Neobvyklé okolnosti a příčiny smrti u

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Neobvyklé okolnosti a příčiny smrti u"

Transkript

1 Neobvyklé okolnosti a příčiny smrti u dopravních nehod Ďatko M.¹, Zelený M.¹ ¹ Ústav soudního lékařství LF MU Brno a FN u sv. Anny v Brně III. národní kongres - DOPRAVNÍ ÚRAZY , Brno, hotel Myslivna

2 Neobvyklá příčina smrti motocyklisty po dopravní nehodě Kazuistika č. 1 popis dopravní nehody K dopravní nehodě došlo na jaře roku 2009 na Hodonínsku kolem 12:00 hod. Řidič OA Peugeot, jedoucí po vedlejší silnici, chtěl projet křižovatku v přímém směru a při tom přehlédl zprava po hlavní silnici jedoucí motocykl Yamaha FZS 600. Došlo ke střetu v křižovatce, kdy motocykl narazil přední částí do pravého předního blatníku vozidla Peugeot. Po nárazu byl motocykl vržen na v křižovatce stojící vozidlo Š Felicia. Řidič motocyklu byl odhozen mimo vozovku cca 10 m a na místě nehody zemřel. Ostatní účastníci dopravní nehody nezraněni. směr jízdy OA směr jízdy OA směr jízdy motocyklu směr jízdy motocyklu

3 Neobvyklá příčina smrti motocyklisty po dopravní nehodě Kazuistika č. 1 technické aspekty Poškození vozidla Peugeot: přední maska, přední nárazník, okrasná mřížka, poškození motoru, přední víko motoru, promáčklý levý přední blatník, deformovaný pravý přední blatník, pravé přední dveře nejdou otevřít.

4 Neobvyklá příčina smrti motocyklisty po dopravní nehodě Kazuistika č. 1 technické aspekty Poškození motocyklu Yamaha FZS 600: přední kolo, přední směrová světla, přední vidlice, chladič, poškození motoru, tlumič výfuku, ochranné sklo řidiče, pravá přední směrovka, přístroje moto, řidítka s rukojetí a pákami, poškození celé přední části motocyklu.

5

6 Neobvyklá příčina smrti motocyklisty po dopravní nehodě Kazuistika č. 1 pitevní nález Z vnitřních úrazových změn zjištěn otok mozku, žaludeční obsah v průdušnici a průduškách, zlomeniny žeber vlevo, povrchní trhlina útrobní plochy sleziny, zhmoždění velké předstěry, zlomenina pravého předloktí (tzv. Smithova zlomenina), zlomenina bércových kostí vlevo pod kolenem a známky dušení (hojné tečkovité krevní výronky pod poplicnicí, sufúze pod poplicnicí, tečkovité krevní výronky na epikardu, tmavá tekutá krev).

7 Neobvyklá příčina smrti motocyklisty po dopravní nehodě Kazuistika č. 1 závěr Bezprostřední příčinou smrti motocyklisty byla aspirace žaludečního obsahu do plic s následným udušení, tj. vdechnutí zvratků do dýchacích cest a plic, což vedlo k udušení. Řidič motocyklu v době dopravní nehody nebyl pod vlivem alkoholu. Motocyklista při dopravní nehodě utrpěl zranění, která nebyla smrtelná, tj. smrtící pro svou všeobecnou povahu. Vlastní a bezprostřední příčinou smrti bylo udušení po vdechnutí zvratků do dýchacích cest a plic. K úmrtí v tomto případě došlo pro nahodilou okolnost, kdy vlastní úrazové změny nebyly přímo život ohrožující. K dopravní nehodě došlo ve 12:00 hod., při pitvě byl žaludek naplněn větším množstvím tráveniny (600 ml), jmenovaný tedy byl po jídle, tato okolnost usnadnila zvracení. Vlastní zvracení mohlo být vyvoláno působením tupého násilí na oblast břicha (zhmožděna velká předstěra, trhlina sleziny). Nepříznivou okolností z hlediska vdechnutí zvratků pak byla ochranná přilba na hlavě poškozeného, případně poloha na zádech po dopravní nehodě. Laická resuscitace prováděna nebyla, svědci nechtěli s motocyklistou hýbat ze strachu před možným poraněním krční páteře.

8 Dopravní nehoda - ano či ne? Kazuistika č. 2 okolnosti případu Nález zraněného muže v okrajové čtvrti Brna u bankomatučeské spořitelny. Dotyčný byl pod silným vlivem alkoholu s pohmožděninou na hlavě, komunikace nebyla možná, proto následoval převoz do nemocnice. Dle prvotního předpokladu Policie ČR mělo jít o přepadení. Muž ovšem ještě téhož dne v nemocnici zmírá.

9

10 Dopravní nehoda - ano či ne? Kazuistika č. 2 pitevní nález

11 Dopravní nehoda - ano či ne? Kazuistika č. 2 pitevní nález Vnitřní úrazové změny byly hlavně v podobě oboustranného hemothoraxu, drobného zhmoždění plic, zhmoždění přední stěny břišní, krve v dutině břišní, drobné trhliny jater, výrazného prokrvácení měkkých tkání v pánevní oblasti, bledých ledvin, trhliny močového měchýře, trhliny intimy a médie břišní aorty, oboustranných zlomenin žeber, zlomeniny pravého klíčku, roztržení symfýzy, zlomeniny horního i dolního raménka stydké kosti vlevo a roztržení levého křížokyčelního spojení. Jako bezprostřední příčina smrti stanoven úrazově-krvácivý šok při masivní krvácení do měkkých tkání levého stehna, do dutiny hrudní a břišní. V krvi bylo zjištěno 3,38 g/kg alkoholu.

