Elektrotechnika 1 ELT1. 8. Zdroje stejnosměrného proudu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Elektrotechnika 1 ELT1. 8. Zdroje stejnosměrného proudu"

Transkript

1 Elektrotechnika 1 ELT1 8. Zdroje stejnosměrného proudu

2 Výroba elektřiny chemickými procesy Využívá se chemických reakcí při nichž se uvolňuje nebo musí dodat energie. Elektrody Elektrolyt Stejnosměrné zdroje Galvanické články Akumulátory Vodíkové články

3 8. Elektrotechnika 1 galvanické články Primární elektrochemické zdroje el. energie Existuje celá řada fyzikálních principů, které umožňují transformovat jiné formy energie na energii elektrickou. Nejširší uplatnění mezi těmito náhradními zdroji mají zdroje elektrochemické, které buď nevratným způsobem (elektrochemické či galvanické články) nebo vratným způsobem (akumulátory), umožňují transformovat chemickou energii některých chemických reakcí na energii elektrickou. Každému je znám Leclancheův článek, který se využívá u kapesních baterii. Leclancheův článek (suchý článek) je elektrolytický systém, uspořádaný podle následujícího obrázku. Vložíme-li dva různé kovy do vhodného elektrolytu objeví se mezi nimi napětí odpovídající rozdílu jejich výstupních prací. Čím vzdálenější prvky z této řady vybereme, tím větší napětí dostaneme.

4 6. Elektrotechnika 1 galvanické články Leclancheův článek je tvořen zinkovou anodou ve formě kalíšku v kterém je celý elektrochemický systém umístěn. Uvnitř kalíšku je elektrolyt což je v našem případě chlorid amonný (salmiak), a katodu tvoří uhlíková elektroda v ose článku. Každý kov vnořený do elektrolytu má tendenci vysílat do roztoku své kationty. Zabránit bychom tomu mohli vnějším napětím, které charakterizuje tzv. výstupní práci, která je pro každý kov jiná. Podle velikosti výstupní práce můžeme jednotlivé kovy uspořádat do určité řady. Na jejím začátku je hořčík, na jejím konci je uhlík (který vlastně není kov). Řez primárním článkem s kyselým elektrolytem

5 8. Elektrotechnika 1 galvanické články Z technologického hlediska nejjednodušší je právě dvojice zinek uhlík. Při činnosti článku vzniká na katodě plynný vodík, který pokrývá katodu jemnými bublinkami, dochází k tzv. polarizaci. Vznikne vlastně nový článek vodík zinek, který má mnohem menší napětí. Proto je uhlíková katoda obalena tzv. depolarizátorem, zpravidla silným okysličovadlem. U těchto článků se zpravidla používá oxid manganičitý (burel), který reaguje s vodíkem za vzniku oxidu manganitého a vody. Tento článek poskytuje napětí 1,5 V. Elektrolyt je zahuštěn škrobem, takže má vlastnosti gelu, a proto se tyto články označují také jako suché články.

6 8. Elektrotechnika 1 galvanické články V současné době se používá řady různých dalších typů článků, které mají výrazně větší kapacitu a řadu dalších výhod. (např. menší pokles kapacity článku s poklesem teploty). Jde zejména o alkalické rtuťové články, hořčíkové články atd. Složení elektrolytu je zpravidla výrobním tajemstvím výrobců, stejně jako i u technologie zpracování používaných materiálů. Kapacitou článku zde označujeme náboj, který můžeme z článku odebrat, než se zcela rozpustí anoda, nebo dojde ke spotřebování depolarizátoru a pronikavě se zvýší vnitřní odpor článku. Kapacita se zpravidla udává v ampérhodinách (Ah). Tyto galvanické články jsou určeny na jedno použití, článek nejde plně regenerovat opětným nabitím.

7 8. Elektrotechnika 1 galvanické čllánky Základní typy primárních galvanických článků: a) S kyselým elektrolytem: - zinko uhlíkové burelové, elektrolyt chlorid amonný nebo zinečnatý - zinko uhlíkové se vzdušnou depolarizací b) S alkalickým elektrolytem: - zinko uhlíkové burelové, elektrolyt KOH (hydroxid draselný) - lithiové, elektrolyt KOH Speciální články Zn HgO, Zn Ag 2 O, elektrolyt NaOH Ideální článek měl by mít svorkové napětí nezávislé na době a podmínkách skladování a na velikosti zatěžovacího proudu při omezené bobě provozu. Tedy měl by byt ideálním zdrojem nepětí. Tyto vlastnosti jsou u skutečného článku nedosažitelné. Skutečný článek : - elktromotorická síla (vnitřní napětí) není po celou dobu používání článku konstantní

8 8. Elektrotechnika 1 galvanické články Náhradní schéma článku jako zdroj napětí Náhradní schéma je možné znázornit sériovým zapojením vnitřního napětí U 0 a vnitřního odporu R i. Vnitřní napětí U 0 se během vybíjení postupně snižuje a také velikost vnitřního odporu R i není konstantní a jeho hodnota s vybíjením článku narůstá. Samozřejmě obě hodnoty jsou navíc teplotně závislé, zejména vnitřní odpor se stoupající teplotou znatelně klesá. Do vnitřního odporu ještě můžeme přičíst přechodový odpor na kontaktech.

9 8. Elektrotechnika 1 galvanické články Články, které používají elektrolyt jako roztoku chloridu zinečnatého ZnCl2 jsou mimo jiné odolnější proti proděravění zink. kalíšku. Vybíjecí charrakteristiku článků typu AA (tj. tužkové baterie) při kontinuálním vybíjení je na předchozím obrázku. Zinkochloridový článek má označení R6 a jsou znázorněny charakteristiky pro dva články, typ R6S a typ R6G. Jak je patrno, článek při zatěžovacím odporu R z = 10Ω je cca po 7 a ½ hodině vybitý. Pro porovnání je uvedena i charakteristika alkalického článku, označeného LR6. Napětí naprázdno (U 0 ) plně nabitého, resp. čerstvého článku je cca 1,62 V. Po zatížení článku proudem do zátěže R z klesne hodnota na cca 1,5 V a během počáteční části vybíjení rychle poklesne na 1,3 V a pak postupně klesá k hodnotě konečného napětí. Konečné napětí není přesnšě stanoveno a jeho hodnota se pro různé druhy zátěže pohybuje mezi 0,9 a 0,7 V. Zinko -chloridové články jsou označované písmenem R a číslicí, která udává velikost pouzdra

10 8. Elektrotechnika 1 galvanické články alkalické Řez primárním článkem s alkalickým elektrolytem b) Články zinko-uhlíkové Podstatnou změnou ve vlastnostech primárních článků bylo použití zásaditého elektrolytu a sice roztoku hydroxidu draselného KOH. Konstrukce zinkové záporné elektrody, na rozdíl od kyselého článku, je tvořena slisovaným zinkovým práškem a obal pouzdra je z ocelového plechu. Od klasického článku Leclancheova se odlišuji především vnitřním uspořádáním.

11 8. Elektrotechnika 1 galvanické články alkalické Zinková záporná elektroda je z práškového zinku s vhodným pojidlem a je umístěna ve středové části článku. Kladná elektroda je ze směsi práškového uhlíku a oxidu manganičitého, kontakt kladného pólu je vytvořen plechovou čepičkou vnějšího pouzdra z pokoveného ocelového plechu. Toto provedení umožňuje několikanásobně vyšší využití aktivních hmot a tím také vyšší energetické výtěžnosti v porovnání s klasickým Leclancheovým článkem. Je to také patrné z vybíjecí charakteristiky na předchozím obrázku, je též vybíjecí charakteristika alkalického článku s označením LR6. Při stejné velikosti článků je získaná energie asi dvakrát větší!

12 8. Elektrotechnika 1 galvanické články alkalické c) Speciální články lithiové články. V posledních letech jsou v popředí zájmu výrobců primárních článků. Výhody: Jejich předností je nízká měrná hmotnost, vyšší napětí článku, výhodnější je i tvar zatěžovací charakteristiky a vysoká měrná kapacita vztažená na objem nebo hmotnost. Další výhodou je, že jsou použité ekologické materiály. Nevýhoda: vysoká oxidační aktivita samotného tithia a z ní vyplývající nebezpečí hoření při zvýšené teplotě a přítomnosti kyslíku.

13 8. Elektrotechnika 1 galvanické články lithiové Vybíjecí charakteristiky lithiových článků jsou odlišné od ostatních, dříve zmíněných. Napětí naprázdno je asi 3,65 V, na počátku vybíjení klesne podle velikosti zatěžovacího proudu na 3,4 až 3,6V a pocelou dobu se téměř nemění. Na konci vybíjení rychle klesá a při poklesu asi na 3 V je článek prakticky úplně vybitý.

