MURCO- statický detektor/monitor úniku chladiv

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MURCO- statický detektor/monitor úniku chladiv"

Transkript

1 MURCO- statický detektor/monitor úniku chladiv Murco Limited 45 Sandycove Road Sandycove Co Dublin Ireland Telephone: (353-1) Fax: (353-1) MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 1 (celkem 11)

2 Instalaci statického detektoru úniku chladiv MURCO musí instalovat a obsluhovat odborný servisní mechanik chladících zařízení se znalostí chování chladiv, zejména Nařízení 846/2006 EU Nařízení o F-plynech a na toto nařízení navazující národní legislativu. Popis zařízení Detektor úniku chladiva MURCO se skládá z jedné hlavní jednotky a maximálně šesti čidel snímající únik chladiva. Senzorová jednotka 1 a 2 : rozměry 192mm x 100mm x 75mm hmotnost 1.3kg Senzorová jednotka 4 6 : rozměry 260mm x 240mm x 70mm hmotnost 2.8kg Senzor: rozměry 110mm x 55mm x 22mm hmotnost 80g Hlavní jednotka má ocelový plášť připravený pro přímou montáž ve vodorovné poloze na zeď nebo jiný pevný držák. Vývody pro kabely musí být směřovat směrem dolů. Vlastní kabely musí být připojeny přes těsnící průchodky a zapojeny přímo do šroubovací svorkovnice hlavní jednotky. (některá provedení hlavní jednotky mají svorkovnici z nožových konektorů) Detektor s jednou úrovní koncentrace chladiva Zvukový alarm (nepřerušovaný tón) s optickou indikací alarmu červenou LED diodou Relé bez napětí Nezapojený výstup 12V DC-100mA pro ovládání externího relé nebo stykače.(tato funkce je dostupná pouze u 4-6 kanálové jednotky) Detektor se dvěma úrovněmi koncentrace chladiva Alarm při nízké koncentraci: Optický alarm žlutou LED diodou Zvukový alarm kolísající tón Alarm při vysoké koncentraci: Optický alarm červenou LED diodou Zvukový alarm nepřerušovaný tón Pro obě úrovně alarmu je k dispozici relé bez napětí. Nezapojený výstup 12V DC-100mA pro ovládání externího relé nebo stykače.(tato funkce je dostupná pouze u 4-6 kanálové jednotky). Může být využito ve spojení s beznapěťovým relé jako spínač. Poznámka: Jedno a dvoukanálové hlavní jednotky jsou vybaveny pouze interní sirénou. Tyto jednotky mohou být na přání vybaveny svorkovnici pro připojení vnější sirény. MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 2 (celkem 11)

3 Čtyř a šestikanálové jednotky jsou sériově vybaveny výstupem 12V DC 150mA pro připojení vnější sirény. U čtyř a šestikanálových jednotek v provedení pro dvouúrovňovou signalizaci alarmu může být beznapěťové relé použito jako normální nebo bezpečnostní spínač (relé) s označením JP1 na schématu zapojení. Tento způsob zapojení umožňuje signalizaci poruchy čidla, výpadku napájení atd. Čidlo (polovodič typu N) Senzor je umístěn ve vlastním plášti z nárazu vzdorného plastu ABS pro přímou montáž na zeď nebo jiný držák. propojovací kabel musí být veden ze spodu pláště přes vstupní, těsněné průchodky. Vlastnosti čidla Dlouhodobě neměnné vlastnosti- čidlo není nutné kalibrovat Dlouhá životnost, čidlo se neopravuje Vysoká citlivost a rychlá reakce na nízké koncentrace chladiva Vysoká odolnost proti mechanickým a chemickým vlivům. Technická data: Kryt přístroje Montáž Napájení Zvuková siréna Výstup ocelový na zeď nebo libovolný držák čidlo - 45 ma / 90 ma ( 230 V / 120V AC 50/60Hz) čidlo - 90 ma / 180 ma ( 230V / 120VAC 50/60 Hz) 5 + 6čidlo ma / 300mA (@230 V / 120V AC 50/60 Hz) 1/2 čidlová jednotka - interní siréna 80 db/12 V DC 4/6 čidlová jednotka - externí siréna 110 db/12 V DC relé bez napětí 10 A, 230/120 VAC nezapojené 12 V DC, 100mA ( pouze4/6 čidlová jednotka) Čidlo- vlastnosti Čidlo pro detekci je polovodič vyrobený ze spékaného materiálu (SnxO), který reaguje na přítomnost chladiv zvýšením elektrické vodivosti, ke které dojde v okamžiku, kdy páry chladiva proniknou do struktury polovodiče. Vynikající stabilita a charakteristika čidla způsobuje trvale vysokou a neměnnou citlivost na přítomnost par chladiv zejména v okamžiku, kdy je čidlo zahřáté na vysokou teplotu, např. 400 C putují elektrony selenovým polovodičem. V čistém vzduchu se nachází kyslík, jehož volné elektrony jsou také pohlcovány polovodičem, ze kterého je vyrobeno čidlo. Tyto volné elektrony (evs) omezují pohyb elektronů a vytváří tak elektronovou bariéru. Pokud je čidlo vystaveno působení jiných redukčních, nebo hořlavých plynů, oxid cíničitý, ze kterého je čidlo vyrobeno pohlcuje tento plyn a dochází k oxidaci. Dojde ke změně elektronového potenciálu polovodiče a tím ke změněn elektrické vodivosti celého čidla. MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 3 (celkem 11)

4 Typové označení výrobků MGD 1S C 1L Murco detektor plynů Počet kanálů- čidel 1,2--6 A, C určuje druh(skupinu) snímaných plynů. Počet úrovní alarmů (1,2) Snímané plyny Chladiva viz tabulka dále Hořlavé plyny vodík, metan, propan, butan,isobutan, propylen Toxické plyny kysličník uhelnatý, kysličník uhličitý, sirovodík, čpavek Prchavé organické látky a rozpouštědla metylchlorid, metylenchlorid, chloroform, chlorid uhličitý, etylchlorid, etylenchlorid, trichloretan, trichloretan, trichloroetylen, tetrachloretylen, vinylchlorid, etylalkohol, n-octan, n-hexan, isobutan. Pokud jste v seznamu plynů nenašli plyn, který chcete snímat, okraďte se s dotazem na firmu MURCO. Seznam snímaných chladiv Chladivo Klasifikace Koncentrace úniku v ppm Toxicita AEL ppm HCFC nízká vysoká R22 A R141b A N/A Směsi R401A (MP 39) A R401B (MP 66) A R402A (HP 80) A R402B (HP81) A R403A (69S) A R403B (69L) A R405A A R406A (GHG12) A MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 4 (celkem 11)

5 R408A (FX 10) A R409A (FX 56) A R411A A R411B A FX 57 A R502 A CFC R11 C R12 C R 113 C HCFC R123 C Směsi HFC R404A (HP62,FX70) C R407B (Klea ) C R407C (Klea 66) C R 410A C R 500 C R507 C HFC R23 C R134a C Uhlovodíky R290 (Propan) Hyd R600A (Isobutan) Hyd R1270 (Propylen) N/A N/A N/A Amoniak R717 (čpavek) NH /25 Poznámka: U přístrojů s jednou úrovní koncentrace lze nastavit pouze nízkou koncentraci ppm, u přístrojů se dvěma koncentracemi lze nastavit nízkou i vysokou úroveň alarmu. Instalace Instalaci detektoru MURCO smí provádět pouze odborně způsobilá a poučená osoba, nejčastěji servisní mechanik chladících zařízení. Hlavní jednotka,tak i čidla musí být instalovány tak, aby se zabránilo jejich mechanickému poškození (otevíranými dveřmi, pohybem mechanizačních prostředků, větracích světlíku a pod). Dále by neměly být instalovány v blízkosti zdrojů tepla, radiátorů ústředního vytápění a v místech se silným MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 5 (celkem 11)

