Zpráva ověřovatele připravenosti fy Spolana a.s. Neratovice k obhajobě RC za rok 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva ověřovatele připravenosti fy Spolana a.s. Neratovice k obhajobě RC za rok 2013"

Transkript

1 Zpráva ověřovatele připravenosti fy Spolana a.s. Neratovice k obhajobě RC za rok 2013 Ověřovaná společnost : SPOLANA a.s. Neratovice Zástupce společnosti : Miroslav Kulík, ved. sektoru Kvalita a ŽP Ing. Zuzana Komárková, vedoucí útvaru ŽP Ověřovatel: Ing. Pavel Topinka Datum ověření: Předložené materiály: výkazy RC, samohodnocení, certifikáty systémů řízení, dokumentace IMS, záznamy z interních auditů, prohlídka provozů Spolana a.s. v Neratovicích Profil společnosti a její postup při přípravě žádosti V lokalitě stávajícího areálu společnosti od počátku 20. století provozovaly svou činnost převážně potravinářské závody a to až do roku 1939, kdy je odkoupil Spolek pro chemickou a hutní výrobu a zahájil výstavbu chemického komplexu. Již v roce 1947 začal Spolek vyrábět viskózovou střiž. S účinností od se stal závod v Neratovicích samostatným podnikem s názvem SPOLANA, národní podnik Neratovice. Výroba ve Spolaně se postupně rozšířila o závod elektrolýzy produkující chlor a hydroxid sodný, vznikly další provozy na výrobu kostního klihu, tuku, celofánu, kyseliny chlorovodíkové. Počátkem června 1968 byl zahájen zkušební provoz na výrobu kaprolaktamu. Od roku 1972, kdy byla zpracována projektová dokumentace petrochemického komplexu, se vytvářely podmínky pro úspěšnou realizaci této stavby. V červnu 1975 byly vyrobeny první tuny PVC prášku a objem produkce podniku se více než zdvojnásobil. V roce 1977 se začalo s výrobou granulovaného PVC, o deset let později bylo rozhodnuto o výstavbě výrobní jednotky lineárních alfa olefinů. S jejich výrobou se začalo v roce 1992, avšak jednotka byla z důvodů nízké efektivity zastavena v červenci V listopadu 2006 ANWIL SA koupil kontrolní balík akcií v devadesátých létech zprivatizované české společnosti Spolana a.s. V 2008 byl dokončen proces převzetí úplné kontroly nad dceřinou společností SPOLANA a.s. a ANWIL SA nyní vlastní 100% akcií společnosti. Hlavním předmětem podnikání Spolany je výroba a prodej chemických výrobků: produkty na bázi etylénu (PVC) - jediný výrobce v ČR; suroviny pro polyamidová vlákna a konstrukční plasty (kaprolaktam) - jediný výrobce v ČR; průmyslové hnojivo SPOLSAN (síran amonný); anorganické sloučeniny a ostatní chemické výrobky (např. hydroxid sodný, chlor, kyselina chlorovodíková, kyselina sírová). Při své činnosti společnost Spolana a.s. Neratovice uplatňuje, udržuje a zlepšuje integrovaný systém (IMS) zahrnující systém managementu kvality, environmentálního managementu, managementu bezpečnosti, prevence závažné havárie a Responsible Care. Spolana je od roku 1994 certifikována v oblasti systému řízení kvality (QMS podle normy ISO V roce 2001 společnost úspěšně prošla auditem systému ekologie podle normy ISO (EMS). Oba systémy jsou pravidelně recertifikovány a přezkoumávány externími audity společností TÜV NORD.

