ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVITAVY LAČNOV ZADNÍ 50, SVITAVY ZÁPISY ZE SCHŮZEK EKOTÝMU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVITAVY LAČNOV ZADNÍ 50, SVITAVY 568 02 ZÁPISY ZE SCHŮZEK EKOTÝMU"

Transkript

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVITAVY LAČNOV ZADNÍ 50, SVITAVY ZÁPISY ZE SCHŮZEK EKOTÝMU Vypracoval: Jiří Konopáč (na základě podkladů od dětí 4. a 5. roč.) Vzhledem k tomu, že jsme malá škola 36 žáků, 3 učitelé, vychovatelka a asistent pro sociálně znevýhodněné žáky můžeme většinu problémů, námětů, připomínek řešit za pochodu. Ekoškolou se pravidelně zabýváme na hodinách přírodovědy, které mají děti dvakrát týdně. Rovněž je naším zvykem zahajovat každý týden společným komunitním kruhem, kde se řeší vše, co se týká školy, tedy i Ekoškoly. Razíme heslo Je lepší více nežli méně, zejména u dětí na 1. stupni ZŠ. Proto jsou u nás schůzky Ekotýmu a projednávání témat týkajících se Ekoškoly téměř na denním pořádku. Škola má rovněž bohatou mimoškolní činnost pro veřejnost. Na ní se podílejí nejen učitelé, ale především děti z naší školy a také dobrovolníci z řad rodičů a široké veřejnosti Úvodní schůzka žáků školy. Seznámení se s pojmem Ekoškola, Ekotým. Ukázka činnosti Ekoškoly promítání dataprojektorem, prezentace školy, která již byla zařazena do sítě Ekoškoly. Čas na rozmyšlení kdo by se chtěl přihlásit do týmu Ekoškoly a pracovat na tom, aby naše škola byla zařazena sítě Ekoškoly Květinová slavnost akce pořádaná pro veřejnost, podílí se na ní i žáci školy, diskutuje se se zahradníkem, návštěvníci školy se mohou vyjádřit k dění ve škole (návrhy, jak vylepšit zahradu, prostředí školy apod.) O účast v Ekotýmu projevila zájem většina žáků školy. Dohodli jsme se, že hlavní část Ekotýmu budou tvořit žáci 4. a 5. ročníku. Ti budou s Ekoškolou a tématy Ekoškoly seznamovat své mladší spolužáky (1. 3. ročník). Opětovné seznámení žáků 4. a 5. ročníku s programem Ekoškola. Vysvětlení, co to obnáší, být v týmu Ekoškoly. Všichni žáci 4. a 5. ročníku se dobrovolně rozhodli být členy Ekotýmu.

2 oficiální schůzka Ekotýmu. Seznámení se s analýzou ekologického stavu školy. Analýza ekologického stavu školy odpady koše na tříděný odpad, recyklační značky, používání šmíráků, oboustranné kopírování Analýza ekologického stavu školy odpady kde končí zbytky z kuchyně, opakované využívání obalů Komunitní plánování snaha o rekonstrukci školní zahrady. Děti, jejich rodiče, přátelé a návštěvníci školy mají možnost se vyjádřit k tomu, jak by měla školní zahrada vypadat. Analýza ekologického stavu školy energie ohřev vody, řízení vytápění Analýza ekologického stavu školy energie energetický audit, čím topíme, spotřeba školy (uhlí). Analýza ekologického stavu školy odpady jídlo ze školní jídelny, kde je ve škole nejvíce odpadků a proč, kdo zajišťuje odvoz odpadků, nebezpečný odpad Analýza ekologického stavu školy odpady kde končí netříděný odpad, produkce odpadu ve škole Projektový den Země proběhl v několika fázích. S dětmi jsme vyčistili místní potok, v lese jsme se zaměřili na vytváření LandArtu. V odpoledních hodinách proběhla schůzka se zahradním architektem, rodiče se aktivně podíleli na návrzích, jak by měla vypadat školní zahrada Analýza ekologického stavu školy energie co dělá škola pro šetření energií, termostatické hlavice, vytápění Analýza ekologického stavu školy odpady nakupuje škola ve větších baleních.

3 Komunitní plánování rozbor návrhů školní zahrady, co je uskutečnitelné a co nikoli, na co by se škola měla více zaměřit. Zřízení školních záhonků. Analýza ekologického stavu školy odpady tříděný odpad ve správných kontejnerech. Analýza ekologického stavu školy energie náklady na vytápění za celý rok, cena elektřiny Školní záhonky první výsadba. projektové vyučování na téma Spotřeba energií. Analýza ekologického stavu školy energie anketa Analýza ekologického stavu školy energie okna, těsnění v oknech, utěsněné dveře Analýza ekologického stavu školy energie okna, správné větrání, svícení ve třídách, osvětlení ve škole projektové vyučování na téma Spotřeba energií Projektové vyučování na téma Spotřeba energií. Školní záhonky výsadba, péče. Zřízení klubovny. Projektové vyučování Spotřeba vody Hřiště rozhrabování písku Škola s přírodou 4denní enviromentální výlet do Toulavcových Maštalí. Aktivně se zaměřujeme na ochranu a pozorování přírody v přirozených podmínkách ekosystémy lesa, louky, rybníka. Děti pracují s různými přístroji, encyklopediemi, navazují kladný vztah k přírodě.

