Zpráva o činnosti TC 227 / WG 4 za rok Ing. Jan Zajíček

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o činnosti TC 227 / WG 4 za rok 2013. Ing. Jan Zajíček"

Transkript

1 strana 1/6 Zpráva o činnosti TC 227 / WG 4 za rok 2013 Ing. Jan Zajíček 1. Uskutečněná zasedání CEN/TC 227 / WG 4 V roce 2013 se konalo jednodenní jednání CEN/TC227/WG4 dne v Duisburgu. V rámci činnosti TG1 byly diskutovány některé problémy pren Odolnost proti zmrazování a rozmrazování hydraulicky stmelených směsí, EN Pevnost v tlaku a EN Zkušební metoda pro stanovení zrychleného bobtnání zemin zlepšených vápnem a/nebo hydraulickými pojivy. V rámci TG2 se dále probírala nově připravená harmonizovaná EN Nestmelené směsi Specifikace a dokončená revize norem pro směsi stmelené hydraulickými pojivy EN až 5. Dále byla navržena koncepce budoucí revize EN až 14 s definitivním závěrem, že tyto normy budou sloučeny do jedné. Dále bylo konstatováno, že stále není vyjasněno, kde je hranice mezi EN 206 a EN Podrobnější informace o jednání CEN/TC227/WG4 je uvedeno ve zprávě z jednání. 2. Aktuální informace: Výsledky revize norem po 5-ti letých zkušenostech: Nomy EN až 5 Směsi stmelené hydraulickými pojivy - Specifikace - Část 1 až 5: Směsi stmelené cementem, struskou, popílkem a hydraulickými silničními pojivy byly po dokončené revizi převzaty do ČSN EN až 5. EN Směsi stmelené hydraulickými pojivy - Specifikace - Část 1: Směsi stmelené cementem EN Směsi stmelené hydraulickými pojivy - Specifikace - Část 2: Směsi stmelené struskou EN Směsi stmelené hydraulickými pojivy - Specifikace - Část 3: Směsi stmelené popílkem EN Směsi stmelené hydraulickými pojivy - Specifikace - Část 4: Popílky pro směsi stmelené hydraulickými pojivy EN Směsi stmelené hydraulickými pojivy - Specifikace - Část 5: Směsi stmelené hydraulickými silničními pojivy Revize přináší především odstranění některých nesouladů, např. v třídách pevnosti, dále pak formální sjednocení při dělení směsí do několika typů, mezi kterými však není žádná logická souvislost: Typ 1: směsi 0/32, 0/20, 0/14, předepsaná zrnitost Typ 2: směsi 0/20, 0/14, 0/10, předepsaná zkouška hutnosti (compacity) Typ 3: směsi D < 6,3 mm, předepsaná zkouška IBI Typ 4: zrnitost deklaruje zhotovitel Typ 5: předepsaná zrnitost (další varianta) Největší změnou je zasažena EN , která žádné dělení směsí do několika typů neznala a tím byla svojí strukturou odlišná.

2 strana 2/6 Dále bylo na základě jednání TNK 147 ze dne doporučeno, aby u norem typu specifikace, které obsahují národní přílohy, byly tyto přílohy zrušeny a jejich obsah zapracován do navazujících ČSN, což v případě ČSN EN až 5 představuje zapracování obsahu národních příloh do ČSN Stavba vozovek - Vrstvy ze směsí stmelených hydraulickými pojivy - Část 1: Provádění a kontrola shody. Proto současně proběhla i revize ČSN , kam byl zapracován textu, který nahradil původní národní přílohy v EN až 5:2008 tak, aby byl v souladu s novými ČSN EN až 5:2013. Přitom bylo provedeno několik drobných úprav této normy, které se týkají přesnosti vyjadřování a lepší srozumitelnosti textu. Tato revize tedy přináší jen jiný způsob prezentace požadavků a nezavádí v technologii vrstev stmelených hydraulickými pojivy žádné změny. EN Nestmelené směsi a směsi stmelené hydraulickými pojivy Část 54: Zkušební metody pro stanovení odolnosti proti mrazu; Odolnost hydraulicky stmelených směsí proti zmrazování a rozmrazování přestože norma prošla v 11/2011 formálním hlasováním, byla ze strany Francie a Belgie odmítnuta, protože byl zpochybněn způsob sycení zkušebního vzorku vodou a stanovený počet zmrazovacích cyklů. Proto se stále hledá řešení a norma zatím nevyjde, dokonce se uvažuje, že by byla vydána nikoliv jako EN ale jako technická specifikace TS. Revize ČSN Zkoušení míry namrzavosti zemin. Byla dokončena revize normy, která se provedla z důvodu její zastaralosti. Oproti ČSN :1988: jsou odstraněny zastaralé odkazy na neplatné normy jsou vypuštěny některé zbytečné detaily popisu chladící skříně a způsobu chlazení zkušební postup je upřesněn s ohledem na nové poznatky Namrzavost upravených zemin (podle EN až 14) nelze odvodit pomocí zrnitosti, zrnitost též selhává v případě některých druhotných surovin, proto je aktivita WG4 při prosazování revize této normy oprávněná. V rámci činnosti CEN/TC227/WG4 byla dokončena příprava přílohy ZA v EN Nestmelené směsi Specifikace a byl definitivně schválen mandát Evropské komise M/124, který vede k její harmonizaci. Přijetí tohoto mandátu (resp. jeho rozšířeni o nestmelené podkladní vrstvy) má dopad v tom, že dojde k harmonizaci EN Unbound Mixtures Specification. Z tohoto důvodu bude nutné revidovat i převzatou ČSN EN Nestmelené směsi Specifikace.

