Katedra elektromagnetického pole K kurs AWR MO. samostatná úloha č.3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Katedra elektromagnetického pole K kurs AWR MO. samostatná úloha č.3"

Transkript

1 Katedra elektromagnetického pole K7 kurs AR MO samostatná úloha č. Návrh mikropáskových filtrů typu PP a DP. Navrhněte mikropáskový filtr typu pásmová propust (PP) se strukturou dle níže uvedeného obrázku. Jako substrát použijte materiál CuCLAD s parametry:ε r =., H=0.508, T=0.0mm, rho=0.7, tgδ=0.00. Popis substrátu přidejte k vytvářenému SCHEMATICu. Jako střední frekvenci si zvolte hodnotu z tabulky úplně dole. Při zadávání SCHEMATICu je nutné místo přímého přiřazení hodnot zadat parametry pomocí proměnných (VARIABLES). Důvodem je to, že filtr musí být z obou stran symetrický a to, že bude navrhován pomocí optimalizace. Jakoukoliv proměnnou zadáte pomocí DRA ADD EQUATION o Objeví se prázdné políčko, které umístěte do SCHEMATICu o Do políčka pak napište název a výchozí hodnotu proměnné například a=, viz. následující obrázek o K prvku, např. pak zadejte šířku pásku =a o To samé je u daného prvku provedeno i pro šířku štěrbiny S a délku vedení L, přiřazené jsou jim proměnné Sa a La. Základem filtru jsou rezonátory délky λ v / navzájem vázané štěrbinami na úsecích dlouhých přibližně λ v /. Model dvojice štěrbinou vázaných vedení označený najdete v MICROSTRIP COUPLED LINES a je uveden i na následujícím obrázku.

2 ID=TL =a mm S=Sa mm a= Sa=0.5 La=0 Základními parametry úseku vázaného vedení jsou: o Délka úseku vedení L, jako výchozí hodnotu pro optimalizaci nastavte přibližně La=λ v / o Tuto délku si pro daný substrát můžete vypočítat pomocí procedury TXLINE s tím, že zadáte Electrical Length = 90 deg. Výpočet proveďte pro střední frekvenci pásma a impedanci vedení Z=70Ω. o Šířka štěrbiny mezi vedeními S, jako výchozí hodnotu pro optimalizaci zadejte Sa=0.5 mm o Šířka pásku, jako výchozí hodnotu nastavte a= mm Celkový rezonátor délky λ v / (s kmitnami OPEN na obou stranách a s uzlem uprostřed) vázaný na obě strany vznikne zapojením dvou úseků za sebou s tím, že otevřené konce mikropáskových vedení jsou zakončeny modely a skok impedancí mezi vázanými úseky může být popsán diskontinuitou MSTEP, viz. následující obrázek. ID=TL =a mm S=Sa mm a= Sa=0.5 La=0 ID=TL =a mm ID=TL =b mm S=Sb mm ID=TL6 L=Lb mm =b mm ID=TL7 =a mm MSTEP ID=TL =a mm =b mm ID=TL5 =b mm b=0.8 Sb=0.7 Lb=0 Na otevřených koncích rezonátoru je elektromagnetické pole, které částečně zasahuje i za konec mikropásku. Tento rozptyl pole je možné v modelu popsat pomocí modelu (Microstrip-Other). Zadává se u něj šířka odpovídající šířce mikropásku, v daném případě tedy a nebo b. Zajímavý je i případ skoku různých impedancí a tedy i šířek na mikropásku.

3 Z <Z rozptylové pole el. délka o V případě širšího pásku nekončí elektromagnetické pole přesně na konci pásku, nýbrž ve formě rozptylového pole tento konec trochu přesahuje. Elektrická délka pásku je pak trochu větší, než délka fyzická. o To může při analýze způsobovat nezanedbatelné chyby. o Je to obdobný problém, jako výše uvedený otevřený konec mikropásku. o Proto je součástí AR i model skoku impedancí mikropáskového vedení MSTEP. Zadávají se šířky pásků z obou stran. o Model najdete v subadresáři Other, model MSTEP najdete v subadresáři Junctions. Sestavte filtr tvořený dvěma λ v / rezonátory vázanými λ v / vazbami na vnější vedení 50 ohmů. Celkové zapojení je uvedeno na následujícím obrázku: PORT P= Z=50 Ohm ID=TL =w50 mm L=L50 mm MSUB Er=. H=0.508 mm T=0.0 mm Rho=0.7 Tand=0.00 ErNom=. Name=SUB MSTEP ID=TL =wa mm =w50 mm ID=TL7 =wa mm ID=TL =wa mm S=sa mm ID=TL6 =wa mm ID=TL8 =wb mm ID=TL =wb mm S=sb mm L=Lb mm ID=TL9 =wb mm ID=TL0 =wa mm ID=TL =wa mm S=sa mm L50=0 wa=0.75 sa=0.77 La=6.78 ID=TL =wa mm MSTEP ID=TL =wa mm =w50 mm wb=0.796 sb=0.89 Lb=6. ID=TL5 =w50 mm L=L50 mm PORT P= Z=50 Ohm Při návrhu filtru použijte symetrii, parametry první a poslední vazby jsou a, Sa, La, parametry prostřední vazby jsou b, Sb, Lb. Na každou stranu filtru připojte propojovací úsek vedení 50Ω délky 0mm Hodnoty parametrů filtru a, Sa, La a b, Sb, Lb vypočtěte pomocí optimalizace. Optimalizační procedury patří mezi nejefektivnější moderní CAD návrhové nástroje. Jsou to numerické procedury, které mění v zadaných mezích hodnoty proměnných tak dlouho, až výsledný obvod co nejvíce splňuje zadefinované požadavky. Optimalizaci filtru můžete aktivovat v následujících krocích: Pomocí ADD EQUATION nadefinujte 6 výše popsaných proměnných. Ze submenu SIMULATE spusťte funkci OPTIMIZE, v tomto okně vlevo dole lze přepínat mezi vlastním optimalizátorem a nastavením proměnných. Ve složce VARIABLES je zadejte pro optimalizaci, označte je jako CONSTRAINED a zadejte jejich meze (LOER, UPPER):

