Integrovaná prevence a omezování znečištění Aktuální informace z EU, legislativy a metodiky. Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Integrovaná prevence a omezování znečištění Aktuální informace z EU, legislativy a metodiky. Ing. Jan Slavík, Ph.D."

Transkript

1 Integrovaná prevence a omezování znečištění Aktuální informace z EU, legislativy a metodiky Ing. Jan Slavík, Ph.D. XVIII. Fórum pro výměnu informací o BAT Ministerstvo průmyslu a obchodu, Praha

2 Obsah 1. Aktuality z oblasti legislativy a metodiky Přehled aktuálních novel Metodiky a další podklady (CWW, PP a IRPP) Připravované podklady (stavební zákon a EIA, LCP) 2. Aktuality z EU Jednání na úrovni EU Závěry o BAT a související stanoviska Pracovní program revizí závěrů o BAT / BREF 3. Ostatní Operační program životní prostředí Informační systém integrované prevence

3 1.1. Přehled aktuálních novel vstoupila v účinnost novela zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších - zákon č. 369/2016 Sb. Novelou bylo zahrnuto mezi správní akty podle zákona o ochraně ovzduší, nahrazované integrovaným povolením, i závazné stanovisko k provedení a užívání stavby podle 11 odst. 3 uvedeného zákona vstoupil v účinnost zákon č. 326/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů. Novelou se u zařízení / záměrů v režimu integrované prevence vyjasňují požadavky na vyhodnocení souladu s BAT již v počáteční fázi řízení vstoupí v účinnost zákon č. 225/2017 Sb., kterém se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Novelou se zásadně mění (rozvolňuje) vztah stavebního a integrovaného povolení.

4 1.2. Metodiky a další podklady byl zveřejněn doplněk metodiky k nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Konkrétně je zde řešena aplikace závěrů o BAT pro společné systémy čištění odpadních vod a odpadních plynů a nakládání s nimi v odvětví chemického průmyslu /CWW/ doplněno stanoviskem k zvláštním případům byly kontrolním a povolovacím orgánům dány k dispozici indikativní převodové tabulky mezi činnostmi podle přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci a některými dotčenými předpisy byly kontrolním a povolovacím orgánům dány k dispozici minimální požadavky na emisní limity u papíren za účelem sjednocení formátu ukládání emisních limitů podle závěrů o BAT (pouze papírny a emise do vod). Vyjasňuje také některé otázky vzájemných vztahů mezi národní legislativou a dotčenými závěry o BAT.

5 1.2. Metodiky a další podklady byl zveřejněn podklad k aktuálním legislativním změnám v oblasti nakládání s odpady ve vztahu k zákonu o integrované prevenci (vyhláška č. 383/2001 Sb., vyhláška č. 93/2016 Sb. a vyhláška č. 294/2005 Sb.) byl zveřejněn aktualizovaný indikativní harmonogram přezkumů integrovaných povolení, referenčních dokumentů o nejlepších dostupných technikách a závěrů o nejlepších dostupných technikách byl zveřejněn rozsáhlý podklad pro přezkumná řízení, která budou implementovat závěry o BAT pro odvětví intenzivního chovu drůbeže a prasat. Dokument obsahuje informace o aplikovatelnosti dílčích BAT, stejně jako provázanost požadavků s ostatní národní a evropskou legislativou.

6 Dokument k interpretaci závěrů o BAT - CWW Problémem je aplikace 18 odst. 3 zákona o integrované prevenci s ohledem to, že náplň uvedených závěrů o BAT nesplňuje požadavky ohledně jednoznačné identifikace hlavní činnosti. Hodnoty se závěrů o BAT se budou aplikovat zároveň s požadavky chemických BREF / závěrů o BAT, které již byly revidovány podle IED CAK, LVOC (vyjde tento rok) a u zařízení kategorie U ostatních je nutné provést revizi zároveň s aplikací požadavků WGC. V souvislosti s tím, že 9 odst. 2 vodního zákona omezuje povolení k vypouštění odpadních vod na dobu 10/4 let, je nutné vždy zvážit okamžitou aplikaci CWW s ohledem na místní podmínky životního prostředí. Závěry o BAT pracují s hodnotou ročního průměru ze směsného vzorku úměrného toku odebraného v průběhu 24 hodin. Pokud se prokáže dostatečná průtoková stabilita, je možné použít proporcionální vzorek úměrný době. Podle přílohy č. 4 k nařízení vlády č. 401/2015 Sb. se jedná o typ vzorku C, v případě prokázání dostatečné průtokové stability je možné použít typ vzorku B.

7 Dokument k interpretaci závěrů o BAT - CWW BAT je monitorování emisí do vody v souladu primárně s normami EN požadavek je splněn, pokud se postupuje v souladu s normami, jak jsou uvedeny v metodickém pokynu odboru ochrany vod k nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Minimální frekvence monitorování jako denní/měsíční. V případě dostatečné stability je možné tomu frekvenci monitorování přizpůsobit. Ověření se provádí porovnáním dat získaných z navrhované (tj. redukované) frekvence měření a denního měření za dostatečně dlouhou dobu. Požadavky na monitoring toxicity - vhodným způsobem splnění požadavku na posouzení tohoto rizika může být například dotaz / konzultace se správcem vodního toku či vodoprávním úřadem. Pokud není vznesen od správce vodního toku / vodoprávního úřadu žádný odůvodněný požadavek na zavedení monitoringu ekotoxicity, tak od něj lze upustit.

