Moduly oboru Mezinárodní obchod, logistické a finanční služby

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Moduly oboru Mezinárodní obchod, logistické a finanční služby"

Transkript

1 Moduly oboru Mezinárodní obchod, logistické a finanční služby MEZINÁRODNÍ OBCHOD 1-4: Cílem modulů je seznámit studenty v souladu s obsahovým zaměřením se základními otázkami regulace podnikání se zahraničním v podmínkách tržní ekonomiky, tak, aby nejen poskytly konkrétní znalosti, ale přispívaly i k rozvoji ekonomického myšlení. Současná realita je neodmyslitelně spojena s prohlubováním mezinárodních obchodních vztahů, a to jak na úrovni států, tzn. v rovině makroekonomické, tak na úrovni právnických a fyzických osob, tzn. v rovině mikroekonomické. Studenti budou umět vytvářet a zajišťovat mezinárodní hospodářskou spolupráci mezi subjekty, které ji realizují a vytvářet relativně trvalé vazby s určenými pravidly chování jejich účastníků. MEZINÁRODNÍ PRÁVO 1-2: Výuka modulů směřuje k získání přehledu o oblastech práva o mezinárodním právu veřejném jako samostatném systému práva a o mezinárodním právu soukromém, studenti poznají rostoucí úlohu mezinárodního práva, a to především při úpravě ochrany lidských práv. V právu mezinárodního obchodu budou vysvětleny nejdůležitější smluvní typy používané v mezinárodním obchodu. Studenti získají přehled, kde hledat příslušnou právní úpravu a jak určit rozhodné právo. Absolvent modulu zvládne základy výše uvedených oblastí práva a pochopí jejich zvyšující se význam po vstupu České republiky do Evropské unie. MEZINÁRODNÍ FINANCE 1-2: Cílem modulů je seznámit studenty s efekty otevřenosti ekonomiky v oblasti mezinárodního pohybu zboží, služeb a kapitálu. Studenti budou seznámeni s mezinárodním finančním systémem, s jeho vznikem, posláním, historií a s činností organizací v rámci mezinárodního měnového systému. Dále bude věnována pozornost evropské integraci a jejího významu pro mezinárodní finance a české bankovnictví. Moduly zahrnují témata týkající se obecně prostředí mezinárodních financí, dále témata týkající se formování strategie a rozhodování firmy působící v mezinárodním prostředí. MEZINÁRODNÍ MARKETING: Modul rozvíjí základní znalosti marketingu s důrazem na specifika marketingu v mezinárodním prostředí. Učí studenty chápat veškeré mezinárodní aktivity firem v souladu s probíhající globalizací. Studenti budou seznámeni se základní charakteristikou mezinárodního marketingu se zohledněním mezinárodního makroprostředí a s vlivy dopadajícími na uzpůsobení marketingu ve firmě. Dále jsou vysvětleny možnosti vstupu firmy na mezinárodní trhy. Znalostí segmentace, výběru cílových trhů a marketingového mixu jsou aplikovány na postupy firem při pronikání na mezinárodní trhy.

2 ZÁKLADY LOGISTIKY: Modul poskytuje základní informace o logistice postihuje historii, vývoj i současné trendy. Cílem je seznámení se základními logistickými pojmy jako subjekty logistiky, logistické řetězce, aktivní a pasivní prvky logistických řetězců a základními principy uplatněním logistických systémů v různých fázích výrobního procesu. Součástí výuky je i základní charakteristika řízení logistických řetězců. MEZINÁRODNÍ PŘEPRAVA A LOGISTIKA 1-4: Cílem modulů je získání informací o právním rámci fungování mezinárodní přepravy, o právech a povinnostech jednotlivých účastníků přepravních a logistických operací, jeho praktických aspektech a uplatňování, seznámení s jednotlivými právními předpisy upravujícími jednotlivé druhy přeprav a s dokumenty používanými v mezinárodní přepravě a logistice. Hlouběji se zaměřuje na oblasti vybraných oblastí logistiky, využívaných v mezinárodním měřítku. Podrobně se věnuje charakteristice a specifikům jednotlivých druhů využívaných přeprav. Studenti se podrobně seznámí s tuzemskou a mezinárodní právní úpravou a praxí zajišťování přepravy zboží a osob. CELNICTVÍ 1-2: Cílem modulů je získání přehledu o právním rámci fungování celního řízení v Evropské unii, jeho praktických aspektech a uplatňování, dále seznámení s jednotlivými právními předpisy upravujícími celní řízení, seznámení s jednotlivými celními režimy, celními pojmy a dokumenty používanými na území Společenství. Studenti pochopí pojmy, používané v procesu celního řízení, poznají jednotlivé druhy procesů, které jsou v celní problematice používány. Seznámí se s právními předpisy EU, vnitrostátními předpisy i mezinárodními dohodami v oblasti celnictví. Součástí učiva je i charakteristika mezinárodních ekonomických integračních uskupení a problematika druhů cel a opatření, celních režimů i správních deliktů v oblasti celnictví. Studenti budou pracovat s dostupnými elektronickými formuláři. BANKOVNÍ OBCHODY 1-4: Moduly mají za úkol seznámit studenty se všemi specifiky podnikání v oblasti bankovních služeb. Vychází z představení banky jako podnikatelského subjektu. Studenti jsou uvedeni do problematiky bankovních služeb, které se týkají vedení účtů, všech typů platebního styku a segmentace klientů. Jsou seznámeni i s problematikou bankovních obchodů a jejich výnosů, dokáží porovnat nabídky bankovních služeb a vybrat nejvhodnější. Znají směnárenské operace a rozumí fungování dokumentárních plateb. Orientují se v problematice úvěrů i alternativních forem financování. Věnují se také operacím na devizovém trhu, chápou devizové riziko. Důraz je kladen na provádění bankovních obchodů v mezinárodním měřítku.

