Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 8 (sociální rehabilitace)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 8 (sociální rehabilitace)"

Transkript

1 Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 8 (sociální rehabilitace) Termín konání: v čase od 10:00 do 14:00 Místo konání: Mariánské náměstí 480/5, Ostrava Mariánské Hory (budova společnosti DTO CZ, s.r.o) Facilitátorky: Bc. Hana Brňáková, Mgr. Jana Studená Témata: 1. Definice kapacity služby sociální rehabilitace 2. Optimální personální zajištění služby sociální rehabilitace (s ohledem na kapacitu služby, cílovou skupinu, provozní dobu, zastupitelnost pracovníků, aj.) 3. Krizové zajištění služby (co je rovina krize: finanční, personální, materiálně-technická atd.) Facilitátorka přivítala přítomné a uvedla témata setkání. Ad a) Definice kapacity služby sociální rehabilitace Facilitátorka předložila definice různých termínů kapacity služby v různých krajích. Uvedla následující definice: Maximální okamžitá kapacita: jde o počet míst v zařízení, které mohou uživatelé využít v jeden okamžik (počet židlí, lůžek). Denní kapacita: je počet uživatelů, kterým je v průběhu jednoho dne poskytnuta v zařízení sociální služba. Stávající individuální okamžitá kapacita: počet uživatelů, kterým lze poskytnout službu v daném časovém okamžiku dle počtu úvazků na pracovišti v daném okamžiku s přihlédnutím k zázemí služby (např. počtu místností, pracovníků apod.). Skupinová okamžitá kapacita: počet pracovníků a počet osob, se kterými je v daném okamžiku možno pracovat v závislosti na zázemí služby, schopnosti pracovníků atd. (např. 3/15-3 úvazky/skupina max. po 15 klientech). F: Existuje jasně daná definice v MSK? Kraj vyžaduje hodnotu okamžité kapacity služby (kolika klientům je poskytovatel schopen v daném okamžiku najednou poskytnout službu - ať už v terénní, ambulantní nebo pobytové službě). Zmíněnému nejvíce odpovídá definice: Maximální okamžitá kapacita jde o počet míst v zařízení, které mohou uživatelé využít v jeden okamžik (počet židlí, lůžek).

2 Kraj dále zajímá počet neuspokojených uživatelů (pozor, nikoli zájemců o službu). Od jaké doby je uživatel již neuspokojeným? Kde je hranice, kdy je čekání pro uživatele ještě v rámci uspokojitelnosti? Služba by měla směřovat k naplnění IP. Sociální rehabilitace (dále jen SR) musí být cílená služba. SR je proces, který má vývoj. (Klient nemůže sepsat smlouvu na jednorázovou záležitost. Pokud jde jen o jednorázovou záležitost, tak nejde o SR, ale např. o poradenství.) Doba čekání musí vycházet z potřeb uživatele. Má-li čekat déle, než je jeho potřeba aktuální, stává se neuspokojeným. Financování služby: není závislé jen na kapacitě nebo vykázaných intervencích a kontaktech, ale i dalších faktorech, jako je např. historie organizace, zapojení do jiných projektů apod. Přičemž MSK garantuje min. výši dotace jako v minulých letech. Poskytovatelé vyjádřili obavu, že může dojít k znevýhodnění při zavádění nové služby. Financování tak nemusí být spravedlivé, protože daná organizace ještě nemá historii, přičemž historie neznamená kvalitní službu. Nastavení má být takové, aby se hodnotila především kvalita poskytované služby. F: Co by pomohlo, aby se definice kapacity služby sjednotila, aby se mohla používat reálná čísla? Kapacitu si služba musí nastavit individuálně, např. podle cílových skupin. V průměru se na 1 pracovníka počítá s smlouvami. Lepším ukazatelem tedy je přepočtený počet pracovníků v PP/počet hodin přímé práce. Nastavení kapacity by mělo odpovídat formě služby (terénní, ambulantní, pobytové služby) i cílové skupině (terénní práce je u uživatelů s mentálním postižením náročnější hlavně na čas, ale záleží na konkrétním druhu postižení). Dále je rozhodující, zda jde o práci individuální nebo skupinovou. V daný okamžik může kapacita narůst, pokud se pracuje skupinově. Určení kapacity na pracovníka souvisí dále s délkou spolupráce s uživatelem (jednorázová, dlouhodobá). F: Evidujete někde svou definici okamžité kapacity služby? (Když to není dáno jednoznačně židlemi, lůžky apod.). Co by Vám pomohlo, abyste s tím číslem dokázali pracovat? Z odpovědí vyplynulo, že definice v písemné formě u poskytovatelů není. Vedoucím služeb a sociálním pracovníkům je jasná. Pokud však číslo není dáno počtem židlí či lůžek ve službě, rozchází se u jednotlivých poskytovatelů obsah hodnoty není jednoznačné. F: Nejde evidenci zjednodušit pro případnou kontrolu? Je to důležitý ukazatel? Je to relevantní ukazatel? Jelikož MSK vychází z okamžité kapacity uvedené v systému, ukazatel může zkreslit potřebu služby v MSK. Vedle kapacity rozhodují i další ukazatelé jako počet uživatelů na pracovníka, počet úvazků apod. Je důležité, aby čísla byla spolehlivá.

