APLICATION OF OXIDATION REAGENTS ON CHLORINATED HYDROCARBONS CONTAMINATED GROUNDWATER

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "APLICATION OF OXIDATION REAGENTS ON CHLORINATED HYDROCARBONS CONTAMINATED GROUNDWATER"

Transkript

1 APLICATION OF OXIDATION REAGENTS ON CHLORINATED HYDROCARBONS CONTAMINATED GROUNDWATER LABORATORNÍ APLIKACE OXIDAČNÍCH ČINIDEL NA VZORKY PODZEMNÍ VODY S OBSAHEM CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ Pavel Hrabák ), Miroslav Černík ), Petr Kvapil 2) ) Technická univerzita v Liberci, Hálkova 6, 46 7 Liberec, pavel.hrabak@tul.cz 2) Aquatest a.s., Geologická 4, Praha 5 Abstract: Three oxidation reagents - potassium permanganate, sodium persulfate and hydrogen peroxide were compared in a sequence of tests with four real samples of contaminated groundwater. Sample nr. contained chlorinated ethenes and chlorobenzene, sample nr. 2 contained dichloroethane, trichloromethane and trichloroethane, sample nr. 3 contained tri and tetrachloromethanes, chlorinated ethenes and trichlorotrifluoroethane and sample nr. 4 contained BTEX compounds.tests were dealing with target pollutants destruction as well as with byproducts production. Results are showing that chlorinated ethenes are the only one group for which permanganate is enough strong oxidant. The most universal oxidant as for target polutants destruction seams to be peroxodisulfate, which aplication on the other hand led to masiv chloromethane production from chlorobenzene and chlorinated ethenes. Keywords: in situ chemical oxidation (ISCO), hydrogen peroxide, chlorinated hydrocarbons, byproducts, sodium peroxodisulfate Úvod Mezi dlouhodobé aktivity Výzkumného centra pro pokročilé sanační technologie a procesy (ARTEC, výzkumný projekt MŠMT číslo M0554) při Technické univerzitě v Liberci patří testování činidel používaných pro in-situ chemickou oxidaci. V tomto příspěvku jsou komentovány poznatky o působení oxidačních činidel, zjištěné v průběhu laboratorních testů se vzorky podzemní vody z lokalit, kde ISCO připadá v úvahu jako sanační alternativa pro masivně kontaminovaná ohniska znečištění. Cílovými polutanty byly chlorované uhlovodíky (etheny, ethany, methany, freony, aromáty) a monoaromáty (BTEX). Tyto látky představují na řadě lokalit v ČR perzistentní zátěţ s vysokým potenciálem toxicity. Předmětem testů byly různé varianty aplikace - manganistanu draselného, - peroxidu vodíku, - peroxodisíranu sodného (persulfátu) na vzorky podzemní vody s cílem stanovit účinnost degradace cílových polutantů a koncentrace případných meziproduktů. Jednotlivé podzemní vody byly charakteristické tímto dominantním organickým znečištěním: vzorek I: toluen (cca 50 mg/l) s chlorovanými etheny (cca 40 mg/l) a chlorbenzenem (cca mg/l), vzorek II:. dichlorethan (DCA, cca mg/l) s trichlormethanem (cca mg/l) a trichlorethanem (2 mg/l), vzorek III: tetrachlormethan (5 mg/l) s trichlortrifluorethanem (3 mg/l), chlorovanými etheny (2 mg/l), a trichlormethanem (2 mg/l) vzorek IV: benzen (cca mg/l) s ethylbenzenem (cca 40 mg/l). V menších koncentracích obsahovaly testované vzorky vod další těkavé látky.

2 log koncentrace ClU (ug/l) Manganistan draselný KMnO 4 je u nás poměrně dobře zavedené oxidační činidlo s řadou plnoprovozních sanačních aplikací. Je to dáno hlavně jeho cenovou dostupností, relativně bezpečnou manipulací s tímto činidlem, jeho stabilitou (dlouhým poločasem rozpadu v horninovém prostředí) a tím, ţe při jeho zásaku nedochází k výraznějšímu ovlivnění ph podzemní vody. Na druhou stranu je spektrum polutantů, pro které manganistan představuje dostatečně silné oxidační činidlo, značně omezené. Působení manganistanu odolává benzenové jádro: benzen se rozkládá malou rychlostí, která vylučuje terénní nasazení manganistanu na jeho oxidaci. U homologů benzenu se můţe oxidovat postranní řetězec, výsledné produkty mají nadále aromatický charakter. Jak ukázaly testy s p.v. I, kdy se toluen oxidoval na kyselinu benzoovou, i v případě manganistanu je vhodné sledovat nejen úbytek výchozích polutantů, ale i jejich další osud a případnou transformaci na jiné látky. Pokud k tvorbě meziproduktů dochází, je na místě posouzení rizik plynoucích z produkce těchto látek při případné terénní aplikaci, coţ platí obecně pro všechna in situ vyuţívaná činidla. Rovněţ chlorbenzen a perzistentní halogenderiváty methanu a ethanu manganistan za běţných podmínek dostatečně rychle neoxiduje (viz tabulka a graf č. ). Uspokojivá rychlost degradace byla pozorována u chlorovaných ethenů, přičemţ při vhodně zvolené dávce manganistanu se všechny členy rozpadové řady ethenů účinně odbourávaly - nedocházelo k jejich hromadění. (Zde má ovšem manganistan zdatného konkurenta v podobě reduktivních technologií: zejména aplikací nulmocného ţeleza je dosahováno obdobných výsledků.) Literatura rovněţ uvádí manganistan jako činidlo vhodné pro oxidaci fenolů a polyaromatických uhlovodíků. vzorek polutant max. % odstraněného cílového polutantu toluen 96* I. chlorbenzen 43 dichlorethan 6 II. trichlormethan 2 trichlorethan 4 tetrachlormethan 9 III. trichlormethan 33 IV. benzen 35 ethylbenzen * * za vzniku aromatických meziproduktů Tabulka č. Účinky manganistanu č. 0, Manganistan vs p.v.iii koncentrace manganistanu (mg/l) Graf Peroxid vodíku Aplikace tohoto oxidantu v roztocích současně s Fe ionty je známa jako Fentonovo činidlo. Existuje přitom celá řada modifikací Fentonova činidla pro in situ i ex situ oxidaci vod zatíţených organickými polutanty. In situ aplikace Fentonova činidla tak náleţí mezi tzv. AOPs (advanced oxidation processes), které zahrnují výzkum a aplikace nejrůznějších druhů katalytické tvorby radikálových forem kyslíku. Vznikající reaktivní radikály (hydroxylový atd.) fungují jako razantní oxidační činidla: oproti manganistanu je tedy skupina cílových polutantů odstranitelných Fentonovým činidlem výrazně početnější o řadu perzistentních látek. Na druhou stranu přinášejí rychlý exotermní průběh reakcí, uvolňování značných objemů kyslíku při rozkladu peroxidu a změny chemismu potřebu