3 strana 3/6 Z uvedeného dodatku mandátu vyplývá, že se zde objevují dva nové požadavky a to namrzavost a propustnost. Současný stav přístupu k propustnosti a namrzavosti nestmelených podkladních vrstev je takový, že pokud jsou splněny požadavky na zrnitost směsi podle národní přílohy ČSN EN 13285, tabulka NA.2, tak je směs podle všech dosavadních zkušeností považována za dostatečně propustnou a nenamrzavou pro běžné podmínky. Tento přístup řešení by měl by být uplatněn i v budoucnu v rámci platnosti nové harmonizované ČSN EN 13285, čímž by se umožnilo, aby se žádné zkoušky propustnosti a namrzavosti v běžné stavební praxi nemusely provádět, což ale musí být náležitě zdůvodněno. Po vyhodnocení připomínkování norem řady EN až 14, které mají podobnou strukturu je připraveno jejich sloučení do jedné normy, pouze zeminy upravené vápnem budou muset být zahrnuty do zvláštního oddílu z důvodu technologie zlepšení podloží (toto na rozdíl od úpravy nesouvisí s požadavky na únosnost). Předpokládaný termín zveřejnění návrhu řešení je však stále odkládán. Řešení problému nové revidované ČSN EN Zkoušení geometrických vlastností kameniva - Část 8: Posouzení jemných částic - Zkouška ekvivalentu písku. Revidovaná norma se odlišuje od ČSN EN 933-8:1999 v tom, že nyní je u kameniva velikosti 0/2 mm obsah jemných částic limitován do 10 %, viz změny v kapitolách 1, 3, 5, 7, 8, 10, Příloha A, Příloha B. Pokud obsah jemných částic překročí 10 %, tak se podle stanoveného postupu část jemných částic nahrazuje tzv. korekčním drobným kamenivem. Tato změna nemá žádnou logiku a je nepochopitelná. Zkouška EP stejně tak jako Atterbergovy meze je zkouška nejen kvantitativní ale i kvalitativní, tj. výsledky zkoušky vypovídají jak o povaze, tak o množství jemných částic. Proto je zásah do metodiky zkoušky, ovlivňující množství jemných částic ve zkušebním vzorku zásadní chybou, protože povinná redukce jemných částic ve frakci 0/2 na limit 10 % vede k tomu, že hodnota EP vyjde vyšší. Tím může dojít k tomu, že kamenivo s významným podílem nevyhovujících jemných částic může být nyní

4 strana 4/6 hodnoceno jako vyhovující, což může mít při jeho použití do nestmelených směsí fatální dopady. Takováto nestmelená směs nebude mít v položené vrstvě potřebnou smykovou pevnost (dostatečný úhel tření) a bude mít sklon k plastickému přetváření, což se projeví vznikem výrazných trvalých deformací a totální ztrátou únosnosti, vedoucí k úplnému kolapsu konstrukce vozovky. Proto bylo rozhodnuto toto okamžitě řešit provedením potřebných porovnávacích zkoušek včetně porovnání s originální metodikou AASHTO Designation T Plastic Fines in Graded Aggregates and Soils by Use of the Sand Equivalent Test s cílem zkoušku provádět výhradně na frakci 0/4, což ČSN EN umožňuje. 3. Uskutečněná zasedání, činnost NAT a další aktivity 8.1. Účast na TRR TP 94 (Praha) 9.1. Jednán v CL EUROVIA změna ČSN EN (Praha) Jednán v CL EUROVIA prohlášení o vlastnostech (Praha) Jednání TRR TP Asfaltové směsi za studena (Praha) příprava na jednání NAT v Brně 6.3. Jednání NAT v Brně Účast na TNK v Praze Účast na jednání CEN/TC227/WG4 v Duisburgu Jednání Týmu č. 8 v Českých Budějovicích Připomínkové jednání ČSN v Praze 6.6. Účast na jednání gestorů v rámci TNK 147 v Praze Účast na jednání Týmu č. 9 pro kamenivo (Litice) Jednán v CL EUROVIA změna ČSN EN (Praha) Účast na jednání Týmu č. 6 pro asfaltové směsi Účast na jednání Týmu č. 8 pro CB kryty a podkladní vrstvy v Praze Jednání zástupců v CEN v rámci TNK 147 v Praze Výsledkem výše uvedených zasedání a jednání týmů Sdružení je projednávání všech získaných zkušeností, vzniklých problémů, námětů a navrhovaných opatření, týkajících se nově zavedených EN a souvisejících předpisů. Další konkrétní provedené činnosti : Zajištění revize norem EN až 5, revize ČSN Úspěšné dokončení revize ČSN Zahájení realizace rušení národních příloh zrušení národních příloh v ČSN EN až 5 a jejich převedení do ČSN (v rámci revize uvedených norem). Přitom byla zohledněna i nově revidovaná EN Sledování procesu harmonizace EN Koordinace pracovní skupiny pro řešení problematické změny normy EN Zkoušení geometrických vlastností kameniva - Část 8: Posouzení jemných částic - Zkouška ekvivalentu písku, kde výsledky mají vliv na kvalitu nestmelených směsí, vyrobených podle ČSN EN Účast na revizi ČSN Kontrola hutnění zemin a sypanin.

5 strana 5/6 V rámci činnosti gestora též probíhá sledování všech informací o činnosti CEN na Pro rekapitulaci uvádím členy NAT WG4: Ing. Jan Zajíček, Ing. Marie Birnbaumová, Ing. Dušan Stehlík, Ing. Jaroslav Havelka, Ing. Jaroslav Hauser, Ing. Ivo Dušek, Ing. František Svoboda. 4. Přehled o stavu rozpracovanosti norem v rámci WG4 a) SPECIFIKACE : V rámci CEN existuje 11 norem - specifikací, z toho: 1 norma: EN s národní přílohou je vydána překladem jako ČSN EN 13285:2006, dále po pětileté revizi jako ČSN EN 13285:2011. Očekává se, že tato norma bude nově vydána jako harmonizovaná, její návrh je již k dispozici. 10 norem: EN až 5 pro směsi stmelené hydraulickými pojivy jsou po revizi vydány jako ČSN EN již bez národních příloh. EN až 14 pro zeminy upravené hydraulickými pojivy připravuje se sloučení do jedné normy. b) TESTY : V rámci CEN vydáno 20 norem, všechny jsou vydány překladem jako ČSN EN, jedna další norma bude vydána jako TS. 5. Informace o uskutečněném připomínkování řešených norem V roce 2013 se uskutečnilo připomínkování ČSN EN až 5 a ČSN Závěrečné jednání na UNMZ dne potvrdilo doporučení k vydání norem, situace se však zkomplikovala velmi nestandardním přístupem ŘSD, který bylo nutné řešit. 6. Předpoklad prací v roce 2014 Připravit se na harmonizaci ČSN EN 13285, při této příležitosti bude v této normě zrušena národní příloha a její obsah bude zapracován do ČSN zcela analogicky, jak bylo provedeno u směsí stmelených hydraulickými pojivy. Je potřeba se připravit na zdůvodnění již zmíněného způsobu řešení požadavku na propustnost a namrzavost (viz 2 Aktuální informace, Příloha ZA v EN 13285). Při příležitosti revize ČSN do této normy zapracovat požadavky na vozovky s nestmeleným krytem pro velmi nízké dopravní zatížení, cyklostezky, chodníky, parkovací a odstavné plochy apod. Aktivní účast při revizi ČSN