8 Dokument k interpretaci závěrů o BAT - CWW Doplňující stanovisko MZP/2017/710/149 ze dne Řešena situace, kdy na samostatně provozované čistírně odpadních vod není ošetřena obecněji definovatelná směs odpadních vod z chemického průmyslu, případně ještě společně s dalšími průmyslovými vodami, ale jedná se o odpadní vody jednoznačně spojené s konkrétní chemickou výrobou. Tento charakter odpadních vod je stálý a zásadně ovlivňuje konstrukci a provoz dané čistírny odpadních vod, nicméně z prostorových či organizačních důvodů není čistírna zahrnuta v integrovaném povolení pro příslušnou chemickou výrobu jako přímo spojená činnost. Je akceptovatelné provést revizi závazných podmínek provozu v souvislosti s revizí závazných podmínek povolení pro chemické zařízení, které je zdrojem těchto dominantních vod. Čtyřletá lhůta podle 18 odst. 3 zákona o integrované prevenci se tedy odvozuje od těch závěrů o BAT, které odpovídá hlavní činnosti na chemickém zařízení, které je dominantním zdrojem odpadních vod.

9 Minimální požadavky na emisní limity u papíren V případě rozdílů mezi hodnotami emisí / emisních limitů ve formátu kg/t mezi přílohou č. 1 B nařízení vlády č. 401/2015 Sb. vlády a závěry o BAT se s ohledem na 7 odst. 3 uvedeného nařízení vlády se postupuje primárně podle závěrů o BAT, a to včetně příslušných poznámek pod čarou a doprovodných informací k jejich implementaci. Kromě limitů vycházejících ze závěrů o BAT je nutní stanovit emisní limity ve formátu mg/l, které jsou pod kódem část B, příloha č. 1 nařízení vlády č. 401/2015 Sb. v případech, kdy pro daný polutant a činnost není stanoven jiný limit, včetně limitů uváděných jako roční průměr v kg/t. Závěry o BAT pracují s hodnotou ročního průměru ze směsného vzorku úměrného toku odebraného v průběhu 24 hodin. Pokud se prokáže dostatečná průtoková stabilita, je možné použít proporcionální vzorek úměrný době. Podle přílohy č. 4 k nařízení vlády č. 401/2015 Sb. se jedná o typ vzorku C, v případě prokázání dostatečné průtokové stability je možné použít typ vzorku B.

10 Podklad pro přezkum pro velkochovy Podklad by měl sloužit k zrychlení přezkumů integrovaných povolení v oblasti velkochovů. Byl zpracován ve spolupráci s CENIA a MZe. Úvodní část komplexněji řeší některé implementační otázky v oblasti environmentálních systémů řízení, hluku, emisí amoniaku (připravována aktualizace metodického pokynu s emisními faktory) a prachu a aplikace hnoje a kejdy. Druhá část, která strukturou odpovídá požadavkům na výrok povolení, slouží jako kontrolní seznam k aplikaci BAT: - Týká se primárně stávajících zařízení. - Pokud je zjištěn soulad s BAT v minimálním potřebném rozsahu, v hodnocení se dále nepokračuje. - Vyznačena omezení aplikovatelnosti, kdy určité BAT nemusí být do hodnocení vůbec zahrnovány. - Identifikovány požadavky v národní a evropské legislativě, jejichž plněním je částečně či plně vyhověno požadavkům BAT.

11 Připravované podklady stavební zákon a EIA Problematika související se zákonem č. 225/2017 Sb., kterém se mění stavební zákon a zákon č. 326/2017 Sb., kterým se mění zákon o posuzování vlivů na životní prostředí obsah připravované metodiky Přílohy č. 3 / 4 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí v případě záměrů spadajících do režimu zákona o integrované prevenci včetně porovnání s nejlepšími dostupnými technikami, s nimi spojenými úrovněmi emisí a dalšími parametry. -Struktura návrhu v metodice vychází z existující vyhlášky k zákonu o integrované prevenci, zjednodušena a doplněny vysvětlivky. -Analogický postup lze použít ve vyhlášce č. 499/2006 Sb. Postupy ve společných řízeních podle stavebního zákona. -Společné územní a stavební řízení. -Územní řízení s posouzením vlivů na životní prostředí. -Společné územní a stavební řízení s posouzením vlivů na životní prostředí. Role orgánů integrované prevence v postupech podle stavebního zákona.

12 Připravované podklady stavební zákon a EIA Problematika související se zákonem č. 225/2017 Sb., kterém se mění stavební zákon a zákon č. 326/2017 Sb., kterým se mění zákon o posuzování vlivů na životní prostředí obsah připravované metodiky Institut odložitelné vykonatelnosti - Práva a povinnosti vyplývající ze stavebního povolení, nebo společného povolení, kterým se stavba umisťuje a povoluje, vydaného pro zařízení podle zvláštního právního předpisu lze vykonávat nejdříve ode dne právní moci integrovaného povolení ( 45 zákona o integrované prevenci). Nové náležitosti žádosti - údaj o tom, zda provozovatel žádá o vydání integrovaného povolení před vydáním, nebo po vydání stavebního povolení, nebo společného povolení, kterým se stavba umisťuje a povoluje, podle zvláštního právního předpisu ( 4 odst. 1 písm. r) zákona o integrované prevenci). Rozsah nahrazovaných správních aktů při různých procesních postupech (podle ustanovení 11 odst. 2 písm. c) a odst. 3 zákona č. 201/2012 Sb., 79 odst. 4 písm. b) zákona č. 185/2001 Sb. a 17 odst. 1 zákona č. 254/2001 Sb.). Modelové případy na základě podnětů obdržených od průmyslu.