2 Spolana zavedla i systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (SMS) "Bezpečný podnik" s uplatněním požadavků ILO-OSH 2001 a OHSAS 18001:2007, který byl verifikován Státním úřadem inspekce práce v roce Společnost Spolana a.s. Neratovice se přihlásila k RC v roce 1994, poprvé jí bylo přiznáno právo užívat logo RC v roce 1996, následně obhájila v letech 1998,2000, 2003, 2005 a V následujících letech vystoupila Spolana ze SCHP, čímž byl automaticky i přerušena možnost užívání loga RC. Od r je Spolana opět členem SCHP. Dopisem ředitele společnosti ze dne požádala SCHP o ověření údajů s cílem získat osvědčení a propůjčení práva užívat logo Responsible Care i po roce Zpráva o plnění podmínek a rozvoji RC ve společnosti Spolana za sledované období byla vypracována v 07/2013 podle osnovy samohodnocení programu Responsible Care schválené SCHP. Posouzení výsledků samohodnocení programu RC 1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. (Samohodnocení : 8 otázek/ 8 x ano/ 0 x ne/ 0 x netýká se) Program RC se stal součástí zavedeného a certifikovaného integrovaného systému řízení QMS. K plnění principů RC se přihlásila v roce 1994, poprvé obhájila v roce Zodpovědností za realizaci Programu je pověřen Miroslav Kulík, představitel vedení pro RC, vedoucí sektoru Kvalita a životní prostředí společnosti. Hodnocení výsledků plnění proběhlo s vrcholovým vedením dne , s odborovým svazem dne , se zaměstnanci na navazujících pracovních poradách. Na webu je vyvěšena aktuální výroční zpráva za rok 2012 a také aktuální výsledky hodnocení programu RC a ukazatelé výkonnosti RC z 07/ Politika společnosti v oblasti zdraví, bezpečnosti a životního prostředí (Samohodnocení : 11 otázek/ 9 x ano/ 2 x ne/ 0 x netýká se) Od roku 1994 je společnost držitelem certifikátu systému řízení dle normy ISO 9001 (stávající platnost do ) a ISO (stávající platnost do ), certifikáty jsou pravidelně v tříletých cyklech obnovovány. Reverifikace systému Bezpečný podnik nebyla v roce 2012 ukončena. Současná politika společnosti v oblasti IMS je vyvěšena na webu a je pravidelně přezkoumávána. Samohodnocení 2 x ne - souvisí se zavedeným systémem řízení bezpečnosti práce a ochrany zdraví v celé společnosti ( návrh změny hodnocení bodu 2.7. na ano), který však není certifikován samostatně v režimu OHSAS , ale je verifikován jako Bezpečný podnik (pozn. platnost vypršela v 10/2012, proto doporučení změnit hodnocení bodů na ne ) tj. změna celkem na 3 x ne.

3 3. Zajišťování požadavků (Samohodnocení : 17 otázek/ 16 x ano/ 1 x ne/ 0 x netýká se) Pověřen řízením programu RC Miroslav Kulík, představitel vedení pro RC, vedoucí sektoru Kvalita a životní prostředí společnosti, který je přímo členem vrcholového vedení společnosti. K dispozici má koordinační skupinu RC (další 4 pracovníci společnosti za ŽP, BP, logistiku a energetiku). Dokumentace IMS je odpovídající a je přístupná přes podnikovou síť všem zaměstnancům (Lotus Notes). Je vypracován program zlepšování na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví i ochrany životního prostředí. Plnění programu je průběžně kontrolováno, investiční náklady za rok 2012 do do ŽP byly 41 mil. Kč. Pravidelně jsou prováděny interní audity IMS a přezkoumání vedením. Samohodnocení 1 x ne - společnost nepověřila útvar/pracovníka odpovědného za evidenci a hodnocení legislativy EU. 4. Plánování a realizace (Samohodnocení : 53 otázek/ 50 x ano/ 2 x ne/ 1 x netýká se) 4.1. Péče o zaměstnance Společnost v rámci systému ochrany zdraví a bezpečnosti práce má stanovena organizační i technická opatření k minimalizaci rizik. Zdravotní stav zaměstnanců je pravidelně kontrolován. Zaměstnanci jsou pravidelně proškolování a cvičeni (viz záznamy v kartách zaměstnanců) vč. příchozích zaměstnanců externích firem. V loňském roce 2012 byly zaznamenány 3 pracovní úrazy s pracovní neschopností nad 3 dny a jeden smrtelný úraz. Všechny události byly řádně přes systém řízení prošetřeny a přijata opatření Využití vstupů Využívání energetických a materiálových vstupů je průběžně sledováno ve využívaném účetním systému SAP a měsíčně je prováděno vyhodnocování THN. Společnost minimalizuje vznik odpadů a nakládá s nimi v souladu s právními požadavky - upřednostňuje jejich třídění a využití Výroba Společnost je držitelem 4 integrovaných povolení. Výroba odpovídá legislativním požadavkům a je provozována v souladu s limity a technickými podmínkami IP. Ve sledovaném období nebyly společnosti uděleny orgány ochrany ŽP nebo BP žádné pokuty. Samohodnocení 0 x ne - společnost nedoložila při auditu dokument/y ke sledování využití obnovitelných zdrojů tepla a energií vč. souboru zásad, proto doporučena změna hodnocení bodu na ne, tj. změna celkem na 1 x ne.

