Antické Řecko Archaické období

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Antické Řecko Archaické období"

Transkript

1 Antické Řecko Archaické období Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02010

2 Po temné, resp. homérské éře začíná archaické období ( př. n. l.), které přineslo řadu novinek v životě Řeků. Balkánský poloostrov byl rozdělen mezi řadu městských států, jejichž centrum tvořila tzv. polis. Vnímání polis jako města, popř. městského státu je nedostatečné. Dle Řeků byla polis tvořena třemi stránkami: město (hmotná část; město, přilehlé vesnice a zemědělské okolí) obec (společenství lidí žijící v jednom státě) občané (obyvatelé, kteří jsou součástí města a zároveň tvoří právní podstatu obce) Rozloha městských států byla od několika desítek km 2 (asi jako dnešní Vsetín) do několika tisíc km 2 (Sparta měla rozlohu 8500 km 2, což odpovídá asi dvojnásobné rozloze Zlínského kraje). Polis měla různé druhy státního zřízení tyranida (vláda jednoho), oligarchie (vláda několika), aristokracie (vláda šlechty) nebo demokracie (vláda lidu). Jedna polis často zažila během svého historického vývoje většinu státních zřízení. Mezi nejsilnější městské státy řadíme Spartu, Athény, Korint nebo Megaru.

3 Nejdůležitější částí polis byli její občané. Občanem se mohl stát pouze jako potomek občanů. V rodinách občanů se rodilo nejčastěji okolo dvou dětí, z nichž nejstarší bylo dědicem majetku. Plnoprávným občanem se stával muž po dosažení plnoletosti. S jeho společenským postavením byla svázána práva a povinnosti. Práva plnoprávného občana: účast na sněmu hlasování o zákonech volba úředníků možnost kandidatury do úřadu vedení soudní pře vlastnictví půdy a nemovitostí na území polis Povinnosti plnoprávného občana: opatření zbroje účast v armádě polis finanční podpora polis a jejího kulturního života Občanů bylo v polis samozřejmě nejméně. Mezi další obyvatele patřily ženy a děti, kteří se však nemohli účastnit politického života polis. Cizinci tvořili podstatnou část obyvatelstva, ale většina občanských práv jim byla odepřena. Jen velmi zřídka se stávalo, že se z rodiny cizince stávala rodina občanská (a to jen za velké zásluhy pro polis). Mezi občany nemůžeme počítat ani obyvatele, kteří byli finančně závislí, tzn. nádeníky, čeledíny, řemeslníky atd. Až postupem času se občany stávali i tito lidé poskytující služby (obchodníci, řemeslníci). Na nejnižším žebříčku společnosti byli otroci, kteří neměli žádná práva a byli soukromým vlastnictvím občana. Otrokem se mohl stát člověk, který měl dluhy, který byl válečným zajatcem nebo se jako otrok již narodil.

4 Se zvyšováním životní úrovně Řeků a s dokončeným přesunem Dórů na Balkán došlo k uklidnění politické situace, což bylo spojeno s nárůstem obyvatel ve městských státech. Díky tomu docházelo k nedostatku zemědělských plodin (nedostatek orné půdy), s čímž rostla nespokojenost občanů. Zároveň bylo třeba zajistit odbytiště pro výrobky, které řemeslníci vyrobili, a pro produkty, které zemědělci vypěstovali. V průběhu století př. n. l. proběhla tzv. velká řecká kolonizace, během níž nejsilnější řecké státy zakládaly své obchodní pobočky (kolonie) na vhodných místech na pobřeží Středozemního a Černého moře, kde draze prodávaly své zboží a relativně levně získávaly obilí a suroviny. Mezi zakládající městské státy (tzv. metropole) patřily Sparta, Athény, Korint, Megara, Efesos, Milétos a mnoho dalších. Mezi nejznámější kolonie patří osady, které položily základy dnešním velkým městům Massalia (Marseille), Syrakusy, Neapolis, Rhegion, Korkyra (Korfu), Byzantion (Istanbul), Istros, Odessos (Varna), Naukratis a mnoho dalších.

5 Velká řecká kolonizace 1) Červeně znázorněné kolonie jsou řeckých metropolí, žluté fénických.

6 Osadníky, kteří zakládali nové kolonie, bychom počítali v řádech stovek. Nové kolonie byly ze začátku hospodářsky závislé na své metropoli a měly s ní přátelské vztahy. Časem se kolonie osamostatňovaly a vystupovaly jako suverénní městské státy. Vytváření kolonií však metropolím nepřineslo pouze pozitiva. Levné obilí z kolonií ruinovalo velké i malé zemědělce v Řecku. Vlastníci velkých polí se přeorientovali na pěstování vinné révy a oliv, pro něž byly v Řecku vhodné podmínky. Drobní zemědělci se však zadlužovali a upadali do dlužního otroctví. Tím se zároveň redukoval počet občanů. Problém představoval také fakt, že se zmenšovala armáda, protože v ní mohli sloužit jen svobodní občané. Mezi bohaté občany se místo zemědělců dostávali řemeslníci, kterým levný přísun surovin vyhovoval, poněvadž z nich tvořili výrobky, které se dobře prodávaly zpět v koloniích. Řecké státy se pomalu dopracovávaly ke společenské krizi, jejíž dopad vedl ke změnám v řízení městských států.