13 Připravované podklady - LCP Podklad k vyhodnocení podmínek závěrů o BAT při přezkumu Potenciálně problematické požadavky závěrů o BAT se rozdělují do 2 kategorií technický požadavek, kde se ověřuje splnění v rámci přezkumu (např. aplikace konkrétní techniky) a potenciální závazná podmínka provozu (monitoring, emisní limit apod.) potenciálně může být redukován a sloučen s druhým dokumentem. Minimální požadavky na emisní limity - Dokument, který definuje obsah a formát závazných podmínek provozu (emisní limity) vč. monitoringu a jeho vyhodnocování. Slučuje požadavky závěrů o BAT a příslušné národní legislativy. Sjednocuje podobu podmínek u srovnatelných zařízení. Dokument bude doplněn o některé problematické okruhy implementace. Předpokládá se spolupráce národní technické pracovní skupiny pro velká spalovací zařízení a skupiny Kraje a IPPC při vypracování a připomínkování.

14 Připravované podklady - LCP Doplnění metodiky pro tzv. výjimky z BAT Bude podkladem pro vyhodnocení ekonomických parametrů v rámci udělování tzv. výjimky z aplikace BAT. Jádrem studie bude empirický výzkum na vybraných zdrojích na národní úrovni a provedení analýzy nákladů na snížení emisí ze stávající úrovně (po předchozích investicích) do úrovní emisí odpovídajících návrhu závěrů o BAT. Na základě těchto zjištění by měly být vypočítán rozptyl mezních nákladů na snížení emisí o 1 tunu polutantu a průměrné náklady na snížení emisí o 1 tunu polutantu. Mezní náklady na snižování emisí zařízeních budou srovnány se zařízeními, kde investice dosud neproběhly, se zařízeními v zahraničí, s ostatními zdroji znečišťování ovzduší (nikoli pouze energetikou). V komentáři k těmto údajům bude rovněž doporučeno, jak postupovat při porovnávání těchto údajů s ohledem na jejich přiměřenost. Předpoklad dokončení podkladové studie je 12/2017.

15 2.1. Jednání na úrovni EU proběhlo X. jednání Fóra podle článku 13 IED, kde byl diskutován návrh BREF pro výrobu velkoobjemových organických chemikálií (LVOC) proběhlo XI. jednání Výboru podle článku 75 IED, kde byl schválen návrh závěrů o BAT pro velká spalovací zařízení (LCP) proběhlo XII. jednání Výboru podle článku 75 IED, kde byl schválen návrh závěrů o BAT pro výrobu velkoobjemových organických chemikálií (LVOC) se uskutečnilo jednání expertní pracovní skupiny k průmyslovým emisím, kde byl diskutován reporting, problematika klíčových environmentálních parametrů při zpracování BREF, spalování odpadu a další se uskutečnil workshop expertní pracovní skupiny k průmyslovým emisím, kde se řešili zásadní implementační otázky v oblasti výjimek, monitoringu, obecně závazných podmínek provozu a další.

16 2.1. Jednání na úrovni EU bude uspořádán v Berlíně workshop k vzájemným vazbám mezi IED a rámcovou směrnicí a o vodách je naplánováno XI. jednání Fóra podle článku 13 IED, kde byl diskutován návrh BREF pro zpracování odpadu, strategie k revizi chemických BREF, bude představena finální podoba referenční zprávy k monitoringu a harmonogram revize BREF pro další období.

17 Workshop expertní pracovní skupiny k průmyslovým emisím Využívání tzv. obecně závazných podmínek provozu většina států přistupuje individuálně, nicméně dochází k úpravě této praxe v souvislosti s IRPP. Dánsko si příslušné závěry transponuje národní legislativou, aby se zjednodušilo povolování. Evropská komise představila svůj pohled na interpretaci některých ustanovení IED: - určení hlavní činnosti, - časově omezené výjimky, - negativně vymezených BAT. Největší část jednání se týkala tzv. výjimek z BAT, kde byla rozeslána pracovní verze studie AMEC. Poznatky ze studie jsou následující: - studie zahrnovala 26 členských státu / regionů, - počty výjimek jsou v jednotkách zařízení na stát, většina se týká GLS (celkem 40 v EU 11% dotčených zařízení).