4 Červen 2008 Analýza ekologického stavu školy prostředí školy očima dětí - děti navrhují, jakým způsobem by se škola měla změnit. Co by ještě bylo vhodné ve škole vybudovat, zřídit. Poté probíhá diskuze, co je reálné a co nikoli Myslivecká chata hry v lese, pozorování lesního ekosystému. Diskuze se zástupcem místního mysliveckého spolku, upevňování kladného vztahu k přírodě Výuka u rybníka pozorování vodních živočichů, fauna a flora vodních toků. Podrobné seznámení se s ekosystémem rybníka Zahradní slavnost akce pořádaná pro veřejnost, podílí se na ní i žáci školy, návštěvníci školy se mohou vyjádřit k dění ve škole. Tato akce tradičně zahajuje nový školní rok. Seznamuje veřejnost s děním ve škole, probíhá především na školní zahradě. Slavnostní otevření zrekonstruované školní zahrady. Po celý říjen 2008 Zapojení do soutěže Zlatý ježour pořádá Zelené Vendolí. Tuto akci si vzali na starosti dva žáci 5. ročníku. Jedná se o sbírku předem určených plodin, které v zimním období slouží k přikrmování zvěře, především zvěře v záchranné stanici Zelené Vendolí Udělení titulu Škola přátelská rodině zkvalitňování prostředí školy. Toto ocenění přebrali žáci společně s učiteli Získán diplom Ekologická škola 3. stupně Pardubického kraje v rámci soutěže Zelený Pardousek, do které se škola pravidelně hlásí a která rovněž mapuje ekologický stav školy Hřbitov odpadků zahájení dlouhodobého projektu. Na školní zahradě byly zakopány odpadky. Žáci odhadují, za jak dlouho se odpadky rozloží. Pravidelně sledujeme stav a zaznamenáváme výsledky.

5 Výlov svitavského rybníka společná exkurze. Pozorování ekosystému rybníka při zásahu člověka. Diskuze o vlivu člověka na životní prostředí Pokusy s půdou žáci si odebrali vzorky půdy. Pozorovali ji, měřili teplotu, určovali, o jaký typ půdy se jedná. Rovněž proběhla diskuze o vlivu člověka na půdu a o závislosti člověka na půdě. Hřbitov odpadků pozorování odpadků. Prozatím se žádný z odpadků nerozložil Zařazení do sítě Zdravých škol tento program pro nás znamená velmi důležitý krok. Společně se žáky jsme na tomto programu pracovali delší dobu. Program mapuje stav naší školy. Poukazuje na velmi vysoké kvality komunikace mezi žáky a učiteli, prostředí školy aj. (více na www stránkách školy zde se k naší škole vyjadřuje i auditorská kontrola ze sítě Zdravých škol) Projektová výuka na téma půda pro žáky 5. ročníku a na téma les pro žáky 4. ročníku žáci pracují na předem připravených vzorcích a do pracovních listů zaznamenávají své poznatky. Kvalita výuky byla velmi pozitivně hodnocena Českou školní inspekcí, která byla při této hodině přítomna (více na www stránkách školy) Audit nanečisto využili jsme této možnosti. Velmi nás to obohatilo. Díky tomuto auditu jsme se dozvěděli o našich slabých místech, na kterých můžeme začít intenzivně pracovat Seznámení s poznatky z auditu nanečisto společná diskuze se žáky. Předání získaných informací. Rozdělení úkolů. Zahájení společné práce na odstranění nedostatků Hřbitov odpadků pozorování odpadků. Rozložil se pouze papír a zbytek jablka, ostatní odpadky beze změn.

6 Leden 2009 Anketa pro žáky ročníku uspořádaná Ekotýmem pro lepší informovanost všech žáků školy a zároveň pro zmapování současného stavu, vypracovali žáci 4. a 5. ročníku malou anketu. Byli překvapeni, jaký názor některé děti mají. Anketa pro ně představovala zpětnou vazbu, která jim odhalila slabá místa a oblasti, na kterých je třeba pracovat. Anketa pro rodiče na téma Spotřeba uspořádaná Ekotýmem podle vzoru pracovních listů z nadace Tereza si žáci 4. a 5. ročníku vytvořili vlastní malou anketu pro rodiče, která jim ukázala, co si myslí o spotřebě energií domácnosti Inspekční zpráva školy, kde je mimo jiné kladně hodnocena úroveň EVVO ve škole rozbor zprávy se žáky, rodiči, dobrovolníky Hřbitov odpadků pozorování odpadků. Zbylé odpadky nezaznamenaly výrazné změny. Jsou téměř neporušeny Projektová výuka žáků 4. a 5. ročníku pro děti z třídy s přírodní tématikou. V pondělí, úterý a ve středu si žáci 4. a 5. ročníku připravili materiály a podklady k výuce ročníku. Po celý den pro ně organizovali činnosti spojené s přírodou a ochranou životního prostředí. Na konci dne proběhla společná reflexe Seznámení s ekokodexem v rámci etické výchovy se žáci s paní ředitelkou seznámili s tím, co to znamená slovo ekokodex a jak může vypadat. Zároveň začali ve skupinách pracovat na návrzích jednotlivých bodů ekokodexu Zřízení nástěnky Ekoškoly v prostorách školy Vytváření jednotlivých bodů ekokodexu v rámci etické výchovy vytvářeli žáci společně s ředitelkou školy návrhy, jaké body by měl obsahovat náš ekokodex Hřbitov odpadků pozorování odpadků. Rozložil se pouze papír a zbytek jablka, ostatní odpadky beze změn.

