Cesta na přednášku aneb nenávist na každém kroku Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cesta na přednášku aneb nenávist na každém kroku Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce"

Transkript

1 Vítám Vás na třetí přednášce Cesta na přednášku aneb nenávist na každém kroku Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce

2 Opakování Kalandrování jak funguje, jaké používáme materiály. Použití a rozdělení kalandrovacích strojů. Tepelná bilance a prohřívání vlákenné vrstvy.

3 Kalandrovací válce Válce se rozdělují podle povrchu válců na měkké a tvrdé. Tvrdé válce jsou ocelové nebo litinové. Povrch válců je lesklý, hladký, chromovaný. Ke zvýšení kalandrovacího efektu jsou tvrdé válce duté. Vyhřívané jsou nejčastěji, plynem, elektricky, olejem nebo parou. Průměr válců je v rozmezí 150 až 250 mm. Měkké válce jádro je kovové a povrch mají z lisované bavlny, juty, papíru,nebo plastických hmot. Dosahuje se větší pružnosti povrchu a nedochází tak snadno deformaci válce,jako válce papírových nebo bavlněných. Omezením je použití při teplotách okolo 80 až 100 C. Průměr válců 400 až 700 mm.

4

5 Pěny - Disperze

6 Možnosti využití kalandru pro pojení NT Vysoké tlaky mezi válci mohou způsobovat deformaci válců, vlivem aplikované síly na jejich konce. Toto vede k nerovnoměrnému přítlaku a odmačku podél svěrné linie. Výsledkem je nerovnoměrný obsah pojiva a vlastnosti po šířce. Nerovnoměrnostem lze čelit zvětšováním průměru a tloušťky stěn válců. Toto vede k zvětšování rozměrů a hmotnosti zařízení následně k vyšší ceně. Proto jsou navrženy modifikace a následná konstrukční řešení.

7 Deformace válců Vlivem přítlačné síly na kraje válců vznikají deformace, dochází tedy k nerovnoměrné mu přítlaku na pojený materiál.

8 Modifikace válců Bombírované válce uprostřed větší průměr válce než na krajích. Řešení je účinné jen při přesně vymezených hodnotách přítlaku. Vyosení válců nastavení osy jednoho válce v rovině kolmé ke směru přítlaku. Vhodné pro válce s malou šíří. Válce s přítlačným jádrem přítlačné jádro kompenzuje tlak uprostřed válce a kompenzuje jeho prohnutí. Plovoucí válec nepohyblivé jádro a rotující plášť, do horní části válce přiléhající ke svěrné linii je přiváděn pod regulovaným tlakem olej.

9 Modifikace válců - vyosení kalandrujících válců CX-Calenders vyosení kalandrujících válců Jsou používány pro termoplastické pojení, také pro laminaci. Používají se ploché hladké válce, které jsou vzájemně vyoseny. Podle typu stroje a zatížení se nastavuje vyosení válců, úhel je max 1-2. Nutno dosáhnout stejné velikosti vzdálenosti v závislosti na průměru.

10 Modifikace válců jako prevence proti deformaci Plovoucí válec Plovoucí válec pomáhá kompenzovat ohyb, nebo odchylku tvaru válce. Používá tlakovou komoru pro kompenzaci ohybu, jsou hlavně využívány pro použití velkých šíří při vysokých rychlostech.

11 Modifikace válců jako prevence proti deformaci

12 Hot S-Roll Kalandr přítlačné jádro Použití pro termoplastické pojení a laminování. Rychlosti a teploty jsou vysoké. Válce nohou být hladké, nebo mají strukturovaný povrch (embossed). Jádro vytváří proměnnou sílu a tím zajišťuje stejnoměrný přítlak po celé svěrné linii válců. Přítlak se dá kontinuálně řídit proto je také samotný proces kontinuální. Materiály mají dobrou jemnost.

13 HyCon-Roll válce zajišťují hydrostatickou kontrolu tlaku. Přítlak je možné zajistit v různé šíři svěrné linie, která je totožná se šíří procházející textilie. Nedochází k přehřívání okrajů válců, ale rovnoměrnému vyhřátí celého povrchu. Tam kde textilie neprochází nedochází k vyhřívání válce.

14 HyCon-I Kalandr Vertikální uspořádání pro kontrolu tlaku válce. Název válců je HyCon-I Kalandr tedy hydrostaticky kontrolované válce. Určené pro precizní kontrolu tlaku a je možné využít embosované válce.

15 HyCon-L Calender Další typem a modifikací je HyCon-L Calender. Písmenko L- označuje tvar míst ve kterých je možno upravovat tlak ve válci. Toto tedy dovoluje použití více válců a dotedy kontrolu více svěrných linií. Výhodou je možnost regulace různých tlaků v různých místech svěrné linie a ještě nastavovat různé tlaky pro různé svěrné linie. Díky tomuto způbu uspořádání je možné dosáhnout v jednom kroku dvou různých hustot vzorů dosahovat např. lesku, pevnosti a jemnosti.