7 Do 7. století př. n. l. stála v čele městských států převážně šlechta. Její moc postupně klesala (nové bohaté vrstvy obyvatel, kolonizace) a rostly nároky dalších vrstev obyvatel. Mezi největší problémy patřily zákony, podle kterých aristokracie vládla, ale které neměly písemnou podobu nebylo tedy možné kontrolovat, zda je ve všech případech souzeno spravedlivě, či je rozhodováno podle potřeb vládnoucí vrstvy. Zákony bylo tedy nutné sepsat. Mezi nejznámější zákonodárce, jejichž zákoníky se dochovaly (ve zlomcích) dodnes, patřili Lykurgos ze Sparty a Drakon a Solon z Athén. Bohatá vrstva se navíc chtěla podílet na vládě, proto došlo k vytvoření nových kritérií, podle nichž se rozhodovalo o tom, kdo se může do čela státu nebo do úřadu dostat, např. se určila nejnižší možná hodnota majetku (tzv. majetkový cenzus). Krize společnosti, kterou přinesla kolonizace (dlužní otroctví, změny cen a rozvrstvení společnosti), vedla k nepokojům mezi společenskými vrstvami. Řešení přineslo zvolení jednoho vládce, který své politické kroky nemusel konzultovat s vládou, kde často docházelo k rozbrojům a tak se nic nevyřešilo. Tento samovládce je nazýván tyran. Tyran začal vládnout téměř jako absolutistický panovník, což mezi obyvateli řeckých městských států nebylo příznivě přijímáno. Po zažehnání krize tak byli tyrani a jejich dynastie svrháváni a byly nastoleny jiné vládnoucí systémy. Nejčastější forma fungovala na způsob dnešní zastupitelské vlády Byly vytvořeny městské části tzv. fýly (nahradily rodové fýly), z nichž byl zvolen určitý počet obyvatel, aby hájili zájmy této části polis. Podle fýl se poté tvořila i armáda.

8 Sparta byla jedním z nejvýznamnějších řeckých městských států. Nejsilnější stránkou Sparty byla její armáda, v níž mohli sloužit pouze svobodní občané a díky které ovládali své okolí a jeho obyvatele. Výcvik spartského vojáka začínal již u chlapců od sedmi let, kdy byl chlapec zařazen do skupiny, s níž vyrůstal a která později tvořila jednotku spartské armády. Dívky byly také cvičeny v boji, aby byly schopné bránit město, když byla armáda mimo polis. Přesto bylo jejich vzdělávání soustředěno především na péči o domácnost. Společnost byla rozdělena velmi jednoduše: plnoprávní občané Sparťané (potomci vítězných Dórů) zaměřovali se pouze na výcvik a službu v armádě. Byla jim přidělována půda státu, na které však sami nepracovali a žili jen z jeho výtěžku. Plnoprávný občan byl třicetiletý voják. perioikové (částečně dórského původu) lidé žijící na území polis, kteří pracovali pro svého spartského pána v zemědělství, v řemeslné výrobě a v obchodních záležitostech. Měli částečnou svobodu a částečná práva. Během válečných sporů museli sloužit v armádě jako pomocné jednotky. heilóti (původně porobené obyvatelstvo) v podstatě na úrovni otroků. Neměli žádná práva a byli připoutáni k území Sparťana, na kterém pro něj pracovali. Heilóti byli majetkem státu, ne Sparťana, kterému území patřilo. Heilóti se často bouřili proti spartské nadvládě, ale výraznějších úspěchu nedosáhli. Heilóti se také využívali k výcviku mladých chlapců, kteří s nimi bojovali (tzv. krypteia).

9 Hoplites 2) Podoba řadového spartského vojáka. V pravé ruce pravděpodobně držel kopí.

10 Sparta získala ústavu a zákony již na konci 9. století př. n. l. a vytvořil je Lykurgos. V čele Sparty byli dva králové, kteří vedli vojsko, z královských rodů, kterým radila 28-členná rada starších (gerúsiá). Starší byli voleni doživotně. Králové a rada starších měli především soudní moc a předkládali návrhy lidovému shromáždění. Jejich panování kontrolovalo 5 eforů (vysocí úředníci), kteří byli voleni lidovým shromážděním. Efoři měli také správní a soudní pravomoci. Lidové shromáždění (apellá) bylo tvořeno plnoprávnými muži. Volilo úředníky a do rady starších, schvalovalo návrhy a zákony, které mu bylo předloženo, a rozhodovalo o válce a míru. Síla Sparty se projevila v 6. století př. n. l., kdy vznikl tzv. Peloponéský spolek. Bylo to sdružení nezávislých městských států na Peloponéském poloostrově, které měly společnou politiku a v případě napadení si navzájem pomáhaly. Nejsilnějším státem byla právě Sparta, která se časem vypracovala ve faktického vůdce spolku (hegemon), který ovšem nezasahoval do dění v ostatních městských státech.

