Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, Téma 5 Udržitelný rozvoj

2 Tradice udržitelnosti na území státu Tradice promyšlené ochrany přírody a později životního prostředí, založená na uvědomělých hodnotách, patří v českých zemích k nejstarším v Evropě.

3 Tradice udržitelnosti na území státu Jošt Lucemburský; Václav IV. a Karel IV. okolo r 1430; Olomoucká právní kniha Václava z Jihlavy

4 Tradice udržitelnosti na území státu Mimořádný souhrnný význam lesních kultur pro budoucnost, dokázal pochopit a vyváženě legalizovat již Karl IV. svým návrhem Ediktu o ochraně lesů z roku 1350, který se snažil uchovat les bez ohledu na formu vlastnictví pro potřeby budoucnosti, tedy v podstatě ve veřejném zájmu. Edikt předepisoval konkrétní ochranná opatření včetně rozsahu kácení.

5 Tradice udržitelnosti na území státu Vynikajícím příkladem zásadního a plošně rozsáhlého přetváření krajiny je jihočeské rybníkářství,, které se zásadně rozvíjelo v 16. stol. Tato do značné míry přetvořená krajina zůstává malebná, krásná a přirozená, přesto, že vzrostla její biologická rozmanitost a užitnost pro člověka. Princip trvalé udržitelnosti byl přitom ověřen staletími. Potřeba lidské práce i techniky na jejich provoz je dodnes velmi přiměřená.

6 Jihočeské rybníky Josef Štěpánek Netolický č. rybníkář, * v 15. st., zač. 16. st. Nejvyšší porybný pánů z Rožmberka na Třeboňsku, 1509 navrhl soustavu jihočeských rybníků se Zlatou stokou. Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan č. rybníkář, * 1535 (?), 1604; regent rožmberských panství, projektant a stavitel jihočeských rybníků (Svět, Rožmberk aj.).

7 Tradice udržitelnosti na území státu Lesník von Karlowitz působící na území Rakouska a v českých zemích formuloval v roce 1752 jako hospodář a intuitivní přírodovědec požadavek trvale udržitelného růstu, charakterizovaný vyrovnaností, nepřetržitostí a trvalostí. Stanovuje nejen předpoklady pro dynamickou rovnováhu lesa, který tak bude lépe odolávat nepříznivým vnějším vlivům, ale usiluje i o minimalizaci lidské práce, techniky, času i kapitálu, které je nutno k trvalé obnově hospodářského lesa průběžně vynakládat. Postupy šetrné k životnímu prostředí mohou být i ekonomicky efektivnější.

8 les

9 Tradice udržitelnosti na území státu Úvahy o uspokojování lidských potřeb způsobem, který není založen na poškozování přírody jsou obsaženy i ve třech patentech Marie Terezie z let 1754 až 1756, které jsou souhrnně nazývané jako tereziánský lesní kodex, který upravuje pravidla hospodaření v lesích.

10 Tradice udržitelnosti na území státu Obdobné prvky má i souborný lesní zákon z roku 1852 tzv. císařský patent č.250 říšského zákoníku, který stanovuje mnohá promýšlená vyvážená a účinná opatření pro dlouhodobou stabilizaci lesa.

11 Tradice udržitelnosti na území státu V roce 1816 odpovídá na výzvu Alexandra von Humbolta jako jedna z prvních, skupina českých šlechticů. Humbolt tuší výrobní expanzi a upozorňuje na tlak, jemuž budou vystaveny živočichové rostliny, lesy, krajina a venkov vůbec. V roce 1838 vznikají jako druhé v Evropě první české přírodní rezervace Žofínský prales a Hojná voda v Novohradských horách. K roku 1914 je zákonem ustanoveno 12 přírodních rezervací

12 Tradice udržitelnosti na území státu V roce 1994 publikoval Josef Vavroušek následující specifičtější vymezení Trvale udržitelný způsob života je to takový způsob života, který se přibližuje ideálům humanizmu a harmonie vztahů mezi člověkem a přírodou, a to v časově neomezeném horizontu. Je založen na vědomí odpovědnosti vůči dnešním i budoucím generacím a na úctě k živé i neživé přírodě.

13 Z historie teorie růstu Nestandardní přístup formuluje škola mezí růstu, zejména závěry Římského klubu, který dospěl k názoru, že limity růstu jsou dány vyčerpáním neobnovitelných přírodních zdrojů, znečištěním životního prostředí a s toho plynoucí omezené možnosti obživy (D. a D.Medousovi a další 1970). Římský klub rozšiřuje problém i mimo ekonomickou oblast.

14 Z historie teorie růstu Lze shrnout, že teorie růstu jsou velmi dobrými nositeli myšlenky trvale udržitelného rozvoje. Předpokládá se zde od samého začátku, že extenzivní rozvoj je trvale nemyslitelný a že se dříve či později neobejdeme bez podstatného zapojení intenzivních faktorů, které vycházejí z prakticky nevyčerpatelných tvůrčích schopností člověka.

15 Výchozí studijní materiál: Udržitelný rozvoj matematický aparát Mojmír Hájek, Jiří Mihola Statistika 2008/5 s.371 až 393 Abstract: Sustainable development is characterized by three attributes: economic growth, perfection and reliability of the system. Economic growth must be based on qualitative factors comming from unlimited progress of human knowledge. We use production function with total factor productivity, which measures contribution of qualitative factors. High share of total factor productivity in growth of real GDP characterizes intensive growth and hence perfection of the system. Reliability of the system is measured by overall composite indicator, which consits of three pillars: economic, social and environmental. Each pillar is the result of aggregation of partial components. Individual components are measured as deviation of real value from ideal value and then aggregated to the relevant pillar.

16 Udržitelný rozvoj matematický aparát K tomu aby se nám podařilo udržet jakoukoliv lesní lokalitu v dobrém produkčním stavu trvale, je nezbytné zajistit: stálý, nejlépe kontinuální nárůst přírůstků dřeva, zdokonalování lesního biosystému a jeho stabilizaci v náležitém stavu, aby všechny subsystémy pracovaly v mezích normality, tj. postarat se o zdraví lesa.

17 Udržitelný rozvoj matematický aparát Pokud budeme na les pohlížet jako na přírodní lokalitu, vystačíme se znalostí přírodních zákonů. Jakmile si uvědomíme, že kultivovaný les se neobejde bez lidí, musíme hlídat i mezilidské vztahy. Pak se již neobejdeme bez monitorování sociálních, výchovných, zdravotních, bezpečnostních, právních a mnohých dalších aspektů.

18 Vývoj pojmu udržitelnosti. Definice komice OSN pro trvale udržitelný vývoj lidstva v díle Naše společná budoucnost z roku 1987: Trvale udržitelný rozvoj je takový, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by oslaboval možnosti budoucích generací naplňovat jejich vlastní potřeby. Požadavek rovnováhy mezi třemi základními pilíři ekonomickým, sociálním a environmentálním, byl uveden na světovém summitu o udržitelném rozvoji v Johannesburgu v roce 2002

19 Vývoj pojmu udržitelnosti. Teorie růstu jsou dobrými nositeli myšlenky trvale udržitelného rozvoje. Předpokládá se zde od samého začátku, že extenzivní rozvoj je trvale nemyslitelný a že se dříve či později neobejdeme bez podstatného zapojení intenzivních faktorů, které vycházejí z nevyčerpatelných tvůrčích schopností člověka.