16 Možné defekty textilie po kalandrování

17 Ultrazvuk Ultrazvuk je akustické vlnění, jehož frekvence leží nad hranicí slyšitelnosti lidského ucha, tedy nad hranící zvuku = cca 20 khz. Tím pádem, byť má stejnou fyzikální podstatu jako zvuk, je pro lidské ucho neslyšitelný, ale řada živočichů může část ultrazvukového spektra vnímat (delfíni, psi, netopýři). Ultrazvukové vlnění získáme například periodickým nabíjením destičky vhodného materiálu (např. křemene, syntetické látky). Nastává piezoelektrický jev. Vlivem proudu se materiál smršťuje a rozpíná (deformuje). Tím vzniká mechanické vlnění.

18 Pojení ultrazvukem Používá se pro pojení dvou a více vrstev materiálů. Tyto jsou kontinuálně dopravovány mezi ultrazvukovou sonotrodu a rotující válec. Rotující válec může mít hladký povrch, nebo tvořený vzorem. Vzorovaný povrch poskytuje různé vzory povrchu.

19 Generátor ultrazvuku frekvenční rozsah 15kHz - 40kHz výstupní výkon 500W W regulace amplitudy % (řídít lze i externě) plně digitální kmitočtová syntéza s PID / PLL procesorem udržuje stabilní frekvenci a poskytuje větší výkonost a spolehlivost

20 Sonotrody - materiály speciální vysoce kvalitních materiály (titan, superdural, nožířské oceli

21 Technologie pojení

22 Pojení ultrazvukem Ke svařování pomocí ultrazvuku dochází za pomoci tepla, které vzniká z vysokofrekvenčních mechanických kmitů. Nejprve se však musí elektrická energie přeměnit na vysokofrekvenční mechanický pohyb. Tento mechanický pohyb spolu s působící silou vytváří frikční teplo na rozhraní spojovaných součástí (svarová plocha). Plastický materiál taje a tvoří tak molekulový svar mezi částmi. 1. Upnutí do lůžka, 2. kontakt se sonotrodou, 3. působení tlaku, 4. svařovací cyklus + přítlačný cyklus, 5. vrácení sonotrody do původní pozice

23 Pojení dvou a více typů materiálů Ultrasonic Textile welding by Textile Fusion Technologies, sealing of carbon filter elements Ultrasonic bonding - Nonwoven Lab

24 Závislost teploty a času

25 Produkty ultrazvukového pojení Při pojení ultrazvukem dochází k lokálnímu pojení, tedy mezi sonotrodou a válcem. Výhodou tohoto je především vysoká jemnost a prodyšnost výsledných materiálů. Vysoká absorpce pojených materiálů. Výsledné materiály jsou filtry a útěrky, dále produkty ve zdravotnictví.

26 Produkty ultrazvukového pojení Dalšími produkty mohou být závěsy, okenní rolety, filtry, sportovní vybavení, automobilové sedačky, koberce, stužky.

27 Pojení ultrazvukem je relativně bezúdržbové a v porovnání s ostatními technikami je velmi rychlé, rychlosti mohou dosahovat m/min a šíře 2m. Dalšími výhodami ultrazvukového pojení je úspora energií. Pojení ultrazvukem vytváří teplo pouze na místech spoje a neohřívá celý materiál. Aplikace pro netkané textilie je zejména v materiálech jako polyester, nylon, polypropylen, polyetylen, polyvinylchlorid, polyuretan, atd. Přírodní materiály jako bavlna mohou být pojeny jen v kombinaci s jiným termoplastickým materiálem. Pojení hygienických ubrousků, které jsou pojeny na rotačním bubnu může dosahovat produkční rychlosti ubrousků za minutu.

28 Infračervené pojení - vlnové délky

29 Infračervené pojení Zdroj IR emituje záření a pomocí reflektoru (zrcadla) je fokusováno pojících míst. Energie je směrována do pojeného materiál vedením. Pojená netkaná textilie musí obsahovat pojící látky, které budou aktivovány pomocí IR záření.

30 Pojení mikrovlny Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny o vlnové délce od 1 mm do 10 cm, což odpovídá frekvenci 3 GHz až 300 GHz. Energetický ohřev pomocí vysokofrekvenčního elektromagnetického pole, které se přemění na tepelnou energii. Molekulové dipóly jsou v elektromagnetickém poli orientovány až milionkrát za sekundu. Hlavním efektem jsou mezi molekulové síly a jejich překonání. Vlivem rychlého kmitání a také tvaru molekul dochází k velice intenzivnímu prohřátí celého objemu materiálu. Princip dielektrického ohřevu mikrovlny byl objeven spolu s objevením radaru a komerčně se začal používat před více než 20lety. Materiály jsou pomocí mikrovln ohřáty dochází k ionizaci povrchů podobně jako u plazmy. Mikrovlnné záření se také může používat pro tavení různých typů polymerů.

