Příloha A1 Použití pro pozemní stavby

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příloha A1 Použití pro pozemní stavby"

Transkript

1 Příloha A1 Použití pro pozemní stavby A1.1 Rozsah použití V příloze A1 jsou uvedena pravidla pro kombinace zatížení a doporučeny návrhové hodnoty zatížení pro navrhování pozemních staveb. V článku A1.1(1) se umožňuje, aby se v národní příloze uvedly doplňující pokyny pro používání tab. 2.1 z hlediska návrhové životnosti staveb. V národní příloze ČR byly upraveny návrhové životnosti pro budovy a zemědělské stavby, jak je podrobněji vysvětleno v kapitole 2. Poznamenáme, že návrhová životnost se obvykle přímo nepoužívá ve výpočtech, ale uplatňuje se nepřímo v případech souvisejících s únavou nebo trvanlivostí (např. pro návrh tloušťky krycí vrstvy betonu, pro případy únavy nebo koroze). A1.2 Kombinace zatížení A1.2.1 Obecně Podle článku A1.2.1(1) se ve společných kombinacích nemají uvažovat ta zatížení, která se z fyzikálních nebo funkčních důvodů nemohou současně vyskytovat. Toto pravidlo spoléhá na inženýrský úsudek projektanta. Správný výběr zatížení a jejich kombinací je pro návrh konstrukce a jejích nosných prvků velmi důležitý. Na budovu může současně působit více proměnných zatížení (užitná zatížení, sníh, vítr, teplota). Základní pravidla, jak tato zatížení kombinovat, jsou popsána v kapitole 6. V poznámce 1 k článku A1.2.1(1) se však pro usnadnění návrhu umožňuje provést zjednodušení a dovoluje se, aby v běžných případech konstrukcí pozemních staveb kombinace zatížení vycházely z nanejvýš dvou proměnných zatížení. Tímto důležitým pravidlem se umožňuje snížit počet proměnných zatížení, která by se měla uvažovat ve společných kombinacích. Poznamenáme však, že aplikace tohoto zjednodušení závisí na podmínkách konkrétního projektu (účel, tvar a poloha budovy) a v některých případech nemusí být vhodná. V poznámce 2 k článku A1.2.1(1) se umožňuje z geografického důvodu v národní příloze upravit kombinace zatížení doporučené pro mezní stavy únosnosti a použitelnosti. V ČR se žádné změny pravidel pro kombinace zatížení v národní příloze neprovedly a používají se doporučené výrazy podle kapitoly 6. Podrobnější návody pro kombinace zatížení, ve kterých jsou také zahrnuty předpínací síly P, jsou uvedeny v ČSN EN 1992 až Příloha A1 totiž neuvádí doporučené hodnoty dílčích součinitelů pro předpětí a zřejmě z nedopatření vynechává návrhové hodnoty pro předpětí v tab. A1.2(A) až A1.2(C). V obdobných tabulkách přílohy A2 jsou již návrhové hodnoty od předpětí uvedeny. Pro dočasné návrhové situace pozemních staveb jsou doplňující pravidla pro kombinace staveništních zatížení s dalšími zatíženími uvedena v ČSN EN [7]. Poznamenáme, že zjednodušená pravidla pro kombinace zatížení podle předběžné normy ČSN P ENV [22] se v ČSN EN 1990 [1] již neuvádějí.

2 A1.2.2 Hodnoty součinitelů kombinace Příloha A1 Použití pro pozemní stavby V tab. A1.1 jsou pro užitná zatížení kategorií A až G (kategorie užitných ploch viz ČSN EN [2]), pro klimatická a staveništní zatížení uvedeny doporučené hodnoty součinitelů ψ, které byly beze změny zavedeny v ČR. Poznamenáme, že pro zatížení nepochůzných střech (kategorie H) jsou součinitele ψ nulové. Hodnoty součinitelů kombinace ψ pro mosty jsou uvedeny v příloze A2. Součinitele pro staveništní zatížení pozemních staveb jsou uvedeny v ČSN EN [7], viz také tab. A1.1. Poznamenáme, že se součinitel ψ 1 pro častou hodnotu staveništního zatížení obvykle v dočasných návrhových situacích nepoužívá, proto zde také není uveden. Tab. A1.1 Součinitele kombinace ψ pro běžné typy proměnných zatížení [tab. A1.1] Zatížení ψ 0 ψ 1 ψ 2 Kategorie A a B (obytné a kancelářské plochy) 0,7 0,5 0,3 Kategorie C a D (shromažďovací a obchodní plochy), F (dopravní plochy pro vozidla do 30 kn) 0,7 0,7 0,6 Kategorie E (skladovací plochy) 1,0 0,9 0,8 Kategorie G (dopravní plochy pro vozidla od 30 kn do 160 kn) 0,7 0,5 0,3 Zatížení sněhem do 1000 m (podrobněji viz EN [4]) 0,5 0,2 0 Zatížení větrem 0,6 0,2 0 Zatížení klimatickými teplotami 0,6 0,5 0 Staveništní zatížení 0,8 0,2 A1.3 Mezní stavy únosnosti A1.3.1 Návrhové hodnoty zatížení pro trvalé a dočasné návrhové situace Návrhové hodnoty zatížení pro ověřování mezních stavů únosnosti v trvalých a dočasných návrhových situacích podle výrazů [6.9a] až [6.10b] jsou uvedeny pro tři soubory dílčích součinitelů A až C v tab. A1.2(A) až A1.2(C). V těchto tabulkách se uvádí, že se zde uvažují proměnná zatížení uvedená v tab. A1.1. Pokud je zapotřebí odvodit součinitele kombinace ψ pro další typy zatížení, postupuje se podle zásad ČSN EN 1990 [1], zejména kapitoly 6 a přílohy C. Doplňující pokyny jsou také uvedeny v ČSN ISO 2394 [23]. Obvykle je vhodné se obrátit na specializovaná pracoviště. Pro konstrukce pozemních staveb se uvádějí tři soubory dílčích součinitelů zatížení A až C, které se používají v závislosti na ověřovaném mezním stavu pro: mezní stav EQU (statická rovnováha): soubor A, mezní stav STR (odolnost konstrukce): soubor B, mezní stav STR/GEO (zahrnuta geotechnická zatížení, porušení nebo nadměrná deformace základové půdy): o postup 1: soubor B nebo C pro všechna zatížení (geotechnická a ostatní zatížení), použije se rozhodující výsledek,

3 o postup 2: soubor B pro všechna zatížení, o postup 3: soubor B pro zatížení z/na konstrukci, soubor C pro geotechnická zatížení. Bližší informace o způsobu používání těchto postupů jsou uvedeny vnárodní příloze ČSN EN 1990 [1] a také v ČSN EN [19]. O alternativních postupech zatím není u nás rozhodnuto a očekává se, že zpřesnění se provede po zavedení EN Eurokódů do stavební praxe a po získání zkušeností z navrhování geotechnických konstrukcí. V normě [1] nejsou uvedeny návrhové hodnoty pro mezní stavy FAT (únava), nebo pro geotechnické mezní stavy vzniklé porušením tlakem vody nebo vztlakem (podrobněji uvedeny v ČSN EN [19]). Mezní stav statické rovnováhy EQU Statická rovnováha konstrukcí pozemních staveb (EQU, viz článek 6.4.2) se ověřuje pomocí návrhových hodnot zatížení uvedených v tab. A1.2(A), používá se soubor dílčích součinitelů A. Pro mezní stavy typu EQU se v ČSN EN 1990 [1] umožňují dva alternativní postupy kombinace zatížení uvedené v poznámkách 1 a 2 tab. A1.2(A), kde se používají různé soubory dílčích součinitelů zatížení. Tab. A1.2(A) Návrhové hodnoty zatížení pro mezní stav EQU, soubor A [tab. A1.2(A)] Trvalé a dočasné Stálá zatížení návrhové situace nepříznivá příznivá Hlavní proměnné zatížení Vedlejší proměnná zatížení Nejúčinnější (pokud se vyskytuje) ostatní Výraz [6.10] γ Gj,sup G kj,sup γ Gj,inf G kj,inf γ Q,1 Q k,1 γ Q,i ψ 0,i Q k,i Pozn. 1: Doporučený soubor hodnot dílčích součinitelů zatížení: γ Gj,sup = 1,10 pro nepříznivá, γ Gj,inf = 0,90 pro příznivá, γ Q,1 = γ Q,i = 1,50 pro nepříznivá (0 pro příznivá). Pozn. 2: Jestliže ověření statické rovnováhy zahrnuje únosnost nosných prvků, je možné použít alternativně ke dvěma odděleným postupům založeným na tab. A1.2(A) a A1.2(B) postup kombinovaný podle tab. A1.2(A) a dílčích součinitelích zatížení: γ Gj,sup = 1,35 pro nepříznivá, γ Gj,inf = 1,15 pro příznivá, γ Q,1 = γ Q,i = 1,50 pro nepříznivá (0 pro příznivá), pokud aplikací γ Gj,inf = 1,0 pro příznivá i nepříznivá stálá zatížení nevznikne nepříznivější účinek. Pro ověření statické rovnováhy lze použít podmínku (6.7), do které je možné zapsat dva alternativní postupy podle tab. A1.2(A) E d, dst < E d, stb (A1.1) Podle poznámky 1 tab. A1.2(A) platí pro destabilizující účinky zatížení E d, dst = 1,1 k, j,sup" + "1,5 Q k,1" + " 1,5 G ψ (A1.2) j 1 i> 1 a pro stabilizující účinky zatížení 0,i Q k, i E d, stb = 0,9 j 1 G (A1.3) k,j,inf