3 koncentrace ClU (ug/l) log koncentrace ClU (ug/l) koncentrace (ug/l) log koncentrace ClU (ug/l) sofistikovanějšího monitoringu podzemních vod, řízení sanačních prací a technologického vybavení sanačních jednotek. Podstatnými veličinami jsou při zvaţování aplikace Fentonova činidla propustnost horninového prostředí (ţádoucí je vysoká) a koncentrace látek bránících řetězovému šíření radikálových reakcí (zejména chloridů a karbonátů - ţádoucí jsou nízké). Tabulka č. 2 ilustruje skutečnost, ţe optimalizací dávkování peroxidu a pouţitých katalyzátorů bylo většinou dosaţeno > 90 % odstranění polutantů. Výjimkou byly tetrachlormethan (odstraněno 80 %) a zejména trichlormethan, jehoţ bylo ve vzorku II odstraněno 69 % a koncentrace ve vzorku vody III dokonce narůstaly. Dehalogenace tetrachlormethanu se ve vzorku III zastavila na trichlormethanu, coţ dokládá absence méně chlorovaných methanů (di- a mono-). Ukázalo se tedy, ţe chlorované methany nejsou jednoduše odstranitelné ani Fentonovým činidlem, i kdyţ nelze vyloučit příznivější výsledky při zvyšování dávky peroxidu vodíku a dalších úpravách dávky katalyzátorů. Grafy č. 2 5 ukazují závislost koncentrací ClU na aplikované dávce peroxidu, graf č. 6 ukazuje ladění optimálního hmotnostního poměru katalyzátoru FeSO 4.7H 2 0 k pouţité dávce H 2 O 2 na příkladu vzorku podzemní vody II. Tabulka č. 2 Účinky Fentonova činidla vzorek I. II. III. IV. polutant odstraněno (% z výchozí koncentrace) toluen chlorbenzen dichlorethan trichlormethan 69 trichlorethan 96 tetrachlormethan 80 trichlormethan benzen ethylbenzen Grafy č. 2-5 Fentonovo činidlo vs vzorek I. Fentonovo činidlo vs vzorek II toluen 00 0,2- dichlorethan ,2-cis DCE trichlormethan chlorbenzen 0 2 7,,2- trichlorethan koncentrace peroxidu (g/l) koncentrace peroxidu (g/l) Fentonovo činidlo vs vzorek III Fentonovo činidlo vs vzorek IV , 0,0 benzen ethylbenzen koncentrace peroxidu (mg/l) koncentrace peroxidu (g/l)

4 odstraněno dichlorethanu (%) Graf č. 6 Optimalizace hmotnostního poměru Fe 2+ ku H 2 O 2 - vzorek II :05 : :5 :20 :25 :30 Fe 2+ ku H 2 O 2 Za povšimnutí stojí také potřebné dávky peroxidu vodíku. U vzorků I a IV postačilo 4, resp. 7 g/l k úplnému odstranění kontaminace, u vzorků II a III bylo ještě po dávkách 20, resp. g/l přítomno několik mg/l cílových polutantů. Při aplikaci peroxidu vodíku dochází k uvolňování kyslíku. Proto bylo v rámci testování účinků Fentonova činidla rovněţ prováděno jímání vzdušiny z reakčních nádob do teflonových vaků a její analýza na GC/MS za účelem kvantifikace kyslíkem stripovaného podílu vybraných polutantů (obr. č. ). Cílem bylo prověřit, do jaké míry můţe stripování (s následnou kondenzací v nesaturované zóně a vymýváním) hrát roli v procesu reboundingu, který je často pozorován v sanační praxi. Platí zde tedy rovnice: odstraněno = odbouráno + stripováno Následující tabulka ukazuje výsledky těchto experimentů ve srovnání s hodnotami Henryho konstant jednotlivých polutantů. Tabulka č. 3 ClU (řazeno vzestupně podle K H ) polutant vzorek vzorec stripováno (% Henryho konstanta K H [kpa m 3 mol - ] z odstraněného) dichlorethan II C 2 H 2 Cl 2,8 0,4 chlorbenzen I C 6 H 5 Cl 0,2 0,32 trichlormethan II - 0,43 benzen IV C 6 H 6-0,56 toluen I C 7 H 8 0,8 0,66 ethylbenzen IV C 8 H - 0,84 I C 2 HCl 3 -,03 I C 2 Cl 4 -,73 tetrachlormethan III 3, 2,99 trichlortrifluorethan III - 32 Je vidět, ţe stripovány byly pouze malé podíly kontaminace a dominantním procesem zodpovědným za odstranění kontaminace byla oxidace Fentonovým činidlem. Snahou při dalších experimentech bude rozšířit spektrum sledovaných látek a ověřit pouţitou metodiku monitoringu vzdušin porovnáním s publikovanými hodnotami Henryho konstant. Lze předpokládat, ţe z polutantů přítomných v dosud testovaných vodách bude výraznější podíl stripován pouze v případě trichlortrifluorethanu.

5 log koncentrace ClU (ug/l) log koncentrace ClU (ug/l) Obr. č. : Záchyt vzdušiny při aplikaci Fentonova činidla Peroxodisíran sodný Vyuţití persulfátu k sanačním účelům je relativně novou a z velké části dosud testovanou technologií, a to především v USA. Podobně jako v případě Fentonova činidla se oxidační účinky persulfátu umocňují přítomností katalyzátorů, které spouštějí radikálový mechanismus. Nejčastěji jsou pro tvorbu 2- SO 4 vyuţívány ţeleznaté ionty a teplota 40 C, která byla pouţita jako aktivátor radikálových reakcí i v našich testech. Podobnost s Fentonovým činidlem má persulfát i v rozkladných účincích: jen málokterý z běţně se vyskytujících organických polutantů odolává působení síranového radikálu. Výhodou persulfátu ve srovnání s Fentonovým činidlem je delší poločas rozpadu (desítky dnů oproti hodinám) a také to, ţe při jeho rozpadu nedochází ke tvorbě plynných produktů. Proto nebyl součástí testů s persulfátem monitoring plynné fáze. Na vybraném vzorku podzemní vody (vzorek III) byly porovnány účinky aktivovaného a neaktivovaného persulfátu. Graf č. 7 Graf č. 8 Persulfát neaktivovaný vs vzorek III Persulfát aktivovaný (40 st. C) vs vzorek III CH 3 Cl CH 2 Cl , koncentrace persulfátu (mg/l) koncentrace persulfátu (mg/l) Neaktivovaný persulfát (graf č. 7) rozkládal pouze chlorované etheny, a to aţ při vyšších dávkách. Koncentrace chlorovaných methanů a trichlortrifluorethanu zůstaly beze změny. Zásadně odlišný vývoj je vidět na grafu č. 8 (aktivovaný persulfát). Došlo nejen k úplnému odstranění chlorovaných ethenů, ale také k postupnému odbourávání tetrachlormethanu, trichlormethanu a. Jako produkt v sekvenční dechloraci chlorovaných methanů se objevil dichlormethan, který je však zjevně snadno odbouratelný (pouze jeden datový bod 8 g/l). Dalším detekovaným meziproduktem byl chlormethan, jehoţ koncentrace byly vyšší při vyšších aplikovaných dávkách persulfátu (max. 560 g/l), coţ svědčí o jeho relativní odolnosti vůči působení aktivovaného persulfátu. Masivní produkce chlormethanu (max. cca 26 mg/l) z chlorbenzenu byla zaznamenána u vzorku I. Zdá se tedy, ţe chlormethan, který se objevuje jako meziprodukt dehalogenace jiných chlorovaných uhlovodíků, můţe představovat problém při některých aplikacích jinak velice perspektivního činidla - aktivovaného persulfátu.

6 Tabulka č. 3 Účinky aktivovaného persulfátu vzorek polutant odstraněno (% z výchozí koncentrace) toluen I. chlorbenzen ** dichlorethan * II. trichlormethan * trichlorethan * tetrachlormethan ** III. trichlormethan 90** IV. benzen ethylbenzen * netestováno, údaje pocházejí z odborné literatury ** meziproduktem odbourávání je chlormethan Shrnutí Provedené experimenty poskytují orientační výsledky pro volbu vhodného oxidačního činidla podle zastoupení konkrétních chlorovaných uhlovodíků na lokalitách, kde je uvaţováno o vyuţití ISCO jako sanační metody. Manganistan draselný lze bez výhrad doporučit pouze tam, kde je cílová kontaminace tvořena chlorovanými etheny bez příměsí dalších TOL. Účinkům Fentonova činidla mohou odolávat chlorované methany, nejvíce problematický se jeví trichlormethan. V případě jeho výskytu na lokalitě je nutné počítat s omezenou účinností Fentonova činidla. Role stripování těkavých látek při aplikacích Fentonova činidla v procesu reboundingu pravděpodobně není významná. Téměř bez omezení, nejen v rámci látek přítomných v testovaných vodách, ale podle dostupné literatury takřka absolutně, lze s dostatečnou účinností aplikovat aktivovaný persulfát. Realizované testy odhalily dva druhy prekurzorů vedoucích k produkci chlormethanu. Některé literární zdroje uvádějí chlormethan mezi látkami odbouratelnými aktivovaným persulfátem, coţ je se zjištěnými výsledky v rozporu. Odolnost chlormethanu vůči působení persulfátu je zatím nevyjasněná a k jejímu ověření budou směřovány další experimenty. Pro další informace o aspektech in situ aplikací oxidačních činidel odkazujeme na materiály uvedené v literatuře. Použitá literatura [] MICHELLE L. CRIMI AND JESSE TAYLOR (2007): Experimental evaluation of catalysed Hydrogen peroxide and sodium persulfate for destruction of BTEX contaminants. Soil and Sediment Contamination 6: [2] DUANE K. ROOT, ELLEN M. LAY, PHILIP A. BLOCK, WILLIAM G. CUTLER (2005): Investigations of chlorinated methanes treatibility using activated sodium persulfate. Proceedings of the First International Conference on Environmental Science and Technology [3] ROLF SANDER (999): Compilation of Henry s Law Constants for Inorganic and Organic Species of Potential Importance in Environmental Chemistry [4] SPERRY K. L., COOKSON J. (2002): In Situ Chemical Oxidation: Design and Implementation. ITRC Presentation. [5] ORICA AUSTRALIA PTY LTD. (2006) Orica Botany Groundwater Project. DNAPL and Groundwater Remediation Technology Annual Review No. [6] IVAN HOLOUBEK : Organochlorované látky ( [7] MŢP (2006): Metodická příručka MŢP pro pouţití oxidačních technologií in situ