18 Workshop expertní pracovní skupiny k průmyslovým emisím Největší část jednání se týkala tzv. výjimek z BAT, kde byla rozeslána pracovní verze studie AMEC. Poznatky ze studie a diskuze jsou následující: - Specifickou metodiku výpočtů využívá 8 států (UK, CZ, FR, PT a další), ostatní postupují individuálně. - Externality /damage cost/ zahrnuje do svých postupů při udělování výjimky 8 států, komplexní metodiku má však pouze UK a PL. Ostatní používají data EEA, ECM REF. - Z analyzovaných studií pouze 2 výjimky prokazatelným způsobem pracovaly s externalitami. Většina výjimek je časově omezena ( ). - Členské státy v rámci diskuze zdůrazňovali pouze indikativní charakter externalit při rozhodování. Kvůli porovnatelnosti s náklady se externality krátí určeným faktorem. - Evropské komise se vyjádřila v tom smyslu, že výjimka má být časově omezená, je vhodné vhodným způsobem zahrnout externality (EEA, CAFE) a v návaznosti na studii se neplánují metodické pokyny pro členské státy podle čl. 15 (4) IED.

19 2.2. Závěry o BAT a související stanoviska bylo v Úředním věstníku Evropské unie zveřejněno Prováděcí rozhodnutí Komise ze dne 15. února 2017, kterým se stanoví závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT) podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU pro intenzivní chov drůbeže nebo prasat bylo v Úředním věstníku Evropské unie zveřejněno Prováděcí rozhodnutí Komise ze dne 31. července 2017, kterým se stanoví závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT) podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU pro velká spalovací zařízení Evropská komise rozeslala členským státům své stanovisko (Ref. Ares(2017) ), týkající se závěrů o BAT pro výrobu chloru a alkalických hydroxidů. V případě, že závěry o BAT obsahují prohlášení, že některé postupy nelze za žádných okolností považovat za BAT (použití rtuťových článků), musí příslušné orgány zajistit, aby se tyto techniky přestaly používat do čtyř let od zveřejnění uvedených závěrů.

20 2.2. Závěry o BAT a související stanoviska Evropská komise rozeslala členským státům své stanovisko (Ref. Ares(2017) ), týkající se závěrů o BAT pro velká spalovací zařízení. Ve svém dopise reagovala na úvahy ohledně plošného udělování výjimek podle čl. 15 (4) IED skupinám zařízení při splnění definovaných kritérií. Stanovisko se vyslovuje jednoznačně proti tomuto postupu, kdy případné výjimky musí bát udělovány vždy v individuálních řízeních.

21 2.3. Pracovní program revizí závěrů o BAT / BREF BREF Zahájení revize Předložení fóru podle čl. 13 IED Velkoobjemová organická chemie (LVOC) Nakládání s odpady (WT) Spalování odpadů (WI) Potraviny, nápoje a mléko (FDM) Povrchové úpravy s použitím organických rozpouštědel (STS) Zpracování železných kovů (FMP) Čištění odpadních plynů v chemickém průmyslu (WGC) Textil (TXT) Jatka a vedlejší živočišné produkty (SA) Keramika (CER) Slévárny a kovárny (SF) Povrchové úpravy kovů a plastů (STM)

22 3.1. Operační program životní prostředí Ministerstvo životního prostředí již vyhlásilo výzvu pro předkládání žádostí o podporu poskytovanou v rámci předmětného specifického cíle OPŽP SC 3.5 Snížit environmentální rizika a rozvíjet systémy jejich řízení. Žádosti lze předkládat od 16. října 2017 do 29. června 2018, resp. do vyčerpání určené alokace. Podporované aktivity pro oblast IPPC a BAT Rekonstrukce stávajících a výstavba nových zařízení za účelem snížení emisí vznikajících průmyslovou činností. Pořízení technologií ke snižování emisí vznikajících průmyslovou činností. Pořízení přístrojů a technik pro monitorování a měření emisí vznikajících průmyslovou činností.

23 3.1. Operační program životní prostředí Forma a výše podpory Projekty budou financovány v podobě zvýhodněné půjčky. Minimální výše půjčky je 35 % celkových způsobilých výdajů. Půjčka může být kombinována s dotací z prostředků SFŽP v maximální výši 25 % celkových způsobilých výdajů. Dotaci není možné poskytnout samostatně. Je na žadateli, jak si jednotlivé finanční nástroje zkombinuje (vždy min. 35 % půjčka, max. 25 % dotace). Nulový úrok po dobu realizace projektu a nízká fixní úroková sazba ve výši 0,45 procent po celou dobu splácení, která činí maximálně 10 let. Odklad splátek až o 14 měsíců po ukončení fyzické realizace projektu, a poté o další až 2 roky v rámci maximální doby splácení. Předčasné splacení půjčky nebo naopak odložení splátek přitom není svázáno s žádnými dalšími poplatky či sankcemi.

24 3.2. Informační systém integrované prevence Provedené změny S pomocí IRZ a povolujících úřadů byly získány souřadnice všech zařízení v režimu integrované prevence (dostupné v příslušné vrstvě Geoportálu). Nová struktura stránky pro autorizované osoby. Připravované a zvažované změny Nové vyhledávání. Pokračování v napojování na jiné systémy (ČHMÚ, IRZ, E-PRTR). Možnost správy osobních účtů / administrace hesel pro jednotlivé autorizované osoby. Propojení informačního systému se spisovou službou MŽP. Celoevropská environmentální organizace EEB hodnotila informační systémy 32 zemí a regionů EU a informační systém integrované prevence se umístil na 6. místě.