4 Při ověření statické rovnováhy se uvažuje, že jsou výsledky ověřování citlivé na variabilitu stálých zatížení po konstrukci, a proto se jednotlivé příznivé a nepříznivé části stálého zatížení berou jako samostatná zatížení. Pokud se přímo nezajistí statická rovnováha, musí se navrhnout stabilizující systém. Pokud by se pro ověřování mezního stavu EQU použila poznámka 2 podle tab. A1.2(A), pak by se pro ověřování aplikovaly následující vztahy E d, dst = E d, stb = 1,35 G k, j,sup" + "1,5 Q k,1" + "1,5 ψ 0,i Q k, i (A1.4a) 1, 15 j 1 i> 1 j 1 G (A1.5a) k,j, inf pokud by však použitím jednotkových hodnot dílčích součinitelů pro všechna stálá zatížení (pro příznivá i nepříznivá) nevznikl nepříznivější účinek E d, dst = G k, j,sup + "1,5 Q k,1" + "1,5 " 0,i Q k, i j 1 i> 1 ψ (A1.4b) E d, stb = G k,j, inf (A1.5b) j 1 Pro ověření mezních stavů STR/GEO by se použila dvojice výrazů [6.10a] a [6.10b], popř. výraz [6.10] podle tab. A1.2(B). Dva alternativní postupy podle tab. A1.2(A) ukazuje následující příklad A1.1. Příklad A1.1 Ověření mezních stavů EQU na nosníku Příklad ukazuje použití alternativních postupů uvedených v tab. A1.2(A). Prostě podepřený nosník o rozpětí a a převislém konci b je zatížen stálým zatížením g a proměnným zatížením q (viz obr. A1.1). Má se ověřit mezní stav statické rovnováhy EQU. Pokud to bude potřebné, navrhne se táhlo (mezní stav STR). Reakce R A v podpoře A lze vyjádřit vztahem R A = 0,5 a g (γ G1 c γ G2 c x γ Q ) (A1.6) kde c je poměr druhých mocnin vzdáleností c = b 2 /a 2, x poměr zatížení x = q/g. Pokud platí pro reakci R A v bodě A podmínka R A 0, předpokládá se, že je statická rovnováha splněna.

5 g q A R A a B b Obr. A1.1 Prostě podepřený nosník s převislým koncem Na obr. A1.2 jsou schematicky znázorněny alternativní postupy ověřování nosného prvku, které se vzájemně liší použitím rozdílných soustav dílčích součinitelů zatížení. Pod jednotlivými případy a) až d) obr. A1.2 jsou uvedeny vztahy pro výpočet příslušných reakcí R A1 až R A4 vycházející ze vztahu (A1.6), ve kterém se uplatňují příslušné dílčí součinitele zatížení. Pro poměr druhých mocnin vzdáleností se uvažuje c = 0,5. a) EQU, tab. A1.2(A), poznámka 1 b) EQU, tab. A1.2(A), poznámka 2 1,5 q 1,5 q 0,9 g R A1 = 0,5ag(0,9 1,1 c 1,5 cx) 1,1 g 1,15 g 1,35 g R A2 = 0,5ag(1,15 1,35 c 1,5 cx) c) EQU, tab. A1.2(A), poznámka 2 d) STR, tab. A1.2(B), výraz (6.10) 1,5 q 1,5 q 1,0 g R A3 = 0,5ag(1 c 1,5 c x) 1,0 g 1,0 g 1,35 g R A4 = 0,5ag(1,0 1,35 c 1,5 c x) Obr. A1.2 Případy uspořádání zatížení při ověřování mezních stavů EQU a STR V případě a) znázorněném na obr. A1.2 se postupuje podle tab. A1.2(A), pozn. 1. Ve vztahu (A1.6) se používají dílčí součinitele γ G1 = 0,9, γ G2 = 1,1, γ Q = 1,5. Mezní stav EQU bude překročen, pokud x 0,47. V případě b) se postupuje podle tab. A1.2(A), poznámky 2; mezní stav rovnováhy zde bude překročen, pokud x 0,63. Ve vztahu (A1.6) se používají dílčí součinitele γ G1 = 1,15, γ G2 = 1,35, γ Q = 1,5. V případě c) se postupuje podle tab. A1.2(A), druhé části poznámky 2 (dílčí součinitele pro stálá zatížení jsou jednotkové). Mezní stav rovnováhy bude překročen, pokud x 0,67. Ve vztahu (A1.6) se používají tyto dílčí součinitele: γ G1 = γ G2 = 1,0, γ Q = 1,5.

6 V případě d) se ověřuje velikosti reakce (mezní stav STR), použije se tab. A1.2(B) a dílčí součinitele γ G1 = 1,0, γ G2 = 1,35, γ Q = 1,5, pro ověření se používá se výraz (6.10). Reakce bude negativní (tah), pokud x 0,43. Funkce představující velikost sledované reakce R A v závislosti na poměru x proměnných a stálých zatížení jsou znázorněny na obr. A1.3. Použití soustav dílčích součinitelů zatížení podle poznámek 1 a 2 v tab. A1.2(A) vede k rozdílným výsledkům. Soustava dílčích součinitelů zatížení podle poznámky 1 vede k nižší reakci R A, a tedy k přísnějším požadavkům na rovnováhu, než soustava součinitelů podle poznámky 2. Pro ověření mezního stavu statické rovnováhy je proto vhodnější použít tab. A1.2(A) se součiniteli podle poznámky 1. Odolnost vlastní konstrukce se ověří odděleně podle tab. A1.2(B). V národní příloze ČR byl zvolen postup podle poznámky 1 tab. A1.2(A). R A 0,6 případ a) 0,5 případ b) 0,4 0,4 případ c) 0,3 0,2 0,1 případ d) x 0 0 0,2 0,4 0,6 0,8 Obr. A1.3 Reakce R A v závislosti na poměru stálých a proměnných zatížení x = q/g Příklad A1.2 Ověření mezních stavů EQU na rámové konstrukci Úkolem je ověřit mezní stav statické rovnováhy EQU nosné konstrukce obytného domu zachycené schematicky na obr. A1.4a. Na konstrukci působí zatížení stálá od stropů g k,f a od střechy g k,r, zatížení užitné q k kategorie A (obytné plochy), vítr W k a sníh s k (součinitel ψ 0 pro užitné zatížení kategorie A je 0,7, pro vítr je 0,6 a pro sníh 0,5). Předpokládá se, že variační koeficient stálých zatížení je vyšší, a proto je potřebné uvážit dolní a horní charakteristické hodnoty stálých zatížení. Pro stanovení návrhových hodnot zatížení se použijí dílčí součinitele zatížení uvedené v tab. A1.2(A), poznámce 1 (dílčí součinitele pro stálá zatížení

7 γ g,inf = 0,9 a γ g,sup = 1,1, pro nepříznivá proměnná zatížení γ q = 1,5, pro příznivě působící γ q = 0); poznámka 2 se v tomto příkladu neuvažuje. Vybrané případy uspořádání zatížení na rámové konstrukci jsou znázorněny na obr. A1.4b až A1.4c. Podle pravidel pro kombinace zatížení je vždy jedno proměnné zatížení hlavní a další vedlejší. Na obr. A1.4b je vítr uvažován jako hlavní proměnné zatížení, na obr. A1.4c je hlavní zatížení užitné a na obr. A1.4d je hlavní sníh. Rozhodující kombinaci zatížení často stanoví projektant na základě logické úvahy a nemusí pak uvažovat všechny možné způsoby uspořádání zatížení. Pokud však není zřejmé, který ze zatěžovacích stavů rozhoduje, musí se každý z nich při ověřování nosného systému uvážit. a) b) 1,5 W k 1,1 g k,r, sup + 1,5 0,5s k 1,5 W k 0,9 g k,f,inf 1,1 g k,f,sup + 1,5 0,7q k 1,5 W k 0,9 g k,f,inf 1,1 g k,f,sup + 1,5 0,7q k c) 1,1 g k,f,sup + 1,5 0,5s k d) 1,5 0,6W 0,9 g k,r,inf k 1,5 0,6 W k 0,9 g k,r,inf 1,1 g k,sup,f + 1,5 s k 1,5 0,6W k 0,9 g k,r,inf 1,1 g k,f,sup + 1,5q k 1,5 0,6 W k 0,9 g k,f,inf 1,1 g k,sup,f + 1,5 0,7q k 1,5 0,6W k 0,9 g k,r,inf 1,1 g k,f,sup + 1,5q k 1,5 0,6 W k 0,9 g k,f,inf 1,1 g k,sup,f + 1,5 0,7q k Mezní stavy únosnosti Obr. A1.4 Uspořádání zatížení pro ověření mezního stavu EQU Nosné prvky, které nepřenášejí geotechnická zatížení, se navrhují pomocí návrhových hodnot zatížení ze souboru B podle tab. A1.2(B).