3 INVESTIČNÍ ČINNOST 1-2: Hlavním úkolem modulů je představit strukturu finančního trhu. Vymezují investiční nástroje a s nimi spojené výnosy, riziko a likvidita. Velký význam má teorie portfolia. Studenti získávají přehled o fungování kapitálových trhů, rozumí jejich organizaci a fungování, rozumí chodu trhu cenných papírů v České republice, chápou význam teorie portfolia, umí se rozhodnout, jak diverzifikovat riziko. Pozornost je věnována také problematice individuálního a kolektivního investování, charakteristice fondů a jejich legislativě. EKONOMIKA A ORGANIZACE POJIŠŤOVNICTVÍ 1-2: Díky absolvování modulů studenti porozumí organizační struktuře pojišťoven a oblasti ekonomiky v pojišťovnictví. Znají důležité dokumenty, které se týkají výkaznictví v pojišťovnách, činnost likvidátora škod, zábrannou činnost pojišťoven, rozumí úloze a významu zajištění pojišťoven. Orientují se ve spolupráci s jinými orgány, jako jsou Policie ČR, Hasičský záchranný sbor a obce. Dovedou analyzovat riziko a jeho ovládání, kontrolu a financování rizika, pojistitelnost rizika a cenu pojištění. Porozumí významu solventnosti pojišťoven a testům solventnosti životního a neživotního pojištění. ŽIVOTNÍ A NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ: Modul je zaměřen na praktické poznání různých druhů pojištění. Studenti se naučí sestavit pojistnou smlouvu a používat různé formy komunikace v pojišťovnictví. Předmětem je i legislativní úprava jednotlivých druhů pojištění. Významnou součástí výuky je téma pojištění zahraničních rizik. Studenti řeší modelové situace, simulující různé situace, ke kterým může v praxi dojít. PRAVIDLA OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ V ZEMÍCH EU: Modul seznamuje studenty se zásadami obchodního jednání, existujícími sociálně kulturními odlišnostmi mezinárodního prostředí a jejich vlivem na strategii a taktiku při obchodním jednání se zahraničními partnery v zemích EU. Prohlubuje jejich znalosti v oblasti společenského styku a připravuje je na úspěšnou obchodně podnikatelskou činnost v zahraničí. MIKROEKONOMIE 1-2: Moduly jsou základním pilířem pro pochopení činnosti vztahů mezi tržními subjekty, tak aby byla i mikroekonomie chápána jako věda v neustálém vývoji s nově vznikajícími problémy. Domácnosti ani firmy nemohu být pasivními součástmi v tržní ekonomice, ale musejí aktivně na veškeré vlivy reagovat a předvídat vývoj, který by je mohl ovlivňovat. Studenti budou vedeni k pochopení fungování tržní ekonomiky, chování jednotlivých tržních subjektů a konkurenci mezi nimi i k odpovědnému ekonomickému myšlení. Poznají pozici spotřebitele i výrobce, výuka se dotkne problematiky výrobních faktorů, nákladů i zásahů státu do cen.

4 MAKROEKONOMIE 1-2: Moduly se zabývají hospodářstvím jako celkem. Makroekonomické ukazatelé hodnotí úspěšnost či neúspěšnost daného tržního systému. Každý subjekt trhu je ovlivňován tržním systémem, a proto je velmi nutné chápat jednotlivé závislosti makroekonomického systému. Bez znalosti základů makroekonomie není možné podnikat ani činit jakékoliv odpovědné. Studenti porozumí složitosti řízení národního hospodářství, jeho vývoji a významu pro život společnosti a postavení ve světové ekonomice. Budou vedeni k pochopení základních makroekonomických charakteristik. Dovedou vyhodnotit i negativní dopady podnikatelské činnosti a vnímat problematiku lidské činnosti i z hlediska globální světové ekonomiky. PODNIKOVÁ EKONOMIKA 1-2: V rámci modulů je probírána šíře problematiky v podnikatelské činnosti. Jedná se například o podnikatelské cíle, jevy a procesy, které v podniku mohou probíhat, hospodaření podniku a případně nepříznivé důsledky určitého chování. Studenti získají poučení, jak mají pracovat, aby bylo dosaženo vysoké efektivnosti ve veškeré činnosti. Zároveň je věnována pozornost i sociální odpovědnosti, vyplývající z činnosti podniku. Studenti poznají právní legislativu, možnosti podnikání v ČR a EU. Pochopí vlivy okolí, které působí na podnikání. Budou se orientovat v podnikových cílech a v odlišnosti cílů velkého a malého podniku. Poznají proces od založení, přes fungování podniku, až po jeho sanaci. ÚČETNICTVÍ 1-3: Moduly poskytují ucelené poznatky o provádění veškerých základních účetních operací v jednotlivých účtových třídách, vysvětlují organizaci účetnictví podle současných právních předpisů ČR a podrobněji seznamují studenty s vedením podvojného účetnictví. Vycházejí ze zákona o účetnictví jako základního právního nástroje a v návaznosti na jeho ustanovení důkladně seznamují s dalšími zákony a předpisy. ZÁKLADY MANAGEMENTU: Modul seznámí studenty se základní problematikou týkající se managementu firmy a manažerských dovedností. Úvodem jsou studenti obeznámeni se základními pojmy z oblasti charakteristiky managementu a jeho funkce a z oblasti funkce a role manažera. Dále jsou vysvětleny veškeré faktory, které ovlivňují práci manažera, se kterými se musí potýkat, a se kterými se musí umět vypořádat a faktory, které ovlivňují podnik a jeho fungování. Poté je výuka zaměřena na jednotlivé procesy managementu podniku s cílem představení základní charakteristiky a funkce. ZÁKLADY MARKETINGU: Absolvováním modulu studenti získají základní znalosti z oblasti marketingu: pochopí význam marketingu v rámci fungování firmy na současném trhu, získají přehled o marketingovém prostředí a porozumí nástrojům marketingového mixu.