3 Poskytovatelé by navrhovali zavedení krajské databáze volných míst: Kraj by měl mít vlastní registr, který poskytovatel má aktuálně kolik volných míst. Poskytovatelé by ji sami aktualizovali (podobně jako byla dříve povinnost zaměstnavatelů hlásit volná pracovní místa na ÚP). Ušetřilo by to čas např. sociálním pracovníkům nemocnic. Stanovila by se frekvence aktualizace. Otázkou je, zda je to proveditelné. Kapacita se může měnit každou hodinu. Záleží na cílové skupině služby. Pak by byla potřeba vidět v databázi také počet čekatelů na službu. Pořadníky jsou však rozsáhlé, a kapacita by tak zřejmě byla v mínusu. Dalším návrhem je sjednotit systémy (kraje, města atd.). Okamžitá kapacita je umělé číslo, protože poskytovatel realizuje zároveň terénní i ambulantní služby (ambulantní pracovník může být zároveň v terénu). F: Jak tedy hodnoty okamžité kapacity služby zreálnit? Nerozlišovat terénní a ambulantní služby, ale řídit se podle toho, zda jde o individuální a skupinovou práci. Přičemž záleží na kapacitě technického zázemí ( prostory nejsou nafukovací ). Pro MSK je důležité vědět, kolik jsou schopni poskytnout, ne kolik zrovna poskytují. V rámci systému jsou různé kapacity (OK, registr poskytovatelů apod.). Pro dotaci kraje jsou důležité parametry v krajské síti. Kraj např. může financovat jen polovinu lůžek apod. Pokud existuje rozpor, kraj upozorní na rozdíly. Ale špatně uvedená kapacita v registru sociálních služeb nemá vliv na financování MSK. Okamžitá kapacita je něco jiného než opravdu volná kapacita (viz navrhovaná databáze). Lze rozlišit: okamžitou kapacitu, možnosti pracovníků, kolik uživatelů pojme zařízení. Může se lišit i v jednotlivé dny v týdnu. Definice by měla zahrnovat rozlišení individuální a skupinové formy práce. Ad 2) Optimální personální zajištění služby sociální rehabilitace Okamžitá kapacita pracovníků v přímé péči závisí na optimálním personálním zajištění služby. F: Optimální personální zajištění je? Od čeho začít? Co Vás nejvíc pálí? Bariérou optimálního zajištění služby jsou finance i chybějící mužská pracovní síla. Obecně je problémem sehnat kvalifikované pracovníky a pracovnice. Důvody jsou hlavně finanční, dalším problémem je psychická náročnost profese. F: Cílem je dobrat se obecného personálního modelu. Jak přijdete na to, zda Vám člověk chybí nebo nadbývá? Z čeho to lze odvodit?

4 Problémem je prostorové a technické zázemí. Důležitým ukazatelem je počet zájemců, které nemůže služba uspokojit a nastavení služby, forma nabízené služby. Pokud jde o podporované zaměstnávání, tak je potřeba, aby byli alespoň 2 pracovníci na klienta, aby mohli nabídnout kvalitní službu (jeden v terénu a druhý zajistí ostatní činnosti). Počet pracovníků se tedy odvíjí od: poskytovaných činností cílové skupiny počtu zájemců. Poskytovatelé někdy zapomínají na význam potřebnosti služby. Počet pracovníků musí vycházet hlavně a nejprve z potřeb uživatelů. Není žádoucí shánět žadatele na aktivity, které nastaví poskytovatelé. Sociální služba má přijít na řadu, až když nelze zajistit pomoc jinak. Nesuplovat jiné služby, jen abychom udrželi klienta. Nenabízet aktivity, o které není zájem, bojovat o klienty, jen za účelem udržení služby. Důležitá je spolupráce s městem a krajem, aby se nabízely služby, které chybí, které uživatelé potřebují. F: Jak zjistíte potřeby uživatelů? Buď uživatelé vědí, co chtějí, nebo přijdou v doprovodu rodiny. Pak je důležité zvážit, zda je služba vhodná pro daného klienta. Pokud je vhodná, lze poskytnout a až se naplní klientův IP (jeho potřeby), službu přestává potřebovat. Jiná situace je např. u lidí se zrakovou vadou, kteří se učí pracovat s technikou nebo potřebují pomoc s běžnými aktivitami (naučit orientaci ve městě apod.). Např. počítač je náročná kompenzační pomůcka, která se rychle vyvíjí. Učení je pak kontinuální a snad nekončící záležitost. Také v případě zajištění běžných aktivit je doplnění, rozšíření či změna IP běžná (např. naučit novou trasu v případě stěhování nebo změn ve městě atd.). Cílová skupina osob se zrakovým postižením je tak specifická. U lidí s duševním postižením je zase častěji problém s tím, že nedokážou jasně identifikovat své skutečné potřeby. F: Necháváte klienty čekat nebo je to jinak? Čekatelé jsou u většiny poskytovatelů. Počty zájemců se mění průběžně v čase, jsou nárazové, nejsou rovnoměrné (např. nejvíce v listopadu, nejméně v letních měsících). F: Jak stanovit optimální počet pracovníků/úvazků na službu? Z pohledu vedoucích služeb, jak to vnímáte, že by mělo být to optimální? Už máte optimální počet pracovníků? Co Vás limituje? Kolik je optimální počet pracovníků, aby nebyla služba ohrožena? Aby nebyli pracovníci přetíženi? Aby pracovníci nefluktuovali? Jak to udělat? Rozdělení na individuální a skupinovou práci je důležité. Záleží také na potřebách klientů a období. Někdy jsou pracovníci schopni zajistit více uživatelů. Jindy pracují intenzivněji s méně lidmi. F: Potřebovali byste další pracovníky? Uživatelé se shodnou, že by potřebovali více pracovníků. F: Z čeho vycházíte?