4 4.4. Péče o výrobek Péče o výrobek je nedílnou součástí managamentu kvality, který je certifikován. Společnost poskytuje dodavatelům potřebné informace o výrobku vč. komplexních informací o způsobech bezpečného nakládání s výrobkem. Samohodnocení 1 x ne - týká se nezavedení Product Stewardship Integrovaná péče o hmotný majetek Z hlediska provozu je zařízením věnována individuální pozornost. Konkrétní odpovědné osoby vedou o zařízeních provozní deníky, jejich údržba a realizace pravidelných plánovaných kontrol a revizí (samostatný software pro řízení údržby). Nové investice i změny zařízení jsou posuzovány i z hlediska HSE Logistika Společnost využívá pro přepravu cca 12 externích firem. Ve sledovaném období nebyla zaznamenána při přepravě žádná nehoda, která byla spojena s únikem látek do prostředí a vyžádala si zásah kompetentních úřadů. Společnost začala využívat SQAS (2 přepravci již s verifikací SQAS). Samohodnocení 1 x ne týká se atestace ECD pro čištění cisteren/kontejnerů, 1 x netýká se - společnost není distribuční společností Předcházení haváriím Společnost má vypracovaný systém předcházení haváriím. V roce nebyla zaznamenána nehoda s únikem látky do prostředí, vyhodnoceno a přijata opatření. Návrh změn samohodnocení v kapitole 4.: 53 otázek/ 49 ano/ 3 ne/ 1 x netýká 5. Zavádění a kontrola (2 otázky/ 2 x ano/ 0 x ne /0 x netýká se ) Kontrola plnění programu je prováděna vrcholovým vedením (zpravidla v rámci IMS). 6. Monitoring Programu Responsible Care (3 otázky/ 3x ano/ 0 x ne / 0 x netýká se) Na uvedeny výroční zprávy o stavu HSE&Q i výsledky hodnocení R.C. Výsledky jsou se zaměstnanci projednávány i na pracovních poradách. 7. Kontrola a řízení (5 otázky/ 5 x ano/ 0 x ne / 0 x netýká se) Společnost udržuje pravidelný kontakt s mimopodnikovými partnery - s úřady, s občany, se zákazníky, s dodavateli a se sdělovacími prostředky.

5 Součástí auditní návštěvy dne byla i vlastní prohlídka areálu a výrobního zařízení a pohovory i s dalšími zaměstnanci, při kterých nebyly zjištěny žádné závažnější skutečnosti odporující samohodnocení a další dokumentaci, která byla společností předložena. Souhrn hodnocení výsledků plnění programu RC - Odpovědné podnikání v chemii a závěr Společnost Spolana a.s. Neratovice úspěšně zvládá zajišťování programu Responsible Care. Dle jejich vlastního hodnocení na 99 otázek bylo v 1 případu odpovězeno, že se společnosti netýkají. Z počtu 98 otázek pak bylo 93 x odpovězeno ano a 5 x ne. Celkový výsledek samohodnocení byl tedy 94,9 %. Ve většině případů lze s odpověďmi uvedenými v samohodnocení souhlasit, nicméně při diskusi v rámci ověřování bylo upraveno hodnocení u otázek, takto: 2.7. : na ANO ( z NE) společnost má zaveden systém řízení BP v režimu OHSAS, byť v současné době není platná verifikace Bezpečný podnik; 2.9. : na NE ( z ANO) společnost v současné době nemá platnou verifikaci Bezpečný podnik (řízení pozastaveno); : na NE ( z ANO) společnost v současné době nemá platnou verifikaci Bezpečný podnik (řízení pozastaveno); : na NE (z ANO) společnost nedoložila při auditu dokument/y ke sledování využití obnovitelných zdrojů tepla a energií vč. souboru zásad. Z počtu hodnocených 98 otázek pak bylo po opravě 91 x odpovězeno ano a 7 x ne. Celkový výsledek samohodnocení navrhuje ověřovatel upravit na 92,8 %. Závěr a doporučení Společnost SPOLANA a.s. Neratovice uplatňuje principy Programu RC. Společnost plánovitě zlepšuje své výsledky činnosti. Výsledek samohodnocení po úpravě hodnotitelem na výši 92.8 % splňuje požadavek, že musí být vyšší než 75 %. Po externím ověření vyžádaných dokladů a vyhodnocení používaných postupů ke zdokonalování Programu RC a způsobu jeho interního vyhodnocování doporučuji udělit společnosti SPOLANA a.s. Neratovice osvědčení práva užívat logo Responsible Care. Dne: Vypracoval: Ing. Pavel Topinka