5 MARKETING SLUŽEB: Modul se věnuje specifikům oblasti služeb. Je vysvětlena jejich základní charakteristika a klasifikace, postupy a faktory v rámci strategického plánování v oblasti služeb. Pozornost je věnována marketingovému výzkumu a aplikaci obecných znalostí jednotlivých prvků marketingového mixu na oblast služeb. ZBOŽÍZNALSTVÍ 1-2: Cílem modulů je seznámit studenty se základními poznatky z oblasti obecného zbožíznalství, které jsou následně aplikovány v rámci specifického zbožíznalství formou komoditních analýz na oblast potravinářské i nepotravinářské produkce. Výuka je rozšířena o problematiku kvality z pohledu legislativy, technické normalizace a labellingu. Součástí učiva je problematika bezpečnosti produkce, ekologicky a sociálně udržitelné produkci. EKONOMICKÁ MATEMATIKA: Cílem výuky je prohloubení matematického myšlení, logického uvažování a nácvik obecných postupů řešení problému. Používání matematické logiky je předpokladem strukturálního myšlení, které umožňuje lépe analyzovat situaci a tím nalézat řešení. Studenti získají obecné matematické znalosti a dovednosti nezbytné pro manažerské rozhodování, správné vyhodnocení situací a volbu vhodného řešení. STATISTIKA: Modul seznamuje se základními metodami získávání a analýzy statistických dat a ukazuje, jak tato data vyhodnocovat a zjištěné výsledky následně použít v praxi. Důraz je kladen především na praktické řešení s využitím MS Excel. Cílem výuky statistiky je naučit studenty, budoucí manažery, podnikatele či obchodníky vyhledávat, zpracovávat a vyhodnocovat data. Na základě získaných dat určit statistické charakteristiky a tyto umět použít pro manažerské rozhodování. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE: Cílem tohoto modulu je zopakovat, rozšířit a celkově upevnit základní uživatelské dovednosti a klíčové kompetence v komplexním chápání moderní informační gramotnosti při využívání informačních a komunikačních technologií současnosti. Studenti se budou orientovat v soudobých a nastupujících trendech vývoje ICT, a dokáží manipulovat se soubory v místních, síťových, přenosných a cloudových úložištích.

6 VYBRANÉ KAPITOLY ZE SOCIOLOGIE: Modul je zaměřen na seznámení se základními sociologickými teoriemi, koncepcemi, jejich pohledem na člověka a svět, který jej obklopuje. Vysvětluje a s praxí spojuje základní sociologické pojmy. Učí studenty základním procesům sociologické imaginace a jejímu využití v praxi, zaměřuje se na možnosti využití sociologických nástrojů v reflexi budoucí praxe. Vykládá důvody vzniku sociologie, její funkce, představuje proměny lidské společnosti, vymezení sociální stratifikace, mobility, sociálních rolí, sociálních útvarů, základní sociální procesy v globalizované společnosti. Všímá si vlivu afirmativních nerovností na sociální status člověka, sociologie rodiny a genderu, práce atd. VYBRANÉ KAPITOLY Z POLITOLOGIE: Modul seznámí studenty se základními politologickými pojmy, s nimiž se současný člověk setkává v běžné realitě. Studenti se seznámí mimo jiné s průřezem dějinami politického myšlení od starověku po současnost, s historií pojmů autorita, moc, legitimita, s jejich společenskou úlohou v teorii i praxi, s fungováním státu i praxí politických stran. Obeznámí se s podstatou hlavních politických strategií (ideologií), s otázkami politických systémů (totalitních i demokratických), se stále velmi aktuální problematikou národů, národností, etnik, rasismu, xenofobie apod. Budou schopni věcně vnímat a analyzovat politické procesy v současné společnosti. VYBRANÉ KAPITOLY Z KULTURNÍCH A SOCIÁLNÍCH DĚJIN A SOUČASNÉ USPOŘÁDÁNÍ SVĚTA: Modul se zaměřuje na schopnost studentů porozumět dění současného světa a nalézat spojitosti s denní realitou. Učí je základním pojmům sociálních a kulturních dějin, všímá si roli vývoje lidské komunikace v kontextu historického vývoje. Cílem je dále charakterizovat základní etapy vývoje společnosti v kontextu vývoje společenství a národů, vysvětlit postavení člověka a zákonitosti masově mediální společnosti a poukázat na determinaty životního způsobu současnosti. VYBRANÉ KAPITOLY Z PSYCHOLOGIE: Cílem modulu je poskytnout studentům základní orientaci v psychologických disciplínách. Vede k dovednosti popsat teoretická východiska psychologie, vede k objasnění psychosociální dimenze jedince, schopnosti vysvětlit strukturu osobnosti, rysy, psychické procesy i vlastnosti, ale i schopnosti analyzovat jednotlivé lidské potřeby, motivy a zájmy. Důraz bude kladen i na seznámení studentů se základními sociálně psychologickými pojmy a jejich aplikací v praxi, zejména bude kladen důraz na efektivní sociální komunikaci v rámci interpersonálních vztahů.

