zvlákňování ZVLÁKŇOVACÍ ELEKTRODY NEEDLELESS ELECTROSPINNING Podmínky ovlivňující proces elektrostatického zvlákňování nanovláken Procesní podmínky -Uspořádání

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

pra'delenska' technika

pra'delenska' technika pra'delenska' technika Systém mokrého čištění www.primuslaundry.cz CHRAŇTE SVÉ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ www.primuslaundry.cz PRIMUS SOFTWASH : ŘEŠENÍ PRO MOKRÉ ČIŠTĚNÍ JEMNÝCH TKANIN Standardy ochrany životního

Více

Zásobníky teplé vody. Zásobník teplé vody HUEBS-PU. Popis produktu HUEBS-PU 300 HUEBS-PU 150 HUEBS-PU 120 HUEBS-PU 200 HUEBS-PU 400

Zásobníky teplé vody. Zásobník teplé vody HUEBS-PU. Popis produktu HUEBS-PU 300 HUEBS-PU 150 HUEBS-PU 120 HUEBS-PU 200 HUEBS-PU 400 Zásobníky teplé vody Zásobník teplé vody stacionární zásobník z oceli S235JR s velkoplošným tepelným výměníkem z hladkých trubek hořčíková ochranná anoda 1¼ pro doplnění katodické ochrany proti korozi

Více

TECHNOLOGICKÉ PROCESY PŘI VÝROBĚ POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ I. APLIKACE LITOGRAFIE

TECHNOLOGICKÉ PROCESY PŘI VÝROBĚ POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ I. APLIKACE LITOGRAFIE TECHNOLOGICKÉ PROCESY PŘI VÝROBĚ POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ I. APLIKACE LITOGRAFIE Úvod Litografické technologie jsou požívány při výrobě integrovaných obvodů (IO). Výroba IO začíná definováním jeho funkce a

Více

Time RELAY. Přídavný časový spínač. Uživatelská příručka

Time RELAY. Přídavný časový spínač. Uživatelská příručka Time RELAY Přídavný časový spínač Uživatelská příručka Popis Přídavný časový spínač je určen jako doplněk k univerzálnímu vrátnému pro rozšíření možností ovládání dalších elektrických zámků, elektrických

Více

OBSAH: CANFIL...3.1.2 OPTIFIL...3.1.6. číslo 3.1.0. Tento katalog podléhá změnové službě 04/2012

OBSAH: CANFIL...3.1.2 OPTIFIL...3.1.6. číslo 3.1.0. Tento katalog podléhá změnové službě 04/2012 FILTRACE A FILTRAÈNÍ TECHNIKA AUTOMATICKÉ SAMOÈISTÍCÍ FILTRY EFEKTIVNÍ FILTRACE NÍZKÉ POØIZOVACÍ NÁKLADY TÉMÌØ ŽÁDNÉ PROVOZNÍ NÁKLADY KONTINUÁLNÍ FILTRACE KAPALIN VYSOKÉ PRÙTOKY JEDNÍM FILTREM MOŽNÉ PRO

Více

Sušicí zařízení ESAB SUŠICÍ SKŘÍŇ PK 1 SUŠICÍ ZAŘÍZENÍ PK 5 SUŠICÍ SKŘÍŇ SK 40

Sušicí zařízení ESAB SUŠICÍ SKŘÍŇ PK 1 SUŠICÍ ZAŘÍZENÍ PK 5 SUŠICÍ SKŘÍŇ SK 40 Sušicí zařízení ESAB SUŠICÍ SKŘÍŇ PK 1 PK 1 je lehká a praktická skříň na suché skladování elektrod. Lze ji snadno přenášet a má skladovací teplotu přibližně 100º C. Topný článek vede shora dolů a nahoře

Více

MALÉ PRÁDELNY MALÉ PRÁDELNY

MALÉ PRÁDELNY MALÉ PRÁDELNY MALÉ PRÁDELNY MALÉ PRÁDELNY POLOPRŮMYSLOVÉ PRÁDELNY - PRANÍ A SUŠENÍ POLOPRŮMYSLOVÁ PRAČKA S VYSOKÝMI OTÁČKAMI Bubny a kryty z nerezové oceli. Kapacita plnění: 8 kg. Závěsný systém se čtyřmi tlumiči. Prací

Více

Zkušenosti s provozem nových přístrojů za rok 2015 na pobočce Ústí nad Labem Kočkov

Zkušenosti s provozem nových přístrojů za rok 2015 na pobočce Ústí nad Labem Kočkov Zkušenosti s provozem nových přístrojů za rok 2015 na pobočce Ústí nad Labem Kočkov Bc. Petra Mrázová SEMINÁŘ OČO TELČ 14. 10. 16. 10. 2015 Agilent Technologies GC Systém 7890B Autosampler 7693 MSD 5977A

