Vtrání plynových kotelen. ovody. Komíny a kouovody. 8. pednáška

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vtrání plynových kotelen. ovody. Komíny a kouovody. 8. pednáška"

Transkript

1 Vtrání plynových kotelen Komíny a kouovody ovody 8. pednáška

2 Provedení vtracích ch zaízen zení pro kotelny Kotelny mohou být vtrány systémy Pirozeného vtrání Nuceného vtrání Sdruženého vtrání Vtrání plynových kotelen Vo Vp Vo Schéma vtrání kotelny (výbr z možností) Vp Vs Vs Pirozené vtrání neuzavíratelnými otvory ve stnách Pirozené vtrání dvma neuzavíratelnými šachtami Vp Vo Vp Vo Pirozené vtrání s doplkovým nuceným pívodem vzduchu Vp Vs Vs Nucené vtrání s ventilátorem na pívodu vzduchu

3 Výpotem vtrání kotelny se stanoví: Prtok spalovacího vzduchu Prtok vtracího vzduchu pro zajištní pedepsané intenzity vtrání v koteln Teplota vzduchu v koteln (léto, zima) Teoretický objem spalovacího vzduchu pro dokonalé spálení 1m 3 teplot 0 o C, tlaku 101,3 kpa): plynu (pi V min = 0,260.H 0,25 (m 3 /m 3 ) H je výhevnost plynu (ZP 31,9-37,5 MJ/m 3 ) Skutený objem spalovacího vzduchu pro konkrétní topeništ se stanoví na základ souinitele pebytku vzduchu a skutených podmínek: V skut = V min.. [(273 + t)/273]. (101,3/p) (m 3 /m 3 )

4 Prtok spalovacího vzduchu V s = V skut. P (m 3 /s) P = (Q K ) / (. H) (m 3 /s) Q K souet tepelných výkon kotl v koteln (kw) úinnost kotl V kotelnách s kotli typu B se spalovací vzduch podílí na vtrání kotelny a lze ho zahrnout do výpotu pedepsané intenzity vtrání. Ve všech kotelnách s kotli v provedení B i C musí být za všech provozních podmínek (i za provozních pestávek, kdy nejsou kotle odstaveny z provozu) zajištna minimáln plnásobná intenzita vtrání za hodinu. (I = 0,5. h -1 ). Prtok vzduchu pro zajištní vtrání se stanoví V i = I.O/3600 O je objem kotelny (m 3 ) (m 3 /s)

5 V kotelnách s kotli s perušovai tahu a automatickými pojistkami proti zptnému toku spalin se prtok vtracího vzduchu stanoví dle pravidla: 1(m 3 /h) vtracího vzduchu na 1 kw výkonu pouze jednoho startujícího kotle s nejvtším výkonem v koteln. V i = 1.Q max /3600 (m 3 /s) Plynová kotelna je zaízení s automatickým provozem, proto se zde neuplatují požadavky vycházející z požadavk na pracovní prostedí. V zimním období se pipouští teplota t gmin = 7 o C, v letním období ve shod s požadavky na vtrání teplých a horkých provoz teplota t g = t e + 5 = 35 o C ( pro R). Tepelná bilance kotelny: V zimním období ovlivní vnitní teplotu v koteln vlastní tepelná ztráta místnosti do exteriéru, pilehlých nevytápných prostor nebo zeminy, vnitní tepelný zisk ze zaízení (povrch kotl, potrubí, armatur, ) a vtrání kotelny.

6 Tepelná zátž pro zimu se stanoví: Q z = Q i Q ez kde Q i (kw) je vnitní tepelný zisk, orientan jej lze stanovit Q imax = (1,3 až 2).Z/(100.Q max ) Souinitel Z vyjaduje podíl tepelných zisk z jmenovitého výkonu kotl (0,5-0,6%). 1,3-2 je zvýšení tepelných zisk z povrchu a potrubí. U nových kotelen je lépe volit dolní hranice. Q ez je tepelná ztráta místnosti (kotelny) (kw) Tepelná zátž v letním období: Q z = Q i + Q el kde Q i Q elmax (kw) je vnitní tepelný zisk v letním provozu je letní tepelný zisk z exteriéru. Nejvtší vliv má radiace prosklenými plochami. S ohledem na akumulaci tepla stavební konstrukcí lze zjednodušen stanovit zisk radiací jako 50-60% z hodnoty maximálního zisku radiací dané prosklené konstrukce v 15 hodin v msíci srpnu.

7 Pro daný prtok pivádného V p venkovního vzduchu teploty t e lze stanovit teplotu v koteln: t i = t e + Q z /(V p. e.c) Hustotu vzduchu stanovíme e = 341,7/(t e + 273) Mrná tepelná kapacita vzduchu je c=1,01 (kj/kg.k). Prtok pivádného vzduchu je dán vyšší hodnotou z prtoku spalovacího vzduchu a prtoku pro zajištní požadované intenzity vtrání. Pokud je teplota vzduchu v koteln v rozmezí 7 (zima) až 35 o C (léto), je stav vyhovující. V opaném pípad je poteba provést následující opatení: V zim ohívat vzduch pivádný nebo vzduch v koteln (vytápt). V lét zvýšit prtok vzduchu (odvádt tepelnou zátž vtráním). Toto vtrání lze realizovat jako doplkové (uzavíratelnými otvory pro pirozené vtrání) nebo v koteln instalovat ventilátor na pívodu vzduchu, pípadn i s doplkovým ventilátorem na odvodu. Moná jsou i jiná technická ešení. Pozor, otvory pro pívod spalovacího vzduchu a pedepsanou intenzitu vtrání kotelny nejsou uzavíratelné. Tepelný výkon pro ohev : Q oh = V p..c (t imin - t i )