6 prouděním vzduchu ( např. před výfuky ventilátorů). Místo instalace detektoru musí být suché, chráněné před vodou a vysokými koncentracemi vzdušné vlhkosti. Vyvarujte se vedení kabelů od čidel k hlavní jednotce v blízkosti silových, napájecích kabelů, topných kabelů a vedení z jedné budovy do druhé. Dále by neměly být kabely vedeny v blízkosti telefonních a nebo počítačových kabelů. Doporučená vzdálenost od výše uvedených kabelů je 500mm. Celá instalace musí být provedena podle výše uvedených doporučení, aby byla zajištěna správná funkce zařízení a jednotky nemohly být poškozeny. Pokud připojíte síťové napětí, detektor začne reagovat cca za 3-4 minuty. Tato doba je potřebná k ohřátí čidel na správnou provozní teplotu, aby mohly reagovat na přítomnost par chladiva nebo plynu. U dvouúrovňové hlavní jednotky signalizuje připravenost k provozu rozsvícení zelené LED diody na panelu. U jednoúrovňové jednotky se zelená LED dioda rozsvítí okamžitě po zapnutí. Pokud byla hlavní jednotka dlouho vypnuta nebo při prvním uvedení do chodu, může dojít k rozsvícení zelené LED diody po delším čase. Pokud je tato doba delší než 3 minuty, dojde k aktivaci alarmu. Sirénu alarmu můžete po dobu aktivace vypnout. ( u dvouúrovňové jednotky klíčem, u jednoúrovňové jednotky odpojením kabelu na JP1. 1. Odstraňte kryt jednotky a namontujte jí na předpokládané místo při dodržení výše uvedených podmínek. Jednotka nesmí být připojena na síťové napětí, hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem. 2. Připojte jednotlivá čidla čtyřkilovým kabelem k hlavní jednotce. na svorkovnici CN1. (Specifikace kabelu je uvedena níže.) Senzory připojujte postupně počínaje čidlem číslo 1. Nezapomeňte do průchodek namontovat těsnění. Dodržujte umístění čidel na svorkovnici ( čidlo č.1 umístěte na první svorky svorkovnice) Pokud čidla přeházíte, nebude detektor fungovat správně. Při montáži kabelu mezi čidlem a hlavní jednotkou nesmíte prohodit jednotlivé vodiče v kabelu ( vyhřívání čidla se snímáním (detekcí) plynu) Demontujte krytky svorkovnic a zapojte jednotlivé vodiče kabelu do svorkovnice. Zapojte kabel čidla do svorkovnice CN 1 podle následující tabulky: Vodiče od čidla Svorkovnice CN1 Modrý 4 Zelený 3 Žlutý 2 Červený 1 Pokud nezapojíte kabel čidla podle výše uvedené tabulky, nebude detektor fungovat správně. Maximální délky kabelů čidel při napájení 230V 50Hz 1-2 kanálová jednotka 40m, 7/0,2mm, max. 3,52 Ohm/jádro 4-6 kanálová jednotka 100m, 7/0,2mm, max. 8,8 Ohm/jádro Vnější výstup(jednotka) 20m, 7/0,2mm, max. 1,76 Ohm/jádro MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 6 (celkem 11)

7 Vnější alarm (siréna) 12V DC pouze u 4-6 kanálové jednotky Sirénu 12V DC zapojte do svorkovnice CN9/CN11 (u modelů 1L/2L) na svorku +12V, minusovou svorku zapojte do svorkovnice označ. BUZZ Nezapojený výstup 12V DC 100mA získáte ze svorkovnic CN9/CN11 +12V a 0V. Tento výstup má být zapojen jako beznapěťový, který spíná napětí 12V DC pro ovládání vnějšího relé nebo solenoidu. Beznapěťové relé 230V, AC,10A, Dvě úrovně Jedna úroveň 1,2 kanálová jednotka CN5 alarm nízké úrovně CN4 CN4 alarm vysoké úrovně CN10- alarm nízké úrovně CN kanálová jednotka CN9 alarm vysoké úrovně CN 12 - porucha Poznámka: Pokud jednotka umožňuje snímání nízké a vysoké koncentrace(úrovně alarmu), má vysoká úroveň alarmu vždy přednost před nízkou úrovní. U 4-6 kanálové jednotky se dvěma úrovněmi alarmu je relé pro signalizaci vysokého alarmu je zabezpečeno proti poruše přes spínač JP1 Napájení Napájení musí být zajištěno 3-vodičovým kabelem 0,75mm pro napětí sítě 230V do svorkovnice CN3 u 1-2 kanálové jednotky, nebo do pojistkové svorkovnice u 4-6 kanálové jednotky. Svorky jsou označeny N,L,E. Přesvědčte se, že celý systém je správně uzemněn. Pojistky mají hodnotu 2A a 5A a jejich vzdálenost od hlavní jednotky smí být maximálně 3,0m. Používají se přístrojové pojistky Jednotka pro 230V Pojistka 1-2 kanálová 20mm T50mA, 230V 4-6 kanálová 20mm,T160mA,230V Pojistky smí být vyměněny pouze tehdy, pokud je přístroj odpojen od sítě. Umístění čidel Při umísťování čidel nesmí být překročena maximální délka napájecího kabelu. Čidla se umisťují do míst s předpokládanou nejvyšší koncentrací plynu. U chladících zařízení k místům s vysokým tlakem, do míst s regulačními ventily atd. Ve skladech ovoce počítejte s vývinem etylénu v dozrávárnách banánů, nebo s kysličníkem uhličitým ve skladech jablek. MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 7 (celkem 11)

8 Nezapomeňte na výskyt výfukových plynů u motorů skladové mechanizace. Zamezíte tím falešným poplachům. Bodová detekce - čidlo se umístí co možná nejblíže předpokládanému místu úniku. Plošná detekce- umístění čidla zajišťuje kontrolu celé místnosti. Obzvláště nebezpečné jsou plyny jako je butan, KPG, xylen a další. Podmínky pro detekci úniku chladiv Pokrytí jeden detektor pokryje plochu asi 36m2, pokud je namontován v blízkosti podlahy, Ve strojovnách se doporučuje instalovat čidla po obou stranách kompresoru nebo u pohyblivých součástí a nebo v místech dofuku trvale pracujících ventilátorů, zajišťujících ventilaci strojovny. Není rozhodující počet instalovaných čidel, ale jejich správné umístění Kalibrace Všechny jednotky a čidla firmy MURCO jsou vyrobeny tak, že po celo dobu životnosti nepotřebují kalibraci. Pokud by některé národní předpisy předepisovaly kalibraci po uplynutí předepsaného času, obraťte se na výrobce nebo dodavatele, který vám poskytne přesný technický postup kalibrace. Uvedení systému do provozu Pokud připojíte síťové napětí, detektor začne reagovat cca za 3-4 minuty. Tato doba je potřebná k ohřátí čidel na správnou provozní teplotu, aby mohly reagovat na přítomnost par chladiva nebo plynu. U dvouúrovňové hlavní jednotky signalizuje připravenost k provozu rozsvícení zelené LED diody na panelu. U jednoúrovňové jednotky se zelená LED dioda rozsvítí okamžitě po zapnutí. Pokud byla hlavní jednotka dlouho vypnuta nebo při prvním uvedení do chodu, může dojít k rozsvícení zelené LED diody po delším čase. U plně aktivovaného systému provedete přezkoušení funkčnosti následujícím způsobem U každého čidla upustíte z láhve trochu chladiva. Systém musí zareagovat, rozsvítí se varovná LED dioda a aktivuje se zvukový alarm. Systém bude hlásit trvale alarm, než dojde k poklesu koncentrace chladiva. Po poklesu koncentrace se celý systém automaticky vrátí do pohotovostního stavu a alarm zmlkne. Systém je možné po zkoušce uvést do pohotovostního stavu použitím tlačítka RESET. Po použití tohoto tlačítka se systém nastaví do základního, pohotovostního stavu. MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 8 (celkem 11)