5 Velkým zatížením je neustálý nárůst administrativy, legislativních povinností. Pracovníci se tak nemohou plně věnovat klientům. F: Máte to nějak nastaveno v rámci služby - dny, kdy je služba omezena? Většinou takové nastavení nemají. F: Jak to pak děláte rozdělení pracovní doby mezi přímou práci a administrativu? Pracovníci pracují přesčas nebo využijí dobrovolníky. F: Dokážete říct, kdy je kapacita naplněna? U uživatelů s autismem a Aspergerovým syndromem je maximální kapacita na zařízení 24 klientů. Pracovníci s nimi řeší individuální problémy, a poskytují i skupinové aktivity, nelze vyloučit žádnou z těchto aktivit, jinak by služba nebyla poskytována v dostatečné kvalitě. V případě uživatelů s duševním onemocněním je kapacita na 1 pracovníka 12 smluv, prioritou je zajištění potřeb i kvality. Toto nastavení ale není směrodatné. Vždy zaleží na individuálních schopnostech pracovníka, jak si rozvrhne práci, jak nastaví priority. Dále záleží na daných problémech a potřebách klienta (náročný klient, nerovnoměrné rozložení množství klientů) i na pracovní pohodě pracovníka (kvalitní supervize, zpětná vazba od klientů). To vše se musí zohlednit, jinak se snižuje kvalita služby. Kapacita se tedy odvíjí od kvality služby, když začne klesat, tak je potřeba řešit kapacity. O kvalitě např. vypovídá, kolik času mají na klienta, jak dlouho zájemci čekají, jak pracovníci zvládají komunikaci s nimi. Kapacita služby vyplývá i z prostorových možností, momentálně nelze většinu provozů rozšiřovat. Některé služby se snaží kvalitu služby zajistit prostřednictvím specializace pracovníků (např. pracovník na zaměstnávání, druhý na volnočasové aktivity). Dále zaměstnávají peer pracovníky (např. 4 z 6 zaměstnanců jsou peer). V případě specializací je však otázkou zastupitelnost. Zastupitelnost je problémem nejen u specializovaných pracovníků, ale i managementu. Někteří poskytovatelé mají nastaveno optimum, že během 1 měsíce konkrétní pracovník (instruktor) uzavře 15 jednorázových smluv (zakázek) a k tomu má i dlouhodobé kurzy (7) za měsíc je to 22 klientů. Jinde je to např. 1 úvazek/10 klientů. S tím, že funguje zastupitelnost. U pozice sociálního pracovníka se poskytovatelé shodnou na optimálním úvazku 1,0. Otázkou je doba, po kterou lze službu provozovat v přetížení. F: Co by pomohlo, aby služba fungovala optimálně? Optimum je, když jsou pracovníci zastupitelní, ale aktuálně toho nelze dosáhnout. Kromě specializovaných pracovníků a managementu, je konkrétní klíčový pracovník nezastupitelný, pokud jde o vztah ke klientovi. Dále záleží na dobré týmové spolupráci (vycházet si vstříc) a vyváženosti týmu, i genderové. F: Jak to děláte, že Vám zaměstnanci neodcházejí?

6 Důležitá je atmosféra na pracovišti. Dát prestiž profesi, informovat o sociální práci veřejnost, prezentovat příklady dobré praxe, pracovat se sociálními sítěmi, bojovat s předsudky, dát o sobě vědět (účast na různých veřejných akcích, sociální sítě). Úskalím je, že sociální služby se neumí prezentovat. Chybí prostor pro sebeprezentaci i peníze na pracovníky (např. PR). Otázka pomoci obce a příspěvkových organizací obce v prezentaci služeb (např. v MHD). Hledat příležitosti k sebeprezentaci (akce města apod.), vzdělávat veřejnost, osvěta. Důležitá je prevence, osvěta už od dětství soc. služby nejsou vidět. F: Jak vnímáte komunikaci poskytovatel obec? Jak obec dokáže pomoci prosadit navýšení financí apod.? Služby, které mají svou historii, jsou na tom lépe. Pokud chtějí prosadit něco nového, důležitá je komunikace s městem a pak s krajem. Mají dobrou zkušenost i s ÚP. Nejsou důležité jen peníze, ale i podpora. Někteří poskytovatelé cítí podporu města, jiní ne. Vliv má i veřejný diskurz o sociálních službách. Důležité je při komunikaci s městem zdůvodňovat potřeby poskytovatele služby, podložit požadavky, zapojit více služeb. Vliv má i politika. Problémem je, že pokud je město ochotno poskytnout finance, chtějí službu jen pro uživatele s trvalým pobytem na svém území (už ne pro ty z okolních obcí). Obce k sociálním službám nepřistupují jednotně. Vzniká nevraživost mezi stejnými typy služeb na jednom území. Vázne komunikace mezi obcemi. F: Vyjmenujte profese, které jsou nezbytné, aby sociální služba fungovala. Kdo by měl být zapojen a bez koho to nepůjde, včetně výše úvazku. Ideální stav: Ředitel. Finanční manažer/personalista. PR pracovník. Fundraiser. Administrativní pracovník. Vedoucí služeb. Sociální pracovník. Pracovník v sociálních službách (psychiatrická sestra). Speciální pedagog. Metodik. DPP a externí služby: Supervizor. Psycholog. Uklízečka. Údržbář. Dobrovolníci (akreditovaní mají pojištění, neakreditovaní).