20 Vývoj pojmu udržitelnosti. Myšlenka udržitelného rozvoje vychází z uznání vysoké hodnoty života. Člověk je přitom součástí přírody, z které se nemůže vyčlenit, přičemž musí řešit problém získávání prostředků pro uspokojování svých rozvíjejících se potřeb.

21 Pilíře Smyslem ekonomie ani ekologie není stanovovat cíle společnosti, ale uznat je a zajišťovat jejich splnění. Jestliže ekonomická optimalizace minimalizuje spotřebu základních zdrojů při dobrém využití stále kvalitnějšího lidského potenciálu, pak smyslem environmentální optimalizace je dosažení těchto cílů při zachování přírodního prostředí. Přitom je nutno respektovat sociální potřeby společnosti.

22 Vývoj pojmu udržitelnosti. Jakákoliv vážná porucha systému v kterékoliv jeho části může způsobit jeho zhroucení jako celku, pročež je nutno přijmout účinná opatření k zajištění jeho pokud možno bezporuchového chodu.

23 Definice udržitelnosti. Udržitelný rozvoj je takový, který neohrožuje a neznehodnocuje systém udržení kvalitního života lidské společnosti, a tím dovoluje jeho dlouhodobý nekolizní rozvoj. Vzhledem k vyčerpanosti klasických zdrojů musí jít o rozvoj systému, který sám sebe trvale zdokonaluje a nepodléhá závažným poruchám. Zdokonalování systému je založeno na využívání kvalitativních (intenzivních) faktorů růstu. Bezporuchovost se opírá o včasné monitorování nerovnováh a disproporcí a jejich účinné odstraňování.

24 Atributy udržitelného vývoje. ekonomický růst, zdokonalování a bezporuchovost systému.

25 Časový horizont: Trvale udržitelný rozvoj je spojen s dlouhodobým či střednědobým horizontem. To je dáno tím, že vývoj nemůže být zcela rovnoměrný, některé zásadní inovační změny nebo reformy mají ve své podstatě dlouhodobější charakter. Na trajektorii udržitelného růstu se musíme nejdříve dostat a pak se teprve můžeme snažit na ní setrvávat. Jde tedy o dlouhodobou dynamickou rovnováhu.

26 Monitorování Pro monitorování dílčích poruch a nerovnováh v rámci jednotlivých pilířů lze použít celé baterie dílčích ukazatelů, které lze vhodným způsobem normovat tak, aby vyjadřovaly stupeň ohrožení dané oblasti a aby je bylo možno posléze agregovat do kompozitních charakteristik. To umožňuje sledovat vývoj poruchovosti jednotlivých oblastí, pilířů i celku, a to jak v úrovni, tak v jejich dynamice.

27 Prostor udržitelného růstu: Protože prvé dva atributy (růst a kvalita růstu) lze zanést do jediného diagramu, lze tak zobrazit prostor trvale udržitelného růstu. Pokud se budou v tomto prostoru nacházet body průměrného meziročního vývoje zemí za tři až pět let, jde o splnění dvou ze tří atributů trvale udržitelného rozvoje. Současně je nutno kontrolovat, zda je v daných mezích i třetí atribut, kterým je souhrnný indikátor poruch.

28 Udržitelný rozvoj matematický aparát 1,10 izokvanty indexu výstupů I(y) a intenzity i 1,08 1,06 1,04 I(SPF) 1,02 1,00 0,98 0,96 0,96 0,98 1,00 1,02 1,04 1,06 1,08 1,10 I(x)

29 Komplikace: 1. provázanost dílčích faktorů; 2. časová zpoždění; 3. předisponování pozitivní i jiných dopadů mimo rámec národní ekonomiky; 4. vliv mnohých dílčích kvalitativních faktorů je obtížně měřitelný; 5. realizace bez pragmatických dopadů se neprojeví; 6. na měření má vliv vývoj cen, inflace, nastavení finančních parametrů apod.; 7. zjednodušení měření; 8. vliv některých dílčích kvalitativních faktorů probíhá v cyklech; 9. dílčí kvalitativní faktory působí na různých místech hierarchické struktury ekonomiky a prolínají se napříč ekonomikou.

30 Souhrnná produktivita faktorů Významným zdrojem ekonomického růstu je vedle práce a kapitálu souhrnná produktivita faktorů. Růst souhrnné produktivity faktorů je výsledkem kvalitativních změn, označovaný rovněž jako intenzívní faktory růstu. Extenzívní faktory pak představují příspěvek růstu práce a kapitálu.

31 Souhrnné produktivita faktorů Měření souhrnné produktivity faktorů je předmětem zájmu ekonomů i mezinárodních institucí, neboť s širšího pohledu je jedním z indikátorů ekonomické výkonnosti.

32 Produkční funkce se souhrnným vstupem Jednoduchou úpravou získáme vztah, který lze interpretovat jako agregátní produkční funkci SPF ( t) = Q(t) ( ) N ( t) Q ( t) = SPF ( t). N ( t ) Agregátní produkční funkce se souhrnným vstupem vyjadřuje skutečnost, že množství produktu v čase t je dáno dvěma zásadně odlišnými faktory, které jsou spolu v multiplikativním vztahu.

33 Multiplikativní vazba indexů I(Y) = I(X)*I(SPF) 4 3,25 2,5 1,75 1 0,25

34 Dvoufaktorové produkční funkce Tak lze získat tradiční Coob-Douglasovu produkční funkce s technickým pokrokem: Q(t) = SPF(t). L(t) a.k(t) (1-a) Váha α je pracovní elasticita produktu a (1-α) je kapitálová elasticita produktu. Za předpokladu, že mezní produkt faktorů je roven jejich ceně, je pracovní elasticita rovna důchodovému podílu práce a kapitálová elasticita je rovna důchodovému podílu kapitálu.

35 Podíl vlivu intenzivních a extenzivních faktorů vývoje dynamický parametr intenzity i = lni( ln I( SPF ) SPF ) + lni( N ) dynamický parametr extenzity e = lni( ln I( SPF ) N + ) lni( N )

36 Podíl vlivu intenzivních a extenzivních faktorů vývoje uvedenými dynamický parametry platí vztah i sgng(spf) + e sgng(n) = 1 nebo l i I + I e l = 1 Tento vztah zajišťuje, aby oba uvažované faktory pokrývaly právě 100 % obou uvažovaných vlivů při zohlednění možnosti jejich protichůdného až plně kompenzačního působení.