Laboratorní srovnání oxidačních účinků manganistanu, peroxidu a persulfátu

Laboratorní srovnání oxidačních účinků manganistanu, peroxidu a persulfátu Výzkumné centrum Pokročilé sanační technologie a procesy Laboratorní srovnání oxidačních účinků manganistanu, peroxidu a persulfátu Mgr. Pavel Hrabák ÚVOD TUL, laboratoř ARTEC - personální a technické

Více

Pilotní aplikace Fentonova činidla v prostředí se směsnou kontaminací. Pavel Hrabák, Hana Koppová, Andrej Kapinus, Miroslav Černík, Eva Kakosová

Pilotní aplikace Fentonova činidla v prostředí se směsnou kontaminací. Pavel Hrabák, Hana Koppová, Andrej Kapinus, Miroslav Černík, Eva Kakosová Pilotní aplikace Fentonova činidla v prostředí se směsnou kontaminací Pavel Hrabák, Hana Koppová, Andrej Kapinus, Miroslav Černík, Eva Kakosová Obsah východiska přístup k použití ISCO principy in-situ

Více

Potenciál vyuţití ferrátů v sanačních technologiích

Potenciál vyuţití ferrátů v sanačních technologiích Potenciál vyuţití ferrátů v sanačních technologiích Technická univerzita Liberec Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Pavel Hrabák, Miroslav Černík, Eva Kakosová, Lucie Křiklavová Motivace

Více

Sanační Technologie, 2015

Sanační Technologie, 2015 Karel Waska Sanační Technologie, 2015 2/25 Jiří Kamas Petr Beneš Karel Horák Miroslav Minařík Vlastimil Píštěk 3/25 Siegrist, R. L., Crimi, M., Simpkin, T. J.: In Situ Chemical Oxidation for Groundwater

Více

DISKUSE VHODNOSTI KOMBINOVANÉHO POUŢITÍ VYBRANÝCH IN-SITU SANAČNÍCH METOD PŘI ŘEŠENÍ KOTAMINACE PODZEMNÍCH VOD. Autorský kolektiv

DISKUSE VHODNOSTI KOMBINOVANÉHO POUŢITÍ VYBRANÝCH IN-SITU SANAČNÍCH METOD PŘI ŘEŠENÍ KOTAMINACE PODZEMNÍCH VOD. Autorský kolektiv DISKUSE VHODNOSTI KOMBINOVANÉHO POUŢITÍ VYBRANÝCH IN-SITU SANAČNÍCH METOD PŘI ŘEŠENÍ KOTAMINACE PODZEMNÍCH VOD. Autorský kolektiv Petr Kvapil, AQUATEST a.s. Lenka Lacinová, Technická univerzita v Liberci

Více

Odbourávání manganistanu draselného v horninovém prostředí

Odbourávání manganistanu draselného v horninovém prostředí In Situ Chemická Oxidace Odbourávání manganistanu draselného v horninovém prostředí Mgr. Petr Hosnédl RMT VZ, a.s. Dělnická 23/2, 70 00 Praha 7 In Situ Chemická Oxidace KMnO 4 je jedním z nejpoužívanějších

Více

POUŽITÍ PERMEABILILNÍCH REAKTIVNÍCH BARIÉR PRO SANACI CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ IN-SITU Miroslav Černík, Romana Šuráňová Petr Kvapil, Jaroslav Nosek

POUŽITÍ PERMEABILILNÍCH REAKTIVNÍCH BARIÉR PRO SANACI CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ IN-SITU Miroslav Černík, Romana Šuráňová Petr Kvapil, Jaroslav Nosek Výzkumné centrum ARTEC Pokročilé sanační technologie a procesy POUŽITÍ PERMEABILILNÍCH REAKTIVNÍCH BARIÉR PRO SANACI CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ IN-SITU Miroslav Černík, Romana Šuráňová Petr Kvapil, Jaroslav

Více

THE POSSIBILITIES OF COMBINED METHOD LACTATE-NANOIRON FOR REMOVING CHLORINATED ETHENES FROM GROUDWATER

THE POSSIBILITIES OF COMBINED METHOD LACTATE-NANOIRON FOR REMOVING CHLORINATED ETHENES FROM GROUDWATER THE POSSIBILITIES OF COMBINED METHOD LACTATE-NANOIRON FOR REMOVING CHLORINATED ETHENES FROM GROUDWATER MOŽNOSTI POUŽITÍ KOMBINOVANÉ METODY LAKTÁT - NANOŽELEZO PRO ODSTRANĚNÍ CHLOROVANÝCH ETHENŮ Z PODZEMNÍ

Více

POTENTIAL OF FERRATES APPLICATION IN REMEDIAL TECHNOLOGIES POTENCIÁL VYUŽITÍ FERRÁTŮ V SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍCH

POTENTIAL OF FERRATES APPLICATION IN REMEDIAL TECHNOLOGIES POTENCIÁL VYUŽITÍ FERRÁTŮ V SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍCH POTENTIAL OF FERRATES APPLICATION IN REMEDIAL TECHNOLOGIES POTENCIÁL VYUŽITÍ FERRÁTŮ V SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍCH Pavel Hrabák, Miroslav Černík, Eva Kakosová, Lucie Křiklavová Technická univerzita v Liberci,

Více

OPTIMALIZACE CHEMICKY PODPOROVANÝCH METOD IN SITU REDUKTIVNÍ DEHALOGENACE CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ.

OPTIMALIZACE CHEMICKY PODPOROVANÝCH METOD IN SITU REDUKTIVNÍ DEHALOGENACE CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ. OPTIMALIZACE CHEMICKY PODPOROVANÝCH METOD IN SITU REDUKTIVNÍ DEHALOGENACE CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ. Jaroslav Hrabal, MEGA a.s., Drahobejlova 1452/54, 190 00 Praha 9 e-mail: audity@mega.cz Něco na úvod Boj

Více

FERÁTY (Fe IV-VI ): TEORIE A PRAXE

FERÁTY (Fe IV-VI ): TEORIE A PRAXE C AM B EL O V E D NI 2 1 5 FERÁTY (Fe IV-VI ): TEORIE A PRAXE Petr LACINA GEOtest, a.s. ÚVOD Feráty, kterými jsou souhrnně označovány částice železa ve vyšších oxidačních stavech (především Fe V a Fe VI

Více

KOMBINOVANÁ METODA NZVI S ELEKTROCHEMICKOU PODPOROU PRO IN-SITU SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ

KOMBINOVANÁ METODA NZVI S ELEKTROCHEMICKOU PODPOROU PRO IN-SITU SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ KOMBINOVANÁ METODA NZVI S ELEKTROCHEMICKOU PODPOROU PRO IN-SITU SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ J. Nosek, T. Pluhař, O. Vološčuková, K. Marková TAČR: TF264 Nanomateriály pro sanace kontaminovaných vod Pilotní