6 strana 6/6 Sledovat revizi EN až 14 a připravit koncepci řešení Při řešení problému s novou ČSN EN provést v souladu s navrženou metodikou základní rozhodující soubor porovnávacích zkoušek ekvivalentu písku a toto vyhodnotit s cílem udržení objektivního a bezpečného kritéria pro posouzení kvality jemných částic v nestmelené směsi. Výstupem tedy bude změna národní přílohy ČSN EN 13285, kde budou způsobem, který nová ČSN EN umožňuje, upraveny podmínky provádění zkoušky (zkoušení na frakci 0/4). Aktivně dále působit při řešení současných problémů prezentovaných na semináři PV 2012 v Brně. 7. Celkové zhodnocení činnosti za rok 2013, doporučení, upozornění, různé Všechny stanovené úkoly byly splněny. Kromě zabezpečování tvorby a revize příslušných norem je potřebné správné používání těchto norem v praxi náležitě prosazovat. K tomu se bude dále pokračovat v organizaci školení typu SENS, STEPS, dále se počítá s pokračováním nově zavedeného semináře pro podkladní vrstvy PV 2014 a přípravou publikace Technologie stavby vozovek ve spolupráci s VUT Brno a ČVUT Praha pod záštitou ČKAIT. Ing. Jan Zajíček V Olomouci dne: 28. listopadu 2013 gestor za TC 227/WG 4

Dopady změn ČSN EN na posuzování kvality jemných částic pomocí SE Ing. Jan Zajíček

Dopady změn ČSN EN na posuzování kvality jemných částic pomocí SE Ing. Jan Zajíček Dopady změn ČSN EN 933-8 na posuzování kvality jemných částic pomocí SE Ing. Jan Zajíček 22.11.2016 Úvod Kvalita jemných částic v kamenivu souvisí s tím, zda obsahují či neobsahují příměs aktivních jílovitých

Více

Norma EN Revize v roce 2016 Ing. Petr Svoboda

Norma EN Revize v roce 2016 Ing. Petr Svoboda Norma EN 13242 Revize v roce 2016 Ing. Petr Svoboda 22. 11. 2016 Zavádění normy v roce 2004 a 2013 První generace normy byla zavedena v roce 2004. Revize této normy byla společně s dalšími normami vydána

Více

Aktuální problémy při stavbě a opravách vozovek

Aktuální problémy při stavbě a opravách vozovek Aktuální problémy při stavbě a opravách vozovek Ing. Jan Zajíček 19.5.2015 Úvod Při stavbě vozovek stále přetrvávají problémy, které nepřispívají k jejich kvalitě, nebo přinášejí zbytečné komplikace. Příčinou

Více

Aktuální stav v provádění podkladních vrstev

Aktuální stav v provádění podkladních vrstev Aktuální stav v provádění podkladních vrstev Využití vedlejších produktů výroby kameniva Nové směry v navrhování nestmelených směsí Autor: Dušan Stehlík 3.května 2018 Využití vedlejších produktů výroby

Více

Nestmelené a stmelené směsi

Nestmelené a stmelené směsi Nestmelené a stmelené směsi do podkladních vrstev pozemních komunikací Dušan Stehlík Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací stehlik.d@fce.vutbr.cz Aplikace evropských

Více

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 4.října 2012 v budově ÚNMZ Praha

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 4.října 2012 v budově ÚNMZ Praha Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 4.října 2012 v budově ÚNMZ Praha Přítomni: Ing. Bedřichová, Ing. Birnbaumová, Ing. Zajíček, Nekula, Ing. Svoboda, Ing. Matoušek,

Více

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 18.3. 2013 v budově ÚNMZ Praha

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 18.3. 2013 v budově ÚNMZ Praha Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 18.3. 2013 v budově ÚNMZ Praha Přítomni: Ing. Bedřichová, Ing. Birnbaumová, Ing. Zajíček, Nekula, Ing. Svoboda, Ing. Matoušek,

Více

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne v budově ÚNMZ Praha

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne v budově ÚNMZ Praha Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 16.11.2016 v budově ÚNMZ Praha Přítomni: Ing. Bedřichová, Ing. Birnbaumová, Ing. Zajíček, Ing. Svoboda, Ing. Matoušek, Ing.

Více

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu Obsah Konstrukční vrstvy vozovek Výrobkové normy Prováděcí normy Zkušební

Více

Zpráva o činnosti TC 227 / WG 4 za rok 2007

Zpráva o činnosti TC 227 / WG 4 za rok 2007 strana 1/9 Zpráva o činnosti TC 227 / WG 4 za rok 2007 1. Uskutečněná zasedání CEN/TC 227 / WG 4 V roce 2007 se nekonala žádná konference CEN/TC 227/WG 4. Do dnešního dne nebyl oznámen žádný další termín

Více

Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2013

Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2013 strana 1/8 Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2013 Úvod Zpráva je členěna dle níže uvedených bodů: 1. Uskutečněná zasedání v CEN/TC 227, CEN/WG 2. Uskutečněná zasedání komise TNK 147, NAT/TC

Více

Ověření některých kritérií pro nestmelené směsi za účelem otevření cesty k lepšímu využití místních materiálů a méně hodnotného kameniva

Ověření některých kritérií pro nestmelené směsi za účelem otevření cesty k lepšímu využití místních materiálů a méně hodnotného kameniva Ověření některých kritérií pro nestmelené směsi za účelem otevření cesty k lepšímu využití místních materiálů a méně hodnotného kameniva Ing. Jan Zajíček 22.11.2016 Úvod Možnosti využití méně hodnotného

Více

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne v budově ÚNMZ Praha

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne v budově ÚNMZ Praha Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 8.12.2015 v budově ÚNMZ Praha Přítomni: Ing. Bedřichová, Ing. Birnbaumová, Ing. Zajíček, Nekula, Ing. Svoboda, Ing. Matoušek,