11 3) Podobizna spartského zákonodárce Lykurga. Lykurgos

12 Dalším významným řeckým městským státem byly Athény, které ležely na území zvaném Attika. Na rozdíl od Sparty došlo v Athénách k asimilaci s původním obyvatelstvem. Společnost se dělila na několik vrstev: plnoprávní občané Občanem byl pouze syn občanů. Občany se stávali muži starší 18-ti let, kteří absolvovali povinnou dvouletou vojenskou službu. Ve většině případů se živili zemědělstvím nebo obchodem. Povinnosti a práva jsme vysvětlovali na začátku kapitoly. metoikové trvale usídlení cizinci. Nemohli vlastnit na území Athén pozemek, takže se živili jako řemeslníci nebo obchodníci. Mohli vlastnit otroky, ale museli platit zvláštní poplatky a neměli občanská práva. V době ohrožení museli sloužit v armádě. Metoik se mohl stát občan jen díky usnesení sněmu. cizinci většinou obchodníci, kteří na čas pobývali na území a živili se především obchodem. otroci počet otroků v Athénách rostl s růstem životní úrovně v polis. Největší problém tvořili dlužní otroci, kterých v 7. století př. n. l. začalo velmi přibývat kvůli problémům spojených s kolonizací. Otrok, který byl osvobozen, se stal metoikem.

13 V čele Athén stálo 9 archontů (nejvyšších úředníků), kteří byli voleni z řad aristokracie na jeden rok. Každý archont měl přidělenu oblast, o kterou se staral (něco jako dnešní ministři). Po uplynutí jednoho roku mohli kandidovat znovu, nebo se stali členy aristokratické rady (aeropagu), která měla soudní a správní moc. Úředníky volil sněm, kterého se účastnili všichni plnoprávní občané polis. Ze sněmu se zároveň losovalo 500 občanů, kteří jeden rok tvořili radu kontrolující činnost úředníků. V případě vojenského ohrožení bylo do čela státu na rok voleno deset stratégů (vojenských velitelů). S problémy, které přinesla kolonizace a tím také změna společnosti, se museli vyrovnat i v Athénách. V roce 621 př. n. l. nechal archont Drakon sepsat zákoník na základě obyčejového práva, v němž byly uvedeny tresty za nejčastější provinění. Tresty však byly velmi přísné.

14 4) Chrámový pahorek v Athénách v dnešním stavu. Akropolis

15 Drakonovým nástupcem byl v roce 594 př. n. l. Solon, který je proslulý svými reformami. Byla mu nabídnuta pozice tyrana, aby vyřešil athénské problémy, což odmítl. Stal se archontem s výjimečnou pravomocí. Mezi nejznámější reformy patří: vykoupení dlužních otroků pomocí státních financí rozdělení občanů do čtyř majetkových tříd, podle kterých mohli zastávat pozice se státní správě: pentakosimedimnoi (nejbohatší, zastávali nejvyšší úřady, ve vojsku jezdci) hippeis (stále poměrně bohatí, podobné funkce jako předchozí) zeugítai (střední vrstva, nižší úřady, těžkooděnci) thétes (malý majetek, pouze účast na sněmu, lehkooděnci, popř. veslaři) zavedení rady čtyř set, která měla tvořit opozici k aristokratickému aeropagu. Volila úředníky a spravovala stát. byl zřízen lidový soudní dvůr, k němuž bylo možno se dovolat při nesouhlasu s rozhodnutím úředníka. Přese všechnu snahu archontů nespokojenost v Athénách rostla. Proto se občané rozhodli ke krajnímu řešení nastolení tyrana.