Více

Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody

Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody Přímé měření produktů methan, ethan, ethen při reduktivní dehalogenaci kontaminované vody Eva Kakosová, Vojtěch Antoš, Lucie Jiříčková, Pavel Hrabák, Miroslav Černík, Jaroslav Nosek Úvod Motivace Teoretický

Více

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Jana Kolářová 1, Petr Kvapil 2, Vít Holeček 2 1) DEKONTA a.s., Volutová 2523, 158 00 Praha 5 2) AQUATEST a.s., Geologická 4,

Více

Aplikace technologie bioreduktivní dehalogenace

Aplikace technologie bioreduktivní dehalogenace spol. s r.o. Aplikace technologie bioreduktivní dehalogenace v prostředí obtížně sanovatelné lokality RNDr. Jiří Slouka, Ph.D. Bioreduktivní dehalogenace Využití: Odstraňování chlorovaných ethenů z podzemní

Více

APLIKACE NOVÉHO nzvi TYP NANOFER STAR NA LOKALITĚ KONTAMINOVANÉ CHLOROVANÝMI ETYLÉNY PILOTNÍ TEST IN-SITU

APLIKACE NOVÉHO nzvi TYP NANOFER STAR NA LOKALITĚ KONTAMINOVANÉ CHLOROVANÝMI ETYLÉNY PILOTNÍ TEST IN-SITU APLIKACE NOVÉHO nzvi TYP NANOFER STAR NA LOKALITĚ KONTAMINOVANÉ CHLOROVANÝMI ETYLÉNY PILOTNÍ TEST IN-SITU Monika Stavělová 1, Václav Rýdl 1, Petr Kvapil 2, Jan Slunský 3, Lenka Lacinová 4, Jan Filip 5

Více

PODPOROVANÁ ATENUACE V PRAXI. Vít Matějů, ENVISAN-GEM, a.s. Tomáš Charvát, VZH, a.s. Robin Kyclt, ENVISAN-GEM, a.s.

PODPOROVANÁ ATENUACE V PRAXI. Vít Matějů, ENVISAN-GEM, a.s. Tomáš Charvát, VZH, a.s. Robin Kyclt, ENVISAN-GEM, a.s. PODPOROVANÁ ATENUACE V PRAXI Vít Matějů, ENVISAN-GEM, a.s. Tomáš Charvát, VZH, a.s. Robin Kyclt, ENVISAN-GEM, a.s. envisan@grbox.cz PŘIROZENÁ ATENUACE - HISTORIE 1990 National Contigency Plan INTRINSIC

Více

Vliv kyseliny citronové na generování reaktivních kyslíkových částic

Vliv kyseliny citronové na generování reaktivních kyslíkových částic Vliv kyseliny citronové na generování reaktivních kyslíkových částic Eva Kakosová 30. Listopadu 2011 Ústav nových technologií a aplikované informatiky, Fakulta mechatroniky, informatiky mezioborových studií,

Více

BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ

BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ Inovativní sanační technologie ve výzkumu a praxi VI, Praha, 16.-17.10.2013

Více

Biodegradace zemin kontaminovaných leteckým petrolejem v kombinaci s chemickou oxidací kolonové testy

Biodegradace zemin kontaminovaných leteckým petrolejem v kombinaci s chemickou oxidací kolonové testy Biodegradace zemin kontaminovaných leteckým petrolejem v kombinaci s chemickou oxidací kolonové testy 1) Earth Tech CZ, s.r.o 2) EPS, s.r.o. Monika Stavělová 1), Jiřina. Macháčková 1), V. Jagošová 2),

Více

Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami

Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami 1 Formální představení projektu 2009-2013 projekt číslo FR TI1/237 Finanční podpora ministerstva průmyslu a obchodu ČR Účastníci: DEKONTA,

Více

Využití heterogenní fotokatalýzy pro zpracování vod obsahující azobariva technické a ekonomické překážky. Marek Smolný, Kristýna Süsserová, Jiří Cakl

Využití heterogenní fotokatalýzy pro zpracování vod obsahující azobariva technické a ekonomické překážky. Marek Smolný, Kristýna Süsserová, Jiří Cakl Využití heterogenní fotokatalýzy pro zpracování vod obsahující azobariva technické a ekonomické překážky Marek Smolný, Kristýna Süsserová, Jiří Cakl Heterogenní fotokatalýza AOP Advanced oxidation process

Více

HODNOCENÍ PŘIROZENÉ ATENUACE. Horoměřice, 30. března 2011 Petr Kozubek, Enacon s.r.o.

HODNOCENÍ PŘIROZENÉ ATENUACE. Horoměřice, 30. března 2011 Petr Kozubek, Enacon s.r.o. HODNOCENÍ PŘIROZENÉ ATENUACE Horoměřice, 30. března 2011 Petr Kozubek, Enacon s.r.o. Co je to přirozená atenuace? Jak ji hodnotit? Kdy? Proč? Pomůcky Metodický pokyn USEPA z dubna 1999 Bible Wiedemeyer

Více

BATTELLE CHLORCON 2014 KALIFORNIE - NEJNOVĚJŠÍ TRENDY V OBLASTI SANACÍ CHLOROVANÝCH A OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH POLUTANTŮ

BATTELLE CHLORCON 2014 KALIFORNIE - NEJNOVĚJŠÍ TRENDY V OBLASTI SANACÍ CHLOROVANÝCH A OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH POLUTANTŮ BATTELLE CHLORCON 2014 KALIFORNIE - NEJNOVĚJŠÍ TRENDY V OBLASTI SANACÍ CHLOROVANÝCH A OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH POLUTANTŮ Jiřina Macháčková 1, Miroslav Černík 1,2, Petr Kvapil 2, Jan Němeček 3 1 Technická

Více

Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY

Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY Letecký petrolej (kerosin): složitá směs uhlovodíků získaná destilací ropy. Počet uhlíkových atomů převážně v rozmezí C 6 až C 16. Zdraví

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 7. kontrolní den

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 7. kontrolní den SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 7. kontrolní den 28.4.2015 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 6. kontrolní den 20.1.2015

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 6. kontrolní den 20.1.2015 SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 6. kontrolní den 20.1.2015 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

COMBINATION OF STIMULATED AEROBIC BIODEGRADATION AND CHEMICAL OXIDATION IN ORDER TO DECREASING OF JET FUEL CONTAMINATION IN SOIL, COLUMNS TESTS

COMBINATION OF STIMULATED AEROBIC BIODEGRADATION AND CHEMICAL OXIDATION IN ORDER TO DECREASING OF JET FUEL CONTAMINATION IN SOIL, COLUMNS TESTS COMBINATION OF STIMULATED AEROBIC BIODEGRADATION AND CHEMICAL OXIDATION IN ORDER TO DECREASING OF JET FUEL CONTAMINATION IN SOIL, COLUMNS TESTS KOMBINACE STIMULOVANÉ AEROBNÍ BIODEGRADACE A CHEMICKÉ OXIDACE

Více

Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod

Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod Václav Čuba, Viliam Múčka, Milan Pospíšil, Rostislav Silber ČVUT v Praze Centrum pro radiochemii a radiační chemii Fakulta jaderná

Více

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace VY_52_INOVACE_737 8. Chemie notebook Směsi Materiál slouží k vyvození a objasnění pojmů (klíčová slova - chemická látka, směs,

Více

Fentonova oxidace ve zkrápěném reaktoru za kontinuálního a periodického nástřiku

Fentonova oxidace ve zkrápěném reaktoru za kontinuálního a periodického nástřiku Fentonova oxidace ve zkrápěném reaktoru za kontinuálního a periodického nástřiku Autor: Uhlíř David Ročník: 5. Školitel: doc.ing. Vratislav Tukač, CSc. Ústav organické technologie 2005 Úvod Odpadní vody

Více

(syrovátka kyselá). Obsahuje vodu, mléčný cukr, bílkoviny, mléčnou kyselinu, vitamíny skupiny B.