14 8. Elektrotechnika 1 galvanické články lithiové Vybíjecí charakteristika lithiového článku

15 8. Elektrotechnika 1 akumulátory olověné 1.Akumulátory s kyselým elektrolytem Akumulátory jsou reversibilní galvanické články, které je možno po vybití opět energeticky zregenerovat, tedy nabít. V podstatě rozlišujeme dva typy akumulátorů tzv. olověné akumulátory a alkalické akumulátory. Velmi zjednodušeně lze říci, že olověný akumulátor je tvořen dvěma olověnými deskami ponořenými do zředěné kyseliny sírové (H 2 SO 4 ). Při nabíjení se na anodě vytvoří tmavohnědý oxid olovičitý a na katodě tmavošedé olovo a elektrolyt zhoustne. Při vybíjení elektrolyt řídne a ve vybitém stavu je na anodě červenohnědý a na katodě tmavošedý síran olovnatý. Napětí na jednom článku se pohybuje od 2,2 V až 2,4V pro plně nabitý akumulátor. Pro úplně vybitý akumulátor napětí klesne na 1,7 V.

16 8. Elektrotechnika 1 akumulátory olověné Olověný akumulátor má velmi malý vnitřní odpor (řádu 0,001Ω ). Proto se používá všude tam, kde potřebujeme velké proudy, např. pro startéry spalovacích motorů. Pro kapacitu olověného akumulátoru se udává, že na jednu Ah potřebujeme asi 36g aktivní hmoty elektrody. Doba života olověného akumulátoru odpovídá asi 350 nabíjecím cyklům. Při používání tekutého elektrolytu jsou však problémy s manipulací akumulátoru hrozí vylití elektrolytu. Jiná varianta používá zahuštěného elektrolytu gelové konzistence. Při plnění se teplý a dobře tekutý elektrolyt naplní do článků, kde během chladnutí zpolymeruje a dále pak již udržuje gelovou konzistenci. Nevýhodou obou typů je poněkud vyšší hodnota vnitř. odporu.

17 8. Elektrotechnika 1 akumulátory olověné Nabíjecí charakteristiky akumulátorů olověných Účelem nabíjení je obnovit náboj v akumulátoru dodat akumulátoru určité množství energie, která se pak při vybíjení může odebírat do zátěže. Protože akumulátor i ve vybitém stavu představuje zdroj proti napětí, musí být napětí nabíjecího zdroje vždy vyšší než vnitřní napětí nabíjeného akumulátoru. Nabíjení: - vybitého akumulátoru - trvalé dobíjení - speciální druhy nabíjení Nabíjecí charakteristiky:

18 8. Elektrotechnika 1 akumulátory olověné Vybíjení akumulátorů Vnitřní odpor článků akumulátoru závisí na mnoha faktorech : - plocha a provedení desek -uspořádání separátorů - vodivost elektrolytu, teplota článků, vodivost slitin apod. Vybíjecí charakteristiky parametrem je proud do zátěže- xca

19 8. Elektrotechnika 1 akumulátory olověné Jistým problémem je i skladování akumulátorů, neboť dochází k poměrně velkému úbytku energie a tedy své kapacity v závislosti na skladované době. Musíme počítat, že za rok poklesne náboj akumulátoru okolo 40%, záleží ještě od typu akumulátoru. Okrem vlastního samovybíjení ještě hodně závisí na skladovací teplotě, což ukazuje obrázek. Samovybíjení akumulátoru:

20 8. Elektrotechnika 1 akumulátory alkalické 1 Akumulátory alkalické Jedná se poněkud početnou skupinu různých typů alkalických akumulátorů, jejichž alkalický elektrolyt u primárních článků je tvořen roztokem hydroxidu draselného KOH. U některých typů je doplňován dalšími přísadami. Podle materiálu aktivních elektrod rozeznáváme následující typy článků: - nikl- kadmiové NiCd - nikl-železné NiFe - nikl- metalhydridové NiMH - lithiové (iontové, polymerové) i- ion, i-polymer -stříbro-zinkové AgZn a další.

21 8. Elektrotechnika 1 akumulátory alkalické 1 Nejrozšířenější jsou v současnosti akumulátory s články nikl- kadmiovými NiCd a sice v řadě kapacit od zlomku Ah/čl. až do stovek Ah/čl. Pro větší kapacity Ah byly dříve dosti používané akumulátory nikl-železné, ale dnes jsou již spíše vyjímkou a jsou nahrazovány NiCd akumulátory pro jejich lepší vlastnosti. Akumulátory nikl- metalhydridové se uplatňují spíše v oblasti menších Ah kapacit. Podobně tomu je i s akumulátory lithiovými. Stříbrozinkové akumulátory jsou výrobně dražší. U alkalických akumulátorů se jako elektrody používají páry kovů železo- nikl (NiFe akumulátory), nikl kadmium (NiCd akumulátory), event. stříbro zinek (AgZn akumulátory).

22 8. Elektrotechnika 1 akumulátory alkalické 2 NiFe akumulátory a NiCd akumulátory poskytují jmenovité napětí 1,2 V na jeden článek. U stříbro-zinkových akumulátorů je počáteční napětí 1,8V, které později při vybíjení poklesne na 1,5V Vnitřní odpor alkalických akumulátorů je zpravidla o řád větší než u akumulátorů olověných. Vyrábějí se ale také speciální startovací alkalické akumulátory, které mají vnitřní odpor srovnatelný svnitřním odporem olověných akumulátorů. NiFe akumulátory mají výrazně vyšší životnost ve srovnání s akumulátory olověnými. Na rozdíl od nich stříbro-zinkové akumulátory mají poměrně krátkou životnost, asi kolem 100 cyklů. Malé knoflíkové akumulátory pro napájení elektronických přístrojů jsou většinou alkalické akumulátory, buď stříbro-zinkové, rtuť zinkové, nebo lithio zinkové, ve všech se jako elektrolyt používá hydroxid draselný. Použitím speciálních typů katod se dá u těchto akumulátorů dosáhnout napětí až 3,5 V.

23 8. Elektrotechnika 1 akumulátory alkalické 3 - NiCd Nikl-kadmiové akumulátory Článek NiCd se skládá ze systému kladných a záporných elektrod oddělených separátory a elektrolytu. U větších kapacit jsou elektrody deskové a u menších kapacit v těsném provedení ve tvaru svinutých pásků. Aktivním materiálem kladné elektrody v nabitém stavu je oxid niklitý, ve vybitém stavu hydroxid nikelnatý. Aktivním materiálem záporné elektrody je v nabité stavu kovové kadmium a ve vybitém stavu hydroxid kademnatý. Nosná konstrukce desek obou polarit je z oceli, která si zachovává svou pevnost během celé životnosti. Elektrolytem je vodní roztok hydroxidu draselného KOH s přídavkem asi 5% hydroxidu lithnatého LiOH. Funkcí zásaditého elektrolytu je pouze přenos iontů(na rozdíl od kyselého elektrolytu) a během činnosti článku nedochází k jeho chemickým změnám ani k jeho znehodnocení. Během nabíjení nebo vybíjení nedochází ke změně hustoty, takže tímto způsobem nelze indikovat stav nabití článku.

24 8. Elektrotechnika 1 akumulátory alkalické 4 Typy NiCd akumulátorových baterií jsou označovány písmeny. Základní označení má K za nímž je písmeno L, M, H, nebo X podle typu předpokládaného vybíjecího režimu. Poté následuje číslo, udávající jmenovitou kapacitu C 5 A v Ah. U článků v plastových nádobách následuje ještě písmeno P. Vybíjecí režimy: L - dlouhodobý, vybíjecí proudy obvykle do 0,5 C 5 A M - střednědobý, vybíjecí proudy obvykle od 0,5 do 3,5 C 5 A H - krátkodobý, vybíjecí proudy obvykle od 3,5 do 7 C 5 A X - velmi krátký, vybíjecí proudy obvykle nad 7 C 5 A Zmíněné typové řady se mimo jiné liší ve velikosti vnitřního odporu a tím i energetickou účinností. Např. při odebíraném proudu 5 CA je použitelný již jen typ H s využitelnou kapacitou 65% CA.

25 8. Elektrotechnika 1 akumulátory alkalické 5 V porovnání s baterií olověnou se životnost NiCd baterie zkracuje méně viz obr. Niklkadmiové články poměrně dobře snášejí skladování. Úbytek kapacity např. za 1 rok při pokojové teplotě 20 C znamená pokles pouze o 25%, při teplotě nižší ještě méně.

