LESK A BÍDA PŘÍPADOVÝCH KONFERENCÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LESK A BÍDA PŘÍPADOVÝCH KONFERENCÍ"

Transkript

1 LESK A BÍDA PŘÍPADOVÝCH KONFERENCÍ Mgr. Veronika Lošťáková Velký vůz Sever

2 O příspěvku Autorkou je facilitátorka a zároveň člen případových konferencí. Vznikl na základě zkušeností s vedením případových konferencí ještě před jejich ukotvením v zákoně a po něm. Na tvorbě hodnocení stavu případových konferencí pro tento příspěvek se podílelo 7 facilitátorů.

3 Proč? Případové konference se staly běžnou praxí. V mnohých případech fungují a pomáhají řešit krizovou situaci dítěte/rodiny. Stalo se zvykem najímat si externí facilitátory a zajistit tak větší neutralitu, efektivitu a napomoci partnerskému řešení u všech účastníků. Stále se případových konferencí využívá špatně, ve špatné situaci, ve špatném aranžmá, a rodina je tím více traumatizována.

4 Stručně o případové konferenci Plánované setkání klienta, jeho rodiny a všech, kteří představují podpůrnou síť. Vychází zpředpokladu, že vyšší efektivity se dosáhne tehdy, má-li klient možnost se podílet na rozhodování o svém životě/rodině, podílet se na plánu pomoci, podílet se na stanovení cíle rozhodování/řešení a tedy cítit odpovědnost. Jinak řečeno o klientech sklienty a ne o klientech bez nich.

5 Cíl případové konference Nalezení nejlepšího řešení pro rodinu/dítě vpodobě společně odsouhlaseného plánu (kdo, co, kdy), nejlépe plánu pomoci dítěti.

6 Účastníci případové konference svolavatel/koordinátor (nejčastěji sociální pracovník rodiny/dítěte) klient, dítě členové rodiny, kteří se chtějí podílet na řešení a být zahrnuti do plánu pomoci jiní pracovníci (učitel, psycholog, aj.), kteří srodinou pracují/znají a chtějí se podílet na plánu pomoci. nestranný externí facilitátor (ideálně).

7 Principy případové konference Navazuje na vyhodnocení potřeb dítěte/rodiny. Každý účastník PK je stejně respektován jako ten druhý. Každý má stejné právo na názor, pocity a na návrh řešení.

8 Lesk PK aneb ideální PK PK je svolána po prvotním vyhodnocení, že dítě/rodina má výrazné potíže PK je metodou první pomoci (ne poslední před soudním řízením).

9 Lesk PK aneb ideální PK Před PK je realizována příprava (rozhovor s klientem, s dítětem, zjištění jeho názoru, nebudeli přítomno na PK, vyjasnění kontraktu a cíle mezi facilitátorem a svolavatelem). PK vede pro procesní stránce nezaujatý nestranný facilitátor. Jsou přítomni ti, kteří se chtějí podílet na plánu pomoci rodině/dítěti.

10 Lesk PK aneb ideální PK Všichni jsou si rovni na jednání. Je otevřenost vůči všem možným řešením, tzn. neexistuje již řešení předem někým definované/naordinované.

11 Bída PK aneb stesky facilitátorů Stále převládá mocenský přístup klienti jsou pozváni na PK, kde je jim oznámeno již hotové řešení, klienti nejsou vůbec přizváni, za jednu stranu je pozváno více osob zdůvodu snadnějšího přesvědčování křešení, které si svolavatel vybral ještě před konáním PK, jednání vede bez nestranného facilitátora sám sociální pracovník klientů často zaujatý pro jedno řešení nebo vnepřátelském rozpoložení k jedné ze stran

12 Bída PK aneb stesky facilitátorů Téma a cíl jednání definuje dopředu pracovník svolavatele Příklady: potřebuji, aby PK dopadla tak, že otec odejde od rodiny potřebuji, aby PK zařídila, že si otec přestane stěžovat na svou bývalou manželku a přestane k nám na úřad chodit každý den

13 Bída PK aneb stesky facilitátorů Chybí příprava na PK, rozhovor s klientem/dítětem před (o čem bude, co to je, jaké má přání, názor, koho tam klient/dítě chce přizvat) Pouze pozvánka, aby se kurčitému datu a hodině dostavili na případovou konferenci suvedením stručného a obecného důvodu takového setkání( v zájmu vašich dětí ). PK se koná a dítě vůbec netuší o jejím konání a ani o tom, že se tam bude rozhodovat o něm a důležitých změnách v jeho životě. Facilitátor je pozván, až když je vše dojednáno. Až vprůběhu zjistí, že vlastně svolavateli nejde o hledání společného řešení sklienty, ale je zde nástrojem pro přesvědčení klienta o jednom řešení

14 Bída PK aneb stesky facilitátorů Zvolené cíle a jednotlivé kroky jsou stanoveny bez ohledu na schopnosti klienta Příklady: Matka dítěte selhává vhledání práce a vzajištění financí několik let a také je dlouhodobě závislá na alkoholu. Nepomohly ani některé krizové situace vrodině, aby se matka dala do kupy a začala vhledání práce. Přesto je jí na PK stanoven cíl, že si do 3 měsíců sežene práci a přestane pít. Rodičům je stanoveno na PK, že se mají usmířit a hezky spolu komunikovat, i přesto, že neúspěšně prošli rodinnou terapií a vzájemně na sebe podávají trestní oznámení za trestním oznámením. Pozn. všimněte si slov je jí/jim stanoveno, které na PK nepatří.

