Dodatek k návodu Autoskop II

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dodatek k návodu Autoskop II"

Transkript

1 Dodatek k návodu Autoskop II

2 Obsah Tento dodatek vysvětluje práci s osciloskopem a doplňuje základní návod, který se zabývá ovládáním programu osciloskopu. Uživatel zde najde první kroky praktického měření, napojování a nastavování osciloskopu. V rámci diagnostické podpory FCD nabízíme individuální zaškolení lektorem specialistou nebo kurzy Logické Diagnostiky (LD0 až LD4). Obsah Popis osciloskopu Napojování osciloskopu Obecné zásady, vzorkovací frekvence Společná kostra, diferenciální napojení Napěťové děliče Napojení zapalování s rozdělovačem jednojiskrové dvoujiskrové detekce závady Spuštění módu zapalování, oscilogram nástrojová lišta, univerzální nastavení Příklady vzorových a defektních průběhů Lambda sonda Snímač otáček Potenciometr elektrického ventilu EGR Snímač hmotnosti nasávaného vzduchu Zapalovací cívka Nastavovač škrtící klapky Vstřikování Pumpe Duse Snímač teploty motoru IHRTECHNIKA s.r.o. Boleslavská Kosmonosy okr. Mladá Boleslav tel.: fax: mail: info@ihrtech.cz web: IČO: DIČ:CZ Upozornění Všechna autorská práva vyhrazena. Přetisk, rozmnožování a překlad, i částečný, je možný jen s předchozím písemným souhlasem f.ihr Technika s.r.o a uvedením zdroje. Obrázky, popisy, schémata a jiné údaje slouží jen k vysvětlení a doplnění textu. Nemohou být použity jako podklady pro konstrukci, montáž a dodávku. Nepřebíráme žádnou záruku za shodu obsahu s právě platnými zákonnými ustanoveními. Ručení je vyloučeno. Změny vyhrazeny.

3 Popis osciloskopu Napěťové děliče vstupů č.1 až 4 pro aktivaci rozsahu 0,5 150V Společná kostra všech vstupů mimo č.6 Vstup č. 7 a 8. Měřící rozsah 0,05V 15V. Možnost měření zapalování. Diferenciální (oddělený) vstup č.6 pro nezávislé měření. Měřící rozsah 0,05V 15V Vstup č.5. Měřící rozsah 0,5V 150V Vstupy č. 1 až 4. Měřící rozsah 0,05V 15V Vstupy č. 1 až 4 jsou nejčastěji využívány pro svojí univerzálnost. Je možné měřit s vysokým rozlišením od 0,05V do 15V. Pokud měřený signál přesahuje 15V lze využít integrované napěťové děliče a měřit v rozsahu od 0,5V do 150V. Vstup č. 5 je trvale nastaven pro signály v rozsahu od 0,5V do 150V (například primární napětí zapalovací soustavy nebo vstřikovací signál). Vstup č. 6 je oddělený a tím nezávislý na kostře osciloskopu. Je možné s ním měřit odpojené snímače či rozdíl potenciálu kdekoliv v el. obvodu (úbytky napětí). Vstupy č. 7 a 8 jsou opatřeny přepěťovou ochranou a tím uzpůsobeny pro měření sekundárního napětí zapalovací soustavy. Vstup č.7 je pro identifikaci 1. válce a vstup č. 8 je pro měření průběhu napětí sekundáru zpracovaného pomocí DIS adaptéru. Tyto vstupy je samozřejmě možné využít stejně jako ostatní vstupy pro měření napětí v rozsahu 0,05V až 15V. Společná kostra je propojena na všechny vstupy kromě č.6, který má svůj protipotenciál.

4 Napojování osciloskopu obecné zásady, vzorkovací frekvence Před jakýmkoli měřením propojíme kostřící vstup osciloskopu se záporným pólem akumulátoru. Jednotlivé vstupy pak napojujeme na konkrétní měřící místa elektrických a elektronických systémů. Je doporučeno stanovit si trvale určité barvy pro jednotlivé kanály v programu osciloskopu. Doporučené přiřazení barev : Červená Modrá Zelená Žlutá Červená Modrá Zelená Žlutá Protože každý vstup osciloskopu má svá specifika (viz. popis osciloskopu), předem si musíme rozmyslet, jaké signály budeme měřit a jakým počtem kanálů. Pokud máme v úmyslu měřit signály přesahující napětí 15V a budeme využívat osmikanálový režim, je výhodné ihned využít vstup č.5, který je trvale nastaven od 0,5V do 150V. Pokud obsazujeme kanály osciloskopu dalšími signály přesahující 15V, využijeme vstupy č. 1 až 5 a využijeme napěťový dělič (viz kapitola o jeho využití). Automobilové signály přesahující 15V : primární napětí zapalovacích soustav zážehových motorů (přístupné pouze u starších systémů) vstřikovací signály vznětových a zážehových motorů (SPI,MPI,FSI,CommonRail,Pumpe Duse) signály některých typů induktivních snímačů otáček (při vysokých otáčkách dosahují například až 100V) palubní napětí nákladních vozidel Pokud máme v úmyslu provádět test odpojeného komponentu (např. lambda sondy nebo indukčního snímače otáček) je nutné využít diferenciální vstup č. 6 a oba jeho BNC kontakty napojit na kontakty snímače (viz kapitola o diferenciálním napojení). Čím je více kanálů aktivních, tím je menší vzorkovací frekvence osciloskopu a tím nižší věrohodnost u rychlých automobilových signálů. Maximální vzorkovací frekvenci tedy dosáhneme nastavením jednokanálového režimu s nejmenší časovou základnou (500kHz = 500 tisíc vzorků za vteřinu). V praxi je ale 1kalálový režim nevyhovující a proto se pro velmi rychlé signály využívá 2kanálový režim. Příklady automobilových signálů, vyžadující vysokou vzorkovací frekvenci osciloskopu : a) pro 2kanálový režim datové sběrnice CAN (signál CAN pohonu není kvalitně prokreslen) max. hodnota zapalovacího napětí sekundárního okruhu zapalování (pro hledání závad není nutné pozorovat, postačí 4 nebo 8kanál) vysokou frekvencí napájené snímače (snímač otáček vačkového a klikového hřídele u některých systémů Simtec Opel, snímač servořízení u některých vozidel koncernu VW a) pro 4kanálový režim frekvenčně napájené snímače z Ř.J. (snímač polohy regulační objímky Bosch VE)

5 Napojování osciloskopu společná kostra, diferenciální napojení Společná kostra Všechny vstupy kromě vstupu č.6 mají společný potenciál. Ten se nejčastěji v praxi napojuje na záporný pól akumulátoru. Nazývejme tedy tento společný potenciál kostrou osciloskopu. Pokud chceme využít pro měření se společným potenciálem i vstup č.6, je zapotřebí horní BNC vstup propojit s kostrou. Diferenciální zapojení vstupu č.6 Po propojení kostřícího vstupu osciloskopu se záporným pólem akumulátoru (nutné pro jakákoli měření), můžeme napojit u vstupu č.6 oba potenciály na jakékoliv místo v obvodu (je tak měřen pouze rozdíl potenciálu napětí mezi měřícími vstupy kanálu 6). Diferenciální metoda napojení se používá při testování : Zapojených nebo i odpojených snímačů, které generují vlastní signál bez nutnosti napájení či kostry (induktivní snímače otáček, lambda sondy, piezo snímače). Napájení a ukostření určitého komponentu jedním kanálem (šetření kanálů) Dvou signálů, které se vzájemně neovlivňují a pokud ano, musíme předem vědět jak. Úbytků napětí ve vedení.