16 5) Podobizna athénského reformátora Solona. Solon

17 Do čela státu se dostal Peisestratos, který si získal chudší obyvatele tím, že zabavil půdu aristokratům a rozdal jim ji. Řemeslníci a obchodníci získali pro své zboží nová odbytiště v zahraničních koloniích, takže proti jeho nástupu také neměli vážnější připomínky. Za jeho vlády byly Athény zvelebovány (kanalizace, vodovod) a rostla i kulturní úroveň. Peisestratovi synové, kteří nastoupili po smrti otce, již takovou pozici neměli. Jeden syn byl zabit, druhý (Hippias) v roce 510 př. n. l. vyhnán kvůli utužování absolutistického postavení. Po vyhnání tyranů nastupuje do čela státu Kleisthenes, který dokončil přestavbu athénské politiky do demokratického státu. Kleisthenes rozdělil území Athén na menší celky demy (1. p. demos), které se slučovaly do větších skupin trittyí. Z celkových 30 trittyí bylo vytvořeno deset fýl (v každé fýle byla venkovská, městská a přímořská trittye). Z každé fýly bylo vylosováno 50 občanů, kteří zastupovali zájmy svého území v radě pěti set, která se podílela na řízení Athén. Za Kleisthena vznikl pravděpodobně i ostrakizační (střepinový) soud, který rozhodoval, zda někteří lidé neškodí polis. Pokud získali nadpoloviční počet hlasů, byli z Athén vyhoštěni.

18 6) Podobizna athénského reformátora Kleisthena. Kleisthenes

19 1) Vysvětli pojem polis. 2) Popiš průběh velké řecké kolonizace. Urči její klady a zápory. 3) Charakterizuj tyranidu. 4) Popiš městský stát Sparta. Vysvětli její politický systém. 5) Popiš městský stát Athény. Vysvětli jejich politický systém. Charakterizuj reformy Solona a urči jejich přínos.

20 POPELKA, Miroslav; VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 1 pro gymnázia a střední školy: Pravěk a starověk. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 143 s. ISBN MANDELOVÁ, Helena; KUNSTOVÁ, Eliška; PAŘÍZKOVÁ, Ilona. Dějiny pravěku a starověku. Vydání první. Liberec: Dialog, 2002, 179 s. ISBN

21 1) BENOWAR. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jpg 2) STW. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) LARSINIO. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4) SAVIN, A.. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_83 : Šablona: Šablona: Pavlína Sluková VI. Šablona:

Více

Antický Řím Římská republika I.

Antický Řím Římská republika I. Antický Řím Římská republika I. Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02015 Po vyhnání posledního etruského krále Tarquinia Superba z Říma v roce 510 př. n. l. došlo k novému politickému uspořádání ve vznikající

Více

STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník

STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník VY_32 _INOVACE_D_ 371 STAROVĚKÉ ŘECKO 1. test pro 6. ročník Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 9. 2. 2013 Datum pilotáže: 18. 2. 2013 Metodika: test je určen k prověření

Více

TEMNÁ STALETÍ ŘECKÝCH DĚJIN

TEMNÁ STALETÍ ŘECKÝCH DĚJIN TEMNÁ STALETÍ ŘECKÝCH DĚJIN (cca 1100-800 př. n. l.) Troja zničena kolem 1200 př. n. l. do Řecka mohly vpadnout některé skupiny mořských národů X hlavní roli při zániku mykénského světa sehrála nová vlna

Více

KLASICKÉ OBDOBÍ. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o klasickém období.

KLASICKÉ OBDOBÍ. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o klasickém období. KLASICKÉ OBDOBÍ Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o klasickém období. Základní pojmy Attika metropole lakonický heilóti demokracie achronti

Více

Starověké Řecko. Kréta. Období prvních paláců: Minojská společnost: Mykény. Autor: Klára Blaţejovská www.nasprtej.cz Téma: Starověké Řecko Ročník: 1.

Starověké Řecko. Kréta. Období prvních paláců: Minojská společnost: Mykény. Autor: Klára Blaţejovská www.nasprtej.cz Téma: Starověké Řecko Ročník: 1. Starověké Řecko Kréta - Výhodná geografická pozice - Ve 2. tisíciletí př. n. l. zde vzniká 1. civilizace v Evropě Minojská - Její politické dějiny prakticky neznáme pouze památky na trvanlivém materiálu

Více

ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO,

ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. 1 ARCHAICKÉ A KLASICKÉ ŘECKO, pracovní list Po zániku

Více

VY_32_INOVACE_01_II. /28_Dějepis - Atény

VY_32_INOVACE_01_II. /28_Dějepis - Atény VY_32_INOVACE_01_II. /28_Dějepis - Atény Athény (Αττική) ΑΘΕ ATHÉNY Nejvýznamnější řecká polis Zabírala území poloostrova Attika Stát byl řízen původně aristokracií X postupně rostla úloha sedláků a řemeslníků

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

11 SPARTA - město bojovníků

11 SPARTA - město bojovníků 11 SPARTA - město bojovníků - původem Dórové, především bojovníci vyžadující naprostou poslušnost a oddanost státu - společnost: Sparťané - původem Dórové (cca 10 000) plnoprávní občané, nikdy nepracují