7 Optimální stav: Ředitel. Finanční manažer/personalista. Administrativní pracovník. Vedoucí služeb = metodik. Sociální pracovník. Pracovník v sociálních službách. Externí služby: Supervizor. Uklízečka pro ambulantní a pobytové služby. Krizový stav: Ředitel. Sociální pracovník. Pracovník v sociálních službách. Dobrovolníci Externí služby: Supervizor. Parametrem je však stanovená kapacita služby, kdy ani krizové personální zajištění není schopno zajistit udržitelnost služby, byť v krizovém režimu. Optimum smluv na jednoho pracovníka v přímé péči/týden (úvazek 1,0) Ambulantně: průměrně 12 smluv/1,0 úvazek/týden Terénně: průměrně 10 smluv/1,0/týden (faktor časová náročnost) Přičemž záleží na cílové skupině. Počet hodin přímé práce na jednoho pracovníka (1,0 úvazek) Ambulantně: úvazek 37,5 hodin týdně = 16 hodin přímé práce s klientem = 11 hodin ve prospěch klienta = ostatní nepřímá práce s klientem. Terénně: Optimum v terénu je 2 klienti za den. Přičemž se vychází z potřeb klienta. Na příštím setkání bude optimální personální zajištění dořešeno.

Model sociální služby Centrum denních služeb

Model sociální služby Centrum denních služeb Model sociální služby Centrum denních služeb Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče

Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče Diskusní fórum pracovní skupiny č. 3 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně

Více

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby

Více

Odborné sociální poradenství, Tlumočnické služby, Průvodcovské a předčitatelské služby

Odborné sociální poradenství, Tlumočnické služby, Průvodcovské a předčitatelské služby Zápis ze 4. diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Odborné sociální poradenství, Tlumočnické

Více

Model sociální služby Sociální rehabilitace

Model sociální služby Sociální rehabilitace Model sociální služby Sociální rehabilitace Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Model sociální služby Tlumočnické a předčitatelské služby

Model sociální služby Tlumočnické a předčitatelské služby Model sociální služby Tlumočnické a předčitatelské služby Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti

Více

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 14 (Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež)

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 14 (Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež) Diskusní fórum pracovní skupiny č. 14 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č.

Více

Komentář ke stanovení výše optimálního a reálného návrhu dotace na sociální služby v Pardubickém kraji na rok 2014

Komentář ke stanovení výše optimálního a reálného návrhu dotace na sociální služby v Pardubickém kraji na rok 2014 Komentář ke stanovení výše optimálního a reálného návrhu dotace na sociální služby v Pardubickém kraji na rok 2014 Pardubický kraj stanovil pro výpočet optimálního a reálného návrhu kritérium pro každý

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje

Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje Zpracoval: D. Vrána Datum: 27. 4. 2016 Proč všechny ty změny. Kraj je dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ), odpovědný

Více

Model sociální služby Osobní asistence

Model sociální služby Osobní asistence Model sociální služby Osobní asistence Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby se zdravotním postižením dne 12. 5. 2014

Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby se zdravotním postižením dne 12. 5. 2014 Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby se zdravotním postižením dne 12. 5. 2014 Datum konání: 12. 5. 2014, 15:00 hodin Místo konání: ÚMČ Praha 10, budova B, 5. patro Radniční salonek Přítomni: Kateřina

Více

Model sociální služby Chráněné bydlení

Model sociální služby Chráněné bydlení Model sociální služby Chráněné bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší)

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší) Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší) Termín konání: 26. 9. 2017 Místo konání: DTO CZ, Mariánské Hory Facilitátoři: Josef Veselka, MBA, Mgr. Daniel

Více

Diskusní fórum Chráněné bydlení a podpora samostatného bydlení

Diskusní fórum Chráněné bydlení a podpora samostatného bydlení Diskusní fórum Chráněné bydlení a podpora samostatného bydlení Ostrava, dne 3. 5. 2018 Zpracoval(a): Datum: Základní informace o projektu Název projektu: Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách

Více

Model sociální služby Kontaktní centra

Model sociální služby Kontaktní centra Model sociální služby Kontaktní centra Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů

Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů Zpracovatel: GI projekt o.p.s. Zadavatel: 14.9.2012 1 Cíle projektu Identifikace skutečných potřeb cílové skupiny seniorů v Libereckém kraji

Více

Zápis z 11.jednání Pracovní skupiny "financování" Plánování rozvoje a financování sociálních služeb HMP

Zápis z 11.jednání Pracovní skupiny financování Plánování rozvoje a financování sociálních služeb HMP HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Zápis z jednání NVěc Pro Datum, čas Přítomni Zápis z 11.jednání Pracovní skupiny "financování" Plánování rozvoje a financování sociálních služeb HMP 24/8/10

Více

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava 2016 ÚVOD Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve

Více

Model sociální služby. Odborné sociální poradenství

Model sociální služby. Odborné sociální poradenství Model sociální služby Odborné sociální poradenství Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012 Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko ze dne 19. 9. 2012 v rámci projektu Komunitního plánování sociálních služeb města Blansko Registrační číslo CZ.1.04/3.1.03/78.00036 Místo konání: Blansko,

Více

Historie komunitního plánování sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě

Historie komunitního plánování sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě Historie komunitního plánování sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě 1.KP Začátek v roce 2003 Informace o způsobu zpracování koncepce Vzdělávání zaměstnanců Prezentace záměru plánovat poskytovatelům

