STUDENTSKÉ LISTY pro děti ve věku 6-9 let. Před filmem:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STUDENTSKÉ LISTY pro děti ve věku 6-9 let. Před filmem:"

Transkript

1 MODRÝ TYGR STUDENTSKÉ LISTY pro děti ve věku 6-9 let Před filmem: 1) Otázky a) Jaké máš rád/rád zvíře? Jsou pro tebe v životě zvířata důležitá? Je nějaké zvíře, kterého se bojíš, a víš proč? Co je to svoboda, jak toto slovo chápeš, co to znamená být svobodný/á? b) Nakresli zvíře, které bys v případě nouze chtěl požádat o pomoc. Nakresli zvíře, které pro tebe představuje symbol svobody. Představ si, že máš moc, tvé nakreslené zvíře oživit. Uvědom si, jak se tvé zvíře pohybuje, co ke svému pohybu potřebuje (které části těla), co umí nejlépe a v čem by ti mohlo být nápomocné. Vyzkoušej si. Kouzlo oživení- animace - optický klam Postup: Ruční kreslená animace. To je kouzlo, které si můžeš vyzkoušet sám/sama. První jednoduchá možnost: postačí obyčejný papír přehnutý napolovinu. Na druhou stránku nakresli své zvíře (nejlépe fixem), otoč zpět první stránku, to, co se nebude hýbat, obkresli, co se pohne, nakresli jinak.

2 2. Barvy a tvary ve filmu Vyzkoušej si. Dokresli černobílou kresbu barvami nebo tvary, věcmi, které ti v obraze prostředí chybí

3 Po filmu: I. VIDĚLI JSME VE FILMU 1. kreslená animace Vyzkoušej si. Oživ svou kresbu jako Johanka ve filmu ve svém deníku: Tento optický trik je složitější a náročnější na čas. Použij obyčejný bloček (cca 50 listů), nebo si jej vyrob. Začni kreslit odzadu, co nejvíce dole u kraje tak, aby každá kresba prosvítala na další list překrývající kresbu. Na každém listě nakresli malou změnu/fázi pohybu. Listováním se ti obrázek rozpohybuje- kresba oživí

4 Můžeš zkusit rozhýbat tygra z filmu: Víte že. Obrázkové knize, kterou sis vyzkoušel, se říká Flipbook. Flip-book má v německém jazyce pojmenování Daumenkino, doslova palec kino. Nejstarší známá obrazová kniha se objevila v roce 1968 pod názvem kineograf pohyblivý obraz (Kineograph). Patentoval ji John Bames Linnet. Dnes se flipbooky vyrábí nejen pro děti, ale i jako propagační materiál, či hračky pro dospělé. K filmu Modrý tygr byl také vyroben oboustranný flipbook. Kráčející tygr a Tygr pohrávající si se starostou Rýpem. Výtvarné návrhy připravili Juraj Horváth a Michal Struss. Animace: Frajštáková, Gura, Laučíková, Raýmanová, Skala, Struss

5 Víte že Kreslenou animaci můžeme také kreslit přímo v počítači pomocí počítačových programů 2. Prohlídni si obrazy z filmu a zkus odpovědět. K čemu slouží všechna tato kouzla (animace) ve filmu? Stává se ti také někdy, že sníš během dne? Kdy a za jakých okolností se ti to stává? Máš bujnou fantazii? Jaké představy měla Johanka ve filmu a proč? Zkus říci nahlas u jednotlivých obrazů, co si Johanka myslí?

6 Otázky: Jaké je zvíže, které pomáhá dětem ve filmu? Jak vypadá, co umí, co dělá a jaké má vlastnosti? Mění se vlastnosti tygra v závislosti na prostředí, ve kterém se nachází? Má tygr vliv na postavy ve filmu? Na které a jak?

7 3. Barvy ve filmu Vyzkoušej si. Dokresli barevně postavu tygra, aby byl smutný, veselý, kouzelný, nebezpečný,.