15 Bída PK aneb stesky facilitátorů Nekoná se slíbená PK k vyhodnocení té předešlé Příklad: Na první PK se domluví úkoly (kdo, co, kdy) vrámci plánu pomoci a také, že po 4 měsících se uspořádá další, kde se vyhodnotí, co funguje a co ne, a plán se přenastaví. Bohužel se nekoná, protože úkoly nebyly plněny a svolavatel vzdá jakoukoliv další snahu a řeší to jinými způsoby. Účastníci tak nedostanou příležitost se vyjádřit, změnit plán či například poukázat na nereálnost zadaných úkolů, nebo alespoň dostat informaci, jak se to bude řešit dál, když PK nepomohla.

16 Bída PK aneb stesky facilitátorů Nejasnost v poskytování informací o klientech Příklad: PK zná jen zákon o SPOD, ale nezná další zákon definující činnost jiných institucí (například pro školy, sociální služby, aj.). Často jsou pracovníci těchto institucí vázáni mlčenlivostí nebo pouze poskytnutím informací zjejich zadání práce (učitel o školním prospěchu a chování dítěte ve škole, psycholog o zakázce sklientem, atd.). Na PK pak nechodí, aby klientům či dětem nezavařili, také nevědí, co ne/mohou říkat. Často chybí čas před PK, aby se sklientem sešli a férově se domluvili, o čem smí či nesmí pracovník mluvit.

17 Bída PK aneb stesky facilitátorů PK je nástrojem poslední pomoci a ne první pomoci Příklad: Rodina je vdlouhodobé péči služeb, pod dohledem, často přicházejí signály od sousedů, ze školy, i trestní oznámení, že dětem vrodině není dobře. PK se svolá až ve chvíli, kdy si jiný příbuzný (například babička) podal návrh na svěření dětí do péče. PK už je pak uzavřena jakýmkoliv jiným řešením a ba co hůř, členové rodiny přicházejí rozezleni a tahají se o dítě, PK je o usvědčování, osočování atd. Je ochoten rodič, kterému někdo jiný zrodiny chce brát děti, podílet se na nějaké dohodě? Taková PK všechny traumatizuje.

18 PK a domácí násilí Dilema přiznaného a nepřiznaného násilí Vždy rozhovor s obětí před nápadem uspořádat PK - příprava Jiné aranžmá PK (jiný výběr účastníků, zástupce za oběť/agresora, střídání přítomnosti účastníků) Vždy neutrální facilitátor Vždy podpůrné osoby účastníci ( být tam s někým ) Možnost nekonat PK a uspořádat core-group Pozor, pokud je obětí násilí dítě přítomnost na PK a informace od něj (doporučuji zástupce za dítě i za násilníka nebo PK nekonat)

19 Poselství facilitátorů Pořádejte PK včas, ne až snávrhy na změnu výchovného prostředí a dejte tak šanci, aby se leccos mohlo vrodině změnit. Dejte si práci spřípravou PK a přípravou účastníků. Jednejte partnersky. Sfacilitátory nejprve konzultujte PK a až poté spusťte pozvánky. Najímejte si externí nezaujaté facilitátory, nebo předejte facilitaci PK své kolegyni/kolegovi, který případ zná jen velmi málo. Dbejte, aby cíle byly stanovené společně sklienty a ověřujte si ještě na PK, zda je dokáží naplnit.

20 Poselství facilitátorů Nebojte se přizvat děti, týká se jich to. Když to nepůjde, zjistěte před PK jejich názor a informujte je o plánovaném konání, pak o průběhu a pak o výsledku. Tápete-li vpořádání PK, neváhejte se přihlásit na kurz neziskových organizací (většinou), kde krok po kroku zjistíte, jak takovou PK zorganizovat. Vzákoně vše není. Nebo si zařiďte stáž přímo na place PK Jste-li jiná služba podporující klienty (například sociální služba, organizace spověřením kspo, atd.) než OSPOD, nenechávejte pořádání PK jen na OSPODu. PK můžete svolat i vy, pokud jste vyhodnotili, že rodina/dítě potřebuje pomoci.

21 Užitečné zdroje Kolektiv autorů. Metodika případových konferencí. Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci sos Rozum a Cit, Praha [online]. [cit ]. Dostupné z Racek, J., Solařová, H., Svobodová, A. Vyhodnocování potřeb dětí. Praktický průvodce. Metodika vyhodnocování. LumosFoundation, Praha [online]. [cit ]. Dostupné z %20guide.pdf Uhlířová, V., Kučera, L. Základy facilitace. Velký vůz Sever, Nový Bor Solařová, H. Case-management aneb případové konference vpraxi. Benepal, [online]. [cit ]. Dostupné z

22 Závěrem Děkuji za pozornost a promiňte mi kritiku Veronika Lošťáková Velký vůz Sever sever@velkyvuz.cz

Na jedné lodi aneb jak uspořádat případovou konferenci v oblasti péče o ohrožené dítě

Na jedné lodi aneb jak uspořádat případovou konferenci v oblasti péče o ohrožené dítě Na jedné lodi aneb jak uspořádat případovou konferenci v oblasti péče o ohrožené dítě Rozum a Cit Mgr. Jolana Prušková a Mgr. Lucie Salačová 31. 10. 2014 Rozum a Cit, z.s. 1 Případová konference Je plánované

Více

Případové konference možnost spolupráce nebo ohrožení nezávislosti?