Více

INFORMACE PRO ZÁJEMCE O SLUŽBU SOCIÁLNÍ REHABILITACE KOLLÁROVA

INFORMACE PRO ZÁJEMCE O SLUŽBU SOCIÁLNÍ REHABILITACE KOLLÁROVA INFORMACE PRO ZÁJEMCE O SLUŽBU SOCIÁLNÍ REHABILITACE KOLLÁROVA OBSAH: POSLÁNÍ SLUŽBY KOMU JE SLUŽBA URČENA CÍLE SLUŽBY ZÁSADY PŘI POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY ROZSAH A KAPACITA POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY KDE A

Více

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava 2017 ÚVOD Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve

Více

CENTRA DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ

CENTRA DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ CENTRA DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ CENTRUM DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ Nový druh zdravotně sociální služby zaváděný v rámci reformy psychiatrické péče Mezičlánek mezi ambulancí a lůžky: více intenzivní péče než v psychiatrické

Více

Zápis Informační seminář pro poskytovatele sociálních služeb Olomouc

Zápis Informační seminář pro poskytovatele sociálních služeb Olomouc Zápis Informační seminář pro poskytovatele sociálních služeb 2. 6. 2014 Olomouc Přítomni: Ing. Linda Maršíková, vedoucí oddělení financování sociálních služeb, MPSV Mgr. Yvona Kubjátová, náměstkyně hejtmana

Více

ZÁPIS. z jednání PS SENIOŘI

ZÁPIS. z jednání PS SENIOŘI DATUM: 30. 1. 2018 ZÁPIS z jednání PS SENIOŘI v rámci projektu Společné plánování udržitelné sítě sociálních služeb v Ostravě (CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006590) MÍSTO KONÁNÍ: Domov pro seniory Slunečnice

Více

Centra pro duševní zdraví. Mgr. Pavel Říčan

Centra pro duševní zdraví. Mgr. Pavel Říčan Centra pro duševní zdraví Mgr. Pavel Říčan Cílová skupina V rámci uspořádání péče je třeba rámcově ohraničit skupinu osob se závažným duševním onemocněním Diagnosticky se jedná o osoby s psychózami, afektivními

Více

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora 27. Speciální pedagog Téma: systémová podpora Anotace Činnost speciálního pedagoga ve škole je samostatná poradenská činnost, která není přímou součástí vzdělávací činnosti školy. Školní speciální pedagog

Více

PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ METODOU IPS

PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ METODOU IPS PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ METODOU IPS FOKUS České Budějovice Konference: DOBRÁ PRAXE 17. 18. 10. 2018 Plzeň Podporované zaměstnávání metodou IPS FOKUS České Budějovice z. ú. Podpora lidí s duševním onemocněním

Více

Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 6 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Vymezení typických

Více

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21 Jednání Kolegia obcí K21 20. 11. 2015 1 2 Hlavní cíl projektu Zajištěním dostupnosti a rozvojem vybraných sociálních služeb v komunitě umožnit osobám se zdravotním postižením setrvat ve svém přirozeném

Více

Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 2015

Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 2015 Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 205 Poskytovatel sociální služby: SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. Místo poskytování služby: území

Více

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOUVISEJÍCH AKTIVIT VE MĚSTĚ HAVÍŘOVĚ V ROCE 2019

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOUVISEJÍCH AKTIVIT VE MĚSTĚ HAVÍŘOVĚ V ROCE 2019 KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOUVISEJÍCH AKTIVIT VE MĚSTĚ HAVÍŘOVĚ V ROCE 2019 Zápis z 1/2019 jednání pracovní skupiny Děti, mládež a rodina Datum 24.01.2019 Místo Přítomni Omluveni Neomluveni

Více

Asociace pracovníků v rané péči, z.s. Vlachova 1502/20,155 00 Praha 5 Stodůlky, IČ 26641933 www.aprp.cz

Asociace pracovníků v rané péči, z.s. Vlachova 1502/20,155 00 Praha 5 Stodůlky, IČ 26641933 www.aprp.cz Optimální model rané péče Optimální model popisuje službu rané péče při optimálním stavu finančního, personálního a materiálního zabezpečení. Cena služby poskytované optimálním způsobem je 40 000,- Kč

Více

Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017

Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017 Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017 Pracovní skupina č. 1 Děti, mládež, rodina 1. Priorita: Slabá finanční gramotnost občanů Cíl:

Více

Dle Registru poskytovatelů sociálních služeb. terénní 25 (denní kapacita) 6

Dle Registru poskytovatelů sociálních služeb. terénní 25 (denní kapacita) 6 Zápis Město Miletín pečovatelská služba Údaje o sociální službě byly zjištěny z Registru poskytovatelů sociálních služeb, od zástupců poskytovatele sociální služby a z Benchmarkingové aplikace. Údaje o

Více

INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Verze č. 2

INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Verze č. 2 INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Verze č. 2 1 Zpracovala: Koordinační skupina RPSS ve spolupráci se členy pracovních skupin Schválila: Řídící skupina RPSS dne 5. února 2015 Pracovní skupina Děti a mládež Služba

Více

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Dne 8. 3. 2017 Domovy pro seniory,

Více

Model sociální služby Pečovatelská služba

Model sociální služby Pečovatelská služba Model sociální služby Pečovatelská služba Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Příloha č. 1 k Metodice. Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018

Příloha č. 1 k Metodice. Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018 Příloha č. 1 k Metodice Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018 Obsah 1 Principy a priority... 4 2 Obecná pravidla pro výpočet

Více

Sociální služby pro osoby bez přístřeší v organizaci Elim Vsetín, o. s.

