Tenkovrstvé piezoelektrické senzory

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tenkovrstvé piezoelektrické senzory"

Transkript

1 Tenkovrstvé piezoelektrické senzory

2 Piezoelektrický jev Piezoelektřina byla objevena již v roce 1880 bratry Pierrem a Jacquesem Curieovými na krystalech turmalínu, vzápětí pak také křemene. Objevitelé vypozorovali jev, který znamenal vznik (shromáždění) elektrických nábojů na plochách (středově nesymetrických) krystalů těchto a některých dalších látek v důsledku jejich mechanického namáhání. Vygenerovaný elektrický náboj je tomuto tlaku přímo úměrný. Jev byl nazván (přímý) piezoelektrický jev, podle řeckého slova piedzó (tlačit).

3 Piezoelektrický jev Dielektrická polarizace některých látek je tedy vázána na jejich elastickou deformaci - tlak, tah, ohyb, střih nebo krut Piez, pieza - pz, je jednotka tlaku v bývalé, dnes již nepoužívané soustavě jednotek MTS, 1 pz = 1 kpa.

4 Deformace krystalu

5 Kmity krystalu - módy Hlavní druhy (módy) kmitů: ohybové (pásmo kmitočtů 1 až 50 khz), podélné (50 až 180 khz), plošně střižné (180 až 600 khz), tloušťkově střižné (0,8 až 160 MHz).

6 Popis piezoelektrického jevu Vzniklý elektrický náboj je přímo úměrný působící síle a konstantou úměrnosti je tzv. piezoelektrická konstanta. Napětí, které odpovídá vzniklému náboji, se odebírá z elektrod vyvedených přímo na krystalu.

7 Curieova teplota Při vysokých teplotách dochází u jakéhokoliv materiálu ke ztrátě piezoelektrických vlastností, protože je narušeno uspořádání iontů. K této změně dochází skokově, podobně jako ke změně skupenství. Přechodová teplota je charakteristická pro daný materiál a nazývá se Curieova teplota (Curieův bod nebo Curieova teplota (Tc) je charakteristická vlastnost feromagnetických a piezoelektrických látek, kterou popsal francouzský fyzik Pierre Curie; nad Curieovou teplotou ztrácí látka své feromagnetické (či piezoelektrické) vlastnosti.).

8 Podmínka piezoelektrického jevu O tom, zda piezoelektrický jev nastane nebo nikoli rozhoduje poloha středu symetrie základní buňky krystalové mřížky. Deformací se ionty opačných nábojů posunou v krystalové mřížce tak, že elektrická těžiště záporných a kladných iontů, která v nezdeformovaném krystalu souhlasí, se od sebe vzdálí. Na určitých plochách krystalu se objeví elektrický náboj.

9 nepiezoelektrický krystal

10 piezoelektrický krystal

11 Nepřímý piezoelektrický jev K piezoelektrickému jevu existuje i jev opačný (obrácený nebo nepřímý piezoelektrický jev, elektrostrikce), kdy se krystal v elektrickém napětí deformuje. Čím větší je elektrické pole, tím větší je i deformace. Tato závislost je kvadratická, na rozdíl od lineární závislosti při přímém piezoelektrickém jevu. Při obráceném piezoelektrickém jevu působí vnější elektrické pole posunutí iontů, což vede k deformaci krystalu. Oba jevy se mohou vyskytovat pouze u krystalů, které nemají střed symetrie.

12 Nepřímý piezoelektrický jev Elektrostrikce umožňuje využít například velmi stálých kmitů křemene k řízení elektrických kmitů v elektronických generátorech, generátorech ultrazvuku, elektromechanických filtrech nebo rezonátorech (kmitočtový rozsah 1 khz MHz). Využití obráceného piezoelektrického jevu je založeno na působení elektrického pole na krystal. Je-li pole časově periodicky proměnné s kmitočtem, který odpovídá kmitočtu vlastních elastických kmitů krystalu, vzniká mechnická rezonance.

13 Piezoelektrické materiály Seignettova sůl (tetrahydrát vínanu draselnosodného) turmalín (hlinitoborokřemičitan železa) monokrystalický α-křemen SiO 2 (klencová krystalická soustava) - nejčastěji fosforečnan amonný keramické materiály na bázi tuhých roztoků oxidů olova, zirkonu (ZrSiO 4 ) a titanu -tzv. PZT keramika, zirkonát olova PbZrO 3.

14 Piezoelektrické materiály monokrystalický nebo polykrystalický niobičnan litný LiNbO 3 monokrystalický triglycinsulfát TGS polykrystalické titaničitany: barnatý BaTiO 3, olovnatý PbTiO 3, litný LiTiO 3 piezopolymery např. polyvinylidendifluorid - PVDF feroelektrické materiály (nelineární závislost polarizace na el. poli - hysterezní smyčka) Kvůli kompatibilitě senzorů s integrovanými Si obvody se používají také piezoelektrické vrstvy CdS a ZnO.

15 Vývoj piezoelektrických materiálů Piezoelektrické materiály se průmyslově využívají od poloviny 20. století. V 50. až 60. letech se započalo s jejich intenzívním výzkumem. Současný vývoj piezoelektrických látek je veden směrem k nalezení materiálů: s lepšími piezoel. vlastnostmi (zlepšení citlivosti), větší účinností převodu elektrické a mechanické formy energie (úspora energie), lepší teplotní stabilitou rezonanční frekvence a ke zmenšení pracovního napětí při stejném pracovním efektu (tenké vrstvy, mnohovrstevné struktury). vývoj v oblasti aplikací piezoelektrických zařízení (v automatizační technice).

16 Senzory na bázi přímého nebo nepřímého piezoel. jevu chovají se elektricky jako kapacitory, mechanicky jako tuhá pružina Nežádoucí vlastnosti piezoel. senzorů: hystereze vliv teploty stárnutí nemohou být využity k měření statických sil.

17 Piezoelektrické senzory indikátory síly, tlaku, výchylky, deformace akcelerometry - jejich setrvačná hmota působí na piezoelektrický element) snímače vibrací, chvění, hluku reproduktory (sluchátka) gramofonové přenosky mikrofony snímače pro hudební nástroje.

18 Další využití piezoelektrického jevu optika: jemné posuvy akční členy = aktuátory, měřicí a regulační technika), řádkovací ( skenovací ) mikroskopie, AFM automobilní a spotřební elektrotechnika: zapalování zážehových spalovacích motorů, parkovací a nárazová čidla -airbagy, dětské hračky, zapalovače, domácí spotřebiče...

19 Piezoelektrický krystalový rezonátor Piezoelektrický krystalový rezonátor (krystal, Quartz Crystal Microbalannce - QCM) je pasivní elektronická součástka používaná v elektronických obvodech jako rezonátor, QCM jsou kmitočtově velmi stabilní oscilátory (rel. změna rezonanční frekvence až Hz.den -1 a teplotní stabilita 10-8 Hz. C -1 ). Místo rezonančního obvodu se využívají vlastnosti krystalu (krystal většinou nahrazuje L v rez.obvodu). Používá se tedy režimu impedance rostoucí s frekvencí.

