Otopné soustavy. Otopné plochy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Otopné soustavy. Otopné plochy"

Transkript

1 Pednáška 3 Otopné soustavy Otopné plochy

2 Otopné soustavy Otopné soustavy otevené s pirozeným obhem vody Obvykle ve stávajících starších objektech. Soustava s pirozeným obhem pracuje na principu rozdílné hustoty topné pívodní a vratné vody. Voda ve vratném potrubí (chladnjší) má vyšší hustotu, takže ze strany vratné vody je u zdroje (kotle) vyšší hydrostatický tlak než ze strany vody pívodní. Petlak zpsobí pohyb vody v okruhu kotel-otopné tleso-kotel. Zdroj tepla je umístn v nejnižším podlaží pod otopnými tlesy (max. v úrovni OT) Potrubní sí pro rozvod otopné vody je vtšinou dvoutrubková a podle umístní hlavního horizontálního pívodního potrubí se rozlišuje soustava se spodním rozvodem nebo s horním rozvodem. Návrh obvykle pro rozdíl 90/70, funkní musí být již pi teplot otopné vody 45 o C.

3 OS s pirozeným obhem vody, otevená, dvoutrubková, se spodním rozvodem

4

5

6 Otopné soustavy uzavené s nuceným obhem vody Jsou dnes nejrozšíenjším typem soustav. Nucený obh ( s obhovým erpadlem) je schopen pekonat mnohonásobn vtší tlakové ztráty v okruzích než systém samotížný. Prmry potrubí vycházejí menší než u samotížných soustav, lze volit vyšší rychlosti proudní. Otopná tlesa se mohou umístit do stejné výšky jako zdroj tepla nebo pod níž. Nucený obh nám poskytuje rovnž rozsáhlé možnosti regulace a rychlý zátop. Rozvod dvoutrubkové horní jednotrubkové dolní horizontální vertikální

7 OS s nuceným obhem vody, uzavená, jednotrubková, horizontální

8 OS s nuceným obhem vody, uzavená, jednotrubková, vertikální

9 OS s nuceným obhem vody, uzavená, dvoutrubková, se spodním rozvodem, vertikální napojení OT

10 OS s nuceným obhem vody, uzavená, dvoutrubková, se spodním rozvodem, horizontální napojení OT

11 OS s nuceným obhem vody, uzavená, dvoutrubková, s horním rozvodem, protiproudá, vertikální napojení OT

12 OS s nuceným obhem vody, uzavená, dvoutrubková, s horním rozvodem, souproudé vedení u stoupaek, vertikální napojení OT

13 Souproudý zpsob zapojení OT Pi velkém potu tles vad za sebou se volí i souproudý (Tichelmannv) zpsob zapojení. Toto zapojení napomže pirozenému hydraulickému srovnání pomr v místech napojení tles. V každém nejvyšším míst otopného systému musí být odvzdušnní. V nejnižších místech a pedepsaných místech (nap. paty stoupaek zásobujících více než dv nadzemní podlaží) instalujeme armatury pro vypouštní.

14 Horizontální rozvod k OT Hvzdicový zpsob napojení tles Rozdlova a sbra Každé tleso samostatná vtev z R+S. Místnost samostatná vtev z R+S. Rozvody v podlaze. Trubka v trubce. Možnost mení spoteby tepla u R+S. Pívod k R+S ze stoupaky, z BS. Elektrotermický servopohon Možnost ízení jednotlivých místnosti. Ochranná trubka

15 Umístní rozvodu v podlaze bez R+S PODL. KRYTINA POTR PE T- kus KROEJOVÁ IZOLACE TEP. IZOLACE Vedení v soklové lišt

16 Etážová soustava Znamená rozvod v jednom podlaží. Jedná se o malé systémy zajišující vytápní jedné bytové nebo provozní jednotky s vlastním zdrojem tepla (nap. nástnným plynovým kotlem, elektrokotlem,...). Teplota otopné vody teplovodních soustav Podle vyhlášky 194/2007Sb. se volí maximální teplota otopné vody vstupující do tlesa 75 o C pro soustavu s nuceným obh topné vody a 90 o C pro soustavu samotížnou. V dnešní dob se navrhují dvoutrubkové teplovodní soustavy s nuceným obhem vody (s obhovým erpadlem) s nižší vstupní teplotou otopné vody, než tomu bývalo díve, nap. s teplotním rozdílem (návrhovou teplotou vody pívodní /návrhovou teplotou vody vratné) 75/65, 75/60, 70/60, 70/50,. Nízkoteplotní otopnou soustavou se nazývá ta, u níž je teplota pívodní vody pod 65 o C. Mezi nízkoteplotní soustavy patí ty, které pracují za návrhových podmínek s teplotními rozdíly napíklad 65/55, 65/50, 55/45, 55/40, 50/40, 40/30 a další.

17 Otopné plochy Otopné plochy a otopná tlesa soustavy ústedního vytápní pedávají do prostoru teplo z teplonosné látky (dnes vtšinou otopné vody), pipravovaného centráln ve zdroji (nap. kotli). Otopné tleso a otopná plocha pedává teplo do vytápného prostoru sáláním (záením, radiací) a konvekcí (proudním). Pedávání (sdílení) tepla se dje všemi uvedenými zpsoby, avšak v rzných pomrech jednotlivých složek. Tyto pomry závisí na konstrukci otopného tlesa (plochy). Již z názvu lze urit pevažující složku pi pedávání tepla. Základní rozdlení: Pevážn konvekní otopná tlesa lánková desková trubková konvektory Pevážn sálavé otopné plochy podle umístní - podlahové, stnové, stropní Teplovzdušné jednotky Lokální topidla pímotopná, akumulaní, hybridní elektrická topidla topidla na plynná, kapalná nebo pevná paliva NEJSOU SOUÁSTÍ OS

18 Skutený výkon otopného tlesa nebo souet skutených výkon více tles v jedné místnosti musí pokrývat tepelnou ztrátu této místnosti. Volba OT Tepelná ztráta Parametry teplonosné látky Nároky na interiér, stavební provedení místnosti (U, výpln otvor výška parapetu,délka okna,...) Požadavky a investice ze strany investora poet, Pozn. Kryty nelze zavšovat na tleso, kryty jsou požadovány v pedškolních, školních zaízeních, tlocvinách. Kryt nesmí bránit ádnému sdílení tepla (snížení výkonu do 10%). Nevhodná je kombinace tles s výrazn rznou tepelnou setrvaností. Lo Umístní OT - na nejvíce ochlazovanou plochu, pod výpln otvor. Lt = min. 0,5 Lo 50 B h H min.100 A t ( t t ) A ( t t ) t i ok i ok Lt0,8 Lo obytné místnosti

19 Otopná tlesa lánková Jsou tlesa složená z jednotlivých lánk spojených vzájemn mezi sebou pomocí závitových vsuvek. Materiál lánkových tles šedá litina, ocelový plech, slitiny hliníku. Litinoválánková tlesa Mají nejdelší životnost (50 let). Na našem trhu se nejastji setkáme s litinovými lánkovými tlesy Kalor, Kalor 3, Termo (výrobce ŽDB). Klasický zpsob upevnní na stnu je pomocí konzol a držák, možné je i upevnní do podlahy pomocí stojánkových nebo nastavitelných konzol.

