Lékařské ošetření v Evropě. Na co musím dávat pozor?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lékařské ošetření v Evropě. Na co musím dávat pozor?"

Transkript

1 Lékařské ošetření v Evropě Na co musím dávat pozor?

2 Úvod Od doby, kdy byly zrušeny hranice a se zavedením Eura, jsou nám evropští sousedé 1 mnohem blíže než dříve. Více a více lidí z pohraničních oblastí jezdí nakupovat do sousední země. Kromě toho lze od rodiny, přátel a sousedů slyšet, že je možné podstoupit léčeni v zahraničí. Pokud chcete využít této příležitosti, pokládáte si asi nejdůležitější otázku: Co bych měl udělat? Odpověď na první otázku zjistíte v této brožuře. Tématem této brožury jsou vaše práva jako pacienta v Evropské unii. Jejím cílem je poskytnout vám informace o možnostech, jak v zahraničí získat lékařskou pomoc. Brožura je zaměřena především na pacienty v příhraničních regionech. Poskytne vám informace, co je třeba dodržovat v sousední zemi, aby bylo možné využít jejich zdravotní systém. Brožura popisuje obecně, jaké evropské předpisy pro podání žádosti, využití a úhrady zdravotních služeb v zahraničí existují. Máte zákonný nárok na to žádat u své zdravotní pojišťovny 2 konkrétní informace. Navíc existuje velké množství institucí, které pacientům zodpoví jejich dotazy. Místo: Leden 2011 Vezměte, prosím, na vědomí, že často dochází ke změnám ve znění právních předpisů. Neexistuje proto žádná záruka, že obsah této brožury nebude po určité době již neplatný. 1 Jsou-li v této brožuře uváděny výrazy jako sousední země, zahraničí aj., jsou tím myšleny pouze členské země Evropské unie. 2 Výraz zdravotní pojišťovna označuje jak zákonné, tak i soukromé zdravotní pojišťovny.

3 EVrOpské právo Co je evropské právo? V současnosti je 27 zemí, mimo jiné Rakousko a Česká republika, členy Evropské unie (EU). Když bylo v roce 1957 založeno Evropské společenství (ES) její předchůdce, uzavřely členské státy smlouvu (Smlouva o založení Evropského společenství), která vytvořila podmínky pro společný hospodářský trh. Jedním z cílů tady bylo a je harmonizovat národní právní předpisy v rámci Evropy. Jaký status má evropské právo? Smlouva o založení ES je nadřazena vnitrostátnímu právu. Země, které jsou členy EU, nesmějí mít ve svých právních řádech žádná ustanovení, která jsou v rozporu s ustanoveními Smlouvy o založení ES nebo s evropskými směrnicemi. Jinými slovy: ustanovení Evropských společenství má přednost před vnitrostátními právními předpisy. Příslušný soud Jednotná judikatura v rámci EZ přísluší Evropskému soudnímu dvoru (ESD). Ten je zodpovědný za výklad ustanovení Smlouvy o ES, práva Společenství. Také v oblasti zdravotnického práva vznesly národní soudy četné dotazy týkající se nároků na čerpání přeshraničních zdravotnických služeb. Vázanost členských států rozsudky Evropského soudního dvora Všechny země v EU, které podepsaly Smlouvu, jsou vázány na rozsudky Evropského soudního dvora. Pokud v dané zemi stále existuje právní ustanovení, které je v rozporu s rozsudkem Evropského soudního dvora, musí tato země změnit svůj zákon nebo přinejmenším tento zákon nemůže být v žádném případě aplikován.

4 Chtěli byste být léčeni v jiných evropských zemích na úkor své zdravotní pojišťovny. Je to možné? Ano, můžete být léčeni v zahraničí na úkor své zdravotní pojišťovny. Existují však určité výjimky. Zde je třeba rozlišovat mezi ambulantní léčbou a stavem, kdy je pacient přijat do nemocnice na dobu trvání jednoho či více dnů. (Ambulantní léčba je někdy označována jako den léčby, ambulantní či extramurální výkon. Hospitalizace je také známa jako klinická nebo intramurální léčba.) Ambulantní léčba Zdravotní pojišťovny musejí v zásadě uhradit náklady na ambulantní lékařskou péči bez ohledu na to, zda pacient již dříve získal souhlas pojišťovny. 3 V principu musí zdravotní pojišťovna náklady refundovat. 4 Pozor: Výše náhrady se však v jednotlivých zemích může lišit! Dojde-li k náhradě, bude hrazena maximálně taková částka, která odpovídá úhradovým sazbám země, ve které jste pojištěni. Může se tedy stát, že vám nebudou uhrazeny všechny náklady! Informujte se u vaší pojišťovny a zjistěte, jaké náklady byly skutečně zaplaceny. 3 r ozsudek Evropského soudního dvora ve věci Müller-Fauré a Van riet, 13. května 2003, věc: C-385/99. 4 To vyplývá z rozsudků ve věci kohll a Decker, 28. dubna 1998, věci C-120/95 a C-158/96.