37 Parametr intenzity 0,8 0,4 0-0,4-0,8

38 Parametr intenzity 0,8 0,6 0,4 0,2 0-0,2-0,4-0,6-0,8

39 Agregační vztahy poruchovosti systému A ij A statika ij dj = ij hj dj ij dj = 1 m A = a a a a hj a a a a dj kompozitní ukazatel m i Aji j=1 p ( ) A ij = m ( ) ln 1 A ln 1 j= 1 ij ( ) A Aij I I dynamika i i ( ) A = A j ij Ai 1 Ai Ai ( ) = A A j 1 I ( A) = m m I( A i ji j = 1 ) p ( ( ) I i A j ln [ ( )] I A i j = m j= 1 ln ( ) I i Aj

40 Souhrnný kompozitní ukazatel statika p ( E ) K = (E * P * S) 1/3 p ( P ) p ( S ) = ln 1 = ln 1 ln ( 1 E ) ( E ) + ln ( 1 P ) + ln(1 S) ln ( 1 P ) ( E) + ln( 1 P) + ln( 1 S) ln(1 S ) = ln(1 E) + ln(1 P) + ln(1 S) dynamika ln I( E) p( I( E)) = ln I( E) + ln I( P) + ln I( S) ln I ( ) ( P) p I( P) = I(K) = I(E)*I (P)*I(S) ln I ( E ) + ln I ( P ) + ln I ( S ) ln I ( ) ( S) p( I S ) = ln I ( E ) + ln I ( P ) + ln I ( S )

41 Podmínky udržitelného růstu Nekořistit. Zdravé životní prostředí. Humánnost a solidarita. Míra reprodukce. Kultivace. Rovnoměrnost. Rovnováha. Otevřenost. Rezervy. Diagnostika. Regulace, řízení, vláda, podnikatelské prostředí.

42 Kritéria výběru dílčích ukazatelů Informační pokrytí podmínek udržitelného růstu. Dobrá věcná interpretace. Efektivní měřitelnost. Časové řady, historie. Mezinárodní dostupnost. Validita (platnost). Reliabilita (bezchybnost, přesnost). Existence kritické meze.

43 Dílčí ukazatele ekonomický pilíř Název ukazatele Poznámka 1 Hrubý domácí produkt stálé ceny, ČSÚ 2 Souhrnná produktivita faktorů 3 Produktivita práce a kapitálu výpočet 4 Tvorba hrubého fixního kapitálu výpočet podíl vlivu v %.; výpočet 5 Saldo zahraničního obchodu mld.kč; ČNB 6 Výdaje na výzkum a vývoj % HDP; CES 7 Míra hrubých úspor domácností % HDP; ČSÚ 8 Zaměstnanost %; MF 9 Vládní dluh %HDP; EUROSTAT 10 Inflace %r/r; ČSÚ 11 Energetická náročnost HDP GJ/mil.Kč HDP; MŽP 12 Materiálová náročnost HDP kg/1000 Kč; MŽP 13 Jednotkové pracovní náklady HDP %r/r; ČSÚ

44 12 Účinnost soudů a policie % obyv.;čnb Dílčí ukazatele sociální pilíř Název ukazatele Poznámka 1 Sociální výdaje % HDP; ČSÚ 2 Průměrný měsíční příjem důchodce Kč/měs; MPSV 3 Výdaje na zdravotnictví % HDP; MŽP 4 Výdaje na školství % HDP; MŽP 5 Nezaměstnaní (pobírající příspěvek) tis.osob;čnb 6 Výdaje na spotřebu mil.kč; MF 7 Výdaje domácností na bydlení % výdajů; MŽP 8 Úspory domácností mil.kč; MF 9 Reálné mzdy a platy mil.kč; MF 10 Očekávaná délka života roky; ČSÚ 11 Chudoba MŽP % osob (st.15 let); MŽP

45 12 Materiálové využití odpadů mil.kč; MŽP Dílčí ukazatele environmentální pilíř Název ukazatele Poznámka 1 Emise skleníkových plynů mil.t.co 2 ; MŽP 2 Znečištění vzduchu % území; MŽP 3 Znečištění vody mg/l (6 řek); MŽP Spotřeba primárních energetických 4 zdrojů PJ; MŽP 5 Podíl energie z obnovitelných zdrojů % vyrobené energie; ČNB 6 Přepravní výkony v nákladní dopravě 7 Spotřeba průmyslových hnojiv mld.kč s.c.95; Soubor idik. celkem živin; Soubor idik. 8 Spotřeba pesticidů t. účinné látky; MŽP 9 Recyklace odpadu % odpadu; MŽP 10 Podíl ekologického zemědělství % výměr zeměd.půdy; Soubor ind. 11 Výdaje na ochranu životního prostředí mil.kč; MŽP

46 Průměrná meziroční tempa růstu klíčových položek agregátní produkční funkce a dynamické parametry. Tempa růstu % HDP s.c. G(Y) 2,9 1,5 4,2 2 Práce G(P) -0,1-0,8 0,5 3 Kapitál G(K) 1,8 2,0 1,7 Agregátní 5 vstupy G(X) 0,5 0,3 0,7 6 SPFefektivnost G(SPF) 2,4 1,2 3,4 7 intenzita i extenzita e

47 Směřování ČR k udržitelnosti. 1,10 Prostor udržitelného růstu 10 % 1,09 tempo růstu 9 % 1,08 HDPs.c. 12 % 8 % I(SPF) 1,07 1,06 1,05 1,04 1,03 1,02 1,01 1, % % % 11 % 10 % 9 % 8 % 7 % 6 % 5 % 4 % 7 % 6 % tempo růstu 5 % SPF 4 % 3 % 2 % 1 % 0 % 0,99-1 % 0,98 0,98 0,99 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 I(x) index agregátních vstupů

48 ČR vývoj, intenzita, extenzita % Tempa růstu reálného HDP % 100 extenzita 80 intenzita

49 kompozitní ukazatele pilířů souhrnný sociální ekonomický environmentální komp.ukaz. S E P K absolutně - statická úloha % 49% 25% 37% % 51% 35% 44% % 50% 30% 40% podíly vlivu součet % 46% 19% 100% % 41% 24% 100% % 43% 22% 100% příspěvky součet % 17% 7% 37% % 18% 11% 44% % 17,5% 9% 40%

50 Kompozitní ukazatele pilířů a souhrnný ČR 1996 až 2006 a jeho dvě poloviny. Statická úloha. 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 37% 7,15% 16,86% 12,94% 44% 10,54% 17,79% 40% 8,89% 17,43% 15,31% 14,12% envirom.p. ekonom.p. sociální p.

51 kompozitní ukazatele pilířů sociální ekonomický environmentální souhrnný komp.ukaz. S E P K Prům.meziroční tempa růstu - dynamická úloha ,91% 2,02% 7,34% 13,80% ,52% 0,09% 3,60% 6,30% ,21% 1,05% 5,45% 9,99% podíly vlivu součet ,67% 15,51% 54,82% 100,00% ,71% 1,44% 57,85% 100,00% ,21% 10,99% 55,79% 100,00% příspěvky součet ,09% 2,14% 7,56% 13,80% ,57% 0,09% 3,65% 6,30% ,32% 1,10% 5,57% 9,99%

52 Kompozitní ukazatele pilířů a souhrnný ČR 1996 až 2006 a jeho dvě poloviny. Dynamická úloha. 16% 14% 12% 10% 13,08% 7,56% 9,99% 8% 6% 4% 2% 0% 2,14% 4,09% 0,09% 6,03% 3,65% 2,57% 5,57% 1,10% 3,32% envirom.p. ekonom.p. sociální p.