20 lánková tlesa se vyrábí v pipojovacích rozteích 350 až 900 mm, podle typu a výrobce. Tento rozmr však není skutená výška tlesa, která je vždy o 60 až 100mm vyšší. Výkon lánkového otopného tlesa: Q T = n. q 1 kde n je poet lánk [-] q 1 tepelný výkon jednoho lánku [W] Oceloválánková tlesa Bývala levnjší než litinová, mla však kratší životnost (15-20 let). Setkáváme se s nimi ve stávajících starších soustavách. Dnes se nevyrábjí.

21 Otopná tlesa ze slitin hliníku lánky jsou vyrobeny jako odlitek, majíelní plochu. Otopná tlesa desková Základní pestupní plocha je tvoena tvarovanou deskou s horizontálními a vertikálními kanálky, kterými protéká topná voda. Deska je vyrobena z lisovaných ocelových plech spojených sváry. Tlesa jsou v provedení jednoadém, dvouadém a tíadém. Pro zvýšení výkonu je u nkterých typ k základní desce pivaena pídavná tvarovaná pestupní plocha. elní plocha tles mže být tvarovaná nebo hladká. Tlesa jsou urena pro teplovodní otopné soustavy s nuceným obhem. Mají malý objem vody a tím umož ují pružnou reakci na regulaní zásah.

22 Boní pipojení Spodní pipojení VK Pravé, levé stedové Vybrané možnosti pipojení deskových OT z podlahy

23

24 Prmyslov vyrábná trubková otopná tlesa Dnes je na trhu široká škála speciálních konstrukcí trubkových tles rzných tvar. Nkteré typy speciálních design však mohou být navrženy souasn jako architektonická dominanta prostoru. Mezi nejpoužívanjší patí koupelnová tlesa (tzv. žebíky). Topné vodorovné profily tvoí ocelové trubky kruhového prezu. Tyto profily jsou bu rovné nebo oblé. Napojeny jsou na svislý rozdlovací a sbrný profil, jehož prez je kruhový nebo obdélníkový. Napojení na rozvod je svisle z horní nebo dolní strany tlesa k vývodkám 1/2" (DN 15) u rozdlovacích a sbrných profil, ale existují i tlesa se stedním vývodem. Koupelnová tlesa lze je doplnit sadou pro kombinované vytápní ( topná vody elektina). Tlesa se zabudovanou elektrickou topnou vložkou je možné používat bez závislosti na provozu ústedního vytápní. Koupelnové žebíky se vyrábí i jako samostatná elektrická pímotopná tlesa naplnná nemrznoucí smsí. Jejich elektrické topné tleso je vybaveno omezovaem teploty a nevyžadují expanzní ani pojistné zaízení. Tyto typy patí mezi lokální topidla.

25 Jiné vybrané typy trubkových tles (otopné stny, speciální OT,...) Konvektory Podle místa osazení je rozdlujeme na povrchové (umístné na nebo nad úrovní podlahy), podlahové (urené k osazení do kanálu v podlaze). nástnný nadpodlahový Povrchový konvektor je prakticky plechová skí, jejíž spodní strana je neuzavená a vrchníást krytá snímatelnou mížkou. V dolníásti konvektoru je umístn otopný žebrový registr. Registr je tvoen mdnými trubkami a lamelami z hliníkového plechu. Osazení se provádí na stnu. Vtšina teplovodních konvektor pracuje s pirozenou cirkulací vzduchu, ale existují i typy vybavené ventilátorem.

26 Nástnný konvektor pro pirozenou konvekci Nástnný konvektor s nucenou konvekcí Soklový nadpodlahový konvektor

27 Konvektorová lavice má horníást krytou výdechovou mížkou nebo terasovou deskou. Lavice se osazují na podlahu. S výdechovou mížkou S krycí deskou Napojení konvektor instalovaných na stnu nebo na podlahu k otopnému teplovodnímu systému je z boku nebo ze spodu a to z levé nebo pravé strany podle konkrétního typu. Podlahové konvektory Umísují se pedevším u prosklených ploch s nízkým nebo žádným parapetem. Jsou zabudované do konstrukcí podlah. V plechové van podlahového konvektoru, která se ukotví a zabetonuje do konstrukce podlahy, je umístn mdný registr s hliníkovými lamelami a odvzdušnním nebo drátný výmník. Horníást konvektoru je tvoena krycí a nášlapnou mížkou s rámekem, jehož horní hrana je v úrovni povrchové krytiny podlahy. Mížky bývají hliníkové v barv pírodního hliníku i jiných barevných odstínech nebo devné v provedení dub, buk, jasan. Existují i stavebnicové systémy podlahových konvektor, umož ující sestavení v rzných pdorysných tvarech a délkách nebo obloukových provedeních.

28 Dlení podlahových konvektor: Podle zpsobu cirkulace vzduchu: Podlahové konvektory bez ventilátor pro pirozenou cirkulaci vzduchu Podlahové konvektory s ventilátory pro nucenou cirkulaci vzduchu Podlahové konvektory univerzální, s ventilátorem Podle teplonosné látky/zdroje: Podlahové konvektory teplovodní k vytápní interiéru Podlahové konvektory vodní k k vytápní i dochlazování interiéru Podlahové konvektory elektrické pímotopné (což je lokální topidlo) Podle konstrukce výmníku rozlišujeme podlahové konvektory: S lamelovým výmníkem S drátným výmníkem Podle typu ventilátor: S ventilátory radiálními S ventilátory axiálními Podle naptí ventilátoru, elektrického krytí a konstrukce vany: Podlahové konvektory do suchého prostedí Podlahové konvektory do mokrého prostedí s možností zaplavení nebo kondenzace Teplovodní konvektory s ventilátorem podléhají revizi elektrického zaízení podle SN a smí je zapojovat pouze oprávnná osoba.