31 f [Hz] [m] km m m 0,1 2 m mm m 0,75 10 m 0,35 0,75 m 0,35 0,014 m 1 nm 0,1 0,01 nm 1 0,1 pm < 0,01 pm long medium short Hertzś waves Ultra-short waves, microwaves heat radiation infrared visible ultraviolet soft X rays hard X rays soft rays hard rays Penetration radiating (ultra-gamma) air waves (radio) radiation X rays rays Electromagnetic part of cosmic rays Tabulka pro porovnání vlnění a technologií spojených s vysokofrekvenčním přenosem.

32 Pojení pomocí mikrovln- Molekuly jsou polarizovány vlivem mikrovlnného záření. Mikrovlnné záření je forma dielektrického ohřevu, tedy generování tepelné energie v materiálu vlivem vysokofrekvenčního elektrického pole. Podmínkou ohřevu musí být asymetrické molekuly s elektrickým dipólem, který je vystaven vysokofrekvenčnímu poli. Vzhledem ke směru pole molekuly zaujmou orientaci ke směru pole. Stejná vlastnost také představuje zdravotní riziko a znamená i to, že mikrovlnné komunikace ruší déšť a sníh. Energie která může dosahovat až 3000MHz. Přesto, že se mikrovlnný ohřev nedá používat pro ohřev plynů je obecně mikrovlnné sušení široce používáno.

33 Ztrátový faktor: Čím vyšší je ztrátový faktor látky je, tím lépe může být látka zahřívá v oblasti mikrovln. Voda a všechny vodné látky mají vysoký ztrátový činitel, a proto absorbují vysoký objem energie a mikrovlnnou energii velmi dobře. V závislosti na jejich absorpčním chování vůči mikrovlnnému záření. Materiály mohou být rozděleny do tří skupin: absorbenty, např. voda (ε r,, =12 at 25 C), vodné substance, některé plasty Transparenty - průhledné, e.g. Skla, (ε r,, = ), Teflon Reflektory odrazové, e.g. metal, graphite) - nejsou vhodné pro mikrovlny Obecně mohou být ohřívány mikrovlny materiály s ε r,, = 0.01, pod tímto faktorem se materiály ohřívají velice těžko. Pokud přesto musíme použít materiály s ε r,, = 0.01 musíme je smíchat s přísadami zvyšujícími ε r,, faktor Led je možné v mikrovlnce jen velmi těžko rozpustit. Molekuly vody jsou v pevné fázi silně vázány na své pozice, a nemohou tedy rotovat. Hloubka proniknutí do ledu je proto tisíckrát větší než do kapalin.

34 Při ohřívání materiálu jedním směrem je mikrovlnné záření absorbováno do materiálů. Pokud chceme materiály prohřívat do hloubky je nutné používat více zářičů.

35 Zařízení pro mikrovlnný ohřev materiálu. Zařízení pro mikrovlnný ohřev, magnetrony mikrovlnné zářiče, pohlcovače mikrovln. MS Planar ohřívací a sušící systémy mohou nabídnout lepší alternativu ke klasickým recirkulačním horkovzdušným sušičkám. Vzhledem k nejlepší homogenitě, účinnosti a tepelnému zpracování. Každý PHS průběžně ohřívá a nebo suší textilní produkt. Obsahuje mikrovlnně inertní modulární pás z odolného plastu.

36 Děkuji Vám za pozornost

Vítám Vás na třetí přednášce. Cesta na přednášku aneb nenávist na každém kroku

Vítám Vás na třetí přednášce. Cesta na přednášku aneb nenávist na každém kroku Vítám Vás na třetí přednášce Cesta na přednášku aneb nenávist na každém kroku Kalandrovací válce Válce se dělí podle povrchu válců na měkké a tvrdé. Tvrdé válce jsou ocelové nebo litinové. Povrch válců

Více

Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.6.20 Autor Stanislav Mokrý Vytvořeno 18.12.2013. Fyzika 2. - Mechanické kmitání a vlnění

Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.6.20 Autor Stanislav Mokrý Vytvořeno 18.12.2013. Fyzika 2. - Mechanické kmitání a vlnění Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.6.20 Autor Stanislav Mokrý Vytvořeno 18.12.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost,

Více

Netkané textilie. Technologie 5

Netkané textilie. Technologie 5 Netkané textilie Technologie 5 Netkané textilie 1 Chemické způsoby zpevňování vlákenných vrstev Základními operacemi při výrobě chemicky pojených textilií jsou: a) příprava vlákenné vrstvy b) nanášení

Více

Princip. Měrná elektrická. (konduktivita) Výhody odporového ohřevu. Závislost měrné elektrické vodivosti na teplotě = (1/R) (L/A)

Princip. Měrná elektrická. (konduktivita) Výhody odporového ohřevu. Závislost měrné elektrické vodivosti na teplotě = (1/R) (L/A) Rychlost ohřevu Princip Ohřev potraviny průchodem střídavého elektrického proudu. Elektrický odpor potraviny elektrická energie se přemění na teplo Potravina je součástí odporového ohřívače elektrický

Více

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství.

