Google Earth a tvorba uživatelských map

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Google Earth a tvorba uživatelských map"

Transkript

1 Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Google Earth a tvorba uživatelských map Autor: Radim Kostka, Tomáš Grešš Editor: Vladimír Atanasov, Ondřej Boháč Praha, květen 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT v Praze

2 Úvod Obsah prezentace 1 Google Earth a Google Maps Google Earth Google Maps Google Maps - tvorba Coje KML? Obsah jazyka Vrstvy.kml

3 Google Earth Google Earth Aplikace virtualního glóbu zakoupená společností Google v roce Zobrazuje zemský povrch pomocí satelitních a leteckých snímků a vlastního GISu. Pro práci je nutnost připojení na internet, lze zde pracovat se soubory formátu.kml. Zobrazení povrchu je 3D. Zajímavé funkce: Oceán, Mars, Měsíc, Hvězdná obloha, Prostorové budovy, Letecký simulátor. Možnost přidání vlastní trasy, míst, fotografií.

4 Google Earth Google Earth Aplikace virtualního glóbu zakoupená společností Google v roce Zobrazuje zemský povrch pomocí satelitních a leteckých snímků a vlastního GISu. Pro práci je nutnost připojení na internet, lze zde pracovat se soubory formátu.kml. Zobrazení povrchu je 3D. Zajímavé funkce: Oceán, Mars, Měsíc, Hvězdná obloha, Prostorové budovy, Letecký simulátor. Možnost přidání vlastní trasy, míst, fotografií.

5 Google Earth Google Earth Aplikace virtualního glóbu zakoupená společností Google v roce Zobrazuje zemský povrch pomocí satelitních a leteckých snímků a vlastního GISu. Pro práci je nutnost připojení na internet, lze zde pracovat se soubory formátu.kml. Zobrazení povrchu je 3D. Zajímavé funkce: Oceán, Mars, Měsíc, Hvězdná obloha, Prostorové budovy, Letecký simulátor. Možnost přidání vlastní trasy, míst, fotografií.

6 Google Earth Google Earth Aplikace virtualního glóbu zakoupená společností Google v roce Zobrazuje zemský povrch pomocí satelitních a leteckých snímků a vlastního GISu. Pro práci je nutnost připojení na internet, lze zde pracovat se soubory formátu.kml. Zobrazení povrchu je 3D. Zajímavé funkce: Oceán, Mars, Měsíc, Hvězdná obloha, Prostorové budovy, Letecký simulátor. Možnost přidání vlastní trasy, míst, fotografií.

7 Google Earth Google Earth Aplikace virtualního glóbu zakoupená společností Google v roce Zobrazuje zemský povrch pomocí satelitních a leteckých snímků a vlastního GISu. Pro práci je nutnost připojení na internet, lze zde pracovat se soubory formátu.kml. Zobrazení povrchu je 3D. Zajímavé funkce: Oceán, Mars, Měsíc, Hvězdná obloha, Prostorové budovy, Letecký simulátor. Možnost přidání vlastní trasy, míst, fotografií.

8 Google Earth Google Earth Aplikace virtualního glóbu zakoupená společností Google v roce Zobrazuje zemský povrch pomocí satelitních a leteckých snímků a vlastního GISu. Pro práci je nutnost připojení na internet, lze zde pracovat se soubory formátu.kml. Zobrazení povrchu je 3D. Zajímavé funkce: Oceán, Mars, Měsíc, Hvězdná obloha, Prostorové budovy, Letecký simulátor. Možnost přidání vlastní trasy, míst, fotografií.

9 Google Earth Prostředí aplikace:

10 Google Maps Google Maps Webová služba, poskytující mapové služby. Společnost Google vyvinula nový typ map, kde se výsledky zobrazují přímo do mapy. Mapy se zobrazují ve 3 módech: mapový, satelitní a pohled přes Google Earth. Satelitní snímky pocházejí ze satelitu QuickBird, rozlišení 60 cm na pixel. Vybraná místa dnes rozlišení až 10 cm na pixel. Zajímavé funkce - Street View, MapsGL, Laboratoř Map, Moje Místa. Google Maps - Země jako rovina.

11 Google Maps Google Maps Webová služba, poskytující mapové služby. Společnost Google vyvinula nový typ map, kde se výsledky zobrazují přímo do mapy. Mapy se zobrazují ve 3 módech: mapový, satelitní a pohled přes Google Earth. Satelitní snímky pocházejí ze satelitu QuickBird, rozlišení 60 cm na pixel. Vybraná místa dnes rozlišení až 10 cm na pixel. Zajímavé funkce - Street View, MapsGL, Laboratoř Map, Moje Místa. Google Maps - Země jako rovina.

12 Google Maps Google Maps Webová služba, poskytující mapové služby. Společnost Google vyvinula nový typ map, kde se výsledky zobrazují přímo do mapy. Mapy se zobrazují ve 3 módech: mapový, satelitní a pohled přes Google Earth. Satelitní snímky pocházejí ze satelitu QuickBird, rozlišení 60 cm na pixel. Vybraná místa dnes rozlišení až 10 cm na pixel. Zajímavé funkce - Street View, MapsGL, Laboratoř Map, Moje Místa. Google Maps - Země jako rovina.

13 Google Maps Google Maps Webová služba, poskytující mapové služby. Společnost Google vyvinula nový typ map, kde se výsledky zobrazují přímo do mapy. Mapy se zobrazují ve 3 módech: mapový, satelitní a pohled přes Google Earth. Satelitní snímky pocházejí ze satelitu QuickBird, rozlišení 60 cm na pixel. Vybraná místa dnes rozlišení až 10 cm na pixel. Zajímavé funkce - Street View, MapsGL, Laboratoř Map, Moje Místa. Google Maps - Země jako rovina.