7 PRÁVO 1-2: Cílem modulů je poskytnout studentům ucelený přehled o odvětvích systému práva České republiky a jeho základních institutech. Přednášené učivo přispívá k logickému myšlení studentů, k přesnému vyjadřování a k pochopení vzájemných souvislostí právních vztahů v praxi. Důležitým cílem je rovněž získat poznání, že znalost základních institutů práva je předpokladem jejich účinného využívání a ochrany práv. Současně musí výuka práva vést studenty k uvědomění si svých základních občanských povinností. Absolvent modulu zvládne základy práva a naučí se právo využívat jako účastník širokého spektra společenských vztahů regulovaných právem. GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ 1-2: Moduly podávají průřez komplexem učiva socioekonomické geografie, regionální geografie a globálních problémů. Učivo je zaměřeno na teoretické otázky týkajících se lokalizačních teorií, otázek výrobních cyklů a územně výrobních komplexů. Vede k pochopení geografických, kulturních, politických a demografických souvislostí světové ekonomiky. Smyslem je směřování studentů ke schopnosti vystihnout základní vztahy a, pochopit je a umět tyto znalosti využít v praktickém životě. Obsah modulů pomáhá poznávat příčiny a vyvozovat důsledky lidských aktivit pro současný hospodářský, politický a demografický vývoj ve světě a jeho částech. EVROPSKÁ EKONOMICKÁ INTEGRACE 1-2: Cílem modulů je seznámit studenty se základy problematiky evropské ekonomické integrace. Studenti budou seznámeni s historií vzniku EU, s procesem začleňování ČR do Evropské unie. Poznají instituce a politiky EU a základy primárního a sekundárního práva. Pozornost bude věnována jednotlivým oblastem vztahu České republiky a Evropské unii, regionální politice i činnosti EU v jednotlivých oblastech hospodářství. Probrány budou dopady fungování EU na vybrané oblasti života občanů. Studenti budou seznámeni se základy problematiky právních předpisů Evropské unie - s prameny unijního práva, a s vnitřními a vnějšími politikami EU. Zvláštní důraz bude věnován problematice problematice ochrany spotřebitele, společné obchodní politice, hospodářské a měnové politice EU. PSYCHOLOGIE OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ A ETICKÉ PRINCIPY PODNIKATELSKÉ ETIKY: Modul vede studenty k pochopení psychologických zákonitostí obchodního jednání. Osvojí si správné komunikační dovednosti verbální i neverbální, pravidla vedení obchodního rozhovoru, prezentací produktu. Vede též k orientaci v prodejní taktice, technik řešení konfliktních situací a vyrovnávání se zátěží. Součástí tohoto modulu je i orientace v problematice etických principů uplatňovaných v obchodní činnosti a rozvíjení etické citlivosti při procesech rozhodování s uplatňováním etických kritérií na konkrétních případových studiích.

8 BUSINESS ETIKETA A JEDNÁNÍ S KLIENTEM: V rámci modulu budou studenti seznámeni s pravidly společenského chování, a to zejména v kontextu obchodní a manažerské praxe. Modul vychází ze soudobého pojetí etikety a zaměřuje se na role ve společenském styku přijímání pracovních návštěv, podmínky klasické elegance, stolování, pracovní společenské události. OBCHODNÍ KORESPONDENCE 1-2: Výukou modulů jsou studenti připravováni na praktické dodržování a uplatňování zásad písemného projevu a písemné komunikace, jež je součástí firemní kultury. Na praktických příkladech procvičují prvky obchodní korespondence, doprovázející jednotlivé fáze dodavatelsko-odběratelských vztahů. Osvojí si pravidla a zásady formální úpravy obchodní korespondence, užívané v podnikové praxi a návyky dodržování firemní kultury v písemné komunikaci. Získají znalosti o manipulaci s písemnostmi a oběhu písemností v organizaci. Součástí získaných dovedností je znalost zásad formální úpravy tabulek. Studenti se také seznámí se základními pravidly ergonomického uspořádání pracoviště a věcnými složkami pracovního prostředí. Studenti jsou vedeni nejen k adekvátnímu písemnému projevu, ale i ke správnému užívání dalších prvků firemní kultury. ANGLICKÝ JAZYK 1-6, NĚMECKÝ JAZYK 1-6: Cílem výuky modulů je dosažení vyšší úrovně anglického jazyka. Moduly jsou zaměřeny na zdokonalování řečových dovedností, správné užívání jazykových prostředků, na rozvoj schopností uplatnění cizího jazyka v různých komunikačních situacích. Součástí modulů je i osvojení si základních pravidel obchodní korespondence v cizím jazyce a získání znalostí reálií příslušných zemí v odpovídajícím jazyce. Důraz je kladen na porozumění čtenému a slyšenému textu. Studenti jsou vedeni k formulaci názorů a postojů k daným otázkám a faktům v každém stupni znalosti jazyka. SEMINÁŘ K ABSOLVENTSKÉ PRÁCI: V rámci modulu jsou studenti seznámeni s požadavky, které musejí splnit k úspěšnému složení závěrečných zkoušek, s průběhem absolventské zkoušky i se zohledněním jejích dílčích částí. Studentům jsou poskytovány veškeré informace týkající se odevzdání a obhajoby absolventské práce. Značná část semináře je věnována zpracování závěrečné práce, sděleny jsou požadavky na strukturu, postup a způsob zpracování práce. Zdůrazněn je postup při tvorbě citací a přístup k formální a typografické úpravě práce. Závěr semináře je věnován přípravě prezentace na obhajobu a zpracování zadaných otázek od vedoucího a oponenta. Součástí semináře jsou nepovinné individuální konzultace s vedoucími absolventských prací.

9 ODBORNÁ PRAXE: Hlavním cílem odborné praxe je aplikace teoretických znalostí a dovedností získaných během studia ve vybraných podnicích a organizacích, se kterými má škola uzavřenou smlouvu o realizaci praxe. Pracoviště, kde student praxi vykonává, musejí být blízká studovanému oboru. Student mají možnost uplatnit dosavadní znalosti a dovednosti, získané během výuky. Vhodný je výkon praxe na různých pracovištích tak, aby student mohl pochopit fungování celého podniku. DALŠÍ CIZÍ JAZYK: Studiem modulu si studenti osvojí základní znalost třetího cizího jazyka. Moduly jsou zaměřeny na osvojení si základních řečových dovedností, správné užívání jazykových prostředků, na osvojení základních schopností uplatnění cizího jazyka v různých komunikačních situacích. Součástí modulů je i osvojení si základních pravidel korespondence v cizím jazyce a získání znalostí reálií příslušných zemí v odpovídajícím jazyce. Důraz je kladen na porozumění čtenému a slyšenému textu. Studenti jsou vedeni k formulaci názorů a postojů k daným otázkám a faktům v základním stupni znalosti jazyka. Studenti mají možnost volby ze tří jazyků: ruština, španělština, francouzština. Podmínkou realizace výuky modulu je zapsání alespoň 10 studentů.