29 Pro pirozenou cirkulaci vzduchu Pro nucenou cirkulaci vzduchu Speciální použití konvektor Konvektor urený pro instalaci pod okenní parapet, vetn parapetu. Horníelníástí je vzduch z prostoru nasáván a spodníelníástí ohátý vzduch zpt do prostoru vyfukován. Do kuchy ských linek, do schodišových stup i do sokl skínk.

30 Výkon konvekních otopných tles Tepelný výkon lánkových, deskových a trubkových tles teplovodních otopných soustav vychází ze vztahu: Q T = U. A. (t wm t i ) kde je U souinitel prostupu tepla tlesem (W.m -2.K -1 ) A teplosmnná plocha na stran vzduchu (m 2 ) t wm stední teplota otopného tlesa ( o C) t wm = (t w1 + t w2 )/2 kde je t w1 teplota pívodní vody do tlesa ( o C) t w2 teplota vratné vody z tlesa ( o C) t i výpotová teplota interiéru ( o C) Výkon daného typu otopného tlesa nebo výkon 1 lánku udává tabulkov výrobce tlesa. Tyto výkonové tabulky jsou stanoveny pro urité parametry a to pro vnitní teplotu obvykle 20 o C a teplotní spád vody (dnes 75/65).

31 Pepoet výkonu tlesa je nutný v tchto pípadech: navržený teplotní spád vody je odlišný od teplotního spádu, pro který je návrhová tabulka sestavena teplota interiéru je odlišná od teploty, pro níž je výkonová tabulka sestavena tleso bude opateno zákrytem, který sníží jeho výkon nebo bude osazeno jinak, než pedepisuje výrobce ( napíklad v malé výšce pod parapetem) tleso bude na rozvod napojeno netradiním zpsobem ( pívod topné vody v dolníásti tlesa, vratné potrubí v dolní nebo horníásti tlesa), což opt snižuje jeho skutený výkon u lánkových otopných tles s velkým potem lánk (nad 12 lánk) se s rostoucím potem lánk snižuje skutený výkon tlesa oproti výkonu teoretickému (vycházejícímu z výkon jednotlivých lánk násobenému jejich potem) Návrh otopných tles se provede z hlediska poteby tepla ke krytí ztrát z hlediska tepelné pohody místnosti Skutený výkon tlesa (tles) v místnosti musí pokrývat tepelnou ztrátu místnosti. Otopné tleso je navrženo na pokrytí tepelné ztráty za návrhových (teoreticky nejnepíznivjších) podmínek. Rozdíl teplot mezi pívodní a vratnou vodou (teplotní spád) u tles se navrhuje do t max. 25 K (bžn K).

32 Pro jiné teplotní podmínky než je uvedeno podkladech výrobce c = (t 2 t i ) / (t 1 t i ) Je li c menší než 0,7 hmotnostní prtok se pi nov volených podmínkách snižuje(mní) významnji a použijeme logaritmické teplotní rozdíly kde tl n,n je logaritmický teplotní podíl vypoítaný pro defininí výpotové teplotní podmínky n teplotní exponent daného otopného tlesa Je li c vyšší než 0,7 mžeme použít aritmetické teplotní rozdíly kde je t n Pepoet výkonu tlesa na jiné podmínky t ln t ( t1 t2) = ( t ) 1 ti ln ( t2 ti ) ( t + t = ) 2 2 defininí teplotní rozdíl tln Q T = Qn.( ) t n teplotní exponent daného otopného tlesa (deskové tleso 1,3) ln, n t Q T = Qn.( ) t 1 t i n n n

33 Skutený výkon tlesa: Q Tskut = Q T.. z 1. z 2 (W) kde Q T z 1 z 2 je výkon tlesa pro návrhové podmínky (podle výpotové teploty interiéru a teplotu pívodu a vratu navrhované soustavy) souinitel na zpsob pipojení tles souinitel na zákryt a umístní tlesa (pohybuje se od 0,87 do 1 dle provedení zákrytu, umístní pod parapetem, apod. souinitel na poet lánku (délku tlesa)

34

35

36 Pro napojení tles lze použít pipojovací souprav, které se skládají z dvoutrubkového rozdlovae se zabudovanou regulaní kuželkou s uzavením (nebo bez), pesné ocelové trubky a termostatického ventilu v axiálním, úhlovém nebo pímém provedení.! Odlišné pro jednotrubkové a dvoutrubkové soustavy)! Armatury pro spodní pipojení otopných tles Jedná se o armatury pro pipojení tles typu ventil kompakt s integrovaným termostatickým ventilem. Pro napojení tchto tles mžeme použít dv uzavírací šroubení (vtšinou tehdy, je-li rozvod z oceli) nebo dvojité kompaktní uzavírací šroubení. K nmu se pro pechod na plastové, plastohliníkové nebo mdné potrubí se použije odpovídající svrné šroubení. Vyrábí se jako pímá nebo rohová armatura, odlišná pro dvoutrubkové nebo jednotrubkové otopné soustavy.

37 nebo Otopné tleso VK opatíme termohlavicí vybranou z typ, které doporuuje jeho výrobce. Po dodání od výrobce je integrovaný ventil opaten pouze krytkou.