25 Děkuji za pozornost Kontaktní údaje: Ing. Jan Slavík, Ph.D. tel , Ministerstvo životního prostředí oddělení integrované prevence a IRZ Vršovická 65, Praha 10

Aktuality z oblasti integrované prevence

Aktuality z oblasti integrované prevence Aktuality z oblasti integrované prevence Ing. Jan Slavík, Ph.D. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ XI, TEORIE A PRAXE 09.11.2016 - hotel Atom, Třebíč Obsah Aktuality z oblasti legislativy a metodiky Přehled

Více

Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ing. Slavík, Ph.D.

Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ing. Slavík, Ph.D. Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence MIZPP00GR5N0 *MIZPP00GR5E9* 19153/ENV/17 15.03.2017 Ing. Slavík, Ph.D. Vazba nařízení vlády

Více

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Aplikace BAT po novele zákona o integrované prevenci Ing. Jan Slavík, Ph.D. Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 25.04.2014 Výjimka z aplikace

Více

AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Vápno, cement, ekologie 2017 13.06.2017 - Hotel Jezerka, Seč Obsah 1. Aktuality z oblasti legislativy a metodiky integrované prevence Přehled

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence Aktuální otázky v oblasti integrované prevence aktuální a připravované změny legislativy, možnosti finanční podpory Ing. Jan Slavík, Ph.D. Vápno, cement, ekologie 19.05.2015, Hotel Skalský dvůr Bystřice

Více

Implementace závěrů o BAT

Implementace závěrů o BAT Implementace závěrů o BAT Aktuální stav implementace závěrů o BAT a souvisejících metodických podkladů MŽP Mgr. Jana Harzerová Ochrana ovzduší ve státní správě 2018, Ostrava, 16.11.2018 Závěry o BAT a

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Ochrana ovzduší ve státní správě IX 23.10.2014, Hrotovice Aktuální stav legislativy Obsah - Zákon a

Více

AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční centrum CITY AKTUÁLNÍ STAV

Více

Novinky z IPPC. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Tábor

Novinky z IPPC. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Tábor Novinky z IPPC OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.11.2017 10.11.2017 Tábor Mgr. Jana Harzerová Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence tel.:

Více

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013 Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Obsah prezentace Předchozí prováděcí předpisy k zákonu o integrované prevenci

Více

Ing. Michaela Liptáková

Ing. Michaela Liptáková IPPC Představení základních informací Ing. Michaela Liptáková Ministerstvo životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Co znamená IPPC? Slyšeli jste někdy zkratku

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Konference Hutě a životní prostředí 2014 12.09.2014, Rakvice Aktuální stav legislativy Obsah - zákon

Více

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění)

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí Konference Ochrana ovzduší ve

Více

Přezkum závazných podmínek provozu zařízení intenzívního chovu drůbeže a prasat s BAT. Mgr. Jana Harzerová Nitra,

Přezkum závazných podmínek provozu zařízení intenzívního chovu drůbeže a prasat s BAT. Mgr. Jana Harzerová Nitra, Přezkum závazných podmínek provozu zařízení intenzívního chovu drůbeže a prasat s BAT Mgr. Jana Harzerová Nitra, 14.11.2017 Obsah Zveřejnění závěrů o BAT pro odvětví intenzívního chovu drůbeže a prasat

Více

INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN

INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN 16. 8. 2018 INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ 2018 ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN OBSAH STAVY ŽÁDOSTÍ O INTEGROVANÉ POVOLENÍ ČINNOST BAT CENTER REVIZE BREF IRPP REVIZE BREF FDM REVIZE BREF SA 2

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční

Více

VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D.

VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční centrum CITY Obsah

Více

Workshop informačních center. Nástroje USV orientace na obnovitelné zdroje energie a recyklaci Ing. Pavel Novák

Workshop informačních center. Nástroje USV orientace na obnovitelné zdroje energie a recyklaci Ing. Pavel Novák Workshop informačních center Nástroje USV orientace na obnovitelné zdroje energie a recyklaci Ing. Pavel Novák Přehled témat 1. Vazba na pilíře USV 2. Obnovitelné zdroje, recyklace 3. Využití BAT 4. Případová

Více

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC) jaro 2012 I.Průchová 1 Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění

Více

dostupných technik v procesu IPPC březen 2015

dostupných technik v procesu IPPC březen 2015 Aplikace nejlepších dostupných technik v procesu IPPC Jan Kolář březen 2015 Obsah OZO ve vztahu k BAT Zdroje informací k posouzení BAT Systém výměny informací o BAT Způsob stanovení závazných podmínek

Více

MŽP poř. č. 2. Název legislativního úkolu

MŽP poř. č. 2. Název legislativního úkolu MŽP poř. č. 2 I. Název legislativního úkolu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů

Více

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis Část I Dotazník 1 k provádění zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), v platném

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb.