4 o od 0.mm do mm pro a, b o od 0.mm do mm pro Sa, Sb o od 0,5 λ v / do,5 λ v / pro La, Lb CONSTRAINED znamená, že hodnoty proměnných bude optimalizátor volit v definovaných mezích. Meze nastavíte tak, že pravou myší kliknete na šedivé pole vedle nápisu CONSTRAINED a otevřete položky pro dolní mez LOER a horní mez UPPER. Pokud by při optimalizaci proměnné narážely na meze, tak tyto meze mírně rozšiřte (ale ne příliš, vede to potom často k nesmyslným řešením). Otevřete si GRAPH typu RECTANGULAR a nadefinujte si měření dbs a dbs. Ve složce OPTIMIZER GOALS zadejte požadavky optimalizace: o vaši střední frekvenci filtru f s najdete v přiložené tabulce o propustná šířka pásma filtru je 00 MHz, tedy f s ± 00 MHz o v propustném pásmu zadejte požadavek dbs<-5 o v propustném pásmu zadejte požadavek dbs>- o na frekvenci f s + 0% zadejte požadavek dbs<-0 o na frekvenci f s - 0% zadejte požadavek dbs<-0 o váhu druhého požadavku (na malý útlum v propustném pásmu) zadejte. Optimalizátor spustíte z SIMULATE - OPTIMIZE Použijte optimalizátor typu POINTER ROBUST OPTIMIZATION (podle zkušeností pro tuto úlohu dobře konverguje), nicméně můžete vyzkoušet i jiné optimalizátory. Parametry výsledného filtru by se měly shodovat (alespoň do značné míry) s požadavky optimalizace. Pokud optimalizace dosáhne COST=0, můžete zkusit požadavky ještě zpřísnit, nejlépe zvýšením útlumu v nepropustném pásmu, například na 5dB (místo zadaných 0dB). Příklad filtru navrženého na střední frekvenci 8.GHz je na následujícím obrázku: 0-0 Graph 8.96 GHz db DB( S(,) ) Schematic DB( S(,) ) Schematic GHz -0. db GHz -9.9 db Frequency (GHz) Do protokolu v DOC zaznamenejte: o Návrhovou frekvenci o SCHEMATIC o GRAPH typu RECTANGULAR s parametry dbs, dbs, a to ve frekvenčním pásmu typ. f s ± GHz, krok cca 0. GHz. o Layout filtru zobrazíte jej kliknutím pravou myší na SCHEMATIC a aktivací funkce VIE LAYOUT

5 U layoutu filtru může být problém s tím, že se vstupní vedení 50 ohmů mohou dotýkat rezonátorů, viz. následující obrázek. Tento problém se dá následně vyřešit tím, že se na přechodu 50Ω vedení a použije model MSTEPX, který umožňuje nastavit offset mezi osami vedení. Schod lze tak přesunout na hranu 50Ω vedení, viz. další obrázek. Řešení s MSTEP Řešení s MSTEPX. Navrhněte mikropáskový filtr typu dolní propust se strukturou dle přiložené fotografie.

