Autor: B c. Petr Doležal

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Autor: B c. Petr Doležal"

Transkript

1 Autor: B c. Petr Doležal

2 I.TEORETICKÁ ČÁST

3 POJEM SEBEOBRANA POJEM SEBEOBRANA JE VE SPOLEČNOSTI DOBŘE ZNÁMÝ A OBECNĚ SROZUMITELNÝ, NICMÉNĚ DEFINICE SEBEOBRANY NENÍ MEZIOBOROVĚ ANI MEZINÁRODNĚ USTÁLENÁ. OBRANA JE ČINNOST NEBO OPATŘENÍ K ODVRÁCENÍ ÚTOKU A OCHRANĚ PŘED NÍM SEBEOCHRANA!!! SEBEOBRANA JE TEDY ČINNOST, PŘI KTERÉ SUBJEKT VYKONÁVÁ OBRANU SEBE SAMA.

4 ROZDĚLENÍ SEBEOBRANY Autor: Rozdělení sebeobrany (Reguli, 2005, str. 16)

5 SEBEOBRANA OSOBNÍ SEBEOBRANA - sled úkonů, s jejíchţ pomocí se napadený objekt snaţí zabránit útočníkovi ve způsobení moţných tělesných zranění či jiných závaţných škod. foto: autor foto: autor

6 Sebeobrana pro ženy Sebeobrana žen a dívek - jde o druh sebeobrany, která učí ţeny bránit se proti silnějším a surovějším agresorům. Vzhledem k tomu, ţe ţena z hlediska morfologickosomatického je jiná neţ muţ, a téţ po stránce psychické jsou značné rozdíly, byla vytvořena sebeobrana, která se zabývá specifickými metodickými a taktickými vzorci jak postupovat v krizových situacích a upravuje nejčastější útoky na ţeny a vytvoření takových obranných technik, kdy není zapotřebí fyzické síly a sloţitosti. Jedná se o sebeobranu přímočarou a jednoduchou.

7 Sebeobrana dětí a mládeže Sebeobrana dětí a mládeže specifický nový systém, který je v rozvoji. Zvýšené násilí na dětech a šikanování, týrání, sousedské neshody, drogy, sexuální obtěţování. To jsou mnohá nebezpečí se kterými se děti dnes a denně setkávají. Tento druh sebeobrany se zabývá a učí děti základním znalostem jak odolat fyzickému napadení, ale učí děti i taktiku jak postupovat v těchto nebezpečích. Důleţitou roli zde hraje i poučení dětí o těchto nebezpečích, o moţnostech obrátit se na své rodiče, popřípadě na linky bezpečí, konzultace se specializovanými pedagogy či s psychology.

8 Sebeobrana pro seniory o bezpečném chování, které můţe případného agresora odradit, slovní sebeobrana, bezpečná vzdálenost, pohyb na veřejnosti. ukázky nejčastějších rizikových situací, aplikace základních sebeobranných technik ukázky ochranných prostředků pepřový sprej, elektrický paralyzér a osobní alarm,píšťalky moţnost instalace bezpečnostního řetízku na dveře a osobní alarm. Sebeobranné techniky v rámci pohybových moţností

9 SEBEOBRANA PROFESNÍ PROFESNÍ SEBEOBRANA - Profesní sebeobrana je soubor znalostí a dovedností vedoucích nejen k sebeobraně tělesné integrity, tedy osobní sebeobrany jako takové, ale rovněţ znalostí zásad taktiky, psychologie a příslušných souvisejících norem, jak právních tak etických v situacích, souvisejících s výkonem profese či zaměstnání. Donucovací aspekt prvků sebeobrany,u sloţek bezpečnostních sborů. foto: autor

10 Základní pojmy v sebeobraně KONFLIKT -střetnutí dvou nebo více, zcela nebo do určité míry navzájem se vylučujících či protichůdných jednání. ÚTOČNÍK - osoba provádějící útok, neboli výpad na tělesnou integritu jiného člověka. ÚTOK - jednání zaměřené proti jiné osobě, jedná se úmyslné protiprávní jednání člověka proti jinému člověku.

11 Zákonné aspekty sebeobrany, okolnosti vylučující protiprávnost jednání Nastanou-li okolnosti, které vylučují protiprávnost činu, jde o skutek společensky ţádoucí a tím pádem dovolený, který nemůţe naplnit ţádnou ze skutkových podstat trestného činu. Pokud by okolnosti vylučující protiprávnost nebyly společností akceptovány, nebylo by moţné předcházet negativním společenským jevům či vykonávat určitá povolání.

12 Zákonné aspekty sebeobrany, okolnosti vylučující protiprávnost jednání Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen TZ), upravuje v obecné části tyto okolnosti vylučující protiprávnost: Krajní nouze ( 28 TZ), Nutná obrana ( 29 TZ), Svolení poškozeného ( 30 TZ), Přípustné riziko ( 31 TZ), Oprávněné pouţití zbraně ( 32TZ).