5 Hospitalizace Pro hospitalizaci je nutné mít předchozí souhlas své zdravotní pojišťovny. 5 To znamená, že si žádost u své zdravotní pojišťovny musíte podat v předstihu, aby mohlo být lékařské ošetření schváleno. Zdravotní pojišťovna může odmítnout úhradu nákladů, ale pouze v případě, že finanční stabilita sociálního a zdravotního systému by byla ve vážném ohrožení, nebo pokud by mělo být chráněno vnitrostátní veřejné zdraví. 6 Schválení nicméně neznamená, že budou skutečně uhrazeny všechny náklady. Bude vám tak uhrazena pouze část nákladů za léčbu v zahraničí, plus rozdíl mezi různými úhradami ve vaší domovské zemi a členským státem EU, ve kterém jste skutečně léčeni. příklad 7 : Jste pojištěni v České republice a zvažujete operační zákrok v Rakousku. Souhlas u své zdravotní pojišťovny jste si vyžádali a získali jste jej. Náklady na lékařský zákrok v Rakousku činí celkem 5.000,00. Rakouskému občanovi by z toho bylo refundováno 4.000,00. Za stejný operační zákrok v České republice byste dostali zaplaceno pouze 3.000,00. Vám bude vzhledem k předchozímu schválení ze strany vaší zdravotní pojišťovny vráceno 4.000,00, tudíž právě tolik, kolik by za tento zákrok bylo vráceno rakouskému občanovi. Zbytek ve výši 1.000,00 však musíte uhradit vy sami. Změníme li vzorový příklad tak, že za normálních okolností by byly uhrazeny náklady na takový zákrok v České republice 4.500,00, za stejnou operaci v Rakousku by byly rovněž uhrazeny náklady ve výši 4.500,00. Sami byste tedy museli uhradit zbývající náklady ve výši pouze 500,00. Náklady, které vám nebo vaší doprovodné osobě 8 vzniknou v souvislosti s léčením v zahraničí, mohou být hrazeny ve stejném rozsahu jako v zemi, ve které jste pojištěni. 5 r ozsudek Evropského soudního dvora ve věci Müller-Fauré a Van riet, 13. května 2003, věc: C-385/99. 6 p orovnání rozsudků Evropského soudního dvora ve věci kohll a Decker a ve věci smits a peerbooms, 12. července 2001, věc: C-157/ r ozsudek Evropského soudního dvora ve věci Acereda Herrera, 15. června 2006, věc: C-446/04.

6 Může zdravotní pojišťovna stanovit podmínky pro náhradu nákladů? Ano, zdravotní pojišťovny si smí klást podmínky a také to činí. Často pro refundaci nákladu platí ustanovení pojistných podmínek, které byly základem vaší pojistné smlouvy se zdravotní pojišťovnou. Jaké výkony budou hrazeny a v jaké výši tudíž závisí na tom, zda podle katalogu výkonů pojistných podmínek je či není požadovaný výkon hrazen. Pojišťovna může náhradu odmítnout nebo částečně krátit, pokud například není výkon z lékařského hlediska nutný nebo se nejedná o všeobecně uznávanou metodu ošetření, např. kvůli jejímu experimentálnímu charakteru. Zdravotní pojišťovna může odmítnout úhradu nákladů, ale pouze v případě, že finanční stabilita sociálního a zdravotního systému by byla ve vážném ohrožení, nebo pokud by mělo být chráněno vnitrostátní veřejné zdraví. 9 Mohu také jít do zahraničí, pokud je v mé vlastní zemi pro léčbu dlouhá čekací listina? Ano, je to možné, ale pouze za určitých předpokladů. 10 Za prvé v zemi, ve které žijete, musí být takové léčba možná. Za druhé lékařské ošetření, o které usilujete, nemůže být ve vší zemi (ve které žijete) uskutečněno v takovém časovém rámci, který je pro takové ošetření ve vaší zemi běžně požadovaný. Přitom se navíc dbá na váš aktuální zdravotní stav a očekávaný další průběh nemoci. Jinými slovy: Je ve vaší zemi příliš dlouhá čekací listina? Kdy přesně je listina příliš dlouhá, je třeba zvlášť stanovit v každém jednotlivém případě. Co můžete udělat, pokud vaše pojišťovna odmítne uhradit náklady? - Měli byste si důkladně pročíst pojistné smlouvy, včetně pojistných podmínek. Co je podle této smlouvy hrazeno? - Splňujete všechny podmínky, které si vaše pojišťovna stanovuje pro ošetření v zahraničí? - Získali jste předem souhlas pojišťovny? - Zjistěte, z jakých důvodů může být odmítnuta 9 p orovnání rozsudků Evropského soudního dvora ve věci kohll a Decker a ve věci smits a peerbooms, 12. července 2001, věc: C-157/ r ozsudek Evropského soudního dvora ve věci Watts, 16. května 2006, věc: C-372/04.

7 úhrada nákladů: např. nedostatečné lékařské náležitosti nebo obecně neuznávané lékařské ošetření? - Přečtěte si důkladně informační materiál, který jste získali v pojišťovně. - Existuje ve vaší pojišťovně zvláštní postup pro vyřizování stížností? - Je třeba dodržet určitou lhůtu, případně formu při podávání stížnosti a na koho je třeba se s takovou stížností obrátit? Pokud jste přesvědčeni, že odmítnutí úhrady nákladů není oprávněné, požádejte o radu! Obraťte se na organizaci zabývající se zájmy pacienty nebo na právníka, kterému důvěřujete. Lékařské ošetření v naléhavých případech Bez ohledu na to, zda bylo v této brožurce přistoupeno k uvedení bližších informací týkajících se zdravotní péče v naléhavých případech, máte nárok na náhradu nákladů za ošetření v naléhavých příkladech například při pobytu na dovolené v jiné zemi EU. Náklady na pohotovostní ošetření jsou zpravidla hrazeny bez jakýchkoli problémů. Důležité tipy: 1 Než začnete hledat léčbu v zahraničí, pozorně a pečlivě si pročtěte podmínky vašeho zdravotního pojištění a pojistného plnění. 2 Informujte se u vaší zdravotní pojišťovny, které náklady vám budou uhrazeny, budete-li hospitalizováni a požádejte pro jistotu schválení potřebné léčby i písemnou formou. 3 Je-li vám souhlas odepřen, vždy požádejte o písemné vyjádření týkající se takového zamítnutí. Nenechte se odbýt pouhým telefonickým oznámením. 4 Některé pojišťovny uzavřely smlouvy s nemocničními ústavy v jiných zemích. Informujte se u vaší zdravotní pojišťovny, s kterými nemocnicemi uzavřela smlouvu a která ošetření jsou ve smlouvách zahrnuta. Potom budete vědět, která ošetření (částečně) budou hrazena a tak můžete v případě potřeby rychleji využít lékařskou pomoc v rámci států Evropské unie.