Případové konference možnost spolupráce nebo ohrožení nezávislosti? Případové konference možnost spolupráce nebo ohrožení nezávislosti? Rozum a Cit Mgr. Jaroslava Máliková 26.6.2012 Občanské sdružení Rozum a Cit 1 Metodické doporučení navazuje na novelu zákona č. 359/1999

Více

RODINNÁ KONFERENCE: když se sejde rodinná rada

RODINNÁ KONFERENCE: když se sejde rodinná rada RODINNÁ KONFERENCE: když se sejde rodinná rada Gabriela Pavlíková Praha, 28. 11. 2016 CO JE TO RODINNÁ KONFERENCE =rodinná rada, rodinné setkání Rodina je odborníkem na svůj život, je na čase ji přizvat.

Více

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018 Standard 9 PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018 Termín poslední revize: 21. 2. 2018 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: Bc. Gabriela Horná Bulková Bc. Gabriela Horná Bulková Termín

Více

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017 Standard 9 PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017 Termín poslední revize: 2. 5. 2017 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: Mgr. Jana Kocourková PhDr. Tomáš Ochotnický Termín platnosti

Více

Mediačně vyjednávací systemická práce s rodinami se závažnými vztahovými konflikty. Mgr. Světluše Kotrčová Mgr. Miroslav Bubeník

Mediačně vyjednávací systemická práce s rodinami se závažnými vztahovými konflikty. Mgr. Světluše Kotrčová Mgr. Miroslav Bubeník Mediačně vyjednávací systemická práce s rodinami se závažnými vztahovými konflikty Mgr. Světluše Kotrčová Mgr. Miroslav Bubeník Spolupráce mezi oddělením sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Hradec

Více

Případová konference jako pracovní nástroj ve školství

Případová konference jako pracovní nástroj ve školství Případová konference jako pracovní nástroj ve školství Případová konference Pracovní setkání odborníků nad jasně vymezeným tématem, s jasně danými cíli a kompetencemi. Výsledkem případové konference je

Více

Případová konference jako pracovní nástroj ve školství. PhDr. Lenka Průšová, PhD.

Případová konference jako pracovní nástroj ve školství. PhDr. Lenka Průšová, PhD. Případová konference jako pracovní nástroj ve školství PhDr. Lenka Průšová, PhD. Případová konference Pracovní setkání odborníků nad jasně vymezeným tématem, s jasně danými cíli a kompetencemi Výsledkem

Více

Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě

Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě VYTVOŘENÍ INDIVIDUÁLNÍHO PLÁNU PÉČE O DÍTĚ V okamžiku, kdy sociální pracovnice a přizvaní odborníci a organizace dokončili

Více

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi 24. 4. 2019 Ústí nad Labem, 30. 4. 2019 Brno, 7. 5. 2019 Olomouc,16. 5. 2019 - Pardubice, 20. 5. 2019 - Praha Systémový rozvoj a podpora nástrojů

Více

RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci. Pardubice 2.12.2013

RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci. Pardubice 2.12.2013 RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci Pardubice 2.12.2013 Posláním o.s. Amalthea je podpora rodiny jako jedinečného prostředí pro naplňování potřeb dítěte prostřednictvím poskytování sociálních

Více

Bezpečná supervize Lucie Myšková, Ph.D. Mgr. Pavel Dosoudil

Bezpečná supervize Lucie Myšková, Ph.D. Mgr. Pavel Dosoudil XI. ročník konference PPRCH (Ne)bezpečná škola! A pro koho? 18. 19.11.2014 Bezpečná supervize Lucie Myšková, Ph.D. Mgr. Pavel Dosoudil Supervize ve školství Statistiky nekompletní Odlišnosti mezi školou

Více

SYSTÉM OCHRANY DĚTÍ NA ISLANDU A IMPLEMENTACE PRIDE

SYSTÉM OCHRANY DĚTÍ NA ISLANDU A IMPLEMENTACE PRIDE SYSTÉM OCHRANY DĚTÍ NA ISLANDU A IMPLEMENTACE PRIDE PRIDE konference v Praze 7. 9. září 2017 STATISTIKY - ISLAND 2016 Populace 332.529 Děti 79.555 Oznámení úřadům na ochranu dětí 9.345 (5.476 dětí) Případy

Více

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků Doc. PhDr. Oldřich Matoušek ZAČÁTEK V dětství, mládí je člověk něčím silně ovlivněn (někdy jde i o traumatickou zkušenost), podobně jako Buddha

Více

Projekt mediace na Vysočině

Projekt mediace na Vysočině MEDIACE na Vysočině Tremedias o.s. o.s. Tremedias - sdružuje již 5 let odborníky z pomáhajících profesí náplň rodinná mediace, facilitace případových konferencí, supervize akreditovaná vzdělávací instituce

Více

Setkání metodiků ŠPP. PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, PhD. Mgr. Jana Mrázková

Setkání metodiků ŠPP. PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, PhD. Mgr. Jana Mrázková Setkání metodiků ŠPP Tematická metodická zpráva č. 4 školní speciální pedagogové: Řešení rizikového chování ve školním prostředí, spolupráce s dalšími subjekty PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, PhD. Mgr. Jana

Více

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ Výchozí předpoklady naší práce Centrem našeho zájmu je dítě a jeho rodina Celostní postoj, neutralita, na proces a řešení problému

Více

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr !!!! Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr 1. Poskytovatel sociálních služeb Pro zdraví 21 z.ú. Havlíčkova 8 26601 Beroun - Město IČ:22844660 2.