(syrovátka kyselá). Obsahuje vodu, mléčný cukr, bílkoviny, mléčnou kyselinu, vitamíny skupiny B. Některá omezení využitelnosti syrovátky jako dekontaminačního média Markéta SEQUENSOVÁ, Ivan LANDA Fakulta životního prostředí, ČZU, Praha marketasq@seznam.cz, landa@fzp.cz Abstrakt Sanační technologie

Více

ČIŠTĚNÍ A PŘEDÚPRAVA PROCESNÍCH A ODPADNÍCH VOD Z VÝROBY PAPÍRU ELEKTROCHEMICKÝM - FENTONOVÝM PROCESEM

ČIŠTĚNÍ A PŘEDÚPRAVA PROCESNÍCH A ODPADNÍCH VOD Z VÝROBY PAPÍRU ELEKTROCHEMICKÝM - FENTONOVÝM PROCESEM ČIŠTĚNÍ A PŘEDÚPRAVA PROCESNÍCH A ODPADNÍCH VOD Z VÝROBY PAPÍRU ELEKTROCHEMICKÝM - FENTONOVÝM PROCESEM Barbora Vystrčilová Libor Dušek Jaromíra Chýlková Univerzita Pardubice Ústav environmentálního a chemického

Více

INTERAKCE NULMOCNÉHO NANOŽELEZA SE SÍRANY. Pavla Filipská, Josef Zeman, Miroslav Černík. Ústav geologických věd Masarykova Univerzita

INTERAKCE NULMOCNÉHO NANOŽELEZA SE SÍRANY. Pavla Filipská, Josef Zeman, Miroslav Černík. Ústav geologických věd Masarykova Univerzita INTERAKCE NULMOCNÉHO NANOŽELEZA SE SÍRANY Pavla Filipská, Josef Zeman, Miroslav Černík Ústav geologických věd Masarykova Univerzita NANOČÁSTICE NULMOCNÉHO ŽELEZA mohou být používány k čištění důlních vod,

Více

GEOCHEMICKÁ REAKTIVNÍ BARIÉRA PERSPEKTIVNÍ PRVEK IN - SITU SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

GEOCHEMICKÁ REAKTIVNÍ BARIÉRA PERSPEKTIVNÍ PRVEK IN - SITU SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ GEOCHEMICKÁ REAKTIVNÍ BARIÉRA PERSPEKTIVNÍ PRVEK IN - SITU SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Jaroslav HRABAL MEGA a.s. monitorovací vrt injektážní vrt reakční zóna Geochemická bariera zóna s odlišnými fyzikálně-chemickými

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 4. kontrolní den 29.7.2014

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 4. kontrolní den 29.7.2014 SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 4. kontrolní den 29.7.2014 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

Komplexní řešení pro sanace lokalit kontaminovaných kyanidy

Komplexní řešení pro sanace lokalit kontaminovaných kyanidy Komplexní řešení pro sanace lokalit kontaminovaných kyanidy Helena Burešová 1, Zdeněk Formánek 1, Ondřej Pařízek 2 Vladimír Kočí 2 1 GIS-GEOINDUSTRY, s. r. o., Tleskačova 1329/16, 323 00 Plzeň e-mail:

Více

KRITICKÉ ZAMYŠLENÍ NAD SANAČNÍM VYUŽITÍM MODIFIKOVANÉHO FENTONOVA ČINIDLA. Pavel Hrabák Eva Kakosová Petr Kvapil Miroslav Černík

KRITICKÉ ZAMYŠLENÍ NAD SANAČNÍM VYUŽITÍM MODIFIKOVANÉHO FENTONOVA ČINIDLA. Pavel Hrabák Eva Kakosová Petr Kvapil Miroslav Černík RITICÉ ZAMYŠLENÍ NAD SANAČNÍM VYUŽITÍM MODIFIOVANÉHO FENTONOVA ČINIDLA Pavel Hrabák Eva akosová Petr vapil Miroslav Černík Průsečík chemie kyslíku a železa (názvosloví 1e - redukce molekulárního kyslíku

Více

UNIPETROL RPA s.r.o. LITVÍNOV

UNIPETROL RPA s.r.o. LITVÍNOV UNIPETROL RPA s.r.o. LITVÍNOV AQUATEST a.s. - sanace PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO POKUSU ISCO A PRŮBĚŽNÝCH VÝSLEDKŮ Z PLOŠNÉ APLIKACE V ANTROPOGENNĚ SILNĚ OVLIVNĚNÉM PROSTŘEDÍ Mgr. Richard Hampl, RNDr.

Více

NÁPRAVA EKOLOGICKÝCH ŠKOD

NÁPRAVA EKOLOGICKÝCH ŠKOD NÁPRAVA EKOLOGICKÝCH ŠKOD 1. ČÁST ZÁKLADNÍ POJMY A PRINCIPY SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VÍT MATĚJŮ ENVISAN-GEM, a.s. Biotechnologická divize, Radiová 7, 102 31 PRAHA 10 envisan@grbox.cz O ČEM TO BUDE? 1. Základní

Více

Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci Plzeň - Libušín KD

Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci Plzeň - Libušín KD Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci Plzeň - Libušín KD 27.10.2015 AAR Plzeň Libušín Shrnutí výsledků průzkumných prací před zahájením sanace Výsledky sanačních prací 2013 až 2015 (Sdružení

Více

ŘEŠENÍ. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 2016

ŘEŠENÍ. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 2016 ŘEŠENÍ Kód uchazeče.. Datum.. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 016 1 otázek Maximum 60 bodů Při výběru z několika možností je jen

Více

Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r. o.

Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r. o. zdroj: NASA Mars - historie 4,5 miliardy let 1903 František Berounský založil rodinný podnik (petrolejové lampy a kovové výrobky) Historie výroba kovového zboží a sedadel Stará ekologická zátěž Chlorované

Více

Povrchově modifikované nanočástice železa pro dechloraci organických kontaminantů

Povrchově modifikované nanočástice železa pro dechloraci organických kontaminantů Povrchově modifikované nanočástice železa pro dechloraci organických kontaminantů Ing. Bc. Štěpánka Klímková Školitel: Doc. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc. využití Fe0 pro dekontaminaci vlastnosti nanočástic

Více

Metoda integrálních čerpacích testů - IPT

Metoda integrálních čerpacích testů - IPT Metoda integrálních čerpacích testů - IPT Přednášející: Mgr. Pavel Gaňa gana@aquatest.cz Metoda integrálních čerpacích testů - IPT využita a rozvíjena v rámci mezinárodního projektu MAGIC, MAGIC - MAnagement

Více

PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 2016

PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 2016 Kód uchazeče.. Datum.. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 016 1 otázek Maximum 60 bodů Při výběru z několika možností je jen jedna

Více

Testování vzorků podzemní vody z monitorovacích vrtů na stanovení těkavých organických látek.

Testování vzorků podzemní vody z monitorovacích vrtů na stanovení těkavých organických látek. Testování vzorků podzemní vody z monitorovacích vrtů na stanovení těkavých organických látek. Doškolovací seminář Manažerů vzorkování podzemních vod 24. 4. 2018 v Novém Bydžově Úvod Společnost Forsapi,

Více

Vlastnosti nanoželezné suspenze modifikované řepkovým olejem

Vlastnosti nanoželezné suspenze modifikované řepkovým olejem Vlastnosti nanoželezné suspenze modifikované řepkovým olejem Štěpánka Klímková Technická univerzita v Liberci nanofe 0 (nzvi) Fe 2 O 3.nH 2 O nanorozměry => specifické vlastnosti CS-Fe 0 RNIP_10E NANOFER

Více

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU IMPLEMENTACE BIOVENTINGU Vít Matějů ENVISAN-GEM, a.s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 envisan@vol.cz 1 CHARAKTERIZACE LOKALITY 1. Přehled existujících informací 2. Složení půdních plynů 3.