8 4. Charakteristika. Vyzkoušej si. Plošková animace Jak jinak můžeme vaše zvíře oživit? Johančiny sny se ve filmu objevují jako plošková animace. Ploška je také kreslená, kdy původní obrázek je rozstříhán na jednotlivé části a zvlášť je vytvořeno i pozadí. Vytvoř loutku zvířete tak, abychom mohli jednotlivými částmi opravdu pohybovat dle návodu. Návod: Uvědom si, kde se tvé zvíře pohybuje, kde to má rádo, kde je mu dobře. Vytvoř z barevných papírů pozadí - prostředí pro tvé zvíře (vystřihni zjednodušené tvary z různých barevných papírů a umísti na podkladový papír formátu A3 tak, jak se to to líbí nejvíce. Kolik částí tvoje prostředí má- je bohaté, nebo chudé,různě barevné nebo málo barevné, má různé velikosti, překrývá se? Umísti své zvíře do prostředí a vyzkoušej si jeho pohyb. Je pro jeho pohyb prostředí důležité? Skrývá se, nebo naopak díky němu vyniká? Využívá části prostředí ke svému pohybu (skáče, plazí se, létá )? Princip animace: Pro naše účely je potřebné vědět, že zdání pohybu způsobuje optický klam, kdy určitý poče snímků za 1 sekundu splyne v jeden pohybující se obraz. Jednoduchá animace vystačí s 12 snímky /1 s. Jak dlouho trvá pohyb zvířete v reálu, tak dlouho by měl trvat ve filmu, proto si předem můžeme spočítat kolik snímků potřebujeme udělat, abychom plynulého pohybu ve filmu docílili. Každý pohyb je tedy rozfázován na malé změny a zaznamenán fotoaparátem (mobilem).

9 : 5. Děj ve filmu Vyzkoušej si. Vystřihni jednotlivé obrazy a poskládej tak, jak šel děj ve filmu. Čeho si všímáš, když se na obrázky díváš (barvy- proměny, hlavní postavy a jejich charkteristika)?

10 6. Otázky Jaké dvojice obrázků patří k sobě? A proč si to myslíš? Povyprávěj, co tě k obrázkům napadá, co znamenají, co ti připomínají a proč myslíš, že jsou ve filmu?

11 7. Zahraj si hru: Co by se stalo, kdyby.zkus vyprávět nebo nakreslit, co by se stalo, kdyby a. Kdyby v botanické zahradě botanik a uklízečka (tatínek Matyáše a maminka Johanky) neměli děti b. kdyby Johanka neuměla kreslit c. Kdyby Mates nerozuměl květinám d. Kdyby Modrý tygr neožil e. Kdyby Modrý tygr ožil, ale nebyl mládě, ale nebezpečný dospělý tygr f. Kdyby Modrý tygr ožil, ale neuzdravil se ze zranění g. Kdyby Modrý tygr ožil, ale neuměl dělat zázraky h. Kdyby. II.V EVROPĚ A JINDE Kontext: Film se odehrává v České republice, ve velkém městě, které není zcela skutečné, ale nejvíce připomíná hlavní město Prahu. Česko je země s dlouhou historií, první Slované přišli na území Čech v 10. století. Je to poměrně malá země, proto se na jednom místě mísí historické a staré se zcela modením a novým.po pádu komunistického režimu, kdy všechno patřilo všem a nikdo se příliš mnoho nestaral o nic, zůstalo velké množství historických staveb neudržováných, nevyužitých nebo zdevastovaných. V České republice se mluví česky. Děti ve staré čtvrti chodí do školy, ve které kromě učitelů pracuje přísná školnice se svými psy. Školnice má za úkol zamykat školu před začátkem vyučování, proto hlídá, kdo přijde pozdě. Děti v českých školách mají šatny, kde se převlékají a havně také přezouvají do bačkor (přezůvek). 1. Pověz, jaká je nejstarší budova tam, kde bydlíš? Jaká je nejmladší budova? Bydlí u vás ve starých domech a budovách lidé, co tam dělají? 2. praktické cvičení - nafoťte se obrázky ze svého okolí. Podobají se v něčem místům ve filmu? Srovnejte, zda se podobají spíše těm z botanické zahrady a starého města, nebo spíš těm moderním z nového města. Vyber si jeden obrázek, který tě inspiruje pro příběh, pokus se oživit/změnit místo na obrázku barvami, věcmi, zvířaty. Kde, na jakém místě se ty cítíš dobře?

12 3. Víš co je botanická zahrada? Proč myslíš, že je ve filmu zahrada hlavně uvnitř v budově? Poznáš některé rostliny ve filmu? Chtěl/chtěla bys bydlet v botanické zahradě? Víš, co jsou staré lázně?