8 přeshraniční integrovaná zdravotní péče Dolní rakousko - Jihomoravský kraj NÖ Landeskliniken-Holding Weinviertel Management Jihomoravský kraj Regionální rozovojová agentura jižní Moravy Tento projekt je kofinancován z prostředků Evropské unie. Evropský fond regionálního rozvoje (EFRR). epecs European Patients Empowerment for Customised Solutions Děkujeme EPECS za podporu. (

1. Příloha č. 1: Schéma vývoj právní úpravy poskytování přeshraniční zdravotní péče v Evropské unii

1. Příloha č. 1: Schéma vývoj právní úpravy poskytování přeshraniční zdravotní péče v Evropské unii Seznam příloh 1. Příloha č. 1: Schéma vývoj právní úpravy poskytování přeshraniční zdravotní péče v Evropské unii 2. Příloha č. 2: Strukturovaný přehled komparace základních aspektů právní úpravy přeshraniční

Více

SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE CVRIA SOUDNÍ DVŮR A ZDRAVOTNÍ PÉČE. curia.europa.eu

SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE CVRIA SOUDNÍ DVŮR A ZDRAVOTNÍ PÉČE. curia.europa.eu CVRIA SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE SOUDNÍ DVŮR A ZDRAVOTNÍ PÉČE curia.europa.eu ÚVOD Od roku 1952 dohlíží Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) na dodržování a řádné uplatňování unijního práva v členských státech.

Více

Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu

Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu Úvod Tento leták vysvětluje, na jakou finanční náhradu můžete mít nárok, jestliže máte trvalé bydliště v lothianském regionu (správní oblasti

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 23 Sbírka zákonů č. 60 / 2014 Strana 703 60 ZÁKON ze dne 19. března 2014, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,

Více

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA PACIENTŮ 1. Právo na svobodný informovaný souhlas a osobní svobodu: Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Pacient má právo svobodně se rozhodnout

Více

Mgr. Michaela Povolná, E.MA Centrum zdravotnického práva PF UK

Mgr. Michaela Povolná, E.MA Centrum zdravotnického práva PF UK Mgr. Michaela Povolná, E.MA Centrum zdravotnického práva PF UK Evropské právo a zdravotnictví Postavení a práva pacientů Rada Evropy ESLP Evropská unie Rada Evropy - ESLP Úmluva o lidských právech a základních

Více

Zdravotní pojištění a poskytování. zdravotní péče při cestách po EU. Zuzana Kneřová Centrum mezistátních úhrad

Zdravotní pojištění a poskytování. zdravotní péče při cestách po EU. Zuzana Kneřová Centrum mezistátních úhrad Zdravotní pojištění a poskytování zdravotní péče při cestách po EU Zuzana Kneřová Centrum mezistátních úhrad Centrum mezistátních úhrad od 1.1. 2002 styčnou institucí (tzv. liaison body) pro oblast dávek

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Protokolu o právu rozhodném pro vyživovací povinnosti Evropským společenstvím

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Protokolu o právu rozhodném pro vyživovací povinnosti Evropským společenstvím KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 23.2.2009 KOM(2009)81 v konečném znění 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Protokolu o právu rozhodném pro vyživovací povinnosti Evropským

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie 1. INFORMAČNÍ POVINNOSTI 1. Které organizace či orgány v ČR mi mohou poskytnout více informací o změně dodavatele? 2. Jaká mám jako spotřebitel elektřiny

Více

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Interreg V-A Rakousko Česká republika Mgr. Radim Herčík vedoucí oddělení JS Rakousko ČR odbor Evropské územní spolupráce Obsah

Více

Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR

Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula 12.10.2015 Právní postavení českého lékaře 1. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

Usnesení Evropského parlamentu o pohybu pacientů a vývoji zdravotní péče v Evropské unii (2004/2148(INI))

Usnesení Evropského parlamentu o pohybu pacientů a vývoji zdravotní péče v Evropské unii (2004/2148(INI)) P6_TA(2005)0236 Mobilita pacientů a vývoj zdravotní péče Usnesení Evropského parlamentu o pohybu pacientů a vývoji zdravotní péče v Evropské unii (2004/2148(INI)) Evropský parlament, - s ohledem na sdělení

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ Na Poř í č ním právu 376 / 1 128 01 Praha 2 Č.j. 2006/56857-24 V Praze dne 19. září 2006 Určeno: - všem krajským úřadům - všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností

Více

UZAVŘENÍ VZDUŠNÉHO PROSTORU. Praktické rady pro cestující, kteří měli problémy v důsledku uzavření letišť v EU

UZAVŘENÍ VZDUŠNÉHO PROSTORU. Praktické rady pro cestující, kteří měli problémy v důsledku uzavření letišť v EU UZAVŘENÍ VZDUŠNÉHO PROSTORU Praktické rady pro cestující, kteří měli problémy v důsledku uzavření letišť v EU Uzavření vzdušného prostoru způsobilo v celé Evropě turistům a lidem cestujícím ze služebních

Více

Právnická fakulta Masarykovy univerzity

Právnická fakulta Masarykovy univerzity Právnická fakulta Masarykovy univerzity Právo a právní věda Katedra mezinárodního a evropského práva Diplomová práce Aktuální otázky přeshraniční zdravotní péče v Evropské unii Tereza Žáková 2013/2014

