Úvod do patofyziologie respirace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do patofyziologie respirace"

Transkript

1 Úvod do patofyziologie respirace Jaroslav Veselý Ústav patologické fyziologie LF UP E-learningová podpora výuky patologické fyziologie na Lékařské fakultě Univerzity Palackého CZ / / Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Alveolární ventilace Alveolární ventilace (V A ) = = plicní ventilace ventilace mrtvého prostoru V A = frekv. x V T frekv. x V D = frekv. x (V T V D )

3 Alveolární ventilace O dostatečné alveolární ventilaci klinicky informuje normální p a O 2 a p a CO 2 Abnormální p a O 2 anebo p a CO 2 = porucha ventilace Hypoxémie p a O 2 < 75 mmhg (< 10 kpa) Hyperkapnie p a CO 2 > 45 mmhg (6 kpa)

4 Fyziologické základy UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

5 Alveolo-kapilární membrána Alveolo-kapilární membrána Vrstvička tekutiny a surfaktantu Endotel kapiláry Alveolární epitel Erytrocyt Krevní plazma Bazální membrána epitelu Mezibuněčná hmota (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

6 po 2 v plicní kapiláře Alveolus (p A O 2 = 104 mm Hg) Plicní kapilára arteriální konec po 2 = 40 mm Hg venózní konec po 2 =104 mm Hg 100 po 2 (mm Hg) Vzestup parciálního tlaku O 2 v plicní kapiláře Vyrovnání p a O 2 s p A O 2 je dosaženo asi v 1/3 délky kapiláry 40 (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

7 pco 2 v plicní kapiláře Alveolus (p A CO 2 = 40 mm Hg) Plicní kapilára 45 arteriální konec pco 2 = 45 mm Hg venózní konec pco 2 = 40 mm Hg pco 2 (mm Hg) Pokles parciálního tlaku CO 2 v plicní kapiláře Vyrovnání p a CO 2 s p A CO 2 je dosaženo asi v 1/3 délky kapiláry 40 (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

8 Vliv p a CO 2 na alveolární ventilaci Alveolární ventilace (x normální) Normální p a CO Arteriální pco 2 (mm Hg) Vzestup alveolární ventilace při růstu arteriálního pco 2 Křivka je strmá (odpovědi jsou výrazné) už v oblasti normálních hodnot p a CO 2 (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

9 Vliv p a O 2 na alveolární ventilaci konstantní p a CO 2 = 40 mm Hg Alveolární ventilace (x normální) Normální p a O Vzestup alveolární ventilace při poklesu arteriálního po 2 Na rozdíl od křivky CO 2 nabývá křivka O 2 na strmosti (odpovědi jsou výrazné) až kolem 60 mm Hg, tj. hluboko pod normálními hodnotami p a O 2 Arteriální po 2 (mm Hg) (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

10 Vliv p a O 2 na signalizaci z glomus caroticum Frekvence impulsů z glomus caroticum (s 1 ) Normální p a O 2 Koncentrace O 2 (ml O 2 /l krve) po 2 (mm Hg) p a O 2 (mm Hg) (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

11 Vliv ph na alveolární ventilaci Alveolární ventilace (x normální) ,6 Normální ph 7,5 7,4 7,3 7,2 7,1 7,0 6,9 Vzestup alveolární ventilace při poklesu ph Křivka je v oblasti normálních hodnot ph plochá. Křivka je strmá (odpovědi jsou výrazné) až v oblasti kolem ph = 7,1 (přechod acidózy v těžkou acidózu) Arteriální ph (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

12 Poměr ventilace:perfuze, V/Q

13 Poměr ventilace:perfuze, V/Q Poměr V/Q Perfuze (Q) Ventilace (V) Pokles ventilace (V) anebo perfuze (Q) Poměr V/Q v dolních a v horních plicních oblastech vestoje Perfuze klesá rychleji než ventilace Plicní báze Plicní vrcholy Zóny perfuze Zóna 1 Zóna 2 Zóna 3 (Podle JB West, Ed.: Best and Taylor s Physiological Basis of Medical Practice, 12 th Ed. Williams and Wilkins, Baltimore )

14 Zóny mikrocirkulace, mrtvý prostor a zkrat Plicní kapilára V A /Q = V A /Q > 1 Alveolární mrtvý prostor, nadměrná ventilace, nedostatečná perfuze V A /Q = 1 Optimální stav, V A /Q = 1 V A /Q < 1 V A /Q = 0 Nedostatečná ventilace, venózní příměs, venózní zkrat (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

15 Zóny průtoku krve plicní mikrocirkulací Zóna 1 Plicní kapilára Tlak v alveolu Zóna 2 Tlak v kapiláře Tlak v alveolu Tlak v kapiláře Zóna 3 Tlak v alveolu Tlak v kapiláře

16 Mrtvý prostor a zkrat Fyziologický (alveolární) mrtvý prostor V A /Q = Patologické zvětšení mrtvého prostoru zvýšení p a CO 2 Fyziologický zkrat V A /Q = 0 Patologické zvětšení zkratu (venózní příměs) nízký p a O 2 po 7 min. dýchání čistého kyslíku

17 Kyslík v krvi vs. variace V A /Q Alveoly V A /Q < 0,1 Plicní arterie V A /Q = 1 V A /Q = Plicní véna 195 ml O 2 /l = výsledná koncentrace Koncentrace O 2 (ml O 2 /l krve) Systémová žilní krev Žilní krev při námaze Systémová tepenná krev po 2 (mm Hg)

18 Poruchy perfuze a plicní hypertenze

19 Krevní tlaky v plicním oběhu Tlaky v plicním řečišti (mm Hg) Plicní tepna 25/8 mm Hg Střední arteriální tlak = 15 mm Hg Plicní kapiláry 7 mm Hg Levá síň 2 mm Hg Plicní tepna Plicní kapiláry Levá síň (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

20 Plicní rezistence se snižuje při zvýšení tlaku krve 20 Plicní cévní rezistence (mmhg/l/min) Zvýšení venózního tlaku Zvýšení arteriálního tlaku Cévní rezistence v plicích klesá při zvýšení tlaku v plicnici i v plicních žilách 0 0 1,5 3,0 Krevní tlak (mmhg) (Podle JB West, Ed.: Best and Taylor s Physiological Basis of Medical Practice, 12 th Ed. Williams and Wilkins, Baltimore )

21 Odvod tekutiny z plic bezpečnostní faktory Tlaky (mm Hg) Kapilára Alveolus Hydrostatický tlak Povrchové napětí 8 mm Hg Osmotický tlak Součet + 1 Evaporace Lymfatické cesty (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

22 Tlaky v srdečních síních Výdeje z komor (srdeční výdej) v závislosti na tlaku v pravé síni (tj. na centrálním žilním tlaku) a tlaku v levé síni Výdej z pravé a levé komory (l/min) Pravá síň a c Levá síň b Centrální žilní tlak (mm Hg) Tlak v pravé síni odpovídá 0 mm Hg (CŽT) Tlak v levé síni odpovídá tlaku v plicních žilách (2 7 mm Hg) Křivky se nepřekrývají Křivka levé síně leží pod křivkou pravé Proto je při určitém srdečním výdeji tlak v levé síni vždy větší než v pravé Proto se při vrozených defektech síňového septa (foramen ovale patens) přesouvá krev zkratem zleva doprava (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

23 Plicní hypertenze Poruchy perfuze Kongestivní (městnavé) poruchy ventilace (plicní edém)

24 Plicní hypertenze Akutní Chronická Plicní hypertenze Plicní hypertenze Prekapilární Postkapilární

25 Prekapilární plicní hypertenze Prekapilární plicní hypertenze Vysoká rezistence lokalizována v prekapilárních úsecích plicní cirkulace Zvýšený hydrostatický tlak pouze prekapilárně, v a. pulmonalis a jejích větvích Tlak v plicních kapilárách a v postkapilárních úsecích (tlak v zaklínění) normální!

