ČVUT v Praze. Fakulta stavební Thákurova 7, Praha 6 kamil.stanek@fsv.cvut.cz BUDOVY PŘEHLED TECHNOLOGIE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČVUT v Praze. Fakulta stavební Thákurova 7, 166 29 Praha 6 email: kamil.stanek@fsv.cvut.cz http://fotovoltaika.fsv.cvut.cz BUDOVY PŘEHLED TECHNOLOGIE"

Transkript

1 ČVUT v Praze Fakulta stavební Thákurova 7, Praha 6 kamil.stanek@fsv.cvut.cz FOTOVOLTAIKA PRO BUDOVY PŘEHLED TECHNOLOGIE

2 Palivo: Sluneční záření 150 miliónů kilometrů vzdálené Slunce je naše nejbližší hvězda. Je to koule žhavých plynů o hmotnosti 1, kg s výkonem 3, W. Teplota na povrchu Slunce je 5777 K, čemuž odpovídá i spektrum slunečního záření. Na zemskou atmosféru dopadá jen asi 45 miliardtin slunečního výkonu. Tato malá část přepočtena na plochu 1 m 2 se nazývá solární konstanta a má velikost 1367 W/m zařování (W/m 2.μm) spektrální intenzita vyz nad zemskou atmosférou, AM 0 na zemském povrchu, AM vlnová délka (nm) spektrum slunečního záření před (černá linka) a po (modrá linka) průchodu zemskou atmosférou Část záření je pohlcena při průchodu zemskou atmosférou ozónem, vodní parou, částicemi CO 2, aerosoly a dalšími prvky. Zbývající část záření dopadající na zemský povrch je využitelná, např. fotovoltaickými technologiemi.

3 Sluneční záření v ČR Množství dostupného slunečního záření je nejdůležitějším j vstupním parametrem pro výpočet produkce elektrické energie. množství slunečního záření dopadajícího na vodorovnou plochu v kwh/m 2 za rok (ČR) množství slunečního záření dopadajícího na povrchy různých sklonů a orientací v kwh/m 2 za rok (pro ČR)

4 Co je to fotovoltaika? Fotovoltaika (zkráceně FV) je souhrnné označení pro technologii, která umožňuje přímou přeměnu slunečního záření na elektrickou energii. Jedná se o obnovitelný zdroj elektrické energie s bezhlučným provozem a nulovou produkcí škodlivin. Již sám název, který je složeninou slov foto a volt odkazuje na vazbu mezi světlem a elektřinou. Fotovoltaická zařízení dnes nacházejí uplatnění v řadě odvětví lidské činnosti od napájení orbitálních družic po napájení parkovacích automatů.

5 Jak funguje fotovoltaika? Více než 90 % fotovoltaických systémů je dnes založeno na krystalickém křemíku, ze kterého je vytvořen základní skladebný prvek fotovoltaický článek. struktura FV článku s PN přechodem detailní schéma PN přechodu Fotovoltaické články využívají k produkci elektrické energie tzv. fotovoltaického jevu. Speciální struktura článku s PN přechodem umožňuje vstupujícím fotonům v jeho atomové mřížce generovat páry elektron díra, které jsou díky zabudovanému elektrickému poli mezi P a N vrstvou rozděleny a usměrněny. Tím jsou k dispozici volné nosiče náboje a po zapojení článku do elektrického obvodu jím protéká elektrický proud přímo úměrný intenzitě dopadajícího záření (tedy počtu absorbovaných fotonů). Velikost napětí odpovídá napětí zabudovaného elektrického pole.

6 Fotovoltaický článek Běžná velikost fotovoltaických článků na bázi krystalického křemíku je 10 x 10 cm (4 ) až 15 x 15 cm (6 ). Obvyklá tloušťka nepřesahuje 0,3 mm. Základní destička s PN přechodem je opatřena antireflexní vrstvou pro snížení optických ztrát. Přední a zadní strana článku je opatřena kontakty. FV články na bázi krystalického křemíku pracují s účinností 14 až 16 %. Výstupní napětí článku je obvykle 0,6 V a generovaný stejnosměrný proud je úměrný intenzitě dopadajícího slunečního záření (cca 3 A pro 4 článek při intenzitě 1000 W/m 2 ). Typickou vlastností křemíkových solárních článků je teplotní závislost výkonu, který klesá o 0,5 % při nárůstu provozní teploty o 1 C.

7 Výroba FV článků Základní surovinou pro výrobu fotovoltaických článků je křemík, druhý nejrozšířenější prvek na Zemi. těžba odlučování Si chemické a tepelné čištění mletí na prášek tavení výroba ingotů surovýkřemík (SiO 2 ) válcový ingot přesné řezání leštění povrchu dotování příměsemi (vytvoření PN přechodu) tištění kontaktů nanášení ochranné a antireflexní vrstvy kruhové destičky solární článek Výroba FV článků je energeticky náročná a velká pozornost je dnes věnována cestám vedoucím k jejímu zjednodušení. Výsledek výrobního procesu monokrystalický, resp. polykrystalický fotovoltaický článek.

8 Možnosti FV článků Současné výrobní technologie umožňují zajímavá tvarová a barevná řešení FV článků. tvarová řešení monokrystalických článků barevná řešení polykrystalických článků kontaktové vzory na polykrystalických článcích

9 Fotovoltaické panely FV články y z krystalického křemíku jsou velmi křehké. Jejich mechanická stabilita, elektrická izolace a odolnost proti klimatickým vlivům je zajištěna zapouzdřením do ochranných vrstev. Výsledkem je FV panel typicky obsahující 36 až 96 článků. skladba běžného FV panelu Jádro panelu je vytvořeno vakuovou laminací, kdy jsou sérioparalelně pospojované články zapouzdřeny do EVA fólie. Tento laminát je poté ze zadní strany opatřen kompozitní Tedlarovou fólií a z přední strany vysoce transparentním sklem. Pro zvýšení tuhosti je nakonec laminát zasazen do hliníkového rámu. Kontakty jsou vyvedeny ve svorkovnici na zadní straně panelu. Životnost FV panelů na bázi krystalického křemíku je minimálně 25 let (garance výrobců). Panely pracují s účinností 12 až 18 % a jmenovitý výkon se pohybuje dle typu mezi 100 až 300 i více W p. kompletní FV panel

10 Fotovoltaická pole FV panely yjsou sériově pospojovány p do větví, které jsou spojeny paralelně. Tímto sérioparalelním zapojením je vytvořeno FV pole, také nazývané FV generátor, tvořící základ FV systémů. Samotný charakter sérioparalelního zapojení je dán požadavkem na velikost výstupního napětí a proudu. Pospojováním panelů do série roste napětí, zatímco paralelním pospojováním je navyšován proud.