Více

Postup zdravotní asistence

Postup zdravotní asistence Postup zdravotní asistence E.ON Zdraví Jak fungují naše zdravotní služby Lékař na telefonu... Nadstandard a kompenzace za dlouhodobý pobyt ve zdravotnickém zařízení... Doprava do zdravotnického zařízení

Více

Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Hospitalizace pacienta a poskytování zdravotních služeb bez souhlasu a použití omezovacích prostředků 38 (1) Pacienta lze bez

Více

Cestovní pojištění nabídka jen pro klienty cestovních agentur a kanceláří

Cestovní pojištění nabídka jen pro klienty cestovních agentur a kanceláří Cestovní pojištění nabídka jen pro klienty cestovních agentur a kanceláří Cestovní pojištění Allianz pojišťovny, a. s. nabízí klientům Neomezené krytí léčebných výloh v zahraničí (s výjimkou zubního ošetření)

Více

Závazné podmínky prodeje pobytů CK Pressburg s.r.o., cestovní kanceláře

Závazné podmínky prodeje pobytů CK Pressburg s.r.o., cestovní kanceláře Závazné podmínky prodeje pobytů CK Pressburg s.r.o., cestovní kanceláře Tyto závazné podmínky upravují právní vztah mezi fyzickými a právnickými osobami a CK PRESSBURG s.r.o. (dále CK). Nedílnou součástí

Více

Přeshraniční spolupráce cesta do sjednocené Evropy? České Budějovice, 24. 3. 2010

Přeshraniční spolupráce cesta do sjednocené Evropy? České Budějovice, 24. 3. 2010 Přeshraniční spolupráce cesta do sjednocené Evropy? České Budějovice, 24. 3. 2010 Přeshraniční kooperace Folie 2 Přeshraniční kooperace Folie 3 Vývoj 1994 Vdůsledku restrukturalizace Okresní nemocnice

Více

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 5. 9. 2013 2013/2061(INI) NÁVRH ZPRÁVY o akčním plánu pro elektronické zdravotnictví na období 2012 2020 inovativní

Více

Státní technická knihovna Mariánské nám. 5, 110 01, Praha 1, pošt. přihr. 206

Státní technická knihovna Mariánské nám. 5, 110 01, Praha 1, pošt. přihr. 206 Státní technická knihovna Mariánské nám. 5, 110 01, Praha 1, pošt. přihr. 206 Směrnice č. 1/2002 ředitele Státní technické knihovny k poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu

Více

Infolist produktu e-bez OBAV

Infolist produktu e-bez OBAV Infolist produktu e-bez OBAV 800 100 777 www.csobpoj.cz e-bez OBAV Infolist produktu Sdělení informací pojistitelem zájemci o pojištění Informace o produktu e-bez Obav je rizikové životní pojištění, které

Více

Záznamy o činnostech zpracování

Záznamy o činnostech zpracování Záznamy o činnostech zpracování Správce poskytovatel zdravotních služeb Název: Psychosomatická klinika s.r.o. Sídlo: Patočkova 712/3, Praha 6 169 00 Tel. 731 620 200 e-mail: klinika@psychosomatika.cz zdravotnická

Více

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 13. Pracovní témata k zaměstnání v EU Mgr. Zuzana Válková

Více

Informace o zpracování osobních údajů pacientů Kontaktní údaje Správce: Kontaktní údaje pověřence pro ochranu osobních údajů: Účely zpracování:

Informace o zpracování osobních údajů pacientů Kontaktní údaje Správce: Kontaktní údaje pověřence pro ochranu osobních údajů: Účely zpracování: Informace o zpracování osobních údajů pacientů dle čl. 13 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů

Více

Sociální služby Uherské Hradiště, příspěvková organizace Štěpnická 1139, Uherské Hradiště. Směrnice č. 6/2018

Sociální služby Uherské Hradiště, příspěvková organizace Štěpnická 1139, Uherské Hradiště. Směrnice č. 6/2018 Sociální služby Uherské Hradiště, příspěvková organizace Štěpnická 1139, 686 06 Uherské Hradiště Směrnice č. 6/2018 O ÚHRADÁCH ZA POSKYTNUTÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ZAŘÍZENÍCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zpracovatel:

Více

Dovolená a překážky v práci vybrané problémy a aktuality

Dovolená a překážky v práci vybrané problémy a aktuality Dovolená a překážky v práci vybrané problémy a aktuality JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. Vznik práva na dovolenou Právo na dovolenou za kalendářní rok vznikne zaměstnanci, který u zaměstnavatele za nepřetržitého

Více

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami EIOPA-BoS-12/069 CS Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami 1/7 1. Obecné pokyny Úvod 1. Podle článku 16 nařízení o orgánu EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority, Evropského

Více

NE ANO (jméno pojišťovny) :

NE ANO (jméno pojišťovny) : Rodinné cestovní pojištění Od 1. května 2009 nelze toto pojištění sjednat. Avšak pro klienty, kteří si sjednali pojištění do 30. dubna 2009, toto pojištění nadále trvá a je platné beze změn. S Rodinným

Více

Ochrana osobních údajů (GDPR)

Ochrana osobních údajů (GDPR) Ochrana osobních údajů (GDPR) Prohlášení o ochraně osobních údajů v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze (dále jen NMSKB ) Nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně osobních

Více

Dovoluji si požádat o odpovědi na následující otázky a to vždy za období 2010 až 2017, pro každý rok zvlášť:

Dovoluji si požádat o odpovědi na následující otázky a to vždy za období 2010 až 2017, pro každý rok zvlášť: MINISTERSTVO FINANCÍ PID: MFCR8XSPPU Č. j.: MF-19028/2018/10-4/775 IK Praha 6. 8. 2018 Poskytnutí informací podle 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění

Více

ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (velkého senátu) 5. října 2010 (*)

ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (velkého senátu) 5. října 2010 (*) ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (velkého senátu) 5. října 2010 (*) Sociální zabezpečení Volný pohyb služeb Zdravotní pojištění Nemocniční péče poskytnutá v jiném členském státě Předchozí povolení Podmínky použití

Více

Všeobecné smluvní podmínky cestovní kanceláře Exclusive Tours s.r.o.