6 Napojování osciloskopu napěťové děliče Protože osciloskop umí zpracovávat napětí pouze do 15V jsou na vstupech č.1 až 4 integrovány napěťové děliče, které slouží ke zvýšení původního rozsahu osciloskopu (0,05V 15V) na rozsah vyšší (0,5V 150V). Pokud není napěťový dělič aktivován při měření signálu přesahující 15V, nehrozí zničení přístroje. V poloze nahoře je dělič vypnutý a v poloze dole je dělič aktivován. Vstup č.5 je opatřen trvalým napěťovým děličem a nelze ho deaktivovat. Napěťový dělič tedy měřené napětí zmenší o desetinné místo (před děličem 50V za děličem směrem do osciloskopu bude 5V). Pokud chceme vidět na obrazovce osciloskopu již zpět znásobené hodnoty 10x, je zapotřebí aktivovat softwarový násobič použitím funkce kalibrace a zvolit u příslušného kanálu 1:10. U kanálu 5 je již násobič automaticky nastaven.

7 Sekundár zapalování napojování (varianta A) Pro měření vysokého napětí je zapotřebí napojit adaptér DIS, který upravuje průběh ze sekundárních snímačů do konečné podoby. Díky němu je také možné měřit všechny válce u kteréhokoli typu zapalování v jednom kanále. LED dioda pro zjištění polarity jisker u dvoujiskrového zapalování 12V napájení (připojení na akumulátor) Výstupní signál určen pro vstup č.8 průběh napětí (červeně označeno) Výstupní signál určen pro vstup č.7 identifikace 1.válce Vstupy sekundárních snímačů měřících záporné jiskry (všechny typy systémů) Vstupy sekundárních snímačů měřících kladné jiskry (dvoujiskrové systémy) Vstup pro připojení sekundárního snímače umístěného vždy na 1. válci Sekundární snímače společně s adaptérem převádějí vysoké napětí na nízké napětí v převodu 1: Jsou v provedení single, nebo twin (pro měření stejné polarity časově odlišných jisker) Napojení s rozdělovačem Napojení jednojiskrového zapalování

8 Sekundár zapalování napojování (varianta A) Napojení dvoujiskrového zapalování Dvoujiskrové systémy pracují se dvěmi jiskrami ve stejný časový okamžik. Jedna jiskra probíhá v kompresi pálícího válce a druhá jiskra ve válci, který ukončuje fázi výfuku. Proto není možné tak jako u jednojiskrového systému spojit všechny sekundární snímače do červeného vstupu adaptéru. Pro korektní zobrazení průběhů sekundárního napětí na obrazovce osciloskopu je nutné spojit sekundárními snímači pouze jiskry stejné polarity. U čtyřválce se v praxi můžeme setkat s těmito variantami válec záporná jiskra, válec kladná jiskra válec záporná jiskra, válec kladná jiskra Pokud však dojde k neodborné montáži zap. kabelů, může dojít k dalším variantám válec kladná jiskra, válec záporná jiskra válec kladná jiskra, válec záporná jiskra Proto je tu adaptér, který nám jasně ukáže o jakou polaritu se u konkrétních válců jedná. Postup zapojení dvoujiskrového zapalování POZOR! Při napojování a odpojování sekundárních snímačů nesmí běžet motor!!! Pracujete se životu nebezpečným vysokým napětím!!! Zapojte adaptér na napájení akumulátoru 12V a ukostřete osciloskop na záporný pól akumulátoru. Napojte sekundární snímač single na VN kabel 1. válce a zapojte ho do černého vstupu adaptéru (hledací snímač). Nastartujte motor a zjistěte, jakou barvou svítí LED dioda na adaptéru. Svítíli červeně, zapojte jiný sekundární snímač ( twin nebo jiný single ) na tento válec do červeného vstupu adaptéru. Svítíli zeleně, zapojte snímač do zeleného (popř. bílého) vstupu adaptéru. Sejměte hledací snímač single a najděte všechny válce, u kterých bude také svítit stejná barva LED diody jako u 1. válce. Na všechny tyto válce připojte další sekundární snímače a zapojte je do stejné barvy vstupu adaptéru DIS jako je již zapojen 1.válec. Na zbylé válce napojte sekundární snímače, které připojíte do volných, barevně odlišných vstupů adaptéru DIS. Adaptér vám tedy ukáže svojí LED diodou, do jaké barvy vstupu máte jednotlivé válce napojit. Příklad zapojení doujiskrového zapalování 4válcového motoru (1. 2. válec záporná jiskra, válec kladná jiskra)

9 Sekundár zapalování detekce závady Dvoujiskrová zapalování a jejich závady mají svá specifika. Jejich vysvětlování je nad rámec tohoto návodu. Ukažme si však metodu odhalování jednotlivých částí sekundárního obvodu, především zap. cívky. Pokud chceme zjistit, kde se nalézá v sekundárním obvodu dvoujiskrového zapalování závada, je výhodné využít prohazování zap. kabelů. Detekce vadného zap. kabelu Vyměňujeme zap. kabely mezi sebou na obou koncích v jednotlivých válcích. Přemístíli se závada, přemístili jsme i vadný zap. kabel. Defektní zapalovací kabel Před prohozením Po prohození Defektní jiskra Defektní jiskra Detekce vadné zap. cívky Prohodíme koncovky zap. kabelů na cívce u skupiny válců 1a4 nebo 2a3 (otočíme tím polaritu jednoho zap. okruhu skupiny válců). Pro zachování měřené polarity se kapacitní snímače ponechávají na stejné straně (polaritě) zap. cívky. Trigrovací snímač však zůstává vždy na 1. válci, abychom byli schopni správně válce rozpočítat. Pokud je defekt v zap. cívce, přemístí se po přehození na jiný válec (jiná závada nemůže způsobit přemístění defektu). Pokud se defekt nepřemístí do jiného válce, závada se nalézá v zap. kabelech, svíčkách či v podmínkách ve válci). Pro přehlednost a snadnější pochopení je na obrázku zapojena pouze skupina válců 1 a 4. Defekt v zapalovací cívce Před prohozením Po prohození Defektní jiskra Defektní jiskra