13 III. FILM A JÁ Přines si z domova svou nejoblíbenější hračku. Je stará nebo nová? Proč máš rád/ráda púrávě tuto hračku? Co děláš se starými hračkami,věcmi? Jakou máte doma nejstarší věc a k čemu slouží? Přines nějakou starou věc a pokus se vymyslet, jak ji oživit ( animace předmětů) Postup: vymysli situaci, příběh, ve které je tvá věc hlavním hrdinou. Najdi prostředí, ve kterém se bude pohybovat. Nejdříve si vyzkoušej její pohyby v příběhu jako kdyby hrála v loutkovém divadle. Podle svého scénáře se pokus svou věc/hračku oživit podobným způsobem jako kreslenou nebo ploškovou animacizachyť fotoaparátem jednotlivé fáze pohybu. Popros staršího kamaráda, učitele nebo rodiče, aby ti pomohl jednotlivé snímky ve střihovém programu sestříhat a vyexportovat jako film. Víš že.podobným způsobem byly vytvořené filmy Toy story ( Příběh hraček) 1995, USA, režie John Lasseter nebo český film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny, ČR 2009, režie Jiří Barta IV. DALŠÍ NÁVRHY Obrazy ve filmu Zkus popsat první dvojici obrazů, co vidíš a co tě na nich zaujalo. Co mají tyto obrazy společného? Představivost (imaginace) malíře H.Rousseaua se zaměřuje na určité prostředí. Zkus jej popsat a pojmenovat. Co toto prostředí znamená pro tebe? Chtěl/a bys ses v takovém obraze také octnout? Exotic Landscape (1908), Tiger in a Tropical Storm (1891)

14 Znáš některé jiné příběhy, kdy se hlavní hrdinové dostali do míst, o kterých snili? (např. Letopisy Narnie) Je ve filmu tygr ve svém přirozeném prostředí ve skutečnosti nebo v představách? Proč myslíš, že ve filmu hlavní hrdinové plujou na vysněný ostrov připomínající džungli?

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst STRATEGIE ČTENÍ Přemýšlení o tom, jak číst METAKOGNICE Uvažování myšlení Než budeš schopen opravdu zvýšit svoje dovednosti při čtení, potřebuješ rozumět tomu, co se děje v mysli dobrého čtenáře, když čte.

Více

Pastelky. Techniky kreslení

Pastelky. Techniky kreslení Pastelky Techniky kreslení Co je to pastelka? Pastelka neboli Pastelová tužka, je zvláštní druh psací potřeby respektive tužky, která umožňuje psát či kreslit barevně. Vyrábí se v celé barevné škále od

Více

Nejprve rozdejte žákům obrázky z části pro žáky s dílčími úkoly. Poté jim promítněte obraz Modráček a pokládejte jim následující otázky.

Nejprve rozdejte žákům obrázky z části pro žáky s dílčími úkoly. Poté jim promítněte obraz Modráček a pokládejte jim následující otázky. VOJTĚCH PREISSIG 1. MOTIVACE (15 minut) (Motivační fáze slouží k uvedení do problematiky a podnícení zájmu o následný úkol. Pokládané otázky můžete podle vlastního uvážení přizpůsobit skupině, se kterou

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

INFRA, s.r.o., Tyršova 241, Stařeč, tel.: , , fax: , VĚRNOSTNÍ PROGRAM

INFRA, s.r.o., Tyršova 241, Stařeč, tel.: , , fax: ,   VĚRNOSTNÍ PROGRAM vydavatelství a nakladatelství vzdělávací agentura virtuální vzdělávání INFRA, s.r.o., Tyršova 241, 675 22 Stařeč, tel.: 568 851 733, 568 850 770, fax: 568 850 771, e-mail: infra@infracz.cz VĚRNOSTNÍ PROGRAM

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách.

1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách. 1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách. 2 Vyprávěj příběh a podle obrázků doplň slova ve správném tvaru. Svítilo a šli do. Cesta vedla kolem, pak po a kousek

Více

Scénář; Storyboard Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_Mul4r0117

Scénář; Storyboard Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_Mul4r0117 Scénář; Storyboard Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_Mul4r0117 Scénář Každý šot, klip, krátké video či snímek by měl mít předem propracovanou strukturu, v níž je jasně rozvrženo, co má který člověk podílející

Více

PRACOVNÍ LIST POP č. 1 pro nadprůměrné dítě v mateřské škole, M. Kaslová

PRACOVNÍ LIST POP č. 1 pro nadprůměrné dítě v mateřské škole, M. Kaslová Předmatematické aktivity se zaměřením na rozvoj prostorové orientace a představivosti (D10) PRACOVNÍ LIST POP č. 1 pro nadprůměrné dítě v mateřské škole, M. Kaslová Pomůcky: obrázky jsou budˇ nakreslení

Více

Stěhuji se. Knížka, která má dětem pomoci připravit se na přechod do nového domova