9 Obsluha detektoru Pokud je detektor MURCO nainstalován podle dříve uvedených pokynů, zajišťuje spolehlivě kontrolu úniku chladiv s výskytu nebezpečných plynů ve vzduchu. Pokud připojíte síťové napětí, detektor začne reagovat cca za 3-4 minuty. Tato doba je potřebná k ohřátí čidel na správnou provozní teplotu, aby mohly reagovat na přítomnost par chladiva nebo plynu. U dvouúrovňové hlavní jednotky signalizuje připravenost k provozu rozsvícení zelené LED diody na panelu. U jednoúrovňové jednotky se zelená LED dioda rozsvítí okamžitě po zapnutí. Pokud byla hlavní jednotka dlouho vypnuta nebo při prvním uvedení do chodu, může dojít k rozsvícení zelené LED diody po delším čase Každé z čidel je osazeno zelenou LED diodou, signalizující, že čidlo je pod napětím. Aby bylo zabráněno falešným alarmům, má každý systém z výrobního závodu nastavené zpoždění alarmu. Jednoúrovňové jednotky mají toto zpoždění nastaveno cca na 3 minuty, pro dvouúrovňové jednotky je zpoždění nastaveno na sekund pro nízkou úroveň alarmu a sekund pro vysokou úroveň alarmu. Toto zpoždění může být vypnuto u jednoúrovňové jednotky přesunutím JP1 do pozice OFF. Po určitém čase je vhodné přezkoušet činnost celého systému vhodnou zkouškou. Doporučuje se v blízkosti čidla zvýšit koncentraci chladiva, aby došlo k vyhlášení alarmu. Signalizace Bez alarmu zelená LED dioda svítí- systém je v pohotovostním stavu, napájení funguje zelená LED dioda nesvítí, přerušené napájení, výpadek sítě, vadné pojistky Alarm Jednoúrovňový systém Jedna nebo více červených LED diod svítí. Siréna houká a beznapěťové relé je funkční. Tento stav znamená zjištění koncentrace chladiva jedním, nebo více čidly. Únik chladiva. Dvouúrovňový systém Nízký alarm jedna nebo více žlutých LED diod svítí. Siréna píská přerušovaným (kolísavým )tónem, beznapěťové relé je funkční. Tento stav znamená, že v místě jednoho nebo více čidel překročila koncentrace chladiva minimální hodnotu. Vysoký alarm- jedna nebo více červených LED diod svítí. Siréna píská nepřerušovaným tónem a beznapěťové relé je funkční. Tento stav znamená, že v místě jednoho nebo více čidel překročila koncentrace chladiva maximální hodnotu. Poznámka: Může existovat stav, kdy některá dioda svítí žlutě, některá červeně a siréna píská nepřerušovaným tónem. tento stav znamená, že jedno čidlo zaznamenalo překročení maximální koncentrace chladiva a tento alarm má přednost před alarmem nízké koncentrace. MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 9 (celkem 11)

10 Reset systému po vyhlášení alarmu Jednoúrovňová jednotka se sama automaticky nastaví do výchozího stavu po pominutí alarmu. Dvouúrovňová jednotka Po pominutí podmínek pro vyhlášení alarmu při nízké koncentraci se jednotka sama automaticky vrátí do výchozího stavu. Po pominutí podmínek pro vyhlášení alarmu při vysoké koncentraci je nutné jednotku resetovat tlačítkem RESET na panelu. Tlačítko RESET lze použít asi za 60 sekund po ukončení alarmu (umlknutí sirény) Návod na odstranění poruch Panel alarmu Závada: Nesvítí žádná LED dioda Možné příčiny: 1. Výpadek napájecí sítě 2. Vypnutý vypínač nebo vypadlé pojistky v objektu 3. Spálená přístrojová pojistka v PCB svorkovnici 4. U dvouúrovňové jednotky není ohřátá na provozní teplotu Závada: Svítí červená dioda, nepíská siréna alarm a nefunguje relé po uplynutí 3 minut Možné příčiny: 1. Zjistěte, zda-li není vypnuta siréna (klíčový vypínač u dvouúrovňové jednotky, nebo není odstraněno propojení JP1 u jednoúrovňové jednotky. 2. Signalizuje možné přerušení kabelu a nebo defekt čidla. Obraťte se v tomto případě na odborný servis se žádostí o výměnu kabelu, čidla nebo novou kalibraci čidla. Zkuste resetovat hlavní jednotku. Po kalibraci nebo výměně čidla musí být jednotka resetována. Senzor Závada: Nesvítí zelená LED dioda na krytu senzoru Možné příčiny: Může být přerušený kabel mezi senzorem a hlavní jednotkou, nebo je vadný senzor. Přezkoušejte napájení senzoru. Přezkoušejte zapojení čtyřkilového kabelu mezi senzorem a hlavní jednotkou, zda-li nejsou vodiče 1-4 v některé svorkovnici prohozeny. U 4-6 kanálové jednotky přezkoušejte pojistku v čidla, zda není přepálená. Pokud nelze určit závadu, je vadné čidlo. MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 10 (celkem 11)

11 Schéma zapojení kabelů mezi hlavní jednotkou a čidly není přeloženo do českého jazyka. Použijte originální schéma zapojení, přiložené k přístroji. Výrobce si vyhrazuje právo technické změny a vývoje podle poznatků vědy a techniky. Může se také stát, že v důsledku technického vývoje mohou být popisy svorkovnic nebo jejich provedení jiné, než je uvedeno v návodu. Tyto změny nemají ale vliv na funkci přístroje. Stav: 05/2007 MURCO-stacionární detektor úniku chladiv.doc Strana 11 (celkem 11)

Detektor hořlavých plynů GS 120

Detektor hořlavých plynů GS 120 Detektor hořlavých plynů GS 120 - Instalační příručka - verze 1.0 adresa: ADDAT s.r.o. Májová 1126 463 11 Liberec 30 telefon: fax: http: e-mail: 485 102 271 485 114 761 www.addat.cz addat@addat.cz Obsah:

Více

Úniverzální ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU

Úniverzální ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU Úniverzální ústředna detekčního systému ADS Příručka uživatele je ústředna detekčního systému ADS, určená pro napájení snímačů koncentrace a zpracování jejich signálu. Na ústřednu se připojuje jeden až

Více

popis funkce ústředna detektory Obr. 1. Čelní panel ústředny

popis funkce ústředna detektory Obr. 1. Čelní panel ústředny popis funkce Ústředna je určena pro napájení a zpracování signálu z jednoho až čtyř detektorů. Ústředna s detektory tvoří systém pro zabezpečení kotelen, popř. jiných objektů proti úniku plynu, překročení

Více

Vyhodnocovací ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU

Vyhodnocovací ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU Vyhodnocovací ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU Příručka uživatele 1 ASIN ACU je ústředna detekčního systému ADS, určená pro napájení snímačů koncentrace a zpracování jejich signálu. Na ústřednu

Více

Úniverzální ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU. Příručka uživatele

Úniverzální ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU. Příručka uživatele Úniverzální ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU Příručka uživatele 1 ASIN ACU je ústředna detekčního systému ADS, určená pro napájení snímačů koncentrace (ASIN ACU T) a detektorů (ASIN ACU D) a zpracování

Více

Návod k obsluze a technické podmínky externího snímače hořlavých plynů SPH-71-METAN

Návod k obsluze a technické podmínky externího snímače hořlavých plynů SPH-71-METAN Návod k obsluze a technické podmínky externího snímače hořlavých plynů SPH-71-METAN Externí snímač hořlavých plynů DPH-7-METAN slouží jako příslušenství k detektorům SPH-7. Detektor SPH-7 zajišťuje napájení

