Moduly oboru ICT podpora firemních procesů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Moduly oboru ICT podpora firemních procesů"

Transkript

1 Moduly oboru ICT podpora firemních procesů ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ: Úvodní modul má za cíl naučit studenty základy programování, analytického myšlení, procedurálního a částečně i objektového přístupu k programování. K výuce je využíván moderní multiplatformní objektový jazyk C#. Důraz na osvojení základních prvků programování nejprve procedurální formou, postupně se přechází na objektový přístup. V navazujícím modulu je zařazena práce s grafickým rozhraním a dále prohlubován objektový přístup k programování. K výuce je využíván moderní multiplatformní objektový jazyk C#. Důraz je kladen na rozvíjení samostatného analytického myšlení. PRINCIPY POČÍTAČŮ: Cílem výuky je seznámit studenty s teoretickými základy výpočetního procesu, předložit jim znalosti, které vedly k vytvoření dnešních počítačových systémů. K tomu je potřeba sjednotit jejich znalosti základní matematiky a fyzikálních jevů. V teoretické části budou seznámeni s teorií automatů jako základem pro automatizaci procesů, nejprve matematických, posléze veškerých činností. Poznají vznik počítače a jeho limity, které jsou dány jeho konstrukcí na základě von Neumannova výpočetního procesu, možné vývojové směry. V praktické části má modul za připravit studenty na činnosti spojené se správou výpočetních systémů, nejen jednotlivého počítače, ale i počítačových sítí, serverů, mainframů. Studenti jsou připravováni na činnosti spojené se správou výpočetních systémů, nejen jednotlivého počítače, ale i počítačových sítí, serverů, mainframů. Poznají, jak správně ukládat data, jak archivovat, zálohovat. Naučí se najít optimální řešení při plánování a optimalizaci výpočetních systémů v praxi. Výuka modulu poskytne také orientaci v procesech, v nabídce hardwaru. Získají znalosti o počítačových pamětech, záznamových médiích, tiskárnách a dalších částech počítačového HW. Součástí modulu je poskytnutí základních informací o počítačových sítích k jako základu pro výuku dalších modulů. TVORBA WWW STRÁNEK: Cílem modulu je naučit studenty vytvářet firemní webové stránky v prostředí internetu či lokálních (firemních) intranetů a tyto stránky publikovat a spravovat na veřejném, firemním nebo vlastním internetovém serveru. Dalším je seznámit studenty s moderními technologiemi pro tvorbu dynamických www stránek - jazykem HTML5, jazykem kaskádových stylů ve verzích CSS2 a CSS3, technologií DOM a použitím JavaScriptu při tvorbě webových aplikací. Smyslem je naučit studenty vytvářet firemní webové stránky v prostředí internetu či lokálních (firemních) intranetů a tyto stránky publikovat a spravovat na veřejném, firemním nebo vlastním internetovém serveru. Součástí modulu je seznámení s moderními technologiemi pro tvorbu dynamických www stránek - jazykem HTML5, jazykem kaskádových stylů ve verzích CSS2 a CSS3, technologií DOM a použitím JavaScriptu při tvorbě webových aplikací.

2 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE: Cílem tohoto modulu je zopakovat, rozšířit a celkově upevnit základní uživatelské dovednosti a klíčové kompetence v komplexním chápání moderní informační gramotnosti při využívání informačních a komunikačních technologií současnosti. Studenti se budou orientovat v soudobých a nastupujících trendech vývoje ICT, a dokáží manipulovat se soubory v místních, síťových, přenosných a cloudových úložištích. PODPORA ELEKTRONICKÉ KANCELÁŘE: Cílem tohoto modulu je komplexně uchopit problematiku vytváření, úprav a publikování kancelářských formátů dokumentů v celé šíři moderních kancelářských balíků a od zopakování principů tyto upevnit v integrálních dovednostech práce s moderní elektronickou agendou. POČÍTAČOVÁ GRAFIKA A MULTIMÉDIA: Modul seznamuje studenty s rozdílností přístupu ke zpracování vektorové a rastrové grafiky. Učí je tyto přístupy využívat a kombinovat za účelem vytvoření konečného výstupu vhodného pro daný účel využití. Zároveň si studenti osvojí práci na zařízeních pro získání vstupních dat jako je skener, videokamera a digitální fotoaparát. Zároveň se seznámí s možnostmi pro digitalizaci analogových zvukových či filmových dat. Zvládnou střih zvukového a videozáznamu a následnou konverzi do vhodného výstupního formátu. ALGORITMY A DATOVÉ STRUKTURY: Modul rozvíjí logické a algoritmické myšlení, naučí studenty vytváření jednodušších algoritmů a porozumění činnosti algoritmů složitějších. Studenti v rámci modulu procvičují jednotlivé algoritmy na velkém množství příkladů, které samostatně řeší a programují např. v jazyku C# v prostředí MS Visual Studio. OPERAČNÍ SYSTÉMY: Modul seznamuje studenty s principy dnes nejrozšířenějších operačních systémů a základy jejich správy tak, aby byl student po příchodu do firemního prostředí schopen zorientovat se v tamní ICT infrastruktuře a provádět její základní údržbu. Důraz je kladen i na to, aby student získal dovednost zautomatizovat si rutinní úlohy pomocí skriptů. Modul seznamuje studenty s vnitřními principy fungování operačních systémů. Na základě získaných vědomostí by měl student být schopen si poměrně rychle osvojit správu prakticky libovolného operačního systému a řešit mezní situace jako například poškozený souborový systém nebo nebootující operační systém.