14 Google Maps Google Maps Webová služba, poskytující mapové služby. Společnost Google vyvinula nový typ map, kde se výsledky zobrazují přímo do mapy. Mapy se zobrazují ve 3 módech: mapový, satelitní a pohled přes Google Earth. Satelitní snímky pocházejí ze satelitu QuickBird, rozlišení 60 cm na pixel. Vybraná místa dnes rozlišení až 10 cm na pixel. Zajímavé funkce - Street View, MapsGL, Laboratoř Map, Moje Místa. Google Maps - Země jako rovina.

15 Google Maps Google Maps Webová služba, poskytující mapové služby. Společnost Google vyvinula nový typ map, kde se výsledky zobrazují přímo do mapy. Mapy se zobrazují ve 3 módech: mapový, satelitní a pohled přes Google Earth. Satelitní snímky pocházejí ze satelitu QuickBird, rozlišení 60 cm na pixel. Vybraná místa dnes rozlišení až 10 cm na pixel. Zajímavé funkce - Street View, MapsGL, Laboratoř Map, Moje Místa. Google Maps - Země jako rovina.

16 Google Maps Google Maps Webová služba, poskytující mapové služby. Společnost Google vyvinula nový typ map, kde se výsledky zobrazují přímo do mapy. Mapy se zobrazují ve 3 módech: mapový, satelitní a pohled přes Google Earth. Satelitní snímky pocházejí ze satelitu QuickBird, rozlišení 60 cm na pixel. Vybraná místa dnes rozlišení až 10 cm na pixel. Zajímavé funkce - Street View, MapsGL, Laboratoř Map, Moje Místa. Google Maps - Země jako rovina.

17 Google Maps Prostředí aplikace:

18 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - tvorba uživatelských map Služba, která nám pomůže zobrazit naši mapu. Možnosti zobrazení veřejného nebo soukromého (např. Přátelé). Podmínka: Uživatelský účet u Google. Proč? Chceme-li zobrazit naši oblíbenou trasu nebo místo, které není zmapováno. Postup: přihlášení - Moje místa vyplnit nadpis a popis, veřejná nebo neveřejná mapa vektorizace uložení prohlédnutí a ohodnocení

19 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - tvorba uživatelských map Služba, která nám pomůže zobrazit naši mapu. Možnosti zobrazení veřejného nebo soukromého (např. Přátelé). Podmínka: Uživatelský účet u Google. Proč? Chceme-li zobrazit naši oblíbenou trasu nebo místo, které není zmapováno. Postup: přihlášení - Moje místa vyplnit nadpis a popis, veřejná nebo neveřejná mapa vektorizace uložení prohlédnutí a ohodnocení

20 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - tvorba uživatelských map Služba, která nám pomůže zobrazit naši mapu. Možnosti zobrazení veřejného nebo soukromého (např. Přátelé). Podmínka: Uživatelský účet u Google. Proč? Chceme-li zobrazit naši oblíbenou trasu nebo místo, které není zmapováno. Postup: přihlášení - Moje místa vyplnit nadpis a popis, veřejná nebo neveřejná mapa vektorizace uložení prohlédnutí a ohodnocení

21 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - tvorba uživatelských map Služba, která nám pomůže zobrazit naši mapu. Možnosti zobrazení veřejného nebo soukromého (např. Přátelé). Podmínka: Uživatelský účet u Google. Proč? Chceme-li zobrazit naši oblíbenou trasu nebo místo, které není zmapováno. Postup: přihlášení - Moje místa vyplnit nadpis a popis, veřejná nebo neveřejná mapa vektorizace uložení prohlédnutí a ohodnocení

22 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - tvorba uživatelských map Služba, která nám pomůže zobrazit naši mapu. Možnosti zobrazení veřejného nebo soukromého (např. Přátelé). Podmínka: Uživatelský účet u Google. Proč? Chceme-li zobrazit naši oblíbenou trasu nebo místo, které není zmapováno. Postup: přihlášení - Moje místa vyplnit nadpis a popis, veřejná nebo neveřejná mapa vektorizace uložení prohlédnutí a ohodnocení

23 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - možnosti vektorizace Značka místa. Nakreslit čáru. Nakreslit trasu podél cest. Nakreslit tvar.

24 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - možnosti vektorizace Značka místa. Nakreslit čáru. Nakreslit trasu podél cest. Nakreslit tvar.

25 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - možnosti vektorizace Značka místa. Nakreslit čáru. Nakreslit trasu podél cest. Nakreslit tvar.

26 Google Maps - tvorba uživatelských map Google Maps - možnosti vektorizace Značka místa. Nakreslit čáru. Nakreslit trasu podél cest. Nakreslit tvar.

27 Google Maps - tvorba uživatelských map Prostředí aplikace:

28 Jazyk KML Co je KML? Formát pro modelování a ukládáni geografických dat - např. bod, linie. Struktura jazyka je založena na značkách s názvy atributů. Do formátu.kml se uloží uživatelská mapa, kterou lze otevřít v Google Earth. Google Earth je vlastně prohlížeč.kml souborů. V tomto formátu je možnost stáhnutí mnoha objektů a míst na internetu - např. budovy, mapky.

29 Jazyk KML Co je KML? Formát pro modelování a ukládáni geografických dat - např. bod, linie. Struktura jazyka je založena na značkách s názvy atributů. Do formátu.kml se uloží uživatelská mapa, kterou lze otevřít v Google Earth. Google Earth je vlastně prohlížeč.kml souborů. V tomto formátu je možnost stáhnutí mnoha objektů a míst na internetu - např. budovy, mapky.

30 Jazyk KML Co je KML? Formát pro modelování a ukládáni geografických dat - např. bod, linie. Struktura jazyka je založena na značkách s názvy atributů. Do formátu.kml se uloží uživatelská mapa, kterou lze otevřít v Google Earth. Google Earth je vlastně prohlížeč.kml souborů. V tomto formátu je možnost stáhnutí mnoha objektů a míst na internetu - např. budovy, mapky.