Více

- budovány velké paláce (rozsah i menších měst) Knoss palác Labyrinthos; Faistos

- budovány velké paláce (rozsah i menších měst) Knoss palác Labyrinthos; Faistos Otázka: Starověké Řecko Předmět: Dějepis Přidal(a): HankaAaA Teritoriální vymezení - pevninské Řecko - Kréta - Kykladské ostrovy - Kypr - řecké kolonie na pobřeží Černého moře Thrákie, Kyrenaiky - pobřeží

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15. Název materiálu: Starověké Řecko - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15. Název materiálu: Starověké Řecko - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/15 Název materiálu: Starověké Řecko - test Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Mgr. Petra Březinová VY 32 INOVACE 16/15 Dějepis/6.ročník

Více

ANTICKÉ ŘECKO ANTIKA od lat. slova antiquitas = starobylost tímto označením je míněno starověké Řecko a Řím, které položily základy evropské

ANTICKÉ ŘECKO ANTIKA od lat. slova antiquitas = starobylost tímto označením je míněno starověké Řecko a Řím, které položily základy evropské ANTICKÉ ŘECKO ANTIKA od lat. slova antiquitas = starobylost tímto označením je míněno starověké Řecko a Řím, které položily základy evropské civilizace (umění, vědy, filosofie, politika) geograf. umístění:

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

kolébka evropské kultury 3 kulturní oblasti- egejská oblast- Kykladské ostrovy- kykladská, helatstká kultura

kolébka evropské kultury 3 kulturní oblasti- egejská oblast- Kykladské ostrovy- kykladská, helatstká kultura Otázka: Starověké Řecko Předmět: Dějepis Přidal(a): Pan X Starověké Řecko kolébka evropské kultury 3 kulturní oblasti- egejská oblast- Kykladské ostrovy- kykladská, helatstká kultura Kréta- mínojská kultura

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103 Barbarské státy Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0103 Nové státní celky, které vznikaly po zániku Západořímské říše odborně nazýváme barbarské státy, popř. barbarská království. Jedná se o státní celky,

Více

Slované na českém území a Sámova říše

Slované na českém území a Sámova říše Slované na českém území a Sámova říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0115 Slovanské kmeny, původně žijící v oblastech mezi Dunajem a Dněprem (dnešní Ukrajina a východní Polsko), během stěhování národů

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény Autor: Mgr. Iva Chauturová Datum, třída: 31. 5. 2012, 1.D-UK

Více

Nástup Lucemburků v Čechách

Nástup Lucemburků v Čechách Nástup Lucemburků v Čechách Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0119 Po smrti Václava III. v roce 1306 došlo v českém státě k bojům o královský trůn. Největší nároky si kladli Jindřich Korutanský a Rudolf

Více

Počátky Svaté říše římské

Počátky Svaté říše římské Počátky Svaté říše římské Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0112 V roce 843 se rozpadá Francká říše na tři části. Východní část, která dala základ Svaté říši římské, získal Ludvík Němec. Dynastie Karlovců

Více

Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA

Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA 18 STAROVĚKÁ KRÉTA Na základě přečtení pověsti Théseus doplň do textu vynechané výrazy STAROVĚKÁ KRÉTA Kréta ostrov ve Středozemním moři asi v letech 2500 1500 př. Kr. zde kvetla první evropská civilizace

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106 Byzantská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0106 Byzantská říše je u historiků ustálený pojem, který však není oficiálním názvem státu. Jméno říše je odvozeno od názvu starověké osady Byzantion. Její

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0202

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0202 Mezopotámie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0202 Okolo 5. tisíciletí př. n. l. se usazují v okolí řek Eufrat a Tigris indoevropské a semitohamitské kmeny. Na tomto území (oblast od pobřeží Středozemního

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 06. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_D_II Ročník: I. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:

Více

Počátky uherského státu

Počátky uherského státu Počátky uherského státu Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0114 Maďaři patřili ke kočovným kmenům, které se pohybovaly na severu Evropy okolo řek Kamy a Visly na území dnešního Ruska. Během stěhování národů

Více

Počátky polského státu

Počátky polského státu Počátky polského státu Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0113 V oblasti dnešního Polska se usadily během stěhování národů tři velké kmeny západní větve Slovanů: Polané, Vislané a Slezané. Tyto kmeny vedly

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116 Velkomoravská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116 Pojem Velkomoravská říše, popř. Velká Morava není oficiálním názvem, ale pouze ustáleným označením historiků pro státní útvar, který vznikl v první

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Sparta VY_32_INOVACE_11_12. Vladimír Macků 1.ročník

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Sparta VY_32_INOVACE_11_12. Vladimír Macků 1.ročník Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE

ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE IX 17 12:25 1 Anglická společnost na počátku 17. století - předpoklady pro průmyslovou společnost -vyspělé zemědělství - volná pracovní síla - nové stroje a výrobní postupy