10 Sekundár zapalování spuštění módu zapalování, oscilogram Pro analýzu sekundárního napětí disponuje program speciálním módem. Ten spustíme kliknutím na diagnostika zapalování v menu úpravy. V tomto módu je již přednastaveno : trigrování (spouštění signálu) prvním válcem za použití 100% X základny (720 klikové hřídele), číslování válců, rozlišení Y základny v kilovoltech Po spuštění módu diagnostika zapalování vidíme v reálném čase tento obraz : Vyčíslení základních parametrů Zapalovací napětí Přeskokové napětí Čas hoření jiskry Číslování válců Hodnota zapalovacího napětí 4. válce Trigrovací snímač ukazuje 1. válec Nástrojová lišta zapalování (viz další strana) V netrigrovaném záznamu vidíme obraz, se kterým můžeme pracovat (zesilovat, zmenšovat a zvětšovat časovou základnu, posunovat nulovou linii, měnit barvy, používat převodních rovnic pro měření tlaku, teploty a proudu)

11 Sekundár zapalování nástrojová lišta, univerzální nastavení Nástrojová lišta diagnostiky zapalování, využívána při měření v reálném čase Nastavení parametrů pro trigrování a grafické limity signálů Posun vpřed a vzad při aktivované funkci LUPA 825 Aktivace grafických limitů signálů, které rozlišují signály v toleranci (zelené pole) a mimo toleranci (červené pole) Volba pořadí zapalování a počtu válců Okno pro zobrazování otáček motoru LUPA (zobrazení menšího počtu válců) Grafické informace Číselné zobrazování parametrů zapalování Grafické informace poskytují uživateli přehled o nejdůležitějších parametrech zapalování. Fázový diagram ukazuje v % úhel rozdělení jisker. Tento mód se využívá pro identifikaci defektní mechaniky rozdělovače, ve kterém se nalézají kontakty přerušovače či snímač, informující jednotku zapalování o otáčkách. POZOR! Nezaměňovat s módem rovnoměrnosti chodu motoru, který nevyhodnocuje úhel, ale čas mezi jiskrami. Zapalovací napětí Přeskokové napětí Čas hoření jiskry Sloupcové vyjádření parametrů : Žlutá min.hodnota Červená max. hodnota Zelená aktuální hodnota Veškerá grafická nebo číselná zobrazení parametrů zapalování (včetně trigrovaného záznamu) jsou z hlediska objektivní diagnostiky nedostačující. Proto vytvořený záznam obsahuje vždy netrigrovaný záznam bez grafických a číselných zobrazení. Pokud chybí trigrovací signál (např. v 1. válci nepřeskakuje jiskra), osciloskop neukazuje žádný průběh. I v takovém případě je osciloskop schopen zaznamenávat veškeré napěťové děje, které do něj vstupují (včetně nulového nebo nízkého napětí 1. válce). Nastavení univerzálního osciloskopu pro měření sekundárního napětí. V praxi je často zapotřebí měřit k signálům sekundáru také jiné signály. Aby toto bylo možné je nutné aktivovat 4 nebo 8 kanálový režim a aktivovat kalibraci vstupu č.8, kde se aktivuje softwarový násobič 1:10000 (1V = 10kV). Pro správný směr zobrazování signálu je zapotřebí aktivovat inverzní obraz v menu kanálu (možné až po uložení záznamu). Sekundár je tedy možné měřit na vstupu č.7 (identifikace 1. válce) a č.8 (průběh všech zapojených válců). Ostatní aktivované vstupy jsou připravené pro měření jiných signálů.

12 Příklady vzorových a defektních průběhů Vzorové průběhy Závadové průběhy Signál lambda sondy při volnoběhu pravidelně pendluje a při deceleraci nevykázal záporné napětí. Během dvou decelerací motoru vykázal signál lambda sondy záporné napětí 80mV. Signál snímačů klikového a vačkového hřídele jsou v pořádku. Signál snímače klikového hřídele sporadicky vykazuje defekt. Signál potenciometru elektrického ventilu EGR a signál jeho sepnutí jsou v pořádku. Signál potenciometru elektrického ventilu EGR vykazuje defekt. Signál snímače hmotnosti nasávaného vzduchu a polohy škrtící klapky jsou v pořádku. Defekt snímače hmotnosti nasávaného vzduchu (první výkmit nedosahuje hodnoty 4,5V).

13 Příklady vzorových a defektních průběhů Vzorové průběhy Závadové průběhy Signál sekundárního napětí je v pořádku. Signál sekundárního napětí je defektní vadná zap. cívka. Signál aktivace a průběh el. proudu nastavovače škrtící klapky (stejnosměrný elektromotor) jsou v pořádku. Průběh el. proud nastavovače je defektní (proudové propady jiskření komutátoru) Signální, napájecí strana i el. proud vstřikování Pumpe Duse jsou v pořádku. Defekt v kontaktu vstřikovače Pumpe Duse. Správný signál snímače teploty motoru na senzoru (0,4V), na Ř.J. (0,4V) a na kostře (0V). Motor při teplotě 80 C. Defekt snímače teploty motoru. Na senzoru (3,4V), na Ř.J. (3,4V) a kostra (0V). Motor při teplotě 80 C.

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.12 Měření parametrů Kapitola 2 DIAGNOSTIKA

Více

Snímače a akční členy zážehových motorů

Snímače a akční členy zážehových motorů Ústav automobilního a dopravního inženýrství Snímače a akční členy zážehových motorů Brno, Česká republika Rozdělení komponent motor managementu Snímače nezbytné k určení základních provozních parametrů

Více

Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU)

Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU) Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU) 0100 Chybný signál od váhy vzduchu 0101 Chybný signál od váhy vzduchu 0102 Signál od váhy vzduchu nízký 0103 Signál od váhy vzduchu za vysoký 0104 Chybný

Více

Přílohy. Příloha 1. Schéma řídicí části. Schéma zapojení řídicí části

Přílohy. Příloha 1. Schéma řídicí části. Schéma zapojení řídicí části 12 Přílohy 1) Schéma zapojení řídicí části 2) Schéma zapojení výkonové části 3) Tištěné spoje 4) Seznam součástek 5) Vývojový diagram programu pro mikrokontrolér AT89S52 6) Protokol 51 Příloha 1 Schéma

Více

Emise měřené při volnoběhu. Zvýšený objem kyslíku nás zde navedl zkontrolovat ještě zapalovací soustavu.