12 Dopravní nehoda - ano či ne? Kazuistika č. 2 pitevní nález

13 Dopravní nehoda - ano či ne? Kazuistika č. 2 závěr Z hlediska mechanismu vzniku poranění u poškozeného se jednalo o působení masivního tupého násilí na oblast pravého ramena, na hrudník, břicho, pánevní oblast a levé stehno. Soudně lékařský nález svědčil pro přejetí ležícího těla poškozeného, a tedy pro zranění vzniklé při dopravní nehodě. Tomu odpovídal také nález otisku dezénu pneumatiky na bílém triku zemřelého muže. Dalším vyšetřováním PČR se potvrdily skutečnosti svědčící pro dopravní nehodu, podařilo se určit také typ vozidla, které poškozeného přejelo, ovšem konkrétního pachatele se již nikdy vypátrat nepodařilo.

14 Smrtelná dopravní nehoda v malé rychlosti Kazuistika č. 3 okolnosti případu Na podzim roku 2013 v ranních hodinách došlo v obci Pozořice (okr. Brno-venkov) k dopravní nehodě. Řidič malého motocyklu při jízdě do kopce přehlédl stojící popelářský vůz a zezadu do něj narazil. Motocyklista utrpěl poranění, kterému na místě podlehl.

15 Smrtelná dopravní nehoda v malé rychlosti Kazuistika č. 3 místo nehody

16 Smrtelná dopravní nehoda v malé rychlosti Kazuistika č. 3 místo nehody

17

18 Smrtelná dopravní nehoda v malé rychlosti Kazuistika č. 3 pitevní nález Z vnitřních úrazových změn zjištěno prokrvácení měkkých pokrývek lebních v čelní krajině, rozsáhle prokrvácené měkké tkáně kolem krčních orgánů, částečně roztříštěné chrupavky hrtanu, zhmožděná stěna jícnu v horní třetině, rozdrcení průdušnice v horní části, částečně rozdrcena štítná žláza, zpěněná krev na sliznici průdušnice a průdušek, ložiska aspirace krve v obou plicních křídlech, ojedinělé tečkovité krevní výronky pod poplicnicí a epikardem, tmavá a tekutá krev.

19 Smrtelná dopravní nehoda v malé rychlosti Kazuistika č. 3 pitevní nález

20 Smrtelná dopravní nehoda v malé rychlosti Kazuistika č. 3 závěr Bezprostřední příčinou smrti bylo udušení po aspiraci krve do dýchacích cest a plic při zhmoždění krku s částečným rozdrcením hrtanu a průdušnice. Chorobné změny na těle poškozeného odpovídaly jeho věku, žádné akutní nebo chronické chorobné změny, které by se na smrti přímo spolupodílely, nebyly zjištěny. Hladina alkoholu v krvi v době dopravní nehody byla 0,00 g/kg. Velkou roli na vzniku dopravní nehody sehrálo oslnění motocyklisty sluncem, který kvůli tomu přehlédl stojící popelářský vůz a i přes malou rychlost při jízdě do kopce došlo ke vzniku smrtelného poranění.

21 Kazuistika č. 4 popis okolností V lednu minulého roku v ranních hodinách byla v nádrži (rybníku) v obci Lipovec nalezena mrtvola muže. Prohlížejícím lékařem byla stanovena předběžná příčina smrti jako utonutí při pádu do přírodní vody. Možnost sražení těla do vody při střetu s motorovým vozidlem vyloučena. Utonutí?

22

23 Utonutí? Kazuistika č. 4 pitevní nález Z vnitřních úrazových změn zjištěno krvácení pod tvrdou i měkkou plenou mozkovou, masivní zakrvácení do dutiny hrudní, dvojnásobná trhlina hrudní aorty, vícečetné trhliny srdce, zhmoždění plic a trhlina horního laloku levé plíce, roztříštění levého laloku jater, krev v břišní dutině, trhlina okruží střev, mnohočetné a mnohonásobné zlomeniny žeber oboustranně, zlomenina hrudní kosti, zlomenina pravé klíční kosti, zlomenina pravé holenní kosti, nedokrvení orgánů při ztrátě krve

24 Utonutí? Kazuistika č. 4 pitevní nález

25 Kazuistika č. 4 závěr Bezprostřední příčinou smrti bylo polytrauma. V krvi zjištěno 1,39 alkoholu. Utonutí? Během pitvy nebyly zjištěny žádné markanty svědčící pro utonutí. Co se týče mechanismu vzniku poranění lze říci, že na tělo poškozeného působilo masivní tupé násilí především na oblast trupu zepředu. Jednalo se o tzv. vysokoenergetické poranění, kdy tato poranění nemohla vzniknout ani pasivním mechanismem (pádem poškozeného), ani násilím ze strany druhé osoby v podobě napadení. Po vyhodnocení fotodokumentace z místa nálezu zemřelého a srovnáním s pitevním nálezem lze vznik zjištěných poranění vysvětlit jedině a pouze dopravní nehodou, kdy do pravé dolní končetiny a pravé hýždě narazilo zezadu motorové vozidlo a tělo bylo vrženo proti kovovému zábradlí na které narazilo trupem, následně pak došlo k pádu těla do vodní nádrže.