8 Tab. A1.2 (B) Návrhové hodnoty zatížení pro mezní stav STR, soubor B [tab. A1.2(B)] Trvalé a Stálá zatížení dočasné návrhové situace nepříznivá příznivá Hlavní proměnné zatížení Vedlejší proměnná zatížení Nejúčinnější (pokud se vyskytuje) ostatní Výraz [6.10] γ Gj,sup G kj,sup γ Gj,inf G kj,inf γ Q,1 Q k,1 γ Q,i ψ 0,i Q k,i Výraz [6.10a] γ Gj,sup G kj,sup γ Gj,inf G kj,inf γ Q,1 ψ 0,1 Q k,1 γ Q,i ψ 0,i Q k,i Výraz [6.10b] ξγ Gj,sup G kj,sup γ Gj,inf G kj,inf γ Q,1 Q k,1 γ Q,i ψ 0,i Q k,i Pozn. 1 Výběr mezi výrazem [6.10], nebo dvojicí výrazů [6.10a] a [6.10b] se určí v národní příloze. V případě [6.10a] a [6.10b] je možné upravit výraz [6.10a] tak, aby obsahoval pouze zatížení stálá. Pozn. 2 Ve výrazech [6.10], nebo [6.10a] a [6.10b] se doporučuje: γ Gj,sup = 1,35 pro zatížení nepříznivá, γ Gj,inf = 1,0 pro příznivá, γ Q,1 = γ Q,i = 1,50 pro nepříznivá (0 pro příznivá), ξ = 0,85. Pozn. 3 Charakteristické hodnoty všech stálých zatížení stejného původu se násobí γ G,sup, pokud je výsledný účinek zatížení nepříznivý, a γ G,inf, pokud je výsledný účinek zatížení příznivý. Pozn. 4 Pro specifická ověření lze γ G a γ Q rozdělit na γ g a γ q a součinitele modelových nejistot γ Sd. Doporučené rozmezí hodnot γ Sd je 1,05 až 1,15. Tab. A1.2(B) uvádí návrhové hodnoty stálých a proměnných zatížení pro tři kombinace zatížení podle: výrazu [6.10], méně příznivého z dvojice výrazů [6.10a] a [6.10b], méně příznivého z dvojice výrazů [6.10a] a [6.10b], kde ve výrazu [6.10a] se uvažují pouze stálá zatížení. Pro soubory hodnot dílčích součinitelů doporučených v ČSN EN 1990 [1] lze výraz [6.10] zapsat ve tvaru 1,35 G k,j" + "1,5 Q k,1" + "1,5 ψ 0,i Q k, i j 1 i>1 (A1.7) Výrazy [6.10a] a [6.10b] lze zapsat ve tvaru 1, 35 Gk, j" + "1 5, ψ 0,1 Qk,1 " + "1 5, ψ 0, iqk, i j 1 i> 1 0, 85 1, 35 Gk, j" + "1 5, Qk,1 " + "1 5, ψ 0, iq j 1 i> 1 k, i (A1.8) popřípadě podle poznámky 1 v tab. A1.2(B) ve tvaru 1, 35 Gk, j j 1 0, 85 1, 35 Gk, j" + "1 5, Qk,1 " + "1 5, ψ 0, iq j 1 i> 1 k, i (A1.9)

9 Je zřejmé, že výraz [6.10] se liší od dvojice výrazů [6.10a], [6.10b] a jejich použití vede ke konstrukcím s různou úrovní spolehlivosti. Podle doporučení národní přílohy ČSN EN 1990 [1] se pro určení základní kombinace zatížení používá rozhodující z dvojice výrazů [6.10a], [6.10b], která poskytuje v obvyklých případech vyrovnanější úroveň spolehlivosti konstrukce pro různé poměry charakteristických hodnot proměnných a stálých zatížení než kombinace zatížení podle výrazu [6.10]. Alternativně se připouští také použít kombinaci podle výrazu [6.10]. Porovnání alternativních kombinací zatížení je uvedeno v příkladu C.3 přílohy C. Dvojice výrazů [6.10a], [6.10b], kdy se v upraveném výrazu [6.10a] uvažují pouze stálá zatížení (viz vztah (A1.9)), se vnárodní příloze ČR nedoporučila (používá se v některých severských státech CEN s jinými hodnotami dílčích součinitelů, než doporučují EN Eurokódy). Uplatnění alternativních kombinací zatížení při ověřování mezního stavu STR je ukázáno na příkladu A1.3. Příklad A1.3 Ověření mezních stavů STR q 1 g q 2 q (a) (e) (b) (f) (c) (g) (d) 5m 5m 5m Obr. A1.5 Schéma spojitého nosníku o třech polích Spojitý nosník o třech polích stejné délky L = 5 m, znázorněný na obr. A1.5, je zatížen rovnoměrným stálým zatížením g považovaným pro celý nosník za zatížení z jednoho zdroje a nezávislými užitnými zatíženími q 1, q 2 a q 3 kategorie B (kancelářské prostory). Má se ověřit mezní stav únosnosti STR pro kombinaci zatížení podle dvojice výrazů [6.10a, 6.10b], která je v ČR doporučena, a také podle výrazu [6.10], který lze v ČR alternativně také použít. Uvažuje se celkem dvanáct zatěžovacích stavů, k nimž se v tab. A1.3 uvádějí příslušné hodnoty dílčích součinitelů γ, součinitele ψ 0 = 0,7 (pro kancelářské prostory) a součinitele ξ pro nepříznivé účinky stálého zatížení, ξ = 0,85.

10 Tab. A1.3 Zatěžovací stavy pro spojitý nosník o třech polích Zat. stav Extrém M v bodě Mezní stav Součinitele γ, ψ a ξ pro stálé zatížení a užitná zatížení únosnosti, kombinace g q 1 q 2 q 3 1 (b) [6.10a] 1,35 0,7 1,50 0,7 1,50 2 (b) [6.10b] 0,85 1,35 1,50 1,50 3 (e) [6.10a] 1,35 0,7 1,50 0,7 1,50 4 (e) [6.10b] 0,85 1,35 1,50 1, [6.10a] 1,35 0,7 1,50 0,7 1,50 0,7 1, [6.10b] 0,85 1,35 1,50 1,50 1,50 7 (f) [6.10a] 1,35 0,7 1,50 8 (f) [6.10b] 0,85 1,35 1,50 9 (e) [6.10] 1,35 1,50-1,50 10 (f) [6.10] 1,35 1,50 11 (b) [6.10] 1,35 1,50 1,50 12 [6.10] 1,35 1,50 1,50 1,50 Průběh vnitřních sil podle alternativních kombinací je znázorněn na obr. A1.6 a A1.7. Průběhy výsledných momentů v knm: Obr. A1.6 Obálka momentů podle dvojice výrazů [6.10a], [6.10b]

11 Obr. A1.7 Obálka momentů podle výrazu [6.10] Z výsledků znázorněných na obr. A1.6 a A1.7 je patrné, že vnitřní moment podle kombinace [6.10a, 6.10b] je v bodech (b) a (e) menší asi o 9 % než podle kombinace [6.10]. V bodě (f) jsou číselné hodnoty u kombinace [6.10a, 6.10b] menší asi o 5 % než u kombinace [6.10]. Mezní stavy únosnosti STR/GEO Únosnost nosných prvků (např. základových patek, pilot), která zahrnuje geotechnická zatížení a odolnost základové půdy, se podle článku A1.3.1(5) ověřuje jedním ze tří postupů: Postup 1: V oddělených výpočtech se použijí návrhové hodnoty z tab. A1.2(C) a A1.2(B) pro geotechnická a ostatní zatížení, která působí na konstrukci nebo z konstrukce. Postup 2: Pro výpočet se použijí návrhové hodnoty z tab. A1.2(B) pro geotechnická a další zatížení, působící na konstrukci nebo z konstrukce. Postup 3: Použijí se návrhové hodnoty z tab. A1.2(C) pro geotechnická zatížení a současně se použijí dílčí součinitele z tab. A1.2(B) pro ostatní zatížení, působící na konstrukci nebo z konstrukce. Tyto návrhové postupy se liší dílčími součiniteli pro zatížení, účinky zatížení, vlastnosti materiálu a odolnosti. Návrhové hodnoty zatížení pro mezní stavy únosnosti typu STR/GEO, soubor C, jsou uvedeny v tab. A1.4. Tab. A1.4 Návrhové hodnoty zatížení pro mezní stav STR/GEO, soubor C [tab. A1.2 (C)] Trvalé a dočasné návrhové situace nepříznivá Stálá zatížení příznivá Hlavní proměnné zatížení Vedlejší proměnná zatížení Nejúčinnější (pokud se vyskytuje) ostatní Výraz [6.10] γ Gj,sup G kj,sup γ Gj,inf G kj,inf γ Q,1 Q k,1 γ Q,i ψ 0,i Q k,i Doporučený soubor hodnot dílčích součinitelů zatížení: γ Gj,sup = γ Gj,inf = 1,0, γ Q,1 =γ Q,i = 1,30 pro nepříznivé (0 pro příznivé)

12 Návrhový postup 1: Tento postup zahrnuje dva dílčí postupy (1.1) a (1.2). V postupu (1.1) jsou dílčí součinitele materiálových vlastností jednotkové. V postupu (1.2) se uvažují menší dílčí součinitele zatížení, avšak pouze pro nepříznivá proměnná zatížení (pro stálá zatížení jsou dílčí součinitele zatížení jednotkové), uplatňuje se soubor součinitelů podle tab. A1.2(C). Zároveň se používají dílčí součinitele materiálových vlastností, které snižují návrhové hodnoty vlastností zeminy a s tím související návrhovou únosnost zeminy. Postup (1.2) přikládá větší váhu geotechnickým charakteristikám. Lze uvést, že pro navrhování pilot a kotvení se uplatňuje další, zde neuvedený postup (1.3) podle ČSN EN [19]. Návrhový postup 2: Používají se dílčí součinitele zatížení pro konstrukci i pro zatížení zeminou z tab. A1.2(B), geotechnické charakteristiky se neredukují (dílčí součinitele jsou jednotkové). V tomto postupu se uplatňuje součinitel snižující charakteristickou únosnost půdy. Návrhový postup 3: Používají se rozdílné dílčí součinitele pro zatížení působící na konstrukci a pro geotechnická zatížení podle tab. A1.2(B) pro zatížení na konstrukci, podle tab. A1.2(C) pro geotechnická zatížení. Jestliže je zřejmé, který z alternativních geotechnických postupů použít, není nutné provádět výpočty podle všech tří postupů. V národní příloze ČSN EN 1990 [1] se v poznámce doporučuje, že při návrhu plošného základu a výpočtu zemního tlaku je obvykle možné použít postup 3 a pro stabilitu svahů postup 2. Předpokládá se, že se počet geotechnických postupů uvedených v EN Eurokódech při budoucí revizi omezí. Příklad A1.4 Návrh základové patky b h 1 Q k h 2 h 3 q` R/A b G k U q` hladina podzemní vody γ z objemová tíha zeminy γ wa objemová tíha vody φ` úhel vnitřního tření zeminy c k koheze půdy B Obr. A1.8 Základová patka v nesoudržné zemině