Otopné plochy. Otopná tělesa

Otopné plochy. Otopná tělesa Otopné plochy Otopné plochy a otopná tělesa soustavy ústředního vytápění předávají do prostoru teplo z topného média (dnes většinou topné vody, připravovaného centrálně ve zdroji (např. kotli. Otopné těleso

Více

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Pednáška 7 Píprava teplé vody Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Ohev Píprava teplé vody pímý (ohev s pemnou energie v zaízení ohívae) nepímý (ohev s pedáváním tepla z teplonosné látky)

Více

Otopné plochy (pokraování) Armatury a materiály porubních rozvod

Otopné plochy (pokraování) Armatury a materiály porubních rozvod Pednáška 4 Otopné plochy (pokraování) Armatury a materiály porubních rozvod Pro napojení tles lze použít pipojovací souprav, které se skládají z dvoutrubkového rozdlovae se zabudovanou regulaní kuželkou

Více

Dimenzování potrubních rozvod

Dimenzování potrubních rozvod Pednáška 6 Dimenzování potrubních rozvod Cílem je navrhnout profily potrubí, jmenovité svtlosti armatur a nastavení regulaních orgán tak, aby pi požadovaném prtoku byla celková tlaková ztráta okruhu stejn

Více

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT Pedávací stanice Soustava centralizovaného zásobování teplem (SCZT) soustava tvoená ústedními zdroji tepla (základními a špikovými, tepelnými sítmi, pedávacími stanicemi a vnitním zaízením). Centralizované

Více

Pednáška.2. Výpoet tepelného výkonu. Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení)

Pednáška.2. Výpoet tepelného výkonu. Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení) Vytápní Pednáška.2 Výpoet tepelného výkonu Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení) Pesný výpoet tepelných ztrát budov (výpoet tepelného výkonu) SN EN 12 831 Tepelné soustavy v budovách

Více

SEZNAM PÍLOH. 1. Seznam píloh a technická zpráva 3 A4. 2. Pdorys 1.NP nový stav 2 A4. 3. Pdorys podkroví nový stav 2 A4. 4. Výkaz výmr 2 A4 05.

SEZNAM PÍLOH. 1. Seznam píloh a technická zpráva 3 A4. 2. Pdorys 1.NP nový stav 2 A4. 3. Pdorys podkroví nový stav 2 A4. 4. Výkaz výmr 2 A4 05. Stavební úpravy rodinného domu Adamcová Lada, Mgr. Adamec Tomáš 9.kvtna 6, 273 51, Pletený Újezd Díl 400 - Vytápní Dokumentace pro oznámení stavby Seznam píloh a technická zpráva SEZNAM PÍLOH 1. Seznam

Více

Vytápění budov Otopné soustavy

Vytápění budov Otopné soustavy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění budov Otopné soustavy Systémy vytápění Energonositel Zdroj tepla Přenos tepla Vytápění prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn

Více

Vytápění budov Otopné soustavy

Vytápění budov Otopné soustavy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění budov Otopné soustavy 109 Systémy vytápění Energonositel Zdroj tepla Přenos tepla Vytápění prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn

Více

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot.

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. 3. POTRUBÍ Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. Hlavní ásti potrubí jsou: trubky spoje trubek armatury tvarovky pro zmnu toku a prtoného prezu (oblouky, kolena,

Více

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles Stejně jako celé soustavy vytápění, tak i otopná tělesa dělíme na lokální tělesa a tělesa ústředního vytápění. Lokální tělesa přeměňují energii v teplo a toto předávají

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1205_soustavy_vytápění_2_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění místností 67 Princip Zajištění tepelného komfortu pro uživatele při minimálních provozních nákladech Tepelná ztráta při dané teplotě

Více

Prkaz energetické náronosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Prkaz energetické náronosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Prkaz energetické náronosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikaní údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné íslo, PS): Úel budovy: RD.46 p.. 1740/65, k.ú. Brandýs Nad Labem Rodinný

Více

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2.1. OBECN Tepelné požadavky na dílí ást sdílení tepla zahrnují mimoádné ztráty pláštm budovy zpsobené: nerovnomrnou vnitní teplotou v každé tepelné

Více

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty Výchozí hodnoty Správný návrh prezu - bezvadná funkce Výchozí hodnoty pro diagramy Správná dimenze komínového prduchu je základním pedpokladem bezvadné funkce pipojeného spotebie paliv. Je také zárukou

Více

Vtrání plynových kotelen. ovody. Komíny a kouovody. 8. pednáška

Vtrání plynových kotelen. ovody. Komíny a kouovody. 8. pednáška Vtrání plynových kotelen Komíny a kouovody ovody 8. pednáška Provedení vtracích ch zaízen zení pro kotelny Kotelny mohou být vtrány systémy Pirozeného vtrání Nuceného vtrání Sdruženého vtrání Vtrání plynových

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ PS3B VÝPLN OTVOR OKNA

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ PS3B VÝPLN OTVOR OKNA VÝPLN OTVOR OKNA Ing.Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 20) íjen 2007 VÝPLN OTVOR ( v TOP ) okna denní osvtlení, vtrání vnitních prostor dvee vstup osob, bezpenost, ( denní osvtlení ) vrata vjezd dopravních

Více

Vekotec. Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou

Vekotec. Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Vekotec Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou IMI HEIMEIER / Termostatické ventily a šroubení / Vekotec Vekotec

Více

Teplovodní otopné soustavy II.část

Teplovodní otopné soustavy II.část ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Teplovodní otopné soustavy II.část 20 Návrhové parametry teplovodních OS geometrické, teplotní, tlakové a materiálové parametry (1) Způsob

Více

Základní části teplovodních otopných soustav

Základní části teplovodních otopných soustav OTOPNÉ SOUSTAVY 56 Základní části teplovodních otopných soustav 58 1 Navrhování OS Vstupní informace Umístění stavby Účel objektu (obytná budova, občanská vybavenost, průmysl, sportovní stavby) Provoz

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. TZ1- Vytápění

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. TZ1- Vytápění ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TZ1- Vytápění Předn Přednáška 13 13 Otopné Otopnésoustavy prof.ing.karel prof.ing.karel Kabele,CSc. Kabele,CSc. Teplovodní otopné soustavy

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění prostorů Základní pojmy Energonositel UHLÍ, PLYN, ELEKTŘINA, SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ hmota nebo jev, které mohou být použity k výrobě mechanické

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný na bytový dům PETRŽÍLKOVA 2259-2262, PRAHA 5 STODŮLKY ke dni 26.5.2015 Zpracovatel průkazu: SATRA, spol. s r.o. Ing. Josef Brzický, energetický specialista

Více

Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou

Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Vekotec Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Udržování tlaku & Kvalita vody Vyvažování & Regulace Termostatická

Více

Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou

Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Vekolux Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Připojovací šroubení s vypouštěním pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou IMI HEIMEIER / Termostatické ventily a šroubení

Více

P.5 Výpočet tlakových ztrát

P.5 Výpočet tlakových ztrát P.5 Výpočet tlakových ztrát Číslo Název Tlaková Přirážka Celková tlaková Celková tlaková okruhu okruhu ztráta [Pa] škrcením [Pa] ztráta [Pa] ztráta [kpa] 1 Otopná tělesa v 1.NP 5 759 4 000 9 759 9,8 2