31 Jazyk KML Co je KML? Formát pro modelování a ukládáni geografických dat - např. bod, linie. Struktura jazyka je založena na značkách s názvy atributů. Do formátu.kml se uloží uživatelská mapa, kterou lze otevřít v Google Earth. Google Earth je vlastně prohlížeč.kml souborů. V tomto formátu je možnost stáhnutí mnoha objektů a míst na internetu - např. budovy, mapky.

32 Jazyk KML Co je KML? Formát pro modelování a ukládáni geografických dat - např. bod, linie. Struktura jazyka je založena na značkách s názvy atributů. Do formátu.kml se uloží uživatelská mapa, kterou lze otevřít v Google Earth. Google Earth je vlastně prohlížeč.kml souborů. V tomto formátu je možnost stáhnutí mnoha objektů a míst na internetu - např. budovy, mapky.

33 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

34 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

35 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

36 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

37 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

38 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

39 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

40 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

41 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

42 Obsah jazyka Obsah jazyka Bod LineString LinearRing MultiGeometry NetworkLink Overlay GroundOverlay Kontejner Složka Dokument

43 Jazyk KML - vrstvy.kml Vrstvy, které po stáhnutí nejvíce využijí cestovatelé: Panoramio - uživateli lokalizované fotky zajímavých míst. Real-Time Earthquakes - aktuální zemětřesení na planetě.

44 Jazyk KML - vrstvy.kml Vrstvy, které po stáhnutí nejvíce využijí cestovatelé: Mountain Tour- túry po horách světa. Parky a rekreační oblasti - parky především Severní Ameriky. Wikipedie - lokalizované články z Wikipedie. Počasí - aktuální počasí na celém světě....

45 Závěr Shrnutí Google Earth a Google Maps poskytují zajímavé funkce: Google Earth - galerie různých KML tématických vrstev. Google Maps - snadná a rychlá tvorba uživatelských map.

46 Závěr Shrnutí Google Earth a Google Maps poskytují zajímavé funkce: Google Earth - galerie různých KML tématických vrstev. Google Maps - snadná a rychlá tvorba uživatelských map.

47 Literatura Použité zdroje Google Earth. [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Google Maps. [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Galerie Google Earth. [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < earth&synd=earth&cat=featured&hl=cs&gl=cz>.

48 Literatura Použité zdroje KAaS LF TUKE KOŠICE. [online] [cit ]. Dostupný z WWW: <http: // Google Earth. SADOVSKÝ, P., Inet sk s.r.o. [online]. c [cit ]. Dostupný z WWW: < google-earth-dalsie-informacie-pre-cestovatelov>. ISSN Thailon. [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < kml-co-je-to-kml-a-co-obsahuje/>.

49 Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Děkuji za pozornost Autor: Radim Kostka, Tomáš Grešš Editor: Vladimír Atanasov, Ondřej Boháč Praha, květen 2012 Katedra mapování a kartografie, Fakulta stavební ČVUT v Praze

Google Earth a tvorba užívatelských máp

Google Earth a tvorba užívatelských máp ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Google Earth a tvorba užívatelských máp semestrální práce Radim Kostka Tomáš Grešš V Praze

Více

Google Earth a tvorba

Google Earth a tvorba ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Google Earth a tvorba uživatelských map semestrální práce Radim Kostka Tomáš Grešš editor:

Více

Publikování map na webu - WMS

Publikování map na webu - WMS Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Publikování map na webu - WMS Autor: Ondřej Dohnal, Martina Černohorská Editor: Filip Dvořáček Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Možnosti aplikací Google pro analýzu (geo(

Možnosti aplikací Google pro analýzu (geo( Možnosti aplikací Google pro analýzu (geo( geo)dat Lukáš MAREK & Vít PÁSZTO -Katedra geoinformatiky PřF UP Olomouc GOOGLE MAPS & EARTH Největší hráč na trhu určující celosvětové trendy v oblasti IT a intenetu

Více

Ostrava, 11. února 2010. Seminář pro učitele geografie

Ostrava, 11. února 2010. Seminář pro učitele geografie Ostrava, 11. února 2010 Seminář pro učitele geografie Workshop Virtuální glóby ve výuce geografie (s příkladem využití aplikace Google Earth) Mgr. Luděk Krtička, RNDr. Martin Kovář Katedra sociální geografie

Více

L A TEX Reprodukce starých map

L A TEX Reprodukce starých map Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie L A TEX Reprodukce starých map Autor: Jan Strnad, Pavel Škréta Editor: Petr Štěpančič Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Úvod Sítotisková technologie Předtisková příprava Historie sítotisku Závěr Literatura Konec. Sítotisk. Autor: Ondřej Kočí Editor: Helena Míková

Úvod Sítotisková technologie Předtisková příprava Historie sítotisku Závěr Literatura Konec. Sítotisk. Autor: Ondřej Kočí Editor: Helena Míková Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Sítotisk Autor: Ondřej Kočí Editor: Helena Míková Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT v Praze Úvod

Více

Pracovní listy s komponentou ICT

Pracovní listy s komponentou ICT Téma: Práce s programem Google Earth Časová dotace: 4 hodiny Pracovní listy s komponentou ICT Cíl: Naučit se pracovat s volně dostupným programem Google Earth v hodinách ICT i v hodinách geografie a využívat

Více

Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz - první výsledek spolupráce VÚGTK a paměťových institucí

Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz - první výsledek spolupráce VÚGTK a paměťových institucí Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i. Research Institute of Geodesy, Topography and Cartography Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz - první výsledek spolupráce VÚGTK a

Více

Petr Řezníček, REZ112

Petr Řezníček, REZ112 21.3.2011 Petr Řezníček, REZ112 Obsah: Historie Live Search Maps Bing Maps Bing Maps Prostředí Bing Maps Typy map Mapové aplikace Streetside View Bing Maps API Závěr Zdroje Historie Live Search Maps První