3 TVORBA INTERNETOVÝCH APLIKACÍ BACKEND: Studenti se v tomto modulu seznámí s moderními technologiemi tvorby webových aplikací na straně serveru a naučí se vytvářet dynamické webové aplikace. Pochopí, jak funguje komunikace protokolem HTTP a jak vypadá zpracování komunikace na straně serveru. Protože webové rozhraní a komunikace protokolem HTTP má své specifické vlastnosti, dokáže s nimi pracovat a využívat je. Studenti se v tomto modulu budou zaobírat datovou částí projektů, jejich správu, přístup k nim, jejich serializaci a deserializaci mezi objektovou, relační a textovou strukturou. Mapování sekvenčních dat na objektovou strukturu bude zohledňovat jak přístup striktně programový, tak přístup automatizovaný pomocí ORM mapperu, na který bude dál kladen důraz jakožto na moderní metodu přístupu k datům a jejich modifikaci. TVORBA INTERNETOVÝCH APLIKACÍ FRONTEND: Studenti se v tomto modulu seznámí s moderními technologiemi pro tvorbu bohatého grafického webového rozhraní v HTML a JavaScript. Nejprve se budou zabývat rozborem problematicky grafických uživatelských rozhraní obecně a následně se dozví, jaká specifika má právě webové prostředí. Naučí se základní definování, adresování a ovládání prvků DOM. Postupně si studenti osvojí syntaxi jazyka JavaScript, jeho specifika. Za pomoci těchto technologií si studenti vyzkouší definici bohatých grafických prvků i integraci různých hotových prvků dostupných na internetu. Studenti si v tomto modulu prohloubí znalosti v oblasti moderních technologií pro tvorbu bohatého grafického webového rozhraní v HTML, JavaScript a Frameworku JQuery. Naučí se automatizované definování, adresování a ovládání prvků DOM. Postupně si prohloubí znalosti v oblasti syntaxi jazyka JavaScript a frameworku JQuery a jeho specifika. DATABÁZOVÉ SYSTÉMY: V modulu si studenti osvojí základní teoretické pojmy z oblasti databázových technologií. Budou seznámeni s pokročilými technikami z oblasti databázových technologií. Studentům jsou vysvětleny techniky integrace databází do systémů ekomerce, objektové DBMS, systémy pro dobývání znalostí z databází. Studenti se seznámí s pokročilými příkazy jazyka SQL, s dotazovacím jazyky XML a LINQ v rámci prostředí ADO.NET v jazyku C#. Teoretické poznatky si budou studenti ověřovat prakticky s využitím dostupného softwaru (Microsoft Access, Microsoft SQL Server, Microsoft SQL Management Studio, MySQL Server, MySQL Workbench, Microsoft Visual Studio). PROGRAMOVÁNÍ V PHP: Modul je zaměřen na vytváření dynamických internetových aplikací s využitím jazyka PHP. V předmětu je kladen důraz na objektový návrh aplikací a modulární strukturu projektů. Společně s tímto jazykem budou používány základy databázového systému MySQL. Při zpracování jazyka bude kladen důraz na dodržování standardů v oblasti přístupnosti, kompatibility, validity SEO a pravidel W3C.

4 PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE JAVA: Modul seznamuje studenty se základními pojmy a principy objektového programování v jazyce Java. Po seznámení se syntaxí jazyka Java je důraz kladen na vysvětlení klíčových pojmů objektového paradigmatu. Studenti si mají možnost procvičit vývoj desktopových aplikací s grafickým uživatelským rozhraním s využitím balíčku javax.swing. Pro vývoj aplikací se používá IDE NetBeans. Pozornost je věnována rovněž problematice ladění a testování s využitím testovacího frameworku JUnit. Při zpracování projektů jsou studenti vedeni k tomu, aby se snažili dodržovat doporučené principy objektově orientovaného návrhu a vytvářeli přehledné, snadno odladitelné a modifikovatelné aplikace. Druhý modul seznamuje studenty s vybranými pokročilými tématy. Z hlediska samotného programovacího jazyka Java se jedná se zejména o využití funkcionálního paradigmatu, který přináší Java 8. Z hlediska využití knihovních balíčků je obsah modulu zaměřen na problematiku použití aplikačního frameworku pro práci s kolekcemi a na problematiku vývoje více vláknových, síťových a databázových aplikací. Studenti mají možnost se rovněž seznámit s vývojem aplikací s grafickým uživatelským rozhraním na platformě JavaFX, která se v současné době stává standardem pro grafické rozhraní podnikových aplikací. POČÍTAČOVÉ SÍTĚ: Studenti poznají principy funkcí počítačových sítí a získají základní znalosti a dovednosti v rozsahu nezbytném pro každého pracovníka v oboru ICT. Modulu Počítačové sítě II vysvětluje detaily fungování sítí na bázi protokolů IPv4 a IPv6. Studenti se zde naučí analyzovat stav a problémy v síti, konfigurovat její parametry a zpracovat návrh malé až středně velké sítě včetně nákupu potřebných prvků a zařízení. Studenti budou také seznámeni se základními pravidly bezpečnosti v počítačových sítích, s definicí možných rizik a jejich eliminací. VIRTUALIZACE A IT INFRASTRUKTURA: Modul seznamuje studenty s možnostmi, které přináší virtualizace IT infrastruktury. Studentům jsou prezentovány výhody a problémy spojené s virtualizací. Postupně jsou rozebrány možnosti virtualizace operačních systémů a virtualizace datových úložišť. Důraz je kladen jak na obsáhnutí znalostí virtualizace, tak na praktické zkušenosti s nasazením takového systému na počítač či server. Navazující modul rozšiřuje základní znalosti o virtualizaci na úrovni sítí a virtualizaci terminálů (či desktopů). Studentům jsou prezentovány možnosti a důvody k tvorbě virtuálních sítí, jejich dopad na IT infrastrukturu. Pozornost je věnována tématice virtualizace terminálových stanic a zavádí se koncept tenkého a tlustého klienta. Důraz je kladen na praktické ozkoušení představených technologií a jejich uvedení do provozu.