Více

Vytáp ní mate ské školy v Pr honicích A - TECHNICKÁ ZPRÁVA. Bakalá ská práce - Katedra technických za ízení budov

Vytáp ní mate ské školy v Pr honicích A - TECHNICKÁ ZPRÁVA. Bakalá ská práce - Katedra technických za ízení budov Zpracovala Vedoucí bakaláské práce Školní rok Bakaláská práce - Katedra technických zaízení budov Název: Píloha: Vytápní mateské školy v Prhonicích A - TECHNICKÁ ZPRÁVA Datum Meítko Číslo výkresu Obsah

Více

!" " # $!"$ '()*+(,-./0-12 !" #$% &'($)*#& +,&-.&* /0$%

!  # $!$ '()*+(,-./0-12 ! #$% &'($)*#& +,&-.&* /0$% !" " # $!"$ %&" '()*+(,-./0-12!" #$% &'($)*#& +,&-.&* /0$% /0 '120"/#$! 4&* 5 6 /07#7#%#$8#+.#%#+%$%&$%19.*& &'($)*#&* /00%7'.$#9.'.):.).'';9*,

Více

Ventil E-Z. Pro jedno- a dvoutrubkové otopné soustavy ENGINEERING ADVANTAGE

Ventil E-Z. Pro jedno- a dvoutrubkové otopné soustavy ENGINEERING ADVANTAGE Termostatický ventil s radiátorovým připojením Ventil E-Z Pro jedno- a dvoutrubkové otopné soustavy Udržování tlaku & Kvalita vody Vyvažování & Regulace Termostatická regulace ENGINEERING ADVANTAGE Popis

Více

Ventil E-Z. Termostatický ventil s radiátorovým připojením Pro jedno- a dvoutrubkové otopné soustavy

Ventil E-Z. Termostatický ventil s radiátorovým připojením Pro jedno- a dvoutrubkové otopné soustavy Ventil E-Z Termostatický ventil s radiátorovým připojením Pro jedno- a dvoutrubkové otopné soustavy IMI HEIMEIER / Termostatické ventily a šroubení / Ventil E-Z Ventil E-Z E-Z ventil s ponornou trubkou

Více

& '$ (!$)$ " (*#+ Bílý Újezd 42, Dobruška. Zdenk Arnošt, starosta obce

& '$ (!$)$  (*#+ Bílý Újezd 42, Dobruška. Zdenk Arnošt, starosta obce % Obec Bílý Újezd Adresa.p.: Bílý Újezd 42, 518 01 Dobruška I:00274704 Zastoupený: Zdenk Arnošt, starosta obce e-mail: bily.ujezd@tiscali.cz,-. / /0%!"#$% & '$ (!$)$ " (*#+ Zadavatel na základ ustanovení

Více

OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby

OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby Akce: Revitalizace nemocnice v Sokolov, 1. 01/11-F.1.4. - VYT-01 - Technická zpráva 2. výkres. 01/11-F.1.4. - VYT-02 Pdorys 3.NP výkres. 01/11-F.1.4.

Více

Akce: Bytový dům Krále Jiřího 1341/4, Karlovy Vary

Akce: Bytový dům Krále Jiřího 1341/4, Karlovy Vary Dokumentace pro provedení stavby Zařízení vytápění 1. Technická zpráva Obsah: 1. Identifikační údaje stavby 2. Podklady 3. Úvod a základní informace 4. Technický popis 5. Požadavky na jednotlivé profese

Více

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_18 Název materiálu: Teplovodní otopné soustavy s přirozeným oběhem vody

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_18 Název materiálu: Teplovodní otopné soustavy s přirozeným oběhem vody Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_18 Název materiálu: Teplovodní otopné soustavy s přirozeným oběhem vody Tematická oblast: Vytápění 1. ročník Instalatér Anotace: Prezentace uvádí popisuje

Více

Pedmt úpravy. Vymezení pojm

Pedmt úpravy. Vymezení pojm 372/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. íjna 2001, kterou se stanoví pravidla pro rozútování náklad na tepelnou energii na vytápní a náklad na poskytování teplé užitkové vody mezi

Více

Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku.

Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku. 1 Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku. Podkladem pro zpracování PD byly stavební výkresy a konzultace se zodpovědným projektantem a zástupci investora.

Více

1.VŠEOBECNĚ 2.TEPELNÁ BILANCE

1.VŠEOBECNĚ 2.TEPELNÁ BILANCE 1.VŠEOBECNĚ Prováděcí projekt řeší vytápění přístavby v objektu Varšavská 19, Praha 2. Jako podklady pro projekt ÚT byly použity: o Stavební výkresy objektu o ČSN 06 0210 Výpočet tepelných ztrát budov

Více

Téma sady: Teplovodní otopné soustavy.

Téma sady: Teplovodní otopné soustavy. Téma sady: Teplovodní otopné soustavy. Název prezentace: Otopná tělesa. Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1224_otopná_tělesa_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Informace o cenách Teplovodní vytápění

Informace o cenách Teplovodní vytápění B20-S rovné Informace o cenách Výhody výrobku: Obsah dodávky: W Kompaktní otopné těleso pro teplovodní vytápění W Připojení zdola, rozteč připojení dle stavební délky W Možnost provozu přídavného elektrického

Více

OBSAH. 1. Technická zpráva 2. Půdorys přízemí 3. Půdorys podkroví 4. Schéma tělesa 5. Schéma zdroje tepla

OBSAH. 1. Technická zpráva 2. Půdorys přízemí 3. Půdorys podkroví 4. Schéma tělesa 5. Schéma zdroje tepla OBSAH 1. Technická zpráva 2. Půdorys přízemí 3. Půdorys podkroví 4. Schéma tělesa 5. Schéma zdroje tepla T E C H N I C K Á Z P R Á V A Projekt řeší vytápění rodinného domu manželů Vytlačilových, Roztoky

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 10.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD k žádosti o stavební povolení a provádní

Více

Vekotec. Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou

Vekotec. Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Vekotec Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Připojovací šroubení pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou IMI HEIMEIER / Termostatické hlavice a ventily / Vekotec Vekotec

Více

PRVODNÍ ZPRÁVA STAVEBNÍ ÁST Úvod: Pedmtem výkresové dokumentace jsou stavební úpravy 1NP objektu. Jedná se kompletní rekonstrukci vetn dispoziních zmn. Bude vybudováno nové sociální zaízení. Do všech místností