Více

Návrh a posouzení směsí recyklátů a vedlejších energetických produktů upravených pojivy Dušan Stehlík

Návrh a posouzení směsí recyklátů a vedlejších energetických produktů upravených pojivy Dušan Stehlík Návrh a posouzení směsí recyklátů a vedlejších energetických produktů upravených pojivy Dušan Stehlík 15.11.2016 STAVBA FULL-SCALE MODELU A JEHO VYUŽITÍ PŘI SIMULACI UŽITNÉHO CHOVÁNÍ KONSTRUKCE VOZOVKY

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Ing. Jaroslava Hladíková, Ing. Martina Minaříková Ph.D., Ing. Lukáš Peřka, Ing. Vladivoj Tomek Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. V uplynulém

Více

Zpráva o činnosti TC227/WG1 za rok 2015

Zpráva o činnosti TC227/WG1 za rok 2015 Zpráva o činnosti TC227/WG1 za rok 2015 1. Uskutečněná zasedání CEN/TC227/WG1 v roce 2015 V průběhu roku 2014 se uskutečnila 2 zasedání CEN/TC227/WG1. Jednání se konala 20. 21.4. 2015 v Neapoli a 1. 2.10.

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2008

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2008 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2008 Ing. Lukáš Peřka, Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. V uplynulém období se podle stavu zpracovaných a připravovaných evropských norem měnil

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Březen 2011 Nestmelené směsi Specifikace ČSN EN 13285 73 6155 Unbound mixtures Specification Graves non traitées Spécifications Ungebundene Gemische Anforderungen Tato

Více

Funkce, požadavky, druhy,

Funkce, požadavky, druhy, Stmelené podkladní vrstvy Funkce, požadavky, druhy, zkoušen ení,, kontrolní a přejímací zkoušky ky Charakteristiky stmelené podkladní vrstvy Vrstvy mají relativně vysoký modul pružnosti ale nízkou n pevnost

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10; 93.080.01 Únor 2010 ČSN 73 6133 Návrh a provádění zemního tělesa pozemních komunikací Road earthwork Design and execution Nahrazení předchozích norem Touto normou se

Více

H. TECHNICKÉ SPECIFIKACE

H. TECHNICKÉ SPECIFIKACE NELL PROJEKT s. r. o.,plesníkova 5559, 760 05 Zlín Projektová a inženýrská činnost Akce : Rekonstrukce ulice Zámecké, Zlín - Štípa Stupeň : Dokumentace pro stavební povolení a pro provádění stavby Stavebník

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 2008 Směsi stmelené hydraulickými pojivy - Specifikace - Část 11: Zeminy upravené vápnem ČSN EN 14227-11 Březen 73 6156 Hydraulically bound mixtures - Specifications

Více

Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2014

Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2014 strana 1/8 Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2014 Úvod Zpráva je členěna dle níže uvedených bodů: 1. Uskutečněná zasedání v CEN/TC 227, CEN/WG 2. Uskutečněná zasedání komise TNK 147, NAT/TC

Více

NESTMELENÉ SMĚSI A SMĚSI STMELENÉ HYDRAULICKÝMI POJIVY PRO VRSTVY VOZOVEK

NESTMELENÉ SMĚSI A SMĚSI STMELENÉ HYDRAULICKÝMI POJIVY PRO VRSTVY VOZOVEK NESTMELENÉ SMĚSI A SMĚSI STMELENÉ HYDRAULICKÝMI POJIVY PRO VRSTVY VOZOVEK Úvod Jak funguje vrstva stmelená hydraulickými pojivy Co je příčinou únosnosti nestmelených podkladních vrstev vozovek. Je to pevnost

Více

Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D.

Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D. Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D. 27.11.2013, České Budějovice TRENDY v AV Trendy v asfaltových technologiích AV 11 Nízkoteplotní směsi Protihlukové úpravy Zvyšování životnosti

Více

PŘEJÍMÁNÍ EVROPSKÝCH NOREM PRO STAVBU VOZOVEK. WG 4 Směsi stmelené hydraulickými pojivy

PŘEJÍMÁNÍ EVROPSKÝCH NOREM PRO STAVBU VOZOVEK. WG 4 Směsi stmelené hydraulickými pojivy PŘEJÍMÁNÍ EVROPSKÝCH NOREM PRO STAVBU VOZOVEK Ing. Igor Večerka, SILMOS s.r.o. CTN WG 4 Směsi stmelené hydraulickými pojivy 1. Charakteristika sady norem výrobků pro směsi stmelené hydraulickými pojivy

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005: SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Olomouc U místní dráhy 939/5, Nová Ulice, Olomouc

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005: SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Olomouc U místní dráhy 939/5, Nová Ulice, Olomouc Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Olomouc 2. Chotýšany Chotýšany 86, 257 28 Chotýšany 3. Semimobilní laboratorní kontejnery umístěny na aktuální adrese Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující

Více

Z P R Á V A O ČINNOSTI CEN/TC227/WG5 ZA ROK 2014. 1. Uskutečněná zasedání CEN/TC227/WG 5 v roce 2014

Z P R Á V A O ČINNOSTI CEN/TC227/WG5 ZA ROK 2014. 1. Uskutečněná zasedání CEN/TC227/WG 5 v roce 2014 Z P R Á V A O ČINNOSTI CEN/TC227/WG5 ZA ROK 2014 1. Uskutečněná zasedání CEN/TC227/WG 5 v roce 2014 45. plenární zasedání Vídeň (Rakousko) 10. 11.4.2014. Účast: Leoš Nekula (gestor) Ing. Josef Stryk, Ph.D.

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009 Ing. Lukáš Peřka, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) rozhodlo o zrušení své příspěvkové organizace

Více

QUALIFORM, a.s. Zkušební laboratoř Mlaty 672/8, Bosonohy, Brno

QUALIFORM, a.s. Zkušební laboratoř Mlaty 672/8, Bosonohy, Brno Pracoviště zkušební laboratoře: 1. pracoviště č. 01, Brno Mlaty 672/8, 642 00 Brno-Bosonohy 2. pracoviště č. 02, Teplice Tolstého 447, 415 03 Teplice 3. pracoviště č. 05, Olomouc Pavelkova 11, 772 11 Olomouc

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 65.020.40; 93.080.01 Únor 2013 ČSN 73 6109 Projektování polních cest Design of rural roads Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6109 (73 6109) z dubna

Více

Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108

Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108 Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108 Michal Varaus EVROPSKÉ NORMY PRO ASFALTOVÉ SMSI ZPRACOVÁVANÉ ZA HORKA SOUASNÝ STAV A VÝHLED Únor bezen 2015 2 CEN / TC 227 Silniní materiály

Více

Evropská komise předložila dne návrh na zrušení směrnice Rady 89/ /EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování právních a správní

Evropská komise předložila dne návrh na zrušení směrnice Rady 89/ /EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování právních a správní Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2010 Ing. Lukáš Peřka Evropská komise předložila dne 23.05.2008 návrh na zrušení směrnice Rady 89/106 106/EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování

Více

Revize TKP, kapitola 4 Zemní práce Jaroslav Hauser, GEOSTAR spol. s r.o.