Více

Vyhodnocovací ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU

Vyhodnocovací ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU Vyhodnocovací ústředna detekčního systému ADS ASIN ACU Příručka uživatele 1 ASIN ACU je ústředna detekčního systému ADS, určená pro napájení snímačů koncentrace a zpracování jejich signálu. Na ústřednu

Více

Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ23

Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ23 Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ23 Napájecí zdroj NZ23 slouží k napájení jednoho nebo více kusů detektorů plynu. Zdroj NZ23 umožňuje také zpracovat výstupní signál z detektorů. Relé, která

Více

NÁVOD K OBSLUZE. ústředna CS-484E-3

NÁVOD K OBSLUZE. ústředna CS-484E-3 NÁVOD K OBSLUZE ústředna CS-484E-3 OBSAH 1. Popis 2. Technické informace 3. Čelní panel 4. Stabilizační interval 5. Zobrazení a inicializace alarmů 6. Funkce "FAULT" 7. Instalace a údržba 8. Upozornění

Více

prodej opravy výkup transformátorů

prodej opravy výkup transformátorů prodej opravy výkup transformátorů Pozistorová tepelná ochrana s vyhodnocovacím relé MSF 220 V (VU) Tepelné pozistorové relé MSF 220 představuje třístupňový vypínací přístroj s vlastním vyhodnocením a

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD. Obj. č.: 75 04 19, 75 04 18

MONTÁŽNÍ NÁVOD. Obj. č.: 75 04 19, 75 04 18 MONTÁŽNÍ NÁVOD Obj. č.: 75 04 19, 75 04 18 Přístroj, který Vás okamžitě upozorní akustickým signálem s hlasitostí cca 85 db / 3 m na únik malého množství nebezpečného plynu. Zajistěte si včasnou ochranu

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Detektor SE-159E-CO

NÁVOD K OBSLUZE. Detektor SE-159E-CO NÁVOD K OBSLUZE Detektor SE-159E-CO DETEKTOR SE-159E-CO TECHNICKÉ PARAMETRY Typ přístroje SE-159E-CO Detekovaný plyn Oxid uhelnatý CO Rozsah měření 0 150ppm CO Typ senzoru elektrochemický Napájení 20 28Vss

Více

Detektor úniku chladiva LS 970 A

Detektor úniku chladiva LS 970 A Detektor úniku chladiva LS 970 A I. Všeobecné podmínky Detektor úniku chladiva LS 790A je mikroprocesorový detektor úniku chladiv, který zcela automaticky vyhledá i minimální úniky chladiva. Detektor je

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Detektor SE-159M-NH3-100

NÁVOD K OBSLUZE. Detektor SE-159M-NH3-100 NÁVOD K OBSLUZE Detektor SE-159M-NH3-100 DETEKTOR SE-159M-NH3-100 TECHNICKÉ PARAMETRY Typ přístroje SE-159M-NH3-100 Detekovaný plyn Čpavek-NH3 Rozsah měření 0 100ppm NH 3 Výstupní signál 1. 3x relé Alarm

Více

NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 3

NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 3 AUGUSTA ELEKTRA 1.9.2005 NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 3 1. POUŽITÍ DETEKTORU Detektor je zabezpečovací zařízení, sloužící k zjištění výskytu hořlavých (spalitelných) plynů a výparů. Detektor

Více

Návod k obsluze a technické podmínky detektoru oxidu uhelnatého SPH-7-CO

Návod k obsluze a technické podmínky detektoru oxidu uhelnatého SPH-7-CO Návod k obsluze a technické podmínky detektoru oxidu uhelnatého SPH-7-CO Detektor oxidu uhelnatého DPH-7-CO slouží k detekteci oxidu uhelnatého v plynových kotelnách a v přilehlých prostorách. Pro detekci

Více

Přenosný vyhledávač úniku methanu GSP1

Přenosný vyhledávač úniku methanu GSP1 Přenosný vyhledávač úniku methanu GSP1 Dovozce : AFRISO spol. s r.o., Zakouřilova 102, 149 00 Praha 4 Tel: 272 937 472-4, fax: 272 930 274 www. afriso.cz ; info@afriso.cz Stránka 1 z 5 ON/ OF tlačítko

Více

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: DETEKTOR CO 2) Typ: IVAR.RGI CO0 L42 3) Instalace: 4) Charakteristika použití: 5) Funkce:

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: DETEKTOR CO 2) Typ: IVAR.RGI CO0 L42 3) Instalace: 4) Charakteristika použití: 5) Funkce: 1) Výrobek: DETEKTOR CO 2) Typ: IVAR.RGI CO0 L42 3) Instalace: Instalaci a uvedení do provozu, stejně jako připojení elektrických komponentů, musí provádět výhradně osoba odborně způsobilá s patřičnou

Více

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: DETEKTOR CO 2) Typ: IVAR.RGI CO0 L42 3) Instalace: 4) Charakteristika použití: 5) Funkce:

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: DETEKTOR CO 2) Typ: IVAR.RGI CO0 L42 3) Instalace: 4) Charakteristika použití: 5) Funkce: 1) Výrobek: DETEKTOR CO 2) Typ: IVAR.RGI CO0 L42 3) Instalace: Instalaci a uvedení do provozu musí provádět výhradně kvalifikovaný personál v souladu se všemi národními normami a vyhláškami platnými v

Více

Větrací centrála PAN RJ 230 / 2 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky

Větrací centrála PAN RJ 230 / 2 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky Zapojení svorek větrací centrály PAN RJ 230/2 Svorka Popis Svorka Popis 1 Přívod 230 V AC ochran. vodič (PE) 24 Výstup: signalizace vítr/déšť NO 2 Přívod 230 V AC 230 V fáze (L) 25 Výstup: signalizace

Více

Návod k obsluze a technické podmínky detektoru oxidu uhelnatého SPH-7-CO

Návod k obsluze a technické podmínky detektoru oxidu uhelnatého SPH-7-CO Návod k obsluze a technické podmínky detektoru oxidu uhelnatého SPH-7-CO Detektor oxidu uhelnatého DPH-7-CO slouží k detekci oxidu uhelnatého v plynových kotelnách a v přilehlých prostorách. Pro detekci

Více

ELEKTRONICKÝ DETEKTOR ÚNIKU CHLADIVA

ELEKTRONICKÝ DETEKTOR ÚNIKU CHLADIVA NÁVOD AC 5404Q 20.7.2010 ELEKTRONICKÝ DETEKTOR ÚNIKU CHLADIVA Vlastnosti produktu: elektronický detektor úniku chladiva TechnoTools D-440 (žhavený senzor) (splňuje normy SAE J2791, EN 14624) AC 5404Q obsahuje

Více

Větrací centrála PAN RJ 230 / 1 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky

Větrací centrála PAN RJ 230 / 1 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky Zapojení svorek větrací centrály PAN RJ 230/1 Svorka Popis Svorka Popis 1 Přívod 230 V AC ochran. vodič (PE) 19 Detektor deště COM 2 Přívod 230 V AC 230 V fáze (L) 20 Detektor deště NO kontakt 3 Přívod

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Ústředna CS-121-24

NÁVOD K OBSLUZE. Ústředna CS-121-24 NÁVOD K OBSLUZE Ústředna CS-121-24 ÚSTŘEDNA CS-121-24 Napájení ústředny 24Vss (-10/+10%) příkon max. 4,5VA podle připojeného snímače Počet analogových vstupů 1x 4 20mA Zdroj pro snímač (vestavěný) 24Vss

Více

Technické podmínky a návod k použití detektoru GHD70

Technické podmínky a návod k použití detektoru GHD70 Technické podmínky a návod k použití detektoru GHD70 Detektor GHD70 je elektronický přístroj určený k detekci oxidu uhelnatého (CO) a par hořlavých látek a plynů ve vzduchu. Jeho úkolem je včasné vyslání