Emise měřené při volnoběhu. Zvýšený objem kyslíku nás zde navedl zkontrolovat ještě zapalovací soustavu. Seat Toledo 1,8 Seat Toledo 1,8 RP z roku 1991. Jedná se o jednobodové vstřikování s elektronickým zapalováním s mechanickou regulací úhlu zážehu. Majitel vozidlo dovezl do servisu SOŠ a SOU Vocelova Hradec

Více

Tester akčních členů M-PWM2-A (sw v1.4) - PWM generátor - (technická specifikace)

Tester akčních členů M-PWM2-A (sw v1.4) - PWM generátor - (technická specifikace) Tester akčních členů M-PWM2-A (sw v1.4) - PWM generátor - M-PWM2 je vylepšený tester - generátor signálových nebo výkonových impulsů pro zkoušku akčních členů řízených signálem PWM. Tester obsahuje dva

Více

Nepřímé vstřikování benzínu Mono-Motronic

Nepřímé vstřikování benzínu Mono-Motronic Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 18.12.2013 Název zpracovaného celku: Nepřímé vstřikování benzínu Mono-Motronic Vstřikováním paliva dosáhneme kvalitnější přípravu směsi

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov Elektrotechnika a elektronika Tematický okruh Téma Ročník 2. Autor

Více

Potřebné vybavení motoru 4 válce, plná verze

Potřebné vybavení motoru 4 válce, plná verze Potřebné vybavení motoru 4 válce, plná verze 1) Ozubené kódové kolo + Snímač otáček Kódové kolo slouží k určení polohy natočení klikové hřídele, od čehož se odvíjí řízení předstihu a počátku vstřiku paliva.

Více

Schémata elektrických obvodů

Schémata elektrických obvodů Schémata elektrických obvodů Schémata elektrických obvodů Číslo linie napájení Elektrický obvod 30 Propojení s kladným pólem akumulátorové baterie 31 Kostra 15, 15a Propojení s kladným pólem akumulátorové

Více

BNC - T-kus; BNC vidlice, BNC zásuvka x2. Koleno BNC-F/BNC-M úhlový. Koleno BNC-F/BNC-M úhlový. Krokosvorka izolovaná na banánek,

BNC - T-kus; BNC vidlice, BNC zásuvka x2. Koleno BNC-F/BNC-M úhlový. Koleno BNC-F/BNC-M úhlový. Krokosvorka izolovaná na banánek, KATALOG ZBOŽÍ Ing.Jiří Blecha JB-Elektronik Na Klínku 305 530 06 Pardubice ČR IČ: 75582309 DIČ: CZ8407183323 email: info (zavinac) jb-elektronik.cz telefon: 732322318 www: www.jb-elektronik.cz Adaptér

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 11 Zapalování

Více

M.72. dojezd pro dvě okna NÁVOD K MONTÁŽI

M.72. dojezd pro dvě okna NÁVOD K MONTÁŽI M.72 dojezd pro dvě okna NÁVOD K MONTÁŽI Souprava M.72 je určena k montáži do automobilu, který je vybaven elektrickým stahováním oken a autoalarmem. Její typická funkce spočívá v tom, že po vystoupení

Více

Přesné výsledky v rekordním čase.

Přesné výsledky v rekordním čase. Přesné výsledky v rekordním čase. AVL DITEST SCOPE Přesné měřicí zařízení pro automobily FUTURE SOLUTIONS FOR TODAY Nejrychlejší cesta k spolehlivým výsledkům. AVL DITEST SCOPE MĚŘICÍ JEDNOTKY PRO AUTOMOBILY

Více

Dodatek k manuálu. Analyzátor vibrací Adash 4102/A

Dodatek k manuálu. Analyzátor vibrací Adash 4102/A Dodatek k manuálu Analyzátor vibrací Adash 4102/A (Dodatek k manuálu pro přístroj Adash 4101) Aplikace: Diagnostika mechanických poruch strojů nevyváženost, nesouosost Diagnostika ventilátorů, čerpadel,

Více

Biopowers E-motion. Návod k obsluze zařízení pro provoz vozidla na E85

Biopowers E-motion. Návod k obsluze zařízení pro provoz vozidla na E85 Biopowers E-motion Návod k obsluze zařízení pro provoz vozidla na E85 MONTÁŽ ZAŘÍZENÍ BIOPOWERS E-MOTION SMÍ PROVÁDĚT POUZE AUTORIZOVANÉ MONTÁŽNÍ STŘEDISKO. OBSAH 1. Informace o obsluze vozidla a popis

Více

Oblast použití. Rozsah 999999,9 kwh Rozlišení hrubé 0,1 kwh Rozlišení jemné 0,01 kwh

Oblast použití. Rozsah 999999,9 kwh Rozlišení hrubé 0,1 kwh Rozlišení jemné 0,01 kwh EME-103 Elektroměr třífázový polopřímý/nepřímý pro měření odběru činné energie ve třídě přesnosti 2 s velkým dynamickým rozsahem a odděleným rychlým impulsním výstupem Oblast použití Elektroměr EME-103

Více

Ignition Control V6.5

Ignition Control V6.5 ideas make 28.5.2007 future ideas make future IMFsoft, s.r.o. /9 Aplikace Ignition Control Elektronické zapalování obsahuje řadu funkcí jejichž nastavení lze s výhodou provést prostřednictvím osobního

Více

FERVE F-814 TESTOVACÍ PŘÍSTROJ NA AKUMULÁTORY A ALTERNÁTORY UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ÚVOD. Strana 1

FERVE F-814 TESTOVACÍ PŘÍSTROJ NA AKUMULÁTORY A ALTERNÁTORY UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ÚVOD. Strana 1 FERVE TESTOVACÍ PŘÍSTROJ NA AKUMULÁTORY A ALTERNÁTORY F-814 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ÚVOD Strana 1 FERVE F - 814 je nový digitální přístroj k testovaní akumulátorů, alternátorů a regulátorů napětí, který byl

Více

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava Popis produktu Systém T-DIDACTIC představuje vysoce sofistikovaný systém pro výuku elektroniky, automatizace, číslicové a měřící techniky, popř. dalších elektrotechnických oborů na středních a vysokých

Více

Informace o produktu FSA 500

Informace o produktu FSA 500 Informace o produktu FSA 500 1 FSA 500 - měřicí modul 2 Popis produktu DCU 130 Vstup do oblasti analýzy vozidlových systémů Diagnostika elektrických a elektronických systémů Ideální rozšíření pro KTS Bezdrátová

Více

MI1308 Video rozhraní pro vozidla Volvo s displejem 5

MI1308 Video rozhraní pro vozidla Volvo s displejem 5 MI1308 Video rozhraní pro vozidla Volvo s displejem 5 Toto rozhraní (adaptér) umožňuje zobrazit RGB signál z navigačního systému, AV signál a video signál z kamery při couvání na 5 displeji ve vozidlech

Více

MI1249. Video rozhraní pro vozidla Citroen C5 a Peugeot 508

MI1249. Video rozhraní pro vozidla Citroen C5 a Peugeot 508 MI1249 Video rozhraní pro vozidla Citroen C5 a Peugeot 508 Toto rozhraní (adaptér) umožňuje zobrazit RGB signál, AV signál z externího zdroje (například DVD přehrávače) a video signál z kamery při couvání

Více

ESII Roletová jednotka

ESII Roletová jednotka Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.12.3 Roletová jednotka Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1.