Více

Gymnázium Nad Kavalírkou

Gymnázium Nad Kavalírkou Gymnázium Nad Kavalírkou Seminární práce z dějepisného semináře Starověká Sparta Matěj Vrhel 1. A 2010 / 2011 Obsah 1 Úvod... 3 2 Starověká Sparta... 4 2.1 Sparta jako řecká polis... 4 2.2 Struktura obyvatelstva

Více

Antické Řecko Klasické období

Antické Řecko Klasické období Antické Řecko Klasické období Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02011 Na konci 6. století př. n. l. se na Blízkém východě vyvinul mocný stát s vyspělou infrastrukturou a kvalitně organizovanou armádou

Více

Bakalářská práce POLITICKÉ SYSTÉMY STAROVĚKÝCH ATHÉN A SPARTY: KOMPARACE. Eva Slachová

Bakalářská práce POLITICKÉ SYSTÉMY STAROVĚKÝCH ATHÉN A SPARTY: KOMPARACE. Eva Slachová Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce POLITICKÉ SYSTÉMY STAROVĚKÝCH ATHÉN A SPARTY: KOMPARACE Eva Slachová Plzeň 2014 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Athény VY_32_INOVACE_11_13. Vladimír Macků 1.ročník

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Athény VY_32_INOVACE_11_13. Vladimír Macků 1.ročník Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Opakování Řecko, Řím Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Opakování - Starověké Řecko a Řím 1. Kde a proč zakládali Řekové osady? (použij

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0109

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0109 Kyjevská Rus Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0109 Východní Slované se usídlovali na území, které lze vymezit řekami Vislou a Dněprem. Toto území poskytovalo nejen dostatek zemědělské a pastevecké půdy,

Více

Antika. Starověké Řecko

Antika. Starověké Řecko Antika - antika je vyvrcholením starověku - pojem antika pochází z latinského antiquitas, což znamená starý věk - období 1000 př.n.l. 500 n.l. - pojmem antika chápeme nejen dějiny starověkého Řecka a Říma,

Více

Starověké Řecko. Otestuj své znalosti!

Starověké Řecko. Otestuj své znalosti! Starověké Řecko Otestuj své znalosti! 1. Tento chrám v Aténách se jmenuje a/ Pentathlon b/ Parthenon c/ Artemidin http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/2006_01_21_ath%c3%a8nes_parth%c3%a9non.jpg/800px-

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Hana Zimová a Anna Nováková Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_02 Tématický celek: Evropa a Evropané

Více

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII.

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII. Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII. Datum: 8.9.2011 Předmět: Dějepis Ročník: 7. Klíčová slova: Francká

Více

KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE

KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_20 Tématický celek: Umění

Více

Starověké Řecko. Bartošová

Starověké Řecko. Bartošová Starověké Řecko Bartošová Antické Řecko Vznik Cca před 3500-4000 let KRÉTA Konec rozmach křesťanství vliv na jazyk, politiku, vzdělávací systém, filozofii, vědu a umění. Zejména městské státy (krom období

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno Anotace Autor Jazyk Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu starověký Řím Mgr. Pavel Šupka(Autor) Čeština Očekávaný výstup 26 41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum 23-41-M/01

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102 Stěhování národů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102 Stěhování národů lze charakterizovat jako časový úsek mezi zánikem západořímské říše (můžeme říci, že počátek stěhování národů ve 4. století zánik

Více

Autor: Miroslav Finger Datum : září 2012 Určení žáci 8.ročníku

Autor: Miroslav Finger Datum : září 2012 Určení žáci 8.ročníku ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ V 16. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_11 Tématický celek: Historie a umění Autor:

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Antický Řím Etruskové

Antický Řím Etruskové Antický Řím Etruskové Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02014 Etruskové žili v severozápadní části Apeninského poloostrova, ale byli pouze jedním z etnik na území dnešní Itálie. Na Apeninském ostrově bychom

Více

Rozkvět Athén po řecko-perských válkách

Rozkvět Athén po řecko-perských válkách Rozkvět Athén po řecko-perských válkách Athény se staly nejbohatším a nejmocnějším městským státem v Řecku rozvoj zámořského obchodu Triéra Atény za Perikla (5. století př.n.l.) Perikles přední státník

Více

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: září 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: První středověké státy, Franská říše, Byzantská říše,

Více

LIDSKÁ PRÁVA A SVOBODY

LIDSKÁ PRÁVA A SVOBODY LIDSKÁ PRÁVA A SVOBODY HISTORIE - STAROVĚK Původem ze zchudlé šlechtické rodiny Zkušenosti z cest do Egypta a na Kypr Athény v krizi Válka s Megarou 594 př.n.l. zvolen archontem Rozsáhlé reformy - rozsáhlá

Více

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény Historie 03 Antické dějiny Otázka číslo: 1 V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby Sparta Athény Peršané Otázka číslo: 2 Hegemonie Sparty nad Athénami nastala po bitvě u: Issu Leukter Aigospotamoi Plataj