53 Vývoj souhrnného kompozitního ukazatele, ČR za období 1995 až % 48% 46% 45,4% 45,5% 44% 42% 41,0% 41,0% 43,6% 42,9% 43,9% 40% 40,8% 38% 38,1% 36% 34,5% 34% 33,1% 34,8% 32% 30%

54 Různé možnosti proložení trendu vývojem souhrnného kompozitního ukazatele. 48% K = MNČ váž. vzdáleností K = 0,3334+0,0122*x K = 0,3211+0,1236*log10(x) 48% 46% 44% 44% 44% 45% 46% 46% 44% 42% 42% 42% 41% 42% K 40% 39% 40% 38% 38% 36% 35% 36% 36% 34% 34% 34% 32% 32%

55 Vývoj kompozitních ukazatelů pilířů,čr za období 1995 až % 56% 54% 52% 50% 48% 46% 44% 42% 40% 38% 36% 34% 32% 30% 28% 55% 53% 53% 53% 52% 51% 53% 48% 49% 45% 48% 45% 49% 47% 47% 46% 46% 42% 42% 43% 43% 43% 40% 38% 36% 34% 35% 35% 34% 33% 30% 29% socialní pilíř 26% 27% ekonomický pilíř 24% 22% 20% 22% environmentální pilíř 21% 22%

56 Vývoj souhrnného kompozitního ukazatele a jeho struktury dle pilířů, ČR za období 1995 až Statická úloha. 50% environmentální pilíř 45% 40% ekonomický pilíř sociální pilíř 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0%

57 Vývoj souhrnného kompozitního ukazatele a jeho struktury dle pilířů, meziroční indexy za období ČR 1995 až Dynamická úloha. Spojnicový graf (Tabulka1IndexyKO.sta 1v*10c) 35% tempa růstu K = 0,155-0,0095*x 35% 30% 29,6% 30% 24,4% 25% 23,7% 25% 20% 20% tempa růstu K 15% 10% 13,1% 6,7% 10,9% 15% 10% 5% 5% 0% 1,2% -0,0% -2,2% 0% -5% -4,4% -5% -10% -10%

58 Podíly vlivu na vývoj souhrnného kompozit. ukazatele a jeho strukturu dle pilířů, Z meziročních řetězových indexů ČR za období 1995 až Dynamická úloha. 100% 80% 60% 40% 20% 0% -20% -40% % environmentální pilíř ekonomický pilíř -80% sociální pilíř -100%

59 Podíly vlivu na kompozitní ukazatel sociálního pilíře, ČR meziročně za období 1995 až Statická úloha. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Podíly vlivu S12 S12 S12 S12 S12 S12 S12 S12 S12 S12 S12 S11 S11 S11 S11 S11 S11 S11 S11 S11 S11 S11 S10 S10 S10 S10 S10 S10 S10 S10 S10 S10 S10 S9 S9 S9 S8 S9 S9 S9 S9 S9 S9 S9 S9 S8 S8 S8 S8 S8 S8 S8 S8 S8 S8 S7 S7 S7 S7 S7 S7 S7 S7 S7 S7 S7 S5 S5 S5 S5 S5 S5 S5 S5 S5 S5 S5 S4 S4 S4 S4 S4 S4 S4 S4 S4 S4 S4 S3 S3 S3 S3 S3 S3 S3 S3 S3 S3 S3 S1 S1 S1 S1 S1 S1 S1 S1 S1 S1 S S12 S11 S10 S9 S8 S7 S6 S5 S4 S3 S2 S1

60 Podíly vlivu na kompozitní ukazatel ekonomického pilíře, ČR meziročně za období 1995 až Statická úloha. Podíly vlivu 100% E9 E9 E9 E9 E9 E9 E9 90% E9 E9 E9 E9 80% E7 E7 E7 E7 70% E7 E6 E7 E7 E7 E6 60% E6 E6 E7 E7 E7 50% E5 E5 E6 E5 E5 E5 E6 E6 E6 40% E6 E6 E6 E4 E4 30% E4 E4 E5 E5 E4 E5 E5 E4 E5 E5 E4 E4 E4 E3 20% E4 E5 E4 E4 10% E2 E1 E1 E1 E1 E1 E1 E1 E1 E1 E1 E1 0% E9 E8 E7 E6 E1

61 Podíly vlivu na kompozitní ukazatel evironmentálního pilíře, ČR meziročně za období 1995 až Statická úloha. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Podíly vlivu P9 P9 P9 P9 P9 P9 P9 P9 P9 P9 P9 P8 P8 P8 P8 P8 P8 P8 P8 P8 P8 P8 P7 P7 P7 P7 P7 P7 P7 P7 P7 P7 P7 P6 P6 P6 P6 P6 P6 P6 P6 P6 P6 P6 P4 P4 P4 P4 P4 P4 P4 P4 P4 P3 P3 P3 P4 P4 P3 P3 P3 P3 P3 P3 P3 P3 P2 P2 P2 P2 P2 P2 P2 P2 P2 P2 P2 P1 P1 P1 P1 P1 P1 P1 P1 P1 P1 P P12 P11 P10 P9 P8 P7 P6 P5 P4 P3 P2 P1

62 Jaká opatření v rámci hospodářské politiky navrhujete?

63 Teoretický seminář VŠFS Jiří Mihola Děkuji za pozornost.

Téma 4 - metodika. Ekonomický vývoj ČR od roku 1995

Téma 4 - metodika. Ekonomický vývoj ČR od roku 1995 Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, 2010 www.median-os.cz, www.ak-ol.cz Téma 4 - metodika Ekonomický vývoj ČR od roku 1995 Charakteristika metody Výchozí studijní materiál: Analýza

Více

Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace

Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace Václav Žďárek CES VŠEM, Praha www.cesvsem.cz Seminář MF ČR, Smilovice, 6. června 2007 Struktura prezentace 1. Úvod 2. Celkový pohled

Více

Dnešní Šanghaj 13 mil. obyvatel

Dnešní Šanghaj 13 mil. obyvatel Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, 2015 Téma 5 Hospodářská politika v tržní ekonomice. Efektivnost. Příčiny a funkce veřejného sektoru a role státu v ekonomice Otázka

Více

INTEGRATED APPROACH TO THE LANDSCAPE THE INDICATORS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT AS THE TOOL OF THE REGIONAL POLICY OF RURAL SPACE

INTEGRATED APPROACH TO THE LANDSCAPE THE INDICATORS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT AS THE TOOL OF THE REGIONAL POLICY OF RURAL SPACE INTEGRATED APPROACH TO THE LANDSCAPE THE INDICATORS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT AS THE TOOL OF THE REGIONAL POLICY OF RURAL SPACE INTEGROVANÝ PŘÍSTUP KE KRAJINĚ INDIKÁTORY UDRŽITELNOSTI JAKO NÁSTROJ ROZVOJOVÉ

Více

Krátkodobé kolísání ekonomiky, dlouhodobý ekonomický růst. (Učební text pro magisterský kurz předmět Ekonomie 2) 10. 2.