Více

DESINFEKCE A VYUŽITÍ CHLORDIOXIDU PŘI ÚPRAVĚ BAZÉNOVÉ VODY

DESINFEKCE A VYUŽITÍ CHLORDIOXIDU PŘI ÚPRAVĚ BAZÉNOVÉ VODY DESINFEKCE A VYUŽITÍ CHLORDIOXIDU PŘI ÚPRAVĚ BAZÉNOVÉ VODY.1Úvod Autor: Ing. František Svoboda Csc. Zvážení rizik tvorby vedlejších produktů desinfekce (DBP) pro úpravu konkrétní vody je podmíněno návrhem

Více

Organické látky. Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík

Organické látky. Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík struktura, nomenklatura a funkční skupiny huminové látky a další přírodní OC reaktivita DOC/POC distribuce kyselost (acidita) Přírodní a znečišťující organické

Více

ADVANCED OXIDATION PROCESSES UTILIZATION FOR THE DECONTAMINATION OF HIGHLY POLUTED GROUNDWATERS

ADVANCED OXIDATION PROCESSES UTILIZATION FOR THE DECONTAMINATION OF HIGHLY POLUTED GROUNDWATERS ADVANCED OXIDATION PROCESSES UTILIZATION FOR THE DECONTAMINATION OF HIGHLY POLUTED GROUNDWATERS VYUŽITÍ POKROČILÝCH OXIDAČNÍCH PROCESŮ PRO DEKONTAMINACE SILNĚ ZNEČIŠTĚNÝCH PODZEMNÍCH VOD Pavel Krystyník

Více

IN SITU DEHALOGENATION OF CHLORINATED HYDROCARBONS USING ZERO VALENT NANOIRON

IN SITU DEHALOGENATION OF CHLORINATED HYDROCARBONS USING ZERO VALENT NANOIRON IN SITU DEHALOGENATION OF CHLORINATED HYDROCARBONS USING ZERO VALENT NANOIRON IN-SITU DEHALOGENACE CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ POMOCÍ ELEMENTÁRNÍHO NANOŢELEZA Lenka Honetschlägerová 1), Petra Janouškovcová

Více

AQUATEST a.s. - sanace

AQUATEST a.s. - sanace SLOVNAFT a.s. TERMINÁL KOŠICE PREZENTACE PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ APLIKACE NPAL A FENTONOVA ČINIDLA (METODA ISCO) Mgr. Richard Hampl, Mgr. Jan Patka, AQUATEST, a.s ÚVOD O AREÁLU ZÁJMU OBSAH PREZENTACE POSTUP

Více

Pesticidy PAU ClU PCB TK látky In situ biodegradace in. 2000 3000 3000 podporovaná biodegradace 3000-5000 3000 3500 3500.

Pesticidy PAU ClU PCB TK látky In situ biodegradace in. 2000 3000 3000 podporovaná biodegradace 3000-5000 3000 3500 3500. Příloha č. 1 k metodickému pokynu odboru environmentálních rizik a ekologických škod Ministerstva životního prostředí pro provádění podrobného hodnocení rizika ekologické újmy Rámcové náklady na nápravu

Více

Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11. Rozdělení směsí 16 Separační metody 20. Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25.

Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11. Rozdělení směsí 16 Separační metody 20. Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25. Obsah Obecná chemie II. 1. Látkové množství Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11 2. Směsi Rozdělení směsí 16 Separační metody 20 3. Chemické výpočty Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25 Koncentrace

Více

ZKUŠENOSTI MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ S VYUŽÍVÁNÍM INOVATIVNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI NÁPRAVĚ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ V ČR

ZKUŠENOSTI MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ S VYUŽÍVÁNÍM INOVATIVNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI NÁPRAVĚ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ V ČR ZKUŠENOSTI MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ S VYUŽÍVÁNÍM INOVATIVNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI NÁPRAVĚ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ V ČR František Pánek, David Topinka Ministerstvo životního prostředí, Vršovická

Více

Železo ve všech formách a nové možnosti jeho použití při čištění odpadních vod

Železo ve všech formách a nové možnosti jeho použití při čištění odpadních vod Železo ve všech formách a nové možnosti jeho použití při čištění odpadních vod Eliška Maršálková BÚ AV ČR Jana Matysíková ASIO, spol. s r.o. Vodovody a kanalizace Praha, 21.5.2015 Obsah 1. Představení

Více

Nové poznatky z monitoringu podzemních reaktivních stěn

Nové poznatky z monitoringu podzemních reaktivních stěn Nové poznatky z monitoringu podzemních reaktivních stěn S.R.Day, S.F.O Hannesin, L. Marsden 1999 Patrik Kabátník 22.6.2007 1 Lokalita Autopal a.s., závod Hluk údolní niva říčky Okluky předkvartérní formace-

Více

Stanovení účinnosti chemické dezinfekce vody ( chemické aspekty )

Stanovení účinnosti chemické dezinfekce vody ( chemické aspekty ) Stanovení účinnosti chemické dezinfekce vody ( chemické aspekty ) Konzultační den 20.6.2006 Ing. I. Peterová, SZÚ Praha Ing. I. Černý, Peal s.r.o. Praha Vyhláška č. 252/2004 Sb. + vyhl. 187/2005 Sb. hygienické

Více

APLIKACE METAGENOMIKY PRO HODNOCENÍ PRŮBĚHU SANAČNÍHO ZÁSAHU NA LOKALITÁCH KONTAMINOVANÝCH CHLOROVANÝMI ETHYLÉNY

APLIKACE METAGENOMIKY PRO HODNOCENÍ PRŮBĚHU SANAČNÍHO ZÁSAHU NA LOKALITÁCH KONTAMINOVANÝCH CHLOROVANÝMI ETHYLÉNY APLIKACE METAGENOMIKY PRO HODNOCENÍ PRŮBĚHU SANAČNÍHO ZÁSAHU NA LOKALITÁCH KONTAMINOVANÝCH CHLOROVANÝMI ETHYLÉNY Monika Stavělová 1, Jakub Rídl 2, Maria Brennerová 3, Hana Kosinová 1, Jan Pačes 2 1 AECOM

Více

SANACE AREÁLU BÝVALÉHO PODNIKU STROJOBAL KOUŘIM - MOLITOROV

SANACE AREÁLU BÝVALÉHO PODNIKU STROJOBAL KOUŘIM - MOLITOROV SANACE AREÁLU BÝVALÉHO PODNIKU STROJOBAL KOUŘIM - MOLITOROV PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z FONDŮ EVROPSKÉ UNIE PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Úvod Shrnutí míry a rozsahu kontaminace

Více

Sanace bývalého areálu KOVO Velká Hleďsebe. Mezinárodná konferencia Znečištěné území, Štrbské Pleso 2014

Sanace bývalého areálu KOVO Velká Hleďsebe. Mezinárodná konferencia Znečištěné území, Štrbské Pleso 2014 Sanace bývalého areálu KOVO Velká Hleďsebe Mezinárodná konferencia Znečištěné území, Štrbské Pleso 2014 Stručná charakterizace projektu Investor: Obec Velká Hleďsebe Místo realizace: bývalý areál podniku

Více

Aromacké uhlovodíky reakce

Aromacké uhlovodíky reakce Aromacké uhlovodíky reakce Temacká oblast : Chemie organická chemie Datum vytvoření: 20. 7. 2012 Ročník: 2. ročník čtyřletého gymnázia (sexta osmiletého gymnázia) Stručný obsah: Reakce výroby nesubstuovaných

Více

LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE

LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE Pavel Kocurek, Martin Kubal Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,

Více

NOVÉ POSTUPY A TECHNIKY ODSTRAŇOVÁNÍ ROPNÝCH LÁTEK Z PODZEMNÍ VODY. Kvapil, Nosek, Šťastná, Stejskal, Pešková, Ottis AQUATEST a.s.