Více

Kapitola 5. Obsah kapitoly 5. Detektory úniku plynu

Kapitola 5. Obsah kapitoly 5. Detektory úniku plynu Kapitola 5 Obsah kapitoly 5 Detektory úniku plynu Strana Detektory úniku plynu pro domácnost (GS 1.1 GS 4.1) 0 Elektronický plynový a kouřový hlásič (GRM) 1 2 Detektory úniku plynu pro průmysl a domovní

Více

NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽI

NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽI SNÍMAČ HLADIN PSH MOŽNOST OVLÁDÁNÍ JEDNÍM, DVĚMA, NEBO TŘEMI PLOVÁKY 2 MODULOVÉ PROVEDENÍ ZABÍRÁ MÁLO MÍSTA V ROZVODNICI AKUSTICKÁ + OPTICKÁ SIGNALIZACE PŘI DOSAŽENÍ HLADINY MAXIMÁLNÍ AKUSTICKÁ + OPTICKÁ

Více

Panelový měřič vodivosti model CDCN 201

Panelový měřič vodivosti model CDCN 201 Panelový měřič vodivosti model Prvotní prohlídka Opatrně vyjměte přístroj z krabice a zjistěte, zda nedošlo k mechanickému poškození. Pokud zjistíte jakékoliv poškození, ihned kontaktujte servisní středisko

Více

FUJITSU GENERAL TECHNICKÝ MANUÁL

FUJITSU GENERAL TECHNICKÝ MANUÁL Modul pro nízko teplotní chlazení s použitím venkovních jednotek FUJITSU GENERAL TECHNICKÝ MANUÁL Ovládání inverteru s gerulací teploty 99320 UTI-GDX Pro venkovní jednotky FUJITSU GENERAL: AOYG xx L POUŽITÍ

Více

Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ424, NZ424-DIN

Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ424, NZ424-DIN TD-NZ424-01.1 Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ424, NZ424-DIN Napájecí zdroj NZ424(-DIN) slouží k napájení jednoho až čtyř kusů snímačů plynu. Zdroj NZ424(-DIN) umožňuje také zpracovat signál

Více

Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy.

Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy. Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy. v. 00 1. Upozornění Je naší povinností sdělit Vám,

Více

NÁVOD K OBSLUZE. ústředna CS-484E-3

NÁVOD K OBSLUZE. ústředna CS-484E-3 NÁVOD K OBSLUZE ústředna CS-484E-3 OBSAH 1. Popis 2. Technické informace 3. Čelní panel 4. Stabilizační interval 5. Zkouška funkčnosti modulu 6. Zobrazení a inicializace alarmů 7. Funkce "FAULT" 8. Instalace

Více

Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy.

Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy. Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy. v. 00 NULOVÝ ŽIVÝ NULOVÝ ŽIVÝ Elpro 10 plus 1. Upozornění

Více

Infra závory ABT - 30 ABT - 60 ABT - 100. Popis: Aleph-9034-1

Infra závory ABT - 30 ABT - 60 ABT - 100. Popis: Aleph-9034-1 Infra závory ABT - 30 ABT - 60 ABT - 100 Popis: Přijímač Alarm (červená) Signalizuje poplach Level - Monitor (červená) Jas je závislý na síle přijímaného signálu Good - Stav (zelená) Signalizuje klidový

Více

Poruchová signalizace. na DIN lištu pro 8 vstupů, s napájením 230V. PVA82.3 Rámeček pro montáž do panelu. Poruchová signalizace pro 8 vstupů

Poruchová signalizace. na DIN lištu pro 8 vstupů, s napájením 230V. PVA82.3 Rámeček pro montáž do panelu. Poruchová signalizace pro 8 vstupů C 201 Poruchová signalizace na DIN lištu pro 8 vstupů, s napájením 230V PVA82.3 Poruchová signalizace PVA82 je konstruována jako stavebnicový modul na desce plošných spojů vestavěná do plastové krabičky

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Ústředna CS-121-230

NÁVOD K OBSLUZE. Ústředna CS-121-230 NÁVOD K OBSLUZE Ústředna CS-121-230 ÚSTŘEDNA CS-121-230 Napájení ústředny 230Vst (-15/+10%) 50Hz příkon max. 4,5VA podle připojeného snímače Počet analogových vstupů 1x 4 20mA Zdroj pro snímač (vestavěný)

Více

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN 60204-1 Označení svorek Rozměry 2 3 4 13 23 33 Y64 41 Y74 2 3 4 13 23 33 41 Y64 Y74 99 mm (3,89 in) 35 mm (1,38 in) 1 / 2 S33 S34

Více

Poruchová signalizace. na DIN lištu pro 8 vstupů 230VAC nebo 24VAC/DC, s napájením 230V

Poruchová signalizace. na DIN lištu pro 8 vstupů 230VAC nebo 24VAC/DC, s napájením 230V C 201 Poruchová signalizace na DI lištu pro 8 vstupů 230VAC nebo 24VAC/DC, s napájením 230V PVA82 Poruchová signalizace PVA82 je konstruována jako stavebnicový modul v plastové krabičce s krytím IP 40.

Více

elektronický ter mostat pro snímání teploty a vlhkosti, pr o a plikace do 3 kw 16A kontakt 1-pólový spínací teplotní rozsah 0... +10 C teplota okolí

elektronický ter mostat pro snímání teploty a vlhkosti, pr o a plikace do 3 kw 16A kontakt 1-pólový spínací teplotní rozsah 0... +10 C teplota okolí ETR2 elektronický ter mostat pro snímání teploty a vlhkosti, pr o a plikace do 3 kw technická dokumentace použití: pro automatické a ekonomické řízení kabelových topných systémů do 3 kw pro aplikace na

Více

tel.:

tel.: 220780 ELEKTRONICKÝ REGULÁTOR PRO KOTLE NA PRINCIPU OHŘEVU VODOY Elektronický regulátor kontroly provozní teploty vody je zařízení, které řídí spínání čerpadla topného systému a ovládá třícestný ventil

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Zimní sada SWK-20

NÁVOD K OBSLUZE. Zimní sada SWK-20 NÁVOD K OBSLUZE Zimní sada SWK-20 - plynulá regulace otáček ventilátoru - ovládání ohřívače podle okolní teploty -alarm při vysoké kondenzační teplotě - zobrazení aktuální teploty - mikroprocesorové řízení

Více

Čtečka EDK2-OEM. Návod pro instalaci. Identifikační systém ACS-line. Popis EDK2-OEM.doc - strana 1 (celkem 5)

Čtečka EDK2-OEM. Návod pro instalaci. Identifikační systém ACS-line. Popis EDK2-OEM.doc - strana 1 (celkem 5) Čtečka EDK2-OEM Identifikační systém ACS-line Návod pro instalaci Popis EDK2-OEM.doc - strana 1 (celkem 5) Popis funkce Čtečky EDK2-OEM slouží pro čtení kontaktních čipů Dallas nebo bezkontaktních karet

Více

Instalační příručka. DEVIreg 316. Elektronický termostat. www.devi.com

Instalační příručka. DEVIreg 316. Elektronický termostat. www.devi.com Instalační příručka DEVIreg 316 Elektronický termostat www.devi.com Původní návod k použití byl vytvořen v anglickém jazyce. Ostatní jazykové verze jsou překlady původního návodu. (Směrnice 2006/42/EC)

Více

NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 4B

NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 4B AUGUSTA ELEKTRA 1.9.2005 NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 4B 1. POUŽITÍ DETEKTORU Přístroj je z hlediska normy ČSN EN 50054 signalizátor, stabilní zařízení trvale pracující s dopravou vzorku

Více

Návod k obsluze a technické podmínky detektoru hořlavých plynů SPH-7-METAN

Návod k obsluze a technické podmínky detektoru hořlavých plynů SPH-7-METAN Návod k obsluze a technické podmínky detektoru hořlavých plynů SPH-7-METAN Detektor hořlavých plynů DPH-7-METAN slouží k detekteci hořlavých plynů v plynových kotelnách a v přilehlých prostorách. Pro detekci

Více

Elektronické teplotní snímače a převodníky RS-9100 pro vnitřní použití. Vlastnosti a výhody

Elektronické teplotní snímače a převodníky RS-9100 pro vnitřní použití. Vlastnosti a výhody Sekce katalogu Informace o výrobku Datum vydání Řízení teploty RS-9100 19/100CZ Rev. Elektronické teplotní snímače a převodníky RS-9100 pro vnitřní použití Úvod Výstup z elektronických teplotních snímačů

Více

Pohybové čidlo LS-818-3

Pohybové čidlo LS-818-3 Pohybové čidlo LS-818-3 Úvod Tento výrobek je pasivní infračervený detektor s vysokou stabilitou. Jedná se o pokročilou technologii zpracování signálu, velmi vysoké schopnosti detekce a poplachu při chybě.