5 SYSTÉMOVÁ INTEGRACE: Modul seznamuje studenty s obvyklými potřebami podniků na jejich IT infrastrukturu a software na ní nasazený a se základními principy integrace informačních systémů. Objasněn bude rozdíl mezi provozováním vlastních systémů a outsourcovaným cloudovým řešením, systém pro hromadnou správu serverů. Poznají možnosti vzdálené správy sítě, koncových stanic a serverů. Probírán bude jak přístup pomocí konzole, tak pomocí grafického rozhraní. Student se naučí vytvářet bitové kopie operačních systémů a používat systém pro jejich hromadné klonování, zálohování a obnovu. Pozornost bude věnována problematice monitorování IT infrastruktury a zjišťování potíží či jejich okamžité hlášení, zálohování dat, jeho možnostech a principech zautomatizování. Nasazení systému pro monitorování si studenti ozkouší v praxi. Dále bude studentům představena doménová infrastruktura, problematika centralizace uživatelských účtů, metoda přihlašování Single Sing On, centralizace uživatelských dat a jejich distribuce po síti. Bude prezentována i problematika spojená se zabezpečením probíraných částí IT infrastruktury. Student si rozšíří své znalosti o možnosti, které poskytují centralizační servery jako Windows Active Direcotry či SMB server. Naučí se, jak efektivně spravovat centralizované uživatelské účty, naučí se rozumět principům správy pomocí GPO, integrovat síťové tiskárny a další prostředky. Dozví se jak nainstalovat a spravovat DNS server, správně nastavit DNS záznamy a směrování. Naučí se nainstalovat webový server, jak jej nastavit a spravovat, zabezpečit jej a provozovat. Student porozumí systému CRM a systému pro vytváření knowledge base, důvodům, které vedou k jejich nasazení a jejich správě z pohledu IT administrátora. Rozebrána bude problematika volání v rámci instituce, hlasových služeb a nasazení softwarové telefonní ústředny. Student se seznámí s integrací cloudových řešení do firemního prostředí, výhodami a nevýhodami s tím spojené. Na závěr se student seznámí s problematikou vysoké dostupnosti a zotavení systému z pádu. ŘÍZENÍ ICT PROJEKTŮ: Modul seznamuje studenty se základním přístupem k celkovému řešení IT projektu od zadání zákazníka, přes jeho analýzu, návrh, vývoj a implementaci, až po samotná nasazení. Dále se v modulu rozebírá problematika komplexního vodopádového přístupu a přírůstkového, neboli iterativního vývoje. TECHNICKÁ ÚDRŽBA POČÍTAČŮ: Studenti se v tomto předmětu podrobně seznamují s konstrukcí počítače, jeho jednotlivými komponenty, jejich údržbou, diagnostikou poruch a opravami. Po absolvování předmětu je posluchač schopen diagnostikovat příčiny závad výpočetní techniky a odstraňovat je. Získá též znalosti potřebné pro orientaci na trhu výpočetní techniky (nabídka komponent, periferií, operačních systémů apod.).

6 ZABEZPEČENÍ POČÍTAČOVÝCH SYSTÉMŮ: Modul poskytne studentům znalosti z oblasti bezpečnosti IS/IT, objasní princip hodnocení bezpečnosti IS a vysvětlí význam a obsah bezpečnostních norem. Podrobněji jsou probírána témata, jako je zejména: principy bezpečnosti IS/IT, komponenty bezpečnosti, metody zabezpečení IS/IT organizací, bezpečnostní předpisy, analýza rizik, havarijní plán, bezpečnostní audit, principy hodnoceni bezpečnosti IS/IT. Bude podán základní přehled principů bezpečnostních technologií (IDS, penetrační testy, monitoring, audit, principy bezpečnosti sítí). Modul seznamuje studenty se základy šifrování, řízení přístupu k informacím a informačním systémů. Naučí studenty používat, vytvářet a používat certifikáty, podepisovat a šifrovat soubory, podepisovat a šifrovat mailovou komunikaci, podává přehled o centrální autentizaci a systémech pro jednotné přihlašování. STANDARDY VÝVOJE APLIKACÍ: V tomto modulu studenti získají vědomosti, týkající se analýzy a návrhu podle zadání především za pomoci diagramů UML. Postupně bude rozebrána problematika zdokumentování analýzy, požadavků pomocí Use Case diagramů, dále analýza vnitrofiremních procesů pomocí aktivity diagramů. Studenti si osvojí návrh objektového modelování podle zadání a jeho promítnutí do class diagramu. Zobrazí stavy, kterými prochází aplikace stavovým diagramem. Studenti porozumí plánování nasazení a jeho vizualizaci pomocí diagramu nasazení a síťového diagramu, který znázorní nasazovanou síťovou infrastrukturu. FINANČNÍ MATEMATIKA: Výuka modulu směřuje k prohloubení matematického myšlení a logického uvažování. Vede k nácviku obecných postupů řešení problému. Znalost a používání matematické logiky je předpokladem strukturálního myšlení, které umožňuje lépe analyzovat situaci a tím nalézat řešení. Obecné matematické znalosti a dovednosti jsou nezbytností pro správné rozhodování, vyhodnocení situací a volbu vhodného řešení. Ve výuce je kladen důraz na chápání pojmu funkce, představu funkční závislosti a aplikaci v ekonomické praxi. Základní poznatky z lineární algebry (maticový počet, soustavy rovnic) umožní řešit řadu praktických úkolů, finanční matematika je pro studenty nezbytným praktickým nástrojem pro orientaci v ekon. disciplínách. MATEMATIKA PRO INFORMATIKY: V modulu jsou stěžejní vybrané kapitoly z diskrétní matematiky, které jsou následně potřebné pro studium odborných předmětů, případně přímo použitelné v praxi pracovníka ICT. Studenti se seznámí se základy diskrétní matematiky, s důrazem na pozdější aplikace v informatice. Modul se věnuje principům matematické logiky, kombinatorickým principům, vlastnostem a typům relací. Významnou součástí je teorie grafů.