26 Příklady prekapilární plicní hypertenze Redukce (restrikce) řečiště Ztráta části plic, atelektáza, plicní fibróza Redukce (restrikce) řečiště při emfyzému Obstrukce řečiště Plicní embolie Diagnóza plicní embolie Scintigrafie plic (Xe) Diluční metoda (pozvolná křivka poklesu koncentrace vydechovaného dusíku po vdechnutí čistého kyslíku) Chronická plicní hypertenze při zvýšeném odporu v zachovaném řečišti Chronická plicní hypertenze (ztluštění stěn cév) Změny viskozity Vysoký srdeční výdej (hyperkinetická cirkulace)

27 Pokles perfuze plic při snížení p A O 2 Průtok krve (% kontroly) p A O 2 (mmhg) Poruchy: Primární plicní hypertenze Hypoxická plicní hypertenze (Přestavba stěn cév, ne vazokonstrikce!) Vysokohorská hypoxická plicní hypertenze (reverzibilní) Fyziologické uplatnění: Plod vs. novorozenec Hyperkapnie rovněž zvyšuje tonus plicních cév, je však méně účinná než hypoxie (Podle JB West, Ed.: Best and Taylor s Physiological Basis of Medical Practice, 12 th Ed. Williams and Wilkins, Baltimore )

28 Postkapilární plicní hypertenze Vzniká ztížením odtoku krve a jejím městnáním v plicích při selhávajícím levém srdci Vysoký hydrostatický tlak prekapilárně i postkapilárně Tlak v zaklínění: normální hodnoty 5-12 mm Hg, patologické 18 mm Hg. Příklady klinických stavů postkapilární plicní hypertenze Asthma cardiale (ortopnoe, nykturie) Kardiální plicní edém Poznámka pro dif. dg.: Plicní edém z toxických příčin (např. při inhalaci toxinů) má normální tlak v zaklínění!

29 Plicní edém UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

30 Příčiny: Příčiny plicního edému Postkapilární plicní hypertenze (kardiální edém) Zvýšení hydrostatického tlaku v kapilárách ( tlak v zaklínění) Poruchy permeability kapilár způsobené toxiny Normální tlak v zaklínění! Snížení onkotického tlaku Součást celkových onemocnění Poruchy lymfatické drenáže plic Záněty při nádorových onemocněních plic, silikóza Snížení nitrohrudního tlaku Masivní atelektáza Zvýšení transpulmonálního tlaku např. po rychlém odstranění výpotku

31 Kardiální plicní edém Tvorba edémové tekutiny za hodinu vztažená na hmotnost suché plicní tkáně 9 (g/g) Tlak v levé síni (mm Hg) (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

32 Diastolické a systolické selhání End-diastolický tlak v levé komoře (mm Hg) Tlak, při němž vzniká edém plic Hypertrofie Náplň levé komory (ml) N Dilatace Normální levá komora (N) může pojmout 200 ml krve, než LVEDP kriticky stoupne na 30 mm Hg (vznik plicního edému) LVEDP v koncentricky hypertrofické komoře dosáhne kritické hodnoty už při náplni ml. Komora je mnohem méně poddajná. Jde o tzv. diastolické selhání, protože systolické funkce (systolický volum) zůstávají po celou dobu v normě. Dilatovaná komora může pojmout více než 250 ml, než nastane kritický vzestup tlaku. Je mnohem více poddajná. Jde o tzv. systolické selhání, protože systolické funkce komory (systolický volum) jsou od začátku redukovány (Podle Harrison s Principles of Internal Medicine, 15 th Ed. McGraw-Hill, New York, 2001.

33 Stadia plicního edému Intersticiální Stadia plicního edému = 1. Stadium plicního edému Ztluštění alveolo-kapilární membrány až na 10násobek Alveolární = 2. Stadium plicního edému Hromadění tekutiny v alveolech Ztluštění bariéry, další prodloužení difuzní dráhy Omezení dýchací plochy pro difuzi

34 Terapie kardiálního plicního edému Kyslík Poloha vsedě Snížení stresu (útlum sympatiku) Morfin Další snížení žilního návratu Furosemid Tři rotující gumové podvazy končetin (15 min) Vazodilatancia Digitalis, aminofylin Terapie příčiny

35 Účinnost terapie kyslíkem při plicním edému 300 po 2 v alveolech a v krvi (mm Hg) Zvýšené p A O mm Hg při O 2 terapii Plicní edém Normální p A O 2 = 104 mm Hg ( p a O 2 ) Krev v plicní kapiláře Plicní edém + O 2 terapie: p a O mm Hg Plicní edém bez terapie: p a O 2 << 100 mm Hg Arteriální konec Venózní konec (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

36 Saturace Hb a obsah O 2 v krvi

37 po 2, saturace Hb a obsah O 2 v krvi Koncentrace O 2 (ml O 2 /l krve) Smíšená systémová žilní krev Smíšená krev z plic Saturace hemoglobinu kyslíkem (%) po 2 (mm Hg) (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

38 Obsah O 2 při poklesu koncentrace Hb Abnormální Hb = 100 g/l 133 Normální Hb = 150 g/l Koncentrace O 2 (ml O 2 /l krve) % saturace p 50 = 27 mm Hg Saturace hemoglobinu kyslíkem (%) po 2 (mm Hg) (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

39 Obsah O 2 v krvi při anémii a při otravě CO 200 Normální krev 0 % HbCO Koncentrace O 2 (ml O 2 /l krve) po 2 (mm Hg) 25 % HbCO 50 % HbCO Anémie (50 % normální konc. Hb) 70 % HbCO Podobný efekt na vazebnou kapacitu Hb mohou mít hemoglobinopatie (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

40 Obsah CO 2 v krvi, Haldaneův efekt

41 Posun disociační křivky O 2 v závislosti na pco 2 Koncentrace O 2 (ml O 2 /l krve) Fyziologické operační rozmezí pco 2 pco 2 = 20 mm Hg pco 2 = 40 mm Hg pco 2 = 80 mm Hg p a O 2 (mm Hg) Saturace hemoglobinu kyslíkem (%) Hypokapnie Hypotermie Alkalóza DOLEVA Posun křivek DOPRAVA (Bohrův efekt posun následkem ph) Hyperkapnie Hypertermie Acidóza

42 Posun disociační křivky CO 2 v závislosti na po po 2 = 40 mm Hg Koncentrace CO 2 (ml CO 2 /l krve) O 2 O 2 po 2 = 100 mm Hg O 2 posunuje křivku CO 2 doprava (Haldaneův efekt), tj. ve stejném směru, jako CO 2 posunuje křivku O 2. Každý z plynů tedy usnadňuje uvolňování toho druhého z Hb pco 2 (mm Hg) (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

43 A-V O 2 diference a shrnutí Souhrn veličin, které charakterizují dodávku a spotřebu kyslíku: po 2 Koncentrace hemoglobinu, sycení hemoglobinu Koncentrace O 2 : ml O 2 /l krve, event. mmol O 2 /l krve A-V diference Lokání poměry Nelze vystačit pouze s po 2!