Revize TKP, kapitola 4 Zemní práce Jaroslav Hauser, GEOSTAR spol. s r.o. Revize TKP, kapitola 4 Zemní práce Jaroslav Hauser, GEOSTAR spol. s r.o. 28.11.2018 ÚVOD 2 Průběh revize ŘSD ČR si koncem roku 2016 u naší společnosti objednalo revizi TKP 4. Koordinátorem revize bylo

Více

4.3.2 Druhy nepřímých zkušebních metod kontroly míry zhutnění 10

4.3.2 Druhy nepřímých zkušebních metod kontroly míry zhutnění 10 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.20; 93.020 Červen 2015 ČSN 72 1006 Kontrola zhutnění zemin a sypanin Compaction control of engineering fills Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 72

Více

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K 30. 9. 2018 STAVBA VOZOVEK SPECIFIKACE (VÝROBKOVÉ NORMY) V PŮSOBNOSTI CEN/TC 227, WG 1 WG 4; DOPLŇKOVÉ A NAVAZUJÍCÍ NORMY (ČSN) Označení ČSN EN

Více

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K 31. 12. 2018 STAVBA VOZOVEK SPECIFIKACE (VÝROBKOVÉ NORMY) V PŮSOBNOSTI CEN/TC 227, WG 1 WG 4; DOPLŇKOVÉ A NAVAZUJÍCÍ NORMY (ČSN) ČSN EN 13108-1

Více

II. generace evropských norem pro asfaltové směsi

II. generace evropských norem pro asfaltové směsi Téma 3 II. generace evropských norem pro asfaltové směsi Michal Varaus Vysoké učení technické v Brně 24.11.-25.11. 2015, České Budějovice Výrobkové normy řady ČSN EN 13108 II. Generace evropských norem

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) číslo technického návodu

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) číslo technického návodu Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Popílky a s popílkem pro konstrukční vrstvy vozovek a pro násypy

Více

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ (K )

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ (K ) SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ (K 31. 03. 2013) STAVBA VOZOVEK SPECIFIKACE (NORMY VÝROBKU) V PŮSOBNOSTI CEN/TC 227, WG 1 WG 4; DOPLŇKOVÉ A ZBYTKOVÉ NORMY (ČSN) Specifikace WG 1

Více

Doc.Ing. Vlastimil Bílek, CSc. Ulice 9. května č Újezd u Brna

Doc.Ing. Vlastimil Bílek, CSc. Ulice 9. května č Újezd u Brna Doc.Ing. Vlastimil Bílek, CSc. Ulice 9. května č. 781 664 53 Újezd u Brna 7.1.2008 Český normalizační institut Ing. Ludmila Kratochvílová Vedoucí oddělení výstavby Biskupský dvůr 5 110 02 Praha 1 Paní

Více

Revize ČSN změny v použití asfaltových pojiv a zvýšení limitů pro používání R- materiálu

Revize ČSN změny v použití asfaltových pojiv a zvýšení limitů pro používání R- materiálu Revize ČSN 73 6121 - změny v použití asfaltových pojiv a zvýšení limitů pro používání R- materiálu Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. Datum, 28.5.2019; Praha Důvody k revizi ČSN 73 6121 dle stanoviska

Více

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne v budově ÚNMZ Praha

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne v budově ÚNMZ Praha Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 5.9.2017 v budově ÚNMZ Praha Přítomni: Ing. Bedřichová, Ing. Birnbaumová, Ing. Svoboda, Ing. Matoušek, doc. Varaus, L. Nekula,

Více

1. LM 1 Zlín Zádveřice 392, Vizovice 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, Ostrava

1. LM 1 Zlín Zádveřice 392, Vizovice 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, Ostrava Pracoviště zkušební laboratoře: 1. LM 1 Zlín 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, 664 31 Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, 702 00 Ostrava Laboratoři je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební

Více

EUROVIA Services, s.r.o. Centrální laboratoř U Michelského lesa 370, 140 00Praha 4 Krč

EUROVIA Services, s.r.o. Centrální laboratoř U Michelského lesa 370, 140 00Praha 4 Krč Pracoviště zkušební laboratoře: 1. CL1 Krč U Michelského lesa 370, 140 00 Praha 4 2. CL2 Klecany U Obalovny 50, 250 67 Klecany 3. CL3 Herink Herink 26, 251 70 Praha 4. CL4 Mobilní laboratoř zemin Svatopluka

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2005

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2005 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2005 Ing. Vladivoj Tomek, Ing. Jaroslava Hladíková, Ing. Lukáš Peřka Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. Hlavními organizacemi v mezinárodní normalizaci

Více

EUROVIA Services, s.r.o. Laboratoř Morava Zádveřice 392, Vizovice

EUROVIA Services, s.r.o. Laboratoř Morava Zádveřice 392, Vizovice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. LM 1 Zlín 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, 664 31 Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, 702 00 Ostrava Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební

Více

Provedl: Kolektiv pracovníků společnosti NIEVELT-Labor Praha, spol. s r.o.. pod vedením Petra Neuvirta

Provedl: Kolektiv pracovníků společnosti NIEVELT-Labor Praha, spol. s r.o.. pod vedením Petra Neuvirta Příloha S1 Název akce: Sledování stavu vozovek dálnice D1 a silnice I/3 opravených technologií segmentace původního cementobetonového krytu s následným překrytím asfaltovými vrstvami Lokalizace: Dálnice

Více

Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o.

Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. 22. 11. 2016 Důvody vedoucí k modernizaci Poruchy cementobetonového krytu vozovky Horizontální i vertikální posuny desek

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 8 PRO CEMENTOBETONOVÉ KRYTY A PODKLADNÍ VRSTVY ZA ROK 2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 8 PRO CEMENTOBETONOVÉ KRYTY A PODKLADNÍ VRSTVY ZA ROK 2016 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 8 PRO CEMENTOBETONOVÉ KRYTY A PODKLADNÍ VRSTVY ZA ROK 2016 Vedoucí týmu: Ing. Petr Škoda Tajemník týmu: Ing. Ivo Dušek 1. Poslání a charakteristika týmu Pracovní tým č.

Více

Vysoké učení technické v Brně Zkušební laboratoř při ÚTHD FAST VUT v Brně Veveří 95, Brno

Vysoké učení technické v Brně Zkušební laboratoř při ÚTHD FAST VUT v Brně Veveří 95, Brno List 1 z 13 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště V 2. Pracoviště P Purkyňova 139, 602 00 Brno Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 8 PRO CEMENTOBETONOVÉ KRYTY A PODKLADNÍ VRSTVY ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 8 PRO CEMENTOBETONOVÉ KRYTY A PODKLADNÍ VRSTVY ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 8 PRO CEMENTOBETONOVÉ KRYTY A PODKLADNÍ VRSTVY ZA ROK 2017 Vedoucí týmu: Ing. Petr Škoda Tajemník týmu: Ing. Ivo Dušek 1. Poslání a charakteristika týmu Pracovní tým č.

Více

Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy

Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy Ing. Jan Zajíček 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Úvod V oboru

Více

Směsi stmelené hydraulickými pojivy

Směsi stmelené hydraulickými pojivy Směsi stmelené hydraulickými pojivy Silniční stavby 2 Stmelené směsi hydraulickými pojivy Zeminy Kamenivo Požadavky na zeminy Nejsou specifikovány v normě jako u kameniva 95 % velikosti zrn pod 63 mm (u

Více

ČSN EN , mimo čl.7 a přílohy C

ČSN EN , mimo čl.7 a přílohy C Pracoviště zkušební laboratoře: 1. CL1 2. CL2 U Obalovny 50, 250 67 Klecany 3. CL3 Herink 26, 251 70 Říčany 4. CL4 Svatopluka Čecha 51, 410 02 Lovosice Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující

Více

Možnosti efektivního využití drobného kameniva a těženého kameniva v podkladních vrstvách vozovek Ing. Jan Zajíček

Možnosti efektivního využití drobného kameniva a těženého kameniva v podkladních vrstvách vozovek Ing. Jan Zajíček Možnosti efektivního využití drobného kameniva a těženého kameniva v podkladních vrstvách vozovek Ing. Jan Zajíček 22.11.2016 Úvod Podkladní vrstvy se obvykle provádějí buď nestmelené podle ČSN 73 6126-1

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.15 2004 Pórovité kamenivo - Část 1: Pórovité kamenivo do betonu, malty a injektážní malty ČSN EN 13055-1 72 1505 Duben Lightweight aggregates - Part 1: Lightweight aggregates

Více

Kapitola 5 PODKLADNÍ VRSTVY

Kapitola 5 PODKLADNÍ VRSTVY MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 5 PODKLADNÍ VRSTVY Schváleno: MD-OPK č.j. 4/2015-120-TN/2, ze dne 21.1.2015, s účinností

Více

Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Identifikace zkušebního postupu/metody

Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Identifikace zkušebního postupu/metody Pracoviště zkušební laboratoře: 1. pracoviště Hradec Králové 2. pracoviště Kolín Veltrubská 1527, 280 00 Kolín 5 3. pracoviště Plačice Kutnohorská 227, 500 04 Hradec Králové 4. pracoviště semimobilní laboratorní

Více

Vývoj mezinárodn. rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009. Ing. Lukáš

Vývoj mezinárodn. rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009. Ing. Lukáš Vývoj mezinárodn rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009 Ing. Lukáš Peřka Odborný seminář VÁPNO, CEMENT, EKOLOGIE 25.5.- Český normalizační institut - ukončen ení činnosti k 31.12.2008 - od 1.1.2009

Více

Použití minerálních směsí v konstrukčních vrstvách tělesa železničního spodku

Použití minerálních směsí v konstrukčních vrstvách tělesa železničního spodku ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 2016 OLOMOUC, 18. 20. DUBNA 2016 Použití minerálních směsí v konstrukčních vrstvách tělesa železničního spodku Ing. Petr Jasanský Správa železniční dopravní cesty, státní organizace,

Více

Zkoušení zemin a materiálů v podloží pozemní komunikace -zhutnitelnost a únosnost

Zkoušení zemin a materiálů v podloží pozemní komunikace -zhutnitelnost a únosnost Zkoušení zemin a materiálů v podloží pozemní komunikace -zhutnitelnost a únosnost Dušan Stehlík Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební, ústav pozemních komunikací e-mail.stehlik.d@fce.vutbr.cz

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 06. Konstrukce a stavba vozovek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Nové technologie výstavby ložních a podkladních vrstev

Nové technologie výstavby ložních a podkladních vrstev Nové technologie výstavby ložních a podkladních vrstev Ing. Pavel Šperka, prof. Ing. Jan Kudrna, CSc., Ing. Adam Puda, dipl. Ing. Manfred Krönig, Ing. Květoslav Urbanec, MBA 28. 29. listopadu 2017, České

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.15 2004 Kámen pro vodní stavby - Část 1: Specifikace ČSN EN 13383-1 72 1507 Duben Armourstone - Part 1: Specification Enrochements - Partie 1: Spécifications Wasserbausteine

Více

TKP 18 MD zásady připravované revize

TKP 18 MD zásady připravované revize TKP 18 MD zásady připravované revize Ing. Jan Horský e-mail: horsky@horsky.cz Horský s.r.o. mobil: 603540690 Klánovická 286/12; 194 00 Praha 9 Osnova TKP 18 v systému předpisů MD Podklady pro revizi Zásady

Více

SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Praha Rohanský ostrov 641, Praha 8

SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Praha Rohanský ostrov 641, Praha 8 Pracoviště zkušební laboratoře: 1 Rohanský ostrov 2 Zbraslav K Výtopně 1226, 156 00 Praha - Zbraslav 3 Fyzikálních veličin K Výtopně 1226, 156 00 Praha - Zbraslav Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy

Více

Předpisy SJ PK, nové technologie, předcházení vzniku odpadů při výstavbě a rekonstrukcích silnic Ing. Petr Svoboda

Předpisy SJ PK, nové technologie, předcházení vzniku odpadů při výstavbě a rekonstrukcích silnic Ing. Petr Svoboda Předpisy SJ PK, nové technologie, předcházení vzniku odpadů při výstavbě a rekonstrukcích silnic Ing. Petr Svoboda 24. 11. 2015, České Budějovice Předpisy SJ PK Struktura SJ-PK SFDI Odbor pozemních komunikací

Více

BETOTECH, s.r.o., Beroun 660, Beroun CENÍK PRACÍ. platný od J.Hradec. Brno

BETOTECH, s.r.o., Beroun 660, Beroun CENÍK PRACÍ. platný od J.Hradec. Brno ,, 266 01 Beroun CENÍK PRACÍ platný od 1.2. 2018 Cheb Most Beroun Trutnov Ostrava J.Hradec Klatovy Brno www.betotech.cz Zkušební laboratoře akreditované ČIA ke zkoušení vybraných stavebních hmot a výrobků,

Více

Téma 3 Evropské normy a technické předpisy v oblasti asfaltových vozovek

Téma 3 Evropské normy a technické předpisy v oblasti asfaltových vozovek Téma 3 Evropské normy a technické předpisy v oblasti asfaltových vozovek Michal Varaus Vysoké učení technické v Brně Stav implementace funkčních zkoušek do specifikace PMB Ing. Radek Černý, Ing. Jiří Plitz,

Více

EUROVIA Services, s.r.o. Laboratoř Čechy východ Piletická 498, Hradec Králové

EUROVIA Services, s.r.o. Laboratoř Čechy východ Piletická 498, Hradec Králové Pracoviště zkušební laboratoře: 1 pracoviště Hradec Králové 2 pracoviště Kolín Veltrubská 1527, 280 00 Kolín 5 3 pracoviště Plačice Kutnohorská 227, 500 04 Hradec Králové 4 pracoviště semimobilní laboratorní

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Březen 2011 Nestmelené směsi a směsi stmelené hydraulickými pojivy Část 2: Zkušební metody pro stanovení laboratorní srovnávací objemové hmotnosti a vlhkosti Proctorova

Více

Závěry konference Asfaltové vozovky 2017

Závěry konference Asfaltové vozovky 2017 Závěry konference Asfaltové vozovky 2017 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Zhodnocení konference Témata Moderní trendy v materiálech a konstrukcích,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Červen 2014 ČSN 73 6123-1 Stavba vozovek Cementobetonové kryty Část 1: Provádění a kontrola shody Road building Concrete pavements Part 1: Construction and conformity

Více

Požadavky na zeminy v aktivní zóně, úprava zemin

Požadavky na zeminy v aktivní zóně, úprava zemin Požadavky na zeminy v aktivní zóně, úprava zemin Ing. Jan Zajíček SENS 10 Požadavky na materiály zemního tělesa ČSN 73 6133 Návrh a provádění zemního tělesa pozemních komunikací. 2 Požadavky na materiály

Více

Českomoravský beton, a.s. Beroun 660, Beroun

Českomoravský beton, a.s. Beroun 660, Beroun Technická norma Březen 2015 Kamenivo zpevněné cementem (KSC I, KSC II) Technická norma ČB KSC 02-2015 Platnost : od 03/2015 Českomoravský beton, a.s. Beroun 660, 266 01 Beroun Tato technická norma je vydána

Více

Zpětné použití betonového recyklátu do cementobetonového krytu

Zpětné použití betonového recyklátu do cementobetonového krytu Zpětné použití betonového recyklátu do cementobetonového krytu Ing. Marie Birnbaumová (Ing. Petr Svoboda) Proč používat betonový recyklát zpět do vozovkového betonu? Proč používat betonový recyklát zpět

Více

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K 31. 12. STAVBA VOZOVEK SPECIFIKACE (VÝROBKOVÉ NORMY) V PŮSOBNOSTI CEN/TC 227, WG 1 WG 4; DOPLŇKOVÉ A NAVAZUJÍCÍ NORMY (ČSN) Označení ČSN EN 13108-1

Více

10/23/2011. Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola

10/23/2011. Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola Asfaltové směsi 1/2 Silniční stavby 2 Přednáška č. 4 Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola Obsah přednášky kamenivo asfaltové

Více

EN Zemní práce Úprava zemin vápnem a/nebo hydraulickými pojivy. Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o.

EN Zemní práce Úprava zemin vápnem a/nebo hydraulickými pojivy. Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. EN 16907-4 Zemní práce Úprava zemin vápnem a/nebo hydraulickými pojivy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. Datum 28.11.2018 Úvod Již více než rok je platná a závazná technická normalizační informace

Více

VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ - EVROPSKÉ NORMY

VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ - EVROPSKÉ NORMY VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ - EVROPSKÉ NORMY Peter Mehmel (Straße und Autobahn 1998, č. 8, str. 407) O základech evropské normalizace a jejích souvislostech informujeme průběžně již po léta; dnes bude předmětem

Více

Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity

Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.30 Červen 2015 ČSN P 73 2450 Vláknobeton Specifikace, vlastnosti, výroba a shoda Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity

Více

Diagnostika a zkušebnictví v procesu přípravy a provádění silničních prací

Diagnostika a zkušebnictví v procesu přípravy a provádění silničních prací Diagnostika a zkušebnictví v procesu přípravy a provádění silničních prací Gestor Ing. Václav Neuvirt, CSc. Generální zpravodajové Ing. Petr Mondschein, Ph.D. 1. část Ing. Petr Hýzl, Ph.D. 2. část 22.

Více

SEMINÁŘ NOVÝCH PŘÍSTUPŮ PRO PRAXI vzniklých za finanční podpory TA ČR při řešení projektu TA

SEMINÁŘ NOVÝCH PŘÍSTUPŮ PRO PRAXI vzniklých za finanční podpory TA ČR při řešení projektu TA SEMINÁŘ NOVÝCH PŘÍSTUPŮ PRO PRAXI vzniklých za finanční podpory TA ČR při řešení projektu TA01020326 NÁVRH, PROVÁDĚNÍ A REKONSTRUKCE VOZOVKY NÍZKOKAPACITNÍCH KOMUNIKACÍ 18. 6. 2015, Křtiny Lenka Ševelová,

Více

Poznatky s vývojem a ověřením asfaltových směsí typu RBL

Poznatky s vývojem a ověřením asfaltových směsí typu RBL Poznatky s vývojem a ověřením asfaltových směsí typu RBL Autoři: Petr Bureš, Jiří Fiedler, Jiří Kašpar EUROVIA CS, WP1 Spolupráce na projektu s ČVUT a VUT Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra

Více

ČINNOST V TECHNICKÉ KOMISI CEN/TC 219 Katodická ochrana. JEKU s.r.o.