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Stmívací jednotka Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt je

Více

DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA EBZA ESE-2H

DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA EBZA ESE-2H DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA Technické, montážní a seřizovací pokyny pro EBZA ESE-2H Elektronické bezkontaktní zapalování http://trabant.jinak.cz EBZA ESE-2H Elektronické bezkontaktní zapalování (Elektronische Batterie

Více

Uživatelský manuál Revize 010621RS

Uživatelský manuál Revize 010621RS Analyzátor vibrací Adash 4900 Uživatelský manuál Revize 010621RS Email: a4900@adash.cz 2 Obsah: Před prvním zapnutím... 4 Úvod... 5 Popis přístroje... 6 Popis čelního panelu... 7 Použití přístroje... 8

Více

Digitální indikátor přeřazení

Digitální indikátor přeřazení Digitální indikátor přeřazení s optickou a zvukovou signalizací SL-02 (fw 2.0) Stručný popis zařízení Zařízení slouží pro indikaci překročení nastavených otáček motoru, což snižuje zátěž řidiče při řazení

Více

Digitální sekvenční indikátor přeřazení (Shift Light)

Digitální sekvenční indikátor přeřazení (Shift Light) Digitální sekvenční indikátor přeřazení (Shift Light) s optickou a zvukovou signalizací SL-03 (fw 1.3) Stručný popis zařízení Zařízení slouží pro indikaci dosažení nastavených otáček motoru, což snižuje

Více

BNC - T-kus; BNC vidlice, BNC zásuvka x2. Koleno BNC-F/BNC-M úhlový. Koleno BNC-F/BNC-M úhlový. Spojka banánková 4mm černá

BNC - T-kus; BNC vidlice, BNC zásuvka x2. Koleno BNC-F/BNC-M úhlový. Koleno BNC-F/BNC-M úhlový. Spojka banánková 4mm černá KATALOG ZBOŽÍ Ing.Jiří Blecha JB-Elektronik Na Klínku 305 530 06 Pardubice ČR IČ: 75582309 DIČ: CZ8407183323 email: info (zavinac) jb-elektronik.cz telefon: 732322318 www: www.jb-elektronik.cz Adaptér

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a provádět jeho

Více

Měření emisí motorových vozidel

Měření emisí motorových vozidel 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních zařízení

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115A www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115A je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a

Více

MI-200. Instalační manuál

MI-200. Instalační manuál MI-200 Instalační manuál Dva audio-video vstupy s ovládáním připojených zařízení Vstup pro parkovací kameru RSE výstup Ovládání pomocí signálů ze sběrnice CAN Adaptér je určen pro vozidla Volkswagen, Škoda

Více

Popis VIN... 12. Kontrola bloku motoru... 21 Opravy a renovace bloku motoru... 22 Mazací kanály... 22

Popis VIN... 12. Kontrola bloku motoru... 21 Opravy a renovace bloku motoru... 22 Mazací kanály... 22 Obsah Seznámení s vozidlem......................................................... 11 Hlavní součásti vozidla........................................................... 11 Identifikace a vy bavení vozidla.....................................................

Více

Relé výstražných světel - WLCR2 - (návod k použití)

Relé výstražných světel - WLCR2 - (návod k použití) Relé výstražných světel - WLCR2 - JB-ELEKTRONIK WLCR2 je relé výstražných světel pro montáž do vozidel z výroby nevybavených spínačem výstražných světel. Relé umožňuje spínání varovných světel nezávisle

Více

Obsah. Úvod... 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče... 10. Elektrická instalace... 31. Akumulátor... 10. Alternátor... 15. Dynamo...

Obsah. Úvod... 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče... 10. Elektrická instalace... 31. Akumulátor... 10. Alternátor... 15. Dynamo... Obsah Úvod.................................................................. 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče................. 10 Akumulátor...........................................................

Více

MI Video rozhraní pro vozidla Renault. Přepínání mezi jednotlivými vstupy a ovládání přehrávání

MI Video rozhraní pro vozidla Renault. Přepínání mezi jednotlivými vstupy a ovládání přehrávání MI-1250 Video rozhraní pro vozidla Renault Tento adaptér (rozhraní) umožňuje zobrazit RGB signál o vysokém rozlišení, AV signál z externího zdroje (například DVD přehrávače) a video signál z kamery při

Více

Automobilová elektronika

Automobilová elektronika Příloha I: Laboratorní úloha VŠB-TU Ostrava Datum měření: Automobilová elektronika Fakulta elektrotechniky a informatiky Jméno a příjmení: Hodnocení: 1. Měření systému přeplňování vznětového motoru Zadání:

Více

Video adaptér MI1257

Video adaptér MI1257 Video adaptér MI1257 Umožnuje připojení 2 zdrojů video signálu + RGB signálu + kamery při couvání do vozidel Mercedes Benz vybavených NTG4.5-204 s Comand Online, Audio50 APS nebo Audio 20 s 4-pinovým konektorem

Více

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA 1. Technická specifikace Možnost napájení ze sítě nebo akumulátoru s UPS funkcí - alespoň 2 hodiny provozu z akumulátorů

Více

NTIS-VP1/1: Laboratorní napájecí zdroj programovatelný

NTIS-VP1/1: Laboratorní napájecí zdroj programovatelný NTIS-VP1/1: Laboratorní napájecí zdroj programovatelný stejnosměrný zdroj s regulací výstupního napětí a proudu s programovatelnými funkcemi 3 nezávislé výstupní kanály výstupní rozsah napětí u všech kanálů:

Více

Relé výstražných světel - WLCR2 - (návod k použití)

Relé výstražných světel - WLCR2 - (návod k použití) Relé výstražných světel - WLCR2 - WLCR2 je relé výstražných světel pro montáž do vozidel z výroby nevybavených spínačem výstražných světel. Relé umožňuje spínání varovných světel nezávisle na přerušovači

Více

Panelový měřič vodivosti model CDCN 201

Panelový měřič vodivosti model CDCN 201 Panelový měřič vodivosti model Prvotní prohlídka Opatrně vyjměte přístroj z krabice a zjistěte, zda nedošlo k mechanickému poškození. Pokud zjistíte jakékoliv poškození, ihned kontaktujte servisní středisko