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

Má vytvářet postoj žáků k ekonomické problematice tak, aby byli schopni aplikace teoretických poznatků v praxi. 1. Všeobecně vzdělávací

Má vytvářet postoj žáků k ekonomické problematice tak, aby byli schopni aplikace teoretických poznatků v praxi. 1. Všeobecně vzdělávací 1) stanovení cílových znalostí, dovedností, návyků, postojů a hodnotové orientace 2) zásady tvorby učiva 3) témata vytvářející obsah učiva předmětu 4) uspořádání a obsah učiva na OA a ostatních středních

Více

Seznámení s obsahem projektu Otevřená škola

Seznámení s obsahem projektu Otevřená škola Žadatel: Název projektu: Registrační číslo: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Liberec, Šamánkova 500/8, příspěvková organizace Otevřená škola CZ.1.07/3.2.01/03.0007 Seznámení

Více

Ekonomie a politologie

Ekonomie a politologie Ekonomie a politologie Týdenní časová dotace: 2 hodiny ve 3. ročníku, 4 hodiny ve 4. ročníku (ve 4. ročníku: 2 hodiny ekonomie a 2 hodiny politologie) Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář část

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Podniková ekonomika a management. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Podniková ekonomika a management. pro studenty studující od roku 2011/2012 Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Podniková ekonomika a management pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika V první fázi studia oboru Manažerská

Více

Výstupy z učení u ekonomických oborů

Výstupy z učení u ekonomických oborů Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu. CZ.1.07/2.2.00/28.0115 Výstupy z učení u ekonomických oborů prof. Ing. Jan Váchal, CSc. Co jsou výstupy z učení?

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika MANAŽERSKÁ EKONOMIKA (zkouška č. 4) Cíl předmětu Pochopit principy ekonomického stylu myšlení a seznámit se s příklady jeho aplikace v ekonomických analýzách profesního účetního. Porozumět fungování ekonomiky

Více

Národní hospodářství

Národní hospodářství Národní hospodářství Národní hospodářství VY_32_INOVACE_11_03_01 Tento materiál je určen pro doplnění výuky v rámci předmětu pro druhý ročník oboru Podnikání. Cílem je seznámit žáky se základní problematikou

Více

Produkt a jeho charakteristika

Produkt a jeho charakteristika Název školy Produkt a jeho charakteristika Ročník studia/třída Produkt a jeho charakteristika VY_32_INOVACE_11_01_01 Tento materiál je určen k doplnění výuky předmětu v prvním ročníku oboru Podnikání.

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Učební plán. Celkový počet vyučovacích hodin 50. Počet hodin teoretické přípravy 22 Počet hodin praktická přípravy 22 Počet hodin zkoušek 6

Učební plán. Celkový počet vyučovacích hodin 50. Počet hodin teoretické přípravy 22 Počet hodin praktická přípravy 22 Počet hodin zkoušek 6 Učební plán Modul č. 1 Legislativní Cílem tohoto modulu je vymezení podnikání a právních norem, praktické seznámení posluchačů s otázkami legislativními, poukázat na možnosti podnikání v ČR. Naučit jej

Více

Daně a daňová politika /ZK Finanční analýza /ZK Projektové řízení /ZK Reklama a marketingová komunikace /ZK Marketingový výzkum /ZK Marketing

Daně a daňová politika /ZK Finanční analýza /ZK Projektové řízení /ZK Reklama a marketingová komunikace /ZK Marketingový výzkum /ZK Marketing Struktury studia Struktury studia bakalářského studijního programu (studijní obory Podniková ekonomika, Komunikace a lidské zdroje, Marketing), magisterského navazujícího studijního programu (studijní

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Management sociální práce. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Management sociální práce. pro studenty studující od roku 2011/2012 Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Management sociální práce pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika

Více

6.23 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management

6.23 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management 6.23 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management Obecné cíle výuky Marketingu a managementu Výuka předmětu marketing a management směřuje k pochopení a prohloubení vědomostí a dovedností o marketingu

Více

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ

PODNIKÁNÍ V ZAHRANIČÍ Metodické listy pro předmět Vstup České republiky do EU nutně vyžaduje větší rozsah znalostí mezinárodního obchodu a různých forem podnikání v zahraničí. Cílem předmětu je poskytnout studentům potřebné

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

Garant: prof. Mgr. I. Hashesh, PhD, MBA. Komu určeno: Cíle studia: MBA Leadership Master Program Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium

Garant: prof. Mgr. I. Hashesh, PhD, MBA. Komu určeno: Cíle studia: MBA Leadership Master Program Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium MBA Leadership Master Program Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium Garant: prof. Mgr. I. Hashesh, PhD, MBA Komu určeno: Studium je určeno všem podnikatelům, manažerům, vedoucím pracovníkům

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium 1. Mzdová politika rovnováha na trhu práce plán práce a mezd mzdy a mzdová politika propočty základních

Více

Občanský a společenskovědní základ dvouletý volitelný předmět

Občanský a společenskovědní základ dvouletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Občanský a společenskovědní základ O7A, C3A, O8A, C4A dvouletý volitelný předmět Cíle předmětu Cílem semináře je: - získávání rozšiřujících informací z řady humanitních

Více

MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium.

MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc., MBA, Dr.h.c. Komu určeno: Studium je určeno všem podnikatelům, manažerům, vedoucím

Více

NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY na školní rok 2016/17 platná pro jarní i podzimní zkušební období (dle 79, odst. 3 školského zákona č. 561/2004 Sb.) Forma studia:

Více

7.19 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management

7.19 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management 7.19 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management Obecné cíle výuky Marketingu a managementu Výuka předmětu marketing a management směřuje k pochopení a prohloubení vědomostí a dovedností o marketingu

Více

7.20 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management

7.20 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management 7.20 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management Obecné cíle výuky Marketingu a managementu Výuka předmětu marketing a management směřuje k pochopení a prohloubení vědomostí a dovedností o marketingu

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven Řízení pojišťovacího podniku Podnikové řízení chápeme jako velmi složitý a mnohostranný proces. Obecný cíl podnikání: maximalizace zisku, maximalizace tržní hodnoty podniku. Cíl podnikání

Více

Střední odborná škola Luhačovice

Střední odborná škola Luhačovice Střední odborná škola Luhačovice Obor: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání, ŠVP Management umění a reklamy Školní rok: 2014/2015 Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů 1. Základní funkce

Více

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení...

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení... BOUČKOVÁ Jana MARKETING Obsah Úvod... VII Oddíl A Pojetí marketingu a marketingového řízení 1. Podstata marketingu... 3 Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura... 9 2. Strategické marketingové

Více

Technické lyceum - výběrové předměty

Technické lyceum - výběrové předměty Technické lyceum - výběrové předměty Zaměření 3.ročník 4.ročník Předmět Dotace Předmět Dotace Výpočetní technika Počítačové sítě (CNA) 4 Počítačové sítě (CNA) 4 Tvorba WWW stránek 2 Ekologie Monitorování

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318. Profilová část ústní maturitní zkoušky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318. Profilová část ústní maturitní zkoušky Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318 Obor: 64 41 L / 51 Podnikání Třída: PO2A Období: jarní 2014 Profilová část ústní maturitní zkoušky 1. Povinná zkouška Předmět:

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných ekonomických předmětů (ekonomika, management, provoz obchodu)

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných ekonomických předmětů (ekonomika, management, provoz obchodu) ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných ekonomických předmětů (ekonomika, management, provoz obchodu) 1. Ochrana spotřebitele, zákazník 2. Zahraniční obchod 3. Celnictví

Více

Management hotelnictví

Management hotelnictví Specializace Management hotelnictví Studijní program Ekonomika a management Studijní obor Podniková ekonomika a management Specializace je určena zájemcům, kteří chtějí získat: jazykové a komunikační dovednosti,

Více

Bakalářský studijní program: Správa

Bakalářský studijní program: Správa Bakalářský studijní program: Správa Správa v oblasti realit - makléř a obchodník s realitami PŘEDMĚTY OBOROVÉ SPECIALIZACE Ročníky 1 3 Zakončení a semestr Fungování trhu s nemovitostmi Základy trhu s nemovitostmi

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Úvod...5 Seznam zkratek...9

Úvod...5 Seznam zkratek...9 Úvod...5 Seznam zkratek...9 1 Současné globalizační tendence v mezinárodním obchodu zbožím a službami a v podnikání rozvoj obchodu zbožím a službami jako důsledek globalizace.. 21 Úvod... 21 1.1 Cíle kapitoly...

Více

Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí

Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí Obsah Vyhláška 177/2009 Sb. o podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitou... 3 Obecné pokyny... 5 Kritéria

Více

Tento tématický celek je rozdělen do dále uvedených dílčích témat:

Tento tématický celek je rozdělen do dále uvedených dílčích témat: Metodické listy pro kombinované studium předmětu Fondy Evropské unie a jejich čerpání Metodický list č.1. Název tématického celku: Ekonomické teorie a historie Cíl: Charakterizovat některé běžné protiklady

Více

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice 1. Kalkulace, rozpočetnictví - význam kalkulací, druhy kalkulací - náklady přímé a nepřímé, charakteristika - typový kalkulační vzorec - kalkulační metody - kalkulace neúplných nákladů a srovnání úplných

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

Ekonomika témata maturitní zkoušky 2019

Ekonomika témata maturitní zkoušky 2019 Ekonomika témata maturitní zkoušky 2019 Obchodní korporace a) Druhy obchodních společností b) Charakteristika dle způsobu ručení, rozdělení zisku c) Orgány d) Družstva, státní podniky e) Další formy podnikání

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

EKONOMIKA. Průvodce pro učitele

EKONOMIKA. Průvodce pro učitele EKONOMIKA ISBN 978-80-7358-2050 - 9 788073 582050 PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Průvodce pro učitele ÚVOD Upozorňujeme vás, že kopírování a rozšiřování kopií této knihy nebo jejích částí (a to i pro vzdělávací účely)

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, Profilová část ústní maturitní zkoušky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, Profilová část ústní maturitní zkoušky Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, Obor: 64 41 L/51 Podnikání Třída: MP2A Období: jaro 2017 Profilová část ústní maturitní zkoušky 1. Povinná zkouška Ekonomické předměty Obsah témat:

Více

Kód a název oboru vzdělání: 63-41-M/01, Ekonomika a podnikání. Název školního vzdělávacího programu: OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ ČINNOST

Kód a název oboru vzdělání: 63-41-M/01, Ekonomika a podnikání. Název školního vzdělávacího programu: OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ ČINNOST Kód a název oboru vzdělání: 63-41-M/01, Ekonomika a podnikání Název školního vzdělávacího programu: OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ ČINNOST Délka a forma vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: Způsob ukončení vzdělávání:

Více

7.21 Pojetí vyučovacího předmětu Účetnictví

7.21 Pojetí vyučovacího předmětu Účetnictví 7.21 Pojetí vyučovacího předmětu Účetnictví Obecné cíle vyučovacího předmětu Účetnictví Předmět účetnictví rozvíjí ekonomické myšlení žáků. Žáci si osvojují vědomosti a dovednosti potřebné pro zpracování

Více

Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín náměstí T. G. Masaryka 3669, 761 57 Zlín

Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín náměstí T. G. Masaryka 3669, 761 57 Zlín Dodatek č. 2 Platnost: od 1. 9. 2011 Název školy: Adresa: Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín náměstí T. G. Masaryka 3669, 761 57 Zlín Zřizovatel: Zlínský kraj, třída Tomáše

Více

Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc, MBA, Dr.h.c.

Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc, MBA, Dr.h.c. Master of Business Administration - General Management Specializace: Strategické řízení malých a středních firem Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD,

Více

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32)

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) 1 Minimum pro akreditaci výuky bezpečnosti na vysokých školách pro bakalářské

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Univerzitní nám. 1934/3, Karviná, 73340 Tel.: 596 398 111,, fax: 596 312 069 E-mail: dekanat@opf.slu.cz, WWW Stránka: www.opf.slu.cz

Více

CZ.1.07/3.2.07/01.0069

CZ.1.07/3.2.07/01.0069 KONFERENCE 7.6.2011 v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Výstupy projektu 6 nově vytvořených

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY školní rok 2010/2011 Hotelnictví Metodický návod k využití sjednocených tematických okruhů pro profilovou část maturitní zkoušky Součástí řešení projektu Kurikulum S je

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Účetnictví a daně Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Obecné informace studijní obor je odborně garantován Katedrou financí a účetnictví výuka je zajišťována

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

VOŠ A SPŠ VARNSDORF CESTOVNÍ RUCH nábor březen 2011

VOŠ A SPŠ VARNSDORF CESTOVNÍ RUCH nábor březen 2011 VOŠ A SPŠ VARNSDORF CESTOVNÍ RUCH nábor březen 2011 1 VOŠ a SPŠ Cestovní ruch 407 47 Varnsdorf 5, Mariánská 1100 65-43- N / Cestovní ruch PROFIL ABSOLVENTA Odborné kompetence Po ukončení studia absolvent

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

Příloha č. FINANČNÍ GRAMOTNOST

Příloha č. FINANČNÍ GRAMOTNOST Chápe předmět jako cestu k získání informací a poznatků ze světa financí, který ho obklopuje doma v rodině i v okolním světě. Nabízí se mu možnost získání znalostí a dovedností pro aktivní zapojení do

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku 1. Základní pojmy - potřeba, spotřeba, trh, tržní mechanismus 2. Národní hospodářství, hodnocení úrovně NH 3. Ekonomické systémy, úloha státu

Více

Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání. pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika

Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání. pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika Email: petr.hruza@unob.cz Kybernetická bezpečnost Kybernetická bezpečnost je celosvětově

Více

Průřezová témata k oblasti JaJK Anglický jazyk - 6. ročník. Výchova demokratického občana VDO

Průřezová témata k oblasti JaJK Anglický jazyk - 6. ročník. Výchova demokratického občana VDO Anglický jazyk - 6. ročník Výchova demokratického občana VDO VDO 1 Občanská společnost a škola dílčí témata: Představení, Styk s okolím - umí si vyžádat informaci o jménu a sám inf. poskytnout - umí se

Více

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Ekonomika

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Ekonomika UČEBNÍ OSNOVA předmětu Ekonomika střední vzdělání s maturitní zkouškou 18-20-0/ 01 Informační technologie - Elektronické počítačové systémy Téma: Finanční gramotnost Počet hodin v UP celkem: 96 Počet hodin

Více

Maturitní okruhy. PR, média a marketingová komunikace. Anglické gymnázium Pardubice

Maturitní okruhy. PR, média a marketingová komunikace. Anglické gymnázium Pardubice Maturitní okruhy PR, média a marketingová komunikace Anglické gymnázium Pardubice Ekonomika 1. Podstata fungování tržní ekonomiky 2. Organizace, podnik, právní úprava podnikání 3. Podnikání fyzických osob

Více

Finanční a daňové právo 1

Finanční a daňové právo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a daňové právo 1 a 2 Účelem dvousemestrálního kursu je získání znalostí studentů o základních pojmech a principech existence veřejných financí,

Více

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Účetnictví a daně SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní program Ekonomika a management Koncepce studijního oboru Účetnictví a daně vychází ze současných potřeb trhu práce a vytváří poznatkový

Více

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH 4.9.40. Psychologie Dvouletý volitelný předmět PSYCHOLOGIE (pro 3. ročník, septima) navazuje na základní okruhy probírané v hodinách ZSV. Zaměřuje se na rozšíření poznatků jak teoretických psychologických

Více

1) Specializační studium písemné a elektronické komunikace a sekretářských prací projekt UNIV 2 KRAJE

1) Specializační studium písemné a elektronické komunikace a sekretářských prací projekt UNIV 2 KRAJE Stručná anotace jednotlivých programů. UNIV2 1) Specializační studium písemné a elektronické komunikace a sekretářských prací projekt UNIV 2 KRAJE Pojetí a cíle vzdělávacího programu Program je koncipován

Více

Navíc každý žák 1. ročníku denního vzdělávání obdrží 1. září TABLET!