26 Děkuji za pozornost

X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov září 2018

X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov září 2018 X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov 6.- 7. září 2018 61 letý muž, nalezen mrtvý před vraty stodoly Zevně: pod pupkem vpravo prosvítající čerstvý krevní výron naznačeně

Více

Mechanismy tupých poranění. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc.

Mechanismy tupých poranění. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Mechanismy tupých poranění doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Pád z výše Pádem z výše rozumíme pohyb těla z vyšší na nižší úroveň, přičemž mohou nastat dvě situace: volný pád: tělo překoná určitou dráhu

Více

DOPRAVNÍ NEHODY. CHODEC vs. osobní automobil 4.1.2013. MUDr. M. Šafr. těžištěm INTERVALY:

DOPRAVNÍ NEHODY. CHODEC vs. osobní automobil 4.1.2013. MUDr. M. Šafr. těžištěm INTERVALY: DOPRAVNÍ NEHODY MUDr. M. Šafr vs. osobní automobil Těžiště těla pánev těžištěm dospělý sražen pod těžištěm, dítě nad INTERVALY: 1. maska 2. přední kapota 3. čelní sklo + sloupky 4. střecha - pod autem

Více

Autor: Herodesová A.1, Kovařík D., Školitel: Dobiáš M., MUDr. Ústav soudního lékařství a medicínského práva FN Olomouc, LF UP v Olomouci

Autor: Herodesová A.1, Kovařík D., Školitel: Dobiáš M., MUDr. Ústav soudního lékařství a medicínského práva FN Olomouc, LF UP v Olomouci Dopravní nehody Autor: Herodesová A.1, Kovařík D., Školitel: Dobiáš M., MUDr. Ústav soudního lékařství a medicínského práva FN Olomouc, LF UP v Olomouci Za dopravní nehodu je obecně považován střet dvou

Více

Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě

Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě 1 Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě Ing. Albert Bradáč, Ph.D. Ústav soudního inženýrství VUT v Brně MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D. Ústav soudního lékařství

Více

Resuscitační artefakty

Resuscitační artefakty Resuscitační artefakty P E T R H E J N A L E N K A Z ÁT O P K O V Á Ú S TA V S O U D N Í H O L É K A Ř S T V Í L F U K A F N V H R A D C I K R Á L O V É SOUDNĚLÉKAŘSKÉ OTÁZKY: vitální Odhalit poranění,

Více

OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0

OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0 OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0 účinnost od 1. listopadu 2016 V případě neúplné zlomeniny (např. infrakce, fisury, odlomení

Více

SOUDNĚ-LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA MÍSTA NÁLEZU MRTVÉHO TĚLA

SOUDNĚ-LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA MÍSTA NÁLEZU MRTVÉHO TĚLA SOUDNĚ-LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA MÍSTA NÁLEZU MRTVÉHO TĚLA MUDr. L. Zátopková MUDr. P. Hejna, Ph.D., MBA Legislativa Vyhláška MZ ČSR č. 19/1988 Sb. O postupu při úmrtí a o pohřebnictví 1 Povinnost oznámit nález

Více

Střet chodkyně se zpětným zrcátkem vozidla a jeho následky. Ing. Michal Belák Ing. Marek Semela, Ph.D. MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D.

Střet chodkyně se zpětným zrcátkem vozidla a jeho následky. Ing. Michal Belák Ing. Marek Semela, Ph.D. MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D. Střet chodkyně se zpětným zrcátkem vozidla a jeho následky Ing. Michal Belák Ing. Marek Semela, Ph.D. MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D. Protokol o DN Vozidlo pravým zpětným zrcátkem zachytilo zleva přecházející

Více

Dopravní nehody. Autor: Dalibor Kovařík, Školitel: MUDr. Martin Dobiáš

Dopravní nehody. Autor: Dalibor Kovařík, Školitel: MUDr. Martin Dobiáš Dopravní nehody Autor: Dalibor Kovařík, Školitel: MUDr. Martin Dobiáš Úvod Dopravní nehodu lze obecně definovat jako střet dvou subjektů, účastnících se dopravního provozu, při kterém dojde k újmě na zdraví

Více

Případové studie určení osoby řidiče. Ing. Albert Bradáč, Ph.D. Ing. et Ing. Martin Bilík Ing. Marek Semela, Ph.D. Ing.

Případové studie určení osoby řidiče. Ing. Albert Bradáč, Ph.D. Ing. et Ing. Martin Bilík Ing. Marek Semela, Ph.D. Ing. Případové studie určení osoby řidiče Ing. Albert Bradáč, Ph.D. Ing. et Ing. Martin Bilík Ing. Marek Semela, Ph.D. Ing. Stanislav Tokař Obsah Případová studie č. 1 dopravní nehoda vozidla Renault (2015)

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Úrazové mechanismy. příčiny poranění jsou důležité pro další činnost v kombinaci s akutním vyšetřením a stavem pacienta na místě zásahu v kombinaci s

Úrazové mechanismy. příčiny poranění jsou důležité pro další činnost v kombinaci s akutním vyšetřením a stavem pacienta na místě zásahu v kombinaci s Podrobnější vyšetření a posouzení NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.-9.3.2012 BRNO stavu postiženého Úrazové mechanismy příčiny poranění jsou důležité pro další činnost v kombinaci s akutním vyšetřením

Více

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní.