Více

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN 60204-1 Označení svorek Rozměry 2 3 4 13 23 33 Y64 41 Y74 2 3 4 13 23 33 41 Y64 Y74 99 mm (3,89 in) 35 mm (1,38 in) 1 / 2 S33 S34

Více

PŘEVÁDÍ 12 V STEJNOSMĚRNÝ PROUD VAŠÍ AUTOBATERIE NA V DOMÁCNOSTI POUŽÍVANÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ

PŘEVÁDÍ 12 V STEJNOSMĚRNÝ PROUD VAŠÍ AUTOBATERIE NA V DOMÁCNOSTI POUŽÍVANÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ NÁVOD K POUŽITÍ NAPÁJECÍ ZÁSUVKA DO AUTA PŘEVÁDÍ 12 V STEJNOSMĚRNÝ PROUD VAŠÍ AUTOBATERIE NA V DOMÁCNOSTI POUŽÍVANÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ Obsah VLASTNOSTI... 2 ZÁKLADNÍ OPERACE... 2 ZVLÁŠTNÍ DOPORUČENÍ... 3

Více

SEP2 Sensor processor. Technická dokumentace

SEP2 Sensor processor. Technická dokumentace SEP2 Sensor processor Technická dokumentace EGMedical, s.r.o. Křenová 19, 602 00 Brno CZ www.strasil.net 2010 Obsah 1. Úvod...3 2. Zapojení zařízení...4 2.1. Připojení napájecího napětí...4 2.2. Připojení

Více

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Vyvažovací analyzátory Adash 4200 Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Email: info@adash.cz Obsah: Popis základních funkcí... 3 On Line Měření... 3 On Line Metr... 3 Časový záznam...

Více

Učební texty Diagnostika snímače 4.

Učební texty Diagnostika snímače 4. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe Fleišman Luděk 9.12.2012 Potenciometrický snímač pedálu akcelerace Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika snímače 4. U běžného řízení motoru zadává řidič

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.12 Měření parametrů Kapitola 31 Paralelní

Více

Programovatelný kanálový procesor ref. 5179

Programovatelný kanálový procesor ref. 5179 Programovatelný kanálový procesor Programovatelný kanálový procesor je určen ke zpracování digitálního (COFDM, QAM) nebo analogového TV signálu. Procesor může být naprogramován jako kanálový konvertor

Více

Návod k regulátoru ZMC Regulátor odběru z solární elektrárny SUN3 v1.00

Návod k regulátoru ZMC Regulátor odběru z solární elektrárny SUN3 v1.00 Návod k regulátoru ZMC Regulátor odběru z solární elektrárny SUN3 v1.00 Vyrábíte-li elektrickou energii solárními články, je výhodné využívat tzv. Zelený bonus - vyrobenou energii vyúčtovat a sám ji spotřebovat.

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a

Více

PPG meter - měřící přístroj pro motorový paragliding

PPG meter - měřící přístroj pro motorový paragliding PPG meter - měřící přístroj pro motorový paragliding Tento měřící přístroj slouží k měření základních parametrů Vašeho paramotoru, což Vám zaručí bezpečné a klidné lítání. Po zkušenostech z používání PPG

Více

Diagnostické testery

Diagnostické testery Diagnostické a měřící přístroje vhodné pro autoservisy a školy se zaměřením na autotroniku, diagnostiku vozidel a autoelektroniku. Dostala se Vám do rukou nabídka specializovaných diagnostických testerů

Více

Paralelní měření fyzikálních veličin

Paralelní měření fyzikálních veličin Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.1 Paralelní měření fyzikálních veličin Vypracoval: Ing. Zdeněk Pospíšil 1 Anotace Tento výukový materiál (učební texty) s názvem Paralelní měření fyzikálních

Více

Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití

Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití ST230 500 ST230 1000 ST230 2000 (500 VA) (1000 VA) (2000 VA) Obsah 1. Popis zařízení 2 2. Popis hlavního panelu 2 3. Funkce zařízení 2 4. Instalace

Více

VŠE PRO VAŠE HHO PROJEKTY

VŠE PRO VAŠE HHO PROJEKTY Upozornění Při nákupu tohoto zařízení, jste zodpovědni za případné škody, které mohou nastat během instalace nebo při provozu tohoto zařízení. Výrobce nebo prodávající nejsou zodpovědni za jakékoli osobní

Více

TENZOMETRICKÝ KOMPARÁTOR

TENZOMETRICKÝ KOMPARÁTOR TENZOMETRICKÝ KOMPARÁTOR typ TENZ2347 www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO KOMPARÁTORU... 4 3. TECHNICKÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO KOMPARÁTORU... 4 4. MONTÁŽ A NASTAVENÍ TENZOMETRICKÉHO

Více

ZAPALOVÁNÍ ZÁŢEHOVÝCH MOTORŮ

ZAPALOVÁNÍ ZÁŢEHOVÝCH MOTORŮ ZAPALOVÁNÍ ZÁŢEHOVÝCH MOTORŮ Úkolem zapalování je zaţehnout směs paliva a vzduchu ve válci spalovacího motoru v poţadovaném okamţiku. K zapálení směsi dochází zpravidla na konci kompresního zdvihu před

Více

Časové relé in-case ITM 17. Obj. č Časovací programy. Vlastnosti. Vážený zákazníku,

Časové relé in-case ITM 17. Obj. č Časovací programy. Vlastnosti. Vážený zákazníku, Časovací programy Časové relé in-case ITM 17 Obj. č. 50 32 15 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nastavitelného, časovacího relé. Tento návod k obsluze je nedílnou součástí tohoto výrobku.

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Oddělovací moduly VariTrans

Oddělovací moduly VariTrans Oddělovací moduly VariTrans VariTrans B 13000 určen pro standardní průmyslové aplikace, kalibrované rozsahy VariTrans P 15000 profesionální převodník pro standardní signály, kalibrované rozsahy VariTrans

Více

Výměnné snímače síly a točivého momentu s technologií Plug & TestTM (prodávají se samostatně).