6 Filtr navrhněte na substrátu FR: ε r =, H=0.65mm, T=0.05mm, rho=0.7, tanδ=0.0. Návrhovou (zlomovou) frekvenci DP si vyberte z dole připojené tabulky. V programu TXLINE vypočtěte pro impedanci 50 ohmů a λ v na vaší návrhové frekvenci. Filtr je tvořen sériově zapojenými úseky vysokoohmových vedení (tenké pásky) a paralelně zapojenými pahýly naprázdno (OPEN) s relativně nízkou impedancí (široké pásky), filtr musí být symetrický. Strukturu filtru sestavte pomocí modelů, MTEE a, na vstup a výstup připojte úseky vedení 50Ω dlouhé 0mm. MTEE je model popisující rozptylové pole při pravoúhlém napojení vedení Šířku vysokoohmových vedení zadejte a=b=0. mm Proměnnými budou: o délky vysokohmových vedení La a Lb o Šířky krajních pahýlů c a délky těchto pahýlů Lc o Šířky středních pahýlů d a délky těchto pahýlů Ld o Celkem tedy 6 proměnných Pro návrh filtru využijte symetrii: o délky vysokoohmových úseků na obou stranách budou La, délka středního úseku Lb o Délky a šířky pahýlů na obou stranách filtru budou stejné Lc, c o Délky a šířky obou středních pahýlů budou stejné, Ld, d Celkový model filtru je na následujícím obrázku

7 PORT P= Z=50 Ohm ID=TL =.5 mm L=0 mm MTEE ID=TL =.5 mm =0. mm =wc mm La= ID=TL =0. mm MTEE ID=TL5 =0. mm =0. mm =wd mm Lb= ID=TL =0. mm L=Lb mm MTEE ID=TL6 =0. mm =0. mm =wd mm ID=TL8 =0. mm MTEE ID=TL7 =0. mm =.5 mm =wc mm ID=TL9 =.5 mm L=0 mm PORT P= Z=50 Ohm ID=TL0 =wc mm L=Lc mm Lc= wc= ID=TL =wd mm L=Ld mm ID=TL =wd mm L=Ld mm Ld=9.856 wd=5 ID=TL =wc mm L=Lc mm ID=TL =wc mm ID=TL5 =wd mm ID=TL6 =wd mm ID=TL7 =wc mm Hodnoty parametrů filtru La, Lb, Lc, c, Ld, d vypočtěte pomocí optimalizace: Pomocí ADD EQUATION nadefinujte 6 výše popsaných proměnných. Ve složce VARIABLES je zadejte pro optimalizaci, označte je jako CONSTRAINED a zadejte jejich meze (LOER, UPPER): o od 0 do 0.λ v pro La, Lb, Lc, Ld o od do 5mm pro c, d Pokud by při optimalizaci proměnné narážely na meze, tak tyto meze mírně rozšiřte. Ale spíše NE u šířek pahýlů c a d, ty by neměly být širší než delší. Otevřete si GRAPH typu RECTANGULAR a nadefinujte si měření dbs a dbs. Ve složce OPTIMIZER GOALS zadejte požadavky optimalizace: o vaši zlomovou frekvenci filtru f z najdete v přiložené tabulce o do zlomové frekvence by měl být filtr typu DP přizpůsobený a měl mít malý průchozí útlum, nad ní by měl přenos co nejrychleji klesat o v propustném pásmu do f z zadejte požadavek dbs<-5 o v propustném pásmu zadejte požadavek dbs>-0.8 o na frekvenci f z + 0% zadejte požadavek dbs<-0 o váhu druhého požadavku (na malý útlum v propustném pásmu) zadejte. Použijte optimalizátor typu POINTER ROBUST OPTIMIZATION (podle zkušeností pro tuto úlohu dobře konverguje), nicméně můžete vyzkoušet i jiné optimalizátory. Příklad filtru optimalizovaného pro zlomovou frekvenci.ghz je na následujícím obrázku.

8 0 Graph DB( S(,) ) d Schematic DB( S(,) ) d Schematic Frequency (GHz) d: Graphs_Auto d: Graphs_Auto Parametry výsledného filtru by se měly shodovat (alespoň do značné míry) s požadavky optimalizace. Pokud optimalizace dosáhne COST=0, můžete zkusit požadavky ještě zpřísnit, nejlépe zvýšením útlumu v nepropustném pásmu, například na 5dB (místo zadaných 0dB). Do protokolu v DOC zaznamenejte: Návrhovou zlomovou frekvenci Výsledný SCHEMATIC včetně rozměrů pásků GRAPH typu RECTANGULAR s parametry dbs, dbs, a to ve frekvenčním pásmu typ. od 0. GHz do 0 GHz, krok cca 0. GHz Layout filtru Rozměry takto navrženého filtru jsou zbytečně velké a lze je zmenšit. Řešením může být meandrové ohnutí vysokoohmových vedení, viz. fotografie nahoře. To lze v AR MO zadat pomocí MICROSTRIP - BENDS nebo vedení typu MTRACE, které lze ohýbat v režimu LAYOUT. Layout ukázkového filtru navrženého pro zlomovou frekvenci GHz bez výše popsané úpravy je na následujícím obrázku. Návrhové frekvence: č. zadání střední frekvence PP [GHz] zlomová frekvence DP [GHz] 8,,7,6, 9,7,6,,9 5 8,9,9 6,7,5

9 7 0,5,6 8 5,, 9 8,7,0 0,5,7 0,,,5,5 9,,,8, 5 9,9,6 6,, 7 0,8,0 8 5,0,8 9,,0 0,,9 č. zadání střední frekvence PP [GHz] zlomová frekvence DP [GHz] 8,0,5,7,7,5,8,0,5 5 9,5,7 6,5,