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní. Anatomie pro účastníky kurzu ZZA Následující řádky jsou určeny těm z vás, kteří jste při hodinách biologie chyběli, už jste toho hodně zapomněli, nebo jste měli trvale otevřenou stranu s nejzajímavějšími

Více

Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s.

Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s. věčný forenzní problém František Vorel1, Pavel Kopačka2 1 Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s. muž 63 let přivezen k ošetření po pádu asi ze

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Lidské tělo BSP Multimedia - úvodní obrazovka = 3D laboratoř: Zobrazení systémů - v pravé části je menu: Oběhový systém 3D Lab návrat do úvodní obrazovky Rejstřík Rejstřík A-Z Rejstřík 3D modelů Rejstřík

Více

TEPNY LIDSKÉHO TĚLA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

TEPNY LIDSKÉHO TĚLA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje TEPNY LIDSKÉHO TĚLA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr. Jitka Fuchsová TEPNY TEPNA = arteria vede krev okysličenou vede krev

Více

SOUDNÍ LÉKAŘSTVÍ a INTENZIVNÍ MEDICÍNA

SOUDNÍ LÉKAŘSTVÍ a INTENZIVNÍ MEDICÍNA SOUDNÍ LÉKAŘSTVÍ a INTENZIVNÍ MEDICÍNA H E J N A P., V O J T Í Š E K T. Ú S TAV S O U D N Í H O L É K A Ř S T V Í L F U K A F N H R A D E C K R Á L O V É Ú S TAV S O U D N Í H O L É K A Ř S T V Í F N U

Více

BEZPEČNOST DĚTSKÝCH CHODCŮ PŘI STŘETU S MOTOROVÝM VOZIDLEM

BEZPEČNOST DĚTSKÝCH CHODCŮ PŘI STŘETU S MOTOROVÝM VOZIDLEM BEZPEČNOST DĚTSKÝCH CHODCŮ PŘI STŘETU S MOTOROVÝM VOZIDLEM Specifika chodce v provozu na pozemních komunikacích Chodcem může být každý bez ohledu na úroveň povědomí o pravidlech provozu na pozemních komunikacích.

Více

Duben 2013 V poledních hodinách jel řidič s osobním vozidlem Škoda po vedlejší komunikaci II. třídy č. 127 od obce Malovidy ve směru ke křižovatce s hlavní komunikací II. třídy č. 112, na které chtěl jet

Více

DOPRAVNÍ ÚRAZY Dopravní nehody s chodci

DOPRAVNÍ ÚRAZY Dopravní nehody s chodci DOPRAVNÍ ÚRAZY 2018 Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje odbor služby dopravní policie B R N O Centrum dopravního výzkumu v.v.i. Ústav soudního lékařství FN Brno 3 Klesající

Více

Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin

Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin První pomoc šance pro život První pomoc šance pro život Výuka je financována z grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/1.1.07 Zvyšování kvality

Více

Krvácení do břišního retroperitonea u pacientů exitujících pro traumaticko-hemoragický šok

Krvácení do břišního retroperitonea u pacientů exitujících pro traumaticko-hemoragický šok Krvácení do břišního retroperitonea u pacientů exitujících pro traumaticko-hemoragický šok Šimek J, Šmejkal K, Sedláček Z (2), Trlica J, Holeček T, Dědek T Chirurgická klinika (1) Radiologická klinika

Více

Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin.

Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin. Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Krevní oběh: Tepny těla jsou uspořádány do 2 oběhů:

Více

Olomouc 2006 ZLOMENINY A DUTINOVÁ. FN Olomouc

Olomouc 2006 ZLOMENINY A DUTINOVÁ. FN Olomouc Seminář OUP Olomouc 2006 ZLOMENINY A DUTINOVÁ PORANĚNÍ Petr Hubáček Oddělen lení urgentního příjmu FN Olomouc ZLOMENINA každé porušen ení celistvosti kosti vzniklé následkem působenp sobení fyzické síly

Více

Epidemiologie a prevence dětských úrazů

Epidemiologie a prevence dětských úrazů Epidemiologie a prevence dětských úrazů Univerzita Karlova Praha 3. Lékařská fakulta Doc. MUDr. Alexander M. Čelko,CSc. Definice úrazu Jakékoliv neúmyslné či úmyslné poškození organizmu, ke kterému došlo

Více

Variace Dýchací soustava

Variace Dýchací soustava Variace 1 Dýchací soustava 21.7.2014 13:15:44 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA Dýchací systém Dýchání je děj, při kterém organismus získává a spotřebovává vzdušný kyslík a vylučuje

Více

Porušení zdraví fyzickými prostředky mechanické násilí. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc.