20 Krystalové rezonátory pro různé kmitočty Krystalový rezonátor po otevření pouzdra K Schématická značka

21 Piezoelektrický krystalový rezonátor QCM Pojmem piezoelektrický krystalový rezonátor rozumíme element z piezoelektricky aktivního materiálu (nejčastěji ve tvaru destičky, tyčinky nebo prstence). Piezoelektrický krystalový rezonátor (krystal) využívá přímého a nepřímého piezoelektrického jevu zároveň. Je to destička vhodně vyříznutá z krystalu křemene nebo jiného vhodného materiálu

22 Krystal a-křemene s naznačeným jedním typem výbrusu - klencová (trigonální) krystalická soustava

23 Piezoelektrický krystalový rezonátor vhodně vyříznutá tenkou destičku z piezoelektrického materiálu, opatřená určitou konfigurací elektrod na elektrody se přiloží střídavé napětí (nepřímý piezoelektr.děj - způsobí mechanické kmity) destička se rozkmitá vlastním módem kmitu - dáno geometrií, krystalovou orientací a materiálem destičky, geometrií elektrod, frekvencí přiloženého napětí. hlavní druhy (módy) kmitů jsou ohybové (pásmo kmitočtů 1 až 50 khz), podélné (50 až 180 khz), plošně střižné (180 až 600 khz), tloušťkově střižné (0,8 až 160 MHz). pro účely využití rezonátorů v piezoelektrických snímačích je nejvhodnější tvar tenké destičky s elektrodami uprostřed obou rovinných ploch.

24 Rezonance mechanická deformace je vyvolána harmonickým elektrickým polem o frekvenci blízké některé vlastní frekvenci rezonátoru kmity destičky budou nejsilnější, pokud najdeme kmitočet na kterém destička mechanicky rezonuje amplituda mechanických kmitů je maximální, jestliže frekvence elektrického napětí je rovna mechanickému rezonančnímu kmitočtu.

25 Rezonance Fyzikálně lze popsat tento děj teorií vynucených kmitů. Jejich amplituda závisí na velikosti vnucené periodické síly, na rozdílu vlastní frekvence výbrusu a frekvence vnucené síly a na činiteli tlumení kmitů. Ve stavu rezonance, kdy jsou obě uvedené frekvence prakticky shodné, dosahuje amplituda kmitů extrémní hodnoty závislé na činiteli utlumení. Rezonátor může obecně kmitat řadou jednoduchých nebo vzájemně vázaných módů kmitů různých řádů. V aplikacích se využívá obvykle jediný mód, případně kombinace několika časově a prostorově posunutých kmitů. Mechanická rezonance destičky se promítá i do elektrických parametrů součástky, takže z pohledu obvodu, ve kterém je zapojen, se krystal chová jako velmi kvalitní elektrický rezonanční obvod.

26 Vlastnosti krystalového rezonátoru Mechanické vlastnosti krystalového rezonátoru lze popsat elektrickými parametry náhradního elektrického obvodu pomocí elektromechanické analogie:

27 Vlastnosti krystalového rezonátoru Z pohledu obvodu, ve kterém je rezonátor zapojen, se totiž krystal chová jako elektrický rezonanční obvod s několika rezonančními kmitočty. Jednotlivým kmitočtům odpovídají sériové rezonanční obvody C 1, L 1, R 1 až C n, L n, R n. Kapacita C 0 je určena především kapacitou samotného výbrusu mezi elektrodami a kapacitou jeho držáku - její velikost je typicky kolem 10 pf.

28 Vlastnosti krystalového rezonátoru Pokud uvažujeme jeden konkrétní rezonanční kmitočet krystalu, můžeme schéma zjednodušit pouze na C 0 a jednu sériovou kombinaci C 1, L 1, R 1. Hodnoty součástek C 1, L 1, R 1 se pohybují v širokém rozmezí, podle typu výbrusu a zvoleného rezonančního kmitočtu.

29 Popis rezonance Každá rezonance krystalu má svůj sériový ω s a paralelní ω p úhlový kmitočet, (tzv. rezonanci a antirezonanci). Sériový úhlový kmitočet ω s se vypočítá se podle vztahu: ω S = 1 L C 1. 1

30 Sériová rezonance Při sériové rezonanci má komplexní impedance Z obvodu pouze reálnou část, obvod se chová jako elektrický odpor, impedance obvodu při sériové rezonanci dosahuje minima (= R 1 ), fázové posunutí mezi napětím a proudem je nulové. Vzhledem k poměru C 0 k C 1 bývá však toto minimum málo zřetelné. Vlivem tlumícího účinku odporu v rezonanční větvi náhradního schématu, kterým se vyjadřuje tlumení mechanických kmitů výbrusu, se dosáhne podmínek sériové rezonance při frekvenci o jednotky Hz nižší, než udává vztah.

31 Paralelní rezonance Úhlový kmitočet pro paralelní rezonanci ω p určíme ze vztahu: ( ) + + = + = + = C C C C C C C L C C C C L S S S ω ω ω

32 Popis rezonance Protože kapacita C 0 je výrazně větší než C 1, leží oba rezonanční kmitočty těsně vedle sebe. Při paralelní rezonanci je fázové posunutí mezi napětím a proudem opět nulové, impedance Z dosahuje maxima. Závislost impedance Z náhradního elektrického obvodu na frekvenci vykazuje dva extrémy pro frekvence f S a f P. Mezi nimi má impedance obvodu charakter induktance (impedance s frekvencí roste). Fázové posunutí mezi napětím a proudem θ je zde téměř +90. Mimo vymezenou kmitočtovou oblast má impedance charakter kapacitance a fázové posunutí mezi proudem a napětím je téměř -90.

33 Obecná frekvenční charakteristika Z a X (imaginární složka Z) u krystalového rezonátoru IZI X R s Induktívní charakter f s f p f Kapacitní charakter

34 Záznam frekvenčního průběhu Z a fáze θ v okolí f S a f P

35 Význam prvků náhradního obvodu Parametry C 1, L 1 a R 1 popisují vlastnosti rezonátoru při sériové rezonanci: C 0 : parazitní kapacita přívodů (elektrod) ~ (1 až 40) pf C 1 : pružnost krystalu ~ (0,003 až 0,3) pf L 1 : hmotnost krystalu ~ (3 až 500) mh R 1 : ztráty v krystalu (tření) ~ (2 až 200) Ω.