Více

Připojovací šroubení s vypouštěním pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou

Připojovací šroubení s vypouštěním pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Vekolux Připojovací šroubení s vypouštěním pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Udržování tlaku & Kvalita vody Vyvažování & Regulace

Více

DE LUXE Designové radiátorové armatury

DE LUXE Designové radiátorové armatury www.herz.cz DE LUXE Designové radiátorové armatury DE LUXE TS-98-V Provedení Připojení EAN 90 0474 Objednací číslo Bal. CZK Termostatická hlavice MINI-GS -Design - bílá s kapalinovým čidlem (hydrosensor)

Více

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov 1. Klimatické poměry a prvky (přehled prvků a jejich význam z hlediska návrhu a provozu otopných systémů) a. Tepelná

Více

Inovované řady konvektorů a další novinky v sortimentu KORADO

Inovované řady konvektorů a další novinky v sortimentu KORADO Inovované řady konvektorů a další novinky v sortimentu KORADO Ing. Vlastimil Mikeš, KORADO a.s. Historie, tradice, stabilita Prodejní sortiment Desková tělesa RADIK Koupelnová tělesa KORALUX Designová

Více

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Protokol k prkazu energetické náronosti budovy str. 1 / 13 Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Úel zpracování prkazu Nová budova Prodej budovy nebo její ásti Budova užívaná orgánem veejné moci

Více

Otopné lavice s přirozenou konvekcí KORALINE LK

Otopné lavice s přirozenou konvekcí KORALINE LK Otopné lavice s přirozenou konvekcí KORAINE K Rozdělení otopných lavic KORAINE K Exclusive provedení pozinkovaná ocel s hliníkovou mřížkou (stříbrný elox) viz obrázek KORAINE K InPool bazénové provedení

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ, VĚTRÁNÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ, VĚTRÁNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ, VĚTRÁNÍ CIVIL ENGINEERING DESIGN STUDIO Identifikační údaje stavby: název stavby: Stavební úpravy BD 2.np a 5.np místo stavby: obec: Praha 7-Holešovice místo: Tusarova 1235/32

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov 125ESB Energetické systémy budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. prof.karel Kabele 1 ESB1 - Harmonogram 1 Vytápění budov. Navrhování teplovodních

Více

Atletická hala Vítkovice

Atletická hala Vítkovice Atletická hala Vítkovice Projektová dokumentace pro provádní stavby D. Dokumentace objekt a technických a technologických zaízení SO 04 - Atletická hala Vytápní Technická zpráva íslo zakázky : 12-028-5

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

TZB Městské stavitelsví

TZB Městské stavitelsví Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelsví Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

Multilux. Radiátorový ventil pro otopná tělesa s dvoubodovým připojením ENGINEERING ADVANTAGE

Multilux. Radiátorový ventil pro otopná tělesa s dvoubodovým připojením ENGINEERING ADVANTAGE Termostatický ventil s radiátorovým připojením Multilux Radiátorový ventil pro otopná tělesa s dvoubodovým připojením Udržování tlaku & Kvalita vody Vyvažování & Regulace Termostatická regulace ENGINEERING

Více

Otopné soustavy Otopné soustavy rozdělujeme podle:

Otopné soustavy Otopné soustavy rozdělujeme podle: Otopné soustavy Otopná soustava je takové zařízení objektu, které obsahuje zdroj tepla, zabezpečovací zařízení, potrubní síť, otopná tělesa, armatury apod. Otopné soustavy rozdělujeme podle: a) Teplonosné

Více

SYSTÉM VYTÁPĚNÍ VERNER - SPIRO

SYSTÉM VYTÁPĚNÍ VERNER - SPIRO SYSTÉM VYTÁPĚNÍ VERNER - SPIRO snadno, rychle, moderně a variabilně instalalujeme topný systém SPIRO Do systému vytápění VERNER řadíme SPIRO, topné komíny a teplovodní podlahové vytápění instalované do

Více

Zdroje tepla. Kotelny

Zdroje tepla. Kotelny Zdroje tepla Kotelny Kotelnou rozumíme samostatnou budovu, stavební objekt, pístavek, místnost, skí nebo vyhrazený prostor, ve kterém je umístn jeden i více kotl pro ústední vytápní, pípravu teplé vody,

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

MATESKÁ ŠKOLA Slunená ul. 327 Železný Brod 468 22

MATESKÁ ŠKOLA Slunená ul. 327 Železný Brod 468 22 MATESKÁ ŠKOLA Slunená ul. 327 Železný Brod 468 22 VÝPIS MATERIÁLU ÚSTEDNÍ VYTÁPNÍ + ZTI + PLYNOINSTALACE Plynová kotelna + výmna radiátor Projektové práce Technické zaízení budov. Projekce Fit, Jablonec

Více

Konvektory OnFloor. OnFloor - popis. Design Konvektor s opláštěním s podélnou mřížkou Standardní barva bílá: RAL 9016

Konvektory OnFloor. OnFloor - popis. Design Konvektor s opláštěním s podélnou mřížkou Standardní barva bílá: RAL 9016 Konvektory OnFloor OnFloor - popis Design Konvektor s opláštěním s podélnou mřížkou Standardní barva bílá: RAL 9016 Stojanové a stěnové konzole v barvě konvektoru Jiné barvy na vyžádání Kvalita Tepelný

Více

Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou

Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Vekotrim Armatury pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou Připojovací šroubení s uzavíracími kulovými kohouty pro otopná tělesa s integrovanou ventilovou vložkou IMI HEIMEIER / Termostatické

Více

Teoretické základy vakuové techniky

Teoretické základy vakuové techniky Vakuová technika Teoretické základy vakuové techniky tlak plynu tepeln! pohyb molekul st"ední volná dráha molekul proud#ní plynu vakuová vodivost $erpání plyn% ze systém% S klesajícím tlakem se chování

Více

Elektronický rozdlova topných náklad

Elektronický rozdlova topných náklad 2 877 Siemeca WalkBy Elektronický rozdlova topných náklad WHE465... WHE466... Rozdlova topných náklad urený pro dálkový rádiový odeet WHE46. je elektronický pístroj urený pro registraci tepla odevzdaného

Více

TZ 21 navrhování otopných soustav

TZ 21 navrhování otopných soustav ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TZ 21 navrhování otopných soustav Případov padové studie - výběr r vhodného umíst stění energetické plochy Rodinný dům d obvod. kce.. a