8 Komíny a kouovody ovody Dlení ( tídní) komín Systémový Individuální Dodaten vyvložkovaný Samostatný Spolený Jednovrstvý x vícevrstvý Prbžné - prduchy zaínají v nejnižším podlaží a sopouchy jsou zaústny v jednotlivých patrech podlažní - prduch zaíná v píslušném podlaží komíny se spoleným sbraem - na prbžný komín jsou napojeny jednotlivé komíny podlažní Dle typu spalin od použitého paliva: tuhá paliva,kapalná pliva,plynná paliva Dle provedení komínového tlesa: vestavné - zakomponované do zdi pistavné samostatn stojící Umístní vnitní, vnjší

9 Difzní x bariérové Se zadním vtráním Se vzduchovým prduchem stavebnicové systémy kombinace tvárnice + keramika kovové - vtšinou jíž výhradn nerezové specifické komíny a spalinovody keramické betonové kovové plastové SAMOSTATNÉ S TAHEM PETLAKOVÉ BEZ KONDENZACE S KONDENZACÍ S TAHEM SPOLENÉ BEZ KONDENZACE PETLAK OVÉ S KONDENZ ACÍ S TAHEM BEZ KONDENZ ACE KOUOVODY PETLAKOVÉ S KONDENZACÍ KOUOVODY S FUNKCÍ KOMÍNA S TAHEM PETLAKOVÉ BEZ KONDENZACE S KONDENZACÍ

10 Podtlakové (spalování a nasávání spalovacího vzduchu je ízeno komínovým tahem) - spotebi nemá perušova tahu Petlakové (ventilátor spalovacího vzduchu i palivové smsi)- spotebi nemá perušova tahu Atmosférické (tah redukován perušovaem tahu) SN Komíny a kouovody Navrhování, provádní a pipojování spotebi paliv (2008)

11 Systémové komíny Tísložkové universální bez, se zadním odvtráním Pro T,K,P bez petlaku

12 Tísložkové universální nerezové komíny Pro všechny typy spotebi, podtlak i petlak. Plastové systémy Plastové systémy PPH jsou ureny pro odkouení kondenzaních kotl (s výstupní teplotou spalin do 120 C).

13

14 Komíny nad plochou stechou Komíny v blízkosti stešních oken a viký

15 EN T200 P1 W 1 O 50 T200 znamená teplotní tídu dle tabulky v norm, maximální provozní teplotu spalin. Píklad 200 C znamená, že je možno použít vtšinu spotebi plynných a kapalných paliv. Pro tuhá paliva je požadována zpravidla tída T400. P1 nebo P2 znamená tlakovou tídu dle tabulky v norm, odolává zkušebnímu tlaku 200 Pa. Bžné komíny s pirozeným tahem mají oznaení N1 nebo N2. Speciální vysokopetlakové komíny mají oznaení H1 nebo H2. W znamená odolnost proti kondenzátu pi mokrém provozu (spaliny plánovit kondenzují na povrchu komínové vložky). Mže být tedy použit kondenzaní kotel, jehož spaliny jsou ochlazovány i pod rosný bod. Pokud je tída D, jedná se o komín pro provoz v suchém provozu (spaliny za bžného ustáleného provozu nekondenzují), nap. krby, kamna, kotle na tuhá paliva, klasický plynový kotel. 1 znamená tídu odolnosti proti korozi, odolávající spalinám plynných a kapalných paliv. 2 je navíc pro kapalná paliva s vyšším obsahem síry a devo v otevených topeništích a 3 je pro plynná, kapalná i tuhá paliva. O znamená, že komín není odolný proti vyhoení sazí. Když je oznaení G, tak komín odolá zkušební teplot 1000 C po dobu 30 minut a teplota vnjšího plášt nepesáhne 100 C. 50 znamená minimální požadovaná vzdálenost (v mm) holavých stavebních materiál (nap. devného krovu) od vnjšího povrchu komína.

16 Každá dokonená spalinová cesta musí být opatena identifikaním štítkem a dokumentována výchozí revizní zprávou podle SN :2008. Kotle - spotebie plynové Vývody spalin do fasád C U bytových a rodinných dom je výkon spotebi omezen do 7kW - novostavby, 14 kw - rekonstrukce (u prmyslových objekt do 40 kw). Vzdálenost sousedních nebo protilehlých objekt od vývodu spalin nesmí být menší než 10 m, u budov s okny 15 m. Pásmo prbhu spalin, na rozdíl od TPG , má prbh vjíe s úhlem 25 na ob strany a jeho velikost je závislá na jmenovitém výkonu spotebie paliv, ale také na tíd NOx podle SN EN 483:1999, do které je spotebi zaazen.