Stěhuji se. Knížka, která má dětem pomoci připravit se na přechod do nového domova Stěhuji se Knížka, která má dětem pomoci připravit se na přechod do nového domova Vzkaz dětem Tato knížka je tvoje. Kresli a zapisuj si do ní vše, co tě napadne a na co se chceš zeptat. Vzkaz rodičům a

Více

Kurzy animační tvorby pod vedením sdružení Ultrafun na GPJP

Kurzy animační tvorby pod vedením sdružení Ultrafun na GPJP 1 Kurzy animační tvorby pod vedením sdružení Ultrafun na GPJP Téma: Praha / voda / energie Průběh jednotlivých kurzů: úvod do problematiky animovaného filmu, vysvětlení možných technologií zkušební práce

Více

V zásuvce máme schovanou elektrickou energii, která se uvolní, když do ní zapneme nějaký elektrický spotřebič (například počítač, televizi, troubu).

V zásuvce máme schovanou elektrickou energii, která se uvolní, když do ní zapneme nějaký elektrický spotřebič (například počítač, televizi, troubu). 1.4.1 Enerie Předpoklady: Pomůcky: míček, autíčko na pružinu, Př. 1: Zvedneme míček do výšky a pustíme ho. Míček spadne, několikrát se odrazí a nakonec se zastaví na zemi. Nakresli obrázek míčku v následujících

Více

Prvouka. Pracovní listy pro žáky ZŠ. 1.ročník

Prvouka. Pracovní listy pro žáky ZŠ. 1.ročník Začlenění průřezových témat do učiva 1.stupně ZŠ Prvouka Pracovní listy pro žáky ZŠ 1.ročník Tento výukový materiál je součástí metodiky a materiálů s aktivitami na interaktivní tabuli pro výuku prvouky

Více

ChatBot - Povídací robot

ChatBot - Povídací robot Scratch 1 ChatBot - Povídací robot Všechny Kódovací kluby - Code Clubs musí být registrovány. Tím, že zaregistrujete váš klub, můžeme měřit náš dosah, a můžeme tak pokračovat s poskytováním zdrojů pro

Více

Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW

Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW Role kouče Každý kouč by se měl snažil odemknout potenciál ostatních. Model GROW přináší jednoduchý návod, jak

Více

Školní kolo soutěže Baltík 2010, kategorie A a B

Školní kolo soutěže Baltík 2010, kategorie A a B Úloha 1 - Baltík matematik V programu budou vystupovat dvě postavy Baltík a Kryštůfek. Baltík je velmi šikovný, takže všechno bude provádět rychlostí 7, Kryštůfek je pomalejší a bude dělat všechno rychlostí

Více

knedle jedle vedle hnedle - nudle u Londýna slečna Fína meluzína bambulína - pavouk klobouk -

knedle jedle vedle hnedle - nudle u Londýna slečna Fína meluzína bambulína - pavouk klobouk - Pracovní list 4 Brukner, Josef. Klíč od království Slečna Fína Na zahradě u Londýna obědvala slečna Fína. Jak tu v trávě jedla knedle, slezl pavouk z blízké jedle, a sedl si právě vedle. A co milá slečna

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

VIII. stanoviště rozhovor s rodiči - hodnocení činností v průběhu zápisu, co dítě zvládlo a co nezvládlo

VIII. stanoviště rozhovor s rodiči - hodnocení činností v průběhu zápisu, co dítě zvládlo a co nezvládlo Zápis do 1. ročníku - Sněhurka a sedm trpaslíků I. stanoviště 1. přivítání dítěte, označení jmenovkou s obrázkem trpaslíka 2. aktivita: Co si dnes myslí můj otisk boty ( s pomocí rodičů dítě obkreslí svoji

Více

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA  1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení 2. Školka sociální učení Cíl: Pojmenovat členy rodiny Úkol: Vybarvit členy své rodiny a pojmenovat je Děti vybarví jen ty postavy, které tvoří jejich rodinu.

Více

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU.

