Kybernetická bezpečnost v podmínkách SŽDC. Tomáš Kříž

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kybernetická bezpečnost v podmínkách SŽDC. Tomáš Kříž"

Transkript

1 Kybernetická bezpečnost v podmínkách SŽDC Tomáš Kříž

2 Obecné poznatky a mýty Kancelářské versus technologické systémy Řídící systémy a technologie dopravní cesty Zabezpečovací zařízení Referenční sedmivrstvý OSI model Komplexní pohled na bezpečnost Kybernetický zákon č.181/2014 Sb. Strukturalizace sítě a DMZ (De-Militarizovaná Zóna) Integrita dat Správa a management systémů a aplikací Zabezpečený přístup pomocí VPN Detekce a obrana proti útokům Znalosti při práci s ICT Závěr Agenda

3 Obecné poznatky a mýty Informační a komunikační technologie (ICT) nás reálně denně obklopují v pracovním i soukromém prostředí. Jednotlivec může pouze částečně ovlivnit míru jejich použití. Jednotlivec může velmi ovlivnit míru informací, které předá do veřejného prostředí přes ICT Žádný ICT systém není na 100% odolný proti kybernetickému útoku. Bohužel máme jen 100% jistotu, že víme, že nevíme. Aplikaci používá hodně lidí, tak je určitě bezpečná Hlavně, že se aplikace rozchodí a předá se uživateli, pak se bude řešit bezpečnost

4 Obecné poznatky a mýty Nelze nikdy prohlásit, že jsme nezajímaví, můžeme být jen cvičný cíl. Účinnost obrany mimo jiné velmi závisí na rychlosti nalezení příznaků hrozby a správného vyhodnocení reálného útoku. Není kouře bez ohně a hodně zdánlivých maličkostí (malé ohníčky ) mohou ve výsledku způsobit nedostupnost významné služby. To je ten lepší případ. Významně horší případ nastane při tvorbě náhodných chyb nebo změn obsahu přenášených dat.

5 Obecné poznatky a mýty Realita z pohledu zákona: Od září 2015 jsou některé ICT systémy SŽDC zařazeny do kritické infrastruktury Mezinárodní železniční unie UIC řeší kybernetickou bezpečnost na železnici Co je to kybernetický útok? Kybernetický útok je podle definice v zákoně č. 181/2014 Sb. kybernetickým bezpečnostním incidentem, kdy dojde k narušení bezpečnosti informací v informačních systémech nebo narušení bezpečnosti služeb anebo bezpečnosti a integrity sítí elektronických komunikací v důsledku kybernetické bezpečnostní události.

6 Kancelářské versus technologické systémy Prostředí Intranet Uživatel obvykle spouští a přistupuje ke službě, kterou požaduje v okamžiku přístupu ke koncovému počítači obvykle s profilem uživatel a nepotřebuje administrátorské oprávnění. Prostředí technologické Služby a aplikace běží 24/7 a uživatel je řídí parametry a kontroluje pomocí dohledových systémů. Uživatelé zařízení a systémy sdílí a jejich činnost může mít i fatální důsledky. Nepotřebují oprávnění administrátor, ale jen běžné uživatelské, které má ale mnohdy oprávnění úrovně administrátor. Mnohé systémy nejsou samy o sobě schopné podávat informace pro forenzní analýzu a musí se využít externí systémy v jejich menší či větší blízkosti.

7 Kancelářské versus technologické systémy Prostředí Intranet Koncová zařízení, na kterých se spouští jednotlivé aplikace, komunikují s interními a externími internetovými uzly, na kterých se ukládají data. Prostředí technologické Koncová zařízení komunikují mezi sebou nebo s centrálními uzly. Zařízení přijímají některé parametry z interních sítí a zároveň předávají jednosměrně ven z technologických sítí (např. diagnostické informace ze zabezpečovacího zařízení). Přímá komunikace do Internetu je zakázaná jako bezpečnostní hrozba a může být povolena jen výjimečně.

8 Kancelářské versus technologické systémy Prostředí Intranet Konvergence a zpoždění dodání služby v rámci desítek vteřin či minut není obvykle problém, stejně jako jitter v rámci jedné sekundy. Sníží se však komfort dodané služby pro koncového uživatele. V některých případech může dojít k přerušení relace, ale tu lze obvykle znovu obnovit. Prostředí technologické Běžné služby vystačí s konvergencí a zpožděním jako v Intranetu. Některé služby potřebují konvergencí cca 100 ms. Naproti tomu např. vazby mezi měnírnami potřebují konvergenci a zpoždění v řadu desítek ms. Hlasové služby jsou na hranici srozumitelnosti hlasu při zpoždění a jitter cca 100 ms.

9 Řídící systémy a technologie dopravní cesty Systémy pro řízení dopravní cesty a řídících technologií dopravní cesty jsou specifické pro železniční provoz, přestože mohou být a jsou provozovány na stejné verzi operačního systému jako kancelářské aplikace. Řídící a technologické systémy pro dopravní cestu nemohou přímo ohrozit zabezpečení dopravní cesty. Řídící a technologické systémy pro dopravní cestu mohou ohrozit bezpečnost cestujících a možnost provozování dopravní cesty. Příklad: vlaková souprava bude přistavena na kolej bez nástupiště nebo pro cestující bude přistaven nákladní vlak.