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. 16.1.2018, Praha 11 odst. 8 zákona Odborné posudky - Odborný posudek se vypracovává ke stanoviskům dle 11 odst. 2

Více

R o z h o d n u t í. vydává

R o z h o d n u t í. vydává V Praze dne: 2.12.2009 Číslo jednací: 081570/2009/KUSK OŽP/Hra Spisová značka: SZ_081570/2009/KUSK/7 Oprávněná úřední osoba: Bc. Eva Hrabovská dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského

Více

1. VŠEOBECNÝ POPIS 1.1 Jaké hlavní změny právních předpisů a systému vydávání povolení byly nezbytné

1. VŠEOBECNÝ POPIS 1.1 Jaké hlavní změny právních předpisů a systému vydávání povolení byly nezbytné TABULKA: Otázky určené dotazníkem podle rozhodnutí Komise č. 2003/241/ES ze dne 26.března 2003 a jejich hlášení podle směrnice Evropské komise 96/61/ES a podle na vlády č. 63/2003 Sb. PŘEDPOKLÁDANÉ POZNÁMKA

Více

2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu

2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu Úloha MPO v procesu integrovaného povolování a systém zpracování a přijímání dokumentů BREF v EU Integrovaná prevence Omezování znečištění z průmyslové a zemědělské činnosti patří mezi priority Evropské

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence

Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí EnviBrno

Více

Představení OPŽP: Nový Program 2014-2020

Představení OPŽP: Nový Program 2014-2020 Představení OPŽP: Nový Program 2014-2020 Konference Biomasa & Energetika, Třebíč, 9. a 10. prosince 2014 Ing. Vojtěch Beneš vedoucí metodického odboru SFŽP ČR Návaznost OPŽP 2007-13 a 2014-2020 OPŽP 2014-2020

Více

Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely

Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely Mgr. Hana Nenutilová Ministerstvo životního prostředí odbor legislativní Seminář Směrnice o průmyslových emisích

Více

Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení

Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení Ing. Tomáš Morávek Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení EIA a IPPC Účel integrované prevence IPPC (Integrated

Více

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie IPPC IPPC Integrated Pollution Prevention and Control Integrovaná prevence a omezování znečištění je

Více

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2013 Rok uvést příslušný

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA Aarhuská úmluva (celým názvem Mezinárodní úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně

Více

Novinky z integrované prevence vývoj české a evropské legislativy, aktivity MŽP a Evropské komise

Novinky z integrované prevence vývoj české a evropské legislativy, aktivity MŽP a Evropské komise Novinky z integrované prevence vývoj české a evropské legislativy, aktivity MŽP a Evropské komise Jan Slavík, Jan Maršák a Eva Bauerová MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY- ODBOR INTEGROVANÉ

Více

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat.

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. I. Životní prostředí a jeho složky Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. Uveďte, jak jsou v platné právní úpravě vyjádřeny (jakými právními

Více

XXII. výzva. Žádosti o podporu v rámci prioritní osy 5 jsou přijímány od 16. srpna 2010 do 15. října 2010

XXII. výzva. Žádosti o podporu v rámci prioritní osy 5 jsou přijímány od 16. srpna 2010 do 15. října 2010 XXII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo životního prostředí

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 Rok uvést příslušný

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Praha: 09.05.2013 Číslo jednací: Spis. značka: 052301/2013/KUSK SZ_052301/2013/KUSK Vyřizuje: Bc. Hana Křížová / linka 510 Značka: OŽP/HK ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Proces výměny informací

Proces výměny informací Proces výměny informací o BAT na evropské a národní úrovni Zkušenosti a praxe v České republice Ing. Jan Slavík, Ph.D. Fórum pre vymenu informácii o BAT 09.09.2015, SIZP - Bratislava Posuny právního rámce

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01LLTQD* Čj: MSK 15698/2016 Sp. zn.: ŽPZ/4068/2015/Ště 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Mgr. Jana Štěpánková

Více

Emisní faktory a jejich změny

Emisní faktory a jejich změny Emisní faktory a jejich změny Seminář KONEKO, spol. s r. o. Praha 21. června 2016 Obsah Zjišťování úrovně znečišťování Nové sdělení k emisním faktorům Chovy hospodářských zvířat Zjišťování úrovně znečišťování

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě III teorie a praxe listopadu Nařízení vlády č. 615/2006 Sb., Stávající stav a návrh změn

Ochrana ovzduší ve státní správě III teorie a praxe listopadu Nařízení vlády č. 615/2006 Sb., Stávající stav a návrh změn Ochrana ovzduší ve státní správě III teorie a praxe 13 15. listopadu 2007 Nařízení vlády č. 615/2006 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST

ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST III. ODŮVODNĚNÍ k návrhu vyhlášky o postupu pro určování znečištění odpadních vod, provádění odečtů množství znečištění a měření objemu vypouštěných odpadních vod do vod povrchových ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň č.j.: ŽP/1454/14 V Plzni dne 14. 2. 2014 Vyřizuje: Ing. Vojtajová R o z h o d n u t í o změně č. 5 integrovaného povolení

Více

Spalovací zdroje aktuální témata

Spalovací zdroje aktuální témata Seminář Koneko, Praha, 21.05.2014 Spalovací zdroje aktuální témata Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah Novela zákona o ochraně ovzduší Přechodné režimy pro LCP Návrh směrnice o středních spalovacích

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 29. 1. 2013 Č.j.: 6457/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA Aarhuská úmluva (celým názvem Mezinárodní úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v

Více

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Rok uvést příslušný

Více

Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková Co se dozvíte Vztah zákona o ochraně ovzduší k procesním předpisům