Více

Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri

Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri Jiří Cajthaml ČVUT v Praze Katedra geomatiky STARÉ MAPY NA KATEDŘE GEOMATIKY tradiční téma déle

Více

Tisk starých katastrálních map

Tisk starých katastrálních map Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Tisk starých katastrálních map Autor: Tereza Benetková, Michaela Viktorová Jitka Tomanová, Tomáš Zamrzla Editor: Iva Bambulová Praha,

Více

Systém GIMP (barvy, vrstvy, transformace, průhlednost)

Systém GIMP (barvy, vrstvy, transformace, průhlednost) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Systém GIMP (barvy, vrstvy, transformace, průhlednost) Autor: Jiří Lejček, Ivan Majorník Editor: Jan Dolista Praha, květen 2010 Katedra

Více

Konverze grafických rastrových formátů

Konverze grafických rastrových formátů ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Konverze grafických rastrových formátů semestrální práce Jakub Hořejší Ondřej Šalanda V

Více

Úvod Digitální tisk Firma Xeikon Společnost Hewlett-Packard Literatura Konec. Digitální tisk

Úvod Digitální tisk Firma Xeikon Společnost Hewlett-Packard Literatura Konec. Digitální tisk Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Digitální tisk Autor: Milan Přilkryl, Lenka Mezníková Editor: Alena Voráčková Praha, duben 2011 Katedra mapování a kartografie Fakulta

Více

Systém GIMP - tvorba jednoduchých animací a grafiky pro web

Systém GIMP - tvorba jednoduchých animací a grafiky pro web Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie a grafiky pro web Autor: Zdeňka Bílá, Gabriel Gyori Editor: Veronika Myslivečková Praha, duben 2011 Katedra mapování a kartografie Fakulta

Více

Systém L A TEX tvorba prezentací

Systém L A TEX tvorba prezentací Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Systém L A TEX tvorba prezentací Autor: Bohumila Skřivanová, Tomáš Vraspír, Petr Vít, Kristýna Líznerová Editor: Petr Vaverka Praha,

Více

Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz. důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví

Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz. důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví Milan Talich, Filip Antoš, Ondřej Böhm, Jan Havrlant, Klára Ambrožová, Lubomír Soukup

Více

84. Barvové profily (monitory, skenery)

84. Barvové profily (monitory, skenery) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie 84. Barvové profily (monitory, skenery) Autor: Tomáš Kysilko, Zdeněk Sovadina Editor: Jakub Kozák Praha, květen 2010 Katedra mapování

Více

Reprodukce tónových předloh

Reprodukce tónových předloh Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Reprodukce tónových předloh Autor: Petra Bernátková, Marcela Lacinová Editor: Veronika Stýblová Praha, duben 2011 Katedra mapování a

Více

TRENDY V KARTOGRAFII A VIZUALIZACI PROSTOROVÉ INFORMACE

TRENDY V KARTOGRAFII A VIZUALIZACI PROSTOROVÉ INFORMACE TRENDY V KARTOGRAFII A VIZUALIZACI PROSTOROVÉ INFORMACE Václav TALHOFER 1, Vít VOŽENÍLEK 2 Kartografická společnost České republiky 1 Univerzita obrany, katedra vojenské geografie a meteorologie, Brno

Více

Využití kombinace programů Google Earth Pro a ALOHA pro kvantitativní analýzu rizika chemických procesů

Využití kombinace programů Google Earth Pro a ALOHA pro kvantitativní analýzu rizika chemických procesů Využití kombinace programů Google Earth Pro a ALOHA pro kvantitativní analýzu rizika chemických procesů Skřínský Jan 1,2, Skřínská Mária 1, Sluka Vilém 1, Pražáková Martina 1, Frišhansová Lenka 1, Senčík

Více

Geografické informační systémy GIS

Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy GIS Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

OCR systémy. Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie. Jakub Žlábek, Zdeněk Švec. Editor: Věra Peterová. Praha, květen 2010

OCR systémy. Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie. Jakub Žlábek, Zdeněk Švec. Editor: Věra Peterová. Praha, květen 2010 Nejznámější Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Autor: Editor: Věra Peterová Praha, květen 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT v Praze Nejznámější

Více

Geografické Informační Systémy 2007/ Kačmařík Vojtěch

Geografické Informační Systémy 2007/ Kačmařík Vojtěch Geografické Informační Systémy 2007/2008 - Kačmařík Vojtěch Obsah Obecné informace Dostupné služby (Available services) Rich Internet Application Webové služby (Web services) Navteq Porovnání s konkurencí

Více

Tiskárny - tisk z PC

Tiskárny - tisk z PC Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Tiskárny - tisk z PC Autoři: Jan Kohout, David Čížek, Michal Volkmann, Radek Makovec Editoři: Jakub Kozák, Praha, duben 2012 Katedra

Více

Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví.

Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví. Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví. Ing. Filip Antoš, Ing. Milan Talich, Ph.D., Ing. Ondřej Böhm, Ing. Jan Havrlant, Ph.D.,

Více

PROBLEMATICKÉ ASPEKTY GEOREFERENCOVÁNÍ MAP

PROBLEMATICKÉ ASPEKTY GEOREFERENCOVÁNÍ MAP Digitální technologie v geoinformatice, kartografii a DPZ PROBLEMATICKÉ ASPEKTY GEOREFERENCOVÁNÍ MAP Katedra geomatiky Fakulta stavební České vysoké učení technické v Praze Jakub Havlíček, 22.10.2013,

Více

L A TEX Barevné profily tiskových zařízení (tiskárny, plotry)

L A TEX Barevné profily tiskových zařízení (tiskárny, plotry) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie L A TEX Barevné profily tiskových zařízení (tiskárny, plotry) Autor: Petr Douša, Jan Antropius Editor: Ivana Řezníková Praha, duben 2011