Krátkodobé kolísání ekonomiky, dlouhodobý ekonomický růst. (Učební text pro magisterský kurz předmět Ekonomie 2) 10. 2. Krátkodobé kolísání ekonomiky, dlouhodobý ekonomický růst. (Učební text pro magisterský kurz předmět Ekonomie 2) 10. 2. 2015, VŠFS, KEMV Jiří Mihola, Petr Wawrosz Tento podklad pro výuku předmětu Ekonomie

Více

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS Makroekonomie (Bc) LS 2005/06 Podkladové materiály na cvičení 1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

předmětu MAKROEKONOMIE

předmětu MAKROEKONOMIE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Přednášející: doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc. Úvod do makroekonomie a hrubý domácí produkt, model 45 1. Úvod do makroekonomie, pojem

Více

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii . Nominální a reálná konvergence k evropské hospodářské a měnové unii Česká republika podle výsledků za rok a aktuálně analyzovaného období (duben až březen ) plní jako jediná ze čtveřice,, a tři ze čtyř

Více

Vývoj státního dluhu, dluhu veřejných rozpočtů, státního rozpočtu ČR a HDP v letech 1993-2008

Vývoj státního dluhu, dluhu veřejných rozpočtů, státního rozpočtu ČR a HDP v letech 1993-2008 Vývoj státního dluhu, dluhu veřejných rozpočtů, státního rozpočtu ČR a HDP v letech 1993-2008 Ing. Josef Palán Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut studie č. 2.091

Více

ANALÝZA VLIVU SOUHRNNÉ PRODUKTIVITY FAKTORŮ NA EKONOMICKÝ RŮST ČESKÉ REPUBLIKY

ANALÝZA VLIVU SOUHRNNÉ PRODUKTIVITY FAKTORŮ NA EKONOMICKÝ RŮST ČESKÉ REPUBLIKY ANALÝZA VLIVU SOUHRNNÉ PRODUKTIVITY FAKTORŮ NA EKONOMICKÝ RŮST ČESKÉ REPUBLIKY Mojmír Hájek, CES VŠEM, Praha; Jiří Mihola, ČSÚ, Praha a Medián o. s., Praha* 1. Úvod Významným zdrojem ekonomického růstu

Více

4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti

4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti 4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti 4.1 Porovnání s předchozím makroekonomickým scénářem Rozdíly makroekonomických scénářů současného a loňského programu vyplývají z následujících

Více

ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE

ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE Růžena Breuerová Anotace: Článek se zabývá strategií přistoupení

Více

3 Trh práce a domácnosti

3 Trh práce a domácnosti Trh práce a domácnosti Graf.: Mzdy a platy sopr = 1 1 8 7 5 1 Národní koncept Domácí koncept I/ III I/1 III I/ III I/ III I/ III I/5 III I/ III I/7 III I/8 III I/ III I/1 III Graf.7: Podíl bankovních úvěrů

Více

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR Statistické šetření SPČR a ČNB v nefinančních podnicích Výsledky za 4. Vyhodnocení a komentáře 2 O šetření Pravidelné čtvrtletní šetření SPČR a ČNB Od roku 2011, dodnes celkem

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů

IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů Obsah 1. ÚVOD...3 2. VÝCHOZÍ POZICE PRO NÁRODNÍ PROGRAM...4 2.1 VÝCHOZÍ POZICE V OBLASTI ÚČINNOSTI

Více

III. Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou

III. Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou III. Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou (společný dokument Ministerstva financí, Ministerstva průmyslu a obchodu a České národní banky)

Více

VYBRANÉ OBLASTI UDRŽITELNÉHO ROZVOJE V LIBERECKÉM KRAJI

VYBRANÉ OBLASTI UDRŽITELNÉHO ROZVOJE V LIBERECKÉM KRAJI SOUBORNÉ INFORMACE Ročník 2007 Informace o regionech, městech a obcích Kód publikace: 13-5147-07 Liberec, 20. prosince 2007 Č. j.: 192/2007-7111 VYBRANÉ OBLASTI UDRŽITELNÉHO ROZVOJE V LIBERECKÉM KRAJI

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. 1. Hlavní charakteristika důchodového systému

ČESKÁ REPUBLIKA. 1. Hlavní charakteristika důchodového systému ČESKÁ REPUBLIKA 1. Hlavní charakteristika důchodového systému Zákonné starobní důchody se skládají ze dvou částí z rovného základního důchodu a důchodu odvozeného z výdělku na základě osobního vyměřovacího

Více

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz Příklad Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Zjistěte, k jaké změně (růstu či poklesu) devizových rezerv došlo, jestliže ve sledovaném roce běžný účet platební bilance domácí ekonomiky

Více

KOMPARACE VÝVOJE VEŘEJNÝCH VÝDAJŮ VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU. Klíčová slova: klasifikace veřejných výdajů, efektivnost, struktura veřejných výdajů

KOMPARACE VÝVOJE VEŘEJNÝCH VÝDAJŮ VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU. Klíčová slova: klasifikace veřejných výdajů, efektivnost, struktura veřejných výdajů KOMPARACE VÝVOJE VEŘEJNÝCH VÝDAJŮ VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU doc. Ing. Bojka Hamerníková, CSc. (VŠFS, Praha) Ing. Alena Maaytová, Ph.D. (VŠE, Praha) Bc. Ullíková (VŠFS, Praha) Anotace: Analýza vývoje veřejných

Více

Státní rozpočet na rok 2005. Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004

Státní rozpočet na rok 2005. Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004 Státní rozpočet na rok 2005 Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004 Východiska Koncepce reformy veřejných financí 2003-2006 Konvergenční program ČR Makroekonomická predikce MF Cíl Zvrácení negativního

Více

Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti

Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti PaedDr. Tomáš Hák, PhD. Centrum pro otázky životního prostředí Univerzita Karlova INDIKÁTORY UDRŽITELNÉHO ROZVOJE A KVALITA ŽIVOTA

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Cílem průzkumu makroekonomických prognóz (tzv. Kolokvia), který provádí MF ČR, je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit

Více

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY Marek Rojíček Centrum ekonomických studií, Vysoká škola ekonomie a managementu marek.rojicek@vsem.cz Abstrakt Studie zkoumá vývoj odvětvové struktury české ekonomiky

Více

Kompozitní ukazatele udržitelného rozvoje.