26 8. Elektrotechnika alkalické akumulátory 6 - NiMH Nikl-metalhydridové akumulátory Jsou to akumulátory moderních konstrukcí - od niklkadmiových se liší materiálem záporné elektrody. Aktivním materiálem záporné elektrody jsou slitiny kovů (AB), které jsou schopny vytvářet hydridy, tedy vázat na sebe vodík, vznikající při nabíjecí reakci. Používají se slitiny TiFe, ZnMn, LaNi 5, Mg 2 Ni a další. Přesné složení je zpravidla výrobci utajované. Uvolňovaný vodík při nabíjení se váže na kov a tím v článku vzniká jen malý přetlak plynu a může se použít stejná technologie pouzdření, jak je známá u plynotěsných článků niklkadmiových. Životnost akumulátorů Nikl- metalhydridových je proti NiCd téměř poloviční. Samovybíjení je o něco větší než u článků NiCd. Nabíjecí a vybíjecí charakteristiky těsných NiCd a NiMH aku. Způsoby nabíjení těsných válcových a prizmatických článků se liší od nabíjení velkých deskových článků. Pro tyto články je typické nabíjení konstantním proudem. Konstrukce těchto článků se vyznačuje podstatně nižším vnitřním odporem v porovnání s deskovými články i podstatně vyšších Ah kapacit.

27 8. Elektrotechnika 1 alkalické akumulátory 7 Nabíjecí charakteristika těsného NiCd článku. Příklad vnitřního odporu: NiCd článek velikosti D (jako velký monočlánek) s kapacitou 4Ah má vnitřní odpor 7mΩ NiMH článek stejné velikosti s kapacitou 6,8Ah má vnitřní odpor 2mΩ Vybíjení akumulátorů NiCd je různé podle podmínek a podle velikosti vybíjecích proudů. Obrázek ukazuje vybíjecí charakteristiky uzavřených akumulátorů s kapsovými deskovými elktrodami pro různě velké vybíjecí proudy.

28 8. Elektrotechnika 1 alkalické akumulátory 8 Vybíjení u těsných článků NiCd značně ovlivňuje velikost vybíjecího proudu. S narůstajícím proudem do zátěže dochází k většímu úbytku na vnitřním odporu článku, dochází tím k rychlejšímu poklesu napětí a do dosažení konečného napětí článku se podaří z článku získat méně energie než při pomalejším vybíjení menším proudem.

29 8. Elektrotechnika 1 lithiové akumulátory 1 Lithium jako chemický prvek se vyznačuje pro elektrochemické zdroje vynikající vysokou hodnotou elektrochemického potenciálu. Prakticky použitelné primární články začaly být vyráběny po roce 1970 a asi o 10 let později byly na trh uvedeny články sekundární. nabíjitelné, tedy jako akumulátory. To významně souviselo především s rozvojem mobilních telefonů. Konstrukce využívala kovového lithia jako záporné elektrody, kladnou elektrodou byl roztok SO 2 nebo SO 2 Cl 2. Při opakovaném nabíjení článků docházelo ke změnám krystalické struktury lithia na dendritický typ. Ostré okraje krystalů pronikaly materiálem separátoru a způsobovaly místní zkrat v článku, doprovázený nárůstem teploty.

30 8. Elektrotechnika 1 lithiové akumulátory 2 A protože bod tání kovového lithia je velmi nízký (180 C), v důsledku zkratu přešlo lithium do tekutého stavu, v němž je prudce reaktivní a důsledkem byl výbuch článku. Ještě v roce 1989 s touto situací jsme se mohly setkat u uživatelů telefonů. To vedlo ke stažení asi 1,5 milionů přístrojů k výměně akumulátorů. Intenzivní práce na vývoji bezpečných typů kolem roku 1990 vyústily v nové uspořádání, v němž kovové lithium na záporné elektrodě bylo nahrazeno oxidem kobaltitolithným Li2O.CO2O3. Kladná elektroda je uhlíková. Elektrolytem je např. tetrafluoroboritan lithný LiBF4. Vyrábějí se v modifikaci s tekutým elektrolytem pod označením lithium-iontové a s jiným typem konstrukce, event. s elektrolytem v pevné fázi pod označením lithium polymerové.

31 8. Elektrotechnika 1 lithiové akumulátory 3 Lithium-iontové články s tekutým elektrolytem. Jmenovité napětí článků je 3,6V. Záporná elektroda, jak již bylo zmíněno, je tvořena oxidem kobaltolithným nebo také zejména z ekologických důvodů oxidem manganičitolithným LiMn 2 O 4, př. Oxidem nikelnatolithnýmlinio 2. Všechny tyto materiály jsou na vzduchu stálé! Kladná elektroda je z grafitu nebo z amorfního uhlíku a elektrolytem může být již zmíněný tetrafluoroboritan lithný. Akumulátorový článek se skládá ze systému kladných a záporných elektrod, oddělených separátory a elektrolytu. U akumulátorů ve válcových pouzdrech jsou elektrody ve tvaru svinutých pásků podobně jako u NiCd a NiMH akumulátorů. V plochých prizmati ckých pouzdrech jsou elektrody deskové v sendvičovém nebo meandrovém uspořádání. Vzhledem k tomu, že je potřeba chránit články před vznikem nadměrné teploty, je každý článek nebo originální paket s více články ve společném pouzdru (akupack) vybaven elektronickým spínačem, který je schopen přerušit přívod když by mohla být jeho činnost poškozena.

32 8. Elektrotechnika 1 Li akumulátory 5, Li-ion a Li-pol Ochranné obvody mohou také hlídat nadproud, podpětí i přepětí. Tyto pomocné hlídací obvody jsou napájeny ze samotného článku, jejich energetický odběr bývá řádu jednotek až desítek mikroampérů. Lithium-iontové a lithium polymerové články s pevným elektrolytem Li-iontové polymerové články jsou zřejmě přechodovým stadiem vývoje li-polymerových článků se suchým elektrolytem. Elektrolyt v gelové formě je spojen s porézním polymerem. Tím se mohla zjednodušit konstrukce absencí separátoru a vlastnosti jsou prakticky shodné s Li-iontovým článkem s tekutým elektrolytem. Tyto články jsou převážně v současnosti vyráběny pro použití v mobilních telefonech a podobných zařízeních. Předpokládá se, že v nejbližší době budou nahrazovány články se suchým polymerovým elektrolytem

33 8. Elektrotechnika 1 lithiové články 6, Li-ion a Li-pol Napětí článků je stejné jako u článků s tekutým elektrolytem, tj. 3,6V. Lithium polymerové články vznikly dalším vývojem lithium-iontových článků. Avšak poměrně drahý oxid kobaltu byl na záporné elektrodě nahrazen jinými levnějšími oxidy kovů a tekutý elektrolyt byl nahrazen polymerem v pevném skupenství, současně zastávající funkci separátoru. Výrobní technologie umožňuje vyrábět celý elektrodový systém velmi tenký a flexibilní a lze jej stočit do válcového pouzdra, a tak složit do několikavrstvé sendvičové struktury a přizpůsobit tvar aplikaci (např. mob.telefony).

34 8. Elektrotechnika 1 lithiové články 6, Li-ion a Li-pol Mohou se vyrábět i extrémně tenké články v síle 0,2 až 0,6 mm, které umožňují perspektivní využívání např. v aktivních čipových kartách, hodinkách se solárními články apod.. Nevýhodou lithiumpolymerových akumulátorů je v současnosti jejich menší životnost vyjadřovaná v počtu cyklů a vyšší samovybíjení oproti článkům s tekutým elektrolytem Nabíjecí charakteristika lithiového článku

35 8. Elektrotechnika 1 lithiové články 5, Li-ion, Li-pol Vybíjecí charakteristika článků Li-ion a Li-pol V závěru vybíjení dochází k rychlejšímu poklesu napětí. Za konečné vybíjecí napětí se považují 3V ( u článků Li-ion s katodou z amorfního uhlíku coke core - to je 2,5V). Pokud se článek vybije pod tuto hodnotu, je třeba při následujícím nabíjení nabíjet velmi malým proudem až do dosažení 3V, dále je možno pokračovat standardním postupem.

36 8. Elektrotechnika 1- Lithiové články 6,Li-ion, Li-pol Přípustná hodnota vybíjecího proudu se udává proud 5 až 6 CA a u jednotlivých typů může být omezena vnitřní elektronickou ochranou. Samovybíjení článků Li-ion činí za normální teploty 3 až 5 % CA za měsíc, takže to umožňuje skladování bez dobíjení více než 1 rok. U Li-polymerových je v současné době samovybíjení asi 3 až 5 krát rychlejší a tím je vyžadováno dobíjení v intervalu 3 až 6 měsíců podle typu článku. U článků Li-ion se udává, že životnost článků závisí do značné míry na konstrukci a je taková, že při hlubokém vybíjení/nabíjení klesne kapacita na 80% CA po 350 až 500 cyklech (vybíjení na 3V/čl., nabíjení proudem 0,7 CA)

37 8. Elektrotechnika 1- Lithiovéčlánky 7,Liion, Li-pol Životnost a provozní teplota při nabíjení je doporučená teplota 0 až 45 C a při vybíjení od - 10 C až + 60 C, skladování - 20 C až + 45 C. Optimální je provozovat články při teplotách 20 C.