7 EKONOMIE: Výuka modulu je složena ze dvou témat: mikroekonomie a makroekonomie. Mikroekonomie je základem pro pochopení vztahů mezi jednotlivými ekonomickými subjekty a pro pochopení skutečnosti, že žádný člen společnosti nemůže být pasivní při vnímání základních mikroekonomických vztahů. Makroekonomie je důležitá pro pochopení ekonomického systému jako celku - každý podnikatel musí reagovat na vývoj jednotlivých makroekonomických ukazatelů. PODNIKOVÁ EKONOMIKA: je praktická vědní disciplína, která popisuje šíři témat, vyskytujících se v podnikatelské činnosti. Jedná se například o podnikatelské cíle, jevy a procesy, které v podniku mohou probíhat, hospodaření podniku a případně nepříznivé důsledky určitého chování. Snaží se dát podnikatelům a všem lidem, kteří v oboru pracují, poučení, dosahovat vysoké efektivnosti ve veškeré činnosti. Zároveň je věnována i pozornost sociální odpovědnosti vyplývající z činnosti podniku. MARKETING: Modul seznamuje studenty s podstatou marketingu v podmínkách vyspělé tržní ekonomiky. Studenti se seznámí se základními pojmy a charakteristikami funkcí marketingu v podnikatelském prostředí, se zohledněním současných trendů vývoje marketingu. Dále jsou vysvětleny faktory ovlivňující marketingové prostředí a způsoby a postupy marketingových analýz a marketingového plánování. Důležitým prvkem je zároveň osvojení si problematiky marketingové mixu se zaměřením na nástroje produkt, cena, distribuce a marketingová komunikace. MANAGEMENT: Modul seznamuje studenty se základní problematikou týkající se managementu firmy a manažerských dovedností. Úvodem jsou studenti obeznámeni se základními pojmy z oblasti charakteristiky managementu a jeho funkce a z oblasti funkce a role manažera. Dále jsou vysvětleny veškeré faktory, které ovlivňují práci manažera, se kterými se musí potýkat, a se kterými se musí umět vypořádat a faktory, které ovlivňují podnik a jeho fungování. Poté je výuka zaměřena na jednotlivé procesy managementu podniku s cílem představení základní charakteristiky a funkce. VYBRANÉ KAPITOLY Z PRÁVA: Cílem je výklad úpravy obchodních vztahů, práva firemního a závazkového, a úpravy práva živnostenského. Hlavním smyslem je ukázat studentům návaznost právních předpisů a jejich aplikaci v praxi. Důležitým cílem je rovněž získání poznání, že znalost základních institutů práva je předpokladem jejich účinného využívání a ochrany práv. Současně vede výuka práva k uvědomění základního právního rámce pro realizaci podnikatelských záměrů. Studenti se seznámí také s právními předpisy, vztahujícími se k oblasti ICT.

8 ANGLICKÝ JAZYK 1-6: Cílem výuky modulů je dosažení vyšší úrovně anglického jazyka. Moduly jsou zaměřeny na zdokonalování řečových dovedností, správné užívání jazykových prostředků, na rozvoj schopností uplatnění cizího jazyka v různých komunikačních situacích. Důraz je kladen na porozumění čtenému a slyšenému textu. Studenti jsou vedeni k formulaci názorů a postojů k daným otázkám a faktům v každém stupni znalosti jazyka. NĚMECKÝ JAZYK 1-5: Modul německý jazyk je chápán jako další cizí jazyk, který s ostatními cizími jazyky přispívá k rozvoji myšlenkových procesů, dalšímu rozvíjení řečových dovedností ve vzdělávacím programu. Cílem výuky modulů je dosažení vyšší úrovně německého jazyka. Moduly jsou zaměřeny na zdokonalování řečových dovedností, správné užívání jazykových prostředků, na rozvoj schopností uplatnění cizího jazyka v různých komunikačních situacích. Důraz je kladen na porozumění čtenému a slyšenému textu. Studenti jsou vedeni k formulaci názorů a postojů k daným otázkám a faktům v každém stupni znalosti jazyka. SEMINÁŘ K ABSOLVENTSKÉ PRÁCI: V rámci modulu jsou studenti seznámeni s požadavky, které musejí splnit k úspěšnému složení závěrečných zkoušek, s průběhem absolventské zkoušky i se zohledněním jejích dílčích částí. Studentům jsou poskytovány veškeré informace týkající se odevzdání a obhajoby absolventské práce. Značná část semináře je věnována zpracování závěrečné práce, sděleny jsou požadavky na strukturu, postup a způsob zpracování práce. Zdůrazněn je postup při tvorbě citací a přístup k formální a typografické úpravě práce. Závěr semináře je věnován přípravě prezentace na obhajobu a zpracování zadaných otázek od vedoucího a oponenta. Součástí semináře jsou nepovinné individuální konzultace s vedoucími absolventských prací. ODBORNÁ PRAXE: Hlavním cílem odborné praxe je aplikace teoretických znalostí a dovedností získaných během studia ve vybraných podnicích a organizacích, se kterými má škola uzavřenou smlouvu o realizaci praxe. Pracoviště, kde student praxi vykonává, musejí být blízká studovanému oboru. Student mají možnost uplatnit dosavadní znalosti a dovednosti, získané během výuky. Vhodný je výkon praxe na různých pracovištích tak, aby student mohl pochopit fungování celého podniku.

Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 M A T U R I T N Í T É M A T A P Ř E D M Ě T U

Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 M A T U R I T N Í T É M A T A P Ř E D M Ě T U Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 M A T U R I T N Í T É M A T A P Ř E D M Ě T U P R O G R A M O V É V Y B A V E N Í Studijní obor: 18-20-M/01 Informační technologie Školní

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320

Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 M A T U R I T N Í T É M A T A P Ř E D M Ě T U P R O G R A M O V É V Y B A V E N Í Studijní obor: 18-20-M/01 Informační technologie Školní

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

VÝVOJ INTERNETOVÝCH APLIKACÍ - VIA

VÝVOJ INTERNETOVÝCH APLIKACÍ - VIA Metodický list č. 1 Způsob zakončení : Úvod Technologie webových aplikací Protokol HTTP Po zvládnutí tématického celku bude student mít základní přehled o problematice programování internetových (webových)

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu V.9.3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Inormatika a informační a komunikační technologie Vyučovací předmět: Informatika Ročník: 1. ročník + kvinta chápe a používá základní termíny

Více

Vyučovací předmět: informatika a výpočetní technika

Vyučovací předmět: informatika a výpočetní technika Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Obor: 7941/41, Gymnázium všeobecné ( čtyřleté ) Učební osnovy pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia (kvinta) a čtyřleté gymnázium

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Dodatek č. Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor 63-4-M/02 Obchodní akademie, platného od. 9. 202 - platnost dodatku je od. 9. 206 Informační a komunikační technologie je

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 3 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE UČEBNÍ OSNOVY 3. 2 Informatika pro pokročilé Časová dotace 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Předmět informatika pro pokročilé doplňuje vzdělávací obsah předmětu

Více

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu profilující Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management informačních systémů česky Management informačních systémů anglicky Information systems management

Více

čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia

čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia Proč?... Proč ne? Škola: Ředitelka školy: Mgr. Ivana Vitisková Platnost dokumentu: od 1. 9. 2015 Dodatek

Více

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5. 15. 1 Charakteristika předmětu A. Obsahové vymezení: IVT se na naší škole vyučuje od tercie, kdy je cílem zvládnutí základů hardwaru, softwaru a operačního systému,

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

INFORMATIKA. Charakteristika vyučovacího předmětu:

INFORMATIKA. Charakteristika vyučovacího předmětu: 1 z 6 Čtyřleté gymnázium INFORMATIKA Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení: Předmět pokrývá oblast Informační a komunikační technologie podle požadavků uvedených v RVP GV. Časové a organizační

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Obor: 7941/41, Gymnázium všeobecné ( čtyřleté ) Učební osnovy pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium Vzdělávací

Více

Moduly oboru Mezinárodní obchod, logistické a finanční služby

Moduly oboru Mezinárodní obchod, logistické a finanční služby Moduly oboru Mezinárodní obchod, logistické a finanční služby MEZINÁRODNÍ OBCHOD 1-4: Cílem modulů je seznámit studenty v souladu s obsahovým zaměřením se základními otázkami regulace podnikání se zahraničním

Více

INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT. MODUL 11: PROGRAMOVÁNÍ WEBOVÝCH APLIKLACÍ Metodika

INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT. MODUL 11: PROGRAMOVÁNÍ WEBOVÝCH APLIKLACÍ Metodika Vyšší odborná škola ekonomická a zdravotnická a Střední škola, Boskovice INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT MODUL 11: PROGRAMOVÁNÍ WEBOVÝCH APLIKLACÍ Metodika Zpracoval: Jaroslav Kotlán srpen 2009s Úvod Modul Programování

Více

Přínos k rozvoji klíčových kompetencí:

Přínos k rozvoji klíčových kompetencí: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Informační a komunikační Kód modulu ICT-M-4/1-5 technologie Délka modulu 60 hodin Platnost 1.09.2010 Typ

Více

Okruhy z odborných předmětů

Okruhy z odborných předmětů VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA INFORMAČNÍCH STUDIÍ A STŘEDNÍ ŠKOLA ELEKTROTECHNIKY, MULTIMÉDIÍ A INFORMATIKY Novovysočanská 280/48, 190 00 Praha 9 Pracoviště VOŠ: Pacovská 350/4, 140 00 Praha 4 Okruhy z odborných

Více

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program 4.3. Informační a komunikační technologie Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast je realizována prostřednictvím vyučovacího předmětu Informatika. Informatika je zařazena do ŠVP jako povinný předmět

Více

5.3.1. Informatika pro 2. stupeň

5.3.1. Informatika pro 2. stupeň 5.3.1. Informatika pro 2. stupeň Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti - získat

Více

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program Datová věda () akademický navazující magisterský program Reaguje na potřebu, kterou vyvolala rychle rostoucí produkce komplexních, obvykle rozsáhlých dat ve vědě, v průmyslu a obecně v hospodářských činnostech.

Více

7.17 Pojetí vyučovacího předmětu Informační a komunikační technologie

7.17 Pojetí vyučovacího předmětu Informační a komunikační technologie 7.17 Pojetí vyučovacího předmětu Informační a komunikační technologie Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Informační a komunikační technologie je vytvořen ze vzdělávacího oboru Informatika

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 5. 6. ročník 1 hodina týdně počítačová

Více

6. část učební plány odborných vzdělávacích předmětů

6. část učební plány odborných vzdělávacích předmětů 6. část učební plány odborných vzdělávacích předmětů PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ... 2 TECHNICKÉ VYBAVENÍ... 5 PRAKTIKUM Z INFORMATIKY... 8 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA A MULTIMÉDIA... 11 WEBOVÉ STRÁNKY... 14 ELEKTROTECHNIKA

Více

7.16 Pojetí vyučovacího předmětu Informační a komunikační technologie

7.16 Pojetí vyučovacího předmětu Informační a komunikační technologie 7.16 Pojetí vyučovacího předmětu Informační a komunikační technologie Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Informační a komunikační technologie je vytvořen ze vzdělávacího oboru Informatika

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Informační a výpočetní technika Ročník: 3. - 4. ročník (septima - oktáva) Tématická oblast DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE informatika hardware software

Více

Maturitní témata Školní rok: 2015/2016

Maturitní témata Školní rok: 2015/2016 Maturitní témata Školní rok: 2015/2016 Ředitel školy: Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Předmět: PhDr. Karel Goš Informatika a výpočetní technika Mgr. Ivan Studnička Informatika a výpočetní

Více

Vzdělávací obsah předmětu

Vzdělávací obsah předmětu Vzdělávací obsah předmětu 1. správně se přihlašuje ve školní síti využívá dostupné školní informační zdroje a techniku pracuje s informacemi a softwarovým vybavením ve školní síti v souladu se školním