Kompozitní ukazatele udržitelného rozvoje. Kompozitní ukazatele udržitelného rozvoje. Jiří Mihola Občanské sdružení Melius, ČSÚ Úvod Přes rostoucí naléhavost řešení problematiky trvale udržitelného rozvoje není odborná veřejnost dostatečně obeznámena

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 14 Růstové faktory českého strojírenství 17. dubna 14 Jak povzbudit ekonomický růst během recese Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka Recese

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace Téma cvičení Makroekonomie I Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Teorie inflace Praktické příklady Příklady k opakování Inflace Osnova k teorii inflace Vymezení

Více

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ A STUPNĚ EKONOMICKÉ SLADĚNOSTI ČR S EUROZÓNOU

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ A STUPNĚ EKONOMICKÉ SLADĚNOSTI ČR S EUROZÓNOU VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ A STUPNĚ EKONOMICKÉ SLADĚNOSTI ČR S EUROZÓNOU společný dokument Ministerstva financí ČR a České národní banky schválený vládou České republiky

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

Věk odchodu do důchodu a valorizace důchodů

Věk odchodu do důchodu a valorizace důchodů Zápis z jednání 2. pracovního týmu Odborné komise pro důchodovou reformu Věk odchodu do důchodu a valorizace důchodů datum: 12. listopadu 2015, 9:00 11:30 místo: Klub, Na Poříčním právu 1, Praha 1 přítomni:

Více

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Relevantní strategické dokumenty na krajské, regionální a lokální úrovni nejsou v rozporu se Strategií komunitně vedeného místního rozvoje

Více

ské krize na českou ekonomiku a její

ské krize na českou ekonomiku a její Dopady hospodářsk ské krize na českou ekonomiku a její finanční sektor Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka Ernst & Young, Executive Party Praha, 14. října 2009 Obsah Světová hospodářská

Více

Demografické a ekonomické souvislosti systému péče o děti v ČR a ve Francii. Kamila Svobodová Věra Kuchařová

Demografické a ekonomické souvislosti systému péče o děti v ČR a ve Francii. Kamila Svobodová Věra Kuchařová Demografické a ekonomické souvislosti systému péče o děti v ČR a ve Francii Kamila Svobodová Věra Kuchařová Počet (v tis.) Úhrnná plodnost Počet (v tis.) Úhrnná plodnost Počet živě narozených dětí a úhrnná

Více

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 Výroba a opravy strojů a zařízení VÝROBA A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ DK 14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 14.1. Charakteristika odvětví Významným odvětvím českého zpracovatelského průmyslu

Více

Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB. Miroslav Singer

Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB. Miroslav Singer Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Institut ekonomických studií FSV UK 20. listopadu 2014 Obsah Vývoj měnové politiky ČNB a české ekonomiky před

Více

Fiskální strategie ve světle nové makroekonomické predikce Premiér Petr NEČAS

Fiskální strategie ve světle nové makroekonomické predikce Premiér Petr NEČAS Fiskální strategie ve světle nové makroekonomické predikce Premiér Petr NEČAS ministr Ministr financí financí Miroslav KALOUSEK Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257

Více

Jak rychle rostla česká ekonomika?

Jak rychle rostla česká ekonomika? Jak rychle rostla česká ekonomika? Ukazatel HDP nevystihuje plně výkon ekonomiky, přesto je používán ve většině analýz. Použijeme-li k charakteristice výkonu české ekonomiky ukazatele reálného důchodu,

Více

Monetárn a vývoj kurzu v kontextu

Monetárn a vývoj kurzu v kontextu Monetárn rní politika ČNB a vývoj kurzu v kontextu společné měny euro Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Kouty u Ledče nad Sázavou 22. května 2008 Struktura prezentace 1 Základní

Více

DISKUSE. K JEDNÁNÍ 1. PRACOVNÍHO TÝMU ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU dne 25. 2. 2016. Srovnání. České republiky se Švýcarskem.

DISKUSE. K JEDNÁNÍ 1. PRACOVNÍHO TÝMU ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU dne 25. 2. 2016. Srovnání. České republiky se Švýcarskem. 1 DISKUSE K JEDNÁNÍ 1. PRACOVNÍHO TÝMU ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU dne 25. 2. 2016 Srovnání České republiky se Švýcarskem. Dovoluji si doplnit některé dostupné ekonomické údaje Švýcarska. Za

Více

Trhy rychle postavily novou vládu v Maďarsku do latě. Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2. Maďarsko.

Trhy rychle postavily novou vládu v Maďarsku do latě. Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2. Maďarsko. www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 11. června 2010 Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2 Maďarsko Nová maďarská vláda vyhlašuje úsporný program 3 Výhled na týden Běžný účet platební bilance

Více

Stanovisko Rady k aktualizovanému konvergenčnímu programu Polska

Stanovisko Rady k aktualizovanému konvergenčnímu programu Polska RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 10. března 2009 (12.03) (OR. en) 7322/09 UEM 77 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace Stanovisko Rady k aktualizovanému konvergenčnímu programu

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Financování ochrany životního prostředí Ing. Alena OULEHLOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65 662 10 Brno telefon:

Více

ODPOVÍDÁ VÝVOJ ŠKODA AUTO ZNALOSTNÍ SPOLEČNOSTI?

ODPOVÍDÁ VÝVOJ ŠKODA AUTO ZNALOSTNÍ SPOLEČNOSTI? ODPOVÍDÁ VÝVOJ ŠKODA AUTO ZNALOSTNÍ SPOLEČNOSTI? Miloha Jiří, Kotěšovcová Jana ÚVOD Systematicky zaměřený výzkum intenzity vývoje probíhal nejdříve především na národohospodářské úrovni [4]. Řešení, které

Více

Prognostické metody. Prognostické metody. Vybrané prognostické metody ANALÝZA DAT V REGIONALISTICE. Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc.

Prognostické metody. Prognostické metody. Vybrané prognostické metody ANALÝZA DAT V REGIONALISTICE. Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Prognostické metody ANALÝZA DAT V REGIONALISTICE Prognostické metody Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Prognostická praxe uplatňuje velké množství různých přístupů a metod (formalizovaných, intuitivních

Více

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost.

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost. Slovník pojmů Agregátní poptávka Apreciace Bazický index Běžný účet platební bilance Cena Cenný papír Cenová hladina Centrální banka Centrální košová parita Ceteris paribus Černý trh Čistá inflace Daň

Více

KAPITOLA 0: MAKROEKONOMICKÝ RÁMEC ANALÝZY VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ

KAPITOLA 0: MAKROEKONOMICKÝ RÁMEC ANALÝZY VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ KAPITOLA 0: MAKROEKONOMICKÝ RÁMEC ANALÝZY VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ Česká republika Tab.0.1 Hlavní makroekonomické ukazatele národního hospodářství České republiky Mezinárodní srovnání Tab.0.2 HDP na 1

Více

Citlivostní analý za pojistna sazba

Citlivostní analý za pojistna sazba Popis výsledků citlivostní analýzy pojistná sazba Zadání Na základě požadavku Odborné komise pro důchodovou reformu se níže uvedená citlivostní analýza zabývá dopady změny sazby pojistného na důchodové

Více

Energetická politika ČR v kontextu EU

Energetická politika ČR v kontextu EU Energetická politika ČR v kontextu EU Jiří DOBRYLOVSKÝ Petr ADÁMEK Úvod Základní otázka hospodářského vývoje zemí Evropské unie, tedy i České republiky, je, lakonicky vyjádřeno, otázkou ekonomického růstu.