38 8. Elektrotechnika 1 zdroje nepřerušovaného napájení UPS Uninterruptible Power Sources V mnoha případech podmínkou normálního bezporuchového provozu technologických procesů nebo výpočetních systémů je zajištění nepřerušené dodávky elektrické energie (UPS). Pro rychlé zajištění převážně krátkodobých výpadků se používají zdroje elektronické s akumulátory jako zásobníky energie, pro vykrývání dlouhých výpadků se pak používá dieselagregátů. Elektronické UPS

39 8. Elektrotechnika 1 Elektronické UPS Elektronická UPS pokud energetická síť dodává napětí a výkon požadované velikosti a frekvence, je zátěž napájená ze sítě. V okamžiku výpadku napětí sítě převezme její funkci střídač UPS napájený z akumulátoru. Zapojení UPS se liší tím, zda při předávání výkonu ze sítě na UPS, event. zpět po obnovení dodávky síťového napájení vzniká bezproudová pauza nebo dochází k přechodovým jevů (jsou způsobovány fázovými rozdíly mezi napětím sítě a UPS. V současné době jsou k dispozici 4 základní typy elektronických UPS, v kategoriích označovaných jako off-line a on- line. Kategorie off- line se vyznačuje tím, že výkonový střídač v době dodávky napětí ze sítě nepracuje a jsou zapnuty pouze vyhodnocovací obvody, které indikují situaci, v níž je třeba zahájit zálohování. Nejjednodušší uspořádání označované jako Standby je určeno pouze ke kontaktnímu připojení střídače po indikaci výpadku sítě. Dochází ke krátké době bezproudové pauzy (cca 2 až 5 ms), napětí dodávané střídačem není ve fázi s původním napětím sítě (mohou nastat přechodové děje). Druhým systémem je kategorie typu Line Interactive. V porovnání s předchozím Standby je navíc vybaven blokem, umožňujícím korigovat poklesy nebo nárůsty napětí na síti.

40 8. Elektrotechnika 1 - Elektronické UPS Kategorie On-line se liší od kategorie Off-line tím, že střídač je po celou dobu provozu v činnosti. Typ Double conversion dodává trvale do zátěže výkon ze střídače, v jehož stejnosměrném obvodu je mimo akumulátorů zapojen trvale pracující usměrňovač. Ten v normálním provozu dodává celý výkon přes střídač do zátěže. V případě výpadku napětí na síti bez jakékoliv prodlevy převezme dodávku výkonu akumulátorová baterie, takže nedojde k žádnému výpadku a změně napětí na zátěži. Tento systém má však malou účinnost (okolo 80% i méně při menších výkonech). Nevýhodu špatné účinnosti řeší uspořádání Single conversion. Existuje několik principů, jež mají ale společný znak v tom, že v případě normálního provozu je sice trvale v provozu střídač, ale není zatížen výkonem zátěže. Účinnost těchto typů se pohybuje v 90 až 95 %. Použití akumulátorů v UPS přináší některé provozní odlišnosti. Nejvýznamnější je skutečnost, že zejména u menších jednotek jsou UPS umístěny v bezprostřední blízkosti zálohovaných systémů, např. výpočetní techniky(serverovny, výpočetní centra apod.) tedy se zvýšenou teplotou okolí. Provozní teplota akumulátorů je často mezi 30 a 45 C.

41 8. Elektrotechnika 1- termočlánky Seebeckův jevse projevuje u dvou vodičů A a B, u kterých je udržována teplota jejich spojů na rozdílných teplotách T 1 > T 2. V obvodě (viz obrázek) se objeví napětí a začne jím protékat proud. Seebeckův jevse tedy projeví vznikem termoelektrického napětí. Pro elektromotorické napětí Ε AB a absolutní teploty spojů platí experimentálně zjištěný vztah: Ε AB = (a A -a B ) (T 2 -T 1 ) + 0,5 (b A -b B ) (T 2 -T 1 ) 2 Ε AB - elektromotorické napětí a, b - Seebeckovy koeficienty T -teplota Seebeckovy koeficienty se udávají vzhledem kolovu.

42 8. Elektrotechnika 1 termočlánky 2 Seebeckovy koeficienty Tabulka uvádí Seebeckovy koeficienty pro různé kovy: KOV Antimon Bizmut Konstantan Měď a[µv/k] 35,6-74,4-38,1 2,71 b [µv/k 2 ] 0,145 0,032-0,0888 0,0079 Koeficienty a, b jsou mj. závislé na přesném složení materiálu a jeho struktuře. Hodnoty uvedené v tabulce je z tohoto důvodu třeba brát s rezervou. Nikl -19,1-3,02 Platina -3,03-3,25 Železo 16,7-0,0297 Termočlánky- termoelektrické články- se používají hlavně pro měření teploty. Termočlánek bývá obvykle vyroben z tenkého vodiče oprůměru 0,1-0,5 mm, které jsou na konci svařené a uložené v keramické dvojkapiláře. Napětí článku se obvykle měří kompenzátorem nebo jiným citlivým přístrojem na jednosměrný proud.

43 8. Elektrotechnika 1- termočlánky 3 Tabulka uvádí často používané termočlánky a rozsah měřených teplot: Kovy Konstantan - měď Konstantan železo Platina - platina + 6 nebo 10 % Rh Min.teplota [ C] Max.teplota [ C] APLIKACE solárních článků Fotovoltaické články bohatě stačí při běžném osvětlení napájet různé drobné elektronické přístroje, například kapesní kalkulačky apod. Sluneční kolektory vytvořené z fotovoltaických článků poskytují již nezanedbatelný elektrický výkon a již se hojně používají jako zdroje elektrické energie v odlehlých oblastech, kam nelze zavést síť (horské chaty, napájení dopravních značek, atd. Poznamenejme, že na dopravní fakultě ČVUT byl studenty zkonstruován elektromobil napájený těmito fotovoltaickými články, který se úspěšně účastnil různých mezinárodních závodů slunečních automobilů.

44 Elektrotechnika 1 dobíjení baterie na Airbusu Dobíjení baterie na Airbusu : Využití logických obvodů (hradel) v obvodu, který kontroluje stav nabití akumulátorů (elektrické napětí) a řídí dobíjení. Baterie se dobíjí připojením na rozvod stejnosměrného napětí DC ESS BUS. Připojení je zajištěno pomocí spínacího relé SW, které je řízeno výstupem logické sítě.

45 Elektrotechnika 1 dobíjení baterie na Airbusu Důležitým ukazatelem stavu nabití baterie je její napětí, které je sledováno obvodem nazvaným Low battery voltage (nízké napětí baterie). Výstup obvodu má hodnotu log. 1 právě tehdy, klesne- li napětí baterie pod určitou mez. Konkrétně, u tohoto systému je jmenovité napětí baterie 28V. Sledovací obvod reaguje, klesne-li hodnota napětí pod 26,5V. Připojí-li se nenabitá baterie na rozvod napětí, je zřejmé, že napětí na baterii okamžitě vzroste na hodnotu napětí sítě (28V) a začne jí protékat dobíjecí proud. Stav nabití již tedy není možné posoudit pomocí napětí baterie (to je možné pouze v případě, že baterie není nabíjena) a ukazatelem stavu nabití se stává velikost nabíjecího proudu. Proud je snímán např. rezistorem (Shunt) a sledován obvodem Low battery charge current (nízký nabíjecí proud). Výstup tohoto obvodu má hodnotu log. 1, klesne-li hodnota nabíjecího proudu pod určitou mez, zde jsou to 4 A.

46 Elektrotechnika 1 dobíjení baterie Airbusu Analýza obvodu pravdivostní tabulkou: Označíme výstup zpřepínače symbolem AUTO, výstupní signál z bloku Low battery charge current LBCC a výstupní signál z bloku Low battery voltage LBV. Logická rovnice obvodu je: (y je výstup). Dosazením všech možných kombinací vstupů do rovnice dostáváme pravdivostní tabulku T 1. Tabulka T 1 : AUTO LBCC LBV y

47 Elektrotechnika 1 dobíjení baterie Airbusu Z tabulky vyčteme dobíjet se může jen tehdy, je-li signál AUTO v log. 1. V tomto případě je dobíjení aktivní, je-li napětí baterie nízké (LBV=1). Má-li baterie dostatečné napětí (LBV=0), dobíjí se pouze v případě LBCC=0, tj. dobíjecí proud není malý. Uvědomme si, že vstup odpovídající řádkům, kdy LBV=1 a LBCC=0, nemůže za normálních okolností nastat (nízké napětí baterie a velký dobíjecí proud). Je to proto, že nenulový dobíjecí proud prochází jen tehdy, když je baterie připnuta na rozvod napájení a v tom případě je na ní napětí této sítě (28V).