13 KRAJNÍ NOUZE: ustanovení 28 TZ: Institut krajní nouze upravuje ustanovení 28 TZ: (1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem. (2) Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo povinen je snášet (Trestní předpisy, 2010, s. 18).

14 NUTNÁ OBRANA: ustanovení 29 TZ: Institut nutné obrany upravuje ustanovení 29 TZ: (1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem. (2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku (Trestní předpisy, 2010, s. 18).

15 Rozdíl mezi krajní nouzí a nutnou obranou spočívá v tom, ţe v případě nutné obrany hrozí škoda samotnému útočníkovi, kdeţto v případě krajní nouze komukoliv. Krajní nouze - přímo hrozící nebezpečí, musí jít o odvrácení nebezpečí přímo hrozícího zájmu chráněnému trestním zákoníkem. Takové nebezpečí samozřejmě můţe být způsobeno nejen působením přírodních sil (např. blesk, poţár, povodeň atp.), ale i člověkem, případně zvířetem. Nutná obrana - přímo hrozící útok, musí jít o odvracení hrozícího nebo trvajícího útoku Předpokladem toho, abychom mohli hovořit o nutné obraně, je útok. Útok musí být úmyslný, tedy úmyslné, protiprávní jednání člověka proti člověku.

16 Příčiny útoků Agresivita osob s cílem získat osobní výhodu. Agresivita a stres osob postiţených mimořádnou událostí mnohdy pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. V případě napadení nutnost odpovědět přiměřenou silou.

17 II.PRAKTICKÁ ČÁST

18 Minimum základních znalostí prvků sebeobrany Cílová skupina: - spektrum široké veřejnosti - muži - dívky, ženy - děti, mládež - senioři

19 Minimum základních znalostí prvků sebeobrany 1.blok: Teoretická příprava. 2.blok: Psychologická příprava. 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany.

20 1.blok: Teoretická příprava Zaměření tohoto bloku je třeba soustředit na právní hlediska sebeobrany zejména na okolnosti vylučující protiprávnost jednání obsaţené TZ.

21 2.blok: Psychologická příprava V zásadě platí, a praxe dokladuje, ţe ten kdo nezvládne situaci psychicky, ji nezvládne ani fyzicky. Pokud samotný obránce nedisponuje vlastní osobní disciplínou a není sám schopen zvládat vypjaté a konfliktní situace včetně svých osobních emocí, pak stěţí zvládne vzniklou konfliktní situaci.

22 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Je-li frekventant kurzu připraven vyhodnotit vzniklou krizovou situaci a nemá další moţnost, neţ se bránit konkrétními sebeobrannými praktickými dovednostmi a technikami, je na místě aby tyto uţil v takové míře, jaká bude potřebná k odvrácení fyzického konfliktu a to v duchu přiměřenosti obrany. Následně je uvedena posloupnost postupu výuky:

23 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Následně je uvedena posloupnost postupu výuky: Seznámení s citlivými místy a body na lidském těle. Hlavní zásady - základní postoj, bezpečná vzdálenost, mez zásahu. Zásady zabránění úchopům, úderům a kopům. Zásady obrany proti úchopům. Zásady obrany proti úderům a kopům. Výuka krytů, úderů a kopů, popis jednotlivých prvků. Příklady sebeobranných řešení, vybranými kryty, údery a kopy.

24 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Seznámení s citlivými místy a body na lidském těle. Citlivá místa na těle (McNab, 2007, s. 15)

25 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Hlavní zásady základní postoj, bezpečná vzdálenost, mez zásahu. základní postoj bezpečná vzdálenost meze zásahu Foto: (autor, 2012)

26 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Zásady zabránění úchopům, úderům a kopům. úchopům úderům kopům Foto: (autor, 2012)

27 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Zásady obrany proti úchopům. ústup vyproštění bezpečná vzdálenost detail uvolnění Foto: (autor, 2012)

28 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Zásady obrany proti úderům a kopům. úder kop Foto: (autor, 2013)

29 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Výuka krytů, úderů a kopů, popis jednotlivých prvků. horní kryt střední+spodní kryt přímý úder obloukový úder úder kladivo kop kolenem přímý kop kop obloukem Foto: (autor, 2013)

30 3.Blok: Praktická výuka základních prvků sebeobrany Obrana proti úchopu / úderu levou rukou Obrana proti úchopu / úderu pravou rukou Foto: (autor, 2013)

31 Pouţití tohoto předloţeného minimalistického výcviku je motivováno dvěma faktory. Prvním je faktor omezeného času, který je nezbytný k výuce v kurzu. Druhým faktorem je myšlenka, aby s co nejmenším počtem pohybů bylo umoţněno odvrátit co moţná nejširší škálu útoků. Ani dlouhodobý systematický a intenzivní výcvik sebeobrany nikomu nezaručí absolutní nedotknutelnost. Úkolem tohoto výcviku je seznámit, ujasnit a naučit dovednostem, které umoţní bezpečně provést obranu tělesné integrity v rámci zákonných kompetencí. Být připraven na moţnost napadení vlastní osoby,rodinného příslušníka, spolupracovníka, apod., schopen reagovat účelně a adekvátně, tedy s co nejmenšími následky pro všechny účastněné včetně útočníka.