13 Úkolem je navrhnout čtvercovou základovou patku rozměrů B B (viz obr. A1.8), založenou v hloubce 1,7 m pod úrovní terénu podle jednotlivých návrhových postupů 1 až 3. Základová půda je tvořena dobře zrněným pískem. Patka je centricky zatížena stálým a proměnným zatížením: G k = 800 kn; Q k = 500 kn; objemová tíha zeminy γ z = 20 kn/m 3 a betonu patky γ bet = 24,5 kn/m 3. Geometrické údaje: rozměr sloupu je čtvercový o straně b = 0,4 m, hloubka podzemní vody h 1 = 0,5 m, vrstvy zeminy h 2 = 0,5 m a h 3 = 0,7 m; charakteristická hodnota úhlu vnitřního tření ϕ k = 36. Použije se kombinace zatížení podle výrazu [6.10]. Výpočet zatížení vlastní tíha patky G p G = γ A h (A1.10) p bet b 3 kde plocha základové patky A b = B 2 (nedochází k redukci základové šířky). vztlaková síla U U B) = ( γ h Ac + γ h A ) (A1.11) ( wa 2 wa 3 b kde A c = b 2 je plocha čtvercového sloupu a γ wa je objemová tíha vody. přitížení zeminou F k,přit F [ h + ( γ h ]( A ) ( B = γ γ A (A1.12) k.př.p ) zem 1 zem wa ) 2 b c Postup 1 (1.1) pro stanovení návrhové hodnoty působících zatížení F d,1.1 F B) = 1, 35G + 1 5, Q + 1, 35G ( B) + 1, 35F ( B) + U ( ) (A1.13) d1.1( k k p k.př.p B Postup 1 (1.2) pro stanovení návrhové hodnoty zatížení F d,1.2 F B) = G + 1 3, Q + G ( B) + F ( B) + U ( ) (A1.14) d1.2( k k p k.př.p B Postup 2 pro výpočet zatížení F d,2 F B) = 1, 35G + 1 5, Q + 1, 35G ( B) + 1, 35F ( B) + U ( B) (A1.15) d2( k k p k.př.p Postup 3 pro výpočet zatížení F d,3 F B) = 1, 35G + 1 5, Q + 1, 35G ( B) + F ( B) + U ( B) (A1.16) d3( k k p k.př.p Stanovení únosnosti základové půdy Použije se rovnice pro únosnost základové půdy pro případ nesoudržné zeminy podle ČSN EN [19]. První člen zanedbáme, neboť smykové působení okolní půdy se zeminou pod základovou patkou je nulové, zeminu tvoří písek.

14 R 1 = 0 + q Nq bq sq iq + γ B N γ bγ sγ iγ (A1.17) A 2 kde jednotlivé parametry jsou podrobně definovány v ČSN EN [19]. Tab. A1.5 Veličiny pro stanovení únosnosti základové půdy podle tří postupů Veličiny, parametry Postup 1 (1.1) Postup 1 (1.2) Postup 2 Postup 3 q [kpa] 20 0,5 + (20 10) (0,5 + 0,7) = 22 kpa γ z [kn/m 3 ] 20 kn/m 3 b q, s q, i q, b γ, s γ, i γ 1 ϕ d [deg] 36 30, ,17 N q [kn] 37,75 18,75 37,75 18,75 N γ [kn] 53,41 20,64 53,41 20,64 Dosazením do (A1.17) pro R/A (B) 1, ,9B 619,9+ 72,2B (1, ,9B)/1,4 619,9+ 72,2B Výpočet šířky základové patky R A A F d ( B ) (A1.18) kde R q a R γ představují absolutní členy R/A ve vztahu (A1.17). Upravením rovnice získáme kubickou rovnici pro neznámou B 2 ( R R B) B F B) q + (A1.19) γ tedy šířku B lze vypočítat na základě vztahu d ( 2 ( + R B) B F B) 0 R (A1.20) ( q γ d = Vypočtené hodnoty návrhových šířek B základové patky podle tří alternativních postupů jsou uvedeny v tab. A1.6. Tab. A1.6 Přehled návrhových šířek patek B v nesoudržné štěrkovité zemině Šířka základu Postup 1(1.1) Postup 1(1.2) Postup 2 Postup 3 B [m] 1,11 1,44 1,31 1,61 V případě použití postupu 1 je třeba zvolit větší šířku základové patky (alternativu 1.2), kdy B = 1,44 m. Vypočtené hodnoty šířky patky B ukazují, že se navržené rozměry geotechnických konstrukcí mohou od sebe dosti významně lišit podle použitého postupu. V národní příloze [1] se doporučuje, že při návrhu plošného základu lze obvykle použít postup 3, což také dokládá výsledek tohoto příkladu.

15 Mezní stavy únosnosti v mimořádných a seizmických návrhových situacích Mimořádná zatížení jsou zatížení, jejichž pravděpodobnost výskytu je během návrhové životnosti konstrukce velmi malá. Týkají se obvykle abnormálních případů užívání, jako je např. výbuch, náraz vozidla, požár. Doba jejich trvání je většinou velmi krátká. Mimořádná zatížení mohou být také vyvolána nepříznivými klimatickými jevy, jako jsou tornáda nebo mimořádný spad sněhu nebo výjimečné sněhové návěje. Dílčí součinitele zatížení se v mezních stavech únosnosti při mimořádné a seizmické návrhové situaci obvykle uvažují hodnotou jedna, dochází také k úpravě dílčích součinitelů materiálových vlastností, článek A1.3.2(1). U mimořádných kombinací zatížení podle výrazu [6.11] se doporučuje, aby se s mimořádným zatížením kombinovala nejúčinnější častá nebo kvazistálá hodnota vedlejšího proměnného zatížení, jak je uvedeno v tab. A1.7. Pro běžné typy mimořádných zatížení se typ hodnoty vedlejšího proměnného zatížení doporučuje v národních přílohách ČSN EN 1991 až Například v mimořádné návrhové situaci způsobené požárem lze očekávat zatížení některých nosných prvků davem lidí během evakuace. Pokud by se v mimořádné kombinaci zatížení uvážila pouze kvazistálá hodnota užitného zatížení (místo časté), pak by mohl mít nosný prvek navržený na tuto kombinaci nedostatečnou spolehlivost. V české národní příloze normy [1] se doporučuje nejúčinnější vedlejší proměnné zatížení uvažovat častou nebo kvazistálou hodnotou podle druhu mimořádného zatížení. Mimořádné zatížení požárem se doporučuje uvažovat v kombinaci s kvazistálou hodnotou nejúčinnějšího vedlejšího zatížení, mimořádné zatížení nárazem v kombinaci s častou hodnotou nejúčinnějšího vedlejšího zatížení. Kombinace zatížení v mimořádné návrhové situaci zahrnuje mimořádné zatížení A d, nebo se vztahuje k situaci bezprostředně po vzniku mimořádného zatížení (A d = 0). Seizmické návrhové situace jsou obdobné jako mimořádné, avšak často se zde uplatňují dvě úrovně hladin seizmických zatížení. Tato zatížení odpovídají rozdílným dobám návratu podle toho, zda se provádí ověření pro mezní stavy únosnosti nebo použitelnosti. Tab. A1.7 Návrhové hodnoty zatížení v mimořádných a seizmických kombinacích [tab. A1.2 (C)] Návrhové situace Mimořádná výraz [6.11a/b] Seizmická výraz [6.12a/b] nepříznivá Stálá zatížení příznivá Hlavní mimořádné (seizmické) zatížení Vedlejší proměnná zatížení Nejúčinnější (je-li přítomno) ostatní G kj,sup G kj,inf A d ψ 11 Q k1 nebo ψ 21 Q k1 ψ 2,i Q k,i G kj,sup G kj,inf γ I A Ek nebo A Ed ψ 2,i Q k,i Další pokyny pro mimořádné návrhové situace se nacházejí v ČSN EN [8], pro seizmické návrhové situace v ČSN EN [20]. Návrhové hodnoty zatížení jsou uvedeny v tab. A1.7.