Více

Punské války VY_32_INOVACE_D_376

Punské války VY_32_INOVACE_D_376 VY_32_INOVACE_D_376 Punské války Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 30. 3. 2013 Datum pilotáže: 24. 4. 2013 Metodika: pomocí prezentace seznámit žáky s příčinami, průběhem

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Starověké Řecko hornatá krajina, pobřeží moře - zálivy, ostrovy/ poloostrovy, úrodné roviny

Starověké Řecko hornatá krajina, pobřeží moře - zálivy, ostrovy/ poloostrovy, úrodné roviny Starověké Řecko jih Balkánského poloostrova první evropská civilizace základy moderních věd: matematika, fyzika, filosofie, historie základy demokracie umění (řecká a římská kultura) společné kulturní

Více

STÁTY A JEJICH HRANICE

STÁTY A JEJICH HRANICE STÁTY A JEJICH HRANICE STÁT politické uspořádání společnosti vytváří si vlastní mezinárodní vztahy s jinými státy, zajišťuje bezpečnost a obranu svého území podmínkou pro existenci státu je jeho uznání

Více

Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés!

Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés! Řecko perské války Kde se nacházelo Řecko? Na jihu Balkánského poloostrova a na poloostrově Peloponés! Kde se nacházela Perská říše? Byla to rozlehlá říše, která měla své centrum na území dnešního Iránu

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Anglie a Velká Británie

Anglie a Velká Británie Anglie a Velká Británie královna Alžběta umírá r. 1603 bez potomků na trůn nastupují Stuartovci Anglie s Skotsko v personální unii (dva samostatné státy se společným panovníkem) anglikánská církev v čele

Více

Starověk PŘEDNÍ VÝCHOD

Starověk PŘEDNÍ VÝCHOD Starověk PŘEDNÍ VÝCHOD 4 tis. let př. n. l. - cca 6./7. stol. n. l. předpoklady pro vznik státu: - už ne jen boj o přežití, rozvoj zemědělství, řemesel, kultury, umění - rozvoj civilizace - společenská

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_94 : Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH PRACOVNÍ LIST

ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH PRACOVNÍ LIST ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte text. Král Zikmund Lucemburský zemřel roku 1437 bez. Jeho smrtí končí vláda rodu v Čechách. Nástupcem se stal jeho zeť, ten vládl krátce

Více

STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE

STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE 19 STAROVĚKÉ ŘECKO MYKÉNSKÁ CIVILIZACE Balkánský poloostrov poloostrov Peloponés Popiš území, na kterém se rozkládalo starověké Řecko, a najdi na mapě: západní pobřeží Malé Asie Athény Sparta Mykény Egejské

Více

POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY,

POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, pracovní list První evropské státy

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

ETRUSKOVÉ A ZALOŽENÍ ŘÍMA

ETRUSKOVÉ A ZALOŽENÍ ŘÍMA ETRUSKOVÉ A ZALOŽENÍ ŘÍMA Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o Etruscích a založení Říma. Základní pojmy Etruskové Latinové společenská hierarchie

Více

Měsíční učební plán 6. ročník

Měsíční učební plán 6. ročník Gymnázium, základní škola a mateřská škola Hello s.r.o. Měsíční učební plán 6. ročník Třídní učitelka: Měsíc: Mgr. Eliška Panáčová březen Český jazyk Mgr. Daria Woznicová Práce se SSČ SKLADBA: větné členy

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0111

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0111 Počátky Francie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0111 Poté, co byla v roce 843 podepsána Verdunská smlouva, se Francká říše rozpadla na tři části. Západofranckou část získal pod svůj vliv Karel Holý.

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0203

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0203 Mezopotámie Kultura Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0203 Náboženství v oblasti Mezopotámie ovlivňovalo každou lidskou činnost zemědělství, řemesla, úřednictví, války, víra v panovníka atd. Na území Mezopotámie

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_92 Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

úvod literatura k Právním dějinám (základní a další) katedra právních dějin právní historici periodizace stát a právo ve starověku

úvod literatura k Právním dějinám (základní a další) katedra právních dějin právní historici periodizace stát a právo ve starověku Právní dějiny Úvod a stát a právo ve starověku Ladislav Vojáček úvod literatura k Právním dějinám (základní a další) katedra právních dějin právní historici periodizace stát a právo ve starověku Právo

Více

ANGLIE v 17. století 1

ANGLIE v 17. století 1 ANGLIE v 17. století 1 1603 umírá královna Alžběta I. / dcera Jindřicha VIII. / bez potomků. Na trůn nastupuje syn Marie Stuartovny skotský král Jakub VI., vládne jako Jakub I. / 1603 1625 / 1603 UNIE

Více

Antické Řecko Makedonské a helénské období

Antické Řecko Makedonské a helénské období Antické Řecko Makedonské a helénské období Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02012 Během řecko - perských a především peloponéských válek se řecké městské státy navzájem natolik oslabily, že pro jejich