Zpráva ověřovatele připravenosti společnosti DEKONTA, a.s., Praha k obhajobě RC, rok 2016

Zpráva ověřovatele připravenosti společnosti DEKONTA, a.s., Praha k obhajobě RC, rok 2016 Zpráva ověřovatele připravenosti společnosti DEKONTA, a.s., Praha k obhajobě RC, rok 2016 Ověřovaná společnost: Zástupce společnosti: DEKONTA, a.s., Praha Ing. Iveta Čepeláková, představitel vedení pro

Více

Zpráva ověřovatele o ověření hodnotící zprávy plnění programu Responsible Care a o připravenosti k obhajobě RC v roce 2018

Zpráva ověřovatele o ověření hodnotící zprávy plnění programu Responsible Care a o připravenosti k obhajobě RC v roce 2018 Zpráva ověřovatele o ověření hodnotící zprávy plnění programu Responsible Care a o připravenosti k obhajobě RC v roce 2018 Ověřovaná společnost: Integrovaná střední škola Centrum odborné přípravy a Jazyková

Více

Hodnocení programu Responsible Care Odpovědné podnikání v chemii v BorsodChem MCHZ, s.r.o., v roce 2016

Hodnocení programu Responsible Care Odpovědné podnikání v chemii v BorsodChem MCHZ, s.r.o., v roce 2016 Hodnocení programu Responsible Care Odpovědné podnikání v chemii v BorsodChem MCHZ, s.r.o., v roce 2016 Program Responsible Care (dále jen RC) je dobrovolná, celosvětově přijatá a rozvíjená iniciativa

Více

Hodnotící zpráva Lovochemie, a.s.

Hodnotící zpráva Lovochemie, a.s. Příloha č. Hodnotící zpráva Lovochemie, a.s. OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou

Více

Hodnocení naplňování programu "Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii" ve společnosti DONAUCHEM s.r.o. v roce 2014.

Hodnocení naplňování programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii ve společnosti DONAUCHEM s.r.o. v roce 2014. Strana 1/5 Program Responsible Care (dále jen "RC") je dobrovolná, celosvětově přijatá a rozvíjená iniciativa chemického průmyslu, zaměřená na podporu udržitelného rozvoje vstřícným zvyšováním bezpečnosti

Více

Sebehodnocení společnosti MG Odra Gas

Sebehodnocení společnosti MG Odra Gas Sebehodnocení společnosti MG Odra Gas. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netýká se Poznámky a náměty..

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Společnost: Fatra, a.s. OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE ano ne netýká. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netý. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost Samohodnocení programu RC - Lach-Ner, s.r.o. 20. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netýká se Poznámky

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netýká se Poznámky a náměty.. Zodpovědností za realizaci Programu

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE ano ne netý. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost 6 0 2 2. Politika

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. 1 ne pravidelně 8 0 0

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. 1 ne pravidelně 8 0 0 Lach-Ner, s.r.o., IČ 26295474, Tovární 57, 277 Neratovice rok 2008. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost.

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netýká.. Zodpovědností za realizaci Programu je pověřen člen vrcholového

Více

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR. Udržitelný rozvoj a společenská odpovědnost podniků chemického průmyslu

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR. Udržitelný rozvoj a společenská odpovědnost podniků chemického průmyslu Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR Udržitelný rozvoj a společenská odpovědnost podniků chemického průmyslu Výzkumný ústav anorganické chemie, a.s. Revoluční 84 400 01 Ústí nad

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA s.r.o. byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze českou soukromou firmou. Od 1. ledna 2014 byla

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý Poznámky a náměty.. Zodpovědností za realizaci Programu je

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netý. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE ANO NE NETYKA SE Celkový počet otázek 99. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou

Více

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007 ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 27 Vážení čtenáři, Lovochemie, a.s., věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netýká Poznámky a náměty.. Zodpovědností za realizaci Programu

Více

Responsible Care = Odpovědn

Responsible Care = Odpovědn Responsible Care = Odpovědn dné podnikání v chemii Ladislav Špaček, SCHP ČR Dlouhodobě,, průmyslov myslově využívan vané území 2 1 SCHP ČR R reprezentant chemiků SCHP ČR R sdružuje uje 84 individuáln lních

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost.