16 A1.4 Mezní stavy použitelnosti A1.4.1 Dílčí součinitele zatížení Pro mezní stavy použitelnosti se obvykle dílčí součinitele zatížení uvažují hodnotou jedna, pokud nejsou v ČSN EN 1991 až 1999 uvedeny jiné pokyny. Návrhové hodnoty zatížení pro mezní stavy použitelnosti a kombinace zatížení podle ČSN EN 1990 [1] jsou uvedeny v tab. A1.8. V mezních stavech použitelnosti se uvažují charakteristická, častá a kvazistálá kombinace zatížení podle výrazů [6.14] až [6.16], viz kap. 6. Tab. A1.8 Návrhové hodnoty zatížení v kombinacích zatížení [tab. A1.4] Kombinace zatížení Stálá zatížení G d Proměnná zatížení Q d nepříznivá příznivá hlavní vedlejší Charakteristická, výraz [6.14] G kj,sup G kj,inf Q k,1 ψ 0,i Q k,i Častá, výraz [6.15] G kj,sup G kj,inf ψ 1,1 Q k,1 ψ 2,i Q k,i Kvazistálá, výraz [6.16] G kj,sup G kj,inf ψ 2,1 Q k,1 ψ 2,i Q k,i Příklad A1.5 Stanovení průhybu na spojitém nosníku Úkolem je určit průhyb nosníku o třech polích podle zadání z příkladu A1.3. V tab. A1.9 jsou uvedeny všechny tři kombinace zatížení, doporučené pro ověření mezních stavů použitelnosti. Charakteristická kombinace zatížení je popsána výrazem [6.14] (zatěžovací stavy 1 a 2), častá kombinace výrazem [6.15] (zatěžovací stavy 3 a 4) a kvazistálá kombinace je vyjádřena výrazem [6.16] (zatěžovací stavy 5 a 6). Pro kategorii B užitných ploch ψ 1 = 0,5 a ψ 2 = 0,3. Ohybové čáry a extrémní průhyby od charakteristických a kvazistálých kombinací zatížení jsou znázorněny na obr. A1.9 a A1.10. Při výpočtu ohybových čar se předpokládá, že modul pružnosti betonu je 29 GPa a součinitel dotvarování 2,5. Tab. A1.9 Mezní stavy použitelnosti, součinitele (γ ψ) pro příslušné rovnice Zatěžovací stav Kombinace Součinitele γ ψ g 1 q 1 q 2 Q 3 1 charakteristická [6.14] 1,00 1,00 1,00 2 charakteristická [6.14] 1,00 1,00 3 častá [6.15] 1,00 0,5 1,00 0,5 1,00 4 častá [6.15] 1,00 0,5 1,00 5 kvazistálá [6.16] 1,00 0,3 1,00 0,5 1,00 6 kvazistálá [6.16] 1,00 0,3 1,00

17 2,5.2,5-1, ,2 6,2 6,2 Obr. A1.9 Ohybové čáry v mm odpovídající charakteristickým zatěžovacím stavům 1 a 2-1, ,7 10,7 3,0 14,5 14,5 Obr. A1.10 Ohybové čáry v mm odpovídající kvazistálým zatěžovacím stavům 5 a 6 Maximální průhyb 14,5 mm pro kvazistálou kombinaci zatížení odpovídá poměru asi L/340 (L je rozpětí pole nosníku). Výsledný průhyb spojitého nosníku je zřejmě vyhovující, obvykle se totiž považuje za postačující, když se nepřekročí pro kvazistálou kombinaci zatížení kritérium L/250 (viz A1.4.3). Vněkterých případech se však může vyžadovat podrobnější analýza průhybu, kdy se uvažují příslušná hlediska (typ výztuže, dotvarování, požadavky na funkční způsobilost). A1.4.2 Kritéria použitelnosti Kritéria použitelnosti bývá obtížné definovat; často závisejí na částečně subjektivních požadavcích, jako je míra tuhosti stropních a střešních konstrukcí, velikosti posunutí nebo kmitání. Kritéria pro tuhosti lze vyjádřit mezními hodnotami svislých průhybů a kmitání, kritéria pro posunutí mezními hodnotami pro vodorovné posunutí. Tato kritéria se určují podle plánovaného provozu a ve vztahu k požadavkům na provozuschopnost a nezávisle na materiálech, které jsou použity pro podporující nosný prvek. Podle článku A1.4.2(1) lze kritéria použitelnosti vyjádřit např. prostřednictvím omezujících přetvoření a kmitání. V ČSN EN 1990 [1] nejsou uvedeny žádné hodnoty kritérií použitelnosti, umožňuje se zde, aby se tato kritéria určila vnárodní příloze nebo odsouhlasila prokonkrétní projekt s objednatelem, článek A1.4.2(2). Podrobnější informace se nacházejí v ČSN EN 1991 až 1999, kde jsou také odkazy na příslušné ISO normy. A1.4.3 Deformace a vodorovná posunutí Pokyny pro svislé a vodorovné deformace se uvádějí v ČSN EN 1992 až 1999, kde jsou také doporučeny mezní hodnoty průhybů nebo posunutí. Tyto hodnoty jsou většinou národně stanovenými parametry, takže podrobnější doporučení mohou být uvedena v národní příloze

18 ČR. Například v ČSN EN pro navrhování ocelových konstrukcí se doporučuje, aby se mezní hodnoty svislých průhybů stanovily v projektu a dohodly s objednavatelem. V národní příloze ČR jsou podrobná doporučení pro mezní hodnoty. V ČSN EN [12] pro navrhování betonových konstrukcí se požaduje, aby vypočtený průhyb nosníku, desky nebo konzoly při kvazistálém zatížení byl nanejvýš 1/250 rozpětí těchto prvků. Také nadvýšení nosného prvku použité pro kompenzaci celého průhybu nebo jeho části nemá celkově překročit hodnotu 1/250 rozpětí. Podle článku A1.4.3(3) se mají při ověřování mezního stavu použitelnosti uvážit účinky stálých a proměnných zatížení, které mohou vzniknout po zabudování nosného prvku, kompletační části nebo nenosných prvků (např. příčky, keramické obklady). V ČSN EN [12] se pokládá za vyhovující, když je po zabudování prvku mezní hodnota průhybu od kvazistálé kombinace zatížení nanejvýš 1/500 rozpětí prvku. Upozorňuje se, že v závislosti na citlivosti z hlediska porušení přilehlých částí může být potřebné uvažovat i jiná omezení. Svislé průhyby jsou schematicky znázorněny na obr. A1.11 podle článku A1.4.3(2). w c nadvýšení nezatíženého nosného prvku w 1 počáteční průhyb od stálých zatížení v kombinaci zatížení podle výrazů (6.14a) až (6.16b) w 2 dlouhodobá část průhybu od stálých zatížení w 3 přídavný průhyb od proměnných zatížení v kombinaci zatížení podle výrazů (6.14a) až (6.16b) w tot celkový průhyb: součet w 1, w 2, w 3 w max celkový průhyb bez nadvýšení Obr. A1.11 Svislé průhyby a vodorovná posunutí u celkové vodorovné posunutí na výšku budovy H u i vodorovné posunutí na výšku podlaží H i A1.4.4 Kmitání V článku A1.4.4(1) se uvádí, že pro dosažení uspokojivého chování konstrukcí pozemních staveb z hlediska kmitání během používání se má uvážit: pohoda uživatelů, funkční způsobilost konstrukce nebo jejích nosných prvků (např. s ohledem na trhliny v příčkách, poškození obvodového pláště, citlivost vybavení objektu na kmitání). Další hlediska jsou potřebná uvážit pro konkrétní projekt v závislosti na plánovaném provozu budovy a zdrojích kmitání. Příslušná kritéria se mají projednat s objednatelem nebo s příslušným úřadem. Mezi možné zdroje kmitání, které je třeba uvažovat, lze zahrnout chůzi,

19 synchronizované pohyby lidí, stroje, kmitání půdy od účinků dopravy, zatížení větrem. Síly vyvolávané např. lidmi v tanečních prostorách nebo gymnastických sálech ve frekvenci totožné s některou vlastní frekvencí konstrukce mohou zapříčinit vznik rezonance. Tyto síly je nutné uvažovat při ověření mezních stavů kmitání. Problémem je specifikovat mezní hodnoty pro nejnižší frekvence kmitání konstrukce nebo nosných prvků, a to s přihlédnutím k účelu stavby a zdroji kmitání. Pokud je vlastní frekvence kmitání konstrukce nižší než příslušná hodnota kritéria (viz např. EN ), má se provést přesnější analýza dynamické odezvy konstrukce a uvážit tlumení. Další pokyny jsou uvedeny v ČSN EN [2], ČSN EN [5] a v ISO [27]. Pokyny pro kmitání pozemních staveb jsou uvedeny také viso 2631 [24] (kmitání v rozmezí 1 až 100 Hz, vyvolaná např. dopravou nebo beraněním pilot) a v ISO 6897 [26] (kmitání v rozmezí 0,06 až 1 Hz, vyvolaná např. větrem). Problematika účinků větru na konstrukce a vznik různých typů kmitání je popsán v publikaci Zatížení staveb větrem [52].