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. Laserové kalení Úvod Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. poslední době se začínají komerčně prosazovat

Více

Ochrana obalem před změnami teploty a úloha obalu při tepelných procesech v technologii potravin. Sdílení tepla sáláním. Balení pro mikrovlnný ohřev

Ochrana obalem před změnami teploty a úloha obalu při tepelných procesech v technologii potravin. Sdílení tepla sáláním. Balení pro mikrovlnný ohřev Převod tepla obalem z potraviny do vnějšího prostředí a naopak Ochrana obalem před změnami teploty a úloha obalu při tepelných procesech v technologii potravin 1 Obecně tepelné procesy snaha o co nejmenší

Více

VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT

VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT opakování Jeden směr křížem Cros - cros náhodně náhodně náhodně NT ze staplových vláken vlákna pojená pod tryskou Suchá technologie Mokrá technologie vlákna Metody

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Způsob propojení sítí opak. Drátové sítě TP (twisted pair) kroucená dvoulinka 100Mbit, 1Gbit Koaxiální kabel vyšší

Více

Převod mezi kelviny a Celsiovými stupni se počítá podle vztahu:

Převod mezi kelviny a Celsiovými stupni se počítá podle vztahu: 4 Elektrické teplo 4.1 Základní pojmy Při některých elektromagnetických jevech se část energie přeměňuje na teplo. Teplo je druh energie, má tedy stejnou jednotku jako mechanická práce a elektrická energie,

Více

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí)

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) Vlnění vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím přenos energie bez přenosu látky Vázané oscilátory druhy vlnění: Druhy vlnění podélné a příčné 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) b. elektromagnetické

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

Vítám Vás na třetí přednášce z TCT

Vítám Vás na třetí přednášce z TCT Vítám Vás na třetí přednášce z TCT opakování Nánosem pojiva na pomocné soustavě nití Tiskem jednotlivých pavučin Tiskem pojiva Impregnací a potiskem Taveninou pojiva na pomocné soustavě nití Vzorovým nanášením

Více

Netkané textilie. Technologie 6

Netkané textilie. Technologie 6 Netkané textilie Technologie 6 Netkané textilie 1 Termické způsoby zpevňování vlákenných vrstev Podstatou procesu je - nanesení pojiva na pavučinu nebo vlákennou vrstvu (prášek, pasta) nebo vrstvení vlákenné

Více

ZVUKOVÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie

ZVUKOVÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie ZVUKOVÉ JEVY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie Odraz zvuku Vznik ozvěny Dozvuk Několikanásobný odraz Ohyb zvuku Zvuk se dostává za překážky Překážka srovnatelná s vlnovou délkou Pružnost Působení

Více

Netkané textilie. Technologie 2

Netkané textilie. Technologie 2 Netkané textilie Technologie 2 Netkané textilie 1 Technologie spun-bond Název technologie je odvozen z anglických výrazů zvlákňování a pojení. Do češtiny se tento název většinou nepřekládá. Někdy se používá

Více

Stručný úvod do spektroskopie

Stručný úvod do spektroskopie Vzdělávací soustředění studentů projekt KOSOAP Slunce, projevy sluneční aktivity a využití spektroskopie v astrofyzikálním výzkumu Stručný úvod do spektroskopie Ing. Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí,

Více

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm.

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. 1. Podstata světla Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. Vznik elektromagnetických vln (záření): 1. při pohybu elektricky nabitých částic s nenulovým zrychlením

Více

1 Svařování Laser-Hybridem

1 Svařování Laser-Hybridem 1 Svařování Laser-Hybridem Laser-Hybrid je kombinace svařování nejčastěji pevnolátkovým Nd YAG laserem a jinou obloukovou technologií. V zásadě jsou známy tyto kombinace: laser TIG, laser MIG/MAG, laser

Více

Princip. konvenční setrvačníkový Kmitavý Orbitální

Princip. konvenční setrvačníkový Kmitavý Orbitální Svařování třením Princip a typy svařování třením Svařovací postup Fyzika tření Parametry a průběh svařovacího procesu Svařovací zařízení Svařitelnost materiálů Výhody procesu Princip Spojení materiálů

Více

Netkané textilie. Technologická část 1

Netkané textilie. Technologická část 1 Netkané textilie Technologická část 1 Netkané textilie 1 Netkané textilie 2 Příprava vlákenných vrstev Mechanické způsoby přípravy vlákenných vrstev Aerodynamická výroba vlákenné vrstvy Mechanicko-aerodynamické

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

Rovinná harmonická elektromagnetická vlna

Rovinná harmonická elektromagnetická vlna Rovinná harmonická elektromagnetická vlna ---- 1. příklad -------------------------------- 2 GHz prochází prostředím s parametry: r 5, r 1, 0.005 S / m. Amplituda intenzity magnetického pole je H m 0.25

Více

1 VÝROBKY DŘEVAŘSKÉ PRVOVÝROBY... 9

1 VÝROBKY DŘEVAŘSKÉ PRVOVÝROBY... 9 OBSAH 1 VÝROBKY DŘEVAŘSKÉ PRVOVÝROBY................ 9 1.1 Řezivo jako produkt pilařské výroby........................ 9 1.1.2 Rozdělení řeziva........................................ 11 1.1.3 Měření,