44 Přívod kyslíku do organismu

45 Přívod kyslíku do organismu Potřeba v klidu 250 ml/min (asi 360 l za den) Potřeba při intenzivní činnosti velkých svalových skupin je 20 30x větší

46 Metabolický ekvivalent Z 5 l arteriální krve čerpaných každou minutu do oběhu (1 l kyslíku) se extrahuje 25 % O 2, tj. 250 ml O 2 /min (asi 360 l/den) Spotřeba 250 ml O 2 /min zajišťuje klidový metabolický obrat asi 5 kj/min (1,2 kcal/min), tj. asi 7250 kj/den (1750 kcal/den) V přepočtu na kg tělesné hmotnosti činí spotřeba kyslíku v klidu přibližně 3,5 ml/kg/min Tato hodnota se označuje jako metabolický ekvivalent O 2

47 Variace metabolického ekvivalentu Organismus zvládá uspokojit požadavky na kyslík v rozmezí Od 250 ml/min v klidu (3,5 ml O 2 /min/kg) až Po hodnoty 20 30násobně vyšší při maximální zátěži (až 5 7,5 l O 2 /min, ml O 2 /min/kg) Měřením spotřebovaného O 2, tj. určením metabolického ekvivalentu lze srovnat energetickou spotřebu při různých aktivitách s klidovými hodnotami

48 Celkové hodnocení výkonnosti Změříme maximální spotřebu kyslíku usilovným námahovým testem na pohyblivém chodníku Normální hodnota spotřeby O 2 při limitní nadměrné námaze Dosahuje alespoň 20 ml O 2 /min/kg tělesné hmotnosti Patologický stav (selhávající komora) Méně než 20 ml O 2 /min/kg Méně než 10 ml O 2 /min/kg svědčí o těžkém postižení, obvykle u pacientů s těžkým srdečním selháním a nepříznivou prognózou

49 Energetický ekvivalent kyslíku Průměrné množství energie uvolněné spotřebou 1 l O 2 se označuje jako střední energetický ekvivalent kyslíku Je asi 20,1 kj/l O 2 (asi 5 kcal/l O 2 ) Toto množství energie se uvolní při oxidaci směsi živin v optimálním poměru (15 % proteinů, 60 % sacharidů, 25% tuků)

50 Respirační kvocient Při metabolismu sacharidů se na každou molekulu spotřebovaného O 2 uvolní 1 molekula CO 2 Poměr CO 2 /O 2 se nazývá respirační kvocient Při metabolismu sacharidů je roven 1 Při metabolismu tuků je průměrně jen 0,7 (uvolní se jen 0,7 molekuly CO 2 na každou molekulu O 2 ) Hodnoty respiračního kvocientu mezi 0,7 a 1,0 vyjadřují poměr, v jakém se metabolizují sacharidy a lipidy

51 Poruchy přívodu O 2 UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

52 Poruchy přívodu O 2 základní pojmy Hypoxie nedostatek kyslíku na tkáňové úrovni (nedostatečný po 2 ve tkáních) V celém organismu nebo v některé části Hypoxémie - obsahu kyslíku v arteriální krvi Hypoxémie p a O 2 < 75 mmhg (< 10 kpa) Respirační systém prakticky nereaguje na pokles p a O 2 až do 60 mm Hg (8,0 kpa) Sufokace (dušení) nedostatek kyslíku provázený hromaděním oxidu uhličitého Např. uzávěr horních cest dýchacích, plicní edém aj. Asfyxie zástava dechu a srdeční činnosti při postupující hypoxii; zástavě předchází ochabnutí svalů, hypotenze, arytmie Latentní hypoxémie p a O 2 je v klidu v normě, klesá až při zátěži

53 Hypoxie UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

54 Základní příčiny hypoxie Pokles po 2 ve vdechovaném vzduchu Poruchy respiračního aparátu Hypoventilace Porucha difuze Porucha ventilace-perfuze až zkrat

55 Klasifikace stavů hypoxie (Barcroftovo rozdělení) Hypoxická Nízká tenze kyslíku v arteriální krvi (nízké p a O 2 ) Anemická (transportní) Nedostatek hemoglobinu v krvi (anemie) Hemoglobin neschopný vázat O 2 (otravy) Stagnační (cirkulační) Pomalý průtok krve při selhávání cirkulace Hustoty perfundovaných kapilár Při TK Narušení mikrocirkulace např. při poranění, okluzi Intenzivní zvyšování počtu buněk zvětšení vzdálenosti mezi kapilárami Edém zvětšení vzdálenosti mezi kapilárami, utlačení mikrocirkulace Při vzniku arteriovenozního zkratu Histotoxická poškození mitochondrií

56 Poruchy ventilace Definice hypoventilace Alveolární ventilace nedostačuje metabolickým potřebám Klinicky vždy vede k hyperkapnii a hypoxii Hyperkapnie p a CO 2 > 45 mmhg (6 kpa) Hypoxémie p a O 2 < 75 mmhg (< 10 kpa) Respirační systém prakticky nereaguje na pokles p a O 2 až do 60 mm Hg (8,0 kpa)

57 Příčiny hypoventilace Z poruch regulačních nervových center Z poruch nervových motorických drah k dýchacím svalům Z poruch dýchacích svalů Z poruch hrudníku (deformity) Z poruch plicních funkcí

58 J = D. A. ΔP/Δx Poruchy difuze Prodloužení difuzní dráhy Δx při plicním edému Změna kvality D difuzní dráhy při fibróze Zmenšení výměnné plochy A (destrukce sept, změny poměru ventilace/perfuze, restrikční poruchy) Zmenšení tlakového gradientu ΔP/Δx (poruchy ventilace, hypoxie, obstrukční poruchy) Zkrácení kontaktního času v alveolo-kapilární membráně Klinicky vždy vede k hypoxémii, méně často i k hyperkapnii Závažnost poruchy difuze lze měřit stanovením difuzní kapacity plic pro difuzi CO (na 1 mm Hg)

59 Poruchy poměru ventilace-perfuze mrtvý prostor Alveolární mrtvý prostor vs. venózní příměs až zkrat Klinicky vede k hypoxémii, méně často i k hyperkapnii Příčinou vzestupu pco 2 je vždy porucha ventilace

60 Poruchy poměru ventilace-perfuze zkraty Zkraty mohou být V plicích (část krve obchází ventilované části plic) Srovnání pneumonie s atelektázou V srdci (pravolevý zkrat) Klinicky vedou k hypoxémii, méně často i k hyperkapnii

61 Variace V/Q Ventilace nebo průtok krve 0,8 0,6 0,4 0,2 0 Bronchitický typ (CHOPN) l/min 0 Bimodální perfuze 0,01 0,1 1, V/Q Málo ventilované alveoly s vysokým průtokem Ventilace Ventilace nebo průtok krve 0,8 0,6 0,4 0,2 0 l/min (Podle PD Wagner et al.: J CLin Invest 59, , 1977 Emfyzematózní typ (emfyzém) 0 Průtok krve 0,01 0,1 1, V/Q Bimodální ventilace Hyperventilované (rozedmuté) alveoly s nízkým průtokem