Více

Oldřich Matoušek ZNALEC A ROZVOD

Oldřich Matoušek ZNALEC A ROZVOD Oldřich Matoušek (oldrich.matousek@ff.cuni.cz) ZNALEC A ROZVOD PŘÍČINY ROZVODŮ Vyčerpání hormonálně řízeného programu podporujícího reprodukci (partner neimponuje, nepřitahuje) Absence systémů sociální

Více

STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ

STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ KRITÉRIUM 5A STANDARD 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ Každý zaměstnanec zařazený v orgánu sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně-právní ochrany splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního

Více

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha,

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha, PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ Konference Praha, 15.3.2018 Jsme školské poradenské zařízení Svou činnost jsme zahájili již v roce 1969 Našim zřizovatelem je JM kraj Pedagogicko-psychologická

Více

INFORMAČNÍ PREVENCE. - Meziooborová vyjasnění kompetencí vč. aktuálních změn, nové trendy ohledně konkrétní tr.č. apod.

INFORMAČNÍ PREVENCE. - Meziooborová vyjasnění kompetencí vč. aktuálních změn, nové trendy ohledně konkrétní tr.č. apod. INFORMAČNÍ PREVENCE Koncepce PK PČR 2014 2016 - Meziooborová vyjasnění kompetencí vč. aktuálních změn, nové trendy ohledně konkrétní tr.č. apod. - Směrem k veřejnosti když se něco stane (Klášterec, Klíčov)

Více

ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ

ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ Školní program proti šikaně 2015/2016 Metodický podklad Metodický pokyn k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže

Více

3. KULATÝ STŮL. klíčové oblasti pro rozvoj základního školství v ORP Ostrov TVORBA KARET POTŘEB A OPATŘENÍ ŠKOL. v rámci projektu:

3. KULATÝ STŮL. klíčové oblasti pro rozvoj základního školství v ORP Ostrov TVORBA KARET POTŘEB A OPATŘENÍ ŠKOL. v rámci projektu: 3. KULATÝ STŮL klíčové oblasti pro rozvoj základního školství v ORP Ostrov TVORBA KARET POTŘEB A OPATŘENÍ ŠKOL v rámci projektu: Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov VYTVOŘENÍ PRAKTICKÝCH MATERIÁLŮ

Více

4) Šikana z hlediska zákona: Nezletilému je možné nařídit ústavní výchovu stanovený dohled 5) Prevence šikany Každý pedagog a celé vedení školy

4) Šikana z hlediska zákona: Nezletilému je možné nařídit ústavní výchovu stanovený dohled 5) Prevence šikany Každý pedagog a celé vedení školy Školní program proti šikanování Táborské soukromé gymnázium a Základní škola, Zavadilská 2472, Tábor Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

19. Výchovná komise. Anotace. Praxe. Téma: spolupráce s rodiči

19. Výchovná komise. Anotace. Praxe. Téma: spolupráce s rodiči 19. Výchovná komise Téma: spolupráce s rodiči Anotace Co je vlastně účelem výchovné komise: podpořit žáka, podpořit jeho rodiče, vyvodit sankce, potrestat nevhodné chování, nebo zastrašit? Již název výchovná

Více

Velký vůz Sever VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Velký vůz Sever, pobočný spolek. www.velkyvuz-sever.cz IČO: 75062020 tel: 777594441 sever@velkyvuz.

Velký vůz Sever VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Velký vůz Sever, pobočný spolek. www.velkyvuz-sever.cz IČO: 75062020 tel: 777594441 sever@velkyvuz. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Velký vůz Sever, pobočný spolek 1. Představení organizace Velký vůz Sever coby organizační jednotka má vlastní právní subjektivitu s vlastním IČ, hospodaření a řídí se Stanovami občanského

Více

2011 USK Slávie Ústí nad Labem Základní pravidla

2011 USK Slávie Ústí nad Labem Základní pravidla Základní pojmy Člen florbalového oddílu (dále jen člen) každý, který se podílí na fungování oddílu na jiné pozic než dále uvedené a podal přihlášku do oddílu. Hráč je člen, který se aktivně tréninků a

Více

Sociální pracovník jako case manager. Pavel Nepustil, Ph.D.

Sociální pracovník jako case manager. Pavel Nepustil, Ph.D. Sociální pracovník jako case manager Pavel Nepustil, Ph.D. Osnova 1. Vyjasnění pojmu case management 2. Současná situace v ČR a ve světě 3. Jednotlivé úkoly a role case managera 4. Podmínky pro case management

Více

PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2014/2015

PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2014/2015 PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE školní rok 2014/2015 Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Poradenské služby ve škole odrážejí specifika školy i regionu. Jsou koordinovány se

Více

Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu. Amalthea o.s. Ria Černá

Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu. Amalthea o.s. Ria Černá Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu Amalthea o.s. Ria Černá Co je doprovázení - terénní sociální pracovník v rodině dle potřeb členů rodiny - úkoly

Více

Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2.

Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2. Kvalita ve vyšších územně samosprávných celcích, zhodnocení snah o kvalitu 19. Národní konference kvality ČR, 19. 21. 2. 2013, Brno JUDr. Věra Vojáčková, ředitelka Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Více

Standardy kvality SPO pro orgány sociálně-právní ochrany dětí

Standardy kvality SPO pro orgány sociálně-právní ochrany dětí Standardy kvality SPO pro orgány sociálně-právní ochrany dětí standard č. 8 standard č. 9 standard č. 10 Praha, 17. 6. 2014 Jindřich Racek Hana Solařová Realizováno v rámci projektu Podpora standardizace

Více

Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí s NNO v roce 2011 Příklad dobré praxe

Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí s NNO v roce 2011 Příklad dobré praxe Orgány sociálně právní ochrany dětí, které působí na území SMO 24 OSPOD dle územní příslušnosti Nestátní neziskové organizace pověřené výkonem SPOD, ale také bez pověření, pouze pracující s cílovou skupinou