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Ministerstvo financí pořádá již od roku 1996 dvakrát ročně průzkum prognóz makroekonomického vývoje České republiky, tzv. Kolokvium. Cílem Kolokvia je získat představu

Více

Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014

Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014 Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014 I. Hlavní tendence ve vývoji zaměstnanosti a nezaměstnanosti... 2 II. Zaměstnanost... 7 1. STAV A VÝVOJ ZAMĚSTNANOSTI... 7 2. STRUKTURA

Více

BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (BRATISLAVA) Vol. 20, Suppl. 1(2012): 11-16 ISSN 1335-0285 BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Ctislav Fiala & Magdaléna Kynčlová Katedra konstrukcí pozemních

Více

ZÁSADY TVORBY A POUŽÍVÁNÍ

ZÁSADY TVORBY A POUŽÍVÁNÍ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci METODICKÝ POKYN NOK ZÁSADY TVORBY A POUŽÍVÁNÍ INDIKÁTORŮ V PROGRAMOVÉM OBDOBÍ 2014 2020 Verze: 1.0 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán

Více

DISKUSE. K předmětné prezentaci postupuji srovnání. České republiky se Švédskem. Zpracoval : Jára Miroslav

DISKUSE. K předmětné prezentaci postupuji srovnání. České republiky se Švédskem. Zpracoval : Jára Miroslav 1 DISKUSE K JEDNÁNÍ 1. PRACOVNÍHO TÝMU ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU ze dne 7. 1. 2016 k prezentaci pan JAROSLAV VOSTATEK Scénáře dílčích penzijních reforem K předmětné prezentaci postupuji srovnání

Více

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Přizpůsobovací mechanizmy ekonomiky na monetární politiku Bc. Šárka Rokytová

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Přizpůsobovací mechanizmy ekonomiky na monetární politiku Bc. Šárka Rokytová Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Přizpůsobovací mechanizmy ekonomiky na monetární politiku Bc. Šárka Rokytová Diplomová práce 2011 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracovala samostatně. Veškeré

Více

STAVEBNICTVÍ V LEDNU LISTOPADU 2010

STAVEBNICTVÍ V LEDNU LISTOPADU 2010 ÚRS Praha, a.s., inženýrská a poradenská organizace Pražská 18, 102 00 Praha 10 STAVEBNICTVÍ V LEDNU LISTOPADU 2010 (STAVEBNÍ PRODUKCE, ZAMĚSTNANOST, PRODUKTIVITA) Úsek 03 leden 2011 Úvod Informace je

Více

III. SPOLEČNOST. Graf 3.4 Podíl městské populace podle krajů, ČR, 2001. Tisíciletí měst

III. SPOLEČNOST. Graf 3.4 Podíl městské populace podle krajů, ČR, 2001. Tisíciletí měst (například společné rozvody či vytápění, společné čištění vod, nakládání s odpady apod.), lépe využívat prostor (více obyvatel pohromadě například v patrových domech zabere méně plochy využitelné k jiným

Více

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH Ing. Jan Záhorka Červenec 2008 OBSAH ÚVOD... 3 Postavení zemědělství v ekonomice státu... 3 Podíl na tvorbě HDP... 3 Podíl na zaměstnanosti... 3

Více

Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2008

Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2008 Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Kontaktní pracoviště FADN CZ Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 28 Samostatná příloha ke Zprávě o stavu zemědělství

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

Solidní výhled zatížen solidní nejistotou. Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA CFO Club 3.února 2016

Solidní výhled zatížen solidní nejistotou. Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA CFO Club 3.února 2016 Solidní výhled zatížen solidní nejistotou Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA CFO Club 3.února 2016 Hlavní scénář globálního výhledu 2014 2015 2016 2017 Svět, růst HDP v % 3,4 3,2 3,6 3,7 USA, růst HDP v

Více

Česká republika a euro očima ČNB

Česká republika a euro očima ČNB Česká republika a euro očima ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Přijetí společné evropské měny v ČR přínosy a rizika 29. ledna 2016 Obsah Srovnání vývoje HDP v eurozóně a v zemích EU mimo

Více

Statistika - základní informační zdroj ekonomické analýzy

Statistika - základní informační zdroj ekonomické analýzy Statistika - základní informační zdroj ekonomické analýzy ANALÝZA DAT V REGIONALISTICE Zdroje dat, národní účetnictví, časové řady, konjunkturní analýzy Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Kvalitu ekonomické

Více

Strategie přistoupení České republiky k eurozóně

Strategie přistoupení České republiky k eurozóně Strategie přistoupení České republiky k eurozóně (Společný dokument vlády ČR a ČNB) 1. Přístupový proces České republiky (ČR) do Evropské unie (EU) se úspěšně završuje. V prosinci 2002 byla na summitu

Více

Plán přednášek makroekonomie

Plán přednášek makroekonomie Plán přednášek makroekonomie Úvod do makroekonomie, makroekonomické agregáty Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ekonomické modely rovnováhy Hospodářský růst a cyklus, výpočet HDP Hlavní ekonomické

Více

CFO Congress 2014. Co by měl CFO vědět o makroekonomice? David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

CFO Congress 2014. Co by měl CFO vědět o makroekonomice? David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic CFO Congress 2014 Co by měl CFO vědět o makroekonomice? David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled Finanční parametry Úrokové sazby 3 Devizové kurzy 4 Strategické rozhodování Kam směřuje

Více

1 Příležitosti a hrozby stavebnictví v dalších letech Ing. Miloslav Mašek, CSc. Svaz podnikatelů ve stavebnictví ÚVOD 2 Stavebnictví je průmyslové odvětví, které je více než jiné závislé na stavu ekonomiky

Více

3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18

3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18 Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin 3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18 3.1. Charakteristika odvětví Odvětví výroby oděvů, zpracování a barvení kožešin je náročné na pracovní síly

Více

Ekonomická efektivnost podniků v agrárním sektoru, možnosti trvale udržitelného rozvoje v zemědělských podnicích.

Ekonomická efektivnost podniků v agrárním sektoru, možnosti trvale udržitelného rozvoje v zemědělských podnicích. Ekonomická efektivnost podniků v agrárním sektoru, možnosti trvale udržitelného rozvoje v zemědělských podnicích. Eva Rosochatecká Vysoká škola zemědělská Praha, Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské

Více

Komise uvádí ekonomické prognózy pro kandidátské země (2001-2002)

Komise uvádí ekonomické prognózy pro kandidátské země (2001-2002) Komise uvádí ekonomické prognózy pro kandidátské země (2001-2002) Hospodářský rozvoj kandidátských zemí bude pravděpodobně v letech 2001-2002 mohutný, i přes slábnoucí mezinárodní prostředí, po silném

Více

RPS/CSF Budoucnost politiky HSS 2007-13 Česká republika 2004>2006

RPS/CSF Budoucnost politiky HSS 2007-13 Česká republika 2004>2006 Tento projekt je financován z finančních prostředků Evropské unie RPS/CSF Budoucnost politiky HSS 2007-13 Česká republika 2004>2006 Ing. Marek Jetmar, Ph.D. Externí expert Ministerstvo pro místní rozvoj

Více

1991L0676 CS 11.12.2008 002.001 1. SMĚRNICE RADY ze dne 12. prosince 1991 o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů (91/676/EHS)

1991L0676 CS 11.12.2008 002.001 1. SMĚRNICE RADY ze dne 12. prosince 1991 o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů (91/676/EHS) 1991L0676 CS 11.12.2008 002.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE RADY ze dne 12. prosince 1991 o ochraně vod před

Více

PRINCIPY A KRITÉRIA FSC (Forest Stewardship Council) CERTIFIKACE

PRINCIPY A KRITÉRIA FSC (Forest Stewardship Council) CERTIFIKACE PRINCIPY A KRITÉRIA FSC (Forest Stewardship Council) CERTIFIKACE A. Vstupní informace Principy a kritéria FSC se týkají všech lesů tropických, lesů mírného pásma i lesů boreálních. Velká část principů

Více

Lisabonská strategie z pohledu zdravotnictví a sociáln

Lisabonská strategie z pohledu zdravotnictví a sociáln Lisabonská strategie z pohledu zdravotnictví a sociáln lních věcív Brno, 25. listopadu 2005 MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu člen Výboru pro zaměstnanost a sociální politiku www.cabrnoch.cz

Více

Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd Changes in the exchange rate of the CNB and wage developments

Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd Changes in the exchange rate of the CNB and wage developments Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd Changes in the exchange rate of the CNB and wage developments Abstrakt Jaruše Krauseová Oslabení české koruny ovlivnilo pozitivní vývoj tržeb exportujících firem.