62 Atelektáza změna sycení krve kyslíkem Atelektáza: Pokles ventilace i perfuze! Atelektáza V. pulmonalis dx. Sycení kyslíkem 97 % V. pulmonalis sin. Sycení kyslíkem 60 % 1/3 normálního průtoku A. pulmonalis Sycení kyslíkem 60 % Aorta: 5/6 krve sycení 97 % 1/6 krve sycení 60 % Směs = 91 % (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

63 Pneumonie změna sycení krve kyslíkem Pneumonie: Větší pokles ventilace než perfuze! Pneumonie V. pulmonalis dx. Sycení kyslíkem 97 % V. pulmonalis sin. Sycení kyslíkem 60 % A. pulmonalis Sycení kyslíkem 60 % Aorta: ½ krve sycení 97 % ½ krve sycení 60 % Směs = 78 % ZKRAT! (Podle AC Guyton a JE Hall: Textbook of Medical Physiology, 11 th Ed. Elsevier/Saunders, Philadeplhia )

64 Hypoxie vs. hyperkapnie Hypoxie není provázena hyperkapnií, pokud byla hypoxie způsobena Nedostatečným objemem kyslíku ve vdechovaném vzduchu Ani hypoxie z omezené difuze zpravidla nezpůsobí hyperkapnii Nedostatečným množstvím hemoglobinu (anemická neboli transportní hypoxie) Tkáňovou otravou (histotoxická hypoxie)

65 Hyperkapnie Hyperkapnie je vždy projevem Alveolární hypoventilace, nebo Selhávání oběhu (stagnační hypoxie) Poruchy respirace nemohou způsobit izolovanou hyperkapnii bez hypoxie Normální hladiny p a CO mmhg (4,6 6 kpa)

66 Hyperkapnie vs. hypoxie Izolovaná hyperkapnie bez hypoxie může vzniknout Při respirační kompenzaci primární metabolické alkalózy (k poklesu p a O 2 zde dochází až později) Při alveolární hypoventilace během dýchání hyperoxické směsi

67 Hyperkapnické koma Hyperkapnie vede k rozšíření mozkových cév a zvýšení intrakraniálního tlaku Někdy lze pozorovat edém papily Vždy bývá přítomna hypoxémie a respirační acidóza Hyperkapnické koma je nejtěžším výsledkem kumulace účinků Hyperkapnie Hypoxémie Acidózy

68 Respirační insuficience

69 Klasifikace respirační insuficience Podle hloubky postižení Parciální, neboli typ I Hypoxie + normo-, nebo dokonce hypokapnie Globální, neboli typ 2 Hypoxie + hyperkapnie (synonymum = selhání s alveolární hypoventilací Podle průběhu a trvání Akutní nebo chronická, případně Exacerbace při chronickém průběhu Podle projevů Latentní nebo manifestní

70 Synonyma Globální respirační selhání (respirační insuficience typu 2) = alveolární hypoventilace = respirační acidóza = hyperkapnie + hypoxie

71 Pulmonální Etiologie respirační insuficience Poruchy obstrukční Restrikční Poruchy perfuze Kongestivní (plicní edém) Alveolo-respirační (mrtvý prostor, zkrat, snížená difuzní kapacita) Extrapulmonální Poruchy regulace dýchání, dýchacích svalů, pohyblivosti hrudní stěny Obstrukce horních dýchacích cest

72 Cyanóza > 50 g redukovaného hemoglobinu/1 l krve Rozhodující je absolutní, nikoliv relativní množství

73 Děkuji za pozornost UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Metabolismus kyslíku v organismu

Metabolismus kyslíku v organismu Metabolismus kyslíku v organismu Účinná respirace/oxygenace tkání záleží na dostatečném po 2 ve vdechovaném vzduchu ventilaci / perfuzi výměně plynů v plicích vazbě kyslíku na hemoglobin srdečním výdeji

Více

Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. Jana SlavíKová JitKa Švíglerová. Fyziologie DÝCHÁNÍ. Karolinum

Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. Jana SlavíKová JitKa Švíglerová. Fyziologie DÝCHÁNÍ. Karolinum Učební texty Univerzity Karlovy v Praze Jana SlavíKová JitKa Švíglerová Fyziologie DÝCHÁNÍ Karolinum Fyziologie dýchání doc. MUDr. Jana Slavíková, CSc. MUDr. Jitka Švíglerová, Ph.D. Recenzovali: prof.

Více

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Patofyziologické procesy v dýchacím traktu Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Fyziologie dýchání

Více

Poruchy respiračního systému. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK

Poruchy respiračního systému. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Poruchy respiračního systému Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Patofyziologické nálezy - obecně Změny objemů a kapacit Poruchy plicní poddajnosti Změny odporu dýchacích cest Zvýšení dechové

Více

Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška. - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž

Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška. - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž 1 Hodnocení srdeční práce Hodnocení funkce systoly - ejekční frakce hodnotí funkční výkonnost

Více

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Hemodynamika srdečních vad Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Srdeční vady Získané - vada v dospělosti - v celé populaci 0,2 % - nad 70 let 12% Chlopenní vady - aortální st. - mitrální reg.

Více

Fyziologie sportovních disciplín

Fyziologie sportovních disciplín snímek 1 Fyziologie sportovních disciplín MUDr.Kateřina Kapounková snímek 2 Krevní oběh a zátěž Složka : Centrální / srdce / Periferní / krevní oběh / Změny Reaktivní adaptační snímek 3 Centrální část

Více

PORUCHY A VYŠETŘENÍ PLICNÍ VENTILACE. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni

PORUCHY A VYŠETŘENÍ PLICNÍ VENTILACE. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni PORUCHY A VYŠETŘENÍ PLICNÍ VENTILACE Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni 1 Plicní ventilace zajišťuje výměnu vzduchu mezi atmosférou a plicními alveoly. závisí na průchodnosti dýchacích cest, objemu

Více

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Krevní cévy tepny (artérie), tepénky (arterioly) - silnější stěna hladké svaloviny (elastická vlákna, hladká svalovina,

Více

Význam. Dýchací systém. Dýchání. Atmosférický vzduch. Dýchací cesty. Dýchání 15.4.2015

Význam. Dýchací systém. Dýchání. Atmosférický vzduch. Dýchací cesty. Dýchání 15.4.2015 Význam Dýchací systém Kyslík oxidace energetických substrátů za postupného uvolňování energie (ATP + teplo) Odstraňování CO 2 Michaela Popková Atmosférický vzduch Složení atmosférického vzduchu: 20,9 %

Více

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Patofyziologické mechanismy šoku Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Šok Klinický syndrom projevující

Více

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ VZTAH DÉLKA - TENZE Pasivní protažení, aktivní protažení, izometrický stah, izotonický stah, auxotonní stah SRDEČNÍ VÝDEJ (MO)

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

Fyziologie pro trenéry. MUDr. Jana Picmausová

Fyziologie pro trenéry. MUDr. Jana Picmausová Fyziologie pro trenéry MUDr. Jana Picmausová Patří mezi základní biogenní prvky (spolu s C,N,H) Tvoří asi 20% složení lidského těla a 20.9% atmosferického vzduchu Současně je klíčovou molekulou pro dýchání

Více

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol.