Více

Úvod Typografie Historie Měrná soustava Osobnosti Pravidla Závěr Literatura Konec. Typografie

Úvod Typografie Historie Měrná soustava Osobnosti Pravidla Závěr Literatura Konec. Typografie Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Typografie Autor: Jakub Havlíček, Joel Šárovec Editor: Lucie Prunarová Praha, květen 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební

Více

Název Live prez Sear enta Maps

Název Live prez Sear enta Maps Vladimír Jarotek Název Live Search prezentace Maps Nadpis Obsah 1. Co je to Live Search Maps 2. API 3. Závěr 4. Literatura Nadpis 1 Co je to a co nabízí Live Search Maps Jedná se o projekt (službu) prohledávání

Více

Geografické informační systémy

Geografické informační systémy Geografické informační systémy ArcGIS Břuska Filip 2.4.2009 Osnova 1. Úvod 2. Architektura 3. ArcGIS Desktop 4. ArcMap 5. ShapeFile 6. Coverage 7. Rozšíření ArcGIS ArcGIS - Úvod ArcGIS je integrovaný,

Více

Propojení GIS a on-line mapových nástrojů a služeb - MapInfo a Google Earth WMS / WFS služby

Propojení GIS a on-line mapových nástrojů a služeb - MapInfo a Google Earth WMS / WFS služby Propojení GIS a on-line mapových nástrojů a služeb - MapInfo a Google Earth WMS / WFS služby Aplikace výpočetní techniky ve FG Jakub Langhammer ZS 2009/10 Program Google Earth Co je Vizualizace Možnosti

Více

Referát digitální ortofoto Fotogrammetrie 30 KOMERČNĚ DOSTUPNÁ DIGITÁLNÍ ORTOFOTA. Marcela Čapková Petra Havlíčková

Referát digitální ortofoto Fotogrammetrie 30 KOMERČNĚ DOSTUPNÁ DIGITÁLNÍ ORTOFOTA. Marcela Čapková Petra Havlíčková KOMERČNĚ DOSTUPNÁ DIGITÁLNÍ ORTOFOTA Marcela Čapková Petra Havlíčková ČVUT v Praze, Fakulta stavební, obor geodézie a kartografie capkova.marcela@seznam.cz pettah@centrum.cz Klíčová slova: producenti,

Více

Mapové produkty Zeměměřického úřadu

Mapové produkty Zeměměřického úřadu ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Mapové produkty Zeměměřického úřadu semestrální práce Lucie Brejníková Darina Řičařová editor:

Více

Digitalizace starých kartografických děl

Digitalizace starých kartografických děl Filip Antoš Konference Digitalizace v paměťových institucích 2017 18. - 20. září 2017, Třeboň Jak digitalizovat staré mapy a atlasy? V principu tři kroky: - Skenování pořízení rastrového obrazu a jeho

Více

MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO

MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO MICHAL SÝKORA TOPGIS, S.R.O. 4.6.2015 1 PROGRAM PREZENTACE Seznam.cz TopGis, s.r.o. O společných mapách O přístupu k mapám Nástroje pro práci s Mapy.cz GisOnline - GisManager

Více

Úvod Co je to ofset? Výroba tiskových desek a princip tisku Ofsetový potisk plastů Závěr Literatura Konec. Ofset

Úvod Co je to ofset? Výroba tiskových desek a princip tisku Ofsetový potisk plastů Závěr Literatura Konec. Ofset Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Ofset Autor: Jan Štokr, David Legner Editor: Eliška Housarová, Pavel Hradec Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING.

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. TOMÁŠ LUDÍK Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Více

GIS a nemapové služby

GIS a nemapové služby GIS a nemapové služby Radek Kuttelwascher ARCDATA PRAHA, s.r.o. GIS služby lze využít t z různých r klientů PopFly.NET Java Virtual Earth Yahoo Pipes JavaScript SAP Google Maps Flex/Flash Microsoft Silverlight

Více

internetu v rámci výuky

internetu v rámci výuky Publikování map na internetu v rámci výuky Jakub Havlíček Digitální itál technologie v geoinformatice, kartografii a DPZ 23.10.2012 Praha úvod současný stav možnosti Obsah statické obrázky klikací mapy

Více

Ondřej Rabyška, RAB020

Ondřej Rabyška, RAB020 28.3.2011 Ondřej Rabyška, RAB020 Obsah: Úvod Historie a verze Vlastnosti Zdroje Závěr Úvod Software World Wind je virtuální glóbus, který byl vyvíjený pod záštitou NASA a open source komunity, určený k

Více

Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech.

Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Interaktivní mapy Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na svět Internet zlepšil distribuci map Internet má ale

Více

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec Kartografický papír

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec Kartografický papír Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Kartografický papír Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta

Více

ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ

ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ I. DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY...1 II. MAPA EDPP...4 III. REGISTRACE A PŘIHLÁŠENÍ...5 IV. MAPOVÁ APLIKACE DPP...6 I. DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY Ve spodní části úvodní stránky se nachází

Více

VYUŽITÍ VIRTUÁLNÍ KARTOGRAFIE VE VÝUCE UTILIZATION OF VIRTUAL CARTOGRAPHY IN EDUCATION

VYUŽITÍ VIRTUÁLNÍ KARTOGRAFIE VE VÝUCE UTILIZATION OF VIRTUAL CARTOGRAPHY IN EDUCATION VYUŽITÍ VIRTUÁLNÍ KARTOGRAFIE VE VÝUCE UTILIZATION OF VIRTUAL CARTOGRAPHY IN EDUCATION Martin Kovář, Luděk Krtička martin.kovar@osu.cz, ludek.krticka@osu.cz Kartografické prostředky představované zejména

Více

Vedoucí práce: Ing. Petr Soukup, Ph.D. Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Obor Geoinformatika

Vedoucí práce: Ing. Petr Soukup, Ph.D. Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Obor Geoinformatika Diplomová práce Vedoucí práce: Ing. Petr Soukup, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Obor Geoinformatika 19. ledna 2011 U vod Pra ce s daty Porovna

Více

Platforma ArcGIS. Platforma ArcGIS se skládá ze čtyř komponent: dat, zdrojů, portálu a aplikací.