Více

Bezdrátový multizónový modul

Bezdrátový multizónový modul s 1 428 Bezdrátový multizónový modul pro podlahové vytápění / zónové topné systémy RDE-MZ6 Bezdrátový multizónový modul RDE-MZ6 s napájením AC 230 V Montáž na DIN lištu (součástí dodávky modulu) 2-polohová

Více

Detektor musí být umístěn v přímé viditelnosti na chráněnou skleněnou plochu.

Detektor musí být umístěn v přímé viditelnosti na chráněnou skleněnou plochu. FlexGuard Duální detektory tříštění skla FG - 715, FG - 730 Uživatelský návod Verze 1.1-1/2005 1. Úvod FG-715 a FG730 jsou duální detektory, které detekují tříštění skla na základě změn tlaku vzduchu (flex

Více

QXA2100 QXA2101. Čidla kondenzace QXA2101 QXA2100. Čidlo zamezuje poškození způsobenému kondenzací na chladicích stropech a ostatních HVAC zařízeních.

QXA2100 QXA2101. Čidla kondenzace QXA2101 QXA2100. Čidlo zamezuje poškození způsobenému kondenzací na chladicích stropech a ostatních HVAC zařízeních. QXA2100 Čidla kondenzace QXA2100 Čidlo zamezuje poškození způsobenému kondenzací na chladicích stropech a ostatních HVAC zařízeních. Aplikace Monitoruje tvorbu kondenzace v budovách s chladicími stropy

Více

HARVIA XENIO COMBI. Řídící jednotka

HARVIA XENIO COMBI. Řídící jednotka HARVIA XENIO COMBI Řídící jednotka 1 Tyto pokyny k montáži a použití jsou určeny jak pro majitele nebo osobu zodpovědnou za provoz sauny, topných těles a řídicích jednotek, tak pro elektrotechnika zodpovědného

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU VMS-02C05 INFORMACE Všechny informace v NÁVODU K OBSLUZE musí být pečlivě přečteny a prostudovány. Věnujte pozornost provozním normám a VAROVNÝM hlášením. Jejich nerespektování může vést k poškození zařízení

Více

Detekční systém DENO-K

Detekční systém DENO-K Detekční systém DENO-K Jiří Novotný Praha 9, Jablonecká 414 tel.: 604 263 272 e-mail : novotny@deno.cz http://www.deno.cz http://www.deno.cz strana 1 1. ZÁKLADNÍ POPIS Detekční systém DENO-K je optický

Více

TECHNICKÝ MANUÁL. Modul pro jednoduché chladící nebo topící systémy s použitím venkovních jednotek FUJITSU GENERAL

TECHNICKÝ MANUÁL. Modul pro jednoduché chladící nebo topící systémy s použitím venkovních jednotek FUJITSU GENERAL Modul pro jednoduché chladící nebo topící systémy s použitím venkovních jednotek FUJITSU GENERAL TECHNICKÝ MANUÁL Ovládání inverteru s regulací teploty 99320 UTI-GDX Pro venkovní jednotky FUJITSU GENERAL:

Více

Větrací centrála PAN MK1 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky

Větrací centrála PAN MK1 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky Zapojení svorek větrací centrály PAN MK 1 Svorka Popis Svorka Popis 1 Přívod 230 V AC fáze (L) 14 Detektor deště COM 2 Přívod 230 V AC nula (N) 15 Detektor deště NO kontakt 3 Přívod 230 V AC ochran. vodič

Více

Modul efektového bezkontaktního spínaní osvětlení schodiště SCH-01

Modul efektového bezkontaktního spínaní osvětlení schodiště SCH-01 Modul efektového spínání osvětlení schodiště slouží k automatickému osvětlení schodišť po vstupu osoby na první článek schodiště. Základní vlastnosti a funkce modulu: Bezkontaktní spínání po vstupu na

Více

Technické podmínky a návod k použití detektorů GC20N a GC20K

Technické podmínky a návod k použití detektorů GC20N a GC20K Technické podmínky a návod k použití detektorů GC20N a GC20K Detektory typu GC20N a GC20K jsou stacionární elektronické přístroje určené k detekci přítomnosti hořlavých látek ve vzduchu. Jejich úkolem

Více

Autonomní zámek LOG2

Autonomní zámek LOG2 Autonomní zámek LOG2 Identifikační systém ACS-line Návod pro instalaci Verze hardware LOG3.6 popis LOG2-6.doc - strana 1 (celkem 9) Popis funkce Modul LOG2 slouží pro ovládání a kontrolu vstupů pomocí

Více

PANEL. Indikátor napájení ON/OFF. Režim TATO TABULKA NEPLATÍ - V PRÍLOZE JE ZASLÁNO SPRÁVNÉ KONFIGUROVÁNÍ (PRERUŠENÍ)

PANEL. Indikátor napájení ON/OFF. Režim TATO TABULKA NEPLATÍ - V PRÍLOZE JE ZASLÁNO SPRÁVNÉ KONFIGUROVÁNÍ (PRERUŠENÍ) OVLADAČ AC8000 AC8000A KOMPAKTNÍ TERMOSTAT S MIKROPROCESOREM Vlastnosti: čtyří režimy: chlazení/větrání/topení/auto rychlost ventilátoru: vysoká/střední/nízká/automatická tři typy: pouze chlazení/chlazení

Více

Návody na montáž, obsluhu a údržbu

Návody na montáž, obsluhu a údržbu OHŘÍVAČE RBK NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis Ohřívač se skládá z topné sekce, pláště, skříně svorkovnice a vlastní svorkovnice. Topné elementy jsou vyrobeny z antikorozní oceli, plášť a skříň

Více

manuál Sebury W2 Manuál Karta samostatný provoz / Wiegand 26 Dokumentace vytvořena dne 12.8.2011 JM VARIANT plus s.r.o. strana 1

manuál Sebury W2 Manuál Karta samostatný provoz / Wiegand 26 Dokumentace vytvořena dne 12.8.2011 JM VARIANT plus s.r.o. strana 1 Sebury W2 Manuál Karta samostatný provoz / Wiegand 26 Dokumentace vytvořena dne 12.8.2011 JM VARIANT plus s.r.o. strana 1 Popis Čtečka karet pro venkovní / vnitřní použití. Čtečku je možné čtečku provozovat

Více

Komfort, Boost 2 hodiny, Časovač 12 hodin, Časovač 24 hodin, Pohotovostní / proti zamrznutí, Uzamčení. Indikátory stavu termostatu

Komfort, Boost 2 hodiny, Časovač 12 hodin, Časovač 24 hodin, Pohotovostní / proti zamrznutí, Uzamčení. Indikátory stavu termostatu TECHNICKÉ PARAMETRY Produkt Elektronické ovládání pro koupelnové radiátory Použití Koupelnové radiátory Třída izolace Třídy I, II Úroveň IP IP44 Nastavení teploty Digitální Volitelný rozsah teploty 40