Katedra elektromagnetického pole K Kurs AWR MO. ukázková úloha. Analýza filtrů

Katedra elektromagnetického pole K Kurs AWR MO. ukázková úloha. Analýza filtrů Katedra elektromagnetického pole K13117 Kurs AWR MO ukázková úloha Analýza filtrů 1. Proveďte analýzu filtru typu dolní propust (DP) dle následujícího zapojení, analyzujte s ideálními prvky LC. Analyzujte

Více

Katedra elektromagnetického pole K kurs AWR MO. samostatná úloha č.5. Analýza zesilovače s BJT

Katedra elektromagnetického pole K kurs AWR MO. samostatná úloha č.5. Analýza zesilovače s BJT Katedra elektromagnetického pole K13117 kurs AWR MO samostatná úloha č.5 Analýza zesilovače s BJT Úkol: Analyzujte zesilovač s tranzistorem BJT, a to včetně přizpůsobovacích obvodů Základem téměř všech

Více

Katedra elektromagnetického pole K kurs AWR MO. samostatná úloha č.4

Katedra elektromagnetického pole K kurs AWR MO. samostatná úloha č.4 Katedra elektromagnetického pole K13117 kurs AWR MO samostatná úloha č.4 Načtení s-parametrů, analýza kaskády Načtěte soubory s-parametrů MMIC zesilovače a filtru a zobrazte jejich parametry. Sestavte

Více

Semestrální práce z předmětu X37CAD (CAD pro vysokofrekvenční techniku)

Semestrální práce z předmětu X37CAD (CAD pro vysokofrekvenční techniku) NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE Semestrální práce z předmětu X37CAD (CAD pro vysokofrekvenční techniku) Číslo zadání 32 Jméno: Kontakt: Jan Hlídek hlidej1@feld.cvut.cz ( hlidek@centrum.cz ) ZADÁNÍ: Návrh

Více

Návrh planární dolní propusti

Návrh planární dolní propusti Návrh planární dolní propusti Návrh planárního filtru. Výběr vhodného prototypu dolní propusti (řád filtru, zvlnění v propustném pásmu,...). Nalezení vhodné planární realizace (šířka a délka úseků planárního

Více

Návrh úzkopásmového zesilovače

Návrh úzkopásmového zesilovače Zadání č.: 4 Návrh úzkopásmového zesilovače Zadání: Navrhněte jednostupňový tranzistorový zesilovač s tranzistorem atf26350 na frekvenci 13543 MHz. Vstupní a výstupní přizpůsobovací obvody proveďte: a)s

Více

Teoretická elektrotechnika - vybrané statě

Teoretická elektrotechnika - vybrané statě Teoretická elektrotechnika - vybrané statě David Pánek EK 613 panek50@kte.zcu.cz Fakulta elektrotechnická Západočeská univerzita v Plzni January 7, 2013 David Pánek EK 613 panek50@kte.zcu.cz Teoretická

Více

ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení

ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení Postup: V hlavním menu zvolte Vyúčtování Všechna nastavení týkající se účtování, jsou pod tímto odkazem, účetní v podstatě nepotřebuje operovat pod jiným odkazem v menu. otevře

Více

Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH

Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH kavalir.t@seznam.cz http://ok1gth.nagano.cz V tomto technicky zaměřeném článku je popsán konstrukční návod pro realizaci jednoduchých pásmových filtrů

Více

Teorie elektronických obvodů (MTEO)

Teorie elektronických obvodů (MTEO) Teorie elektronických obvodů (MTEO) Laboratorní úloha číslo 10 návod k měření Filtr čtvrtého řádu Seznamte se s principem filtru FLF realizace a jeho obvodovými komponenty. Vypočtěte řídicí proud všech

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0021)

CZ.1.07/2.2.00/28.0021) Metody geoinženýrstv enýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2014 Cvičen ení č.. 2 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD

Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD Tato funkce umožňuje komunikaci mezi programem Premier, v němž má uživatel data a produkty Ms Word a OpenOffice. Pokud chcete využít Vaši stávající pracovní smlouvu

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

Kreslení a vlastnosti objektů

Kreslení a vlastnosti objektů Kreslení a vlastnosti objektů Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte založení výkresu zadávání délek segmentů úsečky kreslící nástroje (úsečka, kružnice)

Více

Up & Down opce. Manuál. Obsah

Up & Down opce. Manuál. Obsah Up & Down opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 4 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 4 2.2 Market Watch... 5 2.3 Up-Down Opce... 9 2.4 Okno Obchodního portfólia... 11

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Páka generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Nastavte projekt Páka

Více

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF PDF Split and Merge Průvodce programem pro práci s PDF Obsah Instalace a nastavení programu... 1 Sloučení více PDF do jednoho souboru... 1 Rozdělení PDF... 2 Vizuální reorganizátor... 3 Vizuální průvodce

Více

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 Pragoprojekt a.s. 2014 1 Program RP-56 Program RP-56... 2 Funkce programu a zásady použité při jejich řešení... 2 56-1. Zadávací okno

Více

1. Měření parametrů koaxiálních napáječů

1. Měření parametrů koaxiálních napáječů . Měření parametrů koaxiálních napáječů. Úvod Napáječ je vedení, které spojuje zdroj a zátěž. Vlastnosti napáječe popisujeme charakteristickou impedancí Z [], měrnou fází [rad/m] a měrným útlumem [/m].