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Doporučená literatura: ČSN EN 99 Eurokód: zásady navrhování konstrukcí. ČNI, Březen 24. ČSN EN 99-- Eurokód : Zatížení konstrukcí - Část -: Obecná zatížení - Objemové tíhy,

Více

Klasifikace zatížení

Klasifikace zatížení Klasifikace zatížení Stálá G - Vlastní tíha, pevně zabudované součásti - Předpětí - Zatížení vodou a zeminou - Nepřímá zatížení, např. od sedání základů Proměnná - Užitná zatížení - Sníh - Vítr - Nepřímá

Více

A2.1 Rozsah platnosti

A2.1 Rozsah platnosti Příloha A2 Použití pro mosty A2.1 Rozsah platnosti A2.1.1 Všeobecně Příloha A2 uvádí pravidla pro kombinace zatížení a doporučuje návrhové hodnoty zatížení pro mosty pozemních komunikací, pro lávky pro

Více

Spolehlivost a bezpečnost staveb zkušební otázky verze 2010

Spolehlivost a bezpečnost staveb zkušební otázky verze 2010 1 Jaká máme zatížení? 2 Co je charakteristická hodnota zatížení? 3 Jaké jsou reprezentativní hodnoty proměnných zatížení? 4 Jak stanovíme návrhové hodnoty zatížení? 5 Jaké jsou základní kombinace zatížení

Více

NK 1 Zatížení 1. Vodojem

NK 1 Zatížení 1. Vodojem NK 1 Zatížení 1 Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

NK 1 Zatížení 1. Vodojem

NK 1 Zatížení 1. Vodojem NK 1 Zatížení 1 Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5.1 Analýza konstrukce 5.1.1 Modelování konstrukce V článku 5.1 jsou uvedeny zásady a aplikační pravidla potřebná pro stanovení výpočetních modelů, které

Více

Zatížení konstrukcí. Reprezentativní hodnoty zatížení

Zatížení konstrukcí. Reprezentativní hodnoty zatížení Zatížení konstrukcí Klasifikace zatížení podle jejich proměnnosti v čase: zatížení stálá (značky G, g), např. vlastní tíha konstrukcí a pevného vybavení (např. i zemina na terasách), zatížení předpětím,

Více

ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ VŠEOBECNĚ

ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ VŠEOBECNĚ ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ VŠEOBECNĚ Charakteristiky zatížení a jejich stanovení Charakteristikami zatížení jsou: a) normová zatížení (obecně F n ), b) součinitele zatížení (obecně y ), c) výpočtová zatížení

Více

NK 1 Zatížení 2. Klasifikace zatížení

NK 1 Zatížení 2. Klasifikace zatížení NK 1 Zatížení 2 Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

Zatížení konstrukcí. Reprezentativní hodnoty zatížení

Zatížení konstrukcí. Reprezentativní hodnoty zatížení Zatížení konstrukcí Základní klasifikace zatížení podle Eurokódu je obdobná jako ve starších ČSN. Používá se jen částečně jiná terminologie a jiné značky. Primárním zůstává klasifikace zatížení podle jejich

Více

Rozlítávací voliéra. Statická část. Technická zpráva + Statický výpočet

Rozlítávací voliéra. Statická část. Technická zpráva + Statický výpočet Stupeň dokumentace: DPS S-KON s.r.o. statika stavebních konstrukcí Ing.Vladimír ČERNOHORSKÝ Podnádražní 12/910 190 00 Praha 9 - Vysočany tel. 236 160 959 akázkové číslo: 12084-01 Datum revize: prosinec

Více

NK 1 Konstrukce. Volba konstrukčního systému

NK 1 Konstrukce. Volba konstrukčního systému NK 1 Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

OBECNÉ ZÁSADY NAVRHOVÁNÍ

OBECNÉ ZÁSADY NAVRHOVÁNÍ OBECNÉ ZÁSADY NAVRHOVÁNÍ Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. ČVUT, Šolínova 7, 166 08 Praha 6 Tel.: 224 353 842, Fax: 224 355 232 E-mail: holicky@klok.cvut.cz, http://web.cvut.cz/ki/710/prednaskyfa.html Metody

Více

Posouzení za požární situace

Posouzení za požární situace ANALÝZA KONSTRUKCE Zdeněk Sokol 1 Posouzení za požární situace Teplotní analýza požárního úseku Přestup tepla do konstrukce Návrhový model ČSN EN 1991-1-2 ČSN EN 199x-1-2 ČSN EN 199x-1-2 2 1 Princip posouzení

Více

Mezní stavy. Obecné zásady a pravidla navrhování. Nejistoty ve stavebnictví. ČSN EN 1990 a ČSN ISO návrhové situace a životnost

Mezní stavy. Obecné zásady a pravidla navrhování. Nejistoty ve stavebnictví. ČSN EN 1990 a ČSN ISO návrhové situace a životnost Obecné zásady a pravidla navrhování Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. Kloknerův ústav ČVUT, Šolínova 7, 66 08 Praha 6 Tel.: 4 353 84, Fax: 4 355 3 E-mail: holicky@klok.cvut.cz Návrhové situace Nejistoty

Více

Problematika je vyložena ve smyslu normy ČSN 73 0035 Zatížení stavebních konstrukcí.

Problematika je vyložena ve smyslu normy ČSN 73 0035 Zatížení stavebních konstrukcí. ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ 4. cvičení Problematika je vyložena ve smyslu normy ČSN 73 0035 Zatížení stavebních konstrukcí. Definice a základní pojmy Zatížení je jakýkoliv jev, který vyvolává změnu stavu napjatosti

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B2. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B2. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B2 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Tahové zpevnění spolupůsobení taženého betonu mezi trhlinami

Více

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Zatížení sněhem

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Zatížení sněhem 2. přednáška, 25.10.2010 Zatížení a spolehlivost 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Zatížení sněhem Navrhování podle norem Navrhování podle norem Historickéa empirickémetody Dovolenénapětí

Více

CO001 KOVOVÉ KONSTRUKCE II

CO001 KOVOVÉ KONSTRUKCE II CO00 KOVOVÉ KONSTRUKCE II PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani typem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah TRAPÉZOVÉ PLECHY...

Více

Základní principy navrhování konstrukcí podle EN 1990

Základní principy navrhování konstrukcí podle EN 1990 Základní principy navrhování konstrukcí podle EN 1990 Zatížení konstrukcí obecná Podle EN-1991-1-1 Přednášející: prof. Ing. Ivailo Terzijski, CSc. VUT Brno, Fakulta Stavební Zásady navrhování konstrukcí

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE PRO VYDÁNÍ STAVEBNÍHO POVOLENÍ (ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. v platném znění, 110 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) STAVBA INVESTOR

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Použitelnost. Žádné nesnáze s použitelností u historických staveb

Použitelnost. Žádné nesnáze s použitelností u historických staveb Použitelnost - funkční způsobilost za provozních podmínek - pohodlí uživatelů - vzhled konstrukce Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí: mezní stav napětí z hlediska podmínek použitelnosti,

Více

SBORNÍK. k semináři konaném 23. října 2006 v Praze v Masarykově koleji ČVUT

SBORNÍK. k semináři konaném 23. října 2006 v Praze v Masarykově koleji ČVUT SBORNÍK SPECIFIKACE ZATÍŽENÍ PŘI HODNOCENÍ EXISTUJÍCÍCH KONSTRUKCÍ k semináři konaném 23. října 2006 v Praze v Masarykově koleji ČVUT Projekt CZ.04.3.07/4.2.01.1/0005 INOVACE METOD HODNOCENÍ EXISTUJÍCÍCH

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS Cvičení Program cvičení 1. Výklad: Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení, návrh

Více

OBECNÉ ZÁSADY NAVRHOVÁNÍ

OBECNÉ ZÁSADY NAVRHOVÁNÍ OBECNÉ ZÁSADY NAVRHOVÁNÍ Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. ČVUT, Šolínova 7, 166 08 Praha 6 Tel.: 224 353 842, Fax: 224 355 232 email: milan.holicky@klok.cvut.cz, http://www.klok.cvut.cz Pedagogická činnost

Více

Desky Trámy Průvlaky Sloupy

Desky Trámy Průvlaky Sloupy Desky Trámy Průvlaky Sloupy Deska působící: v jednom směru ve dvou směrech Rozpětí l až 8 m h ~ l / 26, až 0,30 m M ~ w l 2 /8 Přednosti: -větší tuhost než u bezhřibové desky - nižší než bezhřibová deska

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu)

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Obsah 1 Obsah statického výpočtu... 3 2 Popis výpočtu... 3 3 Materiály... 3 4 Podklady... 4 5 Výpočet střešního nosníku... 4 5.1 Schéma nosníku

Více

NK 1 Zatížení 2. - Zásady navrhování - Zatížení - Uspořádání konstrukce - Zděné konstrukce - Zakládání staveb

NK 1 Zatížení 2. - Zásady navrhování - Zatížení - Uspořádání konstrukce - Zděné konstrukce - Zakládání staveb NK 1 Zatížení 2 Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil

4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil 4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil Výpočet zatížení stropní deska Skladbu podlahy a hodnotu užitného zatížení převezměte z 1. úlohy. Uvažujte tloušťku ŽB desky, kterou jste sami navrhli ve 3.