Všeobecné smluvní podmínky cestovní kanceláře Exclusive Tours s.r.o. Všeobecné smluvní podmínky cestovní kanceláře Exclusive Tours s.r.o. 1 Vážený zákazníku, je nám velkým potěšením, že jste si pro Vaši dovolenou vybral služby z oblasti luxusního cestování zajišťované naší

Více

Zásady zpracování osobních údajů

Zásady zpracování osobních údajů Zásady zpracování osobních údajů V tomto dokumentu naleznete informace o zásadách zpracování osobních údajů, ke kterému dochází v rámci mé činnosti (činnosti Patha) spočívající v organizaci seminářů a

Více

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o.

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Problémové okruhy Přístup k léčbě Zákon o zdravotních službách,

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 3. 2. 2010 2008/0255(COD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9 Návrh stanoviska Jorgo Chatzimarkakis (PE430.863v01-00) k návrhu nařízení Evropského

Více

Zodpovědná je ta společnost, které jste směřovali Vaši poptávku nebo objednávku, případně se kterou jste jinak v kontaktu.

Zodpovědná je ta společnost, které jste směřovali Vaši poptávku nebo objednávku, případně se kterou jste jinak v kontaktu. Oznámení o ochraně osobních údajů pro zákazníky, zájemce a dodavatele ( obchodní partnery ) společnosti Erwin Junker Grinding Technology a.s. a LTA Industrial Air Cleaning Systems s.r.o Ochrana Vašeho

Více

Evropská unie a strukturální politika

Evropská unie a strukturální politika CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ JEZERKA O.P.S. Evropská unie a strukturální politika Pracovní sešit Tento materiál byl zpracován v rámci projektu Komplexní vzdělávací program pro lektory zaměřený na Evropskou

Více

Shrnutí práv cestujících v autobusové a autokarové dopravě 1

Shrnutí práv cestujících v autobusové a autokarové dopravě 1 Shrnutí práv cestujících v autobusové a autokarové dopravě 1 Nařízení (EU) č. 181/2011 (dále jen nařízení ) vstoupilo v platnost dne 1. března 2013. Toto nařízení stanoví minimální soubor práv cestujících

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO168

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 9 Ads 434/2017-44 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudců JUDr. Barbary Pořízkové a JUDr. Pavla Molka v právní

Více

Dne vydal Soudní dvůr rozsudek ve věci C-307/10 IP Translator, v němž poskytl níže uvedené odpovědi na předběžné otázky:

Dne vydal Soudní dvůr rozsudek ve věci C-307/10 IP Translator, v němž poskytl níže uvedené odpovědi na předběžné otázky: Společné prohlášení o uplatňování rozsudku ve věci "IP Translator", 2. května 2013 Dne 19. 6. 2012 vydal Soudní dvůr rozsudek ve věci C-307/10 IP Translator, v němž poskytl níže uvedené odpovědi na předběžné

Více

Statut poslanců Evropského parlamentu

Statut poslanců Evropského parlamentu Statut poslanců Evropského parlamentu JUDr. Jan Pulda, LL.M. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Studie PI 1.200 srpen 2009 PI 1.200 2 Obsah: A) SOCIÁLNÍ A FINANČNÍ

Více

Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie

Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Zákon o léčivech Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon

Více

NÁVRH (pracovní verze) VYHLÁŠKA ze dne 2017,

NÁVRH (pracovní verze) VYHLÁŠKA ze dne 2017, VII NÁVRH (pracovní verze) VYHLÁŠKA ze dne 2017, o stanovení vzorů formulářů včetně povinných informací v nich uvedených podle jednotlivých typů zájezdu a spojených cestovních služeb Ministerstvo pro místní

Více

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY ČESKÉ REPUBLIKY 1.Kdo má povinnost platit si zdravotní pojištění? a) Každý občan ČR b) Jen dospělí ve věku od 18 do 65 let c) Pouze lidé zaměstnaní na hlavní pracovní poměr d) Jen

Více

PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Ochranu soukromí a osobních údajů pacienta považujeme za prvořadou povinnost.

PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Ochranu soukromí a osobních údajů pacienta považujeme za prvořadou povinnost. PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Ochranu soukromí a osobních údajů pacienta považujeme za prvořadou povinnost. Vážení klienti, poskytování zdravotnických služeb je významnou měrou závislé na shromažďování

Více

HLÁŠENÍ ÚRAZU POSTUP

HLÁŠENÍ ÚRAZU POSTUP HLÁŠENÍ ÚRAZU POSTUP HLÁŠENÍ ŠKODNÝCH UDÁLOSTÍ Hlášení škod provádí jednotliví pojištění přímo Generali Pojišťovně na tiskopisu Oznámení o úrazu, ve kterém potvrdí, že zraněný byl v době úrazu pojištěným

Více

OMBUDSMANA PRO ZDRAVÍ PRÁVO PRO: PACIENTY ZDRAVOTNÍKY ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ

OMBUDSMANA PRO ZDRAVÍ PRÁVO PRO: PACIENTY ZDRAVOTNÍKY ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ K A N C E L Á Ř OMBUDSMANA PRO ZDRAVÍ PRÁVO PRO: PACIENTY ZDRAVOTNÍKY ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ www.ombudsmanprozdravi.cz ochrance@ombudsmanprozdravi.cz Národní 11, 110 00 Praha 1 Hlavním důvodem, proč vznikla

Více

EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO SPRAVEDLNOST A SPOTŘEBITELE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO MOBILITU A DOPRAVU

EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO SPRAVEDLNOST A SPOTŘEBITELE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO MOBILITU A DOPRAVU EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO SPRAVEDLNOST A SPOTŘEBITELE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO MOBILITU A DOPRAVU Brusel 27. února 2018 Rev1 OZNÁMENÍ ZÚČASTNĚNÝM STRANÁM VYSTOUPENÍ SPOJENÉHO KRÁLOVSTVÍ

Více

REKLAMAČNÍ ŘÁD. Vnitřní směrnice č. 3/2015. Pro zákazníky Zprostředkovatele. Jednatelka společnosti. Platnost od: 1. 2. 2015. Účinnost od: 1. 2.