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU. Pracovní list 8 Malinský, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Jak popelnice rozkvetla Před panelákem stála popelnice. Zrovna zívla dlouhou chvílí, když se ze dveří vyloudal kluk. Hodil do popelnice napěchovaný

Více

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY 4. ročník Česká školní inspekce Oddělení mezinárodních šetření Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 IEA, 2015 Pokyny V tomto dotazníku najdeš

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Chráněná území našeho regionu

Chráněná území našeho regionu Autor: Mgr. Zdeňka Kolbábková I. stupeň Pracovní list 1A Tvoje jméno: Chráněná území našeho regionu 1. Poznáš tyto živočichy? Pod obrázek dopiš jejich jméno a udělej křížek k tomu, který je na území České

Více

AUDIT HRAJ O ZEMI - TÉMA ŽIVOTNÍ CYKLUS VÝROBKU - METODICKÝ ÚVOD PRO UČITELE

AUDIT HRAJ O ZEMI - TÉMA ŽIVOTNÍ CYKLUS VÝROBKU - METODICKÝ ÚVOD PRO UČITELE AUDIT HRAJ O ZEMI - TÉMA ŽIVOTNÍ CYKLUS VÝROBKU - METODICKÝ ÚVOD PRO UČITELE Dostávají se Vám do ruky pracovní listy k soutěži o nejlepší ekologický audit, která je součástí projektu HRAJ O ZEMI. Projekt

Více

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Na co si dát pozor při tvorbě: 1) Svůj referát vypracuj na opravdu přečtenou knihu!!! Nikdy nestahuj z internetu žádné anotace knihy, na internetu můžeš čerpat

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM

1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM 1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM Úvod Vycházejme z definice sebepoznání jako sociálního konstruktu osobnosti, ve němž je protagonista jak aktivní, tak pasivní. V procesu tvorby

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV.

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Název učební jednotky (téma) Čí je Mourek? Domácí mazlíčci Kočka domácí Stručná anotace

Více

F jako Fík PRACOVNÍ SEŠIT

F jako Fík PRACOVNÍ SEŠIT A L B A T R O S A L B A T R O S PRACOVNÍ SEŠIT Kdo je Fík? A proč se tak jmenuje? To prvák Kája poznal, až když přišel s kamarády k paní Novákové na návštěvu. Kája jí totiž pomáhá venčit ovšem ne psa,

Více

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě 1. lekce Ich und du Já a ty 1. Hry Udělej šipky. 2. Hrajeme si A) Přečti a namaluj obrázek. B) vystřihni a nalep (str.65) C) vystřihni a nalep

Více

1.2.9 Tahové a tlakové síly

1.2.9 Tahové a tlakové síly 129 Tahové a tlakové síly Předpoklady: 1201, 1203, 1207 Teď když známe Newtonovy pohybové zákony, můžeme si trochu zrevidovat a zopakovat naše znalosti o silách Podmínky pro uznání síly: Existuje původce

Více

Kreslící program. V této lekci se naučíš vytvořit si vlastní kreslící program! Následujte postupně tyto INSTRUKCE

Kreslící program. V této lekci se naučíš vytvořit si vlastní kreslící program! Následujte postupně tyto INSTRUKCE Scratch 1 Kreslící program Všechny Kódovací kluby - Code Clubs musí být registrovány. Tím, že zaregistrujete váš klub, můžeme měřit náš dosah, a můžeme tak pokračovat s poskytováním zdrojů pro výuku programování

Více

Téma: žák se seznamuje s úryvky knihy Kuky se vrací, odpovídá na otázky k textu, luští

Téma: žák se seznamuje s úryvky knihy Kuky se vrací, odpovídá na otázky k textu, luští VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_26 Úvodní část seznámení s cílem hodiny -kniha Kuky se vrací Svěrák Jan Hlavní část čtení s porozuměním, vlastní zpracování otázek, luštění křížovek Závěrečná část zpětná

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Digitální stopa. 1. V pracovním listu s názvem Po stopách postupujte podle pokynů. Své odpovědi a řešení zapisujte

Digitální stopa. 1. V pracovním listu s názvem Po stopách postupujte podle pokynů. Své odpovědi a řešení zapisujte Digitální stopa Co se naučíte Jak se stát novodobým stopařem ve světě internetu? Naučíte se rozumět tomu, jaký je rozdíl mezi vaší stopou v běžném a v digitálním světě. Kolik máte času 30 minut na práci

Více

Instrukce pro administrátora

Instrukce pro administrátora nomi Instrukce pro administrátora POTŘEBNÝ PODNĚTOVÝ MATERIÁL: 4 hrací kostky 1 tužka obyčejná volný papír k testu vytvořené sady obrázků I. Počty A) Auta s koly Popis úkolu: V podnětovém materiálu má

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Základy společenských věd - Výchova k občanství

Základy společenských věd - Výchova k občanství Příprava na vyučování předmětu Výchova k občanství Název učební (téma) Bargoti a Loteři Stručná anotace učební Žáci se učí dívat se na skupiny lidí z různých pohledů a hledisek a neposuzovat je jednostranně.