48 10. Elektrotechnika 1 Ohmův zákon Představme si, že máme nabitý kondenzátor nábojem Q a mezi elektrodami je napětí U. Spojíme-li nyní vodivě obě elektrody, náboje na obou elektrodách se vyrovnají a vodičem proteče elektrický proud I. Jednotkou elektrického proudu je jeden Ampér (A). Je to právě takový proud, který by protékal vodičem, kdyby se náboj kondenzátoru o velikosti jednoho C vyrovnával po dobu jedné sekundy. Náboj tedy můžeme vyjádřit jako součin proudu a času, po který tento proud protéká - 1Coulomb = 1As (ampérsekunda). Aby protekl proud, museli jsme spojit obě elektrody kondenzátoru vodičem. Žádný materiál za normálních podmínek (při běžné teplotě okolí) nevede elektrický proud ideálně, ale klade mu jistý odpor. O fyzikální podstatě tohoto odporu se zmíníme dále. K tomu abychom tento odpor překonali musí být na obou koncích odporu potenciálový rozdíl napětí. Mezi proudem, napětím a odporem platí nejdůležitější vztah v elektrotechnice, Ohmův zákon, I = U R nebo U = R.I Odpor vodiče měříme v jednotkách Ohm (Ω). Odpor 1Ω má vodič, kterým při napětí 1V prochází proud právě 1A.

49 10. Elektrotechnika 1 vnitřní odpor zdroje, Thevenin Vnitřní odpor zdroje Théveninův teorém Když jsme popisovali vlastnosti zdrojů stejnosměrného proudu používali jsme zatím bez bližšího vysvětlení pojmu vnitřní odpor zdroje. Pro řešení elektrických obvodů musíme tento pojem podrobněji vysvětlit. Představme si, že máme zdroj stejnosměrného proudu, např. akumulátor. Změříme-li napětí tohoto zdroje (voltmetrem s vysokým odporem, takže jím bude protékat zanedbatelný proud) dostaneme například hodnotu 12V. připojíme-li na tento zdroj nějaký spotřebič, například žárovku, která bude odebírat proud řekněme 20 A napětí na svorkách akumulátoru poklesne například na 9,6 V. Kdybychom akumulátor zkratovali, tedy spojili jeho svorky vodičem s nulovým odporem, budou obě svorky na stejném potenciálu a napětí na nich bude rovno nule. Přitom ovšem zmíněným vodičem bude protékat velmi značný proud, například 100 A. Napětí na svorkách akumulátoru, které jsme naměřili bez průtoku proudu označujeme jako napětí naprázdno U 0 a proud, který jsme naměřili při nulovém napětí na svorkách akumulátoru nazýváme proudem nakrátko I k.

50 10. Elektrotechnika 1 vnitřní odpor zdroje, Thévenin Pro obvod s R i bude platit: U I R i = z U UR i = I k U I 0 I k z 0

51 10. Elektrotechnika 1 vnitřní odpor zdroje Poznámka: Náhradní schéma zdroje podle Théveninova teorému je dvojí: jednak jako zdroj napětí s ideálním napěťovým zdrojem U 0 nebo jako zdroj proudu s ideálním proudovým zdroje I k. Oba náhradní obvody jsou rovnocenné. Z daných hodnot na zatíženém akumulátoru, kde napětí naprázdno U 0 = 12 V, proud do zátěže I z = 20A a proud nakrátko I k = 300A, může být vypočten vnitřní odpor akumulátoru.

52 10. Elektrotechnika 1 řazení zdrojů Při sériovém spojení zdrojů ss napětí (článků) se vnitřní odpory sčítají, takže výsledný vnitřní odpor je větší. Při nabíjení i vybíjení protéká všemi články stejný proud. Složitější situace nastává při paralelním spojení článků. Spojíme-li paralelně dva nestejně nabité články, budou se články lišit jak napětím naprázdno, tak vnitřním odporem. Článek s vyšším napětím se bude snažit protlačit vyrovnávací proud I v přes článek s menším napětím. Mezi články mohou protékat velké vyrovnávací proudy.

53 10. Elektrotechnika 1 řazení zdrojů Příklad paralelního spojení článků: Spojíme paralelně dva články podle předchozího obrázku. Napětí naprázdno u prvního článku U1 bude 2,1V zatímco napětí naprázdno u druhého článku bude 1,8V. Vnitřní odpor prvního článku bude R i1 =0,08Ω, vnitřní odpor druhého článku R i2 = 0,09Ω. Rozdílové napětí mezi oběma články bude U = 2,1-1,8 = 0,3V. Výsledný vnitřní odpor bude tvořen sériově zapojenými oběma vnitřními odpory R i = 0,09 +0,08 = 0,17 Ω. Vyrovnávací proud, který bude protékat uzavřeným obvodem bude I v = U/R i = 0,3/0,17 = 1,76 A. Vyrovnávací proud bude protékat tak dlouho, pokud se první článek nevybije natolik, že jeho napětí poklesne a druhý článek nedobije, že jeho napětí stoupne na určitou rovnovážnou hodnotu, kdy budou mít oba články stejné napětí. Pokud chceme spojovat články paralelně, je třeba spojit články vybité a paralelně spojené články společně nabíjet.

54 Elektrotechnika 1 příklad na Thévenina Příklad náhradního zdroje: Budiž dán zdroj ideálního napětí U 0 s vnitřním odporem R i a odporový T článek, který bude zatěžován odporem R z. Je třeba stanovit velikost napětí U 2 na zátěži R z. Řešení: Požijeme nahrazení zapojení podle Thévenina, kde náhradní zdroj U Th bude mít velikost výstupního napětí U 20 naprázdno.

55 Elektrotechnika 1 příklad na Thévenina U 20 = U R 3 R i + R 1 + R 3

56 Elektrotechnika 1- příklad na Thévenina

57 Elektrotechnika 1 princip superpozice zdrojů Stanovme velikost napětí U 3 v daném obvodu se dvěma zdroji napětí: Příspěvek ze zdroje U 1 :

58 Elektrotechnika 1 princip superpozice zdrojů Příspěvek ze zdroje U 2 : Výsledné napětí U 3 na odporu R 3 je dáno superpozicí napětí : U 3 = U 31 + U 32

59 Elektrotechnika 1 princip superpozice s nelin. komponenty. Mějme podobný obvod, v němž je ale použita dioda :

60 Elektrotechnika 1 princip superpozice s nelin. komponenty Řešení: a) Při záporném napětí U 1 se prakticky žádné napětí U 31 nepřipočítává a výsledkem je tedy jen vliv napětí U 2. b) Při kladném napětí U 1 se přičítá příspěvek ze zdroje U 1, kde se k odporu R 1 připočítává vnitřní odpor diody, který se pohybuje v hodnotách desítek ohmů, takže lze použít v podstatě odvozený vzorec z předchozí úlohy.

Osnova: 1. Zdroje stejnosměrného napětí 2. Zatěžovací charakteristika

Osnova: 1. Zdroje stejnosměrného napětí 2. Zatěžovací charakteristika K620ZENT Základy elektroniky Přednáška č. 4 Osnova: 1. Zdroje stejnosměrného napětí 2. Zatěžovací charakteristika Výroba elektrická energie z energie mechanické - prostřednictvím točivých elektrických

Více

AKUMULÁTORY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 15. 3. 2012. Ročník: devátý

AKUMULÁTORY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 15. 3. 2012. Ročník: devátý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková AKUMULÁTORY Datum (období) tvorby: 15. 3. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemické reakce 1 Anotace: Žáci se seznámí se zdroji elektrického

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky A) Elektrický obvod je vodivé spojení elektrických prvků (součástek) plnící zadanou funkci např. generování elektrického signálu o určitých vlastnostech, zesílení el. signálu, přeměna el. energie na jiný

Více

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 01) Co už víme o elektrickém proudu opakování učiva 6. ročníku: Elektrickým obvodem prochází elektrický proud, jestliže: je v něm zapojen zdroj

Více

Sekundární elektrochemické články

Sekundární elektrochemické články Sekundární elektrochemické články méně odborně se jim říká také akumulátory všechny elektrochemické reakce jsou vratné (ideálně na 100%) řeší problém ekonomický (vícenásobné použití snižuje náklady) řeší

Více

Elektrochemické akumulátory. přehled

Elektrochemické akumulátory. přehled Elektrochemické akumulátory přehled Porovnání měrných parametrů akumulátorů SEKUNDÁRNÍ ČLÁNKY - AKUMULÁTORY Vsoučasnosti jsou nejrozšířenější akumulátory na bázi olova, niklu a lithia Podle acidity elektrolytu

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Galvanické články Většina kovů ponořených do vody nebo elektrolytu

Více

Jak funguje baterie?