Porušení zdraví fyzickými prostředky mechanické násilí. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Porušení zdraví fyzickými prostředky mechanické násilí. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. 1 Udušení Udušení nastane při zástavě výměny respiračních plynů (O 2 CO 2 ) z příčin vnitřních tj. chorobné změny

Více

Šír M., Pleva L., Ječmínek Vl. Traumatologické centrum FN Ostrava. Diagnostika a léčba méně častých poranění dutiny břišní

Šír M., Pleva L., Ječmínek Vl. Traumatologické centrum FN Ostrava. Diagnostika a léčba méně častých poranění dutiny břišní Šír M., Pleva L., Ječmínek Vl. Traumatologické centrum FN Ostrava Diagnostika a léčba méně častých poranění dutiny břišní Mikulov 2012 Diagnostika poranění břicha oběhová resuscitace + podpora tkáňové

Více

NABÍDKA SKUPINOVÉHO ÚRAZOVÉHO POJIŠTĚNÍ. pro. JHM Sport Aktivity z.s. PRAHA, BŘEZEN Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group

NABÍDKA SKUPINOVÉHO ÚRAZOVÉHO POJIŠTĚNÍ. pro. JHM Sport Aktivity z.s. PRAHA, BŘEZEN Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group NABÍDKA SKUPINOVÉHO ÚRAZOVÉHO POJIŠTĚNÍ pro JHM Sport Aktivity z.s. PRAHA, BŘEZEN 2017 Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group OBSAH NABÍDKY: 1 Informace o Kooperativě...3 2 Nabídka skupinového

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM15460NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

MUDr. Jana Markvartová

MUDr. Jana Markvartová Vyhláška MZ č. 19/1988 Sb., o postupu při úmrtí a o pohřebnictví Zákon o pohřebnictví a o změně některých zákonů 256/2001 Sb. MUDr. Jana Markvartová Ústav soudního lékařství 2. LF UK a FN Na Bulovce Základní

Více

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr.

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr. Název Typy vyšetření Popis vyšetření Cena Ultrazvuková/Sonografická Sonografické vyšetření horní poloviny břicha Jedná se o vyšetření jater, žlučových cest, slinivky břišní, 1 500,-Kč vyšetření sleziny,

Více

Poranění dutny břišní u polytraumat

Poranění dutny břišní u polytraumat Poranění dutny břišní u polytraumat Prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. Klinika úrazové chirurgie LF MU a TC FN Brno Přednosta : doc. MUDr. Michal Mašek, CSc. Poranění břicha zavřená - tupá otevřená nepenetrující

Více

Příl.1 Sazby bodového hodnocení za bolest u úrazů

Příl.1 Sazby bodového hodnocení za bolest u úrazů Příl.1 Sazby bodového hodnocení za bolest u úrazů ------------------------------------------------------------------ Kód Klasifikace poškození zdraví počet bodů ------------------------------------------------------------------

Více

IX. Mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství LF MU a FN u sv. Anny, Brno,

IX. Mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství LF MU a FN u sv. Anny, Brno, Torakotomie na emergentním oddělení ( Emergency Department Thoracotomy ) indikace, operační technika F. Vyhnánek, M. Očadlík Traumatologické centrum FNKV Chirurgická klinika FNKV a 3 LF UK, Praha IX. Mezinárodní

Více

Garance nejvyššího plnění pro závažné úrazy

Garance nejvyššího plnění pro závažné úrazy Úrazové pojištění denního odškodného Garance pro závažné úrazy 30. 8. 2013 S pojištěním od nemusíte sledovat, kdo nabízí vyšší. Díky garanci pro závažné úrazy u denního odškodného máte jistotu, že při

Více

Jana Nováková zemřela v okresní nemocnici v A. dne

Jana Nováková zemřela v okresní nemocnici v A. dne PŘÍPADOVÁ STUDIE ve věci Podezření na postup non lege artis u pacientky Jany Novákové, 60 let, která byla dne 18. 1. 2012 hospitalizována v okresní nemocnici v A. Dne 20. 5. 2012 se na obvodní oddělení

Více

Úmrtí udušením. Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá

Úmrtí udušením. Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá Úmrtí udušením Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá Dušení neboli sufokace je stav, k němuž dochází z nedostatku kyslíku nebo nahromaděním oxidu uhličitého v krvi. Rozlišují se 2 formy

Více

Kniha úrazů. Název zaměstnavatele a jeho sídlo (adresa):... ... Identifikační číslo (IČ):...

Kniha úrazů. Název zaměstnavatele a jeho sídlo (adresa):... ... Identifikační číslo (IČ):... TSK 10-2014 Kniha úrazů Název zaměstnavatele a jeho sídlo (adresa):...... Identifikační číslo (IČ):... Kniha úrazů je pro účel evidence pracovních úrazů zavedena do užívání dne:... Kniha obsahuje 20 číslovaných

Více

Návod na používání knihy úrazů

Návod na používání knihy úrazů Kniha úrazů od Návod na používání knihy úrazů 1. Do knihy úrazů se zapisují všechny pracovní úrazy včetně drobných poranění. 2. V případě, že dojde ke zranění zaměstnance s pracovní neschopností delší

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Lidskému tělu se také říká organismus. Lidské tělo se skládá ze tří základních částí: hlava. horní. trup. končetiny. dolní

Lidskému tělu se také říká organismus. Lidské tělo se skládá ze tří základních částí: hlava. horní. trup. končetiny. dolní LIDSKÉ TĚLO Lidskému tělu se také říká organismus. Lidské tělo se skládá ze tří základních částí: hlava trup horní } končetiny dolní Každá část lidského těla má svou funkci. HLAVA Hlava je řídící centrum

Více

Kniha úrazů. Ing. Karina Bílková, OZO v prevenci rizik,

Kniha úrazů. Ing. Karina Bílková, OZO v prevenci rizik, Kniha úrazů Záznamový dokument vypracovaný dle 105 Zákona č. 262/2006 Sb., Zákoníku práce, vzpp. a 2 Nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, vzpp.