Více

Bezpečná supervize Lucie Myšková, Pavel Dosoudil

Bezpečná supervize Lucie Myšková, Pavel Dosoudil Bezpečná supervize Lucie Myšková, Pavel Dosoudil Supervize ve školství Statistiky nekompletní Odlišnosti mezi školou a školským zařízením pro výkon úv, ov Celkové informace pouze v oblasti institucionální

Více

školní metodik prevence jeho práce, resp. spolupráce s externími institucemi standardní činnosti šmp (dle přílohy vyhl. 72/2005 Sb., jde o vyňatek ) metodické a koordinační činnosti koordinace spolupráce

Více

Možnosti a limity opatrovnického soudnictví. Jana Zapletalová Koláčková 29. listopadu 2016, Praha

Možnosti a limity opatrovnického soudnictví. Jana Zapletalová Koláčková 29. listopadu 2016, Praha Možnosti a limity opatrovnického soudnictví Jana Zapletalová Koláčková 29. listopadu 2016, Praha Obsah prezentace Představení Justiční akademie + několik slov o vzdělávání opatrovnických soudců Zavádění

Více

PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY

PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY Pracovní konference: MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A ŠKOLSTVÍ PŘI ZAČLEŇOVÁNÍ DĚTÍ DO BĚŽNÝCH ŠKOL Ostrava, 11.1.2012 PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY Leona Nováková

Více

Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny

Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny WORKSHOP Sociální práce s rodinou s dětmi Možnosti nastavení efektivní spolupráce pracovníků OSPOD a sociálních služeb II 12. 12. 2013 DK Akord

Více

Model sociální služby Terapeutická komunita

Model sociální služby Terapeutická komunita Model sociální služby Terapeutická komunita Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Praxe Mediačního Centra Olomouc hlas dítěte

Praxe Mediačního Centra Olomouc hlas dítěte Praxe Mediačního Centra Olomouc hlas dítěte Brno 21. - 22.května 2018 PhDr. Lenka Poláková Mgr. Ondřej Toth Pár čísel o MCOL 1 / 2 MCOL vzniklo v roce 2011 Mediace jsou poskytovány od roku 2008 Aktuální

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Jablonci nad Nisou Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, příspěvková organizace Práce s klientelou

Více

Petra Šuplerová Barbora Jechová CO BYCHOM MĚLI VĚDĚT O DÍTĚTI, PRO KTERÉ HLEDÁME CESTU?

Petra Šuplerová Barbora Jechová CO BYCHOM MĚLI VĚDĚT O DÍTĚTI, PRO KTERÉ HLEDÁME CESTU? Petra Šuplerová Barbora Jechová CO BYCHOM MĚLI VĚDĚT O DÍTĚTI, PRO KTERÉ HLEDÁME CESTU? KAZUISTIKY VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV 5. 11. 2018 TĚŽKÝ ÚKOL 2 EVIDENCE STANOVISEK OCHRÁNCE eso.ochrance.cz 3 PARTICIPAČNÍ

Více

Základní škola Chýnov, okres Tábor. Program poradenských. služeb

Základní škola Chýnov, okres Tábor. Program poradenských. služeb Základní škola Chýnov, okres Tábor Program poradenských služeb Poskytování poradenských služeb školním poradenským pracovištěm Školní poradenské pracoviště ( ŠPP) poskytuje odborné služby ve smyslu Vyhlášky

Více

Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Zvykací režimy a asistované předávání dítěte

Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Zvykací režimy a asistované předávání dítěte Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Zvykací režimy a asistované předávání dítěte Popis služby: Zvykací režimy: Jedná se o službu, jejímž cílem je v bezpečném prostředí psychoterapeutického pracoviště,

Více

Kuratela pro děti a mládež

Kuratela pro děti a mládež Kuratela pro děti a mládež JSEM PODEZŘELÝ Z PROTIPRÁVNÍHO ČINU JAKÁ JSOU MOJE PRÁVA? CO BUDE DÁL? Pokud mi není 15 let, nejsem trestně odpovědný To ale neznamená, že nemůžu být potrestán, pokud se dopustím

Více

Možnosti využití případové konference v následné péči. Doc.PhDr. Oldřich Matoušek PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.

Možnosti využití případové konference v následné péči. Doc.PhDr. Oldřich Matoušek PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. Možnosti využití případové konference v následné péči Doc.PhDr. Oldřich Matoušek PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. Důvody proč plánovat následnou péči Osobní kontakt zainteresovaných Rychlá koordinace Vyšší

Více

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA Dobrý den, chtěla bych Vás tímto požádat o spolupráci při vypracovávání mé diplomové práce zabývající se skupinovou integrací žáků se specifickými vývojovými poruchami chování

Více

Síťování v praxi sociálních pracovníků

Síťování v praxi sociálních pracovníků Prezentaci pro IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti zpracovala Bc. Tereza Komárková Síťování v praxi sociálních pracovníků program školení dopolední blok IP MPSV

Více

Spolu do života. Výzva ročník

Spolu do života. Výzva ročník Spolu do života Výzva 2019-4. ročník Spolu do života O programu: V programu Spolu do života podporujeme rodiny pečující o dítě se zdravotním znevýhodněním. Chceme, aby rodiny měly včas přístup ke všem

Více

Rodina s dětmi a sociální bydlení

Rodina s dětmi a sociální bydlení Rodina s dětmi a sociální bydlení Mgr. Bc. Hana Zaplatílková seminář pro pracovníky OSPOD Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Mgr. Hana Zaplatílková, 13., 19. října 2015 Copyright

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň Jednotný postup pedagogických pracovníků při řešení rizikových jevů, při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování, prevenci a postihu záškoláctví na Základní škole Sv. Čecha, Choceň Tento metodický pokyn

Více

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých.