REKLAMAČNÍ ŘÁD. Vnitřní směrnice č. 3/2015. Pro zákazníky Zprostředkovatele. Jednatelka společnosti. Platnost od: 1. 2. 2015. Účinnost od: 1. 2. REKLAMAČNÍ ŘÁD Vnitřní směrnice č. 3/2015 Určena: Vytvořil: Schválil: Pro zákazníky Zprostředkovatele Compliance Jednatelka společnosti Platnost od: 1. 2. 2015 Účinnost od: 1. 2. 2015 K o l í n s k á 1

Více

AKT RADY. ze dne 23. července 1996

AKT RADY. ze dne 23. července 1996 AKT RADY ze dne 23. července 1996 vypracovávající protokol o výkladu úmluvy o zřízení Evropského policejního úřadu, prostřednictvím předběžných opatření, Soudním dvorem Evropských společenství, na základě

Více

Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady. léčby. MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov

Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady. léčby. MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady léčby MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov 16.9.2017 Pojištěnec má právo na výběr zdravotnického zařízení poskytovatele zdrav. služeb na časovou a místní

Více

Doplňkové pojistné podmínky pro pojištění mazlíčků v rámci pojištění majetku

Doplňkové pojistné podmínky pro pojištění mazlíčků v rámci pojištění majetku Doplňkové pojistné podmínky pro pojištění mazlíčků v rámci pojištění majetku Obsah 1. Pár slov úvodem 3 2. Co pojišťujeme? 3 3. Na co se pojištění vztahuje? 4 4. Na co se pojištění nevztahuje? 4 5. Vaše

Více

Práva a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb

Práva a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb Práva a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb Práva poskytovatelů zdravotní péče Výčet práv poskytovatelů zdravotní péče je oproti výčtu práv pacientů výrazně chudší Kromě základního práva na úhradu

Více

Financování švýcarských nemocnic a švýcarský DRG systém

Financování švýcarských nemocnic a švýcarský DRG systém Financování švýcarských nemocnic a švýcarský DRG systém Úvodní souhrnná přednáška Praha, 14.11.2012 Simon Hoelzer, MD, PhD (ředitel) SwissDRG AG 1 Švýcarský zdravotnický systém a financování nemocnic Švýcarský

Více

Obchodní podmínky registračního systému Právnické fakulty Masarykovy univerzity

Obchodní podmínky registračního systému Právnické fakulty Masarykovy univerzity Obchodní podmínky registračního systému Právnické fakulty Masarykovy univerzity Tyto obchodní podmínky upravují registraci a úhradu účastnických poplatků prostřednictvím registračního systému Právnické

Více

Směrnice č. A/6/2019 společnosti JAT Service s.r.o. se sídlem Husovo náměstí 65, Katovice, IČ:

Směrnice č. A/6/2019 společnosti JAT Service s.r.o. se sídlem Husovo náměstí 65, Katovice, IČ: Reklamační řád Směrnice č. A/6/2019 společnosti JAT Service s.r.o. se sídlem Husovo náměstí 65, 38711 Katovice, IČ: 02491800. je závazná pro všechny zaměstnance, vázané zástupce a doplňkové pojišťovací

Více

Smlouva o zájezdu. Vady zájezdu

Smlouva o zájezdu. Vady zájezdu Každý velmi rád jezdí na dovolené, kde si konečně může pořádně odpočinout, zbavit se každodenního stresu a plně se uvolnit. Rozhodně nechceme, aby se objevily komplikace právě s naší dovolenou. Ale co

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby PRÁVNÍ POHLEDY NA POUŽÍVÁNÍ BIOSIMILARS Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? 2 PRÁVNÍ POHLEDY NA POUŽÍVÁNÍ BIOSIMILARS základní paragrafy a biosomilars; systém cen a úhrad biosimilars; zaměnitelnost

Více

podmínky Všeobecné pojistné podmínky pro pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti za škodu VPP BX/01 Wüstenrot pojišťovna a. s.

podmínky Všeobecné pojistné podmínky pro pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti za škodu VPP BX/01 Wüstenrot pojišťovna a. s. podmínky Všeobecné pojistné podmínky pro pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti za škodu VPP BX/01 Obsah I. OBECNÁ ČÁST Článek 1 Úvodní ustanovení Článek 2 Vznik a trvání pojištění Článek 3 Uzavření

Více

Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice

Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice Počet hlasů (%) Počet hlasů (%) Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice 46% z celkového počtu hlasujících zaměstnavatelů používá

Více

Název: REKLAMAČNÍ ŘÁD. Vnitřní směrnice č.:

Název: REKLAMAČNÍ ŘÁD. Vnitřní směrnice č.: Název: Vnitřní směrnice č.: Obsah: Přílohy: Určena: Vytvořil: Schválil: REKLAMAČNÍ ŘÁD A/7/2013 Postup vyřizování stížností a reklamací zákazníků/ potenciálních zákazníků Příloha č. 1 - Formulář evidence