ČINNOST V TECHNICKÉ KOMISI CEN/TC 219 Katodická ochrana. JEKU s.r.o. ČINNOST V TECHNICKÉ KOMISI CEN/TC 219 Katodická ochrana JEKU s.r.o. Kancelář: JEKU s.r.o. Limuzská 8, 100 00 Praha 10, ČR Telefon: +420 272 702 597, +420 272 011 090, Fax: +420 272 011 099 E-mail: JEKU@JEKU.CZ;

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI. TC 227/WG 3 CEMENTOBETONOVÉ VOZOVKY A ZÁLIVKOVÉ HMOTY za rok 2017

ZPRÁVA O ČINNOSTI. TC 227/WG 3 CEMENTOBETONOVÉ VOZOVKY A ZÁLIVKOVÉ HMOTY za rok 2017 ZPRÁVA O ČINNOSTI TC 227/WG 3 CEMENTOBETONOVÉ VOZOVKY A ZÁLIVKOVÉ HMOTY za rok 2017 Ing. Marie Birnbaumová, gestor za TC 227/WG 3 1. Uskutečněná zasedání CEN/TC 227/WG 3 v roce 2017 V 1. pololetí 2017

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 2008 Asfaltové směsi - Specifikace pro materiály - Část 7: Asfaltový koberec drenážní ČSN EN 13108-7 73 6140 Březen Bituminous mixtures - Material specifications - Part

Více

Další emulzní technologie. Úvodní informace. Další technologie. Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin. Normy a předpisy související

Další emulzní technologie. Úvodní informace. Další technologie. Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin. Normy a předpisy související Další emulzní technologie Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin Úvodní informace Datum : leden březen 2017 Místo : Brno, OREA otel Voroněž Plzeň, PRIMAVERA Hotel & Congress centre České Budějovice,

Více

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K 31. 3. 2016 STAVBA VOZOVEK SPECIFIKACE (VÝROBKOVÉ NORMY) V PŮSOBNOSTI CEN/TC 227, WG 1 WG 4; DOPLŇKOVÉ A NAVAZUJÍCÍ NORMY (ČSN) Specifikace WG 1

Více

Moderní trendy v materiálech a konstrukcích, navrhování vozovek

Moderní trendy v materiálech a konstrukcích, navrhování vozovek Moderní trendy v materiálech a konstrukcích, navrhování vozovek Gestor Ing. Miloš Rosenbaum Generální zpravodajové Ing. Petr Bureš, Ing. Petr Mondschein, Ph.D. 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice

Více

Zpráva o 21. zasedání CEN/TC 227 ve dnech 23. 9. až 25. 9. 2010 v Santiagu de Compostela, Španělsko

Zpráva o 21. zasedání CEN/TC 227 ve dnech 23. 9. až 25. 9. 2010 v Santiagu de Compostela, Španělsko Zpráva ze zahraniční pracovní cesty gestora NAT CEN/TC 227 Zpráva o 21. zasedání CEN/TC 227 ve dnech 23. 9. až 25. 9. 2010 v Santiagu de Compostela, Španělsko Místo konání: Hotel Parados dos Reis Católicos

Více

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K

SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K SEZNAM NOREM PLATNÝCH PRO OBOR SILNIČNÍHO STAVITELSTVÍ K 31. 12. 2013 STAVBA VOZOVEK SPECIFIKACE (VÝROBKOVÉ NORMY) V PŮSOBNOSTI CEN/TC 227, WG 1 WG 4; DOPLŇKOVÉ A ZBYTKOVÉ NORMY (ČSN) Specifikace WG 1

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Březen 2008 Asfaltové směsi - Specifikace pro materiály - Část 2: Asfaltový beton pro velmi tenké vrstvy ČSN EN 13108-2 73 6140 Bituminous mixtures - Material specifications

Více

Porovnání chování nízkoteplotních asfaltových směsí typu SMA

Porovnání chování nízkoteplotních asfaltových směsí typu SMA Porovnání chování nízkoteplotních asfaltových směsí typu SMA Autor: Jan Valentin, ČVUT, WP1 a kolektiv ČVUT, VUT, Eurovia CS a Total ČR Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické

Více

POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Marie Birnbaumová Ředitelství silnic a dálnic ČR ÚKKS, oddělení zkušebnictví Moderní trendy v betonu II. Betony pro dopravní stavby Praha 14. 3. 2013 Obsah

Více

ZPRÁVA Č. 11/2017 PRŮZKUM VOZOVKY

ZPRÁVA Č. 11/2017 PRŮZKUM VOZOVKY ZPRÁVA Č. 11/2017 PRŮZKUM VOZOVKY AREÁL LETIŠTĚ HRADEC KRÁLOVÉ Objednavatel : Účel zprávy: Zprávu provedl: Letecké služby Hradec Králové a.s. Piletická 151 500 03 Hradec Králové Zjednodušený průzkum vozovky

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Od 1. 2. 2010 se tento technický návod nevztahuje na střešní okna deklarovaná podle harmonizované normy

Více

Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží

Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží Dušan Stehlík únor březen 2016 Obsah prezentace Poruchy a problémy podloží vozovek Objemové změny násypových těles a aktivní zóny Vysoká vlhkost jemnozrnných

Více

POUŽITÍ MINERÁLNÍCH SMĚSÍ V KONSTRUKČNÍCH VRSTVÁCH TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

POUŽITÍ MINERÁLNÍCH SMĚSÍ V KONSTRUKČNÍCH VRSTVÁCH TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU POUŽITÍ MINERÁLNÍCH SMĚSÍ V KONSTRUKČNÍCH VRSTVÁCH TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU Petr Jasanský SŽDC, Generální ředitelství, Odbor traťového hospodářství, Praha 1. ÚVOD Minerální směs představuje materiál

Více