11 Fotovoltaické systémy y FV systém se skládá z řady y vzájemně propojených p komponent nezbytných pro zajištění stabilní a bezpečné dodávky produkované elektrické energie. FV pole DC / AC střídač nafázování do sítě budovy veřejná el. síť DC AC rozvaděč spotřeba vyráběné energie v budově + přebytky do veřejné sítě x odběr z veřejné sítě při nedostatečném výkonu FV generátoru ON GRID SYSTÉM DC/AC střídač FV pole zabírají minimum prostoru podpůrná konstrukce kabeláž, ochranné a elektroinstalační prvky

12 Ostatní FV technologie Kromě nejpoužívanějšího j krystalického křemíku je možné k fotovoltaické přeměně použít další materiály. Jsou jimi zejména amorfní křemík (a Si) a sloučeniny CdTe, CIS a další, které je možné souhrnně nazývat jako tenkovrstvá fotovoltaika (tloušťka aktivní vrstvy menší než 0,001 mm). Výhodou tenkovrstvé fotovoltaiky je větší variabilita ve výběru podkladních vrstev. Nanesením amorfního křemíku na sklo může být snadno docíleno částečné tč é propustnosti tipro světlo. Tato tzv. semitransparentní fotovoltaika nachází využití jako náhrada tradičního zasklení ve výplních otvorů. Tenké vrstvy nanesené na flexibilní podklad mohou sloužit jako střešní hydroizolační pásy produkující elektrickou energii. Účinnost tenkovrstvé fotovoltaiky se pohybuje od 6 do 12 %.

13 Fotovoltaika pro budovy Fotovoltaické aplikace pro budovy lze dle míry stavební provázanosti rozdělit do tří hlavních skupin. Prvnískupinu tvoří instalace, kde jsou FV panely v otevřené poloze a nestávají se přímou součástí obvodových konstrukcí budovy. plná stavební integrace Pro druhou skupinu je typické ikétěsné ě spojení FV panelů a obvodových konstrukcí, v krajním případě nahrazují FV panely tradiční střešní krytinu či fasádní obklad. plná stavební integrace Do třetí skupiny jsou zahrnuty instalace, kde FV panely tvoří rozhraní vnějšího a vnitřní prostředí.

14 FV pro budovy integrace Plná integrace fotovoltaiky do budov se neodehrává jen na stavební úrovni. Dobrý návrh vyžaduje systematický přístup a spolupráci architekta, stavebního inženýra a inženýra elektro. Pečlivý návrh by měl respektovat tři základní úrovně, na kterých se odehrává vztah fotovoltaika budova: stavební začlenění a architektonický soulad fotovoltaiky s budovou technologické začlenění do energetických soustav budovy energetická návaznost na křivku potřeby elektrické energie v budově

15 FV pro budovy návrh Při plánování FV systému pro budovu je nutné uvést do souladu zamýšlené řešení s místně specifickými podmínkami. Základními vstupními informacemi pro návrh FV systému jsou: znalost místních podmínek množství dostupného slunečního záření, odstupová vzdálenost a výška okolních budov a dalších potenciálních zdrojů stínění, síla větru a množství žtísněhových hsrážek pro dimenzování podpůrné ů konstrukce k a kotevních kt íhprvků zamýšlená forma instalace FV panelů velikost prakticky využitelné plochy, umístění na budově (sklon a orientace), geometrie instalace, volba podpůrné konstrukce a způsobu kotvení charakteristiky ik jednotlivých prvků systému počet č a typ FV panelů, elektrické lk iké pospojování, nominální výkonové parametry FV panelů a střídačů, životnost způsob využití produkované energie přímá spotřeba, skladování pomocí akumulátorů, prodej či kombinace těchto způsobů.

16 Realizace Koberovy V obci Koberovy nedaleko Českého ráje, kde probíhá výstavba třinácti pasivní rodinných domů, byl na přelomu let 2006/2007 realizován FV systém o výkonu 8,45 kw p integrovaný do šikmé střechy. Předpokládaná roční produkce elektrické energie systému je 7,85 MWh. Dimenzování systému vycházelo z požadavku na pokrytí ekvivalentního množství potřeby energie na vytápění, provoz domácích elektrospotřebičů a domovních technologií. Výsledkem je energeticky nulový dům v celoroční bilanci energetických vstupů a výstupů. Projekt byl realizován ve spolupráci firmy Atrea s.r.o. a Fakulty stavební ČVUT v Praze.

17 Realizace Koberovy Konstrukční řešení FV instalace na šikmé střeše vycházelo z požadavku na plné stavební a architektonické začlenění FV panelů, které nahrazují střešní krytinu v tříplášťové provětrávané střeše. Celkem bylo v ploše 62,9 m 2 instalováno 65 ks FV panelů Kyocera KC130GTH 2 s černými rámy. Jako podpůrný systém byla použita konstrukce Schletter Plandach 05 s hliníkovými nosnými profily a systémem přítlačných tvarovek v černé barvě.

18 Realizace Koberovy Při konstrukčním návrhu bylo důsledně řešeno odvětrávání střešního pláště mezi FV panely a pojistnou hydroizolací a mezi pojistnou hydroizolací a tepelnou izolací. Motivací bylo jednak zajištění vysoké konverzní účinnosti FV panelů odvodem nadbytečného tepla z jejich zadní strany a jednak důraz na bezpečný odvod srážkové vlhkosti a vodních par ze střešního souvrství. odvětrání u hřebene svislý a vodorovný řez střešním pláštěm

19 Fotovoltaika na ČVUT Výzkum fotovoltaiky na ČVUT v Praze probíhá ve spolupráci ý y p p p Fakulty elektrotechnické a Fakulty stavební. Na Fakultě elektrotechnické je výzkum zaměřen na detailní analýzu chování prvků FV systémů a na elektrotechnologické souvislosti. Na Fakultě stavební je pozornost zaměřena na integraci FV systémů do budov aa na jejich chování v reálných provozních podmínkách. na jejich chování v reálných provozních podmínkách V roce 2006 byl na Fakultě stavební díky podpoře SFŽP uveden do provozu experimentální FV systém o výkonu 40,9 kwp.