Více

KOLONIZACE A STŘEDOVĚKÁ MĚSTA A OBCHOD

KOLONIZACE A STŘEDOVĚKÁ MĚSTA A OBCHOD Číslo a název klíčové aktivity šablony Název DUMu Číslo DUMu Autor: Předmět / ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Klíčová slova III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kolonizace

Více

JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ PRACOVNÍ LIST

JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ PRACOVNÍ LIST JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte vynechaný text. Po smrti Jiřího z Poděbrad se stal českým panovníkem polský princ. Byl to slabý a velmi nerozhodný panovník. Protože na všechny návrhy

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

České stavovské povstání

České stavovské povstání České stavovské povstání Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 10. 9. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_ 32_ INOVACE_ 16_D_ Stavovské povstání

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

patriarchální - stát vzniklý z rodiny, jejím postupným rozšiřováním

patriarchální - stát vzniklý z rodiny, jejím postupným rozšiřováním Otázka: Stát Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Andrea Robotková stát = organizované společenství lidí, trvale žijících na určitém ohraničeném území - z latinského stato - status, řád - první

Více

Občanská válka v Anglii ( 1642-1648 )

Občanská válka v Anglii ( 1642-1648 ) Občanská válka v Anglii ( 1642-1648 ) AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP orientuje se v náboženské a politické situaci v Anglii na počátku 17. století, popíše situaci v Anglii v době revoluce FORMA

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Athos Severní Sporády

Athos Severní Sporády O ALBÁNIE Epíros Býv. jug. rep. MAKEDONIE Makedonie Thesálie B U L H A R S K O Thrákie Athos Severní Sporády T U R E C K O J ó n s t Pevninské Řecko r o s k v y é o s Peloponésos Attika E g e j t r o s

Více

Francouzská buržoazní revoluce

Francouzská buržoazní revoluce Francouzská buržoazní revoluce X 28 17:45 1 1/ Vláda Ludvíka XIV. (1643-1715) 2/ Situace za vlády Ludvíka XVI. (1774-1792) - hospodářská situace - příčiny revoluce - počátek revoluce X 28 17:48 2 Vláda

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: Prima

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: Prima 5.2.2. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: Prima Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Člověk v dějinách Proč se lidé zajímají o minulost

Více

VY_32_INOVACE_01_II. /30_Dějepis Peloponéská válka

VY_32_INOVACE_01_II. /30_Dějepis Peloponéská válka VY_32_INOVACE_01_II. /30_Dějepis Peloponéská válka PELOPONÉSKÁ VÁLKA (431 404 př. n. l.) Vzrůstající moc ATHÉN znepokojovala SPARTU Růst napětí mezi oběma mocenskými bloky: Athény postupně prosazovaly

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_87 : Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

úvod, mínojská a mykénská kultura, homérská společnost, velká řecká kolonizace, řecký městský stát Antické Řecko Mínojská a mykénská kultura

úvod, mínojská a mykénská kultura, homérská společnost, velká řecká kolonizace, řecký městský stát Antické Řecko Mínojská a mykénská kultura úvod, mínojská a mykénská kultura, homérská společnost, velká řecká kolonizace, řecký městský stát jméno podle severoitalského kmene Graiků Antické Řecko Mínojská a mykénská kultura Mínojská kultura (podle

Více

Starověké Řecko - 2. test

Starověké Řecko - 2. test VY_32 _INOVACE_D_ 372 Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 17. 2. 2013 Datum pilotáže: 13. 3. 2013 Metodika: test je určen k prověření znalostí probraných během prezentace

Více

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm POČÁTKY ŘÍMA Autor: Mgr. Jana Valchářová Vytvořeno: červen 2013 Název: VY_32_INOVACE_DE_07 Starověk_15 6. ročník Projekt Sedmikráska

Více

od 800 A do 500 A vznik polis velká kolonizace raná řecká tyranida

od 800 A do 500 A vznik polis velká kolonizace raná řecká tyranida od 800 A do 500 A vznik polis velká kolonizace raná řecká tyranida Polis (poleis) překlad = městský stát, * z důvodu hor, které tvořily přirozené hranice, nejprůbojnější vesnice si podmanila ostatní Významy:

Více

Antický Řím Římská republika II.

Antický Řím Římská republika II. Antický Řím Římská republika II. Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r02016 Římská armáda se stala jedním z nejdůležitějších faktorů při dobývání území nejen na Apeninském poloostrově. Římští vojáci vynikali

Více

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin.

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) 1. světová válka opakujeme December 28, 2011 Registrační

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 6. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 6. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy PRŮŘEZOVÁ TÉMATA ČLOVĚK V DĚJINÁCH RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo D-9-1-01 uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

Antické ekonomické vztahy

Antické ekonomické vztahy Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více