10 Zabezpečovací zařízení jsou oddělené uzavřené systémy. Bezpečnost dopravní cesty je řešena zadrátovanou závěrovou tabulkou v lokálním reléovém nebo elektronickém stavědle. Systémy pro elektronické zabezpečovací zařízení podléhají daleko přísnějším požadavkům na bezpečnost a spolehlivost, i když také používají operační systémy známé ze světa IT. Pracují s dynamickými stavy a jsou fyzicky i SW oddělené. Souhlas k provedení nějaké činnosti vyžaduje současný souhlas min dvou nezávislých systémů. Komunikace mezi jednotlivými lokalitami je po vyhrazených spojovacích linkách. Komunikace s ostatními systémy s nižší bezpečností třídou je jednosměrná směrem k těmto systémům. Opačná komunikace není navázána přímo do prováděcí skupiny zabezpečovacího zařízení. Zabezpečovací zařízení

11 Referenční sedmivrstvý OSI model Pro popis datové komunikace mezi aplikacemi se obvykle využívá vertikální struktura referenčního sedmivrstvého OSI. Pro sítě poskytovatelů Internetu je možno se setkat s referenčním čtyřvrstvým TCP/IP modelem. OSI model: Mapování modelu na sebe:

12 Referenční sedmivrstvý OSI model 1. Fyzická vrstva Definuje prostředky pro komunikaci s přenosovým médiem a s technickými prostředky rozhraní. Dále definuje fyzické, elektrické, mechanické a funkční parametry týkající se fyzického propojení jednotlivých zařízení. Je hardwarová. 2. Linková vrstva Zajišťuje integritu toku dat z jednoho uzlu sítě na druhý. V rámci této činnosti je prováděna synchronizace bloků dat a řízení jejich toku. Je hardwarová. 3. Síťová vrstva Definuje protokoly pro směrování dat, jejichž prostřednictvím je zajištěn přenos informací do požadovaného cílového uzlu. V lokální síti vůbec nemusí být pokud se nepoužívá směrování. Je hardwarová, ale když směrování řeší PC s dvěma síťovými kartami, je softwarová. 4. Transportní vrstva Definuje protokoly pro strukturované zprávy a zabezpečuje bezchybnost přenosu (provádí některé chybové kontroly). Řeší například rozdělení souboru na pakety a potvrzování. Je softwarová. 5. Relační vrstva Koordinuje komunikace a udržuje relaci tak dlouho, dokud je potřebná. Dále zajišťuje zabezpečovací, přihlašovací a správní funkce. Je softwarová. 6. Prezentační vrstva Specifikuje způsob, jakým jsou data formátována, prezentována, transformována a kódována. Řeší například háčky a čárky, CRC, kompresi a dekompresi, šifrování dat. Je softwarová. 7. Aplikační vrstva Je to v modelu vrstva nejvyšší. Definuje způsob, jakým komunikují se sítí aplikace, například databázové systémy, elektronická pošta nebo programy pro emulaci terminálů. Používá služby nižších vrstev a díky tomu je izolována od problémů síťových technických prostředků. Je softwarová.

13 Referenční sedmivrstvý OSI model Zjednodušený popis OSI modelu na příkladu telefonní sítě: Fyzická vrstva je jako kabeláž Linková vrstva je okruh, včetně definice napěťových a proudových úrovní, k telefonním přístrojům Síťová vrstva je jako přiřazení čísel k jednotlivým telefonním stanicím Transportní, relační a prezentační vrstva je možno chápat jako služby telefonní sítě (blokování nedovolených tel. čísel, indikace čísel, konferenční hovory, záznamník hovorů atd.) Aplikační vrstvu je možno si představit jako uživatele telefonu

14 Komplexní pohled na bezpečnost Při řešení bezpečnosti, návrhu sítí, návrhu aplikací a jejich managementu je nutno mít neustále na zřeteli jednotlivé vrstvy OSI modelu a dále je nutno fyzicky nebo logicky oddělovat jednotlivé vrstvy mezi sebou, pokud nejsou v oblasti se stejnou bezpečnostní úrovní. Nestačí tedy bezpečnostně vyřešit jednu vrstvu a domnívat se, že je bezpečnost zajištěna. Vždy je nutno provádět komplexní řešení, včetně podrobné dokumentace provedení a popisu obnovy po havárii. V případě kritických nebo významných systémů je nutno také mít informace pro reporting. Příklad: přihlášení uživatele jménem a heslem je nutnost, ale zároveň je třeba definovat z jakých zdrojových IP adres, jakým TCP/IP portem a jakou aplikací smí uživatel přistupovat. Přihlášení uživatele musí být zaznamenáno v dohledových systémech.

15 Co kybernetický zákon přináší? Sám o sobě tvoří jen základní rámec. Kybernetický zákon č.181/2014 Sb. Vytváří požadavek na vytvoření procesů a určení zodpovědných osob. Prováděcí právní předpisy k zákonu č. 181/2014 Sb. o kybernetické bezpečnosti jsou vlastními nositeli požadavků na kybernetickou bezpečnost, a jsou vydány formou vyhlášek: Vyhláška č. 315/2014 Sb. - kritéria pro určení prvků KI nebo VI Vyhláška č. 316/2014 Sb. - vyhláška o kybernetické bezpečnosti a její přílohy Vyhláška č. 317/2014 Sb. o významných IS a jejich určujících kritériích Odkaz na dokumenty:

16 Kybernetický zákon č.181/2014 Sb. Kybernetický zákon se může zdánlivě jevit jen jako papírová válka s NCKB (Národní centrum kybernetické bezpečnosti) nově je to NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost) Ďábel se však jako obvykle skrývá v maličkostech a zákon tak vytváří několik hlavních požadavků na architekturu datové sítě, procesy a dokumentaci uvedené v bodech níže: Strukturalizace sítě DMZ (De-Militarizovaná Zóna) Integrita dat Správa a management systémů a aplikací Zabezpečený přístup

17 Strukturalizace sítě a DMZ (De-Militarizovaná Zóna)

18 Integrita dat Podle zákona by mělo být zaručeno, že data se při přenosu nemohou změnit, nemohou se změnit na úložištích a nemůže s nimi manipulovat neoprávněný uživatel a měnit tak jejich obsah a jejich časové značky. Zdánlivě jednoduché a jasné požadavky, ale jejich naplnění je mnohdy velmi obtížné a někdy i na hranici proveditelnosti.