Více

Mikrovlny. K. Kopecká*, J. Vondráček**, T. Pokorný***, O. Skowronek****, O. Jelínek*****

Mikrovlny. K. Kopecká*, J. Vondráček**, T. Pokorný***, O. Skowronek****, O. Jelínek***** Mikrovlny K. Kopecká*, J. Vondráček**, T. Pokorný***, O. Skowronek****, O. Jelínek***** *Gymnázium Česká Lípa, **,*****Gymnázium Děčín, ***Gymnázium, Brno, tř. Kpt. Jaroše,**** Gymnázium Františka Hajdy,

Více

VY_32_INOVACE_OV_3.ME_05_Prvky prostorové ochrany. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_OV_3.ME_05_Prvky prostorové ochrany. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OV_3.ME_05_Prvky prostorové ochrany Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Více

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění Anhydritový potěr s podlahovým topením Elektrické nízkoteplotní vytápění ANHYLEVEL a se řadí mezi nejefektivnější podlahové topné systémy současnosti. Využití nanotechnologie karbonu pro elektrické topné

Více

TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC

TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC Otázky - fyzikální základy 1. 25 milionů kmitů za sekundu se dá také vyjádřit jako 25 khz. 2500 khz. 25 MHz. 25000 Hz. 2. Zvukové vlny, jejichž frekvence je nad

Více

Mgr. Jan Ptáčník. Elektrodynamika. Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka

Mgr. Jan Ptáčník. Elektrodynamika. Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka Mgr. Jan Ptáčník Elektrodynamika Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka Vodič v magnetickém poli Vodič s proudem - M-pole! Vložení vodiče s proudem do vnějšího M-pole = interakce pole vnějšího a pole

Více

AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla

AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla Z extrémního žáru našich pecí přichází AlfaNova, první celonerezový výměník tepla na světě. AlfaNova odolává vysokým teplotám a ve srovnání

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Vlnění a optika 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 2 mechanické kmitání a vlnění - základní druhy mechanického vlnění a jejich

Více

Slouží jako podklad pro výuku svařování. Text určen pro studenty 3. ročníku střední odborné školy oboru strojírenství.vytvořeno v prosinci 2013.

Slouží jako podklad pro výuku svařování. Text určen pro studenty 3. ročníku střední odborné školy oboru strojírenství.vytvořeno v prosinci 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Svařování Svařování plastů Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Část svařování cvičící: Ing. Michal Douša Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Doporučená studijní literatura Novotný, J a kol.:technologie slévání, tváření

Více

Svařování tlakem Podstata metody záleží ve vzájemném přiblížení spojovaných součástí na vzdálenost odpovídající řádově parametru krystalové mřížky.

Svařování tlakem Podstata metody záleží ve vzájemném přiblížení spojovaných součástí na vzdálenost odpovídající řádově parametru krystalové mřížky. Svařování tlakové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí,

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

Vznik a šíření elektromagnetických vln

Vznik a šíření elektromagnetických vln Vznik a šíření elektromagnetických vln Hlavní body Rozšířený Coulombův zákon lektromagnetická vlna ve vakuu Zdroje elektromagnetických vln Přehled elektromagnetických vln Foton vlna nebo částice Fermatův

Více

TECHNOLOGIE OPTICKÝCH VLÁKEN A KABELŮ

TECHNOLOGIE OPTICKÝCH VLÁKEN A KABELŮ TECHNOLOGIE OPTICKÝCH VLÁKEN A KABELŮ Výhody optického přenosu signálu: Vysoká přenosová rychlost Velká kapacita a šířka přenosových pásem Nízká výkonová úroveň Odolnost proti rušivým vlivům necitlivost

Více

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení:

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení: Konstrukční lepidla Pro náročné požadavky Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Sortiment konstrukčních lepidel společnosti Henkel zahrnuje širokou nabídku řešení pro různé požadavky a podmínky, které

Více

Aplikovaná optika. Optika. Vlnová optika. Geometrická optika. Kvantová optika. - pracuje s čistě geometrickými představami

Aplikovaná optika. Optika. Vlnová optika. Geometrická optika. Kvantová optika. - pracuje s čistě geometrickými představami Aplikovaná optika Optika Geometrická optika Vlnová optika Kvantová optika - pracuje s čistě geometrickými představami - zanedbává vlnovou a kvantovou povahu světla - elektromagnetická teorie světla -světlo

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0301 Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast. Vlnění, optika Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0301_0307 Anotace

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0301 Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast. Vlnění, optika Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0301_0307 Anotace VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

λ, (20.1) 3.10-6 infračervené záření ultrafialové γ a kosmické mikrovlny

λ, (20.1) 3.10-6 infračervené záření ultrafialové γ a kosmické mikrovlny Elektromagnetické vlny Optika, část fyziky zabývající se světlem, patří spolu s mechanikou k nejstarším fyzikálním oborům. Podle jedné ze starověkých teorií je světlo vyzařováno z oka a oko si jím ohmatává