7 Společné hlasování o ekokodexu v pravidelném pondělním ranním kruhu se mohli všichni obyvatelé naší školy vyjádřit, jaké body zařadit do našeho kodexu a které nikoli Budoucí povolání zahradník v rámci výukové exkurze jsme se zastavili v zahradnické škole v Litomyšli. Žáci měli možnost si prohlédnou exotická zvířata, rostliny a podrobně se seznámili s touto prací Projektová výuka na téma odpady úkolem této výuky bylo zmapovat produkci odpadů v běžné domácnosti. Žáci si donesli odpadky, které za týden spotřebují. Zaznamenali si jejich hmotnost. Ve 2. části se pokusíme názorným způsobem ukázat produkci odpadů běžné domácnosti, zmapovat, co lze třídit a co ne a ve spojitosti s Hřbitovem odpadků ukázat, co po nás může zůstat a jaké to má následky. Zahájení výroby ekokodexu společný návrh vzhledu a výtvarného ztvárnění Výroba ekokodexu Květinová slavnost tradiční akce pořádaná pro veřejnost, podílí se na ní i žáci školy, diskutuje se se zahradníkem, návštěvníci školy se mohou vyjádřit k dění ve škole Dokončení ekokodexu a jeho zavěšení v prostorách školy Seznámení ekotýmu se závěrečnou zprávou, která se týká Ekoškoly. Připomínky, diskuze. Odsouhlasení závěrečné zprávy.

Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013

Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013 Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013 Podklady pro činnost: Předmět environmentální výchova byl přesunut do devátého ročníku. V tomto školním roce se bude poprvé vyčovat

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVITAVY LAČNOV ZADNÍ 50, SVITAVY 568 02 PLÁN ČINNOSTÍ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVITAVY LAČNOV ZADNÍ 50, SVITAVY 568 02 PLÁN ČINNOSTÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVITAVY LAČNOV ZADNÍ 50, SVITAVY 568 02 PLÁN ČINNOSTÍ Recyklační značky Tomáš, Vlaďka, Petr, Max Doplnění výsadby na školní zahradě Míša (učitelka školy) Nad koši budou umístěny cedule s

Více

8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola

8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola 8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola Dobrý den, právě máte v rukou 8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola. Uvítáme, pokud NA NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY ODPOVÍ SAMI ŽÁCI. 1. Kdo je součástí pracovního týmu Ekoškoly

Více

Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014

Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014 Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014 oblasti činnost zodpovědnost termín monitorování hodnocení k 31.5. 2014 Prezentace -pravidelně informovat spoluţáky o připravovaných akcích v měsíci

Více

Zpráva z auditu programu Ekoškola

Zpráva z auditu programu Ekoškola Zpráva z auditu programu Ekoškola Název školy Adresa školy Jméno ředitele školy Jméno koordinátora programu Datum auditu Jména auditorů Základní škola a Mateřská škola Prušánky Školní 289 1666 696 21 Prušánky

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY ZŠ Bystřice n. P., Nádražní 615 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Zpracoval: Ekotým Koordinátorky EVVO: Mgr. Dagmar Pivková Mgr. Hana Kopecká Školní rok: 2011/2012 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO

Více

Zpráva z auditu programu Ekoškola pro mateřské školy

Zpráva z auditu programu Ekoškola pro mateřské školy Zpráva z auditu programu Ekoškola pro mateřské školy Název školy Mateřská škola, Praha 4, Markušova 1556 a detašované pracoviště Dubnova 806 Adresa školy Markušova 1556, Dubnova 806 Jméno ředitele školy

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

Plán činnosti: Měsíc: Úkol: Zodpovídá: Termín: Plnění:

Plán činnosti: Měsíc: Úkol: Zodpovídá: Termín: Plnění: Září: - Expedice Norsko 2013 Pivková, Kopecká 25. 8.-7. 9. 2013 splněno - Zástupci žáků do Ekotýmu TU 3. 9. 2013 splněno - plán EVVO na školní rok 2013/2014 Pivková, Kopecká 25. 9. 2013 splněno - pokračování

Více

Plán EVVO na školní rok 2016/2017

Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Pavla Kravčíková Ostrava Poruba, 1. 9. 2016 Školní program EVVO je součástí koncepce naší školy a prolíná se veškerým školním chováním, výukou i výchovou,

Více

ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016 ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016 Školní rok: 2015/2016 Ředitel školy: Mgr. Zdenka Havlíková Koordinátor EVVO: Mgr. Jitka Celoroční úkoly v oblastech ekologizace provozu školy, prostředí školy, organizace

Více

Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc.

Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc. Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc. Lenka Martinková Charakteristika školy v oblasti EVVO Na škole pracuje od

Více

Analýza ekologického stavu

Analýza ekologického stavu Analýza ekologického stavu ZŠ a MŠ Krásná Lípa Datum: DEN ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ (červen 2013), DEN EKOŠKOLY (září 2013) Provedli: členové Ekotýmu Zpracování výsledků: schůzka Ekotýmu 27.9.2013 ODPADY 1.

Více

Zpráva z auditu programu Ekoškola

Zpráva z auditu programu Ekoškola Zpráva z auditu programu Ekoškola Název školy Adresa školy ZŠ J. A. Komenského, Kyjov Újezd 990 Kyjov, 697 24 Jméno ředitele školy Jméno koordinátora programu PaedDr. Jan Navrátil Mgr. Jitka Režňáková

Více

Zápisy ze schůzek (školní rok 2009/2010)

Zápisy ze schůzek (školní rok 2009/2010) Zápisy ze schůzek (školní rok 2009/2010) 1.9. 2009 p.polášková, p. Twardziková, p.tomisová -implementace výuky ekologie do ŠVP a zlepšování ekologického chování v rámci celé školy -revitalizace školní

Více

cíl úkol termín odpovídá finanční náročnost Zjištění spotřeby vody za rok 2015; zpracování do diagramu

cíl úkol termín odpovídá finanční náročnost Zjištění spotřeby vody za rok 2015; zpracování do diagramu Plán činnosti EKOTÝMU na školní rok 2015/ 2016 Plán činnosti mění od minulých období svoji podobu dle doporučení auditorek při třetí obhajobě. Plán činností je živý dokument, který je během školního roku

Více

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017 Roční plán pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Eva Svobodová Zpracováno na základně metodického pokynu MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (), JAKO PŘÍLOHA K DLOUHODOBÉMU

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 Základní škola a Mateřská škola Černovice, příspěvková organizace Bělohrobského 367, PSČ 394 94 Tel.: 565 492 127, e-mail: zs.cernovice@worldonline.cz

Více

REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017

REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín čp. 154, 756 21 KATEŘINICE REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Renata Sušňová,

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2015/2016

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2015/2016 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY ZŠ Bystřice n. P., Nádražní 615 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Zpracoval: Ekotým Koordinátorky EVVO: Mgr. Dagmar Pivková Mgr. Hana Kopecká Školní rok: 2007/2008 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD Zpracovala : Mgr. Hana Sladovníková, koordinátor EVVO ZŠ Milín, Školní 247, Milín,

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

Zpráva o auditu programu Ekoškola (Eco-Schools) - obhajující -

Zpráva o auditu programu Ekoškola (Eco-Schools) - obhajující - (Eco-Schools) - obhajující - Název školy Adresa školy ZŠ Milín Školní 247, 262 31 Milín Jméno ředitele školy Jméno koordinátora programu Mgr. Jana Pižlová Mgr. Jana Pižlová Datum auditu 4.5. 2011 Jména

Více

Roční realizační plán enviromentální výchovy ZŠ Povrly

Roční realizační plán enviromentální výchovy ZŠ Povrly Roční realizační plán enviromentální výchovy ZŠ Povrly - Školní rok 2018/2019 Období: Aktivita: Prostředky: Odkaz na cíl: Září 3. - 5. 9. Tvorba Ekokodexů, rajóny Terénní aktivity, výtvarné Dílčí cíl 2

Více

7 KROKŮ EKOŠKOLY. Naše škola je zapojena do mezinárodního projektu EKOŠKOLA a v roce 2012 získala titul EKOŠKOLA.

7 KROKŮ EKOŠKOLY. Naše škola je zapojena do mezinárodního projektu EKOŠKOLA a v roce 2012 získala titul EKOŠKOLA. Naše škola je zapojena do mezinárodního projektu EKOŠKOLA a v roce 2012 získala titul EKOŠKOLA. V letošním roce se snažíme opět titul získat. Tento titul může získat škola, která projde sedmi kroky, které

Více

Zpráva z auditu programu Ekoškola

Zpráva z auditu programu Ekoškola Zpráva z auditu programu Ekoškola Název školy Adresa školy Jméno ředitele školy Jméno koordinátora programu Datum auditu Jména auditorů Základní škola Paseka Paseka 200, 78397 Mgr. Jana Knápková Mgr. Sylva