Výměnné snímače síly a točivého momentu s technologií Plug & TestTM (prodávají se samostatně). Katalogový list www.abetec.cz Indikátor síly a momentu M3IE, bez senzoru Obj. číslo: 106002051 Výrobce: Mark-10 Corporation Anotace Profesionální digitální ukazatel síly / točivého momentu. Navržený pro

Více

Oblast použití. Rozsah ,9 kwh Rozlišení hrubé 0,1 kwh Rozlišení jemné 0,01 kwh

Oblast použití. Rozsah ,9 kwh Rozlišení hrubé 0,1 kwh Rozlišení jemné 0,01 kwh EME-203 Elektroměr třífázový polopřímý/nepřímý pro měření odběru/dodávky činné a jalové energie ve třídě přesnosti 2 s velkým dynamickým rozsahem a odděleným rychlým impulzním výstupem Oblast použití Elektroměr

Více

MI Video rozhraní pro vozidla Hyundai a Kia

MI Video rozhraní pro vozidla Hyundai a Kia MI-1252 Video rozhraní pro vozidla Hyundai a Kia Tento adaptér (rozhraní) umožňuje zobrazit RGB signál o vysokém rozlišení, dva vstupy AV signálu z externích zdrojů (například DVD přehrávače) a video signál

Více

Benzín (AR Motronic ME MT/AT - 2 lambda sensors) - Minikrypt: chybný kód - signál pod maximálním prahem - Trvale

Benzín (AR Motronic ME MT/AT - 2 lambda sensors) - Minikrypt: chybný kód - signál pod maximálním prahem - Trvale Autodílna Jiří Blecha Ulice: Na Klínku 305 PSC Mesto: 530 06 Pardubice Telefon: 46 630 44 77 Fax: E-mail: autodilna@jb-elektronikcz Web: www.jb-elektronik.cz 1 Technik: Datum: 22.6.2015 Poznávací značka

Více

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903 Návod k obsluze Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Varování před potencionálním nebezpečím. Přečtěte si návod k obsluze. Upozornění!Nebezpečné napětí! Riziko úrazu elektrickým

Více

TECHNOLOGIE. Ze školní dílny

TECHNOLOGIE. Ze školní dílny Pan Jiří Hampl je mistrem odborného výcviku v SOŠ a SOU Vocelova v Hradci Králové. Díky svým pedagogickým dovednostem a povaze nadšeného diagnostika se stal přispěvatelem našeho časopisu a vybudoval si

Více

PŘEVODNÍK SNÍMAČE LVDT

PŘEVODNÍK SNÍMAČE LVDT PŘEVODNÍK SNÍMAČE LVDT typ pro poloviční můstek (half-bridge) s napěťovým výstupem www.aterm.cz 1 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS LVDT PŘEVODNÍKU... 4 3. TECHNICKÝ POPIS LVDT PŘEVODNÍKU... 4 4. NASTAVENÍ

Více

Problém nefunkčního předstřiku

Problém nefunkčního předstřiku Problém nefunkčního předstřiku Sériová diagnostika nelhala Zákazník přivezl vozidlo s problémem, rozsvícení se kontrolky motoru při zvýšených otáčkách, jinak byl provoz vozidla v pořádku. Jednalo se o

Více

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Moderní automobily jsou vybaveny diagnostikou zásuvkou, která zajišťuje

Více

Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření

Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření Okruhy k maturitní zkoušce profilová část ODBORNÉ PŘEDMĚTY obor: Silniční doprava Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření 1. Spalovací motory: rozdělení, základní pojmy, problémy

Více

pořádá pro autodiagnostiky, autotroniky, automechaniky, mechaniky a techniky odborný kurz: AUTOELEKTRONIKA, AUTODIAGNOSTIKA A KLIMATIZACE VOZIDEL

pořádá pro autodiagnostiky, autotroniky, automechaniky, mechaniky a techniky odborný kurz: AUTOELEKTRONIKA, AUTODIAGNOSTIKA A KLIMATIZACE VOZIDEL MOTOR expert, s.r.o. IČO: 25872761 DIČ: CZ25872761 Sídlo společnosti: Žižkova 2567/3, Přerov Číslo účtu: 1884404389/0800 Česká spořitelna, a.s. Jednatelé: Ing. Irena Kanovská, Štefan Kanovský Kontakt:

Více

Informace o přístroji UH28C VN zdroj

Informace o přístroji UH28C VN zdroj Informace o přístroji UH28C VN zdroj EN-CENTRUM, s.r.o. Telefon: +420 257 322 538 E-Mail: sales@encentrum.cz Lidická 66 Praha 5 15000 Telefax: +420 251 560 202 Internet: www.encentrum.cz Shrnutí Nejnovější

Více

Základní technický popis...10. Homologace a identifikace vozidla...12 Identifikace podle čísla motoru...13

Základní technický popis...10. Homologace a identifikace vozidla...12 Identifikace podle čísla motoru...13 Obsah Úvodem...9 Základní technický popis...10 Škoda Felicia se představuje...10 Homologace a identifikace vozidla...12 Identifikace podle čísla motoru...13 Údržba a kontrola technického stavu...14 Pravidelná

Více

Obsah. Obsah. Úvodem. Vlastnosti a rozdělení vozidel na LPG. Druhy zástaveb LPG ve vozidlech. Slovo autora... 9

Obsah. Obsah. Úvodem. Vlastnosti a rozdělení vozidel na LPG. Druhy zástaveb LPG ve vozidlech. Slovo autora... 9 Obsah Obsah Úvodem Slovo autora.................................................. 9 Vlastnosti a rozdělení vozidel na LPG Kde se vzalo LPG.............................................. 11 Fyzikální vlastnosti

Více

Regulátor barev osvětlení FUT039 pro nastavení osvětlení LED pásků RGBW-CCT

Regulátor barev osvětlení FUT039 pro nastavení osvětlení LED pásků RGBW-CCT Instalační manuál FUT039 Regulátor barev osvětlení FUT039 pro nastavení osvětlení LED pásků RGBW-CCT Distributor: ELPRO profi s.r.o. Vranovská 699/33, 61400 Brno IČ 29313481 Tento soubor je chráněn autorskými

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ T IMO BEZKONTAKTNÍ IMOBILIZÉR

NÁVOD NA POUŽITÍ T IMO BEZKONTAKTNÍ IMOBILIZÉR NÁVOD NA POUŽITÍ T IMO BEZKONTAKTNÍ IMOBILIZÉR Úvod - Zařízení je možné použít ve všech vozidlech s 12V napájecím napětím. - Určené pro instalaci v interiéru vozidla. - Pozorně si přečtěte instrukce a

Více

Nás posouvají vpřed ŘEŠENÍ KTS 560/KTS 590. Diagnostika řídicích jednotek s ESI[tronic]

Nás posouvají vpřed ŘEŠENÍ KTS 560/KTS 590. Diagnostika řídicích jednotek s ESI[tronic] Nás posouvají vpřed ŘEŠENÍ KTS 560/KTS 590 Diagnostika řídicích jednotek s ESI[tronic] Nejmodernější diagnostika řídicích jednotek pro maximální efektivitu Nové robustní komunikační moduly KTS 560 a KTS

Více

SPARKER TCI-P4 verze 75

SPARKER TCI-P4 verze 75 SPARKER TCI-P4 verze 75 SPARKER TCI-P4 je zapalování pro silniční motocykly. Princip zapalování je induktivní. Je programovatelné pomocí počítace. Zapalování je plně laditelné z hlediska timingu zápalu.