Více

Vítám vás jste na přednášce z TCT. Tématem dnešní přednášky je

Vítám vás jste na přednášce z TCT. Tématem dnešní přednášky je Vítám vás jste na přednášce z TCT Tématem dnešní přednášky je TECHNOLOGIE SPUNBOND TECHNOLOGIE SPUNBOND Název technologie je odvozen z anglických výrazů SPUN (zvlákňování) a BOND (pojení). Do češtiny se

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký. Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený

Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký. Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený Jan Olbrecht Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený Jaký typ lomu nastane při průchodu světla z opticky

Více

Problematika využití mikrovlnného ohřevu v sanačních technologiích Ing. Jiří Kroužek

Problematika využití mikrovlnného ohřevu v sanačních technologiích Ing. Jiří Kroužek Problematika využití mikrovlnného ohřevu v sanačních technologiích Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Pavel Mašín, Ing. Jiří Sobek Ph.D. Tepelná energie v sanačních technologií Zvýšení mobility

Více

Vítám vás na přednášce z TCTi Tématem dnešní přednášky bude

Vítám vás na přednášce z TCTi Tématem dnešní přednášky bude Vítám vás na přednášce z TCTi Tématem dnešní přednášky bude TECHNOLOGIE TVORBY VLÁKEN SPUNBOND ZVLÁKŇOVÁNÍ Z TAVENINY TECHNOLOGIE SPUNBOND Název technologie je odvozen z anglických výrazů SPUN a BOND (zvlákňování)

Více

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Tlakové svařování elektrické odporové bodové a švové třením s indukčním ohřevem Kontrola

Více

08 - Optika a Akustika

08 - Optika a Akustika 08 - Optika a Akustika Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Člověk je schopen vnímat vlnění o frekvenci 16 Hz až 20000 Hz (20kHz). Frekvenci nižší než

Více

Mechanické kmitání a vlnění

Mechanické kmitání a vlnění Mechanické kmitání a vlnění Pohyb tělesa, který se v určitém časovém intervalu pravidelně opakuje periodický pohyb S kmitavým pohybem se setkáváme např.: Zařízení, které volně kmitá, nazýváme mechanický

Více

Elektrostruskové svařování

Elektrostruskové svařování Nekonvenční technologie svařování Elektrostruskové svařování doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. ivo.hlavaty@vsb.cz http://fs1.vsb.cz/~hla80 1 Elektroda zasahuje do tavidla, které je v pevném skupenství nevodivé.

Více

Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky )

Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky ) Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.6.18 Autor Stanislav Mokrý Vytvořeno 8.12.2013 Předmět, ročník Fyzika, 2. ročník Tematický celek Fyzika 2. - Mechanické kmitání a vlnění Téma Zvuk a

Více

PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ

PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Procter & Gamble Professional Určení efektivity žehlení PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ Vypracovali: Ing. Martin Pavlas, ÚPEI FSI

Více

Akustooptický modulátor s postupnou a stojatou akustickou vlnou

Akustooptický modulátor s postupnou a stojatou akustickou vlnou Úloha č. 8 pro laserová praktika (ZPLT) KFE, FJFI, ČVUT, Praha v. 2017/2018 Akustooptický modulátor s postupnou a stojatou akustickou vlnou Akustooptické modulátory (AOM), někdy též nazývané Braggovské

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Energeticky redukovaný krátký světelný oblouk ke spojování tenkých plechů a smíšených spojů

Energeticky redukovaný krátký světelný oblouk ke spojování tenkých plechů a smíšených spojů coldarc Energeticky redukovaný krátký světelný oblouk ke spojování tenkých plechů a smíšených spojů Dr.-Ing. Sven-F. Goecke 2004 EWM HIGHTEC WELDING GmbH EWM-coldArc 1/ 14 Sven.Goecke@EWM.de 22.03.2006

Více

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Tlakové svařování elektrické odporové bodové a švové třením s indukčním ohřevem Kontrola

Více

Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113

Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113 Sluneční energie, fotovoltaický jev Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113 1 Osnova přednášky Slunce jako zdroj energie Vlastnosti slunečního

Více

Lasery optické rezonátory

Lasery optické rezonátory Lasery optické rezonátory Optické rezonátory Optickým rezonátorem se rozumí dutina obklopená odrazovými plochami, v níž je pasivní dielektrické prostředí. Rezonátor je nezbytnou součástí laseru, protože

Více

4. Měření rychlosti zvuku ve vzduchu. A) Kalibrace tónového generátoru

4. Měření rychlosti zvuku ve vzduchu. A) Kalibrace tónového generátoru 4. Měření rychlosti zvuku ve vzduchu Pomůcky: 1) Generátor normálové frekvence 2) Tónový generátor 3) Digitální osciloskop 4) Zesilovač 5) Trubice s reproduktorem a posuvným mikrofonem 6) Konektory A)