17 Spolený komín C Max. 30kW, max. 5 nad sebou, max. 2 v jednom NP.

18 V pípad, že se pejde z vytápní tuhými palivy na plyn, je nutné stávající zdný komínový prduch vyvložkovat nerezovou ocelí. Minimální úinná výška komínového prduchu 5 m u komínu pro spotebie na pevná a kapalná paliva 4 m u komínu pro spotebie na plynná paliva s atmosférickým hoákem Pipojování ústedních spotebi Ústední a technologické spotebie na tuhá paliva Se v nových objektech pipojují pouze samostatným kouovodem na samostatný komínový prduch. Urité výjimky souladu s normou jsou pípustné pouze pi rekonstrukcích v jinak technicky neešitelných pípadech, piemž ale technologický spotebi (napíklad pro ohev vody v letních msících) musí být pipojen vždy samostatným kouovodem na samostatný prduch). Ústední a technologické spotebie na kapalná paliva s petlakovým hoákem vždy samostatným kouovodem do samostatného prduchu a to vícevrstvého komína. Ústední a technologické spotebie na plynná paliva Zásadn se doporuuje pipojovat spotebie samostatným kouovodem na samostatný komín. U spotebi s petlakovým hoákem je to nutnost. U spotebi s atmosférickým hoákem a perušovaem tahu mohou být do komínového prduchu napojeny spoleným kouovodem max. 4 spotebie. U kaskád kotl v kotelnách lze do spoleného komínového prduchu napojit spoleným kouovodem vyšší poet kotl dle technologického postupu výrobce kotl.

19 Podtlakové komíny (komíny s pirozeným tlakem) Požadavky na tlak P Z = P H - P R - P L P W + P FV + P B = P Ze (Pa) P B tlaková ztráta z nasávání spalovacího vzduchu (Pa) P FV tlaková ztráta v kouovodu (Pa) P H statický tlak komína (Pa) P L tlaková ztráta úinkem vtru (Pa) P R tlaková ztráta komínového prduchu (Pa) P W nejmenší tah pro pekonání tlakové ztráty ve spotebii (Pa) P Z úinný komínový tah v sopouchu komína (Pa) P Ze požadovaný tah v sopouchu komína (Pa) Požadavky na teplotu T iob > T g T iob povrchová teplota komínového prduchu v ústí komína pi ustáleném stavu (K) T g pípustná povrchová teplota komínového prduchu ( t RB, 5 o C kond.k.) 0,5 5 m/s (rychlost spalin)

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška Větrání plynových kotelen Komíny a kouřovody 8. přednáška Provedení větracích zařízení pro kotelny Kotelny mohou být větrány systémy Přirozeného větrání Nuceného větrání Sdruženého větrání Větrání plynových

Více

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty Výchozí hodnoty Správný návrh prezu - bezvadná funkce Výchozí hodnoty pro diagramy Správná dimenze komínového prduchu je základním pedpokladem bezvadné funkce pipojeného spotebie paliv. Je také zárukou

Více

Roní poteba tepla a paliva

Roní poteba tepla a paliva Roní poteba tepla a paliva Denostupová metoda Teoretická roní poteba tepla pro vytápní : Q zr = 24 ε e Q ( t t ) i e z D Poet denostup: D=d.(t is -t es ) Q z je tepelná ztráta budovy (W, kw, MW) ε souinitel

Více

Provádění komínů a kouřovodů

Provádění komínů a kouřovodů Provádění komínů a kouřovodů Úvod - názvosloví Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce s jedním nebo více průduchy Komín s přirozeným tahem komín, při jehož provozu je tlak uvnitř komínové vložky

Více

Novela komínové normy SN 73 4201

Novela komínové normy SN 73 4201 Novela komínové normy SN 73 4201 Ing. Jaromír Jurajda Nová komínová norma definuje mimo jiné i nové odborné termíny týkající se komín, kouovod a spotebi: Spalinová cesta - souhrnné oznaení pro vedení spalin

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky. SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla

NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky. SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 8 SLOŽENÍ PALIV 1 NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla SPALNÉ SLOŽKY PALIV:

Více

Přehled komínových systémů

Přehled komínových systémů Přehled komínových systémů ČSN EN 1443: T400 N1 D 3 G50 Třísložkový komínový systém s keramickým komínovým průduchem, tepelnou izolací a plášťovou komínovou tvárnicí z lehkého betonu. Systém využívá specifického

Více

Zdroje tepla. Kotelny

Zdroje tepla. Kotelny Zdroje tepla Kotelny Kotelnou rozumíme samostatnou budovu, stavební objekt, pístavek, místnost, skí nebo vyhrazený prostor, ve kterém je umístn jeden i více kotl pro ústední vytápní, pípravu teplé vody,

Více

Pednáška.2. Výpoet tepelného výkonu. Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení)

Pednáška.2. Výpoet tepelného výkonu. Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení) Vytápní Pednáška.2 Výpoet tepelného výkonu Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení) Pesný výpoet tepelných ztrát budov (výpoet tepelného výkonu) SN EN 12 831 Tepelné soustavy v budovách

Více

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek Téma: KOMÍN SCHIEDEL UNI *** Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek T E NT O P R O J E K T J E S P O L UF INANC O V ÁN E V R O P S K Ý M S O C IÁLNÍM F O ND E M A S T ÁTNÍM R O Z P O Č T E M Č E S K É R E

Více

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka KOMÍNY A KOUŘOVODY Komín je stavební konstrukce používaná k odvodu spalin od kotlů do venkovního ovzduší. Druh komína, jeho konstrukčně materiálové řešení a profil průduchu ovlivňuje více faktorů. Především

Více

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Protokol k prkazu energetické náronosti budovy str. 1 / 13 Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Úel zpracování prkazu Nová budova Prodej budovy nebo její ásti Budova užívaná orgánem veejné moci

Více

Prkaz energetické náronosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Prkaz energetické náronosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Prkaz energetické náronosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikaní údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné íslo, PS): Úel budovy: RD.46 p.. 1740/65, k.ú. Brandýs Nad Labem Rodinný