Více

Sylabus kurzu Čeština pro cizince děti třída Jaroslava Letáková květen- červen 2018

Sylabus kurzu Čeština pro cizince děti třída Jaroslava Letáková květen- červen 2018 Sylabus kurzu Čeština pro cizince děti 1.-5. třída Jaroslava Letáková květen- červen 2018 lekce 1 Seznámení, pozdravy, věci kolem nás Slovní zásoba- věci kolem nás, pozdravy v určitou denní dobu Rod podstatných

Více

VÝSTUPY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (ČERVEN-ZÁŘÍ 2010) Dotazníky pro děti Dotazníky pro 15+ Dotazníky pro učitele Dotazníky pro vedoucí

VÝSTUPY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (ČERVEN-ZÁŘÍ 2010) Dotazníky pro děti Dotazníky pro 15+ Dotazníky pro učitele Dotazníky pro vedoucí VÝSTUPY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (ČERVEN-ZÁŘÍ 2010) Dotazníky pro děti Dotazníky pro 15+ Dotazníky pro učitele Dotazníky pro vedoucí Dotazníky pro děti celkem 3 625 dotazníků různé věkové skupiny (od 5 do

Více

2.1.7 Zrcadlo I. Předpoklady: Pomůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr

2.1.7 Zrcadlo I. Předpoklady: Pomůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr 2.1.7 Zrcadlo I ředpoklady: 020106 omůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr edagogická poznámka: K pokusům používám obyčejné velké, které si beru z pánských záchodů, aby bylo

Více

Centrum psaní. Knížku máme rádi, poradí, potěší, pomůže, DOPLŇTE

Centrum psaní. Knížku máme rádi, poradí, potěší, pomůže, DOPLŇTE Centrum psaní vše důkladně zvládneš v daném čase. 1. Společně si prohlédněte malé i velké plakáty o českých spisovatelích a spisovatelkách dětských knih. Každý si vyberte jednoho spisovatele či spisovatelku,

Více

Obsahem této publikace jsou didaktické listy k deseti tradičním dřevěným hračkám, které jsou dostupné na našem trhu.

Obsahem této publikace jsou didaktické listy k deseti tradičním dřevěným hračkám, které jsou dostupné na našem trhu. Slovo autorky Didaktické listy jsou určeny rodičům, učitelkám mateřských škol a dětem. Rodičům, aby uměli svým dětem ukázat možnosti dané hračky, učitelkám mateřských škol, které může jedna hračka inspirovat

Více

Ukázková práce s dětskou literaturou

Ukázková práce s dětskou literaturou Ukázková práce s dětskou literaturou 1 SEDMILHÁŘ JOSÍFEK Daniela Krolupperová Titul z edice Druhé čtení nakladatelství Albatros Vhodné pro: společnou mimočítankovou četbu Věková skupina: konec 2. ročníku,

Více

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů Source Filmmaker a Windows Movie Maker Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů 15.12. 2015 1 Úvod Na následujících stránkách vám představím programy Source Filmmaker a Windows Movie Maker na vytváření filmů

Více

Ve třpytu Hvězdy K V ÝSTAVĚ ARCIVÉVODA FERDINAND II. HABSBURSKÝ. Pro děti 8 13 let

Ve třpytu Hvězdy K V ÝSTAVĚ ARCIVÉVODA FERDINAND II. HABSBURSKÝ. Pro děti 8 13 let Ve třpytu Hvězdy K V ÝSTAVĚ ARCIVÉVODA FERDINAND II. HABSBURSKÝ ve Valdštejnské jízdárně v Praze 3/11/2017 25/2/2018 Pro děti 8 13 let I. Rodina, dětství a mládí P/ 1 Najdi na výstavě obě tváře. Jde o

Více

Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem

Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem Pracovní listy upravil a navrhl Jindřich Racek a kol. Obrázky

Více

Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l.

Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l. Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l. 1. Jsi rád(a), že můžeš chodit právě do této školy? Ano 69 Spíše ano 54 Spíše ne 4 Ne 2 Je mi to jedno 15 2. Je ve škole důvěryhodná

Více

Etická výchova. Pracovní listy pro 1. ročník základních škol. Jarmila Plachá Ivana Koutská. Ilustrovala: Kateřina Skořepová

Etická výchova. Pracovní listy pro 1. ročník základních škol. Jarmila Plachá Ivana Koutská. Ilustrovala: Kateřina Skořepová Etická výchova Pracovní listy pro 1. ročník základních škol Jarmila Plachá Ivana Koutská Ilustrovala: Kateřina Skořepová V rámci projektu CZ.1.07/1.1.00/26.0114 Etická výchova a učebnice Vytvořilo Etické

Více

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Škola Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám

Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora číslo 4 výukový materiál Název : Objevujeme svět Autor: Kateřina Mařanová 1 Metodika

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro žáky a studenty Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci

Více

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit.