Více

EU-Projekt INNO 2 Berlín 6. 8. 7. 2010

EU-Projekt INNO 2 Berlín 6. 8. 7. 2010 Zpracovatelský průmysl V ČR vyrábí velkou škálu výrobků, z nichž většina je zařazena do samostatných odvětví. Patří sem výroba nábytku, klenotů, hudebních nástrojů, sportovních potřeb, hraček, bižuterie,

Více

pokles o 1 % propad hlavně u pozemního stavitelství relativně nízký propad ovlivnily zakázky z 2008, které pokračovaly i v 2009

pokles o 1 % propad hlavně u pozemního stavitelství relativně nízký propad ovlivnily zakázky z 2008, které pokračovaly i v 2009 Fórum českého stavebnictví 2010 3. března 2010 Ing. František Glazar ÚRS PRAHA, a.s. 1 Stavebnictví v roce 2009 Fórum českého stavebnictví 2010 Stavební produkce meziroční indexy od počátku roku 120 115

Více

Obsah. Předmluva autora... VII

Obsah. Předmluva autora... VII Předmluva autora.................................................. VII 1. Člověk v tržním systému............................................. 1 1.1 Ekonomie věda o lidském jednání..................................

Více

Situační zpráva ke Strategii udržitelného rozvoje České republiky

Situační zpráva ke Strategii udržitelného rozvoje České republiky Situační zpráva ke Strategii udržitelného rozvoje České republiky PaedDr. Tomáš Hák PhD. Centrum pro otázky životního prostředí Univerzita Karlova v Praze U3V - VŠCHT, listopad 2015 Univerzita Karlova

Více

1. Nabídkové a poptávkové křivky 2. Tržní rovnováha 3. Přebytek a nedostatek na trhu statků 4. Přebytek spotřebitele a přebytek výrobce 5.

1. Nabídkové a poptávkové křivky 2. Tržní rovnováha 3. Přebytek a nedostatek na trhu statků 4. Přebytek spotřebitele a přebytek výrobce 5. Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, www.median-os.cz, 2010 Téma 4 Poptávka nabídka a tržní rovnováha Obsah A. 1. Nabídkové a poptávkové křivky 2. Tržní rovnováha 3.

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 01/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 06/008 05-05-04 00:00:00 Květen byl dalším měsícem tohoto roku, ve kterém byl zaznamenán pokles počtu nezaměstnaných. K poklesu nezaměstnanosti přispěl postupně zvyšující se počet

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

Rozesláno dne 15. února 2016 Částka 1 OBSAH:

Rozesláno dne 15. února 2016 Částka 1 OBSAH: VĚSTNÍK KRAJE VYSOČINA Ročník 2016 Rozesláno dne 15. února 2016 Částka 1 OBSAH: 1. Veřejnoprávní smlouva uzavřená mezi obcí Lány a městem Chotěboř extranet.kr-vysocina.cz/vestnik/2016/001.pdf 2. Veřejnoprávní

Více

sazby vyšší, bylo by hůř). ČNB sáhla k netradičním nástrojům.

sazby vyšší, bylo by hůř). ČNB sáhla k netradičním nástrojům. Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, 2015 Téma 12 Současné problémy hospodářské teorie a politiky. Intervence ČNB, listopad 2013 Klesá hrubý domácí produkt, roste nezaměstnanost

Více

Zavedení eura činnosti a úkoly ČNB

Zavedení eura činnosti a úkoly ČNB Zavedení eura činnosti a úkoly ČNB Prezentace pro Rozpočtový výbor PS Vladimír r Tomší šík Člen bankovní rady ČNB Praha, 7. listopadu 2007 Obsah Současný stav Legislativní úkoly Organizačně-technické úkoly

Více

9. 6. Mezinárodní ekonomika

9. 6. Mezinárodní ekonomika Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 9. 6. Mezinárodní ekonomika Mezinárodní ekonomika zahrnuje zejména mezinárodní obchod. Míra otevřenosti ekonomiky

Více

Česká ekonomika v roce 2014 Síla oživení, otazníky nad budoucností. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

Česká ekonomika v roce 2014 Síla oživení, otazníky nad budoucností. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Česká ekonomika v roce 2014 Síla oživení, otazníky nad budoucností David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled HDP 3 Struktura HDP 4 Průmyslová výroba 5 Nezaměstnanost 6 Inflace 7 Vnější

Více

PŘÍLOHA 1 PODROBNÝ POPIS VZTAHU NÁRODNÍCH PROGRAMŮ PODLE RESORTŮ A STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

PŘÍLOHA 1 PODROBNÝ POPIS VZTAHU NÁRODNÍCH PROGRAMŮ PODLE RESORTŮ A STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PŘÍLOHA 1 PODROBNÝ POPIS VZTAHU NÁRODNÍCH PROGRAMŮ PODLE RESORTŮ A STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE I. MINISTERSTVO DOPRAVY STRATEGIE, POLITIKY A PROGRAMY NA NÁRODNÍ ÚROVNI I.1 Příspěvek národních politik,

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světové ekonomiky v roce 2008 byl významně poznamenán vážnou hospodářskou recesí. Nejsilnější ekonomika světa USA zaznamenala četné a významné otřesy na finančních

Více

MAKROEKONOMIE I. (Mgr.)

MAKROEKONOMIE I. (Mgr.) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium předmětu MAKROEKONOMIE I. (Mgr.) Zimní semestr 2006/07 Metodický list č. 6 11) Teorie reálných hospodářských cyklů 12) Dlouhodobý

Více

Péče o děti v penzijních systémech. Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS. Děti a penze. středa 17. června 2015.

Péče o děti v penzijních systémech. Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS. Děti a penze. středa 17. června 2015. Péče o děti v penzijních systémech Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS Děti a penze středa 17. června 2015 Martin HOLUB 1 Úvod Důchodové systémy, stejně jako ostatní subsystémy sociální

Více

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů 7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 7.1. Charakteristika odvětví Polygrafický průmysl se člení na vydavatelské činnosti, tisk

Více

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu Management, welfare,, ekonomika,výživa iva a výroba krmiv v chovu masného skotu ODBORNÝ SEMINÁŘ v rámci projektu Společná zemědělská politika v chovu masného skotu s ohledem na bezpečnost potravin a welfare

Více