32 Závěr Shrnutí podstatného,co je v součastné době moţné. Objektivní posouzení na základě zkušeností z praxe. Princip minimum pohybů maximum řešení..

33 Autor prezentace: Bc. Petr Doležal Instruktor sebeobrany a střetného boje 5.TOAN Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu Telefon: dpesbu@seznam.cz

34 Použitá literatura k prezentaci: NOVOTNÝ, F. Praktikum trestního práva hmotného. 2. upr. vyd. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s. ISBN Příprava k použití donucovacích prostředků. Praha: Policejní prezidium ČR, Ředitelství pro řízení lidských zdrojů, odbor vzdělávání, s. PERNECKÁ, S. Inteligentná sebaobrana pre ženy a ľudí fyziognomicky znevýhodnených obecne. 1. vyd. Bratislava: CAD Press, s. ISBN POMOC OBĚTEM NÁSILÍ A TRESTNÝCH ČINŮ. Formy násilí. [online]. Centrum pro pomoc obětem Intervenční centrum Nymburk [cit ]. Dostupné z: < POŢÁRY.CZ. Záchranáři zbiti při zásahu. [online]. Praha, 30. duben [cit ]. Dostupné z: < PRÁVO. Agresivní pacient napadl v sanitce sestru, zakročit musela policie. [online]. Nepomuk, 21. únor [cit ]. Dostupné z: < PROUZA, D. Trestní zákoník s judikaturou. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, s. ISBN SDE-OR, I., YANILOV, E. Krav Maga. Umění čelit ozbrojenému útočníkovi. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, s. ISBN STUCHLÍK, D. Násilná střetnutí: Studie napadení příslušníků pořádkových sil. [online]. Praha, 19. prosinec [cit ]. Dostupné z: < VAŠÍČEK, M. Napadení policistů. [online]. Česká Třebová, 21. duben [cit ]. Dostupné z: < VETEŠNÍK, P., JEMELKA, L. Zákon o obecní policii : komentář. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, s. ISBN VOŇKOVÁ, J. Domácí násilí v českém právu z pohledu žen. [online]. Praha, s. [cit ]. Dostupné z: <

35 Děkuji za pozornost

ZDRAVÁ ŠKOLA POHYBU Jan Outlý 2018

ZDRAVÁ ŠKOLA POHYBU Jan Outlý 2018 ZDRAVÁ ŠKOLA POHYBU Jan Outlý 2018 KOMUNIKACE KONFLIKT SEBEOBRANA VNÍMÁNÍ ZDRAVÍ Stav harmonické rovnováhy tělesné, duševní, sociální a emociální (WHO). Zdraví je ROVNOVÁHA Bio, psycho, socio, spirituální.

Více

Základy práva, 13. dubna 2015

Základy práva, 13. dubna 2015 a a Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 13. dubna 2015 právních Přehled přednášky a právních právních Náhrada Vždy se nahrazuje újma na jmění (škoda) Nemajetková újma

Více

Ochranné pomůcky jsou s ohledem na bezpečnost nezbytnou podmínkou pro absolvování výuky, bez nich nebudete připuštěni na hodiny.

Ochranné pomůcky jsou s ohledem na bezpečnost nezbytnou podmínkou pro absolvování výuky, bez nich nebudete připuštěni na hodiny. Vážení studenti, vážená studentko, 24. 9. 2010 začíná rozvrh předmětu bk413s Sebeobrana II. Před zahájením semestru vám chci sdělit několik důležitých informací: 1. Tento semestr na vás budou ve výuce

Více

TRESTNÍ PRÁVO. Okolnosti vylučující protiprávnost. Mgr. Petr Čechák, Ph.D.