Více

Dopravní nehody s vyšším počtem zraněných kazuistiky

Dopravní nehody s vyšším počtem zraněných kazuistiky Dopravní nehody s vyšším počtem zraněných kazuistiky MUDr. René Mezulianík Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. D. Fertö, V. Husárek VIII. MEZINÁRODNÍ KONGRES ÚRAZOVÉ CHIRURGIE A SOUDNÍHO

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Uč se hrou Hejbejte se, kosti moje BSP Multimedia Vytvoř mi tělo 19 otázek a sestavení těla Kosti Ukaž mi Roztrhej mě a slož mě Načasuj bombu nstav časový limit (max. 2 minuty) Vytvoř mi tělo promíchání

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací soustavy člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Zaměstnanec je povinen zranění bezodkladně oznámit svému nadřízenému (vedoucímu nebo jeho zástupci).

Zaměstnanec je povinen zranění bezodkladně oznámit svému nadřízenému (vedoucímu nebo jeho zástupci). vedená v souladu Nařízení vlády č. 201/2010 Sb. v platném znění od 1. 1. 2015 urazy.bppo.cz www.bppo.cz POUČENÍ Všechny pracovní úrazy je vedoucí zaměstnanec povinen evidovat - vést zápis přesně podle

Více

Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M.

Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M. Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M.Fric ++++ +Traumatologické centrum FNKV, ++ Chirurgická klinika +++

Více

KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ

KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ Organizace: Identifikační číslo: Pracoviště: Vydána do užívání dne: Stránka 1 z 21 POKYNY K VEDENÍ KNIHY ÚRAZŮ: 1. Kniha úrazů musí být trvale k dispozici na všech pracovištích společnosti,

Více

9.1.2015 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2014

9.1.2015 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2014 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2014 CELKOVÉ NÁSLEDKY DOPRAVNÍCH NEHOD CELKEM DN USMRCENO TĚŽCE ZRANĚNO LEHCE ZRANĚNO HMOTNÁ ŠKODA (*100 Kč) ALKOHOL (u viníka DN) OPL (u viníka

Více

květen 2013 červen 2013

květen 2013  červen 2013 duben 2013 V odpoledních hodinách jel řidič na motocyklu ve směru od Víchové nad Jizerou na Poniklou. Při průjezdu pravotočivé zatáčky přejel s motocyklem do protisměru, kde čelně narazil do přední části

Více

Krtička M. 1, Švancara J. 2 1 Klinika úrazové chirurgie TC FN Brno, LF MU 2 Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Krtička M. 1, Švancara J. 2 1 Klinika úrazové chirurgie TC FN Brno, LF MU 2 Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity Krtička M. 1, Švancara J. 2 1 Klinika úrazové chirurgie TC FN Brno, LF MU 2 Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity Epidemiologie úrazů WHO zpráva 2007: Úraz představuje čelní příčinu mortality

Více

PRVNÍ POMOC - SKRIPTA výukový materiál pro kurzy první pomoci LK ČHS verze 11/2011. P. Neumann - Úrazy

PRVNÍ POMOC - SKRIPTA výukový materiál pro kurzy první pomoci LK ČHS verze 11/2011. P. Neumann - Úrazy ÚRAZY PRVNÍ POMOC - SKRIPTA Strategie při ošetřování úrazů 1. bezpečnost zachránců? 2. mechanismus úrazu? 3. základní životní funkce? 4. příznaky? na co si zraněný sám stěžuje? co jsme na zraněném našli

Více

ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ

ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ PRACOVNÍ NESCHOPNOST NÁSLEDKEM ÚRAZU HLAVA Pohmoždění hlavy bez otřesu mozku Pohmoždění hlavy bez otřesu mozku s hospitalizací Zlomenina kostí nosních bez

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Dýchací soustava Téma: Základy biologie orgánové soustavy člověka Autor: Mgr.

Více

Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku

Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku F.Vyhnánek,D.Jirava, M.Očadlík Traumatologické centrum, Chirurgická klinika FNKV a 3. LF UK, Praha 20. výročí TC FN Ostrava, 23.11.2011

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II.