Více

spotřebičů a odvodů spalin

spotřebičů a odvodů spalin Zásady pro umísťování spotřebičů a odvodů spalin TPG, vyhlášky Příklad 2 Přednáška č. 5 Umísťování spotřebičů v provedení B a C podle TPG 704 01 Spotřebiče v bytových prostorech 1 K všeobecným zásadám

Více

Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER

Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER Part of the BRAAS MONIER BUILDING GROUP Proč nerezový komín Schiedel? Kvalitní materiál, téměř 70 let zkušeností v komínové problematice Nízká hmotnost,

Více

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2.1. OBECN Tepelné požadavky na dílí ást sdílení tepla zahrnují mimoádné ztráty pláštm budovy zpsobené: nerovnomrnou vnitní teplotou v každé tepelné

Více

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT Pedávací stanice Soustava centralizovaného zásobování teplem (SCZT) soustava tvoená ústedními zdroji tepla (základními a špikovými, tepelnými sítmi, pedávacími stanicemi a vnitním zaízením). Centralizované

Více

Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B

Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B Datum: 1.2.2010 Autor: Ing. Vladimír Valenta Recenzent: Doc. Ing. Karel Papež, CSc. U plynových spotřebičů, což jsou většinou teplovodní kotle a

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Říjen 2010 ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

Technická zpráva požární ochrany

Technická zpráva požární ochrany Technická zpráva požární ochrany Akce : zateplení fasády bytového domu p.70 Tuhá Investor : OSBD eská Lípa Barvíská 738 eská Lípa Použité technické pedpisy: SN 73 0802,73 0833,73 0873, 73 0821, vyhl..23/2008

Více

13 Plynové spotřebiče

13 Plynové spotřebiče 13 Plynové spotřebiče Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/26 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Rozdělení plynových spotřebičů Plynový spotřebič je zařízení

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 2008 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Leden ČSN 73 4201 Chimneys and connecting flue pipes - Design, construction and instalation

Více

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Pednáška 7 Píprava teplé vody Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Ohev Píprava teplé vody pímý (ohev s pemnou energie v zaízení ohívae) nepímý (ohev s pedáváním tepla z teplonosné látky)

Více

Projekční podklady. Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60

Projekční podklady. Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60 Projekční podklady Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60 Vydání 07/2003 Úvod 1. Úvod do kondenzační techniky Kondenzační kotle použité jako zdroje

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY NA OSTROHU 2409/24, PRAHA 6 - DEJVICE

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY NA OSTROHU 2409/24, PRAHA 6 - DEJVICE PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY evidenční číslo 22749.0 zpracovaný na rodinný dům NA OSTROHU 2409/24, PRAHA 6 - DEJVICE ke dni 7.10.2016 Zpracovatel průkazu: Ing. Josef Brzický, energetický specialista

Více

Ing. Alexander Trinner

Ing. Alexander Trinner Stavební materiály KOMÍNY Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Typy komínů ČSN EN 1443 systémové

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY REKONSTRUKCE AREÁLU VAZAKA BLÁ POD BEZDZEM F DOKUMENTACE STAVBY Bezen 2008 OBSAH : 1.1 Architektonické a stavební ešení 1.1.1 Technická zpráva 1.1.2 Výkresová

Více

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Katedra prostředí staveb a TZB TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Cvičení pro bakalářské studium studijního oboru Příprava a realizace staveb Cvičení č. 7 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly

Více

2000 (v tší zm na dokon ené budovy)

2000 (v tší zm na dokon ené budovy) Smetanova.p. 2401 760 01 Zlín Zlín [635561] st. 2403/1 a st. 8540/1 2000 (vtší zmna dokonené budovy) Michal Výmola Družstevní.p. 4303 760 05 Zlín - - Otvorová výpl - okna AL s izolaním dvojsklem Otvorová

Více

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.)

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinové cesty (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinová cesta Který právní předpis řeší spalinové cesty? Problematiku spalinových cest řeší od konce roku 2015 zákon č.133/1985

Více

13,0 15,3. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostedí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

13,0 15,3. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostedí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona. 46/2 Sb., o hospodaení energií, a vyhlášky. 78/213 Sb., o energetické náronosti budov Ulice, íslo: SO 21.1 RD 71_B1/z PS, místo: 31 PlzePlze 1Lhota Typ budovy: Rodinný dm Plocha obálky

Více

Cihelné komínové systémy HELUZ

Cihelné komínové systémy HELUZ Komínový systém HELUZ IZSTAT DU Tento dvouvrstvý obsahuje tenkostěnnou izostatickou vložku (obr. č. 37) je vhodný pro všechny typy paliv (pevná, kapalná, plynná). Určený pro podtlakový, atmosférický provoz

Více

SEZNAM PÍLOH. 1. Seznam píloh a technická zpráva 3 A4. 2. Pdorys 1.NP nový stav 2 A4. 3. Pdorys podkroví nový stav 2 A4. 4. Výkaz výmr 2 A4 05.

SEZNAM PÍLOH. 1. Seznam píloh a technická zpráva 3 A4. 2. Pdorys 1.NP nový stav 2 A4. 3. Pdorys podkroví nový stav 2 A4. 4. Výkaz výmr 2 A4 05. Stavební úpravy rodinného domu Adamcová Lada, Mgr. Adamec Tomáš 9.kvtna 6, 273 51, Pletený Újezd Díl 400 - Vytápní Dokumentace pro oznámení stavby Seznam píloh a technická zpráva SEZNAM PÍLOH 1. Seznam

Více

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná.