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA ODPADY

SROVNÁVACÍ ANALÝZA ODPADY SROVNÁVACÍ ANALÝZA ODPADY Používání šmíráků papírů popsaných z jedné strany na psaní testů, v kanceláři školy Používání šmíráků papírů popsaných z jedné strany na psaní testů Oboustranné kopírování Využívání

Více

Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Ing. Ondřej Jochec

Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Ing. Ondřej Jochec Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO 2012-2017 30. 10. 2012 Ing. Ondřej Jochec 4 OBSAH 1 VYMEZENÍ POJMU EVVO...6 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY...6 2.1 Výchozí situace...6 2.2 Analýza...7 2.2.1

Více

Nápadník pro environmentální výchovu

Nápadník pro environmentální výchovu Nápadník pro environmentální výchovu Setkání nabízí nápady pro aktivity v environmentální oblasti očima učitele prvního stupně. Představíme si dlouhodobé projekty i jednodenní vyučovací bloky, které propojují

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Školní plán EVVO Základní škola a Základní škola speciální, Mělník, příspěvková organizace

Školní plán EVVO Základní škola a Základní škola speciální, Mělník, příspěvková organizace Zpracovatel: Školní plán EVVO 2016-2018 Základní škola a Základní škola speciální, Mělník, příspěvková organizace Jméno a příjmení: Václava Přibilová, koordinátorka EVVO Identifikační údaje školy: Struktura

Více

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2014 2015 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ZÁŘÍ MĚSÍC VČEL A LUČNÍHO HMYZU Pohádka Třídilka v rámci Recyklohraní celá škola práce na školním pozemku úprava záhonů, sklizeň zeleniny a ovoce zpracování sklizně křížaly,

Více

Promyslet, jak zlepšit dosavadní témata ENERGIE, ODPADY a jaké další téma budeme realizovat Pí uč. Blézlová nafocení a rozdání pracovních listů.

Promyslet, jak zlepšit dosavadní témata ENERGIE, ODPADY a jaké další téma budeme realizovat Pí uč. Blézlová nafocení a rozdání pracovních listů. Zápis ze schůzky Ekotýmu ze dne 9. října 2012 1) Úvodní slovo (co je to Ekotým, ekoškola a její náplň). 2) Seznámení se s novými členy a jejich přivítání. 3) Shromáždění aktuálních kontaktů a seznam členů

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

č. Z ze dne u k l á d á 2.1. Radě MČ Praha zajistit realizaci bodu 1. tohoto usnesení Termín: 31.8.

č. Z ze dne u k l á d á 2.1. Radě MČ Praha zajistit realizaci bodu 1. tohoto usnesení Termín: 31.8. MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 ZASTUPITELSTVO MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. Z-24-005-13 ze dne 18.6.2013 Granty z rozpočtu městské části Praha 12 na realizaci projektů v oblasti životního prostředí na rok 2013 - II.

Více

Minimální preventivní program - 1.A, 1.B, 1.C, 1.D Školní rok 2012/2013

Minimální preventivní program - 1.A, 1.B, 1.C, 1.D Školní rok 2012/2013 Minimální preventivní program - 1.A, 1.B, 1.C, 1.D Školní rok 2012/2013 Září Říjen (Mgr. Andrea Tošenovjanová, Mgr. Ludmila Vaňková, Mgr. Eva Nováčková, Mgr. Jana Blumentritová) - Navozování příznivého

Více

Základní škola Zelená Havířov - Životice. Plán EVVO. pro školní rok 2014/2015 Environmentální vzdělání, výchova a osvěta

Základní škola Zelená Havířov - Životice. Plán EVVO. pro školní rok 2014/2015 Environmentální vzdělání, výchova a osvěta Základní škola Zelená Havířov - Životice Plán EVVO pro školní rok 2014/2015 Environmentální vzdělání, výchova a osvěta -1- Environmentální vzdělání, výchova a osvěta. Environmentální výchova znamená: výchovu

Více

Cíle projektu Žák vyjmenuje nejméně 6 živočichů žijících v lese a okolí, jejichž počet se mění se změnou klimatu.

Cíle projektu Žák vyjmenuje nejméně 6 živočichů žijících v lese a okolí, jejichž počet se mění se změnou klimatu. Název projektu: Les a klimatické změny Název školy: ZŠ Horymírova, Ostrava Jméno autora příkladu: Martina Doubravová, Jana Kindlmannová Anotace Projekt na téma Les a jeho mikroklima probíhal po dobu sedmi

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Základní škola a Mateřská škola Palackého náměstí Palackého náměstí 238, 686 01 Uherské Hradiště ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Plán akcí pro školní rok 2017 /2018 Vypracovala: Mgr. Andrea Vršovská Úvod: Environmentální

Více

A n a l ý z a - z á ř í

A n a l ý z a - z á ř í 1 1. Odpady Odpady 2015-2016 Nádoby na tříděný odpad jsou ve třídách, ředitelně, sborovnách i na chodbách Třídíme 8 složek odpadu (baterie, bioodpad, drobné elektrospotřebiče, papír, plasty, hliník (jen

Více

Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po leden 2012. Srovnávací analýza ekologického stavu školy

Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po leden 2012. Srovnávací analýza ekologického stavu školy Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po leden 2012 Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy byl vytvořen ve spolupráci žáků oboru Hotelnictví, žáky ekotýmu, některými

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2018-2019 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017

Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017 Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN PRÁCE EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN PRÁCE EVVO DLOUHODOBÝ PLÁN PRÁCE EVVO Mottem školního vzdělávacího plánu naší základní školy je Škola pro život. Příroda, rostliny, živočichové i životní prostředí jsou neodmyslitelnou součástí každodenního života.