Více

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU VI. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další

Více

Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru

Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní číslo E-mailová adresa Adresa internetových

Více

Ve znění: Úřední věstník Č. Strana Datum M1 Nařízení Rady (ES) č. 2595/2000 ze dne 27. listopadu 2000, L

Ve znění: Úřední věstník Č. Strana Datum M1 Nařízení Rady (ES) č. 2595/2000 ze dne 27. listopadu 2000, L 1997R1103 CS 01.01.2001 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1103/97 ze dne 17. června 1997 o

Více

PŘÍRUČKA KLIENTA. www.medicover.cz

PŘÍRUČKA KLIENTA. www.medicover.cz PŘÍRUČKA KLIENTA www.medicover.cz Vážení klienti, velice si ceníme Vašeho zájmu o služby společnosti Medicover a dovolte nám, abychom Vám jako novému klientovi Medicover představili. Medicover je zákaznicky

Více

Státní podpora N 678/2007 Česká republika. Vrácení části spotřební daně na pohonné hmoty spotřebované při zemědělské produkci

Státní podpora N 678/2007 Česká republika. Vrácení části spotřební daně na pohonné hmoty spotřebované při zemědělské produkci EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.12.2008 K(2008) 7849 v konečném znění Věc: Státní podpora N 678/2007 Česká republika Vrácení části spotřební daně na pohonné hmoty spotřebované při zemědělské produkci

Více

Oznámení o zpracování Osobních údajů

Oznámení o zpracování Osobních údajů Oznámení o zpracování Osobních údajů Účelem tohoto oznámení je informovat Vás o postupech Rezidence Šantovka týkajících se zpracování Vašich Osobních údajů a způsobu, jakým je Rezidence Šantovka bude využívat.

Více

Obchodní tajemství, výklad a kazuistika

Obchodní tajemství, výklad a kazuistika 1 Obchodní tajemství, výklad a kazuistika Mgr. Jan Strnad Oddělení koordinace správních řízení SÚKL STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 Vymezení obchodního tajemství POZITIVNÍ co může být předmětem OT 504

Více

Shrnutí práv cestujících v autobusové a autokarové dopravě 1

Shrnutí práv cestujících v autobusové a autokarové dopravě 1 Shrnutí práv cestujících v autobusové a autokarové dopravě 1 Nařízení (EU) č. 181/2011 (dále jen nařízení") vstoupilo v platnost dne 1. března 2013. Toto nařízení stanoví minimální soubor práv cestujících

Více

Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění

Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění Zaměstnanci jsou pojištěni ve státě, kde pracují. Pokud pracují zároveň ve dvou státech, musí se pojistit v zemi bydliště. Je třeba mít na zřeteli, že mezi ČR,

Více

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Nabídka právní ochrany

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Nabídka právní ochrany Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Nabídka právní ochrany Mgr. Roman Flek, ředitel obchodního úsek Nabídka pojištění právní ochrany pro členy Odborové svazu zdravotnictví a sociální péče ČR

Více

Práva pacientů v systému zdravotní péče. Jaroslav Duba, OAKS Consulting s.r.o

Práva pacientů v systému zdravotní péče. Jaroslav Duba, OAKS Consulting s.r.o Práva pacientů v systému zdravotní péče Jaroslav Duba, OAKS Consulting s.r.o. 2016-09-19 Obsah sdělení Právní normy vymezující práva pacientů Kde zjišťovat informace pro uplatnění nároků pacienta na zdravotní

Více

Zdravotnické zákony: Vážně i nevážně Ondřej Dostál Potulný učitel

Zdravotnické zákony: Vážně i nevážně Ondřej Dostál Potulný učitel Zdravotnické zákony: Vážně i nevážně Ondřej Dostál Potulný učitel Existuje jedna kletba. Říká se: Zajímavé časy na vás! Terry Pratchett, Úžasná zeměplocha, 1994 Inspirace: Holandské reformy Technické vybavení

Více

6.1 Modely financování péče o zdraví

6.1 Modely financování péče o zdraví 6.1 Modely financování péče o zdraví Jak již bylo uvedeno dříve, existuje několik základních modelů financování péče o zdraví, které se liší jak způsobem výběru prostředků, řízení rizika, nákupem a poskytováním

Více

1. Obecné informace. 2. Podoba potvrzení

1. Obecné informace. 2. Podoba potvrzení Potvrzení o dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu Potvrzení o ošetření nebo vyšetření uchazeče o zaměstnání ve zdravotnickém zařízení

Více

Exkluzivní balíček slev pro studenty Vysoké školy finanční a správní

Exkluzivní balíček slev pro studenty Vysoké školy finanční a správní Exkluzivní balíček slev pro studenty Vysoké školy finanční a správní I. Nabídka povinného ručení Sleva 10% + možnost mimořádné slevy 500,-Kč na první pojistné II. Nabídka havarijního pojištění Sleva 10

Více

VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013

VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013 Strana 6258 Sbírka zákonů č. 475 / 2012 475 VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013 Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

FINANČNÍ DOHODA Č. / /01/02 (Uvádějte prosím ve veškeré korespondenci)

FINANČNÍ DOHODA Č. / /01/02 (Uvádějte prosím ve veškeré korespondenci) PROGRAM SOCRATES -ERASMUS AKCE 2.2 Financování mobilit učitelů složené z grantu Erasmus a dotace MŠMT na dofinancování konečného uživatele vyplácené formou cestovních náhrad uzavřená mezi: FINANČNÍ DOHODA

Více

Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru

Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní číslo E-mailová adresa Adresa internetových

Více

Transpozice směrnice o usnadnění výstavby NGA sítí do českého právního řádu

Transpozice směrnice o usnadnění výstavby NGA sítí do českého právního řádu Transpozice směrnice o usnadnění výstavby NGA sítí do českého právního řádu Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/61/EU Mgr. Luděk Šrubař a Mgr. Bc. Lucie Baďurová Slide č. 1 Obsah prezentace: 1.