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol. Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE Kateryna Nohejlová a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Patofyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

Fyziologie a patofyziologie dýchání

Fyziologie a patofyziologie dýchání Fyziologie a patofyziologie dýchání I. Mechanika, vyšetření plicních funkcí II. Výměna plynu v plicích III. Regulace dýchání, výstup do vysoké nadmořské výšky, respirační insuficience I. Mechanika, vyšetření

Více

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény)

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény) Oběhová soustava - Zajišťuje stálý tělní oběh v uzavřeném cévním systému - motorem je srdce Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) - pevné (krev proudí

Více

Fyziologie a patofyziologie dýchání. K. Cvachovec KARIM 2. LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha

Fyziologie a patofyziologie dýchání. K. Cvachovec KARIM 2. LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Fyziologie a patofyziologie dýchání K. Cvachovec KARIM 2. LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Fyziologie dýchání Zevní dýchání - výměna plynů mezi atmosférickým vzduchem a krví Základním cílem - zabezpečit

Více

tělní buňky tělní tekutiny krev erythrocyty 7.28 thrombocyty 7.0 žaludeční šťáva buňky kosterního svalstva duodenální šťáva

tělní buňky tělní tekutiny krev erythrocyty 7.28 thrombocyty 7.0 žaludeční šťáva buňky kosterního svalstva duodenální šťáva Acidobazická rovnováha homeostasa H + iontů Regulace vnitřního prostředí Udržování osmotické koncetrace solí, minerálů, eáů, Vztahy acidobazické rovnováhy Stálost = acidobazická rovnováha (stav) Regulace

Více

Fyziologie a patofyziologie dýchání. K. Cvachovec KARIM 2. LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha

Fyziologie a patofyziologie dýchání. K. Cvachovec KARIM 2. LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Fyziologie a patofyziologie dýchání K. Cvachovec KARIM 2. LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Fyziologie dýchání Zevní dýchání - výměna plynů mezi atmosférickým vzduchem a krví Základní cíl - zabezpečit

Více

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič Anestézie u dětí v neurochirurgii Michal Klimovič Klinika dětské anesteziologie a resuscitace MU Brno XIX. kongres ČSARIM 2012 Vliv anesteziologických postupů na zvýšení ICP Strach, bolest Kašel Anestetika

Více

Patofyziologie dýchání. Igor Sas KARIM FN Brno

Patofyziologie dýchání. Igor Sas KARIM FN Brno Patofyziologie dýchání Igor Sas KARIM FN Brno Fyziologické funkce plic Základním cílem je zabezpečit organismu přívod kyslíku a odstraňování oxidu uhličitého. Princip - výměna plynů mezi atmosférickým

Více

Monitoring vnitřního prostředí pacienta

Monitoring vnitřního prostředí pacienta Monitoring vnitřního prostředí pacienta MVDr. Leona Raušerová -Lexmaulová, Ph.D. Klinika chorob psů a koček VFU Brno Vnitřní prostředí Voda Ionty Bílkoviny Cukry Tuky Důležité faktory Obsah vody Obsah

Více

Produkce kyselin v metabolismu Těkavé: 15,000 mmol/den kyseliny uhličité, vyloučena plícemi jako CO 2 Netěkavé kyseliny (1 mmol/kg/den) jsou vyloučeny

Produkce kyselin v metabolismu Těkavé: 15,000 mmol/den kyseliny uhličité, vyloučena plícemi jako CO 2 Netěkavé kyseliny (1 mmol/kg/den) jsou vyloučeny Vnitřní prostředí a acidobazická rovnováha 13.12.2004 Vnitřní prostředí Sestává z posuzování složení extracelulární tekutiny z hlediska izohydrie (= optimální koncentrace ph) izoionie (= optimální koncentrace

Více

Vyšetřování a léčba poruch acidobazické rovnováhy

Vyšetřování a léčba poruch acidobazické rovnováhy Vyšetřování a léčba poruch acidobazické rovnováhy Vladimír Soška Oddělení klinické biochemie Fyziologické hodnoty ABR Parametr Jednotka Normální meze Kritické hodnoty ph 7.35-7.45 < 7.1; > 7.6 pco 2 kpa

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno. Biofyzika dýchání. Spirometrie

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno. Biofyzika dýchání. Spirometrie Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Biofyzika dýchání. Spirometrie 1 Obsah přednášky Mechanismus výměny plynů mezi organismem a okolím (dýchací

Více

FUNKČNÍ ANATOMIE. Mikrocirkulace označuje oběh krve v nejmenších cévách lidského těla arteriolách, kapilárách a venulách.

FUNKČNÍ ANATOMIE. Mikrocirkulace označuje oběh krve v nejmenších cévách lidského těla arteriolách, kapilárách a venulách. MIKROCIR ROCIRKULACE FUNKČNÍ ANATOMIE Mikrocirkulace označuje oběh krve v nejmenších cévách lidského těla arteriolách, kapilárách a venulách. (20-50 µm) (>50 µm) (4-9 µm) Hlavní funkcí mikrocirkulace je

Více

Acidobazická rovnováha H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je

Acidobazická rovnováha H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je Acidobazická rovnováha 14.4.2004 H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je extrémně reaktivní. Má proto velmi hluboký vliv na

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_TVD535 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník

Více

Dý D c ý h c ac a í c sy s s y t s é t m é

Dý D c ý h c ac a í c sy s s y t s é t m é Dýchací systém Hlavní nádechové svaly: bránice, zevní mezižeberní svaly Pomocné dýchací svaly: m. sternocleidomastoideus, skupina skalenových svalů Výdechové svaly: vnitřní mezižeberní svaly, svaly přední

Více

1. Plicní objemy a kapacity při plicních onemocněních

1. Plicní objemy a kapacity při plicních onemocněních RESPIRACE 1. Plicní objemy a kapacity při plicních onemocněních 2. Následky změn poddajnosti plic, respiračního systému 3. Změny odporu dýchacích cest 4. Bronchiální obstrukce, astma, emfyzém 5. Restrikce

Více

Inhalační anestetika (isofluran, sevofluran, desfluran, N 2 O) Milada Halačová

Inhalační anestetika (isofluran, sevofluran, desfluran, N 2 O) Milada Halačová Inhalační anestetika (isofluran, sevofluran, desfluran, N 2 O) Milada Halačová Metabolismus inhalačních anestetik Sevofluran: anorganický F (30% vyloučeno moči, zbytek zabudován do kostí), CO2, hexafluroisopropanol

Více

Pacient s respirační insuficiencí na Emergency

Pacient s respirační insuficiencí na Emergency Pacient s respirační insuficiencí na Emergency Radovan Uvízl, Michaela Gehrová, Kateřina Hönigová, Marcela Dvořáková III. Olomoucký den urgentní medicíny Příčiny respirační insuficience Mozek Mícha Neuromuskulární

Více

Oxygenoterapie, CPAP, high-flow nasal oxygen

Oxygenoterapie, CPAP, high-flow nasal oxygen Oxygenoterapie, CPAP, high-flow nasal oxygen Pavel Dostál Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Universita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec

Více

VÝZNAM SvO 2 u KOMPLIKOVANÉHO PACIENTA

VÝZNAM SvO 2 u KOMPLIKOVANÉHO PACIENTA VÝZNAM SvO 2 u KOMPLIKOVANÉHO PACIENTA A. BŘEZINA, A. JABOR, J. FRANEKOVÁ IKEM OSTRAVA 2014 ÚVOD SvO 2 vyjadřuje % O 2 vázaného na Hb v krvi vracející se do pravostranných srdečních oddílů. Odráží množství

Více

Globální respirační insuficience kazuistika

Globální respirační insuficience kazuistika Globální respirační insuficience kazuistika Radovan Uvízl Klinika anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a

Více

FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ. Složení ovzduší Vzduch zemské atmosféry je procentuálně složen z plynů: Dýchací cesty a dýchací orgány. Dýchání dělíme na :

FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ. Složení ovzduší Vzduch zemské atmosféry je procentuálně složen z plynů: Dýchací cesty a dýchací orgány. Dýchání dělíme na : FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ. Složení ovzduší Vzduch zemské atmosféry je procentuálně složen z plynů: 78 % dusíku 21 % kyslíku 1 % vzácné plyny (nejvíc argon), vodní páry a oxid uhličitý, Toto složení vzduchu je

Více

Aortální stenóza. Kazuistika pacientky od narození po transplantaci

Aortální stenóza. Kazuistika pacientky od narození po transplantaci Aortální stenóza Kazuistika pacientky od narození po transplantaci Bc. Lucie Laciaková Dětské kardiocentrum 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze FN Motol Praha 2017 Kazustika pojednává o komplikacích

Více

DÝCHACÍ SOUSTAVA FUNKCE

DÝCHACÍ SOUSTAVA FUNKCE EU-OP VK/SOM I/21 Předmět: Somatologie Ročník: první Autor: Mgr. Anna Milerová DÝCHACÍ SOUSTAVA FUNKCE Název školy Název projektu Reg. číslo projektu Název šablony Tematická oblast (předmět) Střední odborná

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Úmrtí udušením. Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá

Úmrtí udušením. Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá Úmrtí udušením Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá Dušení neboli sufokace je stav, k němuž dochází z nedostatku kyslíku nebo nahromaděním oxidu uhličitého v krvi. Rozlišují se 2 formy

Více

TVORBA TEPLA. -vedlejší produkt metabolismu. hormony štítné žlázy, růstový hormon, progesteron - tvorbu tepla. vnitřní orgány svaly ostatní 22% 26%

TVORBA TEPLA. -vedlejší produkt metabolismu. hormony štítné žlázy, růstový hormon, progesteron - tvorbu tepla. vnitřní orgány svaly ostatní 22% 26% Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní Stálá teplota vnitřního prostředí Větší výkyvy teploty ovlivňují enzymatické pochody Teplota těla je závislá na tvorbě a výdeji tepla Teplota těla je závislá na

Více

Dýchání za různých. fyziologických podmínek

Dýchání za různých. fyziologických podmínek Dýchání za různých fyziologických podmínek Boron et al., Medical Physiology, 2003 Boron et al., Medical Physiology, 2003 Nechemické vlivy Různé typy receptorů ve stěnách dýchacích cest Dráždivé receptory

Více

LEDVINOVÁ KONTROLA HOMEOSTÁZY

LEDVINOVÁ KONTROLA HOMEOSTÁZY LEDVINOVÁ KONTROLA HOMEOSTÁZY Doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc. Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických

Více

Hypoxie organizmu. Poruchy transportu kyslíku. ku. Přednáška z patologické fyziologie 8. 11. 2004 Dodávka kyslíku ku Lidské tělo potřebuje kyslík v množství asi 250 ml/min v klidu (asi 350 l/den) a až

Více

Kyslík v organizmu. Kyslík v organizmu. Oxygenace krve. Význam kyslíku v organizmu

Kyslík v organizmu. Kyslík v organizmu. Oxygenace krve. Význam kyslíku v organizmu Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku Hypoxie / poruchy transportu kyslíku Toxicita kyslíku / oxidační stres Kyslík v organizmu organizmus potřebuje kyslík: cca 250ml/min 350l/den v klidu při

Více

Fyziologie srdce II. (CO, preload, afterload, kontraktilita ) Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK

Fyziologie srdce II. (CO, preload, afterload, kontraktilita ) Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK Fyziologie srdce II. (CO, preload, afterload, kontraktilita ) Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK Srdeční cyklus, minutový srdeční výdej Preload Afterload Kontraktitina inotropie Vztahy mezi CO, žilním

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Respirační systém I. (mechanika dýchání, vitální kapacita, transport plynů)

Respirační systém I. (mechanika dýchání, vitální kapacita, transport plynů) Respirační systém I (mechanika dýchání, vitální kapacita, transport plynů) Dýchání Soubor procesů sloužící k výměně dýchacích a krevních plynů mezi vnějším prostředním a plícemi vnější dýchání mezi krví

Více

Hemodynamika. Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK

Hemodynamika. Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK Hemodynamika Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK Hlavní typy cév 50cm/s 0.05cm/s Průtok, tlak, odpor Průtok, tlak, odpor ΔU = I x R Rigidní trubice a ideální kapalina, což krev a cévny nejsou!!! Q

Více

Embolie plodovou vodou. Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol Praha

Embolie plodovou vodou. Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol Praha Embolie plodovou vodou Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol Praha EPV Závažná akutní porodnická komplikace s vysokou mateřskou a fetální mortalitou Vzácná komplikace, ale nejobávanější Připomíná anafylaxi

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno. Biofyzika kardiovaskulárního

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno. Biofyzika kardiovaskulárního Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Biofyzika kardiovaskulárního systému 1 Obsah přednášky Mechanické vlastnosti cév Reynoldsovo číslo Proudění

Více

Chronická obstrukční plicní nemoc MUDR.ŠÁRKA BARTIZALOVÁ BARTIZALOVAS@FNPLZEN.CZ

Chronická obstrukční plicní nemoc MUDR.ŠÁRKA BARTIZALOVÁ BARTIZALOVAS@FNPLZEN.CZ Chronická obstrukční plicní nemoc MUDR.ŠÁRKA BARTIZALOVÁ BARTIZALOVAS@FNPLZEN.CZ Nařízení vlády č. 114/2011 Platné od 1.7.2011 Kapitola III, položka 13 Chronická obstrukční plicní nemoc s FEV1/FVC méně

Více

Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně

Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně pao2 < 10,6 kpa (80 mmhg) nebo SpO2 < 94 % pao2 < 8 kpa (60 mmhg) nebo SpO2 < 90 % pao 2 fyziologicky klesá s věkem (1 kpa za 25 let?) léčba: oxygenoterapie hypobarická

Více

ÚKOLY Z FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ

ÚKOLY Z FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ ÚKOLY Z FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ Kontrolní otázky: 1. Vyjmenujte dýchací svaly. 2. Kde nalezneme dechové centrum, jakou má funkci a na jaké změny je citlivé? 3. Jaký je mechanizmus vdechu a výdechu? 4. Čím rozumíme

Více

PŘÍZNAKY CHOROB KARDIOVASKULÁRNÍHO SYSTÉMU. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PŘÍZNAKY CHOROB KARDIOVASKULÁRNÍHO SYSTÉMU. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PŘÍZNAKY CHOROB KARDIOVASKULÁRNÍHO SYSTÉMU Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové http://leccos.com/index.php/clanky/srdce Dyspnoe 1 Subjektivní pocit nedostatku vzduchu nesnadného dýchání Typický

Více

Variace Dýchací soustava

Variace Dýchací soustava Variace 1 Dýchací soustava 21.7.2014 13:15:44 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA Dýchací systém Dýchání je děj, při kterém organismus získává a spotřebovává vzdušný kyslík a vylučuje

Více

SRDEČNÍ CYKLUS systola diastola izovolumická kontrakce ejekce

SRDEČNÍ CYKLUS systola diastola izovolumická kontrakce ejekce SRDEČNÍ CYKLUS Srdeční cyklus je období mezi začátkem dvou, po sobě jdoucích srdečních stahů. Skládá se z: 1. kontrakce komor, označované jako systola a 2. relaxace komor, označované jako diastola. Obě

Více

Úvod do trombofilie. MUDr. Dagmar Riegrová, CSc.