Navíc každý žák 1. ročníku denního vzdělávání obdrží 1. září TABLET! Navíc každý žák 1. ročníku denního vzdělávání obdrží 1. září TABLET! Fiktivní firma Autoškola v rámci výuky zdarma! Provoz a ekonomika dopravy 37-41-M/01 ŠVP Logistika Připravujeme odborníky v oblasti

Více

Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í

Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í Školní vzdělávací program PODNIKÁNÍ 1 P O D N I K Á N Í... 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO

Více

Občanská výchova - Finanční gramotnost

Občanská výchova - Finanční gramotnost UČEBNÍ OSNOVA Učební osnova předmětu Občanská výchova - Finanční gramotnost Obor středního vzdělávání 9-51-E/01 Potravinářská výroba - Řeznické a uzenářské práce Počet hodin v UP celkem 0, z toho 15 hodin

Více

Vsetín. čtyřleté denní studium

Vsetín. čtyřleté denní studium 1. Profil absolventa Název školy: Střední škola Kostka s.r.o. Adresa školy: Pod Pecníkem 1666 755 01 Vsetín Zlínský kraj Zřizovatel školy: PaedDr. Karel Kostka, MBA, Ph.D., Mgr. Ivana Kostková Horská 1912,

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

Příloha č. FINANČNÍ GRAMOTNOST

Příloha č. FINANČNÍ GRAMOTNOST Žák chápe předmět jako cestu k získání informací a poznatků ze světa financí, který ho obklopuje doma v rodině i v okolním světě. Nabízí se mu možnost získání znalostí a dovedností pro aktivní zapojení

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

Kód a název oboru vzdělání: 66-51-H/01 Prodavač. Název školního vzdělávacího programu: PRODAVAČ

Kód a název oboru vzdělání: 66-51-H/01 Prodavač. Název školního vzdělávacího programu: PRODAVAČ Kód a název oboru vzdělání: 66-51-H/01 Prodavač Název školního vzdělávacího programu: PRODAVAČ Délka a forma vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: Způsob ukončení vzdělávání: Datum platnosti ŠVP : Tříleté

Více

Vzdělávací program. HOtelnictví a Cestovní Ruch. Zvyšte svou šanci na trhu práce

Vzdělávací program. HOtelnictví a Cestovní Ruch. Zvyšte svou šanci na trhu práce Vzdělávací program HOtelnictví a Cestovní Ruch Zvyšte svou šanci na trhu práce Co je Vzdělávací program Hotelnictví a cestovní ruch? Vzdělávací program Hotelnictví a cestovní ruch je soubor šesti kurzů

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

Executive DBA - Corporate Law and Business Doctor of Business Administration

Executive DBA - Corporate Law and Business Doctor of Business Administration Executive DBA - Corporate Law and Business Doctor of Business Administration Garant: JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD Komu určeno: Studium je určeno všem podnikatelům, manažerům, vedoucím pracovníkům všech

Více

7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa

7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa 7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa Obecné cíle výuky Etiky a etikety Předmět a výuka je koncipována tak, aby vedla žáky k pochopení zákonitostí slušných mezilidských vztahů v různých společnostech,

Více

Bakalářský studijní program - prezenční studium

Bakalářský studijní program - prezenční studium Bakalářský studijní program - prezenční studium 1. ročník studia - společný pro obory: Podnikání Podnikání a management v obchodu Informatika a internet v podnikání Podnikání a management v životním prostředí

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management NĚKOLIK ZÁKLADNÍCH INFORMACÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou podnikové ekonomiky a managementu.

Více

63-41-M/01 Ekonomika a podnikání

63-41-M/01 Ekonomika a podnikání Střední škola technická, Most, příspěvková organizace Dělnická 21, 434 01 Most PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY V JARNÍM I PODZIMNÍM OBDOBÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obor vzdělání 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Maturitní otázky ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Předmět psychologie a význam psychologických poznatků, vznik a historický vývoj psychiky, determinace lidské psychiky. pojem a předmět psychologie metody psychologie,

Více

Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s.

Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s. Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s. Ladislav Dokoupil (Jméno) Datum : úterý, 11. října 2011 Obsah : Obsah :... 2 1 Veřejnosprávní studia... 3 1.1 Studijní program Hospodářská politika a správa...

Více

ZÁZNAMOVÝ ARCH vytvořených dumů

ZÁZNAMOVÝ ARCH vytvořených dumů ZÁZNAMOVÝ ARCH vytvořených dumů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0015 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ekonomika podniku Pořadové

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, příspěvková organizace. Adresa: 794 01 Krnov, Opavská 49. 554 611 557 Fax : 554 625 946

STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, příspěvková organizace. Adresa: 794 01 Krnov, Opavská 49. 554 611 557 Fax : 554 625 946 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, příspěvková organizace Adresa: 794 01 Krnov, Opavská 49 554 611 557 Fax : 554 625 946 E-mail : skola@ssamp-krnov.cz www:ssamp-krnov.cz MATURITNÍ

Více

I. Sekaniny1804 Finanční výchova

I. Sekaniny1804 Finanční výchova Finanční výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Finanční gramotnost je jedna z klíčových kompetencí člověka, tj. znalosti, dovednosti a hodnotové postoje,

Více

Maturitní otázky z předmětu: Ekonomika podniku

Maturitní otázky z předmětu: Ekonomika podniku 1. Základní ekonomické pojmy potřeby, teorie motivace statky a služby kvalita života peníze, oběh peněz Maturitní otázky z předmětu: Ekonomika podniku 2. Výroba 3. Podnik výrobní faktory hospodaření, cíle,

Více

UČEBNÍ OSNOVA. Učební osnova předmětu EKONOMIKA. Střední vzdělání s výučním listem 23-68-H/01 Automechanik RVP: Mechanik opravář motorových vozidel

UČEBNÍ OSNOVA. Učební osnova předmětu EKONOMIKA. Střední vzdělání s výučním listem 23-68-H/01 Automechanik RVP: Mechanik opravář motorových vozidel UČEBNÍ OSNOVA Učební osnova předmětu EKONOMIKA Střední vzdělání s výučním listem 23-68-H/01 Automechanik RVP: Mechanik opravář motorových vozidel Počet hodin celkem: 66 Počet hodin tématu finanční gramotnost

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA HV69 Oblast zahrnuje vyučovací předměty: Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávání v oboru směřuje k vnímání hudby jako důležité součásti

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 9. BÍRKO OSV-IV. MV-II.

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 9. BÍRKO OSV-IV. MV-II. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Objasní potřebu tolerance ve společnosti, respektuje zvláštnosti

Více