Více

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci Příloha C Požadavky na Dokumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné požadavky Dodavatel dokumentaci zpracuje a bude dokumentaci v celém rozsahu průběžně aktualizovat při každé

Více

V.3. Informační a komunikační technologie

V.3. Informační a komunikační technologie 1/6 V.3. Informační a komunikační technologie V.3. II 2. stupeň V.3. II. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět je zařazen v hodinové dotaci do ročníku. Žáci mohou být

Více

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Předpoklady Struktura studia Přihlášky Poradenství Bakalářský studijní obor hospodářská informatika nabízí fundované vědecké a praktické vzdělání v oblasti

Více

Ing. Mgr. Jiří Svoboda Kurzy

Ing. Mgr. Jiří Svoboda Kurzy Ing. Mgr. Jiří Svoboda Ing. Mgr. Jiří Svoboda Kurzy Soft skills Manažerské a marketingové kurzy Manažerské dovednosti Moderní marketingová komunikace Efektivní komunikace Komunikace se zákazníkem Péče

Více

Informatika. tercie. Mgr. Kateřina Macová 1

Informatika. tercie. Mgr. Kateřina Macová 1 Informatika tercie Mgr. Kateřina Macová 1 Provozní řád učebny informatiky Žáci smí být v učebně výhradně za přítomnosti vyučujícího. Do učebny smí vstoupit a učebnu smí opustit pouze na pokyn vyučujícího.

Více

SYLABUS IT V. Jiří Kubica. Ostrava 2011

SYLABUS IT V. Jiří Kubica. Ostrava 2011 P MODULU SYLABUS IT V DÍLČÍ ČÁST PROGRAMOVÁNÍ BUSINESS APLIKACÍ PODNIKU Bronislav Heryán Jiří Kubica Ostrava 20 : Autoři: Vydání: Počet stran: Tisk: Vydala: Sylabus modulu IT v podniku Programování business

Více

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu ověřování správnosti

Více

Aktuální seznam nabízených kurzů

Aktuální seznam nabízených kurzů Aktuální seznam nabízených kurzů Název akce číslo akreditace hodinová dotace cena 1 Moodle pro pokročilé 3320/10-25-22 30 2100 2 Lidová řemesla a tradice v práci učitelů a vychovatelů 3320/10-25-22 30

Více

4. část pojetí odborných předmětů

4. část pojetí odborných předmětů 4. část pojetí odborných předmětů PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ... 2 TECHNICKÉ VYBAVENÍ... 5 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA A MULTIMÉDIA... 8 DOKUMENTACE A PROJECT MANAGEMENT... 11 WEBOVÉ STRÁNKY... 14 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA...

Více

Architektura softwarových systémů

Architektura softwarových systémů Architektura softwarových systémů Ing. Jiří Mlejnek Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Jiří Mlejnek, 2011 jiri.mlejnek@fit.cvut.cz Softwarové

Více

Informatika a výpočetní technika

Informatika a výpočetní technika Školní vzdělávací program Obor: 7941 K / 81, Gymnázium 8-leté Učební osnovy pro nižší stupeň vzdělávání Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Informatika a výpočetní technika Charakteristika

Více

Kurz je rozdělen do čtyř bloků, které je možné absolvovat i samostatně. Podmínkou pro vstup do kurzu je znalost problematiky kurzů předešlých.

Kurz je rozdělen do čtyř bloků, které je možné absolvovat i samostatně. Podmínkou pro vstup do kurzu je znalost problematiky kurzů předešlých. Soubor kurzů XHTML, CSS, PHP a MySQL Kurz je rozdělen do čtyř bloků, které je možné absolvovat i samostatně. Podmínkou pro vstup do kurzu je znalost problematiky kurzů předešlých. Jeden blok se skládá

Více

1. IT_0F1 Základní obsluha MS Office 2010 MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Windows

1. IT_0F1 Základní obsluha MS Office 2010 MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Windows 1. IT_0F1 Základní obsluha MS Office 2010 MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Windows Hlavní náplní kurzu je seznámit účastníky se základními a středně pokročilými technikami vybraných produktů MS Office.

Více

Tematické celky Nové informatiky

Tematické celky Nové informatiky Tematické celky Nové informatiky Seminárka č. 1: Digitální reprezentace a přenos informací definovat jednotky informace bit a byte a jejich násobné jednotky; rozlišit analogová a digitální zařízení; vysvětlit

Více

Informační technologie

Informační technologie 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 1 1 1 0 0 0 3 Povinný Povinný Povinný Název předmětu Oblast Charakteristika

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) 1. Obsahové vymezení Hlavním cílem předmětu je umožnit všem žákům dosažení pokročilé úrovně informační gramotnosti získat dovednosti v ovládání výpočetní

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie 05 Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 1 1 1 2 6 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Celkem Název předmětu

Více

Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Učební osnovy pro nižší stupeň osmiletého gymnázia

Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Učební osnovy pro nižší stupeň osmiletého gymnázia Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Učební osnovy pro nižší stupeň osmiletého gymnázia Vzdělávací oblast: Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

Katalog vzdělávání 2016 Obsah

Katalog vzdělávání 2016 Obsah Katalog vzdělávání 2016 Obsah Osobnostní rozvoj... 2 1. Prezentační dovednosti... 2 2. Komunikační dovednosti... 2 3. Lektorské dovednosti a kompetence... 2 4. Myšlenkové mapy... 3 IT kurzy... 4 1. Adobe

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA ve školním roce 2014/2015

MATURITNÍ ZKOUŠKA ve školním roce 2014/2015 MATURITNÍ ZKOUŠKA ve školním roce 2014/2015 Maturitní zkouška se skládá ze společné části a profilové části. 1. Společná část maturitní zkoušky Dvě povinné zkoušky a) český jazyk a literatura b) cizí jazyk

Více

1. Učební osnovy. 1.1. Informační a komunikační technologie. ŠVP - učební osnovy - Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25