Více

Oběhové hospodářství

Oběhové hospodářství Oběhové hospodářství Prioritní strategie EU pro nakládání s odpady Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Ekomonitor Praha, 9. 11. 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU pro odpadové

Více

Přehled stávajících úkolů z předchozích fází ekoauditu

Přehled stávajících úkolů z předchozích fází ekoauditu Přehled stávajících úkolů z předchozích fází ekoauditu IIIb. ČÁST I. Návrhy na řešení opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice z pohledu právních předpisů na ochranu

Více

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. /2013 Sb. VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2016 Vysvětlivky Rok

Více

ANNEX PŘÍLOHA. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

ANNEX PŘÍLOHA. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY Ref. Ares(2018)2878361-01/06/2018 EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 29.5.2018 COM(2018) 374 final ANNEX PŘÍLOHA návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o zvláštních ustanoveních týkajících se cíle

Více

V Praze dne 30. dubna 2010. Rut Bízková ministryně

V Praze dne 30. dubna 2010. Rut Bízková ministryně Přílohy V Směrnice Ministerstva životního prostředí o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Programu podpory zajištění monitoringu vod účinné od 1. května 2010

Více

MONITOROVÁNÍ. Jan Prášek

MONITOROVÁNÍ. Jan Prášek MONITOROVÁNÍ Jan Prášek Monitoring Monitorování představuje víceúrovňový a účelový informační systém, který je souhrnem technického vybavení, programového vybavení, dat a obsluhy a který je určený k cílenému

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 90145/ENV/15 V Praze dne 18. ledna 2016 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Konečné verze nových programů zlepšování kvality ovzduší (PZKO) a jejich implementace

Konečné verze nových programů zlepšování kvality ovzduší (PZKO) a jejich implementace Konečné verze nových programů zlepšování kvality ovzduší (PZKO) a jejich implementace Vendula Breburdová, oddělení kvality ovzduší vendula.breburdova@mzp.cz Rekapitulace PZKO=vydáván v případě překročení

Více

EnviHELP. poskytování informační podpory v rámci resortu životního prostředí. Ing. Monika Syrovátková CENIA, vedoucí projektu

EnviHELP. poskytování informační podpory v rámci resortu životního prostředí. Ing. Monika Syrovátková CENIA, vedoucí projektu EnviHELP poskytování informační podpory v rámci resortu životního prostředí Ing. Monika Syrovátková CENIA, vedoucí projektu Projektové úlohy projektu CISAŽP Systém prezentace informací o životním prostředí

Více

ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl NOVELIZACE ZÁKONA O ODPADECH V NÁVAZNOSTI NA NAŘÍZENÍ O RTUTI A NAŘÍZENÍ O EKOTOXICITĚ Změny v souvislosti

Více

Výše podpor v rámci programů vyhlašovaných Státním fondem životního prostředí

Výše podpor v rámci programů vyhlašovaných Státním fondem životního prostředí ŘÍLOH Č. 5 Výše podpor v rámci programů vyhlašovaných Státním fondem životního prostředí. římé finanční podpory římá finanční podpora na realizaci opatření může podle typu subjektu dosáhnout maximální

Více

Systém schvalování integrovaných projektů a Workshop Praha

Systém schvalování integrovaných projektů a Workshop Praha Systém schvalování integrovaných projektů 5. 5. 2016 a 12.5 2016 Workshop Praha PROGRAM 1. Role MAS, CRR a ŘO IROP 2. Aktuální informace o vyhlášených a plánovaných výzvách 3. Systém schvalování integrovaných

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe

Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe ZMĚNY VE STANOVOVÁNÍ ZJIŠŤOVÁNÍ EMISÍ VÝPOČTEM A JEJICH DOPADY NA PROVOZOVATELE Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe Magdalena Tomášková, odbor ochrany ovzduší Ostrava 16. listopadu 2018

Více

pro vytváření sítě zařízení k nakládání s odpady, zásady pro rozhodování při přeshraniční přepravě a program předcházení vzniku odpadů.

pro vytváření sítě zařízení k nakládání s odpady, zásady pro rozhodování při přeshraniční přepravě a program předcházení vzniku odpadů. Vypořádání požadavků a podmínek stanoviska Ministerstva životního prostředí k návrhu koncepce Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období 2016 2026 Tento materiál je zpracován v návaznosti

Více

Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci

Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci Novelizace zákona o ochraně ovzduší Ing. Jan Gemrich Novela zákona o integrované prevenci Důležité termíny Publikace směrnice o

Více

6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 R O Z H O D N U T Í

6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 R O Z H O D N U T Í Adresátům dle rozdělovníku ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/E-MAIL LIBEREC KULK 51922/2013 Čech/391 6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 petr.cech@kraj-lbc.cz R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého

Více

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Veronika Tomášková odbor ochrany ovzduší (Plzeň, 19.11.2013) 1) Emisní požadavky na kotle uváděné na trh po 1.1.2014 1.1.2014 nabývá účinnosti

Více

Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC

Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí Seminář IPPC - legislativa platná od ledna 2013, Hradec Králové,

Více

ované k Rozhodnutí o poskytnutí louvě o poskytnutí podpory v gramu Životní prostředí

ované k Rozhodnutí o poskytnutí louvě o poskytnutí podpory v gramu Životní prostředí OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Směrnice MŽP Č. 5/2008 - PŘÍLOHA 2 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Rozhodnutí. 10. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 10. změna IP )