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Funkce a rozdělení komínů Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Základní názvosloví: komínový plášť (samotná konstrukce komínu) může být: z klasických

Více

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM Vypracoval: ing. Vít Kocourek OBSAH: 1. Pedpoklady

Více

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY Vypracoval: Ing. Vít Kocourek 1. Všeobecné

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Komínové a ventilační průduchy Komíny a ventilační průduchy Odvádí spaliny, které vznikají při vytápění do okolního prostoru. Komínové těleso se skládá z: - komínový průduch; - komínový plášť; - sopouch

Více

Pr kaz 2013 v PROTECH spol. s r.o JOBI s.r.o. - Praha 4 Datum tisku: Zakázka: Tepelné ztráty4. Identifika níúdaje budovy

Pr kaz 2013 v PROTECH spol. s r.o JOBI s.r.o. - Praha 4 Datum tisku: Zakázka: Tepelné ztráty4. Identifika níúdaje budovy PROTOKOL PRKAZU Úel zpracování prkazu Nová budova Prodej budovy nebo jejíásti Vtší zmna dokonené budovy Jiný úel zpracování : Budova užívaná orgánem veejné moci Pronájem budovy nebo jejíásti Základní informace

Více

Prkaz ENB podle vyhlášky.78/2013 Sb. Prkaz 2013 v.4.1.3 PROTECH spol. s r.o. 018070 - Jan Anýž - Ústí n.l., Žár n.s. Datum tisku: 4.8.2015 Zakázka: 2015.06.D.EA.A.ODP.A.S.01.1.0-UO0021-Výpoet.STV PROTOKOL

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 10.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD k žádosti o stavební povolení a provádní

Více

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík František Jiřík Komíny třetí přepracované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3674. publikaci

Více

Otopné soustavy. Otopné plochy

Otopné soustavy. Otopné plochy Pednáška 3 Otopné soustavy Otopné plochy Otopné soustavy Otopné soustavy otevené s pirozeným obhem vody Obvykle ve stávajících starších objektech. Soustava s pirozeným obhem pracuje na principu rozdílné

Více

Tepelně vlhkostní posouzení

Tepelně vlhkostní posouzení Tepelně vlhkostní posouzení komínů výpočtové metody Přednáška č. 9 Základní výpočtové teploty Teplota v okolí komína 1 Teplota okolí komína 2 Teplota okolí komína 3 Teplota okolí komína 4 Teplota okolí

Více

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb.

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb. MPO Energetická úinnost asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Stránka. 1 z 6 Ministerstvo prmyslu a obchodu asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Publikováno: 23.2.2009 Autor: odbor 05200

Více

!" " # $!"$ '()*+(,-./0-12 !" #$% &'($)*#& +,&-.&* /0$%

!  # $!$ '()*+(,-./0-12 ! #$% &'($)*#& +,&-.&* /0$% !" " # $!"$ %&" '()*+(,-./0-12!" #$% &'($)*#& +,&-.&* /0$% /0 '120"/#$! 4&* 5 6 /07#7#%#$8#+.#%#+%$%&$%19.*& &'($)*#&* /00%7'.$#9.'.):.).'';9*,

Více

Dimenzování komínù UNI*** PLUS. Výchozí hodnoty pro komíny s jedním pøipojením. Jednotky v diagramech a mezinárodní soustava jednotek SI

Dimenzování komínù UNI*** PLUS. Výchozí hodnoty pro komíny s jedním pøipojením. Jednotky v diagramech a mezinárodní soustava jednotek SI Výchozí hodnoty pro komíny s jedním pøipojením Jednotky v diagramech a mezinárodní soustava jednotek SI Pøepoèet jednotek na mezinárodní soustavu jednotek SI Výchozí hodnoty pro diagramy V diagramech 1.1

Více

Ing. Miroslav Frantes Ing. Miroslav Frantes Ing. Miroslav Frantes. Mstys Neustupov, Neustupov 94 KOMUNIKACE NA POZ. 862/4 A 1822 NEUSTUPOV

Ing. Miroslav Frantes Ing. Miroslav Frantes Ing. Miroslav Frantes. Mstys Neustupov, Neustupov 94 KOMUNIKACE NA POZ. 862/4 A 1822 NEUSTUPOV Autor projektu - HIP Zodp. projektant ásti: Vypracoval: Investor Mstys Neustupov, Neustupov 94 Akce: KOMUNIKACE NA POZ. 862/4 A 1822 NEUSTUPOV Datum: I. 2015 Stupe: Obsah: PRVODNÍ ZPRÁVA Píloha: DSP Zak.

Více

Projekt domovního rozvodu plynu je zpracován dle SN EN 1775, 386413, Technických pravidel TPG 934 01,TPG702 01, TPG 704 01 a G 700 01

Projekt domovního rozvodu plynu je zpracován dle SN EN 1775, 386413, Technických pravidel TPG 934 01,TPG702 01, TPG 704 01 a G 700 01 Seznam píloh: 1. Technická zpráva 2. Pdorys 1.NP rozvodu plynu 3. Situace rozvodu plynu 1:150 4. Detail ešení pipojovacího místa pro plynomr axonometrie plynu 5. Vzorový píný ez uložení potrubí v zemi

Více

Prohlášení o shodě a informace o výrobku

Prohlášení o shodě a informace o výrobku Prohlášení o shodě a informace o výrobku ČSN EN 14471 Systémové komíny s plastovými vložkami Požadavky a zkušební metody Výrobce Brilon CZ a. s. Bretaňská 118 250 75 Nový Vestec IČ: 27938531 Popis produktu