Sociální služby pro osoby bez přístřeší v organizaci Elim Vsetín, o. s. Sociální služby pro osoby bez přístřeší v organizaci Elim Vsetín, o. s. 1 Elim Vsetín, o. s. Sdružení vykonává charitativní činnost, pomáhá potřebným, organizuje zájmovou a sportovní činnost dětí, mládeže

Více

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora České republiky Hospodářská komora České republiky Proč a jak zaměstnávat OZP, kde hledat motivované pracovníky Michal Vokurka Cíl prezentace Uvedení souvislostí zaměstnávání OZP Rekapitulace důvodů proč zaměstnávat OZP

Více

Zápis z výjezdního semináře

Zápis z výjezdního semináře Zápis z výjezdního semináře MANAŽERSKÉHO TÝMU v rámci projektu Společné plánování udržitelné sítě sociálních služeb v Ostravě (CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006590) DATUM: 22. - 23. 3. 2018 MÍSTO KONÁNÍ:

Více

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší. (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty)

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší. (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty) Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty) Termín konání: 23. 05. 2017 Místo konání: Ostrava prostory DTO

Více

Občanské sdružení D.R.A.K.

Občanské sdružení D.R.A.K. Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 v rámci

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 v rámci Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Dne 23. 3. 2017 Odborné sociální

Více

PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zdroj: 1) Webové stránky poskytovatelů 2) Registr poskytovatelů sociálních služeb k datu 16.10.2015 3) Informace od poskytovatelů sociálních

Více

Připravované změny v systému sociálních služeb pro oblast domácího násilí s účinností od 1. 1. 2016

Připravované změny v systému sociálních služeb pro oblast domácího násilí s účinností od 1. 1. 2016 Připravované změny v systému sociálních služeb pro oblast domácího násilí s účinností od 1. 1. 2016 1 Program prezentace 1) Aktuální stav důvod ke změnám 2) Domácí násilí v novém systému sociálních služeb

Více

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra Sociální služby v Pardubickém kraji v kontextu péče o osoby s poruchou autistického spektra Bc. Edita Moučková Krajský úřad Pardubického kraje 20. 4. 2015 ÚVOD Poruchou autistického spektra trpí v ČR odhadem

Více

AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ K PODPOŘE

AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ K PODPOŘE Schváleno Zastupitelstvem města Plzně usnesením č. 347 ze dne 23. června AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ K PODPOŘE ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRO OSOBY SE ZP NA LÉTA 2017 2018 Zpracoval: Odbor sociálních služeb Magistrát

Více

Deinstitucionalizace v České republice. 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011

Deinstitucionalizace v České republice. 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011 Deinstitucionalizace v České republice 3. Fórum poskytovatel ov služieb 2. února 2011 Situace v České republice Nízký počet pracovníků v přímé péči Nedostatek odborných pracovníků Nedostatečná kvalifikace

Více

KOMUNITNÍ PÉČE O DUŠEVNÍ

KOMUNITNÍ PÉČE O DUŠEVNÍ KOMUNITNÍ PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ V JIHOČESKÉM KRAJI Mgr. V. Benešová, Bc. Z. Kuviková, Bc. J. Mácha FOKUSY V JČK Rok 2001 2009 Rok 2000 2013 JčK 632 tis. obyvatel, 10 tis. km 2 spádové oblasti 585 tis.

Více

Rodinná pohoda, o.s.

Rodinná pohoda, o.s. Výroční zpráva 2008 Rodinná pohoda, o.s. Se sídlem : Morávkova 35 68201 Vyškov Kancelář: Brněnská 41c 68201 Vyškov Bankovní spojení: 196976514/0300 IČO: 26999030 Kontakt: mobil 605 473 698 E-mail: rodinna.pohoda@centrum.cz

Více

Krajská síť sociálních služeb v MSK

Krajská síť sociálních služeb v MSK Krajská síť sociálních služeb v MSK Zpracoval(a): Odbor sociálních věcí Datum: březen 2019 Krajská síť sociálních služeb 95 kraj určuje síť sociálních služeb na území kraje; přitom přihlíží k informacím

Více

SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu

SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu Individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém

Více

ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ?

ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ? Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov Le Thi 5. třída starosta + ředitel: ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ? Karta rozvoje vzdělávání v obci Ostrovsko společnou cestou ke kvalitnímu

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Terénní programy

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Terénní programy POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Armáda spásy v České republice z. S. Druh služby Identifikátor Číslo služby Forma služby Terénní programy 148 33 65 76 Terénní Název zařízení

Více

Standard č. 1. Cíle a způsob poskytování služby

Standard č. 1. Cíle a způsob poskytování služby Standard č. 1 Cíle a způsob poskytování služby Obsah 1 KRITERIUM 1a... 3 1.1 Poslání... 3 1.2 Cíle... 3 1.3 Zásady... 4 1.4 Okruhy osob... 4 1.5 Věková struktura:... 5 1.6 Podmínky pro poskytování služby...

Více

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež Krajský úřad Pardubického kraje, sál J. Kašpara 16. 10. 2015 Ing. Kateřina Budínská, projektová manažerka

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant

Více

Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře a sociálně zdravotní služby

Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře a sociálně zdravotní služby Diskusní fórum pracovní skupiny č. 5 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře

Více

Město Rokytnice v Orlických horách. Pečovatelská služba Rokytnice v O.h., Horská 303, Organizační složka města Rokytnice v O.h.