20 Experimentální FV systém Experimentální FV systém na Fakultě stavební ČVUT v Praze se skládá ze dvou hlavních částí instalace na ploché střeše a fasádní instalace. Pro celý systém byly jednotně použity FV panely Solartec SI /24. Střešní část systému je rozdělena do čtyř nezávislých FV sestav různých sklonů a orientací o celkovém počtu 210 FV panelů. Fasádní část systému je rozdělena do třech nezávislých FV sestav jihozápadní orientace s celkovým počtem 176 FV panelů. Každá FV sestava je samostatně napojena na DC/AC střídač Fronius IG60 (30).

21 Konstrukce FV fasády Fasádní FV instalace je provedena jako dvouplášťová konstrukce s otevřenou vzduchovou dutinou mezi FV panely a obvodovou stěnou budovy. Při realizaci byly yynejprve v tepelné izolaci obvodové stěny vyřezány otvory pro ocelové kotvy nosné konstrukce. Po osazení kotev byla stěna dodatečně zaizolována kontaktní tepelnou izolací, na kterou byla nanesena tenkovrstvá omítka. Na kotvy byly upevněny svislé a vodorovné profily nosné konstrukce a k nim pomocí přítlačných č htvarovek uchyceny FV panely.

22 Měření Experimentální FV systém je vybaven rozsáhlým měřením klíčových fyzikálních veličin, které ovlivňují jeho provozní charakteristiky. Většina měření je soustředěna na FV fasádu. měření rychlosti proudění vzduchu ve větrané dutině za fasádními FV panely měření teplot na obvodové stěně, na zadní straně FV panelů a ve větrané dutině měření osvitu na fasádě a kabeláž od měření intenzity globálního záření a teploty fasádních čidel venkovního vzduchu připojení čidel k měřící ústředně a řídící počítač pro zálohování dat se vzdáleným přístupem

23 Vyhodnocování Měřená data jsou počítačově vyhodnocována a výsledkem jsou detailní informace o chování systému v reálných provozních podmínkách. Vzhledem k negativní teplotní závislosti výkonu FV panelů je jednou z klíčových informací jejich provozní teplota a nerovnoměrnosti v jejím rozložení. měřené teploty v systému větrané FV fasády (po interpolaci)

24 Analýzy ýy Měřená data dále slouží jako vstupy do analýz, ý,jejichž j cílem je určit a vyčíslit potenciální faktory negativně ovlivňující provoz FV systémů integrovaných do budov Roční relativní optická účinnost pro FV panely různých ů ýhsklonů ů a orientací (pro ČR). Jsou započteny ztráty odrazem a pohlcením. 94 sklon ( ) S 45 - SV 90 - V JV J JZ Z SZ S azimut ( ) 96 sklon ( ) Roční relativní konverzní účinnost pro FV panely různých sklonů a orientací (pro ČR). Jsou započteny negativní vlivy teploty a nízkých intenzit slunečního záření S 45 - SV 90 - V JV J JZ Z SZ S azimut ( )

25 Zdroje informací Souhrnné informace o fotovoltaice s řadou dalších odkazů Všeobecné informace o obnovitelných zdrojích energie, podporách a související legislativě Vyhodnocení potenciálu pro instalaci FV systému pro kteroukoli evropskou lokalitu (PVGIS)

Stavební integrace. fotovoltaických systémů

Stavební integrace. fotovoltaických systémů Tywoniak J., Staněk K., Ženka M. ČVUT v Praze Fakulta stavební, Katedra konstrukcí pozemních staveb Thákurova 7, 166 29 Praha 6, email: kamil.stanek@fsv.cvut.cz http://fotovoltaika.fsv.cvut.cz Stavební

Více

Obr. č. 1: Pasivní domy Koberovy jihovýchodní pohled

Obr. č. 1: Pasivní domy Koberovy jihovýchodní pohled PŘÍKLAD 7 Název stavby: Soubor pasivních rodinných domů Koberovy Návrh domu, autor koncepce: ing. Petr Morávek CSc. Spoluautoři: prof. ing. Jan Tywoniak CSc., arch. J. Kořínek, ing. arch. T. Koumar, ing.

Více

Obnovitelné zdroje energie Otázky k samotestům

Obnovitelné zdroje energie Otázky k samotestům ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Obnovitelné zdroje energie Otázky k samotestům Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 FOTOVOLTAIKA ING. JAROSLAV TISOT

Více

RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí

RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram NZÚ RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí Podoblast podpory C.3 Instalace solárních termických a fotovoltaických

Více

Fotovoltaické systémy

Fotovoltaické systémy Fotovoltaické systémy Prof. Ing. Vitězslav Benda, CSc ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická katedra elektrotechnologie 1000 W/m 2 Na zemský povrch dopadá část záření pod úhlem ϕ 1 6 MWh/m 2 W ( ϕ) = W0

Více

Fotovoltaika. Ing. Stanislav Bock 3.května 2011

Fotovoltaika. Ing. Stanislav Bock 3.května 2011 Fotovoltaika Ing. Stanislav Bock 3.května 2011 Fotovoltaický jev (fotoefekt) Fyzikální jev, při němž jsou elektrony uvolňovány (vyzařovány, emitovány) z látky (nejčastěji z kovu) v důsledku absorpce elektromagnetického

Více

Efektivita provozu solárních kolektorů. Energetické systémy budov I

Efektivita provozu solárních kolektorů. Energetické systémy budov I Efektivita provozu solárních kolektorů Energetické systémy budov I Sluneční energie Doba slunečního svitu a zářivý výkon závisí na: zeměpisné poloze ročním obdobím povětrnostních podmínkách Základní pojmy:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.3 Polovodiče a jejich využití Kapitola

Více

Solární kolektory a solární soustavy pro obytné budovy. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Solární kolektory a solární soustavy pro obytné budovy. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Solární kolektory a solární soustavy pro obytné budovy Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Sluneční energie v Evropě zdroj: PVGIS Sluneční energie v České republice zdroj:

Více

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov SOLÁRNÍ TERMICKÉ SYSTÉMY A ZDROJE TEPLA NA BIOMASU MOŽNOSTI INTEGRACE A OPTIMALIZACE 29. října 2007, ČVUT v Praze, Fakulta strojní Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění

Více

Srovnání a výhody tenkovrstvých technologií ve fotovoltaice

Srovnání a výhody tenkovrstvých technologií ve fotovoltaice Srovnání a výhody tenkovrstvých technologií ve fotovoltaice Tenkovrstvé FV technologie se od klasických krystalických c-si technologií zcela liší vlastní geometrií FV článku, způsobem výroby, použitými

Více

OFF-GRID SOLAR CONTAINER

OFF-GRID SOLAR CONTAINER OFF-GRID SOLAR CONTAINER DESERT 16,5kWp-48Vdc-4600Ah-230Vac-7kW version 20.12.2014 Objednatel Dodavatel Naše řešení spočívá v umístění kompletní technologie do normalizovaného přepravního 40ft kontejneru

Více

Manuál k solárním modulům Solar-2, Solar-10 V1.4

Manuál k solárním modulům Solar-2, Solar-10 V1.4 Manuál k solárním modulům Solar-2, Solar-10 V1.4 ÚVOD Tento návod obsahuje informace o instalaci a bezpečnosti, se kterými byste se měli seznámit před tím, než začnete fotovoltaický modul používat. Distributor

Více

Příklad návrhu střešní

Příklad návrhu střešní Příklad návrhu střešní instalace FVE. Návratnost investice 8, 10 nebo 15 let? Ing. Michal Židek, Ph.D. Ing. František Mezulián www.vsb.cz/vec Současná situace fotovoltaiky u nás Instalovaný výkon: začátkem

Více

FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY úvod do problematiky

FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY úvod do problematiky FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY úvod do problematiky TOMÁŠ KOSTKA, ÚNOR 2015 STŘEDNÍ ŠKOLA, HAVÍŘOV-ŠUMBARK, SÝKOROVA 1/613, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE 1 Obsah 1. Úvod 2. Základní zkratky a pojmy 3. Způsoby provozu

Více

Vyhláška č. xx/2012 Sb., o energetické náročnosti budov. ze dne 2012, Předmět úpravy

Vyhláška č. xx/2012 Sb., o energetické náročnosti budov. ze dne 2012, Předmět úpravy Verze 2. 3. 202 Vyhláška č. xx/202 Sb., o energetické náročnosti budov ze dne 202, Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen ministerstvo ) stanoví podle 4 odst. 5 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

Architektonická studie

Architektonická studie Architektonická studie hmotového a dispozičního řešení energeticky pasivních rodinných domů v systému Atrea Investor: Vypracoval: Atrea s.r.o. Ing. Tomáš Krupa Ing. Jana Menšíková 10/2009 Tato studie ukazuje

Více

Porovnání solárního fototermického a fotovoltaického ohřevu vody

Porovnání solárního fototermického a fotovoltaického ohřevu vody Porovnání solárního fototermického a fotovoltaického ohřevu vody Tomáš Matuška, Bořivoj Šourek RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze ÚPRAVA OPROTI

Více

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb 499/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 o dokumentaci staveb Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon): 1 Úvodní

Více

Technické parametry jednotlivých částí FVE

Technické parametry jednotlivých částí FVE Technické parametry jednotlivých částí FVE Jiří Holoubek, ELCOM, a. s. pavilon P stánek 247 Komponenty fotovoltaických zdrojů AC AC DC η QQP, Q Fotovoltaické panely Použitelné suroviny pro články: Křemík

Více

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Volně dostupné zdroje tepla sluneční energie základ v podstatě veškerého přírodního

Více

Střešní fotovoltaický systém

Střešní fotovoltaický systém Střešní fotovoltaický systém Elektrická energie Vašeho stávajícího dodavatele je a bude jen dražší, staňte se nezávislí a pořiďte si vlastní fotovoltaickou elektrárnu již dnes. Fotovoltaická elektrárna

Více

POROTHERM pro nízkoenergetické bydlení

POROTHERM pro nízkoenergetické bydlení POROTHERM pro nízkoenergetické bydlení Petr Veleba Úvod do globálního zateplování 1 TEPELNÁ OCHRANA BUDOV NOVÁ SMĚRNICE EU, pohled do budoucnosti? PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY praxe, mýty, realita.

Více

Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie

Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Verze 2.17 Princip: Křemíkový krystalický

Více

Obnovitelné zdroje elektrické energie Fotovoltaika kurz 3.

Obnovitelné zdroje elektrické energie Fotovoltaika kurz 3. Obnovitelné zdroje elektrické energie Fotovoltaika kurz 3. 1 Obsah 3. Využití optického záření v energetice... 3 3.1. Sluneční záření, slunce jako zdroj energie... 3 3.2. Solární systémy...8 3.2.1 Fotovoltaické

Více

Typový dům ATREA Energeticky pasivní dřevostavba. www.atrea.cz

Typový dům ATREA Energeticky pasivní dřevostavba. www.atrea.cz Typový dům ATREA Energeticky pasivní dřevostavba www.atrea.cz Představení společnosti ATREA ATREA s.r.o. je česká společnost založená již v roce 1990 se zaměřením na systémy řízeného větrání s rekuperací

Více

ZPRACOVÁNÍ PROJEKTU KOMBINOVANÉHO SOLÁRNÍHO SYSTÉMU

ZPRACOVÁNÍ PROJEKTU KOMBINOVANÉHO SOLÁRNÍHO SYSTÉMU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE A TECHNOLOGIE OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF CHEMISTRY AND TECHNOLOGY OF ENVIRONMENTAL

Více

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE Objekt Základní školy a tělocvičny v obci Loučovice Loučovice 231, 382 76 Loučovice Stupeň dokumentace: Dokumentace pro výběr zhotovitele (DVZ) Zodpovědný

Více

Folie 1. www.solpool.info

Folie 1. www.solpool.info Folie 1 Czech RE Agency, o.p.s. nezisková organizace obnovitelné zdroje energie trvalá udržitelnost v projektu SOLPOOL zastupuje Českou republiku žádné komerční aktivity v oboru solárního ohřevu Folie

Více

Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat?

Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat? Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat? Koncept nízkoenergetického domu vznikl jako odpověď na rostoucí ceny energií. Přestože se předpisy na energetickou spotřebu

Více

Energeticky etick nulový ýa energeticky

Energeticky etick nulový ýa energeticky Zvýrazněné téma 12. ročníku: Energeticky úsporné stavění Kamil Staněk Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra konstrukcí pozemních staveb Thákurova 7, 166 29 Praha 6 kamil.stanek@fsv.cvut.cz Energeticky

Více

Energetické systémy pro budovy s vysokou mírou soběstačnosti

Energetické systémy pro budovy s vysokou mírou soběstačnosti Energetické systémy pro budovy s vysokou mírou soběstačnosti Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze OBYDLÍ A BUDOVY udržitelné, ekologické,

Více

Lehký topný olej. 0 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva. 1,17 t CO 2 /MWh elektřiny

Lehký topný olej. 0 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva. 1,17 t CO 2 /MWh elektřiny Druh paliva Hnědé uhlí Černé uhlí Těžký topný olej Lehký topný olej Zemní plyn Biomasa Elektřina Emisní faktor 0,36 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva 0,33 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva 0,27 t CO 2 /MWh výhřevnosti

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY energetické hodnocení budov Plamínkové 1564/5, Praha 4, tel. 241 400 533, www.stopterm.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Oravská č.p. 1895-1896, Praha 10 září 2015 Průkaz energetické náročnosti budovy

Více

F- 4 TEPELNÁ TECHNIKA

F- 4 TEPELNÁ TECHNIKA F- 4 TEPELNÁ TECHNIKA Obsah: 1. Úvod 2. Popis objektu 3. Normové požadavky na tepelně technické vlastnosti obvodových konstrukcí 3.1. Součinitel prostupu tepla 3.2. Nejnižší vnitřní povrchová teplota 3.3.

Více

ATE, s.r.o. TECHNICKÉ PODMÍNKY TP ATE 27000 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE 27000. Technologické domky č.v. A27000

ATE, s.r.o. TECHNICKÉ PODMÍNKY TP ATE 27000 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE 27000. Technologické domky č.v. A27000 ATE s.r.o. automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. Strana 1 Celkem stránek:

Více

Chytřejší solární systémy. Bílá kniha: SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009. www.nemakej.

Chytřejší solární systémy. Bílá kniha: SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009. www.nemakej. Chytřejší solární systémy : SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009 www.nemakej.cz Obsah 3 4 Shrnutí Více energie díky panelům s nejvyšší účinností 22% účinnost

Více

Snižování nákladů na energie FV elektrárny na střechách 2010-2014

Snižování nákladů na energie FV elektrárny na střechách 2010-2014 Snižování nákladů na energie FV elektrárny na střechách 2010-2014 Ing. Miroslav Vavera SUNLUX s.r.o. Příkop 843/4 CZ 602 00 Brno Phone: +420 606 733 620 info@sunlux.cz, http://www.sunlux.cz Zapsaná v OR

Více

FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V BŘEŽANECH

FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V BŘEŽANECH Středoškolská technika 2009 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V BŘEŽANECH Martin Vanický ISŠT Benešov Černolesklá 1997; 25601 Benešov Fotovoltaická elektrárna

Více

Obr. č. 1: Rodinný dům Litoměřice, jižní fasáda, slunolam nad okny před instalací solárních panelů

Obr. č. 1: Rodinný dům Litoměřice, jižní fasáda, slunolam nad okny před instalací solárních panelů PŘÍKLAD 12 Název stavby: Návrh domu: Projekt VZT systému Atrea: Projektant/dodavatel: Rodinný dům Litoměřice ing. arch. Pavel Šmelhaus, ing. arch. Kateřina Rottová Petra Nosková Wolf System spol. s r.o.

Více

Teplovzdušné ulové provozní náklad

Teplovzdušné ulové provozní náklad Teplovzdušné ép rovozní ná Pouze dy! kla Nulo v sluneční energie Nulové provozní náklady Výrazná úspora za vytápění Zbavuje zatuchlin a plísní Ohřívá V závislosti na intenzitě slunečního záření je vzduch

Více

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č.

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 364/2007 Sb. (k 1.1.2008)

Více

T E C H N I C K Á Z P R Á V A :

T E C H N I C K Á Z P R Á V A : Základní škola Partyzánská ZAŘÍZENÍ VYTÁPĚNÍ Investor: Město Česká Lípa, nám. TGM 1, 470 36 Česká Lípa Číslo zakázky: 17/2013 /DOKUMENTACE PROVEDENÍ STAVBY/ ********************************************************

Více

RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí

RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí z podprogramu Nová zelená úsporám RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání

Více

Vliv konstrukce solárního kolektoru na jeho účinnost. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Vliv konstrukce solárního kolektoru na jeho účinnost. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Vliv konstrukce solárního kolektoru na jeho účinnost Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Solárníkolektory Typy a konstrukční uspořádání plochésolárníkolektory trubkovésolární

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: Kód katastrálního území: Parcelní číslo: Vlastník nebo společenství

Více

Identifikační údaje. Identifikační údaje stavby. místo stavby. Identifikační údaje investora. Identifikační údaje zpracovatele projektu

Identifikační údaje. Identifikační údaje stavby. místo stavby. Identifikační údaje investora. Identifikační údaje zpracovatele projektu Technická zpráva 1 Identifikační údaje Identifikační údaje stavby Úpravy objektu občanské vybavenosti č.p.4 Husova 4 289 07 Libice nad Cidlinou místo stavby st.p.51 k.ú. Libice nad Cidlinou Identifikační

Více

Středoškolská technika 2012 NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY

Středoškolská technika 2012 NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY Lucie Novotná Střední zdravotnická škola Máchova 400, Benešov Úvod Toto téma jsem

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY. Obsah

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY. Obsah Středoškolská technika 2009 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Lucie Šindelářová, Petra Pěkná Střední zdravotnická škola Benešov Máchova 400, Benešov Obsah Obsah...