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý.. Zodpovědností za realizaci Programu je pověřen člen vrcholového

Více

1 Poprvé v roce 2013 a k obhajobě přistupuje potřetí. První ověření výsledků proběhlo ve Společnost získala právo používat logo Responsible Care

1 Poprvé v roce 2013 a k obhajobě přistupuje potřetí. První ověření výsledků proběhlo ve Společnost získala právo používat logo Responsible Care . Otázka Ano Ne Netý Poznámky a náměty.. Zodpovědností za realizaci Programu je pověřen člen vrcholového vedení.2. Vedení společnosti zdůrazňuje význam Programu a práva užívat logo uvnitř i vně společnosti

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí VÝROBA A PRODEJ ČISTÝCH, SPECIÁLNÍCH A FARMAC H E Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze

Více

1 ing. Andrea Kudrová

1 ing. Andrea Kudrová . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý Poznámky a náměty.. Zodpovědností za realizaci Programu je

Více

Společnost Hodnocený rok Zodpovědná osoba

Společnost Hodnocený rok Zodpovědná osoba Společnost Hodnocený rok Zodpovědná osoba OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netý. Vedení

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Společnost OQEMA s.r.o. Hodnocený rok 2017 Zodpovědná osoba Ing. Daniela Dostálová, manažer ISŘ

Společnost OQEMA s.r.o. Hodnocený rok 2017 Zodpovědná osoba Ing. Daniela Dostálová, manažer ISŘ Společnost OQEMA s.r.o. Hodnocený rok 207 Zodpovědná osoba Ing. Daniela Dostálová, manažer ISŘ OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat,

Více

1 pravidlená hlášení ISPOP, IRZ, KÚ Pce

1 pravidlená hlášení ISPOP, IRZ, KÚ Pce . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý Poznámky a náměty 035 kara@pentachemicals.eu.. Zodpovědností

Více

Fatra, a.s. rok hodnocení: 2019

Fatra, a.s. rok hodnocení: 2019 Fatra, a.s. rok hodnocení: 2019 OSNOVA PRO SEBEHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netý 1. Vedení společnosti

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky Společnost: Azelis Czech Republic s.r.o. Zpracoval: Jana Ornstová OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

Více

ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 214 1 Lovochemie, a.s. věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření bezpečných

Více

Česká asociace čisticích stanic 2013

Česká asociace čisticích stanic 2013 Česká asociace čisticích stanic 203 OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netýká. Vedení

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netýká. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý Poznámky a náměty.. Zodpovědností za realizaci Programu je

Více

SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI CHS Epi,a.s. Osnova: Společnost: CHS Epi, a.s. Zpracovatel: Ing.

SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI CHS Epi,a.s. Osnova: Společnost: CHS Epi, a.s. Zpracovatel: Ing. Společnost: CHS Epi, a.s. Zpracovatel: Ing. Zdeněk Remiaš SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI CHS Epi,a.s. Osnova: ano ne netý 1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu

Více

SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI. INFRASPOL, s.r.o.

SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI. INFRASPOL, s.r.o. Společnost: INFRASPOL, s.r.o. Zpracovatel: Ing. Pavel Žák SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI INFRASPOL, s.r.o. Osnova: ano ne netý 1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netýká se Poznámky a náměty.. Zodpovědností za realizaci Programu

Více

BEZPEČNOSTNÍ ZPRÁVA SKLADU MSTĚTICE

BEZPEČNOSTNÍ ZPRÁVA SKLADU MSTĚTICE ČEPRO, a.s. Vydání: 4 Revize: 0 Strana: 1 Obsah části: 1. Popis zásad a celkových cílů prevence závažných havárií... 2 2. Politika prevence závažných havárií... 4 3. Informace o veřejné přístupnosti politiky...