Město Rokytnice v Orlických horách. Pečovatelská služba Rokytnice v O.h., Horská 303, Organizační složka města Rokytnice v O.h. Město Rokytnice v Orlických horách Pečovatelská služba Rokytnice v O.h., Horská 303, 517 61 Organizační složka města Rokytnice v O.h. Standard č. 3, 9,13 Název : Kapacita Pečovatelské služby Rokytnice

Více

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky:

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky: Klíčové faktory ovlivňující inkluzi dětí a mládeže se specifickými vzdělávacími potřebami do zájmového a neformálního vzdělávání" Realizátor: NIDM a GAC, spol. s.r.o. duben říjen 2009 Cíle výzkumu Výzkumné

Více

Brno - Myslivna 2018 Sídlo organizace Café Práh

Brno - Myslivna 2018 Sídlo organizace Café Práh Brno - Myslivna 2018 Sídlo organizace Café Práh Vznik 1999 Projekt MATRA II - cíl zvýšení kvality služeb v PN /NEPODAŘILO SE Od začátku multidisciplinární spolupráce (zárodek) 2psychiatři, 1 klinický psycholog,

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Sociální služby jako součást systémového pojetí sociální práce Meziresortní setkání, KÚ MSK Ostrava, 8. 10. 2014 Mgr. Jaroslava Krömerová

Sociální služby jako součást systémového pojetí sociální práce Meziresortní setkání, KÚ MSK Ostrava, 8. 10. 2014 Mgr. Jaroslava Krömerová Sociální služby jako součást systémového pojetí sociální práce Meziresortní setkání, KÚ MSK Ostrava, 8. 10. 2014 Mgr. Jaroslava Krömerová Co je sociální práce? Co je to sociální práce? SOCIÁLNÍ PRÁCE JAKO

Více

Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i

Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i R a n á p é č e t e r é n n í s o c i á l n í s l u ž b a Péče o rodinu s dítětem s postižením je jednou z priorit sociální politiky, proto

Více

ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. území ORP Strakonice

ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. území ORP Strakonice ANALÝZA POTŘEB POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB území ORP Strakonice 1 POSKYTOVATELÉ SOC. S LUŽEB A POSKYTOVANÉ SLUŽBY 1.1 Přehled poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Strakonice Centrum pro zdravotně

Více

MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014

MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014 MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014 Nastavení modelové struktury financování (nastavení maximálních nákladů na jednotku a % podíl jednotlivých zdrojů financování na těchto

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Shrnutí Dotazníkového šetření se zúčastnilo 23 ze 36 oslovených poskytovatelů PZ (včetně jejich poboček) Poskytovatelé PZ zastoupeni ve 13

Více

PODPORA STUDENTŮ SE SPECIFICKÝMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI NA UNIVERZITĚ PARDUBICE

PODPORA STUDENTŮ SE SPECIFICKÝMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI NA UNIVERZITĚ PARDUBICE PODPORA STUDENTŮ SE SPECIFICKÝMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI NA UNIVERZITĚ PARDUBICE Ivana Švecová Setkáníředitelů středních škol Seč 28. 11. 2014 Studenti se specifickými vzdělávacími potřebami na UPa se zdravotním

Více

INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB INDIKÁTORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 1 Zpracovala: Koordinační skupina RPSS ve spolupráci se členy pracovních skupin Schválila: Řídící skupina RPSS dne 6. listopadu 2013 Pracovní skupina Děti a mládež Služba Indikátor

Více

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová Proces střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji v letech 2015 2020 v kontextu návaznosti na rozvoj a strategii komunitního plánování sociálních služeb v Ostravě IP Podpora

Více

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM) Popis realizace poskytování soc. služby

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM) Popis realizace poskytování soc. služby Zahájení poskyt. služby: září 2001 Nízkoprahové zařízení pro (NZDM) Popis realizace poskytování soc. služby Charakteristika: NZDM je zčásti služba terénní, která se zaměřuje na práci v přirozeném prostředí

Více

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP Oblast Podpora inkluze Obecná priorita A13: Vzdělávání žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami společně s ostatními Obecný cíl A13.1: Zajistit optimální vzdělávání

Více

SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce

SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce výstup projektu Rozvoj sociální firmy Výroční konference CIP Equal Praha, 22.-23.4.2008 Ing. Markéta Würtherlová, Fokus Praha, o.s.

Více

Plán Public Relations FOKUS Vysočina 1. 1. 2014 31. 12. 2014 OBSAH

Plán Public Relations FOKUS Vysočina 1. 1. 2014 31. 12. 2014 OBSAH Plán Public Relations FOKUS Vysočina 1. 1. 2014 31. 12. 2014 OBSAH 1 Oblast Organizace FOKUS Vysočina 1.1 Cíle 1.2 Cílová skupina 1.3 Cílové priority na rok 2014 1.4 Aktivity interní materiál organizace

Více

Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve městě Ostrava červen 2013

Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve městě Ostrava červen 2013 Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve městě Ostrava červen 2013 Aktualizace Manuálu byla provedena v rámci projektu Efektivita procesu komunitního plánování

Více

Indikátory. Společné indikátory: Příloha č. 7. Cílové skupiny: Poskytovatel bude vyplňovat cílové skupiny a jejich počet.