TRESTNÍ PRÁVO. Okolnosti vylučující protiprávnost. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. TRESTNÍ PRÁVO Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz Trestný čin vůbec nebyl spáchán - od samého počátku chybí znak protiprávnosti (liší se od důvodů zániku trestnosti) I) výslovně uvedené v TZ 1) Krajní

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Vykázání I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 20.10.2013 Vzdělávací

Více

Prevence syndromu stáří. Osobní bezpečí seniorů

Prevence syndromu stáří. Osobní bezpečí seniorů Prevence syndromu stáří Osobní bezpečí seniorů PhDr. Michal Vít, Ph.D. Fakulta sportovních studií MU Charakteristika a definice sebeobrany Nemáme ustálenou definici sebeobrany. V různých kulturách může

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Donucovací prostředky PČR I. Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Řízení, organizace a úkoly policie II. Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Závazky z protiprávních jednání. Obecný výklad

Závazky z protiprávních jednání. Obecný výklad Závazky z protiprávních jednání Obecný výklad Pojem Závazky z protiprávních jednání (někdy též civilní delikty) Vedle smluv velmi častým důvodem vzniku závaz.vztahů Porušením jedné primární povinnosti

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 3 5 6 PODĚKOVÁNÍ Rád bych

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Použití zbraně I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 25.11.2013

Více

Občanské právo. Občanský zákoník. odpovědnost za škodu bezdůvodné obohacení

Občanské právo. Občanský zákoník. odpovědnost za škodu bezdůvodné obohacení Občanské právo Občanský zákoník odpovědnost za škodu bezdůvodné obohacení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony,

Více

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 16. května 2016 Přehled přednášky soubor právních norem stanovujících, co je trestným činem a jaké sankce za něj lze ukládat procesní

Více

Sebeobrana v rámci právních předpisů

Sebeobrana v rámci právních předpisů Sebeobrana v rámci právních předpisů pro Asociaci veterinárních lékařů České republiky Mgr. Michael König, 26.10.2017 KONFLIKT Konflikt = střet do určité míry se vylučujících nebo protichůdných snah, sil,

Více

Schválil: Ing. Šárka Nováková, ekonomicko-provozní náměstkyně SMĚRNICE. pro výkon ostrahy - severní provozní vrátnice

Schválil: Ing. Šárka Nováková, ekonomicko-provozní náměstkyně SMĚRNICE. pro výkon ostrahy - severní provozní vrátnice Zoologická zahrada hl. m. Prahy U Trojského zámku 120/3, 170 00 PRAHA 7 Schválil: Ing. Šárka Nováková, ekonomicko-provozní náměstkyně SMĚRNICE pro výkon ostrahy - severní provozní vrátnice Zpracoval: Ing.

Více

MĚSTSKÁ POLICIE TÁBOR PREVENTIVNÍ A OSVĚTOVÁ ČINNOST PREVENTIVNÍ PROGRAMY

MĚSTSKÁ POLICIE TÁBOR PREVENTIVNÍ A OSVĚTOVÁ ČINNOST PREVENTIVNÍ PROGRAMY MĚSTSKÁ POLICIE TÁBOR PREVENTIVNÍ A OSVĚTOVÁ ČINNOST PREVENTIVNÍ PROGRAMY 1. Mládež a paragrafy Obsah semináře: Trestní odpovědnost mládeže, přestupky, trestné činy, tresty, oprávnění MP Cílová skupina:

Více

Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, není za tento čin trestně odpovědný.

Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, není za tento čin trestně odpovědný. Hmotněprávní pojmy Krajní nouze Situace, kdy někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem. Čin provedený v této situaci pak není trestným činem, byť by jinak trestným činem byl.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 As 72/2009-50 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudců JUDr. Lenky Matyášové

Více

Statistické údaje o volání na DONA linku 1. pololetí 20

Statistické údaje o volání na DONA linku 1. pololetí 20 Statistické údaje o volání na DONA linku 1. pololetí 20 Volání na linku Volání z linky ven Volání DONA linky první / opakované z toho volání k DN - první / opakované Četnost a charakter volání 1. pololetí

Více

Statistické údaje o volání na DONA linku Hodnocené období: obě pololetí a rok 2010 Četnost a charakter volání

Statistické údaje o volání na DONA linku Hodnocené období: obě pololetí a rok 2010 Četnost a charakter volání Volání na linku Volání z linky ven Volání DONA linky první / opakované z toho volání k DN - první / opakované Statistické údaje o volání na DONA linku Hodnocené období: obě pololetí a rok 2010 Četnost

Více

NABÍDKA TRÉNINKOVÉHO KURZU PRO ZAMĚSTNANCE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ

NABÍDKA TRÉNINKOVÉHO KURZU PRO ZAMĚSTNANCE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ Dodavatel C.S.Safe Solutions s.r.o. Hradčanské náměstí 67/8 118 00 Praha 1 E-mail: office@cssafe.cz Web: www.cssafe.cz 30.10.2014 Dobrý den, v souvislosti s množícími se útoky na školách a ve školských

Více

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Program proti šikanování je dokument, který je zpracován naší školou

Více

Povinnost iniciativy. (základní povinnost policisty a zaměstnance policie) Zpracoval: JUDr. Josef Hrudka