36 Činitel jakosti Důležitou charakteristikou mechanického rezonujícího systému je tzv. činitel jakosti Q m. Je definován jako 2π násobek poměru energie akumulované v systému (průměrné energie kmitání) k energii rozptýlené tlumící silou za jednu periodu. Pomocí náhradního schématu krystalového rezonátoru lze odvodit vztah pro činitel jakosti: Q m = ω S R. L ω 11. C. R Obvody s vysokým činitelem jakosti mají úzkou rezonanční křivku s dobře vyjádřeným extrémem obvodové veličiny. Krystalové rezonátory dosahují běžně hodnot činitele jakosti 10 4 až = s 1

37 Teplotní součinitel kmitočtu se určí ze vztahu: k t = Δf f S S 1 Δt Prvky náhradního obvodu (L, R, C) krystalového rezonátoru vykazují téměř ideální chování (takřka chybí parazitní vazby, vysoký činitel jakosti) oproti klasickým diskrétním součástkám. Parametry oscilátoru vytvořeného z diskrétních součástek (rezistor, cívka, kondenzátor) jsou tedy podstatně horší, než je tomu u krystalového rezonátoru. To se projevuje přednostním využíváním rezonátorů v oscilačních obvodech (taktování procesorů, hodiny).

38 Technologie výroby rezonátoru Krystalové rezonátory se vyrábějí téměř výlučně z krystalu křemene SiO 2, protože dosahuje vynikajících elektrických parametrů a dlouhodobé časové i teplotní stability rezonančního kmitočtu. Charakteristická frekvence kmitání křemenného krystalu je Hz, závisí ale na orientaci výbrusu a typu mechanické deformace. Podstatou návrhu piezoelektrického rezonátoru je určení základních modálních parametrů - vlastní (rezonanční) frekvence a vlastního tvaru kmitů. U rezonátorů určených pro použití v radiotechnice nebo akustice má zásadní význam velikost a stabilita rezonanční frekvence a vzájemná vazba nebo odstup sousedních módů kmitů.

39 Technologie výroby rezonátoru U rezonátorů používaných pro aktuátory je určující také vlastní tvar kmitu, důležitý pro optimální činnost zařízení. Rostoucí význam piezoelektrických rezonátorů v technické praxi klade nároky na přesnost jejich provedení. Nejdůležitější etapa návrhu spočívá v optimalizaci modálních parametrů podle požadavků aplikace. Hlavními faktory jsou materiál, tvar, rozměry a krystalová orientace výbrusu a tvar elektrod. Vhodnou kombinací těchto veličin je možné zvýraznit požadovaný mód kmitu a potlačit frekvenčně blízké nežádoucí módy.

40 Technologie výroby rezonátoru Směr řezu a rozměry destiček tedy určují typy rezonancí, kterých výbrus může dosáhnout a jejich rezonanční kmitočty. V průběhu konstrukce rezonátoru je nutné provést úplnou a přesnou analýzu spektra kmitů pro různé hodnoty geometrických a materiálových parametrů. Na přesný výbrus se napaří tenké stříbrné nebo zlaté elektrody, jejichž tvar je závislý na požadovaném typu rezonance. Na tyto elektrody se vhodným způsobem nakontaktují vývody a krystal se uzavře do kovového pouzdra. Krystaly se speciálními požadavky na stabilitu bývají uzavřeny do speciálního evakuovaného pouzdra nebo se umisťují do termostatu, aby se eliminovala teplotní závislost kmitočtu.

41 Uplatnění krystalového rezonátoru Piezoelektrické krystalové rezonátory jsou důležitým stavebním prvkem řady moderních zařízení. Vedle tradičních aplikací v oscilačních a filtračních elektrických obvodech nebo budičích akustického signálu nacházejí stále větší uplatnění jako rezonanční snímače neelektrických veličin - senzory. Fyzikální podstatou rezonančních senzorů je závislost vlastního rezonančního kmitočtu senzoru na různých fyzikálních veličinách. Posun rezonančního kmitočtu Δf je tedy funkcí např. tlaku, deformace, síly, teploty, vlhkosti, koncentrace chemické látky ve vzduchu aj. Výhodou rezonančních senzorů je přímé zpracování signálu a snadná realizace Si technologií monolitických integrovaných součástek.

42 Piezoelektrický senzor tlaku

43 Piezoelektrický ohybový senzor

44 Uplatnění krystalového rezonátoru Krystalové rezonátory se též používají jako základní součást piezoelektrických aktuátorů (akčních členů - opak senzoru ) a ultrazvukových motorů nebo piezoelektrických transformátorech. Nově se objevují i technická řešení kombinující více rezonančních struktur s různou frekvencí. Používají se jako frekvenční filtry v rádiových přijímačích, v přesných oscilátorech například ve vysílačích, v elektronických hodinách a hodinkách, pro taktování procesorů v počítačích a dalších zařízeních spotřební elektroniky.

45 Uplatnění krystalového rezonátoru Počítače: taktování procesorů. Radioelektronika (+TV) a telekomunikační technika (mobilní, satelitní): frekvenční filtry, zpožďovací linky. Zdravotnictví a ochrana zdraví: zmlžovače (zvlhčovač vzduchu, inhalátory léků), lékařské diagnostické přístroje (ultrazvukové sondy, sonograf, tomograf). Zdroje ultrazvuku, domácí spotřebiče, hračky. Senzory: senzory deformace, senzory naplnění nádoby (stav toneru, náplně v nápojových automatech), detekce plynů.

46 Využití krystalových rezonátorů pro detekci plynů Změna rezonanční frekvence krystalového rezonátoru jako univerzální převodní mechanismus lze využít ke konstrukci senzoru detekujícího plyny a páry obsažené vokolníatmosféře. Plynové senzory na bázi krystalových rezonátorů využívají různé sorpční vrstvy mající afinitu k molekulám sledované látky. Nasorbovaná hmota (molekuly detekovaného plynu) představuje hmotnostní přírůstek a změnu viskoelastických vlastností vrstvy, což se projeví změnou rezonanční frekvence. Selektivita odezvy je pak dána volbou materiálu sorpční vrstvy.

47 Příklad měřicího uspořádání krystalového rezonátoru: 1 měřicí komůrka, 2 křemenný výbrus, 3 elektroda, 4- vrstva sorbentu, 5- elektrické přívody, 6 izolační základna.

48 Princip senzoru plynů QCM Krystalové rezonátory registrují změnu hmotnosti pomocí piezoelektrického výbrusu. Stanovuje se množství plynné látky zachycené na vhodném adsorbentu či absorbentu a pro měření zachyceného množství se použije piezoelektrický rezonátor. Jde v podstatě o gravimetrické stanovení. Většinou se jedná o rezonátor z α modifikace křemene SiO 2 (vysoká pevnost, chemická odolnost, malá teplotní roztažnost). Na povrch elektrod (jedné nebo obou) krystalového výbrusu je nanesena vrstva sorbentu.

49 Sauerbreyho rovnice Pokud vrstva sorbentu zachytí detekovaný plyn, v důsledku čehož se změní hmotnost kmitající soustavy, dojde k posunu rezonanční frekvence. Změna frekvence Δf je dána Sauerbreyovou rovnicí: 2 6 f Δm Δf = 2,26 10 A kde f (MHz) je základní rezonanční frekvence nezatíženého QCM, Δm (g) je hmota nasorbované látky, A (cm 2 ) je plocha elektrody.