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. 1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. Seminář je zaměřen na zvládání komunikace v rodině, rozpoznání konfliktů a jejich efektivní řešení, jak mezi pěstouny a dětmi, tak i mezi dospělými osobami

Více

Kde jsem rád, tam nezlobím. aneb péče o školní klima jako nástroj prevence výchovných problémů a patologických jevů ve škole

Kde jsem rád, tam nezlobím. aneb péče o školní klima jako nástroj prevence výchovných problémů a patologických jevů ve škole Kde jsem rád, tam nezlobím aneb péče o školní klima jako nástroj prevence výchovných problémů a patologických jevů ve škole Klima školy - co vytváří klima školy? Společně sdílené hodnoty a postoje Kodex

Více

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění,

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění, Popis realizace poskytování sociálních služeb Centrum psychologické podpory,z.s. 1/Cíle, principy, veřejný závazek, okruh osob Centrum psychologické podpory,z.s. je nestátní nezisková organizace, která

Více

Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019

Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019 Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019 Věduna Bubleová Celostátní konference 17. 1. 2019 Popis projektu Centrum podpory NRP II Popis projektu Centrum podpory náhradní rodinné péče II (dále

Více

Islandská zkušenost: nalézání názoru dětí a poskytování informací o jejich právech. Rut Sigurðardóttir

Islandská zkušenost: nalézání názoru dětí a poskytování informací o jejich právech. Rut Sigurðardóttir EHP-CZ04-BFB-1-018-01-2017 Konference projektu: Participace dětí a informovanost o jejich právech Islandská zkušenost: nalézání názoru dětí a poskytování informací o jejich právech. Rut Sigurðardóttir

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Autonomie vůle u klientů s demencí

Autonomie vůle u klientů s demencí Autonomie vůle u klientů s demencí Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Autonomie a lidská důstojnost Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. (Listina, čl. 1)

Více

Psychologie výběru zaměstnanců Metodika náboru a výběru, výběrová zakázka (Metodika 2. část) PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Psychologie výběru zaměstnanců Metodika náboru a výběru, výběrová zakázka (Metodika 2. část) PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Psychologie výběru zaměstnanců Metodika náboru a výběru, výběrová zakázka (Metodika 2. část) PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského

Více

Metodická zpráva č. 6

Metodická zpráva č. 6 Metodická zpráva č. 6 AKTUÁLNÍ VZTAH RODINY A ŠKOLY. SPOLUPRÁCE SE ŠKOLSKÝMI PORADENSKÝMI PRACOVIŠTI. PaedDr. PhDr. Anna Kucharská, Ph.D., PhDr. Sylva Hönigová ÚVOD Metodická zpráva č. 6, kterou zpracovávali

Více

Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28)

Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28) Základní škola Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28) 2015/2016 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika školy 3. Cíle preventivního

Více

Odborný seminář. Cochemská praxe TESTOVÁNO NA RODIČÍCH v ČR. potřebné změny z pohledu SPOD. Zpracoval(a): Datum: Zavedli jsme systém

Odborný seminář. Cochemská praxe TESTOVÁNO NA RODIČÍCH v ČR. potřebné změny z pohledu SPOD. Zpracoval(a): Datum: Zavedli jsme systém Odborný seminář Cochemská praxe TESTOVÁNO NA RODIČÍCH v ČR potřebné změny z pohledu SPOD Zpracoval(a): Mgr. Zdeňka Kučná Datum: 17. 2. 2017 Současný stav Orgány sociálně-právní ochrany dětí dlouhou dobu

Více

SOCIÁLNĚ AKTIVIZAČNÍ SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI

SOCIÁLNĚ AKTIVIZAČNÍ SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI SOCIÁLNĚ AKTIVIZAČNÍ SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI Informační balíček pro uživatele služeb (veřejný závazek) Poslání služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi jsou služby poskytované rodině s nezaopatřeným

Více

Ing. Jiří Fiala. >>> www.k213.cz

Ing. Jiří Fiala. >>> www.k213.cz Ing. Jiří Fiala Sdružení K213 dlouhodobě usiluje o ozdravení justice. Upozorňuje na porušování práv dětí. Pomáhá rodičům v opatrovnických sporech a v jejich úsilí o spravedlivou střídavou péči. Pan Fiala

Více

Domácímu násilí není třeba věnovat pozornost, protože se vyskytuje jen zřídka.

Domácímu násilí není třeba věnovat pozornost, protože se vyskytuje jen zřídka. První výsledky výzkumu, 2015 V první, kvantitativní části výzkumu bylo osloveno celkem 1435 respondentů. Bylo použito kvótního výběru, tzn. složení respondentů kopírovalo složení obyvatel ČR podle (kvót)

Více

Milá pečovatelko, milý pečovateli! Milí rodiče!