Jak funguje baterie? Jak funguje baterie? S bateriemi se setkáváme na každém kroku, v nejrůznějších velikostech a s nejrůznějším účelem použití od pohonu náramkových hodinek po pohon elektromobilu nebo lodě. Základem baterie

Více

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Elektrický proud Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny : Usměrněný pohyb iontů Ionizované plyny: Usměrněný pohyb iontů

Více

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeněk Vala. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z

Více

Základní definice el. veličin

Základní definice el. veličin Stýskala, 2002 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala, Jan Dudek Oddíl 1 Určeno pro studenty komb. formy FBI předmětu 452081 / 06 Elektrotechnika Základní definice el. veličin Elektrický

Více

Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu

Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu Elektrický proud Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu Elektrický proud v kovech Elektrický proud = usměrněný pohyb

Více

Rozvod elektrické energie v průmyslových a administrativních budovách. Sítě se zálohovaným a nepřetržitým napájením. A 5 M 14 RPI Min.

Rozvod elektrické energie v průmyslových a administrativních budovách. Sítě se zálohovaným a nepřetržitým napájením. A 5 M 14 RPI Min. Rozvod elektrické energie v průmyslových a administrativních budovách Sítě se zálohovaným a nepřetržitým napájením Topologie a uspořádání rozvodu elektrické energie v průmyslových objektech a administrativních

Více

Technické sekundární články - AKUMULÁTOR

Technické sekundární články - AKUMULÁTOR Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Technické sekundární články - AKUMULÁTOR Galvanické články, které je možno opakovaně nabíjet a vybíjet se nazývají

Více

Úvod do elektrokinetiky

Úvod do elektrokinetiky Úvod do elektrokinetiky Hlavní body - elektrokinetika Elektrické proudy pohyb nábojů Ohmův zákon, mikroskopický pohled Měrná vodivost σ izolanty, vodiče, polovodiče Elektrické zdroje napětí (a proudu)

Více

Lukáš Feřt SPŠ dopravní, Plzeň, Karlovarská 99, 326 00

Lukáš Feřt SPŠ dopravní, Plzeň, Karlovarská 99, 326 00 Lukáš Feřt SPŠ dopravní, Plzeň, Karlovarská 99, 326 00 V rámci projektu: Inovace odborného vzdělávání na středních školách zaměřené na využívání energetických zdrojů pro 21. století El. proud I je určen

Více

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku Elektrický proud Elektrický proud Opakování 6. ročníku Obvodem prochází elektrický proud tehdy: 1. Je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí 2. Jestliže je elektrický obvod uzavřen (vodivě) V obvodu

Více

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 1. Definice elektrického proudu 2. Jednoduchý elektrický obvod a) Ohmův zákon pro část elektrického obvodu b) Elektrický spotřebič

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH

ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH ELEKTRICKÝ PROUD V KPLINÁCH 1. Elektrolyt a elektrolýza elektrolyt kapalina, která může vést elektrický proud (musí obsahovat ionty kyselin, zásad nebo solí - rozpuštěné nebo roztavené) elektrolýza proces,

Více

1 Napájení PC, UPS. Technické vybavení osobních počítačů

1 Napájení PC, UPS. Technické vybavení osobních počítačů 1 Napájení PC, UPS Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače (základní desku, procesor, paměti, přídavné karty, pevné disky a mechaniky). Napájecí zdroje jsou stejnosměrné, jsou to

Více

Elektrochemie. 2. Elektrodový potenciál

Elektrochemie. 2. Elektrodový potenciál Elektrochemie 1. Poločlánky Ponoříme-li kov do roztoku jeho solí mohou nastav dva různé děje: a. Do roztoku se z kovu uvolňují kationty (obr. a), na elektrodě vzniká převaha elektronů. Elektroda se tedy

Více

Návrh akumulačního systému

Návrh akumulačního systému Návrh akumulačního systému Charakter výroby hybridního zdroje elektrické energie s využitím větrné a fotovoltaické elektrárny vyžaduje pro zajištění ostrovního provozu doplnění celého napájecího systému

Více

Zdroje elektrického napětí

Zdroje elektrického napětí Anotace Učební materiál EU V2 1/F15 je určen k výkladu učiva zdroje elektrického napětí fyzika 8. ročník. UM se váže k výstupu: žák uvede hlavní jednotku elektrického napětí, její násobky a díly Zdroje

Více

Elektrický proud v kapalinách

Elektrický proud v kapalinách Elektrický proud v kapalinách Kovy obsahují volné (valenční) elektrony a ty způsobují el. proud. Látka se chemicky nemění (vodiče 1. třídy). V polovodičích volné náboje připravíme uměle (teplota, příměsi,

Více

6. Elektrický proud v elektrolytech

6. Elektrický proud v elektrolytech 6. Elektrický proud v elektrolytech 6.1 Elektrolytický vodič Vyjděme z modelu krystalu kuchyňské soli, který se za normálních podmínek chová jako izolant. Při teplotě 810 C krystal taje a mění se na soustavu

Více

Testování akumulátorových baterií na bázi Lithia v aplikaci pro PZS

Testování akumulátorových baterií na bázi Lithia v aplikaci pro PZS Testování akumulátorových baterií na bázi Lithia v aplikaci pro PZS Ivan Konečný, ZČU Plzeň 1. Úvod Pro zabezpečení nepřetržitého napájení zabezpečovacích zařízení se na železnici používaly do počátku

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 5. 10. 2013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_ZT_E

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 5. 10. 2013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_ZT_E Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 5. 10. 2013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_ZT_E Ročník: II Základy techniky Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání - Technická příprava Vzdělávací obor:

Více

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu Elektrický proud 2 Zápisy do sešitu Směr elektrického proudu v obvodu 1/2 V různých materiálech vedou elektrický proud různé částice: kovy volné elektrony kapaliny (roztoky) ionty plyny kladné ionty a

Více

Akumulátory. Ing. Dušan Pauček

Akumulátory. Ing. Dušan Pauček Akumulátory Ing. Dušan Pauček Při výrobě elektrické energie pomocí netradičních zdrojů výroby, jako je třeba vítr nebo slunce, je nutno řešit problém co s vyrobenou energií. Kde ji uchovat než dojde k

Více

20ZEKT: přednáška č. 7 Zdroje

20ZEKT: přednáška č. 7 Zdroje 20ZEKT: přednáška č. 7 Zdroje Zdroj proudu a napětí Zatěžovací charakteristiky zdrojů Théveninův a Nortonův teorém Akumulátory a baterie Fotovoltaické zdroje Jak vybrat zdroj? (Nezávislý) zdroj napětí

Více

jádro: obal: e n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr

jádro: obal: e n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr ELEKTRICKÝ NÁBOJ 1) Těleso látka molekula atom jádro: obal: e 2) ATOM n 0,p + n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr 3) El.náboj vlastnost částic > e,p

Více

Laboratorní úloha č. 2 - Vnitřní odpor zdroje

Laboratorní úloha č. 2 - Vnitřní odpor zdroje Laboratorní úloha č. 2 - Vnitřní odpor zdroje Úkoly měření: 1. Sestrojte obvod pro určení vnitřního odporu zdroje. 2. Určete elektromotorické napětí zdroje a hodnotu vnitřního odporu R i zdroje včetně

Více

Přeměna chemické energie na elektrickou energii GALVANICKÝ ČLÁNEK

Přeměna chemické energie na elektrickou energii GALVANICKÝ ČLÁNEK Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Přeměna chemické energie na elektrickou energii GALVANICKÝ ČLÁNEK Pokus: Ponořte dva různé kovy vzdáleně od

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Elektrický proud Uspořádaný pohyb volných částic s nábojem Směr: od + k ( dle dohody - ve směru kladných

Více

ELEKTROLÝZA. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012. Ročník: osmý

ELEKTROLÝZA. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ELEKTROLÝZA Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemické reakce 1 Anotace: Žáci se seznámí s elektrolýzou. V rámci

Více

Gel. AGM baterie. baterie % baterie %

Gel. AGM baterie. baterie % baterie % ové a AGM www.victronenergy.com 1. VRLA technologie VRLA je zkratkou pro Valve Regulated Lead Acid, což znamená, že jsou uzavřené. Plyn uniká přes bezpečnostní ventily pouze v případě selhání článku nebo

Více

Elektronika ve fyzikálním experimentu

Elektronika ve fyzikálním experimentu Elektronika ve fyzikálním experimentu Josef Lazar Ústav přístrojové techniky, AV ČR, v.v.i. E-mail: joe@isibrno.cz www: http://www.isibrno.cz/~joe/elektronika/ Elektrický obvod Analogie s kapalinou Základními

Více

Nanomotor Nanomotor - 19. února 2015

Nanomotor Nanomotor - 19. února 2015 19. února 2015 1 Nanomotor - University of California v Berkeley - elektromotor o průměru 500 nm, což je nejmenší motor zhotovený lidmi. Zlatý rotor drží na ose z uhlíkové nanotrubičky. Roztáčí ho střídavý

Více

Elektrochemický zásobník energie. Nominální napětí různých technologií: AUTOBATERIE Zpravidla 6 sériově zapojených olověných článků.