50 Sorbent Sorbent musí být látka s nízkou tenzí par, aby změna hmotnosti Δm nebyla způsobená odpařováním sorbentu, a současně musí mít vysokou afinitu k měřené složce. Celková hmotnost sorbentu je záležitostí kompromisu. Větší množství zvyšuje citlivost, ale zhoršuje stabilitu a zpomaluje odezvu na změny koncentrace. Obvykle se povrch krystalu pokrývá vrstvou sorbentu, jejíž hmotnost kolísá v rozmezí μg.cm -2. Odpovídající změny frekvence Δf bývají typicky v řádech 10 1 až 10 2 Hz, výjimečně až 103 Hz. Významnou vlastností piezoelektrického senzoru je rychlost odezvy, časová konstanta odezvy bývá T90: ~10 1 s - ~10 0 min. Rozlišují se dva typy sorbentů: s vratnou sorpcí a s nevratnou sorpcí.

51 Příklad časového průběhu výstupního signálu vratná sorpce

52 Detekce par rtuti Sorbentem je v tomto případě zlato (většinou materiál elektrod), které váže rtuť jako amalgám. Tímto způsobem lze detekovat již g zachycené rtuti. Pro stanovení oxidu siřičitého se využívá dvou principů označovaných jako chemický a fyzikálně chemický. Základem je reakce: 2 2 2SO + Hg + 2H O Hg( SO ) + Hg + 4H plyn v níž je zdrojem rtuti vodný roztok dusičnanu rtuťného. Produktem reakce je elementární rtuť. Analyzovaná směs se při tomto způsobu probublává roztokem a poté vede do komůrky s piezoelektrickým čidlem pro detekci rtuti. Citlivost dosahuje stovek ppb oxidu siřičitého.

53 Detekce oxidu uhelnatého HgOpevný + CO Hg plyn + CO2 Reakce probíhá dostatečnou rychlostí při teplotě přes 200 C, takže analyzovaná směs se vede přes pícku s náplní oxidu rtuťnatého. Citlivost bývá kolem 1 ppb CO.

54 Sorbenty zachycující složku přímo Např. k detekci oxidu siřičitého je možno použít Na 2 HgCl 4, silikonových tuků, trietanolamin, p-toluidin. U látek s nevratnou sorpcí probíhá desorpce za podmínek měření extrémně pomalu. V těchto případech se obvykle obnovuje sorpční schopnost povlaku senzoru desorpcí za zvýšené teploty. Typickým příkladem je právě sorpce rtuti na vrstvě zlata, pro desorpci je zapotřebí 200 C. Jenom vyjímečně lze nalézt sorbenty, které selektivně zachycují jen jednu složku.

55 Příklady látek stanovitelných piezoelektrickými senzory a používané sorbenty

56 Senzory s povrchovou akustickou vlnou SAW SAW je zkratka z anglického Surface Acoustic Wave. Povrchová akustická vlna se šíří po povrchu pružného materiálu. Její amplituda obvykle exponenciálně klesá směrem do hloubky. Tento typ vlny je využíván v piezoelektrických součástkách jako jsou filtry, oscilátory a transformátory. Velké uplatnění našly SAW součástky při konstrukci různých druhů senzorů.

57 Povrchové akustické vlny V roce 1887 objevil Lord Rayleigh povrchovou akustickou vlnu (též někdy nazývaná Rayleighova vlna) a ve své práci předpověděl její vlastnosti. Vlna má podélnou a příčnou složku, která vzniká rozechvěním materiálu na kterém je součástka přidělána. V závislosti na vlastnostech materiálu a druhu spojení se liší amplituda a rychlost šíření. Snímání těchto hodnot umožňuje zpětně určit aktuální vlastnosti materiálu resp. okolního prostředí (teplotu, mechanické namáhání, chemické složení apod.)

58 Princip SAW struktur Povrchové akustické vlny jsou běžně využívány pro zpracování vysokofrekvenčního signálu v oblasti od desítek MHz až do 2 GHz a to jako zpožďovací vedení pro rezonanční filtry. Jako základní element senzoru SAW je piezoelektrická destička se dvěma hřebenovými elektrodami (tzv. iterdigitálními měniči - IDT). SAW součástky jsou obvykle tvořeny jedním nebo více měniči IDT (palcové převodníky), které převádějí akustickou vlnu na elektrickou a zpět díky piezoelektrickému jevu materiálu.

59 Princip SAW struktur Přivede-li se na vstupní měnič vysokofrekvenční napěťový signál, dochází na destičce k nepřímému piezoelektrickému jevu (tj. elektrostrikci), který způsobí synchronní deformaci piezoelektrického krystalu. Povrchem substrátu vedení SAW se šíří podélná a příčná složka Rayleighova povrchového vlnění (tj. elastické vychylování atomů z rovnovážných poloh po eliptické dráze). Akustická vlna se šíří směrem k výstupnímu měniči, vněmž je zpětně přeměněna na elektrický signál prostřednictvím přímého piezoelektrického jevu. Je-li kmitočet budícího signálu takový, že vznikající akustická vlna postupuje mezi jednotlivými zuby elektrody ve fázi, dochází k minimálnímu útlumu zpožďovacího vedení mezi výstupním a vstupním elektrickým signálem.

60 Schéma SAW struktury λ je vlnová délka akustické vlny a jí odpovídající rozměr elektrod, ν SAW rychlost šíření akustické vlny ve zpožďovacím vedení (řádově 10 3 m.s -1, křemen m.s -1 )

61 SAW senzory V minulosti byly SAW senzory postupně nasazeny do všech odvětví měření veličin - biologické, chemické, optické, teplotní, tlaku, zrychlení. Princip senzoru SAW spočívá v závislosti zpoždění Δt na měřené veličině, buď změnou rychlosti v SAW nebo rozměru krystalu. Výstupní veličinou je buď kmitočet nebo číslicový signál. Při měření mechanických veličin je doba zpoždění ovlivňována deformací piezolektrického substrátu. Při deformaci tedy dochází ke změně přenosových vlastností SAW, na základě těchto změn vzniká elektrický signál. SAW senzory jsou například používány jako senzory doteku ve kvalitních dotykových LCD displejích. Změnu velikosti hodnoty zpoždění u plynových senzorů obstarává opět vhodný sorbent nanesený mezi vysílačem a přijímačem. V závislosti na hmotě nasorbovaného plynu se pak mění doba zpoždění a amplituda výstupního napětí.

Navaříme si elektřinu aneb výlet do světa elektrických dipólů

Navaříme si elektřinu aneb výlet do světa elektrických dipólů Navaříme si elektřinu aneb výlet do světa elektrických dipólů JIŘÍ ERHART, PETR DESENSKÝ katedra fyziky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci Abstrakt Příspěvek

Více

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru 7. Kondenzátory Kondenzátor (někdy nazývaný kapacitor) je součástka se zvýrazněnou funkční elektrickou kapacitou. Je vytvořen dvěma vodivými plochami - elektrodami, vzájemně oddělenými nevodivým dielektrikem.