Více

266,7 69,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prost edí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

266,7 69,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prost edí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona. 46/2 Sb., o hospodaení energií, a vyhlášky. 78/213 Sb., o energetické náronosti budov Ulice, íslo: Pražská, parc.. 234/13 PS, místo: 12, Praha 1 Typ budovy: Bytový dm Plocha obálky

Více

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava Spolenost VTS Morava s.r.o. se sídlem v Ostrav vznikla 15.7.2002 pemnou fyzické osoby, psobící na trhu od roku 1997, na spolenost s ruením omezeným. Cílem spolenosti je od samého poátku specializace na

Více

Dimenzování potrubních rozvod

Dimenzování potrubních rozvod Pednáška 6 Dimenzování potrubních rozvod Cílem je navrhnout profily potrubí, jmenovité svtlosti armatur a nastavení regulaních orgán tak, aby pi požadovaném prtoku byla celková tlaková ztráta okruhu stejn

Více

Pr kaz energetické náro nosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Pr kaz energetické náro nosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Prkaz energetické náronosti budovy Prkaz energetické náronosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikaní údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné íslo, PS): Praha 5, Geologická ul., Barrandov,

Více

Atletická hala Vítkovice

Atletická hala Vítkovice Atletická hala Vítkovice Projektová dokumentace pro provádní stavby D. Dokumentace objekt a technických a technologických zaízení SO 04 - Atletická hala Vytápní Technická zpráva íslo zakázky : 12-028-5

Více

Pocit jistoty z dobré volby

Pocit jistoty z dobré volby CHARAKTERISTIKA KOMÍNU IBF JSOU VICEVRSTVÉ KOMÍNY, URČENÉ PRO PŘIPOJENÍ SPOTŘEBIČU (KOTLU, KAMEN, KRBU ) NA TUHÁ, PLYNNÁ I KAPALNÁ PALIVA. V SYSTÉMECH IBF JSOU POUŽITY KYSELINOVZDORNÉ KOMÍNOVÉ VLOŽKY.

Více

! "! # $ % &' '() &* + # " # # #!,! -. / 0 0 1'0 20 1)34

! ! # $ % &' '() &* + #  # # #!,! -. / 0 0 1'0 20 1)34 !"!#$ % &' '()&* +# "###!,!-./00 1'0201)34 !!"#! $%&'()%*' 1. Identifikaní údaje stavby... 2 2. Seznam vstupních údaj... 2 3. Údaje o území... 3 4. Údaje o stavb... 3 5. lenní stavby na objekty a technická

Více

Plynovody v budovách, ást 2. TPG 704 01 (2008) ZP

Plynovody v budovách, ást 2. TPG 704 01 (2008) ZP Plynovody v budovách, ást 2. TPG 704 01 (2008) ZP Plynovodní pípojka Zaíná napojením na veejný plynovod a koní HUP. NTL (do 5 kpa) STL terén vytžená zemina výstražná fólie 45cm od potrubí obsyp pískem

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný na bytový dům PETRŽÍLKOVA 2259-2262, PRAHA 5 STODŮLKY ke dni 26.5.2015 Zpracovatel průkazu: SATRA, spol. s r.o. Ing. Josef Brzický, energetický specialista

Více

PrĤkaz energetické nároþnosti budovy, podle Vyhlášky þ. 148/2007 Sb.

PrĤkaz energetické nároþnosti budovy, podle Vyhlášky þ. 148/2007 Sb. PrĤkaz energetické nároþnosti budovy podle Vyhlášky þ. 148/2007 Sb. Obytný soubor Na radosti, bytový dĥm TUVX Praha 5 - Zliþín Obsah dokumentu: Protokol k prĥkazu energetické nároþnosti budovy, PrĤkaz

Více

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot.

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. 3. POTRUBÍ Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. Hlavní ásti potrubí jsou: trubky spoje trubek armatury tvarovky pro zmnu toku a prtoného prezu (oblouky, kolena,

Více

Komíny 4., přepracované v ydání

Komíny 4., přepracované v ydání FRANTIŠEK JIŘÍK 67 LET ZKUŠENOSTÍ A VÝVOJE 162 Komíny KOMÍNOVÝ SYSTÉM ABSOLUT Schiedel Absolut je absolutní špiāka v komínové technologii. Komín byl vyvinut pro použití bez kompromisğ, pėedevším pro pasivní

Více

PROZIS projek ní kancelá Šafa íkova 277, Mladá Boleslav Petr Odnoha - projektant specialista obor ELE

PROZIS projek ní kancelá Šafa íkova 277, Mladá Boleslav Petr Odnoha - projektant specialista obor ELE PROZIS projekní kancelá Šafaíkova 277, 293 01 Mladá Boleslav 326735391 775135151 odnoha@prozis.cz strana 1 PROZIS projekní kancelá Šafaíkova 277, 293 01 Mladá Boleslav 326735391 775135151 odnoha@prozis.cz

Více

Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation of heating appliances

Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation of heating appliances ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Prosinec 2016 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv ČSN 73 4201 ed. 2 Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

Názvosloví: Explozní klapka Chrání spotřebič, kouřovod a komínový průduch proti překročení dovoleného přetlaku spalin ve spalinové cestě.

Názvosloví: Explozní klapka Chrání spotřebič, kouřovod a komínový průduch proti překročení dovoleného přetlaku spalin ve spalinové cestě. Názvosloví: Čistící otvor Otvor v plášti kouřovodu nebo v komínovém plášti a v komínové vložce, sloužící k čištění nebo k vypalování kouřovodu nebo průduchu komína spotřebičů na tuhá a kapalná paliva.