Více

Mokrý odlučovač prachu Typ NA:

Mokrý odlučovač prachu Typ NA: Mokrý odlučovač prachu Typ NA: Odplyňovací ventil Filtrační patrony, prachová třída H Skříň z ocelového plechu Nádoba na kapalinu Sací přípojka Motor s přímým pohonem (dmychadlo s bočním kanálem) Rozviřovací

Více

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 2 Technologická zařízení Kapitola 5 Sušení prádla Modul 2 Technologická zařízení Kapitola 5 Sušení prádla 1 Obsah Rozdíly v sušících

Více

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) ( 1» ) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ. (51) Int. СГ H 01 В 17/26. (22) Přihlášeno 21 06 85 (21) PV 4558-85

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) ( 1» ) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ. (51) Int. СГ H 01 В 17/26. (22) Přihlášeno 21 06 85 (21) PV 4558-85 ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A ( 1» ) POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 254373 OD (Bl) (22) Přihlášeno 21 06 85 (21) PV 4558-85 (51) Int. СГ H 01 В 17/26 ÚftAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY

Více

www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics.

www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics. www.powerplastics.cz Brněnská 30, 591 01 Žďár nad Sázavou, tel./fax: +420 566 630 843, gsm: +420 775 630 843, info@powerplastics.cz OBSAH Úvod... 3 Technická specifikace... 4 Popis filtru... 6 Popis činnosti

Více

MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ

MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace procesů v míchané vsádce (přenos tepla a hmoty) příprava směsí požadovaných vlastností (suspenze, emulze) Způsoby míchání: mechanické míchání hydraulické

Více

Směsi a čisté látky, metody dělení

Směsi a čisté látky, metody dělení Směsi a čisté látky, metody dělení LÁTKY Chemicky čisté látky Sloučeniny Chemické prvky Homogenní Roztoky pevné kapalné plynné Směsi Heterogenní Suspenze Emulze Pěna Aerosol Chemicky čisté látky: prvky

Více

REGULAČNÍ KLAPKA JKL P12

REGULAČNÍ KLAPKA JKL P12 REGULAČNÍ KLAPKA JKL P12 POPIS Žaluziová klapka slouží k regulaci průtoku vzduchu ve čtyřhranném potrubí nebo jako uzavírací klapka na sání/výfuku vzduchotechnických zařízení. Uspořádání listů je ve standardním

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 11 - odstředivky a drtiče na kovové třísky

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 11 - odstředivky a drtiče na kovové třísky KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 11 - odstředivky a drtiče na kovové třísky Siemens 840 - frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu

Více

POHONNÝ SYSTÉM PRO TĚŽEBNÍ STROJ SVOČ FST Bc. Martin Míchal, Rodná 14, Mladá Vožice, Česká republika

POHONNÝ SYSTÉM PRO TĚŽEBNÍ STROJ SVOČ FST Bc. Martin Míchal, Rodná 14, Mladá Vožice, Česká republika POHONNÝ SYSTÉM PRO TĚŽEBNÍ STROJ SVOČ FST 2017 Bc. Martin Míchal, Rodná 14, 391 43 Mladá Vožice, Česká republika ABSTRAKT Práce je zaměřena na návrh pohonného systému kolesa, kolesového rýpadla. V úvodní

Více

kyosvědčený výkon a spolehlivost

kyosvědčený výkon a spolehlivost . kyosvědčený výkon a spolehlivost Alfa Laval SRU Objemové čerpadlo Použití Řada SRU objemových čerpadel byla navržena pro široké použití v odvětvích výroby nápojů, mlékárenství, potravinářství, výrobě

Více

membránové dávkovací čerpadlo MEMDOS GMR

membránové dávkovací čerpadlo MEMDOS GMR Všeobecně Dávkovací čerpadla s dvojitou membránou série MEMDOS GMR se dodávají jako jednostupňová a dvoustupňová. Slouží k dávkování velkých množství při poměrně nepatrném protitlaku. Nejčastěji se používají

Více

Separační procesy Separační procesy. Dělení heterogenních směsí

Separační procesy Separační procesy. Dělení heterogenních směsí Separační procesy Separační procesy Slouží k oddělení heterogenních i homogenních směsí chemických látek na základě odlišných fyzikálně-chemických vlastností. Nejčastěji se jedná o směs produktů (hlavní

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

Popis konstrukční řady: Wilo-Stratos PICO-Z

Popis konstrukční řady: Wilo-Stratos PICO-Z Popis konstrukční řady: Wilo-Stratos PICO-Z Podobné vyobrazení Typ konstrukce Vybavení/funkce Mokroběžné oběhové čerpadlo s připojením na závit, EC motorem odolným proti zablokování a integrovanou elektronickou