Více

Základy piezoelektrických jevů a jejich

Základy piezoelektrických jevů a jejich Piezoelektrické jevy Základy piezoelektrických jevů a jejich aplikace v moderních technologiích h Piezoelektrické jevy - základ Bouřlivý vývoj techniky v posledních desetiletích tí přinesl nové požadavky

Více

Senzory síly a tlaku. Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.

Senzory síly a tlaku. Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Senzory síly a tlaku Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. P. ipka, 2010 Senzory mechanického napětí - Hook: měření mechanického napětí v závislosti na deformaci - typy:

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

Pracovní třídy zesilovačů

Pracovní třídy zesilovačů Pracovní třídy zesilovačů Tzv. pracovní třída zesilovače je určená polohou pracovního bodu P na převodní charakteristice dobou, po kterou zesilovacím prvkem protéká proud, vzhledem ke vstupnímu zesilovanému

Více

Akustická měření - měření rychlosti zvuku

Akustická měření - měření rychlosti zvuku Akustická měření - měření rychlosti zvuku Úkol : 1. Pomocí přizpůsobené Kundtovy trubice určete platnost vztahu λ = v / f. 2. Určete rychlost zvuku ve vzduchu pomocí Kundtovy a Quinckeho trubice. Pomůcky

Více

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh 6. Střídavý proud - je takový proud, který mění v čase svoji velikost a smysl. Nejsnáze řešitelný střídavý proud matematicky i graficky je sinusový střídavý proud, který vyplývá z konstrukce sinusovky.

Více

Osnova: 1. Klopné obvody 2. Univerzálníobvod 555 3. Oscilátory

Osnova: 1. Klopné obvody 2. Univerzálníobvod 555 3. Oscilátory K620ZENT Základy elektroniky Přednáška ř č. 6 Osnova: 1. Klopné obvody 2. Univerzálníobvod 555 3. Oscilátory Bistabilní klopný obvod Po připojení ke zdroji napájecího napětí se obvod ustálí tak, že jeden

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

KAPACITNÍ, INDUKČNOSTNÍ A INDUKČNÍ SNÍMAČE

KAPACITNÍ, INDUKČNOSTNÍ A INDUKČNÍ SNÍMAČE KAPACITNÍ, INDUKČNOSTNÍ A INDUKČNÍ SNÍMAČE (2.2, 2.3 a 2.4) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Kapacitní snímače Vyhodnocují kmity oscilačního obvodu RC. Vniknutím předmětu do elektrostatického pole kondenzátoru

Více

Datum tvorby 15.6.2012

Datum tvorby 15.6.2012 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_01_Lineární prvky el_obvodů Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_04_Zesilovače a Oscilátory

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_04_Zesilovače a Oscilátory Číslo projektu Číslo materiálu CZ..07/.5.00/34.058 VY_3_INOVACE_ENI_.MA_04_Zesilovače a Oscilátory Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení).

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). SNÍMAČE - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). Rozdělení snímačů přímé- snímaná veličina je i na výstupu snímače nepřímé -

Více

Záznam a reprodukce zvuku

Záznam a reprodukce zvuku Záznam a reprodukce zvuku 1 Jiří Sehnal Zpracoval: Ing. Záznam a reprodukce zvuku 1. Akustika a základní pojmy z akustiky 2. Elektroakustické měniče - mikrofony - reproduktory 3. Záznam zvuku - mechanický

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ SÍLY, TLAKU, KROUTÍCÍHO MOMENTU, ZRYCHLENÍ

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ SÍLY, TLAKU, KROUTÍCÍHO MOMENTU, ZRYCHLENÍ SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ SÍLY, TLAKU, KROUTÍCÍHO MOMENTU, ZRYCHLENÍ 9.1. Snímače síly 9.2. Snímače tlaku 9.3. Snímače kroutícího momentu 9.4. Snímače zrychlení 9.1. SNÍMAČE SÍLY dva základní principy: 9.1.1.

Více

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou.

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. 1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Z hlediska použitelnosti kovů v technické praxi je obvyklé dělení

Více

Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů. Měření elektrofyzikálních parametrů krystalových rezonátorů

Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů. Měření elektrofyzikálních parametrů krystalových rezonátorů Ústav fyziky a měřicí techniky Laboratoř chemických vodivostních senzorů Návod na laboratorní úlohu Měření elektrofyzikálních parametrů krystalových rezonátorů . Úvod Krystalový rezonátor (krystal) je

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Regulace frekvence a napětí

Regulace frekvence a napětí Regulace frekvence a napětí Ivan Petružela 2006 LS X15PES - 5. Regulace frekvence a napětí 1 Osnova Opakování Blokové schéma otáčkové regulace turbíny Statická charakteristika (otáčky, výkon) turbíny Zajištění

Více

Vlastnosti a provedení skutečných součástek R, L, C

Vlastnosti a provedení skutečných součástek R, L, C Vlastnosti a provedení skutečných součástek R, L, C Rezistory, kondenzátory a cívky jsou pasivní dvojpóly, vykazující určitý elektrický odpor, indukčnost, kapacitu. Rezistory jsou pasivní součástky, jejichž

Více

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Úkol měření: 1) Proměřte závislost citlivosti senzoru TGS na koncentraci vodíku 2) Porovnejte vaši citlivostní charakteristiku s charakteristikou

Více

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. České vysoké učení technické v Praze. Fakulta elektrotechnická

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. České vysoké učení technické v Praze. Fakulta elektrotechnická Výkon v HUS Rezistor: proud, procházející rezistorem, ho zahřívá, energie, dodaná rezistoru, se tak nevratně mění na teplo Kapacitor: elektrický proud, protékající obvodem dodává kapacitoru elektrický

Více

Elektrická impedanční tomografie

Elektrická impedanční tomografie Biofyzikální ústav LF MU Projekt FRVŠ 911/2013 Je neinvazivní lékařská technika využívající nízkofrekvenční elektrické proudy pro zobrazení elektrických vlastností tkaní a vnitřních struktur těla. Různé

Více

napájecí zdroj I 1 zesilovač Obr. 1: Zesilovač jako čtyřpól

napájecí zdroj I 1 zesilovač Obr. 1: Zesilovač jako čtyřpól . ZESILOVACÍ OBVODY (ZESILOVAČE).. Rozdělení, základní pojmy a vlastnosti ZESILOVAČ Zesilovač je elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Má vstup a výstup, tzn. je to čtyřpól na jehož

Více

Daniel Tokar tokardan@fel.cvut.cz

Daniel Tokar tokardan@fel.cvut.cz České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra fyziky A6M02FPT Fyzika pro terapii Fyzikální principy, využití v medicíně a terapii Daniel Tokar tokardan@fel.cvut.cz Obsah O čem bude

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007 TEST Z FYZIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO FAST-F-2006-01 1. Převeďte 37 mm 3 na m 3. a) 37 10-9 m 3 b) 37 10-6 m 3 c) 37 10 9 m 3 d) 37 10 3 m 3 e) 37 10-3 m 3 2. Voda v řece proudí rychlostí 4 m/s. Kolmo