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBL Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netý. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible

Více

Zpráva ověřovatele. o ověření hodnotící zprávy plnění programu RC a o připravenosti k obhajobě RC. Daniela Dostálová - Manažer ISŘ / Quality Manager

Zpráva ověřovatele. o ověření hodnotící zprávy plnění programu RC a o připravenosti k obhajobě RC. Daniela Dostálová - Manažer ISŘ / Quality Manager Zpráva ověřovatele o ověření hodnotící zprávy plnění programu RC a o připravenosti k obhajobě RC Ověřovaná společnost: OQEMA, s. r.o., Těšínská 222, 73934 Šenov; IČ: 63988186 Účastníci ověření: Alena Hadravová

Více

SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI CHS Epi,a.s. Osnova: Společnost: CHS Epi, a.s. Zpracovatel: Ing.

SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI CHS Epi,a.s. Osnova: Společnost: CHS Epi, a.s. Zpracovatel: Ing. Společnost: CHS Epi, a.s. Zpracovatel: Ing. Pavel Žák SAMOHODNOCENÍ PLNĚNÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE VE SPOLEČNOSTI CHS Epi,a.s. Osnova: ano ne netý 1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky Společnost: Euro Support Manufacturing Czechia, s.r.o. Hodnocený rok: 207 Zodpovědná osoba: Monika Svátová OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná

Více

DONAUCHEM s.r.o. Za Žoskou 377 288 02 Nymburk ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ ZA ROK 2012

DONAUCHEM s.r.o. Za Žoskou 377 288 02 Nymburk ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ ZA ROK 2012 DONAUCHEM s.r.o. Za Žoskou 377 288 02 Nymburk ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ ZA ROK 2012 Obsah Prohlášení o přijetí a dodržování principů RC 3 Úvod 4 Životní prostředí

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o.

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Ing. Pavel Trvaj QESTR Spojenců 876 674 01 Třebíč pavel.trvaj@qestr.cz IČ: 68660910 Řízení QMS Co je to kvalita? Řízení QMS jakost (kvalita)

Více

Zpráva o vlivu společnosti na životní a pracovní prostředí v roce 2011

Zpráva o vlivu společnosti na životní a pracovní prostředí v roce 2011 Zpráva o vlivu společnosti na životní a pracovní prostředí v roce 2011 1. Charakteristika společnosti Společnost Lach-Ner, s.r.o. je nástupnickou organizací společnosti Lachema a.s., závod Neratovice a

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Zpráva o stavu ochrany životního prostředí Environmentální profil. Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, Napajedla

Zpráva o stavu ochrany životního prostředí Environmentální profil. Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, Napajedla Zpráva o stavu ochrany životního prostředí 2018 Environmentální profil Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, 763 61 Napajedla Napajedla, 2018 PROFIL SPOLEČNOSTI HISTORIE Více informací na www.fatra.cz První

Více

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Společnost Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. zaměřuje svou hlavní pozornost na maximální uspokojování potřeb svých zákazníků

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netý. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2012 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Zpráva z auditu. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11. Typ auditu. Recertifikační audit 16.9.2014. Vedoucí Auditor. Jan Fabiánek.

Zpráva z auditu. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11. Typ auditu. Recertifikační audit 16.9.2014. Vedoucí Auditor. Jan Fabiánek. Zpráva z auditu Firemní ES&H servis s.r.o. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11 Typ auditu Recertifikační audit 16.9.2014 Vedoucí Auditor Jan Fabiánek Auditor Vladimír Pojer Certifikace podle ČSN EN ISO

Více

Zpráva o stavu životního prostředí za rok 2014

Zpráva o stavu životního prostředí za rok 2014 Zpráva o stavu životního prostředí za rok 2014 ZPRÁVA O STAVU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ZA ROK 2014 V souladu s etikou podnikání akciové společnosti Kemifloc v oblasti výroby a prodeje chemikálií pro úpravu

Více

RADK. Výroční zpráva o vlivu na životní prostředí za rok

RADK. Výroční zpráva o vlivu na životní prostředí za rok RADK Výroční zpráva o vlivu na životní prostředí za rok 216. www.radka.cz Responsible Care Zdraví, bezpečnost a životní prostředí Chovat se šetrně k životnímu prostředí je jedinou možností, jak může lidstvo

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost.