Úvod do trombofilie. MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Úvod do trombofilie MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské fakultě a Fakultě zdravotnických

Více

Chronická pankreatitis

Chronická pankreatitis Chronická pankreatitis Jaroslav Veselý Ústav patologické fyziologie LF UP Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0313

Více

Srdeční selhání. Srdeční výdej [CO = SV f] Křivka tlak-objem. Srdeční výdej jako parametr srdeční funkce Definice srd. selhání Etiopatogeneze Důsledky

Srdeční selhání. Srdeční výdej [CO = SV f] Křivka tlak-objem. Srdeční výdej jako parametr srdeční funkce Definice srd. selhání Etiopatogeneze Důsledky Srdeční selhání Srdeční výdej jako parametr srdeční funkce Definice srd. selhání Etiopatogeneze Důsledky 1 2 Srdeční výdej [CO = SV f] 3 parametry cardiac output (CO) u dospělého člověka v klidu cca 4.5

Více

PLICNÍ OBJEMY A KAPACITY V NEMOCI

PLICNÍ OBJEMY A KAPACITY V NEMOCI PLICNÍ OBJEMY A KAPACITY V NEMOCI Základní 4 objemy se svými rozsahy nepřekrývají: dechový objem, inspirační a exspirační rezervní objem, a objem reziduální. Naproti tomu plicní kapacity zahrnují dva či

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Patofyziologie dýchacího systému

Patofyziologie dýchacího systému Patofyziologie dýchacího systému Respira ní systém - fyziologie Hlavní funkce na úrovni plic: ventilace difuze perfuze Alveolární ventilace V A = (V T -V D ) x f V T.dechový objem (tidal volume) V D.mrtvý

Více

Funkční anatomie ledvin Clearance

Funkční anatomie ledvin Clearance Funkční anatomie ledvin Clearance doc. MUDr. Markéta Bébarová, Ph.D. Fyziologický ústav Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Tato prezentace obsahuje pouze stručný výtah nejdůležitějších pojmů a faktů.

Více

Poruchy vnitřního prostředí. v intenzivní medicíně

Poruchy vnitřního prostředí. v intenzivní medicíně Poruchy vnitřního prostředí v intenzivní medicíně Vnitřní prostředí = extracelulární tekutina (plazma, intersticiální tekutina) Poruchy objemu a osmolality Poruchy iontů (Na, K, Ca, Mg, Cl) Poruchy acidobazické

Více

Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž

Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž Srdeční frekvence (SF) Hodnoty klidové srdeční frekvence se u běžné populace středního věku pohybují okolo 70 tepů za minutu (s přibývajícím věkem hodnoty SF

Více

Fyziologie dýchacího systému. MUDr. Kateřina Kapounková

Fyziologie dýchacího systému. MUDr. Kateřina Kapounková Fyziologie dýchacího systému MUDr. Kateřina Kapounková Anatomie dýchacího systému Dýchací cesty dutina nosní (event.dutina ústní) hltan hrtan trachea bronchy respirační bronchioly alveoly (plicní sklípky)

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA PROUDĚNÍ KRVE V CÉVÁCH Tlakové čerpadlo>> energii z metabolických procesů>>chemická >> na mechanickou

Více

FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ 13.3.2015. Ventilace plic. Compliance (poddajnost) plic (l/cm H 2 O)

FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ 13.3.2015. Ventilace plic. Compliance (poddajnost) plic (l/cm H 2 O) Ventilace plic FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ -výměna vzduchu mezi atmosférickým a alveolárním vzduchem -složení vzduchu atmosférického: 20.9% O2, 78% N2, 0.04% CO2, 0.9% vzácných plynů; parciální tlaky v atmosférickém

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Korelace prostého snímku a CT u nejčastějších změn plicní vaskularizace P. Eliáš, J. Brožík, L. Steinhart, J. Šťástek

Korelace prostého snímku a CT u nejčastějších změn plicní vaskularizace P. Eliáš, J. Brožík, L. Steinhart, J. Šťástek Korelace prostého snímku a CT u nejčastějších změn plicní vaskularizace P. Eliáš, J. Brožík, L. Steinhart, J. Šťástek Radiologická klinika, I. interní kardiologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Skiagram

Více

ANATOMIE A A FYZIOLOGIE

ANATOMIE A A FYZIOLOGIE ANATOMIE A FYZIOLOGIE Lidský organismus je složitý systém specializovaných orgánů. Anatomie se zabývá jejich stavbou a uspořádáním. Fyziologie se věnuje vzájemnému sladění činnosti orgánů, projevující

Více

Zdravotnická problematika používání prostředků individuální ochrany

Zdravotnická problematika používání prostředků individuální ochrany Zdravotnická problematika používání prostředků individuální ochrany prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. prof. RNDr. Rudolf Štětina, CSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové

Více

Funkční vyšetření v monitorováníintersticiálních plicních chorob (ILD) zejména IIP

Funkční vyšetření v monitorováníintersticiálních plicních chorob (ILD) zejména IIP Funkční vyšetření v monitorováníintersticiálních plicních chorob (ILD) zejména IIP V.Koblížek, V.Bartoš Plicníklinika FN a LF UK Hradec Králové Struktura přednášky Úvod Obecný popis metod Konkrétnívyužitíjednotlivých

Více

PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy

PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy Jaroslav Veselý Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské

Více

PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG. MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc

PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG. MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc PATOFYZIOLOGIE projevů ZÁTĚŽE MYOKARDU na EKG MUDr.Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc OBJEMOVÉ A TLAKOVÉ PŘETÍŽENÍ HYPERTROFIE - DILATACE SRDEČNÍCH ODDÍLŮ Hypertrofie/Dilatace síní

Více

Monitorace CO2 v PNP. Luděk Gronych ZZS Olomouckého kraje

Monitorace CO2 v PNP. Luděk Gronych ZZS Olomouckého kraje Monitorace CO2 v PNP Luděk Gronych ZZS Olomouckého kraje 19. 4. 2013 Monitorace CO2 v PNP Definice, princip Metody, výhody, komplikace, použité zkratky Kapnometrie, hodnoty Kapnografie Fyziologická křivka

Více

Diagnostika a monitorace

Diagnostika a monitorace Diagnostika a monitorace Milan Hromádka Kardiologické oddělení, Komplexní kardiovaskulární centrum FN Plzeň Lékařská fakulta Plzeň, Univerzita Karlova Praha Vstupní EKG Skiagram hrudníku Plicní edém Plicní

Více

Proč rehabilitace osob vyššího věku?