Více

Aktualizováno 15.4.2013. GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ

Aktualizováno 15.4.2013. GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ Aktualizováno 15.4.2013 GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ Popis VELMI DŮLEŽITÉ: VÝROBEK JE URČEN PRO INSTALACI VE VODOROVNÉ POLOŽENÉ POLOZE NA ZEMI!! NIKDY JEJ NAINSTALUJTE NA STĚNU! VÝROBEK SE SMÍ PROVOZOVAT,

Více

ANTIRADAR VALENTINE ONE - CR

ANTIRADAR VALENTINE ONE - CR ANTIRADAR VALENTINE ONE - CR PEVNÁ SADA Úvod Vážení zákazníci, gratulujeme Vám, ke koupi zcela nového pevného radarového a laserového detektoru Valentine One - ČR pro pevnou instalaci. Jedná se o zcela

Více

SolarVenti. Comfort. Teplotní spínač Návod k obsluze

SolarVenti. Comfort. Teplotní spínač Návod k obsluze SolarVenti Comfort Teplotní spínač Návod k obsluze SolarVenti Comfort Strana 1/8 Schéma připojení 1. Varianta Strana 2/8 Teplotní spínač návod k obsluze Účel použití Přístroj se používá k zapnutí a vypnutí

Více

Návody na montáž, obsluhu a údržbu

Návody na montáž, obsluhu a údržbu REGULÁTORY RTRD 5-st. regulátor otáček s TK - 400V NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis RTRD je 5-stupňový transformátor pro ventilátory s napájecím napětím 400V a s vyvedenými tepelnými kontakty

Více

EXTERNÍ MODUL SIGNALIZACE PORUCHY K 2 THERM K 1 THERM DKC 300 NTRR 230 V AC

EXTERNÍ MODUL SIGNALIZACE PORUCHY K 2 THERM K 1 THERM DKC 300 NTRR 230 V AC EXTERNÍ MODUL SIGNALIZACE PORUCHY je externí modul pro systém signalizace poruchy kotlů a kaskádových kotelen. Krabička modulu signalizace se připojuje k termostatu PT55X nebo PT59X. Při chybovém hlášení

Více

EXTERNÍ MODUL SIGNALIZACE PORUCHY

EXTERNÍ MODUL SIGNALIZACE PORUCHY PT55 X MS 1 EXTERNÍ MODUL MS1 SIGNALIZACE PORUCHY MS1 je externí modul pro systém signalizace poruchy kotlů a kaskádových kotelen. Krabička modulu signalizace MS1 se připojuje k termostatu PT55X. Při chybovém

Více

Netcom100. pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás (2008/09) CZ/PL/HU

Netcom100. pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás (2008/09) CZ/PL/HU Netcom100 pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás 22 CZ/PL/HU Obsah Obsah 1 ezpečnostní pokyny a vysvětlení symbolů..........................13 1.1 Použité symboly..............

Více

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: DETEKTOR ÚNIKU ZEMNÍHO PLYNU 2) Typ: IVAR.RGD ME1 MSX2 3) Instalace: 4) Charakteristika použití:

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: DETEKTOR ÚNIKU ZEMNÍHO PLYNU 2) Typ: IVAR.RGD ME1 MSX2 3) Instalace: 4) Charakteristika použití: 1) Výrobek: DETEKTOR ÚNIKU ZEMNÍHO PLYNU 2) Typ: IVAR.RGD ME1 MSX2 3) Instalace: Instalaci a uvedení do provozu, stejně jako připojení elektrických komponentů, musí provádět výhradně osoba odborně způsobilá

Více

220-240V 50Hz. indukční aktivní(především ventilátory) Stupeň ochrany IP34 Celkové rozměry nepřekročí Teplota prostředí

220-240V 50Hz. indukční aktivní(především ventilátory) Stupeň ochrany IP34 Celkové rozměry nepřekročí Teplota prostředí BU Obsah 1- Ustanovení 2- Doručená sada 3- Základní technický popis 4- Obchodní podmínky 5- Reklamační požadavky 6- Popis a složení 7- Instalace a připojení k elekt.proudu 8- Popis ovládání modelů, návrh

Více

Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4

Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4 CV 120 366 21.3.2014 Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4 Návod k montáži a obsluze Vydání: 3 Počet listů: 6 TTC TELSYS, a.s. Tel: 234 052 222 Úvalská 1222/32, 100 00 Praha 10 Fax: 234 052 233 Internet

Více

NÁVOD K OBSLUZE JISKROVĚ BEZPEČNÉ NAPÁJECÍ JEDNOTKY

NÁVOD K OBSLUZE JISKROVĚ BEZPEČNÉ NAPÁJECÍ JEDNOTKY NÁVOD K OBSLUZE JISKROVĚ BEZPEČNÉ NAPÁJECÍ JEDNOTKY Před prvním použitím jednotky si důkladně přečtěte pokyny uvedené v tomto návodu a pečlivě si jej uschovejte. Výrobce si vyhrazuje právo provádět změny

Více

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 POUŽITÍ Řídící automatiky EMA 194 a EMA 196 jsou užívány jako řídící a kontrolní zařízení pro systémy centrálního mazání s progresivními rozdělovači a mazacím přístrojem

Více

Zkontrolujte, zda zatížení UPS UPS je přetížena z elektrorozvodné sítě je v pořádku

Zkontrolujte, zda zatížení UPS UPS je přetížena z elektrorozvodné sítě je v pořádku Důležité bezpečnostní instrukce Čtěte před instalací produktu Bezpečnost osob UPS má svůj vlastní vnitřní napájecí zdroj (baterii). V důsledku toho mohou být její výkonové výstupy pod napětím, i když je

Více

Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ34, NZ34-DIN

Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ34, NZ34-DIN TD-NZ34-01.1 Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ34, NZ34-DIN Napájecí zdroj NZ34(-DIN) slouží k napájení jednoho nebo více kusů detektorů plynu. Zdroj NZ34(-DIN) umožňuje také zpracovat výstupní

Více

POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU. Dobíječ SM. Podrobnější technické informace jsou uvedeny v Technickém popisu T73311.

POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU. Dobíječ SM. Podrobnější technické informace jsou uvedeny v Technickém popisu T73311. Označení: Název: POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU Dobíječ SM OJ: TNU Datum: 04.2008 Datum: Počet stran: (bez příloh) 4 P 73311 Útvar: TEO Zpracoval: Ing.Dittrich V. Schválil: Počet příloh: 2 OBSAH

Více

Zabezpečovací systém určený k montáži do nákladních vozidel

Zabezpečovací systém určený k montáži do nákladních vozidel SE545 Zabezpečovací systém určený k montáži do nákladních vozidel Montážní příručka 1. Shéma zapojení 1.2 Popis vodičů Pin Barva vodiče Popis 1 Červený Napájení +24 V (pojistka 15 A) 2 Černý Zem 3 Černý

Více

Návod k obsluze. Kapacitní hladinový spínač KNM

Návod k obsluze. Kapacitní hladinový spínač KNM Návod k obsluze Kapacitní hladinový spínač KNM Obsah. Použití z hlediska určení.............................................strana. Elektrické připojení.................................................strana

Více

PH-BP1-P9. PocketHome 9-TI KANÁLOVÝ PØIJÍMAÈ PRO ZÓNOVOU REGULACI PODLAHOVÉHO TOPENÍ ZÁKLADNÍ POPIS ROZMĚRY. výstup R7. výstup R9.