Povinnost iniciativy. (základní povinnost policisty a zaměstnance policie) Zpracoval: JUDr. Josef Hrudka Povinnost iniciativy (základní povinnost policisty a zaměstnance policie) Zpracoval: JUDr. Josef Hrudka Obecně povinnosti Předem stanovený souhrn činností, chování, jednání a vystupování, který povinná

Více

Program proti šikaně ve škole

Program proti šikaně ve škole Program proti šikaně ve škole Obsah Předmět 1. Základní body specifické primární prevence šikanování 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 3. Odpovědnost školy

Více

Odpovědnost za přestupek tato oblast správního práva trestního je jako jediná kodifikována zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, v platném znění obecná část, zvláštní část, procesní část pouze částečná

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu)

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, 565 01 Choceň Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Charakteristika šikanování: Šikanování je jakékoliv chování, jehož

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Spolupráce a další vztahy policie I. Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

*vpshx0016y65* VPSHX0016Y65

*vpshx0016y65* VPSHX0016Y65 Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Holešově Zlínská 991, 769 01 Holešov, tel. 573 324 111, fax. 573 324 103, e-mail: internet sekret@spshol.cz, Intranet sekret@mail.sps.km.jm

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Základní povinnosti policie I. Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová ŠIKANA Charakteristika šikany Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem

Více

Jednodenní seminář reálné sebeobrany pro ženy

Jednodenní seminář reálné sebeobrany pro ženy Jednodenní seminář reálné sebeobrany pro ženy Polije Vás horko? Ztuhnou Vám nohy? Nevíte jak reagovat? My Vás reagovat naučíme. Přijďte v sobotu na náš seminář. Jedná se o jednodenní úvodní kurz sebeobrany

Více

02. Popište svá základní občanská práva a svobody a vysvětlete, jak vnímáte svobodu projevu a právo na informace z hlediska výkonu vašeho povolání?

02. Popište svá základní občanská práva a svobody a vysvětlete, jak vnímáte svobodu projevu a právo na informace z hlediska výkonu vašeho povolání? Detektiv koncipient Soubor typových situací pro ústní/praktickou zkoušku: Uchazeč losuje dvě otázky, vždy jednu z části A a jednu z části B. Tímto způsobem budou ověřeny všechny definované kompetence.

Více

Kriminalita dětí a mládeže Karlovarský kraj Zkušenosti policie se šikanou na školách - Kazuistika

Kriminalita dětí a mládeže Karlovarský kraj Zkušenosti policie se šikanou na školách - Kazuistika Kriminalita dětí a mládeže Karlovarský kraj Zkušenosti policie se šikanou na školách - Kazuistika Trestná činnost dětí a mládeže Karlovarský kraj Věková struktura pachatelů 2. 1. - 13.11. 2012 1.1. 13.

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice I. Tento program vznikl na základě Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ. Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice. Školní rok 2013/2014

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ. Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice. Školní rok 2013/2014 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 2013/2014 Zpracovala:Mgr. Irena Novotná OBSAH 1. Úvod 2. Cíl minimálního preventivního

Více

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017 Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209 Program proti šikanování 2016/2017 Program proti šikanování Definice šikany (dle Metodického pokynu ministryně MŠMT k prevenci a řešení šikany škol a školských zařízení,)

Více

Anotace: Tato prezentace je zaměřena na trestní právo. Zahrnuje výklad a test k opakování látky.

Anotace: Tato prezentace je zaměřena na trestní právo. Zahrnuje výklad a test k opakování látky. Název školy: Střední odborné učiliště Domažlice Číslo projektu:cz.1.07/1.5.00/34.0639 Předmět: Právo Tematický okruh: Trestní právo I. Téma: Protiprávní jednání a trest 2. ročník - obor 64-41-L/51 Podnikání

Více

AGRESIVNÍ PACIENT PŘI ZÁSAHU

AGRESIVNÍ PACIENT PŘI ZÁSAHU AGRESIVNÍ PACIENT PŘI ZÁSAHU ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY Jaroslav Pekara 1, Marie Trešlová 2 1) Oddělení anesteziologie, resuscitační a intenzivní péče, Ústřední vojenská nemocnice Praha 2) ZSF Jihočeské

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu VYBRANÉ KAPITOLY TRESTNÍHO PRÁVA

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu VYBRANÉ KAPITOLY TRESTNÍHO PRÁVA Metodický list pro první soustředění Název tématického celku: Základy trestní odpovědnosti Tematický celek je věnován vysvětlení základních pojmů z oblasti trestního práva jako předpoklad pro porozumění

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta právnická

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta právnická Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická Diplomová práce Oprávněné použití zbraně Zpracoval: Vojtěch Duraj Plzeň, 2014 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tuto diplomovou práci na téma: Oprávněné použití

Více

TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění

TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNÍ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: Trestní právo obecná část I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních pojmů a východisek,