Více

Roní poteba tepla a paliva

Roní poteba tepla a paliva Roní poteba tepla a paliva Denostupová metoda Teoretická roní poteba tepla pro vytápní : Q zr = 24 ε e Q ( t t ) i e z D Poet denostup: D=d.(t is -t es ) Q z je tepelná ztráta budovy (W, kw, MW) ε souinitel

Více

YEAR WARRANTY. MOderní design Vyšší výkon a kvalita nejdelší záruka na trhu. Výhradní dovozce pro ČR a SR

YEAR WARRANTY. MOderní design Vyšší výkon a kvalita nejdelší záruka na trhu. Výhradní dovozce pro ČR a SR inovace 2012 Světový garant kvality nová výrobní technologie Ocelové deskové radiátory 12 YEAR WARRANTY MOderní design Vyšší výkon a kvalita nejdelší záruka na trhu Výhradní dovozce pro ČR a SR ocelové

Více

Armatury + systémy Premium Stanice pro připojení zdroje tepla na otopný okruh. Přehled výrobků

Armatury + systémy Premium Stanice pro připojení zdroje tepla na otopný okruh. Přehled výrobků Armatury + systémy Premium Stanice pro připojení zdroje tepla na otopný okruh Přehled výrobků 1 b a r 0 O V Armatury pro připojení ke kotli Oventrop nabízí sestavu pro připojení ke kotli, která obsahuje

Více

Pro dvoubodové připojení otopných těles v 1-trubkových i 2-trubkových soustavách, přímé i rohové provedení, s připojením R1/2 nebo G3/4

Pro dvoubodové připojení otopných těles v 1-trubkových i 2-trubkových soustavách, přímé i rohové provedení, s připojením R1/2 nebo G3/4 Design-Edition Multilux 4 Set Pro dvoubodové připojení otopných těles v 1-trubkových i 2-trubkových soustavách, přímé i rohové provedení, s připojením R1/2 nebo G3/4 Udržování tlaku & Kvalita vody Vyvažování

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: umístění potrubí

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: umístění potrubí Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: umístění potrubí Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1214_umístění_potrubí_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

ují dlouhou životnost výrobk POUŽITÍ ní se samotížným i

ují dlouhou životnost výrobk POUŽITÍ ní se samotížným i ují dlouhou životnost výrobk POUŽITÍ ní se samotížným i Hlavní technické charakteristiky jsou obsaženy v ta lesa je možno používat v prost MONTÁŽ Pro dosažení požadovaných tepelných výkon je nutno dodržet

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 12.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD pro stavební ízení a provádní stavby

Více

koramont upevnění a montáž otopných těles radik a koralux

koramont upevnění a montáž otopných těles radik a koralux upevnění a montáž otopných těles radik a koralux 02/2008 Ceny platné od 15. 4. 2006 Upevnění deskových otopných těles radik stěnové konzoly konzola stěnová jednoduchá určena pro všechny modely a typy

Více

Ventily pro samotížné a jednotrubkové soustavy. Termostatické ventily Termostatický ventil bez nastavení

Ventily pro samotížné a jednotrubkové soustavy. Termostatické ventily Termostatický ventil bez nastavení Ventily pro samotížné a jednotrubkové soustavy Termostatické ventily Termostatický ventil bez nastavení IMI HEIMEIER / Termostatické ventily a šroubení / Ventily pro samotížné a jednotrubkové soustavy

Více

2. M ení t ecích ztrát na vodní trati

2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2.1. Úvod P i proud ní skute ných tekutin vznikají následkem viskozity t ecí odpory, tj. síly, které p sobí proti pohybu ástic

Více

podlahové konvektory s ventilátorem MINIB

podlahové konvektory s ventilátorem MINIB podlahové konvektory s ventilátorem MINIB Podlahové konvektory MINIB s ventilátorem KT 900 125 303 10 474 Velký tepelný výkon, vytápí i p i vypnutém ventilátoru, vytáp ní suchého prost edí 1000 125 303

Více

ANALÝZA PODLAHOVÉHO OTOPNÉHO TLESA

ANALÝZA PODLAHOVÉHO OTOPNÉHO TLESA NÁZEV ZADÁNÍ ANALÝZA PODLAHOVÉHO OTOPNÉHO TLESA Analýza tepeln-technického chování inovovaného podlahového otopného tlesa na základ experimentálního mení a matematické simulace se zamením na teplotní pole

Více

1885-2005 PREZENTACE

1885-2005 PREZENTACE 1885-2005 PREZENTACE Výkon kotle 8-62 kw Počet článků 3-10 Litinový článkový kotel VIADRUS U 26 HERCULES Přednosti: větší výkon na článek kotle s vyšším předáním tepla konvekční ploše větší objem spalovací

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty Nemocnice Hustopeče D1.01.05-001 Technická zpráva Úprava 1.NP budovy D na ambulance DSP+DPS Vytápění Výchozí podklady a stavební program. TECHNICKÁ ZPRÁVA Podkladem pro vypracování PD vytápění byly stavební

Více

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU... 1 1 Jak se vyvarovat kondenzaci vlhkosti na zasklení... 3 2 Co to je kondenzace?... 3 3 Pro nejastji dochází ke

Více

Teplovodní otopné soustavy II.část

Teplovodní otopné soustavy II.část ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Teplovodní otopné soustavy II.část Soustava s bytovými stanicemi Tři samostatné části BYT ROZVOD ZDROJ 125VPVA_B_1819 prof.karel Kabele

Více

Typ 10 VK B. Typ 11 VK. Typ 20 VK. Typ 21 VK. Typ 22 VK. Typ 33 VK. Popis. Přehled typů. Technické údaje. Způsoby připojení na otopnou soustavu

Typ 10 VK B. Typ 11 VK. Typ 20 VK. Typ 21 VK. Typ 22 VK. Typ 33 VK. Popis. Přehled typů. Technické údaje. Způsoby připojení na otopnou soustavu VK Model RADIK VK je deskové otopné těleso v provedení VENTI KOMPAKT, které umožňuje připojení na otopnou soustavu s nuceným oběhem. Ze zadní strany jsou přivařeny dvě horní a dolní příchytky, otopná tělesa

Více

Jasné přiznání k přímým liniím.

Jasné přiznání k přímým liniím. Jasné přiznání k přímým liniím. 232 Designová otopná tělesa Ceny a technické informace I/2017 Rubeo Plochý, nadčasový design s přímými liniemi. Vysoký topný výkon pro maximální požadavky tepelné potřeby.