Rozhodnutí. 10. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 10. změna IP ) Spisová zn.: OZP 408/2013 Kle KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Rozhodnutí Krajský úřad Kraje Vysočina,

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text

Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text Autor Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text neprošel redakční ani jazykovou úpravou 9. PRÁVNÍ

Více

R O Z H O D N U T Í o změně č. 2 integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í o změně č. 2 integrovaného povolení KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Naše č. j.: ŽP/768/16 Spis. zn.: ZN/2585/ŽP/15 Počet listů: 3 Počet příloh: 2 Počet listů příloh: 34 Vyřizuje: Ing. Ivana

Více

Evropská unie a životní prostředí

Evropská unie a životní prostředí Evropská unie a životní prostředí Odborný seminář Vápno, cement, ekologie Skalský Dvůr, 20.6.2006 Pavel Procházka červen 2006 Českomoravský cement, a.s., nástupnická společnost Svaz výrobců cementu a vápna

Více

Novelizace l egislativy legislativy I PPC IPPC vyhláška a j ejí její p řílohy ř Jan Kolář bř b 2015 ezen

Novelizace l egislativy legislativy I PPC IPPC vyhláška a j ejí její p řílohy ř Jan Kolář bř b 2015 ezen Novelizace legislativy IPPC vyhláška a její přílohy Jan Kolář březen 2015 Obsah Vzor žádosti, rozsah a způsob jejího j vyplnění Zpráva o plnění podmínek integrovaného povolení Základní zpráva Odborné posouzení

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Obsah prezentace Oblast působnosti ČIŽP Kontrolní činnost Kategorie činností Stacionární zdroje znečišťování

Více

89. výzva Ministerstva životního prostředí

89. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_17_89 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_89. výzva PO2, SC 2.2, kolová 89. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

Dále také půjčka Dále též SC. Dále jen Výzva 8. Dále jen Směrnice 9. Dále též PrŽaP nebo Pravidla pro žadatele

Dále také půjčka Dále též SC. Dále jen Výzva 8. Dále jen Směrnice 9. Dále též PrŽaP nebo Pravidla pro žadatele Výzva č. 1/2017 IFN předkládání žádostí o poskytnutí podpory 1. aktualizace platná od 23. 4. 2018, kterou se doplňují podporované aktivity a prodlužuje termín pro podání žádostí formou zápůjčky 1 v rámci

Více

Delegace naleznou v příloze dokument D047977/02.

Delegace naleznou v příloze dokument D047977/02. Rada Evropské unie Brusel 6. února 2017 (OR. en) 5932/17 ENV 102 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 2. února 2017 Příjemce: Č. dok. Komise: D047977/02 Předmět: Generální sekretariát

Více

Zákon o integrované prevenci a související legislativa VAZBA NĚKTERÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI

Zákon o integrované prevenci a související legislativa VAZBA NĚKTERÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Ministerstvo životního prostředí Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Čj. Datum -/ENV/14 09.01.2014 Zákon o integrované prevenci

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Financování ochrany životního prostředí doc. Ing. Alena OULEHLOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65 662 10 Brno

Více

Transpozice myslových

Transpozice myslových Transpozice směrnice o průmyslov myslových emisích Ing. Ladislav Špaček, CSc. Svaz chemického průmyslu ČR EnviBrno 24. 4. 2012 IPPC Směrnice 61/96/ES Zákon č.. 76/2002 Sb, o integrované prevenci 2004 Evropskéfórum

Více

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb.

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Seminář KONEKO 16. 1. 2018 Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Ing. Robert Kičmer oddělení spalovacích zdrojů a paliv odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah přednášky: Důvody

Více

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Příloha č. 2 k č. j.: 3973/M/09,71656/ENV/09 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Doklady, které jsou požadovány

Více

Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o integrované prevenci

Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o integrované prevenci Ministerstvo životního prostředí Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Čj. Datum - /ENV/14 15.04.2014 Vyhláška o provedení některých

Více

OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ. rozhodl. o opravě zřejmých nesprávností ve výrokové části rozhodnutí

OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ. rozhodl. o opravě zřejmých nesprávností ve výrokové části rozhodnutí Spisová zn.: KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí a zemědělství Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ Krajský úřad Kraje Vysočina,

Více

OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost

OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost 3. prosince 2009 Leo Steiner náměstek ředitele Státní fond životního prostředí ČR Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí

Více

Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení

Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení Zkušenosti s aplikací zákona o ochraně ovzduší v praxi Praha 21. 5. 2014 Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení Ing. Pavel Machálek, ČHMÚ machalek@chmi.cz Obsah prezentace:

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 15. 5. 2012 Č. j.: 36025/ENV/12 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104 Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 REJSTŘÍK PRÁVNÍCH

Více

8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR

8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR 8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj

Více

Oběhové hospodářství

Oběhové hospodářství Oběhové hospodářství Odpady jako zdroj cenných surovin Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář k oběhovému hospodářství, EUROCENTRUM Praha 17. 9. 2015 Oběhové hospodářství - odpad

Více

Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR

Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel Širák, Most Témata Motto: Využitelnost zásob hnědého

Více