Více

5 Úvod do zatížení stavebních konstrukcí. terminologie stavebních konstrukcí terminologie a typy zatížení výpočet zatížení od vlastní tíhy konstrukce

5 Úvod do zatížení stavebních konstrukcí. terminologie stavebních konstrukcí terminologie a typy zatížení výpočet zatížení od vlastní tíhy konstrukce 5 Úvod do zatížení stavebních konstrukcí terminologie stavebních konstrukcí terminologie a typy zatížení výpočet zatížení od vlastní tíhy konstrukce 5.1 Terminologie stavebních konstrukcí nosné konstrukce

Více

Návrh rozměrů plošného základu

Návrh rozměrů plošného základu Inženýrský manuál č. 9 Aktualizace: 04/2018 Návrh rozměrů plošného základu Program: Soubor: Patky Demo_manual_09.gpa V tomto inženýrském manuálu je představeno, jak jednoduše a efektivně navrhnout železobetonovou

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních materiálů

Více

Pilotové základy úvod

Pilotové základy úvod Inženýrský manuál č. 12 Aktualizace: 04/2016 Pilotové základy úvod Program: Pilota, Pilota CPT, Skupina pilot Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit praktické použití programů GEO 5 pro výpočet

Více

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy Drahomír Novák Jan Eliáš 2012 Spolehlivost konstrukcí, Drahomír Novák & Jan Eliáš 1 část 8 Normové předpisy 2012 Spolehlivost konstrukcí,

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška Mezní stavy použitelnosti (MSP) Použitelnost a trvanlivost Obecně Kombinace zatížení pro MSP Stádia působení ŽB prvků Mezní stav omezení napětí Mezní stav

Více

ČSN EN 1990/A1 OPRAVA 4

ČSN EN 1990/A1 OPRAVA 4 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.010.30 Leden 2011 Eurokód: Zásady navrhování konstrukcí ČSN EN 1990/A1 OPRAVA 4 73 0002 idt EN 1990:2002/A1:2005/AC:2010-04 Corrigendum Tato oprava ČSN EN 1990:2004/A1:2007

Více

1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU

1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU ÚVOD Předmětem tohoto statického výpočtu je návrh opěrných stěn, které budou realizovány v rámci projektu Chodník pro pěší Pňovice. Statický výpočet je zpracován

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem 2.5 Příklady 2.5. Desky Příklad : Deska prostě uložená Zadání Posuďte prostě uloženou desku tl. 200 mm na rozpětí 5 m v suchém prostředí. Stálé zatížení je g 7 knm -2, nahodilé q 5 knm -2. Požaduje se

Více

Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1

Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1 Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1 1. Návrhové hodnoty účinků zatížení Účinky zatížení v mezním stavu porušení ((STR) a (GEO) jsou dány návrhovou kombinací

Více

Statický výpočet komínové výměny a stropního prostupu (vzorový příklad)

Statický výpočet komínové výměny a stropního prostupu (vzorový příklad) KERAMICKÉ STROPY HELUZ MIAKO Tabulky statických únosností stropy HELUZ MIAKO Obsah tabulka č. 1 tabulka č. 2 tabulka č. 3 tabulka č. 4 tabulka č. 5 tabulka č. 6 tabulka č. 7 tabulka č. 8 tabulka č. 9 tabulka

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních materiálů

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB Cvičení Program cvičení 1. Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení, návrh

Více

VIII. Zásady a kombinace zatížení pro zásobníky a nádrže

VIII. Zásady a kombinace zatížení pro zásobníky a nádrže VIII. Zásady a kombinace pro zásobníky a nádrže VIII. Zásady a kombinace pro zásobníky a nádrže 1 Úvod V ČSN EN 1991-4 jsou uvedeny modely pro zrnité tuhé látky skladované v různých typech zásobníků a

Více

Bibliografická citace VŠKP

Bibliografická citace VŠKP Bibliografická citace VŠKP PROKOP, Lukáš. Železobetonová skeletová konstrukce. Brno, 2012. 7 stran, 106 stran příloh. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav betonových

Více

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti.

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti. Stěnové nosníky Stěnový nosník je plošný rovinný prvek uložený na podporách tak, že prvek je namáhán v jeho rovině. Porovnáme-li chování nosníků o výškách h = 0,25 l a h = l, při uvažování lineárně pružného

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB Cvičení Program cvičení 1. Výklad: Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení,

Více

SILNIČNÍ PLNOSTĚNNÝ SPŘAŽENÝ TRÁMOVÝ OCELOBETONOVÝ MOST

SILNIČNÍ PLNOSTĚNNÝ SPŘAŽENÝ TRÁMOVÝ OCELOBETONOVÝ MOST SILNIČNÍ PLNOSTĚNNÝ SPŘAŽENÝ TRÁMOVÝ OCELOBETONOVÝ MOST Stanovte návrhovou hodnotu maximálního ohybového momentu a posouvající síly na nejzatíženějším nosníku silničního mostu pro silnici S 9,5 s pravostranným

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník kombinovaného studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Spolehlivost nosné konstrukce Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí ezní stav únosnosti,

Více

Nosné konstrukce II - AF01 ednáška Navrhování betonových. použitelnosti

Nosné konstrukce II - AF01 ednáška Navrhování betonových. použitelnosti Brno University of Technology, Faculty of Civil Engineering Institute of Concrete and Masonry Structures, Veveri 95, 662 37 Brno Nosné konstrukce II - AF01 1. přednp ednáška Navrhování betonových prvků

Více

7 Mezní stavy použitelnosti

7 Mezní stavy použitelnosti 7 Mezní stavy použitenosti Cekové užitné vastnosti konstrukcí mají spňovat dva zákadní požadavky. Prvním požadavkem je bezpečnost, která je zpravida vyjádřena únosností. Druhým požadavkem je použitenost,

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

1 Kombinace zatížení EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí

1 Kombinace zatížení EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí 1 Kombinace zatížení EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí 1.1 Mezní stav únosnosti (STR/GEO) Základní kombinace zatížení (EN 1990, rce 6.10) j 1 G, j Gk, j " + " P P " + " Q, 1 Qk, 1" + " Q,iψ 0,i i> 1

Více

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace 2. přednáška, 4.3.2013 Zatížení a spolehlivost 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace Navrhování podle norem Navrhování podle norem Historické a empirické metody Dovolené napětí

Více

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ statistické vyhodnocení materiálových zkoušek

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ statistické vyhodnocení materiálových zkoušek SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ statistické vyhodnocení materiálových zkoušek Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Dejvice Česká republika Program přednášek a cvičení Výuka: Úterý 12:00-13:40, C -219 Přednášky a cvičení:

Více

STATICKÉ TABULKY stěnových kazet

STATICKÉ TABULKY stěnových kazet STATICKÉ TABULKY stěnových kazet OBSAH ÚVOD.................................................................................................. 3 SATCASS 600/100 DX 51D................................................................................

Více

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927)

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927) Teorie K sesuvu svahu dochází často podél tenké smykové plochy, která odděluje sesouvající se těleso sesuvu nad smykovou plochou od nepohybujícího se podkladu. Obecně lze říct, že v nesoudržných zeminách

Více

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ Milan Holický, Karel Jung, Jana Marková a Miroslav Sýkora Abstract Eurocodes are focused mainly on the design of new structures and supplementary

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

Zatíženía spolehlivost (K132ZASP)

Zatíženía spolehlivost (K132ZASP) Zatíženía spolehlivost (K132ZASP) Přednáší: Ing. Matěj Lepš, Ph.D. Katedra mechaniky K132 místnost D2034 e-mail: matej.leps@fsv.cvut.cz konzultační hodiny Út 13:00-16:00 Literatura: P. Fajman, J. Kruis:

Více

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o.

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE 2017 Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. Základní požadavky na vlastnosti staveb (305/2011/EU) resp. 8 vyhl.č. 268/2009 Sb. mechanická odolnost a stabilita požární bezpečnost

Více

MEZNÍ STAVY POUŽITELNOSTI PŘEDPJATÝCH PRŮŘEZŮ DLE EUROKÓDŮ

MEZNÍ STAVY POUŽITELNOSTI PŘEDPJATÝCH PRŮŘEZŮ DLE EUROKÓDŮ 20. Betonářské dny (2013) Sborník Sekce ČT1B: Modelování a navrhování 2 ISBN 978-80-87158-34-0 / 978-80-87158-35-7 (CD) MEZNÍ STAVY POUŽITELNOSTI PŘEDPJATÝCH PRŮŘEZŮ DLE EUROKÓDŮ Jaroslav Navrátil 1,2

Více

BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI

BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI doc. Ing. Miloš Zich, Ph.D. Ústav betonových a zděných konstrukcí VUT FAST Brno 1 OSNOVA 1. Co je to mezní stav použitelnosti (MSP)?

Více

4 Opěrné zdi. 4.1 Druhy opěrných zdí. 4.2 Navrhování gravitačních opěrných zdí. Opěrné zd i

4 Opěrné zdi. 4.1 Druhy opěrných zdí. 4.2 Navrhování gravitačních opěrných zdí. Opěrné zd i Opěrné zd i 4 Opěrné zdi 4.1 Druhy opěrných zdí Podle kapitoly 9 Opěrné konstrukce evropské normy ČSN EN 1997-1 se z hlediska návrhu opěrných konstrukcí rozlišují následující 3 typy: a) gravitační zdi,

Více

Některá klimatická zatížení

Některá klimatická zatížení Některá klimatická zatížení 5. cvičení Klimatické zatížení je nahodilé zatížení vyvolané meteorologickými jevy. Stanoví se podle nejnepříznivějších hodnot mnohaletých měření, odpovídajících určitému zvolenému

Více

Uplatnění prostého betonu

Uplatnění prostého betonu Prostý beton -Uplatnění prostého betonu - Charakteristické pevnosti - Mezní únosnost v tlaku - Smyková únosnost - Obdélníkový průřez -Konstrukční ustanovení - Základová patka -Příklad Uplatnění prostého

Více

V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi.