1. Učební osnovy. 1.1. Informační a komunikační technologie. ŠVP - učební osnovy - Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 1. Učební osnovy 1.1. Informační a komunikační technologie Charakteristika vzdělávací oblasti Oblast Informatika a informační a komunikační technologie (dále jen Informatika a ICT) na gymnáziu navazuje

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Charakteristika vyučovacího předmětu:

VZDĚLÁVACÍ OBLAST INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Charakteristika vyučovacího předmětu: VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět I/IKTje zařazen samostatně v 6. - 9. ročníku v hodinové dotaci 1 hod. týdně. Svým obsahem navazuje na výuku

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA ve školním roce 2016/2017

MATURITNÍ ZKOUŠKA ve školním roce 2016/2017 PB Vyšší odborná škola a Střední škola managementu, s. r. o. Nad Rokoskou 111/7, 182 00 Praha 8, tel: 284 680 880, 284 680 683 fax: 284 681 345, email: pbvos@pbvos.cz, www: http://www.pbvos.cz MATURITNÍ

Více

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Je realizována v předmětu Informatika. 5.4.1. Charakteristika vzdělávací oblasti Výuka informatiky umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ INFORMATIKA Ing. Irena Martinovská Vyučovací předmět informatika je zařazen samostatně ve 4. - 9. ročníku v hodinové dotaci 1 hodina týdně.

Více

EMBARCADERO TECHNOLOGIES. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů.

EMBARCADERO TECHNOLOGIES. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů. Trendy a móda EMBARCADERO TECHNOLOGIES Popularita a prodej mobilních zařízení roste Skoro každý má

Více

6.16 Informatika a výpočetní technika

6.16 Informatika a výpočetní technika 6.16 Informatika a výpočetní technika 6.16.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Charakteristika vzdělávací oblasti Obsahové, časové a organizační vymezení Informatika a výpočetní technika (dále jen IVT)

Více

5.4 INFORMATIKA 5.4.1 CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

5.4 INFORMATIKA 5.4.1 CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu 5.4 INFORMATIKA 5.4.1 CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Obsah vyučovacího předmětu Informatika je dán obsahem vzdělávací oblasti Informační a komunikační

Více

Příručka pro nasazení a správu výukového systému edu-learning

Příručka pro nasazení a správu výukového systému edu-learning Příručka pro nasazení a správu výukového systému edu-learning Obsah: Edu-learning pro firmy a organizace... 2 Varianty nasazení... 2 A. Systém umístěný v lokální síti zákazníka... 3 B. Systém umístěný

Více

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Je realizována v předmětu Informatika. 5.4.1. Charakteristika vzdělávací oblasti Výuka informatiky umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU IT V PODNIKU DÍLČÍ ČÁST PROGRAMOVÁNÍ BUSINESS APLIKACÍ

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU IT V PODNIKU DÍLČÍ ČÁST PROGRAMOVÁNÍ BUSINESS APLIKACÍ PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU IT V PODNIKU DÍLČÍÍ ČÁSTT PROGRAMOVÁNÍ BUSINESS APLIKACÍ Bronislav Heryán Jiří Kubica Ostrava 2011 Název: Autoři: Vydání: Počet stran: Tisk: Vydala: IT

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

InformatikaaVT(1) Cílem předmětu je: Žáci:

InformatikaaVT(1) Cílem předmětu je: Žáci: InformatikaaVT(1) Cílem předmětu je: seznámení žáků se základními pojmy informatiky a VT poskytnutí teoretických znalostí a praktických dovedností nezbytných při práci s informacemi azařízeními VT Žáci:

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační a počítačové gramotnosti - získat elementární dovednosti

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) PROGRAM, ZDROJOVÝ KÓD, PŘEKLAD PROGRAMU 3 2) HISTORIE TVORBY PROGRAMŮ 3 3) SYNTAXE A SÉMANTIKA 3 4) SPECIFIKACE

Více

Metodika výuky multimediálního vzdělávání odborných pracovníků Práce s webem

Metodika výuky multimediálního vzdělávání odborných pracovníků Práce s webem Metodika výuky multimediálního vzdělávání odborných pracovníků Práce s webem 1. blok Teorie tvorby www Základní technologie Vlastnosti různých softwarů Základy webové grafiky V prvním bloku se účastníci

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Správce IT pro malé a střední organizace

Správce IT pro malé a střední organizace Správce IT pro malé a střední organizace Správce IT pro malé a střední organizace navrhuje, implementuje, udržuje a zajišťuje správu operačních systémů počítačů, softwarových aplikací a počítačových sítí.

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití

Vrstvy programového vybavení Klasifikace Systémové prostředky, ostatní SW Pořizování Využití Programové prostředky PC - 5 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Vrstvy programového

Více

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Tel. +420 543426329 TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Autor: Vít Chvál Verze dokumentu: 1.0 Datum poslední změny: 18.2.2013 Obsah: 1 Pracovník 3 2 Pracovní činnosti (Náplň práce)

Více

Hospodářská informatika

Hospodářská informatika Hospodářská informatika HINFL, HINFK Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg.

Více

DELTA - STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A EKONOMIE, s.r.o. Obor informační technologie AJAX ESHOP. Maturitní projekt. Třída:

DELTA - STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A EKONOMIE, s.r.o. Obor informační technologie AJAX ESHOP. Maturitní projekt. Třída: DELTA - STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A EKONOMIE, s.r.o. Obor informační technologie AJAX ESHOP Maturitní projekt Vypracoval: Denis Ptáček Třída: 4B Rok: 2014/2015 Obsah 1. Použité nástroje... 3 1.1 NetBeans

Více

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Ředitel: Ing. Josef Šorm Zástupci ředitele: Mgr. Jan Šimůnek

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Znalosti Schopnosti Cvičení

Více

Specializace Specializace Internet v podnikání

Specializace Specializace Internet v podnikání Specializace Specializace Internet v podnikání Studijní programy Systémové inženýrství a informatika Ekonomika a management Proč studovat právě u nás? Protože Slezská univerzita je světová. Katedry Katedra

Více

1. Učební osnovy. 1.1. Informatika a informační a komunikační technologie. ŠVP - učební osnovy - Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25

1. Učební osnovy. 1.1. Informatika a informační a komunikační technologie. ŠVP - učební osnovy - Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 1. Učební osnovy 1.1. Informatika a informační a komunikační technologie Charakteristika vzdělávací oblasti Oblast Informatika a informační a komunikační technologie (dále jen Informatika a ICT) na gymnáziu

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools jsou desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních zdrojů.