Více

Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY

Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN, FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ Veveí 95, 662 37 Brno Tel. +420541147401, Fax +420541240996 Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY Zadavatel:

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Pozemní stavitelství Komínové a ventilační průduchy Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí

Více

CENÍK ODTAHŮ KE KOTLŮM KZ

CENÍK ODTAHŮ KE KOTLŮM KZ CENÍK ODTAHŮ KE KOTLŮM KZ platí od.. 0 do odvolání nebo nahrazení novým ceníkem Uvedené sestavy odkouření jsou určeny pro kondenzační kotle DAKON KZ 4 R, KZ R, KZ 4 C, KZ 4 FS a KZ FS objednací číslo název

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv (Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv)

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 12.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD pro stavební ízení a provádní stavby

Více

TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST

TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST TPG Komíny, kouřovody, odtahy spalin G 941 02 konečný návrh TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST GAS APPLIANCES DESIGN OF FLUE GAS EXHAUST. INSPECTION

Více

Pedmt úpravy. Vymezení pojm

Pedmt úpravy. Vymezení pojm 372/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. íjna 2001, kterou se stanoví pravidla pro rozútování náklad na tepelnou energii na vytápní a náklad na poskytování teplé užitkové vody mezi

Více

REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ OBSAH: 1. ÚVOD... 1 2. Technické údaje a popis... 2-3 3. Návod k použití... 3-5 I. Podmínky pro umístění regulátoru. 3 II. Způsoby

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

Upozorn ní: Tento text nenahrazuje plné zn ní citovaných p edpis uvedených ve sbírce zákon eské republiky a je platný k datu uvedenu na záv r.

Upozorn ní: Tento text nenahrazuje plné zn ní citovaných p edpis uvedených ve sbírce zákon eské republiky a je platný k datu uvedenu na záv r. EKIS ENERGETICKÉ KONZULTANÍ A INFORMANÍ STEDISKO BEZPLATNÉ ENERGETICKÉ PORADENSTVÍ PRO VEEJNOST S PODPOROU MINISTRSTVA PRMYSLU A OBCHODU R A MSTA VSETÍN Stedisko EKIS.2018, MEPS VSETÍN Sídlo: 755 01 Vsetín,

Více

KONTROLA KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE

KONTROLA KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE KONTROLA KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/29 Legislativa 1) Zákon č. 131/2015 Sb. o hospodaření energií (pozměňuje zákon č. 406/2000

Více

2 Odb!rové charakteristiky p"ípravy teplé vody

2 Odb!rové charakteristiky pípravy teplé vody 2 Odb!rové charakteristiky p"ípravy teplé vody Pro kombinované soustavy s obnoviteln!mi zdroji tepla, kde akumula!ní nádoba zaji""uje jak otopnou vodu pro vytáp#ní a tak pr$to!nou p%ípravu teplé vody (TV)

Více

ROTEX A1 BO Návod k instalaci a údržb

ROTEX A1 BO Návod k instalaci a údržb Pro odborné servisy ROTEX A1 BO Návod k instalaci a údržb Olejový kondenzaní kotel Typy A1 BO 15-e A1 BO 20-e A1 BO 27-e A1 BO 34-e 0035 BM 105.3 CZ Vydání 02/2014 Obsah 1 Záruka a shoda......................

Více

St ížkov [730866] 76/41. Spole enství vlastník jednotek Jitravská 561, Praha 8

St ížkov [730866] 76/41. Spole enství vlastník jednotek Jitravská 561, Praha 8 Splnní povinnosti mít PENB dle zákona 406/2000 Sb o hospodaení energií. 7a. Jitravská 561, 18000 Praha 8-Stížkov Stížkov [730866] 76/41 2003 Spoleenství vlastník jednotek Jitravská 561, Praha 8 Jitravská

Více

CERTIFICATION HELP DESK

CERTIFICATION HELP DESK CERTIFICATION HELP DESK Jednotná společná charakteristika výrobků podle DIN EN 1856-1:2003 v rámci CE značení Vícevrsté kouřovody s nerezovou komínovou vložkou a minerálním komínovým tělesem Systém eka

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ PS3B VÝPLN OTVOR OKNA

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ PS3B VÝPLN OTVOR OKNA VÝPLN OTVOR OKNA Ing.Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 20) íjen 2007 VÝPLN OTVOR ( v TOP ) okna denní osvtlení, vtrání vnitních prostor dvee vstup osob, bezpenost, ( denní osvtlení ) vrata vjezd dopravních

Více

Závěsné plynové průtokové ohřívače TV PANDA

Závěsné plynové průtokové ohřívače TV PANDA Závěsné plynové průtokové ohřívače TV PANDA PANDA 19 POG průtokový ohřívač TV na zemní plyn s výkonem 7,7 19,2 kw, odvod spalin do komína PANDA 24 POG průtokový ohřívač TV na zemní plyn s výkonem 9,8 24,4

Více

Konstrukce komínů, normové a

Konstrukce komínů, normové a Konstrukce komínů, normové a funkční rozdělení, společné komíny, umělý tah Přednáška č. 6 Základní podmínka výpočtu podtlakového komína U podtlakových komínů platí podmínka: p Z = účinný

Více

Školící stedisko Sonneborn

Školící stedisko Sonneborn Školící stedisko Sonneborn ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Architekt: Ostermann, Hamburk Nedaleko msta Gotha v Thüringenu

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY BYŠKOVICKÁ 688/3, PRAHA 8 ĎÁBLICE

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY BYŠKOVICKÁ 688/3, PRAHA 8 ĎÁBLICE PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY evidenční číslo 3060.0 zpracovaný na rodinný dům BYŠKOVICKÁ 688/3, PRAHA 8 ĎÁBLICE ke dni 23.6.2016 Zpracovatel průkazu: Ing. Josef Brzický, energetický specialista

Více

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc.