19 Správa a management systémů a aplikací Oddělení správcovských rolí na jednotlivé osoby a znemožnění neoprávněného přístupu s rolí administrátor. Management systémů a aplikací neumožňuje nevhodně měnit a nastavovat parametry, odpojovat a vypínat systémy a aplikace atd. Opět zdánlivě jednoduché a jasné požadavky, ale jejich naplnění je mnohdy velmi obtížné a někdy i na hranici proveditelnosti.

20 Zabezpečený přístup pomocí VPN Přístup pomocí VPN vytváří dojem bezpečné a zabezpečené komunikace k přístupu z externích sítí do interních sítí nebo systémů. Ve skutečnosti může dojít k přímému připojení nezabezpečeného nebo infikovaného počítače k interním systémům. Vlastní připojení pomocí VPN je zabezpečené, ale díky tomu nelze cestou prohlížet a kontrolovat obsah datové komunikace na škodlivý kód. Jedním z řešení je komunikaci ukončit na k tomu určeném zařízení v DMZ mezi administrativní sítí a sítěmi řídících/technologických systémů, z tohoto zařízení pak navázat novou relaci na cílový systém a tu kontrolovat a nahrávat pro možnost pozdějšího vyhodnocení obsahu datové komunikace.

21 Zabezpečený přístup pomocí VPN Přímé připojení pomocí VPN Připojení pomocí VPN a vloženého vyhrazeného zařízení pro zamezení přímého prostupu z Internetu ke kritickým systémům a možnost kontrolovat a nahrávat činnosti uživatele např. pro následnou forenzní analýzu.

22 Detekce a obrana proti útokům Systémy na obranu musí být komplexní. Bohužel není jistota, že bezpečný je pouze systém, který je 100 metrů pod zemí a který nikam a s ničím nekomunikuje. Úroveň ochrany před útoky bude vždy závislá na finančních možnostech s přímou úměrou na možný HW, SW a lidské zdroje. Reálná obrana před útokem je hlavně v detekci jeho přípravy a v rychlosti jeho odhalení. Rychlé vypnutí systémů nemusí být rychlá cesta k zastavení a odstranění útoku. Toto samozřejmě neplatí při ohrožení zdraví a života a nebo hrozbě fatálního zničení zařízení nebo systémů. Pro vypracování nápravných opatření je nutno provést analýzu získaných informací o zdroji a důvodu útoku.

23 Detekce a obrana proti útokům Standardem je použití antivirové ochrany na koncových zařízeních pro kancelářské užití. Naproti tomu koncová technologická zařízení pracující v reálném čase zpravidla nemohou mít antivirovou ochranu nainstalovanou a používanou. Jejich ochranu je nutno řešit jinak. Strukturalizace datových sítí a přístupových oprávnění všech úrovní uživatelů, podle stanovených pravidel řízení datových toků mezi jednotlivými částmi sítě, např. pomocí FireWall (FW), přináší významné zvýšení úrovně ICT bezpečnosti. Používání oddělené správy systémů od provozní komunikace (out of band). V současnosti se nutností stává komplexní sběr informací o datových tocích (ne jejich obsahu!), sběr logů a následná behaviorální analýza shromážděných informací.

24 Znalosti při práci s ICT Bezpečnost datových síti ve značné míře závisí na některých obecných znalostech a návycích uživatelů výpočetní techniky a tyto dovednosti je nutno neustále zlepšovat: Uvědomit si, že zařízení mnohdy současně komunikuje do Internetu a do sítí technologických zařízení Neotevírat soubory s příponou.exe jako přílohy v u Neotevírat soubory se zajímavým názvem jako přílohy v u. Neotevírat odkazy na zajímavé weby v u. Používat zdravý rozum a zamyslet se jestli by např. ředitel odboru posílal informaci o výplatách zaměstnanců. V otevřené formě neposílat a nepřikládat em informace, které jsou nebo mohou být zajímavé pro třetí strany.

25 Znalosti při práci s ICT Rozpoznat adresu u serveru neznámého odesílatele u. Pomocí whois ověřit jestli IP adresa zdroje není podezřelá. Na webovém prohlížeči najet na URL odkaz a pomocí kliku pravým tlačítkem a vybráním prozkoumat/zkontrolovat prvek zjistit jestli není odkaz na první pohled nežádoucí. Zkontrolovat např. na podezřelé soubory nebo odkazy.

26 Závěr ICT bezpečnost je realita, se kterou je nutno se průběžně zabývat. Používat při práci s ICT systémy hlavu a uvědomit si např., že když mám v NB otevřenou nějakou zajímavou web stránku, tak zcela jistě není vhodné připojit takto běžící NB např. do sítě řídících systémů DŘT. Správné pracovní návyky při práci s ICT systémy používat v pracovním i soukromém životě. Na soukromých zařízeních rozlišovat a používat účet user a administrátor ve správném čase podle činnosti na těchto zařízeních. Snažit se hledat reference ke zdrojům informací. Říkat dopředu, že tomu nerozumím, není vhodný postoj. Vše, co je uvedeno v mé prezentaci, je postupně aplikováno v datové síti SŽDC s.o.