Elektrochemický zásobník energie. Nominální napětí různých technologií: AUTOBATERIE Zpravidla 6 sériově zapojených olověných článků. Elektrochemický zásobník energie Nominální napětí různých technologií: NiCd, Ni MH 1,2 V LiFePO4 3,7 V Li-ion 3,2 V Olověné 2 V AUTOBATERIE Zpravidla 6 sériově zapojených olověných článků. Konstrukce Pb

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.07 EU OP VK

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.07 EU OP VK Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.07 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Říjen 2011 Ročník 9. Předmět Fyzika Název, anotace

Více

I = Q t. Elektrický proud a napětí ELEKTRICKÝ PROUD A NAPĚTÍ. April 16, 2012. VY_32_INOVACE_47.notebook. Elektrický proud

I = Q t. Elektrický proud a napětí ELEKTRICKÝ PROUD A NAPĚTÍ. April 16, 2012. VY_32_INOVACE_47.notebook. Elektrický proud Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace email: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_193_ Elektrické napětí AUTOR: Ing.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_193_ Elektrické napětí AUTOR: Ing. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_193_ Elektrické napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9., 23.10.2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika ČÍSLO

Více

U R U I. Ohmův zákon V A. ohm

U R U I. Ohmův zákon V A. ohm Ohmův zákon Ohmův zákon Spojíme li vodivě svorky zdroje o napětí U, začne vodičem procházet proud I. Napětí tedy vyvolalo elektrický proud Proud je pak přímo úměrný napětí (Ohmův zákon): I U R R V A U

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT Přednáška Rozsah předmětu: 24+24 z, zk 1 Literatura: [1] Uhlíř a kol.: Elektrické obvody a elektronika, FS ČVUT, 2007 [2] Pokorný a kol.: Elektrotechnika I., TF ČZU, 2003

Více

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější.

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Nejjednodušší prvek. Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Vodík tvoří dvouatomové molekuly, je lehčí než

Více

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE část 2

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE část 2 ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE část 2 Obsah: Chemické články Palivové články Fotovoltaické články Elektrostatické stroje Termoelektrické články Piezoelektrické elementy 14SEM3/ 1 DRUHY CHEMICKÝCH ZDROJŮ Chemické

Více

Obsah 1. Základní pojmy a parametry 2. Akumulátory pro notebooky 3. Akumulátory pro fotoaparáty 4. Akumulátory pro videokamery

Obsah 1. Základní pojmy a parametry 2. Akumulátory pro notebooky 3. Akumulátory pro fotoaparáty 4. Akumulátory pro videokamery Obsah Úvod... 4 1. Základní pojmy a parametry... 5 1.1 Vysvětlení rozdílu mezi baterií a akumulátorem... 5 1.2 Typy akumulátorů... 5 1.3 Kapacita akumulátorů... 6 1.4 Napětí akumulátorů... 7 1.5 Nabíjení

Více

9. ročník Galvanický článek

9. ročník Galvanický článek 9. ročník Galvanický článek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. fotografie v prezentaci

Více

Solární panely a jak na ně

Solární panely a jak na ně Solární panely a jak na ně POPIS Solární panel je tvořen z jednotlivých článků, které mění energii světla na energii elektrickou. Jednotlivé články se pak pro dosažení požadovaných parametrů mezi sebou

Více

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu.

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu. [Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] 04.01.01 Na rezistoru je napětí 5 V a teče jím proud 25 ma. Rezistor má hodnotu. A) 100 ohmů B) 150 ohmů C) 200 ohmů 04.01.02 Na rezistoru

Více

GALAVANICKÝ ČLÁNEK. V běžné životě používáme název baterie. Odborné pojmenování pro baterii je galvanický článek.

GALAVANICKÝ ČLÁNEK. V běžné životě používáme název baterie. Odborné pojmenování pro baterii je galvanický článek. GALAVANICKÝ ČLÁNEK V běžné životě používáme název baterie. Odborné pojmenování pro baterii je galvanický článek. Galvanický článek je zařízení, které využívá redoxní reakce jako zdroj energie. Je zdrojem

Více

Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí

Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí Usměrňovače slouží k převedení střídavého napětí, nejčastěji napětí na sekundárním vinutí síťového transformátoru, na stejnosměrné. Jsou

Více

NÍZKOFREKVENČNÍ GENERÁTOR BG3

NÍZKOFREKVENČNÍ GENERÁTOR BG3 NÍZKOFREKVENČNÍ GENERÁTOR BG3 Popis a provoz zařízení bg3 Jiří Matějka, Čtvrtky 702, Kvasice, 768 21, e-mail: podpora@wmmagazin.cz Obsah: 1. Určení výrobku 2. Technické parametry generátoru 3. Indikační

Více

4.4.3 Galvanické články

4.4.3 Galvanické články ..3 Galvanické články Předpoklady: 01 Zapíchnu do citrónu dva plíšky z různých kovů mezi kovy se objeví napětí (měřitelné voltmetrem) získal jsem baterku, ale žárovku nerozsvítím (citrobaterie dává pouze

Více

Ekvivalence obvodových prvků. sériové řazení společný proud napětí na jednotlivých rezistorech se sčítá

Ekvivalence obvodových prvků. sériové řazení společný proud napětí na jednotlivých rezistorech se sčítá neboli sériové a paralelní řazení prvků Rezistor Ekvivalence obvodových prvků sériové řazení společný proud napětí na jednotlivých rezistorech se sčítá Paralelní řazení společné napětí proudy jednotlivými

Více

24V 3A SS ZDROJ ZD243, ZD2430 (REL)

24V 3A SS ZDROJ ZD243, ZD2430 (REL) 24V 3A SS ZDROJ ZD243, ZD2430 (REL) www.elso-ostrava.cz NÁVOD PRO OBSLUHU Technická specifikace zahrnující popis všech elektrických a mechanických parametrů je dodávána jako samostatná součást dokumentace.

Více

FERVE F-814 TESTOVACÍ PŘÍSTROJ NA AKUMULÁTORY A ALTERNÁTORY UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ÚVOD. Strana 1

FERVE F-814 TESTOVACÍ PŘÍSTROJ NA AKUMULÁTORY A ALTERNÁTORY UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ÚVOD. Strana 1 FERVE TESTOVACÍ PŘÍSTROJ NA AKUMULÁTORY A ALTERNÁTORY F-814 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ÚVOD Strana 1 FERVE F - 814 je nový digitální přístroj k testovaní akumulátorů, alternátorů a regulátorů napětí, který byl

Více

Střední od 1Ω do 10 6 Ω Velké od 10 6 Ω do 10 14 Ω

Střední od 1Ω do 10 6 Ω Velké od 10 6 Ω do 10 14 Ω Měření odporu Elektrický odpor základní vlastnost všech pasivních a aktivních prvků přímé měření ohmmetrem nepříliš přesné používáme nepřímé měřící metody výchylkové můstkové rozsah odporů ovlivňující

Více

Elektrický proud v kapalinách

Elektrický proud v kapalinách Elektrický proud v kapalinách Elektrické vlastnosti kapalin Čisté kapaliny omezíme se na vodu jsou poměrně dobrými izolanty. Když však ve vodě rozpustíme sůl, kyselinu anebo zásadu, získáme tzv. elektrolyt,

Více

Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny)

Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny) Počítačové laboratoře bez tajemství aneb naučme se učit algoritmizaci a programování s využitím robotů Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

I dt. Elektrický proud je definován jako celkový náboj Q, který projde vodičem za čas t.

I dt. Elektrický proud je definován jako celkový náboj Q, který projde vodičem za čas t. ELEKTRICKÝ PROUD Stacionární elektrické pole je charakterizováno konstantním elektrickým proudem Elektrický proud I je usměrněný pohyb elektrických nábojů. Jednotkou je ampér, I A. K vzniku elektrického

Více

UPS (Uninterruptible Power Supply)

UPS (Uninterruptible Power Supply) UPS (Uninterruptible Power Supply) UPS neboli záložní napájecí zdroje (z angl. Uninterruptible Power Supply, tedy zdroje nepřetržitého napájení), jsou zařízení jejichž funkcí je zpravidla krátkodobá (řádově

Více

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták Izolant je látka, která nevede elektrický proud izolant neobsahuje volné částice s elektrický

Více

Průvodce světem olověných akumulátorů

Průvodce světem olověných akumulátorů Průvodce světem olověných akumulátorů Olověné akumulátory jsou složeny z olověných článků (elektrod) usazených v elektrolytu, přičemž každý článek nezatíženého akumulátoru poskytuje napětí 2,1 V. Články

Více

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor).