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ 4.2.Uložení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Pro otočné uložení hřídelí, hřídelových čepů se používají ložiska. K realizaci posuvného přímočarého

Více

Pneumatické prvky pro potravinářský průmysl

Pneumatické prvky pro potravinářský průmysl Pneumatické prvky pro potravinářský průmysl Zdeněk KAHUDA FESTO Praha Každá společnost, která má významné postavení na trhu, má svůj recept na úspěch. K receptu na úspěch společnosti Festo patří celosvětový

Více

Svěrná hřídelová pouzdra

Svěrná hřídelová pouzdra Svěrná hřídelová pouzdra Typ RCK11 str. 364 Typ RCK13 str. 365 Typ RCK15 str. 366 Typ RCK16 str. 367 Typ RCK19 str. 368 Typ RCK40 str. 369 Typ RCK45 str. 370 Typ RCK50 str. 371 Typ RCK55 str. 372 Typ RCK60

Více

Suspenze dělíme podle velikosti částic tuhé fáze suspendované v kapalině na suspenze

Suspenze dělíme podle velikosti částic tuhé fáze suspendované v kapalině na suspenze 14. FILTRACE dělíme podle velikosti částic tuhé fáze suspendované v kapalině na suspenze hrubé s částicemi o velikosti 100 μm a více, jemné s částicemi mezi 1 a 100 μm, zákaly s částicemi 0.1 až 1 μm,

Více

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška)

HYDROMECHANICKÉ PROCESY. Míchání v kapalném prostředí (přednáška) HYDROMECHANICKÉ PROCESY Míchání v kapalném prostředí (přednáška) Doc. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. (e-mail: Tomas.Jirout@fs.cvut.cz, tel.: 435 681) MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace

Více

SurTec ČR technický dopis 13B - 1 -

SurTec ČR technický dopis 13B - 1 - SurTec ČR technický dopis 13B - 1 - Problematika Předmětem zkoušek je tekutý čistící prostředek SurTec 101, vhodný pro ponor i postřik, s přechodnou ochranou proti korozi. Pozadí zkoušek tvoří fakt, že

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

LABORATOŘ OBORU I. Testování katalyzátorů pro přípravu prekurzorů vonných látek. Umístění práce:

LABORATOŘ OBORU I. Testování katalyzátorů pro přípravu prekurzorů vonných látek. Umístění práce: LABORATOŘ OBORU I F Testování katalyzátorů pro přípravu prekurzorů vonných látek Vedoucí práce: Umístění práce: Ing. Eva Vrbková F07, F08 1 ÚVOD Hydrogenace je uplatňována v nejrůznějších odvětvích chemických

Více

VALIVÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

VALIVÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VALIVÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Sirman stroje pro zpracování potravin

Sirman stroje pro zpracování potravin Sirman stroje pro zpracování potravin Petruzalek s.r.o. Bratislavská 50 690 02 Břeclav Tel.: 519 365 111 www.petruzalek.cz Sirman zpracovatelské stroje Stroje byly pečlivě navrženy do každého detailu tak,

Více

STLAČENÝ VZDUCH OD ROKU Prodloužená záruka 6 let se servisním plánem MyCare BLADE BUDOUCNOST NASTÁVÁ JIŽ DNES. BLADE i 8 12 S přímým převodem

STLAČENÝ VZDUCH OD ROKU Prodloužená záruka 6 let se servisním plánem MyCare BLADE BUDOUCNOST NASTÁVÁ JIŽ DNES. BLADE i 8 12 S přímým převodem STLAČENÝ VZDUCH OD ROKU 1919 Prodloužená záruka 6 let se servisním plánem MyCare BLADE BUDOUCNOST NASTÁVÁ JIŽ DNES BLADE i 8 12 S přímým převodem Mattei: více než 90 let výzkumu a spolehlivosti Firma Ing.

Více

kyoptimální volba pro ultra čisté procesy

kyoptimální volba pro ultra čisté procesy . kyoptimální volba pro ultra čisté procesy Alfa Laval SX Objemové čerpadlo Použití Řada SRU rotačních objemových čerpadel byla navržena pro široké spektrum účelů použití v odvětvích výroby léčiv, biotechnologií,

Více

Navíjedla. Navíjedla jsou obecně charakterizována tím, že zdvíhací, resp. tažná síla se vyvozuje lanem, které dostává pohyb od bubnu, jejž opásává.

Navíjedla. Navíjedla jsou obecně charakterizována tím, že zdvíhací, resp. tažná síla se vyvozuje lanem, které dostává pohyb od bubnu, jejž opásává. Zdvihadla Pojmem zdvihadla (nebo poněkud přesněji jednoduchá zdvihadla ) rozumíme zdvihací zařízení, členěná dále do těchto tří skupin: zvedáky, kladkostroje, navíjedla. Zdvihadla jsou všeobecně charakterizována

Více