Více

Gymnázium Cheb brána na VŠ (čtyřletý vzdělávací program)

Gymnázium Cheb brána na VŠ (čtyřletý vzdělávací program) Gymnázium Cheb brána na VŠ (čtyřletý vzdělávací program) Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika a výpočetní technika čtyřletý cyklus Obsahové, časové a organizační vymezení Ve vyučovacím předmětu

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Počítačové

Více

Návrh (příloha žádosti o rozšíření akreditace)

Návrh (příloha žádosti o rozšíření akreditace) Návrh 2016-04 (příloha žádosti o rozšíření akreditace) Průvodce bakalářským kombinovaným studiem na katedře informatiky PřF UJEP studijní program Aplikovaná informatika se studijním oborem Informační systémy

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.16. Úvod do programování

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.16. Úvod do programování 4.8.16. Úvod do programování Vyučovací předmět Úvod do programování je na naší škole nabízen v rámci volitelných předmětů v sextě, septimě nebo v oktávě jako jednoletý dvouhodinový kurz. V případě hlubšího

Více

Produkt a jeho charakteristika

Produkt a jeho charakteristika Název školy Produkt a jeho charakteristika Ročník studia/třída Produkt a jeho charakteristika VY_32_INOVACE_11_01_01 Tento materiál je určen k doplnění výuky předmětu v prvním ročníku oboru Podnikání.

Více

SADA VY_32_INOVACE_PP1

SADA VY_32_INOVACE_PP1 SADA VY_32_INOVACE_PP1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Ing. Janem Prašivkou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: prasivka@szesro.cz Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_PP1.PRA.01

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKY Obor: OBCHODNÍ AKADEMIE

MATURITNÍ ZKOUŠKY Obor: OBCHODNÍ AKADEMIE Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Přerov, Bartošova 24 MATURITNÍ ZKOUŠKY 2016-2017 Obor: OBCHODNÍ AKADEMIE PÍSEMNÁ ODBORNÁ MATURITNÍ ZKOUŠKA 2017 OA - FIM OA - MIT Čas

Více

Informatika pro ekonomy

Informatika pro ekonomy BA (Hons) in Business Management Bc. Ekonomika a management Double Degree 2. ročník Informatika pro ekonomy (learning package) doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. 2012/2013 2 BIBS vysoká škola Autor tohoto studijního

Více

6.17 Informatika a výpočetní technika

6.17 Informatika a výpočetní technika 6.17 Informatika a výpočetní technika 6.17.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení předmětu: Vyučovací předmět Informatika a výpočetní technika vychází ze vzdělávací oblasti Informatika

Více

Národní hospodářství

Národní hospodářství Národní hospodářství Národní hospodářství VY_32_INOVACE_11_03_01 Tento materiál je určen pro doplnění výuky v rámci předmětu pro druhý ročník oboru Podnikání. Cílem je seznámit žáky se základní problematikou

Více

PROVÁZÁNÍ ECM/DMS DO INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ STÁTNÍ A VEŘEJNÉ SPRÁVY

PROVÁZÁNÍ ECM/DMS DO INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ STÁTNÍ A VEŘEJNÉ SPRÁVY PROVÁZÁNÍ ECM/DMS DO INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ STÁTNÍ A VEŘEJNÉ SPRÁVY SYSCOM SOFTWARE Firma vznikla vroce 1994. Zaměřuje se na dodávky komplexních služeb voblasti informačních technologií. Orientuje se zejména

Více

Kurz B1.1. Internet jako zdroj informací

Kurz B1.1. Internet jako zdroj informací Kurz B1.1 Internet jako zdroj informací V první části budou účastníci dle vlastních zkušeností vyhledávat a systematicky třídit a zpracovávat informace v běžně dostupných kancelářských aplikacích. Druhá

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ 1. Dědičnost v OOP umožňuje: a) dědit vlastnosti od jiných tříd a dále je rozšiřovat b) dědit vlastnosti od jiných tříd, rozšiřovat lze jen atributy

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Teorie Praxe Cvičení Diskuze

Více

UŽIVATELSKÉ ŠKOLENÍ LOTUS NOTES

UŽIVATELSKÉ ŠKOLENÍ LOTUS NOTES STANDARDNÍ ŠKOLENÍ UŽIVATELSKÉ ŠKOLENÍ LOTUS NOTES UŽIVATELSKÉ ŠKOLENÍ LOTUS NOTES Komplexní školení zaměřené na získání uživatelských znalostí pro práci se systémem Lotus Notes. Účastník získá ucelené

Více

Základní škola Učební osnovy I. I. Sekaniny1804 Informatika

Základní škola Učební osnovy I. I. Sekaniny1804 Informatika Informatika Charakteristika vyučovacího předmětu Ve vyučovacím předmětu Informatika se realizují cíle vzdělávací oblasti Informační a komunikační technologie. Žák dosáhne základní úrovně informační gramotnosti

Více

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny Název modulu: Základy PHP Označení: C9 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na tvorbu dynamických stánek aktualizovaných podle kontextu volání. Jazyk PHP umožňuje velmi jednoduchým způsobem

Více

POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY

POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY Distanční studijní opora Jména autorů Ing. Josef Botlík Ing. Dalibor Hula Mgr. Petr

Více