Více

Magnetický záznam zvuku

Magnetický záznam zvuku Magnetický záznam zvuku Zpracoval: Ing. Jiří Sehnal 1 Magnetický záznam zvuku Princip magnetického záznamu zvuku spočívá v převedení zvukových kmitů na elektrické, kterými se trvale zmagnetizuje pohybující

Více

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K zvuk každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem akustika zabývá se fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM Úkoly měření: 1. Změřte převodní charakteristiku deformačního snímače síly v rozsahu 0 10 kg 1. 2. Určete hmotnost neznámého závaží. 3. Ověřte, zda lze měření zpřesnit

Více

OPERAČNÍ ZESILOVAČE. Teoretický základ

OPERAČNÍ ZESILOVAČE. Teoretický základ OPERAČNÍ ZESILOVAČE Teoretický základ Operační zesilovač (OZ) je polovodičová součástka, která je dnes základním stavebním prvkem obvodů zpracovávajících spojité analogové signály. Jedná se o elektronický

Více

4 Vibrodiagnostika elektrických strojů

4 Vibrodiagnostika elektrických strojů 4 Vibrodiagnostika elektrických strojů Cíle úlohy: Cílem úlohy je seznámit se s technologií měření vibrací u točivých elektrických strojů a vyhodnocováním diagnostiky jejích provozu. 4.1 Zadání Pomocí

Více

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů 1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů Cíl: Cílem této laboratorní úlohy je ověření vhodnosti použití různých typů měřicích přístrojů při měření efektivních hodnot střídavých proudů

Více

6. Elektromagnetické záření

6. Elektromagnetické záření 6. Elektromagnetické záření - zápis výkladu - 34. až 35. hodina - A) Elektromagnetické vlny a záření (učebnice strana 86-95) Kde všude se s nimi setkáváme? Zapneme-li rozhlasový nebo televizní přijímač

Více

5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ

5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 5. ELEKTCKÁ MĚŘENÍ rčeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS 5.1 Úvod 5. Chyby měření 5.3 Elektrické

Více

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem 1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem Topologicky můžeme pohonný systém s asynchronním motorem, který je napájen z napěťového střídače, rozdělit podle funkce a účelu do následujících částí:

Více

Ele 1 elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu

Ele 1 elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL Název zpracovaného celku: 30. 9. 203 Ele elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ MĚŘENÍ VODIVOSTI KAPALIN BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ MĚŘENÍ VODIVOSTI KAPALIN BAKALÁŘSKÁ PRÁCE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A MĚŘICÍ TECHNIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION

Více

Rádiové funkční bloky X37RFB Krystalové filtry

Rádiové funkční bloky X37RFB Krystalové filtry Rádiové funkční bloky X37RFB Dr. Ing. Pavel Kovář Obsah Úvod Krystalový rezonátor Diskrétní krystalové filtry Monolitické krystalové filtry Aplikace 2 Typické použití filtrů Rádiový přijímač preselektor

Více

Zkouškové otázky z A7B31ELI

Zkouškové otázky z A7B31ELI Zkouškové otázky z A7B31ELI 1 V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí - uveďte název a značku jednotky 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud - uveďte název a značku jednotky 3 V jakých jednotkách se

Více

Nanotechnologie a jejich aplikace. doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc.

Nanotechnologie a jejich aplikace. doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc. Nanotechnologie a jejich aplikace doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předpona pochází z řeckého νανος což znamená trpaslík 10-9 m 380-780 nm rozsah λ viditelného světla Srovnání známých malých útvarů SPM Vyjasnění

Více

Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00

Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Brno Č.j.: 0313/002/15/Pos. Vyřizuje: Ing. Miroslav Pospíšil Telefon: 545 555 135, -131 V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A Český metrologický

Více

Hmotnostní spektrometrie

Hmotnostní spektrometrie Hmotnostní spektrometrie Podstatou hmotnostní spektrometrie je studium iontů v plynném stavu. Tato metoda v sobě zahrnuje tři hlavní části:! generování iontů sledovaných atomů nebo molekul! separace iontů

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita omáše Bati ve Zlíně LABORAORNÍ CVIČENÍ ELEKROECHNIKY A PRŮMYSLOVÉ ELEKRONIKY Název úlohy: Měření frekvence a fázového posuvu proměnných signálů Zpracovali: Petr Luzar, Josef Moravčík Skupina:

Více

Základní pojmy. T = ϑ + 273,15 [K], [ C] Definice teploty:

Základní pojmy. T = ϑ + 273,15 [K], [ C] Definice teploty: Definice teploty: Základní pojmy Fyzikální veličina vyjadřující míru tepelného stavu tělesa Teplotní stupnice Termodynamická (Kelvinova) stupnice je určena dvěma pevnými body: absolutní nula (ustává termický

Více

Obrázek č. 7.0 a/ regulační smyčka s regulátorem, ovladačem, regulovaným systémem a měřicím členem b/ zjednodušené schéma regulace

Obrázek č. 7.0 a/ regulační smyčka s regulátorem, ovladačem, regulovaným systémem a měřicím členem b/ zjednodušené schéma regulace Automatizace 4 Ing. Jiří Vlček Soubory At1 až At4 budou od příštího vydání (podzim 2008) součástí publikace Moderní elektronika. Slouží pro výuku předmětu automatizace na SPŠE. 7. Regulace Úkolem regulace

Více

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS EEKTŘINA A MAGNETIZMUS XII Střídavé obvody Obsah STŘÍDAÉ OBODY ZDOJE STŘÍDAÉHO NAPĚTÍ JEDNODUHÉ STŘÍDAÉ OBODY EZISTO JAKO ZÁTĚŽ 3 ÍKA JAKO ZÁTĚŽ 5 3 KONDENZÁTO JAKO ZÁTĚŽ 6 3 SÉIOÝ OBOD 7 3 IMPEDANE 3

Více

4a. Základy technického měření (měření trhlin)

4a. Základy technického měření (měření trhlin) Technická měření a diagnostika staveb 4a. Základy technického měření (měření trhlin) Libor Žídek 1 Vytvořeno za podpory projektu FRVŠ č. 2529/2009 Průzkum trhlin Zaměření na vznik a rozvoj trhlin (příčina

Více

ČÁST VI - K M I T Y A V L N Y

ČÁST VI - K M I T Y A V L N Y ČÁST VI - K M I T Y A V L N Y 23. Harmonický oscilátor 24. Vlnění 25. Elektromagnetické vlnění 26. Geometrická optika 27. Fyzikální optika 28. Nelineární optika 261 Periodické pohyby částic a těles (jako

Více

ELEKTROAKUSTICKÁ ZAŘÍZENÍ výběr z učebních textů

ELEKTROAKUSTICKÁ ZAŘÍZENÍ výběr z učebních textů ELEKTROAKUSTICKÁ ZAŘÍZENÍ výběr z učebních textů 1 ELEKTROAKUSTICKÁ ZAŘÍZENÍ Akustika se zabývá vznikem, šířením a vnímáním zvuku. Zvuk je jedním z mnoha projevů hmoty. Dochází-li při zpracování zvukového

Více

Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím

Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, 166 28 Praha 6 Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím Semestrální projekt

Více

Svařování tlakem Podstata metody záleží ve vzájemném přiblížení spojovaných součástí na vzdálenost odpovídající řádově parametru krystalové mřížky.