Více

EU instituce ESD,EÚD,EÚB,EIB,EO Prezentace pro žáky

EU instituce ESD,EÚD,EÚB,EIB,EO Prezentace pro žáky EU instituce ESD,EÚD,EÚB,EIB,EO Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK Gymnázium Dubí, J.Turková 1 Instituce EU Evropský soudní dvůr

Více

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU Příloha č. 6 k zákonu č. 45/ Sb. FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní číslo (*) CreditPortal,a.s

Více

GRANTOVÁ DOHODA č. NÁZEV PROJEKTU [ZKRATKA] (uveďte REŽIM FINANCOVÁNÍ)

GRANTOVÁ DOHODA č. NÁZEV PROJEKTU [ZKRATKA] (uveďte REŽIM FINANCOVÁNÍ) SEDMÝ RÁMCOVÝ PROGRAM GRANTOVÁ DOHODA č. NÁZEV PROJEKTU [ZKRATKA] (uveďte REŽIM FINANCOVÁNÍ) [Evropské společenství] [Evropské společenství pro atomovou energii] (dále jen Společenství ), zastoupené Komisí

Více

POKYNY PRO STANOVENÍ FINANČNÍCH OPRAV PŘI PORUŠENÍ PRAVIDEL PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

POKYNY PRO STANOVENÍ FINANČNÍCH OPRAV PŘI PORUŠENÍ PRAVIDEL PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK HLAVNÍ TYPY NESROVNALOSTÍ A ODPOVÍDAJÍCÍ SAZBY FINANČNÍCH OPRAV 1) Oznámení o zakázce a specifikace Č. Typ nesrovnalosti Platné právo/referenční dokument Popis nesrovnalosti Sazba opravy 1. Nezveřejnění

Více

PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE

PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE Anna Hořínová, 2012 PRAMENY VNITROSTÁTNÍ LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (č. 2/1993 Sb.) ZOR (z. č. 94/1963 Sb.) OZ (z. č. 40/1964 Sb.) NOVÝ OZ ZSPOD (z.

Více

R O Z H O D N U T Í. částečně o d m í t á

R O Z H O D N U T Í. částečně o d m í t á Doručeno dne: 25. 7. 2018 MINISTERSTVO FINANCÍ 1003 - Informační kancelář Vážený pan Tomáš Pecina datum nar.: 21. 4. 1966 Slezská 1668/56 120 00 Praha 2 datová schránka: whehjsc PID: MFCR8XRYKH Č. j.:

Více

pro pojištění účastníků zahraničních zájezdů (smlouva typu 721)

pro pojištění účastníků zahraničních zájezdů (smlouva typu 721) Rozsah Limity Cena ROZSAH POJIŠTĚNÍ A LIMITY POJISTNÉHO PLNĚNÍ pro pojištění účastníků zahraničních zájezdů (smlouva typu 721) Balíček pojištění A 25 nebo A 75 - komplexní pojistná ochrana 1. pojištění

Více

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči 3.4 Výdaje za léky Tato kapitola podává přehled základních údajů o celkových výdajích na léky od roku 21. Poskytuje především podrobné údaje o výdajích na léky dle místa spotřeby a zdroje financování.

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc 1a 1b 2a 2b 2c 3a 3b 3c 1. Cíle a způsoby činnosti zařízení pro dčti

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT VÝBOR PRO VNITŘNÍ TRH A OCHRANU SPOTŘEBITELŮ. Oznámení členům. č. 11/2004

EVROPSKÝ PARLAMENT VÝBOR PRO VNITŘNÍ TRH A OCHRANU SPOTŘEBITELŮ. Oznámení členům. č. 11/2004 EVROPSKÝ PARLAMENT VÝBOR PRO VNITŘNÍ TRH A OCHRANU SPOTŘEBITELŮ Oznámení členům č. 11/2004 Věc: Podklady pro směrnici o službách: různé tabulky V příloze členové nalezou kopii dokladů, které výboru poskytly

Více

SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE CVRIA SOUDNÍ DVŮR A MLÁDEŽ. curia.europa.eu

SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE CVRIA SOUDNÍ DVŮR A MLÁDEŽ. curia.europa.eu CVRIA SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE SOUDNÍ DVŮR A MLÁDEŽ curia.europa.eu ÚVOD Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) již od roku 1952 dbá na dodržování a správné uplatňování unijního práva v členských státech. V

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci stanovování úhrad zdravotnických prostředků

Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci stanovování úhrad zdravotnických prostředků Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci stanovování úhrad zdravotnických prostředků Mgr. Jan Zahálka 26. 10. 2017 Praha Úhrady a EU? Čl. 168 odst. 7 SFEU Při činnosti Unie je uznávána odpovědnost členských

Více

VYKONÁVACÍ PŘEDPIS Č. 4/2015 KONCEPCE VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ

VYKONÁVACÍ PŘEDPIS Č. 4/2015 KONCEPCE VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ VYKONÁVACÍ PŘEDPIS Č. 4/2015 KONCEPCE VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ QuantOn Solutions, o.c.p., a.s. Bratislava, 2015 OBSAH 1. Úvodní ustanovení 3 2. Podávání stížností 3 3. Přijímání stížností 4 4. Evidence stížností

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Cotkytle, okres Ústí nad Orlicí ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Část 31. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č. j. 28/2014 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne: 19.

Více

Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace

Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace PhDr. Martin Loučka, PhD. Centrum paliativní péče, Praha Oddělení lékařské psychologie, 3.LF UK Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 1. 11. 2016

Více