Více

T:257810072,736771783 Kralupy nad Vltavou část projektu - Vytápění cizek_tzb@volny.cz. F1.4a VYTÁPĚNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA

T:257810072,736771783 Kralupy nad Vltavou část projektu - Vytápění cizek_tzb@volny.cz. F1.4a VYTÁPĚNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA Stavba : STAVEBNÍ ÚPRAVY, PŘÍSTAVBA A NÁSTAVBA OBJEKTU Č.P. 139 Místo stavby : st.p.č. 189, k.ú. Kralupy nad Vltavou Stupeň projektu : DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY ( DPS ) Vypracoval : PARÉ Č. Ing.Vladimír

Více

Souhrnné podklady k evaluaci kritérií podle DIAGRAMu INTENSE

Souhrnné podklady k evaluaci kritérií podle DIAGRAMu INTENSE KRITERIUM 3 KRITERIUM 2 KRITERIUM 1 Souhrnné podklady k evaluaci kritérií podle DIAGRAMu INTENSE Celkové investiční náklady V našem případě celkové investiční náklady zahrnují: architektonické a technické

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ. Ústav aplikované fyziky a matematiky ZÁKLADY FYZIKY II

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ. Ústav aplikované fyziky a matematiky ZÁKLADY FYZIKY II UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ Ústav aplikované fyziky a matematiky ZÁKLADY FYZIKY II Sbírka příkladů pro ekonomické obory kombinovaného studia Dopravní fakulty Jana Pernera (PZF2K)

Více

F 1.1.1 Technická zpráva

F 1.1.1 Technická zpráva F 1.1.1 Technická zpráva F 1.1.1 Technická zpráva... - 1 - a) Účel objektu... - 2 - b) Zásady architektonického, funkčního, dispozičního a výtvarného řešení a řešení vegetačních úprav v okolí objektu,

Více

Vítězslav Stýskala TÉMA 2. Oddíl 3. Elektrické stroje

Vítězslav Stýskala TÉMA 2. Oddíl 3. Elektrické stroje Stýskala, 2002 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala TÉMA 2 Oddíl 3 Elektrické stroje jsou zařízení, která přeměňují jeden druh energie na jiný, nebo mění její velikost (parametry),

Více

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 9. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 9. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích ENS Nízkoenergetické a pasivní stavby Přednáška č. 9 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA : MINAS INNOVATION PARK

TECHNICKÁ ZPRÁVA : MINAS INNOVATION PARK TECHNICKÁ ZPRÁVA IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: STAVBA : MINAS INNOVATION PARK INVESTOR : Minas innovation park s.r.o., Truhlářská 1108/3, Praha 1, Nové Město 110 00 MÍSTO STAVBY : katastr. území Staré Město u Uherského

Více

OBSAH ŠKOLENÍ. Internet DEK netdekwifi

OBSAH ŠKOLENÍ. Internet DEK netdekwifi OBSAH ŠKOLENÍ 1) základy stavební tepelné techniky pro správné posuzování skladeb 2) samotné školení práce v aplikaci TEPELNÁ TECHNIKA 1D Internet DEK netdekwifi 1 Základy TEPELNÉ OCHRANY BUDOV 2 Legislativa

Více

Za účelem získání praktických zkušeností s výstavbou a provozem byl na východě Čech realizován projekt energeticky úsporného domu "Pod Strání".

Za účelem získání praktických zkušeností s výstavbou a provozem byl na východě Čech realizován projekt energeticky úsporného domu Pod Strání. Energeticky úsporné domy - projekt "Pod Strání" O potřebě stavět energeticky úsporné domy dnes snad již nikdo nepochybuje. S teoretickými informacemi, jak navrhovat a stavět tyto domy se setkáváme dnes

Více

VFK 145 exclusiv VTK 570/2. selektivní vysoce výkonný hliníkový absorbér s vakuovým povrstvením

VFK 145 exclusiv VTK 570/2. selektivní vysoce výkonný hliníkový absorbér s vakuovým povrstvením Kolektor funkce a montáž Montáž kolektoru Při hodnocení kolektoru by se měl instalatér zaměřit i na jeho způsobilost k montáži. Z toho důvodu nyní vysvětlíme nejdůležitější pojmy týkající se montáže, umístění

Více

B. TECHNICKÁ ZPRÁVA A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA ARCHITEKTONICKO STAVEBNÍ ČÁST. Identifikační údaje stavby. Dvoupodlažní rodinný dům o jedné bytové jednotce

B. TECHNICKÁ ZPRÁVA A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA ARCHITEKTONICKO STAVEBNÍ ČÁST. Identifikační údaje stavby. Dvoupodlažní rodinný dům o jedné bytové jednotce Identifikační údaje stavby Stavba : A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Dvoupodlažní rodinný dům o jedné bytové jednotce Místo stavby: Obec Vrané nad Vltavou, okres Praha západ Kraj Středočeský B. TECHNICKÁ ZPRÁVA ARCHITEKTONICKO

Více

Fotovoltaické články

Fotovoltaické články Fotovoltaické články (historie, současný stav a trendy) Prof. Ing. Vitězslav Benda, CSc ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická katedra elektrotechnologie Fotovoltaika přímá přeměna energie slunečního záření

Více

Václav Protiva FA ČVUT, 6. sem., 2006/07 Bakalářská práce technická zpráva SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Infocentrum v areálu ČVUT, Praha Dejvice Obsah: 1.0. Průvodní zpráva 1.1. Identifikační údaje 1.2. Podklady

Více

Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu

Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu "Budovy s takmer nulovou potrebou energie fikcia alebo blízka budúcnosť?" Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu Zdeněk Kaňa Ing. arch. David Vašíček Martin Jindrák

Více

Urano. Urano. Kvalita ověřená mnoha instalacemi

Urano. Urano. Kvalita ověřená mnoha instalacemi Kvalita ověřená mnoha instalacemi Urano Veřejné osvětlení Tunely Parky, parkoviště Fotovoltaika Průmysl Letištní plochy Sportoviště Komerční prostory Nákupní centra 4 Urano Made in Italy GHOST - R Absolutní

Více

Teplovzdušné ulové provozní náklad

Teplovzdušné ulové provozní náklad Teplovzdušné ép rovozní ná Pouze dy! kla Nulo v sluneční energie Nulové provozní náklady Výrazná úspora za vytápění Zbavuje zatuchlin a plísní Ohřívá V závislosti na intenzitě slunečního záření je vzduch

Více

ENERSOL 2015 VZDĚLÁVACÍ PROJEKT NA TÉMATA OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE, ÚSPORY ENERGIÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ V DOPRAVĚ STŘEDOČESKÝ KRAJ

ENERSOL 2015 VZDĚLÁVACÍ PROJEKT NA TÉMATA OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE, ÚSPORY ENERGIÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ V DOPRAVĚ STŘEDOČESKÝ KRAJ ENERSOL 2015 VZDĚLÁVACÍ PROJEKT NA TÉMATA OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE, ÚSPORY ENERGIÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ V DOPRAVĚ STŘEDOČESKÝ KRAJ Kategorie projektu: Enersol a praxe Jméno, příjmení žáka: Kateřina Čermáková