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Jak správně nastavit tiskárnu a aplikaci pro tisk

Jak správně nastavit tiskárnu a aplikaci pro tisk Jak správně nastavit tiskárnu a aplikaci pro tisk Program umožňuje spousty nastavení tak, aby tisk byl správný, vše je ale také závislé na Vaší tiskárně. V menu nastavení naleznete tři důležité položky,

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i 1 Spuštění návrhového prostředí Spusťte návrhové prostředí Xilinx ISE 9.2 pomoci ikony na ploše Xilinx ISE 9.2. 2 Otevření projektu a. Klikněte na položku

Více

Při návrhu FIR filtru řešíme obvykle následující problémy:

Při návrhu FIR filtru řešíme obvykle následující problémy: Návrh FIR filtrů Při návrhu FIR filtru řešíme obvykle následující problémy: volba frekvenční odezvy požadovaného filtru; nejčastěji volíme ideální charakteristiku normovanou k Nyquistově frekvenci, popř.

Více

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB Upgrade na Windows 10 na tabletu ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB 16GB tablety mají běžně k dispozici pouze cca 10GB prostoru. Zbytek z celkové kapacity interního úložiště je vyhrazen

Více

Charlesův zákon (pt závislost)

Charlesův zákon (pt závislost) Charlesův zákon (pt závislost) V této úloze pomocí čidla tlaku plynu GPS-BTA a teploměru TMP-BTA (nebo čidla Go!Temp) objevíme součást stavové rovnice ideálního plynu Charlesův zákon popisující izochorický

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

2. Měření parametrů symetrických vedení

2. Měření parametrů symetrických vedení . ěření parametrů symetrických vedení. Úvod V praxi používáme jak nesymetrická vedení (koaxiální kabel, mikropáskové vedení) tak vedení symetrická (dvouvodičové vedení). Aby platila klasická teorie vedení,

Více

NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP. Připojení nového zařízení. Jak na to?

NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP. Připojení nového zařízení. Jak na to? NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP Pro provoz zařízení v naší síti je nutné mít nastavené IP adresy ve Vašem koncovém zařízení. Podrobné návody na nejrozšířenější operační systémy naleznete níže. Připojení nového

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULISIM) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

PROGRAM AZA Control návod k použití

PROGRAM AZA Control návod k použití PROGRAM AZA Control návod k použití AZA Control je uživatelský program určený ke správě přístupových práv, archivaci systémových událostí a konfiguraci elektromotorických zámků CERBERIUS pracujících v

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC)

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) 1/6 1. Instalace modulu Na internetových stránkách KB na adrese http://www.mojebanka.cz v sekci Stáhněte si

Více

PREZENTACE 1.7.3 ÚPRAVA POZADÍ SNÍMKU

PREZENTACE 1.7.3 ÚPRAVA POZADÍ SNÍMKU 1.7.3 ÚPRAVA POZADÍ SNÍMKU Standardní pozadí snímků má bílou barvu. S pozadím snímků si můžete trochu pohrát. Pozadí může být jednobarevné, přechodové, vzorované, na pozadí může být umístěn libovolný obrázek

Více

Formulář pro křížový filtr

Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr je určen zejména autorům křížovek a má sloužit jako pomůcka při jejich tvorbě. Levé části formuláře dominuje tzv. šablona, což je síť 20 krát 20 políček

Více

SPC Měřicí stanice Nastavení driverů

SPC Měřicí stanice Nastavení driverů Základní nastavení v SPC Měřicí plán Z nabídky Soubor vyberte volbu Stanice. Otevře se okno pro nastavení Měřicích stanic a plánů. V tomto okně přepněte na záložku Měřicí plány Vyberte měřicí plán, který

Více

9.1 Přizpůsobení impedancí

9.1 Přizpůsobení impedancí 9.1 Přizpůsobení impedancí Základní teorie Impedančním přizpůsobením rozumíme stav, při kterém v obvodu nedochází k odrazu vln a naopak dochází k maximálnímu přenosu energie ze zdroje do zátěže. Impedančním

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Výukový příklad 2 (příklad s řešením): Seznam členů klubu společenských her

Výukový příklad 2 (příklad s řešením): Seznam členů klubu společenských her Výukový příklad 2 (příklad s řešením): Seznam členů klubu společenských her Zadání 1. Celou databázi nazvěte Seznam členů. 2. Otevřete návrhové zobrazení tabulky. Dbejte na správné zadání datových typů.