Více

Akustooptický modulátor s postupnou a stojatou akustickou vlnou

Akustooptický modulátor s postupnou a stojatou akustickou vlnou Úloha č. 8 pro laserová praktika KFE, FJFI, ČVUT v Praze, verze 2010/1 Akustooptický modulátor s postupnou a stojatou akustickou vlnou Akustooptické modulátory (AOM), někdy též nazývané Braggovské cely,

Více

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie Spektrometrické metody Reflexní a fotoakustická spektroskopie odraz elektromagnetického záření - souvislost absorpce a reflexe Kubelka-Munk funkce fotoakustická spektroskopie Měření odrazivosti elmg záření

Více

Daniel Tokar tokardan@fel.cvut.cz

Daniel Tokar tokardan@fel.cvut.cz České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra fyziky A6M02FPT Fyzika pro terapii Fyzikální principy, využití v medicíně a terapii Daniel Tokar tokardan@fel.cvut.cz Obsah O čem bude

Více

Fyzikální podstata zvuku

Fyzikální podstata zvuku Fyzikální podstata zvuku 1. základní kmitání vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Technologie a procesy sušení dřeva

Technologie a procesy sušení dřeva strana 1 Technologie a procesy sušení dřeva 6. Interakce elektromagnetického pole se dřevem Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně

Více

Nástroje s rotačními elektrooptickými generátory

Nástroje s rotačními elektrooptickými generátory Nástroje s rotačními elektrooptickými generátory Tato kapitola popisuje elektromechanické nástroje využívající optomechanické zvukové generátory. Základem generátoru jsou mechanické díly periodicky přerušující

Více

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ; (c) David MILDE,

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ;   (c) David MILDE, SEKTRÁLNÍ METODY Ing. David MILDE, h.d. Katedra analytické chemie Tel.: 585634443; E-mail: david.milde@upol.cz (c) -2008 oužitá a doporučená literatura Němcová I., Čermáková L., Rychlovský.: Spektrometrické

Více

Nedestruktivní metody 210DPSM

Nedestruktivní metody 210DPSM Nedestruktivní metody 210DPSM Jan Zatloukal Diagnostické nedestruktivní metody proces stanovení určitých charakteristik materiálu či prvku bez jeho destrukce pomocí metod založených na principu interakce

Více

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů.

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Výhody laserového kalení: Nižší energetická náročnost (kalení pouze

Více

Tenkovrstvé piezoelektrické senzory

Tenkovrstvé piezoelektrické senzory Tenkovrstvé piezoelektrické senzory Piezoelektrický jev Piezoelektřina byla objevena již v roce 1880 bratry Pierrem a Jacquesem Curieovými na krystalech turmalínu, vzápětí pak také křemene. Objevitelé

Více

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami MÍSENÍ ZRNITÝCH LÁTEK Mísení zrnitých látek je zvláštním případem míchání. Zrnité látky mohou být konglomerátem několika chemických látek. Z tohoto důvodu obvykle bývá za složku směsí považován soubor

Více

Téma: Účinnost různých způsobů ohřevu vody

Téma: Účinnost různých způsobů ohřevu vody PROTOKOL O LABORATORNÍ PRÁCI Z FYZIKY Téma úlohy: Účinnost různých způsobů ohřevu vody Pracoval: Třída: Datum: Spolupracovali: Teplota: Tlak: Vlhkost vzduchu: Hodnocení: Téma: Účinnost různých způsobů

Více

Elektromagnetické vlny

Elektromagnetické vlny Elektromagnetické vlny 151 Dlouhé půlvlné vedení v harmonickém ustáleném stavu se sinusovým buzením a otevřeným koncem l = λ/2 Ẑ vst = Ẑ z, Ẑ z stojatá vlna napětí dipól λ/2. vedení s otevřeným koncem

Více

FYZIKA Elektromagnetické vlnění

FYZIKA Elektromagnetické vlnění Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. FYZIKA Elektromagnetické

Více

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup 3. FILTRACE Filtrace je jednou ze základních technologických operací, je to jedna ze základních jednotkových operací. Touto operací se oddělují pevné částice od tekutiny ( směs tekutiny a pevných částic

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada ZÁKLADNÍ

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

ELEKTRICKÉ ZDROJE TEPLA

ELEKTRICKÉ ZDROJE TEPLA INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ELEKTRICKÉ ZDROJE TEPLA MILAN

Více

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny Struktura a vlastnosti kapalin Vlastnosti kapalin, Povrchová vrstva kapaliny Jevy na rozhraní pevného tělesa a kapaliny Kapilární jevy, Teplotní objemová roztažnost Vlastnosti kapalin Kapalina - tvoří

Více

Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141

Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141 Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141 Při svařování metodou 141 hoří oblouk mezi netavící se elektrodou a základním matriálem. Ochranu elektrody i tavné lázně před

Více

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace 12. SUŠENÍ Při sušení odstraňujeme z tuhého u zadrženou kapalinu, většinou vodu. Odstranění kapaliny z tuhé fáze může být realizováno mechanicky (filtrací, lisováním, odstředěním), fyzikálně-chemicky (adsorpcí