27 Děkuji za pozornost Tomáš Kříž Otázky?

28 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

ICT bezpečnost. Tomáš Kříž. 2015 České Budějovice

ICT bezpečnost. Tomáš Kříž. 2015 České Budějovice Tomáš Kříž 2015 České Budějovice Agenda Úvod Překvapivé možnosti útoků v ŽD Kybernetický zákon Detekce a obrana proti útokům Základní ICT znalosti Závěr 2 Úvod Informační a komunikační technologie (ICT)

Více

Počítačové sítě Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík

Počítačové sítě Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík Počítačové sítě Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno frantisek.kovarik@sspbrno.cz ISO_OSI 2 Obsah 1. bloku Vrstvový model Virtuální/fyzická komunikace Režie přenosu Způsob přenosu

Více

1 Protokol TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) a OSI model

1 Protokol TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) a OSI model 1 Protokol TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) a OSI model Protokoly určují pravidla, podle kterých se musí daná komunikační část chovat. Když budou dva počítače používat stejné komunikační

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy

Více

Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí

Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1138_Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí_pwp Název školy: Číslo a název projektu:

Více

Základy počítačových sítí Model počítačové sítě, protokoly

Základy počítačových sítí Model počítačové sítě, protokoly Základy počítačových sítí Model počítačové sítě, protokoly Základy počítačových sítí Lekce Ing. Jiří ledvina, CSc Úvod - protokoly pravidla podle kterých síťové komponenty vzájemně komunikují představují

Více

ISMS. Síťová bezpečnost. V Brně dne 7. a 14. listopadu 2013

ISMS. Síťová bezpečnost. V Brně dne 7. a 14. listopadu 2013 ISMS Případová studie Síťová bezpečnost V Brně dne 7. a 14. listopadu 2013 Zadání - infrastruktura Modelová firma je výrobní firma, která síťové zabezpečení doposud nijak zásadně neřešila, a do jisté míry

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_20 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-2

Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-2 VŠFS; Aplikovaná informatika - 2006/2007 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-2 VŠFS; Aplikovaná informatika - 2006/2007 2 Literatura Kovacich G.L.:

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Počítačové sítě Vrstvový model TCP/IP Ing. Zelinka Pavel

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Počítačové sítě Vrstvový model TCP/IP Ing. Zelinka Pavel Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Počítačové sítě Vrstvový model TCP/IP

Více

INTERNÍ TECHNICKÝ STANDARD ITS

INTERNÍ TECHNICKÝ STANDARD ITS Vypracoval/Ersteller Gestor/Fachgarant Schválil/Genehmigt Listů/Blätter Příloh/Anlagen Mgr. Rešl EO VF 5 Směrnice platí pro všechny závody ŠkodaAuto. Obsah: 1. Použité zkratky 2. Plánování a nákup IT 3.

Více

Připojení městských částí do infrastruktury MepNET. Dotazníkové šetření Bohdan Keil, 4.11.2009

Připojení městských částí do infrastruktury MepNET. Dotazníkové šetření Bohdan Keil, 4.11.2009 Připojení městských částí do infrastruktury MepNET Dotazníkové šetření Bohdan Keil, 4.11.2009 Agenda Jednotlivé otázky dotazníku Doplňující informace 2 Fyzická infrastruktura Popište lokality kde se síť

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1 1 Literatura Doseděl T.: Počítačová bezpečnost a ochrana dat, Computer Press, 2004 Časopis

Více

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Marcel Jánský Manažer útvaru produktů a podpory prodeje 26. 2. 2013 České Radiokomunikace Vysílací služby Profesionální telekomunikační operátor Poskytovatel

Více

Systémy pro sběr a přenos dat

Systémy pro sběr a přenos dat Systémy pro sběr a přenos dat propojování distribuovaných systémů modely Klient/Server, Producent/Konzument koncept VFD (Virtual Field Device) Propojování distribuovaných systémů Používá se pojem internetworking

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Zabezpečení počítačových sítí Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Zabezpečení sítě úvod Důvody pro zabezpečení (interní) sítě? Nebezpečí ze strany veřejného Internetu Spyware Malware

Více

Normy ISO/IEC NISS. V Brně dne 7. listopadu 2013

Normy ISO/IEC NISS. V Brně dne 7. listopadu 2013 Normy ISO/IEC 27033 Bezpečnost síťové infrastruktury NISS V Brně dne 7. listopadu 2013 Soubor norem řady ISO/IEC 27033 ISO/IEC 27033 - Informační technologie Bezpečnostní techniky Síťová bezpečnost Jde

Více

Monitorování datových sítí: Dnes

Monitorování datových sítí: Dnes Monitorování datových sítí: Dnes FlowMon Friday, 29.5.2015 Petr Špringl springl@invea.com Obsah Monitorování datových toků = Flow monitoring Flow monitoring a bezpečnost sítě = Network Behavior Analysis

Více

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o.

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Platnost dokumentu: 14. ledna 2015 Datum vypracování: 8. ledna 2015 Datum schválení: 13. ledna 2015 Vypracoval: Schválil: Bc. Adéla Wosková, Ing. Jaroslav

Více

Přednáška 3. Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány

Přednáška 3. Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány Přednáška 3 Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány Server a Client Server je obecné označení pro proces nebo systém, který poskytuje nějakou službu. Služba je obvykle realizována některým aplikačním

Více

Řešení počítačové sítě na škole

Řešení počítačové sítě na škole Řešení počítačové sítě na škole Jiří Petr 10. 7. 2011 Materiál vznikl s podporou OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.3.00/19.0016 Inovace studia k výkonu specializovaných činností koordinace

Více

Relační vrstva SMB-Síťový komunikační protokol aplikační vrstvy, který slouží ke sdílenému přístupu k souborům, tiskárnám, sériovým portům.