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý.. Zodpovědností za realizaci Programu je pověřen člen vrcholového

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky Společnost: Synthesia, a.s. Zpracoval: Ing. Václav Chrbját Dne: 8.6.208 OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá

Více

Zpráva o stavu ochrany životního prostředí Environmentální profil. Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, 763 61 Napajedla

Zpráva o stavu ochrany životního prostředí Environmentální profil. Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, 763 61 Napajedla Zpráva o stavu ochrany životního prostředí 2015 Environmentální profil Fatra, a.s. třída Tomáše Bati 1541, 763 61 Napajedla Napajedla, květen 2015 PROFIL SPOLEČNOSTI HISTORIE Více informací na www.fatra.cz

Více

SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE

SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE ano ne netýká Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost 8 0 0. Politika společnosti

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

modifikace pro rok 2015

modifikace pro rok 2015 Účel dokumentu: Tento environmentální program je zaveden jako základní nástroj dosažení politiky a závazků společnosti v oblasti ochrany životního prostředí. Vychází zejména z: 1. potřeb zákonů ČR pro

Více

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně Certifikační postup systému managementu (BCMS, ISMS, SMS) sestává z přípravy nabídky a smlouvy, přípravy auditu, provedení auditu 1. stupně a vyhodnocení systémové dokumentace, provedení auditu 2. stupně,

Více

Problematika vydávání ECD

Problematika vydávání ECD II. odborný seminář CACS Praha, 6. listopadu 2008 Problematika vydávání ECD Milan Otajovič, Ladislav Špaček 1 Cíl l a milníky CACS 6. 6. 2006 první schůzka, vzniká přípravný výbor 12. 10. 2006 ustavující

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost 1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost 1. Otázka Ano Ne Netý Poznámky a náměty 1.1. Zodpovědností za realizaci Programu

Více

PŘÍRUČCE. v programu Responsible Care Odpovědné podnikání v chemii (2010)

PŘÍRUČCE. v programu Responsible Care Odpovědné podnikání v chemii (2010) Svaz chemického průmyslu České republiky Association of Chemical Industry of the Czech Republic Rubeška 393/7, 190 00 Praha 9 DODATEK č 1 k PŘÍRUČCE pro přípravu, plnění a hodnocení výsledků členských

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky Společnost: Brenntag CR s.r.o. Zpracoval: ing. Eva Laštovičková OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

Více

Zpráva o stavu životního prostředí za rok 2017

Zpráva o stavu životního prostředí za rok 2017 Zpráva o stavu životního prostředí za rok 2017 ZPRÁVA O STAVU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ZA ROK 2017 V souladu s etikou podnikání akciové společnosti Kemifloc v oblasti výroby a prodeje chemikálií pro úpravu

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

Popis certifikačního postupu SM - ISO 9001, SM - ISO 14001, SM - ISO/TS 29001, SM - OHSAS a SM - ISO 50001

Popis certifikačního postupu SM - ISO 9001, SM - ISO 14001, SM - ISO/TS 29001, SM - OHSAS a SM - ISO 50001 Certifikační postup systému managementu dle normy ISO 9001, ISO 14001, ISO TS 29001, OHSAS 18001 nebo ISO 50001 se skládá z následujících fází: příprava nabídky a smlouvy, příprava auditu, provedení auditu

Více

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Společnost Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. zaměřuje svou hlavní pozornost na maximální uspokojování potřeb svých zákazníků

Více

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 www.tuv-sud.cz s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 Zavádění sytému energetického managementu dle ČSN EN 16001 Záměr zvyšování energetické účinnosti trvalý proces zefektivňování snížení

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý.. Zodpovědností za realizaci Programu je pověřen člen vrcholového

Více

Systém environmentálního řízení

Systém environmentálního řízení EMS Systém environmentálního řízení Pavel Růžička, MŽP Seminář k environmentální politice pro MSP Brno, 14.12.2007 Systémy environmentálního řízení Systematický přístup k ochraně ŽP ve všech směrech podnikatelské

Více

Audity ISŘ. Je-li tento dokument vytištěn, stává se neřízeným. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ Lenka Šloserová v. r.