Platforma ArcGIS. Platforma ArcGIS se skládá ze čtyř komponent: dat, zdrojů, portálu a aplikací. Platforma ArcGIS Platforma ArcGIS Platforma ArcGIS je tvořena datovým obsahem, službami a softwarovými produkty, které spolu vzájemně komunikují. Je určena každému, kdo chce snadno a rychle sdělit informaci

Více

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec. Kartografický papír. Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec. Kartografický papír. Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Kartografický papír Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová Praha, duben 2012 Katedra mapování

Více

Color Management System

Color Management System Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Color Management System Autor: Lenka Bajusová, Stanislava Balcarová Editor: Václav Kysela Praha, červen 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Mapové produkty Zeměměřického úřadu

Mapové produkty Zeměměřického úřadu ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Mapové produkty Zeměměřického úřadu semestrální práce Lucie Brejníková Darina Řičařová editor:

Více

APLIKACE TEMATICKÝCH MAP ATLAS ORP ROKYCANY SE ZAMĚŘENÍM NA VOLBY

APLIKACE TEMATICKÝCH MAP ATLAS ORP ROKYCANY SE ZAMĚŘENÍM NA VOLBY ZČU v Plzni, Fakulta aplikovaných věd, Katedra matematiky oddělení geomatiky APLIKACE TEMATICKÝCH MAP ATLAS ORP ROKYCANY SE ZAMĚŘENÍM NA VOLBY Bc. Pavel Vlach, 2012 Vedoucí bakalářské práce: Ing. et Mgr.

Více

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Stručný návod Tato aplikace vznikla z důvodu potřeby prezentace geografických dat HZS Ústeckého kraje a dalších poskytovatelů dat v jednotné mapové aplikaci. Dalším

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ, OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ, OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ, OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE název předmětu TOPOGRAFICKÁ A TEMATICKÁ KARTOGRAFIE číslo úlohy název úlohy 1 Mapové podklady

Více

Geoinformační technologie v egyptologické praxi

Geoinformační technologie v egyptologické praxi Geoinformační technologie v egyptologické praxi EGY022014a/ Spec.přednáška I ZS 2015 2016, 1. přednáška Organizační záležitosti: Výuka bude probíhat ve čtvrtek od 15:00 do 17:00 hod. Internetové stránky

Více

GPS Loc. Uživatelský manuál. webové rozhraní. pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu

GPS Loc. Uživatelský manuál. webové rozhraní. pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu GPS Loc webové rozhraní Uživatelský manuál pro online přístup do systému GPS Loc přes webové uživatelské rozhraní app.gpsloc.eu Webové rozhraní GPS Loc je virtuální místo na internetu, kde můžete sledovat

Více

3D tisk. Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie. Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk

3D tisk. Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie. Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie 3D tisk Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT

Více

Hlavní rysy produktu MapInfo Professional

Hlavní rysy produktu MapInfo Professional Michal Hrnčiřík MapInfo historie Hlavní rysy produktu MapInfo Professional Oblasti použití MapInfo MapInfo a webové služby Ostatní schopnosti produktu Vyvíjeno stejnojmennou firmou MapInfo (1986) MapInfo

Více

Úvod Bankovky Ostatní ceniny Tiskárny Techniky tisku Závěr Literatura Konec. Tisk cenin. Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor

Úvod Bankovky Ostatní ceniny Tiskárny Techniky tisku Závěr Literatura Konec. Tisk cenin. Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Tisk cenin Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební

Více

Úvod Historie tisku z výšky Základní technologie tisku Tisk z výšky Závěr Literatura Konec. Tisk z výšky

Úvod Historie tisku z výšky Základní technologie tisku Tisk z výšky Závěr Literatura Konec. Tisk z výšky Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Autor: Lucie Popelková, Adéla Šedivá Editor: Karel Kovařík Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT v Praze

Více

Obsah. Základy práce s rastry. GIS1-5. cvičení. ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie

Obsah. Základy práce s rastry. GIS1-5. cvičení. ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie říjen 2010 Obsah prezentace 1 2 3 4 Měli bychom umět ovládat prostorové analýzy překryvné (overlay) a bĺızkostní (buffer) funkce umět kombinovat

Více

PRÁCE S GPS a TVORBA MAP

PRÁCE S GPS a TVORBA MAP STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA RAJHRAD STUDIJNÍ OBOR - EKOLOGIE A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRÁCE S GPS a TVORBA MAP Soubor učebních textů. Mgr. Vladimír ŠÁCHA 2015 Pomocí přístroje GPS můžeme získat řadu informací

Více

Praktické využití mapových služeb v rámci tvorby projektových dokumentací

Praktické využití mapových služeb v rámci tvorby projektových dokumentací Praktické využití mapových služeb v rámci tvorby projektových dokumentací Informační systémy v ochraně životního prostředí N240001 Ing. Radek Škarohlíd budova A, místnost F06 Radek.Skarohlid@vscht.cz Vysoká

Více

Hlavní menu na webovém portálu Monitoring eroze zemědělské půdy

Hlavní menu na webovém portálu Monitoring eroze zemědělské půdy Hlavní menu na webovém portálu Monitoring eroze zemědělské půdy Hlavní menu na webovém portálu Monitoring eroze zemědělské půdy Hlavní menu na webovém portálu Monitoring eroze zemědělské půdy Metodický