Relační vrstva SMB-Síťový komunikační protokol aplikační vrstvy, který slouží ke sdílenému přístupu k souborům, tiskárnám, sériovým portům. Aplikační vrstva http-protokol, díky kterému je možné zobrazovat webové stránky. -Protokol dokáže přenášet jakékoliv soubory (stránky, obrázky, ) a používá se také k různým dalším službám na internetu

Více

Jak vybrat správný firewall. Martin Šimek Západočeská univerzita

Jak vybrat správný firewall. Martin Šimek Západočeská univerzita Jak vybrat správný firewall Martin Šimek Západočeská univerzita EurOpen.CZ, Měřín, 5. října 2015 Obsah prezentace K čemu je firewall? Co je to firewall? Kam svět spěje? Nová generace firewallů? Jak vypadá

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

7. Aplikační vrstva. Aplikační vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly.

7. Aplikační vrstva. Aplikační vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly. 7. Aplikační vrstva Studijní cíl Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly. Doba nutná k nastudování 2 hodiny Aplikační vrstva Účelem aplikační vrstvy je poskytnout aplikačním procesům

Více

Koncept BYOD. Jak řešit systémově? Petr Špringl

Koncept BYOD. Jak řešit systémově? Petr Špringl Koncept BYOD Jak řešit systémově? Petr Špringl springl@invea.cz Firemní infrastruktura dnes Lokality, pobočky Vzdálený přístup Vlastní zařízení Různé OS a verze Služby v cloudu Externí dodavatelé Kybernetické

Více

Bezpečná výměna souborů mezi vnitřní a vnější sítí organizace. Autor: Martin Hanzal, CTO SODATSW spol. s r. o., Horní 32, Brno, Czech Republic

Bezpečná výměna souborů mezi vnitřní a vnější sítí organizace. Autor: Martin Hanzal, CTO SODATSW spol. s r. o., Horní 32, Brno, Czech Republic Bezpečná výměna souborů mezi vnitřní a vnější sítí organizace Autor: Martin Hanzal, CTO SODATSW spol. s r. o., Horní 32, Brno, Czech Republic Shrnutí Nejstřeženější data a informace jsou odděleny od vnějšího

Více

Flow monitoring a NBA

Flow monitoring a NBA Flow monitoring a NBA Kdy, kde a jak? Petr Špringl, Zdeněk Vrbka, Michal Holub springl@invea.cz, vrbka@invea.cz, holub@invea.cz Obsah Monitorování datových toků = Flow monitoring Flow monitoring a bezpečnost

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

MODELY POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ

MODELY POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ MODELY POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ V počátcích budování počítačových sítí byly sítě a technické prostředky těchto sítí od jednotlivých výrobců vzájemně nekompatibilní. Vznikla tedy potřeba vytvoření jednotného síťového

Více

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Číslo projektu Číslo materiálu Autor Průřezové téma Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0565 VY_32_INOVACE_293_Bezpečnost_v_síti

Více

Bezepečnost IS v organizaci

Bezepečnost IS v organizaci Bezepečnost IS v organizaci analýza rizik Zabezpečení informačního systému je nutné provést tímto postupem: Zjistit zranitelná místa, hlavně to, jak se dají využít a kdo toho může zneužít a pravděpodobnost

Více

Technická a organizační opatření pro ochranu údajů

Technická a organizační opatření pro ochranu údajů Technická a organizační opatření pro ochranu údajů V této příloze najdete více podrobností o tom, jak zabezpečujeme data. verze 1810 Adresa Bisnode Česká republika, a. s. Siemensova 2717/4 155 00 Praha

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-03

Identifikátor materiálu: ICT-3-03 Identifikátor materiálu: ICT-3-03 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu TCP/IP Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí architekturu TCP/IP. Druh

Více

1.05 Informační systémy a technologie

1.05 Informační systémy a technologie Vypracoval Gestor Schválil Listů Příloh D. Marek(EOS/2) EOS VS 5 Směrnice platí pro všechny závody ŠKODA AUTO. Obsah: 1. Použité pojmy a zkratky 2. Plánování IT 3. Pořízení IT 4. Dodání IT 5. Provoz a

Více

Definice pojmů a přehled rozsahu služby

Definice pojmů a přehled rozsahu služby PŘÍLOHA 1 Definice pojmů a přehled rozsahu služby SMLOUVY o přístupu k infrastruktuře sítě společnosti využívající technologie Carrier IP Stream mezi společnostmi a Poskytovatelem 1. Definice základních

Více

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Účelem veřejné zakázky je vybudování, provoz a údržba infrastruktury pro provozování aplikací a služeb

Více

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti Přemysl Pazderka NCKB Východiska ISO/IEC 27001:2005 Systémy řízení bezpečnosti informací Požadavky ISO/IEC 27002:2005 Soubor postupů pro management bezpečnosti

Více

1. Organizace dokumentu. 2. Zabezpečení jako priorita. 3. Cloudová infrastruktura Hybrid Ads

1. Organizace dokumentu. 2. Zabezpečení jako priorita. 3. Cloudová infrastruktura Hybrid Ads 1. Organizace dokumentu V tomto dokumentu jsou popsány organizační a technická opatření přijatá Hybrid Company a.s. pro jednotlivé služby a produkty týkající se poskytovaných služeb a produktů 2. Zabezpečení

Více

Technická opatření dle zákona o kybernetické bezpečnosti verze 1.0

Technická opatření dle zákona o kybernetické bezpečnosti verze 1.0 D Ů V Ě Ř U J T E S I L N Ý M Technická opatření dle zákona o kybernetické bezpečnosti verze 1.0 Petr Vácha Team Leader Security CCSP, CCSI# 25008, IronPort ICSP, ICSI petr.vacha@alef.com ALEF NULA, a.s.

Více

Zabezpečení v síti IP

Zabezpečení v síti IP Zabezpečení v síti IP Problematika zabezpečení je dnes v počítačových sítích jednou z nejdůležitějších oblastí. Uvážíme-li kolik citlivých informací je dnes v počítačích uloženo pak je požadavek na co

Více

1.05 Informační systémy a technologie

1.05 Informační systémy a technologie Vypracoval Gestor Schválil Listů Příloh D. Marek(EOS/2) EOS VS 7 Směrnice platí pro všechny závody ŠKODA AUTO. Obsah: 1. Použité pojmy a zkratky 2. Plánování IT 3. Pořízení IT 4. Dodání IT 5. Provoz a

Více

Nová áplikáce etesty zá te z ove testová ní

Nová áplikáce etesty zá te z ove testová ní Nová áplikáce etesty zá te z ove testová ní Verze 0.4 Datum aktualizace 28. 11. 2014 1 Obsah 1 Úvod... 2 1.1 Podpora - kontakty... 2 1.2 Zdroje... 2 1.3 Zkratky... 2 2 Předpoklady pro testování... 3 2.1

Více

Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva?

Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva? Potřebujeme kybernetickou bezpečnost? Jak chráníme informační aktiva? Ing. Jiří Sedláček Chief of Security Experts jiri.sedlacek@nsmcluster.com Kybernetická bezpečnost III Kdo jsme Kooperační odvětvové

Více

Technologie počítačových komunikací

Technologie počítačových komunikací Informatika 2 Technické prostředky počítačové techniky - 9 Technologie počítačových komunikací Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

IT v průmyslu MES systémy Leoš Hons. Bezpečnost v oblasti MES systémů - kde začít?

IT v průmyslu MES systémy Leoš Hons. Bezpečnost v oblasti MES systémů - kde začít? Bezpečnost v oblasti MES systémů - kde začít? Obsah -Modelový příklad - Píšťalka a syn, s.r.o. --Základní údaje --Geografická lokace --Struktura společnosti --Firemní procesy --Aplikační podpora --Základní

Více

Flash disky a USB zařízení dobrý sluha, ale špatný pán informačního systému

Flash disky a USB zařízení dobrý sluha, ale špatný pán informačního systému Flash disky a USB zařízení dobrý sluha, ale špatný pán informačního systému Autor : Martin HANZAL, Chief Executive Officer E-mail : martin@sodatsw.cz SODATSW spol. s r. o.; Horní 32; Brno; Czech Republic

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled. Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295

Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled. Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295 Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295 Obsah Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti Vyhláška č. 316/2014 Sb., vyhláška o kybernetické bezpečnosti

Více

Obsah. Část I Základy bezpečnosti...9 Kapitola 1 Základy obvodového zabezpečení...11. Kapitola 2 Filtrování paketů...27

Obsah. Část I Základy bezpečnosti...9 Kapitola 1 Základy obvodového zabezpečení...11. Kapitola 2 Filtrování paketů...27 Obsah Část I Základy bezpečnosti..............9 Kapitola 1 Základy obvodového zabezpečení.................11 Důležité pojmy...12 Hloubková obrana...15 Případová studie hloubkové obrany...25 Shrnutí...26

Více

Počítačová síť. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat.

Počítačová síť. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačové sítě Počítačová síť je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Základní prvky sítě Počítače se síťovým adaptérem pracovní

Více

CCNA 2. 2. Help Desk

CCNA 2. 2. Help Desk CCNA 2 2. Help Desk Charakteristika Help Desk(u) zákaznická podpora poskytovaná ISP koncovému zákazníkovi struktura: junior technik zvládá konfiguraci obvyklých situací zpravidla telefonicky, email, chat

Více

K čemu slouží počítačové sítě

K čemu slouží počítačové sítě Počítačové sítě Počítačová síť je spojení dvou a více počítačů kabelem, telefonní linkou, nebo jiným způsobem tak, aby spolu mohly vzájemně komunikovat. K čemu slouží počítačové sítě Sdílení prostředků

Více

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ A KOMUNIKACE

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ A KOMUNIKACE POČÍTAČOVÉ SÍTĚ A KOMUNIKACE OBOR: EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ ZAMĚŘENÍ: VÝPOČETNÍ TECHNIKA FORMA: DENNÍ STUDIUM 1. Počítačové sítě, základní rozdělení počítačových sítí a. vznik a vývoj počítačových sítí b.

Více

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování Cílem tohoto tematického celku je poznat formát internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování včetně návazných

Více

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Počítačové sítě a komunikace

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Počítačové sítě a komunikace Maturitní okruhy pro 1KŠPA Kladno, sro Předmět Typ zkoušky Obor Forma Období Počítačové sítě a komunikace Profilová ústní Informační technologie Denní / Dálková MZ2019 strana 1 / 5 1 Počítačové sítě, základní

Více

Aktivní prvky: brány a směrovače. směrovače

Aktivní prvky: brány a směrovače. směrovače Aktivní prvky: brány a směrovače směrovače 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Aktivní prvky brány a směrovače 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART

Více

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Automatizace Téma: Datová komunikace. Osnova přednášky

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Automatizace Téma: Datová komunikace. Osnova přednášky Osnova přednášky 1) Základní pojmy; algoritmizace úlohy 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Vlastnosti členů regulačních obvodů 6) Vlastnosti regulátorů 7) Stabilita

Více

3.17 Využívané síťové protokoly

3.17 Využívané síťové protokoly Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě

Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě Implementace prostředí MoNet a AddNet Jindřich Šavel 31/5/2013 NOVICOM s.r.o. 2012 2013 Novicom All rights s.r.o. reserved. All rights reserved www.novicom.cz,

Více

Úvod do informačních služeb Internetu

Úvod do informačních služeb Internetu Úvod do informačních služeb Internetu Rozdělení počítačových sítí Počítačové sítě se obecně rozdělují do základních typů podle toho, na jak velkém území spojují počítače a jaké spojovací prostředky k tomu

Více

Od teorie k praxi víceúrovňové bezpečnosti

Od teorie k praxi víceúrovňové bezpečnosti POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY FAKULTA BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU Od teorie k praxi víceúrovňové bezpečnosti Ing. Milan KNÝ, CSc. katedra managementu a informatiky Doc. RNDr. Josef POŽÁR, CSc. děkan

Více

Technické aspekty zákona o kybernetické bezpečnosti

Technické aspekty zákona o kybernetické bezpečnosti D Ů V Ě Ř U J T E S I L N Ý M Technické aspekty zákona o kybernetické bezpečnosti Michal Zedníček Key Account Manager CCSSS, ID No.: CSCO11467376 michal.zednicek@alef.com ALEF NULA, a.s. Petr Vácha Team