NOVÉ POSTUPY A TECHNIKY ODSTRAŇOVÁNÍ ROPNÝCH LÁTEK Z PODZEMNÍ VODY. Kvapil, Nosek, Šťastná, Stejskal, Pešková, Ottis AQUATEST a.s. NOVÉ POSTUPY A TECHNIKY ODSTRAŇOVÁNÍ ROPNÝCH LÁTEK Z PODZEMNÍ VODY Kvapil, Nosek, Šťastná, Stejskal, Pešková, Ottis AQUATEST a.s. Obsah prezentace Volná fáze Metody sanace Podpora plyny (CO 2 ) Pasivní

Více

POUŽITÍ PROPUSTNÉ REAKTIVNÍ BARIÉRY Z NULMOCNÉHO ŽELEZA V SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ A JEJÍ VLIV NA BAKTERIÁLNÍ OSÍDLENÍ PODZEMNÍ VODY

POUŽITÍ PROPUSTNÉ REAKTIVNÍ BARIÉRY Z NULMOCNÉHO ŽELEZA V SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ A JEJÍ VLIV NA BAKTERIÁLNÍ OSÍDLENÍ PODZEMNÍ VODY POUŽITÍ PROPUSTNÉ REAKTIVNÍ BARIÉRY Z NULMOCNÉHO ŽELEZA V SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ A JEJÍ VLIV NA BAKTERIÁLNÍ OSÍDLENÍ PODZEMNÍ VODY Mgr. Marie Czinnerová Technická univerzita v Liberci Ústav pro nanomateriály,

Více

GEOCHEMICKÁ REAKTIVNÍ BARIÉRA PERSPEKTIVNÍ PRVEK IN - SITU SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

GEOCHEMICKÁ REAKTIVNÍ BARIÉRA PERSPEKTIVNÍ PRVEK IN - SITU SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ GEOCHEMICKÁ REAKTIVNÍ BARIÉRA PERSPEKTIVNÍ PRVEK IN - SITU SANAČNÍCH TECHNOLOGIÍ RNDr. Jaroslav HRABAL MEGA a.s. monitorovací vrt injektážní vrt Ing. Dagmar Bartošová Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r.o.

Více

Sanace bývalého areálu KOVO Velká Hleďsebe

Sanace bývalého areálu KOVO Velká Hleďsebe Sanace bývalého areálu KOVO Velká Hleďsebe Mgr. Jiří KUBRICHT Konference Sanační Technologie XVIII. Uherské Hradiště 2015 Stručná charakterizace projektu Investor: Obec Velká Hleďsebe Místo realizace:

Více

GEOCHEMICKÉ INTERAKCE VE ZVODNI PŘI APLIKACI REDUKTIVNÍCH TECHNOLOGIÍ. Jaroslav HRABAL

GEOCHEMICKÉ INTERAKCE VE ZVODNI PŘI APLIKACI REDUKTIVNÍCH TECHNOLOGIÍ. Jaroslav HRABAL GEOCHEMICKÉ INTERAKCE VE ZVODNI PŘI APLIKACI REDUKTIVNÍCH TECHNOLOGIÍ Jaroslav HRABAL železo zázračný prvek voda kouzelná sloučenina Fe o Fe II+ Fe III+ Fe IV+ Fe V+ Fe VI+ Vlastnost i vody vynikající

Více

Ing. Milan Vodehnal, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou

Ing. Milan Vodehnal, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou Technologie zneškodňování odpadních vod z galvanického vylučování povlaků ZnNi Ing. Milan Vodehnal, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou Používání galvanických lázní pro vylučování slitinových povlaků vzhledem

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Výpočty z chemických vzorců

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Výpočty z chemických vzorců Výpočty z chemických vzorců 1. Hmotnost kyslíku je 80 g. Vypočítejte : a) počet atomů kyslíku ( 3,011 10 atomů) b) počet molů kyslíku (2,5 mol) c) počet molekul kyslíku (1,505 10 24 molekul) d) objem (dm

Více

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 4 Příčiny kontaminace vody Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 4 Příčiny kontaminace vody 1 Obsah

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody SOP 1 (ČSN ISO 10523) SOP 3 (ČSN ) SOP 4 (ČSN EN ISO 27027)

Identifikace zkušebního postupu/metody SOP 1 (ČSN ISO 10523) SOP 3 (ČSN ) SOP 4 (ČSN EN ISO 27027) List 1 z 6 Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah akreditace upřesněný v dodatku. 1. Stanovení ph - potenciometrická metoda 2. Stanovení absorbance A 254 - UV spektrofotometrická metoda 3. Stanovení

Více

Využití metagenomiky při hodnocení sanace chlorovaných ethylenů in situ Výsledky pilotních testů

Využití metagenomiky při hodnocení sanace chlorovaných ethylenů in situ Výsledky pilotních testů Využití metagenomiky při hodnocení sanace chlorovaných ethylenů in situ Výsledky pilotních testů Stavělová M.,* Macháčková J.*, Rídl J.,** Pačes J.** * Earth Tech CZ, s.r.o ** ÚMG AV ČR PROČ METAGENOMIKA?

Více

kde k c(no 2) = 2, m 6 mol 2 s 1. Jaká je hodnota rychlostní konstanty v rychlostní rovnici ? V [k = 1, m 6 mol 2 s 1 ]

kde k c(no 2) = 2, m 6 mol 2 s 1. Jaká je hodnota rychlostní konstanty v rychlostní rovnici ? V [k = 1, m 6 mol 2 s 1 ] KINETIKA JEDNODUCHÝCH REAKCÍ Různé vyjádření reakční rychlosti a rychlostní konstanty 1 Rychlost reakce, rychlosti přírůstku a úbytku jednotlivých složek Rozklad kyseliny dusité je popsán stechiometrickou

Více

KOLONOVÉ EXPERIMENTY POROVNÁNÍ REAKTIVNOSTI NÁPLNĚ PRB PŘI REDUKCI CLU

KOLONOVÉ EXPERIMENTY POROVNÁNÍ REAKTIVNOSTI NÁPLNĚ PRB PŘI REDUKCI CLU KOLONOVÉ EXPERIMENTY POROVNÁNÍ REAKTIVNOSTI NÁPLNĚ PRB PŘI REDUKCI CLU Cíle experimentu 1. Návrh kolonových experimentů 2. Průběh redukce ClU za pomoci železných špon 3. Rychlost reakce, možné vlivy na

Více

Laboratorní cvičení z kinetiky chemických reakcí

Laboratorní cvičení z kinetiky chemických reakcí Laboratorní cvičení z kinetiky chemických reakcí LABORATORNÍ CVIČENÍ 1. Téma: Ovlivňování průběhu reakce změnou koncentrace látek. podmínek průběhu reakce. Jednou z nich je změna koncentrace výchozích

Více

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE LABORATOŘ OBORU I ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE (111) J Katalytická oxidace fenolu ve vodách Vedoucí práce: Doc. Ing. Vratislav Tukač, CSc. Umístění práce: S27 1 Ústav organické technologie, VŠCHT Praha

Více

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S POUŢITÍM REDUKTIVNÍ DEHALOGENACE CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ IN-SITU ZA POUŢITÍ SYROVÁTKY, PILOTNÍ TEST SE SLEDOVÁNÍM DAT PO 3 ROKY

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S POUŢITÍM REDUKTIVNÍ DEHALOGENACE CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ IN-SITU ZA POUŢITÍ SYROVÁTKY, PILOTNÍ TEST SE SLEDOVÁNÍM DAT PO 3 ROKY PRACTICAL EXPERIENCES OF REDUCTIVE DEHALOGENATION OF CHLOROETHENES IN-SITU WITH CHEESE WHEY APPLICATION AS AN ORGANIC SUBSTRATE, 3-YEARS CASE STUDY SURVEY PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S POUŢITÍM REDUKTIVNÍ DEHALOGENACE

Více

Složení soustav (roztoky, koncentrace látkového množství)

Složení soustav (roztoky, koncentrace látkového množství) VZOROVÉ PŘÍKLADY Z CHEMIE A DOPORUČENÁ LITERATURA pro přípravu k přijímací zkoušce studijnímu oboru Nanotechnologie na VŠB TU Ostrava Doporučená literatura z chemie: Prakticky jakákoliv celostátní učebnice

Více

NANO-BIO V SANAČNÍ PRAXI

NANO-BIO V SANAČNÍ PRAXI NANO-BIO V SANAČNÍ PRAXI (POUŽITÍ NANOČÁSTIC ŽELEZA V KOMBINACI S MATERIÁLY PODPORUJÍCÍ PŘIROZENOU ATENUACI BĚHEM IN-SITU SANACE PODZEMNÍCH VOD KONTAMINOVANÝCH CHLOROVANÝMI UHLOVODÍKY) Petr Lacina 1, Jana

Více

VYHODNOCENÍ ZKUŠEBNÍHO PROVOZU ÚV LEDNICE PO REKONSTRUKCI

VYHODNOCENÍ ZKUŠEBNÍHO PROVOZU ÚV LEDNICE PO REKONSTRUKCI Citace Látal M.: Vyhodnocení zkušebního provozu ÚV Lednice po rekonstrukci. Sborník konference Pitná voda 21, s. 229-234. W&ET Team, Č. Budějovice 21. ISBN 978-8-254-6854-8 VYHODNOCENÍ ZKUŠEBNÍHO PROVOZU

Více

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např.