V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Inženýrský manuál č. 2 Aktualizace: 02/2016 Návrh úhlové zdi Program: Úhlová zeď Soubor: Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Zadání úlohy: Navrhněte úhlovou

Více

RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn

RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn Zdivo zadní stěny suterénu je namáháno bočním zatížením od zeminy (lichoběžníkovým). Obecně platí, že je výhodné, aby bočně namáhaná

Více

Základní rozměry betonových nosných prvků

Základní rozměry betonových nosných prvků Základní rozměry betonových nosných prvků Desky Trámy Průvlaky Sloupy Ohybové momenty [knm] na nosníku Prostě uloženýnosník q[kn/m] 1/8 ql 2 Oboustranně vetknutý nosník 1/12 ql 2 1/12 ql 2 q[kn/m] 1/24

Více

Dilatace nosných konstrukcí

Dilatace nosných konstrukcí ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Dilatace nosných konstrukcí doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na

Více

PLASTOVÁ AKUMULAČNÍ, SEDIMENTAČNÍ A RETENČNÍ NÁDRŽ HN A VN POSOUZENÍ PLASTOVÉ NÁDRŽE VN-2 STATICKÝ POSUDEK

PLASTOVÁ AKUMULAČNÍ, SEDIMENTAČNÍ A RETENČNÍ NÁDRŽ HN A VN POSOUZENÍ PLASTOVÉ NÁDRŽE VN-2 STATICKÝ POSUDEK PLASTOVÁ AKUMULAČNÍ, SEDIMENTAČNÍ A RETENČNÍ NÁDRŽ HN A VN POSOUZENÍ PLASTOVÉ NÁDRŽE VN-2 STATICKÝ POSUDEK - - 20,00 1 [0,00; 0,00] 2 [0,00; 0,38] +z 2,00 3 [0,00; 0,72] 4 [0,00; 2,00] Geometrie konstrukce

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Katedra konstrukcí pozemních staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE D.1.2.6 Statické posouzení 2016 Lukáš Hradečný OBSAH: A. SCHÉMA KONSTRUKCE... 3 A.1 IDENTIFIKACE

Více

Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi.

Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Inženýrský manuál č. 2 Aktualizace: 02/2018 Návrh úhlové zdi Program: Soubor: Úhlová zeď Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Zadání úlohy: Navrhněte úhlovou

Více

VÝPOČET ZATÍŽENÍ SNĚHEM DLE ČSN EN :2005/Z1:2006

VÝPOČET ZATÍŽENÍ SNĚHEM DLE ČSN EN :2005/Z1:2006 PŘÍSTAVBA SOCIÁLNÍHO ZAŘÍZENÍ HŘIŠTĚ TJ MOŘKOV PŘÍPRAVNÉ VÝPOČTY Výpočet zatížení dle ČSN EN 1991 (730035) ZATÍŽENÍ STÁLÉ Střešní konstrukce Jednoplášťová plochá střecha (bez vl. tíhy nosné konstrukce)

Více

Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica)

Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica) Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica) Obsah: 1. Úvod 4 2. Statické tabulky 6 2.1. Vlnitý profil 6 2.1.1. Frequence 18/76 6 2.2. Trapézové profily 8 2.2.1. Hacierba 20/137,5

Více

Advance Design 2017 R2 SP1

Advance Design 2017 R2 SP1 Advance Design 2017 R2 SP1 První Service Pack pro Advance Design 2017 R2 přináší řešení pro statické výpočty a posuzování betonových, ocelových a dřevěných konstrukcí v souladu se slovenskými národními

Více

Interakce ocelové konstrukce s podložím

Interakce ocelové konstrukce s podložím Rozvojové projekty MŠMT 1. Úvod Nejrozšířenějšími pozemními konstrukcemi užívanými za účelem průmyslové výroby jsou ocelové haly. Základní nosné prvky těchto hal jsou příčné vazby, ztužidla a základy.

Více

Interakce stavebních konstrukcí

Interakce stavebních konstrukcí Interakce stavebních konstrukcí Interakce hlavních subsystémů budovy Hlavní subsystémy Hlavní subsystémy budovy: nosné konstrukce obalové a dělící konstrukce technická zařízení Proč se zabývat interakcemi

Více

Výpočet přetvoření a dimenzování pilotové skupiny

Výpočet přetvoření a dimenzování pilotové skupiny Inženýrský manuál č. 18 Aktualizace: 08/2018 Výpočet přetvoření a dimenzování pilotové skupiny Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_18.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA + STATICKÝ VÝPOČET

TECHNICKÁ ZPRÁVA + STATICKÝ VÝPOČET TECHNICKÁ ZPRÁVA + STATICKÝ VÝPOČET realizačního projektu Akce: Investor: Místo stavby: Stupeň: Projektant statiky: KANALIZACE A ČOV TŘEBENICE - ČOV sdružený objekt obec Třebenice, 675 52 Lipník u Hrotovic

Více

předběžný statický výpočet

předběžný statický výpočet předběžný statický výpočet (část: betonové konstrukce) KOMUNITNÍ CENTRUM MATKY TEREZY V PRAZE . Základní informace.. Materiály.. Schéma konstrukce. Zatížení.. Vodorovné konstrukc.. Svislé konstrukce 4.

Více

Zatížení stálá a užitná

Zatížení stálá a užitná ZÁSADY OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH KONSTRUKCÍ Zatížení stálá a užitná prof. Ing. Milan Holický, DrSc. Kloknerův ústav, ČVUT v Praze 1. Zatížení stálá 2. Příklad stanovení stálého zatížení na základě zkoušek

Více

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení PŘEDNÁŠKY Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení Pozemní stavby Pozemní stavby rámové konstrukce Vliv dotvarování a smršťování na sloupy a pilíře střední sloupy

Více

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Téma : Spřažené ocelobetonové konstrukce - úvod Spřažené

Více

list číslo Číslo přílohy: číslo zakázky: stavba: Víceúčelová hala Březová DPS SO01 Objekt haly objekt: revize: 1 OBSAH

list číslo Číslo přílohy: číslo zakázky: stavba: Víceúčelová hala Březová DPS SO01 Objekt haly objekt: revize: 1 OBSAH revize: 1 OBSAH 1 Technická zpráva ke statickému výpočtu... 2 1.1 Úvod... 2 1.2 Popis konstrukce:... 2 1.3 Postup při výpočtu, modelování... 2 1.4 Použité podklady a literatura... 3 2 Statický výpočet...

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

Předmět: SM02 ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ UŽITNÁ ZATÍŽENÍ, ZATÍŽENÍ SNĚHEM, ZATÍŽENÍ VĚTREM. prof. Ing. Michal POLÁK, CSc.

Předmět: SM02 ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ UŽITNÁ ZATÍŽENÍ, ZATÍŽENÍ SNĚHEM, ZATÍŽENÍ VĚTREM. prof. Ing. Michal POLÁK, CSc. Předmět: SM02 ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ UŽITNÁ ZATÍŽENÍ, ZATÍŽENÍ SNĚHEM, ZATÍŽENÍ VĚTREM prof. Ing. Michal POLÁK, CSc. Fakulta stavební, ČVUT v Praze 2013-2014 Pravděpodobnost výskytu PROMĚNNÁ ZATÍŽENÍ

Více

NK III ocelové a dřevěné konstrukce (cvičení)

NK III ocelové a dřevěné konstrukce (cvičení) NK III ocelové a dřevěné konstrukce (cvičení) Ústav nosných konstrukcí FA ČVUT cvičení a konzultace středa: Ing. Marián VEVERKA, Ph.D. (A 827) čtvrtek: Ing. Martin POSPÍŠIL, Ph.D. (A 826) Literatura Marek,

Více

STUDENTSKÁ KOPIE. Základní princip. Základy stavebního inženýrství. Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí

STUDENTSKÁ KOPIE. Základní princip. Základy stavebního inženýrství. Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí Základní princip Základy stavebního inženýrství Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí Základní princip Základní charakteristiky konstrukce Zatížení působící na konstrukci Účinky zatížení vnitřní

Více

STATICKÉ POSOUZENÍ. Tel.: Projekční ateliér: Projektant: Ing. Alexandr Cedrych IČO: Razítko:

STATICKÉ POSOUZENÍ. Tel.: Projekční ateliér: Projektant: Ing. Alexandr Cedrych IČO: Razítko: STATICKÉ POSOUZENÍ ENGINEERS CZ Tel.: +420 252546463 Projekční ateliér: IČO: 24127663 s.r.o. info@engineers-cz.cz Projektant: Ing. Alexandr Cedrych IČO: 43082734 Razítko: Kraj. úřad: Praha Investor: Vězeňská

Více

Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář k problematice navrhování

Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář k problematice navrhování ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ DŘEVOSTAVBY VE VZTAHU K TECHNICKÝM NORMÁM ČSN, PRINCIPY KONSTRUKĆNÍ OCHRANY DŘEVA PETR KUKLÍK Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář

Více

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁU Navrhněte ohybovou výztuž do železobetonového nosníku uvedeného na obrázku. Kromě vlastní tíhy je nosník zatížen bodovou silou od obvodového pláště ostatním stálým rovnoměrným

Více

Příloha D Navrhování pomocí zkoušek

Příloha D Navrhování pomocí zkoušek D.1 Rozsah platnosti a použití Příloha D Navrhování pomocí zkoušek Příloha D uvádí pokyny pro navrhování na základě zkoušek a pro určení charakteristické nebo návrhové hodnoty jedné materiálové vlastnosti

Více

Posouzení mikropilotového základu

Posouzení mikropilotového základu Inženýrský manuál č. 36 Aktualizace 06/2017 Posouzení mikropilotového základu Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_36.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu GEO5 SKUPINA

Více

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÝ VÝPOČET

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÝ VÝPOČET 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÝ VÝPOČET Investor : Cemex Cement, k.s. Tovární 296 538 04 Prachovice Místo stavby : k.ú. Prachovice Stavba : : Dokumentace pro vydání společného územního rozhodnutí a stavebního

Více

Betonové konstrukce (S)

Betonové konstrukce (S) Betonové konstrukce (S) Přednáška 10 Obsah Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru Tabulkové údaje - nosníky Tabulkové údaje - desky Tabulkové údaje - sloupy (metoda A, metoda B, štíhlé sloupy

Více