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II. Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II. DÝCHACÍ SOUSTAVA Dolní dýchací cesty Hrtan (larynx) velikost hrtanu ženy 5 cm, muži 7 cm chrupavčitý,

Více

Garance nejvyššího plnění pro závažné úrazy

Garance nejvyššího plnění pro závažné úrazy Úrazové pojištění denního odškodného Garance pro závažné úrazy S pojištěním od nemusíte sledovat, kdo nabízí vyšší. Díky garanci pro závažné úrazy u denního odškodného máte jistotu, že při shodné pojistné

Více

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek prostor ohraničený kostěnými výběžky horní čelisti strop tvoří čelní kost s čichovou kostí a nosní kůstky od ústní dutiny je oddělena tvrdým a

Více

Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha

Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha Zlomeniny otevřené zavřené nedislokované dislokované ad latus, ad longitudinem dislokované nenapravovat

Více

PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST

PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 28. 10. 2009 - Bc. Eva Pazderová DÝCHACÍ CESTY použité zkratky:

Více

VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA Orgánové soustavy lidského těla Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 5. 4. 2012 Jméno

Více

Dopravní nehoda motocyklu HONDA a vozidla ŠKODA YETI se smrtelným zraněním řidiče motocyklu 5,0 sekundy před střetem výhled z pozice řidiče vozidla ŠKODA 5,0 sekundy před střetem řidič vozidla ŠKODA se

Více

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr.

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr. Projekt Učíme se pro život (EU peníze školám) Věcné učení Pracovní listy 7. 10. ročník základní školy speciální Vypracovala: Mgr. Lenka Dobrovolná Obsah DUM 1. Lidské tělo. Seznámení s hlavními částmi

Více

Specifika traumatologie a chirurgie akutních stavů dětského věku Ladislav Plánka

Specifika traumatologie a chirurgie akutních stavů dětského věku Ladislav Plánka Specifika traumatologie a chirurgie akutních stavů dětského věku Ladislav Plánka Initial Assessment and Management Hlavní sdělení Identifikovat unikátní anatomické a fyzilogické charakteristiky dětí, které

Více

Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená

Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená Trávicí soustava 1. Zuby Hlavní body: vnější a vnitřní stavba zubu, fixace zubu v čelisti, typy zubů,

Více

Polohování provádíme za účelem:

Polohování provádíme za účelem: Název předmětu NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. Polohování provádíme za účelem: doplnění léčby zlepšení stavu postiženého předcházení komplikací úlevy a pohodlí postiženého Je důležité

Více

Polytrauma v okresní nemocnici

Polytrauma v okresní nemocnici Polytrauma v okresní nemocnici Vypracoval: MUDr. Hana Bačuvčíková 1., MUDr. Michaela Fojtíková 1 Spolupracovali: Prim. MUDr. Tarnoczy R. 2., MUDr. Jevík P. 2. 1. Chirurgické oddělení,nemocnice Přerov 2.

Více

Národní výzkum dopravních nehod

Národní výzkum dopravních nehod Národní výzkum dopravních nehod Obsahem Národního výzkumu dopravních nehod je především jejich hloubková analýza (HADN). Ta je prováděna nejprve na místě nehody (podrobné zdokumentování) a posléze na pracovišti

Více

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Strana 1 ze 6 1. Popis Torzo trupu rozložitelné na 14 částí, z nerozbitného plastu, omyvatelné, bez možnosti ohýbání. Výška: 85 cm Hlavu lze odejmout. Také viditelnou

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14. Člověk II.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14. Člověk II. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14 Člověk II. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014

Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014 Národní referenční centrum Autor: Karolína Baloghová Datum: 27. 5. 2014 Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014 Opravy Řešení v projektu Správa

Více

Kazuistika polytraumatu XY. Marie Pillmannová Bc.Pavla Wanková

Kazuistika polytraumatu XY. Marie Pillmannová Bc.Pavla Wanková Kazuistika polytraumatu XY Marie Pillmannová Bc.Pavla Wanková Polytrauma XY 13.8.2016 - místo úraz: Český Dub Muž, 34 let, pád z motorky v prudké zatáčce pod projíždějící osobní vůz zn. Škoda Felicia,

Více

10.1.2014 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2013

10.1.2014 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2013 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2013 CELKOVÉ NÁSLEDKY DOPRAVNÍCH NEHOD (ROK 2013 S POROVNÁNÍM) CELKEM DN USMRCENO TĚŽCE ZRANĚNO LEHCE ZRANĚNO HMOTNÁ ŠKODA (*100 Kč) ALKOHOL

Více

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Cíl Seznámení s principy provedení akutní hrudní drenáže, perikardiocentézy a resuscitativní

Více

Dopravních nehod je letos více

Dopravních nehod je letos více Dopravních nehod je letos více Od počátku letošního roku evidují policisté ze služby dopravní policie na Třebíčsku již 193 dopravních nehod. V loňském roce došlo k 177 dopravním nehodám. Z tohoto důvodu

Více

Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu

Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu trvalé následky 1 / 7 úrazu. Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu Co musí trvalý následek splňovat Pojistné krytí se vztahuje výhradně na trvalé následky úrazu, nikoli nemoci.

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM15560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9.

Více

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Mužík J. Epidemiologie nádorů v ČR Epidemiologická

Více

KOSTRA. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské kostry.

KOSTRA. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské kostry. KOSTRA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské kostry. Kostra opora těla spolu se svaly umožňuje pohyb chrání některé vnitřní orgány (srdce,

Více

Ječmínková R, Ječmínek V., Jelen S., Bílek J., Foldyna J. Pacient s polytraumatem děláme vždy všechno správně?