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Omezení osobní svobody II. Označení materiálu: Datum vytvoření: 20.10.2013

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 2.4 Smíšená šikana 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 3.1 Odpovědnost

Více

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi OBSAH Úvod 1. Bolesti a výzvy krize z různých úhlů pohledu 1.1 Filozofické základy vnímání krize 1.1.1 Fragmenty moderní filozofie 1.1.1.1 Naděje ve filozofii 1.2 Krize v psychologii 1.2.1 Zvládání obtížných

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola Prostějov, Dr. Horáka MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Zpracovala : Kamila Sedláčková preventista školy Ú V O D Sociálně patologické jevy a problémy s nimi spojené se vyskytují všude kolem

Více

TRESTNÍ ODPOVĚDNOST TRESTY

TRESTNÍ ODPOVĚDNOST TRESTY TRESTNÍ ODPOVĚDNOST TRESTY Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ 1 07/1 500/34 0535 Škola: Soukromá střední odborná škola Břeclav, s.r.o. Mládežnická 3, 690 02 Břeclav

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Číslo projektu Název projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Název materiálu Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace

Více

ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2014/2015 jarní semestr

ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2014/2015 jarní semestr ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2014/2015 jarní semestr OBECNÁ ČÁST: TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ (doc. V. Kalvodová) Přednáška I. (18.2.) Obecné výklady o trestním

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň 565 01 Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016 Vypracoval: Mgr. Martin Durdil 1. Úvod Minimální preventivní program rizikového chování

Více

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz Seminář pro rodiče ŠIKANA Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz tlaky na dítě Šikana je.. Úmyslné a opakované ubližování slabšímu (neschopnému obrany) jedincem

Více

PROGRAMY PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2. stupeň ŠIKANA A NÁSILÍ

PROGRAMY PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2. stupeň ŠIKANA A NÁSILÍ PROGRAMY PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2. stupeň ŠIKANA A NÁSILÍ Pro koho je program určen? Program je určen pro žáky a žákyně 2. stupně základních škol (primárně 6. a 7. třídy) a nižších ročníků

Více

INFORMACE PRO OZNAMOVATELE, SVĚDKA POŠKOZENÉHO A OBĚŤ V TRESTNÍM ŘÍZENÍ. VPŠ a SPŠ MV v Holešově pracoviště Brno

INFORMACE PRO OZNAMOVATELE, SVĚDKA POŠKOZENÉHO A OBĚŤ V TRESTNÍM ŘÍZENÍ. VPŠ a SPŠ MV v Holešově pracoviště Brno INFORMACE PRO OZNAMOVATELE, SVĚDKA POŠKOZENÉHO A OBĚŤ V TRESTNÍM ŘÍZENÍ 2014 VPŠ a SPŠ MV v Holešově pracoviště PODĚKOVÁNÍ, ZDROJE Prezentace je součástí projektu: Ze školy do škol II. Vznikla za finanční

Více

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů ( 2894-3014 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů ( 2894-3014 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs. ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů ( 2894-3014 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Základní koncepce hradí se majetková újma (škoda) nemajetková újma

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019

Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019 Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019 Obsah 1. Charakteristika minimálního preventivního programu 2. Charakteristika školy 3. Cíle minimálního preventivního programu 4. Základní kompetence

Více

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu)

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno 616 00 Metodik prevence : Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Cíl: 1. vytvoření krizového plánu pro řešení

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016

Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016 Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016 1. Spolupráce VP s vedením školy - shromažďování údajů o uchazečích s SPU - informační materiály a přihlášky na VŠ - dny otevřených dveří spolupráce

Více

Maturitní témata z předmětu Sebeobrana M/01 Bezpečnostně právní činnost

Maturitní témata z předmětu Sebeobrana M/01 Bezpečnostně právní činnost Maturitní témata z předmětu Sebeobrana 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost Forma: praktická zkouška školní rok 2015/ 2016 jarní a podzimní období 1. a) Čelní postoj, změna postoje na místě, přesun v

Více

Osobnost - základní informace Metodický list

Osobnost - základní informace Metodický list Osobnost - základní informace Metodický list významy slova osobnost (témata k diskusi) délka vývoje osobnosti, složky osobnosti (práce u tabule s učitelem) Obecné informace k řadě pracovních listů rozvoj.

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I Datum Název Kraj 8.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 9.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 10.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 20.1.2014 SQSS

Více

VYHLÁŠKA O MĚSTSKÉ POLICII V LIPNÍKU NAD BEČVOU

VYHLÁŠKA O MĚSTSKÉ POLICII V LIPNÍKU NAD BEČVOU VYHLÁŠKA O MĚSTSKÉ POLICII V LIPNÍKU NAD BEČVOU Městské zastupitelstvo v Lipníku nad Bečvou se na svém zasedání dne 31.3.1992 usneslo vydat na základě ust. 14 odst. 1 písm. d) zákona ČNR č. 367/1990 Sb.