Více

Jaroslav Rzepka MERCOS - Boleslavova 4, Ostrava 9, Czech Republic

Jaroslav Rzepka MERCOS - Boleslavova 4, Ostrava 9, Czech Republic Jaroslav Rzepka MERCOS - Boleslavova 4, 709 00 Ostrava 9, Czech Republic tel / fax : +420 596 627 097, tel : +420 596 616 729, mob : +420 604 334 327 email : mercos@mercos.cz, www : http://www.mercos.cz

Více

Pokojový programovatelný termostat. Flame Touch

Pokojový programovatelný termostat. Flame Touch Pokojový programovatelný termostat Flame Touch Pokojový termostat Flame Touch s intuitivním dotekovým ovládáním slouží k regulaci pokojové teploty na základě nastaveného programu nebo nastaveného topného

Více

DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÉ MULTIMETRY TRMS

DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÉ MULTIMETRY TRMS Návod k obsluze DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÉ MULTIMETRY TRMS Čtěte pozorně všechny instrukce Měřicí přístroje řady EV3M jsou digitální elektronické multimetry trms určené k zobrazování základních elektrických

Více

Sada osvětlení LED Sekačka Greensmaster řady Flex 1800/2100 a eflex 1800/2100

Sada osvětlení LED Sekačka Greensmaster řady Flex 1800/2100 a eflex 1800/2100 Form No. 3399-948 Rev C Sada osvětlení LED Sekačka Greensmaster řady Flex 1800/2100 a eflex 1800/2100 Číslo modelu 04293 Návod k instalaci DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ CALIFORNIA Důležité upozornění, poučka 65

Více

Digitální multimetr Kat. číslo

Digitální multimetr Kat. číslo Digitální multimetr Kat. číslo 111.4020 Strana 1 z 6 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Tento multimetr je vyroben v souladu s normou IEC 1010, platnou pro elektronické měřicí přístroje kategorie přepětí CAT II a třídy

Více

01-3 Vlastní diagnostika III. Tabulka závad, císla závad 16496...17566. FABIA 2000>- Motor 1,4/55; 1,4/74 - vstrikování 01

01-3 Vlastní diagnostika III. Tabulka závad, císla závad 16496...17566. FABIA 2000>- Motor 1,4/55; 1,4/74 - vstrikování 01 FABIA 2000>- Motor 1,4/55; 1,4/74 - vstrikování 01 "- I 01-3 Vlastní diagnostika III Tabulka závad, císla závad 16496...17566 "\ Upozornení. Relevantní závady v systému elektrického ovládání plynu budou

Více

NÁVOD K OBSLUZE Video monitorovací systém Sailor SA 6123 Obj. č.: 75 04 54

NÁVOD K OBSLUZE Video monitorovací systém Sailor SA 6123 Obj. č.: 75 04 54 NÁVOD K OBSLUZE Video monitorovací systém Sailor SA 6123 Obj. č.: 75 04 54 Video monitorovací systém Sailor SA 6123 představuje kompletní hlídací zařízení včetně televizoru. Pro individuální použití máte

Více

F-DV680P. Miniaturní videorekordér

F-DV680P. Miniaturní videorekordér F-DV680P Miniaturní videorekordér Před použitím Zvláštní upozornění 1) Dříve, než přístroj zapnete, propojte správně všechny části. 2) Při vkládání nebo odpojování SD karty vždy přístroj odpojte od napájení.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.2 Diagnostická měření (pracovní listy) Kapitola

Více

Katalogový list WIA101

Katalogový list WIA101 Katalogový list WIA101 Vytvořeno: 8.10.2017 Verze dokumentu 2.1 Strana 1 Katalogový list WIA101 Větrná automatika Obsah: 1 Funkce... 2 2 Druhy provozu... 2 3 Montážní pokyny... 2 4 Uvedení do provozu...

Více

Multifunkční zobrazovací jednotka. Uživatelský manuál

Multifunkční zobrazovací jednotka. Uživatelský manuál Multifunkční zobrazovací jednotka Uživatelský manuál Úvod Multifunkční zobrazovací jednotka InfoBoardDisplay (IBD) poskytuje řidičům přímo ve vozidle různé aktuální provozní informace. Údaje o přesném

Více

X14 AEE + EVA Mindl. Odstředivý regulátor předstihu zážehu

X14 AEE + EVA Mindl. Odstředivý regulátor předstihu zážehu Odstředivý regulátor předstihu zážehu Legenda: 7-základová deska odstředivého regulátoru, 8-čep otočného závaží, 9-otočné závaží, 10- pružina, 11- kulisa s vačkou, Rozdělovač zapalovacích impulsů s odstředivým

Více

Elektromotorický pohon

Elektromotorický pohon s 4 830 ACVATIX Elektromotorický pohon Pro zónové ventily a Kombiventily apájecí napětí AC 230 V, 2-polohový řídicí signál Ovládací síla 150 Přímá montáž převlečnou maticí M30 x 1,5 (není třeba žádné nářadí)

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Zapalovací cívky v motorovém vozidle. Funkce, diagnóza, vyhledávání závad. Thermomanagement. Podpora prodeje. Naše nápady Váš úspěch.

Zapalovací cívky v motorovém vozidle. Funkce, diagnóza, vyhledávání závad. Thermomanagement. Podpora prodeje. Naše nápady Váš úspěch. Osvětlení Elektrika Elektronika Thermomanagement Podpora prodeje Technicý servis Naše nápady Váš úspěch Zapalovací cívky v motorovém vozidle Funkce, diagnóza, vyhledávání závad Nápady pro automobil budoucnosti

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 5 Snímač

Více

ILH Detektor těkavých organických látek Návod k obsluze

ILH Detektor těkavých organických látek Návod k obsluze ILH Detektor těkavých organických látek Návod k obsluze Montáž Zařízení lze instalovat v suchém prostředí (IP20) pomocí šroubů na stěnu nebo zapuštěný do krabice (rozvaděče). Doporučená výška instalace

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.12 Měření parametrů Kapitola 14 Potenciometr

Více

Zapalovací svíčky na LPG Správný zážeh směsi u plynových motorů: Jiné palivo, jiné zapalovací svíčky

Zapalovací svíčky na LPG Správný zážeh směsi u plynových motorů: Jiné palivo, jiné zapalovací svíčky Sobota, 25 Červen 2011 20:31 Aktualizováno Pondělí, 01 Září 2014 21:15 Zapalovací svíčky na Správný zážeh směsi u plynových motorů: Jiné palivo, jiné zapalovací svíčky Zapalovací svíčky Pokud se řidiči

Více