Více

14. ELEKTRICKÉ TEPLO. Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava

14. ELEKTRICKÉ TEPLO. Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava 14. ELEKTRICKÉ TEPLO Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava Stýskala, 2002 Osnova přednp ednášky Úvod, výhody, zdroje Elektrické odporové a obloukové pece Indukční a dielektrický ohřev Elektrický

Více

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku Zvuk 1. základní kmitání - vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin - podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění elastického

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY. OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY. OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis BRNO, 2009 1 Návrh a konstrukce dálkového spoje 1.1 Optická

Více

JŠÍ NEJRYCHLE ØEŠENÍ

JŠÍ NEJRYCHLE ØEŠENÍ NEJRYCHLEJŠÍ ØEŠENÍ BRONZE 20, EXTERIOR, sr. RAZANTNÍ OCHRANA PŘED PŘENOSEM TEPLA DO INTERIÉRU - Dostatečná ochrana proti oslnění - Vysoká reflexe, výrazný zrcadlový vzhled - Unikátní vrstva proti poškrábání

Více

Co se skrývá v ultrazvukové vyšetřovací sondě?

Co se skrývá v ultrazvukové vyšetřovací sondě? Co se skrývá v ultrazvukové vyšetřovací sondě? Ultrazvukové vlnění o frekvencích, které jsou používány v medicíně, je generováno pomocí piezoelektrických měničů. Piezoelektrický jev objevili v roce 1880

Více

* Druhá strana-100% bavlněná tkanina prošitá s výplní, 0,5 cm studená HR pěna a netkaná látka

* Druhá strana-100% bavlněná tkanina prošitá s výplní, 0,5 cm studená HR pěna a netkaná látka SILVER Stříbro, které pracuje pro vás... * Jádro matrace - visokoelastická pěna tzv. paměťová ", výška 3 cm, hustota 45 kg/m3. Má úžasnou schopnost přizpůsobit se konturám těla a díky efektu pomalého vracení

Více

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu LEPENÉ SPOJE Nárůst požadavků na technickou úroveň konstrukcí se projevuje v poslední době intenzivně i v oblasti spojování materiálů, kde lepení je často jedinou spojovací metodou, která nenarušuje vlastnosti

Více

Kompozitní materiály. přehled

Kompozitní materiály. přehled Kompozitní materiály přehled Porovnání vlastností Porovnání vlastností (2) dřevo nemá konkurenci jako lehká tuhá konstrukce Porovnání vlastností (3) dobře tlumí slitiny Mg Cu a vlákny zpevněné plasty Definice

Více

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu.

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu. Aktivní prostředí v plynné fázi. Plynové lasery Inverze populace hladin je vytvářena mezi energetickými hladinami některé ze složek plynu - atomy, ionty nebo molekuly atomární, iontové, molekulární lasery.

Více

Solární kolektory - konstrukce

Solární kolektory - konstrukce 1/70 Solární kolektory - konstrukce základní typy části kolektoru materiály statistiky Solární kolektory - rozdělení 2/70 1 Solární tepelný kolektor 3/70 Transparentní kryt - zasklení Absorbér Sběrná trubka

Více

Měření vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače

Měření vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače Měření vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod Ultrazvukový snímač vytváří vysokofrekvenční zvukové vlny a zachycuje je zpět odrazem

Více

Všeobecné podmínky PP. 1.1 Základní informace

Všeobecné podmínky PP. 1.1 Základní informace Všeobecné podmínky PP 1.1 Základní informace ELMO-PLAST, a.s., Alojzov 171, 798 04 Alojzov, Czech republic Potrubí je vyráběno z ekologického polypropylen s vysokým modulem pružnosti. Materiál má optimální

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

6. Elektromagnetické záření

6. Elektromagnetické záření 6. Elektromagnetické záření - zápis výkladu - 34. až 35. hodina - A) Elektromagnetické vlny a záření (učebnice strana 86-95) Kde všude se s nimi setkáváme? Zapneme-li rozhlasový nebo televizní přijímač

Více

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie PŘEDMĚT: FYZIKA ROČNÍK: SEXTA VÝSTUP UČIVO MEZIPŘEDM. VZTAHY, PRŮŘEZOVÁ TÉMATA, PROJEKTY, KURZY POZNÁMKY Zná 3 základní poznatky kinetické teorie látek a vysvětlí jejich praktický význam Vysvětlí pojmy

Více

Lasery základy optiky

Lasery základy optiky LASERY Lasery se staly jedním ze základních nástrojů moderních strojírenských technologií. Optimální využití laserových technologií předpokládá znalosti o jejich principech a o vlastnostech laserového

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Vlnění

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Vlnění Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Vlnění Vhodíme-li na klidnou vodní hladinu kámen, hladina se jeho dopadem rozkmitá a z místa rozruchu se začnou

Více

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun TEXTILNÍ STROJE Umění zpracovávat vlákna do vhodných útvarů pro potřeby člověka 4000 let před n.l. Vlákna: Přírodní - rostlinná ze semen (bavlna, kokos, ) lýková (len, konopí, juta, ) z listů (sisal, konopí,

Více