Více

D. POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY zkušební otázky z ústní části. Policie ČR

D. POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY zkušební otázky z ústní části. Policie ČR D. Policie ČR 64 1. Srovnejte oprávnění prokazování totožnosti, kterým disponuje podle zákona o obecní policii strážník s obdobným oprávněním policisty podle zákona o Policii ČR. Oprávnění požadovat prokazování

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Prokázání totožnosti Označení materiálu: Datum vytvoření: 15.1.2014

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Řízení, organizace a úkoly policie I. Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Aktuální problematika informovaného souhlasu, vedení zdravotnické dokumentace a nový trestní zákonník, právní povinnosti a právní odpovědnost

Aktuální problematika informovaného souhlasu, vedení zdravotnické dokumentace a nový trestní zákonník, právní povinnosti a právní odpovědnost Aktuální problematika informovaného souhlasu, vedení zdravotnické dokumentace a nový trestní zákonník, právní povinnosti a právní odpovědnost zdravotníka Přednášející: JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M

Více

Sebeobranný systém boj zblízka

Sebeobranný systém boj zblízka Sebeobranný systém boj zblízka Vypracoval: Libor SKŘENEK 7.DAN Prezident Českého svazu Jiu Jitsu OBSAH 1. Úvod............................... str. 3. 2. Sebeobranný systém.................. str. 4. 7.

Více

Hodnocení žáků základní školy speciální vyjadřuje míru zvládnutí vědomostí a dovedností a stupeň samostatnosti žákovy činnosti.

Hodnocení žáků základní školy speciální vyjadřuje míru zvládnutí vědomostí a dovedností a stupeň samostatnosti žákovy činnosti. Pravidla pro hodnocení ţáka Úvod Hodnocení ţáků je součástí běţné výchovně vzdělávací činnosti pedagogických pracovníků, kterou vykonávají podle dohodnutých pravidel ve výuce i mimo ni. Hodnocení, probíhající

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013.

Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013. Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013 Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování

Více

Ozbrojený útočník pilotní projekt prevence útoku ve školním prostředí

Ozbrojený útočník pilotní projekt prevence útoku ve školním prostředí Ozbrojený útočník pilotní projekt prevence útoku ve školním prostředí Ozbrojený útočník pilotní projekt prevence útoku ve školním prostředí v roce 2016 Krajský úřad Jihočeského kraje - Odbor sociálních

Více

Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska

Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska Kdo je to edukátor? Edukátor je profesionál, který provádí edukaci (někoho vyučuje, vychovává, školí, zacvičuje, trénuje, atd.) (Průcha, 2002). Profese učitele Učitelé

Více

CAN-Child Abuse and Neglect

CAN-Child Abuse and Neglect CAN-Child Abuse and Neglect Jakékoliv nenáhodné, preventabilní, vědomé i nevědomé jednání rodiče, vychovatele nebo jiné osoby vůči dítěti, jeţ je v dané společnosti nepřijatelné nebo odmítané a jeţ poškozuje

Více

Rizikové skupiny LS 1 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D.

Rizikové skupiny LS 1 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Rizikové skupiny LS 1 D O M Á C Í N Á S I L Í P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Termíny a témata 3.2. - domácí násilí 10.2. syndrom CAN 17.2 obchod s lidmi 24.2. bezdomovectví 9.3. - prostituce

Více

Dlouhodobý program primární prevence rizikového chování a prevence kriminality (DPPPPK) Mgr. Adam Rádl vedoucí odborné sekce školské primární prevence, lektor prevence Bc. Adéla Dvořáková vedoucí pracoviště

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Školní rok: 2009-2014 Základní škola a Mateřská škola Dětmarovice, příspěvková organizace Dětmarovice 1002 735 71 Předkladatel: Zodpovědná osoba: Mgr. Pavla Zelenková Mgr.

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 20017/2018 Zpracovala: Mgr. Irena Novotná - 1 - OBSAH 1.Úvod 2.Závazné materiály

Více

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova Příloha ŠVP č.2 Ve školním roce 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 se uvedené předměty rozšiřují o tyto očekáváné výstupy a učivo. Jedná se o očekávané výstupy, které byly dříve v předmětu Výchova ke zdraví,

Více

Nutná obrana a její meze

Nutná obrana a její meze MASARYKOVA UNIVERZITA Právnická fakulta Katedra trestního práva Teorie a praxe přípravného řízení trestního Bakalářská práce Nutná obrana a její meze Adéla Slavíčková UČO 210289 2013/2014 Prohlášení Prohlašuji,