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM 17.3.2009 UMEL FEKT Šteffan Pavel Obsah 1 Spuštění návrhového prostředí... 3 2 Otevření projektu... 3 3 Tvorba elektrického schématu... 6 4 Přiřazení

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA V Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA Obsah 1 Začínáme... 1 1.1 Vzhled... 1 1.2 Nabíjení tabletu a klávesnice... 3 1.3 Vložení karet microsd a SIM... 4 1.4 Připojení k přístupovému

Více

Manuál k tvorbě absolventské práce

Manuál k tvorbě absolventské práce Manuál k tvorbě absolventské práce VLOŽENÍ ČÍSLA STRÁNKY... 2 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO VKLÁDÁNÍ ČÍSEL STRÁNEK... 2 ŘÁDKOVÁNÍ 1,5... 3 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO ŘÁDKOVÁNÍ... 3 ZAROVNÁNÍ TEXTU DO BLOKU... 4 OBRÁZKOVÝ

Více

CZ.1.07/2.2.00/ )

CZ.1.07/2.2.00/ ) Metody geoinženýrstv enýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičen ení č.. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Obsah 1. Úvod... 2 2. Systémové požadavky... 2 3. Instalace Ladibug... 3 4. Připojení... 6 5. Začínáme používat Ladibug... 7 6.

Více

Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení

Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení 1. Zadání: a) Změřte závislost v na kmitočtu pro f 8,12GHz. b) Změřte zadanou impedanci a impedančně ji přizpůsobte. 2. Schéma měřicí soupravy:

Více

HPS - SEŘÍZENÍ PID REGULÁTORU PODLE PŘECHODOVÉ CHARAKTERISTIKY

HPS - SEŘÍZENÍ PID REGULÁTORU PODLE PŘECHODOVÉ CHARAKTERISTIKY Schéma PS - SEŘÍZENÍ PID REGULÁTORU PODLE PŘECODOVÉ CARAKTERISTIKY A1 K1L U1 K1R A2 PC K2L K2R B1 U2 B2 PjR PjR F C1 S1 h L S2 F C2 h R A/D, D/A PŘEVODNÍK A OVLÁDACÍ JEDNOTKA u R u L Obr. 1 Schéma úlohy

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Vytvořte projekt

Více

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete.

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete. Kalendář Úvodní příručka Naplánování schůzky v Lyncu Setkejte se tváří v tvář a ušetřete si cestu díky online schůzce v Lyncu 2013. Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje

Více

NFZ22E-20. Panel Dokumenty

NFZ22E-20. Panel Dokumenty Panel Dokumenty Pro zjednoudušení práce s dokumenty slouží panel "dokumenty" s ikonou se žlutou složkou. Umožňuje náhled na dokumenty bez nutnosti otevřít je. Funguje to podobně jako panel značek, stačí

Více

Video průvodci. Výkazy práce a výdajů. Zadávání výkazů práce

Video průvodci. Výkazy práce a výdajů. Zadávání výkazů práce Video průvodci Zadávání výkazů práce Průvodce je k dispozici též na YouTube: https://www.youtube.com/ watch?feature=player_embedded&v=ak0vrub7nuy Nastavení automatického oceňování výkazů práce Průvodce

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

Více

CADKON/TZB verze 2007.1

CADKON/TZB verze 2007.1 Stránka č. 1 z 12 Pospis propojení programů CADKON/TZB a PROTECH (TZ, DIMOSW) CADKON/TZB verze 2007.1 Výpočet tepelných ztrát Rozmístění otopných těles Vkládání těles z databáze PROTECHu Vykreslení půdorysných

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Mini PC ITV26. Návod k použití

Mini PC ITV26. Návod k použití Návod k použití Poslední revize: 13. 6. 2013 Obsah Spuštění... 3 Připojení napájení... 3 Připojení příslušenství... 3 Připojení televize... 3 Připojení myši... 4 Způsob použití... 4 Připojení k internetu...

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 11 1.1 2.5D Frézování... 12 1.2 Obrábění

Více

iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod

iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod iviewer lze použít na iphone a ipad pro zobrazení živého obrazu z DVR vzdálený server. I. Použití iphone pro přístup ke vzdálenému DVR Použití

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Z MST KATEDRA TELEK. TECHNIKY. Měření nf charakteristik. ŠTĚPÁN Lukáš 2006/2007. Datum měření

LABORATORNÍ CVIČENÍ Z MST KATEDRA TELEK. TECHNIKY. Měření nf charakteristik. ŠTĚPÁN Lukáš 2006/2007. Datum měření Vypracoval Stud. rok Skupina ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE KATEDRA TELEK. TECHNIKY LABORATORNÍ CVIČENÍ Z MST 2006/2007 ŠTĚPÁN Lukáš Ročník 3. Datum měření 29.05.2007 Datum odevz. 29.05.2007 Klasifikace