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit. Proč příměstský tábor? Je to výborná varianta pro děti, které nejsou ještě příliš zvyklé na odloučení od rodičů. Zajistíme Vám hlídání po dobu vaši pracovní doby a nejen zabavíme vaše děti, ale naučíme

Více

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Psaní velkých písmen Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Ročník 2. Anotace

Více

MŮJ PHYSIOBOOK PRAKTICKÁ ČÁST PB1

MŮJ PHYSIOBOOK PRAKTICKÁ ČÁST PB1 PRAKTICKÁ ČÁST PB1 V praktické části probereme jednotlivé testy. Správně provedené testování je nutné, jinak můžou být tvé výsledky zkreslené! Dávej pozor a soustřeď se. Testovat budeme 3 bloky: BOTY velikost

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA Kontaktní a informační e-mail: animace@kinoscala.cz FENOMÉN PREKINEMATOGRAFIE (optické hračky) Počátky kinematografie jsou

Více

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK 4 OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU 1. Loučení s létem 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. MÍČ SLUNCE RYBNÍK ZMRZLINA HRAD Procvičuj si více na www.skolasnadhledem.cz,

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

o klukovi, který neuměl zlobit

o klukovi, který neuměl zlobit Pracovní list k inscenaci o klukovi, který neuměl zlobit o klukovi, který neuměl zlobit 1) nahlédni za oponu / pročti komiks Diváci se pohodlně usazují do svých sedaček a čekají, až se ozve třetí zvonění,

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

Internet a autorský zákon (pracovní list)

Internet a autorský zákon (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-04 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Základy programování v jazyce Python pro střední školy

Základy programování v jazyce Python pro střední školy Základy programování v jazyce Python pro střední školy Lekce 5 Kreslení Andrej Blaho Ľubomír Salanci Václav Šimandl alfa verze - 2018 1. Už jsi směňoval koruny na eura. Teď vytvoř nový program smena2.py,

Více

Aktivita A. Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity :

Aktivita A. Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity : Aktivita A Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity : rostlina v květináči džbán/konev s vodou obrázek/hračku/nebo jiné znázornění slunce zemina dekorativní obal na květináč, zdobná miska

Více

Se školou na film do muzea!

Se školou na film do muzea! Se školou na film do muzea! Nabídka vzdělávacích programů pro školy v rámci výstavy Na film! Rádi bychom Vás a Vaše žáky pozvali na výstavu Na film!, druhou část filmového muzea NaFilM, kterou jsme začátkem

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO

Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO 2011-2012 Martin Gábor Martin, 15 let 1. Charakteristika Martin má diagnostikováno tělesné postižení svalová dystrofie Duchennova typu, progresivní onemocnění.

Více

kachna beruška prase

kachna beruška prase Příloha č. 5: Metodické pracovní listy (pracovní listy) SLOVNÍ ZÁSOBA Pojmenuj, co vidíš na každém obrázku. Zkus tleskáním naznačit slabiky. Řekni, jakou hlásku slyšíš na začátku (konci) slova. pes kočka

Více

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky První část Nauč se tvořit r vé p sto m sky aňá Postupy SoumĚrnost Přehni papír napůl. Nakresli na něj libovolný tvar končící na přehybu a vystřihni ho. Až vystřižený papír narovnáš, uvidíš, že máš dva

Více

Místo, kde žijeme. Domov - adresa

Místo, kde žijeme. Domov - adresa Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme Domov - adresa Ročník 3. Anotace Tento pracovní list slouží k tomu,

Více

Programování v jazyku LOGO - úvod

Programování v jazyku LOGO - úvod Programování v jazyku LOGO - úvod Programovací jazyk LOGO je určen pro výuku algoritmizace především pro děti školou povinné. Programovací jazyk pracuje v grafickém prostředí, přičemž jednou z jeho podstatných

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti září - říjen Žák zná dobře prostředí školy a její zaměstnance. Umí výtvarně ztvárnit prostředí ŠD. Žák rozlišuje blízké příbuzenské vztahy a role rodinných příslušníků. Žák si uvědomuje rozdíl mezi zábavou

Více

Výuka kreslení a malování na waldorfské škole se zvláštním zřetelem na šestou třídu. Eva Drgoňová