Více

Zákon o obětech trestných činů

Zákon o obětech trestných činů Zákon o obětech trestných činů Doc. JUDr. Tomáš Gřivna, Ph.D. Úvodem Historický vývoj proměny trestněprávního vztahu (z hlediska subjektů) stát přejímá roli, kterou měla dříve oběť, zájmy oběti se podřizují

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 IČO: 00 85 66 73 tel: 465 642 208 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Účinnost od: 1.12.2009 Vypracovali:

Více

Základy pracovního práva II

Základy pracovního práva II Vysoká škola Karlovy Vary, obecně prospěšná společnost SYLABUS PŘEDMĚTU Anglicky Identifikace Typ předmětu Základy pracovního práva II Labour law II PRP II povinný ECTS kredity 4 Forma studia kombinovaná

Více

Analýza dat Vykázání / zákaz vstupu v ČR v roce 2007

Analýza dat Vykázání / zákaz vstupu v ČR v roce 2007 Analýza dat Vykázání / zákaz vstupu v ČR v roce 2007 Komentář k analýze dat pro MPSV zpracovala Mgr. Petra Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí na základě informací z 15 intervenčních center dle krajského

Více

Policie České republiky základní složka IZS

Policie České republiky základní složka IZS Policie České republiky základní složka IZS IZS a Policie ČR Integrovaný záchranný systém = systém složek IZS, který se koordinovaným postupem připravuje na mimořádné události a účastní se provádění záchranných

Více

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem, dramatizace - asertivní dovednosti práce s interaktivní tabulí a sešitem - konflikt, šikana, prevence šikany

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Vykázání II. Označení materiálu: Datum vytvoření: 21.10.2013 Vzdělávací

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Semín 102, Přelouč 535 01 IČO: 70988838 Tel. 466 932 207 Prevence sociálně patologických jevů na základní škole zahrnuje především předcházení problémům s návykovými látkami

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti Realizace všech zákonných

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Anotace předmětu: EKONOMICKÁ KRIMINALITA. VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Anotace předmětu: EKONOMICKÁ KRIMINALITA. VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace o ekonomické kriminalitě a o některých s ní spojených rizicích v podnikání. Uvádí se zobecněné případy a

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI D I P L O M O V Á P R Á C E

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI D I P L O M O V Á P R Á C E ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta právnická D I P L O M O V Á P R Á C E Oprávněné použití zbraně Pavlína Majerová 2013 Plzeň Prohlašuji, že jsem tuto diplomovou práci na téma: Oprávněné použití zbraně

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program PLÁN Školní rok: 2014/2015 Ředitelka školy: Mgr. Ilona Vránková Školní metodik prevence sociálně patologických jevů: Mgr. Petra Nováková Termín seznámení pedagogických pracovníků

Více

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Program proti šikanování ve škole Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 4. Prevence proti šikanování a) program b) vzdělávání c) informování d) spolupráce

Více

Zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich

Zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich být trestný čin, přičemž trestný čin má v daném případě přednost. Jinak řečeno, protiprávní čin je přestupkem tehdy, pokud nemá charakter trestného činu (a zároveň naplňuje další znaky přestupku). Každý

Více

Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Jednotný postup školy a rodiny při řešení výchovných problémů žáků

Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Jednotný postup školy a rodiny při řešení výchovných problémů žáků Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Jednotný postup školy a rodiny při řešení výchovných problémů žáků Tento pokyn upravuje postup vyučujících při řešení výchovných, kázeňský

Více

Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v. Profesní životopis. Další instuktorské zkušenosti

Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v. Profesní životopis. Další instuktorské zkušenosti Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v. Profesní životopis - instruktor Policie ČR - střelba, sebeobrana, taktika (1993-2000) - lektor MV ČR pro speciální zbraně, garant kurzů pro instruktory PČR (2000-2004) - instruktor

Více

Charakteristika vzdělávacího programu

Charakteristika vzdělávacího programu Charakteristika vzdělávacího programu Po ukončení studia budou posluchači umět analyzovat rizika existenčního ohroţení obyvatelstva a ozbrojených sloţek státu, organizovat účinnou prevenci těchto rizik,

Více

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace SNP 2304/6, Ústí nad Labem, IČ 44226233 SMĚRNICE č. 17/2007 Poradenské sluţby ve škole Obsah: ČL.1 ČL.2 ČL.3 ČL.4 ČL.5

Více

Taktické, technické a právní meze praktického výcviku sebeobrany

Taktické, technické a právní meze praktického výcviku sebeobrany MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA SPORTOVNÍCH STUDIÍ KATEDRA SPORTOVNÍ EDUKACE Taktické, technické a právní meze praktického výcviku sebeobrany Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: Vypracoval

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Spolupráce a další vztahy policie II. Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název školy Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Autor

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název školy Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Autor Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Cílová skupina Anotace Vybavení, pomůcky Inovace výuky

Více