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Jak v R využíváme slunení energii Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Dnes tžíme na našem území pouze uhlí a zásoby tohoto fosilního paliva byly vymezeny na následujících 30 rok. Potom budeme nuceni veškerá paliva

Více

VIESMANN VITOCROSSAL 300 Plynové kondenzační kotle 26 až 60 kw

VIESMANN VITOCROSSAL 300 Plynové kondenzační kotle 26 až 60 kw VIESMANN VITOCROSSAL 300 Plynové kondenzační kotle 26 až 60 kw List technických údajů Obj. č. a ceny: viz ceník VITOCROSSAL 300 Typ CU3A Plynový kondenzační kotel na zemní plyn a zkapalněný plyn (26 a

Více

PROHLÁŠENÍ O VLASTNOSTECH

PROHLÁŠENÍ O VLASTNOSTECH 1. Jednoznačný označovací kód typu výrobku: PROHLÁŠNÍ O VLASTNOSTCH No. 9174 043 DOP 019-07-0 Declaration of Performance (DOP) Systémové komíny s vnitřní vložkou, z pevných nebo ohebných rour a Tvarovek

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY STÁVAJÍCÍHO BYTOVÉHO DOMU P.100 MIMO, UL.LUNÍ - ZATEPLENÍ FASÁDY

STAVEBNÍ ÚPRAVY STÁVAJÍCÍHO BYTOVÉHO DOMU P.100 MIMO, UL.LUNÍ - ZATEPLENÍ FASÁDY 1 STAVBA: STAVEBNÍ ÚPRAVY STÁVAJÍCÍHO BYTOVÉHO DOMU P.100 MIMO, UL.LUNÍ - ZATEPLENÍ FASÁDY PRVODNÍ, SOUHRNNÁ A TECHNICKÁ ZPRÁVA OBJEDNATEL: SVJ Luní 100, Mimo PROJEKTANT Ing. Jaroslav Vank Horní Libchava

Více

Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad.

Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad. Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad. Všeobecné schéma složení plynového topidla sestava 1 Tleso výmníku - * * * - Skupina 1 2 Hoák

Více

ACQUATONDO 29 TECHNICKÝ LIST A NÁVOD K MONTÁŽI ZAÍZENÍ. plochá elní ást s dvemi. plochá elní ást s dveními kídly. prizmatická elní ást

ACQUATONDO 29 TECHNICKÝ LIST A NÁVOD K MONTÁŽI ZAÍZENÍ. plochá elní ást s dvemi. plochá elní ást s dveními kídly. prizmatická elní ást TECHNICKÝ LIST A NÁVOD K MONTÁŽI ZAÍZENÍ ACQUATONDO 29 plochá elní ást s dvemi plochá elní ást s dveními kídly prizmatická elní ást prosklená boní ást TECHNICKÉ CHARAKTERISTIKY Jmenovitý tepelný výkon

Více

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU... 1 1 Jak se vyvarovat kondenzaci vlhkosti na zasklení... 3 2 Co to je kondenzace?... 3 3 Pro nejastji dochází ke

Více

Problematika a hrzy pi provádní parozábran v zateplených šikmých stechách a stnách

Problematika a hrzy pi provádní parozábran v zateplených šikmých stechách a stnách Problematika a hrzy pi provádní parozábran v zateplených šikmých stechách a stnách Autor : Jan Rypl, manažer aplikací, rypl@juta.cz, tel.: +420 602 194045, www.juta.cz Pi vytváení zateplených šikmých stech,

Více

termaq Katalog a ceník náhradních díl plynových prtokových ohíva vody Ceník prací a služeb

termaq Katalog a ceník náhradních díl plynových prtokových ohíva vody Ceník prací a služeb Katalog a ceník náhradních díl plynových prtokových ohíva vody Ceník prací a služeb typ G-9-0termaQ typ G-9-02 termaq elektronic typ G-9-02 termaq aqua-power termaq Název ND Hlavní ho ák zemní plyn G20

Více

KATALOG ODKOUŘENÍ pro plynové kotle

KATALOG ODKOUŘENÍ pro plynové kotle KATALOG ODKOUŘENÍ pro plynové kotle CHAFFOTEAUX plynové kotle TALIA / TALIA SYSTEM SERELIA NIAGARA C plynové kondenzační kotle TALIA GREEN / TALIA GREEN SYSTÉM TALIA GREEN HP SERELIA GREEN NIAGARA C GREEN

Více

NÍZKÝ KOTEL 5 EMISÍ TŘÍDY S AUTOMATICKÝM PODÁVÁNÍM UHLÍ

NÍZKÝ KOTEL 5 EMISÍ TŘÍDY S AUTOMATICKÝM PODÁVÁNÍM UHLÍ SAS SPARK NÍZKÝ KOTEL 5 EMISÍ TŘÍDY S AUTOMATICKÝM PODÁVÁNÍM UHLÍ VE VÝKONU 12 kw- 36 kw speciálně vyvinutý pro nízké kotelny MATERIÁL: P265GH ocel 6 mm, prvky topeniště z nerezové oceli 1.4301 ÚČINNOST:

Více