Výuka kreslení a malování na waldorfské škole se zvláštním zřetelem na šestou třídu. Eva Drgoňová Výuka kreslení a malování na waldorfské škole se zvláštním zřetelem na šestou třídu Eva Drgoňová Zápisky z přednášky na waldorfském semináři v Praze na Opatově ze dne 25.září 2010 Obecné seznámení s vývojem

Více

Seznam projektů nadačního fondu SRDCE NA DLANI 2018

Seznam projektů nadačního fondu SRDCE NA DLANI 2018 Seznam projektů nadačního fondu SRDCE NA DLANI 2018 Jaké projekty nadační fond Srdce na dlani pro děti z dětských domovů organizuje? Motivační program Stipendium Prázdninové praxe Pedagogicko psychologická

Více

cyklus C/A 7. neděle v mezidobí

cyklus C/A 7. neděle v mezidobí cyklus C/A 7. neděle v mezidobí Jméno a Příjmení: Věk: PÁN BŮH MÁ RÁD VŠECHNY LIDI. Mt 5, 38 48 Lidem, kteří přišli, aby Pána Ježíše slyšeli, řekl: Jistě víte, že se říká: Oko za oko, zub za zub. Já vám

Více

PROJEKT. Tatínku, maminko, budeme číst. Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová

PROJEKT. Tatínku, maminko, budeme číst. Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová PROJEKT Tatínku, maminko, budeme číst Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová Charakteristika projektu: V měsíci lednu proběhl ve třídě Veverek projekt zaměřený

Více

Identifikátor materiálu: ICT 1/43. Žák se seznámí s písmenem B, b. Mgr. Bc. Jaroslava Tenkrátová. Pozná písmeno B, b

Identifikátor materiálu: ICT 1/43. Žák se seznámí s písmenem B, b. Mgr. Bc. Jaroslava Tenkrátová. Pozná písmeno B, b Identifikátor materiálu: ICT 1/43 Anotace Žák se seznámí s písmenem B, b Autor Mgr. Bc. Jaroslava Tenkrátová Jazyk Český jazyk Očekávaný výstup Pozná písmeno B, b Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová

Více

2.1.2 Stín, roční období

2.1.2 Stín, roční období 2.1.2 Stín, roční období Předpoklady: 020101 Pomůcky: svítilny do žákovských souprav (v nouzi svítilny na kolo s jednou LED) 3 kusy, kartónová kolečka na špejlích, igelitový obal na sešit Pedagogická poznámka:

Více

Podle Českého statistického úřadu žilo na konci roku 2015 v České republice lidí s indickým občanstvím.

Podle Českého statistického úřadu žilo na konci roku 2015 v České republice lidí s indickým občanstvím. Indická republika je sedmá největší a druhá nejlidnatější země na světě. Nachází se na indickém subkontinentu v jižní Asii. Ačkoliv indická ekonomika rychle roste, v zemi jsou velké sociální rozdíly a

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

1A Pomoz klukovi na obrázku najít správné oblečení podle toho, jaké je venku zrovna počasí. Spoj jednotlivé druhy oblečení se symboly počasí, do kterého je nejvhodnější a pověz proč. Mysli na to, že se

Více

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje?

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje? Pravidla hry 1. Přečti otázku na pravdu nahlas. 2. Když si vybereš pravdu, uveď otevřenou a upřímnou odpověď. 3. Pokud se tě odpovědi ostatních dotýkají emocionálně nebo chceš uvést názor opačného pohlaví,

Více

Project 1. My projects

Project 1. My projects Project 1 My projects Project 1: Unit 1 About me Úkol: Najdi (nakresli) fotky / obrázky, které zobrazují tebe a věci, které se tě týkají Napiš k nim popisky a věty. Výstup: plakát, 8 vět Nápady: moje hobby

Více

Se školou na film do muzea!

Se školou na film do muzea! Se školou na film do muzea! Nabídka vzdělávacích programů pro školy v rámci výstavy Na film! Rádi bychom Vás a Vaše žáky pozvali na výstavu Na film!, druhou část filmového muzea NaFilM, kterou jsme otevřeli

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Kresba pastelkami. O námětech obrazů (M.Brožová)

Kresba pastelkami. O námětech obrazů (M.Brožová) Kresba pastelkami O námětech obrazů (M.Brožová) http://www.pastelky.cz/obrazy-kreslene-pastelkami Kam chodíte na nápady? Nápad na obraz ke mně přichází jako celek, buď se mi zdá ve snu, nebo mě navštíví,

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více