Audity ISŘ. Je-li tento dokument vytištěn, stává se neřízeným. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ Lenka Šloserová v. r. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ-22 A Audity ISŘ 13. Lenka Šloserová v. r. 19. listopadu 2015 Hana Fuxová v. r. Ing. Stanislav Bruna v. r. - Organizační změny - Implementace ISO

Více

CHEMICKÝ PRŮMYSL V ČR

CHEMICKÝ PRŮMYSL V ČR CHEMICKÝ PRŮMYSL V ČR Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 15. 4. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se seznámí s oblastmi

Více

SYSTÉMY ŘÍZENÍ. Ing. Jan Štejfa

SYSTÉMY ŘÍZENÍ. Ing. Jan Štejfa SYSTÉMY ŘÍZENÍ Ing. Jan Štejfa SYSTÉMY ŘÍZENÍ Co je to (integrovaný) systém řízení? Procesně řízená organizace Popis procesů pomocí znaků, aspektů, rizik Plánování Řízení provozu a neshody Audit Přezkoumání

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 9. přednáška Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 Doc.

Více

Zpráva o vlivu na životní prostředí za rok 2012

Zpráva o vlivu na životní prostředí za rok 2012 Zpráva o vlivu na životní prostředí za rok 2012 Úvod Společnost CHEMOTEX Děčín a.s. má zaveden systém ekologického managementu dle normy ISO 14001:2005. Tento systém byl ověřen a certifikován obnovovacím

Více

ZELENÁ ZPRÁVA 2016 o ochraně životního prostředí.

ZELENÁ ZPRÁVA 2016 o ochraně životního prostředí. ZELENÁ ZPRÁVA 216 o ochraně životního prostředí www.preol.cz PREOL ZELENÁ ZPRÁVA 216 2 PREOL, a.s., věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý.. Zodpovědností za realizaci Programu je pověřen člen vrcholového

Více

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Společnost Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. zaměřuje svou hlavní pozornost na maximální uspokojování potřeb svých zákazníků

Více

Zákon č. 59/2006 Sb. ze dne 2. února 2006

Zákon č. 59/2006 Sb. ze dne 2. února 2006 Zákon č. 59/2006 Sb. ze dne 2. února 2006 o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky Ústí nad Labem 4/2014 Ing. Jaromír Vachta Účel a působnost

Více

Program BEZPEČNÝ PODNIK základní informace

Program BEZPEČNÝ PODNIK základní informace Program BEZPEČNÝ PODNIK základní informace Program Bezpečný podnik má za cíl především zvýšit u právnických a podnikajících fyzických osob (dále jen právní subjekt) úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví

Více

Část 1 - Údaje o činnostech společnosti v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví a životního prostředí v roce 2011

Část 1 - Údaje o činnostech společnosti v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví a životního prostředí v roce 2011 Část 1 - Údaje o činnostech společnosti v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví a životního prostředí v roce 2011 Souhrnná tabulka sledování indikátorů výsledků HSE č. indikátor jednotka hodnota Bezpečnost

Více

Čistší produkce. a její podpora v České republice

Čistší produkce. a její podpora v České republice 1 Čistší produkce a její podpora v České republice Pavel Růžička, MŽP Seminář čistší produkce Brno, 6.10.2010 Co je čistší produkce? Preventivní strategie podporující efektivnější využívání vstupních zdrojů

Více

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12 Podnikový ekolog Podnikový ekolog kontroluje činnost výrobních zařízení z hlediska dopadů činností na životní prostředí, řídí a koordinuje činnosti pracovníků ekologických zařízení a zajišťuje podklady

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2015 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost . Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netý.. Zodpovědností za realizaci Programu je pověřen člen vrcholového

Více

Zadání. Audity a dokumentace SDP

Zadání. Audity a dokumentace SDP Audity a dokumentace SDP PharmDr. Jiří Sova Kvalifikovaná osoba plnosortimentního velkoobchodu Zadání Audit kvality a správné distribuční praxe a potřebná dokumentace Dokumentace v rámci SDP - tvorba,

Více

SŽDC M20/MP001 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20

SŽDC M20/MP001 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20 Změna č. 0 Účinnost od 21. července 2015 č.j.: S27771/2015-SŽDC-O13 Počet listů: 10 Počet příloh: 0 Počet listů příloh: 0 Úroveň

Více

Environmentální management

Environmentální management Environmentální management Garant: Doc.Ing.Alena Kocmanová,Ph.D Motto: Bezstarostně se řítíme do propasti, když jsme před ni postavili něco, co nám brání v pohledu na ni. B.Pascal Obsah Environmentální

Více

Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady)

Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady) Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady) Pozitivní vliv MOVO na životní prostředí 1. Nakládání s vodami: Provádění

Více