Svařování tlakem Podstata metody záleží ve vzájemném přiblížení spojovaných součástí na vzdálenost odpovídající řádově parametru krystalové mřížky. Svařování tlakové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů 3 Měření hlukových emisí elektrických strojů Cíle úlohy: Cílem laboratorní úlohy je seznámit studenty s hlukem jako vedlejším produktem průmyslové činnosti, zásadami pro jeho objektivní měření pomocí moderních

Více

Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě

Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě Náplní laboratorní úlohy je proměření základních parametrů plynových vodivostních senzorů: i) el. odpor a ii)

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Vlnění a optika 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 2 mechanické kmitání a vlnění - základní druhy mechanického vlnění a jejich

Více

stránka 101 Obr. 5-12c Obr. 5-12d Obr. 5-12e

stránka 101 Obr. 5-12c Obr. 5-12d Obr. 5-12e BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR: Polovodičová součástka se dvěma přechody PN a se třemi oblastmi s příměsovou vodivostí (NPN, popř. PNP, K kolekor, B báze, E emitor) u níž lze proudem procházejícím v propustném směru

Více

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače . Pasivní snímače Pasivní snímače při působení měřené veličiny mění svoji charakteristickou vlastnost, která potom ovlivní tok elektrické energie. Její změna je pak mírou hodnoty měřené veličiny. Pasivní

Více

Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON

Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON Laboratoř kardiovaskulární biomechaniky Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Fakulta strojní, ČVUT v Praze Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON 1 Měření: 8. 4. 2008 Trubička:

Více

TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC

TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC Otázky - fyzikální základy 1. 25 milionů kmitů za sekundu se dá také vyjádřit jako 25 khz. 2500 khz. 25 MHz. 25000 Hz. 2. Zvukové vlny, jejichž frekvence je nad

Více

W1- Měření impedančního chování reálných elektronických součástek

W1- Měření impedančního chování reálných elektronických součástek Návod na laboratorní úlohu Laboratoře oboru I W1- Měření impedančního chování reálných elektronických součástek Úloha W1 1 / 6 1. Úvod Impedance Z popisuje úhrnný "zdánlivý odpor" prvků obvodu při průchodu

Více

Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu

Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu 1. Rozbor možných opravných prostředků na výstupu z napěťového střídače vč. příkladů zapojení

Více

Polohovací zařízení. Počítačová myš

Polohovací zařízení. Počítačová myš Polohovací zařízení Polohovací zařízení jsou vstupní periferie, jejichž úkolem je umožnit snadnější ovládání programů a programových součástí operačního systému. Jedná se především o pohyb kurzoru po pracovní

Více

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK Rudolf Hela, Oldřich Fiala, Jiří Zach V příspěvku je popsán systém protihlukových stěn za využití odpadu z těžby a zpracování dřeva. Pro pohltivou

Více

Senzorika a senzorické soustavy

Senzorika a senzorické soustavy Senzorika a senzorické soustavy Snímače mechanických napětí, síly, kroutícího momentu a hmotnosti Tato publikace vznikla jako součást projektu CZ.04.1.03/3.2.15.2/0285 Inovace VŠ oborů strojního zaměření,

Více

MĚŘENÍ TEPLOTY. Přehled technických teploměrů. Teploměry kapalinové. Teploměry tenzní. Rozdělení snímačů teploty: Ukázky aplikace termochromních barev

MĚŘENÍ TEPLOTY. Přehled technických teploměrů. Teploměry kapalinové. Teploměry tenzní. Rozdělení snímačů teploty: Ukázky aplikace termochromních barev MĚŘENÍ TEPLOTY teplota je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě při měření teploty se měří obecně jiná veličina A, která je na teplotě závislá podle určitého

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

ATENTOVY SPIS. Právo k využití vynálezu přísluší státu podle 3 odst. 6 zák. č. 34/1957 Sb. Přihlášeno 28. VÍL 1970 [PV 5290-70)

ATENTOVY SPIS. Právo k využití vynálezu přísluší státu podle 3 odst. 6 zák. č. 34/1957 Sb. Přihlášeno 28. VÍL 1970 [PV 5290-70) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A ATENTOVY SPIS Právo k využití vynálezu přísluší státu podle 3 odst. 6 zák. č. 34/1957 Sb. 146019 ^yy ^ - u Přihlášeno 28. VÍL 1970 [PV 5290-70) Vyloženo 31.

Více

2. kapitola: Přenosová cesta optická (rozšířená osnova)

2. kapitola: Přenosová cesta optická (rozšířená osnova) Punčochář, J: AEO; 2. kapitola 1 2. kapitola: Přenosová cesta optická (rozšířená osnova) Čas ke studiu: 4 hodiny Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umět identifikovat prvky optického přenosového

Více

[ db ; - ] Obrázek č. 1: FPCH obecného zesilovače

[ db ; - ] Obrázek č. 1: FPCH obecného zesilovače Teoretický úvod Audio technika obecně je obor, zabývající se zpracováním zvuku a je poměrně silně spjat s elektroakustikou. Elektroakustika do sebe zahrnuje především elektrotechnická zařízení od akusticko-elektrických

Více

VE ŠKOLE PRO PRAKTICKOU VÝUKU, MOTIVACI I ZÁBAVU

VE ŠKOLE PRO PRAKTICKOU VÝUKU, MOTIVACI I ZÁBAVU VE ŠKOLE PRO PRAKTICKOU VÝUKU, MOTIVACI I ZÁBAVU CZ.1.07/1.1.24/01.0066 Střední škola elektrotechnická, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvková organizace 2014 POKYNY KE STUDIU: ČAS KE STUDIU Čas potřebný

Více

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ

Více

Elektroakustické a elektromechanické měniče s elektrickým polem

Elektroakustické a elektromechanické měniče s elektrickým polem Elektroakustické a elektromechanické měniče s elektrickým polem Elektroakustické a elektromechanické měniče Zařízení pro přeměnu energie elektromagnetického pole na energii pole akustického nebo naopak

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Elektřina a magnetismus Autor: Název: Datum vytvoření: 20. 3. 2014

Více

Fyzikální praktikum 1

Fyzikální praktikum 1 Fyzikální praktikum 1 FJFI ČVUT v Praze Úloha: #9 Základní experimenty akustiky Jméno: Ondřej Finke Datum měření: 3.11.014 Kruh: FE Skupina: 4 Klasifikace: 1. Pracovní úkoly (a) V domácí přípravě spočítejte,

Více

Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14

Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14 Technický lexikon Pojmy z techniky měření sil a točivých momentů a d a tových listů GTM Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14 Úvod V tomto Technickém lexikonu najdete vysvětlení pojmů z techniky měření síly