Více

ENERGIS 92, s.r.o. DPS. ATELIER SAEM, s.r.o. Energis 92, s.r.o. SAEM, s.r.o. FIRMY ATELIER SAEM, s.r.o. INVESTOR. Vypracoval:

ENERGIS 92, s.r.o. DPS. ATELIER SAEM, s.r.o. Energis 92, s.r.o. SAEM, s.r.o. FIRMY ATELIER SAEM, s.r.o. INVESTOR. Vypracoval: SAEM, s.r.o. FIRMY ATELIER SAEM, s.r.o. INVESTORA. DATUM PODPIS INVESTOR Kubrova 31 ARCHITEKT ATELIER SAEM, s.r.o. Na Mlejnku 6/1012, 147 00 Praha 4 t: +420 223 001 670 info@saem.cz www.saem.cz ENERGIS

Více

Obr. č. 1: Pasivní dům Plzeň-Božkov, jihozápadní pohled

Obr. č. 1: Pasivní dům Plzeň-Božkov, jihozápadní pohled PŘÍKLAD 17 Název stavby: Autor návrhu: Investor: Zhotovitel: Pasivní dům v Plzni Božkově Ing. arch. Martin Spěváček, Plzeň SETRITE, s.r.o., Ve Višňovce 21, 326 00 Plzeň-Božkov SETRITE, s.r.o., Ve Višňovce

Více

Trendy. V pasiv ním a eko l O gickém stav ění. PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů

Trendy. V pasiv ním a eko l O gickém stav ění. PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů Trendy V pasiv ním a eko l O gickém stav ění PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů O Vytápění budoucnost V elektřině? Sálavé panely ze skla na stěně a stropu Pasivní domy mají tak

Více

Speciální aplikace FV systémů. Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze

Speciální aplikace FV systémů. Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Speciální aplikace FV systémů Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Fotovoltaický ohřev vody (a jeho porovnání s fototermickým...) CÍL

Více

Teplo pro váš domov od roku 1888

Teplo pro váš domov od roku 1888 PRODUKTOVÝ KATALOG Teplo pro váš domov od roku 1888 katalog produktů společnosti viadrus KATALOG PRODUKTŮ PROFIL, MEZNÍKY SPOLEČNOSTI Profil společnosti VIADRUS je tradičním ryze českým výrobcem produktů

Více

Energetická bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly

Energetická bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly Energetická bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze CO HLEDÁME? produkce elektrické

Více

Návrh FV systémů. Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů

Návrh FV systémů. Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Návrh FV systémů Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů 1 Osnova dnešní přednášky Základní typy FV systémů Komponenty FV elektráren Postup návrhu, PV GIS Příklady instalací

Více

VIESMANN. List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník VITOVOLT 200. Fotovoltaické systémy 1,65 až 5,94 kw p. Pokyny pro uložení: Typ RA2

VIESMANN. List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník VITOVOLT 200. Fotovoltaické systémy 1,65 až 5,94 kw p. Pokyny pro uložení: Typ RA2 VIESMANN VITOVOLT 200 Fotovoltaické systémy 1,65 až 5,94 kw p List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník Pokyny pro uložení: VITOVOLT 200 Typ RA2 Fotovoltaické moduly s výkonem 165 W p (plocha 1,3 m

Více

MěÚ Vejprty, Tylova 870/6, 431 91 Vejprty

MěÚ Vejprty, Tylova 870/6, 431 91 Vejprty 1. Úvodní část 1.1 Identifikační údaje Zadavatel Obchodní jméno: Statutární zástupce: Identifikační číslo: Bankovní spojení: Číslo účtu: MěÚ Vejprty, Tylova 87/6, 431 91 Vejprty Gavdunová Jitka, starostka

Více

Nízkoenergetický dům EPS, Praha východ

Nízkoenergetický dům EPS, Praha východ PŘÍKLAD 19 Název stavby: Generální projektant: Investor, uživatel: Nízkoenergetický dům EPS, Praha východ Ing. arch. Josef Smola Soukromá osoba, postaveno s podporou Sdružení EPS v ČR Realizace: červen

Více

ENERGETICKÝ AUDIT. Budovy občanské vybavenosti ul. Ráčkova čp. 1734, 1735, 1737 Petřvald Dům s pečovatelskou službou 3 budovy

ENERGETICKÝ AUDIT. Budovy občanské vybavenosti ul. Ráčkova čp. 1734, 1735, 1737 Petřvald Dům s pečovatelskou službou 3 budovy Kontaktní adresa SKAREA s.r.o. Poděbradova 2738/16 702 00 Ostrava Moravská Ostrava tel.: +420/596 927 122 www.skarea.cz e-mail: skarea@skarea.cz IČ: 25882015 DIČ: CZ25882015 Firma vedena u KS v Ostravě.

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení 2. Mechanická odolnost a stabilita 3. Požární bezpečnost 4. Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí

Více

Fotovoltaická elektrárna zadání

Fotovoltaická elektrárna zadání Fotovoltaická elektrárna zadání Ing. Jiří Beranovský, Ph.D., MBA, EkoWATT, o.s. ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra ekonomických a humanitních věd EkoWATT, o. s., Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE ELEKTRONICKÉHO REGULÁTORU KOMEXTHERM SOLARIS RRT 05

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE ELEKTRONICKÉHO REGULÁTORU KOMEXTHERM SOLARIS RRT 05 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE ELEKTRONICKÉHO REGULÁTORU KOMEXTHERM SOLARIS RRT 05 1. 1. URČENÍ Regulátor SOLARIS RRT 05 je určen k řízení automatického provozu solárních systémů vybavených slunečními kolektory

Více

Praktická aplikace metodiky hodnocení energetické náročnosti budov RODINNÝ DŮM. PŘÍLOHA 4 protokol průkazu energetické náročnosti budovy

Praktická aplikace metodiky hodnocení energetické náročnosti budov RODINNÝ DŮM. PŘÍLOHA 4 protokol průkazu energetické náročnosti budovy Příloha č. 4 k vyhlášce č. xxx/26 Sb. Protokol pro průkaz energetické náročnosti budovy a) Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Rodinný dům Účel budovy: Rodinný dům Kód

Více

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Ing. Martin Mohapl, Ph.D. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební Vysoké učení technické v Brně Zateplování

Více

HalaSystem KŠ PREFA.... betonová a energeticky y efektivní hala...