Více

JAK ČÍST TUTO PREZENTACI

JAK ČÍST TUTO PREZENTACI PŘENOSOVÉ METODY V IP SÍTÍCH, S DŮRAZEM NA BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE David Prachař, ABBAS a.s. JAK ČÍST TUTO PREZENTACI UŽIVATEL TECHNIK SPECIALISTA VÝZNAM POUŽÍVANÝCH TERMÍNŮ TERMÍN SWITCH ROUTER OSI

Více

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ A KOMUNIKACE OBOR: INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ A KOMUNIKACE OBOR: INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE POČÍTAČOVÉ SÍTĚ A KOMUNIKACE OBOR: INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE 1. Počítačové sítě, základní rozdělení počítačových sítí a. vznik a vývoj počítačových sítí b. výhody počítačových sítí c. rozdělení sítí z hlediska

Více

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9 Cloud Slovník pojmů J. Vrzal, verze 0.9 Typické poskytované služby SaaS (Software as a Service): software jako služba Poskytování softwarové aplikace prostřednictvím internetu tak, že aplikace běží na

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti: kdo je připraven?

Zákon o kybernetické bezpečnosti: kdo je připraven? Zákon o kybernetické bezpečnosti: kdo je připraven? Pavel Minařík minarik@invea.com Dobrá praxe v IT Ochrana sítě na perimetru Separace do VLAN Antiviry na koncových stancích Striktní oddělení LAN/DMZ

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Počítačové sítě Téma: Počítačové sítě Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK1 Hodina: 21-22 Číslo: III/2 4. Síťové

Více

o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná

o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná vazba o Příklad o Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti Obecný přehled ZKB se zaměřením na technická opatření

Zákon o kybernetické bezpečnosti Obecný přehled ZKB se zaměřením na technická opatření D Ů V Ě Ř U J T E S I L N Ý M Zákon o kybernetické bezpečnosti Obecný přehled ZKB se zaměřením na technická opatření Michal Zedníček Security consultant CCSSS, ID No.: CSCO11467376 michal.zednicek@alef.com

Více

Označení: Počet listů: 5 Verze: 1.0 SMĚRNICE ISMS. Název: Pravidla pro uživatele IT systémů. Vytvořil: Schválil: Účinnost od:

Označení: Počet listů: 5 Verze: 1.0 SMĚRNICE ISMS. Název: Pravidla pro uživatele IT systémů. Vytvořil: Schválil: Účinnost od: SMĚRNICE ISMS Označení: Počet listů: 5 Verze: 1.0 Název: Pravidla pro uživatele IT systémů Vytvořil: Schválil: Účinnost od: Obsah: 1. Účel 2. Rozsah platnosti 3. Použité zkratky a pojmy 3.1. Zkratky 4.

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

Bezpečnost sítí, Firewally, Wifi. Ing. Pavel Píše

Bezpečnost sítí, Firewally, Wifi. Ing. Pavel Píše Bezpečnost sítí, Firewally, Wifi Ing. Pavel Píše Útoky na síť Z Internetu Ze strany interní sítě Základní typy síťových útoků Útoky na bezpečnost sítě Útoky na propustnost sítě (šířka pásma, záplavové

Více

Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA. Datum: 30. června 2005. Revize 01

Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA. Datum: 30. června 2005. Revize 01 Popis systému Revize 01 Založeno 1990 Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA Datum: 30. června 2005 SYSTÉM FÁZOROVÝCH MĚŘENÍ FOTEL Systém FOTEL byl vyvinut pro zjišťování fázových poměrů mezi libovolnými body

Více

KIVS setkání 2. 9. 2011. Další postup realizace KIVS

KIVS setkání 2. 9. 2011. Další postup realizace KIVS KIVS setkání 2. 9. 2011 Další postup realizace KIVS Agenda (1) Představení KIVS teamu a organizace KIVS (2) Historie KIVS (3) Harmonogram dalšího postupu KIVS (4) Seznámení s hlavními principy připravované

Více

Magic Power vzdálené sledování finančních dat. Popis a funkce systému. Strana: 1 / 6

Magic Power vzdálené sledování finančních dat. Popis a funkce systému. Strana: 1 / 6 Popis a funkce systému Strana: 1 / 6 OBSAH Úvod... 2 Popis systému... 2 Popis systému VTZ... 4 Popis systému server... 5 Popis systému klient... 6 ÚVOD Vícemístné technické zařízení (VTZ) Magic Power lze

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Co je počítačová síť?

Co je počítačová síť? Počítačové sítě Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se obecně rozumí spojení dvou a více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky, optického vlákna (nebo jiným způsobem) tak, aby byly schopny

Více

Jak eliminovat rizika spojená s provozem nedůvěryhodných zařízení v síti? BVS. Jindřich Šavel NOVICOM s.r.o

Jak eliminovat rizika spojená s provozem nedůvěryhodných zařízení v síti? BVS. Jindřich Šavel NOVICOM s.r.o Jak eliminovat rizika spojená s provozem nedůvěryhodných zařízení v síti? BVS Jindřich Šavel 2.4.2019 NOVICOM s.r.o. NETWORK 2012 All MANAGEMENT rights reserved. HAS NEVER BEEN EASIER www.novicom.cz, sales@novicom.cz

Více

Bezpečnost na internetu. přednáška

Bezpečnost na internetu. přednáška Bezpečnost na internetu přednáška Autorské právo a bezpečnost na internetu Bezpečnost informačního systému školy Ing. Ludmila Kunderová Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně lidak@pef.mendelu.cz internetu

Více

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci Příloha C Požadavky na Dokumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné požadavky Dodavatel dokumentaci zpracuje a bude dokumentaci v celém rozsahu průběžně aktualizovat při každé