Více

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ /

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ / Roční realizační plán EVVO na školní rok 2013 2014 1. Roční realizační plán EVVO Cíle EVVO na SpZŠ Úpice - vypěstovat v žácích kladný vztah k životnímu prostředí - upevnit návyk třídit odpad - naučit šetřit

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ KAMENNÉ ŽEHROVICE, školní rok 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Hana Jelínková 1 Dokumenty týkající se programu EVVO Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE Střední zdravotnická škola, příspěvková organizace Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 451 ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE 2016 2017 Obsah Obsah... 1 1. Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017... 2 1.1.

Více

Zpráva o auditu Ekoškola

Zpráva o auditu Ekoškola Zpráva o auditu Ekoškola Název školy: ZŠ ÚDLICE, okr. Chomutov Adresa školy: Stará čtvrť 363, 431 41 Údlice Jméno ředitele školy: Mgr. Alena Pytláková Jméno koordinátora programu ve škole: Mgr. Jiří Chloupek

Více

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun Aktivity na škole spojené

Více

Plán činnosti Ekoškoly 2016/2017

Plán činnosti Ekoškoly 2016/2017 Plán činnosti Ekoškoly 2016/2017 Oblasti Klady Zápory Cíle / Úkoly Prostředí - péče o úklid, estetickou výzdobu školy a úpravu okolí školy - školní bazén - nový nábytek v učebnách a kabinetech - vybavení

Více

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Roční program EVVO na školní rok 2011 12 Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Aktivita Cíl, na který navazuje Způsob vyhodnocení Termín Zodpovědná osoba Osoby určení (Třída) Reportáž ze života mého

Více

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 1) Organizace výuky pro všechny žáky Sběrové akce - kaštany (akce je ukončena besedou s odborníkem v oblasti lesnictví) - kůra citrusových plodů využity

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2018/2019

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2018/2019 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2018/2019 Obsah: 1. Ekologizace provozu školy: Zapojení do programu Ekoškola. Zjištění ekologického stavu školy. Udržování estetického prostředí školy výzdoba

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY. Školní rok 2016/2017

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY. Školní rok 2016/2017 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Školní rok 2016/2017 Druhý krok EKOŠKOLY, analýzu ekologického stavu školy, prováděly žáci II. stupně, hlavně deváťáci a osmáci. Protože naše škola má 3 samostatné

Více

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, členové Ekotýmu. M. Soušková B. Petrovská V. Hodrošová V. Bršťáková. D.

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, členové Ekotýmu. M. Soušková B. Petrovská V. Hodrošová V. Bršťáková. D. PLÁN ČINNOSTI EKOŠKOLY Plán činnosti na období školní rok 2016/2017 Název školy Datum sestavení plánu Na sestavení plánu spolupracovali ZŠ a MŠ Troubky říjen Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr.

Více

Jak pracujeme se ŠUŽ ve výuce. Bioinformační centrum jde občanům naproti

Jak pracujeme se ŠUŽ ve výuce. Bioinformační centrum jde občanům naproti Jak pracujeme se ŠUŽ ve výuce Bioinformační centrum jde občanům naproti 17.května 2012 Andrea Tláskalová ZŠ Zbiroh Projekt Škola pro udržitelný život vzdělávání pro udržitelný rozvoj a tvorba sítě škol

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2015. Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2015. Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2015 1 Strana 1 2 1. Výsadba stromové aleje z jeřábů - bude vysazena stromová alej z jeřábů jako původního druhu na Vysočině *mají běžné znalosti o životním prostředí našeho

Více

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, pedagogové školy, členové Ekotýmu. říjen. říjen. koordinátorky. říjen.

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, pedagogové školy, členové Ekotýmu. říjen. říjen. koordinátorky. říjen. PLÁN ČINNOSTI EKOŠKOLY Plán činnosti na období školní rok 2015/2016 Název školy Datum sestavení plánu Na sestavení plánu spolupracovali ZŠ a MŠ Troubky Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana

Více

Školní plán EVVO 2015/2016

Školní plán EVVO 2015/2016 Školní plán EVVO 2015/2016 Základní škola praktická a Základní škola speciální, Mělník, příspěvková organizace Zpracovatel: Jméno a příjmení: Václava Přibilová, koordinátorka EVVO Identifikační údaje školy:

Více

ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2016/2017

ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2016/2017 ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2016/2017 I. Charakteristika školy 1. Údaje o zařízení Základní škola adresa: Kožušany 79, Kožušany-Tážaly 783 75 telefon: 585 961 044 IČO: 70 990 166 ředitel: Mgr.