Milá pečovatelko, milý pečovateli! Milí rodiče! Milí rodiče! Předpokládáme, že jste důkladně zvážili, zda je vaše dítě natolik zralé, aby o něj pečovala jiná osoba. Nyní stojíte před rozhodováním, komu dítě svěříte. Pečující osoba se svým způsobem stane

Více

Nabídka vzdělávacích seminářů pro veřejnost

Nabídka vzdělávacích seminářů pro veřejnost Nabídka vzdělávacích seminářů pro veřejnost Všechny nabízené semináře probíhají v uvedeném termínu v Pardubicích. Přihlášku k semináři si můžete stáhnout na našich webových stránkách www.amalthea.cz v

Více

Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji

Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji Karlovy Vary, dne 08.10.2012 Klíčové aktivity projektu 1) Návrh optimalizace

Více

65 61,6 16,7 16,5. 3. 5. 6. 8. ročník

65 61,6 16,7 16,5. 3. 5. 6. 8. ročník Šikana a spokojenost žáků se vztahy vtřídním kolektivu v průběhu základní školní docházky (užší kritérium: šikana skoro každý den nebo týden) Pavel Letý Pedagogicko psychologická poradna Nový Jičín 28

Více

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší. (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty)

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší. (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty) Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty) Termín konání: 23. 05. 2017 Místo konání: Ostrava prostory DTO

Více

Závěrečná konference Programu CZ04 Ohrožené děti a mládež. Praha, 1. června 2017

Závěrečná konference Programu CZ04 Ohrožené děti a mládež. Praha, 1. června 2017 Závěrečná konference Programu CZ04 Ohrožené děti a mládež Praha, 1. června 2017 Helena Miklová Krajský úřad Zlínského kraje Důležité milníky 2011 Dohoda o společném postupu při ověřování a implementaci

Více

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež Krajský úřad Pardubického kraje, sál J. Kašpara 16. 10. 2015 Ing. Kateřina Budínská, projektová manažerka

Více

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Projekt Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa:

Více

Její možnosti a limity

Její možnosti a limity Její možnosti a limity Zákon č. 359/1999 Sb. o sociálně-právní ochraně dětí zákon vymezuje okruh dětí, které zvláště potřebují ochranu. Zákon č. 89/2012 Sb. Občanský zákoník, část druhá rodinné právo.

Více

Plán práce výchovného poradenství pro školní rok 2016/2017

Plán práce výchovného poradenství pro školní rok 2016/2017 Plán práce výchovného poradenství pro školní rok 2016/2017 Září: seznámení s činností výchovného poradenství ve všech třídách školy, souhlas rodičů s poskytování poradenství aktualizace nástěnky výchovného

Více

STOP DOMÁCÍMU NÁSILÍ. Domácí násilí je mnohem častějším jevem, než se většina lidí domnívá. I ve Vašem okolí se může vyskytovat oběť domácího násilí.

STOP DOMÁCÍMU NÁSILÍ. Domácí násilí je mnohem častějším jevem, než se většina lidí domnívá. I ve Vašem okolí se může vyskytovat oběť domácího násilí. STOP DOMÁCÍMU NÁSILÍ Domácí násilí je mnohem častějším jevem, než se většina lidí domnívá. I ve Vašem okolí se může vyskytovat oběť domácího násilí. DOMÁCÍ NÁSILÍ je chování, které v partnerském soužití

Více

Kuratela pro děti a mládež

Kuratela pro děti a mládež Kuratela pro děti a mládež JSEM PODEZŘELÝ Z PROTIPRÁVNÍHO ČINU JAKÁ JSOU MOJE PRÁVA? CO BUDE DÁL? Policie ČR bude okolnosti trestného činu dále vyšetřovat když Policie dojde k závěru, že jsem se trestného

Více

Formuláře zpráv z vyhodnocování

Formuláře zpráv z vyhodnocování Formuláře zpráv z vyhodnocování Příloha č. 1 Formuláře zpráv z vyhodnocování Příloha č. 1/1: Formulář Zprávy z úvodního vyhodnocení Příloha č. 1/2: Formulář Zprávy z podrobného vyhodnocení Vyhodnocování

Více

výstupy pracovních skupin role sociálního pracovníka den 1

výstupy pracovních skupin role sociálního pracovníka den 1 výstupy pracovních skupin role sociálního pracovníka den 1 Role SPk v multidisciplinárním týmu shoda napříč oblastmi Koordinátor Případový manager Mediátor Facilitátor Kontrolor a hodnotitel naplnění výstupů

Více

Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče, Velké Meziříčí K Rakůvkám 1, Středisko výchovné péče Velké Meziříčí

Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče, Velké Meziříčí K Rakůvkám 1, Středisko výchovné péče Velké Meziříčí Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče, Velké Meziříčí, K Rakůvkám 1, tel., fax.: 566 523 132, e-mail: velmez@vuvm.cz Středisko výchovné péče Velké Meziříčí Náměstí 79/3,

Více

Příloha č. 1 Preventivního programu. Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ

Příloha č. 1 Preventivního programu. Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ Příloha č. 1 Preventivního programu Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, 530 03 Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ Krizový plán - CO DĚLAT KDYŽ Základní postup: ü Zabránit v další činnosti (konzumaci

Více

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE Název dokumentu: Změna situace Druh dokumentu: Základní dokument revidovaný Identifikační znak: PPR/SQ12 Datum vypracování: Vypracoval: 31. 12. 2014, revize:

Více

Minimální preventivní program 2018 / 2019

Minimální preventivní program 2018 / 2019 Minimální preventivní program 2018 / 2019 Zpracovala: Mgr. Jana Melicharová, školní metodik prevence 1 Minimální preventivní program vychází z metodických pokynů MŠMT v souladu s 29 odst. 1 a 30 odst.