Více

Příručka nastavení funkcí snímání

Příručka nastavení funkcí snímání Příručka nastavení funkcí snímání WorkCentre M123/M128 WorkCentre Pro 123/128 701P42171_CS 2004. Všechna práva vyhrazena. Uplatňovaná ochrana autorských práv se vztahuje na všechny formy a záležitosti

Více

Informatika / bezpečnost

Informatika / bezpečnost Informatika / bezpečnost Bezpečnost, šifry, elektronický podpis ZS 2015 KIT.PEF.CZU Bezpečnost IS pojmy aktiva IS hardware software data citlivá data hlavně ta chceme chránit autorizace subjekt má právo

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Informační a výpočetní technika Ročník: 3. - 4. ročník (septima - oktáva) Tématická oblast DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE informatika hardware software

Více

Maturitní témata pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Počítačové sítě a komunikace

Maturitní témata pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Počítačové sítě a komunikace Maturitní témata pro 1KŠPA Kladno, sro Předmět Typ zkoušky Obor Forma Zkoušející Období Počítačové sítě a komunikace Profilová ústní Informační technologie Denní / Dálková Mgr Martin Štorek MZ2017 strana

Více

Občanské sdružení CHROPNET Ladova 389\10, Olomouc, 779 00 IČ: 01466925 Registrované na Ministerstvu vnitra ČR pod č.j.

Občanské sdružení CHROPNET Ladova 389\10, Olomouc, 779 00 IČ: 01466925 Registrované na Ministerstvu vnitra ČR pod č.j. Občanské sdružení CHROPNET Ladova 389\10, Olomouc, 779 00 IČ: 01466925 Registrované na Ministerstvu vnitra ČR pod č.j. VS/1-1/92231/13-R Občanské sdružení CHROPNET PROVOZNÍ ŘÁD OBSAH DOKUMENTU ČL. 1. ÚVOD...

Více

Vysílací modul ECT-16

Vysílací modul ECT-16 Vysílací modul ECT-16 Přenos signálů po datové síti ETHERNET nebo RS485 Monitorování stavu provozu, poruch, limitních hodnot Dálkové připojení elektroměrů, plynoměrů, vodoměrů, Zobrazení dějů a ruční ovládání

Více

Počítačové sítě. Lekce 4: Síťová architektura TCP/IP

Počítačové sítě. Lekce 4: Síťová architektura TCP/IP Počítačové sítě Lekce 4: Síťová architektura TCP/IP Co je TCP/IP? V úzkém slova smyslu je to sada protokolů používaných v počítačích sítích s počítači na bázi Unixu: TCP = Transmission Control Protocol

Více

VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ

VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ Infinity, a.s. U Panasonicu 375 Pardubice 530 06 Tel.: (+420) 467 005 333 www.infinity.cz PROČ SE ZABÝVAT VÝBĚREM CLOUDU 2 IT služba Jakákoliv služba poskytovaná

Více

Internet - způsoby připojení

Internet - způsoby připojení Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_INTERNET_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Nastavení telefonu Nokia N9

Nastavení telefonu Nokia N9 Nastavení telefonu Nokia N9 Telefon Nokia N9, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Některé položky v

Více

Počítačové sítě. Miloš Hrdý. 21. října 2007

Počítačové sítě. Miloš Hrdý. 21. října 2007 Počítačové sítě Miloš Hrdý 21. října 2007 Obsah 1 Pojmy 2 2 Rozdělení sítí 2 2.1 Podle rozlehlosti........................... 2 2.2 Podle topologie............................ 2 2.3 Podle přístupové metody.......................

Více

Firewall. DMZ Server

Firewall. DMZ Server Jak na vzdálený přístup v síti SysDataCom Představte si situaci, kdy potřebujete přistoupit z internetu k Vašemu inteligentnímu domu, kameře či jinému zařízení. Buď si pronajmete veřejnou IP adresu to

Více

Počítačové sítě. IKT pro PD1

Počítačové sítě. IKT pro PD1 Počítačové sítě IKT pro PD1 Počítačová síť Je to soubor technických prostředků umožňujících komunikaci a výměnu dat mezi počítači. První počítačové sítě armádou testovány v 60. letech 20.století. Umožňuje

Více

Advanced IT infrastructure control: Do it better, safer, easier and cheaper. FlowMon ADS 3. Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě

Advanced IT infrastructure control: Do it better, safer, easier and cheaper. FlowMon ADS 3. Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě Advanced IT infrastructure control: Do it better, safer, easier and cheaper FlowMon ADS 3 Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě FlowMon ADS Přehled produktu Řešení pro automatickou analýzu

Více

Přijímací modul ECA-16

Přijímací modul ECA-16 Přijímací modul ECA-16 Přenos signálů po datové síti ETHERNET nebo RS485 Monitorování stavu provozu, poruch, limitních hodnot Dálkové ovládání strojů a technologický procesů Zobrazení dějů a ruční ovládání

Více

Mobilní aplikace ve světě ERP. Asseco Solutions, a.s. a Simac Technik ČR, a.s.

Mobilní aplikace ve světě ERP. Asseco Solutions, a.s. a Simac Technik ČR, a.s. Mobilní aplikace ve světě ERP Michal Hanko Petr Kolda Asseco Solutions, a.s. a Simac Technik ČR, a.s. Skupina Asseco Solutions Asseco Solutions je průkopníkem a vizionářem na poli informačních systémů

Více

Identifikátor materiálu: ICT-2-05

Identifikátor materiálu: ICT-2-05 Identifikátor materiálu: ICT-2-05 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Uživatelské účty, přístupová práva Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí

Více

Y36SPS Bezpečnostní architektura PS

Y36SPS Bezpečnostní architektura PS Y36SPS Bezpečnostní architektura PS Jan Kubr - Y36SPS 1 8/2007 Cíle ochrany data utajení integrita dostupnost zdroje zneužití výkonu útok na jiné systémy uložení závadného obsahu pověst poškození dobrého

Více