Více

Elektronická příručka navrhování interiéru

Elektronická příručka navrhování interiéru Elektronická příručka navrhování interiéru Verze: 1.0 Název: CZ_navrhování_interiéru_V1.PDF Témata: 1 Úvod...2 2 Funkce navrhování interiéru...2 2.1 Spustit navrhování interiéru...2 2.2 Definovat stěnu...3

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Individuální nastavení počítače

Individuální nastavení počítače Individuální nastavení počítače Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

Newsletter LogiKal 8.1

Newsletter LogiKal 8.1 Newsletter LogiKal 8.1 2013 by ORGADATA AG Všechna práva vyhrazena. Jakékoli rozmnožování této přiručky bude postihováno. Práva na tuto dokumentaci náleží ORGADATA Software-Dienstleistungen AG, Leer. Vydal:

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM 12.3.2011 UMEL FEKT Šteffan Pavel Obsah 1 Spuštění návrhového prostředí...3 2 Otevření projektu...3 3 Tvorba elektrického schématu...6 4 Přiřazení

Více

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení 1. Zapnutí a vypnutí Pro zapnutí udržujte tlačítko stisknuté, dokud se neozve zvukový signál. Vypnout přístroj je možné dvěma způsoby: 1. Prostřednictvím menu: Po krátkém stisknutí tlačítka vypnutí se

Více

NA2750. Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3

NA2750. Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3 NA2750 Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3 Dotykový displej 6,8 USB konektor Vstup pro SD kartu Vstup pro externí zařízení Uživatelská příručka 1 Obsah Ukázka základního ovládání Demo...

Více

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH Sentech AL 7000 C Instalace a ovládání programu BREATH Program BREATH slouží k ovládání detektoru alkoholu AL 7000C pomocí počítače. Umožňuje provádět měření, zaznamenávat je a exportovat do Excelu. Instalace

Více

Novinky v programu. LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010. Newsletter Verze 7 Strana 1

Novinky v programu. LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010. Newsletter Verze 7 Strana 1 Novinky v programu LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010 Newsletter Verze 7 Strana 1 OBSAH NOVÉ UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ... 4 Úvodní strana... 4 Správa zakázek... 5 Centrum zakázky... 6 Zadávání prvků... 7 SPRÁVA ZAKÁZEK...

Více

Projekty. Úvodní příručka

Projekty. Úvodní příručka Projekty Úvodní příručka Sledování úkolů Sharepointový seznam úkolů je praktický nástroj, který vám pomůže udržet si přehled o všem, co je potřeba v projektu udělat. Můžete přidávat data zahájení a termíny

Více

Před zahájením instalace zkontrolujte, zda máte připraveny všechny potřebné informace a vybavení.

Před zahájením instalace zkontrolujte, zda máte připraveny všechny potřebné informace a vybavení. Toto zařízení lze nastavit pomocí libovolného aktuálního webového prohlížeče, např. Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.2.3., Mozilla nebo Firefox DSL-584T ADSL2+ směrovač Než začnete: Před zahájením

Více

Elektronická příručka Selection CAD

Elektronická příručka Selection CAD Elektronická příručka Selection CAD Verze: 1.0 Název: Témata: CZ_Posuvne-skladane_V1.PDF 1 Konstrukce posuvných a skládaných dveří v programu SelectionProfessional...2 1.1 Oblasti použití...2 1.2 Samostatné

Více

Modulované signály. Protokol 2

Modulované signály. Protokol 2 Modulované signály Protokol 2 Jan Kotyza, Adam Uhlíř KOT0099, UHL0030 Zadání: 1. Signálový analyzátor AGILENT N9010A Nastavit parametry přístroje a BEZDRÁTOVĚ (pomocí antén) naměřit vybraný v éteru vysílaný

Více

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování.

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Úvod: Pro správu a přehled aktivovaných služeb slouží Vodafone OneNet Samoobsluha. Pro veškeré sledování vyúčtování (různé

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Muhammet Egemen SIPAHI 22 Planárních filtr s defektní zemní rovinou tvořenou Sipahi

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Obsah. Zdroj vlastní

Obsah. Zdroj  vlastní Zdroj www.zoner.cz, vlastní Obsah 1. Jak zmenšit fotky... 1.1 Vyberte fotky... 1.2 Nastavte rozměry... 1.3 Potvrďte změnu (jednotlivě nebo hromadně)... 2. Jak ořezat fotku... 2.1 V modulu Vyvolat zvolte

Více

ZAČÍNÁME. špičkové technologie. SolidCAM + SolidWorks ÚSPORA ČASU. nová revoluční technologie frézování. Plně integrované v ýrobní ře šení

ZAČÍNÁME. špičkové technologie. SolidCAM + SolidWorks ÚSPORA ČASU. nová revoluční technologie frézování. Plně integrované v ýrobní ře šení SolidCAM + SolidWorks Plně integrované v ýrobní ře šení špičkové technologie nová revoluční technologie frézování AŽ ÚSPORA ČASU nová revoluční technologie frézování ZAČÍNÁME The Leaders in Integrated