Více

Interakce ve výuce základů elektrotechniky

Interakce ve výuce základů elektrotechniky Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, Místo poskytovaného vzdělávaní Stod, Plzeňská 245 CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Interakce ve výuce základů elektrotechniky OBVODY RLC Číslo projektu

Více

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI 0a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI Úvod: Klasický síťový transformátor transformátor s jádrem skládaným z plechů je stále běžně používanou součástí

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 21. 4. 2013 Název zpracovaného celku: STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Pevné látky dělíme na látky: a) krystalické b) amorfní

Více

Fyzika (učitelství) Zkouška - teoretická fyzika. Čas k řešení je 120 minut (6 minut na úlohu): snažte se nejprve rychle vyřešit ty nejsnazší úlohy,

Fyzika (učitelství) Zkouška - teoretická fyzika. Čas k řešení je 120 minut (6 minut na úlohu): snažte se nejprve rychle vyřešit ty nejsnazší úlohy, Státní bakalářská zkouška. 9. 05 Fyzika (učitelství) Zkouška - teoretická fyzika (test s řešením) Jméno: Pokyny k řešení testu: Ke každé úloze je správně pouze jedna odpověď. Čas k řešení je 0 minut (6

Více

9. Kompenzace účiníku u spínaných zdrojů malých výkonů

9. Kompenzace účiníku u spínaných zdrojů malých výkonů Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Jednoduché rezonanční obvody

Jednoduché rezonanční obvody Jednoduché rezonanční obvody Jednoduché rezonanční obvody vzniknou spojením činného odporu, cívky a kondenzátoru jedním ze způsobů uvedených na obr.. Činný odpor nemusí být bezpodmínečně připojen jako

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI A POSUVU

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI A POSUVU SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI A POSUVU 7.1. Odporové snímače 7.2. Indukční snímače 7.3. Magnetostrikční snímače 7.4. Kapacitní snímače 7.5. Optické snímače 7.6. Číslicové snímače 7.1. ODPOROVÉ SNÍMAČE

Více

22.9. 29.9. 11. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Laboratoře elektrotechnických měření

22.9. 29.9. 11. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Laboratoře elektrotechnických měření Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Laboratoře elektrotechnických měření Název úlohy Číslo úlohy MĚŘENÍ NA VEDENÍ 102-4R-T,S Zadání 1. Sestavte měřící

Více

4. Zpracování signálu ze snímačů

4. Zpracování signálu ze snímačů 4. Zpracování signálu ze snímačů Snímače technologických veličin, pasivní i aktivní, zpravidla potřebují převodník, který transformuje jejich výstupní signál na vhodnější formu pro další zpracování. Tak

Více

Plán výuky - fyzika tříletá

Plán výuky - fyzika tříletá Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Plán výuky - fyzika tříletá Tomáš Nečas Gymnázium, třída Kapitána Jaroše 14, Brno

Více

VLASTNOSTI POLOVODIČOVÝCH SOUČÁSTEK PRO VÝKONOVOU ELEKTRONIKU

VLASTNOSTI POLOVODIČOVÝCH SOUČÁSTEK PRO VÝKONOVOU ELEKTRONIKU VLASTNOSTI POLOVODIČOVÝCH SOUČÁSTEK PRO VÝKONOVOU ELEKTRONIKU Úvod: Čas ke studiu: Polovodičové součástky pro výkonovou elektroniku využívají stejné principy jako běžně používané polovodičové součástky

Více

Seismografy a Seismické pozorovací sítě mají pro seismo

Seismografy a Seismické pozorovací sítě mají pro seismo Seismografy a Seismické pozorovací sítě mají pro seismologii tak zásadní důležitost jakou mají teleskopy pro astronomii či urychlovače pro fyziku. Bez nich bychom věděli jen pramálo o tom, jak vypadá nitro

Více

Vliv struktury materiálu na hodnotitelnost ultrazvukovou defektoskopií

Vliv struktury materiálu na hodnotitelnost ultrazvukovou defektoskopií Digitální knihovna Univerzity Pardubice DSpace Repository Univerzita Pardubice http://dspace.org þÿ V y s o k oa k o l s k é k v a l i f i k a n í p r á c e / T h e s e s, d i s s 2014 Vliv struktury materiálu

Více

ÚPRAVA KMITOČTOVÝCH VLASTNOSTÍ BEZODRAZOVÉ KOMORY MALÝCH ROZMĚRŮ PRO MĚŘENÍ ELEKTROAKUSTICKÝCH MĚNIČŮ

ÚPRAVA KMITOČTOVÝCH VLASTNOSTÍ BEZODRAZOVÉ KOMORY MALÝCH ROZMĚRŮ PRO MĚŘENÍ ELEKTROAKUSTICKÝCH MĚNIČŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF TELECOMMUNICATIONS

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULTISIM.0) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

Podívejte se na časový průběh harmonického napětí

Podívejte se na časový průběh harmonického napětí Střídavý proud Doteď jse se zabývali pouze proude, který obvode prochází stále stejný sěre (stejnosěrný proud). V praxi se ukázalo, že tento proud je značně nevýhodný. kázalo se, že zdroje napětí ůže být

Více

Možnosti potlačení asymetrické EMI v pásmu jednotek až desítek MHz

Možnosti potlačení asymetrické EMI v pásmu jednotek až desítek MHz Možnosti potlačení asymetrické EMI v pásmu jednotek až desítek MHz Jedním ze základních prvků filtrů potlačujících šíření rušení po vedeních jsou odrušovací tlumivky. V případě rušení asymetrického, jaké

Více

Technická specifikace předmětu zakázky

Technická specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 Technická specifikace předmětu zakázky zakázky Zadavatel Měřící přístroje pro fyziku Gymnázium Cheb, Nerudova 2283/7, 350 02 Cheb Položka 1 Stanoviště pro práci s teplotou Počet kusů 6 6 chemicky

Více

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače . Pasivní snímače Pasivní snímače mění při působení měřené některou svoji charakteristickou vlastnost. Její změna je pak mírou hodnoty měřené veličiny a ta potom ovlivní tok elektrické energie ve vyhodnocovacím

Více

Snímače vlhkosti / vlhkosti a teploty (hygrometrické)

Snímače vlhkosti / vlhkosti a teploty (hygrometrické) Typový list 90.7031 Strana 1/7 Snímače vlhkosti / vlhkosti a teploty (hygrometrické) - pro měření relativní vlhkosti vzduchu a teploty - montáž do prostoru, vzduchotechnických kanálů a do venkovního prostředí

Více

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy. Přednáška 9

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy. Přednáška 9 Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy Přednáška 9 Převody s nestandardními ozubenými koly Obsah Převody s nestandardními ozubenými koly Základní rozdělení

Více

ČSN EN 50383 ed. 2 OPRAVA 1

ČSN EN 50383 ed. 2 OPRAVA 1 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 17.220.20; 33.070.01 Únor 2014 Základní norma pro výpočet a měření intenzity elektromagnetického pole a SAR při vystavení člověka rádiovým základnovým stanicím a pevným koncovým

Více