Proč rehabilitace osob vyššího věku? Proč rehabilitace osob vyššího věku? Opavský J., Urban J., Ošťádal O. Katedra fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury UP, Olomouc Co je to stárnutí a stáří Stárnutí - postupné změny ve struktuře organizmu,

Více

Biologie. Pracovní list č. 1 žákovská verze Téma: Tepová frekvence a tlak krve v klidu a po fyzické zátěži. Lektor: Mgr.

Biologie. Pracovní list č. 1 žákovská verze Téma: Tepová frekvence a tlak krve v klidu a po fyzické zátěži. Lektor: Mgr. www.projektsako.cz Biologie Pracovní list č. 1 žákovská verze Téma: Tepová frekvence a tlak krve v klidu a po fyzické zátěži Lektor: Mgr. Naděžda Kurowská Projekt: Reg. číslo: Student a konkurenceschopnost

Více

Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG

Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG Minutový objem srdeční/cardiac output Systolický objem/stroke Volume Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG MINUTOVÝ OBJEM SRDCE Q CARDIAC OUTPUT je množství krve, které srdce vyvrhne do krevního oběhu za

Více

ABR a iontového hospodářství

ABR a iontového hospodářství Poruchy acidobazické rovnováhy Patobiochemie a diagnostika poruch ABR a iontového hospodářství Připojte se! Room name: ABR http://b.socrative.com Regulace kyselosti vnitřního prostředí CO 2 NH 3 tvorba

Více

MUDr. Jaroslav Lněnička Oddělení plicních nemocí a TBC Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

MUDr. Jaroslav Lněnička Oddělení plicních nemocí a TBC Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Jaroslav Lněnička Oddělení plicních nemocí a TBC Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem Ventilace a respirace Dodávka O 2 do tepenné krve + eliminace CO 2 opačnou cestou: 1. Dýchací cesty + dechová

Více

Klíčové aspekty novorozenecké anestezie na pracovišti. MUDr. Michaela Ťoukálková, KDAR FN Brno, LF MU

Klíčové aspekty novorozenecké anestezie na pracovišti. MUDr. Michaela Ťoukálková, KDAR FN Brno, LF MU Klíčové aspekty novorozenecké anestezie na pracovišti MUDr. Michaela Ťoukálková, KDAR FN Brno, LF MU Novorozenec do 28. dne života do 7. dne časné novorozenecké období < 37. t.g. označujeme jako nedonošené

Více

(Pato)fyziologie respirace

(Pato)fyziologie respirace (Pato)fyziologie respirace Respirace je složka trojjediného suprasystému. Nečinnost jedné ze složek je neslučitelná se životem. Dýchání plně automatizované, zcela bezděčné (za běžných podmínek) Marie Pometlová

Více

MORTALITA 8,1 19,3 6,2 4,1 7,9 23,8 30,6. respirační. úrazy, otravy. nádory. zažívací onemocnění. onemocnění. jiné

MORTALITA 8,1 19,3 6,2 4,1 7,9 23,8 30,6. respirační. úrazy, otravy. nádory. zažívací onemocnění. onemocnění. jiné MORTALITA zažívací onemocnění úrazy, otravy 6,2 4,1 respirační onemocnění 8,1 19,3 nádory 7,9 jiné 30,6 23,8 jiné choroby srdce a cév CHOROBY SRDCE A CÉV 54,4 ischemická choroba srdeční PROČ CENTRUM VÝZKUMU

Více

Extrakorporální oxygenace a CO 2 eliminace u respirační insuficience

Extrakorporální oxygenace a CO 2 eliminace u respirační insuficience Extrakorporální oxygenace a CO 2 eliminace u respirační insuficience Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria Extrakorporální oxygenace a CO 2 eliminace u respirační insuficience no conflict

Více

Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak

Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak Městnavé srdeční selhání Centrální žilní tlak Radovan Uvízl Klinika anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

ABR a iontového hospodářství

ABR a iontového hospodářství Poruchy acidobazické rovnováhy Patobiochemie a diagnostika poruch ABR a iontového hospodářství Regulace kyselosti vnitřního prostředí CO 2 NH 3 tvorba močoviny glutaminu H + HCO - 3 Martin Vejražka, 2007

Více

IV aplikace kontrastní látky fyziologické principy

IV aplikace kontrastní látky fyziologické principy IV aplikace kontrastní látky fyziologické principy H. Mírka, J. Ferda Farmakokinetika KL 1 periferní žíla 2 pravé srdeční oddíly 3 plicní tepny a žíly 4 levé srdeční oddíly 5 tepny velkého oběhu 6 kapiláry,

Více

Fyziologie dýchacího systému. MUDr. Kateřina Kapounková

Fyziologie dýchacího systému. MUDr. Kateřina Kapounková Fyziologie dýchacího systému MUDr. Kateřina Kapounková Anatomie dýchacího systému Dýchací cesty dutina nosní (event.dutina ústní) hltan hrtan trachea bronchy respirační bronchioly alveoly (plicní sklípky)

Více

Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu?

Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu? Pacient se srdečním selháním v anamnéze a nízkou EF má mít speciální přípravu? Hynek Říha Klinika anesteziologie a resuscitace, Kardiocentrum IKEM, Praha Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní

Více

Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy

Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Fyziologický ústav Lékařská fakulta Masarykova univerzita 2015 Kateřina Fialová Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Vyšetření zevních projevů srdeční činnosti pomocí smyslů

Více

Problematika edému u intracerebrálních hemoragií

Problematika edému u intracerebrálních hemoragií Problematika edému u intracerebrálních hemoragií Vítková E., Krajíčková D. Komplexní cerebrovaskulární centrum Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Epidemiologie ICH Ø 15% všech CMP Ø 30% u asiatů

Více

(VII.) Palpační vyšetření tepu

(VII.) Palpační vyšetření tepu (V.) Snímání fyziologického signálu ve výukovém systému PowerLab (VII.) Palpační vyšetření tepu Fyziologie I - cvičení Fyziologický ústav LF MU, 2015 Michal Hendrych, Tibor Stračina Fyziologický signál

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Bc. Marie Bartoszová FN Brno - KARIM

Bc. Marie Bartoszová FN Brno - KARIM Bc. Marie Bartoszová FN Brno - KARIM Umělá plicní ventilace slouží k podpoře dýchání - korekci respirační insuficience 1. typu porucha transportu plynů na alveokapilárním rozhraní, způsobena postižením

Více

Základy hemodynamiky. Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM

Základy hemodynamiky. Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM Základy hemodynamiky Michael Želízko Klinika kardiologie IKEM Invazívní měření tlaků 1. Nula=referenční hladina 1. Midchest level střed hrudníku 2. Skiaskopicky 2. Kalibrace systému 1. Elektronický range

Více

Pacienti na hranici zobrazovacích metod a anestesiologickoresuscitační. neuro KRUPA PETR RDÚ, FN OSTRAVA

Pacienti na hranici zobrazovacích metod a anestesiologickoresuscitační. neuro KRUPA PETR RDÚ, FN OSTRAVA Pacienti na hranici zobrazovacích metod a anestesiologickoresuscitační péče neuro KRUPA PETR RDÚ, FN OSTRAVA Pacienti ošetřovaní na anestesiologických klinikách a odděleních mají velice rozmanitou provenienci,

Více