Více

okna a dveřní otvory 0,85 W/m 2 K schodiště 0,22 W/m 2 K podlaha 1,25 W/m 2 K provzdušnost oken i = 0,85 m 3 s -1 m -1 Pa -0,67

okna a dveřní otvory 0,85 W/m 2 K schodiště 0,22 W/m 2 K podlaha 1,25 W/m 2 K provzdušnost oken i = 0,85 m 3 s -1 m -1 Pa -0,67 VYTÁPĚNÍ Rekonstrukce MŠ U Rybiček ul. Kojetická 1055, Neratovice Prováděcí projekt 1, Úvod Předmětem tohoto projektu pro provedení stavby je úprava vytápění v rekonstruovaném objektu mateřské školy U

Více

Radiátory. www.viadrus.cz

Radiátory. www.viadrus.cz www.viadrus.cz Litinové radiátory Kalor, Kalor 3 litinové radiátory snadná čistitelnost a hygienický provoz možnost sestavení tělesa požadovaného výkonu na přání prefabrikace s finální povrchovou úpravou

Více

Multilux 4 Set s hlavicí Halo

Multilux 4 Set s hlavicí Halo Multilux 4 Set s hlavicí Halo Design-Edition Pro dvoubodové připojení otopných těles v 1-trubkových i 2-trubkových soustavách, přímé i rohové provedení, s připojením R1/2 nebo G3/4 IMI HEIMEIER / Design-Edition

Více

RADIK VKM8. univerzální deskové otopné těleso. novinka!

RADIK VKM8. univerzální deskové otopné těleso. novinka! RADIK VKM8 univerzální deskové otopné těleso novinka! 05/2019 NO LIMITS, NO STRESS ŘEŠENÍ PRO KAŽDÉ PŘIPOJENÍ RADIK VKM8 UNIVERZÁLNÍ Originální řešení vnitřního rozvodu otopného tělesa RADIK VKM8 dává

Více

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Katedra prostředí staveb a TZB TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Cvičení pro bakalářské studium studijního oboru Příprava a realizace staveb Cvičení č. 7 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY ŽIŽKOVA 1020/23, BENEŠOV

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY ŽIŽKOVA 1020/23, BENEŠOV PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY evidenční číslo 42511.0 zpracovaný na bytový dům ŽIŽKOVA 1020/23, BENEŠOV ke dni 20.12.2016 Zpracovatel průkazu: Ing. Josef Brzický, energetický specialista č. oprávnění

Více

Technické informace pro montáž a provoz

Technické informace pro montáž a provoz Technické informace pro montáž a provoz Změny vyhrazeny. Šroubení k tělesům VK CZ Oblast použití: teplovodní otopné systémy max. tlak 10 barů max. teplota 110 C trvalá teplota 130 C krátkodobě Popis: Připojovací

Více

266,7 69,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prost edí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

266,7 69,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prost edí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona. 46/2 Sb., o hospodaení energií, a vyhlášky. 78/213 Sb., o energetické náronosti budov Ulice, íslo: Pražská, parc.. 234/13 PS, místo: 12, Praha 1 Typ budovy: Bytový dm Plocha obálky

Více

Dimenzování vodní otopné soustavy - etážová soustava s nuceným oběhem -

Dimenzování vodní otopné soustavy - etážová soustava s nuceným oběhem - ČVUT v PRAZE, Fakulta stavební - katedra technických zařízení budov Dimenzování vodní otopné soustavy - etážová soustava s nuceným oběhem - Ing. Roman Musil, Ph.D. katedra technických zařízení budov Princip

Více

P ř í s l u š e n s t v í. Informace o cenách Teplovodní vytápění. W Kompaktní otopné těleso pro teplovodní vytápění

P ř í s l u š e n s t v í. Informace o cenách Teplovodní vytápění. W Kompaktní otopné těleso pro teplovodní vytápění B24-S rovné Informace o cenách Výhody výrobku: Obsah dodávky: P ř í s l u š e n s t v í W Kompaktní otopné těleso pro teplovodní vytápění W Přípojky směřují dolů, rozteč připojení závisí na stavební délce

Více

Fyzika stavebních látek

Fyzika stavebních látek Fyzika stavebních látek 5. týden Šastník Stanislav Vysoké uení technické v Brn, Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílc, Veveí 95, 602 00 Brno, Tel: +420 5 4114 7507, Fax +420 5 4114

Více

1 Identifikační údaje stavby a investora Předmět a rozsah dokumentace Výchozí podklady pro zpracování Zdroj tepla...

1 Identifikační údaje stavby a investora Předmět a rozsah dokumentace Výchozí podklady pro zpracování Zdroj tepla... 2 OBSAH STRANA 1 Identifikační údaje stavby a investora... 3 2 Předmět a rozsah dokumentace... 3 3 Výchozí podklady pro zpracování... 3 4 Zdroj tepla... 3 7 Izolace tepelné... 5 8 Bezpečnost a ochrana

Více

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc.

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Jak v R využíváme slunení energii Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Dnes tžíme na našem území pouze uhlí a zásoby tohoto fosilního paliva byly vymezeny na následujících 30 rok. Potom budeme nuceni veškerá paliva

Více

F.1.4 TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB

F.1.4 TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB F.1.4 TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB F.1.4.a.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA F.1.4.a.2 VÝKRESY ÚSTŘEDNÍHO VYTÁPĚNÍ ÚT 1 1. P.P. - ústřední vytápění ÚT 2 1. N.P. - ústřední vytápění ÚT 3 2.N.P. - ústřední vytápění ÚT 4 3.N.P.

Více

UT Ústřední vytápění

UT Ústřední vytápění UT Ústřední vytápění Františka 2.01 D.1.4A TZ UT - 1 z 6 OBSAH: Úvod:... 3 Situace:... 3 Tepelná bilance a výpočty:... 3 CELKOVÁ ENERGETICKÁ NÁROČNOST STAVBY :... 3 Zdroj tepla:... 4 Odvod spalin... 4

Více

Jasné, silné, efektivní.

Jasné, silné, efektivní. Jasné, silné, efektivní. 222 Designová otopná tělesa Ceny a technické informace I/2017 Pateo Plochý, nadčasový design s jemnými přechodovými liniemi. Vysoký topný výkon pro maximální požadavky tepelné

Více