Více

Průzkum rozhodování žáků devátých tříd. Studie Než zazvoní

Průzkum rozhodování žáků devátých tříd. Studie Než zazvoní Průzkum rozhodování žáků devátých tříd Studie Než zazvoní 26. září 2016 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie společnosti Než zazvoní, která mapuje proces rozhodování

Více

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Krizové plány

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Krizové plány Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Krizové plány Dne 30. 9. 2016 vypracoval Mgr. Jiří Daněk, školní metodik prevence Obsah Podezření na šikanu... 4 Šikana zaměřená na učitele... 6 Neomluvená

Více

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017 Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209 Program proti šikanování 2016/2017 Program proti šikanování Definice šikany (dle Metodického pokynu ministryně MŠMT k prevenci a řešení šikany škol a školských zařízení,)

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY

ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY Gymnázium Petra Bezruče, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Čs. armády 517, 738 01 Frýdek-Místek Tel./Fax: 558 433 515 Email: sekretariat@gpbfm.cz Web: www.gpbfm.cz ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY Program

Více

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání Pozvánka Kurz: Koučink ve výchově a vzdělávání v rámci projektu Bildungskooperationen in der Grenzregion Spolupráce v přeshraničním regionu v oblasti vzdělávání BIG číslo projektu: ATCZ5 Realizace kurzu:

Více

RODIČOVSKÝ PLÁN. Vážení rodiče,

RODIČOVSKÝ PLÁN. Vážení rodiče, RODIČOVSKÝ PLÁN Vážení rodiče, dostáváte do ruky rodičovský plán, který by Vám měl pomoci při promýšlení otázek týkajících se péče o Vaše dítě, udržování osobního styku s ním, zajištění jeho výchovy a

Více

Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI MP k šikanování ve školách

Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI MP k šikanování ve školách Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI 2016 - MP k šikanování ve školách 1 PPRCH Praha 31. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže a těl Karmelitská 5, 118 12 Praha 1 tel.: +420

Více

STANOVY. Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Křesomyslova 2, Praha 4, z.s.

STANOVY. Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Křesomyslova 2, Praha 4, z.s. STANOVY Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Křesomyslova 2, Praha 4, z.s. SCHVÁLENO ČLENSKOU SCHŮZÍ SRPŠ DNE 2016 1. Název a sídlo ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1.1 Název: Spolek rodičů

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

Jak poznáme, že dítě chodí za školu

Jak poznáme, že dítě chodí za školu Jak poznáme, že dítě chodí za školu Zpravidla je těžké rozpoznat, kdy je dítě záškoláctvím ohroženo, a začít preventivně působit. Nicméně když se na dítě zaměříme, věnujeme mu patřičnou pozornost a pravidelně

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA ZAPSANÉHO SPOLKU DOMUS CENTRUM PRO RODINU, HŘÍMALÉHO 631/4, 301 00 PLZEŇ, Korespondenční adresa: ČERNICKÁ 887/9, 301 00 PLZEŇ

VNITŘNÍ PRAVIDLA ZAPSANÉHO SPOLKU DOMUS CENTRUM PRO RODINU, HŘÍMALÉHO 631/4, 301 00 PLZEŇ, Korespondenční adresa: ČERNICKÁ 887/9, 301 00 PLZEŇ DOMUS - Centrum pro rodinu, z. s. Hřímalého 4 301 00 Plzeň tel: +420 733 733 061 +420 734 754 049 e-mail: domus@domus-cpr.cz VNITŘNÍ PRAVIDLA ZAPSANÉHO SPOLKU DOMUS CENTRUM PRO RODINU, HŘÍMALÉHO 631/4,

Více

Příl. 1 Krizový plán školy

Příl. 1 Krizový plán školy Příl. 1 Krizový plán školy Krizový plán školy je přílohou Preventivního programu školy. Jeho cílem je eliminovat nebo alespoň minimalizovat škody v případě zjištění rizikového chování ve škole. Krizový

Více

25. ZASíťOVáNí A SPOLUPRáCe S INSTITUCeMI A NeVLáDNíMI ORGANIZACeMI TéMA: PODPORA UČITeLe Anotace: Praxe: Příklady ze zahraničí

25. ZASíťOVáNí A SPOLUPRáCe S INSTITUCeMI A NeVLáDNíMI ORGANIZACeMI TéMA: PODPORA UČITeLe Anotace: Praxe: Příklady ze zahraničí 25. Zasíťování a spolupráce s institucemi a nevládními organizacemi Téma: podpora učitele Anotace: Základní škola má jedinečnou příležitost přispět k vzestupné sociální mobilitě sociálně znevýhodněných

Více

Co bylo ve škole? DOBRÝ. Šikana má spoustu podob. Chtějí to vykřičet, jen nevědí jak. POJĎME TO ZMĚNIT!

Co bylo ve škole? DOBRÝ. Šikana má spoustu podob. Chtějí to vykřičet, jen nevědí jak. POJĎME TO ZMĚNIT! Co bylo ve škole? DOBRÝ. Šikana má spoustu podob. Chtějí to vykřičet, jen nevědí jak. POJĎME TO ZMĚNIT! www.tobyloveskole.cz ŠIKANA JE Šikana není jen téma do učebnic a reportáží. Šikana prostě je. Na

Více

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi Opatření XII. 1.: Podpora nízkoprahových terénních sociálních služeb pro osoby bez přístřeší Nízkoprahové terénní sociální služby pro osoby bez přístřeší poskytuje v Mladé Boleslavi středisko Naděje. Zde

Více

Článek I Úvod. Článek II Postup školy při poskytování podpůrných opatření prvního stupně

Článek I Úvod. Článek II Postup školy při poskytování podpůrných opatření prvního stupně Vnitřní směrnice ZŠ Hustopeče, Nádražní 4, okres Břeclav, příspěvková organizace k postupu školy při vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Článek I Úvod Tato vnitřní směrnice

Více