Více

Nokia Ovi Maps (mobilní) Jan Majer, maj107

Nokia Ovi Maps (mobilní) Jan Majer, maj107 Nokia Ovi Maps (mobilní) Jan Majer, maj107 Obsah Ovi maps obecně Provázanost s účtem Ovi Požadavky Ovi maps Prostředí Ovi maps Úvodní nabídka Možnosti nastavení Mapy Vyhledávání Navigace Závěrem Ovi maps

Více

SeeMe MOBILE. Uživatelská příručka SeeMe Mobile. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace

SeeMe MOBILE. Uživatelská příručka SeeMe Mobile. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace alarmy do vozidel, sledování úbytku paliva a další služby SeeMe MOBILE Uživatelská příručka SeeMe Mobile Identifikace IČO:28550650 Rejstříkový soud: Praha, Oddíl C vložka 149630 SeeMe MOBILE... 3 Obsah

Více

Tvorba dat pro GIS. Vznik rastrových dat. Přímo v digitální podobě družicové snímky. Skenování

Tvorba dat pro GIS. Vznik rastrových dat. Přímo v digitální podobě družicové snímky. Skenování Vznik rastrových dat Tvorba dat pro GIS Přednáška 5. Přímo v digitální podobě družicové snímky Skenováním z analogové podoby: Mapy Letecké snímky na fotografickém materiálu Pořizov izování dat Podle způsobu

Více

Lekce 10 Analýzy prostorových dat

Lekce 10 Analýzy prostorových dat Lekce 10 Analýzy prostorových dat 1. Cíle lekce... 1 2. Základní funkce analýza prostorových dat... 1 3. Organizace geografických dat pro analýzy... 2 4. Údržba a analýza prostorových dat... 2 5. Údržba

Více

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu:

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu: Zdroje dat GIS Primární Sekundární Geodetická měření GPS DPZ (RS), fotogrammetrie Digitální formy tištěných map Kartografické podklady (vlastní nákresy a měření) Vstup dat do GISu: Data přímo ve potřebném

Více

Vektorové dlaždice. a jejich využití pro vizualizaci dat katastru nemovitostí. Filip Zavadil, Cleerio s.r.o

Vektorové dlaždice. a jejich využití pro vizualizaci dat katastru nemovitostí. Filip Zavadil, Cleerio s.r.o Vektorové dlaždice a jejich využití pro vizualizaci dat katastru nemovitostí Filip Zavadil, Cleerio s.r.o Online správa a evidence majetku Cloudové řešení - data a informace na jednom místě, dostupné odkudkoliv

Více

Využití FWTools a UMN MapServer. dat

Využití FWTools a UMN MapServer. dat pro zpracování a zpřístupnění objemných prostorových dat ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra mapování a kartografie 21. října 2008 prezentace 1 2 3 4 pro utility FWTools časté zpracování objemných

Více

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen Základy teorie GIS Tomáš Řezník Vymezení pojmů Kartografie je věda, technologie a umění tvorby map, včetně jejich studia jako vědeckých dokumentů a uměleckých prací (International Cartographic Association,

Více

Digitální tisk - princip a vývoj

Digitální tisk - princip a vývoj Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Digitální tisk - princip a vývoj Autor: Stelšovský,Těhle,Neprašová,Procházka Editor: Kratinohová Zuzana Praha, květen 2010 Katedra mapování

Více

30. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP Geografické informační systémy

30. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP Geografické informační systémy 30. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP Geografické informační systémy LS2015 strana 2 Co je GIS? GIS je elektronický systém pro zpracování geografických informací. Jakýkoliv soubor

Více

DPZ Dálkový průzkum Země. Lukáš Kamp, KAM077

DPZ Dálkový průzkum Země. Lukáš Kamp, KAM077 DPZ Dálkový průzkum Země Lukáš Kamp, KAM077 Dálkový průzkum Země je věda i umění získávat užitečné informace o objektech, plochách či jevech prostřednictvím dat měřených na zařízeních, která s těmito zkoumanými

Více

MAPOVÉ APLIKACE A WEBOVÉ SLUŽBY MAWES NAŠE MAPY

MAPOVÉ APLIKACE A WEBOVÉ SLUŽBY MAWES NAŠE MAPY MAWES NAŠE MAPY Systém mapových aplikací a webových služeb MAWES umožňuje zpřístupnění geografických informací širokému okruhu uživatelů. Aktuální verze systému (MAWES 4) je nabízena pod obchodním názvem

Více

Rešerše vybraných zdrojů

Rešerše vybraných zdrojů ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD KATEDRA MATEMATIKY Rešerše vybraných zdrojů na téma: Opensource aplikace pro vizualizaci 3D map. Zpracovala: Elena Belai Plzeň, 2013 Předběžná struktura

Více

Geoinformační technologie

Geoinformační technologie Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál l pro gymnázia a ostatní středn ední školy Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952 Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ 1357P2006

Více

ANALÝZA HISTORICKÉHO VÝVOJE TERČINA ÚDOLÍ

ANALÝZA HISTORICKÉHO VÝVOJE TERČINA ÚDOLÍ ANALÝZA HISTORICKÉHO VÝVOJE TERČINA ÚDOLÍ Ing. Zdeněk Poloprutský 1 Ing. arch. Šárka Budíková 2 1 Katedra geomatiky, Fakulta stavební, ČVUT v Praze 2 Ústav památkové péče, Fakulta architektury, ČVUT v

Více

Festivalova mobilnı aplikace

Festivalova mobilnı aplikace Festivalova mobilnı aplikace Základní funkce Festivalové informace Aktuality Program Mapa/plánek Aktualizace dat Internetový editor dat pro správce Festivalové informace Praktické informace pro návštěvníky

Více

Zemětřesení a sopečná činnost

Zemětřesení a sopečná činnost Zemětřesení a sopečná činnost V tomto cvičení vytvoříte interaktivní webovou mapu, která bude zobrazovat výskyt zemětřesení a sopečné činnosti a dávat je do souvislosti s hranicemi litosférických desek.