Indikátory. Společné indikátory: Příloha č. 7. Cílové skupiny: Poskytovatel bude vyplňovat cílové skupiny a jejich počet. Příloha č. 7 Indikátory Společné indikátory: Cílové skupiny: Poskytovatel bude vyplňovat cílové skupiny a jejich počet. Cílové skupiny Senioři senioři se zdravotním postižením senioři trpící neurodegenerativními

Více

Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika

Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika Pojem dlouhodobá péče ( long-term-care) OECD definuje LTC péči jako určité spektrum služeb určených lidem závislých na pomoci v některých ze

Více

Projekt Podpora procesů v sociálních službách Aktivita 3

Projekt Podpora procesů v sociálních službách Aktivita 3 Projekt Podpora procesů v sociálních službách Aktivita 3 Popis intervencí/činností sociálních služeb Třetím dílčím úkolem aktivity je navrhnout systém sledování poskytovaných intervencí (činností) a jejich

Více

Prováděcí dokument k Metodice pro aktualizaci Krajské sítě sociálních služeb v MSK

Prováděcí dokument k Metodice pro aktualizaci Krajské sítě sociálních služeb v MSK Prováděcí dokument k Metodice pro aktualizaci Krajské sítě sociálních služeb v MSK Zpracoval: Dan Vrána, Eva Žváčková Datum: 10.5.2017 Krajská síť sociálních služeb 95 Kraj určuje síť sociálních služeb

Více

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Metodická podpora obcím Koncept plánování sociálních služeb Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Vize: V rámci Libereckého kraje existuje komplexní a systematizovaný sběr dat od dotčených subjektů

Více

Závěry šetření potřebnosti služeb pro duševně nemocné v Karlovarském kraji a náčrt koncepce

Závěry šetření potřebnosti služeb pro duševně nemocné v Karlovarském kraji a náčrt koncepce Závěry šetření potřebnosti služeb pro duševně nemocné v Karlovarském kraji a náčrt koncepce O.Pěč, B.Wenigová, J.Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Projekt je financován z prostředků Evropského

Více

Sociálně rehabilitační centrum

Sociálně rehabilitační centrum Sociálně rehabilitační centrum založeno 1998 pro potřeby zdravotně hendikepovaných, především duševně nemocných lidí, právní forma- občanské sdružení úzká vazba na psychiatrické a psychologické ambulance

Více

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Priorita V. - Podpora setrvání občanů v domácím prostředí

Priorita V. - Podpora setrvání občanů v domácím prostředí Opatření V. 1.: Udržení a rozvoj současných kapacit pečovatelských služeb V současné době v Mladé Boleslavi a přilehlých obcích zajišťují pečovatelskou službu pro občany tři organizace, a to PS města Mladá

Více

Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Šumperku za rok Řešené zakázky OP Šumperk 2015

Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Šumperku za rok Řešené zakázky OP Šumperk 2015 Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Šumperku za rok Poskytovatel sociální služby: SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. Místo poskytování služby: Hlavní třída 3/3, Šumperk

Více

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Přírodní vědy Šablona V PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Prezentaci za účelem zprostředkování poradenství koordinátorům EVVO a pedagogům vyučujícím přírodovědné obory připravila Dáša Zouharová, Lipka pracoviště Kamenná,

Více

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017 Vnitřní předpis č. 1/2017 1. Cíle a předmět činnosti spolku 2. Organizační řád 3. Kompetence pracovníků v sociální službě 4. Práva a povinnosti zaměstnanců 5. Nouzové a havarijních situace 6. Závěrečné

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Zápis z 2. mimořádného diskusního fóra pracovní skupiny č. 12

Zápis z 2. mimořádného diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 Zápis z 2. mimořádného diskusního fóra pracovní skupiny č. 12 (Odborné sociální poradenství, tlumočnické služby, průvodcovské a předčitatelské služby) Termín konání: 29. 8. 2017 Místo konání: KÚ MSK, místnost

Více

PODPORA A ROZVOJ SLUŽEB V KOMUNITĚ PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V LIBERECKÉM KRAJI

PODPORA A ROZVOJ SLUŽEB V KOMUNITĚ PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V LIBERECKÉM KRAJI Projekt PODPORA A ROZVOJ SLUŽEB V KOMUNITĚ PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V LIBERECKÉM KRAJI CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_005/0003862 Liberecký kraj, Krajský úřad Libereckého kraje 25. 10. 2017 POPIS PROJEKTU

Více

Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková

Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková Diskusní fórum pracovní skupiny č. 15 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č.

Více

- 1 - dobrovolníci.. jiní (vypište o koho se jedná a počet).

- 1 - dobrovolníci.. jiní (vypište o koho se jedná a počet). TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ (EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM), STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY A KRAJEM VYSOČINA Dotazník pro poskytovatele sociálních služeb obyvatelům Nového Města na

Více

Anketa mezi uživateli osobní asistence

Anketa mezi uživateli osobní asistence Vyhodnocení ankety Anketa mezi uživateli osobní asistence Projekt: Komunitní plán sociálních služeb ORP Strakonice Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/45.00079 Tato anketa byla určena pro komunitní

Více

Podpora lidí s PAS osobní asistencí

Podpora lidí s PAS osobní asistencí Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. Podpora lidí s PAS osobní asistencí Ing. Tomáš Dostál Mgr. Pavla Krňávková APLA-JM o.s. Vznik v roce 2002 z iniciativy rodičů dětí s autismem, odborníků

Více

Dotační řízení MPSV 2014

Dotační řízení MPSV 2014 KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOČESKÉHO KRAJE Dotační řízení MPSV 2014 Kritéria hodnocení po stanovení směrného čísla Sociální služby Obsah 1 Sociální PORADENSTVÍ...4 1.1 Odborné sociální poradenství ( 37)...4 2 Služby

Více