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor). Rezistor: Pasivní elektrotechnická součástka, jejíž hlavní vlastností je schopnost bránit průchodu elektrickému proudu. Tuto vlastnost nazýváme elektrický odpor. Do obvodu se zařazuje za účelem snížení

Více

III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách

III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách Osnova: 1. Elektrický proud a jeho vlastnosti 2. Ohmův zákon 3. Kirhoffovy zákony 4. Vedení el. proudu ve vodičích 5. Vedení el. proudu v polovodičích

Více

Základní vztahy v elektrických

Základní vztahy v elektrických Základní vztahy v elektrických obvodech Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Klasifikace elektrických obvodů analogové číslicové lineární

Více

Studium tranzistorového zesilovače

Studium tranzistorového zesilovače Studium tranzistorového zesilovače Úkol : 1. Sestavte tranzistorový zesilovač. 2. Sestavte frekvenční amplitudovou charakteristiku. 3. Porovnejte naměřená zesílení s hodnotou vypočtenou. Pomůcky : - Generátor

Více

Klíčová slova: elektrický zdroj, řazení zdrojů, sériové, paralelní, smíšené

Klíčová slova: elektrický zdroj, řazení zdrojů, sériové, paralelní, smíšené Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, první ročník, elektrický zdrojnapětí naprázdno, při zatížení, řazení zdrojů Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření

Více

PŘECHODOVÝ JEV V RC OBVODU

PŘECHODOVÝ JEV V RC OBVODU PŘEHODOVÝ JEV V OBVOD Pracovní úkoly:. Odvoďte vztah popisující časovou závislost elektrického napětí na kondenzátoru při vybíjení. 2. Měřením určete nabíjecí a vybíjecí křivku kondenzátoru. 3. rčete nabíjecí

Více

Elektrody pro snímání biologických potenciálů. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů

Elektrody pro snímání biologických potenciálů. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů Elektrody pro snímání biologických potenciálů X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Spojení elektroda elektrolyt organismus vodič 2. třídy (ionty) přívodní

Více

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Průřezové téma Tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.0565 VY_32_INOVACE_356_Kovy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková

Více

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor.

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor. FREKVENČNĚ ZÁVISLÉ OBVODY Základní pojmy: IMPEDANCE Z (Ω)- charakterizuje vlastnosti prvku pro střídavý proud. Impedance je základní vlastností, kterou potřebujeme znát pro analýzu střídavých elektrických

Více

1 Zdroj napětí náhradní obvod

1 Zdroj napětí náhradní obvod 1 Zdroj napětí náhradní obvod Příklad 1. Zdroj napětí má na svorkách naprázdno napětí 6 V. Při zatížení odporem 30 Ω klesne napětí na 5,7 V. Co vše můžete o tomto zdroji říci za předpokladu, že je v celém

Více

= vědní disciplína zabývající se ději a rovnováhami v soustavách, ve kterých se vyskytují elektricky nabité částice

= vědní disciplína zabývající se ději a rovnováhami v soustavách, ve kterých se vyskytují elektricky nabité částice Otázka: Elektrochemie Předmět: Chemie Přidal(a): j. Elektrochemie = vědní disciplína zabývající se ději a rovnováhami v soustavách, ve kterých se vyskytují elektricky nabité částice Př. soustav s el. nábojem

Více

ELEKTRICKÝ PROUD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA

ELEKTRICKÝ PROUD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA ELEKTRICKÝ PROD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA 1 ELEKTRICKÝ PROD Jevem Elektrický proud nazveme usměrněný pohyb elektrických nábojů. Např.:- proud vodivostních elektronů v kovech - pohyb nabitých

Více

T03 Voda v anorganické chemii e-learning pro žáky

T03 Voda v anorganické chemii e-learning pro žáky T03 Voda v anorganické chemii e-learning pro žáky Elektrochemie Protože redoxní reakce jsou děje spojené s přenosem elektronů z redukčního činidla, které elektrony odevzdává, na oxidační činidlo, které

Více

Sínusový záložní zdroj INTEX 400-12

Sínusový záložní zdroj INTEX 400-12 Sínusový záložní zdroj INTEX 400-12 Profesionální sínusový záložní zdroj UPS, nízkofrekvenční technologie, integrovaný nabíječ externích akumulátorů max. 10A, dvoustupňové nabíjení. Robustní celokovová

Více

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ zabývá se analýzou a syntézou vyšetřovaných soustav ZÁKLADNÍ POJMY soustava elektrické zařízení, složená z jednotlivých prvků, vzájemně mezi sebou propojených tak, aby jimi mohl

Více

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme?

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme? 5.1 Elektrické pole V úlohách této kapitoly dosazujte e = 1,602 10 19 C, k = 9 10 9 N m 2 C 2, ε 0 = 8,85 10 12 C 2 N 1 m 2. 5.6 Kolik elementárních nábojů odpovídá náboji 1 µc? 5.7 Novodurová tyč získala

Více

Číslo: Anotace: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Číslo: Anotace: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud stejnosměrný Elektrický

Více

Nabíjení akumulátorů

Nabíjení akumulátorů Nabíjení akumulátorů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeněk Vala. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Úvod do koroze. (kapitola, která bude společná všem korozním laboratorním pracím a kterou studenti musí znát bez ohledu na to, jakou práci dělají)

Úvod do koroze. (kapitola, která bude společná všem korozním laboratorním pracím a kterou studenti musí znát bez ohledu na to, jakou práci dělají) Úvod do koroze (kapitola, která bude společná všem korozním laboratorním pracím a kterou studenti musí znát bez ohledu na to, jakou práci dělají) Koroze je proces degradace kovu nebo slitiny kovů působením

Více

Elektrický proud v elektrolytech

Elektrický proud v elektrolytech Elektrolytický vodič Elektrický proud v elektrolytech Vezěe nádobu s destilovanou vodou (ta nevede el. proud) a vlože do ní dvě elektrody, které připojíe do zdroje stejnosěrného napětí. Do vody nasypee

Více

12. Elektrochemie základní pojmy

12. Elektrochemie základní pojmy Důležité veličiny Elektroda, článek Potenciometrie Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Důležité veličiny proud I (ampér - A) náboj Q (coulomb - C) Q t 0 I dt napětí, potenciál

Více

Galvanický článek. Li Rb K Na Be Sr Ca Mg Al Be Mn Zn Cr Fe Cd Co Ni Sn Pb H Sb Bi As CU Hg Ag Pt Au

Galvanický článek. Li Rb K Na Be Sr Ca Mg Al Be Mn Zn Cr Fe Cd Co Ni Sn Pb H Sb Bi As CU Hg Ag Pt Au Řada elektrochemických potenciálů (Beketova řada) v níž je napětí mezi dvojicí kovů tím větší, čím větší je jejich vzdálenost v této řadě. Prvek více vlevo vytěsní z roztoku kov nacházející se vpravo od

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada ZÁKLADNÍ

Více

2 Přímé a nepřímé měření odporu

2 Přímé a nepřímé měření odporu 2 2.1 Zadání úlohy a) Změřte jednotlivé hodnoty odporů R 1 a R 2, hodnotu odporu jejich sériového zapojení a jejich paralelního zapojení, a to těmito způsoby: přímou metodou (RLC můstkem) Ohmovou metodou

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

High Energy 3D Accumulator Vysokokapacitní 3D Akumulátor

High Energy 3D Accumulator Vysokokapacitní 3D Akumulátor High Energy 3D Accumulator Vysokokapacitní 3D Akumulátor OBSAH PREZENTACE PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI KONSTRUKCE 3D LITHIOVÉHO AKUMULÁTORU KONKUREČNÍ VÝHODY 3D ELEKTROD PROTI STÁVAJÍCÍ TECHNOLOGII VLASTNOSTI

Více

Vodík jako alternativní ekologické palivo. palivové články a vodíkové hospodářství

Vodík jako alternativní ekologické palivo. palivové články a vodíkové hospodářství Vodík jako alternativní ekologické palivo palivové články a vodíkové hospodářství Charakteristika vodíku vodík je nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru na Zemi je třetím nejrozšířenějším prvkem po kyslíku

Více

BATERIE OPTIMA. Autobaterie OPTIMA jsou nejrozšířenější startovací akumulátory na světě, prodávají se v nejvíce státech světa.

BATERIE OPTIMA. Autobaterie OPTIMA jsou nejrozšířenější startovací akumulátory na světě, prodávají se v nejvíce státech světa. BATERIE OPTIMA Autobaterie OPTIMA jsou nejrozšířenější startovací akumulátory na světě, prodávají se v nejvíce státech světa. Technologie Každý článek baterie OPTIMA se skládá ze dvou, do svitků stočených

Více