PH-BP1-P9. PocketHome 9-TI KANÁLOVÝ PØIJÍMAÈ PRO ZÓNOVOU REGULACI PODLAHOVÉHO TOPENÍ ZÁKLADNÍ POPIS ROZMĚRY. výstup R7. výstup R9. PocketHome anténa s konektorem SMA na 433,92 MHz PH-BP1-P9 9-TI KANÁLOVÝ PØIJÍMAÈ PRO ZÓNOVOU REGULACI PODLAHOVÉHO TOPENÍ ZÁKLADNÍ POPIS R10 R9 R8 R7 vstup +5V tl.del pro mazání kódů tl.fce pro výběr kanálu

Více

24V 3A SS ZDROJ ZD243, ZD2430 (REL)

24V 3A SS ZDROJ ZD243, ZD2430 (REL) 24V 3A SS ZDROJ ZD243, ZD2430 (REL) www.elso-ostrava.cz NÁVOD PRO OBSLUHU Technická specifikace zahrnující popis všech elektrických a mechanických parametrů je dodávána jako samostatná součást dokumentace.

Více

Bezpečnostní centrála EMB 7300

Bezpečnostní centrála EMB 7300 Bezpečnostní centrála EMB 7300 slouží pro zálohované ovládání pohonů v systémech požárního odvětrání s možností denního větrání. Centrála je určena pro ruční i automatické ovládání elektropohonů na 24

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw

NÁVOD K OBSLUZE. Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw NÁVOD K OBSLUZE Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw Základní údaje Bezdrátový podmítkový spínač Provozní napětí: 230 V/AC, 50Hz Parametry spínání: 2000 W (odporová zátěž) 600 W (induktivní zátěž)

Více

Ovládací jednotka k domácím ventilátorům MCD 60/0.3

Ovládací jednotka k domácím ventilátorům MCD 60/0.3 Ovládací jednotka k domácím ventilátorům MCD 60/0.3 Tato ovládací jednotka slouží k automatizi domácích ventilátorů.jednotka ovládá tyto funkce: časovač, snímač vlhkosti, fotosenzor, snímač pohybu. Kryt

Více

Instalační příručka. DEVIreg 530. Elektronický termostat.

Instalační příručka. DEVIreg 530. Elektronický termostat. Instalační příručka DEVIreg 530 Elektronický termostat www.devi.com Původní návod k použití byl vytvořen v anglickém jazyce. Ostatní jazykové verze jsou překlady původního návodu. (Směrnice 2006/42/EC)

Více

NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 4

NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 4 TECHNIX s.r.o. 30.8.2002 NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 4 1. POUŽITÍ DETEKTORU Přístroj je z hlediska normy ČSN EN 50054 signalizátor, stabilní zařízení trvale pracující s dopravou vzorku

Více

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products SEH62.1

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products SEH62.1 5 243 Spínací hodiny Digitální spínací hodiny jsou určeny pro zapínání a vypínání zařízení nebo regulaci s časovým spínáním. Integrovaný nastavitelný časový spínač Časový spínač jako pomocná funkce Určené

Více

NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 1

NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 1 AUGUSTA ELEKTRA 1.9.2005 NÁVOD NA OBSLUHU detektoru hořlavých plynů DHP 1 1. POUŽITÍ DETEKTORU Přístroj je z hlediska normy ČSN EN 61779-4 signalizátor, stabilní zařízení trvale pracující s dopravou vzorku

Více

POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU

POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU Usměrňovač 24V / 10A KE 230-24-10 BP Pražská energetika, a. s. Datum 08/2005 1 Popis zařízení Zařízení KE 230-24-10 BP slouží k napájení zařízení stejnosměrným

Více

ECK-02N verze 2.0 Instalační manuál Kódová klávesnice

ECK-02N verze 2.0 Instalační manuál Kódová klávesnice verze 2.0 Kódová klávesnice Obsah 1. POPIS... 3 1.1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI... 3 1.2 TECHNICKÉ PARAMETRY... 3 2. MONTÁŽ... 4 2.1 RESET NA TOVÁRNÍ NASTAVENÍ... 4 3. ZAPOJENÍ... 5 3.1 ZÁKLADNÍ ZAPOJENÍ NAPÁJECÍHO

Více

Větrací centrála PAN RJ 230 / 3 MP Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky

Větrací centrála PAN RJ 230 / 3 MP Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky Svorka Popis Svorka Popis 1 Skupina 1 motor - otevřít 22 Skupina 2 větrací tlačítko zavřít 2 Skupina 1 motor zavřít 23 Skupina 2 větrací tlačítko - otevřít 3 Skupina 1 motor - nula (N) 24 Skupina 2 větrací

Více

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej!

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18 Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! 1 VAROVÁNÍ Zařízení může obsluhovat pouze osoba seznámená s návodem k obsluze. Zařízení

Více

S10. Návod k obsluze. dla oprogramowania w ver. F03 oraz F0A

S10. Návod k obsluze.  dla oprogramowania w ver. F03 oraz F0A www.auraton.cz S10 Návod k obsluze dla oprogramowania w ver. F03 oraz F0A + 3 AURATON S10 Ovladač trojcestného ventilu AURATON S10 je ovladač určený k ovládání trojcestného ventilu. Zařízení otevírá a

Více

Barevný hands free videotelefon s LCD displejem

Barevný hands free videotelefon s LCD displejem Typ : EH9100CW EH9160CW Barevný hands free videotelefon s LCD displejem Barevný hands free videotelefon s interkomem, elektronickým zvoněním a vedením videosignálu pomocí koaxiálního kabelu. Instalace

Více

MATRIX DC Napájecí Zdroj

MATRIX DC Napájecí Zdroj 1. ÚVOD 2. VYRÁBĚNÉ MODELY 3. SPECIFIKACE 3-1 Všeobecná 3.2 Specifikace 4. OVLÁDÁNÍ A INDIKACE NA ČELNÍM PANELU a. Čelní panel b. Zadní panel c. 6005L/3010L/1820L/3020L Čelní Panel d. 6005L/3010L/1820L/3020L

Více

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP32 / 42. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej!

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP32 / 42. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP32 / 42 Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! 1 VAROVÁNÍ Zařízení může obsluhovat pouze osoba seznámená s návodem k obsluze odvlhčovače.

Více

Time RELAY. Přídavný časový spínač. Uživatelská příručka

Time RELAY. Přídavný časový spínač. Uživatelská příručka Time RELAY Přídavný časový spínač Uživatelská příručka Popis Přídavný časový spínač je určen jako doplněk k univerzálnímu vrátnému pro rozšíření možností ovládání dalších elektrických zámků, elektrických

Více

Univerzální autoalarm s imobilizérem PAA-02 Univerzální modul centrálního zamykání PCE-22. Úvod. Popis instalace: Poznámky k režimům:

Univerzální autoalarm s imobilizérem PAA-02 Univerzální modul centrálního zamykání PCE-22. Úvod. Popis instalace: Poznámky k režimům: Univerzální autoalarm s imobilizérem PAA-02 Univerzální modul centrálního zamykání PCE-22 Úvod Děkujeme za nákup sady autoalarmu PAA-02 a modulu centrálního zamykání PCE-22. Jde o zařízení umožňující střežit

Více

Indikátor netěsností Wigam Discovery. Detekuje úniky CFC, HFC a HCFC chladiv včetně jejich složek. Návod k použití

Indikátor netěsností Wigam Discovery. Detekuje úniky CFC, HFC a HCFC chladiv včetně jejich složek. Návod k použití Indikátor netěsností Wigam Discovery Detekuje úniky CFC, HFC a HCFC chladiv včetně jejich složek. Návod k použití Představení Indikátor netěsností Discovery je založen na technologii zahřívání senzoru

Více

NÁVOD K OBSLUZE. detektor SE-22-230D (verze 1.2 / VIII-2010)

NÁVOD K OBSLUZE. detektor SE-22-230D (verze 1.2 / VIII-2010) NÁVOD K OBSLUZE detektor SE-22-230D (verze 1.2 / VIII-2010) DETEKTOR SE-22-230D Detekovaný plyn: hořlavé a výbušné plyny Princip měření: katalytické spalování Rozsah měření: 0 20% DMV (0-1%OBJ) CH 4 Poplachové

Více