Více

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Environmentální výchova neexistuje jako samostatný předmět, ale je obsažena téměř v každé vyučovací hodině. 1. Výchova žáků k ochraně zdraví, prostředí,

Více

Roční plán práce školní družiny

Roční plán práce školní družiny Roční plán práce školní družiny 2015 / 16 Motto: Ať je léto nebo zima, v družině je stále prima Při tvorbě plánu se zaměřujeme na pestrost jednotlivých činností a akcí. Plán je dělen do tématických týdnů.

Více

Školní plán EVVO 2008/2009

Školní plán EVVO 2008/2009 Školní plán EVVO 2008/ (Metodický pokyn MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, č.j.16745/2008-22) Zpracovala : Mgr.Simona Vágnerová 1 Obsah 1. Základní cíle plánu EVVO 3 1.1.

Více

Zpráva z auditu programu Ekoškola

Zpráva z auditu programu Ekoškola Zpráva z auditu programu Ekoškola Název školy ZŠ a MŠ Olomouc Holice Adresa školy Náves Svobody 41, Olomouc Holice, 779 00 Jméno ředitele školy Jméno vedoucí učitelka Mgr. Mojmír Chytil Jana Skřivánková

Více

spolupracují na úkolech.

spolupracují na úkolech. Kritérium Ekotým Jednotliví členové tvoří spolupracující tým, ve kterém hlavní iniciativu přebírají žáci. Žáci v dokáží popsat základní principy 7 kroků a chápou, jak spolu jednotlivé kroky souvisí. Žáci

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Zúčastněné třídy: 2.B, 2.C, 3.B, 3.C, 4.B, 4.C, 7.A, 8.A Celkový počet zpracovaných dotazníků: 194 30% Jste příznivci umírněného ekologického

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Mateřská škola a Základní škola pro tělesně postižené Brno, Kociánka, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Charakteristika školy: škola pro žáky s tělesným, případně

Více

Vyhodnocení analýzy školy projektu Ekoškola v letech 2008-2010

Vyhodnocení analýzy školy projektu Ekoškola v letech 2008-2010 Vyhodnocení analýzy školy projektu Ekoškola v letech 2008-2010 1. Projektu Ekoškola se účastní členové Ekotýmu (zástupci 4.-9. tříd) a žáci ZŠ Bystřice n. P., učitelé, vedení školy, školník, provozní zaměstnanci.

Více

KONCEPCE ROZVOJE MATEŘSKÉ ŠKOLY JABLUNKOV,

KONCEPCE ROZVOJE MATEŘSKÉ ŠKOLY JABLUNKOV, KONCEPCE ROZVOJE MATEŘSKÉ ŠKOLY JABLUNKOV, ŠKOLNÍ 800, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PRO OBDOBÍ 2018-2024 VYPRACOVALA: BC. ILONA NIESLANIKOVÁ PODPIS:. 1. Oblast vnějších vztahů Přátelská a otevřená spolupráce

Více

13. Hodnocení činnosti školní družiny

13. Hodnocení činnosti školní družiny 13. Hodnocení činnosti školní družiny Ve školním roce 2013/2014 se činnost školní družiny řídila školním vzdělávacím programem pro ŠD. Provoz ŠD zajišťovaly vychovatelky Iveta Honigová a Lucie Vítková.

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Přírodověda Vzdělávací obsah předmětu Přírodověda je tvořen z tematických okruhů Rozmanitost

Více

Dílčí cíle: Žák preferuje šetrné druhy lidské činnosti ve vztahu k životnímu prostředí. Žák volí environmentálně šetrné alternativy výrobních postupů

Dílčí cíle: Žák preferuje šetrné druhy lidské činnosti ve vztahu k životnímu prostředí. Žák volí environmentálně šetrné alternativy výrobních postupů Hlavní cíle výchovy a vzdělávání žáků v EVVO A. Žák preferuje šetrné druhy lidské činnosti ve vztahu k životnímu B. Žák komunikuje o problémech životního, obhajuje a zdůvodňuje své názory a stanoviska

Více

Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019

Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019 Mateřská škola a základní škola Brno, Kociánka, příspěvková organizace Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019 Charakteristika školy: škola pro žáky s tělesným, kombinovaným postižením a PAS

Více

Dlouhodobý plán EVVO Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě

Dlouhodobý plán EVVO Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Vnitřní směrnice Dlouhodobý plán EVVO Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ a MŠ Vacov, Miřetice 38, Vacov, 384 86 2015/2016 Obsah: 1. Charakteristika školy... 3 2. Charakteristika EVVO... 4 3. Akce EVVO ve školním

Více

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH ERGIE Třída: Spotřeba energií představuje největší ekologickou zátěž provozu školy. Jak zjistíte, stojí také školu mnoho peněz. Nižší spotřeby energie můžete dosáhnout pomocí třech kroků, jejichž realizace