Ječmínková R, Ječmínek V., Jelen S., Bílek J., Foldyna J. Pacient s polytraumatem děláme vždy všechno správně? Ječmínková R, Ječmínek V., Jelen S., Bílek J., Foldyna J. Pacient s polytraumatem děláme vždy všechno správně? Polytrauma Multioborová spolupráce Zastoupení i mladších kolegů Zkušenost lékaře Kritéria

Více

Ultrasonografie v urgentní traumatologii Jaroslav Vomáčka 1, Pavel Dráč 2

Ultrasonografie v urgentní traumatologii Jaroslav Vomáčka 1, Pavel Dráč 2 Ultrasonografie v urgentní traumatologii Jaroslav Vomáčka 1, Pavel Dráč 2 1 Radiologická klinika LF a FN v Olomouci, URM FZV UP v Olomouci 2 Traumatologické oddělení FN v Olomouci, UO FZV UP v Olomouci

Více

Příloha č. 1 ke KRPB-72392/ČJ AO. Strana 1 ze 6. minimální cena Kč. kód typ r. v. stav km. stručný popis technického stavu

Příloha č. 1 ke KRPB-72392/ČJ AO. Strana 1 ze 6. minimální cena Kč. kód typ r. v. stav km. stručný popis technického stavu 25988 Renault Laguna 3,0 1995 230612 3000 62708 Škoda Felicia kombi 1,9 D 1996 324362 4000 63943 Škoda Felicia 1,3 1997 147400 2000 64196 Škoda Felicia 1,3 1998 196210 3000 64657 Škoda Felicia 1,3 1998

Více

Otomar Kušička. Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje

Otomar Kušička. Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje Autor: Otomar Kušička Pracoviště: Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje Definice: Vícečetná poranění orgánových systému, tělních oblastí a dutin, která buď jednotlivě nebo v kombinaci ohrožují

Více

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 Tab. F.1. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 1-4 5-14 15-24 25-39 4-49 5-64 65+ lékař 2 255 2 137 742 616 248 273 73 89 169 154 212 264 132 125 29 282 387 334 2 - nelékař 4 234 4 343

Více

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919 lékař 85 813 177 11 69 69 71 62 12 88 93 118 14 153 163 157 34 55 1 1 nelékař 6 219 5 937 1 75 1 287 552 516 598 616 495 513 432 577 868 1 3 1 255 1 149 295 234 19 15 I. Nemoci epidemické, endemické a

Více

Kazuistika kuriosní dopravní nehody

Kazuistika kuriosní dopravní nehody Chirurgické oddělení Podřipské nemocnice s poliklinikou Roudnice n. Labem, s.r.o. Kazuistika kuriosní dopravní nehody Autor: MUDr. Zbyněk Oktábec 4. Odborné sympozium Podřipské nemocnice v Roudnici nad

Více

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty...............................

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... Obsah Úvod......................................... 11 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... 12 1.1 Metabolismus.................................... 12 1.2 Dráždivost......................................

Více

Partneři projektu/tým

Partneři projektu/tým Partneři projektu/tým Nadační fond Kolečko České sdružení obětí dopravních nehod Thomayerova nemocnice Policie České republiky Hasičský záchranný sbor České republiky Záchranná služba Royal Rangers Preventisté

Více

Anatomie dýchacích cest. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Anatomie dýchacích cest. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Anatomie dýchacích cest Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Související pojmy: Ventilace = výměna vzduchu

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ( LF2 > Dýchací systém

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (  LF2 > Dýchací systém Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Dýchací systém Dýchací systém Test Dýchací systém probíhá písemnou formou dle obecných pravidel písemných testů (viz

Více

Léčebné a vyšetřovací polohy

Léčebné a vyšetřovací polohy Léčebné a vyšetřovací polohy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Bc. Zouharová Klára Polohování nemocného Polohování ukládání N

Více

ZLATÁ HODINKA STANDARD NEBO FIKCE?

ZLATÁ HODINKA STANDARD NEBO FIKCE? ZLATÁ HODINKA STANDARD NEBO FIKCE? Kazuistiky z letecké záchranné služby ZZS LK MUDr. Eva Tauchmanová Rok 2013 Počet vzletů: 603 Počet triage pozitivních pacientů: 118 Avizované technické zásahy: 6 Provedené

Více

PRVNÍ POMOC ZÁSADY PRVNÍ POMOCI STAVY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

PRVNÍ POMOC ZÁSADY PRVNÍ POMOCI STAVY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT PRVNÍ POMOC ZÁSADY PRVNÍ POMOCI STAVY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT Bc. Blanka Roháčková info@bianca-agency.cz ZÁSADY PRVNÍ POMOCI 1. Co je první pomoc? První pomoc je péče nebo léčba poskytnutá zraněné osobě před

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6-9. ročník III2-11-04 První pomoc První pomoc Základní test Mgr. Vilém Nejezchleb 155, 112 Obecné informace 1. Nejúčinnější prevence poranění hlavy při

Více

ZÁZNAM O ÚRAZU. A. Údaje o zaměstnavateli, u kterého je úrazem postižený zaměstnanec v základním pracovněprávním vztahu: 1. IČO:

ZÁZNAM O ÚRAZU. A. Údaje o zaměstnavateli, u kterého je úrazem postižený zaměstnanec v základním pracovněprávním vztahu: 1. IČO: ZÁZNAM O ÚRAZU Evidenční číslo záznamu a): smrtelném s hospitalizací delší než 5 dnů bez pracovní neschopnosti ostatním Evidenční číslo zaměstnavatele b): A. Údaje o zaměstnavateli, u kterého je úrazem

Více