HalaSystem KŠ PREFA.... betonová a energeticky y efektivní hala... HalaSystem KŠ PREFA... betonová a energeticky y efektivní hala... HalaSystem KŠ PREFA je v principu jednoduchý, ale promyšlený konstrukční systém pro různorodé potřeby zákazníků - řešení na míru. HalaSystem

Více

Fotovoltaika ve světle nové legislativy

Fotovoltaika ve světle nové legislativy Fotovoltaika ve světle nové legislativy Tomáš Baroch Česká fotovoltaická asociace, o. s. Na co se můžete těšit? Výkupní ceny OZE pro rok 2016 Poplatek na podporu OZE a KVET od 2016 Fotovoltaika bez licence

Více

Energetická studie. pro program Zelená úsporám. Bytový dům. Breitcetlova 876 880. 198 00 Praha 14 Černý Most. Zpracováno v období: 2010-11273-StaJ

Energetická studie. pro program Zelená úsporám. Bytový dům. Breitcetlova 876 880. 198 00 Praha 14 Černý Most. Zpracováno v období: 2010-11273-StaJ Zakázka číslo: 2010-11273-StaJ Energetická studie pro program Zelená úsporám Bytový dům Breitcetlova 876 880 198 00 Praha 14 Černý Most Zpracováno v období: září 2010 1/29 Základní údaje Předmět posouzení

Více

EKONOMIE ENERGETICKY ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PŘI UVAŽOVÁNÍ ODSTRANĚNÍ ZANEDBANÉ ÚDRŽBY

EKONOMIE ENERGETICKY ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PŘI UVAŽOVÁNÍ ODSTRANĚNÍ ZANEDBANÉ ÚDRŽBY EKONOMIE ENERGETICKY ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PŘI UVAŽOVÁNÍ ODSTRANĚNÍ ZANEDBANÉ ÚDRŽBY Stavebně technický ústav-e a.s. 24 EKONOMIE ENERGETICKY ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PŘI UVAŽOVÁNÍ ODSTRANĚNÍ ZANEDBANÉ ÚDRŽBY Řešitel:

Více

Konstrukční desky RigiStabil

Konstrukční desky RigiStabil Konstrukce z desek zpracování a montáž Zpracování i montáž desek RigiStabil vychází z pravidel pro montáž sádrovláknitých a sádrokartonových desek. Konstrukce příček, předstěn, podhledů i podkroví lze

Více

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry Úvod Znalosti - klíč k úspěchu Materiál přeložil a připravil Ing. Martin NEUŽIL, Ph.D. SPIRAX SARCO spol. s r.o. V Korytech (areál nádraží ČD) 100 00 Praha 10 - Strašnice tel.: 274 00 13 51, fax: 274 00

Více

262/2015 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 1. října 2015. o regulačním výkaznictví

262/2015 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 1. října 2015. o regulačním výkaznictví 262/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 1. října 2015 o regulačním výkaznictví Energetický regulační úřad stanoví podle 98a odst. 2 písm. e) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 (FV) Přímé využití

Více

Základy sálavého vytápění Přednáška 9

Základy sálavého vytápění Přednáška 9 Fakulta strojní Ústav techniky prostředí Základy sálavého vytápění Přednáška 9 Elektrické sálavé vytápění Ing. Ondřej Hojer, Ph.D. Obsah 4. Plynové sálavé vytápění 4.1 Světlé zářiče cv. 4 4.2 Tmavé vysokoteplotní

Více

KATALOG VÝROBKŮ LED OSVĚTLENÍ PRODLOUŽENÁ ZÁRUKA NEDOSTIŽNÁ ŽIVOTNOST JEDINEČNÝ ČESKÝ PATENT UNIKÁTNÍ CHLAZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST

KATALOG VÝROBKŮ LED OSVĚTLENÍ PRODLOUŽENÁ ZÁRUKA NEDOSTIŽNÁ ŽIVOTNOST JEDINEČNÝ ČESKÝ PATENT UNIKÁTNÍ CHLAZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST KATALOG VÝROBKŮ LED OSVĚTLENÍ UNIKÁTNÍ CHLAZENÍ PRODLOUŽENÁ ZÁRUKA JEDINEČNÝ ČESKÝ PATENT NEDOSTIŽNÁ ŽIVOTNOST ČESKÁ SPOLEČNOST OBSAH: LED TECHNOLOGIE 3 MONKEY MODUL 4 LINEAR 6 LINEAR 2 INDUSTRY 8 HOME

Více

ŠIKMÁ STŘECHA TAŠKY. Místo

ŠIKMÁ STŘECHA TAŠKY. Místo ŠIKMÁ STŘECHA TAŠKY První instalace nových modulů Schott Perform Mono 255 v České republice. Instalace doplněna o komplexní monitorovací systém Solarmonitor včetně čidla osvitu. Zhotovena je i příprava

Více

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ...

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ... Část Tělocvična základní školy a mateřské školy D. TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH STR 1 ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ... 2 2 VÝTVARNÉ ŘEŠENÍ... 2 3 MATERIÁLOVÉ ŘEŠENÍ... 2 4 DISPOZIČNÍ A PROVOZNÍ ŘEŠENÍ... 3 5 BEZBARIÉROVÉ

Více

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s.

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. ČEZ A DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA - HROZBA NEBO PŘÍLEŽITOST Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. Techno-logický

Více

York Z Á K L A D N Í P O P I S R O D I N N É H O D O M U ARCHITEKTONICKÉ, FUNKČNÍ A DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

York Z Á K L A D N Í P O P I S R O D I N N É H O D O M U ARCHITEKTONICKÉ, FUNKČNÍ A DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Z Á K L A D N Í P O P I S R O D I N N É H O D O M U York IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Developer projektu Skala Invest Group s.r.o. Sídlo společnosti Na Zámecké 11, 140 00 Praha 4-Nusle Tel.fax +420 241 742 654

Více

Zpráva o energetickém auditu Zdravotní středisko, Rohle

Zpráva o energetickém auditu Zdravotní středisko, Rohle Zpráva o energetickém auditu Zdravotní středisko, Rohle Snížení energetické náročnosti objektu zdravotního střediska v obci Rohle Vypracováno podle 9 zákona č. 406/2000 Sb. O hospodaření energií, ve znění

Více