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např. 1 Kyslík a vodík Kyslík Vlastnosti Bezbarvý reaktivní plyn, bez zápachu, nejčastěji tvoří molekuly O2. Kapalný kyslík je modrý. S jinými prvky tvoří sloučeniny oxidy (např. CO, CO2, SO2...) Výskyt Nejrozšířenější

Více

2. KINETICKÁ ANALÝZA HOMOGENNÍCH REAKCÍ

2. KINETICKÁ ANALÝZA HOMOGENNÍCH REAKCÍ 2. KINETICKÁ ANALÝZA HOMOGENNÍCH REAKCÍ Úloha 2-1 Řád reakce a rychlostní konstanta integrální metodou stupeň přeměny... 2 Úloha 2-2 Řád reakce a rychlostní konstanta integrální metodou... 2 Úloha 2-3

Více

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ.

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. Jaroslav Hrabal, MEGA a.s., Drahobejlova 1452/54, 190 00 Praha 9 Pracoviště Stráž pod Ralskem Dagmar

Více

Vodohospodářské inženýrské služby, a.s. Laboratoř VIS Křížová 472/47, Praha 5

Vodohospodářské inženýrské služby, a.s. Laboratoř VIS Křížová 472/47, Praha 5 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1. Stanovení absorbance SOP 1 (ČSN 75 7360) 2. Stanovení kyselinové SOP 2 neutralizační kapacity (ČSN EN ISO 9963-1,

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 3. kontrolní den

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 3. kontrolní den SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 3. kontrolní den 29.4.2014 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA Dana Krištofová,Vladimír Čablík, Peter Fečko a a) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba, ČR, dana.kristofova@vsb.cz

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

APLIKACE FOTOKATALYTICKÝCH PROCESŮ PRO ČIŠTĚNÍ KONTAMINOVANÝCH VOD

APLIKACE FOTOKATALYTICKÝCH PROCESŮ PRO ČIŠTĚNÍ KONTAMINOVANÝCH VOD APLIKACE FOTOKATALYTICKÝCH PROCESŮ PRO ČIŠTĚNÍ KONTAMINOVANÝCH VOD Ywetta Maléterová Simona Krejčíková Lucie Spáčilová, Tomáš Cajthaml František Kaštánek Olga Šolcová Vysoké požadavky na kvalitu vody ve

Více

Rizikové látky v půdě. Propustné reakční bariéry. Princip - Konstrukce Návrh Alternativní řešení - Příklady

Rizikové látky v půdě. Propustné reakční bariéry. Princip - Konstrukce Návrh Alternativní řešení - Příklady Rizikové látky v půdě Propustné reakční bariéry Princip - Konstrukce Návrh Alternativní řešení - Příklady Propustné reakční bariéry (PRB) Angl. Permeable reactive barrier, treatment wall, reactive wall

Více

Identifikace zdrojů znečištění ovzduší měření a postupy

Identifikace zdrojů znečištění ovzduší měření a postupy Identifikace zdrojů znečištění ovzduší měření a postupy Autor: Jiří Huzlík, CDV, WP5 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v rámci

Více

SANACE CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ REDUKTIVNÍMI TECHNOLOGIEMI VE ŠPATNĚ PROPUSTNÝCH HORNINÁCH

SANACE CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ REDUKTIVNÍMI TECHNOLOGIEMI VE ŠPATNĚ PROPUSTNÝCH HORNINÁCH SANACE CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ REDUKTIVNÍMI TECHNOLOGIEMI VE ŠPATNĚ PROPUSTNÝCH HORNINÁCH RNDr. Jaroslav HRABAL MEGA a.s., pracoviště Stráž pod Ralskem Petrografické schéma lokality -2 hnědá hlína 2-5

Více

TESTY FOTOCHEMICKÉ SANAČNÍ JEDNOTKY VYUŽÍVAJÍCÍ SYSTÉMU KOMBINACE PEROXIDU VODÍKU A UVC ZÁŘENÍ. Radim Žebrák 1 & Hana Lipšová 2

TESTY FOTOCHEMICKÉ SANAČNÍ JEDNOTKY VYUŽÍVAJÍCÍ SYSTÉMU KOMBINACE PEROXIDU VODÍKU A UVC ZÁŘENÍ. Radim Žebrák 1 & Hana Lipšová 2 ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (BRATISLAVA) Vol. 2, Suppl. 1(212): 156-165 ISSN 1335-285 TESTY FOTOCHEMICKÉ SANAČNÍ JEDNOTKY VYUŽÍVAJÍCÍ SYSTÉMU KOMBINACE PEROXIDU VODÍKU A UVC ZÁŘENÍ Radim

Více

Vliv olejů po termické depolymerizaci na kovové konstrukční materiály

Vliv olejů po termické depolymerizaci na kovové konstrukční materiály Vliv olejů po termické depolymerizaci na kovové konstrukční materiály Ing. Libor Baraňák Ph. D, doc. Miroslav Bačiak Ph.D., ENRESS s.r.o., Praha baranak@enress.eu Náš příspěvek na konferenci řeší problematiku

Více

- 1 - PŘÍPADOVÁ STUDIE APLIKACE NZVI V HOŘICÍCH V PODKRKONOŠÍ. Lenka LACINOVÁ a, Jaroslav HRABAL b, Miroslav ČERNÍK c

- 1 - PŘÍPADOVÁ STUDIE APLIKACE NZVI V HOŘICÍCH V PODKRKONOŠÍ. Lenka LACINOVÁ a, Jaroslav HRABAL b, Miroslav ČERNÍK c PŘÍPADOVÁ STUDIE APLIKACE NZVI V HOŘICÍCH V PODKRKONOŠÍ Lenka LACINOVÁ a, Jaroslav HRABAL b, Miroslav ČERNÍK c a) Technická univerzita v Liberci, FM, Studentská 2, 461 17 Liberec, lenka.lacinova@tul.cz

Více

ORGANICKÁ CHEMIE I pro bakalářský stud. program (Varianta A) Jméno a příjmení... Datum... Kroužek/Fakulta.../... Zápočet udělil(a)...

ORGANICKÁ CHEMIE I pro bakalářský stud. program (Varianta A) Jméno a příjmení... Datum... Kroužek/Fakulta.../... Zápočet udělil(a)... RGANICKÁ CHEMIE I pro bakalářský stud. program (Varianta A) Jméno a příjmení... Datum... Kroužek/Fakulta.../... Zápočet udělil(a)... Počet bodů v části A:... Počet bodů v části B:... Počet bodů celkem:...

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody SOP 1 (ČSN ISO 10523) SOP 2 (ČSN ) SOP 3 (ČSN EN ISO 7027) SOP 4 (ČSN , ČSN )

Identifikace zkušebního postupu/metody SOP 1 (ČSN ISO 10523) SOP 2 (ČSN ) SOP 3 (ČSN EN ISO 7027) SOP 4 (ČSN , ČSN ) Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

AEROBNÍ MIKROORGANISMY UMOŽŇUJÍCÍ BIOREMEDIACI PŮDNÍ MATRICE KONTAMINOVANÉ TCE, DCE

AEROBNÍ MIKROORGANISMY UMOŽŇUJÍCÍ BIOREMEDIACI PŮDNÍ MATRICE KONTAMINOVANÉ TCE, DCE AEROBNÍ MIKROORGANISMY UMOŽŇUJÍCÍ BIOREMEDIACI PŮDNÍ MATRICE KONTAMINOVANÉ TCE, DCE M. Minařík, M. Sotolářová 1), J. Masák 2), A. Čejková 2), M. Pohludka 2), M. Siglová 2), V. Jirků 2), 1) EPS, spol. s

Více