Více

Roční plán EVVO školní rok 2012/2013

Roční plán EVVO školní rok 2012/2013 Základní škola a Mateřská škola PRAMENY, Karviná, příspěvková organizace Roční plán EVVO školní rok 2012/2013 (se zaměřením na odpady a ekologizaci provozu školy) Základní škola a Mateřská škola Prameny,

Více

cíl úkol termín odpovídá finanční náročnost setkat se s ředitelem Gymnázia a zeptat se říjen Výměna tabulek upozorňujících na šetření vodou

cíl úkol termín odpovídá finanční náročnost setkat se s ředitelem Gymnázia a zeptat se říjen Výměna tabulek upozorňujících na šetření vodou Plán činnosti EKOTÝMU na školní rok 2016/ 2017 Plán činnosti mění od minulých období svoji podobu dle doporučení auditorek při třetí obhajobě Ekoškoly. Plán činností je živý dokument, který je během školního

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO)

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Pojem environmenální vzdělávání vychází z anglického termínu environmental education ( environment znamená životní prostředí, education

Více

Anketa pro rodiče dětí MŠ - vyhodnocení Základní škola a mateřská škola Holetín

Anketa pro rodiče dětí MŠ - vyhodnocení Základní škola a mateřská škola Holetín Anketa pro rodiče dětí MŠ - vyhodnocení Základní škola a mateřská škola Holetín Spuštěno: 16 Dokončeno: 16 Úvod Při autoevaluaci hlavních oblastí působení školy, vymezených vyhláškou, na naší škole vycházíme

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Výroční zpráva 2015 Obsah Úvod 2 Informace o organizaci 3 Akce pro děti, žáky a studenty 4 Akce veřejnost 6 Koordinace programu Ekoškola v Moravskoslezském kraji 7 Poděkování 8 2 Úvod Rozchodník, o. s.

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2017/2018

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2017/2018 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

ODPADY rok 2010/2011. ODPADY rok 2011/2013

ODPADY rok 2010/2011. ODPADY rok 2011/2013 ODPADY rok 2010/2011 S odpadovým materiálem se pracuje dále ve výuce Papíry popsané z jedné strany jsou využívány opakovaně Na školním dvoře jsou kontejnery na tříděný odpad Ve škole není dostatek nádob

Více

3. Schůzka EKOTÝMU. Datum konání:

3. Schůzka EKOTÝMU. Datum konání: 3. Schůzka EKOTÝMU Místo konání: MŠ Bojkovice Datum konání: 13.11.2018 Čas konání: 15:30 hod. Přítomni: Blahová Radka Hanková Petra Hurbišová Veronika Jurásková Barbora Jurásková Petra + Honzík a Luděček

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Obsah: 1. Naučná stezka Řevnice 2. Ministezka 3. Ekologizace provozu školy: Udržování estetického prostředí školy, sběr papíru, víček. Aktivní třídění

Více

Kategorie plánu činností: 7 kroků ekoškoly, odpady, prostředí školy, voda, energie, ekoaktivity Aktualizace plánu: září 2017

Kategorie plánu činností: 7 kroků ekoškoly, odpady, prostředí školy, voda, energie, ekoaktivity Aktualizace plánu: září 2017 Datum sestavení plánu: září Na sestavení plánu spolupracovali:, Ekotým Kategorie plánu činností: 7 kroků ekoškoly, odpady, prostředí školy, voda, energie, ekoaktivity Aktualizace plánu: září Cíl Úkol Zodpovídá

Více

Co to je environmentální výchova?

Co to je environmentální výchova? Co to je environmentální výchova? Vytváří příležitosti pro získávání vědomostí, hodnotových orientací postojů a dovedností, které jsou potřebné pro ochranu a zachování zdravého životního prostředí. Vytváří

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

VY_32_INOVACE_PRV4_16_04. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT OCHRANA PŘÍRODY ČISTÁ VODA

VY_32_INOVACE_PRV4_16_04. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT OCHRANA PŘÍRODY ČISTÁ VODA VY_32_INOVACE_PRV4_16_04 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT OCHRANA PŘÍRODY ČISTÁ VODA VY_32_INOVACE_PRV3_16_04 Anotace : materiál obsahuje 3 pracovní listy, 1 list s poznámkami

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO MŠ VESTEC. (1.aktualizace ŠP EVVO)

ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO MŠ VESTEC. (1.aktualizace ŠP EVVO) ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO MŠ VESTEC 2015 2018 (1.aktualizace ŠP EVVO) 1. Aktualizace současného stavu EVVO ve škole Kapacita MŠ Vestec se v roce 2012 rozšířila o další 2 třídy (25 dětí) a v roce 2015 o 1 třídu

Více

Program environmentálního

Program environmentálního Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2018 2019 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2016/2017

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2016/2017 Zákldní škol Mteřská škol Hrbová, okres Šumperk, příspěvková orgnizce Hrbová 52, 789 01 Zábřeh tel. 583449138 75029405 IČO Progrm environmentálního vzdělávání, výchovy osvěty 2016/2017 Projednáno n pedgogické

Více