Více

Rádiové funkční bloky X37RFB Krystalové filtry

Rádiové funkční bloky X37RFB Krystalové filtry Rádiové funkční bloky X37RFB Dr. Ing. Pavel Kovář Obsah Úvod Krystalový rezonátor Diskrétní krystalové filtry Monolitické krystalové filtry Aplikace 2 Typické použití filtrů Rádiový přijímač preselektor

Více

Seznámení se zařízením CrossLink Plus

Seznámení se zařízením CrossLink Plus Seznámení se zařízením CrossLink Plus Zařízení CrossLink Plus obsahuje USB flash disk a USB kabel. Umožňuje: Přenos a synchronizaci data s dalším počítačem; Sdílení připojení k internetu s dalším počítačem

Více

Ovládání programu Měření délky

Ovládání programu Měření délky Ovládání programu Měření délky Program Měření délky je jednoduchý program pro měření rozměrů na fotografii podle předem známého měřítka. Tento program umožňuje zjistit rozměry jednotlivých objektů (velikost

Více

40 Návod na použití AM

40 Návod na použití AM 40 Návod na použití AM Cardio 40 1 2 3 1 Světlo / napájení ( / ) 2 Stisknutím a podržením zapnete nebo vypnete přístroj. Stisknutím zapněte podsvícení. 2 Zpět ( ) Stisknutím se vrátíte na předchozí stránku

Více

VOZIDLA. Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace

VOZIDLA. Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace alarmy do vozidel, sledování úbytku paliva a další služby VOZIDLA Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet Identifikace IČO:28550650 Rejstříkový soud: Praha, Oddíl C vložka 149630 Systémové požadavky... 3

Více

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz 5. InDesign vzory, znakové styly www.isspolygr.cz Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ. Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV

NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ. Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV Set Top Box Motorola VIP1003 Set Top Box Balení Set Top Boxu obsahuje: Set Top Box VIP 1003 Dálkové ovládání Baterie do dálkového ovládání Napájecí

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULTISIM.0) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

Více

Postup získání licence programu DesignBuilder v4

Postup získání licence programu DesignBuilder v4 Postup získání licence programu DesignBuilder v4 DesignBuilder je tvořen grafickým prostředím propojeným s několika moduly poskytujícími určitou funkci. Budete potřebovat licenci pro každý z modulů, který

Více

Převodník PRE 10/20/30

Převodník PRE 10/20/30 Převodník PRE 10/20/30 PRE10/20/30 slouží pro připojení zařízení Elektrobock (centrální jednotka PocketHome, termostatu PT41 aj.) do sítě Ethernet. Připojené zařízení je tak možno ovládat z libovolného

Více

Návrh frekvenčního filtru

Návrh frekvenčního filtru Návrh frekvenčního filtru Vypracoval: Martin Dlouhý, Petr Salajka 25. 9 2010 1 1 Zadání 1. Navrhněte co nejjednodušší přenosovou funkci frekvenčního pásmového filtru Dolní propusti typu Bessel, která bude

Více

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Česká verze Verze 1.5 Březen 2010 Informační centrum Univerzita Pardubice Obsah Obsah... 1 Windows XP... 2 Windows

Více

Microsoft Outlook 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Outlook 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Outlook 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Přizpůsobení vlastním potřebám Přizpůsobte si

Více

Nejvyšší přípustné hodnoty a referenční hodnoty

Nejvyšší přípustné hodnoty a referenční hodnoty Příloha č. 1 k nařízení vlády č. 1/2008 Sb. Nejvyšší přípustné hodnoty a referenční hodnoty 1. Nejvyšší přípustné hodnoty pro modifikovanou proudovou hustotu indukovanou v centrálním nervovém systému elektrickým

Více

Šíření elektromagnetických vln

Šíření elektromagnetických vln VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Katedra elektrotechniky Šíření elektromagnetických vln Projekt MMANAGAL Dušan Müller Lubomír Ivánek OSTRAVA 2009 Program

Více

Uživatelský manuál (CZ)

Uživatelský manuál (CZ) Uživatelský manuál (CZ) - 1 - 1. Zadní panel Vstup Input Loop Audio Video Fan PSU Funkce LNB vstup 950-2050 MHz (F-konektor). LNB výstup pro další přijímač používající stejné pásmo a polarizaci (pouze

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU

ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU Úvod do problematiky ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU Na začátku psaní je vhodné nastavit vzhled stránky. Důležitá je především orientace stránky. Můžeme si vybrat mezi uspořádáním textu na výšku stránky (většinou

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Stručná referenční příručka M570

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Stručná referenční příručka M570 LASERJET PRO 500 COLOR MFP Stručná referenční příručka M570 Použití přímého tisku z jednotky USB 1. Připojte jednotku USB flash k portu USB na přední straně zařízení. 2. Otevře se nabídka Flash disk USB.

Více