Více

Celoměstská geografická data a mapové služby

Celoměstská geografická data a mapové služby Celoměstská geografická data a mapové služby * Ing. Nora Lebrová INF MHMP 1 Celoměstská geografická data a mapové služby zajišťuje a koordinuje pro hl.m. Prahu Institut plánování a rozvoje hl.m. Prahy.

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu na vybrané trase METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ květen 14 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP DO APLIKACE 4 DEFINOVÁNÍ KRITÉRIÍ VYHLEDÁVÁNÍ POŽADOVANÝCH

Více

Digitalizace starých glóbů

Digitalizace starých glóbů Milan Talich, Klára Ambrožová, Jan Havrlant, Ondřej Böhm Milan.Talich@vugtk.cz 21. kartografická konference, 3. 9. - 4. 9. 2015, Lednice Cíle Vytvoření věrného 3D modelu, umožnění studia online, možnost

Více

MÜLLEROVY MAPY ČECH A MORAVY NA INTERNETU

MÜLLEROVY MAPY ČECH A MORAVY NA INTERNETU MÜLLEROVY MAPY ČECH A MORAVY NA INTERNETU MÜLLER S MAPS OF BOHEMIA AND MORAVIA ON THE INTERNET Ing. Jakub Havlíček 1, Ing. Jiří Cajthaml, Ph.D. 2 1 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební,

Více

POKROČILÁ KARTOGRAFICKÁ TVORBA v prostředí ArcMap

POKROČILÁ KARTOGRAFICKÁ TVORBA v prostředí ArcMap Konference GIS Esri v ČR POKROČILÁ KARTOGRAFICKÁ TVORBA v prostředí ArcMap ALENA VONDRÁKOVÁ KATEDRA GEOINFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI alena.vondrakova@upol.cz PROČ PRÁVĚ TOTO TÉMA? WORKSHOP

Více

GIS a správa majetku a dokumentů

GIS a správa majetku a dokumentů VARS BRNO a.s. Mgr. Iva Klímková Lovochemie, a.s. Ing. Milan Pičman GIS a správa majetku a dokumentů VÝVOJ A STAV IMPLEMENTACE PROJEKTU V LOVOCHEMII Původní mapování, kresba papírové mapy (1984 2000) Naskenování

Více

Aplikace. prostorového navázání zastávek veřejné autobusové dopravy na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat

Aplikace. prostorového navázání zastávek veřejné autobusové dopravy na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat Aplikace prostorového navázání zastávek veřejné autobusové dopravy na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 UŽIVATELÉ

Více

cestovní ruch komerční geoaplikace venkovské oblasti

cestovní ruch komerční geoaplikace venkovské oblasti 7. ročník soutěže cestovní ruch komerční geoaplikace venkovské oblasti Tři kategorie A Geoaplikace pro cestovní ruch Vyhlášeno na ISSS 2006 B - Komerční geoaplikace C Geoaplikace pro venkovské oblasti

Více

Staré mapy v prostředí Internetu

Staré mapy v prostředí Internetu Staré mapy v prostředí Internetu Vladimír Brůna, Kateřina Křováková Laboratoř geoinformatiky UJEP, Dělnická 21, 434 01 Most tel./fax: 476 137 448, e-mail: bruna@geolab.cz, cariad@geolab.cz http://www.geolab.cz

Více

Dotazník pro žáky a studenty

Dotazník pro žáky a studenty Příloha 1 Dotazník pro žáky a studenty Technologie geoinformačních systémů na mobilních zařízeních Dotazník je anonymní, jeho údaje budou využity ke zpracování bakalářské práce. Otázka č. 1 Jsi: Muž /

Více

MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR INFORMATIKY ÚTVAR ROZVOJE HL. M. M. PRAHY. Geografický informační systém hl. m. Prahy (GIS)

MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR INFORMATIKY ÚTVAR ROZVOJE HL. M. M. PRAHY. Geografický informační systém hl. m. Prahy (GIS) ÚTVAR ROZVOJE HL. M. M. PRAHY Geografický informační systém hl. m. Prahy (GIS) GIS v Praze Mapy, plány a informace Internet Mapový portál hl. m. Prahy, Sdílení geodat, Integrovaný IS Správa dat DMP, ISKN,

Více

Aplikace. prostorového navázání nehod v silničním provozu na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat

Aplikace. prostorového navázání nehod v silničním provozu na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat Aplikace prostorového navázání nehod v silničním provozu na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 UŽIVATELÉ 4 OPERÁTOR

Více

Aplikace. prostorového navázání železničních přejezdů na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat

Aplikace. prostorového navázání železničních přejezdů na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat Aplikace prostorového navázání železničních přejezdů na přilehlou pozemní komunikaci s využitím prostorových a popisných dat METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 UŽIVATELÉ 4 OPERÁTOR

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled)

Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled) Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled) Základní východiska Dálkový průzkum získávání informací o objektech na dálku. Vychází z těchto předpokladů: Petr Dobrovolný Geografický ústav

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník. ArcGIS ONLINE PROJEKT SBĚR DAT

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník. ArcGIS ONLINE PROJEKT SBĚR DAT SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník ArcGIS ONLINE PROJEKT SBĚR DAT Připravte si návrh jednoduchého GISu pro ČB (2-3 čl.skupiny) Vytvořte základní databázovou strukturu daného

Více

Video. Co je to video. Vlastnosti videa. Frame rate. Prokládání

Video. Co je to video. Vlastnosti videa. Frame rate. Prokládání Video Co je to video Video je technologie, která zaznamenává a přehrává sérii po sobě jdoucích obrázků. K přenosu videa se používají elektrické signály. Elektrické signály v sobě zapouzdřují složku RGB.

Více